Kedves kontaktor!
Bármilyen őszinte a sajnálatod, az nem indokolja, hogy ilyeneket írj:
1. >>Az utóbbiak (nem-hívők) számára a 2. >>Biblia sohasem volt aktuális.<< 3. >>Számukra a Bibliában megjelenített értékek vagy hamisak, vagy annyira általánosak, hogy számos más helyen (vallásban, filozófiában) megtalálhatók.<<
4.>>A Biblia időszerűségéről vagy elavultságáról tehát csak hívőknek érdemes vitatkozni.<<
5.>>A nem-hivőknek nincs tulajdonképpen közük ehhez a topichoz, az én értelmezésem szerint.<<
Neked írt hozzászólásommal azt kívántam bizonyítani 1-4. állításaid hamisak, és téves az az "értelmezésed is", amelyne 5. állításodat alapozod.
szeretettel
Tomm
>>Sajnos én úgy látom, hogy sokszor az emberek elkezdik a Bibliát átvariálni, a saját szjuk íze szerint értelmezgetni.* Aztán azt mondják...''hát az akkor még bűn volt, de SZERINTEM ma már ez butaság''**
Ha elfogadjuk a Bibliát Isten szavának, vagy olyan könyvnek, amit Isten ihletett ez nagyon nagy hiba.*** Valahogy Ádádm és Éva is kezdte.**** Okosabbak akartak lenni, vagy legalább egyenlők Istennel.*****
Az eredmény ismert.<<
*Sajnos, igen. Én is találkoztam már ilyenekkel.
**Képzeld el, hogy én olyan pasikat is ismerek, akik ugyan nem a saját szájuk íze szerint, hanem az evangéliumok felől értelmezve a Bibliát még ennél erősebb következtetésekre is jutottak – mindjárt le is írom, de előre szólok, hogy csak akkor olvasd tovább, ha nagyon erősnek és okosnak érzed magad, nehogy megrendítsen a hitedben amit olvasol -, szóval, azt mondják ezek, hogy a Bibliában bűnnek vannak bélyegezve olyan dolgok is, amelyek MÁR AKKOR SEM lettek volna bűnök, csak az emberek szívének keménysége és ostobasága miatt rendelte azt Isten úgy, más esetekben pedig nem is Isten rendelte úgy, hanem az apostoli túlbuzgóság.
***Valóban, ha a Biblia MINDEN szavát Isten szavának tartjuk, akkor nagy hiba az ilyesmi. Még szerencse, hogy ha Jézus tanításának zsinórmértékével mérjük meg a Bibliába összefűzött könyveket, nem tűnik olyan szörnyűnek a dolog.
****Ádám és Éva nyilván nem így kezdte, mert sajnos valami oknál fogva nem támaszkodhattak Jézus vezetésére, hanem adott esetben csak a Sátánéra, és még Bibliájuk sem volt, hogy azt mondhatták volna neki: Távozz Sátán, mert meg vagyon írva…
*****Ja, és képzeld Braveheart, olyanok is vannak, akik azt hiszik magukról, hogy ez sikerült is nekik, jönnek-mennek, ítélkeznek, meg ilyesmi… (Köztünk legyen mondva, elég gusztustalan fajta…)
******Sőt, most értesültem róla, hogy olyanok is vannak, akik azt hiszik, hogy még az „eredményt” is ismerik… Hát most mondd meg! Szörnyű, nem?
Köszönöm, hogy figyelmeztettél. Majd vigyázok.
üdv
Tomm
A téma amiben megszólaltam, hogy mint isteni kijelentés mennyire aktuális a Biblia, különös tekintettel az Ó-szövetségre.
Azt, hogy a Biblia mennyire aktuális, mint irodalmi mű, mint erkölcsi norma általában az emberek számára, abban nem is érzem magam illetékesnek. Én magam nagyon és őszintén (nem le) sajnálom azokat az embereket, akik eljutnak addig, hogy egyféle szempontból meglátják a Biblia értékeit, de vakok maradnak az igazságokra, amelyek az örök élethez vezetnek.
