ez lehet az én bokrommal is.megvédeni megvédtem,de nagyon későn indult az egyébként nem számottevően elfagyott vesszők,ágvégek miatt.most már megindult ezerrel,de amint látom alig lesz rajta első termés.félek,hogy emiatt túlságosan megindul vegatatívan
Hát ha nem tudott beérni, akkor azért nem lehetett annyira kedvező az az év :)) A legtöbb füge, vagy talán majdnem mind beérik másodszor is, kivéve, ha árnyékos helyen van és nem kap elég napfényt.
Ha majd csendesedik ez a nagy szél és eső, csinálunk pár fényképet és felteszem. Előre is köszönöm a segítséget. A korábbi években nagyon nagy termése volt, előfordult, hogy kedvezőbb években másodszor is elkezdett termést hozni, csak azok nem tudtak beérni.
Készíthetnél róluk fényképeket! Valószínű ha csak idább-odább hajt, akkor megfagyott, és ezért amik nem hajtanak, azok elfagytak vagy visszafagytak, amelyik ágak túlélték, azok pedig megkéstek a fagyás miatt. Lehet, annyira határon volt a hőmérséklet, hogy a Tiétek távolabb van az épülettől, míg a másik három közelebb, így azok nem fagytak meg. Vagy a Tiétek kevésbé jó fagytűrő, mint a másik három. Néhány fénykép sokat segít.
SOS segítségeteket kérem! Kb. 30 éve áll a társasházunk kertjében, Budán, védett helyen egy nagy, három vastag törzsű, magasra növő (kb 4 m), nagy koronájú fügefa. Az elmúlt években bőséges termést hozott. Az idén viszont csak néhány vékonyabb ág végén látunk leveleket. A környékünkön három fügebokor/fa van, össze tudom hasonlítani a fejlődésüket, azokon már fejlett termés is látható. Mi lehet az oka, hogy a fejlődésben jelentősen visszamaradt (kifagyott? kiszáradt?). Hogy lehetne megmenteni és mi lenne a teendő????
A közelemben van egy elég nagy, arról kértem gyökeres hajtást. Megígértem, hogy ezentúl összekötöm, és letakarom. Az újak is, és a régiek is hajtanak, bár az újak elég kókattak.
Én nyár végén vettem, kis dugvány volt, kb. 45 cm, dézsásként bevittem télre, 0-2 fok közé. Jól van, nagyon szépen megindult, hatalmas levelei vannak, gondolkodom, hogy nem sokári kiviszem és kiültetem, télre időm és energiám is szokott lenni a növényekkel, így tuti be tudom építeni valami módon.
Jelenleg a növény kb. 70 cm magas, tőből is hozott egy hajtást.
Idén azt hiszem veszek majd még egyett, a kertben a régi tűzifa kupac helyére fogom kiültetni, ez pedig jön a déli fűtött épület elé.
igen,mert tulképp azok a szempontok,melyeket kiemeltem,egyben meg is határozzák a füge gondozását házikerti szinten,és mivel akár más gyümölcstermő fajokra is igaz lehet egy részük,nem tartom fontosnak ezt hosszan szétírni.ráadásul ebben a három topikban,ami itt az indexen a fügével foglalkozik,már le lett írva valamennyi,illetve volt róluk szó konkrétan is,érintőlegesen is,sok újdonság nem lenne a mondókámban.a lényeg,hogy meg lehet védeni a fügét,ha az ember úgy áll hozzá,hogy nem hagyja magára.nem feltétele a túlélő bokroknak,hogy síkságból kiemelkedő dombon legyenek,kivéve akkor,ha évente max szüretkor akar hozzányúlni a gazda.
Tavaly rendeltem 2 starkl-os fügét.Mindjárt ki is ültettem szabadföldbe.Most hajt tőröl mind a kettő.Nem takartam télen és a másik 3 fajta fügével együtt elfagytak.Végül is tőröl kihajtott az összes.
Csakhogy nekünk mindössze 6 vagy 7 éve van fügénk és amíg kicsi volt teljesen be tudtuk takarni télire és nem fagyott el. Krumplishálót kötöztünk köré, hogy ne vigye el a szél és kitömtük falevéllel. De most már 2 m magasra nőtt, csak a tövét takartuk.
