Keresés

Részletes keresés

fidusz Creative Commons License 1998.09.24 0 0 494
McAI:
>>Ha a polgári szolgálat nem lenne kétszer olyan hosszú mint a
normál katonai szolgálat, akkor biztos, hogy nem küzdöttem
volna azért, hogy megússzam…<<

Nem 2x. Korabban 1,5x volt hosszabb, most (hala a HB-nek = Wachsler T.) 1.66x hosszabb…

Mas:
Tegnap a HM államtitkara (Dr. Komoki) aztat mondta, hogy Ő már örülne annak is, ha 10 éven belül megszűnne a hadkötelezettség (Lányi Zsolt 1000 évéhez képest ez 1%…) Fodor vezérkari főnök előadása szerint hosszú távon (kb. 2009-13-ra) a mai 23.500-ról 7-9000-re csökkenne a sorozott állomány létszáma (egy szót sem szólt a hadkötelezettség megszüntetéséről…)

A hamis orvosi igazolásokkal nem árt vigyázni. Tegnap a helyettes államtitkár is ígéretet tett arra, hogy egy független bizottsággal utánanéznek az ilyesminek…

Ajánlat: 7/1996 sz. HM-NM rendelet a katonai szolgálatra való egészségügyi alkalmasság elbírálásáról (URL-t ne kérdezzetek, off-line vagyok…)

Üdv: fidusz

Venyerin Creative Commons License 1998.09.24 0 0 493
Kedves Paranoid!

A neved is bőven elég lett volna... ;)

Venyerin

Utas2 Creative Commons License 1998.09.24 0 0 492
McAl,

hát azért ezek súlyos dolgok. Nem hiszem, hogy idáig el kellene jutnod.

Tény, hogy az idő megszépíti az emlékeket, de most mondok egy furcsát:

én nem vagyok militáns f@sz, semmi bajom a közösségi beilleszkedéssel és mégis, néhány héttel azután, hogy eljöttem onnan, arra gondoltam, hogy milyen jó volt és hogy megérte. Visszamenni semmi értelme nem volt és mégis nosztalgiáztam.

Mellesleg nem bírom a drillt, a csőlátás-effektust sem. A mai napig nehezen meghatározható élményt adott nekem a sereg.

Ja és a szocializálásomat már apuka, anyuka elvégezte.

Nincs két egyforma ember.
Hali.

et ceterum censeo Meciar esse dalendam

robicsek Creative Commons License 1998.09.23 0 0 491
paranoid,
nem kilenc. tizennyolcig voltam.
azt hittem, kerékbetört.

most másképp hiszem.

Törölt nick Creative Commons License 1998.09.23 0 0 490
Kedves Utas2,

Egy kicsit magamra veszem a lentebbi hozzászólásodat, hiszen nem olvastam végig az egész topicot. Nagyon ritkán szoktam ilyet tenni, mert általában egy hosszabb topic esetében könnyű feltalálni a Spanyol Viaszt.
Viszont még emlékszem arra, hogy írtad, hogy a katonaság nem az egyetlen eszköz az hímneműek férfivá nevelésének.
Ez mind igaz. Nekem egyetlen nagy bajom van a katonasággal. Aki részt vett benne,az mind megváltozott és évekkel később már isteníti a sok hónapos szívatást. Erre mondják azt, hogy az idő megszépíti az emlékeket, illetve azt, hogy az emberek ha elképzelésük szerinti erejüket meghaladó kihívás elé kerülnek akkor átértékelik a képességeiket.
Ha a polgári szolgálat nem lenne kétszer olyan hosszú mint a normál katonai szolgálat, akkor biztos, hogy nem küzdöttem volna azért, hogy megússzam a katonai szolgálatot. Viszont egyenesen kitolásnak érzem ezt a megkülönböztetést.
Mindezek mellett én nagyon rühellem azokat a dolgokat, amelyek az aktuális jogszabályok mekerülését vonja maga után. Én szeretek törvényes úton mozogni és mozgok is mindaddig, amíg nem érzem azt, hogy olyan dologba kényszerítenek bele, ami a személyes szabadságomat korlátozza. Ilyen esetben foggal-körömmel harcolni fogok azért, hogy megvédjem magam. Jó példa erre KillerJack, aki hídramászással szeretne próbálkozni. De sajnos ez is maga után vonhatja az elzárást, ami szintén személyiségi jogait korlátozná.
Én komolyan foglalkoztam azzal a gondolattal, hogy ha nem tudom megúszni a katonaságot, akkor nemes egyszerűséggel lemondok magyar állampolgárságomról. Ez szintén komoly következményekkel jár, de továbbra is szabad ember maradnék. Tudom, nehéz ezt egyeseknek megérteni, de én nagyon sokszor másoktól eltérően gondolkodom. Nekem megér ennyit a dolog. Korábban nyitottam egy topicot, ami azóta elsüllyedt, aminek "Mennél vagy maradnál?" volt a címe. Arról szólt, hogy ha egyszer választanod kell, hogy itt maradj, de sehova nem mehetsz, vagy elmégy, de soha nem jöhetsz vissza, akkor mit választanál. Én gondolkodás nélkül mennék, mert nem bírom a kötöttséget. És az elmenetel az kisebb kötöttséggel jár, mint a maradás.

