Keresés

Részletes keresés

pimre Creative Commons License 2024.08.08 0 1 38158

"átváltás után pont ugyanígy kell kinéznie a táblázatnak, mivel az átváltást követően egy régebben megírt nagyon bonyolult makró dolgozza fel."

Értem. Viszont, ha makrót írok, akkor gondoskodni kell arról, hogy véletlenül se futhasson a makró egy olyan sorra, amely már át lett alakítva mm-be. Különös tekintettel arra, hogy - feltételezésem szerint - bővül a listád, tehát a makrónknak az újakat át kell számítania mm-be, de a már átalakítottakat nem szabad újraszámolni. Jól gondolom?

A következő megoldásra gondolok: Úgy írnám meg, hogy az átszámított adatok betűméretét módosítsa a makró. Ha mondjuk 11-volt, akkor 12-re. (ezt majd beszéljük meg). Ez egy alig észrevehető változás, nem hinném, hogy a bonyolult makród ezzel foglalkozna. Viszont az átszámító makró ezt figyelve ebből tudja, hogy melyik sorokkal nem kell foglalkoznia.

Ha ez neked megfelel, akkor összecsapom.

Előzmény: local75 (38150)
CsRob1 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38157

Először nem látszott, de mentés-bezárás-megnyitás után helyreállt, azaz az utolsó cella a hasznos terület végén van. Egyébként egy másik munkafüzetből átmásolt munkalapon végzett kisebb módosítások után történt az eset. Hogy pontosan milyen műveleteket végzett a kolléga, amik a növekedést okozhatták, az sajnos nem derült ki.

Előzmény: Fferenc50 (38154)
local75 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38156

Annyira nem sürgős, hogy emiatt ne aludj éjjel, de köszi. :)

Előzmény: Garashan (38155)
Garashan Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38155

El kellett mennem otthonról, ha estig nem oldódik meg, akkor majd éjjel tudok vele foglalkozni.

Előzmény: local75 (38153)
Fferenc50 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38154

Szia!

Az utolsó még szükséges sortól lefelé kijelölöd a végéig, majd törlöd.

Természetesen a sorok "újratermelődnek" mert mindig megmarad a munkafüzetben az eredeti sormennyiség.

Viszont ha után ismét megnézed, mi az utolsó cella, akkor már a ténylegesen használt sorra fog ugrani és nem a végére.

Viszont nem ártana megnézni, mi került abba az "utolsó" cellába, abból lehetne következtetni az előidéző okra.(Sajnos lehet "láthatatlan" karakter vagy formázás pl.)

Üdv.

Előzmény: CsRob1 (38147)
local75 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38153

Köszönöm. Lefuttattam, és valóban még rossz adatok jelennek meg a táblázatomba bemásolva, de szerintem nem a sorrend miatt, ugyanis a makró amely eddig feldolgozta, csak a nekem szükséges adatokat hagyja meg:

'GYOMLÁLÁS
    'Oszloptörlés
    T = Array("LENX", "LENY", "LENZ", "MATERIAL", "NAME", "SUMMARY", "TIP", "A1", "A2", "B1", "B2", "HIV")
    uoszlop% = Sheets(Sheets.Count).UsedRange.Columns.Count
    For oszlop% = uoszlop% To 1 Step -1
        f = False
        For Tag% = 0 To 11
            If Sheets(Sheets.Count).Cells(1, oszlop%) = T(Tag%) Then
                f = True
                Exit For
            End If
        Next
        If f = False Then Columns(oszlop%).Delete Shift:=xlToLeft
    Next

A régebbi csv így nézett ki:

https://a.fajlkuldes.com/a5HGL5xHtYCs.csv

(A többi adatot jól másolja, ha minden igaz, és nem keveri össze, csak ez a három méret nem oké.)

Előzmény: Garashan (38152)
Garashan Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38152

Az "A" oszlopban vannak nálam az adatok a csv megnyitása után. A "B", "C" és "D" oszlopban pedig a makró által generáltak.

Előzmény: Garashan (38151)
Garashan Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38151

Én ha megnyitok az excelben egy CSV fájlt, akkor nálam az adatok soronként egy cellában lesznek. Nem szoktam szórakozni táblázattá alakítással, mert a nélkül is fel tudom dolgozni az adatokat.

Így én az általad küldött CSV fájlból indultam ki és az alapján dolgoztam fel az adatokat. Azaz megkerestem, hogy mely pozícióban vannak a lenx, leny és lenz adatok majd azokat átkonvertáltam mm-be a B, C és D oszlopokba.

