Keresés

Részletes keresés

Cyber Che Guevara Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31888

Szia!

 

Nem akarok beleszólni a beszélgetésetekbe, csak néhány információ:

- A MATASZ ezer sebből vérzik, de talán a legnagyobb baja a szervezetlenség, a korszerű írányítási elvek hiánya, és a kommunikáció tervezettlensége. Mindent vissza lehet vezetni a pénztelenségre; meg egyebekre amire nem akarok kitérni. De szerencsére sokan dolgoznak azon, hogy ne így legyen.

- A tartalékos rendszerről csak annyit, hogy kormányzati akarat és pénz nélkül marad a sóhajtozás és az ökölrázás. Mindkettőből szívesen tartunk szemináriumot; igény szerint. :D

 

Szia,

Én

 

ui.: Azért mégis néhány dolog:

- A MATASZ-nál a tagság 99,99%-a jó értelemben vett társadalmi munkában dolgozik. Szabadidőben; önköltséggel.

- Ez a szervezet addig tud nyújtózni, amíg a tagjainak a szabadideje és a pénztárcája kitart.

- A MH-től kapott támogatás mértékét azért sem írom le, nehogy valaki belehaljon a röhögésbe. Inkább anyag-technikai támogatást kapunk, a pénz rendkívül kevés, és évről évre csökken.

- Az én általam szervezett tartalékos programokra még soha semmilyen támogatást nem kaptam. Nem magam polírozására írom ide, csak, hogy értsd a helyzetet. Annyi pénzt és időt tudok a szervezetre fordítani, amennyit a családomtól el tudok vonni. És ezzel nem csak én vagyok így.

- Ennek ellenére a MATASZ a MH NATO felé delegált tartalékos szervezete

- Külföldi többnyire protokoláris meghívásoknak tesz eleget, melyet jobbára a tagok fizetnek

- A tagok képzettsége és motivációja elképesztően magas

- A szervezetnél mindenki vért izzad, hogy visszakaphassák az egyenruhájukat és (ne röhögj) hadi fegyvert vehessenek a kezükbe. Volt tábornokok...  Éééérted...

- Stb.

 

De dolgozunk azon, hogy ezen javítsunk. Ha gondolod lépj be; és segíts. Klikk ide: http://mataszbp.blog.com/920537/

 

 

 

 

Előzmény: ambasa (31886)
Plieur Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31887

Tiszteletem Ambasa!

Én is fogok kapni a fejemre ZI-től, de : 1947-1961 között létezett odaát egy partizánmozgalom, komoly gondot okozott a szekunak. És szinte az ország összes hegyvidékén. Csakhogy megfelelő külső támogatás nélkül elbuktak. És még csoda hogy olyan sokáig kihúzták, figyelembe véve hogy a szeku+hadsereg+szovjet tanácsadók "szentháromsággal" álltak szembe. Meg milyen módszereket alkalmaztak ellenük.

A délszláv háborúban a kíméletlen etnikai tisztogatásnak volt egy fontos mellékhatása ( tudták a szerbek is hogy mi is egy partizánháború!): megszüntette a későbbi lehetséges ellenállási gócokat a csapataik háta mögött.

Semmi sem garantálja hogy egy esetleges agresszor nem alkalmazná ugyanazt a módszert ellenünk.

Előzmény: ambasa (31885)
ambasa Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31886
Szia Hamburger!

tudod a MATASZ-szal csak az a gondom, hogy jelen pillanatban nem látom, hogy komoly érdekérvényesítő képességgel rendelkezne. Lásd az ominózus decemberi Honvédelmi Bizotsági ülés jegyzőkönyvét, ahol pl szóbakerül az egyik képviselőtől, hogy lehetne integrálni az új tartalékos rendszerbe a hagyományőrzőket (mert valamelyik rokona tag), de a MATASZ neve sajnos nem, a képviselők szerintem nem is hallottak róla. Először a MATASZ-nak azt kellene elérni, hogy a döntéshozók egyáltalán tudjanak róla.

