There are no hard and fast “rules” for protein intake, only “guidelines”
The one-gram-per-pound of bodyweight guideline is good as a general guideline for fat loss programs, and the 30% of total calories guideline is even better. If you’re carbohydrate sensitive, you might fare better with 35-40% protein and reduced carbs. However, it's impossible to set hard and fast rules about protein intakes, because no single rule could possibly apply to everyone. ...
No single diet will work for everyone. Nutrition must always be adapted to the individual. You must make adjustments based on your metabolism and body type. If you've tried the conventional, high-carbohydrate, low-fat diet and it hasn't produced satisfactory results, a diet with moderate or even low carbohydrates might be the answer. If you decide to take the low-carbohydrate approach, you're going to have to increase your protein to make up for the lower carbohydrates. If you don't, you'll end up losing your hard-earned muscle. You're also going to have to eat more than one gram per pound of bodyweight if you want to shift gears at some point and start gaining lean body weight. Even though it flies in the face of conventional wisdom and seems excessive, it's entirely possible that you might need as much as 1.25 grams to 1.5 grams of protein per day - or more - to get optimal results.
Hja hogy száraz testsúly! Akkor nem elég, bruttó testsúlyhoz elég. Már ha paleó alapokon akarunk maradni... Az USDA világában persze elég, ott az egyik nagy hiba a fehérje alul-adagolása, a szénhidráté pedig nagyon eltúlzottan. Ezek a Perfect Health-esek szerintem nem tekinthetők paleónak.
Ugyanakkor: teljesen átlagos napi energiafelh. (ha a cél a testsúly és izmok szinten tartása) 2000 kcal. Ennek 15%-a 300 kcal, azaz 75 g tiszta fehérje. Ez pont elég egy 75 font, azaz 34 kg testsúlyú "embernek"!
Ez nem ketogén! A ketózis szintje (átlagos testmérethez) a 0--50g szénhidrát /nap, ezt nagyjából mindenhol így számítják. Ez tehát max. 50x4=200 kcal szénhidrátból. Ha az energiafelh. 30%-a szénhidrát, de ragaszkodunk a ketózishoz, akkor a teljes napi energiafelhasználás max. 666 kcal. Ez nem jön össze, a valóságban egy fogyni szándékozó irodista nőnek is a duplájára van szüksége!
Hús (és tojás), zöldség és rengeteg zsír (szalonna, kolbász és kókuszzsír). Eddig egyedül a magas zsírtartalmú és alacsony szénhidrát tartalmú diéta volt, ami során fogytam és alig voltam éhes.
Ha fogyni akarsz és nem akarsz szenvedni az éhségtől (valamint nem akarsz kalóriaszámlálással bíbelődni), akkor érdemes kipróbálni. Itt van egy magyar nyelvű útmutató:
Ez egy svéd orvos ajánlása. A svédeknél egyre elterjedtebb ez a diéta. Olvashatod, hogy itt is megengedett a zsíros vaj és tejszín. Ehhez tudni kell, hogy a skandinávokra egy genetikai mutáció miatt nem igazán jellemző a tejérzékenység, így a legtöbbjüknek nincs ezzel gondja.
(Én emellett a paleó elveket is betartottam többé kevésbé (paprikát és paradicsomot eszek, amikor szezon van), aminek a hozadéka az volt, hogy megszűntek az emésztési problémáim és nem súlyosbodtak az allergiás tüneteim.)
Bocs, h beleszólok, de ha az egészség elérése a cél a táplálkozásoddal és nem vagy szélsőségesen érzékeny a tejfélékre, akkor neked is a tökéletes egészség diétát ajánlom, ahol a tejszín és vaj engedett, sőt ajánlott termékek.
Így van, de betegségek fajtájától és súlyosságától függően vannak a diétájának módosulatai (a könyvben utal ketogén változatra). A biztonságos keményítők mennyiségének csökkentése elég a ketogén étrendhez, mivel az eredeti verzió is alacsony-mérsékelt szénhidrát bevitelű. Kalóriaeloszlás szerint: szénhidrát 30%, fehérje 15%, zsír 55%. Ez szerintem önmagában is ketogén, de ez még tovább csökkenthető, ha muszáj.