McAl

Gabika Creative Commons License 1998.09.23 0 0 489
Paranoid

Hajrá,én már elfogytam....

Paranoid Creative Commons License 1998.09.23 0 0 488
Na nehogymá' valaki itten férfias kötelességről meg hazavédelemről papoljon egy jólkitalált kilenchónapos élet-derékbatörés ürügyén!!! Kinek hiányzik, hogy élete teljében, amikor a mai nehéz viszonyok között munkát, iskolát keresne, meg családot alapítana, akkor az akarata ellenére a diktatórikus államhatalom "rács mögé dugja", hogy taknyos alulképzettek tornagyakorlatait csinálja hosszú heteken át... Na nehogymá' a nyúl vigye a vadászpuskát!
KillerJack Creative Commons License 1998.09.23 0 0 487
dyzs,
jelentem nem, de lehet hogy egyszer láthacc engem is ;-))
Utas2 Creative Commons License 1998.09.23 0 0 486
Nem azt mondom, hogy Utas2 bácsi véleménye kötelező olvasmány legyen, de azért néha hasznos, ha elolvassátok. Már többször megírtam, hogy a katonaság nem az egyedüli és kizárólagos eszköze a felnőtté válásnak, hanem szocializációs eszköz. És ezért lehet hasznos azoknál, akiket anyuka, apuka meg a tanítónéni elfelejtett szocializálni.
E bonyolult fogalomra pedig azért van szükség, mert társadalomban élünk, nem pedig egyenként egy lakatlan bolygón. Egyelőre...

et ceterum censeo Meciar esse delendam

dyzs Creative Commons License 1998.09.23 0 0 485
McAl

A lehetelennek tűnő feladatokról írod: "Én már ezt az egyetemen,"

Na ja, csak én az egyetem ELŐTT voltam katona és azt is írtam, hogy utána már nem biztos hogy megéri. De frissen kikerülve a középiskolából igen. (Csak mert én írtam, hogy a seregben ezt meg lehet tapasztalni)

Törölt nick Creative Commons License 1998.09.22 0 0 484
Off topic
Méghogy a "Méretes" topic a méretes. Amikor elmentem szabira ez a topic még sehol nem volt. Most pedig közel 500 hozzászólás.
Megpróbáltam végolvasni, de valahol a felénél feladtam.
On topic

