Keresés

Részletes keresés

rizo Creative Commons License 2000.03.02 0 0 85
Jon:
>Koszi a kimerito szamitasokat
Ez csak ujj gyakorlat... :)
Azért tartott 6 percig, mert a gamma értékét vagy 5 percig kerestem. :))
Aki nem tudná hirtelen:6.67 x 10 -11 m3 / kg sec2
Rizo
Előzmény: Jon (84)
Jon Creative Commons License 2000.03.02 0 0 84
:)

Koszi a kimerito szamitasokat, de ez nekem csak azt bizonyitja hogy lesz hatasa, megha apronak nez is ki, de az egi fizikaban lehet hogy ez mar eleg arra hogy bajt okozzon.

Előzmény: rizo (82)
Jon Creative Commons License 2000.03.02 0 0 83
Hi!

A sumerok orokoltek ezt a tudast ugyanugy mint az egyiptomiak. A vilagnezeti vitat elkerulve maradjunk annyiban, hogy nem ok talaltak ki valamifele megfigyelgetes vagy puszta kivancsisag alapjan, hanem olyanoktol hallottak akik az embert is letrehoztak.

(Szerintem pesze, vagyis en inkabb sumer alapokon nyugvo konyveknek hiszek mint az egyebkent nagyszeru de pont a 2 legfontosabb kerdest nyitva hagyo darwinizmusnak vagy a maximum tortenelem konyvnek hasznalhato biblianak).

Jon

Előzmény: FEARConn (81)
rizo Creative Commons License 2000.03.02 0 0 82
Visszatérve az együttállásra:
jupiter és a föld között nézve
~negyedévvel az együttállás előtt a rnégyzet=6.3e23, együttálláskor rnégyzet=3.9e23
No most hogy 6.6e-11*1.9e27*5.9e24 melyikkel osztjuk...
azaz 7498920000000000000-t most 6.3mal vagy 3.9cel osztunk
a többi bolygó még messzebb van.
de ez az egész pedig eltörpül a nap vonása mellett ami:
5305770989304812834224598930481283.4
az egész Newtonban
Ezzel, azt hiszem, befejezettnek nyilvánithatjuk az aggódást május 6-tal kapcsolatban... :)
Rizo
PS. Az már viszont jobban aggaszt, hogy Tibetben egyszercsak leírják az utolsó szót... :)))
Előzmény: Jon (12)
FEARConn Creative Commons License 2000.03.02 0 0 81
Hagyjuk most a világvégét. Nézzük, hogy min vitatkoztok.
Adva vagyon egy asztrológiai számításokhoz kapcsolódó jóslat, és mivel momentán ez bolygók helyzetéhez kötődik, és azon morfondíroztok, hogy gravitációs hatások lehetnek-e hatással Napunkra, Földünkre? Könyörgöm, akad köztetek valaki aki tudja miről szól az asztológia, vagy csak a Nők lapja heti előrejelzéseiből ismeritek a szót? Szerintetek a sumérok 5-6 ezer évvel Newton előtt úgy rakták le az asztrológia alapjait, hogy tudták, mi a gravitáció? Frászt. Ők a bolygó együttállásokat térképként értelmezték. E szerint a szemlélet szerint nem a bolygók vannak rád hatással. Hanem az univerzum törvényei mögött meghúzodó erők. A bolygók mozgása és a mozgásuk során létrejövő együttállások éppúgy következmények, mint az, hogy áthasít a fejeteken egy 10 km-es kisbolygó. :-))
Én nem vagyok asztrológus, de szerintem a műveltséghez hozzátartozik, hogy tudjuk miről vitatkozunk.
Mindazonáltal világvége várók mindig lesznek. Kicsi fajunk már csak ilyen, hogy örökké rettegnie kell valamitől. Biztos vagyok benne, hogy sokan azok közül, akik Jon-t cseszegetik, két hónappal ezelőtt még reszkető kézzel nyúltak a pohár után, hogy vajon szilveszter éjjelén indulnak-e a rakéták keleti szomszédainknál. Ez van.
Constn Creative Commons License 2000.03.02 0 0 80
Ha ez a világvége ezt a topic-ot el tudja tüntetni, hát legyen! :)
Vajk Creative Commons License 2000.03.01 0 0 79
Azert jo, hogy Jon igy fogja fel a froclizast:))

Tenyleg.

