Először is, jó kísérlethez sok nyuszi kell. Elkészíteni a mindegyikük horoszpókját, aztán kiválasztani közülük a legkarakteresebbeket, amelyek olyan dolgokat tartalmaznak, amit nem lehet mindenki másra ráfogni. A horoszkópokat lezárva, lepecsételve átadni jegyzőnek. Kiválasztottakat (természetesen még nem ismerhetik a képletüket) átküldeni a cihológusnak, aki bedarálja őket, kiköpi az elemzést (esetleg grafológust is be lehetne vonni külön menetben), átadja jegyzőnek, aki párosítja a doksikat, és később, plenáris szeánszon felbontja, és párosával felolvassa (akár név nélkül).
Nem ártana párszáz nyusziból százat kiválasztani, ha komoly eredményt akarunk. Ez biztos húzós, de hátha...(szerencsére szaporák :)
Nem lennék jó. Elfogult vagyok. Közjegyzőnek elfogulatlan ember kell.
Karma Ranjung Lhamo:
Már a tudomány szót is megkérdőjelezem. Maradjunk a több ezer éves kóklerség verziónál. Hogy a nyugatiakkal mit lehet megetetni, az meg más tészta.
Ja, nekem a magyar csoki jobban ízlik Huber bácsiékénál. Nem olyan émelygősen édes (pl. a Boci csoki, vagy a régi Szerencsi mogyorós jobb volt sokkal, míg a svájci privatizáló el nem b@szta az ízét).
Devnull!
Teljes mértékben egyetértek veled, ha nem találunk egyszerűbbet ez én általam kitaláltnál, akkor bizony pontosan, szakszerűen kellene neki állnunk. Nekem nincs ilyenirányú tapasztalatom, de asszem először pontosan definiálnunk kellene a nyuszikkal kapcsolatos elvárásainkat, tehát, hogy mik a kizáró okok. Nyilván vannak ilyenek. A kísérlet eredménye annál értékelhetőbb minél több alanyt vizsgál meg, minél több asztrológus, és pszichológus. Az alanyok számát az dönti el, hogy ők hányat hajlandóak bevállalni. Lényeges, hogy a pszichológus, és az asztrológus ne legyen kapcsolatban egymással. Alany lesz elég, pszichológusra kaptam tippet, az asztrológus szerepre pedig ünnepélyesen felkérném Kharma Ranjung Lhamo-t (tus!). A személyes találkozásokról: nyilvánvaló, hogy 1 pszichológusnak szüksége lehet erre, 1 korrekt jellemzéshez, de ha az asztrológus találkozik, fényképeket néz, akkor mi biztosít bennünket arról, hogy valóban a csillagokból olvassa ki a válaszokat, és nem valami más parajelenség játszik be, pl. tisztánlátás? (Ja, és ne nézzetek most hülyének, légyszi! Egy raklap irodalom van a témáról, ellenőrzött, megismételt tudományos kísérletek, be kell látnunk, van ilyen, még ha nem is fér be a világképünkbe. Kérésre irodalomjegyzéket küldök.)
Más: a személyes találkozókat összehozni, minimum 14 ember egyszerre ráérését összeszervezni, nem könnyű, de megoldható feladat. Biztos vagyok benne, hogy találunk olyan szakembereket is, akik hajlandóak lesznek bevállalni a feladatot, a nemes cél érdekében. Az index is tuti adni fog nekünk publicitást. De ha találnánk valami olyan vizsgálati módszert, amihez nem kell ekkora felhajtás, az még jobb lenne. Pl. mi lenne, ha nem egy teljes személyiség tesztet, hanem csak 1-2 jellemzőt vizsgálnánk, hiszen itt nem a személyiség feltárása a cél, hanem az asztrológiai és pszichológiai módszerekkel nyert eredmények összevetése. Nem lehetne találni valami olyan jellemzőt, ami távmódszerekkel is feltárható? Ez kevésbé terhelné meg a résztvevőket.
Érdemes lenne Big4 felvetésén is elgondolkozni, mi lenne, ha az alanyoktól kérnénk egy életrajzot, az asztrológus megkapná a születési adatokat, a pontosításokat, és valami olyasmit kellene megmondania, ami egyértelműen ki kell, hogy derüljön az életrajból, és a horoszkópból is. Itt is vizsgálhatnánk az egyezéseket, ha nagyobb a véletlen produkálta aránynál, akkor az egyértelmű igazolása lenne az asztrológiának.
1, pancho:
Fejlett azért, mert tágabb látókörű, pl. nem kérdőjeleződik meg egyes többezeréves hagyományokkal bíró tudomány hitelessége. Meg azért, mert így Svájcban Huber bácsiéknak nem kell bepontosítani a horoszkópokat. Megkapják a percre pontos adatot az anyakönyvi kivonatból.