Bár az a sejtésem, hogy neked ez így nem lesz jó. Ez után a hozzászólásod után. Lévén az adatok sem ott helyezkednek el, ahol nekem.

Előzmény: local75 (38150)
local75 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38150

Köszönöm.

Ezt nem én hoztam létre, ezt így generálja egy szoftver.

Azért akartam makrót, mert átváltás után pont ugyanígy kell kinéznie a táblázatnak, mivel az átváltást követően egy régebben megírt nagyon bonyolult makró dolgozza fel.

Annyi történt, hogy ez a szoftver, most már nem mm-ben generálja az adatokat, hanem collban, és így nem tud a makró mit kezdeni vele.

Előzmény: pimre (38148)
Garashan Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38149

Option Explicit

Public Sub atvalto()
Dim lenx, leny, lenz As Double
Dim lenxpoz, lenypoz, lenzpoz, templong, utolsosor As Long
Dim i, j As Long
Dim szoveg, cimsor As String
cimsor = Range("A1")
lenxpoz = InStr(1, cimsor, "LENX")
lenxpoz = CountChrInString(Left(cimsor, lenxpoz), ",")
lenypoz = InStr(1, cimsor, "LENY")
lenypoz = CountChrInString(Left(cimsor, lenypoz), ",")
lenzpoz = InStr(1, cimsor, "LENZ")
lenzpoz = CountChrInString(Left(cimsor, lenzpoz), ",")
utolsosor = ActiveSheet.Cells(ActiveSheet.Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
Range("B1") = "LEN X in mm"
Range("C1") = "LEN Y in mm"
Range("D1") = "LEN Z in mm"
For j = 2 To utolsosor - 1
szoveg = Range("A" & j)

'X mérete
templong = 0
For i = 1 To lenxpoz
templong = InStr(templong + 1, szoveg, ",", vbTextCompare)
Next i
Range("B" & j) = Mid(szoveg, templong + 2, InStr(1, Mid(szoveg, templong + 2), ",") - 2)
Range("B" & j) = Range("B" & j) * 25.4

'Y mérete
templong = 0
For i = 1 To lenypoz
Next i
Range("C" & j) = Mid(szoveg, templong + 2, InStr(1, Mid(szoveg, templong + 2), ",") - 2)
Range("C" & j) = Range("C" & j) * 25.4

'Z mérete
templong = 0
For i = 1 To lenzpoz
Next i
Range("D" & j) = Mid(szoveg, templong + 2, InStr(1, Mid(szoveg, templong + 2), ",") - 2)
Range("D" & j) = Range("D" & j) * 25.4
Next j
End Sub

Public Function CountChrInString(Expression As String, Character As String) As Long
Dim iResult As Long
Dim sParts() As String

sParts = Split(Expression, Character)

iResult = UBound(sParts, 1)

If (iResult = -1) Then
iResult = 0
End If

CountChrInString = iResult

End Function

Előzmény: local75 (38145)
pimre Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38148

Minek ehhez makró? Az A2, B1, B2 (R,S és T) oszlopod úgyis üres, ezért oda írtam be a 25.4-el megszorzott adatokat, amit aztán lefelé húzhatsz. Neked is azt javaslom, hogy segédoszlopba tedd a mm adatokat.

Makrót írni is egyerú lenne, de felesleges, és zavarokhoz vezethetne. Ha egyszer lefuttattad, nem derűl ki a makró számára, hogy már a mm-ben megadott érték szerepel ott, ezért véletlen újrafuttatás esetén hibás értékek kerülnének a mm adatok helyére.

Más: A csv fájlban miért tettél idézőjelet az elejére, majd miért dupláztál meg minden idézőjelet? Ezeket ki kellett törölnöm, és csak ezután sikerült Excelbe beolvasni az adatokat. 

Előzmény: local75 (38145)
CsRob1 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38147

Köszönöm. Az utolsó cella az O1048553 -as. Valamiért bekerült több, mit 1 millió sor.

Hogyan tudom törölni? Kijelölés - Sorok törlése után sem tűnnek el a sorok. Ha csak a tartalmát törlöm DEL-lel, akkor is megmaradnak.

Előzmény: Fferenc50 (38143)
local75 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38146
local75 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38145

Sziasztok!

Tudna írni nekem valaki egy makrót?

A LENX, LENY, LENZ  -hez tartozó értékeket át kellene váltani egy makróval collról milliméterre, ilyen formátumra: "600 mm"

A táblázatban több tétel is szerepelhet mint három, de 300-tól nem szokott több lenni.