''Egyébiránt én is azt gondolom, hogy a Biblia nem évülhet el...'' - Igazad van. Sajnos én úgy látom, hogy sokszor az emberek elkezdik a Bibliát átvariálni, a saját szjuk íze szerint értelmezgetni. Aztán azt mondják...''hát az akkor még bűn volt, de SZERINTEM ma már ez butaság'' Ha elfogadjuk a Bibliát Isten szavának, vagy olyan könyvnek, amit Isten ihletett ez nagyon nagy hiba. Valahogy Ádádm és Éva is kezdte. Okosabbak akartak lenni, vagy legalább egyenlők Istennel. Az eredmény ismert.
1999-09-14 01:01:08 hozzászólásodban a Biblia aktualitása mellett érvelsz, s eközben TARTALMI vonatkozásban egyes egyedül az alábbiakat emeled ki:
>>A biblia szerint a házasság előtti szex bűn.<<
Ha van oka annak, hogy sokak szerint a Biblia nem aktuális, akkor az többek között éppen az, hogy egyes, magukat kereszténynek vagy Isten-hívőnek beállító személyeknek a Bibliáról mindjárt EZ jut az eszükbe, és ahelyett, hogy a Jézus által hirdetett evangéliumot hirdetnék ők is, ezzel az ostobasággal riogatják felebarátaikat.
Egyébiránt én is azt gondolom, hogy a Biblia nem évülhet el, de emellett felhozott érveid enyhén szólva viccesek. Fegyverekre az emberiség eddig is és ma is sokkal többet áldoz, mint Biblia nyomtatására, de ebből még nem következik, hogy a fegyverhasználat soha nem évülne el…
1999-08-23 12:13:04 hozzászólásodban a következőt írod:
>> Először is el kellene választani azokat akik hisznek (legalább részben) a Bibliában kijelentett igazságokban és azokat, akik nem.
Az utóbbiak számára a Biblia sohasem volt aktuális, ezért nem lehet elévült sem. Számukra a Biblia egy irodalmi-történeti mű, amely egy nép, illetve a vallási mozgalom szentnek tekintett írásait tartalmazza. Számukra a Bibliában megjelenített értékek vagy hamisak, vagy annyira általánosak, hogy számos más helyen (vallásban, filozófiában) megtalálhatók.
A Biblia időszerűségéről vagy elavultságáról tehát csak hívőknek érdemes vitatkozni. A nem-hivőknek nincs tulajdonképpen közük ehhez a topichoz, az én értelmezésem szerint.<<
Én pedig a következőt mondom néked:
A nem-hívőknek is van közük ehhez a topichoz, mert nem igaz az, hogy a Biblia számukra sosem volt aktuális. Voltak és vannak emberek, akiknek a hit kegyelme nem adatott meg, de de a biblia szelleme megérintette őket és inspirálta az életüket. Csak három példát hozok:
1. Heine (akinek a hite erősen vitatható) így írt:
„A kereszténység jótétemény volt a szenvedő emberiség számára tizennyolc évszázadon át, gondviselésszerű volt, isteni és szent. Mindaz, amivel a civilizációt elősegítette, mikor az erőseket megszelídítette, és a szelídeket megerősítette, a népeket egyazon nyelvvel és érzéssel összefűzte, s amiért apologetái dicsőítik, eltörpül amellett, hogy mekkora vigaszt jelentett önmagában az emberiségnek. Örök dicsőség illeti meg ama szenvedő Isten szimbólumát, a töviskoronás Megváltóét, a keresztre feszített Krisztusét, akinek vére akár az enyhítő balzsam csurgott az emberiség sebeire.”
Kommentár: azt írja tehát: ÖRÖK dicsőség illeti meg – következésképpen a Bibliát örök aktualitás.
2. Ancsel Éva marxista (!!!) filozófus pedig a következőt írja:
„Az elvont ember és a szeretet kultusza azok körében alakult ki, akik között Pál szerint nincs sem görög, sem szolga, sem szabad, sem férfi, sem nő, hanem „mindnyájan egyek”…
Dionüszoszt lehetett csodálni, mámorosan rajongani érte, Apollont félni és tisztelni – de szeretni csak a negkínott korpuszát felmutató Jézust lehetett, aki éppen a szenvedésében vált emberszerűvé, a testéig érő, s már csak ezért is vitathatatlanul emberi szenvedésben, sőt az istent szólító elhagyatottságban.
