Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31999
Kedves Éhesló!

Köszönöm a választ!
Elfelejtettem megkérdezni - létezik még POMZ-2 botlódrótos, valamint szovjet bolgár licenc TM-62P3? Az UKA-63 kivonásáról tudok.

Köszönöm!
Előzmény: Éhesló (31992)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31998
http://www.youtube.com/watch?v=DkDxUy7F0Ig

ideje lenne fejleszteni a hadsereget, vagyis ami maradt belőle
Plieur Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31997

Tiszteletem Éhesló!

Köszi a választ és a türelmet.

Előzmény: Éhesló (31996)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31996
A román hadiipar nem magyar történet, bár nekik is voltak (és lesznek) nehéz éveik.
Valami átok miatt (:)) nálunk olyasmik nem evidenciák, amik bárhol körülöttünk azok (voltak és lesznek).
Szóval csak vágyak lehetnek, hazai (hadi)ipar nem lesz még vagy 40 évig. Ehhez egy új kiegyezés és a reformkor ismétlése kellene. De hhez mind a politikai, mind a gazdasági feltételek hiányoznak. Eladtak minket kilóra. A dédunokáinkat is.
Előzmény: Plieur (31994)
Python24 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31995
Szia!!
Attól tartok,hogy én is így fogok járni..Nem tudom,meddig fog működni az,hogy hétköznap katonáskodom,esténként és hétvégén a vállakozásomban dolgozom,mert a fizetésem megalázóan kevés.
Több cég is megkeresett engem is,nem csak iraki,hanem brit értékszállítási munkákra is.
Én valóban szeretek katona lenni,de ebből a fizetésből képtelenség megélni..

Ja,hogy mehetek misszióba??Igen,6 év alatt 5 missziót teljesítettem.Nekem szerencsém volt,és hazajöttem sértetlenül.De addig jár a korsó a kútra...

Emellett majd kimegyek ismét,ha a felszerelés és a fizetés olyan lesz,hogy nem röhögnek körbe minket miatta a szövetségeseink..De mostanában a felszerelés miatt már az afgánok is...
Az már igazán megalázó volt..
..
Előzmény: J Dagain (31981)
Plieur Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31994

Tiszteletem Éhesló!

A SAUR jellemzőiről én sem tudtam közelebbi dolgot kideríteni, de érdekes hogy a gyártó úton-útfélen hangoztatta hogy ez az első román PSZH amely maradéktalanúl teljesíti a NATO szabványokat. Hogy mennyi ebből a PR és mennyi a véres valóság, nem tudom megítélni.

Ami baxta a csőrömét hogy finoman fogalmazzak az éppen az hogy bár voltak pocsék éveik, mégsem adtak fel egy 1969 óta működő céget.

A másik érdekesség: ott megtartották a BMP-1 hazai változatát ( MLI84), sőt :95től 2005-ig  elindult egy modernizálási program hozzá, a második ötéves tervben izraeli kooperációval. Valószínűleg nem mondok neked újdonságot, de a következők történtek ( csak egy kicsit összefoglalom szerény adataimat):

-Perkins  diesel motor, 295 kW, átépítették a motorteret, a motor ugyanaz mint a Piranha 3-ban.

-600l-re növelték az üzemanyag kapacitást

-megváltoztatták a páncéltestet is: 60 cm-el hosszabb lett

-hasmagasság 400mm lett, szélesség 3,3m , magasság 2,94m, súly 17,6 t

-kapott egy Rafael OWS25R tornyot, egy 25mm-es Oerlikon ágyúval

-2 pct. rakétás verzió: Maliutka vagy az izraeli Spike

-a folyamátkelés külön előkészítést igényel.

Valami hasonló lett volna az echte ungarische BMP modernizálás is?

Mindenesetre a legyártott 400 db. különböző rendeltetésű MLI84-ből olyan 100 db. modernizáltak az MLI84M szintre, minő véletlen: ugyanaz a gyár.

Alkalmazza: 282 sz . gépesített dandár, Focsani .

Szerinted összehozható lenne még a kapacitás egy hazailag elvégzett upgrade-re?

Na jó, tudom hogy most már csak elméleti kérdés, agyő BMP...

