Keresés

Részletes keresés

baltimorileny Creative Commons License 1999.04.26 0 0 138
"Hosszas, veres harcok", stb. Ti tobbiek is komolyan azt hiszitek, hogy ha (tegyuk fel) a NATO elindit innen (totalis legifolenye birtokaban) egypar panceloshadosztalyt, azoknak kulonosebb problemat jelent majd a jugo hadsereg?
(Ha mar elemezzuk a haborut).
Előzmény: Kutyi (137)
Kutyi Creative Commons License 1999.04.26 0 0 137
Sziasztok!
A Vuk bácsi mindig hosszútávra probál játszani, mindig ott van, ahol a jövôje szempontjából kedvezôbbnek tűnik a helyzet. Nem sokkal jobb, mint Miló.
Az M.O.-ról induló fôtámadásnak nem sok értelmét látnám. Hosszas véres harcok után elfoglaljuk Belgrádot. És? Miló nem fogja ott megvárni a NATOt, nyakában egy táblával, itt vagyok vigyetek. Szépen arrébb költözne, és még jobban uszítaná a népet. Ha indul is tölünk támadás, akkor csak azért, hogy megossza a szerb erôket, és leköse a vajdasági magyarokat, egyátalán nem Belgrád elfoglalásának céljával. (Emlékeztek arra a jelenetre, amikor egy ensz katona fejlövésel esett ki a targoncából? Szoval Belgrád elfoglalása után szerb népszokásá válna az ilyesmi.) Ugyanis, ha nem indítanak tölünk egy szerényebb támadást, akkor a magyar kiskatona pillanatok allatt Koszovóban találja magát. Na, ehez az érdekes elképzeléshez mit szoltok? (Szerintetek lenne különösebb aggálya egy USA tengerészgyalogosnak, ha magyar nemzetiségű, Jugó egyenruhás katonákat kellene lelônie?)
Az albánok felfegyverzésének nemcsak politikai ellenérvei vannak. Eléggé kezelhetettlen csapat az, akinek már nagyon viszket a tenyere. Ha megerôsödnének, a háború után évekig hajkurászni kellene ôket, mert szorgalmasan gyilkolnák a szerbeket boszuból. Igencsak kellemetlen helyzetben lenne a NATO, az általa felfegyverzett, megfékezhetettlen albán gerilák miatt.
Neil Armstrong Creative Commons License 1999.04.26 0 0 136
Uraim, nehogy bedőljetek már a Vuk-nak.
A BBC web-lapján
gyorsan sietnek leszögezni, hogy "However, Mr Drascovic insisted he was not criticising President Slobodan Milosevic. Mr Drascovic represents the views of a minority in Serbia which is getting smaller by the day. The effect of Nato's bombing campaign has been to unite the population behind Mr Milosevic and to squeeze out politicians expressing moderate views. "

Vagyis Vuk továbbra is kisebbségben van a nézeteivel és a támogatottsága napról napra fogy, míg a nép egységesen sorakozik fel a Milo mögött. A Vuk megpróbál úgy manőverezni, hogy ha rendszer összeomlik, utána ott legyen az első sorban, de addig is a Milo szekerét tolja. Tipikus "reformkommunista" hozzáállás, már láttam ilyeneket valahol...

Előzmény: Big-B (133)
Duda Creative Commons License 1999.04.26 0 0 135
"Nem lesz harmadik világháború, egyedül vagyunk" - mondta Draskovics

O de kedves. Szeretem a szerbeket. Mekkora szivuk van, hogy a sajat bolcsojukert az egesz vilagot kepesek lennenek felaldozni.