(na ezért a hozzászólásért, majd fogok kapni szeptemberben Tigertől)

Amúgy neked mi a véleményed, (beleértve a jelenlegi beosztásodat is) Mi lenne a hatékonyabb inkább a tartalékos csapatok integrálása a a meglévő hadrendbe (gondolok itt olyanra, hogy a zászlóaljaknál megjelenjen mondjuk egy újabb század, mint az általam említett Bundeswehr példa), vagy a csapatok megkettőződése, vagy a 1944. es példa, ahol az anya alakulatra bizonyos elemeire építve hozták létre a tábori pót alakulatokat, vagy teljesen új önnáló tartalékos alakulatok létrehozása. Hogy ne legyek félreérthető, nem azt várom tőled , hogy egyik, vagy a másik kizárólagossága melett tedd le a voksodat, inkább arra, hogy a különböző lehetőségek mennyire életképesek, vagy életképtelenek.

TG

Előzmény: Hamburger2 (31879)
ambasa Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31885
Tiszteletem Plieur!

miért ne szólhatnál, be? Nem vagyok tévedhetetlen és értelmes emberekkel szívesen cserélek véleményt, mégha esetleg nem is értek vele egyet. katonákkal, meg pláne civilkén, mert nem gondolom, hogy ehez dologhoz jobban értrenék náluk, és így szivesen veszem a helyreigazításukat.

Ha jól értem szerinted kisegítő szerepre elképzelhető az ilyen csapatok alkalmazása, ezzel teljesen egyetértek. Nem mondom, hogy ilyen jellegű kiképzést ne kapjanak, csak azt, hogy nem erre kellene legfőképpen felkészíteni őket.

Majd jön István és kapok a fejemre, de úgy gondolom, hogy partizánok történelmi példákkal igazolva (második világháború szovjet, jugoszláv stb, vagy a vietnám, jugoszláv polgárháború, afgán polgárháború) önmagukban reguláris (nehézfegyverzetű) segítség nélkül képtelnek voltak a teljes győzelem kivivására.

Jó példa Vukovárnál, ahol a partizán (nevezzük inkább könnyű fegyverzetű) csapatok (pont legfőbb értékétől a mozgényságától) volt megfosztva és szembe került egy olyan ellenféllel, amelyik viszont nehézfegyverzete révén jelentős tűzfölénybe volt, elkerülhetetlen vereséget is szenvedett. De viszont amikor a horvátok 1995. a Vihar hadművelet alatt győztek, azt már egy olyan hadsereggel érték el, ami nehézfegyverekkel rendelkezett és reguláris haderőként működött (mégha az egykori partizán csapatok integrálásával is építették fel).

TG

Előzmény: Plieur (31877)
Plieur Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31884

Tiszteletem Hamburger2 !

 

Kezd kialakulni a dolog. Akkor ássunk kicsit mélyebben . Kettős képzés:

1. Katatasztrófa/polgári védelem ( általad említett ) +területvédelem ( Swordmanus) a MATASZ helyi szervezetének a bevonásával. A konkrét földrajzi hely lehetőségeinek kivizsgálása , szükségtervek kidolgozása, stb. irányban felhasználhatóak lennének a régebbi PV tervek, illetve azok a tartalékosok ( esetenként nyugdíjjasok !) akik hajlandóak ezt elvégezni. A kettős cél felszerelés +szervezési igénye hasonló. Ugyanaz a gép amely használható műszaki zár építésnél használható egy vízelvezető árokhoz is. De van egy pszichológiai hatása is: tessék, itt van a szervezet, be lehet lépni, működik, rajtatok múlik innentől.

Lásd a dán területvédelmi erőket ( Danish Home Guard).

2. Az anyaalakulat +tartlékosok képzés.

3. Remélem sosem történik meg, de benne van a pakliban. Ha tényleg sor kerül egy komoly konfliktusra, akkor Ti lesztek azok akik az első csapást felfogják, elviselik a veszteségeket. Ha nincs mögöttetek egy olyan erő /háttér amely ezeket legalábbis részben pótolja, illetve az elsővonalbéli alakulatokat minden lehetséges téren támogassa, akkor az áldozatotok hiába való volt, megint csak a dicsőség maradt.

