Holnap reggel futunk páran Tatabányán a Turul Trail instant körön. 9:00 kor indul s közös kör, ha esetleg valaki jönne. 6-tól bemelegítő kört futunk páran ;) már ehhez is lehet csatlakozni
Na ja, de volna bármi értelme egy olyan órával ezt tennem, amin nem is az aktuális sw fut? Úgysem lenne rá javítás, de ha mégis, én úgysem telepíteném.
Most amúgy is ilyen hangulatban vagyok. Tegnap pl. döntöttem, hogy mégsem tanulom meg a norvég nyelv fonetikáját.
Kár. Poirot kénytelen lesz tovább mozgatni kis szürke agysejtjeit.
Én a helyedben leszimulálnám az idő múlását. Tanácsadásként nekem semmi sem drága :)
Indítanék egy pályát, kiraknám az órát a szabad ég alá, elindítom a futást, fél óránál berakom egy vödörbe három percig (Alagút szimuláció (C)(R)(tm) !), és négy óra múlva leállítanám. Telefon és Bluetooth a közelben, addig ott ülsz és Sudoku-t fejtesz. Vagy babot.
Kell még hozzá egy másik stopperóra. Ebből a célból kölcsön tudom adni a Casio DBC-62 számológépes órámat, ami igen pontos, havi szinten is, nemhogy 4 óra erejéig. Pár évvel ezelőttig, amíg nem vettem ezt a rohadás Fenix-et, hordtam is még.
A GC ugye a tracklogot is egyszerűsíti, kevésbé részletgazdag. Azt a hsz-odig nem tudtam, hogy ez 2 mp-es sűrűséget jelent. Én mindig azt hitttem, hogy egyfajta smart recording-gá alakítja a valójában 1 sec recordingot.
Garmin óráknál nem is hallottam 2 sec-es rögzítési módról.
Úgyhogy megnyugtatásodra pont annyit timestamp-em van a .fit fájlban, amennyi az eltelt idő mp-ben nézve plusz 1.
Szóval én továbbra is ott néztem, s végignéztem azokat a perceket, amikor nem volt koordináta, azaz gps jel. A távolság minden mp-ben nőtt (ezt már a múltkor is néztem sztem), sőt az egyéb adatok is. Egy helyen volt 298 watt 4 mp-ig folyamatosan, de ott meg egészen véeltlenül belerondított egy HR változás.
Magyarán egész jó kis teóriád volt, de szerintem nem volt ilyen egyszeri ugrás az időben, szépen lassan jöhetett össze a "sietés".
Idő alapon nézem az activity-t a Garmin Connect-en.
Eleve miért látok nálad 2 mp-es rögzítést?
Nem rád vall.
Az Alagút körül kerestem anomáliát, előtte találtam is, de aztán korábban is.
Mindenhol két mp-es a rögzítés, kivéve 13:20, 25:20.
13:19 13:20 13:21
25:19 25:20 25:21
Többet most - amennyi időt rászántam - nem találtam, kegyetlen, hogy a bezoomolt részt aztán nem tudod jobbra-balra cibálni, vissza kell menni 100%-ra, áá.
Az idő rögzítési anomáliákat (illetve nálam a távolság alapú anomáliákat) a "pont" grafikonos részeken lehet látni, rázoomolva.
Lépéshossz, cadence, függőleges arány, talajérintési idő. Amikor már csak akkora a befogott idő terület, hogy nem folynak össze a pontok, akkor látványra már észrevehető a gyanús mintázat.
Pont ezért néztem ezt már 1 hete meg, de timestamp nem hiányzott, azaz mindig 1 mp a difi. Mást nem lehet ellenőrizni, max azt, hogy van-e 8-10 olyan mp, amikor minden adat pont uannyi (hr, power, stryd speed). Sztem azt is megneztem, de akkor még egyszer ránézek.
Nekem is volt ilyen az üzemorvosin. Felfekszem, orvos néni néz, igazgat, néz, megint tappancsot igazgat, majd megkérdezi, hogy sportolok-e?
40 körül szokott lenni ilyenkor az értékem.
Az EKG papírjára a készülékek egyébként automatikusan rá is vezetnek valami értékelést. Az enyémet múltkor át is satírozta az orvos, mert az írás kb. azt mondta, hogy szívinfarktusom van, vagy valami ilyesmi súlyú rögtön-meghal figyelmeztetés volt rajta.
Egyébként korrekt adatok. Nyilván azért reklámozhatják, hogy EKG-t tud, mert igazolhatóan tudja azt amit ilyen módon egy EKG készülék tudna.
Nekem 2023 tavaszán a sportorvoshoz készített a házi orvos EKG-t, akkor a hideg vizsgálóágyra felfeküdve 41-re esett a pulzusom. Meg is jegyezte, hogy lehet ki kéne vizsgálni, mert kórosan alacsony.