Előzmény: Big-B (133)
nils Creative Commons License 1999.04.26 0 0 134
Nem sömmi!
Kezdődne a szerb közvélemény megdolgozása?
nils
Előzmény: Big-B (133)
Big-B Creative Commons License 1999.04.26 0 0 133
Érdekes fordulat:

"OROSZORSZÁG NEM FOG KATONAI SEGTSÉGET NYÚJTANI, ÉS A VILÁG KÖZVÉLEMÉNYE ELLENÜNK VAN" – JELENTETTE KI DRASKOVICS:
Vuk Draskovics jugoszláv miniszterelnök-helyettes vasárnap a belgrádi Studio B televízióban nyilatkozva kijelentette, várakozásai szerint Oroszország és a Nyugat hamarosan kompromisszumos megoldást talál a koszovói válságra, egyúttal sürgette a belgrádi vezetést, hogy fogadja el az ajánlatot.

A miniszterelnök-helyettes anélkül, hogy neveket említett volna, felszólította a jugoszláv vezetőket, hogy "hagyják abba a hazudozást, és végre mondják el a szerb népnek az igazságot".

"Meg kell mondani az embereknek, hogy a NATO nem áll összeomlás előtt, Oroszország nem fog katonai segítséget nyújtani Jugoszláviának, és a világ közvéleménye ellenünk van. Nem lesz harmadik világháború, egyedül vagyunk" - mondta Draskovics, nyilvánvalóan a NATO-ellenes szerb propagandára utalva.

Első alkalommal fordul elő a NATO csapások kezdete óta, hogy a jugoszláv médiában nyilvánosan bírálják a kormány politikáját.

A miniszterelnök-helyettes részletesen kifejtette, hogy Jugoszláviának el kell fogadnia egy ENSZ-erőt Koszovóban, és hozzá kell járulnia a koszovói menekültek százezreinek visszatéréséhez. Nem részletezte, hogy a nemzetközi jelenléten fegyveres erőt ért vagy a jugoszláv hivatalos álláspontnak megfelelően kizárólag polgári megfigyelőket, viszont kijelentette, hogy "az ENSZ a világ egyetlen országában sem megszálló erő".

"Azoknak, akik ezt az országot vezetik, világosan meg kell mondaniuk, hol állunk. Meg kell mondaniuk, mi marad Szerbiából 20 nap múlva, ha a bombázás folytatódik" - tette hozzá a jugoszláv miniszterelnök-helyettes.

Neil Armstrong Creative Commons License 1999.04.26 0 0 132
András, nagyon jól körvonalaztad azokat a lehetőségeket, amelyek egy szárazföldi akció megindításához figyelembe lehet vennni. Szerintem is, Montenegro alig várja, hogy ki tudjon ugrani a Milo által kormányzott süllyedő hajóból. Viszont úgy gondolom, hogy Magyarország stratégiai szerepe sokkal nagyobb egy szárazföldi akcióban, mint ahogy Te írtad. Sajnos, erre utalt Ovi is a sajtótájékoztatókon. Hangsúlyozta, hogy azért kell imádkoznunk, hogy a légi csapások sikeresek legyenek, mert ha nem, akkor a stratégia váltás Mo.-ra sokkal kedvezőtlenebb feladatokat ró majd. Szerintem ezt nem lehet másképp értelmezni, mint úgy, hogy hazánk lesz az egyik (vagy egyetlen) kiindulópontja egy ilyen akciónak.

Más: házi feladatként mindenki próbáljon eljátszani a következő "munkahipotézissel". Az oroszok bekeményítenek és az olaj-embargót figyelmen kívül hagyva tankerek jelennek meg hadihajók kíséretében Jugoszlávia partjainál. (Esetleg nem csak olajat szállítva...) Mit lép erre a NATO? A megoldásokat itt kérjük ismertetni. ;-)

Előzmény: andras (119)
Kopasz Creative Commons License 1999.04.26 0 0 131
Egy kis adalék, egy hétvégi hír:

A NATO további légibázisokat kíván igénybevenni Mo.-n, valószínűleg négy repülőtér lesz kiválasztva.
További hírek: Főkatonánk bejelentette, hogy Mo. légteréből már indultak NATO gépek bevetésre.
Legújabb: az éjszaka lebombázták az utolsó Újvidéki hidat is.

Szóval akkor most lesz innen támadás vagy sem? Ki tudja.....