Igen, tulajdonképpen arról van szó, hogy a mi földrajzi szélességünkön Európában éppen a telek többségében előforduló hőmérsékleti mélypontok tartományányában képez határozott "vízválasztót" a dombokon tapasztalható inverziós légköri jelenség. Csűrhetjük, csavarhatjuk, ahogy akarjuk, a lényeg ezzel az egy mondattal kifejezhető.
A 2000-2010-ig terjedő időszakban talán a 2006/2007, 2007/2008 és a 2008/2009 tél volt enyhe, a többi mind fügefagyasztós volt, legalábbis a völgyi és sík fekvésekben. A dombokon csak 2005 telén volt némi fagykár nálunk Zalában, a többi 9 évben semmi. A 2001/2002, a 2002/2003, a 2004/2005 és a 2005/2006-os télen is voltak -15-20, sőt, -20 fok alatti hőmérsékletek országszerte. A 2002/2003-as és a 2004/2005-ös télen -20-25 fokok sokfelé voltak, sőt, Dél-Magyarországon, Baján -26,6 fok is volt. Tehát azért nem volt annyira rendkívüli vagy váratlan ez a hideg tél, azt meg hogy ezután nem lesz hideg tél, vagy a 3 enyhe tél után azt gondolni, hogy nem lesz hideg tél, nem szabad. Az a -15 fokos határ nagyon könnyen átlépődik sík és völgyi fekvésekben. Pont olyan éghajlati térségben vagyunk, ahol a dombok 70-80-100 méteres fagylefolyása elegendő ahhoz, hogy akár 10-15 évig se lépje túl a -15 fokot a hőmérséklet.
Régi könyvben olvastam, valamikor a rózsánál csinálták úgy, hogy egy árkot ástak a rózsatő mellett, télre beledöntötték a rózsát és leföldelték. Talán a fügénél is meg lehetne csinálni, de kinek van kedve ennyit kubikolni?
Azt viszont meg lehetne csinálni, hogy a fügét összekötni karcsúra, körülvenni egy papírhengerrel pl hullámpapírból és teledobálni falevéllel. Némi ügyességgel és akarással meg lehet csinálni ilyen módon akár 3 m magasságig is. Ha előre tudtam volna, hogy ilyen kemény tél lesz meg is csináltam volna. Csak már elszoktunk a kemény telektől.
úgyvan.nem engeded,hogy a fagy elérjen a vesszőkig.ez a lényege a takarásna.persze az,amit én forszírozok,csak háztájiban esik nagyobb százalékkal latba,nyilvánvalóan egy ültetvényben gondolkodónak a Nino által elképzelt 99%-hoz közelítő természetes folyamatok befolyása,és a tenyészterület megválasztása dönt,bár a fajtaválasztás,a tápanyagutánpótlás,a helyes fitotechnika,a meteorológiai viszonyok mérséklése ott is latba esik.a 218-ban pontokbaszettem,hogy nekem mi a tapasztalatom,és miként tartok fenntarthatónak fügebokrot anélkül,hogy sikságból kiemelkedő dombra telepíteném mindenfajta emberi beavatkozás nélkül nevelve.ha csak így tudnám elképzelni néhány füge nevelését,valőszínű,hogy én is 99%-ban a veszélyes hőmérsékleti minimum hiányára fognám a siker zálogát.
nem értünk egyet,és szerintem ez abból fakad,hogy nem Neked kell -17 fokos hidegek előfordulása esetén fügebokrot megtartani.ha így lenne,és a füge sikeresen vészelné ezeket az alacsony hőmérsékleteket át,szerintem mindjárt felértékelnéd az általam írottakat.természetesen abban egyetértünk,hogy a téli minimumhőmérséklet a legsarkallatosabb pontja a füge sikerének,én csupán ennek arányát vitatom a többi tényező függvényében.
Valóban úgy lehet. Ha ez a fügéd egy viszonylag kényes fajta, akkor lehet, hogy egy ellenállóbb nagyobb épségben maradt volna. Vagy fordítva: ha ez egy viszonylag téltűrőbb fajta, akkor emellett mondjuk az ujjas óriás teljesen elfagyott volna. Így lehet érzékeltetni a viszonylatokat.
Sajnos, igen. A faj téli tűrőképessége nagyon makacs dolog. Leginkább a gyümölcsfák virágzási fagytűréséhez hasonlítható. Annak a határa is csekély mértékben tolható csak ki.