Ha az emberek alig játható utakon, alig lakható otthonokban őrzik a kifaragott és megfestett krisztusi korpuszok végtelen sokaságát, ezzel mintegy nyomokat hagynak maguk után, hogy egyszer visszatalálva a tradícióhoz, azt evilági viszonyaikban újrateremtsék.”
Kommentár: Következik tehát, hogy amíg a szeretetnek ezt a tradícióját az emberek evilági viszonyaikban újra nem teremtik, a Biblia is aktuális lesz.
>>Szerintem nem. Én nem látok lényeges különbségeket az emberek viszonyára vonatkozóan a különböző vallásokban. Gondolom, Te igen, kíváncsian várom a válaszodat.<<
Restellem, hogy elkerülte a figyelmemet, és kérlek nézd el nekem, hogy ily megkésve válaszolok.
Kérlek, nézd el nekem, ha válaszom kissé hosszúra nyúlik, de nem könnyű kérdést vetettél fel.
Azt állítom tehát, hogy a különböző vallásokban lényeges különbségek mutatkoznak az emberi viszonyokra vonatkozó előírások tekintetében. Nem áll szándékomban itt teljes összehasonlító vizsgálatot tartani a nagy világvallások között, mert ehhez megfelelő tárgyi tudásom sincsen, és időm sincs rá, hogy idemásoljam a megfelelő szakirodalmat. Egyetlen kérdéssel szeretnék foglalkozni, jelesül annak megmutatásával, hogy Jézus szociális tanítása miben tér el más vallások szociális tanításától.
Négy területet vizsgálok meg, melyek a következők:
1. gazdaság
2. hatalom
3. jog
4. szociális igazságosság
1. gazdaság
Minden társadalom számára döntő tagjainak gazdasági magatartása, konkrétan az, hogy hogyan viszonyulnak az anyagi javakhoz. (Ezek szeretete, sőt, imádata nélkül az úgynevezett fogyasztói társadalom nem állhatna fenn.)
Jézus az emberek gazdasági magatartásával az akkor és azóta is szokások (és vallásilag pl. a Tórával alátámasztott) felfogás axiomáit tagadja: „nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete” vagy más fordításban: „ha bőségben él is valaki, akkor sem a vagyona tartja meg” (Lk 12,15.) „Bolond, aki magának gyűjt…” ((Lk 12,20.)
S ami ebből következik: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön…” (Mt 6,19.)
2. hatalom
Határozottan állást foglal Jézus a hatalom kérdésében, ami szintén a legalapvetőbb társadalmi kérdések közé tartozik. A hatalom, az uralkodás pozícióját már a pusztai kísértések jeleneteiben elutasítja.
(Mt 4, 1-11 és Lk 4,1-12.), de egészen félreérthetetlenül meg is mondja, hogy „ha valaki az első akar lenni, az legyen mindenki között az utolsó és mindenki SZOLGÁJA (Mk 9,33-35. és párh.) Ez pedig nem csak Jézus szűk tanítványi körére, hanem az egész társadalomra, tudniillik egész Izraelre vonatkozik – akihez Jézus eredeti küldetése szólt –, amint ez Mk 10,42-43 alapján ez félreérthetetlen: „Tudjátok, hogy akik a POGÁNYOK fejedelmeinek számítanak, azok uralkodnak rajtuk, és nagyjaik hatalmaskodnak felettük. DE TI KÖZÖTTETEK nem ez a rend.”