A sportorvos nem problémázott rajta.
Nyugalmi helyzetben rendellenes szívritmust 2023 októberben éreztem igazán vagy 2 hétig. Akkor viszonylag sűrűn olyan volt a szívem, mint egy gyújtás kihagyásos motor. Még a csuklómon tapintva a pulzust is lehetett érezni a kihagyásokat (illetve lehet nem kihagyás volt, hanem valami extrázás ami alatt erőtlen lett a véráram és alig vagy nem tapintható volt az az 1-2 dobbanás). Egyébként fulladás, erőtlenség nem kísérte, ezért nem rohantam a háziorvoshoz EKG-ra mert volt, hogy napokig nem jelentkezett. Na akkor jól jött volna egy házi EKG készülék. A Polarrar rögzítettem pár órát, igen zűrzavaros R-R adatokkal, de párhuzamosan másik pánttal nem végeztem rögzítést így nem egyértelmű, mi az igazi szívritmus zavar az adatokból.
Ami érdekes, nem terhelés váltotta ki, hanem a rendszeres heti 3-4 db edzés hirtelen lecsökkenése hetente péntek-szombat edzésnapra és azok is rövidek voltak.
Jó, lehet nincs pont 1 ütés/ év csökkenés , illetve mintha az utóbbi 9 évben megállt vagy lassult egy kicsit.
Én abból indultam ki, hogy 37 évesen a Kékes csúcsfutás 1 órájára 168 HR értéket céloztam meg, és kb Mátrafüred szélétől annak a közelében futottam és a csúcsra érve már nem volt erőm sprintelni. Akkor még nem volt olyan órám ami rögzített volna folyamatos adatot sőt szerintem akkor is csak az alap Polart használtam, ami még stoppert sem tartalmazott és tevékenység átlag HR-t sem határozott meg, csak kijelezte a pulzust és egy alsó és felső határra csipogást lehetett beállítani. Szóval ez csak emlék. Jelenleg 1 órán át 146-os pulzus kb a halálom lenne. Idén a Téli Mátra TT első EP utáni hegymászást megnyomtam 149-129 közötti HR értékek között 139HR lett az 1 óra átlaga. Most pár napja egy félórát nyomtam kerékpáron 148-as átlaggal, de akkor teljesen végem lett.
Ami mért és rögzített legrégebbi adat, 39 évesen a 2005-ös félmaraton volt az első rögzített versenyem, a befutóján 175 volt az elért max.
50 évesen, 2016-ban futópados terheléses vizsgálaton a 12 perces folyamatos, azaz megállások nélküli lépcsőzetes terhelés emelést 11:30-ig bírtam, azon 166-167-es HR volt a maximum, de az adatokból a számított max-nak 177-et határozott meg a kardiológus a teszt egyéb mért paraméterei alapján. Az 5-ös HR zóna kezdetére 165 HR-t adott meg.
A 177-et egészen biztosan nem tudtam volna elérni semmilyen körülmények között, még a 165 sem fordult elő. Ezek alapján 39-50 között közel 1 ütés/év volt a csökkenés.
A 2016-os teszten elért 167-es értéket állítom be azóta az óráimon max értéknek. Mivel eltelt 9 év, gondolkodom rajta, hogy frissíteni kéne az akkor mért adatokat egy ismételt teszttel. Nem is a max pulzus az izgalmas, hanem az akkor kimért aerob és anaerob küszöb pulzus értékek változása érdekelne. Olyan mintha az sem csökkenne jelentősen azóta.
Egy kivezetéses EKG, nem egy érintkezős. És az elrendezés miatt ( Lead I. )-nek felel meg.
Rendes elektromos mérés, a bal csuklódon lévő pulzus-optikai sziget el van szeparálva, az az egyik érintkező.
A másik meg a jobb kezed, amit felülről az óra tetejére helyezel, kb. mint amikor a lünettát megfogod két ujjal.
A letölthető PDF így néz ki, a szöveget kivágtam, a grafikont nem rakom be. Mint egy mérési jegyzőkönyv, minden aktuális szoftver verzió dokumentált.
Ezt szerintem azért indítottam, mert ugyan csak simán olvasgattam este az ágyban, de nem értettem egyet ezzel a hihetetlenül alacsony pulzussal. 38-40 az oké, de a 36 az már annyira nem.
Pulzus túl alacsony: Eredmény
Átlagos pulzusszám: 36 üt/p
Jelentett tünetek: Nincs
Áttekintés: Ennél az EKG-felvételnél nem ellenőrizhetők az AFib jelei, mert a pulzusszám 50 ütés/perc alatt volt. Ha többször is ilyen eredményt kap, vagy ha nem érzi jól magát, forduljon kezelőorvosához
[itt van a szokásos szép milliméter papíros grafikon]
Ez a görbe egy Lead I EKG-hoz hasonló. További információkért tekintse meg a használati útmutatót.
