Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Katana750 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 37236

Első pötyögésre megvan az idei őszi szünet. Október 27-31. Gondolkodom a török részen is, Girnében még kapcsolat is lenne. Marha érdekes az eljutás északra. Délről mehetünk személyivel északra. Közvetlenül északra nem, csak törökországi technikai leszállással, útlevéllel. Igazából észak érdekelne de egyszer(2011-ben) annyira megszívtuk a török riviérát, hogy az asszonynak hidegrázása van ha csak megemlítem Törökországot bármilyen formában. Az utolsó szó úgyis az enyém lesz(igen drágám) úgyhogy majd meglátom. Idő van, a Csabával régebben kommunikáltam, jó ötlet felvenni vele a kapcsolatot. 

Előzmény: feketefelho (37234)
kerkyra Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 37235

Hüvös  lesz a  tenger  ? MI  december elején voltunk Cipruson, és  a víz  legalább 25-26 fokos  volt  .   Kb  mint  Görögben  nyáron augusztusban..       

Előzmény: feketefelho (37234)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 37234

A tenger (nekem) akkor már kicsit hűvös lesz, 23-24 fokos vízhőre számíthattok.

A Wizz-t "csodálom" már régóta. Az amúgy aránylag olcsó repjegyeik árát az iskolaszünetek idejére iszonyat megemelik (értem én, hogy piac, meg miegymás, de rohadjanak meg).

Van itt az .ndex-en egy É-Ciprus topic, ott található csaba08, aki régóta a szigeten lakik, keresd meg őt, talán tud értelmezhető dolgot mondani (https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9176273)

(vagy marad a FB, de ott meg a kitelepült "idegenvezetők" csapnak le rád).

Az iskolaszünet mindig ilyen értelmezhetetlen időpontban kerül nálunk kiadásra? Tudom, hogy akkor van Mindenszentek és Halottak napja, de el lehetne szakadni ettől a dátumtól és akkor még el lehetne menni egy normális utószezonos nyaralásra.

OFF

A német tartományokban október eleje és vége közt elosztva adják ki az egy hetes szünetet, Ausztriában megegyezik a magyarral. Nem írtad, mikor lesz a szünet, próbáltam rákeresni a net-en. Hát "még nincs meg a pontos dátum" találatok érkeztek Guglitól ... ennyire nagy probléma ennek az eldöntése? Németek, osztrákok, ... már több évre előre tudják mikor lesznek a szünetek. Nekünk ez nem megy? Sajnos sok más sem ... 

Reménytelen banda.

ON

Előzmény: Katana750 (37233)
Katana750 Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 37233

Nekem is lenne kérdésem gyakorlott repülőzőkhöz! Az idén az őszi szünetben tudom szabadságolni magamat és Ciprusra gondoltam. Elég érdekes a lejutás a szigetre. Nem fapadosok kilőve mert csak átszállással lehet. Wizz Larnakába fél milliós repjegyek(3 főre). Ryannal Pafosz 26000/fő de október 25.-én náluk vége az évnek(pafoszba) így vissza már nem tudnánk velük jönni. Ha valaki a topikból járta már meg ezt az utat az évnek abban a felében kérem ossza meg miként jutott el a szigetre!(és haza) Tudom, van ciprusi topik is de gondoltam először itt kérdezek!

Katana750 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 37232

Nekem 2 tranzitszállás a hozzászólnivalóm a sok információhoz! Mindkettő személyesen kipróbált. Szerbiában Hotel Nis City View. Bulgáriában Vidin Sztarijat Grad Hotel. Thasosra én a RO-BG-GR útvonalat ajánlom ha csúcsidőben(szombaton) mész. Ha tudod hétköznapra időzíteni a menetet, jövetet akkor jó a délszláv útvonal is. Doirani-Rodopoli-Serres-Eleftheroupoli-Kavala(vagy Keramoti). 

Előzmény: humi81 (37231)
humi81 Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37231

Nagyon szépen köszönöm a rengeteg hasznos információt!

feketefelho Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37230

Biztosítási zöldkártyát vigyél magaddal! A forgalmi legyen érvényes!

Az utazók útlevele (vagy személyi igazolványa) legyen érvényes a hazaút napján még 3 hónapig (É-Macedónia).

Balesetbiztosítást érdemes kötni (volt rá példa, hogy ezzel is szórakoztak a mecedón határon). 

Gevgelijában vannak olcsó és jó szállások (érdemes most foglalni, mert talán még olcsóbb).

Érdemes mellékutcában lévő apartmant foglalni, mert nagyon szeretnek még éjfél után is robogózni a helybéliek, ami elég hangos tud lenni.

Ezt az éttermet ajánlom! (https://www.google.com/maps/place/Bacardi/@41.1424778,22.5004704,18z/data=!4m6!3m5!1s0x1356240ccdc9f36b:0x76b63ba9d53bf062!8m2!3d41.1427326!4d22.5008707!16s%2Fg%2F12hnvrcrn?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyMC4wIKXMDSoJLDEwMjExNjM5SAFQAw%3D%3D)

Jó a pizzájuk és finom a helyi sörük (Szkopszko). Bankkártyát elfogadnak.

Dojrant nem ismerem, de a tó partján vezet az út a határ felé és elég hangulatos (amolyan békebeli Siófok filingje van a vidéknek) ;-)

É-macedónia.

Az autópálya fizetőkapuknál többeknek volt problémája. Sokszor terminálhiba van, de lehúzza a kártyát, aztán pár hét múlva furcsa tranzakciók indulnak a kártyádról ...

Nagy címletű eurós bankjeggyel ne fizess, mert hajlamosak euró helyett ugyanolyan címletű maci pénzt (denár) visszadni (kb. 61 denár=1 EUR).

Pénzt ne válts emiatt, lehet euróval fizetni (kicsit buksz rajta, de inkább ez, minthogy jól megszívja az ember). Legyen kikészítve az apró euróban (1-2 eurós fémpénzek).

Tankolásnál nézd meg alaposan a kúton kiírt fizetendő összeget és ha a kártyaterminálon mást látsz, ne fizesd ki! Hívd ki a kutast és mutasd meg neki kint a kúton az óraállást!

(Profik lefényképezik a kutat ...)

Velem ilyen tankolós mizéria nem esett még meg, de mások panaszkodtak ilyen lehúzásra.

Tankolást euróval eszedbe ne jusson kifizetni, nagyon rossz árfolyamon váltják az eurót!!!

Gyorshajtás nem ajánlott! Több helyen is mérnek (lesből) a rendőrök, nem ér ennyit az a pár perc, amit így lehetne nyerni (170 km az egész ország, tankolással együtt kb. másfél óra).

(Vannak viszont kint felejtett sebesség korlátozó táblák, a korábbi útjavítások után egyszerűen otthagyják. Abból veheted észre, hogy a helyi erők magasról tesznek rá.)

Kétszer szálltunk meg Gevgelíjában, a szállásadók mindkét helyen nagyon rendesek voltak (a szállás euro kp-val fizethető, nem kell denár hozzá). 

Aranyos kis ország ...

Hazafelé nem fogsz még találkozni a vendégmunkásokkal, ők július végén indulnak meg hazafelé tömegesen, és egyébként is a 23-a hétköznap, amikor többnyire gond nélkül lehet közlekedni (a hétvégéhez képest).

Szerintem hazafelé tervezz másik tranzitszállást (Gevgelija, Dojran túl közel van Thasszoszhoz). Ha sietős az út hazafelé, akkor érdemes átlépni Szerbiába és ott pihenni egyet pl. Nis közelében (van ajánlott szállás is). Másnap pedig szépen hazasiklik az ember (érdemes akkor is a kishatárokat célozni, mert nyáron Röszke csodákra képes).

Ha még nem tetted meg, töltsd le a BorderWatcher alkalmazást, abban remekül látod a határforgalmat (elsősorban a magyarországit!). Az országtól távolodva sokan elfelejtik használni az appot és emiatt csökken az információ mennyisége.

SIM kártya - Szerbia, Macedónia

Nem EU régi egyik sem, így a telefonálás, net használat horribilis összegeket generálhat (előfizetéses számlákon).

Érdemes itthon aktiválni a szolgáltatód "VilágNet"-jét (vagy valami hasonlót), esetleg online venni e-SIM-et, ami erre a (Balkán) régióra érvényes.

Szerbia autópálya

Felhajtáskor húzni kell egy "nyalókát" (a bódé oldalából kilógó papírcsík), lehet nyomni kell hozzá egy gombot is. Ezt őrizd meg a pályán való haladás végéig (ne dugd el nagyon, nekünk néha sikerül, és akkor pánik van ...)

Lehajtáskor ezt átadod a bódéban ülő kezelőnek és bankkártyával kifizeted az összeget.

Itt nem szokott probléma lenni a kártyával, de érdemes digitális kártyát használni (ami probléma esetén könnyen törölhető).

Hazafelé jöhettek Bulgária felé is, az út elvezet a Rilai kolostor közelében (kb. 30-40 perc oda és ugyanennyi visszafelé is az út), a kolostorra elég 1-1.5 óra. Én sokáig elmentem mellette, mindig azt hajtogattuk, hogy "majd jövőre". Hát ne halogasd, azt látni KELL! A kolostorlátogatás után tranzitszállást én valahol Szófia környékén keresnék (de ha úgy ítéled meg, és tovább tudsz menni, akkor a határ közelében, vagy esetleg Nisben).

Másnap irány a pályán Belgrád és mivel ti a keleti országrészben laktok, akkor Belgrád után hazafelé is ajánlott a román kishatár, majd Nagyváradnál az átkelés Magyarországra.

Saját perverzióm a BG-SRB kishatáron való átkelés (amiatt, mert mi többnyire már a vendégmunkások hazafelé tartó inváziójában szoktunk utazni).

Természetesen ez csak akkor ajánlott, ha nem kell nagyon sietni hazafelé, mert a határállomás kb. 1000 m magasan van és oda fel-, és le is kell vezetni a szerpentineken (nem vészes, kicsit kanyarog az út, de szakadék sehol). Az erdei úton élmény vezetni, klíma nélkül is hűvös van az autóban és helyenként a tájat is lehet nézegetni. Mondjuk az út átvezet Bulgária egyik legszegényebb vidékén is ..., de utána a szerb oldal már sokkal jobban néz ki.

Az útra mondhatjuk, hogy jó állapotú (az itthoni utak sokkal rosszabbak), de csak 2 sávos, így ha beragadsz egy teherautó mögé, akkor bizony elég lassú lesz a haladás, de kibírható. 

Tavaly és két éve is Bulgárián keresztül jöttünk haza Sartiból. Két éve Philippit, tavaly Sztagirát (Arisztotelész szülőhelye) néztük meg, már azt, ami az ókori romokból megmaradt (mindkét hely egyszeri élményt okoz, annyira nem nyűgözött le, hogy másodszor is visszamenjek). Utána Rila, majd egy bejáratott bolgár apartmanszálló Kjusztendilben (és bevásárlás a Kauflandban ... itt még a görög ouzo is olcsóbb). Másnap tankolás után irány az Oltomanci(BG)-Ribarci(SRB) kishatár, ahol egyedüli madárként kb. 10 perc alatt átléptetnek. Innen irány a szerb autópálya (Vladicin Han) és késő délután, este haza is érünk Bp. melletti kis házikónkba. 

A GR-BG határon már nincs ellenőrzés mióta schengeni tagok lettek a bolgárok (és a románok is).

Előzmény: humi81 (37228)
bazidzsó Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37229

Anno már ajánlottuk ezt a szállást Macedóniában, (Demir Kapija). Közvetlenül a weblapon látható email címen foglaltunk mindig, előleget sem kértek. Mind a hotel és az étterem része kifogástalan, árban is elfogadhatóak. A pincészet még csak növeli a hely értékét :-)

https://popovakula.com.mk/en/

https://www.google.com/maps/place/Winery+„Popova+kula“/@41.410889,22.2239901,17z/data=!3m1!4b1!4m9!3m8!1s0x13566d39fec02077:0xa49c20b9625aebf0!5m2!4m1!1i2!8m2!3d41.410885!4d22.226565!16s%2Fg%2F11gzlcxwc?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Előzmény: humi81 (37228)
humi81 Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37228

Köszönöm a segítséget!

A Temesvári határ átkelés valamint a Gyevgyelija vagy Dojrani megállás nagyon szimpatikus számomra.

Hazaútra van valami ötlet az egy éjszakás megállásra?

Vagy inkább legyen ugyan ez a szállás visszafelé is?

feketefelho Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37227

Bővítik a Dojrani határátkelőt É-macedónia és Görögország között ...

https://szmsz.press/2025/04/22/jo-hir-a-gorogorszagba-keszuloknek/

feketefelho Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37226

Szia!

A saját teljesítőképességedet (hatótáv) te tudod, így a tranzitszállás helyét is te tudod belőni.

Gondolom 13-n (vasárnap) 14 órától foglalható el az apartman, így jó lenne még előző nap (szombaton) reggel elindulni, eljutni a tranzitszállásig és másnap üdén, frissen letudni a maradék részt.

(Egy seggel is mehetsz, de a közel 1300 km után nem fogod jól érezni magad.)

Annyit érdemes tudni az útvonalakról (GMaps 3-at tervez tőletek), hogy a legstresszmentesebb a HU(Röszke)-SRB-NMK-GR(Evzoni) útvonal (1), végig autópálya, tele benzinkutakkal és Gevgelijában tényleg olcsó szállások vannak (ezen kívül jó és olcsó éttermeket is találsz).

A másik lehetséges útvonal (2) HU(Röszke)-SRB-BG-GR(Kalotina). Na, ez már nem teljesen sétagalopp. Bulgária az olcsó (az útvonalon a legolcsóbb) üzemanyagok lelőhelye, de nincs végig sztráda, több helyen építik, de elég lassan. Emiatt erre hosszabb lesz időben az utazás.

A harmadik variáns (3) a Pierr által említett HU-RO(Nagyvárad)-SRB-NMK-GR(Evzoni) ami hosszban a legrövedebb, időben pedig a leghosszabb. Romániában sztrádával nem igazán fogsz találkozni, és Belgrádig Szerbiában is mellékutakon kell haladni, de innen már végig sztráda.

Határok.

A hétvége többnyire rossz ómen a topiclakók szerint, főleg júliusban a vendégmunkások miatt.

Így lesz ez a július 13-ai hétvégén is, annak ellenére, hogy csak egy német tartományból indulnak hazafelé a vendégmukik (Katanától kölcsönözve), ám éppen a legsűrűbben lakott tartományból Észak-Rajna-Vesztfáliából. (A korábbi években péntek és szombat volt a halálnap 5-6 órás röszkei várakozással ...)

Amennyiben szombaton indultok nagy valószínűséggel be lesz dugulva Röszke, emiatt érdemes a Szeged környéki kishatárokkal próbálkozni (ha mindenáron Szerbia felé szeretnél menni).

Kérdés, hogy a Horvátországban addigra megnyíló új sztráda (az M6-os folytatás) mennyire változtatja meg a hadak vonulását ... (ez addigra kiderül).

Emiatt lehet jó alternatíva a harmadik, Pierr féle verzió, mert ott nincs ellenőrzés a HU-RO határon, és a RO-SRB kishatár (Temesmóra-Versecvát) 0-24-ben nyitva van (és Röszkénél biztos kisebb a forgalma).

A HU-RO-(Vidin)BG-GR útvonalat nem ajánlanám, csak akkor, ha sok időtök van, szerettek nézelődni (nagyon kevés a pályás szakasz), ellenben ez a legolcsóbb (román útdíj és a bolgár matrica olcsóbb, mint a szerb-macedón pálya (bár ennek utána kellene számolni, mert Belgrádtól már valamivel olcsóbb a szerb pálya ...)

A vendégmukik zöme török, ők eddig a BP-Röszke-Belgrád-Nis-Kalotina-Szófia útvonalat követték, emiatt az SRB-BG kalotinai átkelés is felejtős ebben az időszakban.

Döntsd el, hogy egy segg, vagy tranzit, és ha tranzit, akkor meddig szeretnél menni. Utána tudunk tovább ötletelni.

Én odafelé mindig (na jó, többnyire) az 1. verzión megyek. Arra készülj fel, hogy a SRB-NMK határon is dugó lesz. Gevgelijában vacsi, utána alszunk és másnap legurulunk a tengerpartra. Tavaly kicsit húzósabb lett, ...)

Előzmény: humi81 (37222)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.04.22 0 0 37225

Kb. 12 óra nettó vezetési idő kell Budapestről a Szerbia-Macedonia útvonalon a thassosi apartmanba történő megérkezéshez, a határokon valló ácsorgás, tankolás, pihenés, dugóban való araszolás, meg a komp ideje erre még rájön.

Tiszaújvárosból én a Debrecen - Nagyvárad - Arad - Temesvár útvonalon mennék át Szerbiába, Belgrád alatt mennék fel az autópályára, majd Macedónia - Görögország felé mennék.

Bulgárián keresztül rövidebb az út, de általában lassabb arra a haladás.

Mi annak idején simán elmentünk egyhuzamban Thassosra, pedig egyedül vezetek. Szerbiában egy fél óra pihenés volt, Thessaloniki után pedig egy órát próbáltam aludni. A kompra várva Keramotiban megint 20 perc szundi, a kompra való felállás eléggé stresszes (baromira közel kell az autókkal egymáshoz, üvöltve irányítanak a placcmesterek), meg ugye a kompon sirályokat kell etetni, így a kompon nem aludtam.

Péntek 24:00-kor indultunk, szombaton hazai idő szerint 16:00-kor a szálláson voltunk (ott kint 1 órával előbbre kell állítani az órát), szóval a teljes eljutás 16 órát vett igénybe.

Toledo75 Creative Commons License 2025.04.22 0 0 37224

Évek óta járunk Görögországba nyaralni,eddig mindig Szerbia-Macedónia útvonalon mentünk. Az elején még Sarti,Nei Pori még lemen tranzitszállás nélkül általában 14-16 óra alatt,éjszakai vezetéssel. Pár éve viszont szigorúan megalvással megyünk,Macedóniában Gevgelija vagy Bitola,annak függvénye,hogy Görögország mely részére megyünk. Főszezonban a határok nagyon kiszámíthatatlanok,általában sokan vannak. Tavaly Gevgelijából reggel 8 órai indulással 3 óra alatt sikerült átjutnunk görög oldalra,iszonyat volt,július legvégén. Sokszor mentünk júni vége július elején,ott sokkal jobbak voltak a határok.

Egyebként az út teljesen jó Szerbiában és Macedóniában is. A Szerbeknél szinte minden kúton rendőri jelenlét,a kutak mosdók jók,az üzemanyag ára hasonló az itthonihoz. Macedóniában is jó az autópálya,viszonylag sűrűn vannak benzinkutak,valamivel olcsóbb mint nálunk (Okta,Makpetrol teljesen jók). Autópálya díjak nem vészesek,mindkét országban kapus rendszer van,kártyát elvileg mindegyik kapunál elfogadják. Egyébként Macedóniában tényleg jó árban lehet egy éjszakára is foglalni. Nekem erről az útvonalról vannak tapasztalataim,bár kecsegtető lehet a román-bulgár útvonal is ,főleg,hogy Romania is már schengeni övezet, csak én attól tartok,hogy Romániában talán kevesebb az autópályás szakasz de lehet,hogy nincs igazam.

Én javaslom  a szerb-macedón szakaszt,mindenképp tranzittal.

Jó utat és jó nyaralást!

_koko_ Creative Commons License 2025.04.22 0 0 37223

Egy seggel nem javaslom, főleg ha csúcsszezonban mentek és bedugulhat a határ mert így jutottunk egyszer le 24óra alatt. 14 óra helyett :)

Mi Szerbia-Makendónia útvonalat preferáljuk, mert egyszerű, gyors, jól ismerünk mindek kanyart :) de van aki Bulgárián jön
Gevgeliában foglaltam tranzit szállást, nagyon olcsó és vadi új apartmanok amiben simán laknék is. Így csak 1000 km-t kell vezetned.

Ott meg lehet a Shell kútnál tankolni reggel, és ebédre Kavalában egy gyrosz vár rád, meg 1-2 óra városnézés, mert szép a város. Kavalából is indul komp Thassosra, de mi elmegyünk Kermoti-ba, olcsóbb, gyorsabb, gyakrabban jön a komp és csak 40km.
Szegeden ha megtankolsz akkor Szerbiában csak pisilni kell megállni, a Makedónoknál elég tankolni.

humi81 Creative Commons License 2025.04.22 0 0 37222

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni július 13-23-ig nyaralunk Thassos szigetén. Eddig csak nyugat európában jártunk nyaralni autóval. 

Tudnátok segíteni merre érdemes menni, esetleg szoktatok e megaludni valahol, vagy egy seggel le lehet nyomni.

Tiszaújvárosból lenne az indulás. Esetleg érdemes lehet e Szófiában aludni? Vagy más útvonal rugalmasabb lehet?

Előre is köszönöm a segítséget.

feketefelho Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 37221

" ... a görög szállodában van sertéshús a törökben meg nincs." :-)))))

A 2021-es török utunk után hazaérkezve asszony kérdezte mit főzzön, én csak annyit mondtam "Mindegy, csak disznóból készüljön!".

Szabályos elvonási tüneteim lettek a 20 napos utunk alatt :-))

Előzmény: Pierr_Kardán (37216)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 37220

Egy ideig nézegettem én is a buszokat, utánfutókat (egyik bogácsi nyaralásunk alatt asszonyka belelkesült, amikor a kempingben láttuk ezeket a mozgó lakásokat), de aztán a lelkesedés nála elmúlt, én meg nem erőltetem a dolgot. A camperes szabadság nem ellensúlyozza a kényelmetlenségeit ... egyelőre, aztán ki tudja mi lesz holnap.

Előzmény: dokeee (37218)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.13 0 0 37219

Ha nincs más, akkor az is jó. Persze azért biztos valami "ellátás reggelivel" módozatot keresnék, mivel az AI szállodák sok szolgáltatását nem tudjuk, vagy nem akarjuk igénybe venni.  

Egy krétai nyaralást is úgy képzelek, hogy 2-3 hét alatt bejárnánk a szigetet, ott persze sok fürdéssel. Emiatt nem létszükséglet ott sem a teljes ellátás (és az egyéb plusz szállodai lehetőségek sem).

Előzmény: Pierr_Kardán (37217)
dokeee Creative Commons License 2025.04.11 -1 0 37218

Soha nem érdekelt az AI szálloda, mostanában meg egy campervannal toljuk, többnyire vadon. Törökország épp olyan szabad ilyen szempontból, mint Görögország. 

Előzmény: feketefelho (37215)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.04.11 -1 0 37217

"A mi nyaralási, utazási szokásaink viszont nem AI kompatibilisek"

Akkor nem a török riviérával van gond, hanem az AI nyaralással.

Akkor mindhatod, hogy Görögország sem mindig jön be neked, mert Kréta/Hersonissos az AI szállodákról ismert...

Előzmény: feketefelho (37215)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.04.11 -1 0 37216

Az, hogy a török riviéra kinek mennyire tetszik Görögországhoz hasonlítva, az egyéni preferencia kérdése. Mi rengetegszer jártunk Görögországban és Törökországban is, mindkét helyen mindig kiválóan éreztük magunkat.

Egy görög all inclusive szálloda csak abban különbözik egy török all inclusive szállodától, hogy a görög szálloda sokkal drágább :-(

Meg persze abban, hogy a görög szállodában van sertéshús a törökben meg nincs.

Előzmény: dokeee (37214)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.11 0 0 37215

OFF

A török riviéra = AI szálloda, legalábbis az oda utazók zöme emiatt látogatja meg. A mi nyaralási, utazási szokásaink viszont nem AI kompatibilisek. Reggeli után indulunk valamit megnézni, felfedezni, túrázni, stb. ezért felesleges befizetni egy horribilis összeget.

Sehol sem foglalunk ilyen szállást (nem azért, mert nem telne rá, egyszerűen értelmetlennek látjuk). 

2021-ben voltunk egyébként átutazóban azon a vidéken, megnéztünk néhány dolgot, de sok kimaradt. Meg is beszéltük, hogy majd egyszer lehet hosszabb időt is töltünk ott, és akkor alaposabban be tudjuk járni a látnivalókat. Akkor pár napot Patarán is töltöttünk, minden nap volt egy kis strandolás, plusz valami rom nézegetés, vagy kirándulás a környéken. Nekem az a rész sokkal jobban tetszik, mint pl. Antalya.

ON

Mi még Görögországban sem tudunk sokáig egy helyben ücsörögni.

Tavaly Sartiban nyaraltunk 10 napig, egyszer sem mentünk ki a falu előtti fövenyre (két éve is ott voltunk, akkor kétszer azért kimentünk ...), mindig valami távolabbi öblöt, strandot néztünk ki magunknak. Nagy kedvenc volt Platania - dél felé haladva a falu utáni bal kanyarnál kell lehajtani - ott az öblökben mindig nyugodt volt a víz.

Idén kimarad Görögország, de jövőre valószínűleg egy sziget lesz a célpont.

Sartiba valószínűleg nem fogunk visszamenni, nem rossz, de nagyon sok más érdekes hely is van, ahova szeretnénk eljutni. 

Régen, amikor még csak max. két hétre engedtek el a munkahelyemről, másképp utaztunk, abba sokkal inkább belefért volna az AI-s szálloda.

De ez több ok miatt megváltozott, így most a szabadabb élet lehetővé teszi a hosszabb utazásokat is.

(A gyerekeink már felnőttek, nem járnak velünk nyaralni. Unoka még nincs, így szabadon megyünk, ahova akarunk. Egy helyen én csak pár napig bírok nyugton maradni, utána már mennem kell valahova kirándulni. Emiatt inkább körutazásokat tervezek, 1-2, max. 3 éjszakás szállásokkal. Én szeretek sznorkelezni (de a fülem nem nagyon bírja), asszony meg tud ugyan úszni, de nem szeret, így a strandolás nem elsődleges szempont. 

Előzmény: dokeee (37214)
dokeee Creative Commons License 2025.04.11 0 0 37214

A török riviérát különben is messzire elkerülöm (egyelőre). 

Nem mondom, hogy nagyon ismerem Törökországot, tavaly csavarogtunk októberben 3 hetet arrafelé, akkor tök jó volt, nyáron biztos nem kedvelném.

Előzmény: feketefelho (37213)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.10 -1 0 37213

OFF

"... mellesleg arrafelé eszetlen sok görög látnivaló van. :)" - ez tényleg így van.

Minden vacak kis faluban van legalább egy romos színház, meg néhány sír, a többi már csak ráadás ... természetesen az elmaradhatatlan fóliasátrak tövében. Néha eléggé kellett trükközni, hogy a rom még igen, de a fóliasátor már ne látszon a fényképen :-)))

ON

Életem első görögországi utazásának (nem ma volt sajnos) nagy csalódása éppen ez volt. A gimis történelemórákon folyamatosan csak azt hallottuk, hogy így a görög városállamok, meg úgy Nagy Sanyi ... 

Ezen felbuzdulva kerestem a görög romokat, ... de nem találtam. Pedig elég nagy kört tettünk meg akkor a későbbi feleségemmel (hátizsákok, kempingek, vonat, busz, stop, ...).

Na jó, azért Athénban már volt mit nézni, meg Olympiában is hevert a földön pár oszlop, Delphoi akkor és most is a legjobban tetsz(ett)ik. De ettől eltekintve nem nagyon maradt meg semmi ott az ókorból.

OFF

(Ó, ne soroljátok! Tudom, hogy vannak még ezen kívül is látnivalók, voltam is pár helyen. DE a romok mennyisége és a minősége messze elmarad a mai Törökország területén fellelhető építményektől. Igaz az ottlévők nagy része nem a görög, hanem a későbbi római települések maradványa.)

Mi szeptemberben épp arrafelé tervezünk egy nagyobb utat, de a mai politikai helyzetet elnézve nem biztos, hogy össze fog jönni. A török riviérát különben is messzire elkerülöm (egyelőre). 

ON

Előzmény: dokeee (37212)
dokeee Creative Commons License 2025.04.09 -1 0 37212

Októberben Kréta még tök jó, az elején bárhol, a vége felé azért már jobb a Líbiai-tenger partján. Egyébként Törökország is, az Antalyai részen, mellesleg arrafelé eszetlen sok görög látnivaló van. :) 

Előzmény: Katana750 (37211)
Katana750 Creative Commons License 2025.04.09 0 0 37211

Az idei nyár nekem munkával telik. Március 24. és szeptember 28. között forog a film, úgyhogy gondolom októberben Ciprus csak, hogy görög-török is legyen! Vagy Rodosz, esetleg Kréta ha jó az még olyankor! Úgyhogy én visszamenőleg fogok olvasni nekem új topikokat. 

Előzmény: feketefelho (37210)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.09 0 1 37210

Nem hiába mondta jó pár éve a kemping tulaja, ahova anno gyakran visszatértünk, hogy:

"Gyere ide szeptember 15-e után, tök üres minden!"