Előre is köszi a türelmet:)

 

Előzmény: Éhesló (31988)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31993
Oldal ellenit fejlesztett Bujazliz, de ez kísérleti minta fázisban leállt.
Előzmény: Törölt nick (31990)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31992
Rendszeresített anyagok, mind. Kis darabszámú ellátás is történt.
Egyébként hivatalosan nem aknák, területvédő töltetek, mert a civilek utálják az aknákat és nem lehetett ez a nevük, mert betiltatnák rögtön .
Előzmény: Törölt nick (31990)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31991
Kedves Zumwalt,
rendben, nem mondtad (bár a második mondatodban foglaltak szerintem erre utaltak, mert minek kellene kicserélni bármit ami jó?).
A felsorolt helyeken nem jó helyen keresgélsz, mert ezek közvetett, vagy közvetlen módon a HM tőgyén lógnak, szerkesztőikkel munkatársaikkal együtt, és ezért kritikus vita lefolytatására alkalmatlanok. Erről és az elvárt öncenzúráról Hamburger tud mesélni, ha akar. publikus anyagok nem készültek. A többit leírtam és Bujazliz is leírta. Az ilyen elemzések egyébként ritkán publikusak, a BTR meg van annyira nem harcjármű, hogy nehéz róla olyat írni, ami ne lenne dehonesztáló.
Egyébként nincs rá szükség (mármint a motorcserére), mert nincs értelme.
A kritika az összetettebb annál, hogy "gyenge a motor". Ez egy vélemény, amit mondhat egy autóversenyző, vagy egy teherautó vezetője vagy bárki, aki a fajlagos teljesítményadatokat összeveti a jelenlegi katonai járműveknél.

Ugyan a dolog már történelem: volt alternatíva (mint írtam a BMP) de "ügyesen" kiküszöbölték: mivel alumínium volt benne bőven, eladták bontásra és sok sok pénzt csináltak belöle a haverok (is). Az ilyen ügyeket nem szakmai vitákban intézik el, készítik elő :(
Nem csak a BMP járt így, az Akácija, Gvozgyika,T55 és T72, lövegek, harcászati rakéták, sorozatvetők, repülőgépek, légvédelmi rakéta komplexumok, járművek, ruházat, kórházfelszerelés, kórházvonatok, hadtáptechnika, hiradótechnika, radarok, fegyverek, aknavetők, helikopterek, műszaki gépek, hadihidak, szükség hídelemek......

Olvasnivalókat találsz az FLÜ Technológiai Igazgatóság haditechnikai könyvtárában.

Ha valaki ilyen anyagot adna közre itthon úgy járna mint Roland - mehetett Kanadába jól élni (bocsi Roland nem akartalak bántani!).

Azért nem működik a dolog a seregben sem (és máshol sem) mert a katonai és politikai (és minden más) elit önjáró: nincs felelőssége semmiért, törvénye felett áll és nem elszámoltatható, ellenben egy szd. raktárossal aki minden szaros gatyáért és konzervért személyesen felel.

A hadmérnöki munkám "gyümölcse" irattárban, rajztárban és a raktárakban, telephelyeken megtalálható. Akit illet és érdekelhet hozzáférhet, ha akar. Nem akar. Nem csak ahhoz ami az én balkezem alól került ki, de ahhoz sem amit itthon nemzedékek hordtak össze és mentettek el. Ez ma nem érték, ellentétben az ócskavassal, színesfémmel mert annak (jó) ára van.
,A tartalékosoknál maradva, ők púp lennének a hatalom hátán, mert ma itthon nem kellenek olyan emberek, akik fegyvereket képesekhatékonyan kezelni, és katonai fegyelemmel vetik magukat alá a közös (nemzeti?) céloknak. Ők jelentik a veszélyt a mai elitre és nem a fosztogató, színesfémtolvajok, adócsalók...

Azért nem írt valaki alternatív Nemzeti Katonai Stratégiát mert nincs nemzetstratégiánk, sőt még abban sincs egyetértés a hazai polgárok többsége között mit is gondoljon az elmúlt 60 évről, nem hogy a következő 5-ről.
Haditechnikai modernizációról írtunk itt is eleget, el lehet olvasni. Ritka egyetértés volt néhány alap dologban.

