Keresés

Részletes keresés

soltika Creative Commons License 2000.01.06 0 0 86
Na ja , nevelni akarja azokat az "elpuhult kölköket".
Nincs neki fia vagy unokája ?
Miért nem neveli azokat !

Közben a hadfiak kideritették hogy egy 15 éves újhartyányi srác fertőzte le az egész sereget,
december 2.-án.
Egyszóval rá akarják kenni az egész felelősséget.
A betegség lefolyása 8-10 nap a srác meg azóta is korházban van.
Úgy látszik az iskolában és otthon nem fertőzött csak a diszkóban a honvédeket.
Még jó hogy nem az ötvenes éveket irjuk , mert akkor a srác már javában az ÁVH-n lenne államellenes öszzeesküvésért vagy szabotázsért.
No üdv :
soltika + Finci kutya
vomit
küldtem 1 levelet és kaptam kettőt.
köszi

vomit Creative Commons License 2000.01.06 0 0 85
ma reggel lányi köményen megmondta a frankót a biopon tívín
soltika Creative Commons License 2000.01.05 0 0 84
"Nagyjaink" visszajöttek a Karácsonyi/Szilveszteri buliból a koronacipekedés is megvolt, most kezdenek felelősség ügyében egymásra mutogatni.
A honvédelmi miniszter a sajtót okolja(nem ez az első hüljye elszólása ennek a tehetségtelen/alkalmatlan fráternek).
A sajtó terjeszti a járványt az felelős a 4 halottért és a most már 40 feletti megbetegedésért.
/Milyen jó volt a szocializmusban akkor egyszerűen magasabb érdekekre való hivatkozással be lehetett tiltani./
Az ÁNTSZ-es hölgy és az EÜ miniszter a magáét mondja .
Közben 4 újabb beteg/igaz hogy ők "b" "bacilustól" fertőződtek(sokat vigasztalja őket)
A gyógyszert megrendelték, az osztrákok január 7.-én szálitják.

"Elvtársak" minden szép , minden jó + üdv:
soltika + Finci kutya

Bimbum Creative Commons License 2000.01.03 0 0 83
Járvány
soltika Creative Commons License 2000.01.02 0 0 82
Statisztikailag nézve(utalva az ÁNTSZ tavalyi nyilatkozatára) ebben az évben elég jól állunk.
üdv:
soltika + Finci kutya
aggályos Creative Commons License 2000.01.02 0 0 81
Ez az !
Az asszony engedné az aprónépet iskolába holnap, én persze aggályoskodom.

Két napot igazolhatok, azalatt kiderül-e a gyereközösségek, munkahelyek veszélyeztetettsége ?

soltika Creative Commons License 2000.01.02 0 0 80
Hir:
Már 34-en fekszenek kórházban gennyes agyvelőgyulladás gyanujával az ország különböző részein.
/Ebből 10 sorkatona/
Legutóbb egy 10-éves kislányt szálitottak Derecskéről a Debreceni intenziv osztályra.
Az ÁNTSZ szerint a legutóbbi esetek már nem függenek össze a kalocsai és a szabadszállási megbetegedésekel.
Üdv:
soltika + Finci kutya
Antisystem Creative Commons License 2000.01.01 0 0 79
Lám-lám talán mégis bölcsebb lett volna a hazamenteket otthom marasztalni arra a 2-3 hétre, és a családokba kiküldeni a háziorvosokat vizsgálni, oltani, gyógyszert adni...

Nevetséges ez a hadi-bürokrácia...

ÜdV

soltika Creative Commons License 2000.01.01 0 0 78
HIR:
Miskolcról és Szabolcs-Szatmárból két civil beteget szálitottak korházba.
Mindkettőjük rokona Szabadszálláson szolgáló kiskatona.
üdv:
soltika + Finci Kutya
aggályos Creative Commons License 2000.01.01 0 0 77
Kisérlet sikerült, a hatóanyag rossz :(((
Esetleg jó ?
Előzmény: soltika (76)
soltika Creative Commons License 1999.12.31 0 0 76
A HM-nek bevételi kötelezettségei vannak, úgyhogy én simán el tudom képzelni, hogy a laktanyában levő honvédeket(tudtukon kivül és beleegyezésüket nem kérve) egyszerűen kiadták valami gyógyszergyárnak kisérletezésre.

mai HIR:
a visszaérkező szabadszálási katonák közül hármat a kecskeméti repülős korházba szállitottak.
BUÉK !
soltika + Finci kutya

Antisystem Creative Commons License 1999.12.31 0 0 75
Drága Speaker!