( És még a csokijuk is finomabb, meg a teheneket is csak lilára festik, de nem lyuggatják ki, mint minálunk :-))).)
Mert ugye a horoszkóp 4 percenként ugrik 1 fokot, ezért ha mondjuk van egy bagatell negyedórás csúszás, akkor már a sok kis csintalan bolygó más házba/jegybe/fényszögbe kerülhet.
Olyan idő-adatok kellenek a pontosításhoz, amik a jellemrajzba azért annyira nem tartoznak bele: szülők házasságkötése, halála, testvér születési ideje, házasságkötés, szülés, műtét. Amit az asztrológus meg tud mondani: milyen nemű, foglalkozású a testvér, milyen viszonyban van a szüleivel, meddig tart és milyen a házasság, mit műtöttek, stb.
Persze ha van olyan jelentkező, aki megesküszik, hogy percre pontosan bizonyosan akkor született, mint az idő, amit bemond, akkor ez mellőzhető.
De ilyennel még sohasem találkoztam.
2, devnull
Na most már muszáj kirukkolnom: Baktay Ervin Asztrológiai Főiskola, Janák Lajos vezeti, 4 éves, szabályosan kiállított bizonyítványok a szemeszterek végén, s aki veszi a fáradtságot a 4 év után diplomamunkát írhat. Tanárok: dr. Szepesi János, Bán Tamás, stb.
Tessék.
OK, van egy ilyen diplomát osztó fôiskola. És kik tanítanak ott? Kik írják alá azokat a diplomákat? És ôk hol kapták az övéket? És hány év az a f ô i s k o l a i képzés? Ki a rektor?
Neveket kérek.
big4
múltra vonatkozó alapinfók nélkül nem megy a horoszkópkészítés, mert nincs mihez rektifikálni. (Bemondott idôpontra pedig csak dilettáns készít horoszkópot.) De elég csak a száraz adat, a többit már ki kell találni az asztrológusnak!
Példa: meg kell mondani, hogy (mondjuk) 1986-ban válás. Dehogy ez egy gyors, könnyű válás volt, vagy egy féléves szörnyű kínlódás ide-oda költözéssel, stb. - azt már nem kell, sôt nem is szabad megmondani, azt mondja meg az asztrológus a horoszkópból - hiszen benne van...mint minden.
Pancho
te kellenél a kísérlethez "közjegyzônek", nem hiszem hogy bármi süket dumával lyukat lehetne beszélni a hasadba :-)))
Iiiigeeen, valószínűleg emiatt győztek az angolok. Meg a szovjetek is. Ne nevettess má! Ez viccnek is erős.
"Egyébiránt a felmérések szerint a fejlett országokban az emberek nagy többsége a Nap-jegyén kívül az Ascendense jegyét is tudja."
Mitől fejlett országok ezek? Emiatt? Mert mondjuk Amerikában könnyebben bevesznek minden ökörséget? Próbáld ki. Holnap kiállsz, hogy te vagy Jézus új reinkarnációja, estére több tízezer híved lesz. Pedig te ugyanaz maradsz, aki voltál, meg a világ is.
Te ismersz olyat, aki kapott diplomát ezen az asztrológiai főiskolán (szegény Baktay, mihez használják a nevét!)? És hol fogadják el? Mióta?
Szerintem sokkal meggyőzőbb voln a kisérlet, ha nem foglalkozna sem a illető jellemével, sem a jövőjével, hisz mindkettő képlékeny, pontosan nemigen meghatározható. Hanem inkább egy abszolút fix dolog felé fordulna a figyelem, mégpedig az illető alany múltja felé.
Erre célszerű volna idősebb delikvenseket toborozni, akik a teszt előtt szépen őszintén (fontos a szavahihetőség) elmesélnék életük történetét. Vita, félreértés nem lehetne, hisz a múlt (leszámítva a komcsi történelemkönyveket) nem vitás.
Az asztrológus nem kapna életesemény listát, csak születési időpontot és néhány adatot, de a múltra vonatkozó infót semmiképp. Meggyőződésem, hogy van lehetőség az asztrológiában ilyen jellegű elemzés készítésére.
Ha kész a mű, egyszerűen csak össze kell vetni a horoszkóp-elemzést a korábban leírt élettörténettel és slussz passz. Pszichológusra meg ez esetben nem lenne szükség.
Mindezt nem szakértőként, csupán egyszerű érdeklődőként mondom.
Kedves devnull!