Naiv vagy, hogy nyugati példákat hozol. Az ex HM-sek önszerveződésére és szakmai megszólalásaira azért nincs lehetőség, mert a marha sem ül egy asztalhoz a mészárossal és a hentessel. Én sem állnék szóba Kádár Róbert "úrral", Horváth "úrral", Mikita "úrral" és persze még számos zseniális stratégáva,l akihez volt szerencsém az elmúlt 30 évben....
Nagyon nem mindegy kinek a nevéhez, beosztásához mi tapadt az elmúlt 20-30 évben.
A nyilvánosság olyan tér, melyet ma a (politikai)hatalom ellenőriz. Nincs út ami ezen keresztül vezethet értelmes vitához.

Érthetően fogalmaztál, de sok a hamis remény, amíg nincs elszámolás és felelősségvállalás.

Üdv, Éhesló
Előzmény: Zumwalt II (31982)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31990
Kedves Éhesló!


Szeretném megkérdezni, hogy mi a helyzet az újonnan kifejlesztett magyar aknákkal:
HAK-1M, IHR-60, IHR-200, állítólag fejlesztettek egy oldal elleni aknát is.

Köszönöm!
Gyöki II Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31989
Csak a gyalogsági titására van szerződés...Taposó
Előzmény: Törölt nick (31983)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31988
Kedves Plieur,
nem tartozol bocsánatkéréssel, itt a fórumon is írtunk róla már pár éve, több körben is.

A román TAB programot nem ismerem. A BTR-t mint járművet igen.
A HTI nem csinált korszerűsítési javaslatot BTR-re, mert a jármű csak aránytalan ráfordításokkal javítható egyenszilárd módon, ez pedig sem nem éri meg, sem nem hozza meg az elvárt eredményt. Elemzést készytett az eszközről és ezeket táblázatokkal adatokkal igazolta.
Ha valami alkalmas lett volna a korszerűsítésre az nem a BTR hanem a PSZH lett volna. (Na jó, addigra már összevágták őket, de gondolj bele a páncélvédettsége jobb volt és éjszakai harcra is alkalmas volt, korszerűsítés nélkül is, szemben a BTR-el!)
A csapattapasztalatok begyütése és kiértékelése lehet HTI feladat is, ha csapatpróbáról van szó, egyébként (szerintem) csapat (parancsnoki) feladat. A harcászati követelmények meghatározása is az. A (had)mérnök a műszaki követelményeket tudja ezekre illeszteni.

Az üzemeltetési mutatók összehasonlítása egyéb típusokkal megtörtént. Rémes volt az eredménye.

Saját kapacitás kiértékelése: a hazai motorgyártás(fejlesztés) addigra véget ért, váltót és hidakat lehetett volna gyártani, testet nem, alapanyag páncéllemezt, fegyverzetet, optikát nem, apróságokat (végül is) igen..

Arról, hogy mibe és hogyan találtak bele oláh barátaink a prospektusfénykép és adatlap alapján nehéz lenne egzakt választ adni, de pár kérdésem lenne, ha haditechnikai ellenőrző vizsgálatra megkapnánk:
- miből van a test?
- milyen a tömegváltozás, ha a fegyverzet, váltó és motor is változott, hogyan bírják a Z tengelyek és a doboz a megnövelt tömeget?
- hogyan változott az úszási stabilitás a fentiek fényében?
- mit berheltek a fékeken, kormányon?
- automatizálták-e a váltót?
És ez csak az "autó". Fegyverzettel, optikával, kommunikációval kapcsolatban is van jópár kérdés biztosan....

Nam akarom ragozni, de nem egyszerű ügy ez, és sokat molyoltak ezzel a Szép Zoliék a Currusban a BTR átalakítás (változatok) elkészítésekor is, pedig ezek a feladatok csak a felszínt karcolgatták.....
Mennyire volt komoly a saját , HTI korszerűsítési program?

"Hozott volna egy megfelelő minőségi javulást a szomszédokéhoz képest?"
Nem.
A BMP korszerűsítését és családelvi alapon történő fejlesztését, modifikálását javasoltuk. (Toronycserével, gumibetétes lánctalppal, reaktív páncéllal, seb.szállító, 82mmaut.aknavető, pk.-i, felderítő stb...) Ha tudtuk volna, hogy mindig az ellenkezőjét teszik, biztosan a BTR-t javasoltuk volna, de annyira egyértelmű volt a különbség a BMP javára, hogy ezt igazából senki sem merte megtenni....