A jelentést a következő időpontban töltötték le a Garmin Connect felületéről: 2025 okt. 20 A következő készüléken rögzítve: fenix 8 - 51mm, AMOLED 17.28
Én nem vetten észre magamon ilyen viszonylag gyors max pulzus csökkenést a kor előrehaladtával. Valamikor 8 éve Tomtom órával, mellkaspánttal mértem ki magamnak 180 körüli max pulzust. Most tavasszal futottam maraton váltóban egy 10,5 kilométert 4:37-es átlaggal, ott meglepően magas pulzus értékeket produkáltam, átlag pulzus 164, maximális pulzus 178 volt (ez a táv vége felé hídra felfelé volt). Igaz ezek az idei mérések már Garmin optikai mérések voltak.
Szerintem az átlag pulzus önmagában elég durva közelítés. Nagyon nem mindegy hogy az átlag körül 3-4 dobbanás a szórás, vagy 20-30 ütésnyi felfelé meg lefelé is.
Az utóbbi sokkal nagyobb megterhelés, mint az első verzió, pedig az átlag lehet azonos.
Én a hosszú futásoknál, kerékpározásoknál soha nem az átlagot néztem, hanem a tevékenység közbeni tervezett maximumra próbáltam figyelni.
Most bringán már a wattokat figyelve próbálom megvalósítani. Tapasztalom is, hogy néha bizony a pulzust figyelve már vissza kéne vennem, de nem teszem, és érdekes módon, ha a cél teljesítmény FTP alatti akkor simán végig tolom a tervezett időtartamot, akkor is ha a pulzus meghaladja valami miatt a normál körülmények között ahhoz a teljesítményhez tartozó pulzus értéket. (lehet folyadék hiány, de teli gyomor is a magasabb pulzus oka) Az igaz, lehet nem kéne így terhelni a szívemet, ezért a pulzust csak 10-20 perces igénybevételeknél hagyom teljesen figyelmen kívül.
Pár éve nézegettem valami EKG rögzítésre is alkalmas pántot, de valami miatt lebeszéltem magamat. Egyik ok az ára lehetett.
Megnéztem, hogy működik a Garmin. Gyanús volt az egy érintkező megjegyzésed, mert az EKG az feszültség görbe, feszültség mérést pedig még nem tudok egy érintkezős megoldással :-).
Szóval a Garmin hátlapja az egyik érintkező a csuklódon, a másik pedig a két ujjad a számlap körüli gyűrűn.
Azt hogy pitvar fibrillációt vagy sinus ritmust tud rajzolni, elhiszem, de tényleg csak marketing értéke van. A pitvar fibrillációnál lecsökken a szív teljesítménye azaz oxigén hiány jelentkezhet különböző tünetekkel. Nem tudom volt-e valaha pitvar fibrillációm, de a kórházas filmekből nekem az dereng, hogy olyankor nem a legnyugodtabb az ember, hogy relaxáltan a pontos mérés érdekében a Garmint kezdje EKG mérés módba nyomogatni. Ha meg nincs, gond akkor meg csak egy érdekesség, hogy ezt is tudja, de gyakorlati haszna a nullához konvergál a véleményem szerint.
Most már megnéztem, hogy a pánttal hogy is mérünk?
A pántok két elektródája normál helyzetben kb az EKG érintkezők V4 és V5 elektróda párjának a területén lehet. A V5 elektróda rajzában van az R hullám, ami a kamra izomzat főtömegének az összehúzódását ábrázolja és a legnagyobb csúcsfeszültségű. Az órák HRV elemzése az R hullám csúcsok közötti időtartam változásokon alapul. Azaz csak a pulzus szám EKG pontosságú, de a pántok nem rögzítenek, továbbítanak feszültség görbe azaz EKG adatokat, bár az R hullámcsúcsok közötti időtartam méréséhez nyilván a feszültség változást fel kell dolgoznia a modulnak.
Egyébként a Polar valahogyan mér szívfrekvencia változékonyságot optikával, mert a Vantage V2-esemmel csuklón mért pulzussal is elvégezhető a Fitnesz teszt, ami nyugalmi HRV elemzésen alapul, (ezért csak Polar pánttal működik azokon a Polar órákon amelyek csak pánttal tudják) és még van ez a funkciója is:
"A Nightly Recharge™ egy éjszakai regenerálódásmérő, amely megmutatja, hogy mennyire regenerálódsz a napi igénybevétel után. A Nightly Recharge státusz két összetevőn alapul: hogyan aludtál (kialvadtsági állapot), és mennyire nyugodott le a vegetatív idegrendszered (ANS) az alvásod kezdeti szakaszában (ANS-állapot). Az óra mindkét összetevő megállapításakor az előző 28 nap átlagos szintjeihez hasonlítja az előző éjjel mért értékeket. " Az ANS állapot szintén a HRV adatokon alapul.
