Capitals Lock: hát, AOSept tokhoz nem nagyon lehet odacsípni. Zűrös ügy. Szerintem szkenneld be a lencsét, és tedd fel a képet, hátha meg tudom mondani, mi lett vele. Ez egyébként csak félig vicc. Amúgy, attól, hogy tudom mi a baja, még nem lesz jobb. Legfeljebb legközelebb nem történik meg az esemény. Különben elméletileg sérült lencsét nem szabad használni. Ha repedés van rajt, az becsípheti a hámot, aztán pislantáskor letépheti. Viszont, ha hiányzik a széléből, az akkora bajt nem okoz. Hivatalosan azt mondom, cseréld ki. Nem hivatalosan figyeld a szemed, és ha picit sem pirosodik....
tibity: aki új lencsét vizsgálat nélkül ad, az egyéb csirkefogásra is képes. Aki szaruhártya görbület mérés nélkül illeszt, az is. Viszont a különféle típusok görbületei nem egyeznek meg!!!
Pl: Focus Night and Day bc 8.6 átm. 13.8 = Focus Monthly bc 8.9 átm. 14.0
Keress egy optometristát!
Sziasztok. Na írok én is. Miért van az, hogy a dokik nem tudják elsőre megállapítani, hogy milyen a görbülete a szememnek? Merthogy hordtam három évig 9.0-s görbületű lencséket(asszem ez jelöli a görbületet, javítsatok ki ha tévedek), aztán kihagytam jó sok időt, visszamentem a dokimhoz, az meg meg sem nézte a szemem, csak felírt ugyanolyan lencsét mint az előző volt. Namost ezzel szenvedtem 2 hónapig, elmentem egy másik dokihoz, az megnézte a szememet, és azt mondta, hogy csúszkál rajta a lencse, nem jó a görbülete, és ráadásul közben annyira szétvágta a szemem, hogy 6 hónapig eltiltott. Ez az idő lejárt, erre elmegyek vizsgálatra, megnézi a szemem, berak egy 8.6-t, majd meghalok úgy fáj. Úgy bevörösödött a szemem, hogy azt mondta, hogy mielőtt megpróbálhatom a következőt (8.9-es lesz, ha minden igaz), két!!! hetet kell pihennem, meg minden nap kamillázzam. Bocs ha hosszú voltam csak a tököm tele van. tibity
Optika.hu:
AOSept-em van. Ebből már biztosan tudod, hogy milyen tok van hozzá. Lehet, hogy odacsíptem? Most akkor hordhatom még egy darabig (mivel nem zavar semmi), vagy újlencsét kell vennem. (Az új vásárlása kínos - anyagilag- mivel ez egy 1 évig hordható lencse és nem kevés bobót fizettem érte.) A további használata okoz-e problémát? Lehet, hogy most nem érzek semmit, de ez még nem jelenti azt, nem káros hosszútávon!
Homályosodás:
Nekem is volt már ilyen, estefelé, amikor már kb 10-12 órája a szememben van a lencse. Leginkább csak közelre nézéskor jelentkezett. Pl. autóvezetésnél messzire jól láttam vele, de a műszerfalon a számok egy kicsit homályosabbak voltak, mint normál esetben. Szerintem kifáradt a szemem.
Yuma: Hát, lehet, hogy tényleg amiatt. Cseppenteni kéne valami lubrikánst (jó szó, mi?) vagyis nedvesítőt. De először próbálj meg meginni egy nagy pohár, szénsavas, hideg ásványvizet. (preferred: Theodora Quelle)
optika.hu, megkaptam a próbalencsét, igazad volt, hogy az egyik szememre csak 1-es, a másikra 1,75 ös. Amikor először betettem, nagyon nagy volt a különbség az előző és e között (most ne kérdezd meg a nevét, bár Te biztosan tudod :)) Ahogy betettem, már nem is éreztem, pedig nem volt rajtam lencse már egy ideje. Azonban nekem is az a problémám, hogy délutánra tök homály minden. MIÉRT?