Ne csináld már ezt velem! Egy másik topicban ippen azon erőlködöm, hogy elhitessem a jónéppel, igenis van államilag elismert diplomát kibocsátó asztrológiai főiskola ( Baktay Ervin A.F.). Mi azt csináljuk, hogy minden évben adományozunk oklevelet a legjobbaknak tartott asztrológusoknak, és bárki megvétózhatja az illető jogosultságát ehhez, ha megkérdőjeleződik szaktudásának minősége.
Persze a diploma nem igazán minősít. Én is nagyon haragszom a bulvárhoroszkópokra, sőt nem igazán ajánlom senkinek, hogy olyan helyről válasszon horoszkóp-készítőt, ahol csak összeg és telefonszám szerepel, név nélkül. Ezek sajnos nagyon rontják a hírnevet.
Egyébiránt a felmérések szerint a fejlett országokban az emberek nagy többsége a Nap-jegyén kívül az Ascendense jegyét is tudja, ami sokat pontosít ( mert ugye a közfelfogás azért fikázza az asztrológiát, mert azt hiszi mi 12 féle embertípussal dolgozunk), sőt Svácban évtizedek óta percre pontosan jegyzik a szül.-i időpontot az anyakönyvi kivonatokba.
A kísérletben benne vagyok, de azt vegyük tényleg figyelembe, hogy csak a pontosítás beletelik egy kis időbe. Meg azt is, hogy a jellemrajzoknál tapasztalatom szerint a kedves kliens nem szereti a húzósabb defekteket beismerni ( pl. nemi perverzitás, kóros élvezetek, stb. ).
a horoszkópkészítés nem abból áll, hogy betáplálsz egy bemondott születési adatot egy szamítógépprogramba, ami aztán kiadja neked a kívánt eredményt.
Korrekt asztrológus sosem készít bemondott adatra horoszkópot, hanem pontosítja (ahogy az asztrológusok mondják: rektifikálja) a megadott születési idôadatot. Egyrészt különbözô életeseményekhez korrigálja, másrészt az illetô külsô megjelenéséhez ("antropológiai markereihez"). Tehát horoszkóp készíttetéséhez meg kell adni - pontosan - jónéhány életeseményt (házasság, válás, gyermekszületés, szülôk halála, betegség, baleset, hosszabb külföldi tartózkodás, ilyesmi), és legalább egy fényképet avagy személyesen kell találkozni a horoszkópkészítôvel.
Na ez a rektifikáció nem végezhetô számítógépprogrammal és irgalmatlanul lassú, nehéz munka. Ezen számítások végén kijön egy ún. korrigált születési idô. Ezt már valóban be lehet táplálni egy számítógépprogramba és akkor valóban egy pillanat alatt rajzolja ki a gép. Csak attól még a betáplálandó adat megkeresése, kiszámítása félnapi-egyheti munka.
És milyen programot használsz? Millió van, nézz csak körül a Neten. Ha csak egy néhányat összehasonlítasz láthatod, hogy különbözô eredményeket hoznak ki. Ki tudja, melyik a korrekt, egzakt program? Pedig azt kellene használni, mert lehetséges, hogy adott esetben egy programkészítô ügyetlenségén múlna az eredmény.
Műfajilag egy biztos: amelyik program szöveget, azaz "elemzést" is ad, az csak gagyi lehet, képtelenség ugyanis - figyelembe véve a rendszer bonyolultságát - korrekt elemzôprogramot készíteni. (Az ilyen programok minden bizonnyal egy csomó sablonszövegbôl és néhány "random" utasításból állnak.)
A pszichológiai teszteket illetôen pedig csak azt tudom mondani (sokadszorra is): korrekt szakember nem fog valamiféle Kiskegyed-magazin-szerű ("Féltékeny-e Ön") a,b,c válaszokra redukált ötperces tesztlapról személyiségprofilt adni.
Én egy percig sem gondolnám hogy probléma lenne az, hogy pszichológus nem akarna asztrológussal együtt kísérletezni, vagy fordítva. Jó szakember jó szakemberrel biztos szívesen dolgozna együtt. Valami pöffeszkedô dilettánssal pedig még a saját kollégája sem.
A kísérlet-felvetésed abszolút rendben van! Engem nagyon érdekelne az eredmény, nem azért irkálok ide ennyit hogy lebunkózzam, hanem ellenkezôleg, hogy tényleg próbáljunk meg egy ilyet lefuttatni, de - könyörgöm - jól azaz korrektül.
Azt nagyon jó ötletnek tartom hogy egy végzôs pszichológia-szakos egyetemistát találni. És ezt a topicot csak-csak látogatja egy-két asztrológus is, vagy ha ezt nem, akkor a többi asztrológia-topicot.