Üdv, Éhesló


Előzmény: Plieur (31979)
Bujazliz Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31987
Üdv

Pontosítás: Magyarország nem a taposó akna, hanem a gyalogsági aknákra vonatkozó moratóriumot írta alá.
Az ottavai egyeztmény bizonyos feltételek teljesülése esetén nem tiltja taposó akna gyártását, telepítését, használatát.
Előzmény: Törölt nick (31983)
Bujazliz Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31986
Üdv

Nehogy azt hidd, nem készültek tudományos értékű tanulmányok.

Nehogy azt hidd ezeket a legcsekélyebb mértékben támogatták a hadsereg vezetése és a szorosan összefonódó politikai vezetés.

Hiába tiltakoztak a mérnökök, tudósok, katonák a rendszerben levő és a jelenleginél kifejezetten sokkal hadrafoghatóbb technikák kivonása ellen. Magas parancsnokok azt mondták fehér asztalnál: A kivonásról szóló döntés xy tábornok úr döntése, mellyel xy államtitkár úr is egyetértett (aki alkalmatlan volt fiatal korában sorkatonának), nem csinálhat se**et a szájából a döntésének visszavonásához. (Az illető tábornok ma már nyugdíjas katonai tanácsadó)

A haditechnikai eszközök "tuningja" kőkeméyn dolog, amit csak olyan cégek képesek elvégezni, akik hadiipari tevékenységet folytatnak. Ez nemcsak jogi feltétel, hanem ténybeli dolog (ember+technika+információ).
Az hogy egy járműben KAMAZ motor van, az olyan mintha azt mondanánk, hogy egy autóban Mercedes motor van. Ezerféle variáció ezerféle feltételekkel és eredményekkel.
Volt rá szomorú példa, hogy az orosz technia "korszerűsítése" annak tönkremenetelét okozta az előbbi feltételek hiánya miatt.
Ha fel kellene sorolnom, a NATO-ban kötelezően alkalmazandó szabványcímeket és előírásokat amely egy harcjárműre vonatkozik (ezekből jónéhány minősített anyag), akkor több fórumoldal sem lenne elegendő. Ezért nem lehet a civil "tuning" cégeknek csak úgy kiadni a feladatot, ehhez speciális ismeret szükséges.

Előzmény: Zumwalt II (31982)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31985
Hali!
Sajtópatkányos elírás, rendszeres a katonai "szaksajtóban". Ennél csak a fényképek szoktak jobbak lenni.....
A képen kiásott méretű gyeptégla alá nem GYATA vagy más gyal.elleni akna való, hanem hk. akna. Ez pedig nincs betiltva. A telepítési távolság is erre utal.
Egyébként valóban betartjuk az OTTAWAI Egyezményt (ellentétben a nem is csatlakozott USA, Orosz o., Kína, India stb.) , megsemmisítettük még azokat a GYATA-kat is, amiket kísérletekre tettünk félre.
Ne aggódj!

Éhesló
Előzmény: Törölt nick (31983)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31984
Hali,
a látószögemet tekintve igazad van, ma sokkal szűkebb, mint pár évvel ezelőtt.
A szűkülésnek az az oka, hogy rájöttem, a dolgok jelentősebb részéről csak (szerény) véleményem lehet, ismeretem, infóm nem. Ezért olyasmikben veszem a bátorságot nem véleményt nyilvánítani, amiben - reményeim szerint - mélyebb ismeretekkel rendelkezem.
A véleménynyilvánítás nagyobb szabadságot ad, hiszen "nem kell mesterszakácsnak lenned ahhoz, hogy elmondhasd ha úgy véled a hús rágós, vagy elsózott".
Másrészről pedig "ízlések és pofonok különbözőek".
Bocsi, más közhellyel nem terhelnélek.

Éhesló
Előzmény: HG4I (31980)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31983
Üdvözletem!

Nem hiszek a szemenek! Tudtommal Hazánk is aláírta a taposóaknák tilalmát.
A hadrendből ki lett vonva a GYATA-64 is.
Vagy nem jól, tudom?

http://www.hm.gov.hu/hirek/hazai_hirek/muszaki_zaras_mh_5
Zumwalt II Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31982
Szervusz Éhesló,

Hát pont ez az, nem mondtam, hogy nagyobb motorteljesítmény kellene. Az volt a gondolatmenetem, hogy ez a téma időről időre felbukkan, de még sose láttam nyilvánosan (regiment, aranysas, hadtudományi szellem, haditechnika, meg még amiket nem ismerek, blogok akárhol) egy olyan összefoglaló anyagot, ami kereken, összefoglalva stb. megpróbálnak valakit (közvéleményt, olvasót) arról, hogy miért lenne szükség erre.

