Keresés

Részletes keresés

jzp2107 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 70669

mi az a frisstűz?

 

guglizással sem lettem sokkal okosabb, pedig érdekeset találtam:

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BAZM_Td_19_Kohaszat/?pg=17&layout=s

 

ez a kohó akár mai történet is lehetne simán..

Előzmény: bányabükki (70668)
bányabükki Creative Commons License 2020.01.24 -2 1 70668

Jó túrázást, merre mész?

Nagy esélyed van ezen a hétvégén is látni a Magas-Tátrát, melyet két hete nekünk is volt szerencsénk a Kékes északi sípályáról kristálytisztán látni. Élőben pazar volt, már csak egy normális fotómasinát kéne már vennem...

Igazából főleg ezért mentünk Galyára, ott még nem láttuk, aztán legnagyobb meglepetésemre, mikor már lemondtam róla akkor a Kékesről megláttuk.

 

 

garass üdv!

Igen, ismerem az új (nem is olyan új, van már kb 30 éves, nem?) lillafüredi utat is, nekem nagyon tetszett a Kohászati Múzeum, így hogy még érdekelnek is a régiségek külön élmény volt. 

A Mária sétányt nagyon megérné felújítani, csodaszép, és ha jól megnézzük iszonyú munka lehetett kiépíteni, karbantartani sokkal kisebb lenne. Több helyen leomlott a támfal, az alatta elterülő udvarokba.

Ígérem ha bejárom az új utat írok róla, közeljövőben tervezem, de nem tudom pontosan mikor, ezt a túrát is előző este döntöttem el.

 

Mária-sétány, magasan a völgy felett, a sziklába vésve.  Szemben az a hihetetlen sziklaformáció valami káprázatos élőben.

 

Azt lehet amúgy tudni hogy miért módosult az út Ómassáról a mostanira? Az biztos hogy nyáron nagyon gazos volt a völgy Ómassa után, viszont itt volt az eredeti Őskohó, melynek az emléktáblája még látható.

 

 

 

 

Előzmény: annyi baj legyen (70666)
garass Creative Commons License 2020.01.24 0 0 70667

Új fedőnév, régi témák, ismerős stílus és még ismerősebb túraút.

Az utolsó bekezdéshez csak annyit, hogy a Kohászok útja már jó pár éve valóban módosult és a Hegyes rétnél rövid ideig a Z sáv jelzéshez csatlakozik, északi irányba, majd a K+ a Puskaporos érintésével Felső-hámorba vezet. A módosítás valóban a kohászathoz igazodott.  A Fehérkő-lápai turistaház a diósgyőri turistáktól magán kézbe került, míg Felső-hámorban megnyílt a Kohászati Múzeum.   Igaz, az út így elkerüli Lillafüred nagy részét, a Mária sétányt, de itt is a túraút szépségei mellett más látnivalókkal is szolgál. A település temetőjében található a Fazola emlékmű, valamint Herman Ottó és Vásárhelyi Pál sírhelyei. Továbbá a híres hámori szikla- és jégmászó fal is. Aki erre jár, érdemes egy órát a múzeumra szánni és megismerkedni a kohászat és benne a magyar vaskohászat történetével. Egyébként is az út egyik bélyegzőhelye.

Mellesleg érdeklődéssel várom a túraút további leírását Lillafüred-Szentlélek között, ahol a nyáron jelentős nyomvonal módosításra került sor. Ez lenne tudtommal ennek az új résznek az első itteni leírása.