Minden más maradjon a régi formátumban.

link

Köszönöm.

lbarnes Creative Commons License 2024.08.08 0 0 38144

Fferenc50 - köszönöm - próbálom.

Előzmény: Fferenc50 (38141)
Fferenc50 Creative Commons License 2024.08.07 0 0 38143

Szia!

Több oka is lehet. Próbáld ellenőrizni a következőket:

1. A munkalapokon az utolsó cella hol található - F5 - irányított - utolsó cella. Ha ez nem a valós területen van, akkor a tényleges területtől lefelé és oldalra törölj ki minden sort majd oszlopot. Ez előforduhat pl. sorok/oszlopok beszúrása, majd törlése után. Hajlamos ottmaradni pl formázás, amit ráadásul egyébként nem is látsz.

2. A függvények nem hivatkoznak-e egész sorokra/oszlopokra (pl. A:A ). Mivel a munkalap sorainak és oszlopainak is nagy a száma, a képletek ottragadhatnak ahol nem is kellenének. Ráadásul a számolást is lassítja. Tudom, kényelmesebb(?) egész oszlopra hivatkozni, de célszerűbb egy olyan területet megadni, amely nagyjából megfelel a szökséges tartománynak.

3. A feltételes formázásokat is érdemes megnézni.

4. vagy 0 ha lehet, próbáljátok visszakövetni, hogy milyen művelet idézte elő a méretnövekedést, lefagyást. Akkor lehet pontosabb diagnózist adni.

Üdv. 

Előzmény: CsRob1 (38142)
CsRob1 Creative Commons License 2024.08.07 0 0 38142

Sziasztok! Közös használatú hálózati mappában lévő Excel fájlokat több ember szerkeszti Office 2007 vagy Office 2010 verzióval windows 10 alatt. Időnként előfordul, hogy egy-egy fájl mérete közel 100-szorosára növekszik, ennek megfelelően a megnyitása, szerkesztése, mentése is lassú, esetleg le is fagy az Excel. Hogyan tudom kideríteni, hogy mi okozza a méretnövekedést, és hogy lehet "eltüntetni"? 

Az időnként készített biztonsági mentésből a közös munka miatt nem biztos, hogy az utolsó változat állítható vissza. 

Előre is köszönöm a segítséget.

Fferenc50 Creative Commons License 2024.08.07 0 0 38141

Szia!

Az intervallumok határait feltöltöd egy oszlopban, mellette az ott érvényes árakat:

Ezután az FKERES függvény 4. paraméterét IGAZ (1) -ra állítod.

El kell döntened, hogy a felső határ esetén még az alatta levő vagy már az új sávban levő árat kell alkalmazni, azaz pl. pontosan 1 kilónál 500 Ft vagy már 1000 Ft az ár.

Ha így adod meg, akkor 1 kg-nál az 1000 forintos ár érvényesül. Ha viszont az 500 forintot szeretnéd érvényesíteni, akkor a határt emelni kell 101-re és így tovább.

Javaslom hozzá az FKERES súgójának az elolvasását.

Üdv.

Előzmény: lbarnes (38140)
lbarnes Creative Commons License 2024.08.07 0 0 38140

Tisztelt Excel Guruk!

Az alábbi szeretem valahogy megoldani.

A oszlopban tömeg intervallum, 

0-100

100-200

200-300

stb

B oszlopban egy forintos érték

500 Ft

1000 Ft

2000 Ft

stb

Másik táblázatban megrendelés tömegei szerepelnek (mondjuk C oszlop)

71,2 

105,8

256

stb

Hogy tudom azt függvénnyel megoldani, hogy az adott intervallumba eső tömeg érték esetén a függvény kiválassza hozzá a megfelelő forintos értéket?

Lehet, hogy a tömeg intervallumot két oszlopba kell írni kvázi: 

A          B

0          100

100       200

200       300

KÖszönet!

pimre Creative Commons License 2024.08.03 0 0 38139

Szerintem megtaláltad a hiba okát. Én eddig nem használtam, ezért nem ismertem azt a lehetőséget, amire rámutattál, hogy a jobboldali nyilakkal lehet a jelmagyarázat sorrendjét a hozzátartozó adatoktól függetlenül beállítani. 
Azért meglepő, hogy egyáltalán miért merülhetett fel ez az igény.

Előzmény: m54-b (38137)
Fferenc50 Creative Commons License 2024.08.03 0 0 38138

Szia!