 

 

ambasa Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31883
Szia Hamburger!

nem tudtam az önjáró lövegek felújításáról. Úgy látszik követték a Szuhojok példáját. A kivonásra vonatkozó magyarázatot (mármint az elmaradt felújítás szükségsségét) én kombináltam, de így még nagyobb hülyeség volt az illetékesek részéről. Biztos a lánctalpfóbia, bár a Kub is lánctalpas, ezt hogy nem vették észre az illetékesek.
Előzmény: Hamburger2 (31880)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31882
Én úgy látom, hogy az ilyen lépésekkel a vezetés lejáratja magát, mert azt sugallja, hogy nem tud tervezni és nincs koncepciója. Az gészben az a legszebb, amikor az ilyen lépésekről pár év múlva kiderül, hogy elhibázott lépés lesz, és az adott eszközökre, vagy az adott bázisra nagy szükség lenne. És persze ennek sem szokott különösebb következménye lenni a döntés meghozóira.
Előzmény: Hassel606 (31881)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31881
Csak tudnám, miért divat a MH berkein belül, hogy amit kivonunk (bezárunk, felszámolunk) azt előtte fel kell újítanunk. :/
Előzmény: Hamburger2 (31880)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31880

Szia Ambasa!

 

"a 2Sz1-ek, BMP-k és T-72-ők meg felújításra vártak."

 

A tatai Gvozgyikák már túl voltak a nagyjavításon. Felújított, gumibetétes lánctalppal is ellátott példányok voltak. A kivonás előtt nem sokkal érkeztek vissza az alakulathoz.

 

Hamburger

Előzmény: ambasa (31873)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31879

Szervusz Ambasa!

 

"az önnáló tüzér és harckocsi alakulatokat, mert azok csak egyféle rendeltetésre alkalmasak,"

 

Aki ilyet állítotott, az nem egészen van tisztában a valós helyzettel. (Tudom, hogy nem Te mondtad!!!) Noha elveimmel nem egyezik, de el kell ismernem, hogy ezen fegyvernemek katonái is el tudtak látni misszós feladatokat, még akkor is, ha jelen helyzetben szerintem ez nem az ő feladatuk. (Ezek szerencsére még nem  békekikényszerítő akciók!) A MH jelenlegi erőforrásai mellett nekik az "alaprendeltetésükkel" kéne foglalkozniuk, mert más esetben még az a kevés képességük is csorbát szenved, ami mutatóba megmaradt!

 

Tehát ez nem lehetett volna indok az eszetlen csökkentésre. Szerintem már itt is írtam: Egy harcra jól felkészített kötelék kis idő- és erőráfordítással is felkészíthető békefenntartásra. Fordított eset nem igazán működik. Magyarul: ha csak a békefenntartásra koncentrálunk, akkor a harci felkészültség csak nagy idő- és erőforrásfelhasználás árán lesz biztosítható.

 

Az én elveimmel azért nem fér össze ezen fegyernemek katonáinak "tömeges" missziós alkalmazása, mert ez kb. azt jelenti, hogy egy-egy másfél éves ciklusból gyakorlatilag 1 évet missziózással foglalkoznak (felkészülés és végrehajtás). Tehát egy olyan fél éves időszak marad összesen a "szakmájuk" begyakorlására, amikor még a misszió utáni pihentetésükre és esetleges egyéni előmeneteli tanfolyamaikra is gondolni kell! Ennek hatékonyságát én megkérdőjelezném, mint ahogy arra is kíváncsi vagyok, hogy a missziózás évében mire is lesz képes az az üteg,  vagy hk.szd., amelynek fele misszióba készül!?

 

Egyébként valamit ebben is segíthetne a Buth által felvázolt rendszer! A Plieur által említett "kettős" tartalékos képzés első hallásra nem is rossz. Gondolom a MATASZ ezt is meg tudná oldani. Azaz lenne a tartalékosoknak egyfajta képzése a "szerződéseben" kijelölt alakulatnál és lenne egy olyan jellegű képzés is, amit a MATASZ szervezne központilag pontosan a "járulékos" feladatokra. (katasztrófavédelem, polgárvédelem, stb.)

