Kisméretű mezőtúri klinkertéglával szeretném a teraszom betonpadlóját burkolni. (Ez az a típus amit szét kell koppintani és 2 db u alakú elem lesz. Ekkor mérete 12 x 6,5 x 3 cm lesz. Hagyományosan falat, lábazatot burkoltak vele. )
Mivel javasoljátok (ha mischung miből mennyi kell, ha csemperagasztó melyik típus) a lerakást és a fugázást? Milyen vastagon legyen alatta az anyag?
Amúgy a terasz első fele ezzel lett még az előző tulaj által sok (kb. 30) éve burkolva. Oldalról eső veri és fagy is éri de semmi baja. Olyan mintha erősen cementes mischungba lett volna rakva.
A lépésállóval nekem sem volt gondom (80 bála Masterplast) és a homlokzatival sem 20cm-s Austroterm Grafit reflex, ezek mind pontos és tényleg jó volt rakni. Ezért voltam pipa amikor a drága XPS-t kellett legóznom... Az XPS-nek a nagyja URSA volt, de a másik két márkára nem emlékszem :( az Austroterm sokkal drágább volt és csak rendelésre hozták volna, de úgy voltam vele, a föld alá jó lesz.
Annyit tudok mondani, hogy ne legyen rá szükség, hogy élesben teszteld. :-/ Nekem is az van, de a múltkor volt kint a kárszakértő két beázásnál. Felmért, kalkulált, stb. Eredméynként kijött, hogy a helyreállítási költség 83 000 Ft. Ebből a téríthető maximum 50 000,- Ennyi. Tudják, hogy 33 000 Ft-ért senki nem áll neki jogászkodni, különben is, ebben ők a jobbak. Úgyhogy kihozom 50-ből számla nélkül, oszt' sanyi.
2 éve fejeztem be az építkezést, nálam mindenhol austrotherm szigetelés van, és meglepődtem milyen pontosak mindegyik anyagban illetve méretben. (lépésálló, grafitos ,xps).
Nem volt közöttük 1mm eltérés, öröm volt rakni a falra pl.
A válaszod hangnemét inkább nem jellemzem, nem ismersz...
Igazad van, nem írtam a különbség mértékét, de nem mm-ekről van szó hanem csúnyán cm-kről és nem 1-2, volt hogy nyomás hibás volt a bálában (3-4cm mélyen 5-10 cm hosszan benyomódás). Ezeket nem nevezném szabványon belüli értékeknek, de mivel föld alá ment a nagyja és 18-20 cm vastagságban pont le sz@rtam, hogy cserélgessem a tüzépen és mivel az összes méretpontatlan volt ami a derékszöget illeti, nem tartottam értelmét a reklamálásnak, ja a hossz tekintetében ~3 cm-t közelítették az eltérések. Hidd el nem volt vicces körberakni a ház alját ilyen drága sz@rral...
Sziasztok. Új építésű házat tervezünk, és gondolva a jövőre, előkészíteném elektromosság szempontjából a terepet pl. egy elektromos autó töltőre, vagy esetleg egy szaunára.
Ezek nagy fogyasztók, érdemes ezért a háromfázisú elektromos csatlakozás kiépítésére már az építkezéskor? Vagy mik ennek a részletei?
Kérhet a kivitelező erre valamilyen felárat, vagy ezt az elektromos műveknél kell bejelenteni, velük kell valamit leegyeztetni? Mi ennek a menete?
Napelemben is gondolkodunk, annak és az inverternek mindenképp előkészítjük a terepet a tetőtérben, stb... Hogy ne utólag kelljen fúrni vésni...
Van benne valami. A biztosítók sokat ígérnek, de mindig csak keveset fizetnek.
Van egy műpala tetőm. Ezzel az a rizikó, hogy a vihart ugyan bírja , de a jégverést kevésbé.
Évente megkörnyékeznek a jobb és jobb ajánlatukkal. Nagyából kettőévente reagálok.
A nem létező aranyaimat féltik, meg hogy elvisz az árvíz... a hegyen.
Aztán amikor arról van szó ,hogy a szerződést átnézzük és én is némi kiegészítést tennék belé, vagy mondjuk utólag a végére anélkül , hogy átgondolnák kategorikusan elutasítják.
pedig az nagyon eccerű lenne.
Ha összetöri a vihar a tetőmet a helyre állítást fizetik.... függetlenül a szélsebességtől. Montam a kisasszonynak gondolja felmegyek a tetőmre és kalapáccsal összetőröm a tetőmet.