Előzmény: bányabükki (70661)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.01.24 0 0 70666

Káldon is lesz, ma is, és holnap is.
Ezért indulok inkább a Mátrába mindjárt :)

Előzmény: olahtamas (70665)
olahtamas Creative Commons License 2020.01.24 0 0 70665

Most rá is néztem és látom, hogy OKT-t érintő korlátozás is akad holnapra :(

#165 Ipoly Erdő Zrt.: Nógrád, Berkenye, Szokolya, Nőtincs, Szendehely, Vác, Verőce (12-553910-201) 2020-01-25 2020-01-25 Az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdészete 2020. január 25-én hajtóvadászatot tart.
A vadászat idején, délelőtt 10 óra és délután 13 óra között korlátozásra kell számítani az Országos Kéktúra vonalán Nógrád térségében a Nagy-Kő hegyen, valamit az alatta haladó kék + jelzésen a Téglás-kút térségében.

Előzmény: annyi baj legyen (70663)
olahtamas Creative Commons License 2020.01.24 0 0 70664

Igen, az oldaladon remekül össze vannak szedve én is használom rendszeresen :)

A termeszetjaro.hu felületén legalább már van helye a dolognak, már csak az adattartalmat kellene frissen tartani.

Előzmény: annyi baj legyen (70663)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.01.24 0 0 70663Ennél azért jóval több van. K. Gáborral összegyűjtött jelenlegi listánk (és tuti, hogy erről is sok hiányzik)

Előzmény: olahtamas (70662)
olahtamas Creative Commons License 2020.01.24 0 0 70662
Előzmény: Csuhás (70656)
bányabükki Creative Commons License 2020.01.24 -2 4 70661

Kohászok útja Diósgyőr-Lillafüred 12km

 

Régebben nagyon odafigyeltem arra, hogy lehetőség szerint egy-egy túrára szép időben menjek el, mindent napsütésben, csili-vili állapotban szerettem volna látni és fotózni, az Országos Kéktúrán éppen ugyan úgy mint bármely más túrán, így a Kohászok útján is.
Ma már ez egy cseppet sem érdekel.
Most sem érdekelt, mikor nekivágtam ötödször a Kohászok útjának, egy rövidebb, 12 kilométeres túrával, a Diósgyőri Acélgyár főkapujától Lillafüredig.

Az útvonalat ismerem jól, gondot nem okozhat. A kocsi Lillán, a busz és a csodaszép Skoda villamos gyorsan bevisz a DVTK stadionig, ahonnan egy rövid sétával hamarosan elérem a Kohász Kéktúra keleti végpontját, az egykori LKM főkapuját.
A Lenin Kohászati Művek megszűnésével a több mint kétszáz esztendős diósgyőri vasgyártás szűnt meg, ami több mint fájó veszteség. A "Vasgyár" nyomai még lépten-nyomon tette érhetőek, az Ógyár tér kissé olyan mint egy élő múzeum.
Soha nem éltem itt, de egész egyszerűen bicskanyitogató hogy mi ment itt veszendőbe, mivé lett ez a szemlátomást sokkal szebb időket is megélt városrész. Miskolc amúgy teljesen rendben van, szebb, rendezettebb mint jó néhány dunántúli város, tudom hogy a munkanélküliség is alacsony már, de akkor is, így lenullázni egy hatalmas üzemet... Lassan ballagva, nézelődve caplatok az aszfaltos úton, ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal a fejemben.

1. az Ógyár tér, a Kohász keleti végpontja

2. Diósgyőr 1896, 1ső számú főkapu... a múlt emlékei

3. úton


A frissen festett jelzések mellett régi kék és sárga sáv jelzések is felbukkannak még olykor az ódon téglaépületek falain, majd egy jó órás bandukolást követően érek erdőhatárt, és bújok be a gyönyörűszép, ködlepte fenyőerdő rejtekadó homályába.
Folyamatosan, lassan, de biztosan emelkedik az út, közel 600 méterig. Jól esik a fárasztó kaptató, ilyenkor bekapcsolnak az érzékszervek, minden élesebb, tisztább, és mikor megállok a csendes, fagyos, ködlepte, és mégis illatozó fenyvesben az maga a csoda. Csend, hó és halál, süket csend, kevés hó, a halál meg lent maradt a völgyben, maradjon is, itt fent a hegyek közt, a fenyvesben csak alszik az élet...
A Diósgyőri vár felett a Vár-tetőnél megállok, kétszer fejeztem már be itt a Kohász túrát, első alkalommal mindenkinek ezt ajánlom, mert aki nem fogékony rá annak nem ad semmit az innen az Acélgyárig vezető pár kilométer, sőt gyengébb lelkűektől inkább csak elvesz. A Diósgyőri vár viszont gyönyörű
Ennek ellenére ebben egyetértek garassal, hogy nem veszik el az Acélgyártól a kék jelzést, mert valójában így kerek ez a 120 kilométeres történet.