Üdv: Kopasz

nils Creative Commons License 1999.04.26 0 0 130
Gabo!
"Ha tőlünk mennek, akkor sokáig nem ütköznek ellenállásba, mert a vajdaságiak félnek, hogy úgy járnak, mint a koszovóiak."
Ezt magyarázd meg, kérlek, úgy tűnik, nekem nem elég csavaros a gondolkodásom.
Köszi
nils
Vajk Creative Commons License 1999.04.26 0 0 129
Andras valoban logikusan elemezte a dolgokat.
Annyit hozzatennek meg, hogy a szerbek a Vajdasagi magyarokat igeretukhoz hiven nem viszik le Koszovoba, eltekintve egy-ket (valoban egy, ket) kiveteltol.
Ennek is meg vannak az okai: Milo megigert, hogy a lehetosegelhez kepest nem viszik le oket. Ennek betartasaval ket legyte ut egy csapasra: hatrabb veti Ovi agarit es egy esetleges Mo feloli tamadast azzal eloz meg, hogy ott magyar namzetisegu katonak léesznek a NATO ellenfelei.
Okos huzas, mert ha innen mennenek, az nem lenne jo a szerbeknek: elvesztenek az eleskamrajukat, a VAjdasagot.
Gabo Creative Commons License 1999.04.25 0 0 128
Szi András

Remélem, hogy nem lesz igazam de szerintem a partraszállási verziót nem merik megkockáztatni mert az oroszok ezt megakadályoznák. Már csak azért is alapon. A NATO magyarok viszont mint ifju bakák bólogatnak és az sem érdekli őket, hogy a nagy medve esetleg megharakszik ránk.
Egyszer már elkövettük ezt a hibát amikor az Antal féle kormány leépítette a bartel ügyeket.
Tehát még egyszer mondom ne legyen igazam de szerintem innen indul a túra.
A bázisokkal kapcsolatosan csak azt tudjuk amit akarnak. A vonatra pedig fogadnék, hogy a riporterek kamut fognak fényképezni.

Előzmény: andras (124)
namam Creative Commons License 1999.04.25 0 0 127
Yugo szuverenitasat nem lehet megserteni, ha Montenegro kinyilvanitja kilepeset Yugobol es keri a beavatkozast. Mert hogy elvben onallo allamrol van szo, s barmikor kilephet - elvben. (S nagyon ki is karnak, csak nem megy egyenlore)

Magyarosrzagrol indulo tamadasra semmi eselyt nem latok:
Politikai ellenervek: NATO vegvarisag, Orosz viszony, Vajdasagi erzekenyseg, SM alulrol buktatasa nem lehetseges Belgrad tamadasa kozben: Kosovo elveszteset meg be tudja adni egy uj arc, de belgrad ostromat senki.
Katonai ellenervek: az alfold visszafele is alfold, 200 ezer ember felvonultatasanak vegere Szegedbol nem sok lenne. Lehet hogy sik videk, csakeppen teli van nagy lakossagu mezovarossal: utcai harcba ki megy bele??? Kosovo nagyon messze van es elsosorban ott kell beavatkozni, a szarazfoldi tamadasra szolgalo csapatok nagy resze Albaniaban van (Montenegro es Kosovo hatar)

Egyebkent mar lejjebb irtuk/irták, hogy katonai sajatossag a titoktartas, a meglepetes nagyon fontos: Szoval akkor a legvaloszinubbb az, hogy a NATO Ausztraliabol keresztul assa a foldgolyot es szepen alulrol korbefureszeli yugot, mint a rajzfilmekben szokas, es az egesz bele esik egy nagy lukba es ott varnak mar a seprus mikiegerek es jol elpaholjak a rosszfiukat.

