Keresés

Részletes keresés

L.Gabriella Creative Commons License 2003.11.13 0 0 3176
Ha te gep lennel, akkor a Matrix nem szolhatott volna semmirol, mert amig az emberek meg itt kuszkodnenek a foldon addig a gepek talan mar kilepnek a naprendszerbol is...es no konfliktus.

;)

Az elso resz nagy tisztelojekent ugy erzem, hogy itt sokkal komolyabb problemak vannak a 2. 3. reszben semmint Filozofiai csod...

Vizualis problemak:
Szamomra zavaro volt, hogy a lepegetok loveseinek erejet nem lehetett erezni, illetve komolyan venni. Amikor egy lepegeto felfog egy ezres nagysagrendu, nagy sebesseggel kozeledo orszem falkat, nagyon irrealisan hat. Annak a lepegetonek a kapitannyal egyutt meg kellett volna semmisulnie amikor szazezer orszem "gyalogolt" at rajta. Es kulonben is ezek a repkedo szarok miert tomorultek ennyire? Eye candy semmi mas. A lepegetok foldalatti jaratokban, pallokon rohangalva nem tunnek tul hatekonynak. A csinosan oltozott pilotakat semmi sem vedi. A lepegeto gyakorlatilag teljesen nyitott. Semmi vedoruha a pilotan. A gep gyakorlatilag egy-egy gepagyut fog a kezeiben amit matrixosan tartva tuzel. Semmilyen mas jellegu fegyverzet. Ugy egeszebben az emberek katonai komplexuma kicsit tobb retegu lehetett volna.

Bargyu, szanalmas jelenetek beszolasok:

Amikor Trinity melkasabol, es hasfalabol 2+2 acelcsap log ki...es halaltusajaban lead egy feloras monologot, probalva utolag tulmagyarazni par dolgot amit a nezok esetleg nem ertettek az elso reszben. Mert ugye az nem volt tulmagyarazva. Hat be kell valljam en vihogtam annyira szanalmas volt az a jelenet. A dramai pillanat elveszti komolysagat. Arrol nem is beszelve, hogy ezt eddig nem beszeltek meg? Az, hogy a szigoru kapitany nem vegezte el a kikepzest ...szanalmas...az is lehet, hogy igazibol alergias es alkalmatlan sorkatonai szolgalatra...ajjjj istenem...jo hogy nem vallotta be, hogy igazibol homokos, es sajnalja, hogy nem tudja bevezetni a "kis kopaszt" a ferfiszerelem rejtelmeibe. Azt mondta volna a gyereknek ott haldokolva...-..csokolj meg! Es mivel a film a "szabadsagot" hirdeti akar ott a csata kozepen elkezdhettek volna az aktust tullicitalva Neo es Trin..;)...agteleki csepkobarlangos kefeleset a szinten fantasztikusra sikeredett 2. reszbol. Az egesz tul van magyarazva, es televan az elso reszbol meritett gyengen alkalmazott utanerzesekkel. Amit az uj orakulum osszeerolkodott a cukorkaival, meg a sutievel...haaat. Ez (akinek tetszett) az elsoben egy klassz dolog volt, ide kar volt beleeroltetni. Gyakorlatilag teljesen hulyenek lettunk nezve ugy magyarazta el, hogy most miert is igy nez ki. Jobb lett volna nem is emliteni. Ebben a filmben az is kiderult, hogy az eddig haziasszonyoskodo feleseg, jobban keveri a bombat otthon, es a kopasz fius bajtarsnojevel jobban lovi ki a furoegysegeket mint a sok bena ferfi. Es, hogy Niobe is magara vallaljon egyet az amerikai egyenjogusaggal fekvo es ebredo emberkek kozhelyeibol megtudhatjuk, hogy ugy igazabol a nok jobban vezetik a hajokat mint anno Han Solo a Millenium Falcon-t, es neki egy ferfi ne szoljon be mert o annak ajandekozza a hajojat akinek akarja, es neki szimpatikus Neo. Hat nem leszarom. Hogy neem birjak nem beletenni a pitianer 21.szazadi eltunyult ember szanalmas hetkoznapi problemait es konfliktusait. A hajot be kell vinni a varoskozpontba mert EMP az ottan nincsen mert minek...csak a hajokra kell a kozpontot felesleges vedeni..:/. Az egesz inkabb hasonlitott egy Jehova tanui agymoso terito filmre, aminek a vegen Neo nazereti dzsizasz szerepeben tetszelegve az emberisegert felaldozza magat az ordog ala Mr. Smith ellen vivott csataban.