"mindazok a személyek akik miatt ez az egész van -mármint az agyhártya gyulladás, járványí, karantén - (országgyűlés, kormány tagjai)"

helyesen:

"mindazok a személyek akik miatt ez az egész van -mármint a sorkatonai szolgálat, a karantén, és a lehetőség hogy embereknek parancsolgathatnak ebben a helyzetben - (országgyűlés, kormány tagjai)"

Lehet, hogy én voltam félreérthető, de szerintem csak Te akartál félreérteni:

Egyébként az értékek sorrendje SzVSz:
JÓZAN ÉSZ = IGAZSÁGOSSÁG > TÖRVÉNY!!!

ÜdV:
Lágyultka sk.

Előzmény: speaker (73)
aggályos Creative Commons License 1999.12.31 0 0 74
Hát akkor lenne még egy idézet:

Népszabadság, 57. évfolyam, 305. szám 1999. december 31., péntek

"Katonatörténet: a bajtársiasságnak nyoma sincs

– Az agyhártyagyulladásos megbetegedések talán ráirányítják a figyelmet a magyar hadseregben uralkodó viszonyokra. Végre nyíltan kellene beszélni arról, hogy milyen a katonák ellátása, felszerelése, a laktanyák tisztasága, a tisztek, tiszthelyettesek és a tisztesek parancsnokolási módszere és munkamorálja. Kész csoda, hogy nem történik gyakrabban baj, mert a katonák testi, lelki kiszolgáltatottsága normális ember számára elviselhetetlen.

A huszonéves fiatalemberből ömlik a szó. Sorkatonaként éppen túl van a kiképzés hetein, tapasztalatai lesújtóak. Arra kér, hogy a nevét ne írjam le. Kerüli a nyilvánosságot, családjának sem akar kellemetlenségeket. Egyébként sem róla van szó – állítja –, hanem több tízezer kor- és bajtársáról. Ugyanakkor felhatalmaz arra, hogy a nevét kiadhatom mindazoknak, akik felelősségteljesen vizsgálódni kívánnak az általa elmondottak ügyében. Így kiléte nem marad titokban a laktanyaparancsnok, a vezérkari főnökség, a honvédelmi tárca, a parlamenti képviselők és az ombudsman előtt.

– A talán legjobb körülményekkel rendelkező hazai kiképzőbázisra, a szombathelyi Savaria laktanyába vonultam be – kezdi mondandóját a baranyai városban élő férfi. – Ezt a laktanyát a seregen belül hotelnek becézik, mivel annyival jobb a többi kiképzőhelynél. Ezek után el tudom képzelni, milyen lehet a többi. Az első megaláztatások a bevonulás napján érik a sorkatonákat. Használt, rossz állapotú, nem a méretüknek megfelelő ruhákat vágnak hozzájuk. Az orvosi vizsgálat komolytalan, még arra is lusták, hogy vérnyomást mérjenek.

Az étkezésről a következőképp beszél a fiatalember:

– Mindig kapkodva kell enni. Reggelire, ebédre három-négy percet biztosítanak. A parancsnokunk soron kívül megkapja a maga adagját, mire mi is bejutunk, ő már végez, és indítja kifelé az egységet. A reggeli teát meginni képtelenség, mert annyira forró, hogy nem hűl ki ennyi idő alatt. Az étel minősége általában csapnivaló, a leves íztelen lötty, a hús alig pár deka. Mindeközben mázsaszámra borítják ki a maradékot, sőt az is előfordul, hogy a tisztesek a körletben pénzért értékesítik a megmaradt étel egy részét. Gyümölcsöt hat hét alatt kétszer kaptunk: egyszer diónyi almát, egyszer pedig – Mikuláskor – egy szem mandarint.