(Ezt akkor mondta, amikor egy augusztusi nyaralás alatt panaszkodtunk neki a nagy tömeg miatt. Elég sokszor leültünk velük beszélgetni erről-arról, és asszonyból egyszer csak kitört ...)

Egy-két év múlva aztán úgy jött ki a lépés, hogy szeptember elején mentünk "nyaralni" és bizony igen csak szellősen lehetett a parton napozni. Sokszor csak mi ketten voltunk meg a sirályok (+ hétvégén elég szép számmal görögök).

És az idő tényleg szép volt, a víz még kellemesen meleg.

Na, majd meglátjuk ... nyáron megyünk a hegyekbe hűsölni, ősszel meg jöhet a tenger.

(Könnyű annak, aki megteheti. A többség az iskolaszünet miatt be van szorítva a nyári hónapokra.)

Előzmény: kerkyra (37209)
kerkyra Creative Commons License 2025.04.08 0 1 37209

Én  ettől az  évtől elfelejtem a nyarat. Pont a  nagy  tömeg  miatt....  Megyünk  szeptemberben   ,meg  novemberben....   Nagyon  megszerettük a  késő  őszi  nyaralást... Még lehet  fürödni,  nincs tömeg. és lehet  kirándulni  :)   

Előzmény: feketefelho (37208)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.08 0 0 37208

Kamerák ... mivel az autópályás átkelők, ahol a kamerák fel vannak szerelve (jobb helyeken) a nyári időszakban elég zsúfoltak, jól jönne, ha a kisebb átkelőkön is lenne felbiggyesztve egy póznára legalább egy kamera.

Nem is nagy összeg egy ilyen, de tudom, erre pénz sosem lesz (legalábbis nálunk).

Menet közben nézni ezeket a kamerákat valóban jó lehetőség (+BorderWatcher+Google forgalom), ám az a baj, hogy ettől függetlenül nagyon jókat lehet szívni az átkelőkön (mondom, annak ellenére, hogy ma sokkal több infó van a határokról, mint 10-20-... éve).

Annak ellenére, hogy többnyire nagyon alaposan tervezem az utazásainkat, tavaly sikerült benéznem az egyetlen nyári macedón ünnepnapot, augusztus 2-t (a Köztársaság Napja) és ugyan szólt a macedón szállásadónk, hogy másnap reggel (pénteken) sokan lesznek a határon, de erre ami ott várt azért nem számítottam (úgy jártam, mint a paraszt bácsi a repülőn ...). Ott, akkor már hiába néztem bármit. Kerülni sem volt érdemes, mert a dojrani határ is be volt dugulva.

Tavaly ettől függetlenül a hétvégéken többször volt igen nagy tömeg a görög határon (pénteken, szombaton), ami ünneptől függetlenül mutatja, hogy macedón "barátaink" is megkedvelték a görög tengerpartot.

Emiatt teljesen át kell szervezni a nyaralási szokásainkat (a sajátomra gondolok), mert nagyon elment a kedvem a macedón tranzittól a görög nyaraláshoz.

Lehet Bulgárián keresztül (Kulata), vagy Macedóniában Bitola felé kellene menni (a görög nyugati partra amúgy is ott érdemes)?

Előzmény: Pierr_Kardán (37207)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.04.08 0 0 37207

Ez az időszak most uborkaszezon!

A legtöbb embert ilyenkor még a "hováutazunk" kérdéskör foglakoztatja (természetesen a "miből" után), az hogy hogyan megy majd oda, az csak májusban jön elő.

Egyébként az elmúlt 4-5 évben (a teljes szerb és macedon autópályaszakaszok kiépülése után) sok újdonság nincs az autózásban. A határokon kamerák üzemelnek, mindenki élőben nézheti, hogy hol van sor, a navigációs programok online jelzik az útközbeni dugókat, nem a fórumokról tájékozódnak az emberek, hanem elsőkézből szerzik az információkat.

Attól tartok, hogy az idén a száj és körömfájás miatti határzárak miatt sajnos lesz azért majd fennakadás az autózásban :-((

Előzmény: Aszi63 (37204)
Aszi63 Creative Commons License 2025.04.08 0 0 37206

Igen, én is használom a fb felületeit, de jó volt ide eljönni, itt nem tűnnek el a szemem elől a témák, és sok érdekes információ utolért. Kétségtelen, hogy nem túl modern, a technika elavult, és nem is a fórum techn ológiáját, hanem a tartalmatz sajnálom. Azért néha benézek, de látom, hogy már egyre kevesebben vagyunk itt.

Előzmény: feketefelho (37205)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.08 0 0 37205

Más média felületeken egyszerűbb és nagyszerűbb a posztok elhelyezése.
Képek beszúrása, egy webes link elküldése, a látottak megosztása ott "csak egy kattintás", itt meg ....

Ezzel a fokozatosan elavuló technológiával nem tartott lépést az itteni felület (aminek azért előnye is van, mert ha egyszer megismerted, akkor sokáig használni is tudod, ellentétben pl. a FB félévenkénti, dokumentálatlan változtatásaival...)

Sajnos ezen a kipusztulásos effektuson megy át szinte az összes régi fórum (a hellasz pont hu sem kivétel - azért írom ilyen hülyén, mert a szabályos webes hivatkozástól megzakkan az indexes fórummotor ...).

Szerintem csak azért nem szántották be az egészet, mert vannak még pörgős topicok (politika, szex, ...).

Az utazós topicok többsége átköltözött a FB-ra ...

Előzmény: Aszi63 (37204)
Aszi63 Creative Commons License 2025.04.08 0 0 37204

Na, ez is meghalt... Pedig én ezeket a hagyomámnyos fórumokat is szerettem.

plaka Creative Commons License 2025.02.04 0 1 37203

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm, hogy megírtátok, mit gondoltok!

(Éreztem, hogy nem sok értelme van ilyen jellegű ajándékot vinni, csak az én lelkemnek volt fontos, hogy valamivel kedveskedjek. :) )

Akkor idén az eddigieknél is többet fogom dicsérni őket ... 

Szép utazásokat kívánok nektek!

feketefelho Creative Commons License 2025.02.03 0 1 37202

Első alkalommal én nem vinnék semmit. Ilyenkor, ahogy Pierr is írta ajándék a jó vélemény posztolása (feltéve, hogy megérdemlik).

Amikor már többször mentünk vissza adott helyre, és kialakult kvázi baráti kapcsolat, akkor vittünk ezt azt ... nem sok sikerrel.

Egyszer a kempingbe ahova jártunk, vittünk barack pálinkát (volt benne kis aszalt sárgabarack is), tudod azt a csajos fajtát.

Na, ezt kértek a következő évben is.

Szóval, ahogy Katana is írta, a barack nyerő lehet, csak nem mindegy kinek viszed, a tulajnak, vagy a feleségének. ;-)

Előzmény: plaka (37199)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.02.03 0 0 37201

valójában minek örülnének igazán? 

Ahogy előttem is írták, őrölt pirospaprikát nemnagyon használnak, a méz és az édes bor sokkal jobb ott, mint amit innen vihetsz, a (Duna-Tisza köze szerte világhíres) Pick/Herz téliszalámi nekik semmit sem jelent.

Szerintem annak örülnek igazán, ha a nyaralás után megköszönöd a vendéglátást, a közösségi oldalakon, Tripadvisoron, Bookingon, stb. dícséred a szállást, youtube-on, tiktokon pozitív videókat teszel fel a szállásról.

Egyébként elég sokszor voltunk úgy kint apartmanban, hogy nem is találkoztunk a szállás tulajdonosával, csak a macedón recepciósokkal, meg az albán takarítónénikkel.

Katana750 Creative Commons License 2025.02.03 0 1 37200

Ez a kérdés amilyen egyszerű, olyan nehéz.  A hazánkra jellemző dolgokat leírtad. Az én meglátásom és tapasztalatom szerint az alkoholnak messze nincs olyan kapcsolatépítő szerepe mint itthon. A paprika(fűszerpaprika) kevéssé használatos a konyhájukban, nem annyira értékes mint ahogy nekünk. Az ő erdei, ilyen olyan mézeik(szerintem) sokkal finomabbak az akácméznél. Én egy viszonylag szűk szeletét ismertem meg a görög társadalomnak az elmúlt harminc egynéhány év alatt.(kollégák a kamionparkolóban, targoncások, rakodók, irodisták a megismert cégeknél) Abszolút nem célom politikai irányba vinni a témát de a tapasztalatom szerint a görögöknek kirívóan fontos a nacionalizmus! Na most ezt tárgyiasított ajándék formájában átadni lehetetlen. Tanácsot adni tehát nem tudok, vélemény itt nem játszik. Azonnal megjegyeznek maguknak, ha valamilyen történelmi, politikai helyzet ürügyén úgy érzel és hangot adsz annak amit ők is éreznek. Ez főleg az északi szomszéddal fennálló névvita és persze a török-görög ellentét. Ha nem vágod ezeket a témákat, akkor erre az esetre mégis eszembe jutott az alkohol! Egyszer kecskeméti barackpálinkát adtam egy szállásadómnak. Olyat amiben macskapöcse paprika volt! Nem tudom, hogy lehet e még olyat kapni. Na, annak azért volt sikere. Egy szlovák szomszédot még magyarul is megtanított, de az más történet.

plaka Creative Commons License 2025.02.03 0 0 37199

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. :)

Görög vendéglátóinknak szoktunk vinni valami apróságot, ami Magyarországra jellemző. (könyv, paprika, Tokaji, szalámi, akácméz, stb)

Kedvesek, megköszönik, viszonozzák helyi termékekkel, ajándékkal. 

Az lenne a kérdésem, hogy valójában minek örülnének igazán? Mik a tapasztalatok? 

Ti mit vinnétek olyan szállásadónak, akihez először mentek? (Az már más, ha többször megyünk ugyanoda, mert akkor már mondják, mit szeretnének. :) )

Köszönöm szépen, ha megírjátok véleményeteket!

Katana750 Creative Commons License 2024.11.27 0 0 37198

Én meg Schladmingba mentem. Rábafüzes-Fürstenfeld szintén sima menet. A románok, bolgárok már régen szerették volna elérni, hogy schengeniek legyenek. Nem hinném, hogy miután felvesszük őket megtartják az ellenőrzést!

Előzmény: ballackkk (37197)
ballackkk Creative Commons License 2024.11.26 0 0 37197

Múlt héten voltam Bécsben. Sehol semmilyen terelés nem volt a határon, simán mentem át jövet-menet

Előzmény: Pierr_Kardán (37193)
Katana750 Creative Commons License 2024.11.25 -1 2 37196

Eddig is megérte a szombaton utazóknak csúcsidőben. Ezután csak jobb lehet! Arrafelé 16 óra szokott lenni(mondjuk Kavaláig) úgy, hogy Nagylakot ki kell kerülni mondjuk Battonya felé, Calafat-Vidin meg minimum egy óra. Nagylak így rendben lesz, a hídon meg csak a 6€ kifizetésére kell megállni. Online előre megveszed a RO-BG útadót! Kulata-Promachonas ugyancsak átszaladós lesz remélhetőleg! A görögök nem nagyon akadályozták eddig sem a belépést. Szóval én számítok 1 óra mínuszra azon az irányon! 2026-tól meg a Viktor-Alex viszonyra való tekintettel megújul Röszke is és dupla, tripla ki tudja mennyi sáv lesz és az lesz Európa legkorszerűbb határa! A politizálni vágyóknak jelzem, óhajtó mondat volt az előző. 

Előzmény: ballackkk (37192)
1 valaki Creative Commons License 2024.11.25 0 0 37195

Simán átmentem osztrákokhoz, 30-as tábla, lassít, senkit nem állítottak meg. Visszafelé sem volt szemből senki sem félretéve.

Béci 72 Creative Commons License 2024.11.25 0 0 37194

Az Ausztria és Németország között,Passau előtt lévő sátorba engem eddig szerencsére még sose tereltek be.Hegyeshalomnál meg mindig a kishatáron megyek,ott nem emlékszem,hogy láttam-sátrat.

Nem tudom,így mi értelme van így az egésznek,nagyon jó emberismerettel kell rendelkezniük a határőröknek,ha 3 mp.alatt meg tudják állapítani,hogy ki a simlis.

Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.11.25 -1 0 37193

Mostanában "suhantál" át schengeni határon szlovéniába, vagy ausztriába?

Beterelik a magyar autókat egy sátorba/bádogistállóba és egy csomó ideig vegzálják őket :-(

Jó, persze, akkora sor nincs, mint Röszkén a csúcsidőben, de gyors átlépésről csak álmodni lehet.

Előzmény: ballackkk (37192)
ballackkk Creative Commons License 2024.11.25 -1 0 37192

Egy időszerűvé vált kérdés: mivel január 1-től Románia és Bulgária és a schengeni övezet tagja lesz - a görögök már azok -, akkor határok nélkül lehet ezen az útvonalon kisuhanni. Megéri akkor szerintetek mostantól arrafelé menni, kikerülni a kaotikus magyar-szerb, szerb-macedon, macedon-görög határt? Mi lesz mostantól az ideális útvonal szerintetek?

Katana750 Creative Commons License 2024.11.24 -1 0 37191

Szó nincs szenté avatásról. Pont én vagyok az aki megírta, ha át akartak verni(internet problem, kommunikacija problema, stb). De sosem az OKTA kúton(mindkét általánosan használatos határon az van kilépéskor) és főleg nem a leírt módon.(ahogy a Béci írta) Az 1€ 50MKD beszámítást én már nem számolom átverésnek, hiszen itthon is nevetséges összegen számolják be ha fizetsz vele.(€-val) 

Előzmény: 409 (37190)
409 Creative Commons License 2024.11.20 0 1 37190

Sem ez, sem az, csak egy lehetőséget vázoltam, hogy mi történhetett. Ne avassuk szenté az ottani kutasokat sem, trükköztek azok nem keveset.

Előzmény: Katana750 (37189)
Katana750 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 37189

Nem vágom, hogy cáfolod vagy megerősíted amit írtam, de hadd idézzek saját magamtól! "A Balkánon az a szokás, hogy nem önkiszolgáló a tankolás. ha valaki befejezte a tankolást és visszatette a pisztolyt" 

Előzmény: 409 (37188)
409 Creative Commons License 2024.11.19 -1 0 37188

Ha előtte is a kutas tankolt (arra felé nem (volt) szokás az önkiszolgálás) és nem tette vissza a helyére a pisztolyt, akkor nem nullázódik és megy tovább a számláló.

Előzmény: Katana750 (37186)
Béci 72 Creative Commons License 2024.11.18 0 0 37187

A kutas tankolt,én erősködtem,hogy nincsen lenullázva,de azt mondta,hogy rendben lesz az.Hát nem lett!☹️

Olcsó gázolajat akartam tankolni a görög határ előtt,és naívan bíztam a kutasban.Ez így volt,ahogy írom.

Előzmény: Katana750 (37186)
Katana750 Creative Commons License 2024.11.18 0 0 37186

Ez felettébb érdekes. Nem vonom kétségbe amit írtál de az én tapasztalatom szerint, ha valaki befejezte a tankolást és visszatette a pisztolyt, nem lehet újrakezdeni csak ha kinullázza a pénztáros. De miért tankoltál, ha láttad, hogy nem 0-t mutat? De nem is értem, teljesen ellentmond lassan(pontosan) 40 év tapasztalatának amit írtál. 

Előzmény: Béci 72 (37183)
Béci 72 Creative Commons License 2024.11.17 0 0 37185

Már nem emlékszem,kb.10 éve volt.

20 liter körül.

Előzmény: kerkyra (37184)
kerkyra Creative Commons License 2024.11.17 0 0 37184

Azt  meg  hogyan  ?  Hány  litert mutatott   ?  

Előzmény: Béci 72 (37183)
Béci 72 Creative Commons License 2024.11.17 0 0 37183

Engem egyszer Gevgelijában úgy vertek át,hogy nem volt lenullázva a kút,így kifizettették velem azt is,amit az előző tankolt.☹️

Előzmény: Katana750 (37182)
Katana750 Creative Commons License 2024.11.14 -1 0 37182

Ha nem tankoltál ott és nem is fogsz, honnan tudod amit írtál? Én 10-ből 8 szor ott tankolok mielőtt kilépek. A Balkánon az a szokás, hogy nem önkiszolgáló a tankolás. A nyugtán rajta van a liter és az ár is ahogy máshol. Én évek óta be sem megyek a shopba mert van mobil kártyaleolvasó a kutasnál. Hogy vert téged át 1500ft.-al ha nem tankoltál ott soha? 

Előzmény: AP1112 (37154)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2024.10.29 0 0 37181

Tiszasziget nem jó?

Előzmény: Ubulaköbön (37180)
Ubulaköbön Creative Commons License 2024.10.28 0 0 37180

Tompa kb. 10 perc volt bő egy hete, Röszkét már meg se nézem, egyszerűen nem érdekel.

Előzmény: TappancsFalvi (37179)
TappancsFalvi Creative Commons License 2024.10.28 0 0 37179

Röszkét valahogy meg fogom próbálni én is elkerülni hazafelé (most Kalamatában vagyunk, november végén-december elején jövünk haza)

Már idefele is csodálatos volt, hogy kerek 2 órát álltunk ott, amit először nem értettem, aztán 2 magyar felnőtt meg egy magyar macska papírjait 15 percig deriválták a kompúteren, akkor rájöttem, hogy azért ekkora szívás Röszke mindig, mert hasznavehetetlenek.

Előzmény: Ka Pál (37167)
Béci 72 Creative Commons License 2024.10.18 -1 0 37178

Úgy se rossz,de már behozta volna az árát...

Előzmény: kerkyra (37177)
kerkyra Creative Commons License 2024.10.17 0 0 37177

Tervben  is  van  egy  kis  lakás   vásárlása    ha  nyugdíjba  megyünk.... 

Előzmény: Béci 72 (37176)
Béci 72 Creative Commons License 2024.10.17 -1 0 37176

Az baromi sok!

Megérte volna már egy lakást venni ott...

Mi kb.9 évvel ezelőtt voltunk a családdal kocsival,nagyon tetszett.

Idén nyáron egyedül mentem...

egy gumicsónakkal.

Előzmény: kerkyra (37175)
kerkyra Creative Commons License 2024.10.16 -1 0 37175

Nem elégszer   :)   már nem  tudnám megszámolni, de  olyan  55-57 alkalommal  voltam a szigeten, ebből a  két legelső  busszal, egyezer  repcsivel.a  többi  autóval.....  

Előzmény: Béci 72 (37174)
Béci 72 Creative Commons License 2024.10.16 -1 0 37174

És hányszor láttad már?🙂

Valószínű,hogy többször,mint én Pestet🙂

Előzmény: kerkyra (37173)
kerkyra Creative Commons License 2024.10.16 0 0 37173

Korfu  város   este   is   gyönyörű   :)

Előzmény: Béci 72 (37172)
Béci 72 Creative Commons License 2024.10.16 0 0 37172

Ez mind igaz,és szép is.

A korai sötétedés kicsit ront a jó hangulaton,de az itthon sincs másként.

Előzmény: kerkyra (37170)
kerkyra Creative Commons License 2024.10.16 0 1 37170

Ilyenkor  a  legjobb, ha  nem a fürdés a  fő  cél.. Lehet  nagyokat   kirándulni,   üresek a  partok, lehet gyűjtögetni    .Egy  zsák  szépiát  szoktam  összeszedni, az asszony  uszadékfákat  gyűjtöget,a  kutyám szaladgálhat  nyugodtan, legalább nem telepszik le mások  pokrócára   :)   Imádok  fotózni, nem  lógnak  nem másznak  bele  emberek a  képbe ....  A  tenger  még  pont annyira  meleg  lesz  hogy  simán  fürödni  fogok  ....  Nagyokat   kirándulunk,  kis  hegyi  falvakat akarom most  végigjárni.. Nyáron 40 fokban  ez  már  nekem nem  menne....  Az utakon  kevesen lesznek,   lehet  haladni   .Macedóniában  árulják az út mellett a  szólót  gyümölcsöket  fillérekért  ...   Szóval   szuper  ilyenkor  is    ....   Ja  és  Korfun  ilyenkorra  újra  zöldbe  borul a  sziget.. A  helyiek azt  mondják, a második tavasz.. Minden virágos  lesz   ...  

Előzmény: Béci 72 (37168)
Béci 72 Creative Commons License 2024.10.16 -1 1 37169

Jobb,hogy nem kérdezted meg,mert ha kifogsz egy idiótát,akkor akár darabokra is szedheti a kocsidat.☹️

Előzmény: Ka Pál (37167)
Béci 72 Creative Commons License 2024.10.16 -1 0 37168

Nem hittem volna,hogy ilyenkor még sokan nyaralnak.

Előzmény: kerkyra (37166)
Ka Pál Creative Commons License 2024.10.15 0 0 37167

Én szombaton jöttem 21:00 körül (Akkor már Ásotthalom kiesik), a Magyar határ volt a szűk keresztmetszet:20 percet várattak a beléptetéssel. 10 perc sorbanállás, kb. 5 autó. Komolyan nem értem. Előttem osztrák rendszámú autó két törökkel 2 perc. Engem, magyar rendszámú autóval, magyar személyikkel 10 percig várattak, nézegették az okmányokat. 10 perc latolgatás után, bármiféle kérdés, kipakoltatás nélkül hazajöhettem.... Méééé nem engednek haza? Érti/tudja ezt valaki? 10 órás út után én nem kérdeztem meg a határőrt, de nagyon ráállt a szám.

Előzmény: kerkyra (37164)
kerkyra Creative Commons License 2024.10.15 0 0 37166

Szerintem igen, főleg  vasárnap amikor  jövünk  majd  haza..... 

Előzmény: Béci 72 (37165)
Béci 72 Creative Commons License 2024.10.15 0 0 37165

Ilyenkor is sokan vannak Röszkénél?

Előzmény: kerkyra (37164)
kerkyra Creative Commons License 2024.10.15 -1 0 37164

Igen  ismerem....Visszafele    nem  fogok  Röszkének  jönni...   Ásotthalomnak, vagy  Tompának veszem az irányt  .....  

Előzmény: Ka Pál (37163)
Ka Pál Creative Commons License 2024.10.15 -1 0 37163

BorderWatcher appot ismered? Jól használható az online határátkelő kamera is. Visszafelé Topolyánál lévő OMV kútnál van free Wi-fi (szerintem az utolsó ilyen lehetőség Röszkéig az autópályán), ott visszafelé is meg tudod nézni a helyzetet...

Előzmény: kerkyra (37161)
Ka Pál Creative Commons License 2024.10.15 0 0 37162

Ha ez bármit is jelent, 2 hete kb. 5:30-kor léptünk ki Röszkénél, csak mi. A többi határon 5-10 autóval találkoztunk, mint kés a vajon...

Előzmény: kerkyra (37161)
kerkyra Creative Commons License 2024.10.15 0 0 37161

Szombat  hajnalban  goo  Korfu   megint  :)   Kivételesen bevállalom Röszkét..   Remélem hajnalban nem lesznek  sokan  ..... 

Valentina69 Creative Commons License 2024.10.05 0 0 37160

Koszonom,megnezem.

Előzmény: 1 valaki (37159)
1 valaki Creative Commons License 2024.10.05 0 0 37159

Esetleg kérdezd meg a Grand tours irodát, ha megoldható, van hely biztos segítenek.

grandtours.hu

Előzmény: Valentina69 (37158)
Valentina69 Creative Commons License 2024.10.05 0 0 37158

Sziasztok!Sajnos nem talaltam megoldast a ket ismerosom /idosebb hazaspar/ szamara a hazautazast illetoen.Telekocsi jarat nincs igy kerdenem ha esetleg valaki utazik a heten szerdaig bezarolag Mo-ra es eltudna vinni ket embert,az utikoltseget alljak termeszetesen.Vagy van egyeb otlet,kozossegi oldal ahol utana tudnek nezni?

409 Creative Commons License 2024.09.26 0 0 37157

Ha a repülő és a busz kizárva, akkor marad a teleportálás....  :)

Autóval sem lesz jelentősen gyorsabb mint a busz. Igaz jöttem már haza Athénból Bp.-re 17óra alatt, de volt hogy 23 alatt sikerült.

Előzmény: Valentina69 (37156)
Valentina69 Creative Commons License 2024.09.26 -1 0 37156

Sziasztok!Tud valaki segiteni?Oktober elejen szeretne ismerosom Athenbol Budapestre utazni  temetes vegett Autoja nincs repulovel nem utazhat egeszsegugyi okokbol igy buszjaratot esetleg tekekocsit keresunk neki.A nemzetkozi buszok egy nap alatt vannak otthon ami hosszu ido .Van valakinek otlete hol tudnank keresgelni gyorsabb  megoldas celjabol

Koszonom.

AP1112 Creative Commons License 2024.09.25 0 0 37155

Szuper. Bácsalmás hazafelé tökéletes választás, hátránya hogy (hétvége kivételével) nem 24 órában üzemel.

Előzmény: gabo011 (37132)
AP1112 Creative Commons License 2024.09.25 0 0 37154

Okta kút Gevgelija nem javasolt!! Soha nem tankoltam még ott, de nem is fogok. Természetesen nem engednek tankolni, és a blokk nem tartalmazza a litert... úgy számolgattam kb 1500 Ft-al átvágott. Kifelé Kumanovo Makpetrol, hazafelé Bogorodica Makpetrol  és szerb határ előtt Tabanovce Mak benz OK.

Előzmény: Toledo75 (37094)
Zoszi69 Creative Commons License 2024.09.13 0 2 37153

Megadom a számlaszámot, ahova a büntetést kell utalnod.

Előzmény: argo1 (37147)
Katana750 Creative Commons License 2024.09.09 0 0 37152

Nem. Én voltam ott velem történt és én oldottam meg a problémát úgy ahogy írtam. Jó, hogy van mivel foglalkoznod neked is sok év elteltével! 

Előzmény: Pierr_Kardán (37151)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.09.07 0 3 37151

Nem lenne egyszerűbb azt írni, hogy "Bocsi, elírtam", mint kötözködni, amikor tényleg nincs igazad ?

Előzmény: Katana750 (37149)
Katana750 Creative Commons License 2024.09.03 -4 0 37150

Autószerelő. 

Előzmény: Katana750 (37149)
Katana750 Creative Commons License 2024.09.03 -5 0 37149

Hinni istenben a legcélszerűbb okoskodni meg az autószerlő topikban!

Előzmény: Clint Fastfood (37148)
Clint Fastfood Creative Commons License 2024.09.02 0 2 37148

Sorry.

Azt hittem, hogy nem vagy tisztában az EGR szelep működésével, mivelhogy butaságot írtál :-(

Előzmény: Katana750 (37146)
argo1 Creative Commons License 2024.08.31 0 0 37147

Sziasztok. Hazafelè jövet,Szabadkárol a tompai határ felè tartva van egy 30 as tábla kamerával. Na èn ott 50 el jöttem. Villogott a tábla,kiírta a sebessègem ès a rendszámom. Milyen retorzióra számithatok? A határ előtt a körforgónál álltak rendőrök de azok az elkerülő kihajtónál álltak,èn egy kijáróval hamarabb kijöttem a határra fordulva. Most bekerültem az adatbázisukba,ès ha legközelebb megyek ès megállitanak akkor fogják behajtani,vagy várjam a csekket. Köszi ha valaki tud infót erről. A bosnyákoknál így működik.

Katana750 Creative Commons License 2024.08.29 -5 1 37146

Köszi. Nem kell okítás. 

Előzmény: Clint Fastfood (37145)
Clint Fastfood Creative Commons License 2024.08.29 0 0 37145

Off

Érzésből kicsit megkopogtattam az EGR. szelepet mert gyanús volt, hogy tiszta levegő helyett elégett gázokat küld a tűzforró motornak és ez nem olyan jó.

Az EGR szelep lényege az, hogy a kipuffogógázt (részben) visszavezeti a szívótorokba, tehát igen, akkor működik jól, ha elégett gázokat küld a tűzforró motornak és ez így jó. A tiszta levegőt a motor a levegőszűrő felől kapja. 

Előzmény: Katana750 (37135)
feksza Creative Commons License 2024.08.29 0 0 37144

Kösz,elég simán ment.Hercegszántó 0 autó,semmi várakozás.Szerb Maci határ 20perc,Görög határ(Doriani)Maci oldal 20perc Görög oldal 0 perc.Végig gyér forgalom.

Előzmény: Katana750 (37143)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.29 0 0 37143

Hogy sikerült az út?

Előzmény: feksza (37141)
kerkyra Creative Commons License 2024.08.27 0 0 37142

Megnéztem   rákerestem,   vw   golf 7  ennél    sűrűn   előforduló  hiba.. Alsó munkahengert  kell  cserélni   .Már  meg  is  rendeltem     ,és a  fékfolyadékot  is  kicserélem....  

Előzmény: 409 (37139)
feksza Creative Commons License 2024.08.27 0 0 37141

Köszönöm!Igen,lefelé lesz az út.

