Keresés

Részletes keresés

freelife Creative Commons License 1999.05.12 0 0 53
1999. 04. 07. Chilei internet-sztrájk

(Reuters) Csütörtökre sztrájkot szerveznek a chilei
internet-felhasználók, tiltakozásul az ország vonalainak 90%-át
birtokló CTC telefontársaság magas tarifái ellen. A Chilei
Internet-Felhasználók Szövetsége arra kéri az internetezőket, hogy
csütörtökön ne lépjenek be a hálózatba. A szövetség szeretné elérni,
hogy változtassák meg a jelenlegi díjazási rendszert, amelyben a
havidíj mellett percdíjat is kell fizetni a telefon használatáért. Az
elégedetlen internetezők spanyol nyelvű weboldala: www.acui.cl
freelife Creative Commons License 1999.05.12 0 0 52
1999. 03. 18. Eredményes belga internet-sztrájk

(Reuters) A belga internetezők követeléseinek engedve csökkenti árait
a Belgacom távközlési szolgáltató. Májustól csúcsidőben 20, máskor 10
százalékkal lesz olcsóbb az internetezés, mint a telefonálás. A vallon
internetezők március 6-án tiltakoztak sztrájkkal a magas tarifák
ellen, a flamand felhasználók pedig 27-ére terveztek hasonló
megmozdulást. Az alacsonyabb tarifák csak egy speciális
internet-szolgáltatói szám hívása esetén érvényesek. A belga
távközlési felügyelet múlt héten engedélyezte ennek az úgynevezett nem
földrajzi előhívó számnak a használatát. A Belgacom reményei szerint
az új rendszer bevezetése tovább növeli az internet-használatot.
Belgiumban jelenleg is olcsóbb az internetezés az európai átlagnál. A
Belgacom 49,9%-ának tulajdonosa a U.S. Ameritech, a Singapore Telecom,
a Tele Danmark és belga befektetői csoportok alkotta konzorcium, a
másik fele állami tulajdon.
Rimbaud Creative Commons License 1999.05.12 0 0 51
Döbbenetes számomra, hogy egy szolgáltatásainak értékét messze meghaladó díjakat követelő céget egyszerűen fel tudunk menteni azzal, hogy az az ily módon megszerzett extraprofitját becsülettel leadózza (tegyük hozzá, a hazai 18%-os nyereségadó nemzetközi viszonylatban kifejezetten alacsony). Hát ki ne adózná le azt a pénzt, amit oly módon szerez meg, hogy a kisujját sem kell mozdítania, csak egyszerűen kihasználja a monopolhelyzetét. Marad belőle elég.
Egyébként elég csak azt megfigyelni, hogy a Matáv hogyan és milyen sebességgel jutott a magyar top 100 tetejére, és aztán hogyan tudta lekörözni a kelet-európai piaci szereplőket is. Mindennek egyszerűen az az oka, hogy olyan irreális árréssel dolgozik, amit semmilyen más piaci szereplő nem tud megengedni magának.
S hogy az extraprofitját befekteti-e? Bizonyára arra is jut, meg egyéb vállalati kiadásokra is bőségesen. De hagy sérelmezzem én mindemellett, hogy ha beruházása finanszírozásainak teljes terhét rám, mint fogyasztóra kívánja háritani, s ő maga semmiféle pénzügyi terhet és kockázatot nem kíván vállalni. Hiszen épp az ilyen beruházások finanszírozására állnak sorba a pénzügyi közvetítők, kockázati tőkebefektetők stb. S ha a Matáv mégis az én pénzemből finanszíroz, számára biztos lényegesen kényelmesebb, biztonságosabb és még több profitot hozó megoldás, nekem viszont cseppet sem tetszik.
A legkevésbé pedig az érdekel, hogy a Matáv bevételein keresztül közvetve az állam, mint tulajdonos jut pénzhez. A munkabéremen igen magas adó és járulékterheket fizetek meg, nem szeretném, ha a telefondíjaimba is rejtett adóteher kerülne beépítésre, amiből a közszféra pazarlásait kéne finanszíroznom.
Szó nincs arról, hogy ezentúl a TV, rádió, vagy üdítők áráért kéne sztrájkolni. Ott ugyanis nincs piaci monopólium. Ha az egyik nem izlik, iszom másikat, ha rossz a műsor, átkapcsolok. Telefonszolgáltatót viszont nem tudok váltani, úgyhogy az egyetlen választás a nemtelefonállás, ami nyilvánvalóan csak tömeges méretekben észlelhető jelenség. Ilyen helyzetben sajnos egyes fogyasztók nem tudják megfelelően védeni az érdekeiket.
Nem érv a sztrájk ellen az sem, hogy a Matáv monopóliuma jogszerű. Nem ez az első szituáció, ahol jogszabályok védenek egy korábbi rossz döntést. Bizony "néha" az állami döntések is kritikát érdemelnek, mégha rendelkeznek is jogi legitimációval.
A "sztrájknak" természetszerűleg nem lehet célja és eredménye a Matáv üzleti eredményeinek tartós rontása és piaci pozícióinak megingatása (különösen az itt megszólalók megosztottsága alapján). Lényege azonban, hogy az abban résztvevők jelezzék a Matáv számára, hogy elégedetlenek a piaci magatartásával, etikátlan üzletpolitikájával, s az első adandó alkalommal szolgáltatót váltanak. Egy racionális marketingpolitikát folytató cég egy ilyen eseményt nem hagyhat figyelmen kívül. Feltéve, hogy Magyarországon lesz egyáltalán valamiféle "esemény".
freelife Creative Commons License 1999.05.12 0 0 50
Már csak 25 nap van hátra.
Sicc- Creative Commons License 1999.05.11 0 0 49
Kedves Cute,