Te vagy az ötlet- és topicgazda, Robzon. Tedd meg a felkérést, csak úgy általánosan is, meg a vélhetôleg számításba vehetôknek, konkrétan is, azaz hívd meg ôket erre a kísérletre e-mailben.
Szóval, forduljunk célegyenesbe.
Döntsd el, hány kísérleti nyulat akarsz. Kik legyen azok? Válaszd ki, ôk pedig igazolják vissza a meghívást. Írjanak össze minden lehetséges életrajzi adatot (tudod, a rektifikációhoz.)
Találnod kell két szakembert. Jut eszembe, írj a Nyírônek, aztán ha ô érdekesnek találja a kísérletet, kiteheti az Index címlapjára a felhívást, ott meg ezrek botolnak bele minden nap, elôbb-utóbb csak lesz jelentkezô.
Döntsd el magadban, mibôl fogod eldönteni hogy valakit megfelelô, korrekt pszichológusnak vagy asztrológusnak ismersz el.
Aztán ha a két szakember is megvan, akkor bele kell vágni.
A két szakember dolgozza ki a kísérleti módszerét, tehát valamiféle gyors-tesztet, úgy, hogy az korrekt is legyen, meg azért egy napba bele is férjen az egész, hátha lehetséges. (Tehát pl. egyprofilos Szondi, vagy a másik oldalon nem Naibod-kulcsos hanem csak egyszerű angol-direkciók, mittudomén.)
Ezek után, össze kell gyűlni egy kétszobás lakásban. Az egyik szobában a pszichológus a másikban az asztrológus. Az egyik mellett te ülsz (mint "közjegyzô", tudod, a másik mellett, - mondjuk én [ha jobbat nem találsz...])
Nyuszikák ki-be, vizsgálat itt, vizsgálat ott. A "közjegyzôk" mindent felírnak. Utána összevetjük az eredményeket.
Az egészet itt a Neten publikáljuk, közreadva [ha kéri] a két szakember kommentárját teljes terjedelmében, és a mi ítéletünket, azután pedig gondozzuk a topicot, ameddig csak el nem süllyed.
Nos? Benne vagy? Vagy tényleg túl sok meló?
Annyival tudok segíteni, hogy egy laptop PC-t odaviszek abba a lakásba, hogy tudjon min az asztrológus számolni.
Más vélemények? Szóljatok hozzá.
Kedves Karma Ranjung Lhamo,
elnézésedet kérem, az üzenet második része nem Neked, hanem az éhes Vaneknak szólt, aki nyúlpaprikást akart csinálni kockásfülűből és belőlem. Csak még kezdő hozzászóló vagyok itt a Tasztalon, eddig olvastam inkább, ezért fordulhatott elő, hogy egybe irtam a kétféle választ. Bocs...
Amit a horoszkópból olvasható karmáról irsz, az közelebbről is érdekelne. Engem valami ilyesmi jobban furdal, mint a személyiségem leirása, mert nem a pszichológiatesztekből és nem az újságok horoszkóprovatából akarom tudni, hogy milyen is vagyok én tulajdonképpen./ Erre a legjobb forrás én magam vagyok/
üdv Ugri
Devnull!
Én abból indultam ki, hogy a horoszkópkészítés - noha ugyanúgy leveszik érte az embert - ma már nem kíván napokig tartó számolgatást, van egy csomó számítógépes program, ami az adatok alapján, kirajzolja azt az izét, tudod, na… Amiből meg lehet mondani, hogy meddig élek, meg hogy milyen ember vagyok valószínűleg. :) Másrészt, egy csomó állás elnyeréséhez (pl. hivatásos katona(!)), elég egy amolyan abc-típusú személyiség teszt, gondoltam mi is találunk valami használhatót. Amúgy tényleg teljes mértékben egyetértek veled, nem lesz könnyű pszichológust találnunk, hacsak nem egy lelkes tanulót. A pszichológusokkal az a baj, hogy nekik beégés, hogy asztrológussal szerepelnek 1 lapon. Asztrológust sem lesz könnyű találnunk, Ők ugyanis híresek arról, hogy kíbújnak bármilyen megmérettetés alól. Nagyon sok tudományos igényű kísérletet végeztek, különféle parapszichológiai jelenségről: jővőbelátás, pszichokinézis, telepátia. És nemegyszer megdöbbentő eredmények jöttek ki. A leghitetelenebb,- de objektív - embernek el kell ezek alapján ismernie, hogy a jelenség létezik. De asztróligiai kísérletekről nem hallottam, azt viszont igen, hogy asztrológia-hívők szabályos sértésnek vették, hogy a kísérleti igazolást felvetettem. Másrészt nem állítom, hogy az álltalam felvettett kísérletnél, nincs egyszerűbb, meggyőzőbb, és könnyebben kivitelezhető. Haló! Én mondtam, hogy nem értek hozzá… Gyerünk agygépek találjatok ki valami jobbat!