Az első kérdésem arra irányult, hogy van-e ilyen anyag, ai esetleg elkerülte a figyelmem. A problémám az, hogy mint Magyarországon szinte mindenben, ebben az esetben is csak címszavakat hallok, kritikákat (gyenge a motor), esetleg néhány hozzászólást ilyen forumokon, de utána nem jön semmi konkért olvasnivaló, javaslat, elemzés, elképzelés stratégia, ami alternativát kínálna.

Amire a kérdésem irányult, azok olyan olvasnivalók, ahol
1. Valaki azért érvel, mert nincs szükség korszerűsítésre ezért meg ezért meg ezért
2. Valaki azért érvel, mert szükség van korszerűsítésre ezért meg ezért meg ezért és az egyik lehetőség ez meg ez meg ez lenne.

Hol az érvek harca, amit egy mezei polgár is érthet, olvashat?

Biztos tudod, nyugaton ez úgy megy, ha valaki bírál valamit, egy think thank vagy szakértő azt mondja, hogy nem jó a technika, elhasználódott stb. akkor azt alátámasztja valamivel. Itt egy link 2006-os, két amerikai szervezet
http://lexington.server278.com/docs/Marine_Corps_Equipment_After_Iraq.pdf
a tengerészgyalogosok haditechnikájának leamortizálásról. Nem elkezdett valaki a levegőbe nyilatkozni, hanem összeraktak 30 oldalin egy ilyen anyagot, leírták és ha akart valaki, akkor azzal vitatkozhatott.

Nekem ez a fajta hozzáállás hiányzik. Adva van rengeted ex katona, nyugdíjas tisztek, hadtudós és hadmérnök, akik kisebb nagyobb része véleménnyel van a HM jelenlegi dolgairól. Sokan kritikusak a személyüggyel, a technikai modernizáció módjával, a missziók kezelésésvel mit tudom én mivel (nekem úgy tűnik mindennel). te a tartalékos rendszerrel, ha jól értem.

De ha mindenki ilyen hatalmas tapasztalattal és tudással rendelkezik, akkor miért nem lesz ebből valami kreatív dolog. Miért nem állnak össze, hoznak létre egy szervezetet, amely úgy bírál, kritizál, hogy utána nyújt is valamit.

A tartalékosoknál maradva, miért nem raktok össze anyagot, amiben egy vagy több lehetőséget megvizsgálva bemutatjátok a lehetőségeket.
Mekkora költséggel, milyen célra, milyen kiképzési rendszerrel, milyen feladatokra lehetne használni a tartalékosokat.

Modulárisan felépítve mibe kerül ha csak katasztrófavédelemre akarjuk őket használni, mibe kerül ha missziókba is akarjuk küldeni őket (+jogszabályi háttér), mibe ha csak területvédelem. Ezek kombinációja stb. Nem tudom, nem értek hozzá.

Miért nem látok még egy alapos tanulmányt arról, hogy a szomszédos országokban hogy van ez megoldva (ahol van), mennyi pénz, milyen célllal, milyen eszközökkel, hány napra engedik el az embereket, milyen jogszabályi háttérrel mehetnek el a munkahelyükről stb.

És ez csak a tartalékosok. Miért nem írt valaki alternatív Nemzeti Katonai Stratégiát, ahelyett, ami készül. Annyi katona van, annyian értenek hozzá elvileg? Miért nem ír valaki a HM haditechnikai modernizációjának egy alternatív lehetőségeiről figyelembe véve az eddigi elkötelezettségeket és elkövetkező években a pénzügyi lehetőségeket.

Miért nem ülnek le nyugdíjas tapasztalt tisztek és nem írnak egy tanulmányt arról, hogy pl a BTR-80A helyett milyen típusok lehetnének alkalmasak egy elkövetkező csere esetén figyelembe véve a magyar sajátosságokat, a missziós igénybevételeket, felszerelést, elektronikát, fegyvereket?

Generáljanak vitát!