Gabi

U.I.: Siratom az elso reszt...

Előzmény: MaZsola (3153)
harpokratesz Creative Commons License 2003.11.13 0 0 3175
írjál még ilyen vicceseket, nagyon teccik.
Előzmény: Professor William (3174)
Professor William Creative Commons License 2003.11.13 0 0 3174
Na tegnap én is láttam azt a filmet. Had közöljem az észrevételeimet, míg frissek.

SPOLIER! SPOILER! SPOILER! SPOILER!

1. A Film... szerintem jó. jobb mint a Reloaded, de az elsőt aztért nem múlja fölül.
2. A "Bölcsességek"... Szerencsére szerintem nem filóztak benna annyit és olyan fárasztóan mint az előző részben. Párat azért kihagyhattak volna. pl Remegő kézzel...
3. Zion katonai parancsnoka... Mit rinyált az a pasas, Niobe-nak amikor az EMI-t berobantották a barlangban?
Már eléggé látszott, hogy a hangár elveszett (Istenem, az a hangár, maga volt a pokol! Annak is a legmélyebb bugyra!) erre pattog, hogy most legközelebb védtelenek lesznekm mikor Morpheuséknak köszönhető, hogy lessz egyáltalán legközelebb, a tömeg meg közben örjöngve élteti őket.
4. Harc Zionért... Fergeteges volt. Bár tényleg kissé bugyután viselkedett az MI. De az az összetömörülős csápalakaú támadás elég félelmetes volt.
5. A kölyöknek az a "Hiszek benned Neo!" igazán nem kelett volna.
6. A végső bunyónál nekem is valami jó kis Dragonball-os küzdelem ugrott be.(Ahogy az égen néha összecsapnak...) Néha komolyan azt vártam hogy Neó egyszercsak felüvölt, hogy Jőjjjj előőő Káájjjtóóóóó!!! és péppe veri Kovácsot.
7. Az a jelenet, amikor Neó lassítva pofánvágja az ellent, drámai hatás helyett inkább röhögést csalt ki a teremből.
8. Trinity pedig igazán erős nő volt, mert ha valakit így átszúrnak a kábelek, ráadásul a gyomor, tüdő, helyen az bármire számíthat csak nem egy ilyen békés beszélgetős halálra. Az ember ilyenkor literszámra hányja a vért és üvölt a fájdalomtól. Egyszerűbb lett volna, ha mondjuk megcsapja az árom.
9. Az orákulum meg igenis jól megmagyarázta mért néz ki úgy ahogy. Nem monthatta azt hogy...

M: - Orákulum te máshogy nézel ki.
O: - Na menj már Laurence, hát mem emlékszel hogy meghalt az előző szinész és Andy meg Larry engem kért fel a szerepre?
M: - Ja már rémlik.

SPOILER END! SPOILER END!

Most nagyjából enyi jut az eszembe. Ha még eszembe jut vala,mi majd írok.