Antonievics Hemond Creative Commons License 1999.04.25 0 0 126
eme cikket szeretném mindenki figyelmébe ajánlani:http://internetto.hu/cikk3/kosovo2/beta/
Egyébként néhány napja járt le az útlevelem,de nem sajnáltam rá az időt, hogy azonnal újat csináltassak...A nagyhatalmak gőgjét, és elszántságát, valamint Viktor hülyeségét nem becsülném le...
Mumu Creative Commons License 1999.04.25 0 0 125
1.A szerb TV-t RTS B 2 megjelolessel lattom en is satelit antenan,pozitio Eutel 1o Est,frekvenz 11596 Horisontal,hang Mono 6,6o.Gondolom mindenki akinek Europaban Eutel 1o fokkot fogni tudja elvezni tudja a programot...
2.Most lattam ott egy eleg nagy szerbdemonstraciot Skopjeban,annyibol bizonytalan lettem hogy valoban onnan biztos lenne egy ilyen intervencio,a hatter nem biztos,szerb hirszerzes,szabotazsok stb.Hat Albania nem valami kituno tranzit hely a magas hegyekkel es szuk szorosakkal.Sajnos bar andras ellemzese kituno ujra gondolva az egeszet marad Mo.leginkabb komplimentarisan Montenegro de az egyenlo valoban a yu.szuveranitas teljes megsertesevel.Idaig nem megy ez a z alszent tarsasag.Szoval imadkozzunk hogy Orban logikaja kivetelesen jo legyen:minnel intensivebb legicsapas esetleg targyalasok elkerulia szarazfoldi intervenciot.Az se baj ha tobb amerikai repulo hemzseg itt szerb repulok elriasztasara.Viszont nem menekit meg a raketaktol,lasd elso Obolhaboru,izraeli becsapodasok minden Patriot dacara.
andras Creative Commons License 1999.04.25 0 0 124
Szia Gabo!

1. Taszár a Boszniában szolgálatot teljesítő békefenntartó amerikai katonák logisztikai bázisa. Ezenkívül állomásozik ott néhány Predator (pilóta nélküli felderítő). A létszám nem éri el az 1000 főt, még váltáskor sem (amikor jönnek az újak, és mennek haza a régiek).
A vonat nem német, csak onnan indul. Nem tűnt el, ugyanis még el sem indult (csak a sajtó indította útjára). Holnap indul, kedden lesz Magyarországon. 32 vagonból áll, katonai szerelvénynek nem valami nagy durranás. Már napok óta megszállták a határátlépőket az újságírók, biztosan tudni fogunk róla. A szerbek is tudni fogják, mit szállít, majd megmondják nekik az orosz felderítők és műholdak.
2. Eddig sem volt titok, hogy amerikai vadászgépek járőröznek Magyarország fölött. Már csak azért is, mert védik a magyar légtéren áthaladó felderítőket, szállítókat, a folyamatosan itt tartózkodó AWACS-gépeket, a hazafelé tartó bombázókat stb.
3. Összességében nem látom azokat az érveket nálad, amelyek alátámasztják, hogy célszerű Magyarországról indítani a szárazföldi akciót.

Előzmény: Gabo (123)
Gabo Creative Commons License 1999.04.25 0 0 123
Csá!

Elemzésed korrekt logikán alapszik, viszont véleményem szerint az "a" verzióban figyelmen kivül hagytál egy-két dolgot.
Szerintem biztos, hogy Magyarország területéről indul ha lesz ilyen a szárazföldi invázió.
Mire alapozom ezt?
Senki ne tudja, hogy a taszári bázison hányan vannak és milyen nemzetiségüek. Az a bizonyos német vonat is eltünt. Szlovákiából eljött de állítólag hozzánk nem érkezett be. Ki tudja, hogy mit hova és miért vitt. A bombázások elején az amerikai elnök külön megbízottja személyes jelenlétével garantálta a biztonságunkat. Az egy más dolog, hogy ezt a nemzetközileg tekintélyes politikust csak hosszú várakozás után fogatta Sir Viktor.
Tehát az amerikai bázisok száma is csak becsült Magyarországon. Figyelmedbe ajánlom azt a hírt ami azt támasztja alá, hogy az amcsik milyen erőt képviselnek itt. A híradásban szó volt, hogy egy jugo gép megsértette hazánk légterét és az F16 az észlelés után fél perccel "rászállt". Ez mutatja, hogy a híresztelésekkel ellentétben a készültség csúcson van. Sir Viktor annyira könnyü nemzetközi szinten, hogy nem tudja megakadályozni, hogy tőlünk induljanak. Elemzésed a domborzatokkal kapcsolatban is ezt támasztja alá. Ha tőlünk mennek akkor sokáig nem ütköznek ellenállásba mert a vajdaságiak félnek, hogy úgy járnak mint a koszovóiak. Viszonylag sima terepen közel van miló.
Az ellátást már megoldották mikor óriás gépek fogadására alkalmassá tették Taszárt. A történelem is azt mutatja, hogy a magyar politika nem képes ellenállni, saját érdekeit képviselni háborús időben.( 1968 )

