Keresés

Részletes keresés

getom Creative Commons License 2000.01.13 0 0 8
Köszönöm, szabolcs, és a 2. meg tinódi lantos sebestyén egyértelműen.
Előzmény: Törölt nick (6)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.01.13 0 0 7
Legyen, beszámítom a nullát, a végösszegen úgysem változtat ;-)
Az viszont feurcsa, hogy ilyen kevés embert érdekel az irodalom, más ilyesmi topicokban is erős a pangás. :-(
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.13 0 0 6
Így van, getom, tényleg nagy ziccer volt, és ha már belőtted...
Előzmény: getom (5)
getom Creative Commons License 2000.01.13 0 0 5
Miazhogy a 0-át nem számolod, kukac, tessék aztat is pontosan hozzáadni, ki látott már ilyent, úy lesz csak valós a végeredmény, nahát.
Előzmény: nobodybuilder (3)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.13 0 0 4
Szvsz Márai naplói, esszéi, visszaemlékezései valóban jók, a regényeit viszont annyira már nem szeretem (a Polgár vallomásait is most az első kupacba sorolom, mert inkább afféle önéletrajz, visszaemlékezés, mint regény).
Érdekes kérdés ez az elitizmus. Márai mindig is klaszikus polgárnak tartotta magát, aki a közös európai műveltség hordozója, viszont pont abban a korban élt, ahol a nacionalizmus, a fajelmélet volt a meghatározó eszmerendszer. Innen származik az ún. "sértődöttsége" - a maga mércéje szerint akart ember lenni egy embertelen világban. Amit ma elitizmusnak, gőgnek lehet érezni az írásaiból, nem más, mint a kívülállás, a kívülmaradás jelzése.
"Sértődött" volt, mert a liberális, polgári eszmerendszert ebben a térségben előbb a nacionalizmus (fasizmus), majd a kommunizmus váltotta föl, mindkettőt távlatokból igyekeztt szemlélni, és keserűen-irónikusan szemlélte azokat, akik mindennek képviselői,mozgatói voltak.
Az 1943-44-es naplója nagyon megrázó, akárcsak az a naplósorozat utolsó kötete (1984-1989). Olvasásra ajánlom még a Füves könyvet, az Egy polgár vallomásait és a Föld! Föld!-et.
Előzmény: nobodybuilder (3)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.01.13 0 0 3
A nullát nem számolom ;-)
Eddig egy mellette (bár még nem olvasta, de nyitott -- határeset, elfogadom ...), egy ellene. Nézem a fotóját a címlapon, nekem szimpi. Nekem is ilyen hosszú felyem van ;-))) Elitizmus?
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.13 0 0 2
Én csak a naplóját olvastam, de nem nevezném letehetetlennek, sőt... Egyértelműen antipatikus az író személyísége, lenéző elitizmusa. Meg az arcképe is:)
De lehet, ha újra elővenném tetszene, régen olvastam már.

kisztihand

Munchausen Creative Commons License 2000.01.13 0 0 1
Örülök, hogy felvetetted a témát, megmondom őszintén, még soha életemben egyetlen sort sem olvastam Márai-tól, fene tudja miért? :-o
Azonban most kedvet csináltál hozzá, hogy elolvassam a naplót, mert itt figyel a polcon, milyen érdekes, hogy mellette a Molináry Gizella Betévedtem európába címü könyve van, azt pedig már olvastam. Ha tényleg ennyire jó a Márai is, akkor jó helyen van.
Előzmény: nobodybuilder (-)
getom Creative Commons License 2000.01.13 0 0 0
Mennyit ér? Ember, ez egy ziccer, lehetetlen kihagyni, hát 0-át, pontosan annyit.
Előzmény: nobodybuilder (-)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.01.13 0 0 topiknyitó
Jóreggelt,
talán szégyellenem kellene, de eddig kimaradt az életemből Márai naplója. Most olvasom. Azon ritka könyvek közé tartozik, amelyekről az ember fél oldal után tudja, hogy végig élvezni fogja, amit egyszerűen sajnál letenni és előre sajnálja azt is, hogy eccer a végére fog érni.
Az érdekelne, hogy a tisztelt tasztaltagok hogyan értékelik, merre helyezik el az írót, mi a véleményük róla? Tudom, hogy a komenisták szekálták, de nem szerették sokan a 90 utáni új rendben sem, ha jól csalódom.

PS1. Nem találtam Márai-topicot, azért bátorkodtam ...
PS2. Tananyag ő most a középiskolákban?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!