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.12 0 0 3173
Igen, arra gondoltam, amikor megvakult, és ugyanúgy látta a - mások által- láthatatlan világot, a hátteret, csak más színben.
Szerintem is a valóvilágban volt, de azért bele lehetkötni, nem? Biztos? Nem verik át az agyát? Honnan bizonyosodik meg, hogy kijött belőle?
Az elején még arról volt szó, valóvilágban törékenynek megmarad a teste, inkább a tudata a kiválasztott.
(Virtuális) Program valódi emberben?
Kemény!
Hú, az nagyon ördögi volt, kár hogy neo nem fehér - angyali - színekben fénylet, bár a legvégén ilyesmi volt.
Előzmény: Sti_ (3172)
Sti_ Creative Commons License 2003.11.12 0 0 3172
Nekem az a véleményem, hogy nincs Mátrix-a-Mátrixban. Smith ki tudott jutni a való világba, mert Bane tudata a Mátrixba volt kapcsolva, és Smith beleírta magát a tudatába, és mikor Bane tudata visszatért a testbe, visszatért Smith is. Igazából nem tudom, mire gondolsz, amikor azt írod, hogy "látta az energiavonalait". Kicsoda látta, és minek?
Ha arra keresed a választ, hogy Neo miért látta Smith-t sárga izzásban, amikor már megvakult, akkor azt mondom, hogy az én elméletem szerint azért, mert ő az Egyetlen, és képessége van meglátni a programokat a való világban. Ezért látta az őrszemeket is sárga izzásban, meg mindent, amiben van program. Szerintem ez így logikus, és nem kell belekeverni a MIM-elméletet...
Előzmény: Törölt nick (3168)
harpokratesz Creative Commons License 2003.11.12 0 0 3171
szerintem ez az ő egyéni oldala volt elsősorban, csak mátrix-al vegyítve, vagy fordítva. biztos nem akart külön oldalt csinálni magának.
Előzmény: Törölt nick (3167)
harpokratesz Creative Commons License 2003.11.12 0 0 3170
szerintem ez az ő egyéni oldala volt elsősorban, csak mátrix-al vegyítve. biztos nem akart külön oldalt csinálni magának.
Előzmény: Törölt nick (3167)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.11 0 0 3169
Ja, visszatértem!
Más műveket is úgy lehúztak a kritizálók, de hogy.
Azt a Csibukos oldalt én is sajnálom, bár az meg túl komolyan vette = én azér' nem csinálnék egyedül ekkora lapot, biztos volt ideje, az időben, meg unalomban gyökeredzik ugye az alkotás. De jó szlogen.
De megsértődőtt, vagy őt is kiábrándította a második rész?
Elég gyenge befejezés; személyi okok?
De legalább az elköszönő verse ügyesre sikeredett, közérthetően.
Nincs meg az oldal lementése?
Piscator
Előzmény: Törölt nick (3168)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.11 0 0 3168
Megnéztem mind a három részt, alaoosan figyelve, és átélve.
Nem fogom 20 oldalas felső fokú zen-tagozatos professzionális szociologia meg egyéb tudományos módon kielemezni, mindenütt a filozofiát keresni, csak azt mondthatom, amit én ember akkor ott láttam, és hogy dolgoztam fel.
1.részt látva tetszett, végre van ilyen is, aztán ami végig elkisért: én - lehet, hogy túlérzékenységem folytán - mindig maximummal - de reálisan, ha van ilyen - próbáltam abba belelényegülni, amit az alkotók készítetek, és megérteni az Üzenetet, amit elküldeni kivántak, vagy ha jobban tetszik, kódoltak zöld sorokban ide-oda.
Szuperált, tetszett, hogy végre van egy olyan mű, amit sokan látnak, divatos meg minden, de ugyanakkor VÉGRE az átlag hálivúdi felett teljesített mondanivalójával -> én kb. leginkább már-már az orwelli bezárkozott összeesküvés elméletig küzdöttem magamban.
Szóval, jó, eredeti. Csak már miután sokadszor láttam az első részt, azt vettem észre, a többség MÉG MOST SEM veszi a lapot, ok, sok a bunyó, akció, na meg persze hájtekh, de klafa.
De a lényeg - ami díszes, jobban eladható csomagolásban volt tálalva - ,hogy mi van akkor ha mégis mégse sőt ráadásul valami rabja vagyunk, van egy -persze - felsőbb rendszer, ami él és ural. Minket, tudatlan hangyákat.
Szóval csak a csillógó cukros mázat látták.
Ami késöbb visszajönni látszott a következő részeknél
*