Nőgyógyász: a helyzet egyre rosszabb. Egyre kevesebb féle kontaktlencsét fizet (részben) az OEP. Azt hiszem legjobb, ha elmész a kontaktológusodhoz, utánajárni.
Ha a két szemed között több, mit 3 D van, vagy 6-nál vagy 8-nál erősebb, akkor SZTK-ra kapod az egész cuccot, azaz olcsóbban, de most nem tudnám megmondani, hogy mennyivel.
Még mindig ez a helyzet, vagy már változott időközben? -8,5 és -9,5 dioptriás lencsét viselek (Acuvue) ...
Caps Lock:
Szia, már találkoztunk. De rossz hírem van. A leírás alapján odacsípted a lencse szélét a tok kupakjával. Jól sejtem, hogy olyan tokod van, ahol két külön rekeszben, két külön tető alatt vannak a lencsék? Az ilyeneknél a sorrend a következő:
1. először a lencsét tedd bele
2. utána töltsd fel folyadékkal (ne spórolj!)
3. csavard rá a kupakot
Ha a sorrendet bárhogy felcseréled, gond lehet:(
Zorro:
A hullámosság azt hiszem más ügy. Szerintem kinyúlott a lencséd. Nem szabadna neki!
k_chris:
Nem reklám, személyes tapasztalat: Focus Dailies
Semmit sem éreztem, pedig én aztán...
Az ereződést viszont meg kéne mutatnod. Látatlanba annyit tudok mondani (írni), hogy ha a szaruhártya körül vörös GYŰRŰ van, akkor az általában oxigénhiány. Ha mindenhol vörös, az általában más. Pl. száraz szem esete.
Bausch&Lomb 70%os vmi sima 1napos amit adtak.. Ki fogom probalni de csak penteken tudom mert holnap nagyonnagyon sokaig nem leszek otthon nem tudom kiszedni tulhordani meg nem akarom.
Egyebkent a szemem feherjen kicsit kezd erosodni az erezodes a kontaktlencse hordasanak jelekent.. MEGORULOKKKKK :(((((( A hordas viszont kenyelmes... Elvileg az O2 hiany miatt van?? Akkor erre elvileg megoldas az ejjelnappali nem, mert annak ennel 3-5* jobb az Oxig vezeto kepessege.. Azt meg ecceruen nem akarom elhinni hogy ez nem jelent semmi gondot ahogy az elmult 5 honapban mondtak az osszesen 4 db vizsgalaton (asszem jovo honapban is elmegyek :)... Tokom bele hogy mindenre olyan kib. erzekeny vagyok :(((
A "csipkésség" alatt konkrétan mit értesz? Nekem a hónapos B&L széle 1 ponton kicsit hullámos.... de én sem érzem. 1 másik kérdés(volt már, de nem találtam választ): esti homályosodás. Mitöl van? Lehet ellene valamit tenni? Ha cseppentek rá, semmit nem ér. Ellenben ha kiveszem és ujra beteszem, akkor megjavul 1 időre. CSak fáradna a szemem? A doki nem tudott rá semmit mondani, csak azt, hogy majd vizsgálatkor(1-én) megnézi.
Kb. négy hónapja van kontaktlencsém. Lágy, Sunsoft Toric 1 évig hordható tipus. A napokban azt vettem észre, hogy az egyik lencse széle csipkés: mintha kiharaptak volna belőle egy pici darabot. Nem érzem, még akkor sem, ha egész nap a szememben van, de aggaszt, hogy esetleg később valami problémát okoz ez a sérülés. Hogy hogyan és mikor keletkezett ez a "csipke" azt nem tudom. Jelent ez valamit?