Jon Creative Commons License 2000.03.01 0 0 78
:))))

Tok jo, meg a vegen teljesen meggyoztok hogy nem lesz vilagvege.

Jon

rizo Creative Commons License 2000.03.01 0 0 77
kőzettan:
>Ha egy izzo mag a kozpont miert nem merheto barmilyen hoforras jelenlete?

Ahogy megyünk lefele, egyre emelkedik a hőmérséklet, 100 méterenként 2-3 fokot.

>Ha tul messze van, akkor meg nem ertem, a magma miert nem szilardul es hul ki mire ide feler onnan?

Vannak mélységi és vannak kiömlési kőzetek: az előbbinél a magma a mélyben, lassan szilárdul meg (szép, nagy kristályokat növesztve) az utóbbinál a felszínen, gyorsan szilárdul meg (apró kristályok).

Rizo

PS. most csak csöpögtetem a tudást, de 2 gyulával (gyk: 200Ft) azért én is csatlakozom :)

Előzmény: Jon (69)
rolling Creative Commons License 2000.03.01 0 0 76
Hozzájárulok a költségekhez én is kétszázzal.
De tényleg gyerekek, lehet, hogy idáig tévedésben éltünk? Látott már valaki közvetlenül protont meg elektront? Meg a Napban sem megy végbe a hidrogén-hélium fúzió (hogy lehet ekkora szamárságot kitalálni), csak azért világít, mert valaki úgy felejtette a kapcsolót. :-))
Előzmény: pancho (74)
Kham Creative Commons License 2000.03.01 0 0 75
Jó lesz nálam is kétszázra, úgyis csak egyszer élünk. (persze ez csak feltételezés még senki nem gondolt utána)
Előzmény: pancho (74)
pancho Creative Commons License 2000.03.01 0 0 74
Na, itt vagyunk.
Az viszont téged minősít, ha ilyen grahamhancok-félék baromságait veszed készpénznek. Igaz, ezt valóban könnyebb, mint utánaszámolni, mert ahhoz ismerni kéne legalább a fizika meg a matematika alapjait, és akkor nem írnál olyan baromságokat, hogy a gravitációs erejüket a Föld felé irányítják. Az ugyanis gömbhéjszerű, azaz minden irányba egyforma erejű. A fekete lyukak se csak a z egyik irányban elhaladó fényre hatnak, hanem bármelyik irányból érkezőre.
Könyörgök, vegyél már egy gimnáziumi fizikakönyv-sorozatot (I-IV. osztály) magadnak. Ígérem, összekunyerálom rá a pénzt neked. Szerintem Kham és rizo biztos megszponzorálna egy 100-assal, én kettővel.
Előzmény: Jon (72)
vki Creative Commons License 2000.03.01 0 0 73
Udv minden kedves (hit)vitaz(gat)onak!
Talan az elozo hozzaszolasombol nem derult ki vilagosan: en bizok abban, hogy a tudomany mar elert egy-ket dolgot. A modelleket azert hoztam fel, hogy ravilagitsak Jon hitetlenkedesere: ha mindenben ketelkedik, akkor ideje elgondolkozni rajta, hogy el-e o egyaltalan vagy mi van. Jon! Latom, nem lehet meggyozni, ezert nem is probalkozom vele. Ha teljesen elveted a jelenlegi tudomanyt, modszereit, mindent, akkor talan ujat kellene csinalni helyette. Merthogy az ember kivancsi, es tudni szeretne, hogy mi miert van... Viszont ha kepes vagy megerteni vagy elfogadni pl. a kozepiskolas szintu fizikat, akkor mar jo par dolgot meg tudsz magyarazni, es ez adhat biztonsagerzetet. Egyebkent meg lehet rettegni Isten haragjatol.

