Most ragtam el egy szemet - elosozr vad volt az ize - de milyen kellemes utana!!! Ha igaz, hogy segit az emesztesnel is. . . akkor bableves utan feltetlenul felszolgalom :))!
Keleti népek használják kávéba is, most jutott eszembe a koffeinről...
A múltkor csináltam svéd kanelbullart (fahéjas tekercs), de első próbálkozásra kb. negyedannyi kardamomot mertem beletenni, mint a receptben szerepelt. Nekem kicsit "kikönyököl" a süteményből, ill. elnyomja a többi fűszer ízét.
Internal use Cardamom is used internally for indigestion, nausea, vomiting and pulmonary disease with copious phlegm. It can be used with a laxative to prevent stomach pain, griping, as well as flatulence. The seeds are also chewed to sweeten the breath and taken to detoxify caffeine in people taking excessive amounts of coffee. External use It has no external use as such, but the seeds are extensively used in foods in Northern Europe and the Middle East. Used to flavor coffee, baked goods, curries and pickles, milk desserts and mulled wine. Aromatherapy and essential oil use The essential oil of cardamom is used for its uplifting and invigorating properties and helps digestion and nausea. It is used as an aphrodisiac, helpful in countering the irritation experienced during premenstrual tension (PMS) and works well on the respiratory system, to ease coughs and warming the body. The therapeutic properties of cardamom essential oil include the following: antiseptic, carminative, digestive, diuretic, stimulant, stomachic, tonic and anti-spasmodic.
Karácsonyi mézessüteménybe, különféle svéd süteményekbe (lsd. latsia weboldala...) - ezekbe elég rendes mennyiség kell. Aztán forraltborba is egy keveset, és nemrég hallottam egy meglepő felhasználást: húslevesbe. :-O
Még mindig vannak fenntartásaim, hogy az illető (akitől hallottam) összekeveri vmi más fűszerrel, és emiatt nem mertem kipróbálni. :-)
Eredeti receptet csak akkor írok a topikokba, ha valaki nem találja és segítséget kér. A szakácskönyvekben szinte azonos megfogalmazásban megtalálhatók ezek.
Az általam leírt változat kellemesen könnyed egytál étel, akár vacsoraként is megállja a helyét.
Az igazi - úgy értem hagyományos - rakott karfiol megpirított hagymás darált hússal és majdnem készre főzött rizzsel van lerakva, a tetején (sajtos) tejföl van, zsemlemorzsával megszórva. semmi virsli, semmi paradicsom.
Hm. Meg soha nem csinaltam rakott karfiolt. pedig szeretem a karfiolt! Igaz, csinaltam mar hasonloan mint a turogombocot. Beleforgattam a fozott karfiolt priritott morzsaba es tepsiben megsurottem tejfollel, parmezannal a tetejen.
Szeretem a rizses eteleket - foleg tejfolosen. A mostani rakott kel hatalmas siker volt!!!
A rizst általában natúr főzöm. van pár étel, ahol kockával ízesítem, vagy hagymás zsíron párolt zöldségekkel összekeverve főzöm. pl.:
Rakott karfiol:
A rizst erőleves kockávak ízesített vízben megfőzzük, kikent tűzálló tálba simítjuk. Jó minőségű vékonyra vágott virslivel vagy sonkaszeletekkel befedjük. Erre tesszük a félig megpárolt, rózsáira szedett karfiolt. A karfiol közé vékony paradicsomszeleteket szúrunk, meglocsoljuk reszelt sajttal összekevert tejföllel és forró sütöben átsütjük. 5-10 percnyi pihentetés után tálaljuk.
A betét lehet tengeri halfilé is: A halszeleteket citromlével meglocsolva olvasztjuk ki, majd kevés zsiradékon hirtelen kisütjük. A rizságyra helyezzük, amibe dinsztelt hagymát, zúzott fokhagymát, s a főzés végén petrezselymet keverünk. Rárakjuk a karfiolt és tejföllel öntözzük meg. A halszeleteket és a karfiolt nagyon takarékosan fehérborssal és szerecsendió reszelékkel sórjuk meg
Lényeg, hogy a hal és a karfiol együttes íze legyen domináns.
Levesekből (hús, zöldség) és füstölt hús főzőlevéből csenek el egy-egy adagot és fagyasztom jégkockává. ezután zacskóban tárolom. Jól használható más ételek ízesítésére.
Ételízesítőnek VegaMix c. szárított zöldségkeveréket használok, csak a legszükségesebb sózással.
Erőleves kockát egyes ételekben felhasznált rizs főzéséhez használok.
En mar evek ota nem hasznalom azokat a kockakat - regebben sem sokat, de hasznaltam. Igen, magam csinalom a leves alapot, es fel literes, literes muanyag edenyekben lefagyasztom. Mindig akad valami, amibol lehet alapot csinalni. Legalabb tudom, mit eszem :)) - legalabbis elhitetem magammal :))!
Szoval. . ha az alap nem nagyon sos, akkor konnyebb az etelhez igazitani. A kockak ezt nem tudjak.
Vagy 30 éve használtam utoljára ilyet, szárított hagyma-s.répa-f.répa-zeller, kis nylontasakban lehetett kapni, (talán Szilas?) ha nem értem rá, egy leveskockával (khm...) elfogadható levest lehetett készíteni.
Igen, ilyesmire gondolok. Van egy fajta szaritott leveszoldseg a kozeli "Helath Food Store"-ban, azt szoktam venni. No meg a hagymat, fokhagymat mert az kell mindig, es a szaritott legalabb annyira jo mint a friss ha hirtelen kell (vagy eppen nincs itthon).
Nem szoktam kesz kevereket venni - szinte mindegyik sos. Azt meg nem szeretem. . . Ket keverekkel teszek kivetelt: az egyik egy "steak seasoning", amiben tokeletes aranyban vannak a fuszerek (so-bors-hagyma-fokhagyma-paprika darabok). A masik meg a zataar. . .
Nagyobb kertészetben, faiskolai lerakatban. Szinte biztosan pl. Budapesten Békásmegyeren, de sokszor látok hipermarketben is. Magot meg bármely kertészeti boltban. ribizli