A PB szerint lehet, ha tartottál egy hónapos tejtermék-szünetet és az újra bevezetésekor nem tapasztaltál semmi kellemetlen tünetet! M. Sisson maga is fogyasztja.
Ennek megfelelően otthon, ínyenc kávékhoz igazi habtejszínt használok (ha egyáltalán valamit), de az irodai kisebb igényűhöz leginkább a Cocomas "kókuszkrémet", igazából inkább kókusztejszín. Kicsit nivellál, azaz elmossa az egyes kávéfajták közötti különbséget, de finomnak SZVSZ nagyon finom lesz tőle, egész süteményszerű érzés.
(Te, mint kávészakértő: mit tegyek a kávémba? Cukor nélkül, de tejjel iszom, presszóként csak az Olaszországban készült kávét tudom meginni. Nem tudom ott hogy csinálják, de ott iható. :) Eddig próbáltam rizstejjel (rossz volt, majd rájöttem, hogy paleoban rizs sem játszik), valami kókusztejfélével is, az sem volt az igazi. Bár lehet, hogy rossz fajtát vettem. Van valami normális izű tejhelyettesítő?)
Az ellen van a szalonna, velő, vaj, habtejszín, kókuszzsír na meg a jó öreg olíva... (Csonthéjasok és sajt mértékkel.) Paleó étrenden teljesen OK, ha a napi kalóriáid 50%-a jön zsírból.
Nézelődtem ezen az oldalon és tök jó dolgok vannak. Sokan dicsérik a kajáikat a kommentekben is, úgyhogy biztos jók. (Van palacsinta is. :) A héten elmegyek bevásárolni mindenféle magkeveréket és nekiállok én is.)
Nem olvastam a könyvet, de tudomásom szerint Jaminet nem igazán ketogén párti. Sőt, tudomásom szerint ő vezette be a "biztonságos keményítő" fogalmát paleó körökben. Amit olvastam tőle az alapján nekem úgy tűnik, hogy ő amellett érvel, hogy egy bizonyos mennyiségű keményítő kell naponta:
Igazi, jó kenyér állagú kenyérre szerintem ne számíts. Sokan jelezték már fórumokon, hogy nem sikerült.
Inkább valami lepényfélét célozzatok meg. Az könnyebb, bár nálunk a családban az ilyet egyedül én szeretem.
A feleségem tökmaglisztből és némi rizslistből egész élvezhető pite állagú, sós harapnivalót készített. Elkérhetem a receptet, de nagyon sok tojás kell bele.
Egy nagyobb választékot adó paleo módosulat a Tökéletes Egészség Diéta című könyvben felvázolt rendszer. Ketogén étrend tünik jónak számodra első látásra.
Kettlebelles körökben ajánlják, én is így figyeltem föl rá. Most olvasom, taasztalataim még nincsenek, de eddig tetszik.
Idézet:
"A Jaminet házaspár által kidolgozott, tudományos kutatásokon alapuló, „tökéletesített paleolit étrend” (Vogue magazin) az önsanyargatás nélküli, tartós fogyás és a tökéletes egészség kulcsa.
Miután a Paul és Shou-Csing Jaminet tudósházaspárnak orvosok segítségével nem sikerült felépülniük hosszan tartó, krónikus betegségükből, érdeklődésük az egészséges táplálkozás felé fordult. Öt éven át folytattak kutatásokat, és az eredmények gyökeresen megváltoztatták az életüket. A Tökéletes egészség diétában a Jaminet házaspár közérthető, világos stílusban magyarázza el, hogyan nyerheti vissza bárki az egészségét és érhet el tartós testsúlycsökkenést táplálkozási szokásai optimalizálásával, méregtelenítő és immunerősítő étrenddel. Könyvökben bebizonyítják, hogy a toxikus, tápanyagban szegény étrendünk hogyan ássa alá az egészségünket, és hogy betegségeink gyakran maguktól is elmúlnak, ha betartunk bizonyos, az egészséges táplálkozással kacsolatos szabályokat."