Vannak néhányan, akik rendelkeznek konkrét apartman-telefonszámokkal, mi is szoktunk eltenni ilyeneket azokról a helyekről, ahol jártunk (persze ilyenkor sosincs nálam!), de annyira különbözőek az igények, hogy nehéz jó szívvel bármi pontos helyet is ajánlani - ki tudja, nektek ugyanaz tetszene-e, mint ahol mi jól éreztük magunkat!
Ráadásul a kívánságaidat is elég nagyvonalúan fogalmaztad meg: a horvát tengerpart 90%-ban sziklás, 5%-ban kavicsos (általában mesterséges feltöltés), 4%-ban betonozott, a maradék meg a maradék; augusztus elején, a főszezonban pedig nehéz olyan várost mondani, ahol nincs nagy tömeg - főszezon van! De! Ha letáboroztok vhol, akkor onnan kis gyaloglásra biztosan tudsz olyan öblöt találni, ahol rajtatok kívül senki nincsen - ez a hihetetlen előnye a sziklás, barázdált, tagolt tengerpartnak!
(folyt. köv., egyben nem megy át)
>A háború nyomai most márHorvátország >történelméhez tartoznak (lassan eltűnnek
Éppen most jöttem haza, és egyébként eléggé keresztül-kasul bejártam már az országot.Ez alapján azt kell hogy mondjam, hogy ez nagyon igaz a fő közlekedési útvonalakra, de nem a mellékutakra.
Én egyébként a gyerekeimnek tanító jelleggel mutogatom az épületeket, hogy milyen értelmetlen dolog a háború.
A legkataszrofálisabb hely Benkovac-tól nyugatra azon az úton található, ami az Obrovac-Sibenik és Obrovac-Zadar útvonalat köti össze egy kis út.A két falu neve valami Islam-Grac meg Islam-Zatinski(ha jól emlékszem).Teljesen kihaltak, egy lélek sem lakja, pedig nem kis helyek.A házakon nem golyó, hanem valami komolyabb fegyver nyomok, ledőlt falak.Teljesen érintetlen, még a fű sincs letaposva.Gondolom nem véletlen :)
Égyébként most Primosten-nél voltunk az Adriatic kempingben.Jó hely, de melegvíz csak akkor volt, ha kitapasztalta az ember, hogy mikor kell menni.2 felnőtt 2 gyerek(egyik 5 év alatt, így ő díjmentes),autó,sátor,áram 120 kuna/nap.
Egyébként mi kedden indultunk 3:00-kor Budapestről.Szerdán jöttünk 14:00-as ottani indulással.Lefelé 10 visszafelé 9 óra volt az út.
Semmi tömeg meg nagy forgalom, tehát megéri hétköznap menni.Egyedül az Obrovac előtti hegyi szakaszon lassult be a forgalom, ugyanis majdnem minden kanyarban volt egy balseset.Volt ahol 5 autó állt egymás mellett, mindegyiken sérülés.Az ok valószűleg az volt, hogy aznap a tengerpart kivételével gyakorlatilag mindehol szakadt az eső.Ezenkívül az összes baleset záróvonalátlépésből eredt.Szóval ott nem érdemes hajtani.
Sajnos hazaértünk, de szerencsére még levezetésképp megyünk egy hét viziturára a Szigetközbe, ne kelljen olyan hirtelen visszamenni dolgozni.
Szóval:
Júli 13-án (Pénteken!!) délután indultunk, szép nyugodtan összecsomagoltunk, 9 felé értünk Nagykanizsára, egy rövid, de hasznos alvás után 4:20-kor tovább indultunk. Sajnos ez sem volt elég korán, mert a magyar határon már kellett egy órát várni. A túloldalon beváltottam a finn márkáimat, mert februártól gyakorlatilag már semmire sem használható az Euro bevezetése miatt. Az autópályán minden jól ment egészen Karlovacig, ahol mi már beleestünk a turnusváltásba, kb. 2 órán keresztül lépésben haladtunk, 9:15 kor hagytuk el Karlovacot a Plitvice felé vezető úton. Szép tempóban haladtunk kb. 20 percen keresztül, amikor megállt a sor, a szembejövő magyarok kiabáltak, hogy forduljunk vissza. Részletek megvitatására nem volt idő, ezért megfogadtuk a tanácsot, vissza Karlovacig és a Josipdol Otocac, Gospic Gracac úton mentünk Murterig. Megnéztünk három kempinget és a többetek által is említett Jezerában szálltunk meg. Délután fürdés, városnézés, fagyi, jegeskávé.
Másnap reggel csomagolás, reggeli fürdés a tengerben és irány Dubrovnik.
Délutánra érkeztünk meg a Hotel Mincetába. A szobák normálisak, tiszták, ha reggel behúztuk a spalettát, és este kinyitottuk, akkor kellemes idő volt a szobában, semmi hőguta. A büfé reggeli minden nap ugyanaz: 2 müzli, 3 féle felvágott, 3 sajt, narancslé, teák, kávéízű ital, kakaó, tej, rántotta, itthon egy évig nem reggelízek ennyifélét. A vacsora szintén önkiszolgáló volt: salátabár, 1-2 leves, 3 főétel, amiből az egyik mindig hal vagy tengeri herkentyű volt, 2-3 köret, puding, sütik, dinnye, alma. A főételek és a köretek mindig változtak, a többi fix volt. Az étkezések szigorúan az étkezőben történtek, egyik nap egy alma kivitele miatt szóltak a pincérek az egyik vendégnek.
A szállodához tartozott egy édesvizű medence, de a környéke még építési terület volt, néha hegesztettek, néha betonoztak, fel is hívták a figyelmünket, hogy hivatalosan nincs is nyitva de a saját felelősségünkre használhatjuk. A katalógusból mi úgy képzeltük, hogy a szállodának saját tengerpartja van, de ebből annyi volt igaz, hogy kb. 200 m-re volt egy közstrand. Az egész építmény egy félszigeten volt, a strandról a partot lehetett látni. Eleinte ez nagyon nem tetszett, de amikor a tenger felőli oldalon 1-2 m-es hullámok voltak, akkor nálunk simán lehetett fürödni. Azért a hullámfürdőt kipróbáltuk a másik két szálloda strandján. Senkit nem érdekelt, hogy melyik vendég hol lakik és hova jár fürödni.
A város természetesen lenyűgöző volt. Aki csak városnézésre jön annak azt ajánlom, hogy egy egész napot szánjon rá, vagy két félnapot. A városfal, meg a többi hely amit az útikönyvek is írnak az tényleg olyan, de érdemes néhány órát ücsörögni egy kávé mellett valamelyik teraszon, vagy a tengerparton; megnézni a piacot, este meghallgatni egy koncertet. Majd mindennap van valamilyen zenei rendezvény a városban. Egyik este egy 30 tagú kórus énekelt az egyik árkád alatt, rövidnadrágban, papucsban, kalapba pénzt illik dobni, nyilván ez nem a hivatalos programjuk volt.
VOLTAM A HALPIACON!!! A kikötőben (nem az óváros kikötőjében) van egy piac, még csak nem is kell túl korán menni 6-kor nem volt annyi minden, mint 8-kor. Ládákban sorakoztak a különféle állatok, harapófogóval nyúztak egy lepényhalat, kagylók, halak 3-80 cm-ig, büdös is volt ahogy kell.
Az időjárás nagyon barátságos volt velünk. Volt nagy eső, szél, de mindig éjszaka. Nappal 30 fok körüli meleg volt egy kicsit mindig fújt a szél, napos és felhős idő egyaránt volt.
A városban elég nehéz parkolni, de az árakkal nem kellett nagyon foglalkozni, mert a fizető parkolók mindig tele voltak 5 Kuna/óráért. Azért sikerült általában helyet találni, de arrafelé nem sokat gondolkoztak azon, hogy valaki mögé beálljanak, egyszer az utolsó pillanatban értem oda, majdnem beszorítottak. Egyik nap annyira nem volt hely, hogy elmentünk másfelé. A várostól délre van egy szerpentin a hegyre, azon fel lehet menni a hegy tetején lévő várig (tábla nincs). Mi egy parkolóból indultunk felfelé gyalog egy lépcsőn és fentről láttam, hogy az út is oda vezet. Elég keskeny, de a forgalom is szinte nulla. A kilátás miatt érdemes felmenni. Szombaton viszonylag kevesen voltak a városban, volt parkoló, nem volt tömeg.
A növényzet itt egészem más, mint akár csak 200km-rel északabbra. Murteren még megnézi az ember, hogy mekkora pálmafa, lefényképezed a családot alatta, de Dubrovnikban már csak elmész mellette, hogy ja igen még egy pálmasor, meg valami termése is van, meg hogy mekkora kaktusz igen, nagyobb, mint egy ember és úgy nő, mint nálunk valami gyom. Itt csak első nap csodálkozol, hogy terem a citromfa, meg a gránátalma, mert itt mindenhol ilyenek vannak. Csodálatos színpompa, leanderek fehértől kezdve bordóig minden árnyalatban, ha a hegyről nézed a várost, akkor szinte lila az egész a virágoktól.
Vasárnap reggel elbúcsúztunk Dubrovniktól, és észak felé indultunk. Megálltunk Omisban és Primostenben sétáltunk néhány órát, megérte, majd egyszer vissza kell menni több időre.
Ismét Murteren álltunk meg és mivel már jobban kellett figyelni az árakra, ezért az Autokamp Betinában aludtunk két éjszakát. Hát a vizesblokk az tényleg szörnyű állapotban van, ezért fürödni a parton levő tusolóhoz jártunk, mint mások is. Nem vagyok egy nagy kempinges, de azt nehezen értem meg, hogy valaki miért tölti egy ilyen helyen a szabadságát Mindenesetre ez 100Kunával olcsóbb volt. Murter kedves hely, nekem különösen Betina tetszett, Tisnoban pedig finom fagyit és kávét kaptunk. Este a híd mellett bekapcsolták a víz alatti lámpákat, amire odajöttek a halak és a hídról lehetett bámulni egymást.
Másnap fishpiknikre mentünk a Kornati szigetekhez, felnőtt 200K, 10 éves gyerek 100K, 7 éves ingyen. Szép volt, érdekes volt, de egy kicsit hosszú. 8:30 kor indultunk és este 6-ra érkeztünk vissza. A végét már mindenki unta. Ha ilyenre mentek mindig kérdezzétek meg, hogy a hajón adnak-e inni és az benne van-e az árban, mert mi ugyan kaptunk egy welcome drinket, de a gyerekek semmi innivalót ezért külön kellett venni, még a helyi viszonyok között is drágán. A piknik egy szigeten volt egy házikónál, sült hal, vörösbor, narancslé, saláta. Mindenkinek jutott bőven mindenből.
Kőfal ügyben újabb info: a szigeteken is láttunk nagyon hosszú falakat, ami nem vízszintesen haladt, hanem a parttól felfelé meredeken. A vezetőnk azt mondta, hogy ezek rencsek", amitől persze nem lettem okosabb, mert ott aztán semmi sem volt csak kő. Három ranch-el odébb volt 5 fekete csacsi.
Kedden reggel csomagoltunk és elmentünk a Krka-hoz. Szép-szép, de szerintem Plitvice sokkal érdekesebb. Kb. Három órát töltöttünk el a parkban, fürödtünk is, aztán inkább visszamentünk a tengerpartra. A belépő 45 és 30K, a büfékben nem írnak ki semmiféle árat, viszont a sorok hosszúak
Visszamentünk Sibenikbe és a Solaris üdülőtelep kempingje mellett strandoltunk estig. Persze megkérdeztük az árakat, 2 felnőtt 3 gyerek 160 K egy napra, a vizesblokk tiszta, kulturált volt, és ez szinte ugyanannyi pénzbe kerül, mint Murteren az a gusztustalan hely. Talán beme vagy kekuli többet tud mesélni.
Este sétáltunk a városban azután indulás haza.
9 felé teletankoltam a kocsit ezzel simán elmentem a határig, nem vesződtem a benzinkutak nyitva tartásával. Nem nagy élmény éjszaka utazni, de már nem akartunk még egy éjszakát fizetni azért, hogy reggel egyet fürödjünk a tengerben és egész nap utazzunk. A gyerekek nehezen viselték az egész napos autókázást, gondoltuk éjjel legalább alhatnak valamennyire.
Éjfél felé értünk Plitvicére, ahol a déli bejárat parkolója nyitva volt, tiszta WC, parkolóőr, akinek szerintem az a dolga, hogy ne engedje az embereket a lezárt részre, mert a táblák szerint medvék is vannak. (Lada, arrafelé elég sok kemping van még Slunj után is láttam táblákat. Ez Zágrábtól csak 1-2 óra autóval, talán a Te céljaidnak is megfelel.)
4 felé értünk a határra, 8 órára Budapestre.
Még néhány dolog: A magyar határőrökön kívül senkit nem érdekelt, hogy kik vagyunk hova megyünk. Bosnyák határőrt például csak egyszer láttunk, Ő is az árnyékban aludt. A magyarok is csak az útlevelet nézték meg.
Kávéfüggőknek: A hotelben a kava" nevű csapból koffeinmentes kávészerű dolog folyt, valszeg cikória vagy valami hasonló pótkávé. Az eis kava" a bárokban leggyakrabban olyan, hogy hideg vízbe valami pótkávéport szórnak, plusz fagyi, tejszínhab. Ha szerencséd van, akkor ezt a kávét főzik és akkor legalább jó ízű lesz, de semmi koffein. Az eszpreso és a capuchino az az amire itthon is gondolunk, van benne koffein is.
Rendőrök: Hát ott érdemes jó fiúnak lenni, odafelé menet keményen dolgoztak, több trafipax, egy záróvonalas előzésért előttem intettek ki egy magyar és egy horvát autót. Az egyik trafipax egy lakott területen volt ahol 80 a megengedett sebesség Dubrovnikban a városban szinte folyamatosan volt rendőr, de leginkább a helyieket igazoltatta, külföldi autót sosem láttam, hogy megállítottak volna.
Visszafelé is sok rendőrautót láttam, de akkor inkább aludtak.
Mobil telefon: Pannonos telefonomat minden nap bekapcsoltam és SMS-eztem oda vissza. Egyik nap úgy döntött, hogy ő is nyaral, nem működött tovább, pontosabban egyik hálózat sem fogadott el. Valamelyik óriásplakáton láttam egy VIP tourist info" számot talán 7744 volt, ezt felhívtam és ez után a telefonom magához tért.
Még nem olvastam végig elég alaposan a hozzászólásokat, de kagylóügyben: Utolsó nap szedtem fekete kagylót a strand meredek partjáról. Nejlonzacskóba raktuk tengervízzel plusz egy tálkába, így vittük haza kb. 12 órán keresztül. Reggel friss vízbe raktam, délután megmostam és egy késsel levágtam azt a fonalszerű dolgot, amivel a kövekhez tapasztja magát. Egy kevés olivaolajon fokhagymát, paradicsomot, kakukkfüvet, bazsalikomot megfuttattam, jó adag fehérbort és egy kis balzsamecetet tettem hozzá, bele a kagylókat és 10 percig fedő alatt pároltam. Majdnem mindegyik kinyílt; ezzel és friss zöldsalátával emlékeztünk a nyaralásra. A fonalszerű dolog ha nincs rendesen levágva akkor sem gond, nincs rossz íze. de azt nem lehet elrágni.
Üdv:
T
Most jut eszembe: A kresztáblák kicsit mások, engem leginkább az zavart, hogy különfélének tűnő helységnév táblák voltak: fehér sárga és kék alapú táblák, persze máig sem tudom, hogy ezek ugyanazt jelentik vagy mást (pl lakott terület kezdete- közigazgatási terület kezdete stb.). Gyakran van a falutábla után pl egy 70 km/h "korlátozás", amit 5-6 tuti táblával jelölt kerszteződés után feloldanak. Akkor ez most mi volt? Itt a kerszteződés nem oldja fel a korlátozásokat? Ráadásul nekik elég 2-3 ház, hogy kijelöljenek egy 6 km hosszú falut. Ha valaki ismeri a különbségeket, akkor tarthatna egy kis ismertetőt. Az viszont nagyon pozitív, hogy az autópályán a bejáratok után kitáblázzák a megengedett sebességet, nem nekem kell gondolkodnom, hogy a helyi kresz szerint érvényes-e még az a 500m-rel előbb lévő 100-as tábla.
sziasztok!
gondolom már százszor válaszoltatok ilyen kérdésre, de én absz. kezdő vagyok horváto-ban. szeretnénk 4 főre egy apartmant, vagy kiadó magánszállást, lehetőleg nem nagyon messze Mo-tól (dubrovnik környéke kilőve) 3-4 éjszakára.
amit szeretnénk: sziklás tengerpart, nem túl nagy tömeg.
tavaly elött voltam rab-on, az nagyon tetszett, de most valami új helyet szetenénk megnézni.
szóval ha valaki tud jó helyet (várost, esetleg szállást is), azt nagyon megköszönnénk!