Megérkeztek szűk hazánkba a 2.,majd 3 részek, amiket ugye vehetünk akár egynek is.
A folyatás.
Rögtön a lényegre török.
A jó magyar szokás szerint azonnal szidni kezték a nagy mozimagazinnak hívott médiumok.
Megint az a jelenség, hogy a - lényegtelen milyen célból - folytatott széria az ős eredetihez képest enyhébb, nem hoz újdonságot, stb fanyalgás, talán Ti is ismeritek...
De kérdem én: most mégis mire várnak, Szerintem (is) nagy súly nehezedett Vacsófszkijék vállára, amikor döntöttek. Annnyira fáj, amikor így szidják" a W-tesvérek a 1. után biztos meghaltak, más folytatta, ezért ilyen szar". Én meg buta naiv félértelmiségi - van ilyen? - folytattam és kész.
Próbáltam, és sikeresen találtam (új) értelmet.
Ok, kellett a bevétel, kinálta az alkalmat a folytatás, miért ne, és vélhetően nem éltek át az emberek akkora mértékű extázist,-tiszta-élményt, mint midőn a műfaji áttürést jelentő első rész.
Szerintem meg minden okosan képzett műdiplomás önjelölt "majdmegmondomafaszátanévtelenweben" (mű-)kritikusok feleslegesen fanyalog, lehetett az elején látni, ez nem egy Coppola, művész film, dizájnosabb, köz elé tálalt. Én annak örültem, hogy a rohadt átlag végre kap valamit, amin akár(-milyen) forradalom, észrelobbanás, tudatra ébredés jön.
És lőn.
Magyar módi savanykodás, ezért nem jó, azért, fű, sok a sablon stb, szóra sem érdemes.
Igenis elgondolkoztat akár a valóvilágba kikerült Smith ügynök esete, ami előre vetíti, talán csak egy másik mátrixba ébredt fel, ezért is láthatja az energiavonalait, vagy mégsem.
Komolyan nem tudom, mit akarnak.
Oké, tényleg enyhébb, de elkell fogadni.
Építő jellegű véleményalkotás?
Ha már elolvastátok végig, amit írtam, mert én is elolvaslak benneteket legtöbbször.

Piscator voltam

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.11 0 0 3167
Jó volt, csak nem tudom miért vitte bele a nacionalizmust és az őstörténetkutatást.
Előzmény: age nt (3166)
age nt Creative Commons License 2003.11.11 0 0 3166
Igen valóban az volt. Pontosan nem tudom miért, de Csibuk megunta. Már jóval a Reloaded előtt abbahagyta az oldal fejlesztését. Kár érte, igen érdekes eszmefuttatások folytak a fórumokban.
Előzmény: harpokratesz (3165)
harpokratesz Creative Commons License 2003.11.11 0 0 3165
akkor miért ?

szuper volt.

Előzmény: age nt (3164)
age nt Creative Commons License 2003.11.11 0 0 3164
Nem, nem azért.
Előzmény: harpokratesz (3163)
harpokratesz Creative Commons License 2003.11.11 0 0 3163
www.morpheus.hu

sajna megszűnt, vajh miért ? van egy tippem.

Előzmény: sssssss (3161)
sssssss Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3162
Ja, azt belátom, hogy a totyogó galamb nem egy kategória, mint a felszálló madár (csak majdnem) - ha te mondod -, de én az M1-ben elsőre akkor is természetesnek vettem, hogy a macska valóságos, az M2-ben pedig hogy a holló CG, erről nem tehetek.