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: ambasa (31873)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31878

Kedves Tacsk0!

 

Te tényleg ennyire értetlen vagy? Nem érzed, hogy mikor milyen követekzményei lehetnek a hsz-idnak? Leszel szíves magad moderáltatni ezen beszólásodat, amely lassan eléri - ha ugyan már nem! - a becsületsértés határát! Semmi szükségünk, hogy átsorolják a topicot a polidilibe! Légy szíves, vedd a fáradtságot és náhány elnézést kérő pár sor kíséretében kérd a hsz-d törlését! (Függetlenül Széles úr politikai hovatartozsásától.

 

Üdvözlettel: Lippai Péter -  Hamburger

Előzmény: Törölt nick (31867)
Plieur Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31877

Tiszteletem Ambasa!

Bár nem nekem szólt a hozzászólás, illetve Sword elég nagy fiú hogy megvédje az álláspontját, csak egy létező-létezett példát szeretnék beszúrni.

89 előtt a szomszédban a fő doktrína az " egész nép háborúja", beleértve az "ideiglenesen imperialista erők által elfoglalt területeken" vívott partizán háborút. Persze elég ránézni a térképre: más domborzati viszonyok. De voltak a doktrínának más hajtásai : az itteni Munkásörségnek megfelelő Hazafias Gárdák egységeit akarták használni a fronton második vonalbéli egységeknek ( jaj, azok nem arra voltak kiképezve, gépesítés meg alig...)

Viszont létezett az M és az S hálózat : a sereg meg a szeku egyenként párszáz fős egységei,amelyek feltétlen párthűségük és előző képzésük ( felderítők, ejék, stb). alapján válogatták ki az állományt.

Valaki ezeket a hálózatokat 89 dec.-ben aktiválta, az eredmény ismeretes.

Ahhoz hogy itthon megfelelő erejű partizán erő álljon fel sok minden kellene. De egy korlátozott létszámú, jól képzett , központi irányítás alatt álló gerilla egység szvsz megvalósítható lenne.  A területvédelmi egységek Sword mintája szerint nagyon hasznosak lennének pld. főirányok ideiglenes védelmében, de ehhez megfelelő erődítési tervek, készletek, eszközők, illetve ezekkel végzett megfelelő gyakorlás  lenne szükséges. És ezt nem lehet egyik percről a másikra elvégezni. Mert nemcsak az a cél hogy elessél a hazáért, hanem az is hogy a másik oldalon minél többen essenek el a sajátjukért....Vukovár hősi teljesítmény volt, megmutatta hogy mire is képes egy elszánt védősereg...de elesett. Más kérdés mi lett volna ha egy előre megtervezett, profin kivitelezett és begyakorolt védelemmel, megfelelően szervezett utánpótlással rendelkezett volna.

Mi lenne ha gyakorlatilag kétféle képzés valósúlna meg a tartalékos rendszerben? A Honvédség bizonyos feladatai átvételése kiképzett egységek, illetve a főirányokon a Sword által javasolt területvédelmi/erődvédő  egységek ?

 

 

 

 

Előzmény: ambasa (31875)
Plieur Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31876

Szia tacskó!

Nézz be a josic fórumon a friss hírek innen-onnan rovat hírek a világból és azon túlról topic-ba, ott van hogy mit lehet megpróbálni fotózni a román radaroknál. Nem azt hogy szabad, csak meg lehet próbálni. Megszervezzük az első japán túrista csoportot fényképezőgéppel, aztán megszámoljuk hányan jöttek vissza épségben, he-he.

A Gripen célkeresésről annyit csak hogy a 14 madárra jutna legalább olyan 40 célpont...

Nagyon pihent agya volt annak aki kitalálta. Mi sem örülnénk ha Ionescu ugyanazt próbálná meg amit mondjuk Kovács József spotter próbálna meg a bukaresti légvédelmi övnél, he-he-he.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (31819)
ambasa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31875
Szia Swormanus!