– A laktanyában a fürdésre naponta húsz percet adnak – állítja a sorkatona. – Este fél nyolckor a mi emeletünkön egy század megrohanja a fürdőszobát, és a katonák egymást lökdösik ki a hét zuhanyrózsa alól. A század sorállományának három-négy működő vécékagyló jut, a tizenkét tisztnek és tisztesnek külön vécéje van tíz kagylóval. A gyakorlatok nem a fizikai terhelés nagysága miatt embert próbálók, hanem a kitolások miatt – véli a fiatalember. – Például attól, hogy szükségtelen felszereléseket kell cipelni, mindig ott kell „harchoz” feküdni, ahol tetőtől talpig mocskos lehet a katona, s főleg attól, hogy a parancsnokolás hangneme embertelen. A legsűrűbben használt titulus a hülye, a marha, az állat, a barom, a baromarcú. A többi megszólítás nem is idézhető, mert nem tűri a nyomdafestéket. A tisztesek – őrvezetők, tizedesek, szakaszvezetők – többnyire iskolázatlanok, műveletlenek, akik abban lelik örömüket, hogy egymással versenyben „csuklóztatják” a rábízott sorkatonákat. Élvezik, hogy parancsolhatnak, gyakorta pszichikai esetek, akik a civil életben számos, azóta is feldolgozatlan csalódáson eshettek át, s most ezeket szeretnék másokon leverni. Nem tudom, milyen követelmények alapján választják ki őket, de elképzelhetetlen, hogy komoly felvételi előzhette meg alkalmazásukat. A tisztek és tiszthelyettesek intelligensebbek, az ő moráljukat viszont tapasztalatom szerint az alkohol ássa alá. A kiképzési feladatok idején is természetes az ivás, ennek ellenére sosem fordult elő, hogy figyelmeztettek vagy megszondáztak volna egy nyilvánvalóan italos tisztet.

Előfordult, hogy éjjel egykor fölparancsoltak minket egy teherautóra és kivezényeltek utat őrizni – idézi fel az egyik gyakorlatot riportalanyunk. – Tizenkét órán át ott dekkoltunk. Ha nem vettem volna magamra – tulajdonképpen engedély nélkül – még plusz harisnyanadrágot, zoknit, pulóvert, termomellényt, pokrócot és a vegyvédelmi ruhát, akkor megfagytam volna. Kétszer ellenőrizték, hogy vigyázunk-e az útra, de az eszükbe sem jutott, hogy forró teát hozzanak. Pedig előtte megígérték. Ha valaki mégis megbetegszik, nem mer lemenni a gyengélkedőre, mert a parancsnokok nemegyszer azzal zsarolják a katonákat, hogy aki lemegy – csak lemegy, nem lent marad! –, az nem kap eltávozásra engedélyt. Ezért a betegek addig maradnak fent a körletben, amíg megfertőzik a környezetüket.

A lapunkhoz forduló katona úgy véli: bajtársiasságnak, összefogásnak, férfias próbának nyoma sincs a seregben, van viszont aljasság, hazugság, bunkóság. Minderről a baranyai férfi feljegyzést készített a laktanya humántisztjének. Meg van róla győződve, hogy emiatt a következő kilenc hónapban elöljárói még inkább rászállnak. Abban azonban bízik, hogy az agyhártyagyulladások nyomán megkezdett vizsgálat nem marad eredménytelen, és az illetékesek ráébrednek: a jelenlegi hadseregben a sorkatonák nem azért vesztik el immunitásukat, mert gyengék, hanem mert a nem megfelelő ellátás és a rossz bánásmód miatt legyengülnek, és elhatalmasodik rajtuk az igénytelenség, az egészségtelen stressz és a szorongás.

Ungár Tamás"

speaker Creative Commons License 1999.12.31 0 0 73
Félezer az nem seregnyi. (Aggályos idézetéhez)

Annak van agylágyulása aki, ilyet ír:
"mindazok a személyek akik miatt ez az egész van -mármint az agyhártya gyulladás, járványí, karantén - (országgyűlés, kormány tagjai)"

Antisystem Creative Commons License 1999.12.31 0 0 72
Ime az ANTSZ hétfői nyilatkozata:

"Molnár Ilona országos tiszti főorvos a civil és katonai szakértőkből álló operatív bizottság tegnap délutáni ülése után lapunknak elmondta: a bizottság jóváhagyólag tudomásul vette a honvédség intézkedéseit, jóllehet ezek a szakma elképzeléseihez képest meglehetősen kemények voltak. Nem jellemző ugyanis, hogy karantént rendelnek el, mivel a gennyes agyhártyagyulladás nem szokott járványszerűen terjedni"

Én továbbra is a parancsmegtagadókkal értek egyet...