3. jog
Amikor Jézus szociális tanításának jogi vonatkozásairól beszélek, elsősorban nem annyira az egyes KONKRÉT jogi problémákra (pl. házassági jog – vö. Mt 5,31-32.) gondolok, mint inkább arra, hogy mi Jézus álláspontja magának a jognak, illetve a jopg érvényesítésének: a pernek és az ítéletnek a kérdésében. (Noha természetesen a házassági jog és a házassági erkölcs – amit Jézus szintén érintett – maguk is igen nagyjelentőséggel bírnak egy társadalom életében!) Nos, az a jog, amely nem tartalmazza önnön érvényesítésének peres eljárás és ítélkezés formájában való garanciáit, teljességgel ellentmond a Tóra szellemének és betűjének. Márpedig Jézus a pereskedéssel, a jogérvényesítéssel szemben foglal állást. És nem csak egy az irgalmasságot gyakorló lelkiséi attitűd alapján, hanem elvi-teológiai alapon: ha Isten megbocsát nekünk (elengedi tartozásunkat), akkor nekünk is meg kell bocsátanunk – amint ezt a gonosz szolga példázatában kifejti (Mt 18, 21-35.) Sőt, nem csak arról van szó, hogy ne kezdeményezzünk pert felebarátunk ellen, hanem arról is, hogy az ellenünk indított pereket is kerüljük el, akár úgy is, hogy ha valaki el akarja venni az alsó ruhánkat, odaadjuk neki a felsőt is (Mt 5,40.) A polgári élet konfliktusai tehát nem peres úton kell rendeznünk. Ez amúgy is lehetetlen, ha a perekben nem hozhatunk elmarasztaló ítéletet.
Jézus ezt a fent említett elvi-teológiai alapon tiltja, s egyúttal azt is megmondja, hogy mi legyen a konfliktusok rendezésének alapja: „Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, s akkor nektek is megbocsátanak.” (Lk 6,37.)
4. szociális igazságosság
Jézus egész működése alatt rendkívül érzékeny a szociális igazságosság, illetve az igazságtalanság problémái iránt. Egyértelmű állásfoglalást jelentenek Lukácsnál – de akár Máténál is – a boldogmondások, amit a mezeibeszédben a jaj-kiáltások tesznek még félreérthetetlenebbekké (vö. Mt 5,3-11. És Lk 6,20-23. És 24-26.!) De nem csak a szegénység kérdése (pl. Lk 16,19-31.)tartozik ide, hanem például az, ahogyan Jézus a samáriaiakat sújtó társadalmi diszkrimináció kérdését kezeli (Lk 9,51-56. 10,33-37, 17,15-18.) vagy ahogyan a társadalom megvetettjeihez viszonyul (pl. Mt 9,9-11. 11,9.), s ahogyan másokat is erre buzdít (Lk 14,13.)
Mindezek annak a messiási programnak a realizálásai, amelyet bízvást tekinthetünk Jézus szociális programjának:
„Az Úr lelke van rajtam, mert fölkent engem, elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, s hirdessem a foglyoknak a szabadulást, hogy felszabadítsam az elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje.”
(Lk 4,18-19.)
Hogy mi köze mindennek az Isten-képhez? Hát ez, kedves Iko:
„Legyetek irgalmasak, MINT mennyei Atyátok irgalmas.”
Nos, a Pápa sorra fogad el ujabb s ujabb dolgokat amik a Bibliában máshogy vannak feltüntetve. Bizonyos dolgokat pl. tisztitótűz márcsak jelképesnek nevez a pápa holott évekkel ezelött nem ez volt az álláspont...egyre több változtatás...sztem már jó idelye elavult, mintha folyamatosan tépnék (mégpedig a pápa) ki belőle a lapokat. Elöbb utobb elfogy.. :)))
Ugyan nem vagyok vallásos, de biztos vagyok benne, hogy a Biblia nem fog elévülni.
Olyan kategóriába tartozik, melyben a résztvevők örökké aktuálisak maradnak.
Kedves Emberek!
Szerintem a Biblia a legfontosabb könyv jelenleg.
Azért jelenleg, mert volt olyan időszak amikor a Biblia nem létezett. Tehát nyílván nem is lehetett e legfontosabb. Szerintem, Isten a Biblián keresztül közli az emberekkel azokat az információkat amit fontosnak tart.
Korábban beszélt az emberekkel (lehet, hogy valamilyen közvetítő által)
"És parancsola az Úr Isten az embernek, mondván: A kert minden fájáról bátran egyél." (1Mózes 2:16)
Később próféták által beszélt Isten az emberekkel.
"17. Az Úr pedig monda nékem: Jól mondták a mit mondtak.
18. Prófétát támasztok nékik az ő atyjokfiai közül, olyat mint te, és az én ígéimet adom annak szájába, és megmond nékik mindent, a mit parancsolok néki.
19. És ha valaki nem hallgat az én ígéimre, a melyeket az én nevemben szól, én megkeresem azon!" (5 Mózes 18:17-19)
Később gondoskodott arról Isten, hogy összeállítsák a Bibliát.