Így már nem osztom a véleményedet.
Szerintem a tartalékos haderőt nem egy végső megoldásra kell felkészíteni, hanem a hadsereg bizonyos feladatainak átvételére. Ha jól tudom (majd Hamburger javít) pl még a hidegháború idején minden Bundeswehr hadosztálynak a hadrendjében szerepelt egy-egy tartaláékos zászlóalj. A Magyar Királyi Honvédség is a tartalékos rendszerénél (tábori póthadosztályok) egyfajta megkettőződést képzeletk el.

Amít leírtál (már ha jól értelmezem) az egyfajta partizánképzés. Bocs de nem gondolom, hogy eleve egy végső megoldásra kellene felkészülnünk a honvédelem terén (a partizánharcot annak tartom). Az a haderő amit leírtál szerintem csak arra használható, hogy védje a faluját és a házát, egészen addig amíg megvan a kiadott 100 lőszere. Viszont szerintem ez a haderő (és erre volt már példa a magyar hadtörténelemben) minden motivációját elveszíti, ha mást kell tenni. Ha valakit csak arra készítenek fel (aminek hatékonyságát a terep ismerete miatt nem vitatom), hogy csak ezt tegye, nem fog elmenni a z ország másik felébe, mert azt fogja gondolni, hogy ha baj lesz akkor nem leszek itthon, hogy megvédjem a családom, és ezt fokozhatom azzal, hogy azt fogja gondolni nem megyek a tiszai gátra, hiszren a feladatom nem ez, azt oldja meg az ott lakó.
Azt írod, hogy nem lesz központi ellátás. Ha egy haderő nem központi irányítás alatt, annak harcrendjében tevékenykedik, harctevékenységét senki sem írányitja, és tervezi, akkor természetesen nem is lehet ellátni. A cél szerintem pont az, hogy egy olyan tartalékos haderő alakuljon ki, amely nem gerillákból és szabadcsapatokból verbuválódott kis helyi csapatok, hanem oly kötelékek, amelyek a Magyar Honvédség harcrendjében, zárt kötelékben képesek akár harc, akár polgári védelmi feladatok ellátására (így részesülhet annak feladataihoz mérten, annak hadtáprendszeréből, amit természetesen a megnövekedett igényeknek megfelelően bővíteni kell).

Nem tudom mennyire emlékszel, de annó Fűr Lajos alatt felállítottak kisérleti jelleggel a MH 333. honvéndelmi dandárt, amit az akkori haderőcsökkentési szabályok figyelembevételével szereltk fel: 85mm pct.á. (csak a 100mm és a felettiek számítottak) illetve aknavetők (nem számított tüzérségi eszköznek) talán kaptak néhány 122mm-es 38/68M tarackot. (sajnos a cikket és a pontos hadrendet és TO&E-t nem találom az interneten, illetve nem tudom megnyitni a zmne honlapján található erről szóló cikket, ami ha jól emlékszem a Az Új Honvédségi Szemlében is megjelent). Ez a dandárral végrehajtattak egy összekovácsolási gyakorlatot, majd kielemzték a tevékenységét. A dandár feladata egy helység védeleme volt. A gyakorlat értékelésében az szerepelt, hogy egy harckocsiezred (román, jugoszláv) néhány óra alatt teljesen szétverte volna. Amennyiben a részletekkel kapcsolatban tévednék elnézést (a memóriám az oka), de a végeredmény az volt, hogy a a gyakorlat után ez az alakulat nagyon gyorsan a feledés homályába merült, gondolom nem véletlenül.

Ezért nem hiszek abban, hogy arra kellene már egyből felkészítenünk a tartalékos haderőt, hogy felfegyverzett polgárokként, a házuk ablakából lövöldözve védjék a Hazát. Szerintem amit felvázoltál, az lehet, hogy nagy veszteségeket okozna a támadónak, de ennek sokszorosát szenvedné el a polgári lakoság a harcok során (lásd jugoszláv polgárháború). Szerintem a legfontosabb cél a Magyar Köztársaság pogárainak megvédése kell hogy legyen, elsősorban és ezt nem a településeken, a hanem még azokon kívül kell megvívni, mégha a helységharcban a védő nagyobb fölényben van. A célt a polgárok életének és vagyonának védelmét előbbre kell helyezni, mint az ellenségnek minden áron való veszteségokozást.