Hát a horvát part nem éppen a homokos strandokról híres. Crikvenicánál pl. van egy homokos strand, de az ráadásul nem is igazi, az éjszaka leple alatt teherautókkal pótolják a homokot :)
Koszi a valaszt. Kozben le is foglaltunk egyet Kastel Stariban. Kozel Split meg Trogir. Meg szertnenk majd nezni, de az utazasi iroda nem nagyon tudott arat mondani a helyi autobusz meg kisauto berlesekre vonatkozoan. Van olyan oldal, ahol errol tudok olvasni valamit?
Nem túl távoli helyen keresek homokos tengerpartot, szálloda vagy apartman érdekel. Találkoztatok ilyennel? Én eddig mindig csak sziklákat meg kavicsot láttam...
Tisztelt kuoni pasztor! Hát persze, hogy érdekelnek az árak, ezért kérlek - ha nem megerőltető ez számodra - léccí, kapirgáld, illetve kopogtasd ide azokat is!
A Naturist Camping Nudist nem érdekes, kövérek vagyunk, és ez csak a mi dolgunk...
Köszönettel a szevaszocsem
Mennyibe kerul a komp Splitbol a kozeli szigetekre (Brac, Hvar stb.)?
split és brac között 90 kuna a kocsi és 19 kuna személyenként szerintem hvar-ra is annyi, mert mi makarska és sumartin között is kiprobáltuk amikor dubrovnyik felé mentünk és ott is annyi volt. (nagyjábol egység áron dolgoznak hosszabb - rövidebb utért ugyan annyit kell fizetni)
szevaszocsem: megint csak a kis katalogusomra tudok hagyatkozni, ezert a fekvesrol nincs infom. Tehat ezek vannak:
Stari Grad: Camping Jurjevac
Vrboska: Naturist Camping NUDIST
Jelsa: Camping Mina, Camping Grebisce
Sucuraj: Camping Mlaska
Arakat most nem irok, de ha erdekel berakom azokat is.
Hello
Valaki segítsen megtudni, hogy Hvar szigetén van-e kemping, s ha van, milyen a fekvése. Árban... A szigetek net-oldalain Hvaron kempinget nem írnak, viszont a térképek jelölnek. Tavaly Korculán voltunk, és lehet, hogy ezúttal már Hvarra vágyunk. Tehát kempingre van szükségünk!!! Köszönjük a segítséget. Szevasztok!
Sz_Zoli!
Dubrovnik környékén (20 km távolságra) Orasacban a "Rudine" kempinget ajánlom. kuoni pasztor hozzászólásában olvashatod az árait. Dubrovnikhoz (legalábbis északi irányban) ez az egyik legközelebbi kemping a tenger felöli oldalon. Innen Dubrovnikig egyet láttunk még a tenger mellett, Zatonban a "Gaj" kempinget, de színvonalban a Rudine magasan veri (színvonalas és tiszta vizesblokk, sok fa,füves talaj, szép tengerparti strand, saját vendéglő, bolt - a Zatoni kemping ezzel szemben köves talajú, árnyék, bolt nincs, igaz a vizesbolkk jó, és ott is lehet fürödni). Igaz, a rudine valamivel drágább, s körülbelül három kilométerrel távolabb van Dubrovniktól. Magában Dubrovnikban mi nem találtunk kempinget (a helyi Tourist Info is csak a környéken mutatott). Délebbre nem mentünk a várostól, de ott is biztosan vannak még kempingek.
DUBROVNIK, Dél-Dalmácia.
Barcs-Verőce-Daruvár-Banja Luka-Jajca-Mostar-Opuzen-Dubrovnik útvonal ~12 óra. A boszniai szakasz teljesen normális, forgalom alig, a Neretva völgye gyönyörű, csak nagyon kanyargós.
Szállást Dubrovniktól távolabb érdemes keresni, aki a nyugalmasabb partokat kedveli. A szállásadók vadásznak a turistákra, úgyhogy lehet válogatni. Molunatban kétszemélyes apartman, tengerparton, terasszal 25DM/fő könnyű alku után. Srebrenoi kemping két főre sátorral, kocsival 100 kuna. Dubrovniki óvárosi étterem: 0,33 sör 10KN,csevapcsisci 45 KN, rák borban 80 KN (elég húzós). Parkolás Dubrovnikban nem ajánlott 10KN/Óra, érdemesebb az óváros felett elhúzodó mentén lévő kiállókban, innen a kilátás is gyönyörű és alig 10 perc séta lefelé a patinás lépcsőkön, a helyiek is így járnak el.
(offtopic: MONTENEGRO: Határon való átkelés 32DM, ebből kettő a fertőtlenítő pocsoja, a többi a helyi zöld kártya. Szállás Zelenikában a Magyar kempingben 15DM két személynek sátorral, kocsival. Valamivel olcsóbb mint Horvátország és szinvonalban sem marad el, különösen a délebbi területek(Budva, Sv.Stefan). A gyorshajtásra itt is nagyon kell vigyázni.)
A sünökre nagyon vigyázzatok, még mindíg nem tudtam kiszedni pár tüskét a lábszáramból pedig már három napja haza is jöttem, a helyiek olajos borogatást ajánlottak, de nem sokat segített olyan mélyen ülnek.Tud valaki valami hatékonyabb módszert a süntámadás okozta sérülések kezelésére.
Mi ossze-vissza szerintem 10-15 olyan hazat lattunk, ami "masszivan" szet volt love.Pl. Splitben nem is emlexem ilyenre (Pedig ott igen intenziv haboru folyt).Valamint megneztem kollegam fenykepeit Dubrovnikrol, ahol talan 1 haznak nem volt teteje es latszott, hogy a haboru ota neptelen.
Lefele menet Zadar kornyeken voltak elhagyatott hazak, visszafele pedig egy ilyen elott alltunk meg sofort valtani (allati nyomaszto volt, ahogy a hazon atsutott a telehold....)
DE, horvatorszagban hihetetlen tempoban tuntetik el a haboru nyomait.Rengeteg hazat fel/ujjaepitettek az elmult evekben.
Szerintem a gyerekek miatt nem kell aggodnod.Nem olyan remesek a korulmenyek (Sot, egyaltalan nem remesek :) ).
Offtopic megj.:Lehet, hogy csak nekem nem tunt fel, hogy sok szetrombolt haz lenne, de elotte 2 hetig Beirutban voltam es annal tobb haborus epuletet nem igen tudnek elkepzelni ;)
Waces
De van menetrendszeri járat is (busz), az nem annyira kötött (mondjuk, idegenvezetés az nincs), a menetidő meg nem olyan képtelenség, nyilván sok városba bemegy útközben, itt-ott megáll, ráadásul a távolság a két város között közel 220 km!
Én utaztam mostanában keresztbe, kasul, (gyerekkel is). AZ mindíg a te reakciódtól és magyarázatodtól függ, hogy a gyerek hogy éli meg.
Az esti hiradó sokszor lényegesen ártalmasabb.
utazási irodák szerveznek rendszeresen utakat Splitből Dubrovnikba. Egynapos utak, úgy emlékszem 350 Kn/fő. (hajóval)
Naponta több busz van oda-vissza úgy emlékszem 200 Kn, viszont a menetidőnek 4 órát mondtak oda és 4.30 vissza. Ez eléggé képtelenségnek tünk nekem, tisztázása nem volt lehetséges nyelvi korlátok miatt, és kipróbálva sem volt.
A buszmegálló a pályaudvar és a kikötő mellett van.
Véleményem: A háború nyomai most márHorvátország történelméhez tartoznak (lassan eltűnnek). Tapasztalatból mondom, mert többször jártam arra: Kis gyerekek észre sem veszik, a nagyoknak pedig szépen el lehet magyarázni.
Friss most szombati infó: Budapest-Zadar reggel 5 órai indulással 13 órás út volt. Torlódás Letenyén a kamionok miatt és Plitvicénél is egy elzárt 3 km út miatt terelés. Normál esetben ez az út max. 9-10 óra.
Kérdés: lehet-e bringázni (országúti) a Dalmát részen, nem veszélyes-e, forgalom, utak, van-e pl. bringaút Sibenik környékén?
Kosz az onfot. Esetleg megtudna mondani valaki, hogy Splitbol, hogyan juthatok el Dubrovnikba es mennyiert. Hajora es buszra gondoltam. Mennyibe kerul a komp Splitbol a kozeli szigetekre (Brac, Hvar stb.)?
Kosz
Azon az útvonalon sajnos nem lehet kikerülni a látványt, van minden: lövésnyom, szétlőtt ház, házsor. Mondjuk elég sokat benőtt már a gaz, de nem lehet nem észerevenni. Attól függően, mekkorák a gyerekek, meg lehet nekik magyarázni (persze nem pont nekem kellene gyereknevelési tanácsokat adni), vagy elterelni a figyelmüket, esetleg éjszaka, hajnalban menni. Zágrábig hogyan juttok el? Merrt a Barcs-Kutina közötti szakaszon is számíthattok ilyenekre!
A Zágráb-Karlovac autópályáról leérve sajnos még most is láthatsz szétlőtt, kiégett házakat. Rám évről-évre ugyanolyan nyomasztóan hat, különösen a háború utáni első években volt rossz érzés. Azóta már több házat is újjáépítettek. Ezt elkerülni nem tudod. A hegyekben is elszórtan látni ilyen lerombolt házakat. Viszont Brela és mellette Makarska csúcs. Most találtam egy lapot, ahol kamerával is bekukucskálhatsz. Mit mondjak - tényleg ez a legszebb rész Horvátországban (Nekem legalábbis). Üdvözlöm a tengert!! Jó utat
Irodától függ, hogy hogyan buszoztat. A legtöbb cég fix hellyel dolgozik, tehát ha befizeted az utat, és azt mondják, hogy van buszozási lehetőség, akkor a szálloda parkolójában vagy közelében rak le. Ezt az irodában kel pontosítani!
Horvátország tengerpartjának nagy része sziklás, nagyon változó, ki mit tart a legtutibbnak, itt 10-en 17 féle lehetőséget tudnánk Neked mondani. Szinte km-ről km-re változik a terep, van, ahol a sziklák lágyan ereszkednek a tengerbe, és van, ahol belezuhannak, hogy 10 m-re a parttól már le sem látsz az aljára. Ne ez alapján keress szálláshelyet, ha letáborozol vhol, pár km-en belül meg fogod találni azt a partszakaszt, amit Te a "legtutibb"-nak tartasz!
Főleg Karlovac után, de onnantól kezdve aztán folymatosan. Elkerülni csak sok-sok +km árán lehet (gyakorlatilag a tengerparton). Vagy becsukjátok a szemeteket...
De miért akarod elkerülni?
Szombaton indulunk Brelaba (Split után) a Zagrab, Plitvice, Gracac, Knin utvonalon. Láthatóak-e útközben háborús nyomok, és ha igen, hogyan lehetne ezt elkerülni?
Tegnap írtam pár sort Pagról, majd kaptam egy mailt magánba. Bemásolom a kérdéseket és válaszokat,hátha mást is érdekel:
"Mi augusztus közepén megyünk Pag-ra és tényleg nem sok infót lehet találni
felőle. Az Interneten elérhető infokat már begyűjtöttük, légyszi a személyes
tapasztalataiddal segíts. Mi azt hallottuk, hogy elég kietlen, kopár a
sziget. Mennyire igaz ez? Mennyibe kerül a kompjegy az autóra és a benne
ülőkre? Milyen a sziget általános hangulata reggel/este/éjszaka? Lehet-e
horgászni, búvárkodni, kirándulni, bulizni, stb? Mennyivel drágább/olcsóbb,
mint Ho. más részei? Lehet-e szállást találni?"
"Néhány kért info tőmondatban:
-Valóban elég kopár, tele birkákat elválasztó kőkerítésekkel.
-Komp: 62 kuna/autó, 12/felnőtt, 5/gyerek 15 perc alatt átér és 3 megy folyamatosan.
-Hangulat: Reggel álmos, este csak Novalja-n van élet a többi elég kihalt, még Pag város is.
-Horgászni lehet, állítólag ingyenes és szabad, Novalja-ban van "diving center" (búvárkodás), kirándulni lehet pl. Zadarba, cca egy óra kocsival.
-Éjszaka: Hát én családdal ill. gyerekekkel voltam, ezért nem igazán tuodok autentikus lenni. Simuni-ban van 2-3 hetenként valami hal-buli, utcabál, zene, tánc, halzabálás, s ott megfordult néhány dögös single pite. A biztonsági játék azonban az, ha nőt viszel magaddal. (szóval azért nem egy Lengyelország, na)
- Szerintem nagyon drága az egész ország, amit lehet (kaja, cola, ásványvíz) vigyél magaddal.
-Szállás szerintem rengeteg van, de hívd fel az interneten általam megadott telefont este (angolul), és az úr segíteni fog. Hivatkozz rám.
80-100 márka/4 ágyas apartman/nap, amivel kalkulálhatsz."
Engem kozep es del dalmacia erdekel, leginkabb sziklas tengerpart. Plusz: irodaval mennenk meg busszal. Ha szigetre akarok menni (pl Hvar), a busz oda is el szokott vinni, vagy kompkoltseg stb engem terhel?
A szarazfoldi parton merre vannak a legtutibb sziklas partok?
Aki még Magyarhonban akar megpihenni a Horvát határ előtt, annak ajánlanám Barcson az Árnyas Rejtek Hotel Touristot! Zárt parkolóval, olcsó árral (1750 Ft/fő/éj. 7 óra előtt minden nap bármilyen valutaváltás is megoldható akár legálisan is, amúgy éjjel-nappal lehet jönni, ha csak szállás kell! Érdemes előre lefoglani a szállást mert a hétvégék nagyon telítettek lehetnek!
email: losi@externet.hu tel:20/3291-019
Váltás helyétől függően 34-38 Ft között mozog, aktuálisat a frissen hazaérkezők tudnak. Itthon is lehet váltani, de jól utána kell számolni, érdemes-e! Szinte minden szálláshelyen lehet DM-mel fizetni (privát apartmant biztosan), így az arra szánt összeget nem érdemes DM-ről kunára váltani, így megspórolod a kétszeri átváltás költségét (mert annak ellenére, hogy itthon is hozzá lehet jutni kunához, általában mindenki DM-et vált és visz, az a biztosabb, ha meg is marad, jobban el lehet itthon sózni).
Ha Szekszárdról v. környékéről, esetleg abból az irányból megy, akkor fölösleges elautóznia Letenyéig a szar magyar utakon, szar utak Horvátországban is vannak, de csak az autópályáig kell kibírnia a határtól (a Verőce - Veliki Zdenci különben meg szép is!). Meg kell ugyan fizetni, de szerintem nem olyan drága, mint amennyivel kényelmesebb.
ha valaki volt kempingben a déli területeken, szárazföldön, vagy a szigeteken, Korculán, Hvar-on, vagy esetleg Visen, jelezze, kérem az árakat! Tényleg, Vis-en van egyáltalán kemping? Mert a térképek nem jelölnek, de ki tudja...
hello, igaz lehet, hogy a Split-Korcula hajókon kb 8.000 ft-ban jön össze az autószálítás díja?
lehet, hogy érdemesebb a szárazföldön megközelíteni a szigetek szintjét és ott komppal átkelni?
Solta-Bracs szigetek között kb. 1-1,5 km távolság van.
Lélekvesztővel, evezőssel nem ajánlom. Oda komoly tengerálló hajó kell. Kimondottan erős hajóforgalom van. Nagy sokemeletes ócenjáró személy és teherhajó jár arra.
A két sziget között nem tudok menetrendszerü hajózásról.
Mehetsz foglalás nélkül! Mindenhol találsz szállást. Ha foglalsz, esetleg frissen meszelt "kecskeólat" kapsz.
Solta és Brac között valóban csak pár száz méteres átjáró van az un. Splitska Vrata, azaz spliti kapu. Ezen keresztül jutnak ki a hajók Hvar, Vis, Susac, Korcula, stb. felé.