Előzmény: Katana750 (37140)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.27 0 0 37140

Szerencsés utat! Remélem még csak le délnek indultok!

Előzmény: feksza (37138)
409 Creative Commons License 2024.08.27 0 0 37139

Azért elsőre én megpróbálnék egy fékfolyadék cserét abban a kuplungban. Ez a melegben nagy hőterhelésre beesik, majd alacsonyab hőterhelésen megjavul, akkor szokot előjönni amikor vizes a fékfolyadék bene és felforr. Legalábbis, ha ez olyan autó amiben még cserélhető. A központi kinyomócsapágyasokban nem egyszerű. (ahogy azt cserélni sem) A másik ok a felső henger, de az ritkán javul meg magától.

Előzmény: kerkyra (37134)
feksza Creative Commons License 2024.08.27 0 0 37138

Mi most indulunk este,kb 9kor.Napok óta nézem a boardert,érdekes,azt figyeltem meg hogy a szerb maci határnál hajnali négy körül van egy hirtelen megemelkedő várakozási idő(szerintem alszanak),a görög határon meg de 11körűl ugyanez,1-1 órára.

kerkyra Creative Commons License 2024.08.27 0 0 37137

Hülyeséget  írtam...   a  légtömegmérővel    összetévesztettem....  

kerkyra Creative Commons License 2024.08.27 0 0 37136

EGR-Röl  ha  lehúztad  volna  a csatit, akkor   onnantól  jöhettél  volna   rendesen  elvileg    . Nekem a  céges  traficomon  ha   szarakszik, lehúzom, és  mintha  mi  sem  történt  volna  megy  rendesen. Aztán itthon meg  megpucolom ,és  2 évig megint  jó.... 

Katana750 Creative Commons License 2024.08.27 0 0 37135

Úgy rémlik 2015-ben, volt nekem is majdnem problémás hazaút! A belgrádi hosszú emelkedőn elment a kocsim ereje és talán 30-al vánszorogtam fel. A gázpedálra nem akart reagálni! Valamelyik belgrádi benzinkúton megálltam, persze ahogy felnyitottam a kocsi elejét rögtön jött egy önjelölt 20 év körüli"mechanical".  Érzésből kicsit megkopogtattam az EGR. szelepet mert gyanús volt, hogy tiszta levegő helyett elégett gázokat küld a tűzforró motornak és ez nem olyan jó. Félig meddig helyreállhatott mert ezután kb. 100-110-es sebességgel de hazahozott. Érdekes módon nem kellet cserélni. A szerelőm féktisztítóval kimosta, lepróbázta és azóta is működik. 2020-ban megint kipucolta a szerelőm és a kocsi azóta is rendben teljesít az anyósom szolgálatában. Annyit tanácsolt a szerelőm, hogy minél alacsonyabb etanol tartalmú benzint tankoljak az autóba! 

Előzmény: kerkyra (37134)
kerkyra Creative Commons License 2024.08.26 -1 1 37134

Megjöttünk   :(   Reggel a  hatórási  komppal jöttünk  át  Korfuról...  este   nyolckor   nyitottam  itthon a  kaput. Mindenütt  kis  határokon  jöttünk át. Bitola   ,Pelince  ,és  Bácsalmás....  Szerbiában   elég  erős   forgalommal  jöttünk,    volt  is   egy  két   koccanás...   Kapunyitó    kütyüt  használtam  végig.  mind a  három  országban. A  világ  legjobb   dolga.. Hálát adok  istennek  hogy  beszereztem  őket....  A   kocsimnak  lett egy rejtélyes  baja,   ha  gyorsan  mentem, akkor  beesett a   kuplungpedál.. Ha   100 alá  mentem , megjavult.... Kifele  Belgrád  után  éreztem előszór   hogy  valami  gebasz  van a  pedállal... Ha   nincs  kapunyitó,   haza is  kellett  volna   jönnöm, mert  a kapuktól  nem  tudtam  volna   kuplung  nélkül   elindulni....   Szerencsére, mikor  Lefordultam  BItolának, onnantól a  maradék  9 napban   végig  volt  kuplungom... Hazafele   az  Egnatián   megint  kezdte     csinálni  a balhét...   DE   sikerült  hazaérnem...   Holnap  viszem  is  a szerelőhöz,  cserélje  ki a  kuplung  alsó munkahengert, meg a  felső   munkahengert..

Katana750 Creative Commons License 2024.08.26 0 1 37133

Így volt a legjobb. A román kerülő azért+3 óra, ha nincs fennakadás. De jobb mint 5-öt 8-at állni! Egyébként igen, a román útadó nem pályadíj(akárcsak a bolgár). Lakott területen kívül kötelező. De így okafogyott.  

Előzmény: gabo011 (37132)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.24 0 0 37132

Az imént szerencsésen hazaértünk!

Kriopigiből indultunk itthoni idő szerint 7:15-kor Görög-Macedón határ Evzoninál 25perc, Macedón-Szerb határ Pelincén keresztül 15 perc és végül Szerb-Magyar határ Bácsalmásnál 15 perc.

1 tankolásos pihenővel,1 kajálós pihenővel és egy bajai Aldis bevásárlással együtt 13h 45perc allatt értünk Velencére. Hasonlóan szerencsés és gyors utat kívánok mindenkinek!😉

Előzmény: gabo011 (37131)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.23 0 0 37131

Köszi az ötletet! Meglátjuk! Igazából jobb lenne Hercegszántó vagy Udvar felől menni mert Szekszárd mellett lenne egy kis megállónk de ha nagy a gáz akkor inkább az amit ajánlottál. 

Kell matricát venni Romániára ha arra mennénk?

Előzmény: Katana750 (37130)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 37130

Ha ugyanolyan szívás lesz mint a múlt szombat, neked is javaslom amit Fekszának! Temesmóra-Kiszombor. Olyankor a HR.-felé kerülés sem működik. Viszont a RO-H határon is csak a kicsi ezért nem Nagylakot javaslom. Nagyszentmiklós-Kiszombor nem szokott problémás lenni. A román 6-os út pedig jó.  

Előzmény: gabo011 (37129)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 37129

Remélem nem lesz igazad majd meglátjuk!😀

Előzmény: feksza (37128)
feksza Creative Commons License 2024.08.21 0 0 37128

Szombaton?Készülj kajával vízzel meg üzemanyaggal!

Előzmény: gabo011 (37127)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.21 0 0 37127

Mi szombat reggel indulunk haza! Majd beszámolok mennyi idő alatt sikerül letudnunk az utat.

Én is ránéztem ma és tegnap is a bw-re és egyelőre bíztató a helyzet. Első körben Hercegszántó felé tervezünk hazajutni de útközben módosítunk majd az aktuális helyzet alalpján.

feksza Creative Commons License 2024.08.21 0 0 37126

Igen,hétvégén az is elesett,de igen,mi már alapból arra megyünk jövünk,lefelé semmit nem szoktunk várni,felfelé max 10perc szokott lenni.Röszke felé még véletlenül sem.

Előzmény: Katana750 (37125)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.21 0 0 37125

Akkor nem lesz gond. Neked persze a Verbásznál le és Hercegszántó a legjobb de legutóbb az is vörös volt sőt a Bezdán-Kiskőszeg(Hr) Dályok-Udvar sem volt jobb. De ez ritka. Jó utat kívánok!

Előzmény: feksza (37124)
feksza Creative Commons License 2024.08.20 0 0 37124

Ahogy nézem talán már lecsengett ez az őrület,meg aztán mi kedden éjszaka megyünk,jönni meg csütörtökön fogunk,de mindenképpen fejben tartom ezt a lehetőséget is.

Előzmény: Katana750 (37123)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.20 0 0 37123

Ha ekkora lesz a szívás hazafelé, tartsd észben a Szendrő-Versec-Temesmóra- Temesvár-Nagyszentmiklós-Kiszombor lehetőséget! Elég jó alter.

Előzmény: feksza (37120)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2024.08.19 0 0 37122

Görög útjaimon Kifele és haza is nézem a BW-t, a waze-t, a google-t amit mindhárom legjobbnak ítél az a nyerő. Nem is értem az utazók miért a face határátkelők csoportját nézik, mire onnan választ kap már sokszor késő. A BW-n még műhold kép is van, bár lehet nem mindegyik átkelőn 

Előzmény: feksza (37117)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.19 0 0 37121

Persze, igazad van! Ha van alternatíva akkor a gyorsan változó helyzet sem gond max. átmegy az ember egy másik határátkelőre.

Előzmény: feksza (37120)
feksza Creative Commons License 2024.08.19 0 0 37120

Gyorsan változik a helyzet,azért a Szerb Magyar határon már két napja ez volt a helyzet,most kezd rendeződni,szóval ha indulok haza,ránézek és ha látom hogy 10 órákat írnak,el sem indulok vagy eleve másfelé megyek Nem megyek oda ahol tudom hogy 10óra a várakozás,tegnap és tegnapelőtt is néztem a szerb horvát határt,nem írt egy óra várakozást sem,de a másik oldal Bolgár Román útvonal is hasonló volt.De teljesen mindegy merre mekkora kerülő,inkább megyek mint álljak a dugóba 40fokba.Én megnéztem hogy ha a Horvátok fele jöttem volna haza,+4 óra utazás lett volna,inkább ez mint 10óra várakozás.

Előzmény: gabo011 (37119)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.19 0 0 37119

Már ha van alternatíva mert előbb-utóbb mindenhol sokan lesznek sajnos.

És ahogy felho írta nagyon gyorsan változik a helyzet!😞

Előzmény: feksza (37117)
feketefelho Creative Commons License 2024.08.18 0 0 37118

(kivi000 neked is)

Igen. látom, így igaz sajnos.

Barátaim szombat (tegnap) délután a Bácspalánka-Újlak (SRB-CRO) határon másfél óra alatt értek át, szerencséjük volt.

Most (vasárnap este) már lényegesen jobb ott a helyzet.

Az a baj, hogy óráról-órára változik a kisebb átkelőkön is a várakozási idő, emiatt nincs tuti befutó.

A román-magyar átkelőkön a törökök mellett megjelentek a hazafelé tartó román vendégmunkások is, de ők valószínűleg csak ma okoztak ott torlódást.

A szerb-magyar átkelőkön egyelőre szinte nem is érdemes próbálkozni, mert pl. Röszkénél majdnem annyit kell várni, mint ameddig tart az égész út hazafelé Görögországból.

Ez sajnos egy jól előrelátható katasztrófa volt.

Előzmény: 409 (37108)
feksza Creative Commons License 2024.08.18 0 0 37117

Én pl azt nem értem hogy miért nem néznek rá a határinfóra,ha egyszer azt írják hogy 5-10 órákat várakoznak,akkor nem megyek oda hanem keresek alternatív útvonalat.

Előzmény: gabo011 (37116)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.18 0 0 37116

Ez aztán jól hangzik!😔

Nekem már a 300 perc is durván soknak hangzik egy 6 éves terroristával a hátam mögött. Ha egy ilyet megszívunk tuti többet a környékre sem jövünk autóval!

Előzmény: feksza (37115)
feksza Creative Commons License 2024.08.18 0 0 37115

Az a 300perc is azért 300 mert nem lehet többet jelőlni.A beírásokban 10órákat írnak,szerintem örülnének ha csak 300 lenne.

Előzmény: gabo011 (37112)
feksza Creative Commons License 2024.08.18 0 0 37114

De csak a kis Röszkén.

Előzmény: Pierr_Kardán (37113)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.08.18 0 0 37113

Ma délutántól szünetel a kilépés a röszkei határátkelőnél, akkora a befelé irányuló forgalom, hogy minden sávon a befelé irányuló forgalmat kezelik.

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/csak-belepesre-hasznalhato-a-roszke-kozuti-5

gabo011 Creative Commons License 2024.08.18 0 0 37112

Sajnos most is 300 percet írnak!😒

Remélem jövő szombatra megszűnik ez az őrület!

Előzmény: kivi000 (37110)
kivi000 Creative Commons License 2024.08.17 0 0 37111

Megvárják a következő nyitást vagy hátra arc.

Előzmény: feksza (37109)
kivi000 Creative Commons License 2024.08.17 0 0 37110

Bezdan - Batina-ra is írt ma délután 300 perceket a BW...

Előzmény: feketefelho (37107)
feksza Creative Commons License 2024.08.17 0 0 37109

Egy kérdés.Nézem a Bordert,egésznap vörös volt az összes Szerb-Magyar határ,több órás várakozással.Na most az jutott eszembe hogy mi van azokkal akik olyan határon vannak ami 7-kor bezár?

409 Creative Commons License 2024.08.17 0 0 37108

Mai hír: a magyar-román határ elesett. Mindenhol többórás a várakozás.

Előzmény: feketefelho (37107)
feketefelho Creative Commons License 2024.08.17 0 1 37107

Részvétem mindenkinek aki ott áll a sorban, de ezen a hétvégén nem szabad Szerbián keresztül hazafelé utazni.

És erről tudni is lehetett ... írtam anno egy ilyet: 

https://gorogorszag-info.blogspot.com/2024/02/vendegmunkas-invazio-ii.html

Ez a legdurvább hétvége inváziós szempontból, sőt ha igaz az előrejelzés még hétfőn, kedden sem lesz javulás.

1. Megoldás lehet a GR-BG-RO-HU útvonal. Google szerint ezen az útvonalon nincs hosszú várakozás (csak "kicsit" hosszabb az útvonal ...).

A határokon töltött időt is beleszámolva lehet időben hasonló a két útvonal, de Bulgárián, Románián keresztül stresszmentesen (és olcsón) lehet közlekedni, a macedón, szerb útvonalról ez viszont most nem állítható.

2. A fentinél (BG-RO) jobb változat, ha Újvidék után Verbásznál lehajtunk a pályáról és elindulunk Hercegszántó felé, de nem ott lépünk be Magyarországra (sokan állnak ott is), hanem Kiskőszegnél átmegyünk Horvátországba, majd Udvarnál irány Magyarország és az M6-os.

A török hazatérő csapatoknak van utánpótlása, mert hosszú sorban állnak a TR-BG és a BG-SRB határon is.

Előzmény: Pierr_Kardán (37106)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.08.17 0 0 37106

Aki most jön vissza, az orbitálisat szív, sokórás a várakozás. A gond az, hogy a vésztartalék határátkelők vésztartalék helyein is órákat kell várni :-((

https://index.hu/belfold/2024/08/17/roszke-hataratkelo-varakozas-torlodas-balesetek-vesztegeles-kozlekedes-szerbia/

Előzmény: Toledo75 (37105)
Toledo75 Creative Commons License 2024.08.16 0 1 37105

Szuper! Nagyon jó pihenést nektek és ugyanilyen szerencsés utat kívánok visszafelé is!!!!

Előzmény: gabo011 (37104)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.16 0 2 37104

Jelentem szerencsésen megérkeztünk. Reggel 5-kor indultunk Velencéről és 18:30-kor megérkeztünk Kriopigi-be. Tompán léptünk ki és Szerbia-Macedónia útvonalon jöttünk. Valószínűleg szerencsénk volt de 10 percnél többet sehol sem kellet araszolnunk. A Macedón kapuknál kp-val fizettünk és eurót kaptunk vissza ha volt visszajáró.

Macedóniában tankoltam és gond nélkül tudtam kártyával fizetni.

feksza Creative Commons License 2024.08.16 0 0 37103

Apró mindig van.És soha nem egyedül megyek,mire oda érek az ablakhoz,már nyomják a kezembe az összeget jobbról.

Előzmény: 1 valaki (37101)
1 valaki Creative Commons License 2024.08.16 0 0 37102

Ötszáz eurós alatt nem is ismerem.  :-)

Előzmény: 409 (37099)
1 valaki Creative Commons License 2024.08.16 0 0 37101

Ha van apród, és előre kiszámolod, akkor nem vernek át. Vagy igen, mert két euróst kicseréli mikor odaadod, például.

De ha nem számolod ki, akkor bármit adhat vissza, bolgár leket is.

De a kártyát odaadni, egyszerűbb, mint előre számolgatni, ugye?

Mert ha vezetsz, nem számolgatsz.

Ha mégis, ott gond van.

Előzmény: feksza (37098)
feksza Creative Commons License 2024.08.15 0 0 37100

:-)))

Igazad lehet,erre nem gondoltam.

:-)

Előzmény: 409 (37099)
409 Creative Commons License 2024.08.15 0 0 37099

Neki apró az 50€-os is....... :)

Előzmény: feksza (37098)
feksza Creative Commons License 2024.08.15 0 0 37098

Most nem azért de a fizetőkapunál az aprónál gyorsabb és biztonságosabb fizetési mód,nincs.Ki van írva mindenhol hogy hány euro,kezébe nyomom  adja a nyugtát és kész.Nem is értem hogy hogy verhetnének át ha apróval fizetsz.

Előzmény: 1 valaki (37097)
1 valaki Creative Commons License 2024.08.15 -1 0 37097

Mért nem kártyával fizetsz? Egyszerűbb, gyorsabb,  és nem vernek át. Mert apróba kaphatsz más is, simán megjátszák.

Előzmény: gabo011 (37096)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.15 0 0 37096

Nagyon köszönöm a választ! Holnap reggel indulunk. Akkor Lukoil vagy Makpetrol lesz a cél!

A kapuknál meg fizetek kp-val gyűjtöttem aprót! :-)

Előzmény: Toledo75 (37094)
feksza Creative Commons License 2024.08.15 0 0 37095

Én mindig tankolok a maciknál,mindig kártyával fizetek,meg szoktam kérdezni hogy "bankcard oké?"soha nem volt még nemleges válasz,és soha nem volt semmi problémám.De volt hogy én is fényképeztem,biztos ami biztos.

Előzmény: gabo011 (37093)
Toledo75 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 37094

Engem egyszer próbáltak meg így lehúzni egy Okta kúton vagy 5-6 évvel ezelőtt. Azóta nem tapasztaltam ilyet,bár az tény,hogy nem is tankoltam csak Lukoilnál és Makpetrolnál. Ezeknél én soha nem találkoztam ilyen próbálkozással. Egyébként a fizetőkapuknál is végig kártyával szoktam fizetni eddig gond nélkül. Ami nem tetszik,hogy nem ők teszik ki a terminált ( mint Szerbiában) hanem elveszi a kártyádat és ő húzza le úgy,hogy közben nem látod,hogy mit csinál. Én megbízok bennük,eddig nem volt gond soha. Véleményem szerint fotózni nem szükséges,max megjegyzed fejben,hogy mennyit és mennyiért tankoltál.

Előzmény: gabo011 (37093)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 37093

Macedóniában mennyire ajánlott kártyával fizetni a tankolást? 

Tényleg érdemes lefotózni a kútoszlop kijelzőjét mert megpróbálhatnak átverni? 

Peti0814 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 37092

Rendben, köszi!

Előzmény: feksza (37089)
feketefelho Creative Commons License 2024.08.12 0 0 37091

Néhány szó ismét az Ouzóról ...

Akciós Ouzo a görög Lidl-ben szerdáig ( ha még marad, én ma 10 óra körül már csak a polc mögött találtam). Másfél liter 13,19€.

Hazafelé jövet ugrottunk be pár dologért Ierissosban az ottani üzletbe és akkor jött szembe.

OFF

Most Bulgáriában vagyunk, itt alszunk Kjusztendilben. Elmentünk vásárolni a helyi Kauflandba és igen megdöbbentő felfedezést tettem:

Stavros uozo 0.7L - 9.89

Pesera Mastika 0.7L - 12.99

Ezek az árak LEVÁ-ban értendők, nem €-ban. Olcsóbbak, mint a görög DF-ben.

ON

Szóval, ha valaki lemaradt a DF-s vásárlásról, akkor a Lidl-ben még pótolhatja.

Kulatanál jöttünk át a határon (hétfőn dél tájban), a hosszú sor ellenére fél óra alatt abszlváltuk a két határt. A jobb oldali sor volt a gyorsabb, majd az is ketté vált és ott is a jobb oldali volt a nyerő. A mi görög határőrünk csak ránézett a személyikre, el se vette és csak intett, hogy mehetünk. A bolgár kollégája még ennyit se fáradt, így jött össze a fél óra. A bal oldali sávba állók nem voltak ilyen szerencsések, őket alaposabban ellenőrizték.

Holnap reggel irány az Oltomanci-Ribarci kis határ.

gabo011 Creative Commons License 2024.08.12 0 1 37090

Egy ilyen oda és visszaúttal én is kiegyeznék! :-)

Meglátjuk hogyan alakul a péntek és a jövő szombat. 

Előzmény: AP1112 (37085)
feksza Creative Commons License 2024.08.12 0 1 37089

"zöld"biztosítás igazoló legyen nálatok,nekik az a mániájuk.

Előzmény: Peti0814 (37088)
Peti0814 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 37088

Köszönöm!

Előzmény: 409 (37087)
409 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 37087

Nem kell.

Előzmény: Peti0814 (37086)
Peti0814 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 37086

Sziasztok!

Észak-Macedóniába kell nemzetközi jogosítvány? Konzuli szolgálat oldalán azt írja, hogy szükséges. A héten indulunk autóval Görögbe.

AP1112 Creative Commons License 2024.08.10 0 0 37085

Görögországban jártunk autóval.   Szerda hajnali 2 kor indulás 03:30-ra érkezés Tompára. Itt 2 óra várakozás mert az egész országban leállt a Schengeni rendszer.

Onnan viszont csak kisebb várakozások voltak. SRB-MKD 20p MKD-GRE 5p

15:08-ra érkeztünk Nei Pori ba.

Makedón Görög határ előtt sikerült vészmanőverrel elmenni a nagy kutya mellett, sajnos a mögöttem érkező autó 100 feletti tempóval találkozott az állattal. Figyelni ott sok a kóbor kutya!

Visszafelé Kedd 08:30 indulás már Szalonikiből GRE-MKD határ 20p Vámmentes bolt szintén 20p bár sok mindent nem vettünk mert drága.

MKD-SRB határ bő 1 óra Újvidéki 20p -es bevásárlást követően 18:30 (még a zárás előtt) értem Bácsalmásra.

Makedóniában illetve Magyarországon tankoltam (szerb görög benzin drága)

feksza Creative Commons License 2024.08.09 0 0 37084

Ja nem......nem is nagyon iszom már.Ez még abban az időben ment mikor buli buli hátán volt.Tavaly is csak egy nap volt hogy ittam a görögöknél,akkor is tisztán.

Előzmény: Bendegúz90727 (37083)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2024.08.09 0 0 37083

Az ouzo - kóla kombót a görögöknek ne említsd, mert meglincselnek Nekem sem a világom, tisztán hűtve, jéggel. olivabogyóval

Előzmény: feksza (37052)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2024.08.09 0 0 37082

Én nagy ouzo rajongó vagyok.Mikor megyünk be Görögországba,még a senki földjén a Görög határ előtt, szépen félreállok, a bal oldali sáv mellett vannak parkolók. Kocsi bezár, szépen átmegyek a túl oldalra , mi a görögországból kimenő. Na, ott van a Dutyfree, idén 17 euro volt a 2 literes pilavas ouzo.2 a kosárba, vissza a koccsihoz és belépés Görög honba.Mivel 2 hét alatt elfogy majd az összes, hazafele ismét feltankolás. Soha senki nem szólt miért állok félre. Anyagilag harmad áron, az országban 0,7 deci 10nél nyit.1 hónapja a 12-s ha kettőt veszel 12.-volt , 

Előzmény: feksza (37052)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.06 -1 0 37080

5-6 éve legalább!

Előzmény: feksza (37076)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.06 -2 0 37079

Kapják be a Görögök! :-)

Ha jók az infóim akkor délelőtt 10h-tól délután 17h-ig szívtak ott. Vasárnap este 10-kor indultak és hétfőn este 19h-re értek a Chalkidikire. :-(

Előzmény: feksza (37078)
feksza Creative Commons License 2024.08.06 0 0 37078

Pont most mondta az asszony hogy a Macik engedik a sort ész nélkül,a görögöknél meg két kapu működik/ött.Egyébként hány órakor voltak ott?Én is figyelgetem a Border-t,én úgy látom hogy az a reggel 7-8óra a kritikus, előtte utána helyreáll a rend.

Előzmény: gabo011 (37077)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.06 -1 0 37077

Nagyon kiszámíthatatlan ez a határátlépés dolog! Tegnap az ismerősék 7 órát araszoltak a Macedón-Görög határon most a BorderWatcher szerint reggel óta 0-15 perc a várakozás! 

Ki érti ezt? :-)

Előzmény: Tamás Ács (37070)
feksza Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37076

Lehet,az volt előttem hogy többször volt ez téma hogy a bs feliratos dizelt kell tankolni.Aztán azért vetődött ez fel bennem,hogy mennyire aktuális ez a dolog.De akkor tulajdonképpen már ott is az van.

Előzmény: Katana750 (37075)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.05 0 0 37075

Még annyit, hogy talán túlgondoltad ez az "euro dízel"-t! Ez nem egy minőségi mutató. Ugyanaz mint a MOL-Evo dízel. Shell fuel save d. stb. Ha akarod, ha nem kénmentes maciéknál. 

Előzmény: feksza (37073)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.05 0 0 37074

Akkor tudsz mindent. Valamiért az én öngyújtósaim nagyon értékelik az ottani gázolajat. Tízedére csökken a füstölés nagy gázadásnál. Szinte nem is látszik. Itthon a labanc kúton tankolok és hát van füst erős gázadásnál. Az Astra és az X5 is így reagál. 

Előzmény: feksza (37073)
feksza Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37073

Pont ez,hogy ezen a kúton feltüntetett "euro dizel" azt takarja-e amire nekem szükségem van.És a további kérdésem is erre vonatkozott,hogy kell-e egyáltalán még ezzel foglalkozni náluk,vagy már ők is kénmentest árulnak.

Előzmény: Katana750 (37067)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37072

Igen az M6 opció lehet de akkor inkább Hercegszántó-Baja-Szekszárd. 

Béci 72 Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37071

Szerintem a rengeteg török Nis után elkanyarodik Szófia felé,majd Plovdív,Istambul az útvonaluk.Észak-Macedonia felé csak a Görögországba tartók mennek.Ez jó eséllyel kisebb tömeg.Augusztusban meg a török "hordák" vissza is szeretnének jutni Nyugat-Európába.

Tamás Ács Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37070

Bulgária felé nincs tapasztalatom, arra nem kerültem még.

Viszont velencei célként érdemes lehet elgondolkodni a Kiskőszeg majd onnan Udvar átkelőkön is, majd onnan M6

Előzmény: gabo011 (37069)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.05 0 0 37069

Nagyon köszönöm a részletes választ! Remélem igazad lesz és lefelé már nem lesz gond! :-)

16.-án indulunk Velencéről és azt már eldöntöttem, hogy a Szerb határon Tompa vagy Bácsalmás esetleg Hercegszántó! Ezek tűnnek egyszerűbbnek tőlünk. 

A hazafelé út ezek szerint nagyobb probléma lesz. Bulgária felé nem jobb a hazaút? 

Előzmény: Tamás Ács (37066)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.05 -1 1 37068

A bolgár online útadó vásárlás problémamentes. A szerb bolgár nagyhatár ugyanaz mint Röszke-Horgos. Lehet 15 perc meg 5 óra. Augusztusban lefelé már csökken a forgalom de csak hétköznap, keddtől csütörtökig mennék! Benzinkútnál(Nis előtt) megnézni a határkamerákat és ha szívás van akkor Vladicin Han-Strezimirovci! Bulgáriában a Kulata-Promachonas a követendő irány!

Előzmény: lacapákó (37063)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37067

Ha mindkét fajta kénmentes,(márpedig az) és itt az egyik fajta van(evrodízel) akkor mi a kérdés? 74,50 volt július 24.-én. Tehát az ára is tiszta. Néhány dénár ide oda ugrál ahogy itthon is. 2 éve van kb. ez a kút. Teljesen rendben van.

Előzmény: feksza (37060)
Tamás Ács Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37066

Augusztus 2. felében történő indulásnál, már nem kell számottevő határforgalommal számolnotok a kifele oldalon.

Sokkal inkább a hazaút foglalkoztasson benneteket. 

Alternatív jól bevállt határátkelők:

Magyar szerb határszakasz: Tiszasziget vagy Hercegszántó

Szerb Macedón: Pelince

Görög Macedón: Dorjan

Előzmény: gabo011 (37065)
gabo011 Creative Commons License 2024.08.05 0 0 37065

Hasonló gondolatok fogalmazódtak meg bennem is! 16.-án indulunk Görögországba és 24.-én jövünk haza. 

Egy ismerős most van úton és 22h-kor indultak és most lépték át a Macedón-Görög határt. Azért ez nem annyira hangzik jól! :-(

Én nem szívesen vezetek éjszaka ezért reggeli indulást tervezünk 5-kor mondjuk.

Van valakinek bevált útvonala amin nem kell 3-4 órákat araszolni a határokon? 

Előzmény: lacapákó (37063)
Hortennttrotter Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37064

Szerintem Te jobban erzed magad! 