1. ködös fenyves... misztikus hangulat

2. torzó

3. Diósgyőr teljes pompájában


A Kohászok útja Lillafüredig több szakaszon is másképpen ment a hőskorban, ezúttal nem bélyegzek, maradok a régi utakon, olyanokon, amelyekre ma már talán csak a régiek emlékeznek. A Hajnalka-forrásig találok pár kósza kék jelet, (tudtam hol keressem, jártam már itt párszor) majd az egykori DVTK, ma Fehérkőlápai néven futó turistaház felé veszem az irányt, ahol már családdal is jártam, és jót ettünk a házikenyérből és a gulyásból.
A ház ablakán repülnek kifelé a párnák és a dunyhák, de kérdésemre elmondják, hogy nem zár be, csak felújítás alatt áll az épület. Szerencsére.

1. Fehérkőlápa-th

2. az ország egyik legszebb forrásfoglalata, a Szent-István-forrás előtte (két éve)

3. és utána. 


Megcsodálom még az ország egyik legszebb forrásfoglalatát, amelyet az elmúlt években felújítottak, majd gyönyörű bükkösben ereszkedve érem el Lillafüred szélét. Vitéz Nagybányai Horthy Miklós a Palotaszálló mellé Lillafüred vendégeinek egy gyönyörű sétautat is épített a Fehérkő sziklás oldalában, a kohász ezen az úton ment régebben. Elég rossz állapotban van ez az amúgy nagy munkával, szépen kiépített út, érdemes lenne áldozni rá, mert feldobná Lillafüred ezen részét, ha ismernék, és használnák.
A sétányon található Patrona Hungariae szobor a Mátyás templomban őrzött ugyanilyen vörös márvány szobor pontos másolata, melyet 1515-ben II. Ulászló ajándékozott a templomnak. No, ezt sem tudtam...

Dél van mire leérek Lillára, a parkoló és úgy általában Lillafüred megtelt. Nem vonz a tömeg, én mára megkaptam a magam kis csodáit, így aztán a transzbükki országúton elégedetten indulok haza.

 

1.2. érdemes lenne áldozni erre a nagy munkával kiépített turistaútra, mert nagyon szép, csak helyenként omladozik

3. ősi kék


Aki ezzel a szakasszal kezdene, annak elmondom hogy a Kohászok útja ma már nem erre jön, a Hajnalka-forrás előtt lekanyarodik a hegyről Felsőhámor és Lillafüred irányába. Ez az útvonal szebb is, látványosabb is, ez egy jó módosítás volt, sokat adott a túrához, míg az eredeti útvonal kialakításának fő szempontja valószínűleg a DVTK turistaház érintése volt.

Pulmy Creative Commons License 2020.01.23 -1 1 70660

Szívből örülök az írásodnak! Már régóta bakancslistás a mozgalom,de most pár fiókkal feljebb kerűlt.

Előzmény: bányabükki (70658)
V43 1279 Creative Commons License 2020.01.23 -1 0 70659

Visszatértél?