Laikusként pedig van alapom valamelyest megítélni egy feladat nehézségét onnan, hogy mennyire sikeredik a végeredmény. Az autókat nincs az az ember, aki megmondja látásról, hogy melyik CG, melyik nem. Legfeljebb figyelmetlenségből eredő apróságokból kikövetkezteti (árnyék stb.). Emberek és emlősök esetén már más a kép.

A template-re való klikkelés pedig nyilván túlzás, és nyilván van benne valami. Ehhez nem kell nagy szakértőnek lenni.

Előzmény: Laa-Yosh (3151)
sssssss Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3161
Egy interjúból derült ki, amit kivételesen megengedtek maguknak a testvérek. Talán a Mátrix-DVD-n van, nem tudom már, nincs meg. Lehet, hogy a www.morpheus.hu-n volt, nem tudom. Szóval az volt.
Előzmény: SebDani (3158)
MaZsola Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3160
Jó dolog ilyen csupaszív összegzést olvasni. Mnapaság amikor moziba megyek leeresztem az ellensúlyokat, mertha állandóan azon izmozna a legfontosabb izmom, hogy miért neteccen amit éppen nézek, akkor minden nőt egy evulúciós szaporítógép bemeneti nyílásának néznék... Ez a szemlélet pedig - észrevettem - káros. Ezért is jó dolog lelkesedni és hagyni, hogy a puszta érzés magával ragadjon.
Sti_ Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3159
A Mátrix-trilógia immáron teljessé vált...

Nagyon nehéz egy hozzászólásban kifejeznem a véleményemet Életem Legjelentősebb Filmtrilógiájáról, ezért próbálom rövidre fogni... De félek, így is hosszú lesz, amiért előre elnézést kérek. Ugyanis az igazság az, hogy nagyon súlyosan rajongó vagyok, és büszke vagyok rá :-)

Az első rész

1999 novembere körül (a pontos dátumra már nem emlékszem), az egyik ismerősöm egy videokazettát hozott, amin az állt "MATRIX". Fogalmam sem volt mi az, azt tudtam csak, hogy valami új sci-fi, amit majd jól megnézek ma este. És onnantól végem volt: a végén levegőt sem kaptam. Abban a pár napban, amíg nálam volt a kazetta, megnéztem még egyszer, és egy csomó dolgot csak másodszorra fogtam fel (pl. a fehér nyuszit nem vettem észre a csaj vállán, és fogalmam nem volt az első nézéskor, hogy miért megy velük Neo), és valami hiheteten érzés volt, ahogy egyre több ilyen apróságot észrevettem másodszorra. Mindazonáltal az alapötletet már elsőre felfogtam. És pont ezért tetszett: abszolút intellektuális és vizuális sokk. És pont hogy összeillik a filozófia a forradalmi képi világgal, hiszen ettől lesz egy film kult.

A második rész

Amikorra már kb. 15-ször megnéztem az alapfilmet, kezdtek szivárogni a hírek a második részről. A trailer számomra eléggé katasztrófát sejtetett, és tökre baljós és rossz előérzetem volt, amit a film végén töröltem is: mestermű. A Reloaded kétségtelenül mestermű, bár a stílusa merőben más, mint az első filmnek, de ez is egy Mátrix-film, csak merőben máshogy. Ja, és ez a film tartalmazza a legjobb verekedős jelenetet, amit valaha láttam: a Burly Brawl. Egyszerűen ki voltam ütve tőle, hiába látszott a CG, abszolút nem az a fontos, hanem az, hogy milyenek a MOZDULATOK! Amikor a LOTR első részéről kijöttem a moziból, azon szentségeltem, hogy rángatott a kamera, nem voltak elegáns mozdulatok (egy kivétel: Legolas felhúzott íjjal a barlangi troll tarkóján), kaotikusak voltak a harcok. Ellenben a Burly Brawl a legzseniálisabb küzdelem, amit valaha filmben láttam. Verhetetlen.
Aztán jött a legjobb autós üldözéses jelenet, amit valaha vásznon láttam (ahogy Morpheus és Trinity kooperál a Kulcskészítő érdekébe, ahogy Morpheus feldobja a kamionra az öreget... hatalmas flashek), aztán az Építész szövege... Meg végül is, mivel tökéletes alkotásról van szó, MINDEN.