Üdv. Gabo

Előzmény: andras (119)
Kutyi Creative Commons License 1999.04.25 0 0 122
Hali!
Andras elemzése korrektnek tűnik.
A NATO földi akcióit meg tudják vétozni a tagállamok, de majd ügyesen megoldják a dolgot valami olyasmivel, hogy az ENSZ, vagy valaki más, felkéri az USA-t, és a többit, a beavatkozásra. Politikusok értenek a csürés-csavarás mesterségéhez, nem féltem ôket.
A TV épület lebombázása után meglepôen hamar ujra kezdték a sugárzást. Vagy csak számomra meglepô? Szerintem fel voltak készülve egy ilyenre, és jóval elôre elkészíteték a leendô studiójukat. Az épületben dolgozokat meg elfelejtették errôl értesíteni, hátha mégse bombázzák le a bent tartozkodóakra való tekintettel.
Előzmény: Mumu (121)
Mumu Creative Commons License 1999.04.25 0 0 121
Andras.Gratulalok,ez a Te szokott stilusod,kimeriti a helyzetet.Valoban minden igy ertelmezheto.
Egy dolgot elemezjel kerlek szepen meg:A szarazfoldi csapas elinditasa,statutarisan-hogy miert nem tudom-politikai kerdes es mint ilyen a 19 orszag egyontetu hatarozatalahoz kotott.Hogy nez ki ha mint valoszinu is a gorogok megvetozak.Kulonben is nem tudom hogy izolaljak a gorogoket a minden tagallamnak kijaro informacioktol elore valo bejelentesektol.Tudsze errol valamit.
Tepsi:Igen az oroszok dugtak el fegyvereket megszalt orszagokban,tanu vagyok ra.Ausztriaba ezzelott 2-3 evvel talaltak Salsburgnal ,Alsoausztriaban,es Kartenben fegyverdepotkat egy ideig eltartotta nyomozas de bizonyithatoan a Voros Hadsereg hagyta ott,talan az ottani kommunistak hasznalatara.Nincs bizonyitva dehasonlo operaciokrol az izraeli palesztin teruletekrol valo visszavonulaskor is spekulaltak.
DelvidekiBoy Creative Commons License 1999.04.25 0 0 120
Sziasztok!

itt egy site, sok link-el Vajdasaggal kapcsolatban ...

Szerintem erdemes megnezni!
----------------------------
http://www.extra.hu/vajdasag
----------------------------