Itt lentebb nagyon sok "jó" ötlet hangzott el, hogy milyen módszerek vannak a katonaság elkerülésére. Aki valamelyikkel próbálkozik ne vegye készpénznek azt, hogy esetleg sikerülhet is. Én "E" kategória vagyok 4× soroztak és csak a negyedik alkalommal kaptam meg az "E" kategóriát, holott már - mint később kiderült - első alkalommal meg kellett volna kapjam.
Akit érdekel a történet kicsit lentebb olvashatja.
Addig is még néhány dologhoz hozzászólnék.
A) Nem hiszem, hogy a katonaság a megfelelő fórum arra, hogy "embert faragjon" a fiatalokból. Ezt más területen is meg lehet tenni.
B) Senki nem lesz kevesebb azért, mert nem volt katona. Soha nem érzem azt, amikor ismerőseim katonaélményeiket mesélik, hogy én "kopasz", senki vagyok, mert nekem ilyen nincs.
C) Valaki lentebb említette, hogy a katonaságnál tanulta meg, hogy látszólag lehetetlen feladatokat is meg lehet oldani. Nekem ehhez nem kellett a katonaság. Én már ezt az egyetemen, majd később a munkahelyemen tanultam meg. Volt, hogy 70 órát folyamatosan dolgoztam egy határidős feladat miatt úgy, hogy kb 4× fél órát aludtam.
D) Nem kell katonáskodni azért, hogy az összeteratást megtapasztalja az ember.
E) Ha katona lettem volna, akkor most valószínű, hogy nem a jelenlegi munkámat végezném - amit egyébként szeretek - mert a cégnek arra a 9 hónapra is kellett volna valaki, amikor nem vagyok és a számítástechnikában manapság már 2 hónap kihagyás is komoly hátrányokkal jár. És akkor miért ne azt az embert alkalmazzák tovább, aki nyílvánvalóan már ennyi idő után már rutinból végzi a feladatat?
F) Menjen katonának, aki akar. Ezt a kötelességet a személyiségi jogaim sárbatiprásának érzem. Ami engem korábban teljesen felháborított, amikor az Emberi Jogok Nyilatkozatában is megtaláltam azt a kitételt, hogy - tartalom hűen, de nem szószerint - "Senkit nem lehet akarat ellenére kényszeríteni semmire, kivéve az kötelező honvédelmi szolgálatot". Ritkán káromkodom, de ekkor nagyot.

És íme sorozásaim története:
1. sorozás
Egyetem előtt volt, dönthettem, hogy előtte vagy utána akarok bevonulni. Mondtam utána, jóváhagyták.
"A" kategóriát kaptam
2. sorozás
Ekkor már próbáltam kibújni alóla. Körzeti dokim meghallott - nem lesz túl szakszerű - második szívhangot. Mondta, hogy vizsgáltassam ki magam, mert ha van valami, akkor tuti nincs katonaság.
Vizsgálat eredménye: Ronda EKG görbe, de semmi rendellenesség. Doki tanácsa ne terheljem túl magam és nem lesz gond. A ronda EKG görbe egy gyerek korban szedett gyógyszer mellékhatása.
"C" kategória (korlátozásokkal alkalmas)
Kértem egy év halasztást személyes okokból. Megadták.
3. Sorozás
Beugrott egy vesekő is. Akinek volt már, az átértékeli magában a fájdalomküszöböt, valamint soha nem felejt el vinni görcsoldót magával több napos kirándulásokra. Kő kijött, majd röntgen megállapította, hogy még van kettő, ami majd még egyszer jönni fog.
Mindemellett akkoriban megszületett az allergiám is. Nem kamu, komoly. Ekkor már biztos "E" tudat volt bennem.
Eredmény: C kategória
Na ekkor kezdtem aggódni. Minden követ megmozgattam, míg egy ismerős ajánlott egy dokit a Honvéd kórházban, aki hajlandó kivizsgálni tüzetesen. A doki becsületére váljon, hogy megmondta, ha nem talál semmit, akkor azt írja le, hogy nincs semmi bajom.
Viszont talált. Röntgen kimutatta, hogy nyitott gerincem van. Ez alapjában véve nem túl komoly gond, csak éppen nem szabad terhelni a gerincet úgy, hogy soxoros hajlongás, nehéz dolog felemelése földről, stb. Minden gond nélkül lehet vele élni.
Nos ezt kb 1 héttel a behívó megérkezése előtt sikerült prezentálnom a Hadkiegnek, ahol a sorozásért felelős őrnagy tombolva ordított velem, hogy a Hadkiegre rendel be engem és tüzetesen kivizsgáltat, mert biztos kamu az egész. Én ekkor már a markomban röhögtem, mert ez tuti "E" kategória volt, ráadásul ha felülvizsgálatra el akart volna küldeni, akkor is ugyanabba a Hondvéd kórházba tudott volna küldeni, ahonnan a leletek vannak.
4. sorozás: "E" kategória.

Bocs, hogy hosszú voltam, de ez már csak egy homokszemnyi ebben a hozzászólás rengetegben.

McAl

TaXiN Creative Commons License 1998.09.22 0 0 483
/* offtopic on */

Kedves L.A. !