Továbbá ha a Magyar Honvédség nem képes ellátni honvédelmi feladatait, akkor annak lehetőségét kell megteremteni, és nem abból kiindúlni, hogy arra késöbb sem lesz képes, ezért csak a partizánháború segít. Szép dolog a partizánháború, csak idáig mindig az erőszak eszkalációjához vezetett, amit általában (jugoszéviától- vietnámig, vagy a búr háborútól a a jugoszláv polgárháborúig) a nem hadviselő civilek szívtak meg.

Ha félreértettem az írásodat és véleményedet, természetesen elnézésedet kérem!

TG

Előzmény: swordmanus (31815)
ambasa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31874
Nade Laci már Te se bírod megállni? 8)

TG
Előzmény: Némedi László __ (31853)
ambasa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31873
Szia!

ha már megszólítottál. Nem vitattam, hogy a Magyar Honvédség feladata lenne polgári védelmi és katasztrófa elhárító feladatok elvégzése. Viszont azt továbbra is fenntartom, hogy a hadsereg szevezétének és felszerelésének kialakításakor, elsősorban a honvédelmi feladatokat kellene figyelembe venni, és csak utánna a polgári védelmi, és a missziós feladatokat. Jelenleg, mint kívülálló (a tévedés jogát fenntartva), nem ezt a sorrendet látom.

Amít írtam, az olyan miniszteri érvelésre hoztam fel példának, hogy azért kellet felszámolni az önnáló tüzér és harckocsi alakulatokat, mert azok csak egyféle rendeltetésre alkalmasak, ugyanakkor, az átszervezés akkor nem, és késöbb is csak részben érintette a győri légvédelmi ezredet. Gondolom mindketten tudjuk a Kubokat elötte újították fel, a 2Sz1-ek, BMP-k és T-72-ők meg felújításra vártak. Ezért írtam és továbbra is fentartom, hogy a Honvédség szervezésénél továbbra is a legfontosabb szervezési elvnek a honvédelem kellene, hogy legyen, Jelen pillanatba, polgári védelmi feladatokra lehet bevonni civil szerveueteket, viszon honvédelmi feladatokra nem.

A polgári védelem (bevallom nem tudom hová tartozik), de szerntem inkább belügyminisztériumi feladat, amelynek természetesen lehetőséget kell adni honvédségi erőforrások bevonására.

Egyébként pont inkább ilyen okból , tartanám fontosnak a megyei szervezésű tartalékos zászlóaljak felállítását, melyek akár részleges mozgósítássával, segíteni tudnák a polgári védelmet. És itt nem csak homokzsák cipelésre, hanem akár terület lezárására, a kiürítésben való segítésre is gondolok.

TG
Előzmény: buth (31861)
Atis57 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31872
Szia!
én szerb volnék ......
amugy meg ANTALL vezeték név nincs a téglákon ---érdekelt és nem tudták megmutatni....
Előzmény: Törölt nick (31870)
==T== Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31871

Leopardot nekik, és irány Brassó:) Vigyék magukkal a határjelző táblát is ;)

Előzmény: Plieur (31868)
Atis57 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31869
Szia!
én k és b ebbe a kategóriába tartozom...
antall józsi ezt már meg akarta oldani KIZAVART IZRAELBE! ! ! de visszajöttem ,,,,,,
mert család , lakás motiváció. stb mindig is magyar akartam lenni ----mindegy mit gondolnak a POLITIKUS URAK...ŐK VANNAK KEVESEBBEN!! ! !
Előzmény: Plieur (31868)
Plieur Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31868

Jó estét uraim!

Kényszerű távollétem alatt azért így ránézve a dolgokra az urak vígan vitatkoznak, jó erőben vannak, Allah tartsa meg őket.

Úgy néz ki hogy ha nincs konkrét feladat/kérdés akkor megint a polidili szinvonal jön vissza. Úgyhogy feldobok egy labdát: adva vannak a következők...