Miért értetlenkedsz ?
A Matáv baromi drága és nincs más. Pont.
A szolgáltatás értéke messze nem áll arányban a díjakkal.
Nézz meg egy olyan országot, mint USA, vagy Svájc, aminek a domborzata tök más, mint Magyarországnak. Száz kilométerekre vannak egymástól a városok, vagy még messzebb. Nálunk az infrasturktúrát megteremteni sokkal olcsóbb a fenti országokhoz képest. Mégis pld. Európában nálunk a legdrágább a helyi hívás.

Nonszensz, hogy havi 20 eFt körüli összeget kell fizetnem telefonra és napközben még csak nem is vagyok itthon.

Mindenki Macája !

Azt írod, hogy micsoda beruházásokat teremt a MATÁV. Erre én azt mondom, hogy ez az ő dolga. Számomra egy kacsalábon forgó újpalotai ügyfélszolgálati irodaépület rézkorláttal és kristálycsillárral semmi hasznot nem hajt.
A technikai park sem az enyém. Akkor ez most miért érv ?

Sicc->>>

Előzmény: Cute (47)
Stiggs Creative Commons License 1999.05.11 0 0 48
Asszem a Matáv nem fog nagyon betojni attól hogy vasárnap( amikor a nagyfogyasztók egyébként sem telefonálnak) hatalmasat sztrájkolunk.
1, Ha nem teccik a tarifa menj másik telefontársasághoz (ja nem tudsz:-))
2, Részemről tök mindegy hogy azt a 150 forintot sörre (1 korsó) vagy néhány óra internetezésre költöm.
3, Soha többé nem szabadna telefonálnunk és akkor a Matávnak tényleg tök vacak lenne, de.....:-(
És igy tovább, sztrájkoljon aki inkább inna egy sört, szép idő lesz, ajánlom a kerthelységet
Cute Creative Commons License 1999.05.11 0 0 47
freelife,

Azt a bizonyos extraprofitot minden cegnek joga van megtermelnie. Es joga van felhasznalni arra, amire akarja. Ha neked lenne egy ceged, te is arra torekednel, hogy minnel nagyobb hasznot termeljen. Ez a cegek ertelme es lenyege. Ha mindez torvenyes, akkor mi bajod?