Előzmény: bányabükki (70658)
bányabükki Creative Commons License 2020.01.23 -2 3 70658

Ötven esztendős a Kohászok Útja

 

Ötven év nagy idő. Gondoljunk csak bele: mikor a Diósgyőrtől Ózdon át a medvesi bazaltkoszorú ölén füstölgő Salgótarjánig tartó Kohászok útjának felfestése befejeződött javában dúlt még a hidegháború, Magyarországon Kádár János fémjelezte korszaknak még az elején jártunk, a nagyhatalmak vezetőit pedig úgy hívták hogy Nixon és Brezsnyev.
Bármennyire is töröm a fejem, csak két ennél idősebb, ma is élő túramozgalom jut eszembe, az Országos Kéktúra és a zempléni Rákóczi-túra, melyeknek legelső jelzéseit még a 30-as években festették fel, mozgalmakká ezek is csak az 50-es években váltak.

 

Ez a túramozgalom mindenkinek melegen ajánlható, aki tényleg kíváncsi az igazi vidéki Magyarországra. Nem, nem a Balaton-felvidék békés bájára, vagy a budai hegyek kiépített idilljére, hanem az igazira. A gyönyörű hegyek által körülvett, magára hagyott iparvidékek sorstalanságára, a kis óbükki falvak élni akarására, a kétségbeesett küzdelemre, a túlélésért folytatott harcra, amelyben bizony a turizmusnak, és benne nekünk, a gyalogos turistáknak is fontos szerep jutott és juthat még ezután is.

 Valahol Ózd és Arló közt

 

Éppen ezért, és ennek érdekében elkezdtem én is, immár ötödször ezt a csodaszép mozgalmat. Igen, bélyegezni nem könnyű, olykor csak a fotó segít, de el fogják fogadni. Maga az leigazolás és a jelvényszerzés sem könnyű, mert csak telefonon lehet (jelen állás szerint) és ami a legfontosabb: maga a Kohászok Útja sem egy sétagalopp. Magyarország legszebb hegyi tájain, ugyanakkor leginkább perifériára szorult vidékein kell megtenni 120 kilométert. Nem kis feladat.
Nagyon örülök annak hogy az ötvenedik évforduló alkalmával augusztusban ismét megrendezésre kerül a Kohászok Útja teljesítménytúraként is, ez talán sokaknak segíthet elindulni, és esetleg később teljesíteni. Vagy éppen egyben, de ez számomra űrbéli feladat, teljesítménytúrázó alkatok előnyben. :-)

Kohászok útja TT:

TTT Teljesítménytúra Naptár


Annak is nagyon örülök hogy a februári Turista Magazin egy terjedelmes cikkben emlékezik majd meg a túráról. "...a magam részéről egyszerre vagyok szkeptikus és bizakodó, hátha egy parányit ettől is tovább mozdul valami..."
De annak örülnék a legjobban ha idén, az ötvenedik jubileumi évben minél többen kerekednének fel és járnák be ezt az öt túranapra kényelmesen elosztható spártai, tanulságos, ugyanakkor egyedien gyönyörű, látványos és ismeretlen helyeken át vezető túrát.

 

Üdv mindenkinek! :-)

 

 

efemm Creative Commons License 2020.01.23 0 1 70657

Érdekes, van olyan rendőrhatósági ügytípus, hogy Vadászatra jogosult bejelentése társas vadászatok ütemtervéről, illetve az ütemtervben bekövetkezett változásról, de az ügyféltájékoztatóban hivatkozott Vadászati törvényben nem látok olyan előírást (az érintett minisztérium számára), hogy a társas vadászatokról adatbázist kellene vezetnie. Szóval elvileg a bejelentési kötelezettség megvan, az ORFK adatbázisába kerülnek a bejelentések, már csak a nyilvánosságát kell elérni, de az meg már ugyebár "adatszolgáltatás", és közérdekű adatnál ritkán ingyenes...