Csatlakozom az elottem szolohoz... :))
Szerintem is a Barcsi ut a jobb. (Amit egy eletre megtanultam most, az az, hogy indulas elott kalkulalja be az ember a turnusvaltasok idopontjat is :( ).
Waces
Pag
Júliusban töltöttem itt 8 napot egy Mandre nevű kis faluban. Néhány érdekes tapasztalatot szeretnék veletek megosztani. A legrövidebb útvonal a Nagykanizsa-Zágráb-Karlovac-Senj-Prizna (Komp)-Zigljen (kompkikötő Pag szigeten). Cca. 600 km Pesttől.
Hasznos homepage-ek:
www.novalja.com
www.pag.hr
Mindkettő angolul is elérhető. Mivel Pag közigazgatásilag ketté van osztva, ezért ezeken igazából csak a sziget felére koncentrálnak. Jó még a www.adriatica.net is.
Pag-on van homokos strand! Az egyik Pag városában, a másik Povljana-ban. Lehet, hogy van máshol is, de nekem ezt a kettőt sikerült találnom. A magyarok még nem nagyon fedezték fel, bár ez szerintem csak idő kérdése. Tele volt szlovénnel, valamint cseh és szlovák turistával.
A szállás egy tágas 4 ágyas apartman volt, műholdas TV-vel, nagy konyhával, nagy erkéllyel (napernyő, stb. Ára 80 DM/nap.
Ha valakit érdekel a cím:
Drago Simanovic
Mandre (trafoház mellett)
Tel: 385-(0)236977011
E-mail: dragutin.simanovic@zg.tel.hr
20 méterre egy kis festői öböl felett van a ház, az öböl mellett lehet fürödni az ott kavicsos tengerben.
Ha valakit részletesebb infok érdekelnek, írjatok.
brac és solta egy helyen tényleg közel van egymáshoz 300-500 m, de hogy oda vezet e ut azt nem tudom. mi kishajóval mentünk át soltára bracról (sutivanból) és 1 óra volt a hajos azt mondta hogy 16 km.
Sziasztok! Augusztus kozepen keszulok horvatorszagba. Az uticel Zagrab, Plitvice, Split, Dubrovnik. Tudna-e valaki olcso szallast vagy kempinget ajanlani ezeken a helyeken esetleg a kornyeken. Szoktak-e ellenorizni a hataron, hogy mennyi penz van az embernel?
Dél Dalmácia szigeteire készülünk, Hvarra vagy Korculara. Melyikre érdemes menni? Hol van több látnivaló, ahol nem unja el magát az ember 1 hét után magát? Az éjszakai élet nem annyira vonz minket...
Köszi.
Yachkapitany: csak szeptemberben megyek, 1-13 -ig szeretnek ott lenni. Holnap dol el, tudunk -e szallast foglalni Bol-ban. Remelem osszejon :). Ha nem, marad Solta. Elsore nem akarok elindulni fix hely nelkul, majd jovore...
Aki mar jart Soltan vagy Bracon: terkep szerint par szaz meterre van egymastol Solta es Brac. Igy van ez a valosagban is, vagy csak a terkepem csal?
Segítséget kérnék: Rijeka-Opatija-Ika-Lovran környéken ki tudna nekem elfogadható minőségű apartmant(okat) ajánlani max. 120DEM/4ágy/éjszaka áron? Cím esetleg telefonszám jól jönne, és természetesen tapasztalat, vélemény is...
Ha ajánlani nem is tud senki, arra számíthatok, hogy gomd nélkül fogok találni, vagy számítsak arra hogy a csillagos ég alatt alszunk? :-))
A Split-Sinj-Knin-Gracac-Udbina-Plitvice-Karlovac-Zágráb-Letenye-(7/M7)-Budapest útvonalon. Reggel 7.30-kor gurultam le a kompról (Petar Hektorovic) Splitben és 17.50-kor értünk a kedvesem házához. Slunj-ban álltam meg kissé hosszabb "műszaki" pihenőre, valamint az autópálya fizetőkapuinál és a határon.
Dubrovnik:
"sok sikert, és kitartást!" Split-ig tiszta ügy, de utána fejlövés... az uccsó 200 kilómétert k.b. 5 óra alatt tettem meg. Nem is az a legrosszabb a szerpentinben, hogy kanyarog, hanem ha kifog az ember fia egy teherautót, vagy valami szakadt helyi járművet. Azért mindenkinek ajánlom, de csak óvatosan, türelmesen. Ha már egyszer leér az ember, gyorsan elfelejti az utazás viszontagságait :-)
Murter:
Kellemes hely, k.b. 4-5 kempinget is találtam, volt drága is, olcsó is. Mi a középkategóriát választottuk: Camp. Plitka Vala. Szép nagy, a vizesblokk teljesen jó, csak a melegvíz hiányzik néha :-)
A kabócákra pedig érdemes felkészülni, mert iszonyatos zajt produkálnak egész nap...
Opatija:
Pontosabban Preluk.
Tűt sem lehet leejteni a kempingben, úgy tele van, így tovább is álltunk.
Medveja:
Mint Preluk :-((((
Pula:
Sok szép kempinget találtunk, az olcsóbbak tele, a kicsit drágábbakban viszont van hely bőven. Én az utóbbit választottam, mert utálom a tömeget.
Hazautazás:
Ismételt fejlövés, Pula-Budapest 11 óra (k.b:650 km.) Eső, köd, szerpentin - lehet, hogy nem éjszaka kellett volna jönnünk??? :-)))
Summa:
Sok sikert, és jó pihenést a most indulóknak,
vigyázzatok magatokra!
Szia!
Horgászthoz semmiféle engedély nem kell Adrián!!!
Szállást (igényeset, szerényebbet) mindenhol találni.
Célszerű időben érkezni, hogy legyen időd keresgélni. Pár Márkát még alkudni is lehet.
Sobe, Zimmer felirattal mindenhol találkozol.
Sok appartman is van. Én még szárazföldi időszakomban háromhelyiséges (konyhával) légkondis appartmant béreltem 80 Márkáért.
Vízhez közel, központban.
Mikor mész Soltára?
Aug.5-10 körül arra hajózok.
Koszi az infot. Sajnos Klek es Peljesac kiesett, mert nincs szabad apartman, de sms ment a paromnak mit szolna a satorhoz. (remelem belemegy :) )
Kemping milyen arakkal dolgozik?
Felkerestem a solta.hr-t, korrekt kis lapjuk van, kepekkel, infokkal, de az 'apartman village'-val
szemben egy kicsit bizalmatlan vagyok. Lehet hogy csak a kepek rosszak. Lakott mar ott valaki?
Cicvarek, Fishtax: koszonom a gyorstalpalot
Mas: kell valami engedely horgaszathoz? MErt ha nem fontolora veszem hogy elvigyem -e magammal az Uttorobotomat...
Fekete kagyló - ha héjastól főzöd, akkor nem is annyira macerás, különben meg az a külön élvezet benne; volt alkalmam többször is kipróbálni, nekem tetszett a dolog. A"senyvesebbek" csaliként végezték, halak is imádták éjjeli horgászatkor. Bár a senyves szó kicsit túlzás, mert láttam itt a Tescoban annál kisebbeket is...
Üdv a fedélzeten... akarom mondani, a topikban! :-) Kössz a receptet, megpróbálom rávenni a lányokat majd, hogy próbáljuk ki! Én ugyanis az idén is megfogadtam, hogy a konyhába max. egy törölgetés erejéig teszem be a lábam! :-) Nomen est omen? Yachtkapitányként tudsz vmit mondani arról, milyen lehetőségei vannak az embernek, ha egyszer ki akar próbálni 15 szárazföldi nyaralás után egy olyat is, hogy tengeri, de nem az utazási irodák által szervezett "ál-yachtokon"?
A fekete kagyló elkészítésével kár annyit kinlódni.
Fűszeres, fokhagymás, olajos, enyhén paprikás vízben egyszerűen megfőzöd. A kagylók szépen kinyílnak. Citromot rácsavarva fogyasztható.
Egy üres kagylóval, mint csipesszel kiveszed a többi kagyló husát és szádhoz emelve fogyasztod.
Menjetek el egy helyi vendéglőbe, kérjetek. Így hozzák ki. Utána érdemes leutánozni.
Az igaz egy kiló kell fejenként. De jobb étvágyúnak igy is csak előétel.
Akinek még nincs fix programja Adrián, és szeretne yachton tölteni két kellemes hetet Aug 4.-től 18.-ig annak jelentkezését várjuk.
Bérelt hajóval járjuk be közép dalmácia szigetvilágát.
A vitorlás összkomfortos 6 személy részére nyújt kényelmes szálláshelyet. (Egyébként 8 személyes.)
(3 kabin, külső és belső zuhanyzó, angol WC, mosogató, gáztűzhely sütővel, nagy hűtő, stb)
(10,5 m hosszú 3,5 m széles 4,5 tonna)
SUN ODDYSSEY 34/2 típus.
MINDEN ABLAK TENGERRE NÉZ! .))))))
Két személy jelentkezését várjuk, elsősorban házaspárét. Mi is pár vagyunk, egy saját és egy rokon gyereket viszünk magunkkal.
Szerény személyemnek és nejemnek is van tengeri hajóvezetői képesítése. (Némi közreműködés a hajózás során szükséges, főleg kikötésnél.)
A hajó arányos bérleti díja kb. 140.000,- Ft/fő
kéthétre. Egyes kikötőkben kell illetéket fizetni 2-12 DM./ fő/ éj, de nem mindenhol kérnek. Üzemanyag költség még kb. 100 Kuna/fő (kb.3500 Ft) Ezenkívül a leutazás költségével kell számolni.
Más költség nincs.Várom érdeklődéseteket.
Kérésre részletesebb tájékoztatást küldök email-ban. Fotókat is.
Karlovác fele gyorsabb, hisz a határtól majdnem Karlovácig sztrádán mehetsz. Kb 10 DM. Kunában.
Boszniában a hegyekben a szerpentinen hajnaltól estig autózol.
Karlovác fele kora délután ott vagy. Kb 750 km.
Szombati utazást célszerű elkerülni. Htalmas dugók és 20-30 km-es az átlagsebesség.
Ha éjfél körül kilépsz, nincs dugó. Reggel már fürödhetsz a tengerben.
Üdv: Kapitány
Vegigertem az elejetol a vegeig ennek a topicnak. Kicsit zurzavar van a fejemben, ezert is kerdeznek:
Szeptember elsejen mennenk Klek -re/be. Volt mar valaki ott? Terra katalogus alapjan valasztottuk, a tajkep fogott meg igazan. 3 alternativa van,
1: Peljesac/Orebic
2: Klek
3: Solta
A velemenyek tapasztalatok elsosorban Klek-rol erdekelnenek, Orebic-rol Soltarol olvastam lejebb.
Ha a helyedben lennék, a nászutamon nem nagyon akarnék utazgatni egyik helyről a másikra. Mi ugyan nem a nászutunkon voltunk, de még így is sok volt az utazás, a cihelődés.Rengeteg szép helyet láttunk, majd később írok is még róla, csak most olvasgatva a nyaralás óta feltett hozzászólásokat, ezen megakadt a szemem.Hotel, FP egy igen szép helyen szerintem erre ideálisabb. De mivel nem vagyok a helyedben...
Oroszlánok elé velük!
Azon kívül, hogy beillene még a "Melyik utazási irodával ne!" vagy valami hasonló című topicba írásod, ajánlonm figyelmedbe, hogy postázd ezt az utazási iroda(irodák) felügyeleti szerveinek.
...valóban szerencsés csillagzat alatt születtél - hogy túlélted. ;) Tiszta horror!
Aki netalán még mindig úgy gondolja, hogy az autóbuszos utazás igazán korrekt megoldásnak mutatkozhat egy saját autóval nem rendelkezô fiatal számára, az olvassa el horvátországi túránk történetét.
A La Grotta utazási iroda horvátországi utazása potom 57 ezer forintért kínálja RAB szigeti utazását. A túra egy hetes, péntek este vonszolódtunk ki a felvonulási térre, ahol néhány, a német TÜV által kb tíz éve közúti közlekedésre alkalmatlannak ítélt autóbusz állt, két tucatnyi, csomagja körül tétován körözô turistajelölt társaságában. A buszokon parányi tábla a szélvédô mögé dobva tudatta, melyik melyik irodáé. Természetesen a könnyebb eligazodást segítendô, minden táblán két cég neve, hiszen összevont járatokkal juthatnak célállomásukra a szerencsések. Az igért fél nyolc
helyett csaknem nyolc órakor a helyszínre érkezett egy kedves, körülbelül idegenforgalmi szakközépiskolai felvételi elôkészítôjét végzett lányka, majd felolvasta az utaslistát és mindenkit a helyére terelt, majd mandátuma
lejártával csendesen helyet foglalt a székén, s többé egy szót sem szólt.
Utólag belegondolva akkor kellett volna gyanút fognom, mikor a busz a
leggyorsabb elôrejutás útjaként az Andrássy utat választotta, ahol hamar kiderült, hogy kissé túlméretes a fás vidékeken történô közlekedésre. A két üvegréteg közt párás oldalablakon keresztül semmit sem láttunk, a szélvédô pedig átláthatatlanná vált a rengeteg rovartól. Mindegy is volt, mert miután éjfél körül átértünk a határon, a légkondi nélkül befújt 35 fokos párás
levegôtôl úgy bepárásodott az egész busz, hogy Rijekáig nemigen nézelôdtünk, ott a reggeli nap felszárította a párát.
Rijeka után Opatija következett (ez mind ellenkezô irányban van RAB szigetétôl). A szűk utcákon forgolódás után vissza a hegyek közé (43 km/h)és a part felé le délnek. Ekkor már-már remény öntötte el szívünket, mert
legalább az irány stimmelt. kb. 1O óra volt. Ám ekkor több kis tengarparti településre kellett 2-4 utast bevinni. Ez kb. olyan, mintha a Frankfurti
járat leszállna egy picit Farkashegyen, aztán átugrana Budaörsre, le Dunaföldvárra, majd vissza Ferihegyre. Aki már járt erre, tudja, hogy nem
igazán emeletes buszokra méretezték ezeket a kis falvacskákat. Egyik helyen mire kikeveregtünk a legutolsó kis utca legvégén lévô kempingtôl, -ahol a recepciós pultig kellet bemenni a busszal, hogy meg lehessen fordulni valahogy - az ott lévôk hitetlenkedô pillantásaitól övezve- szóval kiérve a fô útra˛ olyan szűk volt a lehajtó, hogy egyszerűen nem bírt a busz a megfelelô irányban kikanyarodni, ezért ellenkezô irányba mentünk, és ott kellett keresni egy megfelelôen széles útkeresztezôdést, ahol a busz meg bírt fordulni. Ezt kb 3ízben játszottuk el. Miután mindenkit leraktunk,-volt, hogy az egyetlen fô utat állta el a busz percekre- elértük a kompot.
Illetve azt a hegyet, ahonnan a partig levezetô szerpentinút kezdôdött.
Kissé furcsálltam, miért volt leválasztva egy sáv az útból a hegy tetejétôl
kezdve, kompra felirattal. Nemsokára megtudtam. 1 km-es kocsisor várt,pontosan a komp 1OOOm táblától álltunk a tűzô napon a légkondi nélküli
buszban, 1O percenként mozdult a sor, így 2,5 óra alatt leértünk. Aki azt hiszi, ezt nem lehet fokozni, annak elmesélem, hogy az aktuális kompra éppen nem fért fel a buszunk, ezért FÉLREÁLLÍTOTTÁK, hogy majd a másikkal. A
másikra felszálltunk (cuccok a buszon) majd egyszercsak kiderült, hogy arra sem engedik fel! A családok kettészakadva, volt akinek a gyereke maradt a kompon, volt akinek a parton maradt valakije. Átkompoztunk, majd a napon ülve minden nélkül vártuk azt a kompot, amin már rajta lesz a busz. Délután három volt, 19 órája úton. A harmadik kompon volt rajta a busz. Ezt ép
ésszel, vagy idegeskedve kibírni egyszerűen lehetetlen lett volna. Ezen csak röhögni lehetett. Du. 4-re értünk a Hotelhoz (1 eltévedéssel és egy szerpentinen kanyarbaszorulásos lefulladással fűszerezve), ahol a holtfáradt emberek a csomagjaikat vonszolva elindultak volna valamerre. A túlképzett
idegenvezetônk pár perc múlva búcsúzóul a "Megmutassam, hol a szálloda? Ott,
a bokor most eltakarja, ott kell lemenni" mondattal utunkra eresztett. Soha
többé nem láttuk. Az ott tartózkodás kitűnô volt, a szoba, a tenger, az ételek, az idô, mind csodálatosak voltak. Egy kis aggasztó dolog volt hátra: a hazaút. Ez pontosan olyan jól, gördülékenyen ment, mint az odafelé vezetô,
leszámítva, hogy eleve 5 óra késéssel érkezett meg a busz. Gondot nem jelentett, végtére csak 1O órától este hatig lófráltunk a csomagjaink körül.