Minden vilagvegevaronak!
Ez hogy mukodik az ominozus napon, ultok, es varjatok a vilagveget, vagy osszegyultok valami helyen, vartok, es ha vege a napnak es nem jott el, csalodottan hazamentek es megnezitek, hogy mikor lesz legkozelebb, vagy mi? Komolyan mondom, nem ertem.

Udv,
vki

Jon Creative Commons License 2000.03.01 0 0 72
baratom

Az teged minosit ha feltetelezeseket keszpenznek veszel, bar ez konyebb valoban mint utanagondolni.

Jo orrturast!

Jon

Előzmény: Kham (71)
Kham Creative Commons License 2000.03.01 0 0 71
Hát ha szerinted, még itt tart a dolog hogy annyit tudunk a Föld belsejérol ameddig lefúrunk, utána meg találgatnak, akkor SZVSZ neked felül kéne hogy vizsgálnod azt a tényt is hogy rendelkezel-e aggyal. Ugye még egyszer sem tudtál eljutni a kisujjaddal az orrlyukadon keresztül az agyadig? Lehet hogy nincs is?
Előzmény: Jon (69)
rizo Creative Commons License 2000.03.01 0 0 70
Joe:
Azt a csikorgó-surlódó alapzajt még nem láttam/hallottam... :)
a rengés egyrésze valóban a felszínem halad, de általában a nagyobb része a mélyben, s akár a Föld másik oldalán is lehet venni. Természetesen a köpeny-mag, külső-belsőmag határon törik, emiatt "árnyékzónák" alakulnak ki.
Pl. ezt kihasználva figyelték az amik kínát és a szu-t (meg fordítva is) a földalatti atomrobbantások korában...

Trev, segíts máá...

Rizo

Jon Creative Commons License 2000.03.01 0 0 69
rizo

A buborek tenyleg nem tul jo hasonlat, de pld egy narancs az mar igen. Tudjuk milyen a hej 16km- ig. De aztan? Vulkankitoresek oke, de mitol olvad meg a kozet stb? Ha egy izzo mag a kozpont miert nem merheto barmilyen hoforras jelenlete? Ha tul messze van, akkor meg nem ertem, a magma miert nem szilardul es hul ki mire ide feler onnan.

Persze laikus vagyok, de akkor sem ertem ezeket.

Ugytudom szeizmografokon merheto egy allando csikorgo - surlodo alapzaj, vagyis a kereglemez egyaltalan nem egy szilard valami. Szoval nem tudni mi van alattunk...

A szeizmogrammok erre nem adnak magyarazatot, plane hogy a foldrenges lokeshullamai is a felszinen terjednek. (Ugyertem egy foldrenges lokeshullam nem megy lefele, mert akkor a fold ellenkezo oldalan is lehetne merni, nem?)

Vissza az alap temahoz, a foldon volt nehany borzalmas katasztrofa amit nem lehet masra fogni mint hogy a fold valamiert eltert a szokasos forgasi sebessegetol es szogetol. Nem feltetlenul egy nap alatt es nem globalisan, de ugye szegeny dinoszauruszoknak ez mar mindegy... foldtorteneti szempontbol hirtelen haltak ki.

En sem latom egyertelmunek az egyuttallas veszelyes mivoltat. Aggodalmat azert erzek, mert egy forgo gombon ulunk ami neha fura dolgokat csinal, es maximum elmeletek vannak arra miert.

Sajat elmelet: ha a gravitacio olyan energia mint a feny, akkor nagy tomegek ugy iranyithatjak mint azt (lasd fekete lyuk elmeletek). Lehet, ez a mostani egyutallas azert kulonleges, mert a nap a tobbi bolygo gravitacios eroit a fold fele fokuszalja, illetve elteriti pont neki a foldnek.

Jon

Előzmény: rizo (68)
rizo Creative Commons License 2000.03.01 0 0 68
No most adtam fel...
Hogy a Föld buborékszerű??? :))) Aki ezt állítja az nem látott egyetlen szeizmogrammot sem.