Karma Ranjung Lhamo!
Amiket állítasz az szép. És igaz is? Nincs tipped rá, mi módon lehetne igazolni azt amit mondasz?
sajnálom, hogy félreérthetô voltam, megpróbálok akkor most pontosítani:
Éppen azt írtam le, hogy mit tehetnénk, mit kellene tennünk.
Tehát.
Kellene találni egy profi, jólképzett, gyakorlott pszichológust, aki felveszi és kiértékeli a felvetett (vagy más, szerinte jónak tartott) teszteket (amelyek egyébként korántsem a,b,c, típusú válaszok valamilyen kérdésekre). Namost egy szakirányú diploma és adott munkakörben eltöltött pár év még nem bizonyítja hogy valóban jó pszichi az illetô, de legalább mégis valami fogódzót ad.
De hogyan találsz egy jó asztrológust? Minek alapján keresed? Az Elixír-magazin önreklámjaiban? Nincs elismert magyar asztrológus-diploma. És van magyar asztrológus akinek valamelyik nagyhagyományú külföldi asztrológiai társaságtól, iskolától bármilyen akkreditációja van? Vagy fogadjuk el bemondásra?
Szóval nem olyan egyszerű akár két embert is találni.
Plusz kéne valaki, valakik, akik az egészet folyamatosan ellenôrzik, mint a közjegyzô a lottósorsolást, nehogy valami átverés, összejátszás legyen benne, és aki vagy akik pontosan dokumentálnák az egészet. Ôket hogy találod meg, kiben, kikben lehet megbízni hogy valóban "közjegyzôk" vagy "esküdtek" lesznek?
Namost ha profin csináljuk, akkor ez tényleg rengeteg idô. Ki fog ennyit ingyen dolgozni? Egy pszichológus óradíja 2-3ezer forint, egy horoszkópot 5-8ezer forintért csinálnak meg.
Kíváncsi és nemeslelkű emberek minden szakmában vannak, de ez egy kicsit aránytalanul nagy munka.
Szóval nem azt mondtam, hogy lehetetlen a kísérlet, csak azt, hogyha komolyan érdekel minket az eredmény amit a kísérlet bizonyíthat (vagy nem bizonyíthat), akkor komolyan kell csinálni. Az meg kb. így nézne ki.
No, akkor kipihenten,
1, Igen, megadott, percre pontos szül.idő alapján elkészíthető a szülött ún. radix-képlete, melyből kiderül a lehetséges sorsa, jellemének főbb vonásai, betegséghajlamai, anyagi helyzete, családi dolgai, stb. egész életére nézve. Ezek általában a legáltalánosabb kérdések. Az ált.-ban senkit sem izgat, hogy mondjuk milyen karmikus terheket cipelget magával, pedig ez is látszik. Volt olyan eset is, amikor valakinek egy krónikus betegségének okára adott választ a bolygók állása.
Ki kell hangsúlyozni, hogy az asztrológusok között is megoszlik az a vélemény, hogy mennyire érvényesül a determináció a szülöttre nézve. Pölö a súlyosabb kábítószerélvezetet majdnem 95%-os pontossággal meg lehet látni a hor.-ból, ezért kérdéses számomra ennek megítélése. Szerintem azonban nem feltétlenül kell bekövetkeznie a jósolt dolgoknek, a szülött is kezébe veheti sorsa irányítását, de vannak olyan dolgok, amik úgymond "üvöltenek" a hor.-ból, amik kikerülhetetlenek. Ilyen pl. az élet lehetséges hossza, ami a kedves kliensek leggyakoribb kérdése az anyagiak után. Ezt elvből nem mondom meg, sőt a módját sem.
Nézetem szerint a hor. célja, hogy pl. egy kisgyermeknél megmutassa, mikhez vannak jó képességei, milyen betegségekre kell ügyelnie, a kliensek többsége meg azért jön, mert valami nem stimmel az életében. Az a sikerélmény, amikor ráébresztek valakit, élete mely területén próbál természetével teljesen ellentétes szerepbe bocsátkozni,mert ezek a helyzetek okozzák a gondok nagy részét.
2, Igen, vannak ún. Mundán-horoszkópok, amikből a világ folyására nézve lehet eseményeket jósolni. Magyarország mint nyilas nap-jegyű ország egyenesen cuki dolgokat vonz magához.