1. létezik az országban több tízezer ( alábecsültem a számot!) 20-45 év közötti állampolgár aki szomszéd baráti országok:)) seregében volt sorállományú, illetve rendelkezik ott szerzett tartalékos tiszti ranggal, sosem volt és már nem is lesz magyar honvéd.

2. a vezénylési nyelvek, illetve amelyeket felsőfokon ismernek: román, szerb-horvát, stb....

3. Nem magyar szabályzat szerint lettek kiképezve.

4. A tanult technika sokban különbözik az aktuális hazaitól, illetve elavult ( nem hiszem hogy a légierőnk kedvemért újra rendszeresítené a MIG21-est)

5. Bár sokszor nézték ezeket az embereket csodabogaraknak, stb., kaptak pofont jobbról-balról ( dec, 5 csak egy állomás a vasút mellett) , azt még senki sem mondta hogy gyávák vagy nincs motivációjuk ( jó részük egy hátizsákkal érkezett, aztán munkával hozta össze azt amije jelenleg van, így nehéz menekülni :))

6. Nem látványosan, de van szervezkedő hajlamuk :)), meg  a 89-99 időszakban azért egy részük részt vett pár dologban, elvétve még harci tapasztalat is akad

7. Terepismerettel rendelkeznek olyan helyekről amelyeken 1918 óta honvéd nem járt :))

Velük mi a teendő?

 

Előzmény: Plieur (31866)
Plieur Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31866
Pardon
swordmanus Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31864
Tacsko!

A Jó ég áldjon meg!
ha nem hat a gyógyszer, dobj be egy fél pálinkát, s támogasd a hazai szeszipart... Csak ne írj már hülye offokat... Ezen a topikon az lenne a cél, hogy pártállástól függetlenül szakmai összmunka follyon. nem pedig acsarkodás, ami nyilvánvalóan a topik címének egyik legfőbb oka...
Előzmény: Törölt nick (31855)
buth Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31863

Azért nincs igaza, mert általánosít!

Elterjedt, hogy nem merünk néven nevezni dolgokat, személyeket! Miért? Miért engedte a parlamenti többség, hogy a szak- és pol. államtitkárok helyett csak pártirányítású államtitkárok maradtak? Miért nem hagyja a pártpolitika a minisztériumok apparátusát szakmailag dolgozni? Miért félnek a tisztviselők szakmai véleményt leírni, vagy csak kimondani is?? Miért? Mert a két "nagypárt" érdekei egybeesnek ebben! A MH "vezetése" nem "komcsibb" a többi tisztviselőnél, csak ugyanúgy félti az állását!

Előzmény: ==T== (31860)
buth Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31862

Csak emlékeztetőül:

2004. évi CV. törvény a honvédelemről és a Magyar Honvédségről
70. § (1) A Honvédség feladatai:

a) a Magyar Köztársaság függetlenségének, területének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső támadással szembeni fegyveres védelme,

b) a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek – különösen a kollektív védelmi, békefenntartó és humanitárius feladatok – teljesítése,

c) közreműködés az arra kijelölt és felkészített erőkkel a nemzetközi terrorizmus elleni harc katonai feladatainak ellátásában,

d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,

e) a befogadó nemzeti támogatás katonai feladatainak ellátása,

f) közreműködés az Alkotmány 40/B. §-ának (2) bekezdése szerinti fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett erőszakos cselekmények elhárításában,

g) talált robbanótestek tűzszerészeti mentesítése, illetőleg egyéb tűzszerészeti feladatok térítés ellenében való végrehajtása,

h) hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,

i) állami szervek részére térítés ellenében katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatok ellátása,

j) részvétel az állami protokolláris feladatok teljesítésében.

(2) Az egyes honvédségi szervezetek konkrét feladatait – az (1) bekezdés keretei között – külön jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, valamint a belső rendelkezések határozzák meg.

(3) Az (1) bekezdés g)j) pontjában meghatározott feladatokat a Honvédség fegyverhasználati jog nélkül látja el.