Ha nem tetszik a keretfeltetel (azaz jelen esetben a monopolium) akkor "panaszkodj" az allamnal. Ne a Matavnal, mert ok csak teszik a dolgukat nagyon helyesen. Nemsokara nem lesz monopolium, es akkor meglatjuk ki a jobb.

Előzmény: freelife (46)
freelife Creative Commons License 1999.05.11 0 0 46
Mindenki Macája!

Írtad: "A MATÁV nagy bevételei után hatalmas adókat fizet és nem csal adót, blue chip részvényt ad a tőzsdének, eltartja 14.000 dolgozóját és mérhetetlenül sok járulékot és egyebet fizet be utánuk, évi százmilliárdos nagyságrendben eszközöl távközlési beruházásokat az országban."

Ez valószínűleg mind igaz. Ugyanakkor azt látom, hogy a MATÁV gazdagszik. Jelenleg Kelet-Európa leggazdagabb cége. Miből?

Ha két, vagy több telefontársaság lenne, akkor is fejlődne a magyar távközlés x ezer dolgozóval, hatalmas adókat fizetve, csak éppen mi fizetnénk kevesebbet. Nem hiszed? Akkor nézd meg Németország példáját, ahol a távközlési liberalizáció után úgy hullottak az árak, mint az őszi falevelek. - Úgy hogy a MATÁV-nak lenne mit engednie. És fog is. Remélhetően ez csak idő kérdése.

Átalánydíj: Az a baj, hogy a magas árak részint abból adódnak, hogy számláznak a telefontársaságok. Ha nem számláznának, akkor sok pénzt takaríthatnánk meg mi is. A telefon "hardvernek", gépeknek meg, hála a digitális technológiának, javarészt mindegy, hogy épp telefonálnak-e rajta, használják-e őket, vagy sem.

Június 6-i sztrájk: Itt talán nem is az a legfontosabb, hogy az átalánydíj megvalósuljon, vagy hogy a telefontársaságok csökkentsék az árakat. Itt az lenne a fontos, hogy mi, a telefonhasználók egy "jó" ügyért merjünk, akarjunk és tudjunk összefogni.
Nálunk keletebbre, Romániában úgy néz ki, hogy menni fog a dolog. Mifelénk miért ilyen nyögvenyelős a dolog?

Előzmény: Mindenki Macája (44)
Vologya Creative Commons License 1999.05.11 0 0 45
offtopic

Mindenki Macája, Te tényleg egy értelmes ember vagy, nem csak hülyéskedni tudsz?
Nagyon megleptél....

Off

Előzmény: Mindenki Macája (44)
Mindenki Macája Creative Commons License 1999.05.11 0 0 44
Kedves freelife,

sajnos nem tudok egyetérteni veled, a MATÁV extraprofitja tekintetében. A MATÁV nagy bevételei után hatalmas adókat fizet és nem csal adót, blue chip részvényt ad a tőzsdének, eltartja 14.000 dolgozóját és mérhetetlenül sok járulékot és egyebet fizet be utánuk, évi százmilliárdos nagyságrendben eszközöl távközlési beruházásokat az országban. Azaz az extraprofitot önmagában rossznak tekinteni súlyos hiba lenne.

Félre ne érts, nem akarom a MATÁV-ot mindentől megvédeni, mert én tényleg látom, hogy milyen belülről - és nem szép, sőt, csúfabb, mint gondolnád.

De az tény, hogy egy akármekkora nagy telefonsztrájk sem javítja ki a MATÁV hibáit. Amiről Te beszélsz, az már-már forradalmi marhaság a szabad kommunikáció jogáért. Lehet csinálni, de akkor elvárom, a kóla-, TV, rádió- és egyéb sztrájkokat is.