Tudom, hogy naiv vagyok, hogy nyugati példákat hozok, de szerintem ex HM-sek önszerveződésére és szakmai megszólalásaira óriási szükség lenne. De nem úgy, hogy néha valaki beolvas a HM-nek, vagy megkritizálják. OK ezt is lehet. De milyen konstruktív dolgokat lehetett hallani ebből a térből egy civil embernek. Olyan, aki nem olvassa ezt a forumot és nem dolgozik a HM, MH-ban. Ha van mit kritizálni, szerveződjenek és írjanak a szakemberek, keltsenek iránta érdeklődést és ne csak belülről akarják meggyőzni a HM-et (az is az egyik út), hanem a nyilvánosságon is keresztül.

Nem tudom érthetően fogalmaztam meg magam.
Előzmény: Éhesló (31975)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31981
Erről jut eszembe!

Egy srác aki valamikor a BEK- ben kezdett, majd nálunk rajparancsnok lett, szakasztiszthelyettes, majd kiképző. Megjárt több missziót, 14 év után átvették hivatásos állományba. Nemrég elszámolt magával. Rájött nem bírja így eltartani három gyerekét. Ki szeretett volna lépni közös megegyezéssel. Hálából ,mivel méltányolták a sok-sok évet és áldozatos munkát, LEMONDATTÁK A RENDFOKOZATÁRÓL, úgy engedték el. Most IRAKBAN van ,biztonsági cégnél dolgozik......
De már rájöttem miért történnek ilyen dolgok. Fáj nekik. Fáj ,hogy valaki tovább képezte magát, fáj ,hogy beszél angolul, fáj ,hogy sportosabb stb....
Ezért úgy állnak bosszút ahogy kényelmesebb. Ellehetetlenítik a katonákat. És leszarják ki mit tett az asztalra, amiről ők csak zabálnak.A Honvédség egy olyan szekér amin több ezren állnak,kávéznak,cigarettáznak és csak néhány százan húzzák.
Ha egyszer civil leszek rá fogok döbbenteni néhány agyast: -A rendfokozat nem DAN!
Létezik hanyag anyagkezelés. Kellene HANYAG EMBERANYAG KEZELÉS IS!
Mindig eszembe jut Kinde ezredes szavai:

- Ha birkák vezetnek oroszlánokat, azok birkaként fognak harcolni, ha oroszlán vezet birkákat azok oroszlánként fognak küzdeni!

Na jól kidühöngtem magam ,gondolom kínai mit csapongok itt. Bocs.
Előzmény: Python24 (31913)
HG4I Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31980
Egészen biztosan igazad vagyon.

Nem is a "szemszögeddel" merészeltem vitatkozni, hanem a "látószögeddel".
Pontosítva: szűknek tartom.

Az én felfogásomban ugyanolyan bűnös az is, aki a (jog)szabályokat az egyik, vagy akár a másik oldalról veszi semmibe!
Jogilag és erkölcsileg egyaránt.

Más tekintetben pedig - ami egyes konklúziókat illet, legfőképpen a topikcímben foglaltak megvalósulásáért felelősöket/folyamatokat illetően - egyezik a véleményünk, még akkor is, ha másfelől közelítve jutottunk ugyanarra az eredményre....

üdvözöllek, további jó egészséget kívánok!
Előzmény: Éhesló (31973)
Plieur Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31979

Tiszteletem Éhesló!

Bocs hogy így hívatlanúl megszólítalak, de volna egy kérdésem-már ha nem kérdezek "szovertsenno szekretno " dolgot. Így meglátásom szerint a román TAB program nem valami zseniális , isteni megvilágosodás alapján pattant ki hanem:

-a csapattapasztalatok begyüjtése és kiértékelése

-üzemeltetési mutatók összehasonlítása egyéb típusokkal

-saját kapacitás kiértékelése.

Tehát szépen végigjártak egy lépcsőt. Mert ne mondja nekem senki hogy az Automecanica Moreni csak úgy vaktában vágott neki a fejlesztésnek, önerőből, saját pénzén. Valószínűleg kaptak egy kis segítséget fentről, mert hogy így beletatáljanak egyből, de szép...

Mennyire volt komoly a saját , HTI korszerűsítési program?

Hozott volna egy megfelelő minőségi javulást a szomszédokéhoz képest?