Hitlerről annyit, hogy neki sikerült Európa legjobb asztrológusait maga köré gyűjteni, a gond csak az volt, hogy a rosz híreket nehezen viselte, így egy kevésbé pozitív jóslat az asztrológus életébe került. Az angolok ellenben sokkal jobban kihasználták e tudományt a csaták és a diplomáciai tárgyalások időzítésére.
Lsd. a végeredményt.
3, Hogy mire jó az asztrológia még:
- Szinasztria: azaz párkapcsolat elemzésére, mennyire illenek össze, mi sülhet ki a párkapcsolatból,
- Fogamzóképesség idejének megállapítása, születendő gyermek neme,
- Napok kiválasztása klb. célokra, én így próbáltam mindíg összeállítani a vizsgaidőszakomat, stb.
Arra még kitérnék, hogy mi van az iker-születéseknél ( 2 egyező időpont ): Nos ilyenkor is van pár perc eltérés, ami már számít. De azért figyelembe kell venni egyező születéseknél a környezetet, amiben a szülött felnőtt, vagy vannak olyan szakemberek, akiknek olyan jól működik az intuíciója, hogy nem is kell neki más adat.
Avval meg nem is borzolom a kedélyeket, hogy a tisztánlátó emberek fejből, csak ránk pillantva is elemeznek horoszkópot, mert a bolygók állása rögzül bennünk születésünk pillanatában ( Akasha-olvasás).
Ó, apám neked tök igazad van. (Ezt onnan tudom, hogy mennyi szép számomra ismeretlen tesztnevet sikerült felsorolnod… Bár ekkor még kicsit 2elkedtem, de aztán a lunár-revolúciók, és a profekciók végképp mrggyőztek, te aztán tucc…) Naszóval, persze, ha tudományos igénnyel akarnánk megcsinálni, (végül is akarjuk) akkor tényleg nagyon sok ember komoly munkája kellene benne feküdjön. De – tudod – (bocs, dehülyevagyok, persze, hogy tudod) az igazi intelligencia (problémamegoldó képesség) nem tagadásban kellene, hogy nyilvánuljon, hanem abban, hogy megleli a lehetséges legjobb megoldást az adott keretek között. (Mint a buta amerikai filmekben, amikor a főhős rágóval teszi működőképessé az űrhajót.) Másrészt annó a középkorban, a csillagászat szabadszemes(!) megfigyelések, és ingaórás mérések alapján jutott el a heliocentrikus világképig. Képzeld el, ha Kopernikusz elkezdett volna nyafogni, hogy így ezt se lehet, meg azt se lehet… Pedig még a máglyát is megúszta volna, szegény…
Szóval szerinted az adott keretek között mit tehetnénk?
Én nem értek az asztrológiához semmit, de nincsenek előítéleteim sem, vagy legalábbis nem több, mint a pszichológiai tesztekkel szemben. Azokkal csak az a bajom, hogy két vagy három szélsőséges válasz közül enged választani. Én biztosan valami selejtes nyúlpéldány vagyok, de a legtöbb tesztkérdésre az alábbi választ tudnám teljesen vállalni: az a helyzettől és az aktuális kedvemtől függ...
Ugyanúgy, ahogy két egy napon született ember sorsa sem egyforma, szvsz nincs olyan józan ítélőképességű ember, aki a tesztekben vázolt helyzetekben minden körülmények között ugyanúgy cselekedne.
Vanekúr!!!! Emlékezz csak a No, megállj csak! rajzfilm farkasára. Ő is éhes volt, és lám, lám...Nem mindig jó étel a nyúlpaprikás!
No,no, csak lassan a testtel!
Nem mondom, hogy nem hízelgő hajalban profiként látni magam szerény személyét, de nem hízelgő hitetleneket győzködni. Én nem szívesen csinálok egyébként sem olyanoknak horoszkópot, akik eleve elvetik a dolgot, mert biztosan beleköt a legapróbb dolgokba is. Mondjuk a jellemrajz 99 %-a stimmel, de 1 valami nem, akkor azon csóválja magát ezerrel a kedves kliens.
Egyébiránt meg azt, hogy az asztrológia beválik, azt csak azután döntse el valaki, ha már készítetett magának igazi horoszkópot.
Tudjátok, a puding próbája a ....
Én mondjuk nem nyul-nék. Nem mintha nem érdekelne a csillagjóslás, de volt pár pszichológiai teszt, mit teljesen őszintén töltöttem ki. Kétszer is. Ebből egy se lett értékelhető...
Azaz szerény véleményem szerint egy pszihologiai teszt a szavak konkrét mellékelt definiciója nélkül kb annyi mint az ugyanazon egy heti horoszkóp 31 különböző napon született ember számára... (Akiknek ráadásul a bioritmusuk is eltér...)
Akkor már inkább a Tatwa óra... Azt minden életút és személyre szóló ismeret nélkül kezelhető...