A karantént karácsonykor & szilveszterkor csak akkor tudnám elfogadni, ha mindazok a személyek akik miatt ez az egész van (országgyűlés, kormány tagjai) is egy laktanyába bezárva karácsonyoztak és szilvesztereztek volna.

ÜdV

aggályos Creative Commons License 1999.12.31 0 0 71
Seregnyi dezertőr
Félezer katona nem tért vissza a laktanyákba

A baktériumfertőzés által kiváltott agyhártya gyulladás miatt az ÁNTSZ és a Honvédelmi Minisztérium Egészségügyi Főcsoport Főnöksége berendelte a laktanyába mindazokat a katonákat, akik Szabadszálláson, illetve Kalocsán teljesítenek szolgálatot. Amint arról a Magyar NETLAP folyamatosan tudósított: második hete észlelnek megbetegedéseket e két kiképző központban. A múlt héten zárlatot, majd egészségügyi karantént rendeltek el a járvány tovaterjedésének megakadályozására. Szerdán a hatóságok úgy döntöttek, hogy berendelik szolgálati helyükre mindazon katonákat, tiszthelyetteseket és tiszteket, akik érintkezhettek a fertőzöttekkel, s esetleg megfertőződtek, terjeszthetik a kórt.
A Magyar NETLAP úgy értesült, hogy a berendelt katonák megfelelőgyógyszeres kezelésben részesülnek, s megkezdődött kivizsgálásuk annak felderítésére, hogy egészségesek-e vagy megfertőződtek.
A honvédség hivatalos jelentése szerint az 1618 katonából eddig 1100 fő jelentkezett szolgálati helyén. A honvédelmi törvény értelmében a behívó parancs megtagadása büntetést von maga után. Kisebb vétséget követ el az, aki a megszabott időpont után hat órán belül jelentkezik, s komolyabb szankciókra számíthat az, aki 72 órán belül. A távol maradókat a katonai rendészetés a rendőrhatóság lakhelyükön, illetőleg bejelentett tartózkodási helyükön felkeresi és előállítja. A különösen kirívó parancsmegtagadási esetekben a hadbíróság jár el.
A Magyar NETLAP szakértője felhívja arra is a figyelmet, hogy a járvány elterjedésének megakadályozása bizonyos szempontból nemzetbiztonsági kérdésként kezelendő, s a törvények megszegése - különösen fegyveres testületek tagjai esetében - rendkívüli veszélyt jelent a társadalomra.

aggályos Creative Commons License 1999.12.31 0 0 70
Seregnyi dezertőr - vesztegzár miatt

Több mint ötszáz katona nem tett eleget eddig a berendelő parancsnak Szabadszálláson és Kalocsán. A Magyar NETLAP értesülései szerint a Honvédelmi Minisztérium a katonai rendészetet utasította a parancsmegtagadók felkutatására. A katonákat az agyhártya gyulladás továbbterjedésének megakadályozására hívták be állomáshelyükre. Rövidesen további részletek olvashatók a Magyar NETLAPon.

vomit Creative Commons License 1999.12.31 0 0 69
lehet simán egy félresikerült fegyver vagy gyógyszerkísérlet.
ez az ország már csak ilyen.
félreértés ne essék, kádár/antall/horn alatt is lenne kiakadás emiatt.
Előzmény: soltika (65)
Antisystem Creative Commons License 1999.12.31 0 0 68
Hali & BUÉK!

Szerintem ebben a dologban legalább 2 ostobaság van.

1, Járványügyi szempontból a karantén nem indokolt, az egész cirkuszt csak azért csinálják, hogy a polgárok lássák, hogy itt rend van !??? :(
(ld. rendőrök 2 órával a rabló szökése után veszettül igazoltatnak, mert ez "megnyugtatja az embereket") (Nem én mondom csak, hanem pl. az ÁNTSZ is)

Nem azok szopnak mint a torkosborz, akik ezt az egész ostobaságot kitalálták (+ azok akik a sorkatonaságot fenntartják 2000-ben Magyarországon, pedig azokra SzVSz ráférne egy karantén jellegű zárt osztály) hanem a szerencsétlen katonák és a családjuk.