Előzmény: Éhesló (31975)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31978
"De egy részét elvégzik a tartalékosok amikor erre a feladatra gyúrnak, másrészt békeidőben sokkal kevesebb az ilyen teendő, mint háborús körülmények között."
Igaz.

"A négyszer kevés katona sem sok, de több mint az egyszer kevés."
Kevés vagy 4*kevés, nem elég 20000 katona, 15 hk, 0 tüzérség, 14 gripen, 6(?) Mi24 stb. Honvédségünk a honvédelemre alkalmatlan (ezzel indokoltam a polgári szolgálatra átirányítási kérelmemet :p)

"Ki állna be önkéntesnek amikor zeng az ég?
Te úgy látszik nem.
"
Nos, szerelőnek, sofőrnek vagy őrnek valóban nem.

Harmadrészt pedig szerinted melyik a veszélyesebb tevékenység:
A harcoló alakulatok háta mögött ellátó kisegítő feladatot ellátni,

Az ilyen munkaszolgálat jellegű másodrendű katonalét azt a remek lehetőséget nyújtja, hogy csodásan profi honvédségünk valamelyik objektumában (netán ezek és a csapatok között közlekedve) lebombázhatnak, szétágyúzhatnak, diverzálhatnak, vagy esetleg a front gyors mozgása miatt hirtelen az első vonalba kerülhetek - kellő kiképzés és fegyverzet és szervezettség nélkül. Kösz nem.

"vagy könnyű gyalogos milicistaként gubbasztani a falu határában egy gépkarabélyal, két kézigránáttal várni az ellen harcoló alakulatainak a támadását?"
Már bocs, de kb. félmillió, gépkarabélyokkal gránátokkal gránátvetőkkel páncéllal elektronikával és mintegy 50-50000 kézi pct és lgv rakétakilövővel felszerelt milicista egyikeként, jól ismert bajtársaim körében határozottan magasabb morálszinten néznék szembe az ellenséggel, mint a te elképzelésed szerinti helyzetben.
Persze nem vagyunk egyformák.

"Ja, és a kettő nem zárja ki egymást. Mikor mire van szükség."
De, az MH-segéderő és a honvédsereg gyakorlatilag kizárják egymást.

"Egyébként (...) kéne. "
A katasztrófavédelmi elképzelésekhez nem szóltam hozzá, de akkor: mit csinálna ennyi bármikor igénybevehető tartalékállományú civil heli máskor? Ki venné meg, ki üzemeltetné, ki tartaná karban stb?

"Azt mondod marhaságot beszélek?
Lehet, de a jelenlegi helyzetben ti is! :-)
"
A jelenlegi helyzetben minden ilyen gondolat egyként marhaság, de a tied emellett még irracionális, mert mint írtam; a honvédelmi képességet érdemben nem fokozná és érdeklődést sem nagyon keltene.
Előzmény: M.I. (31972)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31977
Bocsi, közben a BMP-ket hidegre tették.
Ennyit a "stratégáinkról".
Vicc.
Előzmény: Zumwalt II (31966)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31976
Ja, és nem váltottam pengét Tacsk0val, csak kérdeztem tőle.
Előzmény: Zumwalt II (31966)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31975
Kedves Zumwalt,
a vita még 2002 körül lezajlott úgy, hogy nem is volt vita.
A korszerűsítéssel kapcsolatos felvetésre a HM HTI összeállított egy anyagot (kuruc úr személyesen is olvashatta) és ezt elolvasását követően mélyen a fiók aljára tették. Vita nem volt, csak egy döntés a "korszerűsítésről" ami egy (valamikori) középjavítás szintjét sem éri el (hátha van még valaki aki tudja mi volt ez a javítási szint, ki és hol végezte, stb.).
A viccek amit a "program" takar igazából egy elemében jelentenek korszerűsítést: ez a hivatkozott KM1-M (?) éjszakai irányzék. A többi köd.

A kérdéseim pedig olyan kérdések voltak, amiket az anyagunk eltemetését követően a VK fejeseinek is feltettünk. Mi az elérendő cél? Mert ez határozza meg mit kell/lehet tenni.
Te tudod mire kellene a nagyobb motorteljesítmény?
Ha elmondod, beszélgessünk róla!