Kedves Dr.Spock,

azt én sem írtam, hogy az amerikai telefontarifa-rendszernek bármi köze lenne az internetezőkhöz. Bocs, ha pontatlanul fogalmaztam. Azt viszont fenntartom, hogy a számlázás nagyon drága dolog, és bár lehet, hogy vannak olyan társaságok, amelyek időnként jobban járnának a forgalmon alapuló számlázással, de általánosságban igaz az, hogy adott előfizetői szám és forgalom fölött (és persze megfelelően alacsony "percdíjnál") már jobban megéri a társaságnak az átalánydíjas számlázás, mint forgalomszámlázási herce-hurca.

Továbbá a sztrájk-szimpatizánsok figyelmébe ajánlanám azt a tényt, hogy egészen tavalyig a MATÁV-os telefon-előfizetési díj tartalmazott egy "egyéni impulzuskedvezményt" azaz 20 impulzusnyi beszélgetés az előfizetési díjban benne volt, afféle átalányként. Az időalapú számlázásra való áttérés tervezésekor a Hírközlési Főfelügyelet úgy ítélte meg, hogy ez olyan árukapcsolás, amely ellenkezik a koncessziós szerződésben leírtakkal, ezért idén januártól nincs ilyen kedvezmény.

A dolog oka, hogy tilos a koncessziós terméket nem koncesszióshoz kapcsolni bizonyos módokon, és egyik bevételéből a másikat finanszírozni. Magyarán: mindazt, amit a sztrájkolók el kívánnak érni, csak a szerződés lejárta/felbontása után lehet megvalósítani.

Utána meg már minek?

Mawe Creative Commons License 1999.05.11 0 0 43
Vologya

Es mi van akkor ha ket szolgaltato kompromisszumot kot, "megegyezik", egy ici picit olcsobb lesz ....egy darabig, aztan mindeketto "behozza majd kesobb"

Előzmény: Vologya (41)
Agglegény Creative Commons License 1999.05.11 0 0 42
Offtopic :

Cute !

Akkor porhoz. Nem értek a kábítószerekhez !
De a mondanivaló remélem így is érthető volt !

Előzmény: Cute (36)
Vologya Creative Commons License 1999.05.11 0 0 41
Bocsássátok meg egy kiszakadt hazátokfijának az együgyü kérdését, de ha már úgyis megdőlt a Matáv egyeduralma, (mert itt a másik Pan-Tel) akkor minek a sztrájk?

Ha nem lesz állami monopólium, hanem konkurrencia, akkor úgysem tehetnek mást, mint levinni drasztikusan az árakat! Nekik még igy is megéri....

Szóljatok az amerikaiaknak, azok egymást felöklelve fognak odarohanni, hogy az amerikaihoz hasonló szolgáltatást bevezethessenek Európában.

Arghonaut Creative Commons License 1999.05.11 0 0 40
bocs, az információ máris duplázódott, szapora jószág...
Arghonaut Creative Commons License 1999.05.11 0 0 39
Üdv minden kedves áramfogyasztónak.

IMHOL: Erre mifelénk inkább úgy lehetne hatni a szolgáltatókra, ha egy új taxisblokádot szerveznénk. :(
Biztos ami biztos, én azért beszállok, még akkor is, ha freelife iNettós, vagy ha forradalmár, esetleg titokban kitépi a legyek lábait egyenként. Mert az nem tartozik rám. A telefonszámla, na az viszont igencsak.

Ismét csak IMHOL egy érv: ma az információhoz információhoz jutáshoz való jognak az ún. alanyi kategóriába kellene esnie, esélyegyenlőség, etc. nagy szavak. (Van rá próbálkozás, lásd sulinet, de arról valami más topicban lehetne leszedni a keresztvizet.)

the end. arghonaut

Sicc- Creative Commons License 1999.05.11 0 0 38
Kedves Cute !