A harmadik rész

Megnéztem vagy nyolcszor a második részt meg az Animátrixot, és beültem a Forradalmakra: mivel másodpercre a Reloadedhez illeszkedik, rögtön megvolt a hangulat és kész: magába szippantott a Mátrix. A kb. 45 perces Zioni ostrom, benne a lépegetőkkel hatalmas, és akkora háborúsfilm-hangulatot áraszt, hogy az embernek elszorul a szíve. Az az "őrszem olyan, mint a spermium" ((c) by Index)) kiszólástól meg majdnem rohamot kaptam, mert ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy a Csillagok háborújában a Halálcsillag olyan, mint egy gömb, és különben is, de gáz egy név, hogy Halálcsillag, nem?
A harmadik rész méltóan zárta le a trilógiát, és benne voltak az oltári Mátrix-flashek, amelyek még tovább nyomták a hangulatot (ami alapból is K.O.). Amikor Neo és Trinity elindul, TUDNI LEHET, hogy nem térnek vissza, és ez egy elmondhatatlan érzés volt, és ilyenekkel tele volt a film (beragad a lőszeresdoboz, aztán bennvan, aztán jönnek és... - stb.)

Járulékos dolgok: a ZENE! A Mátrixnak a Soundtrackje is hatalmas, csak egypár kedvenc:
Prodigy - Mindfields
Lunatic Calm - Leave You Far Behind
Massive Attack - Dissolved Girl (bár ez bónusz, de akkor is, Massive Attack - Mezzanine szinte végig rulez)
Rob Zombie - Dragula
Propellerheads - Spybreak!
Rob D - Clubbed to Death
Rob D - Furious Angel
Rob D - Chateau

stb., stb., stb. (még rengeteg van)

Befejezésül a befejezésről:

Tetszett, mert volt értelme, és lehet gondolkodni. Voltaképpen a Revolutionst megemészteni csak úgy lehet, ha a három részt együtt szemléljük. Mi a legfontosabb elem a filozófiában, a szemléletben, mik játszanak szerepet a befejezésben, stb.
Mindenre lehet magyarázatot találni, de ahhoz bizony GONDOLKODNI kell. És ez az, ami a Mátrixot egyedivé teszi: a három film annyira koherens, hogy teljes univerzumot alkot, amelyben megtaláljuk a választ a "Miért hal meg az, akinek kihúzzák a dugót?" és a "Miért választja Cypher a valóság helyett a Mátrixot?" kérdésre egyaránt.

SebDani Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3158
sssssss: "Az első részben még a déjá-vu macska is CG volt, egyáltalán nem látszott..."
Honnan veszed, hogy CG volt a macska?
Előzmény: sssssss (3143)
deepak Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3157
Vagy pedig mégis...
Előzmény: harpokratesz (3156)
harpokratesz Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3156
Dől a pénz a Mátrixból.
Amit elbuktak Amerikában az alkotók, behozzák Európában a szolgalelkű fanokon.