 

Előzmény: buth (31861)
buth Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31861

Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy létezik egy olyan NGO (civil) szervezet, mely a tartalékosok érdekében 2001-ben alakult, s kitűnő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) www.matasz.uni.hu ! A MH tartalékos rendszerének átalkítását, az "aktív" tartalékos rendszer kidolgozását követően is a tartalékosok érdekvédelmét, szolgálaton kívüli összetartásukat, képzésüket, továbbképzésüket fogja ellátni. Reményeink szerint a MATASZ-on keresztül vezethet az út a MH-be, legyen szó önkéntes artalékos, szerződéses, vagy akár hivatásos állományba való csatlakozásról! A MATASZ megteremti az érdeklődők (önkéntes honvédők) alapvető nyilvántartásának, biztosági vizsgálatának, szakmai, eü. és állóképességbeli, valamint pszichikai alkalmassága vizsgálatának lehetőségét!

 

A MH a jelenleg hatályos (de nagyon félresikerült, és ezért módosításra, vagy új megalkotására érett) honvédelmi törvény szerint sok feladatot ellát. Első pontban szerencsére tényleg a MK függetlenségének fegyveres védelme áll, de a felsorolás jogilag nem ad sorrendet! Így a katasztrófavédelmi feladatokhoz való hozájárulása is előírt feladat! Ez az én véleményem szerint fontos. Különösen fontos lenne akkor, ha a MH (az új törvény óta nincs fegyveres erő) ténylegesen a legmodernebb, és a leghamarabb bevethető, az árvízvédelem és más katasztrófák eredményének felszámolásában leginkább felhasználható technikai eszközökkel rendelkezne! Ehhez plusszként pedig megfelelő létszámú, felkészített és alkalmazásnak megfelelő összetételű csoportosításokkal (nevezhetjük alegységeknek is) szintén állománytáblában (aktív tartalékos szervezetek részeként!) rendelkezne, akik azonnal beosztásba helyezhetők lennének a szerződésük szerint!

Előzmény: ambasa (31753)
==T== Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31860
Pedig igaza van...
Előzmény: buth (31858)
buth Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31859

Bocs, de lemaradt! Előző beírásomat Harpet79 alábbi mondatai ihlették!

 

"ON:
A honvédség vezetése és a rendőrség vezetése közé ebből a szempontból egyenlőségjelet lehet tenni. Régi, elhízott, húsosfazékot kergető komcsi káderek, akik Moszkva emlőin nevelkedtek. Akárcsak a kormánypártunk. Vagy szerinted a MN megtűrt a vezetői között nem moszkva-hű tagokat? Szerintem nem. És a vezetőség nem nagyon cserélődik, legfeljebb az öregek kinevelik a fiatalabb kádereket.
Az állományra ez nyilván nem igaz általánosságban.

Bocs a politikáért, nem megyek bele a témába mélyebben."

 

Előzmény: Törölt nick (31756)
buth Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31858
Nagyon nagy tévedés! Még akkor is, ha minden ilyen véleménynek esetleg reális alapja is lehetett. Mára, a rendszerváltoztatást követő kb. 20 év után ilyeneket állítani nem más, mint butaság!
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31857
Ez ellenérvéként nagyon gyengére sikerült! Semmi más, mint elfogult propaganda! Lacinek teljesen igaza van! Majd akkor állítsd elénk példaként a demokrácia "banjnokait", ha ezek a jelenségek ott nem történhetnek meg. Ez persze nem jelenti az, hogy nálunk ez bárkinek is felmentést adhatna az etikátlan magatartásra. És ismét: név és politikai hovatartozás nélkül!!!!!!!!!
Előzmény: Törölt nick (31855)
==T== Creative Commons License 2008.08.09 0 0 31856
Asszem az egyik Haditechnikában olvastam róla először több éve. Asszem a T72 ágyúját rátették a korábbi 122mm-es tarackok talpazatára, és így jött létre maga az új ágyú. Hogy aztán csak pár darab készült-e belőle, vagy több, azt nem tudom.
Előzmény: Gyöki II (31851)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!