Előzmény: Aszi60 (37062)
lacapákó Creative Commons License 2024.08.05 -2 0 37063

...hát mostanában elég sz@rul néznek ki a határok.

Elkezdtem latolgatni a Bulgár útvonalat, mert a cél egyébként Stavros, így nem tűnne rossz választásnak.(?)

Tavaly itteni instrukciók alapján Dojran felé mentem, de csekkolva a jelen helyzetjelentéseket, kezdek besz@rni,

mert már ott is órákat jeleznek az átlépésre. Bulgáriában az E matrica vásárlásában (online) van tapasztalatotok, mennyire működik jól és biztonságosan!?

Ahogy nézem a távolság (google alapján) azonos, viszont lassabb, amely a határátlépésekkel (reményeim szerint) kompenzálható.

Most úgy sáfárkodtam, hogy 20-án esti órákban (7-8) indulnék, remélhetőleg a tűzijáték miatt akkor még nem lesz erős a forgalom.

Szívesen venném a tanácsaitokat, persze addig még van egy kis idő.

Aszi60 Creative Commons License 2024.08.05 -1 2 37062

Hát lehet, hogy téged az asztal körül kergetett a mami, ha nem volt a napi kiflipénz mellett egy ötezres a zsebedben, de ezzel sokan másképpen vagyunk. Aki pedig azt mondja, hogy csak annnak jár Görögország, akinek jó vastag a buxája, az egyéb disznóságokra is képes. Én például a legolcsóbb megoldásokat keresem, spóróolok rá fél évig, és (legalább) ugyanolyan jól érzem magam, mint te.

Előzmény: 1 valaki (37042)
feksza Creative Commons License 2024.08.05 -1 0 37061

Előzmény: feksza (37060)
feksza Creative Commons License 2024.08.05 0 0 37060

Ez a része tiszta,én most elsősorban azért kérdezem mert most kicsit máshogy ütemezem a tankolást.A térképen a kutakat nézve találtam pl ezt,ez a Szerb maci határ után van.Kérdésemet azért tettem fel mert pl itt is csak egy diesel van a felsorolásban,és ezért lennék kíváncsi hogy mennyire aktuális még ez a kénmentes kérdés.

Előzmény: Katana750 (37059)
Katana750 Creative Commons License 2024.08.04 -1 0 37059

BC.=Bez Sulfur=kénmentes. Mindkét Észak-M,-ban kapható gázolaj ilyen.Kénmentes. Bár nem a Laci vagyok és szerintem vagy 20x leírtam már! Szerintem neked is! De, ismétlés a tudás anyukája. 

Előzmény: feksza (37058)
feksza Creative Commons License 2024.08.04 -1 0 37058

Laci most ezt elsősorban tőled kérdezném,É-Maciknál üzemanyag kúton ha az van kiírva hogy "euro diesel",akkor az jó eséllyel kénmentes?Vagy egyáltalán mennyire aktuális még ez a dolog,már hogy ezzel foglalkozni kéne?

Előzmény: 409 (37050)
Béci 72 Creative Commons License 2024.08.04 0 0 37057

Se bankkártyám,se bankszámlám nem volt akkor,csak kp.

A kocsim egy régi szívódízel,kiment a világból hiba nélkül🙂

Előzmény: Boarhunter (37055)
dokeee Creative Commons License 2024.08.04 0 0 37056

Toniccal, jéggel citrommal kurvajó, magában nem.

Boarhunter Creative Commons License 2024.08.04 -1 0 37055

Amikor először mentünk kisgyerekkel, igényeltem egy hitelkeretet a bankszámlámhoz...amit persze soha nem vettem igénybe és frankón meg is feledkeztem róla.

Aztàn amikor lebetegedtem és a kezelések miatt nem olyan ütemezéssel jöttek az utalások a számlára mint a szerződésben előírtak, nekiállt a bank piszkoskodni, meg mindenféle morbid megoldásokat kitalálni, hogy miként tartsam fönn a soha nem használt hitelkeretet. Amúgy is volt elég bajom,  berágtam...banki ügyintézőt még nem küldtek el olyan csúnyán a qrva anyjába mint én akkor.

Régen, gyerek és felelősség nélkül én is lazább költségvetéssel indultam neki.

Előzmény: Béci 72 (37054)
Béci 72 Creative Commons License 2024.08.04 -1 0 37054

Akkor Márka volt.De 2000 körül már volt euró,nem?

A lényegen nem sokat változtat,a kocsi esetleges javíttatására nem lett volna pénzünk.

Előzmény: Boarhunter (37053)
Boarhunter Creative Commons License 2024.08.04 0 0 37053

Ne lódíts, amikor Te fiatal voltál, még nem is volt euró...

:-)

Előzmény: Béci 72 (37045)
feksza Creative Commons License 2024.08.04 -1 1 37052

Én imádom,az ouzo colát is,az meg olyan mint a negro,főleg régen ittam sokat.Volt olyan hogy a discoba itthon csak miattunk tartottak,ez azért is jó volt mert ha mentünk a pult felé már csinálták is,legfeljebb messziről mutattuk hogy hányat kérünk.De tény hogy sokan nem bírják.

Előzmény: Pierr_Kardán (37051)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.08.04 -1 0 37051

Az uzo és (Törökországban) a raki nekem is tiltólistás. Még a szagukat sem bírom :-(

409 Creative Commons License 2024.08.03 0 0 37050

Én az uzo-val vagyok így. Utálatos az az ánizs íz. (retsinát meg sem kóstoltam) Ennek ellenére vagy tízen éve hülye fejemmel leálltam uzo-t inni egy göröggel. A végeredmény sosem derült ki, egyikünk sem emlékezett rá. (~filmszakadás) A vendéglő tulaja sem árulta el, azt mondta akkora show volt amit ketten előadtunk, hogy a bolt vendégei voltunk. Hogy mi is történt, azt ma sem tudom. Mint ahogy azt sem, hogyan kerültem vissza a szállásra, de másnap ott ébredtem. Arra a napra azóta sem vágyom, uzo-ra meg végképpen.   :))

Előzmény: Pierr_Kardán (37048)
Boarhunter Creative Commons License 2024.08.03 -2 0 37049

Szerintem a retsináról a görögök sem tudják, miért szeretik...ha szeretik egyáltalán.

Afféle kármentés lehet, a leggyengébb minőség eldugása fenyőgyanta mögé.

Előzmény: Pierr_Kardán (37048)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.08.03 -1 0 37048

Szerintem semmi baj a Mythos sörrel, nyáron szokott lenni az Auchanban, mindig veszek pár zsugorfóliával. Amúgy, ha kint vagyunk, akkor én is inkább a Fix dark sörét iszom.

Amivel engem ki lehet kergetni Görögországban a világból, az a retsina. Lehet, hogy egy autentikus görög ital, de akkor is vacak :-((

Előzmény: Öregnigger (37043)
Béci 72 Creative Commons License 2024.08.03 0 0 37047

"Udvariasan mondták..."

Vagyis nem b-vel kezdték a mondatot?🙂

Előzmény: Boarhunter (37046)
Boarhunter Creative Commons License 2024.08.03 0 0 37046

Én sem vagyok sörös, nem értek hozzá. De amikor az embereimnek Mythost hoztam souvenir gyanánt, azt mondták, erre ne költsek máskor eurót... :-)

Udvariasan mondták...

Előzmény: Öregnigger (37043)
Béci 72 Creative Commons License 2024.08.03 -1 0 37045

Igen,ez benne van a pakliban☹️

Fiatalabb koromban,sokszor 50 euróm se maradt mikor hazaértem☹️

409 Creative Commons License 2024.08.03 0 2 37044

Annyira felesleges ezen rugózni.

Lehet hogy előrelátó és van tartalék, azért számolgat, hogy a visszaútra is biztosan megmaradjon.

Rögtön azzal jönni, "csóró" ne induljon el, kissé cinikus hozzáállás akkor, ha nem is ismerjük a körülményeket.

Valaha én is mentem úgy, hogy ki kellett számolni mennyit költhetünk, hogy a tartalék is megmaradjon. Ettől még akkor is remek nyaralás/ok/ volt/ak/. :)

Öregnigger Creative Commons License 2024.08.03 0 1 37043

Inkább boros vagyok ( nyáron fröccs) de azért szerintem a Mythos egy elég gyengécske sör! 😄.

De majd a hozzáértők mindjárt megírják 

1 valaki Creative Commons License 2024.08.03 -2 1 37042

Igazad van, segíteni lehet.

Csak 1 kérdés, szoros a költségvetés:

útközben bármi probléma lesz, nem lesz nála 50 - 200.000 Ft, inkább ottmarad?

Ez felelőtlenség, akkor ne menjen 1000 km-re.

"addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér"

Előzmény: Limetree (37041)
Limetree Creative Commons License 2024.08.02 -1 3 37041

Ne veszekedjetek! Ez az egyik legjobb fórum. Vannak válogatós gyerekek és vannak olyan utazók, akiknek elég szoros a költségvetésük. Nekik is lehet segíteni.

Még 40 nap és mi is megyünk. 

kerkyra Creative Commons License 2024.08.01 -1 0 37040

Végre   valaki  értette mit  akarok  pofázni  :)   

Előzmény: Tamás Ács (37024)
Béci 72 Creative Commons License 2024.08.01 0 0 37039

Mi kb.20 évvel ezelőtt,unokatesómékkal két kocsival úgy mentünk,hogy szinte minden napra le volt fagyasztva a kész ebéd,csak egyszer-kétszer mentünk el vendéglőbe enni.Be volt osztva,hogy mikor ki gondoskodik az étkezésről,és a hozzá kapcsolódó dolgokról.

Előzmény: Maximboy (37034)
Boarhunter Creative Commons License 2024.08.01 -3 1 37038

A sörös akcióddal megspóroltál 2500 forintot?

Na ez az igazi fillérbaszás még ha a többiben van is igazságod.

Eleinte én is megraktam a lakókocsi hűtőt alapanyagokkal, a kedvenc ice-teámból is befigyelt pár karton aztán felhagytam vele, vettem a helyi húst, lidlis gránátalma és eper üdítőt, görög bort.

Sört meg nem iszom.

kisfo Creative Commons License 2024.08.01 -1 1 37037

+++++

feksza Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37036

Ja ja láttam én már magyarokat a tengerparton jénaiból krumplistésztát enni....

Hortennttrotter Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37035

Akkor ujra leirom, hogy allitolag a pizza hagyomanyos gorog etel, a velencei korszakban jutott el Olaszorszagba. Vannak 100 eves gorog pizzeriak, egyszer probald ki! Nem azt mondtam, hogy a pizza hut Ba menjel 

Előzmény: kerkyra (37032)
Maximboy Creative Commons License 2024.07.31 0 9 37034

Kövezzetek meg, vagy savazzatok le, de ha nem is Borsodit, azért egy tálca DAB-ot bedobtam az autóba, mikor indultunk. Persze nyaralás, de egy euro alatt nem nagyon találok normális sört sehol, a DAB meg otthon 300 Ft volt akcióban. :-)

Amúgy jobbnak gondolom előre tájékozódni és igen, akár ezért, mert az ember akkor úgy indul neki, hogy viszi a fagyasztott pörköltet. 

Van aki megteheti, hogy minden nap minden étkezését étteremben abszolválja, van akinek ez nem fér bele, de anélkül szeretne elmenni valami szép helyre, hogy minden étkezésnél 100 eurókat kelljen otthagynia.

13 éjszakára jöttünk főszezonban 2 gyerekkel, ha minden nap étteremben eszünk, 50-80 euró a kaja, egy étkezésre.

Ha csak vacsi, mert az ebéd a parton valami egyszerű volt, akkor is napi 100 euró körül van a napi étkezésre fordított összeg (reggeli, nasi, ebéd, vacsi). Ez (egyszerű matekkal) is 1200-1300 euró a nyaralás alatt. 

A mi összköltségünk a 13 éjszakára szállással (üzemanyag és minden sallang) együtt nem éri el az 1800 eurót. 

Szóval lehet nagyzolni, meg lehet azt mondani, hogyha nem telik, akkor maradj otthon (mintha az olcsóbb lenne), de ennyiből a gyerek a tengerben fürdik, még ha hideg kaját is eszik vacsorára. :-D

Évek múltán úgy is arra az élményre emlékezünk vissza, hogy milyen gyönyörű vörös fényárban úszik a tengerpart a lenyugvó nap fényében és nem arra, hogy mikor, melyik étteremben milyen tradicionális ételt ettünk.  

Ja, és amúgy meg, sokkal jobban esik a parton egy hideg DAB, mint egy Mythos, bár aláírom, ez szubjektív. :-D

Most viszont már jöhetnek a kövek meg a savak!

Előzmény: Béci 72 (37004)
feksza Creative Commons License 2024.07.31 -1 1 37033

Neked hogy jut eszedbe itthon nem tradicionális magyar ételt enni?

Előzmény: kerkyra (37032)
kerkyra Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37032

Lehet  hogy  sok  pizzát  esznek, de  én  biztos  nem  fogok  ott  sose...   A  halálom mikor  valaki   pizzát  akar   kint  enni.....    Sose  fogom megérteni, valakinek  hogy  jut eszébe  hogy  kint azt egyen....  Én mindig az adott  ország  ételeit  fogyasztom míg  kint tartózkodom...   Na  a pizza    Görögöknél  nincs a  listámon....  

Előzmény: Hortennttrotter (37023)
feksza Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37031

Akkor ez elég kacifántosra sikerült.........A pizzához még én is hozzátennék annyit hogy én sem szoktam azt enni a görögöknél,én leginkább souvlaki párti vagyok,de a gyerekeknek vettünk már pizzát,amit természetesen megkóstoltam,és azt kell mondjam hogy benne van az életem 5 legjobb pizzájába.

Előzmény: Katana750 (37030)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37030

Furcsán alakult de rendben volt. Mi eddig csak hármasban mentünk 12 éve. Most először jöttek ismerősök akik először voltak, miattuk nem tengerparti hotel lett foglalva(olcsóbb). Mindkét dolog hiba volt. Még a pizzáról jut eszembe! Tavaly paralia korinouban voltunk(közel paralia katerinihez) egy olyan hotelben foglaltunk amelynek olasz volt a főnöke. Nem volt pizza. De olyan pasták!!! Tenger gyümölcsei!! És soha jobb souvlaki.  10 ből 9 szer a hotelben vacsoráztunk. A reggeli svédasztal is nagyon változatos volt. A tengeri kilátás egy építkezés volt és az ígért négyzetméter sem volt meg. Most egy gyönyörű, tágas, mindenhonnan a tengerre néző, csodás állapotú hotelben voltunk de szegényes reggeli a többit ki sem próbáltuk. Nem fogadtak el kp.-t mert tiltja a törvény. Miután megoldottam nagy kegyesen szólt a recepciós, hogy végül is ha odaadom neki kp. akkor ő ráteszi a saját számlájára és befizeti onnan! Anyádnak! 13 óra utazás után küldözget Poligíroszba, Néa Moudániába bankba, hogy tegyük rá a kp,-t a Revolut kártyánkra a görög bankba! Kérdezem ez hogy lehetséges? Simán, nem probléma. 4 bankból 1 volt ahol szóltak valamit hozzánk, annyit, hogy nem. Aztán szóltam egy itthoni barátomnak aki a saját Rev. számlájáról átküldte a megfelelő összeget az enyémre és ennyi. Na mindegy, ez csak az érkezési napra nyomta rá a bélyegét. De a recepciós végig jéghideg volt velünk szemben mert a nőm "okosan" még ott helyben írt valami google értékelést. Egy foglalásban volt a két szoba egy néven és "természetesen" emeletkülönbséggel helyeztek el minket! Nem jeleztük, hogy egymás mellettit szeretnénk! 1 foglalás 2 szoba! Na mindegy ráért volna itthon értékelni! A Booking meg kabaré! Felkér értékelésre és csak a pozitívat hozza le. Beszarok. Na mindegy, a jövő teljesen bizonytalan mert melót váltottam és csak azért mehettem el szabira mert már akkor le volt a hely foglalva amikor még nem ezt a melót csináltam. Persze lemondhattam volna de nem akartam. Ezután nem évszakfüggő lesz a nyaralás hanem, hogy mikor nem szolgálom a filmművészetet!:-)) 

Előzmény: feksza (37028)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.31 0 0 37029

Mennyit vívtam én amiatt amit írtál a régen kikopott megmondókkal! "a frissen regelt madár" az olvasson vissza 100 oldalt nem szolgáltató központ vagyunk! A la szaganaki. Tisztes őszes, szalámi, gumped papó,stb. Voltak páran. Mondjuk én is visszavettem de annak gyakorlati okai vannak. Leszálltam a magas lóról decemberben és nincs napi tapasztalat már az úton. Meg jobb a Török Laci csoportja. Annyira utálok helytelenül írni és itt nincs javítási lehetőség ha elhibáztam és elküldtem. A Face. ebből jobb. Azért nem hagytam el ezt a fórumot sem. Hátha jól jön valakinek amiről itt szó van!    

Előzmény: Pierr_Kardán (37018)
feksza Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37028

Én ezt már csak viccnek szántam:-).

Egyébként rendben volt az utazás,nyaralás?Mi Augusztus végén megyünk most, és szeptember 5.-én jövünk haza.Ennyire még sosem toltuk el,itt a haza út lehet érdekes,nem tudom hogy a törökök mennyire indulnak meg nyugat fele.

Előzmény: Katana750 (37027)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37027

Azt passzolom. Nem eszek pizzát Görögországban, a gyerek sem és elég messze voltunk Paralia Katerinitől. 

Előzmény: feksza (37008)
Hortennttrotter Creative Commons License 2024.07.31 0 0 37026

Vannak olyan elmeletek, hogy a gorogok elobb csinaltak pizzat, mint az olaszok es a velenceiek kozvetitesevel jutott el Olaszorszagba. Ezt mar soha nem fogjuk megtudni.😂

Előzmény: Tamás Ács (37024)
409 Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37025

Hatalmast tévedsz, ha abból hsz.-ből azt olvastad ki, hogy a görögök nem esznek pizzát!

Tamás Ács Creative Commons License 2024.07.31 -1 0 37024

Senki nem vitatja, hogy a görögök esznek-e pizzát, vagy sem.

Nyilván esznek, mint ahogy mi magyarok is eszünk.

Persze van görögös pizza, mint ahogyan van magyaros is.

Az üzenet inkább az lehetett, hogy Görögországban inkább ne a pizzát kóstóld meg, van sok egyéb ételük, ami tradicionálisan görög. Érdemes ezekkel próbálkozni.

A kérdezőnek pedig nyilván arra utalt a kérdése, hogy össze tudja hasonlítani a kinti árakat a hazaikkal.

Hortennttrotter Creative Commons License 2024.07.30 -1 0 37023

Hatalmasat tevedsz, gorogok rengeteg pizzat esznek es sokkal jobbak mint az olasz! 

Előzmény: kerkyra (37016)
Hortennttrotter Creative Commons License 2024.07.30 -1 0 37022

Arrol nem is beszelve, hogy Gorogorszagban sokkal jobb a pizza, mint Olaszorszagban, legalabb is az osszes kulfoldi szerint. Es gorogok is nagyon gyakran esznek pizzat, vannak kifejezetten gorog pizzak. Ugyhogy az nincs kepben, aki ,,kioktatta” a pizza irant erdeklodot! 

Előzmény: Pierr_Kardán (37013)
feksza Creative Commons License 2024.07.30 -1 0 37021

Én nem sok fórumon vagyok fent, igazából kettőn,de a kérdésemre mindig kapok értelmes segítőkész választ.Nyilván ha bugyuta dolgot kérdeznék,akkor a válasz is olyan lenne.

Az étlap meg amit ide raktál,tisztán látszik hogy csak a turistáknak szól,épp hogy csak nincs rajta az "ungarise gulás".Mi az ilyen helyeket kerüljük messziről.

409 Creative Commons License 2024.07.30 0 0 37020

"...és milyen furcsa..."

Azért Te sem bírtad ki, hogy ne rúgjál bele valakibe....  ://  Pedig az csak egy kérdés volt, amit utána, nehogy félreértés legyen, el is magyaráztam.

Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.07.30 -1 0 37019

Ja, igen, az idén nem jutottunk el Görögországba, de ezt csináltam ma ebédre :-)

Sült kagyló és rákfarok sültkrumplival és gremolataval :-))

Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.07.30 0 5 37018

Sajnos pont ezért haldokolnak az Index fórumok. A segítőkészség régen kihalt, itt mindenki a frankót akarja megmondani, ha valaki kérdez, akkor nem választ kap a kérdésére, hanem sok-sok hozzászóláson átívelő kioktatás-halmazt. Amikor az itt fórumozók először mentek autóval Görögországba, akkor azért mindenki megkérdezte Szekeres Istvánt a tudnivalókról, ő pedig lelkesen válaszolt, akkor is, ha már tucatszor leírta (ha mást nem is válaszolt, de írt egy linket az általa készített útvonaltervről).

Persze az is igaz, hogy azok a szavak, hogy #paralia; #mennyibekerül; #fagyasztottpörkölt; #rántotthús már 10 évvel ezelőtt is balhét váltottak ki minden görög fórumban.

Na végülis mindegy, de azért lássunk 2024. május végi árakat Paralia tengerpartján lévő étteremből

Ja, és milyen furcsa, ismerik a "korsó sör" fogalmát.

Clint Fastfood Creative Commons License 2024.07.30 -3 2 37017

Jobb is, hogy nincs kisgyereked!

(Neked is, meg főleg a gyereknek :-)))

kerkyra Creative Commons License 2024.07.30 -1 0 37016

nem  vagyunk  egyformák, de  ha  éhen halnék, akkor  sem  ennék  Görögországban  pizzát.... Még a  gyereknek  sem  venném meg,ha  kicsi  gyerekem lenne   :)  Mi amíg  kint  vagyunk, csakis  görög  kajákat  zabálunk..  Rómában  megeszem a pizzát....    

feksza Creative Commons License 2024.07.30 0 0 37015

Ez pontosan így van,én is vettem már pizzát az 5év alatti gyerekeknek,de pontosan ezért sem érdekel az ára,mert ha 10 ha 20 euró,akkor is meg fogom venni.Szerintem az egészben az a gáz hogy becsomagolva azután érdeklődni hogy mi mennyibe kerül.Bár nekem sem jut eszembe ott pizzát enni sem "ungarise gulást".

A másik határbíró Creative Commons License 2024.07.30 -1 0 37014

Nem a pizza a lényeg, hanem hogy csomagolás közben, indulás előtt egyáltalán felmerül a kérdés egy fórumban, hogy alap dolgok (kaja, pia) mennyibe kerülnek. Kb. pont annyira számítanak egy nyaralás költségvetésében, mint hogy 540 vagy 600 Ft a benzin.

Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.07.30 0 2 37013

Legyél már kicsit toleránsabb, miért baj, hogy megkérdezte a pizza árát? Ha gyerekekkel utaznak, akkor bizony fognak pizzát "zabálni".

Lehet, hogy neked a stifado jobban bejön Görögországban, mint a pizza, de ha a gyerek nem akarja megenni a tradicionális görög ételeket, akkor marad a pizza.

Előzmény: kerkyra (37009)
409 Creative Commons License 2024.07.29 -1 0 37012

Azért kérdezem, hogy van Görögországban a tradicionális "korsó" sör? Én még nem találkoztam vele, de ez nem jelent semmit, nem is kerestem. Ja, és Parália környékét sem ismerem.  :)

Előzmény: kerkyra (37011)
kerkyra Creative Commons License 2024.07.29 0 0 37011

Az  is max   görög  sör....  na  de  pizza   ?  

Előzmény: 409 (37010)
409 Creative Commons License 2024.07.29 -1 0 37010

Korsó sör?  :)

Előzmény: kerkyra (37009)
kerkyra Creative Commons License 2024.07.29 -3 3 37009

Ostoba  kérdésre  ostoba  válasz  dukál...  Most  komolyan  Görögországban  akarsz  pizzát  zabálni   ?  

Előzmény: Robagni (37006)
feksza Creative Commons License 2024.07.29 -2 1 37008

De a kérdező arra kíváncsi hogy Parallián mennyi a pizzaszelet. 

Előzmény: Katana750 (37005)
feksza Creative Commons License 2024.07.29 -2 3 37007

Nem válaszoltam,kérdeztem.

Előzmény: Robagni (37006)
Robagni Creative Commons License 2024.07.29 -4 1 37006

Ostoba válaszod alapján nem te lettél megszólítva. De nem bírtad ki.

Előzmény: feksza (37003)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.29 -1 1 37005

Pénteken jöttünk haza a Halkidikiről, ott 4-4,50 a gírosz pitában. 8,50-9 a tál. Muszaka8-9€ Szuvlaki 4-5€ Tengeri okosságok 12-15€. Sört nem iszok, fagyit, jégkrémet grátiszba kaptunk vacsora után.(volt ahol dinnyét) Ahol volt házibor ott 6€ fél liter, de nagyon ott volt. Paralián van Lidl vásárolni úgyhogy somindent nem érdemes itthonról vinni! Kivéve ha szódavízes vagy! Az brutál drága itthonhoz képest. 

Előzmény: uhringabi1 (37002)
Béci 72 Creative Commons License 2024.07.29 -1 1 37004

Visznek Borsodit🙂

Előzmény: feksza (37003)
feksza Creative Commons License 2024.07.29 0 6 37003

Most nem azért,de nem marhára mindegy?Vagy ha nem annyi mint amit te gondolsz akkor kicsomagoltok és mégsem mentek?

Előzmény: uhringabi1 (37002)
uhringabi1 Creative Commons License 2024.07.29 -4 0 37002

Sziasztok!

Készülünk Paráliára, már csomagolunk.

Kérdezem attól, aki most van ott, vagy már hazajött.

Milyen árak vannak most? Pl. gyros, gyrostál, pizzaszelet, korsó sör, fagyi?

Köszönöm a segítséget!

Katana750 Creative Commons License 2024.07.26 0 0 37001

Haza is gurultunk. Itthoni idő szerint 9:30kor indultunk, Evzoni 40 perc. Presevo 38 perc. Hercegszántó 3 perc +az út és 22:20kor itthon.(Gyál) 

Katana750 Creative Commons License 2024.07.24 -1 0 37000

Mindkét verzió lehetséges, csak eddig még soha nem találkoztam ilyennel Görögországban. Természetesen érthető, hogy nem ivóvizet használunk ha fogytán van. 

Előzmény: The_Rible (36999)
The_Rible Creative Commons License 2024.07.24 -1 0 36999

A másik lehetőség, hogy van ugyan fúrt kút, de az is brakkvizet ad (érthető módon).

The_Rible Creative Commons License 2024.07.24 0 0 36998

Nem sótalanított tengervíz? Nagyon sok országban nincs édesvíz, és a tengervízből nyerik az ivóvizet is.

Például:

https://itagroup.gr/en/milo-s-desalination/

Előzmény: Katana750 (36997)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.21 -1 0 36997

Nem tudom más tapasztalt e ilyet, a hotelben nemcsak a medence vize olyan minek nevezzem ízű, de a teljes vízvezetékrendszer ilyen félig vagy nem tudom hanyadrészt tengervíz. Nem habzik a szappan(tusfürdő), ha belefolyik az ember szájába, bizony "köpni kell" ahogy az AE. Bizottság javasolta egykor! Úgy tűnik takarékoskodás van az ivóvízzel. 

Hortennttrotter Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 36996

Iden januartol, ha jol emlekszem, minden 500 eu feletti vasarlas csak kartyaval, vagy banki utalassal lehetseges, ez nem csak a szallasokra vonatkozik. En 800 euros elektromos rollert akartam tavasszal venni kp es elzavartak a Pubicbol kartyaert. 

Előzmény: Katana750 (36995)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 36995

0,5% ifa, 13% áfa+környezet védelmi díj.(nem volt részletezve) 500€ feletti bookingos(nem közvetlen) foglalás esetén, fizetés csak Visa-Mc. kártyával! Visszakerestük az "apróbetűs" részt. Tényleg le volt írva.

Előzmény: feketefelho (36994)
feketefelho Creative Commons License 2024.07.18 0 0 36994

Mennyi idegenforgalmi adót fizettettek veletek?

"... nem lehetett kp. fizetni a hotelt ..." - Érdekes, eddig a kp-t szerették a legjobban ...

Előzmény: Katana750 (36990)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.17 -1 0 36993

Nem.

Előzmény: ks33 (36992)
ks33 Creative Commons License 2024.07.17 0 0 36992

Sziasztok. A makedónokhoz kell nemzetközi jogsi? Köszi

T-boy01 Creative Commons License 2024.07.17 -1 0 36991

https://www.facebook.com/groups/342321927678294

Albánia

itt az utakrol is irok, linkelek.