Ki és miképp fogja kárpótolni ezeket az embereket az elveszitett ünnepekért?

ÜdV

aggályos Creative Commons License 1999.12.30 0 0 67
Na ne !!! :(((
Előzmény: Pufi (66)
Pufi Creative Commons License 1999.12.30 0 0 66
Lehet köze az egész dologhoz annak az angol kergemarha-kórnak?
(Sokba kerül az étkeztetés, az angol marhahús meg olcsó!)
soltika Creative Commons License 1999.12.30 0 0 65
Ki lehetett az az agyament aki ezt a visszahivást kitalálta?
És miért?
És miért mesélnek összevissza hogy csak a huszonéveseket támadja meg amikor tegnap már egy nyugdijas is meghalt?
Remélhetőleg az alkohol pusztitja mind a virust mind a baktériumot úgyhogy BUÉK !
soltika + Finci Kutya
Ps:
A század elején a Révai igy tudta(remélem azóta fejlődött valamit a magyar orvostudomány):
"Agyhártyagyuladás
(gör. meningitis) A lágyagyvelőburkok (l. o. ) gyuladása. Helyesen leptomeningitisről kellene szólanunk, ellentétben a kemény agyvelőburkok gyuladásával a pachymeningitisszel. Három alakját különböztetjük meg, 1. a genyes, 2. a tuberculosus meningitist, 3. a járványos cerebrospinalis meningitist; a nyakszirtmerevedést. A genyes A. (meningitis purulenta) az esetek legnagyobb részében más megbetegedéshez csatlakozikleggyakrabban a genyes középfülgyuladás veszedelmes komplikációja. A genyokozó baktériumok vagy a dobüreg vékony falán vagy az ideghüvelyek mentén jutnak be a koponyaűrbe. Máskor a fejbőr v. a koponya nyilt sebein keresztül vezet a fertőzés útja, ismét máskor az orrüreg genyedéseinek a következménye. Vannak esetek, amidőn a genyes A. általános fertőzésekhez csatlakozik, mint pl. a himlőhöz, a skarlatinához, a tifuszhoz v. szepszishez, máskor a mellhártyagyuladás genyje, a tüdőgyuladásos góc, a fekélyes szívburokgyuladás a hely, ahonnan a baktériumok a vérpályán keresztül az agy hártyára jutnak. Nem egyféle bacillus okozza, de igen sokféle. A tünetei különbözők aszerint, vajjon valamely súlyos betegséggel kapcsolatosan fejlődik e, vagy látszólag egészséges egyént támad meg, akinek pl. csak fülfolyása van vagy pedig genyedő sebe a homlokán. Az előbbi esetben a tünetei annyira elmosódottak, hogy csak a boncolás deríti fel az A. -t. Más a kép akkor, ha addig egészséges vagy csak könnyebben beteg egyént támad meg. A hőmérséklet hirtelen igen magasra szökik (39-40°), a pulzus igen szapora 130-150 percenként. Az öntudat csakhamar megzavarodik. A beteg bár aluszékony, de álma felületes, minduntalan felriad, össze-vissza kiabál, majd ismét elszunnyad, hogy nemsokára megint felébredjen. Alvás közben, különösen a gyermekek, fogaikat csikorgatják, szopó v. rágó mozgásokat végeznek. A nyelv lepedékos. A betegek sokat hánynak, igen erős főfájásról panaszkodnak, különösen igen fájdalmas a fej érintése és kopogtatása, minden zörej fokozza a kinzó főfájást. Tarkómerevség lehet, de ez nem oly gyakori, mint a másik két A. -féleségnél. Sokszor mindjárt a bántalom kezdetén, de többnyire inkább a további folyamán rángó görcsök állanak be, amelyek v. az egész testre kiterjednek vagy féloldaliak, sőt sokszor csak egyes végtagokra vagy egyes izomcsoportokra szorítkoznak. Különösen a csecsemőkorban igen gyakoriak e görcsök és igen sűrűn ismétlődnek alig pár percnyi nyugalmat hagyva a súlyos betegnek. A görcsök megszüntével egyes végtagok bénultak lehetnek. Máskor az agyvelőidegek is bevonatnak a folyamatba, amire a kancsalság, a pupillák szűk, tág v. egyenlőtlen volta utal. Majd az eszmélet lassan-lassan elhomályosul, az öntudatlan beteg ujjával az orrát piszkálja, a testén vagy a takarón babrál, a láz mind magasabbra száll, az érverés gyengül és néhány nap -1 1/2 hét -alatt elpusztul a beteg. Igen ritka esetben, a tünetek mindinkább enyhülnek. Az eszmélet lassan-lassan visszatér (8-10 nap alatt), de a főfájás még soká megmarad, a beteg meggyógyul, de súlyos defektusok maradnak vissza (bénulások, vakság, süketség, butaság stb. ) A gümős A. többnyire részjelensége a hirtelen kifejlődött miliaris tuberkulózisnak. A szervezet valamely részén lévó gümős gócból (rendesen elsajtosodott