Igazad van, de

Meghogy lenyomnanak minket a szerbek. Vagy akárki. Emlekeztetnelek Leningrad, Vukovar, Groznij, vagy Szarajevo ostromara. Amig lőszer meg kaja van, nem tudnanak elfoglalni egy varost sem. Hazak kozott a tankok semmit sem ernek.

/* off */

dyzs Creative Commons License 1998.09.22 0 0 482
KillerJack

Nem Te voltál véletlenül ma fent a Lánchídon? :))))

fidusz Creative Commons License 1998.09.22 0 0 481
A Zold Pokon lattam meg egy helyet, akit PSZ-t keres, de nem teszem fel addig,m , amig nem mondjatok, hogy johet, mert kepesek lennetek meg reklamnak nezni... ;()`/

-fid-

Ui.: Holnap nem leszek, hát, csak furdaljon a kivansacsisag mindenkit... :))

fidusz Creative Commons License 1998.09.22 0 0 480
Sziasztok!

Annak, aki tényleg meg akarja úszni:
Okt. 1-i kezdessel polgari szolgalatost keres a Magyar Madartani es Termeszetvedelmi Egyesulet, ugyintezoi munkakorbe.

Gyertek, jó hely! A helyszín: a Bp. Költő u. 21., (Jókai-kert Természetvédelmi terület)

tel: 275-6247
mme@c3.hu

robicsek Creative Commons License 1998.09.22 0 0 479
offtopic on
L.A, csadoros megjegyzésedre: nem úgy van az.

megy Ahmed a mezőn, előtte (!) három méterrel az asszony. Kérdé tőle Juszuf, hogy mért megy az asszony elébb, hiszen a próféta azt másképpen rendelé vala.
Mondá erre Ahmed: bizony,bizony, csakhogy a próféta idejében még nem voltak taposóaknák.

Venyerin Creative Commons License 1998.09.22 0 0 478
Kedves fidusz!

Igen, látok rá esélyt. De idő kell hozzá, a deklarált szándékot követően úgy 3-5 év... (A deklarált szándékra pedig, úgy tűnik, legalább még 4 évet kell várni.)
Addig viszont fenn kell tartani a meglevő (ilyen-olyan, de mégiscsak működő) rendszert.

Venyerin

L.A. Creative Commons License 1998.09.22 0 0 477
Milyen érdekesen alakult volna a világtörténelem ha a szövetséges hatalmak katonái azt mondták volna a II. vh.ban:
Itt vannak ezek fritzek, sokan vannak ,jobb fegyvereik vannak, jobban vannak kiképezve.
Adjuk meg magunkat mert még valaki megsérülhet ha harcolnánk ellenük.
Vagy éppenséggel a 150 éves török uralom alatt. Most arabnyelvű windows alatt irogathanánk egymásnak és Mallory csadorban mászkálhatna a férje mögött 3 méterre.
fidusz Creative Commons License 1998.09.22 0 0 476
>>NATO és sorkatonaság ügyekben (számomra) az FKgP
véleménye nem mérvadó, hiszen a nevezett párt "nem igazán" a
csatlakozás híve, mégis elvállalta - egy csatlakozást hirdeto
kormányban - a honvédelmi tárca vezetését (belso ellenzék?);
másrészt az o hivatali idejükben még amúgy sem aktuális a
dolog. <<

Bocs, de övék a tárca, tehát csak az ő véleményük mérvadó. És elvállalták a NATO-t is. Másrészt 99. Ápr. 4-re (éljen!) hivatalosan is bővítik a NATO-t. Tehát innentől lenne aktuális.

>> Ne feledjük el: nem ok indították el és nem is ok fogják
befejezni ezt a folyamatot. <<

Örülök, hogy ilyen optimista vagy!

>>Az pedig nem kétséges, hogy egy szövetség tagjaként
könnyebb lenne a haderoreform (kisebb, profi seregre való
áttérés). <<

Na, akkor tehát esélyt látsz a hadkötelezettség megszűnésére? Hurrá!
Egyébként az EU és NATO tag: Angliában, Belgiumban, Hollandiában már megszűnt, Franciaországban, Spanyolországban, Portuágáliában 2001-2003-ra megszűnik a hadkötelezettség, sőt Jelcin papa is hozott egy határozatot a hadkötelezettség 2000-re való megszüntetéséről…

Venyerin Creative Commons License 1998.09.22 0 0 475
Kedves fidusz!