"A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,
Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." (2 Timótheus 3:16,17)
Mi várható a jövőben?
Isten szava biztos, hogy mindíg kiemelkedő fontosságú lesz az emberek életében. Hogy ezt milyen formában kapjuk meg, az később kiderül. Fontos, hogy vegyük észre, és figyeljünk oda.
Néhány bibliavers.
"Tűzfolyam foly és jő vala ki az ő színe felől; ezerszer ezeren szolgálának néki, és tízezerszer tízezeren állának előtte; ítélők ülének le, és könyvek nyittatának meg. (Dániel 7:10)
"És hallék nagy szózatot, a mely ezt mondja vala az égből: Ímé az Isten sátora az emberekkel van, és velök lakozik, és azok az ő népei lesznek, és maga az Isten lesz velök, az ő Istenök." (Jelenések 21:3)
Egy másik topicban 'A kereszténység után' leírtam, hogy bár kereszténynek vallom magam, szerintem a kereszténység el fog múlni. Ez akkor lesz meg, amikor az emberek visszattérnek abba az állapotba amelyben voltak a teremtéskor. A kereszténység egy út, amit Jézus nyitott meg Atyjával, a Biblia útmutató, ahhoz, hogy ezen az úton végig menjünk. A Biblia szükséges de nem elegendő. Ha az úton végig megyünk, nem lesz szükség a Bibliára, de Isten Szavára igen.
Te olyan dolgokat mondtál ki magadról, amihez bizony bátorság kell. HIszen a legtöbb ember magát ''szentként '' próbálja bemutatni.
Azonban nem értek egyet az ''élni és élni hagyni'' szemlélettel. Hiszen ha nem emeled fel a szavad, amikor arra van szükség, pusztán mert nem érdekel a másik, akkor ne számíts Te se sok szeretetre.
''Nem azért jöttem a földre, hogy megmásítsam a törvényeket, hanem hogy betöltsem azokat.'' Ez szerinted mit jelent Viktor?
Nem hinném, hogy a Biblia elévült volna. Isten igazságai ma és holnap is érvényesek. Némelyek szerint a törvények már nem érvényesek a mai korra, hiszen az idő haladtával változott a társadalom, így a törvények esetleg akár betarthatatlanok...de Isten számára, aki az időn és téren felül áll nem jelenthet nagy gondot olyan könyvet írattatni, amely mindenkor érvényes. Hiszen Ő a kezdet idején már a véggel is tisztában van...
10 évvel ezelőtt elmondtam egy imát, és az ima közben Isten ott ált mellettem. Azóta tudom, hogy a Bibliát Isten írta. Tudom, hogy sokatok számára nagyon furcsa amit írok, pedig igazat írok. Hidd el, hogy az első betütől az utolsóig igaz, és most a 20. században akkor tudsz sikeres, és boldog ember lenni, ha megcselekszed Isten akaratát. A biblia szerint a házasság előtti szex bűn. Ezt sokan kritizáltátok, pedig ha ezt betartanátok, sokkal boldogabbak lennétek. Isten ma is megáldja azokat az embereket, akik megcselekszik az ő akaratát. Isten ma is meggyógyítja a vakokat, helyrehozza a házasságokat. Én hitetlenül választottam magamnak feleséget, és már az esküvő elött is azon munkálkodtam, hogy hogyan csaljam meg a feleségem. Már rég csődbe ment volna a házasságom, ha nem olvastam volna a Bibliát. De mivel megtértem istenhez, Isten hejreálította a házasságomat, és ma egy boldog ember vagyok.
Néhány adat a rekordok könyvéből.
- A biblia van a világon a legtöbb nyelvre lefordítva.
- A bibliából adnak el a legtöbbet évente.
- A biblia a világ első nyomtatásban megjelent könyve.
- A bibliáért fizettek legtöbbet, ez a legdrágább könyv.
Barátaim ha a biblia elévült volna, akkor nem ez lenne a legkeresetteb könyv a világon. A Biblia ma is naponta ezrek életét újítja meg.
Először is el kellene választani azokat akik hisznek (legalább részben) a Bibliában kijelentett igazságokban és azokat, akik nem.