Amerikában a Forradalmak jóval gyengébben szerepel, mint fél éve az Újratöltve.

azért ez érdekes és elgondolkodtató. mégsem olyan hülyék, a hamburgerzabálók ?

harpokratesz Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3155
vagy valahogy különválasztani a folytatásokat..., fogalmam sincs hogy hogyan, mondjuk új címmel, vagy..., tényleg nem tudom. teljesen elfogadható érv, hogy az 1. rész sikere után folytatni akarták, viszont az 1. annyira zárt, egészet alkotott, hogy erre mondtam azt, hogy csak bizonyos vonalon/szinten lehetett továbbvinni a (elsősorban cyberpunk vonalon).
nekem a 2. rész botrányosan nem tetszett, mint film is nagyon gyenge, sajnos még az akciók is. a 3. részt még nem láttam, csak trailer-eket, sokkal jobbnak tűnik az előzőnél, de csak mint film; erőteljesebb, látványosabb. a befejezést már tudjuk így is, hát nem nagy durranás. nem lesznek tőle álmatlan éjszakáim, nemhogy elgondolkodni nem fogok rajta, de még a legkisebb ingerenciát sem érzem, hogy újra betegyem a lejátszóba. és ez önmagában is kritika.
1. résznél egyből lejött minden, csak tátottam a számat, hogy de jó ilyet filmen is látni, nemcsak könyvekben olvasni. ebben egyedülálló volt, és mint film is kimagaslóan szuper.

nekem az a meglátásom, hogy a tesók a lényeget elmondták az 1-ben, a folytatások csak ürügyként szolgáltak arra, hogy a mániáikat, szenvedélyeiket kiélhessék, kitombolhassák, gondolok itt: a japán manga-anime, kínai kung-fu, a különböző akciófilmek, sci-fik látványvilágára, mély hódolat a Star Wars előtt, cyberpunk, képregény, computergrafika, stb.

azért egy dolgot el kell ismerni, a Mátrix-trilógia minden hibájával együtt, még így is messze kiemelkedik a hollywood-i szarkupacból, főleg, ha az utóbbi évek filmtermését nézzük, ami elég szánalmas.

Előzmény: Pedro 14 (3136)
MaZsola Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3154
Ja és mégvalami:
Gratula a Cinema német szerzőinek, akiknek volt bátorságuk végigheccelni a Mátrix eddigi történetiségét, hogy kihozhassák belőle:

A gépekkel vívott háború már régen véget ért. A Mátrix tulajdonképpen a gépeknek épített álomvilág, hogy kontrollálni lehessen őket. Neo is egy gép, aki azt hiszi, hogy emberként harcol. Amikor találkozik az Építésszel, akkor tulajdonképpen egy emberrel beszél, akinek számára egyértelművé válik, hogy Neo olyan érzelmekre is képes, amely veszélyessé teheti a gépek faját az emberiséggel szemben... stb, stb.

Szép munka...

MaZsola Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3153
Az alapötlet, hogy a gépek érzelmi és intuítív tulajdonságokkal és öntudattal bírnak és ezen képességekkel leigázzák az emberiséget egészen egyszerűen sokkolóan hatnak. Az már W testvérek agymenése, hogy a gpek olyan idióták, hogy kiépítenek egy borzasztóan bonyolult Mátrixot és rákötnek borzasztóan sok bioenegrgiát termelő előlényt, ahelyett, hogy a bioszférában való repkedés helyett, talán egy kicsit kíjjjebb merészkedjenek. Ha gép lennék, evidens, hogy a 01City-t a Hold-ra építettem volna. Mert ugye miért is közösködnék ezekkel a nyamvadt homo sapiensekkel? Nem kell nekem se az 1Pa, se 78% Nitrogén. Sem pedig 21% O2.

Az viszont tényleg filizófiai csőd, hogy miközben ezekre az evidens kérdésekre nem ad feleletet a film, olyan banális problémával hozakodik elő a Forradalmakban, mint Smith ügynök. Azt kell mondjam, hogy a W. testvéreknek órákat kellett volna venniük Darwin bácsitól, vagy olvasgatni műveit.