Ettől a kísérlettől inkább eltekintek:) Odafigyeléssel, ésszel egy darabig még biztos elfutogathatok, biciklizhetek, de pl. versenyekre járni már nincs értelme, mert lehet, hogy a 70 évesek kategóriájában se tudnék versenyképes lenni. Minden gyorsítást kétszer is meg kell gondolni, bár a lábak még úgy-ahogy vinnének, de a "motort" meg már kímélni kéne. Nekem a hétköznapi órám egy Apple Watch, amik már régóta tudják az EKG-t, bár én szándékosan nem olyan modellt vettem. Ahogy ismerem magamat, állandóan idegeskednék a mérési eredményeken.
Apropó, Garmin, hogy ne csak mindig a panaszkodás menjen. Korábban írtam, hogy nyáron visszaváltottam FR965-ről 955-re, mert idegesített, hogy nem találtam megoldást a navigáció közbeni újraindulás problémára, és régebbi fw-t se találtam hozzá. Időközben többen jelezték, hogy ez a jelenség nekik csak utólag telepített térképpel (openhiking, turistautak) jelentkezett, a gyári térképpel nem. Úgyhogy 3 hónap után eladtam a 955-öt, de nem csak ezért, hanem mert képtelen voltam újra megbarátkozni a kisebb méretű és jóval rosszabb felbontású MIP kijelzővel. Ez különösen térképnél zavart, egyszerűen a kettő között ég és föld a különbség láthatóság, áttekinthetőség terén. Úgyhogy visszatértem egy új 965-höz, ami még mindig a legolcsóbb amoled kijelzős térképes óra. Egyelőre csak a gyári térképpel használom, eddig kifogástalan a legújabb firmware-el.
Ja es az EKG eseti, tehát neked kell indítani, mint egy 30 mp-es activity. Folyamatosan nincs figyelés, ez nem led alapú, hanem valós, bár csak egykivezetéses orvosi minőségű ekg
Erre az optikai mérés nem alkalmas, nem is kapcsoltam be a hrv naplózását. Ez nekem amúgy se edzés alatt volt sose, hanem random, még nem találtam összefüggést napi, heti terhelési környezet és ezek előfordulása között. De most nemrég találtam egy cikket, kb így forditható, hogy cipőfüző bekötéshez lehajolás szindróma, és tényleg, ilyen előrehajolós, mellizom vagy levegő vagy tudomisén beszorulós esetek triggerelik nálam a furcsa érzést. Persze amikor direkt reprodukálni akarom, akkor nem.
Nem néztem, mit tud a Fenix EKG funkciója, de erős bedobbanást, mintha ugrana és még a tüdőmet is megnyomja, érzet a HRV adatokon látható. Ezért használom még mindig a POLAR RS800CX--et és a pc-s programját, mert az a HRV - (R-R )adatokat is egyből megjeleníti grafikusan, és még az 1sec pulzus görbére téve is meg tudom nézni. A Fenix HRV adatait a multkoriban említett Fit file viewer webes felületen szoktam átpörgetni. Pl 440ms körül 2-5ms tartományban ingadozó HRV (valójában R-R mert az EKG R hullámok közötti idötartamok) értékek között van egy gyorsabb bedobbanás, ahol csak 300ms telik el majd ismét jön a szabályos 440 körüli ritmus. Vagy van egy durva belassulás kihagyás 500-700ms körüli, majd egy rövid gyors 300ms, és úgy áll be újra a korábbi szabályos ritmus, ahol terhelés közben 5 ms alatti az időtartam ingadozása, de inkább kevesebb. Na ez utóbbit lehet általában érezni is edzés közben. Ilyenkor nyomni szoktam a Polaron egy lap gombot, hogy tudjam milyen időnél keressem az adatokban, illetve lássam, hogy amikor éreztem valamit tényleg történt-e valami amit a pánt is rögzített. Amit érezni szoktam azt általában mind a két pántommal mért adatokon megtalálni.
És ez teljesen jól reprodukálható? Bár gondolom, hogy ezzel nem akarsz egy hosszú tíz alkalmas kísérlet sorozatot tenni, csak a statisztika kedvéért.
Megjegyzem, én sem véletlenül vettem EKG-s Fenix-et, évi pár tachycardia és a hasonló ritkaságú "mintha" nagyot dobbanna érzés miatt. De semmi értelme nem volt, mert 50-es pulzus alatt nem mond semmit, a dobbanós, egyszeri ritmushiba esetek meg nem ismétlődnek, utólag nem lehet őket elkapni. De lehet, hogy ilyen "sűrűségű" esetei mindenkinek vannak, csak én már figyelek rá és felismerem.