Az utóbbiak számára a Biblia sohasem volt aktuális, ezért nem lehet elévült sem. Számukra a Biblia egy irodalmi-történeti mű, amely egy nép, illetve a vallási mozgalom szentnek tekintett írásait tartalmazza. Számukra a Bibliában megjelenített értékek vagy hamisak, vagy annyira általánosak, hogy számos más helyen (vallásban, filozófiában) megtalálhatók.
A Biblia időszerűségéről vagy elavultságáról tehát csak hívőknek érdemes vitatkozni. A nem-hivőknek nincs tulajdonképpen közük ehhez a topichoz, az én értelmezésem szerint.
Itt elsősorban az Ó-szövetség elévültségéről vitázhatunk, hiszen az Istennel kötött Új-szövetségnek részesei vagyunk magunk is.
Az én véleményem az, hogy az Ó-szövetség ma is aktuális, ma is Isten üzenetét közvetíti, csak másképp, mint abban a korban, amelyben született. A mai hívő számára az értelme az, hogy Isten természetét mutatja be.
Kétségtelen, hogy a mózesi könyvek másképp szólnak és mást mondanak, mint az evangéliumok, vagy Pál levelei. De vajon melyik apa az, aki ugyanúgy beszél a 2 éves kisfiával és a 20 éves felnőtt gyermekével? Mást mond neki és másképpen.
Az Új-szövetség nem törölte el a régit, az Izraelnek tett igéretek ma is állnak, különben hogyan bízhatnánk benne, hogy a Krisztus Jézus követői számára tett igéretek állnak ma és a jövőben is. DE, akik az Új-szövetségnek váltak részeseivé, azok az Új-szövetség alatt vannak. Ez az, amit Pál többször is bizonyít.
Ha volt egy Ó-szövetség, volt egy választott nép, akkor minek kellett az Istennek egy új? Ez az Isten titka, de adjunk hálát neki a kegyelemért, hogy bennünket is magához engedett ebben az új szövetségben.
Nem akartalak megbántani, mindössze azt akartam jelezni, hogy egyáltaltalán nem hiszek abban, amiben Te.
Nem tudom, lehet hogy nagyképűen hangzik, de jelenlegi életem alapjának tekintem az "élni és élni hagyni" filozófiáját, avval kiegészítve, hogy természetesen a nekem fontos embereken (család, barátok, iskolatársak) úgy próbálok segíteni, ahogy lehet....
De azt ki kell hangsúlyoznom, hogy mindenkinek nem tudok megbocsátani, mindenkin nem tudok (és nem is akarok) segíteni....
Kedves Tomm!
Szerintem nem. Én nem látok lényeges különbségeket az emberek viszonyára vonatkozóan a különböző vallásokban. Gondolom, Te igen, kíváncsian várom a válaszodat.
Üdvözlettel: IKO
Kedves Tom!
Egyetértek Veled abban, hogy ember és Isten viszonyában valóban elévült a mózesi törvény, sőt továbbmegyek: szerintem az Ó-szövetségi Istennek semmi köze Jézus Istenéhez.
Viszont ember és ember viszonylatában fenntartom véleményemet, hogy nem évült el.
Van egy jó hírem számodra! Én sem vagyok vallásos! Sőt a fórum több tagja megtadta a "kersztény" titulust is tőlem, most a "teremtmény" címet engedélyezték számomra. No nem mintha ez bármit is számítana, de azért kérlek ne tévessz össze olyanokkal, aki bár szintén hisznek Istenben, de neked kedved szegték.
Én azért nem a "könyvben", hanem annak egy kis részét képező Jézusi tanításban látom nem a megoldást, hanem a boldogsághoz vezető utat. Azért, mert igyekszem aszerint élni, és boldog vagyok. Nagyon boldog! és tudom, hogy az tesz boldoggá, hogy eszerint élek, mert régebben nem eszerint éltem, és akkor nem voltam boldog. Most meg fát lehet vágni a hátamon!
Én nem Jézus valamikor ittjártában, illetve majdani eljövetelében látom a lényeget, és nem tartom bajnak, hogy te ezzel nem foglalkozol, ebben nem hiszel.