"1. A kokorszakbol a harmadik evezredbe sulyos beruhazasokon keresztul vezet az ut.
2. A Matav reszben a magyar allam tulajdona, tehat nem biztos, hogy rossz, ha befolyik egy kis biztos zsozso. "

És paártunk és kormaányunk mindent megtesz azért, hogy a megvívott csatákból győztesen kerüljön ki dolgozó népünk és együtt emeljük magasra a zászlót, melyre vérrel és verítékkel hímeztük az előrehaladás büszke jelszavát.

Kösz, ilyen dumát hallgathattunk eleget. A súlyos beruházás pedig egyszerűen púder és nem tartozik a fogyasztókra. Húsz évvel ezelőtt is lehetett vonalon telefonálni, csak nem nyomni kellett, hanem tekerni. Az előfizetőt pedig ez érdekli.

Sokkal jobban jártunk volna, ha kölcsönből csináljuk meg a hazai telefóniát és nem vándorköszörűsökre bízzuk a világ leginkább stratégiainak és jövedelmezőnek nevezhető iparágát -Magyarországon. :((

Sicc->>>

Előzmény: Cute (37)
Cute Creative Commons License 1999.05.11 0 0 37
Kedves Mindenki!

Hajlamosak vagytok megfeledkezni ket dologrol a Matavval kapcsolatban.

1. A kokorszakbol a harmadik evezredbe sulyos beruhazasokon keresztul vezet az ut.
2. A Matav reszben a magyar allam tulajdona, tehat nem biztos, hogy rossz, ha befolyik egy kis biztos zsozso.

Na ennyi.

Cute Creative Commons License 1999.05.11 0 0 36
Agglegeny,

"Hogy sztrájkolhatnának a heroinosok olcsóbb fűért ?
Jön az elvonás, és kész vége !
Ezeken az Internetsztrájkokon mindig olyan jókat szoktam nevetni ! "

Hogy jon a heroinos a fuhoz?

Előzmény: Agglegény (5)
Mr Spock Creative Commons License 1999.05.11 0 0 35
Kedves Mindenki Macaja,

Az USA-ban nem azért átalanydíjas lakossági előfizetőknek a helyi telefonálás, mert ott szeretik az internetezőket, hanem mert így éri meg.

Ez nem igy van. Az atalanydijas rendszer joval az internet megjelenese elott lett kialakitva (amikor idejottem 1973-ban, mar igy volt). Az USA telefontarsasagok egy aranybanyat lelnenek, ha bevezetnek az europai tipusu szamlazast. Szerencsere torvenyek szabalyozzak a dolgot, es a politikusok meg nem engedtek meg (de a telefontarsasagok mar megprobaltak).

Gabor

Előzmény: Mindenki Macája (6)
NaNe Creative Commons License 1999.05.10 0 0 34
És nem fognak bennünket feljelenteni, hogy nem használjuk a telefont és az Internetet ?

NaNe

Sicc- Creative Commons License 1999.05.10 0 0 33
"MICROSOFT-AT&T EGYUTTMUKODES?

(Wired) A Microsoft targyalasokat folytat, hogy szovetsegre lep az
AT&T-vel. A New York Times informacioi szerint a Microsoft 5
milliard dollarert 2-3%-os reszesedest vasarolna az AT&T-ben, ezert
a tavkozlesi oriasceg vallalna, hogy a Microsoft Windows CE
operacios rendszerevel fogjak szallitani a kabeltv elofizetoinek
ajanlott set-top boxokat. C. Michael Armstrong AT&T-vezer nem
hivatalosan megerositette, hogy a MediaOne uzltetbol kihagyott
szoftvergyar tovabbra is az elsoszamu beszallitojuk lesz ezen a
teren. Az AT&T es a Comcast korabban a Microsoft felajanlott
segitsege nelkul egyezett meg, hogy az AT&T veszi meg a MediaOne-t.
A Microsoft tavaly meg akkor megallapodott a TCI-al a Windows CE
hasznalatarol, mielott az AT&T felvasarolta volna."

ugyanakkor ...