A busz este 6-kor érkezett, a sofôrök éppen 22 órája vezették, az elôbb ismertetett körülmények között, csak nekik már 3,5 óra volt a kompozás is.
2O perc (!!!!!!!!) pihenés után (melyben benne foglaltatott az étkezés, a
tisztálkodás, és az alvás is) indultak velünk vissza Budapestre.
Óriási szerencsénkre egy telepített idegenvezetô hölgyet felkértek, hogy "jaj, ha már éppen hazafelé jönne egy másik buszon, inkább vállalja el ingyen a mi hazautaztatásunkat, semmi az egész, pár utast felszednek 19 helyen,
átküldjük faxon". Így a kedves, tapasztalt vezetônk jobbnál jobb sztorikkal múlatta az ólomlábakon haladó idôt. Köszönet érte!
A továbbiakban a szokásos gallytörés szélvédôvel, eltévedés, és utaskeresgélés következett, kiegészítve azzal az apró bagatellel, hogy
visszaúton az éjjeli KRK sziget szépségeit is megismerhettük, beleértve egy majd kétórás járdaszegélyen ücsörgést (amíg a busz leugrott KRK fôvárosába pár utasért). Sajnálatos apróság képpen Rijekába és Opatijába hajnali háromnegyed négyre potyán mentünk, mert több mint 5 órás késésünk miatt a fránya utasok nem álltak a csomagjaikkal a megbeszélt helyen. Errôl természetesen minket senki nem értesített, az utazási irodás hölgy aki 6 percenként hívta fel a sofôrt, hogy mi van már, elfelejtette közölni, majd azt hazudta, hogy SMS-ben délután 3-kor megírta... Jó szöveg, csak az az SMS sohasem érkezett meg, viszont még este 11-kor is beszélt a sofôrôkkel.
Miután a horvát tengerpart valamennyi üdülôhelyét megtekintettük, Zágráb felé vettük az útirányt. Ekkor tudtuk meg, milyen piszok mázlisták vagyunk,
hiszen Karlovac térségében a szerpentineken összefutottunk az elôzô este indult magyar busszal, melynek mindössze a féklevegô kompresszora adta fel a küzdelmet (szerpentineken igen hasznos, talán már volt is ezzel kapcsolatban
néhány kisebb, pár tucat életet követelô katasztrófa).
Átlépve poros, koszfészek kis hazánk határát, egy elszakadt gázolajvezeték
(nem az Adria) megstoppolása után vidáman indultunk Pécsrôl
Székesfehérvárra. A gyorsítósáv nélküli M7-esen azon gondolkodtam hogyan
lehetséges egy 11OO Km-es busz utat 23 óra alatt megtenni, két olyan sofôrrel, akik utoljára csütörtök este feküdtek le ágyba aludni... hány óra is az? ...52...nem hiszem el...
Köszönet a Jóistennek, a vakszerencsének, és a két csodálatos sofôrünknek,amiért életben maradtunk, és a másik iroda idegenvezetôjének, hogy hazakalauzolt, és szórakoztatott bennünket!
Nem, nem igaz.
Ugytudom, hogy mar hivatalosan is lehet bevinni.
Mindenesetre amikor mi voltunk (2 hete) pecsetet se nyomtak, nemhogy atnezni a csomagtartot ;)
Es nem csak nalunk de senkinel sem....
szerintem nyugodtan vigyel ki elelmiszert....
Waces
GFT3
én rengeteg szabad szálláshelyet láttam, biztos hogy találsz. Más kérdés hogy este, csomaggal, nyűgös gyerekkel (felnőttel) nem tudsz annyira válogatni.
Murter,Murter!A jövő héten indulunk Murterra.Addig szivesen veszek minden háttérinfót,ami a szigettel és környékével kapcsolatos.Különös tekintettel:Kornati-kirándulás(honnan,mennyi időre,mivel);a szigeten található strandok,rejtett látnivalók,speciális éttermek.Előre is kösz: Maxxa
Sziasztok!
Szombaton jöttünk meg Rab-szigetről. Mindenkinek a hajnali illetve az éjszakai utazást tudom javasolni, mert a közlekedés az autópálya után tragikus. Szombat délután a Plitvicei tavaktól Karlovacig(80 km) 3 óra volt az út tűző napon.
Felmentek az árak a tavaknál, 80 kuna a felnőtt, 45 kuna a gyerekjegy. 7 éves kor alatt nem kell fizetni. Rab-ra a kompra rengeteget kell várni, odafelé 2 órát, hazafelé 1 órát vártunk. 80 kuna az autó a sofőrrel és 10 kuna még minden felnőtt után. Suha Puntában voltunk, a bungalókat senkinek nem ajánlom. Nagyon zsúfolt és nagyon szerény. Az appartmanok, Hotel EVA és a Hotel Carolina jó. Szerintem ez a legszebb partszakasz, különösen a Carolina körül. Rab várost is érdemes megnézni, különösen este vagy éjszaka csak parkolót nehéz szerezni. Még Internet kávézót is láttam. Lopárra érdemes még elmenni, nagyon szép homokos, különösen a gyerekek élvezik.
a bevezető hídat úgy is megnézi az ember annyira monumentális. Meg lehet állni fotókat készíteni (mi megálltunk) a híd két végén van két kis "parkoló". A hídon egyébként állandó őrszolgálat van. Ahogy beljebb haladunk a szigeten egy nagy sólepárló telep mellett fogunk elhaladni elég érdekes képet mutat a kupacokba hányt sóhalom.Utikönyvek megemlítik a híres Pagi sajtot a háziak elmondták,hogy ezt már nem úgy készítik mint régen sokat változott a minősége. Egy próbát megér, nekünk sajnos kimaradt.
Ami Pag-on (város) leginkább megfogott, hogy beértek egy KB XV. sz.-ban épült belvárosba és derékszögű utcákkal találkoztok. Én Egerben lakom kb azonos korú építmények vannak mindkét helyen és mégis teljesen más az összkép. A főtér is nagyon hangulatos a sok kis kávézóval. Ami érdekes, hogy rengeteg öregasszony hímezget( vagy horgol?...:-) az utcán a házak előtt ezeket a terítőket meg lehet vásárolni.
A belvárosba autóval nem lehet bemenni ezt az utikönyvek is írják. A kikötőnél van egy nagyobb parkoló egyből oda érkezik az ember mellette van egy beach elég nagy fürdőhelynek tünt. Másik irányba végigmenve a parton majd egy lépcsőn fel található egy nagyon jó fagylaltozó hely talán itt volt a legolcsób egy gombóc (3 kuna)Egy ékszerbolt van mellette. Nagyon finom fagyit készítenek. A parton hatalmas pálmafákat láttunk ezeket is érdemes felkeresni.
Sajnos csak fél napot tudtunk itt tartózkodni így túl sok program nem fért bele...
A helyi utazási irodában lehet kérni egy kb 15 oldalas prospektust. Egy másik kis tájékoztatón van egy pár telefonszám (szálláshelyek,kemping,utazási irodák)akinek kell a beszkennelt fotót el tudom küldeni.
Pag-ról még nem olvashattunk itt a fórumon részletesebben, ha van róla több infód, megoszthatnád velünk (növényzet, strandok minősége, hangulatos helyek, stb.)
Én egy hete jöttem meg az Adriáról nagyon szép élményekkel.
Jún végén 1 hét Zadar majd 1 hét Rab. Zadar teljesen véletlenül került a képbe (szerencsére) a város is nagyon szép de a környéken rengeteg látnivaló van. Kornatira aki teheti fizessen be egynapos hajótúrára ez átlag 220-240 kuna.(már volt itt erről szó)de van egy magyar származású öregúr aki magyaroktól 200 kunát kér. . Ebben az árban benne van az ital és a kaja, korlátlan mennyiségben fogyasztható narancslé(vizezett..) és bor illetve egy tisztességes nagy adag ebéd A végcél egy olyan öböl volt amitől az állam leesett... Itt fürdési lehetőség is van. A többi hajós cég másfelé viszi a túristákat (Sóstóra)
KRKA nemzeti parknál a vízeséseket is meg kell nézni itt 40 kuna a belépő nincs külön parkolási díj. Külön hajótúrát is lehet tenni az már húzósabb 100 kuna körül van az ára. Aki ide ellátogat feltétlen vigyen fürdőruhát...:-) nem fogja megbánni.
Pag volt még nagyon kellemes élmény egy hatalmas híd vezet be a szigetre a várost érdemes megnézni, tünemény.
Internetes "utazási irodán" keresztül foglaltam le az apartmant kicsit tartottunk, hogy milyen lesz de nagyon bejött. Zadar üdülő övezetében van. szezonon kívüli ára tehát júl 1 előtt, és szept 1 után ha közvetlen a háziaktól foglaljátok le 50 DEM/nap 5 fő részére. Szezonban 110 DEM.
A címet telefonszámot majd előkeresem és belinkelem.Ilyen kedves fogadtatásal figyelmességgel még nem találkoztam. A háziúr kijárogat halászgatni a macskája kedvéért és kis halakkal eteti. Az egész környék autentikussága fogott meg a legjobban. Nagyon ajánlom!!!
A következő hét Rab volt 4 komp egyfolytában működik tehát nincs konkrét indulási időpont mégha a neten azt írják, 1 órán belül valószínű, hogy az emberre kerül a sor.Ráb nagyon felkapott hely rengeteg magyarral. Érdemes az összes kis öblöt feltérképezni mert nagyon változatos képet, élővilágot mutat.
Amit senki ne felejtsen el vegyetek egy BÚVÁRSZEMÜVEGET és egy PIPÁT!!!!! Nekem a két hét alatt ez volt a legnagyobb élmény ezt nem szabad kihagyni. A kettő együtt kb. 7000 FT-ból kijön Pesten van egy klassz bolt a Búvárakadémia ott nagyon segítőkészek.
Rabról nem akartam többet írni mert sok szó volt már róla. Ha van kérdés tegyétek fel:-)
Nehéz kérdés. voltál már valahol? mert akkor oda ahol még nem jártatok. Majd figyeld csak mindenki mást ajánl. S ez jó. Én Losinj szigetet ajánlom.
A nyugati rész jó szeles.
Viszont Murter gyönyörű, mi is oda megyünk éppen 28-án vagy 29-én. De Omist is bátran tudom ajánlani. Üdv.
Udv mindenkinek!
Juli29 en mennenk minden helyfoglalas nelkul az Adriara, ugyanugy mint tavaly meg azelott meg...
Tudna valaki idei 2fos appartman arakrol mondani valamit? Mit ajanlatok hova menjek, sokat szeretnek szorfozni :o))
Nem igazán tartozik ide, de tudna valaki jó helyeket, ahol a legszebb ROVINJ-al kapcsolatos képek vannak?
Mi holnap indulunk, majd leírom, ha lesz tanulságos része is az útnak.
tájékozott vagy. Kempingben ha kérünk villanyt kábelt is adnak? Milyen hosszú ez körülbelül, és milyen a végződése? Olyan tipus mint a miénk?
Kössz Nogea
:( Jah, sajnos igazan friss informaciokat en se talaltam indulas elott :(((
Egy esetleges link (2000-es adatok, max. tajekoztatonak jok.)
http://www.otokrab.hr/kristofor/ferryplan.html
Rab-Jablanac
Rijeka-Rab
Rijeka-Krk
(Mondjuk a DM-Kn valtasi arany nem sokat valtozott tavaj ota ;)) ).
Valamint amit en is irtam:Split-Supetar:Egy szemelyauto:83.70,egy szemely:17.67,ado (/fo):1.33,ado (auto+1 fo):7.63
Waces
Mi csak Splitben es Supetarban parkoltunk.Biztonsagosnak tuntek (azert fenykepezogepet,kamerat,radiot kivettuk.Az ordog nem alszik ;) ).Mondjuk eleg sok ember jarkal a parkolokban (koztuk a jegyarus sracok is, folyamatosan), ugyhogy biztos feltunne valakinek, ha bezuzzak a szelvedot....(Azert gondolom, mert veletlenul beriasztottam az automat es egybol jopar ember kapta fel a fejet, es vegig neztek, hogy mit csinalok. Tehat valoszinuleg, ha elkezdek kipakolni a szirenazo autobol, akkor megkerdeztek volna, hogy mi a jo fenet csinalok :) ).
Az arak 8-10 kn/ora
Waces
Waces adott linket a kompokrol, de ez csak menetrend, arak nincsenek. Tud valaki egy linket arakkal? Konkretan foleg a Krk-Cres komp erdekelne, de a tobbit sem art tudni.
Internet kávézó két év, tavaly még elég ismeretlen fogalmak voltak a horvátoknál (sokszor még maga az internet is!), de ahogy láttuk, Apunak a szállodából sikerült, ha nem is olyan helyen vagytok, azért érdemes bepofátlankodni vmelyik nagyobba, hátha tudnak segíteni.
Halpiac a legkisebb városban is van (Dubrovnikban biztosan nagyon nagy), de korán kell kimenni, hogy találj érdekességeket is (6 körül)!
Recept: feketekagylót "meghámozni" Macerás éa büdös, de micsoda élmény! :-) ), húsát kevés paprikás lisztben megforgatni, olajban megpirítani - egyszerű, de tápláló, ellenben 1 személynek kell min. 1 kg héjjas kagyló a jóllakáshoz.
Délután megyünk Nagykanizsára, ott alszunk egyet és kora hajnalban indulunk tovább. Lemegyünk délre ameddig csak tudunk és a gyerekek is bírják; megalszunk valahol a tengerparton egy kempingben. Vasárnap szép kényelmesen megyünk Dubrovnikig, ott van egy hétig szállásunk. Visszafelé: hétfőtől szerdáig végig a tengerparton, sátrazunk, szerda este szeretnénk hazaérni.
A Bosznián keresztüli utazást elvetettük, de Mostar-t majd meglátogatjuk. Azért mindenkinek köszönöm a boszniai információkat, talán majd jövőre.
Remélem találok halpiacot, sikerül elmennem halászni is, ha hazajöttem vagy találok valahol internet hozzáférést, akkor beszámolok róla.
Közben volt egy kis bonyadalmam, mivel múlt szerdán elvesztettem az irataimat, szerencsére az útlevelem megmaradt, forgalmit és a kocsi papírjait sikerült pótolnom, de jogosítványom csak ideiglenes van. Ez egyes hivatalnokok szerint külföldön nem érvényes, és nem is akarnak nemzetközi jogosítványt adni, mert állítólag az is csak a végleges jogsival együtt lenne érvényes. Nem izgatom magam rajta, lesz a kocsiban másnak is jogsija, ha ellenőrzik majd nagyokat csodálkozom és helyet cserélünk.
Aloha! :)
gulyu!
Mikor mennétek és hova? Volna egy ismerősöm aki esetleg kapna az alkalmon. Ha tudsz, írj magánba pár sort tervekről, helyről, hány napig, satUbbi!;)
Köszi!
Serzsi!
Ha még nem indultatok egy javaslat. Én gyerekkel késő délután indulnék el - ha pároddal bírjátok az éjszakai vezetést. Míg utaztok a gyerek szépen átalussza az utat és nem fog nyűglődni... Nem?!
Aloha! :)
Jó utat Serzsi! Gyerekkel én is arra mennék, sőt, asszem´ amúgy is.
Egyébiránt én idénre már más vidékekre pályázom, inkább arra koncentrálok.
Azért köszi az ajánlatokat (lp.: gulyu), szeretek új társaságokat (is) felfedezni.
Egér A Marson!
Autós kempingről csak holnap tudok nyilatkozni, de a saját számlám még itt van, viszont én autó és vEllany nélkül voltam:
Person.....: 13.30KN/day
Tent(2nd;).: 9.50KN/day
Tax........: 5.00KN/day
Registr.fee: 4.00KN
Ez persze függ a kemping szolgáltatásaitól, a megváltott hely besorolásától is. Ez a jobb sátorhelyek közül volt. (Pedig szerintem ugyanannyi kő és kabóca volt ott is! ;)
Tavasszal 22DM/fő volt egy éjszaka egy teljesen korrekt, jól felszerelt, új apartmanban KRK-n.