Ha azonban az "állítólag" itt járt, és "állítólag" újra eljövő Jézus tanításának lényegét, a soha senkinek nem ártás, mindenkinek megbocsátás, és segítés tanítását sem fogadod el, és nem is gyakorlod, akkor nem bízhatok hosszútávú boldogságodban. Mindenki azt aratja le, amit vetett. Nyár derekán, mikor suhogak a sarlók, nem lehet meggondolni, hogy gyorsan vetek én is, mert már nem kel ki. Ahogy a trafipax villanásakor is csak reflexből fékez az ember, mind hiába. Persze hosszú távon, mert én nem csak egyszeri élet leetőségében hiszek, biztos vgyok benne, hogy lesz majd, valamikor lehetőséged, megpróbálni önzetlen szeretetben, erőszakmentességben élni, mert szerintem csak ez vezet boldogságra.
üdv. aranyviktor
Jópár ezer éve létezik a biblia és minden kornak zsinórmértéke volt és lesz is. Sokat lehet hallani ezeket a Wisemen1 által megfogalmazott kételyeket. Ennek egyetlen oka van: A Biblia útmutatása a könyv lelkületében van. Annak kell a célnak lennie, hogy ezt a lelkületet próbáljuk magunkévá tenni. Ha ez sikerül, a szavak igazsága is evidenciává válik számunkra.
Azt írod:
>> Elévült a mózesi törvény?! Szerintem nem, csak Jézusnak más a megközelítése. Nem látod úgy, hogy Jézus Istenképe teljesen más, mint Mózesé? <<
Valóban: Jézus Istenképe ha nem, is TELJESEN, de LÉNYEGESEN más, mint Mózesé.
Annyira, hogy Jézus Istenképe (és tanítása) ÖSSZEFÉRHETETLEN Mózes törvényével.
Példának okáért: a mózesi törvény több esetben Isten előtt gyűlöletesnek nevez bizonyos magatartásokat, amelyeket azután halálos ítélettel, és a halálos ítélet végrehajtásával rendel büntetni.
A mózesi törvény előírja a bosszúállást: szemet szemért, fogat fogért. Jézus ezt elveti.
Ezeknél a konkrét példáknál is fontosabb azonban amit éppen TE írsz, hogy Jézus Istenképe az, ami Mózes Istenképétől különbözik. Ez a tény nyilván nem maradhat következmények nélkül az Isten és ember kapcsolatának szabályozásában, a „törvényekben”. Ha az Istenképek „teljesen” különböznek, akkor értelemszerűen „teljesen” különbözniük kell az ezzel az Istennel való kapcsolattartás „szabályainak”, illetve az Isten képére és hasonlatosságára alkotott emberek közötti együttélés szabályainak: ezeknek is „teljesen” másnak kell lenniük.
A mózesi törvény tehát elévült.
Az alábbiakban adnék egy lehetséges választ a felvetéseidre:
>> A kérdést nem provokációnak szántam, bár én személy szerint úgy gondolom, hogy az immáron majd' 2000 éves Biblia a mai korra tartalmaz ugyan remek és elfogadható alapgondolatokat (pl. : Ne ölj!, Ne lopj! stb), de igazából én nem tudom elfogadni azt, hogy pl. : házasság előtt ne szeretkezzek avval a lánnyal, akit szeretek, és aki viszont szeret engem. Vagy én pl. teljes mértékben elítélem a klónozást, de a Bibliában nem található meg a Ne klónozz! parancs...
Mindössze csak az a bajom, hogy nem látom be, hogy egyesek miért egy amúgy is 2000ik év problémával küszködő könyvben találnak meg _minden_ megoldást...
Én sem gondolom, hogy elévült, nekem is csak más a megközelítésem... pl.: Ne paráználkodj! ez nálam azt jelenti, hogy azt az embert, akivel vagy (barátnőd/barátod, menyasszonyod/vőlegényed, feleséged/férjed, szóval az a nő/férfi, akit szeretsz) nem szabad megcsalni.... DE azt nem jelenti, hogy csak a házasság után engedélyezett a szex! Ez is a törvény egy másik megközelítése.