Kicsit pontatlanul fogalmaztam, bocsánat. (Te meg nem olvastál elég figyelmesen.)
Az idézett mondat visszavágás volt Mallory azon (az asztaltársaságra vonatkozó) állítására, miszerint csak az van a hadkötelesség mellett, aki már letudta a szolgálatot. ÁLTALÁNOSAN mindkét állítás NYÍLVÁNVALÓAN HAMIS.

Venyerin

L.A. Creative Commons License 1998.09.22 0 0 474
Sikerült átrágnom magam a hozzászólásokon.
Azt tapasztaltam , hogy az ellenzők akik nem voltak katonák valami olyan képet festenek a katonásgról , hogy ott aztán szivatják az embereket agyba főbe meg minden.
Előre leszögezem nekem semmiféle hátszelem nem volt a bevonulásomkor.
Mivel programozó a képezettségem a bevonuláskor amikor elosztogatták az embereket a különböző századokhoz szabályosan közelharcot vívtak a századparancsnokok a képzetteb emberekért.
Igy aztán ha valakinek érettségie volt vagy főiskolája az valamilyen láblógatós írnoki állásba került. Igy aztán egy társammal együtt anyagi-technikai írnokok lettünk.
Egy csomó mindenféle számítógépprogramot követtünk el cserébe meg egy csomó jutalomszabit kaptunk.
Mellesleg akkor zajlott a jugó háború és annak ellenére hogy a TV-ben arról próbálták meggyőzni a lakosságot hogy a magyar honvédség semmit sem tesz mert nics semmi veszély. Ennek ellenére a felderítő zászlóalj szépen letelepült a határszélre.
Sőt a 14. Légvédelmi rakétaezred (ahol én is voltam)fele letelepült taszárra légvédelmi készültségi szolgálatot adni.
Ott a fiúk igazi repcsiken próbálhatták a radarbemérést.
Bár ezek a dolgok engem nem nagyon érintettek szerencsére.
Mivel a parancsnoki épületben dolgoztam a tiszteket elég közelről ismertem és meg kellet hogy állapítsam hogy tanult értelmes emberek és némelyiknek tök jó humora van.
Mindent összevetve :
Annak ellenére hogy nagyon nem akartam bevonulni így utólag nem bántam meg és ezt nem azért mondom hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is mert nekem szuper volt. A második félévtől megvolt állandó kimaradási engedélyem és gyakorlatilag úgy mentem be mintha dolgozni mennék 6-17 óráig. Ráadásul a lakóhelyem kb 1km re van a laktanyától.
Egy csomó érdekes emberrel ismerkedtem meg néhánnyal még ma is tartom a kapcsolatot.
Egy érdekes kaland volt a számomra amit bánnék ha kihagytam volna.
Sajnos a kiképzésről el kell hogy mondjam annak ellenére hogy tulajdonképpen mindent végigjátszottunk (vegyvédelmi ruha fel, levétel harcászati gyakorlat terepen gázálarcban természetesen vaktölténnyel lövöldöztünk , kitelepülési gyakorlatok gépjárművek álcázása , éleslövészet , gépjárművezetés tereppályán) lehetett volna egy kicsit alaposabb is. A másik gond az hogy a haditechnikai felszerelések elég korszerűtlenek. Annak ellenére hogy nem vagyok egy fegyvermániás barom én ezeket a dolgokat nem szivatásnak fogtam fel hanem élveztem.
Nem kell félni a katonaságtól ha szakképzett vagy akkor meg nagy valószínűséggel jó hejed lesz.
A másik kérdés hogy szükséges-e a katonaság?
Ez sajnos nem kérdés. Amíg ilyen szomszédaink vannak addig aligha az a célszerű magatartás hogy egyből lefekszünk és várjuk hogy ránktaposnak-e vagy sem?
Elégséges-e a magyar honvédség arra hogy megvédjék az orszégot?
Attól függ hogy kivel szemben ? A jugoszlávok (na jó szerbek meg miegymás)megennének reggelire az oroszok úgyszintén.
A szlovákokkal meg a románokkal kb. egy súlycsoportban lennénk.
Kell-e zsoldos hadsereg?
Nem zsoldos hadsereg de a szakmáját magasszinten művelő hivatásos katonák szerintem annál inkább. Ennek az a fő oka hogy a haditechnikák egyre bonyolultabbak lesznek és jobb ha azt egy szakemberre bízzák mint egy valamilyen módon kiképzett kontárra.
Az öbölháború tanulsága szerintem pont az volt hogy kissebb lészámú de jól kiképzett jól felfegyverzett sereg ahol inkább már szakemberek vannak mint katonák simán megver egy nálánál nagyobb sereget.Bár itt is vannak korlátok.
Előbb utóbb nálunk is ez a tendencia fog érvényesülni és nálunk is ez lesz.
De addig bizony szükség van a sokat szidott honvédségre és szükség van , lesz sorkatonákra.
fidusz Creative Commons License 1998.09.22 0 0 473
>> kis hazánkban a sorkatonaság megszunését leginkább a NATO csatlakozáshoz kötik. Fidusz és klubja pedig - a nevetekben és érdeketekben szólva - kézzel-lábbal küzd ellene... <<