Előzmény: Csuhás (70656)
Csuhás Creative Commons License 2020.01.23 -1 1 70656

Sok helyen rendeznek vadászatokat. Az MTSZ nem tudná valahogy elérni hogy szülessen egy olyan rendelet miszerint minden turistautakat érintő erdőlátogatási korlátozást nem csak az önkormányzat faliújságján hanem egy központi helyen pl MTSZ honlapján is be kelljen jelenteni, mondjuk legalább egy héttel a lezárás előtt? Véleményem szerint a vadásztársaságoknak is kényelmesebb volna egy ilyen megoldás.

jzp2107 Creative Commons License 2020.01.22 0 2 70655

nem, de már reszelik..

Előzmény: Jesper Olsen (70654)
Jesper Olsen Creative Commons License 2020.01.22 0 0 70654
Güsziológus Creative Commons License 2020.01.22 -2 1 70653

Szent Jakab Zarándokút (Camino Benedictus)

Tihany - Nagyvázsony - Városlőd - Bakonybél - Bakonyszentlászló - Pannonhalma

 

Pár évvel ezelőtt Aszófőn figyeltem fel a sárga kagyló jelekre, azóta foglalkoztat a gondolat, hogy az útvonalat fel kéne mérni, és feltenni a TUHU térképére. Nem problémamentes vállalkozás:-(

 

Tegnap egy fontos szakaszt sikerült "becserkészni", ez pedig nem más, mint az útvonal Bakonyszentlászló és Gic közötti szakasza.

Írtam már a problémákról, de csak nem hagyott nyugodni azok megoldatlansága, ezért irány Bakonytamási.

Innen látszott a legbiztonságosabbnak, a zarándokútnak ui. az a különlegessége, hogy csak akkor látszanak a jelzések, ha "irányban" haladunk. Ez pedig jelene esetben Gic felé. Az ellenkező irány nagyon nem jött be, jókat kavartam anno.

 

Most leginkább a jég volt az "ellenfél", a murvás út nem bizonyult biztonságosnak, de szerencsére nem volt gond.

Sikerült eljutnom egy olyan pontig, amelyet be tudtam azonosítani.

Szép volt a téli erdő, hó már nem volt, és a vastag avar miatt nem is csúszott.

 

Sajnos, a térképek meglehetősen pontatlanok, de már nem reménytelen, még egy "nekifutás", és folyamatos lesz a nyomvonal.

 

Fontos  "elem" a fahíd, mely biztosítja, hogy akkor is járható az út, ha megindulnak a vizek.

Természetesen ez is fenn lesz a térképen, na és a kerítések, melyekből van jó sok.

 

Még tehát egy kis kalandozás, és folyamatos lesz az útvonal. Ettől függetlenül a jelzések csodálatosak, csak Bakonyszentlászló felől kell menni!

A vaddisznós kertet mindenképpen ki kell kerülni.

 

 

 

nagypapi Creative Commons License 2020.01.22 -1 1 70652

Érdemes összevetni a Magyar Turizmus kártyával a kedvezményeket.

https://hungarycard.hu/kedvezmenycsomag-reszletek/?kartya=16

 

Aztán el lehet dönteni, kinek melyik éri meg. 

Előzmény: HEV (70651)
HEV Creative Commons License 2020.01.21 -1 0 70651

A TEKA-kártya tulajdonosok hétvégi napokon 20% kedvezményt kapnak a belföldi, másodosztályú, teljes árú MÁV-START-menetjegyekből. A kedvezményes árú menetjegy kizárólag a MÁV applikáción keresztül vásárolható meg! A kártya azonosító számát jegyvásárláskor az erre a célra szolgáló mezőben fel kell tüntetni. A kedvezmény 2020. december 31-ig él.

A 20% mértékű kedvezmény hétvégi napokon – a megjelölt időszakon belül minden péntek 0:00 órától minden vasárnap 23:59 óráig – vehető igénybe. Budapest-bérlethez, Budapest jegyhez váltott csatlakozó jegyként nem váltható meg!