"AZ AT&T VESZI MEG A MEDIAONE-T

(Reuters, c|net) A MediaOne elfogadta az AT&T 62 milliard dollaros
veteli ajanlatat. A Comcastnak, amely a mult heten 60 milliard
dollart ajanlott a cegert, most csutortokig dontenie kell, tovabb
licital-e. A Comcastba ket eve 1 milliard dollart fektetett be a
Microsoft. Az America Online mult heten meg a Comcast veteli
ajanlatanak tamogatasarol targyalt, am idokozben meggondolta magat.
Elemzok szerint a Comcast megelegszik az 1,5 milliardos
vigaszdijjal, amit a MediaOne fizet neki abban az esetben, ha a
ceget az AT&T vagy mas ceg vasarolja meg. A harc nemcsak a MediaOne
5 millio amerikai kabeles elofizetojeert, de kiterjedt halozataert
is folyik. A cegnek hazai erdekeltsegei is vannak, a MediaOne
International birtokolja a Westel Radiotelefon Kft 49%-at.
"

OK, csináljuk.

robicsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 32
freelife. rossz a térképed - szerintem pl. Jugoszláviában se fognak sokat telefonálni meg netezni :-((((

brrrrrrrrr, de cinikus vagyok.

Előzmény: freelife (17)
FöPö Creative Commons License 1999.05.10 0 0 31
Megfúrták a Matávot? Már régen hallottam hogy furkálják.... Kinek sikerült?

Persze, annak örülök, ha a magyaroknak általában jobb lesz. Csak annak nem, ha freelife-nak (is)...:))))

Előzmény: freelife (30)
freelife Creative Commons License 1999.05.10 0 0 30
csörögefánk!
on off topic: Én már ettem csörögefánkot. Rettentően finom volt. off off topic.

Az előbb FöPö iNTeRNeTTo-snak titulált, te meg talán Pan-Telesnek. Holott csak forradalmár vagyok. Habár mióta olvastam irokéz hozzászólását, elbizonytalanodtam. - Lehet, hogy június 6-án két markos legény egy fekete autóban egy telefonközpontba visz, és egész nap majd telefonálnom kell?

csörögefánk Creative Commons License 1999.05.10 0 0 29
freelife
Állást kaptál a MATÁV konkurrensénél???

:)

Előzmény: freelife (28)
freelife Creative Commons License 1999.05.10 0 0 28
Még 27 nap a sztrájkig.
irokéz Creative Commons License 1999.05.10 0 0 27
freelife,
lesz sztrájkőrség is? Mert anélkül nem az igazi a sztrájk, +nézheted akármelyik renccerváltás előtti tankönyvben. Azt úgy kell, hogy a sztrájkőrök figyelnek, és ha valakit telefonáláson kapnak, azt jól +akadályozzák benne (szelíd rábeszéléssel ráhatnak arra a MATÁV-proletár öntudatára). Persze később jönnek a csendőrök, belelőnek a tömegbe, aztán mindenkit kényszerítenek, hogy telefonáljon inaszakadtáig, napi 18 órában. A vezetőket meg lesittelik, hónapokig vallatják őket, aztán egy Straub Elek képével díszített sivár telefonközpontban közvetlen közelről felhívatják velük a pontos időt. Stokholmban. Így képződnek a mártírok, akikről később budai körutakat neveznek el, mint az közismert.
Bizony, ilyen egy sztrájk, nem pedig holmi tingli-tangli lébecolás, ahogy azt a mai fiatalok képzelik, bezzegamijidőnkbe'!
freelife Creative Commons License 1999.05.10 0 0 26
Karcsu! Hol van zsoltu? Mert azonnal hívom. :)
Előzmény: Karcsu (25)
Karcsu Creative Commons License 1999.05.10 0 0 25
Hívjátok zsoltut! Ő a sztrájk embere!!
freelife Creative Commons License 1999.05.10 0 0 24
Nincs harag.
Talán a telefonálás helyett valami mást kellene itt Európában kitalálni. Pl: füstjelek... :)
Előzmény: FöPö (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!