hörgő körüli mirigyből) nagyszámú gümőbacillus tör bele valamely vérérbe és elárasztja az egész szervezetet, mindenütt apró, tűszúrásnyi gümőket okozva. Az agyhártyán az agyalapon, a nagy vérerek mentén fejlődnek a gümők, majd kocsonyás izzadmány, az agygyomrocsokban pedig savó halmozódik fel (heveny vízfejűség). Lefolyásában három szakot különböztethetünk meg. Az első szak az előkészítő szak. A gyermek kedvetlen lesz, igen ingerlékeny, étvágytalan, a sötét helyeket keresi fel, sokat ásítozik, aluszékony. Álma nyugtalan, sokszor élesen felsikolt, fogait csikorgatja. Pár nap mulva szédülésről és kínzó főfájásról panaszkodik. E szak 1-2 hétig tart. A második szak az izgalmi szak, úgyszólván mindig hányással kezdődik. E szakban rendkívül érzékeny a beteg, lárma, napfény rendkívül nyugtalanítja, főfájása igen erős és kínzó és ezért minduntalan a fejéhez kap. Makacs székrekedése van rendesen, hasmenése igen ritkán. A székrekedés dacára a has behuzódott, csónakalakú. A tekintet merev, a szarúhártya bágyadt fényű, majd az öntudat zavarodni kezd, a beteg csendesen delirál. A pulzus ritka, percenként 60-80, rendetlen, a hőmérsék csak kissé magasabb 37. 2-37. 9°. Az arcszín változó, a bőrön ujjnyomásra piros foltok keletkeznek (taches cerebrales). A lélegzés gyér, szabálytalan. A tarkó merev, ha a beteget felültetjük, térdeit behajlítja (Kernig-tünet). E második szak 6-10 napig tart. A harmadik szak a bénulási szak. Az érzékenység megszünik, a gyermek közömbös a fény, a lárma, az érintéssel szemben. A pulzus rendkívül szapora 150-200, a lélegzés kihagyó. A pupillák kitágulnak, az izmok bénultak, majd görcsök kezdődnek és csakhamar elpusztul a beteg. A gümős A. feltétlenül halálos. A járványos agy-gerinchártyagyuladást a meningococcus okozza. A fertőzés útja a garatmandolán v. az orr nyálkahártyáján keresztül vezet. Rendesen nem a beteg fertőzi az egészségeseket, hanem a beteg ápolója, hozzátartozói, akikre a beteg reá lehel, akik őt csókolják. Ily egyének orrváladéka tele van meningococcusokkal, dacára, hogy teljesen egészségesek, legfeljebb náthásak. Tünetei: A betegség kitörése előtt 1-2 nappal már kedvetlen a beteg, kissé lázas. Feltünő az izmok rendkívüli érzékenysége, a legkisebb szorítás is igen fájdalmas. Majd hány a beteg és csakhamar ágyba kerül. Erős főfájása van. Igen jellemző a nagyfokú tarkómerevség. Erősen hátra, fejjel oldalt fekszik a beteg és a gerincét oly mereven tartja, hogy a nyakszirt alá helyezett kezünkkel, mint egy darab fát, felállíthatjuk a beteget (opisthotonus). A láz igen makacs és magas 39. 5-41, a pulzus szapora. 1 héttől 4-6 hétig változatlan az állapot, majd szűnik a tarkómerevség, csökken a láz és a beteg lassan meggyógyul. Sokszor teljes a gyógyulás, máskor súlyos defektusok maradnak vissza. De a halál a betegség bármely napján bekövetkezhetik. A differenciális diagnózist a legbiztosabban a lumbálpunkcióval tehetjük meg. Kis oporativ eljárás. Vékonycsöves tűt beleszúrunk a III. és IV. ágyékcsigolya között az agyburok alatti űrbe és a csövön lebocsátjuk az izzadmányt. A genyes A. -nál az izzadmány genyes, a gümőnél kristálytiszta, de a benne képződő fonálban kimutatható a Koch-féle bacillus, a járványos A. -nál az izzadmány tejszerű v. véres és tele van az üledéke meningococcusokkal. Gyógyításról csak a genyes és a járványos A. -nál lehet szó. A legajánlatosabb a szisztémás lumbálpunkció. Evvel lebocsátjuk az izzadmányt és helyébe a gerinccsatornába gyógyszert fecskendezhetünk; a legajánlatosabb a colloidális ezüst az elektrargol. A járványos A. -nál befecskendezhetünk Flexner-féle szérumot. Belsőleg adjunk Natr. jodicumot. Naponta 35° fürdő 20-25 percig. A fejre jeges borogatás. A gümős A. -nál szó sem lehet kezelésről, legfeljebb enyhítésről. Itt is javít mulólag a lumbálpunkció. Azonfelül adjunk belsőleg brómot, morfint. Állatorvostani szempontból l. Agyvelőburokgyulladás."
aggályos Creative Commons License 1999.12.30 0 0 64
Aggályos, hogy már Hevesben is elvitt egy kisbabát, a "halmozott előfordulás".