A félreértés elkerülése végett az Alba Kör vagy a hadkütelezettséget Ellenzők Ligája nem a hadkötelezettségért küzdik, hanem ellene!

>> - Olyan ellenzovel sem találkoztunk, aki már volt katona... <<
De igen, csak nem figyelsz. Nagyon sok ilyen van, lergfeljebb nem mindenki lóg rajta ezen a csatornán. Sőt a HEL-nek katonatiszt tagjai is vannak! Vagyis katonák is ellenzik a hadkötelezettséget…

Venyerin Creative Commons License 1998.09.22 0 0 472
Kedves fidusz!

NATO és sorkatonaság ügyekben (számomra) az FKgP véleménye nem mérvadó, hiszen a nevezett párt "nem igazán" a csatlakozás híve, mégis elvállalta - egy csatlakozást hirdető kormányban - a honvédelmi tárca vezetését (belső ellenzék?); másrészt az ő hivatali idejükben még amúgy sem aktuális a dolog.
Ne feledjük el: nem ők indították el és nem is ők fogják befejezni ezt a folyamatot. Az pedig, hogy addig "nem sok vizet zavarnak", nem is olyan nagy baj, ismerve "szakértelmüket".
Az pedig nem kétséges, hogy egy szövetség tagjaként könnyebb lenne a haderőreform (kisebb, profi seregre való áttérés).

Venyerin

fidusz Creative Commons License 1998.09.22 0 0 471
>>>hazánkban a sorkatonaság megszunését leginkább a NATO csatlakozáshoz kötik. Fidusz és klubja pedig - a nevetekben és érdeketekben szólva - kézzel-lábbal küzd ellene... <<<

A fenét!!! Ez csak reklámfogás volt, hogy a buta nép a NATO-ra szavazzon. Azóta már mindenki elfelejtette ezt az ígéretet, sőt, le is tagadják...

Ld. a Vida istván által idézett "majd ezer év múlva visszatérünk rá" azt hiszem Lányi Zsolttól (FKGP)...

Utas2 Creative Commons License 1998.09.22 0 0 470
Fidusz,

offtopic on:
a többi meg nem ment el. Nomármost:

- ez ugyebár nem értékelhető passzív rezisztenciaként,
- "hallgatás=belenyugvás",
- aki meg elment, azoknak túlnyomó többsége igent mondott.

offtopic off.

fidusz Creative Commons License 1998.09.22 0 0 469
Rock:
>> es mi ugyebar oda (EU, NATO) akarunk csatlakozni. <<

Akar a fene, csak a 49% tobbseget igent mondott a NATO-ra…

nahat Creative Commons License 1998.09.22 0 0 468
Most ojat fogok elkövetni, amit még sose: úgy szólok hozzá, hogy nem olvastam végig az egész topikot, ezért lehet majd engem anyázni.

Tehát egy pár gondolat a katonaságról:

A katonaság számomra elfogadható lenne, ha technikai kiképzésre, fegyverhasználatra, fizikai felkészülésre, esetleg újabb szakmák, nyelvek megtanulására, jogosítvány megszerzésére (akinek nincs) fordítanák az időt, amelyet az ember bent tölt. Ekkor elfogadható lenne az a sok hónap, de az sem egy adagban, hanem sok kis kiképzősdi. Ez esetben kivenném a részem a katonásdonól.