Előzmény: BogEszter (36974)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.17 -1 0 36990

A lehúzás próbálkozás annyira kicsinyes, hogy elfelejtettem leírni. A második Makedón fizetőkapunál kicsit tovább tartott a procedúra mint szokásos és hamar jött 3 sms. Revolutéktól, hogy tiltják a tranzakciót! Előtte, utána semmi gond. Emberünk 3×próbálta lehúzni a kártyát kemény 1€-val. Volt egy kis dudálás a sorból mert számonkértem az embert. Előjött valami vezető, mutattam neki az értesítéseket, kiküldte az embert és fizettem kp. az 1€-t. Remélem már munkanélküli a piszok disznó! A víz itt a Toroni öbölben szerintem 30 fok fölötti, brutális a forróság, de csak kibírjuk! Tegnap volt egy kis látás futás mert nem lehetett kp. fizetni a hotelt! Ilyennel még nem találkoztam de megoldottuk otthoni segítséggel.

Katana750 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 36989

Meg is volt az utazás, teljesen problémamentesen. Mondjuk T. Mobilos EU.-n kívüli netezés nem ment Szerbiában de maciéknál hibátlan volt. 21 órakor indultunk Gyálról. Röszke 15, Horgos 6 perc a pályán. Lapovónál 20 perc pihi, szendvics, wifizés mert máshogy nem ment. Presevónál végeláthatatlan sor, gondoltam irány Prohor P. De cseréltünk az asszonnyal és elaludtam a vranjei kiszállót. Baj nem lett belőle, Presevó üres volt Tabanovce 20 perc. Bogoroditsa folyamatosan színesedett úg,hogy Smokvicánál irány Mrdaja! 7-8 perc de Doirani volt vagy 25 mire bejutottunk. 11-re Gerakini, Asteris Village Hotel. Szerbiában a szokásos erős rendőri jelenlét de semmi zavaró. Maciéknál aludtak vagy nem tudom de teljes ciánozás. A Dojran tavi falvak 40-es táblái után sem volt semmi. Magyar yardokat sem láttunk pedig megszokottá váltak az utóbbi években. Gázolaj 77,50 maciéknál. Benzin 83. 

Katana750 Creative Commons License 2024.07.14 -1 0 36988

Igen, mert ha a határ zsúfolt akkor a bilétahúzó meg a fizetőkapuk is. 14-15 óra az út Ro-Bg. felől. Hétvégén a bolgár görög határ(kulata-promachonas) ugyanolyan rossz mint amiket elkerülni akarsz. Illinden-excohi viszont már kerülő Szaloniki irányában. Megoldás esetleg a Ro-Srb. irány Temesmórai kilépéssel Ro.-ból! Szóval van variáció. Én holnap este indulok.

Előzmény: Batkamen (36987)
Batkamen Creative Commons License 2024.07.14 -1 0 36987

Sziasztok!

Autóval Debrecenből Thessaloniki felé érdemes lehet Romániai útszakasszal számolni?

A Szerb határ tavaly is 2h plusz volt...

kerkyra Creative Commons License 2024.07.13 0 0 36986

Szerintem meg  számíthatsz a  Maciknál. Szeretnek elbújva  mérni....  Görögök is  egyre  több  helyen mérnek,és  büntetnek  is. Régen meg lehetett  náluk úszni  egy ejnye  bejnével....  

Előzmény: Öregnigger (36984)
409 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 36985

"számíthatok-e aljas módon csak a pénzbegyűjtésre irányulo trafira az éjszakai órákban?"

Nem jobban mint itthon. Nem divat ez már arra sem.

Előzmény: Öregnigger (36984)
Öregnigger Creative Commons License 2024.07.13 -1 0 36984

Köszönöm a sok hozzászólást Bitolával kapcsolatban! 

Kipróbálom arra megyünk. 

Autópályán nem probléma betartani a sebességkorlátozásokat, de ha arra megyek, akkor jó pár kilométer lesz közúton. 

Kérdésem a következő: számíthatok-e aljas módon csak a pénzbegyűjtésre irányulo trafira az éjszakai órákban? 

A kérdés vonatkozik a makedónokra és a görögökre is. Köszönöm

kivi000 Creative Commons License 2024.07.12 -1 0 36983

Mi tavaly a Hotel Romantikban szálltunk meg a Mladost tó partján, az is teljesen megfelelt a célnak s olcsóbbnak tűnt mint a Popova Kúla. (Oda inkább borozni kéne menni, de az akkor nem a tranzit kategória. ;) )

Előzmény: Katana750 (36981)
feksza Creative Commons License 2024.07.11 0 0 36982

Ahogy Katana750 fórumtárs is írta,Nis City View egy jó opció,ugyan nem írtad hogy pontosan hova mentek,de ez a szállás kb félúton van,mi tavaly itt szálltunk meg,teljesen jó áron van,az azért látszik hogy tranzit szállás,és nem igazán vigyáznak rá az ott megszállók.......de tiszta ágynemű tiszta törölköző,svédasztalos reggeli(érdemes kérni).......Igaz a mikróból a forrócsokit nem sikerült kitakarítani előttünk,de ezen nem akadtunk fenn,végülis nem a hilton.Összességében elégedettek voltunk a hellyel.

Katana750 Creative Commons License 2024.07.11 -1 0 36981

Győrből indulva korábban Nis jó pihenőhely. Nis City View hotel. Bejáratot, színvonalas szállás. Ha bírja a sofőr hosszabban akkor a makedónoknál Popova Kúla Winery. 

Maximboy Creative Commons License 2024.07.11 0 0 36980

Ha megállít a rendőr (jellemzően, csak ha hülyeséget csinálsz, amúgy nem érdekli) és kukacoskodsz, akkor TALÁN beleköt, de akkor minden másba is beleköthet. Nekünk eddig még nem volt gondunk a rend éber őreivel. Amúgy egy egyszerű, könnyű fonott kötél pár ezer forint és bármelyik autósboltban (vagy szupermarketben) beszerezhető. 

Mondjuk vontatásra még csak egyszer használtam, de útra kidőlt fát már húztam arrébb vele, akkor én voltam a hős! :-)

Előzmény: Ghost Busters (36978)
409 Creative Commons License 2024.07.11 0 0 36979

Nem tudom kötelező-e, de az utóbbi 30valahány évben kutyát sem érdekelte, hogy van-e. Amúgy van. Nem azért mert esetleg kérhetik, hanem mert szükség lehet rá....  (ne legyen, de bárhol elfér az autóban, enni nem kér és nem egy ökör ára)

Előzmény: Ghost Busters (36978)
Ghost Busters Creative Commons License 2024.07.11 -1 0 36978

Sziasztok!

Görögországba megyünk autóval, először leszek sofőr életemben, de ez legyen az én gondom 🙂

Sok információt innen kaptunk, ezúton is köszönjük szépen, de egy dologban nem vagyunk biztosak, és az még nincs is megvéve: vontatókötél. Mi a véleményetek, legyen nálunk, büntetnek a hiánya miatt?

Dacia Lodgy, gyári vonóhorog van egyébként rajta, rendszámot nem takarja el egyáltalán.

Köszönjük szépen, ha tudtok segíteni.

dokeee Creative Commons License 2024.07.11 0 0 36977

Az valóban egy jó hely, és bár Győrből egy kicsit húzós, de azért vállalható menet.

Előzmény: ballackkk (36976)
ballackkk Creative Commons License 2024.07.11 -1 0 36976

Én a helyetekben Macedoniában állnék meg az ohridi tó mellett. Nagyon szép környék, el lehet ott lazulni 1-2 napot és aztán újult erővel nekivágni a görög résznek. Bár azt még nem írtad, hogy Görögországon belül hová szeretnétek utazni...

dokeee Creative Commons License 2024.07.11 -1 0 36975

Nincs ott semmi dráma, csak egyszerűen, ha 7-10 napot szántok a nyaralásra, akkor az nem ideális útvonal.

BogEszter Creative Commons License 2024.07.11 -1 0 36974

Sziasztok, köszönöm az infókat, valóban nem gondoltam volna, hogy Albániában az utak állapota és a morál ennyire... khmmm... más... Az utazástervező app nem jelzett semmi aggasztót, emiatt erre nem is gondoltunk... Pont emiatt írtam ebbe a csoportba, hogy információkat gyűjtsek. Több fórum van az infó szerzésre, és nagyon sok az egymásnak ellentmondó tanács, ez a csoport volt tudásilag a legszimpatikusabb, ezért kértem a ti segítségeteket. Mivel Győrből indulunk, és egyszerre a 14-16 óra utazás nagyon soknak tűnik (még most is), emiatt volt szimpatikus az elképzelés, hogy megállunk ott 1-2 napra, strandolunk, és újult erővel folytatjuk az utat. De értem, a Horvátországon túli világra valószínűleg nem vagyunk felkészülve. Tudtok abban segíteni, hogy érdemes megállni még útközben? Skopje-re jött egy javaslat (nagyon köszönöm @Limetree :) ) 

Limetree Creative Commons License 2024.07.10 0 0 36973

Inkább álljatok meg 1-2 napra Skopje környékén, az öcsém azt szokta csinálni. Nagyon szép a táj, a természet, anyukám többször volt velük és nagyon tetszett neki. 

Előzmény: BogEszter (36965)
1 valaki Creative Commons License 2024.07.10 0 0 36972

Azért attól függ, merre mész.

Albánia nem románia, hogy jók legyenek aus pénzből az utak.

A közlekedés, na az meg béka popsi alatti színvonal.

Barátomék múlt héten voltak, hát, elég volt a videokat megnézni.

Nem sokat fejlődtek az elmúlt 20 év alatt.

Normális ember nem megy arra. Hiába szép a táj.

Előzmény: The_Rible (36969)
Maximboy Creative Commons License 2024.07.10 -1 0 36971

Se Albániában, se Montenegróban nem volt gondunk az utak minőségével. A forgalommal és a lassú haladással annál több. Horvátországban is van bőven látnivaló, ahhoz, hogy jelentősen megnöveljem a vezetett távot (időben és költségben is), csak azért, hogy eljussak a végcélig, hát, biztosan nem arra mennék, még Montenegróba sem, nem hogy Görögországba, ha csak 10 napban gondolkodunk. 3-4-5 hetes túrán már más a helyzet. 

Horvátországon keresztül Montenegró is majd (persze indulási helyszíntől függően) 1300km, onnan meg végig araszolás szinte a Görög határig. Albániában az volt a rendszeres tapasztalat, hogy 60km-es távot 1,5 óra alatt nem tudtunk hozni mindenkit folyamatosan előzgetve. Ahhoz, hogy átszeld az országot (~8-11 órás út) az ottani közlekedési morállal, anélkül, hogy megállnál hosszabb időre nézelődni meg megint nincs semmi értelme. Ott is le lehet ragadni egy-két gyönyörű (Pl. Gjipe Beach) szakaszon. 

Előzmény: The_Rible (36969)
1 valaki Creative Commons License 2024.07.10 -1 0 36970

Cresen meg 22-23...

Mali losinj tegnap 24 körül lehetett.

Brrrr...

Előzmény: The_Rible (36968)
The_Rible Creative Commons License 2024.07.10 0 0 36969

Albánia utak szempontjából jobb mint Montenegro. Két alvással simán lent van az ember Görögországban, ez az egész út Bosznián, Horvátországon, Montenegrón és Albánián keresztül egy életreszóló élmény. Az más kérdés, hogy a kérdezőnek gyaníthatólag fogalma sincs az egész régióról, így ez nehezen fog neki sikerülni idegösszeomlás nélkül. De még az is lehet, hogy a térképet sem ismeri és nem is tudja, hogy mit kérdez.

Előzmény: 1 valaki (36967)
The_Rible Creative Commons License 2024.07.10 -1 0 36968

Itt Korculán 26-27 fokos a víz, de tegnap Lumbardán legalább 28 volt (sekély, homokos)

Előzmény: 1 valaki (36967)
1 valaki Creative Commons License 2024.07.10 -1 0 36967

Hosszú, és lassú lesz  tengerparton végigmenni.

Horvátoknál és tőlük lefelé jelenleg  23 fokos a tenger, kivéve Montenegrói rész.

Albániában ne számíts utakra, és 50 feletti átlag sebességre.

Víz hőfokok...

https://www.seatemperatu.re/europe/

dokeee Creative Commons License 2024.07.10 0 0 36966

A Horvátországon keresztül, az mit jelent? Ha a horvát tengerparton át gondoljátok, az nem jó ötlet.

BogEszter Creative Commons License 2024.07.10 0 0 36965

Sziasztok! Tapasztalat nélkül szeretnénk belevágni a Görögországba autóval című nagycsaládos kalandunkba. A gyerekek már nagyobbak, a legkisebb is 10 éves, szóval ők nem lesznek hátráltató tényezők. Úgy tervezzük, hogy Horvátországon keresztül utaznánk, és a hosszú útra való tekintettel ott aludnánk 1-2 napot, akár kempingben, mobilházban, bárhol. Onnan utaznánk tovább, az út hosszától függően esetleg további ugyanilyen megállóval, Görögországba. Hazafelé már "egyenesen" jönnénk. Van ilyen tapasztalata, ajánlása valakinek? Se szállásunk, se tervünk nincs még, augusztus 20-án indulnánk, 7-10 napra. Ha lehet, akkor nyugodtabb partszakasz lenne a célunk, nem szállodás hely, ahol kultúráltan, kényelmesen el tud 5 fő aludni. Ja, és legyen meleg a tenger, ez miattam fontos, 23-24 fokos tenger nálam cidris:D 

Előre is nagyon köszi, aki tud ebben a kalandban infóval segíteni nekünk :)

Medvard Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36964

Bocs, igen a kamerák.

Előzmény: Pierr_Kardán (36961)
Katana750 Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36963

Persze, hogy van értelme, főleg ha GR. keleti része, Thasos. Halkidiki a cél. Ha Szalonikitől nyugatra van a cél elég nagy kerülő. Nem megoldás biztosítást kötni NMK.-ra? Vagy ha UK.-ból mész inkább Brindisi és hajóztok egyet? Vagy itthonról mentek? Nem olvastam vissza ezért nem tudom merre van a célod. 

Előzmény: Limetree (36955)
kerkyra Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36962

Sygic   navi  mutatja  mindet   végig   offline  módban  is....  

Előzmény: Pierr_Kardán (36961)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36961

Fölraktál egy térképet háromszor, minden. Magyarázat nélkül.

Hogy kell a térképet értelmezni? A piros pontokon vannak a sebességmérő kamerák?

Előzmény: Medvard (36959)
Limetree Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36960

Nekem is így tűnt, köszi szépen. 

Előzmény: Sarq_ (36957)
Medvard Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36959

A mérésekhez még:

Limetree Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36958

Azt írják valahol, hogy az nem elég jó, de még körbejárom a témát, köszi szépen 😊 

Előzmény: Medvard (36956)
Sarq_ Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36957

Esetleg az ország ésszakkeleti végéből indulva érdemes alapból Románia felé menni, de ha egyébként az M5 vagy M6 felől közelítítek meg a határt, akkor Szerbia-Bulgária az evidens Macedónia kikerülésére.

Medvard Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36956

A határon nem lehet kötni? 

Limetree Creative Commons License 2024.07.09 0 0 36955

Sziasztok. Váratlan bonyodalom adódott, ezért át kell terveznem az utat. Brit regisztrációjú autóval megyünk és most vettem észre, hogy a kötelező biztosítás nem érvényes North Macedoniában. Szerbiában igen. 

Szerintetek van értelme úgy menni, hogy Szerbiából megyünk át Bulgáriába (Nis-Szófia), vagy menjünk egyből Románia felé? Eléggé lesokkolt a dolog,  még jó, hogy megnéztem. 

Medvard Creative Commons License 2024.07.08 0 0 36954

A sebességhatárokra figyeljetek Szerbiában, a kamerák dolgoznak, és plusz mobil mérések is vannak!  Egyik sietős honfitársunk egy 80km-es szakaszon hét büntetést szedett össze.

Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.07.07 0 0 36953

Én utálok konvojozni, nekem nagyon fárasztó.

Régebben konvojoztunk le Görögországba 3-4 másik családdal (mi először a Jugoszláv háború előtt voltunk autóval Görögországban, mindenki azt hitte, hogy mi ismerjuk az utat, ezért a háború után mindenki velünk akart autózni), de útközben a sok eltérő habitusú vezető, eltérő képességű autó, a helyismeret hiánya, stb. azzal járt, hogy 2-3 órával lassabban értünk le, mintha egyedül mentünk volna.

Nyilván a törökök kicsit összeszokottabbak, kicsit jobb az autójuk, de nyomják, mint a 'állat és sajnos a fáradtság előbb-utóbb komoly problémát tud jelenteni.

Előzmény: feketefelho (36952)
feketefelho Creative Commons License 2024.07.07 0 0 36952

Szombaton napközben már nagyon sokan voltak, a BorderWatcher appban ez jól látszott, de a Google forgalom rétege nem nagyon akarta mutatni a hosszú sorokat ...

Néztem én is a térképet és a máskor csendesebb M1, M5-ön több baleset is volt (OK, van máskor is, de ilyenkor tuti). A Google nem tudja ki volt a szenvedő fél (nem is adhatná meg), csak sejteni lehet. 

Aztán persze megjelennek a cikkek meg a vidók is.

Több oka lehet ezeknek a baleseteknek (pl. sietnek és fáradtan is vezetnek).

Én egyszer a szerb pálya másik oldalán láttam egy hasonló, de ennél nagyobb balesetet, természetesen vendégmunkás résztvevőkkel (több kocsi az árokban, tetőboxokból minden szanaszéjjel repülve ...).

Nem szeretnék a környékükön lenni.

Régebben, amikor Bulgárián keresztül jöttünk haza, és ahol még nem volt pálya, ott mindig néztem a visszapillantóban, nem előz-e egy konvoly, mert ilyenkor nagyobb helyet hagytam magam előtt, hogy szükség esetén be tudjanak sorolni (inkább, minthogy engem üssenek ki a dzsuvásba, mint egy tekebábút). 

Előzmény: Pierr_Kardán (36950)
kivi000 Creative Commons License 2024.07.07 0 0 36951

(jelenleg Mac. az egyetlen OpenBalkan ország)

+ Montenegró (bár nem sok autópályájuk van, de ott működik elvileg.)

Előzmény: t-tm (36948)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.07.07 0 0 36950

Igazad lett, kiestek a törökök az EB-ről, rögtön elindultak nagy gázzal Németországból haza.

De sokan csak az M5 autópályáig jutottak

https://videa.hu/videok/bpiautosok/jarmuvek/audis-konvojt-ert-baleset-az-audi-bpiautosok-budapest-9qRMJBlJgvtSJHz4?start=85.243204

Előzmény: feketefelho (36937)
kerkyra Creative Commons License 2024.07.06 0 0 36949

Akkor  megnyugodtam....   

Előzmény: t-tm (36948)
t-tm Creative Commons License 2024.07.06 0 0 36948

Köszi a tippet a fb-csoporttal! ott végigolvasva a témában írt tapasztalatokat ez így OK (hogy a toll4all-on Szerbia szürke). Az oka, hogy a toll4all az OpenBalkan-társulás "üzemeltetője" (jelenleg Mac. az egyetlen OpenBalkan ország), és ettől teljesen független rendszer a szerbek ENPay-e...

Egy "sorstárs" ugyanezzel a regisztráció-kombóval már kipróbálta a rendszereket, működött. Bocs, ha elbizonytalanítottalak.

Előzmény: kerkyra (36947)
kerkyra Creative Commons License 2024.07.05 0 0 36947

Most megnéztem  én  is, és  nekem is  azt  írja  hogy  a  szerb  nem  aktív....    Pedig  meg  van az email amiben   sikeres   regisztrációt  ír....  Már  rá  írtam a srácra  aki  vágja  a témát.....  

Előzmény: t-tm (36944)
kerkyra Creative Commons License 2024.07.05 0 0 36946

Sajnos   nagyon  nem  vágom én  sem, nekem  is  segítséggel lett  megcsinálva   ...Facen  autóval  görögországba   oldalon  vannak  profik....  https://www.facebook.com/groups/1924592364425969

Előzmény: t-tm (36944)
409 Creative Commons License 2024.07.05 0 0 36945

Hát úgy, hogy a görög oldalon marha hosszú sor volt és igen lassan haladt....

Előzmény: kerkyra (36942)
t-tm Creative Commons License 2024.07.04 0 0 36944

Megjött a kütyü, az appban látszik a rendszám és a tag szériaszáma - kártyát hozzáadtam. Akad azonban még olyan kérdésem, amit az ENC-oldal alapján tisztázni, ha szabad, hagyatkoznék a tapasztalatodra.
 Ha jól hámoztam ki, más teendő nincs - ennyi és más nem kell a szerbiai használathoz? Kicsit zavar az appban a Register TAG menü, ahol a kamera beolvasna valamit, de a számlán kapott QR-kóddal nem tud pl. mit kezdeni. Szóval: kell a bankkártyán túl vmit regisztrálni, vagy ez így használatkész?
Az OpenBalkan-reg-et szintén megcsináltam (közben lett webes felületük), azt aktívnak írja, de a szerbet ott nem, talán Szerbia még nem OpenBalkan-ország? Köszi előre is.

Előzmény: kerkyra (36824)
Medvard Creative Commons License 2024.07.04 0 0 36943

Ma fél kilenckor 5 perc volt.

kerkyra Creative Commons License 2024.07.04 0 0 36942

1.5  órás  várakozás   ? Hát azt meg  hogy   ?  Én Bitolának  megyek  mindig, de a  legtöbb  főszezonban  sem volt  még  több  2 percnél  .... 

Előzmény: 409 (36940)
kerkyra Creative Commons License 2024.07.04 0 0 36941

Nyugodtan  menjetek  Bitolának....  Jól lehet  rajta  haladni,  kb 50-70 km-rel  rövidebb  arra, és  vagy  4 kaput  is  megspóroltok.  Nem  beszélve, hogy  a  határ  max  2 perc  lesz   arra....  Ahogy  lejöttöka  maci  pályáról  az első  faluban  lesz  egy  zöldség  gyümölcsös   sor, ott  álljatok meg, és  fillérekből   bevásárolhattok    mindenféle   földi  jót... Van  nagyon  finom  picit  csípős  kis paprikájuk,  colás  üvegben  adják  annál én még  finomabbat  sose  ettem  :)   Odafele  visszafele  ,mindig  feltankolunk....  

Előzmény: Öregnigger (36938)
409 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 36940

Fogalmazzunk úgy, hogy az autópálya felé kevésbé kalandos az út. Hogy időben melyik hosszabb-rövidebb azt nem mértem*, de a Bitola felé az út azért hagy kívánnivalót. Tavaly augusztus végén több helyen  javították, ott félpályás lezárások voltak. Volt ahol a forgalmat leterelték a szántóföldre. Ott szorult a zabszem, utánfutóval igencsak imádkoztam. A határ sem volt éppen üres, 1.5órát álltam sorba.

* Bitola előtt kivettem egy szobát és másnap mentem tovább.

Katana750 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 36939

Nem annyira a maciknál levágott út a lényeges ezen a vonalon. Görögországban spórolsz meg sok kilométert meg némi kapupénzt. Én 2 nappal előtte kedden megyek, de nem  Lefkadára. Nekem a Prohor Pcinski-Pelince határ az alternatíva. 

Öregnigger Creative Commons License 2024.07.04 0 0 36938

Mi is Lefkadára megyünk!

Tényleg:Bitola útvonalban rövidebbnek tűnik! ( Még csak nem is hallottam róla, de pont ezért gyűjtők infót itt is ! :) )De időben megéri arra menni? 

Az időpont júl 18 , csütörtök. Éjszaka leszek ott, tehát a táj szépsége nem releváns.

Azon gondolkodom nem megy e el több idő a rosszabb minőségű, de rövidebb úton Bitola felé és onnan tovább Lefkadára, mint maradni a jó öreg Gevgelijánál és végig autópálya?

Előzmény: quad4 (36931)
feketefelho Creative Commons License 2024.07.03 0 0 36937

Ez valószínűleg nem a foci EB-n múlt.

A hét első felében alacsonyabb forgalom "volt tervezve" (az inváziós naptárban, amit csináltam az idei évre).

A most következő hétvége lesz a puding próbája, hogy mennyire befolyásolja az EB az utazást, mert a legnagyobb tömegnek épp most szombaton kellene a határokon lennie, amikor a török csapat Hollandiával játszik a továbbjutásért.

Abban az esetben, ha csak a szokásos forgalom lesz, akkor tényleg Németországban maradtak szurkolni.

... és ha kiesnének, akkor vasárnap jön a nagy halál a határon ... sőt lehet marad belőlük még hétfőre is.

Kérdés mi fontosabb nekik a futball, vagy a család?

Én az utóbbira tippelek és a szombati tömegre a határokon (az a pár ezer szurkoló, aki a stadionban ordítozik nem oszt, nem szoroz a forgalom szempontjából).

Előzmény: Medvard (36936)
Medvard Creative Commons License 2024.07.03 0 0 36936

Ma reggel indulunk, féltem a határoktól, kellemesen meglepődtünk, Röszke 20 perc volt reggel 8-kor, fél 3-kor Presevo tíz perc. A törökök úgy néz ki, hogy még maradtak meccset nézni. Bitolában alvás, holnap irány Parga.

Katana750 Creative Commons License 2024.07.03 0 0 36935

Presevo sem a törökök miatt zsúfolt. Ügyelnek a szervek(szerbek) rá, hogy ne szokjon oda(Prohor Pcinski) a nép mert akkor sok a dolguk. Írom ezt annak ellenére, hogy én még nem kerültem ott olyan helyzetbe amit Feketefelhő írt. 

Előzmény: quad4 (36934)
quad4 Creative Commons License 2024.07.03 0 0 36934

Pont mint a magyar hatarőrök a szerb-magyar határon. Ez benne van. De ahogy többen sok helyen írják Pelince hataron a sok török nem jeleni keg, így többnyire haladós.

Előzmény: feketefelho (36933)
feketefelho Creative Commons License 2024.07.01 0 0 36933

Azért ne éld bele magad nagyon!

Mi két éve arra mentünk kifelé (kb 20-25 perc volt a határátkelés, szöszölnek a fiúk), és arra jöttünk hazafelé is.

Na, akkor ott álltunk 3 órát ... állítólag nem volt áram ... a frászt, csak nem volt a szerbeknek kedve dolgozni. Amikor "visszajött" az áram, érdekes módon 10 MÁSODPERC alatt (pontosan ennyi volt, lemértem az autó kameráján) ellenőrizte a határőr a személyinket. Pontosabban ennyi idő az autó megállása és indulása között telt el, neki maradt 6-7 másodperce az ügyletre. Nem csinált ő a személyikkel semmit, csak összetapizta.

... csak egy naív kérdés ... amikor nem volt áram, nem lehetett volna ugyanilyen figyelemmel átengedni mindenkit. Ott álltunk sorban szépen szerbek, macedónok, németek, lengyelek, magyarok, ...

És nem, nem hétvége volt. Arra gondosan ügyelek, hogy kifelé és hazafelé is hétköznap menjünk-jöjjünk.

Soha többet nem megyek arra, kiszámíthatatlan sz@rzsákok.

Tamás Ács Creative Commons License 2024.07.01 0 0 36932

Pelince

0-24-es kb. 40km kerülő, kellemes szerpentines úttal az átkelőnél. Macedon oldalon a határtól kb 2-3 km-re tankolási lehetőséggel

quad4 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 36931

Tudna valaki Szerbia - Észak-macedónia között kishatárt, amit használhatnak magyarok is? Lefkadára megyünk júli 31-i indulással, így eleve Bitolánál lépünk be Görögországba. Elkerülnénk a nagyhatárnál a több órás várakozást, ami mostanában van.

levidalmi Creative Commons License 2024.06.28 0 0 36930

idén sajnos kivételesen vasárnap délután  indulunk Görögországba,ami azt jelenti,hogy a Stara pazovai fizetőkapunál nagy sor várható(Röszkét Bácsalmás felé kerülóm ki mint az elmúlt 5 évben mindig),az a kérdésem,hogy prőbálta-e már valaki,hogy a kapu előtt Indija felé lefordul és a következő lehetőségnél Stara Pasova visszatér a pályára.Tudom,hogy ez néhány plusz kilóméter,de szerintem jobb néhány percet veszíteni,mint a törökökkel a fizetőkapunál tülekedni.

Tesztelte-e már valaki ezt a variációt,vagy csak az én fejemben vannak ilyen érdekes gondolatok?

Limetree Creative Commons License 2024.06.24 0 0 36929

Sajnos van, akinek nincs több ideje rá. Nálunk a férjem a szűk keresztmetszet, neki összesen 4 hét szabadsága van, amit ki tud úgy venni, hogy egy teljes hetet. Ehhez hozzájön, hogy Angliában élünk és időnként a családot is meg kell látogatni, azt én nem számítom nyaralásnak. Most a Magyarországon töltött két hétből csípünk le hat napot, magunkhoz vesszük anyukámat is és úgy megyünk le Görögországba. Szerencsére mindketten vezetünk, így cserélgetünk a férjemmel. 