Hogy terjed az ilyesmi a cseppfertőzésen kívül.

Nem tudja továbbadni valami élelmiszer, ital ?

A vízet bírja ? A palackozott ásványvizet ?
Aggályos összeesküvéselméleteket kezdek gyártani ellenőrzés alól kikerült vegyianyagokról.

DcsabaS_ Creative Commons License 1999.12.30 0 0 63
Kedves McAtti!

A szóbanforgó gennyes agyhártyagyulladást természetesen nem vírus okozza, és az is igaz, hogy a vírusok nem alakulnak át baktériummá.
A vírusfertőzés szerepe az, hogy legyengítvén az ember immunrendszerét, előkészítheti a terepet egy komolyabb bakériumfertőzéshez (ezt nevezzük szövődménynek). Ekkor olyan baktériumok is veszélyessé válhatnak, amelyekkel egyébként a szervezet egyensúlyban bírna maradni.
Az agy annyiból különleges része testünknek, hogy kényesebb részeihez a vérkeringés az agy–vér-gáton keresztül csatlakozik, így nem juthatnak el hozzá a vér alakos elemei, vagyis a fehér vérsejtek sem. Ez meg azt eredményezi, hogy az agyban, illetve egyes idegek mentén viszonylag könnyen meglapulhatnak vírusok (lásd pl. a herpesz vírusát) és baktériumok, hiszen ott (fehér vérsejtek híján) csak részleges az immunrendszerünk hatékonysága.
A katonaságban a szoros testi közelség (elsősorban a közös zuhanyozók és az erősen korlátozott zuhanyozási idő) miatt villámgyorsan terjed bármi, ami cseppfertőzéssel terjedni képes. Az sem kizárt, hogy a baktériumot és egy vírusos nyavaját egyszerre kapjon meg valaki, ami különösen veszélyes helyzetet teremt. Az influenzát / náthát egyébként egy idény alatt 4-5-ször is megkapja a katona. Vagyis minimális szünetekkel szinte állandóan beteg, a laktanya meg egy nagy vírus– és bakériumtenyészetnek tekinthető.