egy vajdasagi

andras Creative Commons License 1999.04.25 0 0 119
Tepsi: hinni a templomban kell, és nem a katonaságnál. Már említettem egyszer-kétszer, hogy igyekszem csak olyan információkat közzétenni, amelyeknek megbízható forrásaik vannak. Talán majd egyszer nyitok egy topicot a Magyar Néphadseregről és az itt állomásozott oroszok dolgairól, ezek az infók többnyire már úgysem képeznek katonai titkot...
Az én meglátásom a NATO szárazföldi akciójának lehetőségeiről a következő.
Lehetséges támadási irányok:
A/ Magyarország felől;
B/ Macedónia felől;
C/ Albánia felől;
D/ Montenegró felől (erről anyilvánosság előtt érdekesképp alig esik szó, vajon miért?).
E/ Ezek kombinációja.
A Bulgária és Románia felőli támadást gyakorlatilag kizártnak lehet tekinteni.
Az "A" eset a Jugoszlávia elleni totális támadást jelentené, hiszen Koszovó a határainktól 4-500 kilométerre van. Előnye: Belgrádig sík terep, onnan azonban már hegyek. Hátránya: ha legalább Belgrádig el akarnak jutni, min. 150-200 ezer katona kell. Magyarországra Németországból érkezhetnének a csapatok, ehhez azonban át kell vonulni nem NATO-tagállamokon (Ausztria és/vagy Szlovákia). A felvonulás időtartama min. 45-60 nap. Kockázatos, mert a jugoszlávok a felvonulást érzékelve megelőző csapásokat mérhetnek magyar célpontokra, a NATO-nak pedig legkésőbb a Vajdaságban el kellene döntenie, lő-e a besorozott magyar nemzetiségű katonákra. Ráadásul Magyarország területén új katonai bázisokat kellene kiépíteni, mert a Honvédség objektumai nem képesek ilyen létszámot felszívni és ellátni. Végképp megromlana a magyar-orosz viszony, és Magyarország évtizedekre NATO-végvárrá válna, valószínűleg nukleáris fegyverek telepítésével.
A "B" variáció esetén Thesszalonikibe lehetne behajózni az érkező csapatokat. Ezzel a felállással azért nem érdemes különösebben foglalkozni, mert valószínűleg sem a görög, sem a macedón kormány nem járulna hozzá.
A "C" eset lenne a legkézenfekvőbb, ha nem lenne tele logisztikai problémákkal az Albánia felőli támadás. Ez értelemszerűen csak a Koszovó feletti katonai ellenőrzést tűzhetné ki célul, 40-60 ezer katona elég lenne. Azonban Durres kikötője korlátozott kapacitású, az albán útviszonyok lehetetlenek, Koszovóba bejutni pedig csak elaknásított úttalan utakon lehetne. Mindenhol orvlövészek, partizánakciók.
Számomra elég kézenfekvőnek tűnne a "D" variáns, a montenegrói "partraszállás". Két legyet lehet ütni egy csapásra: a nyugatbarát montenegrói kormány lehetőséget kapna arra, hogy elszakadjon Szerbiától, ezzel együtt adva lenne a felvonulási terep Koszovó felé. Az Adriáról bármikor jöhet az utánpótlás, a légi támogatás közelebb már nem is jöhetne. Az Apache helikopterek egyébként jelenleg közelebb vannak Montenegró fővárosához, mint Pristinához.
A NATO eddig kisebb incidensektől eltekintve nem bántotta a bari kikötőben állomásozó jugoszláv haditengerészetet. Jellemzően elterelő művelet. Ugyanakkor hazavágta a Szerbiát Montenegróval összekötő vasútvonalakat. És folyamatosan arra figyelmezteti Belgrádot, hogy egy montenegrói puccsnak súlyos következményei lennének.
Ha valóban nem lenne más megoldás, mint a szárazföldi erők bevetése, katonai elemzőként kétfrontos támadást javasolnék a NATO-nak.