De a katonaság nem erről szól. A katonaság arról szól, hogy ész nélkül megtanuld a helyedet egy hierarchikus struktúrában, ez lebegjen a szemed előttt, ne gondolkozz, stb. Nem az a fontos, hogy tudjál fegyverrel bánni, hanem az, hogy feltétel nélkül elfogadd birka, töltelék és esetleges golyófogó szerepedet. Ugy érzem, hogy ez számomra, mint gondolkodó ember számára nem elfogadható, nem járható út, ezért nem vagyok hajlandó részt venni benne. Szvsz erős csúsztatás kijelenteni, hogy a katonaság a férfivá és felnőtté válás kizárólagos útja. Vannak ugyan olyanok, akik a katonsaságnál mosnak először fogat, nekik tényleg szükséges a katonásdi. Nekem nem.

nahat

Utas2 Creative Commons License 1998.09.22 0 0 467
Antagonyst szerint nincs kompromisszumra való hajlandóság bennem. Pedig ha most veszed a fáradságot és újra átolvasod, amit írkáltam, akkor szerintem megtalálod.

Nemrégen pl. ezt írtam:
"..Ha netalán itt harc lenne egyszer, mindannyian be lennénk szarva. Az is,
aki most mást mond.

De én és még jónéhányan úgy hiszem, legalább komolyan
elgondolkodnánk azon, hogy harcoljunk-e vagy inkább meneküljünk.

De jónéhányan az itt hozzászólók közül még eddig a gondolatmenetig
sem jutnának el.
No ezt híjják többek között kötelességtudatnak.
(mert jó páran közületek ezt a fogalmat nemhogy a hadkötelezettség
kapcsán, de máshonnan sem ismeri).."

Nem kell itt rizsázni egyebekről, valóban, menjünk vissza a topic-hoz;

arról szólt az alapfelvetés, hogyan lehet kibújni az általános honvédelmi kötelezettség alól.

Ezt morálisan, erkölcsileg és jogilag jónéhányan kifogásoltuk.
És nem az MH állapota a kérdés, vagy, hogy milyen objektív módjai lehetnek a tökösség lemérésének, vagy hogy ki szereli jobban a vízvezetéket, meg ki hányszor lőtt.

Itt különböző morális, jogi és erkölcsi felfogások ütköztek a hadkötelezettség kapcsán, amelyek felvetik az egyén-haza viszonyát és fogalmait is.

Az alapvetésre ismételten válaszolva elítélem a kibúvást keresőket, jogilag elfogadhatatlannak tartom az álláspontjukat. Morális kétségeiket megértem és részben helytadok, de a közvetlen témához nem tartozónak vélem.
Az alkotmányos kötelezettség betartása társadalmi érdek, és ezért az ilyen szempontból tisztességtelen és jogellenes magatartások ellen felszólalok.

Ennyi. Üdv.

Venyerin Creative Commons License 1998.09.22 0 0 466
(rengeteg lesz)

Mallory!

- Én igen kevéshez ragaszkodom, de eddig nem sikerült (komoly próbálkozás híján nem is sikerülhetett) arról lebeszélnetek. Ha van törvényes út, azon kell járni.
- Számomra igen nehezen értelmezhető, hogy szerinted "katonaságpárti" lennék. Egyszerűen ITT és MOST nem tudok jobbat. "Fegyvermániás" pedig végképp nem vagyok.
- Az, hogy kevés a lövészet, igaz. Két dolgot jegyeznék meg: egyrészt lövöldözni bárki tud, a katonáknak elsősorban mást tanítanak. Másrészt (kicsit sarkítva): nem hiszem, hogy ötnél többször szültél volna, "ilyen kevés lőszer elpufogtatása után" nem hiszem, hogy kompetensebb lennél a dologban, mint pl. én...
- Olyan ellenzővel sem találkoztunk, aki már volt katona...
- A "gondolkodás nélküli parancsteljesítés" nélkül próbálj meg többezer embert hosszú távon, hatékonyan és egységesen irányítani...
- A pisztolyról: minden alakulat (az eliteket kivéve) csak a nála rendszeresített fegyvereket tanulja. Tisztán elit hadsereggel még senki sem próbálkozott, de (anyagi okokból) nem hiszem, hogy nekünk kéne feltalálni a spanyolviaszt...
- A háború borzalmaira nem lehet felkészülni. Én mégis úgy vélem, fegyelemhez szokott emberek stabilabban, kiszámíthatóbban viselkednének.
- A "kiképzett katonákat lobogtatni" nem a nagyhatalmak felé kell. Egyrészt a szomszédos országok felé (elrettentő célzattal), másrészt befelé (sokaknak biztonságérzetet ad).

antagonyst!