Valószínűleg a diagramon más a sorrendje az egyes évek adatainak. Próbáld meg a következőt:

Kiválasztod a 2023 évi "vonalat" adatot. Ezután a szerkesztőlécen megjelik az adatsor forrása:

pl. =ADATSOR(áram!$F$29;áram!$A$30:$A$186;áram!$F$30:$F$186;4) 

Ha 4 adatsorod van, akkor feltételezhetően a 4-es lesz a zárójel előtti szám. Ezt írd át itt a szerkesztőlécen 3 -ra és Enter. Ezáltal megváltozik a megjelenítési sorrend és jelmagyarázat sorrendje is.

Üdv.

Előzmény: hellsing (38135)
m54-b Creative Commons License 2024.08.03 0 0 38137

valami ilyen? vagy félreértem?

pimre Creative Commons License 2024.08.03 0 0 38136

Tudnál küldeni egy mintát, ahol látszanak a forrásadatok, valamint az adatfotrrás kiválasztásánál megjelenő lista?

Valahogy így, mivel a saját mintámon elképzelni sem tudom, hogyan oldhatnán meg, hogy két év felcserélődjön a jelmagyarázqatban. Hátha a te mintádból kiderül:

hellsing Creative Commons License 2024.08.03 0 0 38135

'reggelt! Van egy vonaldiagramom, ami 4 év havi forgalmi adatait jeleníti meg. Az "Adatforrás kiválasztása" ablakban jó a sorrend: 2021, 2022, 2023, 2024. A diagram jelmagyarázatában viszont 2021, 2022, 2024, 2023. Hogy rendezhetném át?

ergoGnomik Creative Commons License 2024.07.21 0 0 38134

Azt próbáltad már, hogy beszúrod a lapra háttérként és a kívánt néhány cella kivételével az összes többit zárolod? Mondjuk lehet, hogy valami képszerkesztőben még ügyeskedni is kell a kép köré üres területek szerkesztésével a pontos pozícionáláshoz. A rácsvonalak ugye kikapcsolhatók, a cellaformázás pedig ad számos lehetőséget az aktív cellák megjelölésére.

Előzmény: Balu424 (38127)
_Nyuszi Creative Commons License 2024.07.21 0 0 38133

Az én ötletem, hogy felrakod az antenna képét jobb oldalra, de úgy, hogy a változókat egy-egy betűvel helyettesíted. A képernyő bal részén ezeket szépen, egymás alatt bekéred a usertől. Kevésbé elegáns, mert plusz egy hivatkozás van értékenként, amit követnie kell a felhasználónak, de gyors eredményt ad.

Garashan Creative Commons License 2024.07.20 0 0 38132

Ha nem olyan a kép formátuma, hogy legyen rajta átlátszóság, akkor is meg lehet oldani.

Ha rákattintasz a képre, akkor a menü szalagon megjelenik a képformátum. Annak a legelső pontja a "Háttér eltávolítása". Ott ki lehet jelölni, hogy mi az a terület, amit átlátszóvá szeretnél tenni. Ha sok benne a vékony vonal, akkor kicsit nehézkes az Excelben megoldani.

Ilyenkor én GIMP-ben szoktam.
Ha megnyitod a képet szerkesztésre a GIMP-ben, akkor először hozzá kell adni a réteg átlátszóságot is. A varázs kijelölő eszközzel ki kell jelölni az eltávolítandó részeket. Én ennek olyan 20-as értéken szoktam állítani a "durvaságát", akkor elég jól kijelöli az elkülönülő hátteret. Majd ha jó a kijelölés, akkor delete gombbal törlöd a hátteret. Ilyenkor a GIMP-ben ez kockás háttérrel lesz jelölve. Utána simán kijelölheted az egészet és visszamásolhatod az Excelbe.

m54-b Creative Commons License 2024.07.20 0 0 38131

Ilyen képet "alakzatok" beszúrásával hoznál létre (minden részelt egy "alakzat"), majd ezeket csoportba foglalva, lehetne valamit kezdeni.

Thibi Creative Commons License 2024.07.19 0 0 38130

Előzmény: Thibi (38129)
Thibi Creative Commons License 2024.07.19 0 1 38129

Néhány képformátum ismeri az áttetsző, transzparens színeket. Erre keress a google-ban: trasparent picture

Egérrel kattintani ugyan nem lehet a háttér cellákra, de kurzor billentyűkkel oda lehet mozogni és át lehet írni az értéket

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!