Előzmény: McAtti (62)
McAtti Creative Commons License 1999.12.30 0 0 62
Én lassan húsz éve voltam kotona, Kalocsán. Némi nosztalgiával szemlélem a dolgokat. Meleg víz? Narancs? Tízen egy szobában? TV-t csak akkor nézhettünk, mikor az MSZMP kongresszus volt, de akkor kötelelző volt.
Mindenesetre a mai körülmények (még öt hete is) összehasonlíthatatlanul jobbak, mint annak idején. (-5 fokban reggelitorna félmeztelenül...) Nem itt kellene keresgélni. (Én inkább az ellenállóképesség, edzettség környékén tapogatódznék.)
Más. Romániában vírus okozta, ez meg baktérium. Világraszóló dolog lenne, ha egy vírus néhány hét alatt baktériummá alakulna. Tegnap(előtt?) beszéltem a gyerekorvossal, az azt mondta, hogy ez a baktérium rengeteg emberben megvan, de valamiért nem aktivizálódik.
Az amerikaiak pedig a vizet megvizsgálták, jónak (emberi fogyasztásra alkalmasnak) találták, de van egy ellátó cég, ugye, annak nem lehet nemet mondani. (Először aszonták, hogy a palackok a jó szállítás, megbízhatóság stb. miatt kellenek, Erre felajánlottak hatszáz féle hazai palackozott vizet, a jelenlegi használt árának töredékéért. Az sem volt elég jó, mert a kevésnek az 1-2%-a az kevesebb, mint a soknak az 1-2%-a.)
Az egészségügyi állapot összehasonlítása valóban érdekes eredményt szülne. Azt hiszem egy amerikai írnok enyhén ittasan is lenyom annyi fekvőtámaszt, mint egy kalocsai század összesen.

Attila.

Előzmény: Bimbum (61)
Bimbum Creative Commons License 1999.12.29 0 0 61
A gennyes agyhártyagyulladás járvány még az ősszel kezdődött Romániában.
Valószinűleg onnan síkerült behurcolni az ősz folyamán.
A betegség a legyengült, vitaminhiányos szervezetű embereket támadja meg.
Ezért igenis a kormány, a HM vezetése a felelős. Ha a magyar hadseregben nem lennének
ilyen embertelen körülmények, egy ilyen járvány nem lenne valószínű.

Jó lenne egy összehasonlító vizsgálat a taszári bázison szolgáló amerikai katonák és
magyar katonák egészségügyi állapotát illetően. Az ameriakiak még az ivővizet is külfüldről
hozatják, mivel a magyart szennyezettnek találták.

Egyesek vírust emlegetnek, de ezt a betegséget baktérium okozza, ezért lehet antibiotikummal
kezelni.

aggályos Creative Commons License 1999.12.29 0 0 60
Aggályosan átgondoltak az intézkedések először távirat mindenkinek, hogy maradjanak otthon. Most pedig visszarendelik őket. Had fertőzzenek a vonaton.
Előzmény: vomit (59)
vomit Creative Commons License 1999.12.29 0 0 59
hegyivadász bizonygatja, hogy megvannak az illetékesek.
szerintem fejetlenség van, aki katona, az szív ezerrel. tessenek olvasni a híreket.

más. tegnap v tegnapelôtt este mutattak egy családot az rtl-en. azok a geciek a gyerekükhöz becsempésztek egy mobilfónt kalocsára. szerintem most nyomoznak bent utána, hogy kirôl van szó.
ne feledjétek, hogy itt mo.-on nem az értelem igazgat.

hegyivadasz Creative Commons License 1999.12.28 0 0 58
"A járvány kitörésének feltérképezésében odáig eljutottak, hogy immár valószínűsíthetik: egy Kalocsán szolgáló sorkatonának –aki egyébként nem betegedett meg – a később gennyes agyhártyagyulladással kezelt százhalombattai barátnője adhatta át a betegség okozóját, a C-típusú meningitis baktériumot december 3. és 5. közötti eltávozása idején. "
"Az országos tiszti főorvostól megtudtuk: az idén 44 gennyes agyhártyagyulladásos eset fordult elő, ami átlagosnak mondható, hiszen 30-40 esetet minden évben jelentenek. Decemberben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatain szerint 13-an betegedtek meg: hét esetet regisztráltak a kalocsai laktanyában, három civil akkor fertőződött, amikor a katonákkal kapcsolatba került. (Lapunk értesülése szerint az ÁNTSZ a gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedések közé sorolt egy kalocsai vírusos agyhártyagyulladást is, ezért a katonai és a civil adatok közötti eltérés.) Legutóbb Mohácsról és Budapestről jelentettek újabb megbetegedést. "
Népszabadság, 1999.12.28
Ghanima Creative Commons License 1999.12.28 0 0 57
Teljesen együttérzek a bajjal érintettekkel, nem akarok galád lenni, mégis: ha ezt Rejtő Jenő megérhette volna!!! (ifjabbak, tájékozatlanok ill. feledékenyek számára: Vesztegzár a Grand Hotelban...)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!