Jó számolgatást!
Mi mégiscsak Eszék fele megyünk, nagyon kicsi gyerekkel utazunk, minél hamarabb szeretnénk odaérni.
Moby, sajnos tele lesz mind a két autónk. Remélem, azért még ha nagyon akarsz, lejutsz idén harmadjára is a partra.
Petersen,
Omis Split után van talán 30 km-nyire Brac-csal szemben.
Ha már Omisban vagy nem tudod eltéveszteni, mert a sziklás hegyek előtt egy magaslaton áll horvát zászlóval a tetején.
Igazából ami maradt belőle az egy torony, de némi képet lehet kapni az egészről. A történet szerint Omis egy időben még Velencével is hadban állt.
Ha az ember a helyszínen van tényleg elképzelető, hogy pl. 18.századi haditechnikával alig volt bevehető a vár.
ambrozia,
amennyiben az éjszaka jöttetek, az ugyanaz a vonat lehetett csak. Mi Podstranából jöttünk és először fogalmunk sem volt, mi az oka az örömnek. De a Splitbe tartó kocsisor vége Podstranánál volt (8 km-re).
Omis tényleg nagyon aranyos kis város, hajóztunk a Cetinán és szerintem nem szabad kihagyni a kalózvár megmászását sem. Az utolsó szakaszon már csak egy vaslétra van és derékig alig ér a mellvéd, a magasság enyhe hányingert tud okozni. De hatalmas kilátást ad.
Érdekes a Zlatni rattal mennyien vagyunk eltelve. Engem nem nyűgözött le. Sőt körbecsónakázva a Brac- ot egy 30 lovas motorral, unalmasnak tünt. A HVAR szigeten még nem voltunk, de töle nyugatra ott a Bisevo-i kékbarlang mesés szépségű. És Split felett a Kirka vízesés. De ott van a Brac sziget mellett Omis város nem lehet kihagyni, különösen az édesvízű folyóján felmenni csónakkal, hatalmas sziklafalak között. De a Brakkal párhuzamos szárazföld, Makarszka rész csodás. Ehez viszont tényleg kell egy kis csónak, ami hatalmas szabadságot nyujt.
Kasszandra mi is ma jöttünk Splitből. Lehet, hogy egy vonaton utaztunk? Tegnap ott voltunk Ivanisevis fogadásán, nem volt semmi az a tömeg.
Szóval a nyaralás nagyon jól sikerült. A Medena apartmanban voltunk Trogirtől nem messze. Tényleg nagyon szép városka! Sok helyet megnéztünk és nagyon jól éreztük megunkat! :-))))
Azt hiszem a beutazás plusz egy hónapnak kel lenni az érvényességnek. De szerintem tökre nem érdekli a határőröket, egy a lényeg legyen érvényes mikor visszajöttök
Azért Letenye felé megyünk, mert arra lehet a legrövidebb úton és a legolcsóbban eljutni.
Egyébként egy mikrobusszal és két kocsival megyünk.
Nállam azért van két hely, mert ketten visszamondták az utat.
Így most pillanatnyilag kettesben vagyok a barátnőmmel.
Aloha! :) (Nem a fűszoknyás!)
Serzsi & gulyu!
Szívesen csapódnék, bár ez már 3dicK út lenne HR az idén.
Letenye felé sem rossz, de Mo-on Baja után sok az út időben, HR-oknál pedig hasonlóan kevés az autópálya. Szegedtől Isztriáig kb. 120KN oda-vissza.
Eszék felé sem sokkal hosszabb az út, de időben jobban kijössz! (Kb. 2-3 óra is lehet az eltérés, kinek hogy´ fekszik a volán.;) Igaz, a pályadíj ekkor kb. 240KN (*~35Ft).
Utiköltségként egés korrekt gulyu ajánlata. Mivel mentek?
Legközelebb talán beszállok én is. Jó nyaralást, kevés esőt!
Moby
Nem a két hely ügyében írok.
Mi is Crikvenicába megyünk egy héttel hamarabb, Szegedről indulunk.
Nekem a fórumon Fishtax az udvardi határátkelőt és Eszék útbaejtésével a mihamarabbi autópályára rátérést javasolta. Ti miért mentek Letenye felé? Jobb úgy? Köszi, Serzsi
Valamint erdemes utba ejteni a Via Zagorat, amely a szigetek legmagasabb pontja (talan 777m, vagy valami hasonlo....). Itt egy szep kilato van, meg pazar panorama. Supetar utan (~7 km-re) van egy muzeum, ami tulajdon keppen egy skanzenhaz. Ez bemutatja a sziget tortenelmet (nem tart sokaig vegignezni, max 1 ora :( 10 kn)
Waces
Bracson sok építészeti, történelmi érdekesség nincsen, de feltétlen látni és kipróbálni kell (az utikönyvek és prospektusok szerint is) Bol-ban (a sziget DNY-i csücske) a Zlatni Rat-ot (Aranyszarv)! Ez egy mesterséges földnyelv, amit aprókaviccsal töltöttek fel, a szél és a hullámzás hatására pedig fokozatosan változtatja az alakját.
Kösz Petersen. Ebből éjszakai menet lesz, klíma van a kocsiban, zsaru az én tapasztalataim szerint is rengeteg van, érdemes a gázpedállal csínján bánni, ez még az idővel is megtérül (hosszú és nehéz az alku). És a saját kérdésemet a SHELL-kártyára most már magam tudom megválaszolni: ugyan SHELL-kutak nincsenek, de több, mint 20 helyen lehet a kártyával tankolni (ha valakit érdekel, szívesen megírom).
Két kérdésem van: 1. pár napra (2-3) tud-e valaki Sibenik es Dubrovnik között szállást (előtte 10 napra van, de még majd maradnánk) elfogadható színvonalon és áron 4 főre?
2. Letenye túloldalán mikor van nyitva a váltó? Tényleg éjjel is (némi ellentmondást olvastam alább).
És hogy én is segítsek (talán) pár infóval, vagy a már elhangzottak megerősítésével (csoportosítás nélkül): Szlovéniában olcsóbb szokott lenni az üzemanyag, mint nálunk, most konkrétat nem tudok, de olaszba menve-jőve is érdemes náluk megtankolni a hármashatár környékén (Wurzenpass, vigyázz, meredek hágó). Letenye Zadar/Zaton Kemping 413 km, Plitvice csúcs, de Paklenica Park Biográd fölött is nagyon klassz és a hegyekben klassz hűvös idő van, ha nem hegymászás a cél, akkor is érdemes egyet kirándulni, van cseppkőbarlang is, de korán zárt, reggel időben kell menni. Anno több, mint 10 éve Istrián jártunk (2 éve csak benéztünk) Vrsar nevű helyen a Koversada-ba, ez a legnagyobb FKK kemping tán Európában is, korrekt, tiszta, mint általában az FKK. Azóta nagyon kiépült. Rovinjban (Lim-Fjord) és máshol is érdemes privát hajóval (a kikötők tájékán szervezik a kuncsaftot) elmenni egynapos kirándulásra, halat a hajón sütik, innivaló az árban, közben horgonyzás és fürdés, vizilabda, klassz. Krkában is meg kell fürödni, ha lehet!
Szerintem mindenképpen érdemes az esti indulást választani (mi biztosan így teszünk), mivel elkerülhető a magyarországi forgalom is(Elsősorban az M7 autópályának nevezett világbotrányon) A másik haszna ennek (elsősorban a délebbre indulóknak ), hogy még nappal odaérsz van időd szétnézni,helyet keresni stb. Ha meg tudjátok oldani a váltott sofőrt akkor végképp sima az ügy. (És persze az is megfontolandó, hogy éjjel nincs 3000 fok az autóban)
Sziasztok,
Bar idaig csak passzivan olvasgattam a topicot szerencsere egy csomo hasznos infohoz jutottam.
Igy most en jovok :))
Tegnap hajnalban ertem haza Sutivanbol (Brac sziget)
A helyet mindenkinek csak ajanlani tudom. Nagyon szep hely, gyonyoru tenger (sziklas), hangulatos kisvaros. Komp kb. 1-1.5 orankent megy Splitbol (149 kuna 1 auto+3 szemely.)
A kozelben van Supetar, amely "elevenebb" hely, ha valaki esti szorakozasra vagyik (Sutivanban max. ettermet ill. kerthelyseges kocsmakat talalsz. Amin persze nem hatrany, ha nem is keresel zenes/tancos szorakozohelyet :) ).
A sziget arai magasabbak, mint a kontinense, ezert celszeru "mindent" vinni. A hataron semmit nem neztek/neznek.
Arak:egy korso sor 8-12 kn, egy pizza 35-45 kn, haletelek 30-60 kn,udito (2l, pl. cola,fanta) 15 kn, cigi 11-17 kn (11-Ronhill,17-Marlboro), kenyer 8-11 kn, benzin 6.37, diesel 5.6x (erre mar nem emlexem, de olcsobb, mint itthon - a kutak alt. NEM non-stop kutak. max 10-ig vannak nyitva, es a kisebb kutaknal nem tudsz kartyaval fizetni :( ), gyumolcs 8-20 kn (alt. barack, alma minosegtol fuggoen valtozo arak)
Az utazas: vegig Horvatorszagon keresztul mentunk (bar allitolag Bosznia is biztonsagos,gyors). Amire nagyon kell figyelni (es mar mas is irta a topicban) az a trafipaxok lakott teruleten belul.Lefele is joparat lattunk, visszafele is (es kepesek ejjel 2-3 kozott is merni).
Elsosorban kulfoldiekre utaznak (en Horvat autot nem lattam leallitva, magyar/nemet/cseh-et annal tobbet). Persze lehet, hogy a helyiek jobban tudjak, hogy hol mernek ;)A szembejovok alt. jeleznek.
Egyszer allitottak csak meg, de miutan alt. nem beszelnek angolul (vagy csak mi nem talalkoztunk angolul beszelo rendorrel) ezert a "no cash, only credit-card" szlogen bejott (200 DM helyett "csak" 50 kuna).
Most igy ennyike jut eszembe, a tobbit kesobb...:)
Bocs, ha hosszura sikerult..... ;)
1. Ez egy kicsit offtopic itt (mármint a Ft-gyengülés)!A forint állítólag azért gyengül, mert a feltörekvő piacokon bizonyos pénzügyi válság mutatkozik és sajnos minket ezekhez sorolnak, míg a másik oka az, hogy hirtelen lett túl erős, így természetes a visszaesés (profitrealizálás).
2. Ki tud a Letenye-Split út mentén (persze főként tengerközelben) olyan helyet, ahol SHELL-kártyával (vagy Esso-val) lehet tankolni? Állítólag van ilyen! Nagyon megköszönném, ha valaki megírná akár mail címemre, akár ide!
3. A szombati lefelé menő forgalom tényleg olyan nagy, hogy hosszú dugók vannak (eddig én még mindig elkerültem)? Tapasztalta valaki mostanság?
A határon szinte semmit sem néztek, az útlveleket is csak jelképesen.
Jablanaci komp: félóránként jár, 100 kunáért viszi át a kocsit + a benne ülő 4 személyt.
Távolság: 500 km, ha Letenye felé mentek.
Autópálya: 10+10+15 kuna Karlovácig, érdemes kihasznáni, mi így 8 óra alatt értünk a szigetre 2 megállóval útközben.
Valuta: szerintem vigyetek 135 kuna-t, ennyi elég az autópályára és a kompra, az ott tartózkodáshoz szükséges kunát vegyétek le kártyáról RAB-on. Minden kártyát elfogadnak az ottani pénzkiadó automaták, a Cirrus Maestrot is.
Mi a Kampori öbölben voltunk, ott volt a legkisebb a tömeg, a lopari rész (San Marinó) totális tömegnyomor.
Minden 3. autó magyar, a többi német, cseh és lengyel. Más náció csak elvétve akad. Appartmanok, 20-25 márka/fő/nap. Reggelivel drágább.
Szúnyog van, sajnos...
Hát kedves "hajdubalázs" én is jártam pórul anno.
Én 82-ben repülővel mentem "Rijekáig". A Hvar szigeten szállt le délután 2-kor... busz egy szál sem, mindenki szervezett úton volt. Stoppal jutottam be Rijekába (+ 2 óra) és onnan busszal anno Rovinjba, ahová este 10-re érkeztem.
A kocsival indulóknak: indulás reggel 6-kor Pestről, érkezés Porecsba délután 2-kor. És csak a forgalom ritmusában utazva. A túró szakasz az M7-es + a balatoni csoszogás. A többi jobb (sokkal).
És egy kis észrevétel: a horvátoknál a rendőrök csak csomópontokban láthatok, gyorsítják a forgalmat. Visszafelé kis hazánkban rendőröket csak a Balaton melletti részen lehetett látni, mind főtt a kocsiban és radaroztak. Mondtam is, hogy most már biztosan hazaértünk :-((((((
"Kerdes az lenne, hogy erdemes e Szlovenia fele menni?"
Mi idáig 15x mentünk Szlovénián keresztül, most elöszőr Zágráb felé. Nem bántuk meg. A szlovén útvonalon a határtól a maribori autóútig, majd Postojna utántól Porecsig nagyon nyögve nyelős.
Ráadásul belekeveredsz az osztrák, német lemenő csúcsba, akkor dugók már az autópályán is...
A mostani tapasztalat: a magyar határ után ha Zágrábnak indulsz, akkor még jóval Zágráb elött van egy ~ 25 (?) km-es kitérő, ahol még nincs autópálya, majd Karlovac után van egy tetű szakasz (~ 80 km), de egyébként a határtól Porecsig autópálya, autóút, 120-140 simán. Arra figyeljetek, hogy az Isztrián Kanyarodjatok le az autóútról Pazinnál, sokkal hamarabb értek Porecsbe és az az út az egyenes.
Mennyi pénzt vigyetek?? Hááááááát, asszem amennyi jut a nyaralásra és azt próbáljátok meg beosztani.
A több is kevés :-))
De a kevesebb is elég :-))
Meghatalmazás fater kocsijára: a határon oda-vissza áthesegettek, szerintem mióta személyivel (de csak az újjal) is át lehet menni, nem szőröznek különösebben. Azért írjatok egyet, sosem lehet tudni elöre...
Sikeresen megérkeztem Porec-b?l egy hét nyaralás után. Vonattal mentünk a Délib?l Rijekáig, onnan pedig busszal. Én kérdeztem korábban hogy nem-e tud valaki információt a Rijekából Porec-be induló buszok menetrendjér?l. Sajnos nem kaptam választ, ezért magánnyomozásba kezdtem. Hosszas keresgélés után rábukkantam egy "Rijeka" csatornára az IRC-n. A csatornán lév? emberek közül mindössze egy tudott valamennyi angolt, ezért t?le érdekl?dtem, majd ? feltette a kérdést horvátul. A válasz azonnal jött: www.autotrans.hr ! Nagyon boldog voltam, azonban nem sokáig. Az oldalt nézve felfigyeltem arra, hogy mindössze 3 busz indul Rijekából Porec felé, az egyik hajnalban, a másikat pont lekéssük - mivel Magyarországról 1 vonat indul és az 15:45-kor ér Rijekába - , így hát maradt a 19:10-es indulásu busz. Adott tény volt azonban, hogy az utazási iroda, ami fogadott benünket Porec-ben 20:00-ig van nyitva. Kérdeztem a csatornán hogy "hogyan fogok most eljutni este 8-ra Porec-be, ha a busz 19:10-kor indul Rijekából?". Mire a helyiek megnyugtattak hogy biztosan van más buszjárat is Porecbe, nem kell izgulni... (mellesleg mindenki - még az utazási irodában is azt mondták hogy b?ven odaérünk 8-ra)
Utazás napja, Déli pu., 7 körül indult a vonat, Zágráb után nagyon szép tájakban gyönyörködhettünk, 15:45-re megérkeztünk Rijekába. Kissé szennyezett leveg?, kiköt?, nagy forgalom - ez volt az els? benyomás. A buszpályaudvar megtalálása nem okozott nagy gondot. Bementünk a jegypénztárba, ahol bekövetkezett az amit?l tartottunk, a busz csak 19:10-kor indul. Telefonáltunk a poreci utazási irodának hogy csak kés?n érkezünk, akik megadtak egy utcanevet, hogy menjünk akkor oda és ott majd odaadják a kulcsokat az apartmanhoz. Érdekes módon a külföldi túristákkal foglalkozó ember akivel beszéltünk szinte angolul is alig tudott! Tehát vártunk. Indulás el?tt megvettük a jegyeket, ami 49 (!!) kuna volt (/db), és további 6 kunát számolt föl a buszsoför azért, hogy bedobja a csomagunkat a busz csomagtartójába. (de a 6-ot persze csak horvátul tudta...). Ekkor már úgy éreztük sinen vagyunk, irány Porec! Este 9 felé érkeztünk meg, nagy csomagokkal rohantunk az utazási irodához ami persze már zárva volt. Ekkor kezdtük el keresni a telefonban megadott utcát. Porec nem olyan nagy város, azonban az itthoni utazási irodában elfelejtettek térképet adni, ezért csak kérdez?sködéssel találhattuk meg az utcát. A poreci lakosságra jellemz?, hogy idegen nyelvet nem igazán beszél, vagy ha beszél, német és angol keverékb?l érteti meg magát. Kb. 25-30 (!!) embert kérdeztünk végig, hol van a keresett utca, ebb?l kb. 60-70% határozottan a rossz irányba küldött minket (mi persze ezt akkor nem tudtuk). Már 3 órája a sötétben bojongtunk fáradtan, reményvesztve, már azon gondolkodtunk hogy nem is olyan vészes egy éjszaka a szabadban.... Ekkor megláttunk egy utcai térképet, amir?l egyb?l tudtuk hova kell mennünk. Nagyon örültünk, és éjjel 1-re el is foglaltuk a szállást, örültünk hogy a 19 órán át tartó utazás végre véget ért!