Előzmény: balazsh (36903)
balazsh Creative Commons License 2024.06.24 0 0 36928

Itt a vásárlási nyugta alján van a vonalkód, nem úgy mint sok más helyen, hogy fizetsz a WC-nél, kapsz egy kupont, amit levásárolhatsz, ha akarsz. 

Ha tankolsz, akkor egy kóddal többen is bemehetnek. Valahogy összeghatártól függ, hogy 1, 2 vagy x ember mehet be...

Előzmény: imesc (36926)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2024.06.23 0 0 36927

Sziasztok! Nem kimondottan autós, hanem túrás segítség kérés. Szeretnénk 20 év után újra egy Olimposz túrát. Felmenni Pieria parkolóig, onnan le Litochoroig. A kérdésem van- e busz Pieriába Litochoroból, vagy taxi de az elég húzós. Más tanácsokat is szívesen fogadok a túrával kapcsolatban. Előre is köszi.

imesc Creative Commons License 2024.06.23 0 0 36926

Haza felé jövet, még Evzoni előtt, egy EKO kútnál szoktunk megállni WC okán, (EKO, 40ο Χλμ Χαλάστρας, Ευζώνων Δεξιά, Polikastro 612 00, Görögország). Itt már évek óta úgy megy, hogy a WC beléptetős, 50 cent, de a shopban adnak a blokkért egy fél literes hideg vizet. :-). Az a kérdésem, hogy az említett szerb kutaknál is lehet-e csak WC és fizetünk érte, vagy mindenképpen be kell állni a sorba venni valamit és csak azzal a blokkal lehet WC-zni?

Előzmény: balazsh (36910)
ottakring Creative Commons License 2024.06.15 0 0 36925

A gugli térkép ha magyar IP címet észlel, az egykori magyar területek helységneveit magyarul írja ki és ezen nem hajlandók változtatni.

Előzmény: kivi000 (36924)
kivi000 Creative Commons License 2024.06.10 0 0 36924

Hja, párszor már bejelentettem hibának a Googlenak, hogy nem írják ki a hivatalos nevet, de nem hatotta meg őket. Pedig szerintem is meglehetősen bosszantó.

Előzmény: feketefelho (36923)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.10 0 0 36923

:-))))

Felsőtárnok.

Guglit nézegetve eltartott fél percig, mire megtaláltam (csak a vasútállomás nevét írja horvátul (Tovarnik), a városnév magyarul virít a térképen). Eléggé ránagyítva a határállomás viszont tényleg Tovarnik néven szerepel már (mondjuk amatőröknek (én) ott van a kereső ... azt használva egyből megtaláltam volna ... na, de miért is válasszuk a könnyebb utat?)

Ami érdekesebb, hogy a forgalmi réteget bekapcsolva, most is színes az átkelő, de a kameraképen már jól látszik, hogy ezt a várakozó kamionok okozhatják, mert személyautó ritkán érkezik csak. 

Forgalom réteg:

Egy infó, nem infó. Egyedül a Guglit nézve félrevezető lehet a forgalmi infó.

Másik lényeges dolog, hogy nem a pillnatnyi helyzetet mutatja, van egy kb. 15-20 perces késése.

Két éve így estünk csapdába az NMK-SRB határon Pelincénél. Amíg haladtunk a határ felé, semmi színezés sem volt, majd a maci oldalon átlépve, a völgyben már szépen beálltunk az kkor épülő, egyre hosszabbodó sor végére. Kb. 3 órát álltunk ott mire átjutottunk. Amikor már benne álltunk a dugóban, kb. 10 perc múlva a térképen is megjelent a sor narancs, majd később piros színnel.

Előzmény: kivi000 (36922)
kivi000 Creative Commons License 2024.06.09 0 0 36922

Eszék után Tovarnikkal szerintem jobban jársz, Kukujevcinél már ott az autópálya.

Előzmény: A1975 (36920)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.08 0 0 36921

A horvát-szerb határszakaszt nagyon nem ismerem (csak az autópályásra néztem rá néha, amikor nálunk bedugult Röszke-1 és nem volt ott sem sokkal jobb a helyzet). 

Ez a Nestin lehet akár jó opció is, majd számolj be róla, mit tapasztaltál!

Mi hazafelé Bulgárián keresztül jövünk majd Szartiból és a tavaly már kipróbált Oltomanci-Ribarci kishatáron jövünk át ismét (0-24-ben nyitva), tavaly mi voltunk ott az egyetlen átkelők ... a magyar határon aztán már éppen ellenkezőleg, nagyon elkeserítő volt a helyzet. A bolgár szakasszal a presevoi dugulást próbáltam elkerülni - sikerrel - és onnan (Szarti) még rövidebb is a BG-SRB-HU útvonal.

Előzmény: A1975 (36920)
A1975 Creative Commons License 2024.06.08 0 0 36920

Nagyon köszönöm az ötleteket. Szerintem a annyit módosítok, hogy Eszék után a Nyest (Nestin) határt néztem, és a görög határ után keresek szállást. Visszafelé pedig megnézzük a Meteorákat, utána még görög földön szállás, majd haza út.

Előzmény: feketefelho (36889)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.07 0 0 36919
Előzmény: feketefelho (36918)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.07 0 0 36918

A linkre kattintva megnézheted, hogy pl. Nikitiben milyen átlagosan az időjárás (felhőzet, csapadék, szél, tengervíz, stb.), de az elmúlt pár év adatai közt is lehet böngészni (ez arra jó, hogy látszik mit mutat ebből az átlag).

Tetszőleges város kereshető ezen az oldalon (ahol nincs meteorológiai állomás, oda a környezetéből származtatnak adatot ...).

Előzmény: feksza (36911)
Tamás Ács Creative Commons License 2024.06.06 0 0 36917

Júli 13.-án éjfél utáni (2-3 óra)  indulással tervezünk Budapestről, az uticél Sarti.

M6-oson tervezünk lemenni Udvarig, onnan Kiskőszegi átkelőn Szerbia.

A Szerb - Maci határt Pelincénél tervezem letudni, görög földre pedig Dojrannal tervezünk lépni.

Várható érkezés kora este, görög idő szerint 19-20 óra magasságában.

Idén mókás lesz a túra, mert Augusztus 2. felében ismét fordulunk egy kanyarra, de akkor már szembe megyünk az áradattal, nem kell kifele kerülgetni a pályás átkelőket.

KriPres Creative Commons License 2024.06.06 0 0 36916

Sziasztok!

Idén június 14-25 között ismét Kavala-ba megyünk családostul (férj, feleség, 3 gyermek), autóval.

A magyarországi meghosszabbított iskola miatt (még a románoknál is tanítás lesz) nagyjából mindenkit lesprintelünk :) - mégis már 30 fok felett lesz a hőmérséklet lent, tavalyi tapasztalat, hogy a tenger tökéletes hőmérsékletű a fürdésre.

Tavaly találtuk meg magunknak ezt a várost, ami - első ránézésre, legalábbis június végén - egyáltalán nem turista célpont.

Élhető, szép, izgalmas, csodás partokkal, hegyekkel, gyors folyókkal körbevéve. Nekünk tavaly is nagyon tetszett.

Baranyából indulunk június 13-án hajnalban, Horvátország-Szerbia/Leskovac-ig, itt lesz egy egyéjszakás tranzit szállásunk (Booking).

Jún. 14-én indulunk hajnalban Leskovac-ból, elsőre a Presevo-i határt lőttük be a szerb-macedón átkeléshez. Remélem nem lesz

nagy forgalom, elsősorban emiatt választottuk a hajnali időpontot (pedig biztosan tudnánk reggel 7-8ig aludni) - nem szeretünk a határokon sokat állni.

Macedónián átkelve és Thessalonikit kikerülve jún. 14-én kb. 11 magasságában már Kavala-ban leszünk (a terv szerint).

Hazafelé két napot eltöltünk Thessaloniki-ben, aztán ismét egy tranzit szállás Szerbiában (Jagodina - Booking-on foglalva), majd jún. 28-án pénteken irány haza. Szeretünk lassabban menni, nézelődni, nem rohanni (az "egysegges" út nem is nekünk való). Új autóval, 100-as benzinnel, kényelmesen, nyaralós tempóra véve nagyon jó lesz ez.

Sok hasznos infót kaptam a leírásaitokból, köszi előre is! :)

Kavala-t mindenkinek ajánlom, aki Thassos-ra megy amúgy is (talán) átmegy rajta, de több időt is érdemes eltölteni a városban.

Jó görög nyarat mindenkinek!

feksza Creative Commons License 2024.06.06 0 0 36915

Köszönöm.

Előzmény: kerkyra (36913)
Ka Pál Creative Commons License 2024.06.05 0 0 36914
kerkyra Creative Commons License 2024.06.05 0 0 36913

Szeptember   közepén  még   kánikula  szokott  lenni  Görögországban....     Korfun  volt  hogy   november   közepén  36 fok  volt   ...De   esők  már  elöfordulhatnak....  

feketefelho Creative Commons License 2024.06.05 0 0 36912

Igen, én is hallottam róla. A törököket ez nem nagyon fogja zavarni, mert ők tankolnak is ott, így jár nekik a budi bónusz.

Az utóbbi időben már nem nagyon állunk meg Szerbiában, az autópályán gyorsan át lehet száguldani rajtuk.

Egészségügyi szüneteket természetesen tartunk, ezek után más kutaknál.

Bár lehet egy OMV-s kávéra elcsábulunk és az már elég lehet .... 

Én valószínűleg a tavalyi technikát alkalmazom, itthon tankolok, majd a maciknál teletöltöm mindkét tankot (benzin+LPG), hacsak nem változnak időközben az árak.

OFF

Idén Olaszországból hazafelé jövet azért az elég durva volt, hogy még Szlovéniában is olcsóbb az LPG, mint itthon a határ közelében lévő kutaknál.

Az olaszoknál meg bagóért osztogatják.

ON

Előzmény: balazsh (36910)
feksza Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36911

Jó hogy ezt most olvastam,idén lehet hogy mi is ősszel megyünk.Esetleg meg tudnád mondani hogy szeptember közepe felé milyen az időjárás nagy átlagba?Úticél az halkidiki vagy thassos lenne.Eddig mindig július vagy augusztus volt az időpont 

Előzmény: kerkyra (36908)
balazsh Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36910

"Pedig milyen jó is a vendégmunkásokkal versenyezni az OMV budi használatáért."

Amit már csak vásárlás után a nyugtán lévő vonalkóddal használhatsz.

Tavaly júliusban még nem így volt. Idén már ilyen. Nem tudom mikor vezették be.

Előzmény: feketefelho (36904)
balazsh Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36909

Igen, tudom híres a korfui cserépdobálós húsvét, de valahogy az a nagy tömeg nem vonz. :(

Előzmény: kerkyra (36907)
kerkyra Creative Commons License 2024.06.04 0 1 36908

Mi megyünk  tavasszal  nyáron  és  novemberben amikor  csak  tudunk. DE  a  legjobb    mindig  a késő  őszi az  összes  közül  :) Már  nincs  kánikula, de a tenger  még  kellemes.. kevesebb ember   .és az utakon  is alig  vannak...   

Előzmény: dokeee (36906)
kerkyra Creative Commons License 2024.06.04 0 1 36907

Egyszer   próbáld  ki a   Korfui húsvéti  cserépdobálást.... Hatalmas  élmény, mikor a  negyedik  ötödik emeletről  dobálják  le a  méteres  köcsögöket...   

dokeee Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36906

Mi már véletlenül sem megyünk nyáron, csak szeptember, kemping se kell, kutyát nem érdekli, hol állsz meg. 

Előzmény: feketefelho (36904)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.04 0 1 36905

Kösz a tippet! Arnaia érdekes helynek ígérkezik.

Nem törökök lakták valaha? Arrafelé látni sok ilyen házat.

feketefelho Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36904

:-) Pedig milyen jó is a vendégmunkásokkal versenyezni az OMV budi használatáért :-))))

Na, tréfát félretéve voltam már én is szezonon kívül Görögországban (azt hiszem az első buszos nyaralásunk is ilyen volt 30 éve). Egy dolog zavart csak akkor, elég sok étterem bezárt a hirtelen lecsökkenő forgalom miatt.

Görög kempinges ismerősünk mondta egyszer, hogy ha sokalljuk a tömeget, menjünk vissza augusztus végén, addigra kiürül a kemping.

Később kipróbáltuk, hát bizony elég nyugis nyaralás lett belőle.

A kemping is családias hangulatú lett (voltunk mi és a görög tulaj családja, kb.), csak hétvégére jöttek ki a görög (telepített) lakókocsi tulajok.

balazsh Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36903

Az egy hét az nem nyaralás! Nekünk is minimum a 14 éjszaka, de előszeretettel megtoldjuk még pár nappal. Így mi már voltunk pár napot Stagiran is. Nem nagy szám, inkább kirándulgatni volt jó onnét. Ha ott lesztek ajánlom Arnaia hegyi falu meglátogatását is. Hangulatos hely, látványos építészettel.

Egyébként nekünk már idén "megvolt" Görögország. A Húsvétra már régóta vágytam, és mivel idén elég későn volt az ortodox húsvét, így sikerült összehozni egy thassosi kiruccanást. Igaz csak 6 éjszakára sikeredett, de az is jó volt.

Hogy a témánál maradjak, most egy seggel volt. Oda éjféli indulással, hazafelé reggeli indulással és már másnap munkával. Ilyen sima útjaink még soha nem voltak. Nem száguldozva (130 tempomat), két megállóval és a határokkal  nem kellett 13 óra az 1200 km-re.

Előzmény: feketefelho (36898)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36902

Ahhhh. Az sem rossz.

Nincs (akkora) gond a szállásfoglalással.

Előzmény: dokeee (36901)
dokeee Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36901

Lakóautózunk.

Előzmény: feketefelho (36899)
feksza Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36900

A sofőrnek dolga van és felelősséggel tartozik a többi emberért.

Előzmény: dokeee (36895)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36899

Kiköltöztetek?

Előzmény: dokeee (36897)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36898

Teljesen igazad van, sok függ a rendelkezésre álló időtől (nekem abból elég sok van, lásd alább).

Az egy hetes nyaralás volt mindig a rémálmom (szerencsére sosem következett be), ennyi időre lehet el sem indulnék Görögországba (vagy repülővel mennék inkább valamelyik szigetre).

Előzmény: balazsh (36892)
dokeee Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36897

Mi már mindig a szállásunkon vagyunk.

Előzmény: feketefelho (36896)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36896

Hehe. Tudtam, hogy ezzel az "egysegges" témával életet lehelek kicsit a fórumba. :-))))

Változunk, ahogy (öregszünk...) tapasztaltabbak leszünk.

A lehetőségeim is átalakultak.

Pár éve már nem kell visszarohannom a munkába, nem csak az a 10-14 napom van, amit a főnök engedélyezett (még nem vagyok nyugdíjas, csak a magam ura lettem).

Így átalakultak az utazási szokásaink is.

Tavaly megálltunk Gevgelijában (ott eddig legfeljebb tankoltam), vacsoráztunk egy jót és másnap kipihenten indultunk tovább Sarti felé (ott sem jártam még korábban).

Régen láttam már Thesszalonikit, asszonyka meg még egyáltalán nem, így Sarti felé beugrottunk egy kis városnézésre és délután éppen időben értünk a szállásunkra.

Hazafelé megnéztük Filippit, majd Bulgáriában a Rilai kolostort (ez utóbbi annyira megtetszett, hogy idén is útbaejtjük majd).

Az idei tervekben lefelé menet egy kis roncsnézés szerepel (Szaloniki után van egy a part közelében), hazafelé pedig Stageira kerül sorra (Arisztotelész lakóhelye volt egykor errefelé), utána irány Rila.

Nem titkolt célom, hogy ezzel a kalandozással újabb helyeket, partokat keressek a jövő évi nyaralásunkhoz.

Régen ilyesmire nem volt időm, most nagyon élvezem és nem bánt, ha a 12 napból csak 10 napig tudunk pancsolni. 

dokeee Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36895

a többi utazó tud aludni.

Szerencsétlen esetben a sofőr is.

Előzmény: feksza (36893)
Béci 72 Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36894

Az én családom már nem szeret ennyit ülni a kocsiban.Le lehet vezetni egyhuzamban,de nem árt az óvatosság!

Előzmény: feksza (36893)
feksza Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36893

Mi tavaly mentünk először úgy hogy beiktattunk egy tranzit szállást,de már tavaly megbeszéltük itthon hogy egy baromság volt,2x2 nap ment el a levesbe,thassosra mentünk,mindennap kb 8óra út.

Csak a lefelé utat írom,reggel indulás,késő délután Nis,ott volt a szállás,semmi más nem történt mint fürdés evés alvás,másnap ugyenez,reggel indulás,késő délután thassos,fürdés evés alvás.

Egy segges utazás pedig úgy nézne ki hogy éjfélkor indulás,késő du.érkezés,fürdés evés alvás.

Én azt mondom,aki bírja nyomja le egyseggel,éjszaka a legjobb,nincs meleg,nincs forgalom,a többi utazó tud aludni.....

Előzmény: balazsh (36892)
balazsh Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36892

"Egysegg" vs. tranzit szállás.

Ez szerintem leginkább az időn múlik. Vagyis, hogy van-e annyi szabadságod, hogy a 1-2-3 hetes nyaralást meghosszabbítsd még 1-2 nappal. Ha nincs annyi szabid, és a tervezett időt a célállomáson kívánod eltölteni, akkor "egysegg" lesz. Jellemzően azért ez az 1 hetes nyaralásoknál a problémásabb.

Tény, hogy kényelmesebb a tranzit szállás, már én is próbáltam a 19 út során többször is. A leghosszabb "egysegg" Athén volt, ahonnét éjszaka még átkompoztunk Krétára.

(((Glyfa/Evia komp és Keramoti/Thassos komp között csak kb. 40 km a különbség. Az azért nem olyan nagy távolság. ;) ))) 

Előzmény: feketefelho (36891)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36891

Az "egysegges" utazók többsége Thesszaloniki környékére utazik (Paralia, Thasszos, Sarti,....) Evia szerintem már túl van ezen a távon.

Évtizedeken keresztül én is az egyseggesek közé tartoztam ... de nagyon-nagy baromság volt.

A tranzitszállás beiktatásával van időnk nézelődni, nem csak lezúzzuk az utat a végcélig.

Senki nem áll mögöttem töltött pisztollyal.

OFF.

Utoljára egy Budapest-Edirne szakasz volt ilyen egysegges.

Hát nem voltam túl vidám amikor késő este sétálgattunk Edirnében ....

ON

Előzmény: dokeee (36890)
dokeee Creative Commons License 2024.06.04 0 0 36890

Én is a tranzitszállást javasolnám. Nem jó az egy seggel. 

Előzmény: A1975 (36888)
feketefelho Creative Commons License 2024.06.04 0 1 36889

Van egy "jó" hírem, júliusban veled egy irányban haladva, épp tömegével fognak hazafelé vándorolni a vendégmunkások.

Nagyon nem mindegy, hogy hét végén (P-Sz-V), vagy hétköznap utaztok, de ebben az időszakban hétköznapokon is többen vannak úton, mint egyéb (nem inváziós) időszakokban.

Készítettem (ahogy már a korábbi években is) erről egy kis anyagot, ITT olvashatod (https://gorogorszag-info.blogspot.com/2024/02/a-vendegmunkas-invazio-2024.html).

A BorderWatcher használata jó ötlet (legalább a HU-SRB, CRO-SRB határról vannak benne jó infók).

Kishatárok használata

HU-SRB: ez téged valószínűleg nem is érint, mert a határőrizet megszüntetése miatt HU-CRO határon csak átsuhansz (pár napja Harkányról átszaladtam tankolni Horvátországba, sehol senki, de ezt jobban tudod nálam).

CRO-SRB: az autópályás átkelőnél (Lipovac-Batrovci) kb. ugyanaz a kép fogad majd, mint nálunk Röszkénél (Google Maps ugyanakkora sorokat szokott mutatni). Több kilóméteres piros csík (forgalom réteget bekapcsolva látod) estén javasolt alternatív átkelő keresése. Mi két éve hazafelé a Kiskőszeg-Bezdán között lévő hídon jöttünk át 45 perc alatt, ugyanakkor Röszkénél 6 óra volt a várakozás. Errefelé viszont átmész az összes falunk, így kb. 2 órával hosszabb lesz az út.  

SRB-NMK: Szerbiában Nis után megszabadulsz ugyan majdnem az összes vendégmunkástól, bekapcsolódnak viszont a szerb nyaralók, így elég nagy tömeg zúdul itt is a határra.

A nagyhatár mellett itt létezik ugye a Prohor Pčinjski-Pelince átkelő (nyitva 0-24), ami elég nagy lutri a gyakori "áramszünet" miatt. Amikor nincs kedvük dolgozni az ittenieknek, egyszerűen 2-3 órás sztrájkot tartanak. Emiatt lehet hogy átjutsz fél óra alatt, de állhatsz ott 3 órát is (tavaly nekünk mindkettő sikerült, hazafelé volt áramszünet ...) 

Preševo-Tabanovce nagyhatár többnyire be van dugulva, én itt 1 óránál kevesebbet még sosem álltam, de tervezz inkább másféllel, ha erre mész!

Kamera képeket érdemes nézegetni (https://kamere.amss.org.rs/), a BorderWatcher itt már nem nagyon segít (errefelé már kevesebben használják). 

NMK-GR: A szerbek mellett jönnek itt már szép számmal macedónok is így a Bogodorica-Evzoni határ is bedugulhat (főleg, ha lesz egy kis baleset is, mint tavaly).

Tavaly nálunk Gevgelíjáig ért az autópályán a határon várakozó sor vége, emiatt kipróbáltuk a dojrani átkelőt. Itt sem voltak kevesen, de 40-45 perc várakozás után már görög oldalon róttuk az utat (az autópályánál sokkal érdeksebb, szebb útvonalon). 

A hajnali indulás jó ötlet lehet, mert akkor még korán érsz a lipovaci átkelőhöz (de szerintem hétvégén ez felejtős, akkor még éjszaka is sokan vannak arrafelé).

Mivel többen lesznek az utakon, meg fáradsz is napközben, így valószínűleg délután értek a görög határra, ahol valószínűleg már nem lesznek nagyon sokan (addigra lecseng a szintén hajnalban induló szerbek-macedónok tömege), persze lehet így is várni kell fél-egy órát (meg pihensz is). Az aránylag korai időpont miatt (még nem esteledik) én nem Gevgelijában állnék meg pihenni, átmennék a határon, és legalább az le van tudva.

És innen teljes egyetértésben Medvard olvtással ....

Én (fiatal csikóként még talán, de most már ...) nem mennék nagyon messzire, megállnék pihenni valahol Katerini környékén.

(Többen kipróbáltuk már Makrigialosban az Achillion Hotelt. Aránylag olcsó, jó a reggeli és akár a tengerben is csobbanhattok kicsit ... hát a part ott azért elég ... érdekes.)

Másnap pár órás utazás után frissen megérkeztek Eviára, nincs gond a komppal, a vezetés után nem leszel olyan, mint a mosott sz@r, ....

Soroljam még?

Előzmény: A1975 (36888)
A1975 Creative Commons License 2024.06.03 0 0 36888

Szia!

Köszönöm. Az út hossza miatt nem volt jó ötlet? Én a határátlépés bizonytalanságától tartok legjobban. Azt számoltam, hogy hajnali 3 órás indulással elvileg 1/2 5  öt tájban kennénk Glyfában. Ez kb másfél óra tartalékot jelent az utolsó kompig. Ha nem érjük el, akkor Arkitsa-Loutra komp, kb 90 km kerülő..

Előzmény: Medvard (36886)
feksza Creative Commons License 2024.06.02 0 0 36887

Mi is utaztunk hasonló helyzetben,mi mindig töltöttünk szülői nyilatkozatot(letölthető angol nyelvű)de igazából sosem kérték,de fő a biztonság,mert hát elvileg kell.

Előzmény: kojonó (36862)
Medvard Creative Commons License 2024.06.01 0 1 36886

Szia! Mi 15-ben voltunk Pefkiben, egyben mentünk le, nem volt jó ötlet. Az útvonalad szerintem jó. Érdemes egyet aludni, azt kell eldöntened, hogy hol. Amennyiben a görög határ előtt állsz meg, akkor másnap még a határ, plusz eljutni Glyfáig, és még a komp is idő. Szerintem praktikusabb lenne a határ után megállni, akkor a második etap már laza lenne.

Előzmény: A1975 (36881)
habpite Creative Commons License 2024.05.31 0 1 36885

Vannak nálam tapasztaltabbak, de azért leírom a tavalyi tapasztalatom. Mi Lefkadán voltunk, ami Evia-val ellentétes oldalon van, nagyjából... Déli országrészből indultunk.

Mi júli 13-24-ig voltunk Lefkadán. Kicsit késő már összefoglalót írni, de lehet hasznos lesz valakinek ebből valami. Ásotthalomnál mentünk át 12.-én a reggeli órákban kb.: 10 körül, a Borderwacher applikációt néztük, tényleg rövid volt 10-15 perc az átjutás a határon. Aztán éjszakázás Gevgelijában, jó volt és olcsó egy éjszakára, kis séta este vacsora "előnyaralás". Reggel burek friss isteni, laktató, majd át az autópályás határon, Evzonoi minimális várakozás, nem is tudom néztünk-e Bordewachert... Végig autópályán Thesszaloniki felé, Ioánnina körül le az autópályáról és irány dél Nikiana felé.

Az egyik határon kérték az autó papírjait, nem rémlik már melyiken.

Visszafele ugyanezen úton, szintén egy megállóval Nis-nél. Görög/Észak-Macedón, és az Észak-Macedón/Szerb határon is kellett várni, 40, illetve 30 percet. Az durva volt a 38°C-ban, de kibírható volt, főleg nyaralás után kipihenten. Hogy miért kellett várni nem tudom, mert mi kb. az összes határbódénál fél perc alatt átjutottunk, rá se néztek a dokumentumokra….

Akkor írjam az első-bálozó tapasztalatomat:

Minden csodás volt, az út, Lefkada, szállásunk az emberek stb.., én biztos visszamennék. Saját strandunk volt, megosztva pár másik nyaralóval, szállás kb. 10 méterre a parttól. Nagyon jó ötlet volt, hogy megálltunk éjszakára, így érkezésünk napja nem ment tropára, pihentek voltunk, és biztonságosabbnak is éreztem a vezetést, pihenten.

A forgalomról azt kell mondjam, mintha az M6-on mentem volna (M5-ön járok kb. havonta), alig volt forgalom, se oda se vissza. Ahol volt az Belgrád és Thesszaloniki környéke, de az se volt vészes, főleg teherautók. Viszont mikor lejöttünk az autópályától, mit mondjak, az lassabb volt, nagyobb forgalom, mezőgazdasági gépek is, nem volt olyan haladós, és igaza is volt a navigációnak, hogy sok időt írt arra a részre. Én ajánlom az autópályát ameddig csak lehet, lehet drágább, de haladósabb.

Előzmény: A1975 (36881)
Tevemadár Creative Commons License 2024.05.31 0 0 36884

Szia

Nagyon szépen köszönöm! :-)

Előzmény: bentoka (36883)
bentoka Creative Commons License 2024.05.31 0 0 36883

Szia, ott nincs átkelő, csak a Preševo-Tabanovce és a Prohor Pčinjski/Pelince állomásokon lehet átkelni SRB-NMK között.

Előzmény: Tevemadár (36882)
Tevemadár Creative Commons License 2024.05.31 0 0 36882

Sziasztok

Lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek, de nem nagyon tudok róla semmit.

Szóval:

A Lojane - Miratovac "határátkelő" (?) (Szerb - Macedónia határ, Presevó mellett), az egy működő, használható alternatíva (ha esetleg túl nagy a várakozás a "nagyon") határátkelésre ?

Köszönöm szépen.

üdv.

A1975 Creative Commons License 2024.05.31 0 0 36881

Sziasztok!

Július elején tervezünk Evia sziget északi részére menni. Pécsről milyen irányt javasoltok? A határokon átjutás a korábbi években sok többlet időt igényelt?

A tervezett útvonalam: Pécs-Eszék-Belgrád-Evzoni-Glyfa-Evia.

A forgalmas nagy határállomások környékén lehet "egérút" normális kitérővel valamelyik kishatár?

Egy sofőrösen megoldható, vagy inkább foglaljak tranzitszállást?

Várom a tapasztaltabb utazók véleményét. Előre is köszönöm!

Katana750 Creative Commons License 2024.05.30 0 0 36880

Biztos, hogy nem fogják. Kamionra is hoztak pár éve maximum korlátozást(200 liter belépéskor nem EU. országból). Párszor megnézte a vámos a műszerfalon a mutatót, aztán elfelejtődött nekünk(uniósoknak) a téma. Maciékat persze szívatták, hogy ne tudjanak üzletelni Görögországban az olcsó nyálukkal, de velük régi a "jószomszédi iszony".

Előzmény: Medvard (36878)
Tamás Ács Creative Commons License 2024.05.29 0 0 36879

Augusztus közepén kifele már tűrhetőek a határok, átlagban 30-40 percet kell számolni átkelőnként.