- Lehet pszichológiai tesztekkel eléggé pontos személyiségprofilt készíteni. Csakhogy, ahhoz több különbözô tesztet kell megcsináltatni, és van, amelyiket többször is. A Szondi-féle ún. ösztöndiagnosztikai teszt nagyon jó, de mondjuk 10 héten át 10szer kell felvenni ahhoz, hogy értékelhetô legyen. Egy teljes Rorschach teszt felvétele, kiértékelése fél nap-egy nap. És akkor kellene még egy Wechsler (intelligencia), TAT, Lüscher, Wartegg, mittudomén, persze többször is.
Korrekt pszichológus nem fog személyiségprofilt felállítani c s a k tesztekbôl, úgyhogy alanyonként minimum egy óra személyes vizsgálatot, explorációt még hozzá kell számítani.
- Korrekt asztrológus nem fog horoszkópot készíteni bemondott születési adatokból. Minden nyuszika meg kell hogy adjon jópár rektifikációs adatot (életeseményt), mégpedig igen pontosan.
A radix (születési) horoszkóp rektifikációja (pontosítása) akár egy teljes napi munka is lehet, jó esetben. És akkor még ki kell számolni az adott aktuális pillanatra érvényes segédhoroszkópokat, persze, abból is többet, többféle technika szerint, tehát primér direkciókat, szekunder és tercier direkciókat, szolár- és lunár-revolúciókat, profekciókat, tranzitokat, szinódikus lunációkat, állócsillagokat, miegyebet.
Ha mindkét szakma szabályait be akarjuk tartani, akkor az így néz ki.
Szóval, lehet valamiféle szemfényvesztést csinálni és összeengedni a Cosmopolitan-magazin szintű pszichológiát a Burda-magazin asztrológiájával.
És biztos meg lehet korrektül is csinálni, de az több ember kôkemény, mondjuk negyedévi munkája.
(És egy tucat eset még semmit sem bizonyít, még korrekt munkamenet esetén sem. Panchonak igaza van: a fele véletlen egybeesés is lehet.
Szondi Lipót a róla elnevezett és általánosan használt teszt érvényességét kb. ötezer feldolgozott eset alapján igazolta.
Ez alatt a nagyságrend alatt nem is érdemes hozzákezdeni. Na ez úgy tíz év.
En is vallalnam a kiserleti nyul szerepet.
Es hozzafuznivalom is lenne: ha 10-es mintan csinaljatok(juk), akkor a kiosztando jellemzesek szama 12 (mint a zodiakus jegyeinek szama, mindegyikbol egy.) legyen. Mert ekkor nem mondhatja senki, o nincs a pakliban.Es persze elofordulhat, hogy az odaadott jellemzesek szama igy alakulna: 2 Ikrek, 4 Bika, 1 Hal es 3 Bak. Es akkor (elmeletileg !!) egy jellemzes tobb emberre is illene(ha feltesszuk, hogy igaz az asztr.)
De persze ezek modszertani kerdesek es a kiserlet jelenlegi megvalosulasi allapotaban meg reszletkerdesnek minosulhetnek:)
Nem is bántottál. Vettem.
De az érdekelne, hogy milyen pozitív tulajdonság túlzásba vitt változata visz rá valakit a gyilkolásra. Annyira emberszerető, hogy nem szeretné azt a sokkot embertársának, ami összes vagyonának elrablása után érné, ezért inkább megöli? A vagyont meg, mivel úgysincs már gazdája, puszta (túlzott, persze) önzetlenségből, hogy el ne vesszen, magához veszi? Bocs, de nekem ez magas.
Ne haragudj, csak a :)) lemaradt a mondat végéről - nem akartalak megbántani. :)
Természetesen a jellemzések általában pozitívan fogalmaznak, ez azonban nem zárja ki, hogy negatív tulajdonságok is legyenek. Általában valamilyen (akár pozitív) tulajdonságnak a túlzásba vitt változata az, ami miatt ezek az emberek a börtönben ülnek, meg lehet találni ezt is a horoszkópban. Amikor egy jellemzésben meglátsz egy pozitív mondatot, az egyben ugyanannak a dolognak a negatívját is tartalmazza.