Ki kell provokálni, hogy az albán hadsereg "ellentámadást" indíthasson a Koszovóból át-átcsapó szerbek ellen. Az albán hadsereg az UCK-val karöltve nyomulna Koszovóban, légi és logisztikai támogatást kapva a NATO-tól. Ezzel párhuzamosan a NATO-egységek partraszállnak Montenegróban. Gyors bevetésű erőket dobnak le a délszerb vidékeken, hogy megakadályozzák az utánpótlást.
Ennek a katonai forgatókönyvnek véleményem szerint csak politikai ellenérvei lehetnek (A NATO nem akarja Albániát bevonni, mert fél a háború kiterjedésétől vagy Nagy-Albániától).
Javaslom, hogy ezen információk tükrében is figyeljétek a híradásokat!
namam Creative Commons License 1999.04.25 0 0 118
Ezt athozom ide: Derektol:
"Adj a kezükbe annyi fegyvert, hogy az albánok legyenek fölényben. Ne agódj, utána nagyon hamar találhatsz szerb
tömeg sírokat is."
Pontosan errol van szo egyik fel sem idegenkedik egy kis nepirtastol, ha egyszer az alkalom ugy hozza. Ezert
a kezdet kezdetetol az volt a velemenyem, hogy a NATO eroinek meg kell szallnia Kosovot es Szerbiat is es ott kell
maradniuk legalabb 50 evig amig felno egy demokratikus gondolkodasu generacio.Ebbe a megszallasba be kell vonni
az oroszokat is , hogy megnyugodjon a lelkuk,es erezzek, hogy ok is fontosak, mert leginkabb az bantja oket, hogy
ma mar a kutya sem kerdezi meg oket semmirol.
Es ugyanugy ahogy a Waffen SS katonainak a gyerekei es unokai mar nem a nemet katonai erenyekre hanem az
utobbi 50 kulturalis , gazdasagi, szocialis es demokratikus eredmenyeire buszkek, es ugyanez van a kamikazek
leszarmazottainal is sajat orszaguk tekinteteben, ezert talan remelni lehet hogy otven ev noszogatas utan a harcos
szkipetarok es szerb partizanok dedunokai es unokai is inkabb a terseg hasonlo eredmenyeire lesznek buszkek.
Hiszen a delszlav nepzene csodas, kivalo iroik, filmeseik is vannak es voltak, nepmuveszetuk is dekorativ, es az
orszag is tele van szep tajakkal.
namam Creative Commons License 1999.04.25 0 0 117
Szerintem:
1, Milosevics eltavolitasa ugy erhetoi el a legkonnyebben, ha alulrol buktatjak. DE ez elkepzelhetetlen, ha neki mennek Belgradnak.)
A cel elsosorban most is kosovo pacifikalasa, csak ez nem kepzelheto el Milosevics megbuktatasa nelkul. Kemeny dio.
2, A domborzat nem minden: kosovoban ott van egy honapok ota harcolo segedero helyismerettel. KLA-UCK-KFH
3, Hat nem tudom, hogy miert lenne jobb az Apache-k utanpotlasa konnyebb Magyarorszagrol, amikor Albaniaban van a kiszolgaloszemelyzetuk. Melesleg utanpotlassal kapcsolatban: US, EU nagyon sok PENZT hajlando aldozni, EMBERT nagyon keveset. Ez donto erv. Szerinted milyen veszteseg varhato varosostromoknal, utcai harcoknal. Novi Sadot sem lehet "bevenni", nem hogy Belgradot ES MI ERTELME LENNE???? Milosevics megbuktatasa a cel nem szrebia totalis szetszedese. Minel kesobb bukik milosevics, annal nagyobb lesz a pusztulas, de a cel akkor sem ez. (Az ujjaepitest is az EU es US fogja fizetni, nem a szerb nep)
4. Valoszinuleg tobb iranybol lesz tamadas, DE MO felol nem fog INDULNI, es nem lesz FOCSAPAS. S szerintem ha MO felol katonak atlepik a Jugo hatart az mar csak akkor lesz, amikor Milosevicset mar kvazi megdontottek, azaz vagy egy katonai puccsot vegrehajto tabornok, vagy egy hlyettes alairja a Tessbejonni papirt. L lejjebb.