Jó lenne, ha tudna valaki mondani valami okosat ez ügyben!
ideje ismet egy kicsit fellenditeni a forgalmat :))
Szóval:
Miközben ezt a cikket írom most ismét kontaktlencse figyel :))
szóval: kb 1 hónapja csak 2 alkalommal tettem be 1 naposat, és most felbontottam a B&L SofLens utolsó adagot (30 napos) és sokan nem fogják elhinni de ezt kényelmesebnek találom mint az 1 naposat.. Lehet hogy már kevesebb a pollen mint 2-3 héttel ezelőtt de azt ha fejen álltam akkor is éreztem hogy bennvan ezt meg nem.. Egyszerűen az 1 napos olyan vastag hogy képtelen voltam megszokni (igaz nem volt kényelmetlen se igazából, de az az igazi amikor az ember nem érzi egyáltalán hogy van vmi a szemében)
Szóval most újabb próba (nyáron nem jött be a viselés) most újra végigjárom a 2óra + naponta fél óra dolgot biztos ami biztos.
Más: ha FOTEXbe odamegyek akkor van még ingyenes próbalencse a CIBA night&dayből? Vagy már az első próbalencsét is ki kell fizetni?
Végig olvastam a topikot. Én már hat éve hordok kontaktlencsét, bár trehányságból kihagytam egy évet. Meg is lett az eredménye, mert eddig csak a jobb szememre kellett, most már a balra is kell.
Én mondjuk rögtön lencsével kezdtem, szemüveget sosem hordtam, de sosem voltak hozzászokási gondjaim. Most a bal szememmel sem. Nekem Edge 55-ös lencsém van, ami egy éves, de elméletileg egy hétig hordható egyfolytában. Erről nem olvastam semmit, pedig én maximálisan meg vagyok vele elégedve és bizony volt időszak, amikor tényleg csak hetente vettem ki. Nem szúrt, nem fájt, nem lett soha piros a szemem.
Van valakinke valamilyen tapasztalata erről a lencséről?
Bocsi, szalka, megint végigolvastam, és megvan, hogy pont te írtál erről. De olyant nem írtál, hogy van olyan optika, ahol így ajánlják, ahogy nem szabad!
Dehogynem erdekli az embereket, csakmar leragott csont.
Ha visszamesz egy 50 hozzaszolast, akkor pontosan megtalalod rola hozzaszolasokat, lencse nevestul, leirasostul, hogy akkor most melyik mennyi ideig viselheto tenylegesen.
Szerintem Szem beirasanak ezert nem lett igazan viszhangja, mert kb 1 hettel a beiras elott mar volt errol szo a topicban. Es bar nagyon szornyu, hogy milyen optikak is vannak, de annak nincs ertelme, hogy ugyanezt a kerdest minden heten megtargyaljuk a topicban.
Persze van egy olyan mondas, hogfy egy ujszulottnek minden vicc uj. De aki ralel a topicra, az altalaban veszi a faradsagot, hogy vegigolvassa.
Hé, fiúk! Ez komolyan így van? Lehet, hogy az Acuvue lencsét nem is lehet két hétig hordani, csak egyig, akkor is, ha mindennap kiveszem?
Ez azért elég felháborító dolog, hogy így átverik az embert! És ha MEGVAKULOK? Akkor hová megyek reklamálni? És ki adja vissz a látásomat?
És ehhez képest itt ebben a topicban ez senkit sem érdekel?
Sajnos, ez a meglehetősen káros jelenség eléggé elterjedt. Bár komoly cég nem teszi ki magát annak a veszélynek, hogy szavahihetetlenné váljon azért, mert nem a valóságot mondja a lencse élettartamával kapcsolatban. Sok helyen azonban mégis ezt teszik. Nem akarom én sem a lencse típusát leírni, de a kéthetes lencsét csakugyan egyhónaposként forgalmazzák, holott a gyártó cég gyárt olyant is, amelyik tényleg egyhónapos.