Jon:
(2) kevésbé direkt módon azért mélyebbről is szerezhetünk információt (ld. vulkánkitörések)
(3) most nem csapnék bele a modellezés témakörébe, elég legyen annyi, hogy egy modell változtatható paramétereit addig csűrik-csavarják ameddig a modell és a tapasztalat egyforma eredményt ad. Amennyiben továbbra is érdekel bármely nagyobb könyvtárban vagy a NET-en tájékozodhatsz.
Rizo

Nayah Creative Commons License 2000.03.01 0 0 67
Jon:

A 12.000 évente bekövetkező jelenség, változás (asztrológiai vagy spirituális) alapja az, hogy a jelenlegi világkorszak (Halak-Vízöntő), azaz a Vaskor (vagy Káli juga) pont oppozícióban áll az atlantiszi korszakkal, az Aranykorral (Szűz-Oroszlán). (A számítás alapja a tavaszi napéjegyenlőség (tavaszpont), és a precessziós mozgás. Retrográd, tehát nem a jegyek megszokott sorrendjét követi, hanem látszólag visszafelé halad.)
Erre a korszakra jellemző volt a mágikus energiák használata a fizikai energiákkal, gépekkel szemben. Jelenleg ez pont fordítva van.

Egy korszak (juga) 2-szer (mert két jegyből áll) kb. 2000 évig tart, így kb. 12.000 évente következik be a szembenállás.

A Kali juga közepén (a Vízöntő korszak kezdetén) szintén nagy változások történnek, ahogy az előző korszak kezdetén is, ami kb. Jézus születésére esett. Az a Halak korszak kezdete volt és annak a jegynek a jellegét hordozta.
A Vízöntő talán annyival fontosabb, hogy a négy sarkalatos csillagkép egyike. (Bika, Oroszlán, Skorpió (Sas) és Vízöntő.)

Ha bővebben érdekel ez a téma, itt találhatsz információkat:
Teres Ágoston: Biblia és asztronómia
dr. Szász Ilma: Az élő fény árnyéka

Előzmény: Jon (47)
Nayah Creative Commons License 2000.03.01 0 0 66
kiran:

Én már hallottam egy magyarázatot a világvége elmaradása esetére: :)

A szektavezető összegyűjti a báránykáit, mindenüket eladják, majd várják a nagy eseményt, miközben buzgón imádkoznak Istenhez, hogy ne következzen be a baj. Amikor a megjövendölt katasztrófa elmarad, a vezér összedörzsöli a tenyerét, hogy na ezzel is megvagyunk. Isten meghallgatta imáinkat, a világvége elmaradt.

Ha még nem hallottál volna ilyet a TV-ben, az azért lehet, mert szerény emberekről van szó. :))

Előzmény: Törölt nick (58)
pancho Creative Commons License 2000.03.01 0 0 65
Most beszéltem Istennel telefonon (felhívott, hogy segítsek már neki, pár dologban bizonytalan), azt mondta, a dátum jó, csak az év téves. Lemaradt a 2000. elől a 7 238 72-es szám, biztos elmosódott a tinta a papíron, amit ennek a Graham Hancock gyereknek adott, tehát a helyes dátum: 7 238 722 000. május 6. Akkor olyan bolygóegyüttállás lesz, hogy mind a 19 együtt áll, de annyira, hogy még forogni is elfelejtenek a ferde tengelyük körül, precessziós mozgásról már nem is beszélve, és olyan gyorsan cserélgetik majd a sarkot, mint kurva a Rákóczi téren, és először a Napba zuhannak bele, aztán a Nappal együtt a Sziriuszba, hogy a dogonok is jól mexíjják, aztán... innentől még nem gondolta ki, de azt kéri, ha valakinek van valami hasonlóan hülye ötlete, írja ide, aztán majd amikor legközelebb telefonál, én megmondom neki. Internettye még nincs, bár a címet már lefoglalta, isten.org címmel. A legjobb dolgok az isten.org/fasza címen érhetők el. A moderátornak meg azt üzenei, hogy ezt ne moderálja ki, mer széjjelcsap a füle közt.
És ez tudományosan meg van alapozva. Megmondhattya ja Kis Pista a kerületből, már könyvet is ír róla, csak még nincsen készen. Majd akkor néz nagyot ez a graham bell, vagy ki a f@sz.
debbY Creative Commons License 2000.02.29 0 0 64
Na, ez az egy biztos: Az emberek nem tudják szétszedni ezt a bolygót. SEHOGY!! Ha az egész Földet elönti a szemét, ha mindenféle rádioaktiv cucmák lesz minden ponton, akkor sem! Ehhez az egész mindenséghez az ember nagyon kevés! Bizonyos, ha vége lesz a világnak, akkor Isten keze által lesz vége.
Egyébként tényleg nagy hülyeség előre jósolgatni. Soha nem jön be, mondhatja Nostradamus, akkor sem hiszem el. Ő vmi 3390-körülit jósolt, dehát ez már csak az ő baja. Mind1.
Maradok sincerly: debbY
Előzmény: Törölt nick (60)
Selindek Creative Commons License 2000.02.29 0 0 63
A gravitacios hatas temahoz:

Egyszer regebben a horoszkopok kapcsan kiszamoltuk, hogy a bolygoallasok milyen hatassal lehetnek az ujszulottre. (A horoszkop, ugye a szuletes pillanatahoz kotodik, es mivel altalaban fedett, zart helyen szuletnek a porontyok, a bolygok csak a gravitaciojukkal kavarhatnak be.)

Szoval az jott ki, hogy a babaasszony nagyobb gravitacios hatassal van szegeny gyerekre, mind az osszes bolygo egyuttveve...

Azaz nagyobb veszelyt jelentenek tulsulyos embertarsaink, mint a legdurvabb egyuttallas...

Vajk Creative Commons License 2000.02.29 0 0 62
""Ahogy eleink írták. (lásd pld. "védák")
"A nap ott kelt ahol elötte nyugodott, és ott nyugodott le ahol kelt." ""

Es akkor szerintetek a kelet nyugat lesz, a nyugat meg kelet?: Ezt azert nem mondhatjatok Ti sem.
Most ugy kategorizalok hogy Ti, pedig talan en is ott lennek, a masik oldalon, ha eppen nem csupan szovegelesek lennenek, hanem bizonyitekok is. Elgondolkodtato dolog sok van, rengeteg van a Hancock-Daniken-Nemere szeru irok muveiben, de az a baj, hogy nem valaszolnak meg semmit, "csak" kerdeseket tesznek fel. Es a felmuvelt olvasok ezeket a kerdeseket egybol sugalmazasnbak veszi es mar tudja is a valaszt. Mert az ilyen egyszeru.
A hulye tudosok (tenyleg hulyek) pedig elvetik olvasatlanul, atgondolatlanul ezeket az ideakat, mert nem illik a vilagkepbe. CSak az a baj, ezek nem is ideak, csak kerdesek csupan, melyeket nem tud senki sem megvalaszolni.Sejteni sokan sejtenek , de tudni nem tud senki, es ez a baj.
a felmuveltsegrol: a Biblia kodja. Eleg egyszeru pedig, de hat az emberi elme ha eler egy bizonyos szintet......

Csekk Creative Commons License 2000.02.29 0 0 61
Hát igen uraim.
Bocs, hogy belepofázok, de bizony néha nem ártana kiesni abból néhány könyvből, amit a suliba besulykoltunk, és használni ugy globalice az egészet:))
Szal van ez a bizonyos ezredvég probléma.
Ez nem egy, hanem három dátum.
Az egyik a májusi, a másik kettőig még van néhány év.
Ha valaki nem hiszi ám járjon utána, de nem csak a hancock könyvből, hanem egyéb publikációkból.
Hancock nem kitalálta, hanem egybeszedte!!!!
Nem ő találta ki, hanem összegyüjtötte.
Tessék elolvasni a jegyzeteket, és forrásként megjelölt műveket.
Ezek többnyire tudományos publikációk.
Ha valaki nem tud angolul azt sajnálom.
Nálunk a téma a szkeptikusok miatt "nem aktuális" jelészóval le van söpörve az asztalról!
A gravitációs problémához egy kis hasonlat.
Nem a sajátom, hanem egy "szakemberé" aki egy vitánk kapcsán szellentette.