Éhesló
Előzmény: Zumwalt II (31966)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31974
Hali,
az még Napóleon előtt sokkal volt, hogy a negyede lett volna.
A nagy háborúban keleten tizede, nyugaton tizenhatoda volt. Vieltnamban huszada, az első iraki buliban huszonnegyede, ma talán visszament a huszadára, mert rengeteg feladatot privatizáltak (kérdezd kavics kollégát).

Éhesló
Előzmény: M.I. (31962)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31973
Hali,
sosem vágytam rá, hogy az legyek. Amit az erre rendeltetett folyóiratokban olvastam tőlük + amit hadmérnökként megéltem mellettük az évtizedek alatt bőven elég volt.....

A tisztánlátásomat kicsi gyerekkorom óta szemüveg viselésével korrigálom, de az évek múltával ez még átvitt értelemben sem nem romlott, hanem inkább javult. Legfeljebb más szemszögből látom és értékelem azt, amit te tőlem eltérően ítélsz meg. Ehhez legalább annyira jogod van, mint nekem és ezt tiszteletben is tartom :)

Tükörbe is szoktam nézni. Kétségtelenül nem vagyok maradéktalanul elégedetten eltelve azzal amit ott látok, ennyi év után. Te igen?
Az, hogy neked mi éri meg, mi nem, nem különösebben izgat, és már - távol a szervezettől - az sem, hogy nekem mi éri meg ezzel a politikai és katonai elit által megsemmisített szervezettel kapcsolatban.
Abból amit tanultam és amit megszolgáltam egyenlőre eltartom magamat és a családomat bárhol a nagyvilágban, ha az egészségem meg lesz hozzá (lásd Kuruc olvtárs kis ausztrál anzixét...).

Éhesló
Előzmény: HG4I (31961)
M.I. Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31972
Igen, ezeket a feladatokat békeidőben is el kell végezni.
De egy részét elvégzik a tartalékosok amikor erre a feladatra gyúrnak, másrészt békeidőben sokkal kevesebb az ilyen teendő, mint háborús körülmények között.

A négyszer kevés katona sem sok, de több mint az egyszer kevés.

Ki állna be önkéntesnek amikor zeng az ég?
Te úgy látszik nem.
Másrészt nem akkor kell beállni.
Harmadrészt pedig szerinted melyik a veszélyesebb tevékenység:
A harcoló alakulatok háta mögött ellátó kisegítő feladatot ellátni, vagy könnyű gyalogos milicistaként gubbasztani a falu határában egy gépkarabélyal, két kézigránáttal várni az ellen harcoló alakulatainak a támadását?
Ja, és a kettő nem zárja ki egymást. Mikor mire van szükség.

A területvédelmi képzést és feladatot nem ellenzem, szükséges szerintem is, a másik két feladatot mellette képzelném el.

Egyébként nem hiszem, hogy a katonai eszközök civil felszereléssel való kiváltása a katasztrófavédelemben olyan elképesztő költség lenne.
Hány katonai heli szokott homokzsákot cipelni? Kb. ennyi olcsóbb és olcsóbban üzemeltethető civil heli kéne.


Azt mondod marhaságot beszélek?
Lehet, de a jelenlegi helyzetben ti is! :-)
Előzmény: internal server terror (31965)
Plieur Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31971

A SAUR várható karrierje...

A gyártó az Automecanica Moreni vállalt, jelenleg 400 db.-ot rendeltek tőlük a román hadsereg átfegyverzési programja keretében( 2025-ig olyan 3-4 mld. eurót szánnak erre). Tehát teljesen kirámolják a régi TAB70, 77 példányokat, illetve a TAB 79, B-33 első gyártási szériákat.

Egy SAUR teljes harci díszben olyan 1,5 milla USD.

És itt jön be a képbe amit Éhesló szándékozott leírni: egy komoly beavatkozás -nem csak egy kis tuning-már komoly tervezési és gyártó kapacitás meglétét feltételezi, vagy ha nem akkor a létrehozásához szükséges beruházást.

Az Automecanica sem tartana ott ahol tart ha az állami vagyonkezelő (AVAS) nem lökné meg őket egy eddig nem publikus összeggel: technológia modernizálás és új dolgozók felvétele ( kb. 100 fő).

A várható gyártási kapacitás: 50 db./év.

Így odaát két alaptípus maradna: SAUR és a Piranha, kb. 400-400 db.

 

Előzmény: Plieur (31968)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31970
Ezügyben egyetértünk.:-)
Előzmény: internal server terror (31969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!