Frankó! Nyúl már van… (Jertek, csak jertek helyes kis nyuszikák…)
Szóval az, hogy mindenki válassza ki, a saját horoszkópját valóban kevésbé meggyőző eredményt szülne, mindenesetre, ha már itt vagyunk, a kísérletnek ezt a felét is megcsinálhatjuk… A b kísérletnek - Keynes nagyon jól felhívta rá a figyelmet -, valóban az a sarkalatos pontja, hogy hogyan lehet egy asztrológiai, és egy pszichológiai személyiség-analízist közös nevezőre hozni, hogy összevethetőek legyenek. A személyiség lélektan dolgozik különféle sémákkal, diagrammokkal, valami hasonlót kellene keríteni, a hozzávaló tesztel, amit elküldenénk a nyusziknak. Feltételezem a horoszkóp (amennyiben tényleg nem csak hablaty, hanem valóban konkrétumokat is tartalmaz) is leegyszerűsíthető ilyen szintre (informatikai szempontból, ha tartalmaz információt, akkor ez szükségszerű). Én sem a pszichológiához, sem az asztrológiához nem értek, majd ha idevetődnek a hozzáértők kiválasztják a megfelelő sémát. Ha ismertek megfelelő t.asztalost, hívjátok meg ebbe a topicba, plíz, én is küldök szét 1 pár e-mailt.
A nyuszik természetesen nem nickkel küldenék a szül adataikat az asztrológusnak, illetve a kitöltött személyiség tesztet a pszichológusnak, hanem mindenki kapna egy kódot, és azzal szerepelne. Csak egyvalaki (aki összefogná, és kiértékelné a kísérletet), tudná, hogy melyik kód kit fed (természetesen a kiértékelést követően itt publikálná, így kiderülne ha csal). Így szó se lehetne olyanról, hogy ismerősök kerülnek elemzésre, illetve az a nyuszi, aki annyira jól ismeri az elemzőket, hogy az adatai alapján felismerik, az ne vegyen részt a mutatványban.
Pancho!
Gondolj csak utána, ha csak egyet választhatnak, akkor tényleg 10:1 a véletlen aránya, ha 10:3 jönne ki, akkor már érdemes lenne elgondolkozni az asztrológián, mint tudományos megismerési módszeren.
A kollégát túlzásnak tartom :-), de ez némileg alátámasztja azt, amit én is mondtam a horoszkópok igazáról. Te talán emlékszel rá, arról volt szó, hogy olyat még nem láttam, hogy az X jegyben születettek alattomos, tolvaj, hanyag rablógyilkosok (nem szó szerint, de kb. ez volt e lényege). Akkor akik a börtökben ülnek, azok mikor születtek, csillagjegyváltáskor, mikor egyik se volt épp érvényes, de még épp érvényes aszcendens se volt?
Az első módszer kiindulási pontját, miszerint a "nyulak" pontosan ismerik önmagukat erősen megkérdőjelezhetőnek tartom. "A pszichológiában Barnum-effektusnak nevezik azt a jelenséget, hogy az emberek szinte bármilyen állítást elfogadnak magukról, elég az, ha az állítás egy mérsékelt bóknak tűnik számukra. A jelenséget P.T. Barnum fedezte el, és számos, nem asztrológiai jellegű vizsgálat is bebizonyította. Rengeteg tanár végeezte l osztályával azt az egyszerű kísérletet, hogy diákjaitól elkérte születési adataikat, majd egy hét múlva horoszkópokat osztott ki nekik, azt állítván, hogy mindenki a saját, személyre szóló horoszkópját kapta meg. Ezután megkérte ôket, hogy értékeljék, mennyire igaz rájuk a horoszkóp. A diákok ilyenkor szinte kivétel nélkül mind azt mondják, hogy nagyon igaz és találó a horoszkóp, amit kaptak. Ekkor tárja fel a tanár az igazságot: mindenki ugyanazt az egy horoszkópot kapta!" (Ugye még pancho kolléga is látja, hogy ez a kísérlet NEM az asztrológiáról szól?)
A pszichológus és az asztrológus által elkészített jellemzések összehasonlítását egy lehetséges kísérleti módszernek tartom. Ki kell dolgozni a módszertant, hogy a kísérletet még véletlenül se zavarja meg a terminológiai különbség, vagy a választott pszichológiai teszt jellege.
Szerintem az alapötlet jó, de a megvalósítás elég nehéz lenne, mert:
1., Ha a kísérleti nyúl hisz az asztrológiában, hajlamos lesz csak a rá illő részeket figyelembe venni, hogy bizonyítsa, az asztrológia igenis működik
2. Aki nem hisz, az meg - szintén saját nézetei alátámasztásaként - csak azokat, amelyek nem passzolnak
(Arról már nem is beszélek, hogy mivel itt sokan ismerik már egymás személyesen is, mi van akkor, ha ismerőst kell elemezni...)
A 10-ből véletlenszerűen is bejöhet kb. a harmada/fele... (Izé, ez az lenne, hogy a 10-ből 1 kevés.) Nincs olyan sok emberi jellemvonás, hogy ne lehetne akár ráhibázni is.