14-15 órát számolj pihenőkkel

Előzmény: Valentina69 (36856)
Medvard Creative Commons License 2024.05.27 0 0 36878

Köszönöm! Tervben van egy kirándulás Korfura, sima hybriddel megyünk, azt remélem nem piszkálják.

Előzmény: Katana750 (36877)
Katana750 Creative Commons License 2024.05.27 0 0 36877

A töltöttségi szintet korlátoznák a hajón mert a magas hőmérséklet állítólag problémás lehet teljes töltöttség esetén!(gáz, akku) Hogy ezt ki fogja ellenőrizni?? Szerintem görögösen! Bejelölsz egy rublikát egy nyomtatványon és annyi!:-) Nehezen tudom elképzelni, hogy a matrózok majd jönnek és ellenőrzik a töltöttséget, gázszintet! Feketefelhő fórumtárs csoportjában van egy poszt a témáról.

Előzmény: Medvard (36876)
Medvard Creative Commons License 2024.05.26 0 0 36876

Sziasztok!

Van valakinek pontos információja a kompozásról.

Állítólag az alternatív üzemanyagú autókra új szabályok vannak./elektromos, hybrid, gáz/

kojonó Creative Commons License 2024.05.21 0 0 36875

Köszönöm a segítséget. 

Előzmény: áim (36871)
Merhaba Creative Commons License 2024.05.21 0 0 36874

Én sem mindegyből írtam, ha nem tapasztalatból írtam amit írtam, volt amikor kérték és volt amikor nem!

Most egy papírral több, na bumm! Még mindig jobb mint vissza fordulni!! Ez a papír nem kerül semmibe!

De a kedves utazó azt csinál amit jónak lát, lelke rajta!

Előzmény: Katana750 (36868)
T-boy01 Creative Commons License 2024.05.21 0 1 36873
áim Creative Commons License 2024.05.21 0 1 36872

Mivel Ti kéléptek az Unió határaiból, majd visszaléptek oda, így én vinnék.

99% hogy a kutyát sem fogja érdekelni, de jobb, ha minden rendben van.

Előzmény: áim (36871)
áim Creative Commons License 2024.05.21 0 0 36871

Valójában az Unión belül ugyanúgy szabadon közlekedhetsz a saját gyerekeddel, mintha a szomszéd kerületbe mennél, vagy Biatorbágyra utaznál, hozzád se fognak szólni.

De ne tippelgessünk, meg ne "facebook-on irta Mancika" szabályok szerint utazzunk!

biztos szabályok:

Unión belül:

Ha a gyerekkel ott van az egyik, vagy mindkét törvényes képviselője, akkor nem kell semmi. 

Ha elvált szülőknél közös felügyeleti jog van, akkor sem kell semmi.

Ha elvált szülők közül az szeretné elvinni a gyereket, aki szülői felügyeleti joggal nem rendelkezik, akkor kell meghatalmazás a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülőtől.

Ha bárki más (tök mindegy, hogy nagymama, barát, táborvezető, tanár stb.) viszi a gyereket külföldre, akkor kell meghatalmazás a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő(k)től.

Ha az Unión kívülre szeretné az egyik törvényes képviseleti joggal rendelkező szülő vinni a gyereket, akkor kell meghatalmazás a másik szülői felügyeleti joggal rendelkező szülőtől. A többi ugyanaz, mint fentebb.

balazsh Creative Commons License 2024.05.21 0 1 36870

Akkor én most írjam le, hogy 04.29-én odafele nem kérte az egyik maci határőr sem a "biztosítási zöldkártyát", 05.05-én hazafelé is csak a kiléptető kért autó papírt, de az is a forgalmit (magyarul mondta)?

Terjesszem ezt itt, mert én ezt tapasztaltam? 

Attól mert tőlem / tőled nem kértek egy bizonyos dokumentumot, attól még mástól kérhetik, ha az előírás. 

Szerintem jobb, ha felkészül az ember egy papírral, nem olyan nagy dolog az. 

De mindenki azt csinál, amit akar.

Előzmény: Katana750 (36868)
Valentina69 Creative Commons License 2024.05.21 0 0 36869

Koszonom!

Előzmény: Katana750 (36860)
Katana750 Creative Commons License 2024.05.20 0 0 36868

Akkor sem kérnek ilyen nyomtatványt, ha nincs ott egyik szülő sem. Én nem "mindegy"ből írom hanem tapasztalatból. 

Előzmény: Merhaba (36867)
Merhaba Creative Commons License 2024.05.20 0 0 36867

Apuka nem megy,  (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) ezért írtam!

De nekem tök mindegy!

Előzmény: Katana750 (36866)
Katana750 Creative Commons License 2024.05.20 0 0 36866

Miért kellene ez a nyomtatvány? Elolvastad, hogy kik utaznak?

Előzmény: Merhaba (36864)
Merhaba Creative Commons License 2024.05.20 0 0 36865
Előzmény: Merhaba (36864)
Merhaba Creative Commons License 2024.05.20 0 0 36864
Katana750 Creative Commons License 2024.05.20 0 0 36863

Elég a személyi.

kojonó Creative Commons License 2024.05.19 0 0 36862

Sziasztok. Kérdés az lenne. Kell e valamilyen külön papír, vagy igazolás. Kettő négyésesnél fiatalabb gyerek utazna anyukájával görögországba. Apuka nem jönne. Csak a kettő nagyszülő. Autóval mennénk Szerbia Macedonia Görögország vonalon.Gyerekeknek személyi igazolvány elég, vagy útlevél kell. Kell még valami?

Katana750 Creative Commons License 2024.05.19 0 0 36861

Dél felé! Átírta a teló.

Előzmény: Katana750 (36860)
Katana750 Creative Commons License 2024.05.19 0 1 36860

Számolj 13 órát az útra legalább! Nagyon függ attól, hogy mennyiket fogsz ácsorogni, araszolni a határokon. Hétfői nap még elég közel a hétvégéhez, de délelőtt már nem olyan gáz augusztus. 12.

Katana750 Creative Commons License 2024.05.18 0 0 36859

Az előbb csak átfutottam a kérdéseidet. Akkor. A Duna román oldalán van minden tennivaló oda vissza! Román ellenőrző pont, bolgár ellenőrző pont, hídpénz fizetés €-ban(6) bolgár útadó. Azt is €-val célszerű fizetni! Egyszer levával fizettem és kapkodott a néni összevissza mert nem volt aprója visszaadni. Mind a román mind a bolgár útadót előre megveheted még itthon online. Rovignette.ro és Vinetki.bg így nem kell helyben ezzel foglalkozni esetleg sorban állni. Én így szoktam.

.

Előzmény: Aszi63 (36852)
Katana750 Creative Commons License 2024.05.18 0 0 36858

A rendőri ellenőrzés után van a 6€ hídpénz fizetése. Nyugodtan haladj, semmi különös nem lesz. Én mindig kp. fizetem, nem próbáltam sosem kártyával. Kis fülkében ülnek a Danubee-Bridge logós, ruhás díjszedők, nem tudsz elmenni előttük úgy, hogy ne fizetnél. Utána még van a bolgár "Vinetki" bódé ha nem vetted meg előre az útadójukat. Visszafelé fordítva. Bolgár rendőr, román rendőr, hídpénz, rovignyetta. 

Előzmény: Aszi63 (36852)
1 valaki Creative Commons License 2024.05.18 0 0 36857

Tudja valaki, mennyi lesz az áltlag sebességed?

Amúgy gyalog, biciklivel, autóval, esetleg motorral, maximum sebességgel akarsz menni?

Mert ezek között napok, hetek is vannak,

Valentina69 Creative Commons License 2024.05.18 0 0 36856

Sziasztok!Augusztus 12-en szeretnenk indulni Sartira Szerbian Macedonian keresztul.Kerdesem ha tudja valaki mennyi idobe telik leerni?

Cunaja Creative Commons License 2024.05.17 0 1 36855

Sziasztok!

Holnap éjjel indulunk Skopelosra. 

Útvonal: Budapest - M5 - A1 . 

Szerbia - Macik - és Evzoni belépés lesz, Görög földre. 

Volos 1-nap pihi, majd Hajó a szigetre.

Esetleg van-e valami olyan infó, valaki birtokában, amiről, jó lenne tudnunk.

Köszönöm szépen előre is, ha kapunk infót.

Olyasmi is érdekelne, hogy nagyobb útlezárás, esetleg, leterelés az autópályáról. 

Valami változás határátlépéskor, stb... 

Azt olvastam itt, hogy ha nincs senki a Szerb- Maci határon (Szerb kilépés ) és a sorompó nyitva, akkor lehet menni, mert a Macimál lesz a Szerb is. Visszafelé, fordítva.

Haza, csak július 3-án jövünk.

Azután, részletesen beszámolok, majd a tapasztaltakról, hogy a nyaralni indulók, friss infót kapjanak.

Volos-ig, egyhuzamban vezetés lesz, 3-óránként 20-perc lazítás beiktatásával. 

Csak nekem van jogsi, Anyókának nincs.

Tankolás Magyar és Szerb, OMV. Maciknál és Görögöknél, Shell. 

Mindenhol 100-as megy az autóba, ezeknél a kutaknál, biztos van, illetve az üzemanyag összeállítás is ismerős.

Az autó új, nem szeretném megitatni, valami ismeretlen lötyivel. 

EU-n kívüli net hozzáférés megkötve. Sxgic vagy a Waze fog navigálni. A fedélzeti kamera, figyelmeztet a megengedett átlag sebesség túllépés esetén. Szabálykövető állampolgár létemre, megpróbálom a megengedett sebességet tartani, mindenhol. Kivéve ha egy vészhelyzet elkerülése, mást kíván. Nem szeretném a nyaralást, megfejelni egy bírsággal. 

A legszebb az egészben, hogy csak magyarul beszélünk, Angolul és görögül is értünk minimálisan. Valahogy csak megoldjuk az akadályokat.

Reméljük, vasárnap hajnalban, nem sokan lesznek Röszkénél.

Limetree Creative Commons License 2024.05.13 0 0 36854

Ennek az útvonalnak utánanézek, köszi a javaslatot. 

Előzmény: kerkyra (36853)
kerkyra Creative Commons License 2024.05.12 0 0 36853

Igazából   sok minden  nem  változott..  Szerbeknél  kész  Belgrádnál az  elkerülő  teljesen,  már  csak  2  fizetőkapu  van,  Maciknál   lett  5  kapu, és  Korfunak  és   maciknál  Bitolai határnak  venném az  irányt.. Rövidebb  is  arra, és   megspórolsz  kb   vagy  4 fizetőkaput...   

Előzmény: Limetree (36851)
Aszi63 Creative Commons License 2024.05.12 0 0 36852

Ro-Bg útvonalon először, de nagy várakozással utazunk. El akartam kerülni az ingerszegény szerb pályát, és Európában jobban is érzem magam. Segíts, kérlek! Calafatnál hol fizetek hídpénzt? Közvetlenül a határállomás után? Olyan megoldással, mint a pályakapu? Milyen valutában? Van kártyás fizetés? És visszaúton a Bg oldalon, vagy ugyanitt? (Egész hosszú, 4 autós konvojjal megyünk, ezért fontosak s részletek.)

Előzmény: Katana750 (36839)
Limetree Creative Commons License 2024.05.12 0 0 36851

Sziasztok. Utoljára 2009-ben jártam ezen a fórumon, akkor Korfura mentünk nászútra és nagyon sok jó tanácsot kaptam, hasznos infót találtam itt. Most úgy alakult, hogy szeptemberben szintén Korfu lesz a cél. Nyilván rengeteg dolog változott ezalatt a 15 év alatt, de annak örülök, hogy ez a fórum még mindig aktív. Már elég sokat visszaolvastam, de biztosan lesznek majd kérdéseim. 

bentoka Creative Commons License 2024.05.06 0 2 36850

A múlt héten néhány szabadnapot feláldozva lekanyarodtunk a Jón-Tenger partjára a Magyarkanizsa-Belgrád-Preševo-Gradsko-Bitola-Kozani-Preveza útvonalon. A szerb részen nem találkoztunk útjavítással, Szkopje környékén befejezték a tavaly elkezdett építkezéseket, viszont a határ és Szkopje között továbbra is vacak az út mindkét irányban. Bitola felé kanyarodva a szokásos dolgokkal találkoztunk, eleinte kissé szét van taposva az út az új pálya munkálatai miatt, utána Prilepig szép minden, majd Bitoláig keresztbordás, mint eddig.

A görög rész Kozani-ig és később is okés, viszont vagy három helyen mértek Florina és Ptolemaiada között, ott ugye 70-90 km/h korlátozás van a száguldásra csábító széles országúton. Az utolsóba bele is futottam a 90 helyett 101-el, de látta a rendőr hogy buta turista vagyok és elengedett. :D

A tengerpart üres, a víz kellemesen friss, az árak még bőven szezon előttiek, megérte legurulni.

Katana750 Creative Commons License 2024.05.02 0 1 36849

Ahogy írta az előttem szóló! Pár km. az 1 pár tehát 2 km. amivel hosszabb az elkerülő. Az alagutakban kell(ajánlatos) 80km/órára lassítani! Nagyon jól sikerült, semmi értelme a városon átmenni. 

Előzmény: Bendegúz90727 (36843)
feketefelho Creative Commons License 2024.05.02 0 0 36848

Amennyiben szeretnéd Belgrád szépségét élvezni, akkor csakis a városon keresztül. Viszont, ha lemondasz erről a gyönyörről, akkor az elkerülő javasolt.

Az elkerülő hosszabb pár kilométerrel, de a nagyobb sebesség miatt ugyanannyi (vagy kevesebb) időbe telik az abszolválása, mintha a városon keresztül mennél (főleg, ha ott még bele is kerülsz egy belvárosi dugóba).

409 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 36847

+1

Előzmény: kerkyra (36844)
dokeee Creative Commons License 2024.04.30 0 0 36846

Upsz, ez én vagyok.

Előzmény: FehéresX (36845)
FehéresX Creative Commons License 2024.04.30 0 1 36845

Egyetértek. 

Előzmény: kerkyra (36844)
kerkyra Creative Commons License 2024.04.30 0 1 36844

Én  elkerülő  tagadó  voltam  eddig....   Tavaly  kipróbáltam, nem  fogok többet a  városon  keresztül  menni....  Lehet  rajta  szépen   haladni....    

Bendegúz90727 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 36843

Sziasztok! A belgrádi kőrgyűrűről nem találtam fél évre visszamenőleg véleményt. Most kérem írjátok mi a tapasztalat a belgrádi átszelőshöz képest. Köszi

szabbibaki Creative Commons License 2024.04.24 0 0 36842

"Béci-Fekete-Katana" köszönöm az infókat.

Tavaly is hasznos volt, akkor oda-vissza Srb-Mac útvonalat választottam, odafele Dojran volt a próba, hazafele semmi cicoma - hacsak Hercegszántó nem az - egyedüli határátlépő voltam.

Béci 72 Creative Commons License 2024.04.24 0 0 36841

Hazafelé,hacsak nem szeptember végén jön vissza a topictárs,jó lehet a román útvonal.

Előzmény: feketefelho (36840)
feketefelho Creative Commons License 2024.04.24 0 1 36840

Szia!

Látom a srácok már elrendezték a dolgot.

Én csak a matek kedvéért néztem meg a két útvonal közti különbséget.

A két útvonal hossza alig különbözik, a Románián keresztüli 60 km-el hosszabb (akkor, ha Bulgáriában a szerpentines részt választjuk Vidin után).

Menetidőben (forgalomtól mentesen) viszont 5 óra különbség van köztük. Itt jön elő, amit Katana írt, hogy a RO-BG szakasz nem 100%-ban autópálya.

Kifelé jelentős határforgalom, menetidő növekmény a vendégmunkások miatt akkor már nincs, hétköznap mérsékeltebb is a forgalom.

Emiatt kifelé én sem javaslom a RO-BG útvonalat.  

Előzmény: szabbibaki (36833)
Katana750 Creative Commons License 2024.04.23 0 1 36839

A Calafat-Vidin Duna-híd kivételével folyamatos a haladás arra is csak lassabb mert nem autópálya az út 100%-a mint a délszláv vonalon. Én is egyseggel szoktam lemenni(Ro-Bg. felé is) csak tavaly így hozta a kedvem. Megpihentünk Vidinben. A vas étvágya ha itthon tudod itatni akkor az olcsóbból miért lenne gond? Mindkét tranzit országban olcsóbb. A délszláv vonalon csak az egyikben. Augusztus végén, hétköznap én nem választanám a Ro-Bg. útvonalat. Hazafelé inkább! Főleg ha Szalonikitől keletre van az indulás. A Jón-tenger felől Niki-Bitola-Kumanovo-Presevo-Stb.

Előzmény: szabbibaki (36837)
Béci 72 Creative Commons License 2024.04.23 0 1 36838

Én aug.végén a szerb útvonalat választanám.Ha Románia felé mennék,akkor a táj miatt,és ott aludnék valahol.

Előzmény: szabbibaki (36836)
szabbibaki Creative Commons License 2024.04.23 0 0 36837

Nekem fontos az "egyseggel", ezért számít a folyamatos haladás, még ha nem is nagy a tempóm. Nagy a vas étvágya, így ebből a szempontból is kell mérlegelnem.

Egyébként a (remélhetően) gyorsabb határátkelések miatt kezdtem variálni.

Előzmény: Katana750 (36835)
szabbibaki Creative Commons License 2024.04.23 0 0 36836

Salgótarján környékén lakom, általában a SRB-MAC-GRE útvonalat választom.

19-20 óra körül szoktunk indulni és kb 11 körül érkezünk Stavrosba, mindig hétköznap utazunk oda és vissza is. A határokon kb. 2-2,5 órát "vesztünk", max sebességem 120km/h, csak tankolás, vagy wc miatt állunk meg. Mivel semmiért nem kell időre mennünk (nincs konkrét szállás foglalásunk) , ezért próbálok infót gyűjteni a Ro-Bg-Gre útról.

Azt kell mérlegelnem, ha a határokon nem sokat vesztek, akkor nem gond a lassabb haladás, mert az összidőm akár lehet azonos is!?

Előzmény: Béci 72 (36834)
Katana750 Creative Commons License 2024.04.23 0 1 36835

Másodsorban válaszolok mert én írtam, Laci fésülte közérthetőre és illusztrálta. Tavaly nagyon kényelmesen gurgulázva 17 óra volt Paralia Korinou-Gyál 2 részletben mert úgy akartam. Korinosz-Vidin 7 óra. aug. 18. pénteken és Vidin-Gyál 10 óra. Szombaton, augusztus 19.-én. 

Béci 72 Creative Commons License 2024.04.23 0 1 36834

A román határ közelében laksz,azért mész Románián keresztül?

Augusztus végén már a visszafele forgalom nagyon erős,Görögország felé már nem vészes,így a szerb autópálya gyorsabb lenne pl.Pest környékéről.

szabbibaki Creative Commons License 2024.04.23 0 0 36833

Sziasztok, elsősorban "FEKETEFELHŐ"-t kérdezném, mert az Ő linkjét tanulmányoztam, hogy a valóságban - hétköznapi indulással, augusztus végén - a

HU-RO-BG-GR útvonal mennyi idő alatt teljesíthető?

Kb ~ 21-22 óra körüli Mo-i határátlépésnél.

Na és mennyire aktívak a szervek Ro-BG utakon?

t-tm Creative Commons License 2024.04.22 0 0 36832

Köszi szépen az infokat! @feketefelho, neked is - teszünk egy próbát!

kerkyra Creative Commons License 2024.04.07 -1 0 36831

Ok     akkor  nem  írom  le   :) 

Előzmény: Cunaja (36830)
Cunaja Creative Commons License 2024.04.07 0 0 36830

Közben megnéztem az Open Balkán oldalát és nem tetszett a visszaszámlálás. 

Eldöntöttük, hogy nem veszünk kütyüt, így nem kell válaszolnod. 

Előzmény: Cunaja (36829)
Cunaja Creative Commons License 2024.04.07 0 0 36829

Szia kerkyra!

Elérkezett az idő, hogy megyünk Görögországba!

Gondoltam rendelek egy ilyen kütyüt, hogy ne várakozzunk, legalább a két országban. 

Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. 

Maga az eszköz ingyenes?

Ezt írtad, "Plusz hozzászámolni a kiszállítást a postával, ami ki tudja mennyi. " Itt az összegre gondoltál ( posta költség  ) vagy az időre? 

Összefoglalva, kb, mit fizetek, amikor átveszem a csomagot? 

A kártyáról, vonnak-e le, regisztrációs díjat? 

Köszönöm a választ előre is!

409 Creative Commons License 2024.04.05 0 0 36828

Passz, nem tudom. Valószínűleg lesz akinek az egyik, és lesz akinek a másik az előnyösebb.

Előzmény: Pierr_Kardán (36827)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.04.04 0 0 36827

Köszi, értem.

És az autósoknak  milyen előnye lesz Horvátországban ennek a készüléknek a használatával a rendszámfelismeréses módszerhez képest?

Előzmény: 409 (36826)
409 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 36826

A kapus rendszert igen, de attól még fizetni kell és útarányosan. Ennek két módja lesz szgk esetében. Az itt is emlegetett kütyü, vagy a díjfizetési rendszerbe regisztrálva rendszánfelismerés alapján. A kp. fizetés megszűnik, csak elektronikusan lehet majd.

Előzmény: Pierr_Kardán (36825)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.04.03 0 0 36825

Horvátország is rövidesen belép a rendszerbe?

Dehát ott éppen most számolják fel a fizetőkapus rendszert...

kerkyra Creative Commons License 2024.04.02 0 0 36824

1. ENPay tag rendelés:Le kell tölteni az ENPay applikációt (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.enpay), ott regisztrálni egy valós lakcímmel, rámenni az Add tag-ra, kiválasztani, hogy No (nincs még tag eszközöd), aztán megadni a rendszámot, járműkategóriát (1 - személyautó) és a postázást választani. Ezek után, ha megjön maga az eszköz, az még csak Szerbiában használható.2. OpenBalkan prekonfiguráció:Ha megvan az eszköz, kell küldeni egy emailt ide: openbalkan@allyes.global az eszköz sorozatszámával és pár adattal (ENPay alkalmazásban megadott keresztnév, vezetéknév, rendszám és járműkategória), hogy aktiválják az OpenBalkan rendszerben. (Részletek: https://enpay.rs/en/open-balkan-2/)Ekkor ők manuálisan beregisztrálják az eszközt az OpenBalkan rendszerbe, és értesítenek válasz emailben, ha kész.3. OpenBalkan bankkártya regisztráció más országhoz:Ezután tudod regisztrálni a taget az openbalkan-etc.com-on és belépve tudsz bankkártyát rendelni Észak-Macedóniához. Valamiért minden tagországhoz külön kell kártya.Ezek után a szerb szakaszokon az ENpay alkalmazásban megadott kártyáról vonódik majd utólag az útdíj, míg az észak-macedón szakaszokon az openbalka-etc.com-on megadott bankkártyáról, szintén utólag 24 órán belül. Ezeken a felületeken lehet majd követni a részletes díjakat is (ugyanazok, mintha kp-ben fizetnéd).Érdemes nyaralás előtt legalább egy héttel, vagy inkább többel ezt megejteni, mert nem az egész automatizált folyamat. Plusz hozzászámolni a kiszállítást a postával, ami ki tudja mennyi. Jobb jó előre nekiállni.Jelenleg az OpenBalkan tagja Szerbia és Észak-Macedónia, de hamarosan belép Horvátország, Montenegró, Bosznia és Görögország is! Fontos még, hogy járműkategórián belül át lehet vinni a következő autóra is (ha veszel újat). Szóval időtálló kütyü lesz.

Előzmény: t-tm (36822)
feketefelho Creative Commons License 2024.04.02 0 0 36823

Bocs, hogy bele ..., de emlékeztem rá, hogy az egyik FB-os csoportban már volt erről szó.

Itt (Réka posztjában - február 14.) keresd Mezei Péter hozzászólását.

Ő leírja lépésről lépésre a készülék rendelésének menetét.

Előzmény: t-tm (36822)
t-tm Creative Commons License 2024.04.01 0 0 36822

erről (az OpenBalkan-képes TAG-kütyüről) meg tudnál osztani egy rövid "hogyan szerezzük be?" leírást? Elég nehezen sikerül összeszedni infókat a félig szerb oldalakról... be lehet ilyet kütyüt szerezni házhozszállítással, vagy Szerbiában lehet csak begyűjteni..? előre is köszi!

Előzmény: kerkyra (36803)
dokeee Creative Commons License 2024.03.31 0 0 36821

Ez is igaz lehet.

Előzmény: Béci 72 (36817)
Katana750 Creative Commons License 2024.03.31 0 0 36820

Igen. Bulgária felől lényegesen olcsóbb a közelítés.

Előzmény: feketefelho (36819)
feketefelho Creative Commons License 2024.03.30 0 0 36819

Régen többször is előfordult, hogy Kateriniből "átugrottunk" Isztambulba pár napra, akkor elég hosszan autóztunk a görög A2-esen.

Az első alkalommal még ingyenes volt a pálya, aztán egyszercsak megjelentek a fizetőkapuk ... most meg tessék, lassan egyenlő lesz az üzemanyag árával a pályadíj (gázzal megyek).

(Tervezem már a következő török utat, de biztos, hogy nem Görögországon keresztül megyünk. Nincs értelme összekötni a görög tengerparti nyaralást egy kelet-törökországi túrával.)

Előzmény: Katana750 (36818)
Katana750 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 36818

3 év alatt, akár! Szerintem a helyén kéne kezelni ezt a hírt! Ez így, hogy 120% emelés, biztos, hogy nem igaz az idei évre vetítve. Meg vegyük figyelembe a realitásokat! Elég kevés magyar turista fog szembesülni az Alex.-Igou. 620 kilométerével. Chalastra esetleg Kozani és mindjárt csak 300-200 km. Igou. 

Előzmény: kerkyra (36814)
Béci 72 Creative Commons License 2024.03.30 0 1 36817

Lehet,hogy furán hangzik,de ha nyaralni megyünk,akkor ilyesmi dolgok már nem tudnak "meghatni".

Mindenhol egyre drágább az élet,mérlegelni kell sajnos,hogy belefér-e ez még így nekünk,vagy maradunk itthon.

A probléma az,hogy itthon is drága az élet.Egy nyaralás Görögországban annyi élményt tud adni,melyekre az ember hosszú évekig emlékezni fog,és ilyenkor elenyésző negatívum,hogy drágább lett minden.

Előzmény: dokeee (36816)
dokeee Creative Commons License 2024.03.30 0 0 36816

Eddig olcsó volt a többihez képest, ami a szar a dologban, hogy ezt gyakorlatilag nem lehet kikerülni. ( tudom, ki lehet, én is mentem át a Pindoson régen, kis utakon, de többet nem fogok)

409 Creative Commons License 2024.03.29 0 0 36815

Hümm, megtalálták a görögök is a gázszerelőjüket? ://

kerkyra Creative Commons License 2024.03.29 0 0 36814

Igen  120%-al emelkedik a  pályadíj....  Ami elég  durva     ..

Előzmény: feketefelho (36813)
feketefelho Creative Commons License 2024.03.29 0 0 36813

Ha jól értelmezem a cikket, ez az áremelkedés csak az A2-es, Egnatia Odosra vonatkozik (ott viszont a teljes hosszra).

A többi pálya díja nem emelkedik.

Ugye így van?

Előzmény: kerkyra (36812)
kerkyra Creative Commons License 2024.03.29 0 0 36812
kerkyra Creative Commons License 2024.03.28 0 0 36811

A Ha  van  szerb  kütyüd, akkor  azt   tudod  használni a  maciknál is  .ha  beregisztrálod   hozzájuk...  file:///F:/Vegyes%20k%C3%A9pek/Openbalkan%20ETC%20(4).pdf

Előzmény: Tycho Brache (36808)
Tycho Brache Creative Commons License 2024.03.28 0 0 36810

Közben megjött a hivatalos válasz a szerb közútkezelőtől: bejött a megérzésem, hogy a Balkánon az elmélet és gyakorlat olykor elválik egymástól...

We inform you that it is still not possible for one ENP to be used on the territory of the Republic of Croatia and the Republic of Serbia. The public will be informed in a timely manner about the start of the system as part of the "Open Balkan ETC" project.

Előzmény: Tycho Brache (36808)
Katana750 Creative Commons License 2024.03.27 0 1 36809

Örömmel tettem. Viszont kívánom!

Előzmény: Toledo75 (36804)
Tycho Brache Creative Commons License 2024.03.27 0 0 36808

Nekem van horvát ENC-készülékem. (Bár amilyen kicsi, tényleg jobb szó rá a kütyü.) Azt olvastam 1-2 tavalyi cikkben, hogy a horvátok és a szerbek (ill. a horvátok és a bosnyákok is) megállapodtak abban, hogy kölcsönösen használható lesz a készülékük a másik országban, és ezt tavaly ősztől vezetik be. Sokmindent láttam már a Balkánon, így talán nem oktalan a kérdésem: tudja valaki, hogy ténylegesen is használhatók-e?