A kedvezményt a TEKA kártyával rendelkezők a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. szolgáltatási területén, kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon, a MÁV elnevezésű mobiltelefon alkalmazáson keresztül vehetik igénybe. A 20% mérséklésű menetjegy váltására való jogosultságot a vonaton a TEKA kártya felmutatásával kell igazolniuk.  Feláras vonat igénybevétele esetén a mindenkori érvényes felárat meg kell fizetni. 1. kocsiosztály igénybevétele esetén a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni.

A kedvezményes árú menetjegy az utas által kiválasztott vonat indulási idejétől számított:

  • 100 km alatti utazásnál: + 03:59 percig
  • 100 km feletti utazásnál: + 23:59 percig érvényes,

azonban nem nyúlhat túl vasárnap 23:59 percen, illetve a kártya hátoldalán feltüntetett érvényességi időn. A jeggyel az utazás nem szakítható meg, hosszabb út részbeni fedezése nem megengedett. Érvényes kártya hiányában az üzletpolitikai menetjegyet a menetjegy ellenőrzést végző munkavállaló teljesárú menetjegyre (vagy az utast megillető kedvezményt figyelembe véve kedvezményes árú menetjegyre) egészíti ki és felszámítja a Vasúti Menetdíjtáblázatok I. Kötet C. fejezet 3./b pontjában előírt pótdíjat is.

További tudnivalók:

  • Regionális viszonylatban történő utazás esetén, az utas jogosult a MÁV applikáción keresztül váltott 20%-os TEKA kártya kedvezményen túl további 10% kedvezményre.
  • Peremidős vonatok igénybevétele esetén (a menetrendi keresőben @ jellel megjelölt vonatok) a 20%-os TEKA kártya kedvezményen túl nem jogosult a további 10% kedvezményre.
  • Ellenőrzéskor az alkalmazásban a jegylistából bemutatható a jegy (offline is!)
  • A menetjegy visszatérítés az alkalmazáson belül indítható.
  • Rendszerrel kapcsolatos panaszkezelés: MÁV-START ügyfélszolgálat

A TEKA-kártyára járó kedvezmények köre és mértéke változhat!

Nyitvatartás

A kedvezmény 2020. december 31-ig él.

ValamiV2 Creative Commons License 2020.01.20 0 2 70650

Ez aranyos volt. :))

 

Nyáron ért már minket eső az erdőben, és tök hamar megszáradtunk. :) Nyilván én is azt szeretem a leginkább amikor 18-20 van, szélmentes, napos idő. :)) 

Idén októberben voltak nagyon szép idők. Akkor voltunk Pilisben-Visegrádi hegységben, meg is lepődtem mennyire rohadt sok ember van ott, a Bakonyban is vannak persze felkapott részek (Cuha völgye), de több olyan túrát is tettünk a nyáron, ahol 20-25 km alatt egy teremtett lélekkel nem találkoztunk (mármint emberrel, állatokkal igen. :)). 

Előzmény: hadidoki (70649)
hadidoki Creative Commons License 2020.01.20 0 0 70649

"...meg az esőt sem szeretem hidegben."  Én még melegben sem! :)

Előzmény: ValamiV2 (70648)
ValamiV2 Creative Commons License 2020.01.20 0 1 70648

Ebben igazad van, csak itt is van egy logisztikai korlát, mikor megy busz, vonat oda. :) Plusz még el kell jutni autóval is az egyik kiindulási helyre. 

Fel tudunk kelni, ha kell, de ugye keveset vagyok gyerekek nélkül, és hmm, a többit a fantáziátokra bízom. :)) De most úgy nézem találtam olyan szakaszt még, ami nem túl korai keléssel és kényelmesen bejárható még sötétedés előtt.  

 

Már csak gyerekmentesség és viszonylag normális idő kell hozzá (havazás, köd, ilyesmi önmagában nem zavar, ahogy most sem zavart, csak szél ne fújjon, meg az esőt sem szeretem hidegben). 