A föld inkább hasonlítható egy szappanbuborékhoz, mint egy golyóhoz.
Gözünk nincs arról, hogy egy ilyen forgó, keringő "tömeg" mi a fenét fog csinálni, főképpen azért nincs mert a naprendszert és a működését sem ismerjük. - A fizikáról meg ne is beszéljünk, mert a gravitációs hullámokat ugye még nem "fogtuk fülön"

Az a bukfenc amit "Hancock" is feszeget bizony legalább tízezer évenként előfordul a földön, iszonyú dolgokat művelhet.
Lásd legutóbbi jégkorszakot követő gyors felmelegedési időszakot. (Özönvíz)
Hogy mikor is volt az utolsó?
Hát bizony 12.500 éve.
Ahogy eleink írták. (lásd pld. "védák")
"A nap ott kelt ahol elötte nyugodott, és ott nyugodott le ahol kelt."

Szóval lehet venni a pelenkát:)))

Üdv:
Csekk

Törölt nick Creative Commons License 2000.02.29 0 0 60
Nem vagyok problémamegoldó, de:
Napra pontosan megmondani a világvégét, egy kicsit durva.
Tegyük fel hogy(hüje BME-s) a nolygók együttálnak, tömegvonzás megnovekszik, A Napba zuhanunk vagy fordítva. Ez egy nap leforgása alatt? Vagy csak egy pillanat alatt lejátszódik? Ha ez a sok golyó körlöttünk elkezd egyvonalba rendezodni, annak a hatását korábban is érezni kell.

Szerintem pedig ennek a földi hülyeségnek (élet), vagy Isten, vagy pedig az emberiség fog végetvetni.

Vajk Creative Commons License 2000.02.29 0 0 59
De hat ez nem igy megy am !! :

"Tessek tajekozodni es bizonyitani az ellenvelemenyt! "

Nem az ellenvelemenyt kell bizonyitani, hanem az allitast.

A hatasrol: van hatas, senki nem mondta, hogy nincs. Csak hat ezt a hatast eloszor meg kell talalni, ertelmezni, nagysagrandeket tisztazni. Aztan johet a felelem, mar ha egy teniszlabda az Andrassy uton felelmet tud kelteni az M3-as autopalyaban:)) Sem a nagysagrend, sem a tavolsag nem merheto ossze, de meg csak a jelleg sem nagyon.

Előzmény: Dogon (40)
Jon Creative Commons License 2000.02.29 0 0 57
rizo

:)

16 km nem keves a fold sugarahoz kepest? Igy eleg sok az elmelet a geologiaban nem?

3: ez nem igazan 3, csak kerdes. Szoval mennyi teny es szamitas utan jonnek ki a hivatalos tezisek, pld hogy a kontinensek min usznak stb?

Jon

Előzmény: rizo (56)
rizo Creative Commons License 2000.02.29 0 0 56
Joe:
1: passz, most nem férek a jegyzeteimhez. Ha addig nem válaszol senki, a hétvégen megnézem.
2: ~16 km délafrika
3: ? ezt mégegyszer ha kérhetném.

csak geológia-lite-ot tanultam... :)
Rizo

Előzmény: Jon (55)
Jon Creative Commons License 2000.02.29 0 0 55
szia tudos!

1: ha nem 6000 eve akkor mikor?

2: milyen melyre ment le a legmelyebb geologiai furas?

3: ezekbol mi elmelet es mi gyakorlati tudas?

Bar a topic nem geologiai, de azert szivesen latunk. :) Nincs asztrofizikus ismerosod?

Jon

Előzmény: rizo (52)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!