Figyelmükbe ajánlanám Ellie Arroway egyetlen mondatát, amelyet a földönkívüliektől kérdezne: "...hogyan jutottak el eddig önmaguk elpusztítása nélkül?" Merthogy az intelligenciának és a technológiai fejlődésnek ez a legsarkalatosabb kérdése. Ha a gépek világában elszabadulhatott Smith, akkor mindez miért csak most történt meg??? Vagy az emberek közül néhány - látván a gépek elhatalmasodását - miért nem lőtt ki rájuk egypár tricobalt rakétát??? Sajnos filozófiailag a W. testvérek itt megálltak és úgy gondolták, hogy a közönségük van olyan lüke, hogy egy amúgy se teljes alapötletre felépített 2. és 3. rész kitermeli Silver bácsinak a lóvécskát. Igazuk lett. A Mátrix trilógia (ami ugyanannyiba került, mint a Titanic) megtermeli az 1 mD$ bevételt!

Ha még valamelyikőtük kitartóan olvasgatja ezt a szösszenetet, akkor javallom, hogy gondolkodjon el azon, hogy kb. 40-50 év múlva, amikor a fantáziálás képi átvitelének valóban nem lesz
határa (stúdió-szoftverek 20 EURóért minden sarkon), akkor a Mátrixon felnőtt fiatalok mennyiben lesznek képesek felvázolni egy valós, de fordulatos és elménydús scifit. Logikai és filozófiai hibák nélkül...

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.09 0 0 3152
Mert Ő is nézi. Utalás a Nagy Testvérre, egyértelműen. Kiérződik belőle, hogy Valaki figyel. Az ilyenek miatt volt szép az első rész.
Előzmény: Pedro 14 (3150)
Laa-Yosh Creative Commons License 2003.11.09 0 0 3151
Tényleg nem sértésnek szánom, de laikusként szerintem abszolute semmi alapod nincs arra, hogy megítéld egy feladat nehézségét... A felszálló madarak, meg a totyogó galambok egyébként kapásból nem egy kategória, és én még galamb template-et se láttam; ez egyébként nagyon úgy hangzik, mint a "szakmában" 'Create Dinosaur button' néven ismert sztori (a Jurassic Park után sokan azt hitték, hogy csak meg kell nyomni a gombot a programban és ott a dínó, pedig piszkosul nem).
Előzmény: sssssss (3149)
Pedro 14 Creative Commons License 2003.11.09 0 0 3150
Sziasztok. Megnéztem a Mátrix 1-et és találtam egy érdekességet. Ha volt sorry. Akkor amikor az ügynökök először fogják el Neot. Akkor a szobát kamerákon kersztül látjuk eleinte. Na az egy az egyben olyan mintha az Építész nézné. Kurva jó :))
sssssss Creative Commons License 2003.11.09 0 0 3149
Háát...

Nekem az Egy csodálatos elme kulissza-filmje van meg, amelyben egyébként csodálatos, mennyi CG van, az ember oda se figyel, s semmi fel sem tűnik. A nyári jeleneteket télen forgatták le, a fák levelei már virtuálisak. És hát a kertben a galambokat is természetesen csakúgy odaklikkelték a template-jeikből (mert nem szabadott felröppenniük a köztük szaladgáló kislánytól).

Egyébként a Mátrix-trailert nézve akkor teljesen meg voltam győződve róla, hogy azok a hollók CG-k (csak mert olyan természetes lett volna, hogy az... - pont fordítva, mint a M1 macskája esetében).

Embert a legnehezebb utánozni, aztán emlőst. Madarak meg gépek szinte már egyre megy...

Előzmény: Laa-Yosh (3144)
Pedro 14 Creative Commons License 2003.11.09 0 0 3148
CG-s karakter a számítógéppel előállított karakterek effektusok stb. Olyan dolgok mely a Star Wars 2-ben 95%ban látsz. Sehol egy bábu, vagy akarmi. Az egészet grafikai úton oldják meg.
Előzmény: tamasgal (3145)
vasjanko Creative Commons License 2003.11.09 0 0 3147
Hááát, én csak egy tudományos igényű cikket idéztem, innen a címlapról :)

CG = Computer Graphic = Számítógépes grafika

Előzmény: tamasgal (3146)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!