- "a mai magyar valóság a katonaság kikerülése"
Végül is (sajnos) igazad van... Mindazonáltal az nem érv, hogy a többiek is a béka alatt tárolják az erkölcsüket, tehát, uccu neki, tegyük ezt mi is...
- Hagyjátok már ezt a generációs maszlagot! Nem hiszem, hogy három évnél több lenne közöttünk... Én nem félek az újtól. Én csak azt mondom, amíg nincs semmi új, a régit még meg kéne őrizni valami elfogadható szinten.

Ide!

- Én mindig CSAK a saját véleményemet írtam. Esetleg a "törvény" értelmezhető mint "a haza véleménye", de ebbe most ne menjünk bele.
- Ezeket a fogalmakat nem én dobtam fel. Nektek volt sürgős megjegyezni, hogy "nem jelent semmit" és "azzal ne gyertek, hogy..."
- Örök igazságról sem én beszéltem (csak fidusz).
- "amibe beleköthetek azt meghallom..."
Tehát mindent hallok! ;))) Komolyan, én figyelek rátok. Csak még nem jöttem rá, mit akartok nekem bizonyítani.

Rock!

- Aki a polgári szolgálatot választja, derék gyerek. Én azokkal vitázom, akik arra is képtelenek.
- Érdekes adalék (nem csak neked): kis hazánkban a sorkatonaság megszűnését leginkább a NATO csatlakozáshoz kötik. Fidusz és klubja pedig - a nevetekben és érdeketekben szólva - kézzel-lábbal küzd ellene...

TaXiN!

Piros pont!!! Különösen az utolsó két mondatért!

Venyerin

TaXiN Creative Commons License 1998.09.21 0 0 465
Szasztok !

Valoban igaz az, hogy a katonasag szar dolog. Nincs igaza annak aki azt mondja, hogy a HAZA vedelmeben szukseg van arra, hogy sorkatona legyel. Valoban szart sem ert az a kikepzes amit kaptam, bar egyes haverjaimat rendesen megtanitottak hidat robbantani meg harckocsit vezetni, de en csak ketszer kaptam asszem 6 loszert elpuffogtatni. Persze geppisztoly es nem pisztolyloszert mert nem cowboy-nak kepezik ki az embereket. Nagyon katonasag ellenes hangulatom volt bevonulas elott es alatt. Es utan. Amig ki nem tort a jugo haboru.
A katonasag ellenesek azonban gondolkozzanak el azon, hogy SENKI nem szamitott arra, hogy tobb szazezer ember fog meghalni a verfurdoben. Senki sem gondolt azokra a bestialis kinzasokra. Pl. az egyik fogolynak szet kellett ragnia egy masik fogoly hereit, aztan a kovetkezo mar az o hereit ragta. Ez nem egy ostoba puffogtatos filmben tortent, hanem a VALOSAGBAN. Ha par kilometerrel delebbre szuletek, akkor lehet, hogy mar nem elnek. Nagyon szepek az eszmek a bekerol, de Sebrenica fenyeben ...
Ezt nem lehet kidumalni. Aki a 'Balkan'-t emlegeti az hulye. A hazai ujfasisztak sem lennenek masok. Rengeteg gyilkos gazember van, akik csak abbol tanulnak, ha az ember kitapossa a beluket.
Megismetlem: annak van szuksege a katonasagra aki NEM akar odakerulni, de annak SZUKSEGE van ra. Aki nagyon katona szeretne lenni azt meg nem lenne szabad odaengedni.

Ajanlott szakirodalom a Micimacko mellett:
Grawes ?: Isten hozzad Anglia
Remarque ?: Nyugaton a helyzet valtozatlan.
Remarque ?: Es azutan.
Lehet, hogy lottek is egymasra.
Meg persze Linna: Az ismeretlen katona.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!