Előzmény: jzp2107 (70647)
jzp2107 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 70647

attól függ, mikor kezdi az ember a napot

volt már januárban 35 km-es túrám (mondjuk szint az nem nagyon volt benne..)

Előzmény: ValamiV2 (70646)
ValamiV2 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 70646

Köszönjük szépen!:)

 

Én sem szeretem a hideget amúgy, volt rajtam ezer réteg.

 

A télnek az a hátránya, hogy kisebb szakasz vállalható csak be biztonságosan, mert hamar sötétedik, és az azért hidegben nem annyira vicces. Meg olyankor sok helyen zárva, vagy korlátozottan vannak nyitva olyan helyek, amiket szívesen megnézni útközben az ember. 

Most nézegetem amúgy mi lehetne a következő, de eléggé abba ütközöm, hogy logisztikailag a legjobb lenne egybe venni 18-20 km-t, de ennyit télen azért kockázatos bevállalni, de remélem azért találok majd vállalható szakaszt. :) 

Előzmény: hadidoki (70645)
hadidoki Creative Commons License 2020.01.19 0 0 70645

Szép utatok volt, gratulálok! Csodálatos a téli erdő, de én kevésbé szeretem a hideget. Nagyon várom már a tavaszt...

További sok szép túrát kívánok! 

Előzmény: ValamiV2 (70640)
V43 1279 Creative Commons License 2020.01.19 -1 2 70644

Lehet annyi volt, ezt nem számoltam ki, nem is értem ez hogy jött ide. A gázszámla is több 5000-nél.

 

Nem ment át a mondanivalóm, mindegy.

Részemről a téma lezárva.

Előzmény: HEV (70585)
olahtamas Creative Commons License 2020.01.19 -1 0 70643

Ezek a jó élmények :)

Nekünk a Bakonybél Városlőd  anno bőven térden felül érő hóban volt emlékezetes :)

Főleg, amikor az út mentén kissé félreálltunk egy hókotró miatt, és derékig süppedtünk, mert ott épp egy árok volt :)

 

Az akkor még gyermekcipőben járó GPS is nagy segítség volt, mert tudtuk, hogy még van esélyünk elérni az utolsó buszt, bár jócskán ránkesteledett.

Igazából az ilyen alkalmazások mutatják meg, hogy az adott technika helytáll e a terepen.

 

Nekem akkor lcd kijelzős garmin GPS-em volt és bizony néha a hónom alá kellett tenni, hogy lássak rajta valamit, mert a hidegben olyan halvány volt, hogy melegíteni kellett.

https://turistautak.hu/tracks.php?id=522

Előzmény: ValamiV2 (70640)
ValamiV2 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 70642

Hó is volt. 2-4 cm. 

Előzmény: jzp2107 (70641)
jzp2107 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 70641

ez mind zúzmara a földön, vagy esett hó is?

Előzmény: ValamiV2 (70640)
ValamiV2 Creative Commons License 2020.01.18 0 2 70640

Sziasztok!

 

Megjártuk ma a Zir-Bakonynána szakaszt, köszönjük mindenkinek a segítséget az offline térkép nagyon jól jött, amikor egy-egy helyen elbizonytalanodtunk, így sehol nem tévedtünk el. :) Veimpuszta előtt egy részen rengeteg fa, bokor, akármi van rádőlve az útra, ott kicsit nehezebben verekedtünk át, de amúgy semmi gond nem volt. A termoszban a tea az jól esett. Kb. -1 fok volt, de így legalább sárosak nem lettünk, a talaj is meg volt fagyva. :) Amúgy az egész túra legveszélyesebb szakasza, de komolyan Bakonynánán visszajutni az autóig volt, a köd rászitált a járdára, azonnal oda fagyott, és rohadt csúszós volt.

Ilyen csodaszép volt az erdő:

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!