Azért is írtam le a fenti történetet hogy lehet?leg más ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, amiket mi elkövettünk. Porec nagyon szép hely volt, sok túristával, a tengerrel nem voltam túlzottan megelégedve (vagy köves = szétvágja talpamat, vagy lebetonozott...). Viszont nagyon tiszta volt mind a szálláshely mind pedig a város, megéri elmenni, csak arra vigyázzunk, ha utazási irodában felkinálják hogy 13e Ft-ért elvisznek és hoznak is busszal, fizessünk be rá, mert vonattal sem lesz olcsóbb. A helyiek szeretik a lányokat, anyagi kedvezményre is számíthatnak! :) (nem úgy mint a fiúk :( Aránylag kevesen tudnak jól valamilyen nyelvet, ezért érdemes megtanulni horvátul indulás el?tt :)
Szeretnék segitséget kérni abban hogy kettö kis gyerekkel hova mennyek horvátországba ahol nem kulturált körülmények vannak.Ha tudnátok árakatis mondani (szállás,kaja,pia)akkor elöre is köszi.
Ami még lényeges hogy nem a felső 10000-hez tartozom :-(( .
Az útvonallal kapcsolatban Crikvenica felé nézd meg a 932 es sz. beírásomat, ott elég részletes.
Az EC/MC kártyát minden benzinkútnál elfogadják, és a boltok többségében is. A konnektorok ugyanolyanok. A határátkelőnél levő kút, és a Tuhobic alagút előtti, úgy emlékszem 0-24 órás, de nem merek megesküdni rá, a határon adnak egy kis füzetet amiben vannak ilyen infók.
Pénteken éjjel indulunk Crikvenicába.
Kérdés, hogy éjszaka tudunk-e a horvát szakaszon tankolni. Hol van éjszaka nyitvatartó kút? Lehet a kutaknál Eurocard/Mastercard kártyával fizetni? Az autópályadíjat lehet kártyával fizetni?
Egyébként mennyire fogadják el a kártyát vásárláskor? Sok a pénzkiadó automata?
A horvát apartmanokban a hazai szabvánnyal megegyezők a dugaljak?
Ha Crikvenicába megyünk, akkor honnantól kezdve kezd szerpentines, kanyargós lenni az út?
DEM 126 Ft.Ha 3.6-ot kapsz érte, akkor 35-re jön ki, ami mégsem 37.1000 HRK-nként 2000 HUF.
Nem olyan sok, de azért nem rossz.Nembeszélve ha vissza kell váltani, akkor 1000 DEM-en 6000 HUF-t buksz, míg ezt majdnem 100 HRK-n elbukod...
Ha pedig a száálást sikerül DEM-ben fizetned azon külön nyersz.
Hát nincs nálam a bölcsek köve, de mi tavaly viszonylag kevés kunát vittünk, éppen annyit, hogy kétszer meg tudjunk tankolni+ egy keveset, mert szállást (mi apartmant/kempinget) kerestünk, úgyis márkában kell fizetni (na jó, azt preferálják), aztán ha meg megmarad, a márkán kevesebbet buksz, mint a kunán.
De egyébként úgy tűnt, hogy árfolyamilag mindegy.
Lehet, hogy a Ft Kuna átváltás drágább, mint a DM Kuna, De a Ft Dm Kuna váltás már nem biztos hogy kedvezőbb. Szóval ahogy sikerül :-))
Most találtam, így mindig tudja az ember, hogy menyi a benzin odakint.
>Szerintetek akkor érdemesebb inkább DM-et >kivinni és ott átváltani kunára, vagy maradjak a >szokásos módszernél. (itthonról kunát >viszek)?????
Én DEM-et viszek.Pofárlanság 37 Ft-t kérni a kunáért.A különbség ráadásul elég nagy, főleg ha az ember néhány ezer kuna-nyi összeget költ. A különbségből pl. nálam futja egy tank benzinre, ami ugye nem kevés.
Hivatalosan kell a meghatalmazás, a határon elvileg kérhetik kilépésnél, tőlem a éppen nem kérték, de pl Szlovákia felé elkérte a határőr.
Biztos ami biztos szerintem jobb ha megvan.
Az autóklubnál adnak teljesen hivatalosat, pár száz ft, a forgalmit kell vinni. Az Astoria halljában 6 ig van nyitva az irodájuk, de gondolom bármelyik klubirodánál lehet kérni.
A kőgátak valóban a növénytermesztés miatt vannak, ha külön figyelsz ilyen apróságokra, akkor érdekes dolgokat láthatsz:
Plitvice mellett megálltunk fürödni egy pataknál, ahol egy kicsit messzebb volt egy kb. 3x5m terület, ahol igenis nekiálltak babot termeszteni karókkal, meg ahogy kell. Szerintem a patak áradáskor elmossa azt a részt is, de minden évben újra nekiállnak.
Senj mellett egyszer felmásztam egy hegyoldalra, ahol voltak olyan kőgátak amit Te is láttál. Minden ilyen teraszon volt egy-két gyümölcsfa, meg egy csomó egyéb termesztett növény is. Felmásztam a falra és bizony igen erős építmény. Egyáltalán nem mozogtak alattam, ugráltam is rajta.
Szóval igen elszánt emberek laknak arra, legalábbis mezőgazdaság tekintetében biztos. Ha találnak egy 1x1 m területet akkor ültetnek bele valamit. Azt hiszem az ottani magas élelmiszer árak így egy kicsit érthetőbbek.
A kőfal látvány engem is lenyűgözött, mivel rengeteg fal van, de falat építeni még senkit sem láttam. Arra gondoltam, hogy ezek talán régebben készülhettek, kitűnő elfoglaltság lehetett rabok számára.
Mi penteken idulnank Porecsbe haverokkal! Kerdes az lenne, hogy erdemes e Szlovenia fele menni? Lenti es Maribor kozott letezik e autopalya, mert az idei terkep szerint epulo ut. KB. mennyi penzt erdemes vinni, hogy jol erezze magat az ember?
Ja es kell e meghatalmazas, ha a faterom neven levo kocsival megyek?
Pénzváltás: tiszta bukta :-((
...forintról kunára 37, vissza 29 :-((
Inkább tankoljátok be.
DM, USD : "proviz..." azaz a váltáskori lenyúlás százaléka. 3% vagy 2,5%, de van ahol kiírják az ajtóra, hogy proviz.. 0%. De addigra már beváltottam...
Éjszaka is lehet váltani, min 3 % proviz...
3 % lenyúlás után: 1 DM = 3,6 kuna, 1 USD = 8,267 kuna.
95-ös tegnap (VII.7.) Porecsban INA kútnál ( jóóó büdös ) 6,32 kuna / liter.
Karlovacko pivo dobozos városban nagy marketban hűtőből 4,5 K, a parton kis marketban ugyanaz 8,5 K, ha beülsz egy kriglire akkor 15 K. A dobozos cola majdnem ugyanannyi...
Csevapcsicsa 25-35 kuna. De legalább jóóó...
Pizza, hatalmas, 35-40 kuna.
Fagylaltkehely, dugig gyümölccsel 40 kuna. Egyébként egy gombóc 4 kuna.
Porecsből Velence hajóval 380 kuna / fő.
Erre sajna nem jutott...
A szokásos mütyűrök az utcán: korong, ami nagyot pattan (régi sláger a gyerekeknek) 25 k, karikatúra 80 k, fülgyűrűk + lábgyűrűk tizenéveseknek 25-30 kuna, érdemes megkeresni azokat a bodegákat, ahol az ár is ki van írva...
WC 2,5 kuna.
Parkolás fizetős helyen nappal 4, este 5 kuna/óra.
Ráadásul ha beálltatok meg kell keresni egy bódét, ahol kaptok egy cetlit a bejáratnál kapott műanyag vacak helyett és elmenetelkor ugyanott a cetlire lehet fizetni. No comment.
Utazás: autóval tényleg jobb megint Zágráb felé menni. Karlovác után van egy ~80 km-es szakasz, ami tényleg lassú, de elötte-utána 120-140. Úthasználati díjak (BP-PORECS) ~ 75 kuna oda és ugyanannyi vissza :-)))
Nekem Pannon Praktikumos kütyü, reklám itthon: külföldről is hazatelefonálhat. Hurrá, feltöltöttem rendesen. Ott meg 20. próbálgatásra is: a hálózat nem elérhető... (HR-CRONET)
Telefon szállodából, szobából: összesen 10 perc 136 kuna.
Alkoholistáknak és antialkoholistáknak (nagy market):
1,5 lityi kristályvíz 4,5 k.
Lityis cherry brandy 67 k.
Deit limun 1,5 lityi 8,5 k.
Rum puncs Pepitó 1 lityi 80 k.
"Kisvonat" Porecsben nem a régi helyről indul. Aki északra tart pár kilómétert az a végállomást a nagy parkoló mellett keresse a parton. 6 K/ fő.
Egy jó tanács: a fenti árakat felejtsétek el megszorozni 37-el, mert az a nagy melegben káros is lehet :-))))
Persze a lényeg: a tenger kék, és egyébként is minden nagyon kellemes.
Ha tudtok valamit Brac szigeten Supetar város környékén lévő kempingről, írjatok róla! Érdekelne, hogy milyen a partja, mennyire fás, ...stb.
Mára hirtelen változtak a valutaárfolyamok! Ha van új info kuna ügyben, jelezzétek!
Élménybeszámolókat kérünk a hazajövőktől, és másoktól is! Szeretnénk egyre jobban gerjedni az útra!
Hali & kosssz!
Mostan reggel kinezve a tengerre: melykek, langyos, a Nap most kezd perzselore kapcsolni, szokasos reggeli hajo mar elcammogott, au utolso reggeli elott (jol bepakolunk DDDD), szval az indulas elotti erzes:_nem_akarok_hazamenni!!!!!
Ugy gyertek errefele, hogy ilyen nehez lesz a bucsu!
Dalmacia - viszonlatasra!
A nővérem ma reggel 7-kor lépte át a letenyei határt. 100 forintért 2.95 kunát adnak, plusz 2.5% kez.költséget számítanak fel. Így durván 34.80 forintra jön ki 1 kuna. 1 DM-ért valóban 3.71 kunát adnak, plusz itt is levonnak 2.5%-ot.
Ha gumicsónakot akarsz javíttatni, akkor Csepelen a Szabadkikötő úton van egy nagyon korrekt szervíz. Ha ott megjavítják, az biztosan jó lesz. Danka Ferencnek hívják a tulajt. De az elöregedett anyagú hajóval valóban nem érdemes kezdeni.
Ha vásárolni akar az ember ilyet, akkor javaslom olvasásra a Magyar Bazárt, ill. a Napi Hirdetés újságot. Szoktak lenni benne hihetetlenül jó dolgok!
Hali!
Holnap befejezem hvari ideiglenes allomasozasomat. Szval: Hvar szuper, az esti kikotoi tekergok sokasaga, a levendula, a tenger... szoval nagyon ajanlhato. Hvar mellett vannak a Pokol-szigetek, melyek nevukkel ellentetben abszolut nem pokoliak, sot... Motorossal 30 kuna oda-vissza, oblok, ettermek, kaktuszok, arnyekos erdo, setaut, melykek viz, sot vilagoszold vizu HOMOKOS strand (akar Siofoknal, bar annal tisztabb)!!!! Minden Hvar-rajongonak igaza van!! S mar a viz is kellemes!
Nyaraljatok jokat, tenger gyumolcseit, rakot meg kell kostolni!!
Jo utazast mindenkinek!!
Az időjárás miatt még nyugodtan mehettek, de ha egészen felhőmentes eget szeretnétek, akkor menjetek délebbre, ahol kevéssé érződik a kontinentális hatás! (Ha nem vagytok már lefoglalt szálláshoz kötve.)
Ha nem számít a kerülő, a hosszabb táv, kényelmesebben szerettek autózni autópályán, akkor menjetek úgy (nem tudom, Grazból mi a további menet! Szlovénián keresztül Koper felé?), de szerintem Rijekáig badarság lemenni.
Egy kis információt szeretnék kérni, ugyanis Augusztus végén szeretnénk menni HR-be autóval, van egy számítógépes európa térképem és a kalkuláció azt mondja nekem, hogy Bécs felé induljak majd onnan Graz...Rijeka..Porec igaz ez e szerint 6 ora alatt ott vagyok lehetséges végig autópálya?
Ehhez a topikhoz meg nem szoltam hozza, de rendszeresen olvasom:) Augusztusban szeretnenk ket hetre naszutra menni Horvatorszagba, ugyhogy mindennek tokeletesnek kell lennie. Ahogy olvastam a hozzaszolasokat gondolom ezzel nem is lesz baj, mindenki nagyon jol erezte magat.
A tervezett utvonal:
Krk szigeten megpihenunk kb. 3 napot. Innen delre vesszuk az iranyt es valahol Biograd kornyeken toltenenk el 4-5 napot.
Aztan meg delebbre mennenk Korcula kornyekere szinten 4-5 napra. Megnenznenk Dubrovnikot, esetleg Mostart is.
Szerintetek erdemes kerekpart vinni?
Kisebb kirandulasokat terveztem vele, de nem tudom milyenek a viszonyok, lehet-e kerekparozni, vagy annyira meleg van hogy nem erdemes vinni, esetleg az utak nem teszik lehetove?!
Merevalju gumicsonakot mar egy- ketszazezerert is kinalnak hasznaltan kisebb motorral, de vigyazni kell, mert ha a felfujható gumi resze eloregedett azt nem lehet javitani. Tehat erdemes megnézetni hozzáértő emberrel. A masik a hasznalt motor ahol nagyon észnél kell lenni,mert a csónakmotoralkatrészek aránytalanul drágák tudnak lenni. Sajnos itt nem tudok nagy okosat mondani, legjobb ha kereskedői garancia van rá. (Elsősorban amerikai motorokkal óvatosan, igaz, hogy pl a Mercury a világ egyik legjobb motorja de az alkatrészár...:(((((((((
A másik kardinális pontja ezeknek a felfújhatóknak az alján lévő (szintén felfújható) kil. Ami arra szolgá, hogy a csónak alja egy V alakot kapjon így fel tudjon siklani a vízre és stabil légyen egyenes menetben. Ez nagyon könnyen kilukad (elsősorban szelepnél) ÉS a javítása sziszifuszi meló. ÉS úgysem lesz jó.
Sziasztok!
A motorcsónak témában vagyok érdekelt. A kérdéseim:
- Ezek szerint mindenféle papír nélkül lehet bérelni egy 3 m-nél hosszabb 5 LE-s csónakot? Gondolom a tulaj tesz rá matricát.
- Mennyiért lehet egy hat személyes járgányt bérelni?
-Mennyiért lehet venni egy alap gumicsónakot motorral?
Engem érdekelne annak a cool kempingnek minden részlete!
Egyébként, ha bárki tud seíteni abban hol találok jó kempinget (kultúrált vizesblokk, nagy nyüzsi a közelben, jó szórakozóhelyek, természetes és valóban szép tengerpart stb), szívesen veszem a segítséget és visszaérkezéskor fotót is küldök neki!