A www.optika.hu harcol ez ellen, és oldalainkon megpróbáljuk a viselőket felvilágosítani, hiszen a szemükről van szó.
Nektek mi a tapasztalatotok arról, hogy két hét élettartamú lencséket sok helyen egyhónaposként adnak el?
Van olyan lencse, amelyiknek a neve (angolul persze) rögtön mutatja, mi az élettartam, de általában fantázianév van. Nos, hozzám jönnek olyanok, akiket más optikus, vagy szemorvos azzal engedett el, hogy az ő lencséjük egyhónapos, de kiderül, hogy bizony nem az. Ez nagy - nagy baj!
Nektek milyen van?
zORRO, a kötőhártya csakugyan egy hártya a szemgolyó felszínén, és nincs mindenhol hozzánőve, így a benne levő erekkel együtt mozoghat a felszínen. De ne tapogasd!
Ha egy szertől pirosodik a szemed, akkor használj másikat. Egyébként váltogathatod, de ha különféle dolgokat cseppentesz a szemedbe, fél órát azért várj köztük. Az Unilarmban egyébként semmi nincs, csak só és víz. Előnye, hogy tutira nem allergizál. Hátránya, hogy hamar kijön a szemből, nem képez maradandóbb bevonatot, ami a párolgást csökkentené.
egy elég furcsa dologra lettem figyelmes ma. Kicsit eresebb volt a szemem, mint máskor és épp vettem ki a lencsét, miközben hozzáértem a szemem széléhez. És azt vettem észre, hogy az eresedés "megmozdult", a szemem viszont nem. Szóval ezek az erek nagyon felül kell, hogy legyenek, jól gondolom? Másik: ujabban a B&L szemcseppem hatására pirosodik a szemem. ez normális, vagy inkább használjak más szemcseppet?
Még1 szemcseppel kapcsolatos kérdés: kipróbáltam egy előttem szóló által ajánlott Unilarm szemcseppet. Tényleg jó, viszont a felbontástól csak 6 óráig használható. Ha utána használom a normál cseppemet, és igy "keverem" őket, abból származhat valamiféle gond?
Andalgó: a második kérdésednek utána kellett járnom. A Zeiss biztosan csinál prizmásat, de nem biztos, hogy mindenféle tengellyel tud. Németországban van egy spéci labor, oda kell menni, és horribilis összeg. Sajna. Más céget egyelőre nem tudok. Majd még nézem...
HITMAN: Focus Toric Monthly, Freshlook Toric, Acuvue Toric (ez utóbbi majd az ősszel). Az Acuvue 1-2 hetes, a többi egyhónapos.
Van egy kis problémám: új B&L (nagyobb víztartalom, stb.) lencsét akartam rendelni, de a próbalencse nem volt jó, mindig lecsúszott, nyomta a szememet. A gond az, hogy a régi típusút nem gyártják már. Része a problémának, hogy nekem tórikus lencsét kell hordanom. Tudna vki vmi helyettesítő típust/céget javasolni? Az Optirexet már próbáltam, de ott csak éves lencse van tórikusból, azt pedig nem szeretnék, rosszak az ilyen hosszú élettartamú lencsékkel a tapasztalataim.
depeche baby: ez csak arra vonatkozik, akinek mindkettőre kellene lencse, de csak az egyiken hordja. Neked az úgy jó, ahogy csinálod. Te attól lennél hülye, ha a másikra is tennél:o)))
Andalgó:
kell egy hüvelyk, egy mutató, és egy középső ujj.
Lehúzod a középsővel az alsó szemhéjat, közben a tükörbe nézel.
Mutatóujjal LEhúzod a lencsét alulra, ahol most nagy hely van, mert a szemhéjadat lehúztad onnan.
Most a hüvelykujjadat is odahozod, és összecsippented a lencsét. Vigyázz, köröm se a szemedhez, se a lencséhez ne érjen.
Ennyi. Most pucold meg, és kész.