Nem látod úgy, hogy a XX. századi ember Istenképe teljesen más, mint a 2000 évvel ezelőtti élt/nem élt (nem kivánt törlendő) Jézusnak. <<
Kezdeném a végén:
(1.) Abból, hogy a XX. századi ember Istenképe (egyáltalán: van ilyen?) teljesen más, mint a feltehetően valóban Jézus nevet viselő 2000 évvel ezelőtt élt zsidó rabbinak (aki tanításának egy töredéke az evangéliumokban ránk maradt), még nem következik, hogy a XX. századi ember Istenképe lenne az OK. Ahogy elnézem ezt a XX. századot, úgy ez nem tűnik valószínűnek…
De a poén az, hogy ennek a Jézusnak az Istenképe az I. századi ember Istenképének sem felelt meg!
Ezért végezték ki.
Sajnos a követői közül azok, akik a kereszténység meghatározó egyházférfiai lettek, maguk sem értették meg, vagy nem akarták megérteni Jézus Istenképét és erre épített tanítását. A kereszténység egész története egy torz, a Jézusétól idegen Istenképre, és a Jézusi tanítástól idegen tanításokra, dogmákra épült.
Ezért nem lehet azt mondani, hogy a jézusi „program” elavult volna, hiszen ki sem lett igazán próbálva.
Én azt mondanám: éppen itt van már az ideje, hogy kipróbáljuk ezt az Istenképet (és a hozzá kapcsolódó emberképet) és a rá épülő tanítást.
(2.) Szerintem a ne paráználkodj, sokkal többet kell, hogy jelentsen, mint azt, hogy nem csalom meg a páromat.
Éppenséggel ugyanis a párommal is paráználkodhatok: ha a vele való együttélés és együttlét során nem tisztelem és becsülöm őt, ha nem figyelek rá igazán és nem törődöm vele, hanem csak a szeretet jelszava alatt „használom” őt, akkor paráznaságban élek, paráznaságot követek el, s ha ez kölcsönös, akkor paráznaságban élünk egymással mindketten.
Ez kétségtelenül nem jelenti azt, hogy csak a házasságkötés után lenne engedélyezett a szex.
De hát könyörgöm: ez nincs is a Bibliában!!! (Ld a „Na és az együttélés bűn?” c. topicot!)
(3.) Attól, hogy TE teljes mértékben elítéled a klónozást, még nem biztos, hogy ha ma íródna a Bibliának mondjuk egy XX. századi, 4.0-s verziója, ez feltétlenül elítélné…
Abban tehát nem vagyok biztos, hogy a bibliát ezért kellene elavultnak tekinteni, mert nem tudod kiolvasni belőle a magad értékítéleteinek megalapozását…
Ha lenne a Bibliának új vagy upgradedelt változata, abban sem hiszem, hogy minden dologról olvashatnánk.
Elkerülhetetlen, hogy az emberek bizonyos dolgokról maguk alakítsák ki a véleményüket.
Hogy ebben bizonyos alapelvekre támaszkodnak (vagy sem), s hogy melyekre, az egy másik kérdés.
(4.) A Bibliában kétségtelenül van olyan irat, amely a 2000ik év problémához hasonló nehézségekkel küzd, de ha ez neked nehézséget okoz, hát nyugodtan ignoráld. (Az evangéliumok szerencsére nem ilyenek.)
(5.) Ha valaki valóban ebben a könyvben talál meg MINDEN megoldást, akkor ott valami valóban nem stimmel.
De a megoldáskereséshez iránytűt, alapelveket azért lehet benne találni, nem?
Kedves Wisemen1!
Hogy mi van most? Semmi.
Ötezer éve sem volt semmi, még Biblia se. És történt valami az akkor élőkkel?
Semmi, ugyanugy meghaltak mintahogy azt ma is teszik az emberek.
Én sem gondolom, hogy elévült, nekem is csak más a megközelítésem... pl.: Ne paráználkodj! ez nálam azt jelenti, hogy azt az embert, akivel vagy (barátnőd/barátod, menyasszonyod/vőlegényed, feleséged/férjed, szóval az a nő/férfi, akit szeretsz) nem szabad megcsalni.... DE azt nem jelenti, hogy csak a házasság után engedélyezett a szex! Ez is a törvény egy másik megközelítése.
Nem látod úgy, hogy a XX. századi ember Istenképe teljesen más, mint a 2000 évvel ezelőtti élt/nem élt (nem kivánt törlendő) Jézusnak.