Előzmény: 409 (36806)
Béci 72 Creative Commons License 2024.03.27 0 0 36807

Ja,így már ismerem,köszi.

Előzmény: 409 (36806)
409 Creative Commons License 2024.03.27 0 0 36806

Transponderes útdíjfizető eszköz. Keress rá arra, hogy ENC útdíjfizetés. Elvileg gyorsabban lehet átjutni vele a fizetőkapukon, nem kell megállni, csak lassítani. (ha már ott vagy a kapuknál)

Előzmény: Béci 72 (36805)
Béci 72 Creative Commons License 2024.03.27 0 0 36805

Mi az a kapunyitó kütyü?

Előzmény: kerkyra (36803)
Toledo75 Creative Commons License 2024.03.27 0 0 36804

Kedves Katana750!

Nagyon szépen köszönjük az elmúlt sok-sok évben nyújtott segítségedet, a rengeteg információt. Jó egészséget és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Előzmény: Katana750 (36798)
kerkyra Creative Commons License 2024.03.26 0 0 36803

Végre  meg  van a  szerb  maci  kapunyitó  kütyü    aktív   ....   a  Görög  már  tavaly  megjött  :)   

Bendegúz90727 Creative Commons License 2024.03.23 0 0 36802

Tavaly oda-vissza Bp. ugyan nem Sarti vmivel lejjebb Kokkini Nero, cakk-pakk benzin , útdíj, ottani csavargás 130E

Előzmény: PUPI73 (36793)
Katana750 Creative Commons License 2024.03.16 -1 0 36801

Örülök ha segítettem. Az idén július közepén azért a / pillanatnyi történéseket megosztom azokkal akiket érdekel. 

Előzmény: Fabzomb6 (36799)
PUPI73 Creative Commons License 2024.03.16 -1 0 36800

Köszönöm szépen a válaszokat!

Valamiért rosszabbra számítottam a költségeket illetően.

4 éve nem voltunk nyaralni, már nagyon várjuk 😁

Fabzomb6 Creative Commons License 2024.03.16 0 1 36799

Az elmúlt évtizedben balkáni barangolásainkhoz sok segítséget kaptam tőled. Köszönöm. Ismeretlenül is jó egészséget és kellemes hétköznapokat kívánok.

Előzmény: Katana750 (36798)
Katana750 Creative Commons License 2024.03.16 -1 0 36798

Kedves és kedvetlen fórumtársak! Sok év után informátorból átmegyek naivába. Múlt év december 3.-án leszálltam a nagyvasról és friss(akkor még nem lehetett tudni) Oscar díjas berendezőnőnk stábjának fényét kezdtem emelni. Na nem filmművészeti tudásommal. Úgyhogy nincs több információ Calafat-Vidin, belgrádi kőrgyűrű, helyi üzemanyagárak esetéről. Az élet ilyen, most majd kérdezek. 

feketefelho Creative Commons License 2024.03.15 -1 0 36797

Kvázi.

Mindenesetre lényegesen kevesebb, mint az üzemanyag.

Előzmény: Béci 72 (36796)
Béci 72 Creative Commons License 2024.03.15 -1 0 36796

Vagyis az üzemanyaghoz képest elenyésző költség.

Előzmény: feketefelho (36795)
feketefelho Creative Commons License 2024.03.15 -1 1 36795

Szerbia: 21€ (2450 RSD),

NMK: 7€ (380 MKD),

GR: 2,3€.

(2024 januári adatok, a főszezonra ez még változhat.)

dokeee Creative Commons License 2024.03.14 -1 1 36794

35 euro körül

PUPI73 Creative Commons License 2024.03.14 -1 0 36793

Sziasztok!

Egy kis infóra lenne szükségem, utazási költség számításhoz.

Hátha valaki feljegyezte a tavalyi utdíjakat.

Személyautóval vontatmány nélkül Sartiba.

Mennyivel lehet kb. számolni?

Tájékoztató jelleggel érdekel , saccperkb.

Köszönöm szépen!

1 valaki Creative Commons License 2024.02.16 -1 1 36792

Köszönjük hogy kitetted!

Előzmény: feketefelho (36791)
feketefelho Creative Commons License 2024.02.16 -1 2 36791

Jön a nyár, megyünk nyaralni, de jönnek a vendégmunkások is.

Mikor jönnek tömegesen? Mikor mehetünk nyugodtan? Mikor induljunk a kishatár felé? ...

A legfrisebb, 2024 nyarára szóló inváziós naptárt látod itt:

Ha a szöveges elemzés is érdekel, azt itt olvashatod:

https://gorogorszag-info.blogspot.com/2024/02/a-vendegmunkas-invazio-2024.html

zslaci75 Creative Commons License 2024.01.30 -1 0 36790

Ez szuper, köszönöm az infókat!

Előzmény: feketefelho (36789)
feketefelho Creative Commons License 2024.01.27 0 0 36789

Nyitva (zárva) tartások ... 

Ezen az oldalon a többi nevezetesség adatai is elérhetők.

Sőt, van egy térképes kereső is.

(Ismerem ezt az oldalt, csak régen használtam. Ez a térképes kereső újdonság.)

Előzmény: zslaci75 (36787)
feketefelho Creative Commons License 2024.01.27 0 0 36788

Most, hogy írod, kicsit utána olvastam ...

"A húsvét vasárnap munkaszüneti nap, amikor minden üzlet és turisztikai látványosság zárva marad."

ITT írták, igaz ez még a tavalyi húsvétró laszólt, de nem hiszem, hogy ettől nagyon eltérnének.

Előzmény: zslaci75 (36787)
zslaci75 Creative Commons License 2024.01.27 -1 0 36787

Igazából szerintem is elég lesz rá, legalábbis ha az ismertebb látnivalók számát veszem alapul. Nem tervezünk kimozdulni sem a városból, megreggelizünk a hotelben aztán hajrá. Az ortodox húsvét idején megyünk, remélem azért nem lesz zárva minden..

Előzmény: feketefelho (36784)
Tycho Brache Creative Commons License 2024.01.25 0 0 36786

Egy rejtett kincs Athénban: Anafiotika negyed az Akropolisz alatt. Kiveri a szemünket, a legtöbben mégsem veszik észre.

Előzmény: S. a "Török" (36782)
feketefelho Creative Commons License 2024.01.24 -1 0 36785

ITT azt írják, hogy a 3 napos turista jegy árában (20€) benne van a reptéri oda-vissza út is (ha beleférsz a 72 órába).

A 3-as metró megy a reptérig (gondolom ott is vannak automaták, amikből a jegy megvásárolható), ha biztosra akarsz menni kérdezd meg a FB-on egy athéni csoportban (azok tele vannak ilyen röpködős emberrel).

Mi autóval voltunk ott és csak 24 órás jegyet vettünk (az újságárús elhajtott a francba, mondta, hogy a metroállomáson vannak automaták ott vegyek - pedig gugli barátom anno azt javasolta, hogy az újságos bódékban vegyek jegyet ...)

feketefelho Creative Commons License 2024.01.24 0 0 36784

A három nap elég lesz Thesszalonikire, szerintem 2-be is beleférne, a harmadik napon meg csak úgy sétálgatnék a városban (a külső részeket azért elkerülném ...)

Kérdés, mennyi időt szántok az egyes látnivalókra (pl. a Rotonda szerintem több órát is megér, nekünk sajnos nem volt annyi időnk), ha egy kicsit alaposabb az ember, akkor ki lehet tölteni három napot is a templomok és a romok nézegetésével.

Előzmény: zslaci75 (36781)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.24 -1 0 36783

Philoppapos hegy

S. a "Török" Creative Commons License 2024.01.24 -2 0 36782

Üdv, februárban egy hosszú hétvégére kimegyünk Athénba. Háromnapos közl. bérletet vennék. Lehet azt a reptéren vásárolni? Az ugye tartalmazza a reptér–Syntagma tér metróutat? Van esetleg valakinek Athénban valami olyan ötlete, ami nem az obligát turistacélpontok közé tartozik? Valami "rejtett" kincs? :-)

zslaci75 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 36781

Repülővel megyünk, gondoltam arra valahogy el kéne menni a Meteorakhoz, elvileg 3 óra Szalonikiből nézek valami fakultatív utat onnan, de kár elaprózni azt a 3-4 napot. Majd legközelebb. Bőven lesz látnivaló ahogy elnézem. Nyáron az a gond, hogy inkább pihenős, kicsit punnyados nyaralás van, az ilyen városnézés mindig elmarad. Most bepótoljuk.

Előzmény: feketefelho (36780)
feketefelho Creative Commons License 2024.01.23 -1 0 36780

"Futás/rohanásnak/pipa itt is voltamnak meg mi értelme?"

Annyi, hogy ráébred arra, hogy ide még vissza kell jönni (vagy éppen elég volt egyszer látni).

Nekünk is volt néhány ilyen rohanos/beugrós látogatásunk ...

Tavaly hazafelé beugrottunk Filippibe. Régóta kerülgettem már a környéken, de mindig valahova sietni kellett, emiatt terveztem úgy a hazafelé utat, hogy meg tudjuk végre már nézni.

Megnéztük.

Ahogy korábban is írtam, egyszeri élménynek megfelelő.

A következő állomásunk aznap Rila volt, ahol megnéztük a kolostort (emellett is elmentem már párszor ... majd jövőre megnézzük, mondtuk minden esetben).

Sajnos most sem volt rá sok időnk (pontosabban eltöltöttünk ott kb. 2 órát, de az kevés volt), emiatt idén is útba fogjuk ejteni hazafelé jövet. 

A környezete nem olyan egyedi, mint a Meteoráké, de maga a kolostor szerintem übereli a görögöket.

Előzmény: zslaci75 (36779)
zslaci75 Creative Commons License 2024.01.23 -1 0 36779

Májusban kiugrunk Szalonikibe a feleségemmel a 3 éj/4 napra. Lehet még az is kevés, eszembe se jut valami más programot szervezni e mellé. Futás/rohanásnak/pipa itt is voltamnak meg mi értelme?

Előzmény: mtg1 (36772)
dokeee Creative Commons License 2024.01.17 0 0 36778

Igen voltunk. Szerintem áprilisban még simán. A tulaj egy nagyon aranyos hölgy.

Előzmény: mtg1 (36777)
mtg1 Creative Commons License 2024.01.17 -1 0 36777

Szia!

Te voltál ezen a szálláson, nagyon meggyőzőek a képek, remélem lesz szabad helyük egy éjszakára 3 személyre!

Előzmény: dokeee (36773)
mtg1 Creative Commons License 2024.01.17 0 0 36776

Szia!

Pont ezeket akartam megnézni + Kaválában a római vízvezetéket... Én is pont arra gondoltam, amit Te mondtál, ezért is tettem fel kérdésként, bizánci erődöt és főleg ókori romokat fogunk Athénig látni egy párat...

Előzmény: feketefelho (36775)
feketefelho Creative Commons License 2024.01.16 -1 0 36775

Kavalában mit szeretnél megnézni? Miért akarsz odamenni?

(Nem voltam még ott, de ahogy én látom van egy jópofa bizánci erőd és ennyi. Ezen kívül a közelben van Filippi, Nagy Sanyi papájának a fészke. Az ott lévő ókori romok sem akkora durranások, hogy feltétlenül meg kellene nézni, pusztán a hely történelmi jelentősége miatt érdemes esetleg. Tavaly voltunk ott, többet nem megyünk, egyszeri látnivaló.)

Tölts hosszabb időt Thesszalonikiben inkább. Az út is rövidebb és gyorsabb, mint Kavalába, és sokkal több látnivaló van.

Érdemes olyan szállást keresni, ami viszonylag közel van a látványosságokhoz, mert különben kereshetsz parkolót az autónak (ami többnyire fizetős).

Ka Pál Creative Commons License 2024.01.16 0 0 36774

Szerintem korai indulással simán mehet. Jómagamnak -november elején, ellenkező irányban- 11 óra volt ez az út Bulgárián keresztül. Igazán a görög-bolgár határon volt a leghosszabb várakozás. Az autópálya végétől (Blagoevgrad) kb. 4 óra még Kavála, 60 km/h átlagot kihozni is kihívás. Kavála-Thessaloniki bő óra autópályán...

Kifelé -október közepén- vasárnap, reggel hatkor konkrétan senki nem volt a röszkei szerb autópálya átkelőnél, ezért javaslom a kamerák használatát a korai induláskor. Miután te sem főszezonban utazol, hátha neked is szerencséd lesz.

dokeee Creative Commons License 2024.01.16 -1 0 36773

Én Kavalát ebből kihagynám. Edessában viszont eltöltenék egy éjszakát. Ez egy tök hangulatos szállás, jó helyen.

https://www.booking.com/hotel/gr/varosi.hu.html

mtg1 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 36772

Szia!

Köszi én is éreztem, hogy picit sok a jóból.

Szerintetek április elején van esély arra, hogy Szegedről- Kaválába érkezzünk még normális időben? 

Kavála egyáltalán megéri ezt a kitérőt, Szaloniki és Athén útvonalról? Az Edessa, Pella kitérő kimarad, Szaloniki és Kassandra  félsziget meglátogatása marad a tervben. Visszafelé Skopjéban állnék meg pihenni.

Athénra elég 3 éjszaka szerintetek? 

Ha Kavála elérhető akkor ott lenne az első szállásunk, ha azt mondjátok, hogy nem éri meg akkor Szalonikben 2 éjszaka lenne, majd Athén 3 éjszaka és visszafelé Skopjéban lenne 1 éjszaka pihenő.

Köszi a válaszokat.

Előzmény: dokeee (36770)
feketefelho Creative Commons License 2024.01.13 0 0 36771

Szállás: booking.com

Benzin árak: fuelo.net

Útvonal: Google Maps

Látnivalók: térképes kereső

Döntsd el mit szeretnél látni, mennyi időd van, utána amikor már kitaláltad (megtervezted) az utazást esetleg tudunk tanácsot adni.

Előzmény: mtg1 (36769)
dokeee Creative Commons License 2024.01.13 0 0 36770

A terv szerint utazás során - ha belefér időbe - akkor Philippi és Kavala megtekintése lenne a célpont, majd Thesszaolinikiben szállásolnánk el magunkat.

Thesszaloniki megtekintése és ha nem fért bele ,akkor Kavala, Possidi Beach esetleg Sarti...

Utána Pella, Pozar, Edessa megztekintése 

Ez így irreális és /vagy buta rohanás.

Előzmény: mtg1 (36769)
mtg1 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 36769

Sziasztok!

Taqnácsokat kérnék és várnék, április elején mennénk Görögbe, Szegedről indulva. Mind szállás, mind benzin árak, mind útvonalak és főleg látnivalőók érdekelnének.

A terv szerint utazás során - ha belefér időbe - akkor Philippi és Kavala megtekintése lenne a célpont, majd Thesszaolinikiben szállásolnánk el magunkat.

Thesszaloniki megtekintése és ha nem fért bele ,akkor Kavala, Possidi Beach esetleg Sarti...

Utána Pella, Pozar, Edessa megztekintése és ott vhol egy szállás, majd onnaqn irányAthén, 3 éjszaka0, visszafelé az Ohmri tónál szállnánk meg.

Várom a tanácsokat, útdíjakat és benzin árakat is...

Előre is köszi-!!!

dokeee Creative Commons License 2024.01.07 0 1 36768
Előzmény: _koko_ (36767)
_koko_ Creative Commons License 2024.01.07 0 0 36767

köszi, hol találok menetrendet Lefkadáról? a kontinensről leltem

Előzmény: dokeee (36766)
dokeee Creative Commons License 2024.01.06 0 0 36766

Mindkettő működik, Lefkadaról olcsóbb.

Előzmény: _koko_ (36765)
_koko_ Creative Commons License 2024.01.06 0 0 36765

Sziasztok,  kocsival+ komppal mentetek már Kefalóniára? a kontinensről vagy Lefkadáról?

wastegate Creative Commons License 2023.12.25 0 0 36764

Boarhunter Creative Commons License 2023.12.23 0 0 36763

Akkor a válság miatt nem szerették, ha a banktól kell "visszaszerezni" a pénzüket. Máshol is ment a trükközés, hogy "nem jó a terminál" stb.

Következő évben "szemközt", Fterotiban is megjártam, akkor meg a bank lehúzta a deviza napi limitemet és nem volt olyan stabil internetkapcsolat sem a kemping wifin, sem a telefonomon, hogy a tetűlassú raiffeisenes felületen vissza tudjam állítani. Bementem Nikitibe, ott volt térerőm, ott tudtam átállítani.

Előzmény: feketefelho (36761)
feketefelho Creative Commons License 2023.12.23 0 0 36761

Köszönöm.

Nézegetem én is a Google-t, a komp menetrendet is megtaláltam :-) tényleg elég ritkán jár (azt hittem csak most télen, de ezek szerint nyárra sem sűrítik ...)

Gugli szerint van jónéhány étterem (aztán persze kérdés mennyi nyit ki ezekből ..)

Egyelőre még nézelődünk, ez a sziget is egy opció.

Amikor az Athosz kolostoros hajós túrán voltunk, a hajó "hazafelé" a sziget mellett úszott el és akkor láttam, hogy nagyon szép, homokos strandok vannak itt. Gondoltam el lehetne ide is jönni egyszer ... hát most alaposabban utánanézek. 

Olyan helyet keresek, ahol lehet kártyával fizetni a szállásért (vagy elfogadja a banktranszfert), kp-t nem szívesen viszek ennyit magammal.

Előzmény: Boarhunter (36760)
Boarhunter Creative Commons License 2023.12.23 0 0 36760

Ja, éttermek a kikötőnél voltak illetve a kempingnek van egy bárki által látogastható tavernája Alikes Beach-nél. Lehet máshol is, nem mondom, hogy nem de én ezekre emlékszem.

Előzmény: feketefelho (36755)
Boarhunter Creative Commons License 2023.12.23 0 0 36759

Mi 2015-ben Ammoulianin nyaraltunk. Kempingeztünk. Vittem motorcsónakot, így bejártuk a strandokat a szigeten. Való igaz, punnyadásra jó, "látnivaló" nincs különösebb. Drágább mint a "szárazföld" bár egy köpésre van hozzá. A helyiek a komppal járnak ki a parti Lidlbe vásárolni, még a jeggyel együtt is megéri nekik.

Akkoriban egyetlen halbolt volt a szigeten, a kikötőnél, az se volt minden nap nyitva cserébe kicsi választék és hatalmas árak. Ez nálam komoly negatívum, szinte minden este grillezek, másnaponta halat-ha van.

Ráadásul a kempingben nem fogadták el a kártyát(akkor volt a válság ugye), bankjegykiadó automata egyetlen egy volt a szigeten, az sem üzemelt általában. Úgy tudtam fizetni, hogy rámszólt a kempinges srác amikor hoztak zsét az automatába, kocsiba pattantam, lerohantam, mire kivettem a lóvét már sor állt mögöttem, szerintem fél óra múlva már üres volt.

A strandok jók, általában a Szamár szigetre jártunk vagy ha nagyok voltak a hullámok és a család félt vízreszállni akkor a kemping előtt Alikes Beach-en fetrengtünk. Egy és négy éves kisgyerekekkel ez így megfelelt.

Ha valahová menni akarsz, figyelj a kompmenetrendre mert az utolsó komp emlékeim szerint valamikor késő délután ment be, ha lekésed, csövezhetsz a szárazföldön. Első este nem értük el, mondjuk a lakókocsival ez nem okozott akkora problémát.

Előzmény: feketefelho (36752)
feketefelho Creative Commons License 2023.12.21 0 0 36758

Köszönöm, megnézem.

Előzmény: bazidzsó (36757)
bazidzsó Creative Commons License 2023.12.21 0 0 36757

http://www.giannismaria.gr

https://www.google.com/maps/@40.259834,23.4871883,18.42z?entry=ttu

Közvetlen vízparti és több étterem is van a közelében. A település szélén van, csendes helyen.

balazsh Creative Commons License 2023.12.21 0 0 36756

Punnyadni jó lesz. ;)

De a jó strand és a közeli taverna egyszerre nem biztos, hogy összejön. Bár, ha a szintet nem számoljuk, akkor a szigeten nincsenek távolságok, még gyalogosan sem.

Mi több kis öbölben megálltunk. Karagatsia, Alikes, Megali Ammos szerintem megfelel az általad leírt strand elvárásoknak. Viszont ezek közelében nem tudom milyen szállás és taverna van.

Csónakot egy napra mindenképpen béreljetek és kerüljétek meg a szigetet. A dél-keleti csücsöknél lévő szigetekhez is menjetek el.

feketefelho Creative Commons License 2023.12.21 0 0 36755

Köszönöm. 

A jövő évi nyaralás szinte kizárólag a punnyadásról szólna, így szinte mindegy hova megyünk (nem kell sok látnivaló a környéken), erre ez a hely is megfelel, csak legyen jó a part (homokos, lassan mélyülő, ha van a szélén néhány szikla az nem baj és némi vízi élet sem okoz problémát).

Közelben legyenek éttermek, ahol vacsorázhatunk (nem szeretnék autóval menni az étterembe).

Ilyen szempontok alapján ez a szigetecske jó lehet.

Másik esélyes Szarti. Ott voltunk idén és Platania (a falutól délre eső kis öblökkel) eléggé megtetszett.

Szállást valószínűleg valahol a falu szélén keresünk (nincs nyüzsi), de van elég sok étterem, lehet válogatni.

(Sajnos a szállásadók még téli álmot alszanak, a direkt nekik küldött e-mailre sem válaszolnak, nemhogy a foglaló oldalakon frissítenék az áraikat ...)

Előzmény: balazsh (36753)
solozo Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36754

:-)))))))

Előzmény: dokeee (36749)
balazsh Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36753

Voltam a szigeten, de csak a partokon.

Tavaly a 2 hét Thassos után még megáltunk pár napra hazafelé. Nea Rodán volt a szállás és onnét mentünk el motorcsónakot bérelni, amivel körbejártuk a szigetet.

A szállásadóval beszéltük, hogy mit tervezünk, Ő mondta, hogy ne komppal menjünk át, hanem a parton egy szimpatikus motorcsónakostól béreljünk és azzal járjuk körbe. Nem bántuk meg.

Nagyon-nagyon kicsi a sziget, 10 napra nekünk biztosan nem adna elé élményt.

Előzmény: feketefelho (36752)
feketefelho Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36752

Ismeri valaki Ammouliani szigetét?
Volt ott már valaki közületek?

10 éjszakára van egy jó ajánlatom, de a strandoláson kívül, ahogy látom, nem nagyon lehet ott semmit csinálni (mondjuk el tudom viselni azt is).

feketefelho Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36751

:-)))

Előzmény: dokeee (36749)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36750

Gyakorlatilag semmi nem volt...

Előzmény: 409 (36748)
dokeee Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36749

Ezek a vidám görögök nem veszik a poént. :)

Előzmény: 409 (36746)
409 Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36748

Törölhetik a moderátorok is, de annak nyoma van a moderációs topikban, és sokat kell érte tenni.

Előzmény: Béci 72 (36744)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36747

Előfordulhat...

Előzmény: 409 (36746)
409 Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36746

Bizonyára saját maga, elege lett a baszogatásból. Bár az utolsó hsz-e szerintem félreértésből született.

Előzmény: feketefelho (36743)
Boarhunter Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36745

Alkalmasint saját maga...

Béci 72 Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36744

A nevét nem csak saját maga törölheti?

A nem odaillő hozzászólásokat szokták időnként a moderátorok.

feketefelho Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36743

Kitinkát valaki törölte.... 

Törölt nick Creative Commons License 2023.12.20 0 0 36742

Helyesbitek.Az uj magyar nyelvhasznalat szerint bunkok es buvalab@szottak.Igy mar jobb?A lenyegen nem valtoztat.

Előzmény: dokeee (36739)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.19 0 0 36741

A meccseken tunteteseken stb randalirozok nem gorogok hanem fizetett huliganok akik altalaban busszal erkeznek tomegevel,alban,szerb,vagy itt elo gruzok.A miertjet ne kerdezze senki hosszu tema es ennek a forumnak nem ezek a celja.

kakula z. Creative Commons License 2023.12.19 -2 0 36740

Hallom, 2024 februári 12-ig minden élvonalbeli sportesemény zárt kapus, mert egy röplabdameccsen (!!!) majdnem megöltek egy rendőrt. Idén két futballszurkolót öltek meg verekedésekben, több tucat rohamrendőr és drukker került kórházba.

Ők biztos amúgy udvarias és nem mogorva gyerekek :-)))))

Előzmény: Törölt nick (36738)
dokeee Creative Commons License 2023.12.19 -2 0 36739

A fiatalok udvariatlanok az idosebbek baratsagtalanok,mogorvak ami szamunkra nagyon idegen.

Egyetértek. Jól pofán is kell baszni a büdös kölköket. :)))

Előzmény: Törölt nick (36738)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.19 -1 0 36738

Koszonom,hogy leirtad ezeket oszinten szemelyszerint 2015-ben voltam otthon utoljara es gyerek az infoim az otthoni helyzetrol.Lanyom se jar surun haza most is veltlen akadt egy olcso harom napos  csomagra,/105 euros, harom nap ket ejszaka repulovel/,amugy tettszett neki de nem elne otthon semmi penzert es nem a dragasag miatt hanem mert a mentalitas borzalnas.A fiatalok udvariatlanok az idosebbek baratsagtalanok,mogorvak ami szamunkra nagyon idegen.

Előzmény: Aszi60 (36737)
Aszi60 Creative Commons License 2023.12.19 0 1 36737

Ha szétszálazzuk, egyáltalán nem jobb a helyzet Magyarországon, mint Görögországban. Egy vidéki állami (önkrmányzati) aklalmazott NETTÓ bére 550 € körül van, diplomával, 8 órában, és csak álmodik az 1200 €-ról. A közmunkás bére (belőlük már "csak" 100 ezer van az országban) 220 €-t keres. A BRUTTÓ bérek valóban magasabbak, de akkora az elvonás a jöv. adóval, a tb-vel és a 27%-os áfával, ami vásárlóerőben még úgy is az EU utolsó előtti helyére tolja Magyarországot, hogy közben van egy 100 ezer kedvezményezett, aki több milliós bevételre teesz szert havonta. Én - azon túl, hogy imádom Görögországot - azért nyaralok ott, mert olcsóbban tudok kijönni, mintha itthon maradnék. (És a Lidl sem olcsóbb itthon, mint ott, folyamatosan nézem az árakat, az általam vásárolt árunál nagyjából nullára jövök ki az összevezéskor.)

Előzmény: Törölt nick (36735)
Aszi60 Creative Commons License 2023.12.19 0 0 36736

Szerintem a felugró telefonhívó rossz beállítás miatt volt. Én is jrtam már így. Az történt, hogy bekapcsoltam valami kísérleti szakaszban lévő kihangosító funkciót, és nem is tárcsázni akart, hanem inkább nem rudta megkülönböztetni a két kihangosítható funkcót: a telefont meg a médiát. Amikor átváltottam, rend lett. Ami a Waze-t illeti, mióta a google a tulajdonos, nekem pont ugyanolyannak tűnnek a szolgltatások és a hibák is, mint az anyacég térképén. Azért ott van a telefonomon, bár én az esetek tűlnyomó többségében Sygic-ezek. Lehet, hogy ez lélektani kérdés, de nálam a pohá félig tele van: szerintem vn 4-5 jó navigációs szotver, de tökéletes nincs, és egyik sem népes élkülözni a józan észt.

Előzmény: feketefelho (36721)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.18 0 0 36735

Gorogorszagban az allami szektor fizetesi rataja eri el a magyarey vagyis 1200-1500 euro koruli viszont a maganszektor szornyu 500-700 euro kozott mozog.Lanyom fizikoterapeuta igaz 6 oras allasban 500 euro a fizetese.Az arak kb a hazaival egyenlok erre ertette a dragasagot,a Vaci utcan csak keresztul ment azt tudja,hogy az atheni Ermounak felel meg.Az arakon a szupermarketekben szornyulkodtek,Sparban es CBA ban voltak.A lidli erdekes modon otthon olcsobb mint itt.Nalunk amin olcsobb az a zoldseg gyumi a tobbi veri a hazai arakat az energiarol,telefondijakrol,benzinrol ne is beszeljek.

Előzmény: feketefelho (36734)
feketefelho Creative Commons License 2023.12.18 0 0 36734

KSH szerint 560-570e Ft bruttó.

Aminek a nettója (amit kézhez kapunk) kb. 960-980€-nak felel meg.

Na, ez szerintem jóval a görög, .... fizetések alatt van (az EU-ban ezzel igencsak a fizetési lista végén kullogunk).

(Nem is oda járunk forralt bort inni, ahol a lányod volt ...)

Előzmény: Törölt nick (36730)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!