Én Dániáról tudok sokmindent ha valakit ez érdekel!
Nem sántít, azért ezek nagy részét nem most szedték fel és rakták glédába, ahol esetleg nem látod nyomát földművelésnek, ott állatot legeltetnek, vagy régebben folyt ott gazdálkodás, és mondjuk a talajt elvitte azóta az erózió, esetleg telekhatárt jelöl. A meg, hogy 30%-os meredekségen is van ilyen, az azt mutatja, mennyire kevés a termőföld, minden apró területet ki kell használni. Láttam olyan fényképet is, ahol minden egyes szőlőtőke körül volt "bástyázva"!
Köszi Fishtax, bár azt hiszem a magyarázatod némileg sántít. Ugyanis (és nem csk Murteren de ott jellemzően) több Gellérthegy méretű hegyen ahol semmiféle növénytermesztés nem folyik vannak ezek a kő gátak, kupacok vagy mifenék. És ami területet körülhatárolnak ott termőföldnek még csak nyoma sincs. Sőt láttam ilyeneket 30%-os lejtőn is ahol termeszteni nem nagyon lehet semmit. Viszont funkciója kell hogy legyen mert pokoli munka lehetett azt ott megépíteni, mivel gépekkel olyan helyekre nem lehet feljutni. (Azon is gondolkodtam, hogy nem e természeti képződmény de elvetettem, mert annyira szabályos)
petersen Rejtély: a földművelés melléktermékei. Azokon a hegyoldalakon nagyon vékony a termőföldréteg, kicsi is a termőterület, minden talpalattnyi helyet kihasználnak. Ahhoz, hogy egy parcellát kialakítsanak, először fel kell szedni a földről/földből a kisebb-nagyobb kő- és szikladarabokat, és hogy ezeknek vmi hasznuk is legyen, ebből építik a telekhatárt (is) jelző kőkerítéseket.
Mi tavaly voltunk Losinjban, a Cikat kempingben. Szuper hely, 1000 kunat fizettunk 7 ejszakaert, ket szemelynek, auto nem volt, de azt hiszem, akkor is ennyi lett volna. A varostol kabe 20-25 perc seta a kemping, eloszor a varosban, aztan egy szep fenyoerdoben. A kemping a tengerparton van, az erdoben. Tiszta volt, amennyire emlekszem. A part sziklas, egy-ket obolben van kialakitott kavicsos resz. Susak tenyleg homokos part, van oda at hajokirandulas, ami magaban foglal egy kis furdest is.
A varos is nagyon szep, Veli Losinj-ba is erdemes atmenni, az is jo hely.
Amugy valamelyik horvat ujsag mar 10 eve minden evben versenyezteti a horvat tengerparti helyeket, szallodakat es ettermeket es Mali Losinj nagyon sokszor nyert mar, legutoljara tavaly, azt hiszem. Szoval jo valsztas.
Igazad van Tisno nem jutott eszembe. A Lantana BEach elnevezésű strandot megtalálod, ha elindulsz Murter város felé, végig ki lesz táblázva, mielőtt beérsz a városba jobbra egy étterem, balra leágazás strand. Ja és a kilátás mközben mész isteni, mivel az út a hegytetőn megy. HA jól emlékszem ott van lassan mélyülő partszakasz. Viszont az is köves arra számíts.
JA! Rejtély megoldás kerestetik. Tudja valaki, hogy mik azok a kőépítmények (kő gátak, halmok mittudomén) a hegyoldalakban?
Úgy gondolom abszolút megéri azt a pluszt amit kérnek érte. Végigjártam az összes kempinget Murteren, szerintem messze a legjobb volt. A te szempontjaid figyelembe véve ajánlanám a Murter város szélén levő kempinget (Autokamp Murter ha jól emlékszem) ahol a kemping egy erdőben helyezkedik el, és gyönyörű sziklás partja van. Amiért én nem választottam azok a következők
1. Iszonyatos zsúfoltság
2. A vizesblokkok állapota borzalom.(kicsi, koszos, stb)
3.A kabócák megállás nélkül ordítanak a fákon (gondolom a fába szorult féreg mondásnak innen lehet némi alapja) és úgy éreztük, hogy itt esély nnincs békés pihenésre
Visszatérve a JEzera-Loviscára. Árnyék ügy ben nem sok jót mondhatok. Arra komolyt esélyed van, hogy fa alá verd a sátrad, de erdőre ne is számíts. TAnácsolom, hogy nézd meg hova esik a fa árnyéka reggel akkor a leghasznosabb az árnyék.
A kilátás az hihetetlen lehet hogy későbbiekben szkennelek be fotót (szkenner átadta magát az elmúlásnak) amit direkt úgy készítettem, hogy a sátor előtt ültema kempingszékemben. Hidd el ezzel gond egy szál se.
Az ellhagyatott partszakaszban azért nem tudok segíteni, mert mi csónakot és jet skit is vittünk tavaly úgyhogy búvárkodásügyben inkább a szigeteket jártuk, de mivel a strandok általában öblökben vannak, ha kimész az öbölből ott sokkal érintetlenebb élővilágot találsz. (Tanácsolom, ha teheted inkább vigyél csónakot).
Camp Poljana:
Tel: 385-51-231-726, 385-51-231-728
kat.:***
18 ha
1500 fő
48 melegvizes zuhany
78 klotyi
45 melegvizes mosogató
4 parti zuhany
itt árat nem találtam de úgy emlékszem, hogy hasonló mint a Cikat.
Camp Cikat:
Tel.:385-51232-125, 385-51231-708
kat.:***
40 ha
4500 fő
35 melegvizes zuhany
8 hideg vizes zuhany
120 klotyi
30 meleg vizes mosogató
árak: felnőtt: 14 DM, gyerek 3-10 DM, áram:5 DM, hűtő: 4 DM, kutya: 5 DM, az autóért, sátorért, lakókocsiért nem kell fizetni, benne van az árban.
Ezek 2000-es adatok, de nem hiszem, hogy nagyon megváltoztak volna.
Üdv.:
LUXI
Fishtax!
Kicsit a hajózásról:(Bocsi, most látom, hogy nagyon hosszúra nyúlt, de ha nem érdekel e csónak téma, nyomjál 1-2 PageDown-t)
5 Le-s motorig nem kell semmilyen engedély. Ha a hajó 3 méternél rövidebb akkor abszolút semmi dolgod nincs, csak élvezni a tengert./És nem elfeledni: "Habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr!"/
Ha a motor még belefér az 5 Le-be, de a hajó már nagyobb 3 méternél, akkor sem kell még jogosítvány, de a háromszöget már kérik. A háromszög alakú matricát a kikötői kapitányságon tudod kiváltani. Ez olyan vízhasználati díj vagy vmi afféle. Olyan 100 DM nagyságrendileg. Ha ez utóbbi kategóriájú hajód van, és a part közelében mozogsz, szerintem meg lehet kockáztatni elbiccelni.
Ha 5 Le-nél nagyobb motor van a hajón, akkor már jogosítvány és háromszög is kell. A hajót itthon vizsgáztatni kell! A jogsira vonatkozóan ellentmondó információim vannak. Létezik a belvizi papír, amit itthon lehet megcsinálni. Nem egy nagy kunszt, ára 40-60 ezer forint. Ez elvileg csak folyókra tavakra és csatornákra szól, de állítólag nem szólnak érte a horvátok. A tenger a parttól 6 mérföldig belvíznek minősül. Az én papíromat a murteri kikötői kapitány nem kifogásolta. Ha teljesen korrekt akarsz lenni, akkor ezen belvizí papír után el kell végezni a tengeri tanfolyamot is. Itt újabb két variáció van. Az egyszerűbb, hogy Ho-ban tolmács levizsgázik helyetted. Ez 500 DM nagyságrendű összeg. Ho-ban biztosan elfogadják, de máshol lutri. Az viszont biztos, hogy hajózni megtanulni, vészhelyzeteket kezelni nem fogsz tudni. A másik variáció, hogy itthon elvégzel egy ilyen tanfolyamot. Motorost nem tudom pontosan, hogy ki csinál, de vitorláshoz Gál Józsefet tudom javasolni. Nem egy kifizethetetlen összeg.
Én egy 3.8 méteres gumicsónakkal, és egy 25 Le-s motorral megyek. A hajó le lesz vizsgáztatva háromszöget is megveszem, de csak belvizi papírom van.
97-ben határoztam el, hogy csak hajóval megyek Ho-ba. 98-ban a nyaralás helyett megvettem első hajómat. Ez egy 3 méteres gumicsónak és egy 4 Le-s motor volt. Két személynek tökéletes. 99-ben ezzel voltunk.
2000-ben már a 3.8 méteres hajóval és egy 15 Le-s motorral mentünk, hogy eltöltsük a 2 hetes nászutunkat. Egy Robinson szigeten lettünk volna az első héten. A szállást telefonon foglaltuk le, ismeretségen keresztül. A pasi elfeljtett minket, így este 10 órakor indultunk el Murter kikötőjéből Zut szigetre egy 8 méter körüli horvát bárkával. A csomagjaink nagy része a hajó belsejében volt, de a gumicsónak(leengedve) és a motor a decken. Az út kb. 2,5 óra lett volna. Én indulás után rögtön elaludtam a hajó orrában. Éjfélkor a párom azzal ébresztett, hogy ömlik be a hajóba a víz. Először azt gondoltuk csak az eső esik, de most már tudom, ekkor a szemből jövő hullámok csaptak át a hajón. A fedélzetre kimenni nem mertem, mert iszonyatos szél fújt. Ekkor a hajó még viszonylag stabilan volt. Egyszercsak iszonyatosan megdőlt a hajó jobbra, majd balra, és ez így ment egy darabig. Kint olyan sötét volt, hogy kettőig nem lehetett látni! Én az a fajta ember vagyok akit nem lehet lebeszélni az őrült és veszélyes dolgokról, szeretem a kihívást, de itt teli volt a gatya! Kb. 90%-ot adtam, hogy beborul a hajó, és 50%-ot, hogy túléljük. A hajón semmi sem volt. A saját mentőmellényeinket vettük fel, és később az én zseblámpámat kérték kölcsön. Szerencsére sikeresen kikötöttünk egy szélárnyékos menedékkikötőben. Ekkor láttam, hogy a csónakmotoromnak hűlt helye, valahol leesett. A hajó vezetőjéről a ruha le volt szakadva, a csomagjaink egymás hegyén hátán voltak szétázva. Hát sok, nyomdafestéket nem tűrő szó hagyta el a számat. Életem legszörnyűbb élménye volt! Ezek után az apartmannak nevezett disznóólat kellet meglátnunk további 2 óra hajózás után, hajnali 4 órakor. Katasztrofális volt. Irány vissza Murter. Egy hétig, mint a cigányok, laktunk mindenhol. A kikötői kapitány mondta, hogy húsz éve mióta ő itt van, ekkora vihar még nem volt. Kb. 200 Km/h szél volt, és 5-6 méteres hullámok. Több mint 20 15 méternél nagyobb vitorlás tört meg azon az éjszakán védett horgonyzó öblökben.
A második hét már nyugotabban telt, de az első nap hangulata rányomta a bélyegét az egész nyaralásra.
Hát ez volt a felejthetetlen horvátországi nászutunk!
Ezek után gondolom érthető a hozzászólásom elején írt idézet.
Remélem, hogy több ilyen szörnyű kalandunk nem lesz és az idei nyaralás jobban fog sikerülni.
Ezen élmények ellenére mindenkinek csak azt tudom javasolni, ha teheti vigyen hajót a nyaraláshoz! Egy felfújható hajó a legideálisabb és legbiztonságosabb.
Jó nyaralást és balesetmentes utazást kívánok mindenkinek!
Elvileg kell, engedély. Nekünk is van egy 30 lovas járgányunk, kérték a vizirendőrök, mondtuk, hogy a kenpingbe van, aztmondták, hogy a papírnak velünk kell lenni. Ennyi és elmentek.
Hali Canon...!
Iden a Horvat TV ujitott, a vizhomersekletet a teletext 455. lapjan mutatja :-(((
Mellesleg Hvaron a reggeli eso 1/210kor elallt, utana jott a grillsuto. A viz delutanra kellemesre melegedett! Szep az elet!!
Te jól belenyúltál a legszebb részekbe! Mali Losinjban van 2 nagy kemping, a Cikat és a Poljana. Mindkettő gyönyörű fás kemping. Mi a Poljanában voltunk. Nem tartoznak a legolcsóbb kempingek közé, de nem fogtok csalódni az biztos! Mali Losinj a város nagyon hangulatos hely. A Cikat kemping egy elég nagy félszigeten van, amit körbe lehet biciklizni vagy sétálni.(sétának azért elég combos!) A part jellemzően nem homokos, de találtok majd aprókavicsos helyeket. Szerveznek hajókirándulásokat M.L.-ból. Susak szigetre több hajó is megy. Ez a sziget állítólag abszolút homokos, de itt nem voltam. Sok hajónál ki van írva, hogy delfint lehet látni, de azért ezt nem kell készpénznek venni. Mi egy magyar származású "tengeri medvével" voltunk egy hajókiránduláson. Fantasztikus volt! Nagyon finom halat, tintahalat sütöttek a hajón faszénparázson, tökéletes volt a hangulat! Leszámítva egy-két sznób olasz "plázacicát". Meseszép helyekre, lagunákba mentünk el. Ekkor döntöttem úgy, hogy többet hajó nélkül nem megyek nyaralni. Ez 1997-ben volt. Zadar maga egy nagyváros. Zadartól a Pag sziget fele eső rész(Zadar-Posedarje-Privlaka) egy lapos homokos terület. Engem kicsit a Balatonra emlékeztetett. Még nádasokat is láttunk!
Dugi Otok egy fantasztikusan szép hely. Félelmetesen magas sziklafallal, ami a tengerben folytatódik. A sós tó, amit úgyszintén reklámoznak nem igazán nyűgözött le.
Helló,Petersen!
Mi a hónap végén megyünk Murterra,Tisnoba(szerintem e név nem jutott eszedbe).Személyesen foglaltuk le a szállást,de mivel április volt,a strandokat nem tudtuk bevizsgálni.Ezért azt kérdezem,hogy vannak-e olyan sekélyebb strandok,amelyek egy 10 éves,nem úszófenomén gyereknek is megfelelnek.Amiről irtál az hol van?
Egyéb általánosságok a többieknek:a határ előtti 31 ft-os kuna valóban vételi ár.Tudomásom szerint a legkedvezőbben a határ előtt,Letenyét elhagyva,jobb oldalon egy faházban lehet venni(utolsó ár:34,5 ft)Ők péntek éjjel is nyitva tartanak,a többi napon csak nappal.A horvátoknál valóban létezik zöld folyosó,nem szórakoznak a turistákkal.Elvileg csak hőkezelt élelmiszert lehetne bevinni,de én még nem tapasztaltam,hogy visszeküldtek volna valakit(ugyanis a határ tuloldalán dolgozom).Vannak még további infóim is,majd az újakkal együtt szépen közölgetem őket.
Ha Biogradba vagy lejjebb akartok menni, akkor ajánlom a következő útvonalat: Karlovac-Gracac-Obrovac-Benkovac-Biograd Na Moru.
Ezt az utat már többször is kipróbáltuk és nekünk nagyon bejött! Obrovac egy gyönyörű hely a kietlenség közepén. Idén Trogir a célállomás, és most is erre megyünk. Az út minősége nem rossz(na nem is sztráda!), rövidebb mint Zadar fele(és az sem egy jó út). Knin fele pedig végig a hegyek között mész, erre pedig a tengerparton, ami már egy jó út. Gracac és Obrovac(ill. Zaton) közötti út eléggé meredek a szó minden értelmében! Egyszerre gyönyörű és félelmetes a tátongó mélység!
Igen az ara valamivel magasabb mint a kornyekbeli kempingeke de remelem megeri.
Ha lepcsozetes kialakitasu akkor a mgasabb helyekrol biztosan szep kilatas nyilik a tengerre... Ami meg erdekelne hogy mennyire arnyekos a kemping.Jobban szeretem ha inkabb egy erdore hasonlit a kemping.Szerencsere sok helyen latni hatalmas fenyok altal adott husito arnyekot.