A másik : ha villamos tűz keletkezik akkor függetlenül, hogy miért fizetnek. Van vagy 35 doboz a házban, nyilván valamelyik nem a legkorszerűbb, hogy melyik nem tudható.
A lényeg nekik a naiv kuncsaft.
Más a nagy bankok amelyek komoly gépkocsi flottával rendelkeznek a kocsikra csak a kötelezőt kötik. caskót nem, mert 15 kocsi felett nem éri meg nekik.
Vannak pénzintézetek amelyek bőven több száz autóval rendelkeznek... a kollégák gyakran törik az autókat...caskó még sincs.
Nagyon jó dolog a biztosítás... a lelkiismeret megnyugtatására.... a naivaknak.
Igen, de -szerintem- nem a teljes cserét, mert ahogy Sörnyű olvtárs is mondta, valamibe bele fognak kötni. A legegyszerűbb, hogy azt mondják, hogy a szerkezet már öreg volt, ezért nem bjrta a terhelést, ezért a cserép le, megerősítés, cserép vissza műveleteket fizetik, de újraépítást új anyaggal már nem, mert az "értéknövekedés" lenne. Kábé, mint az autónál, ahol a pár évesnél idősebb elemeket "avultatják", mint ha ettől az autód többet érne. (Azt meg végképp sosem értem, hogy egy műanyag lökhárítón mi avul?)
A kiszedés mellett szól az agresszív tulajdonsága mellett az is, hogy nem tudhatod, hogy nem-e sugárzik? Olvass utána, bizonyos szenek eltüzelése után, a salakban jelentősen feldúsulhat a sugárzóanyag, Radonnal terheli a lakás levegőjét, aminek tüdőrák lehet a következménye. Ha berohadt benne az előző aljzat, be is lehet dohosodva. A száraz perlit is lehet alternatívája a homoknak, hő-, és hangszigetel is.
Hát meglepő. Nekem padló alá kellett, nagyon korlátozott volt a rendelkezésre álló hely, ezért olyant akartam, amiről elhiszem, hogy a ráírt hővezetési tényező valós.
Vajon a topic olvasói közül másoknak is voltak ilyen problémái a méretpontatlanságok miatt?
XPS-ből a legolcsóbbat vedd, ha még nem tetted. Nálunk 3 márka is van beépítve (nevesebbek is) 5; 8 és 10 cm vastagságokban, mind vállalhatatlanul méretpontatlan, nagyon durván :( hát nem ezt várná az ember egy nagyon drága építőelemtől.
A márkaválaszték nem szokott bőséges lenni. Volt, hogy sima XPS-ből nem kaptam a legismertebb márkát, vagy legalább más olyan nevet, aminek ellenőrizhetőnek gondoltam az adatait.
A biztosítóknak az a taktikája, ha nagy összeget kéne kifizetni, és valamilyen ürüggyel vitatható, akkor a kifizetendő összeg nem biztos, hogy megéri az ügyfél megtartását a jövőben befizetendő biztosítási díjai érdekében.
Szerintem ezt is a szél okozta, nade ilyen esetben lehet ezt megerősítgetni vagy teljesen új tető újraméretezve a mai szelek ellen a megoldás? Biztosító fizet ha esetleg leesik vagy jelentősen megroppan a tető és minden lakónak van biztosítása?
A fenti kép a szomszéd épületet ábrázolja, a többi kép a mienket ahol csak a talpszelemen egy kicsit kiakar fordulni és kívülről látszódik is a cserepeken.
Akkor ez nem lesz nehéz. Az oldalfalaknál kellene még kitaláljam a menetrendet, az egyik oldalon is valószínűleg végig megcsinálom az alapot, de ahol a meglevő téglaházhoz csatlakozik, ott nem merem végigásni mellette, gondolom nem is szabad. Nem épp a "mai sztenderdeknek" megfelelően épült a téglaépület se.
Az alaptestek az itt ábrázolt kialakítással rövid konzolként dolgoznak, nyírásra. Az átlapolás hossza nem elsőrendű kérdés, mert nyomást vesz föl. a beton erősebb mint alatta a talaj, tehát a hossz nem sorsdöntő, nyírásra pedig a függ. metszetét kell méretezni. Hajlítás kevesebb van benne. Ha mind a két alaptest most fog készülni akkor mind a kettőt érdemes vasalni. Sőt, ha lehet akkor a fölső koszorút is érdemes toldhatóra csinálni.