A Tazsasztal szerkesztesi rendjet meg nem mindig ertem, idovel meg lehet szokni.

Előzmény: PuPu (116)
PuPu Creative Commons License 1999.04.25 0 0 116
Kedves namam, sajnos nincs igazad.
Szinte csak a Magyarország felől indoló támadásnak van politikai és katonai szempontból értelme.
1. Milosevics eltávolítása így érhető el legkönnyebben.
2. A domborzati viszonyok miatt csak itt érvényesülhet a NATO technikai fölénye.
3. A csapatok utánpótlásának biztosítása nagyságrendekkel egyszerűbb.
4. Ez nem jelenti azt, hogy csak innen, vagy csak onnan támadnak, csak azt, hogy merről valószínű a főcsapás.

A topicok összevonására tett javaslatod annyira ésszerű, hogy nem valószínű, hogy lesz belőle valami.
Talán, ha a hozzászólások a címen belül maradnának, megoldás lehetne...

Előzmény: namam (114)
Tepsi Creative Commons License 1999.04.25 0 0 115
"...hogy az oroszok a kivonulásuk előtt számos helyen fegyvereket ástak el. Abból a meggondolásból: ha legközelebb erre kell jönniük, már helyben lesznek..."
Te ezt el is hiszed? Tudod, a rokonaiddal ellentétben a barátaidat meg tudod válogatni.
Előzmény: andras (113)
namam Creative Commons License 1999.04.24 0 0 114
Lehet hogy a media-láz vegul a "hatékonysag" rovasara megy? Minden TV radio teli van elemzesekkel, valoszinuleg a jugoszlav vezerkar is ezt csinalja, de ha egyszeruen e legkeptelenebb otletek is orakon keresztul lehetnek targyalva, akkor a NATO meg milyen erdekes es keptelen, meglepetes szeru dologgal all elo. Lehet hogy hallgatak zsenimre es megiscsak telinyomjak extasyval a jugo politikusok ivivizkeszletet? :-)

Szoval itt senki nem tud semit, senki nem jos, de megprobal azert kovetkeztetni.

SZERINTEM, MO felol INDULO szarazfoldi tamadasnak NINCS ertelme es realitasa.

Mast egyenlore nem kivanok hoza fuzni, talan csak azt, hogy ossze lehetne vonni a kosovo topicocat egy rovatba, nem kene annyit ugralni.

Előzmény: andras (113)
andras Creative Commons License 1999.04.24 0 0 113
Érdekesek az elmélkedések arról, hogy valójában vajon mire készül valójában a NATO... A katonák mindig képesek meglepetésekre, és végülis a világ legtöbb titkát ők őrzik. Nem egészen idevaló, de egy barátom - az előző rendszerben katonai elhárító tiszt volt, NATO-felderítőket kapcsolt le - azt állítja, hogy az oroszok a kivonulásuk előtt számos helyen fegyvereket ástak el. Abból a meggondolásból: ha legközelebb erre kell jönniük, már helyben lesznek a tankjaik, ágyuik stb.
reason Creative Commons License 1999.04.24 0 0 112
20 milliárd dollár körüli összeget suttognak kezdetnek. Ebbe még nincs benne amit az EU adna.
Előzmény: Kutyi (109)
Sics Creative Commons License 1999.04.24 0 0 111
Üdv !

Emberek, odaát a Politika fórumon van egy jó kis topic a háború céljával
kapcsolatban..

> Mi lehet a balkáni
> háború igazi célja?

bye
sics

bubu Creative Commons License 1999.04.23 0 0 110
a parizsi diak feltehtleg ugy gondolta, hogy ebben a haboruban eddig 3:1 fô hadifogoly esett, egy katona se halt meg
de civil vesztesegek mar vannak boven

nem tudom elfogadni a tv bombazasat.
huje katonak ertelmetlen bosszu-akcioja, mert nem muxik az eredeti tervuk :(((

Kutyi Creative Commons License 1999.04.23 0 0 109
Hali!
Az az új Marshalt-terv mit jelent egy menekült számára? Mármint egy családnak az újrakezdéshez (lakás berendezés, megélhetés), és hoszútávon az egész térségre nézve (Munkahely kell, iskola, stb.)? Elég lesz kezdetnek?
Nem tudom, milyen összegrôl vanszó, ki kapja, ki osztja el.
Előzmény: reason (106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!