Van a kornyeken elhagyatottabb partszakasz, ahol buvarkodas kozben nagy valoszinuseggel talal az ember zavartalan elovilagot??? Vagy tul sokat kerdezek ? :))
NAhát Titusz, belenyultál. A JEzera Lovisca kempingben voltunk tavaly. Saját öböllel rendelkezik, de mi ott csak egyszer strandoltunk, a LAntana BEach szimpatikusabb volt. Kocsival öt perc. VISZONT
Kemping szuper, színvonal a magas eget verdesi, vizeblokk leginkább három négy darab csillaggal jellemezhető. Bár azt tegyük hozzá, hogy árban egy kicsit magasabb a többinél. Jótanács. Sátor lecövekeléséhez vegyél egy pár darab 150-200-as szöget nagy segítség lehet mivel a talaj összefüggő pala- lap.
Szóval ami nagyon tetszett a kempngben hogy nincs zsúfoltság (mivelhogy a lépcsőzetes kialakítás adja a helyeket)
REcepción angolul- németül beszélnek.
Az egyik kisváros (fene vigye el nem jut eszembe a neve)gyalog sem tul messze a kempingtől Murterbe érdemes kocsival indulni inkább. Esti üldögélésre ajánlom a Kre-kre kávézót, jó kávéval, szokásos tuti horvát fagyival+ Cocta üdítővel.
Hajókirándulásra érdemes benevezni a Kornatira 250 Kn ha jól emlékszem, javaslom az Otac Roko nevű hajót mivel nem a fedélzet különböző részeire zsúfoly padokon kell ülni hanem az átalakított fedélzeten asztalok, székek vannak.
Ha valakit érdekel három *-os hotel/panzió Zadar üdülő övezetében (Punta Mika) a Borik hotelekhez közel, ahol 18 éven alul 50% kedvezmény van, dobjon egy mailt
Meggyoztetek :))) Idaig ugy volt hogy hetfon ejjel indulunk de pont most mondta le egyik utitarsunk a hetfoi programjat igy mar szombat este indulhatnank. Gondolom leginkabb a pentek esti meg a szombati napon kell nagy forgalomra szamitani, ejjel es vasarnap reggel az odafele vezeto uton mar csak nem lesz nagy forgalom :|
petersen:
Kemping valasztasnal fo szerepet jatszik kellemes arnyekos helyen lehessen satrazni, legyen a kornyeken egy hangulatos kisvaros es viszonylag csendes tiszta vizu oblok ahol lehet buvarpipaval merulgetni.
A Krk szigeten a Jezevac kemping nekem nagyon tetszett, valami hasonlot keresek csak delebbre.
Egyenlore meg mindig az internetet bongeszem a legidealisabb hely utan kutatva de eleg remenytelennek latszik a dolog.Ez majdnem biztosan csak lennt fog kiderulni. Murtert mindnkeppen meg akartam nezni tobben is nagyon dicsertek itt a forumon.Csak attol felek hogy a kis sziget miatt zsufolt a tengerpart es ott nem talalom meg a csendes tengerpartomat :))
Kedves petersen, jet-skit tavaly nem láttam. Csónakot(gumi),motorcsónakot lehet bérelni, de nagyon drága szerintem. Korábban ajánlottam Neked egy web-oldalt, onnan veszem az árakat: gumicsónak egy napra 800 kn, motorcsónak 15600 kn/hét(napi árat nem adnak meg)
Mit tudtok arról, hogy az Adrián (Horváto.) milyen vízijármúre kell engedély? Történetesen: ha le akarunk vinni egy olyan felfújható csónakot, amir motort is lehet szerelni, azt használhatjuk-e legálisan, vagy van vmilyen lóerőkorlátozás, oder was?
Ha már lementél Zadarig tudnám javasolni, hogy vedd még rá magad + 60 kilométerre akkor eléred Murter szigetét. Esküszöm megéri. (A szigetre híd visz tehát nincs kompdíj) A szigeten több kempinget találsz (ha jól emlékszem 5-6 van), centrumban, kevésbé centrumban. Mindegyik vízparti, és beszélnek angolul. Fürdésre pedig ajánlom a Lantana BEach néven futó öblöt.
Én is néztem térképet, de nem volt nálam semmi részletes, így kilométereket nem tudtam számolni. Ha Karlovactól mégis a legrövidebb útvonalon akartok a tengerpartra jutni, akkor Senj felé menjetek (onnan aztán Zadar), de készüljetek fel rá, hogy eléggé sokadrendőű (bár azért nyugodtan, de nem túl tempósan) járható utakkal fogtok találkozni. Az adriai főútnak is megvan a szépsége, ahogy hosszan kanyarog a part mellett, folyamatosan váltouik a látkép, hol egészen a víz ellett vezet, hol magasan fölötte!. Vegyetek egy jó autóstérképet, számoljátok a távolságot és az alapján döntsetek!
Nagyon sokat számít, hogy mikor indultok, a szombatot senki nem fogja javasolni itt a topikban, az a turnusváltás napja, sok a turista, és még mindig jobb hétközben, a teherautók között lavírozni, mint állni a több km-es dugóban! (Ha kötve vagytok a szálláshoz, az persze más!) Ha tehetitek, induljatok Bp-ről minél korábban (hajnali 3-4 óra), akkor néhány pihenővel délutánra leértek.
Kedves D.Titusz
Pontosan 640 Km a Budapest-Zadar távolság. Karlovac után én is a Split felé vezető utat ajánlanám mert szerintem a tengerpari sokkal kanyargósabb, bár én csak a Karlobag-Zadar útvobalat próbáltam ki de jobban szédültem tőle mint a hegyi szerpentineken. Egyébként én is a Fishtax által javasolt útvonalat ajánlom, ott igazán a Gracac utáni rész ami egy kicsit meredekebb :-)). Jó nyaralást.
Sziasztok,
Többen megkerestek a kuna Ho. oldalon való vásárlásával kapcsolatban. Az ötletet én is a topicrol vettem Vogel 2001.05.02. 711 sz. élménybeszámolója alapján. Az, hogy mi június 20-án 29,5-ért vettünk kunát még nem biztosíték arra, hogy július, augusztus hónapban is ennyi lesz. Bátraké a szerencse. Üdv mindenkinek.
Én nem láttam sem ejtőernyőzési sem banánozási lehetőséget, bár utóbbiról, be kell vallanom, nem pontosan tudom, hogy mi is az. A piacon volt banán:) Amúgy elég előszezoni hangulat volt még, nem volt az a nagy tömeg.
Most, hogy így mennek lefelé a magyar árak, már tényleg drágább kicsivel.
95: 6.8 K
98: 7.2 K
Nem tudja valaki, hogy ha én kint kártyával fizetek akkor a bank milyen átváltással számolja ezt el?
Éppen tavaly jártunk ott. Mi nem a strandról, hanem egy attól délre lévő öbölből indultunk egy haverommal, hogy egy gumicsónakkal és fejenként egy db evezővel meghódítsuk a szigetet! :-) Tudjátok, az a gumicsónak, ami két személyes, de csak egy evezőpárral továbbítható, szóval ideálisan alkalmas arra, hogy anyu a Balaton déli partján (szigorúan szélmentes időben!) kifeküdjön kicsit napozni benne a parttól 3,57 m-re. Mi meg nekiereszkedtünk az Adriának, a szélfújt, hullámzott is rendesen, szóval kidogoztuk magunkat, mire partra szálltunk! :-) Aztán vissza, a többiek úgy fogadtak minket, mint a konkvisztádorokat! :-) És jókat ugráltunk arról a nemtudommiről, ami a strand közepén meredezik, 5-6 m magas, régebben talán vmi úszómesteri állvány volt, de az is lehet, hogy eredetileg is trambulinnak készült.
Banánozni, ejtőernyőzni lehetett? Tavaly az utolsó napra akartuk hagyni, de pont akkor nem voltak kint, az idén mindjárt az első napokban meg akarjuk ejteni!
Köszönet az írásodért és 16-a után küldök ide egy érdeklődő levelet.
Nagyon kiváncsian várom a Pag szigeti élményeidet.
( akár ide is: charlieb68@yahoo.com )
Krk-szigettel szemben, Novi Vinodolskinál két hete pont 21 fokos volt a tenger. Onnan tudom, hogy a strandon egy német pasi bement egy hőmérővel és szépen megmérte :) Kijött, azt mondta a feleségének, hogy einundzwancig, aztán bement úszni. Ha kevesebb akkor be sem megy? :)
Járt már valaki ott? A stranddal szemben kb 200 méterre van egy kis sziget, rajta egy kis kápolná azonkívül semmi, simán át lehet úszni. A sziget túlsó fele azonban a sirályok birodalma, amikor átmentem szabályosan megtámadtak, le kellett húzni a fejemet olyan közel repültek el fölöttem. Tiszta Hitchcock volt.
Hali nogea!
Pontositok: Bisevoban 20 kuna/fo a barlangkukkantas, ezert ladikkal korbevisznek benne. A 200 kuna/fo ar Hvar-Bisevo-Vis-Hvar kirandulas ara volt, include a 20 kuaval!
Amugy most reggel 8-kor Hvarban 26 fok van, a tenger szep olomszinu, s ESIK AZ ESO! (A fene a CNN-be! DDDD) Horvat tv szerint ez elmulik, 30 fokra szamithatunk. Sajnos itt delen kisse huvos a tenger, aki mostansag jon errefele, 20-22 fokosra szamitson :-(((( Erdekes, Rabac es Krk korzeteben a legmelegebb (mar 2 hete) itt 23-24 fokos! Eza a 20-22 fok kb ilyen: belealssz, hu ez hideg! Hol is vagyunk, mennyiert? Zutty bele! Odabenn mar nem is olyan hideg...
Hali Ibori alias Hvar-orult!
Innen, Hvarbol olvasva Teged, megertem "orultseged". Telleg gyonyoru! DE_Korcula_sem_semmi! Na azert! DDDDDDD
Mellesleg levendulamezo ugyeben felsiker: vizvalaszto gyalog s itt (30 fok) tul sok, amde Napoleon fele leagazas utan leltunk rendesen. Az egesz volgy illatozott. S ha mar valaki Hvarba-Visre eljutott, erdemes elnezni Bisevora. Kiprobalva. No1! A) Kekbarlag a la Capri, B) visszafele Vis partjanal a motoros (20fos) bebujt 1 barlangba, ottan kunkoritott 1 jaratot, s 1 nagy barlanguregben megalltunk. Alattad 15-18 meter kristalytiszta viz, feletted ugyanannyira a barlang teteje, azon kozepen 1 kis lyuk, ahun betuz a Nap, 1 fenyes sav a vizbe, az ragyog, azert nincs sotet, s ebbe a vizbe zutty, fejest - hat az valami szuper furdes volt! Mindez sajna 200 kuna/fo volt Hvar-Bisevo-Vis-Hvar, de megerte.
A tengeren valo lotyoges volt a gratis (jocskan fujt a szel)....
Most nezem: CNN szerint itt esik az eso, kinezek: sut a nap, kb 30 fok... DDDD
Azert Korcsulat keretik szinten szeretni!!!!
Koszi az infot, itt van elottem egy autosterkep ,latom melyik utra gondolsz.Azert gondoltam a tengerparti utra mert a forumot olvasgatva tobben is megalapitottak hogy a levagas lassabb a hegyi szerpentinek miatt, bar lehet hogy nem erre a reszre gondoltak. A terkepen sajnos ez nem latszik, de mivel te mondod, eldolt a kerdes :) Ha meg tudnad mondani hogy Bp-tol hany kilometer lehet Zadar nagyon megkoszonnem.
Tud valaki zadar kornyeken kellemes tengerparti campinget ??
Karlovac még messze nem a tengerparton van, kb. 40 km-re Zágrábtól délre található. Onnan az autópálya Rijeka felé megy, de az kerülő nektek, ráadásul fizetős. Ha Zadar (v. Biograd) a cél, akkor Karlovacnál a "Split" táblát követve kell továbbmenni délre, Plitvicei tavak után 80-100 km-re kereszteződés egy újabb városnál, ott kell a "Zadar" táblát keresni. Most fejből se Településneveket, se kilométereket nem tudok, de holnapra megnézem.
Úgy tűnik, hogy én szombaton megyek Pag-ra egy hétre. 16-a után eressz meg egy mailt nekem, s akkor tudok többet írni, ide, vagy magánba.
Amúgy van olyan honlap, hogy www.pag.hr, angolul is.
Bocs, de valahogy nem tudok linket inzertálni a hozzászólásba.
Megnéztem az általad ajánlott homepage-en a privlaka-i tengerparti apartmant és nagyon tetszik nekem is.
Szívesen megtapasztalnám én is a kis családommal július végén.
Te faxon vetted fel a háziakkal a kapcsolatot vagy telefonon? (mert e-mail címet nem látok ott, ha a Skoblar Sime nevén futó szállásról van szó egyáltalán).
A felszerelése is jó volt az apartmannak? (konyha,hűtő,mélyhűtő stb. érdekelne).
Egyéb Privlakával kapcsolatos infót is megköszönnék. (e-mail is jöhet: charlieb68@yahoo.com címre)
Valoszinuleg Zadar kornyekere mennenk nyaralni talan Biogradba (sok jot olvastam rola itt a forumon, es nincs tul messze a krka-tol sem). A beszamolokbol ugy tunik hogy Budapestrol a Letenye - Zagrab - Karlovac autopalyan vegig a tengerig majd a tengerparton vezet a legkifizetodobb ut. Ez mennyi lehet kilometerben ?? Sajnos olyan anyagi helyzetben vagyunk hogy az sem mindegy :(
Mindenkinek tovabbi jo nyaralast !!!
Nem volt egyszerű, de sikerült elcsípnem az 1000. hozzászólás lehetőségét, igaz kicsit rádolgoztam a cél érdekében. Azt hiszem büszkék lehetünk magunkra, az Utazás témakör legnépszerűbb fóruma lettünk, először lépve át közülük az 1000. hozzászólást. Minket követ még a Prágai és a Hegyek téma, de elsőségünk egyértelmű. Az utazás témakör fórumai oldalán rendszeresen az élbolyban vagyunk, ahol az utolsó hozzászólás ideje szerint sorolnak.
Először is gratulálok Csepp-nek, aki egy ártatlan kérdéssel megindította a társalgást.
Összegyűjtöttem 480 hozzászólás szerzőit, az eredmény a következő lett:
148 felhasználót találtam, vagyis egy átlagos user több, mint 3 hozzászólással büszkélkedhet. A 480 hozzászólás 333 nap alatt gyűlt össze, vagyis naponta átlagosan 1,44, ez kb. annyit jelent, hogy szezonban minden nap friss információval gyarapodtunk.
Gratulálok Fishtax-nak és lborli-nek az dobogó első és második fokáért.
És legvégül további kellemes tervezgetést annak, aki még itthon van, jó utat az indulóknak, kellemes nyaralást az ottlevőknek és szép emlékeket azoknak, akik már hazajöttek és a jövő évi horvátországi utat tervezgetik.
Kedves Fórum tagok!
Most érkeztem meg egy 10 napos csodálatos Horvátországi nyaralásról. Utazás előtt alaposan tanulmányoztam a hozzászólásokat és igen sok mindent tudtam ezekből hasznosítani. Szeretném most a saját tapasztalataimat is megosztani veletek.
Benzin árak: 95-ös: 6,83, 98-as: 7,42, Dizel: 5,43 Kuna.
A határ túloldalán: 29,5 + 2,5% kezelési költségért váltottunk kunát. A tengerparton 100 forintért 2,8 kunát , 1 márkáért 3,7 kunát adnak. A nagyobb boltokban, benzinkutaknál lehet kártyával fizetni, és elég sok helyen láttunk bankautomatát is. Mi Visa Elektron kártyával nagyon jól elvoltunk.
A szállást interneten keresztül kerestem és foglaltam le: http://ljeto.com.
Zadartól 20 km Privlakan laktunk közvetlen tengerparti apartmanban 20DM/nap/fő. A szállás kitűnő, a házigazdák nem ott laknak és a tengerpart homokos.
Plitvicen a belepő: felnőtt 60, gyerek 40 kuna.
Egésznapos hajókirándulás Kornatira : felnőtt 240, gyerek 120 kuna. A hajón adnak kaját és üditőt.
Krka: Skradinból hajóval (minden egész órában induk) visznek Skradinski buk -ig. Itt kell a belépőket megváltani felnőtt 40, gyerek 25 kuna. (Skradinski buk-ból minden félórában indul vissza hajó Skradinba.) Skradinski buk-nál lehet fürödni tehát érdemes úgy készülni.
Egyszerűen fantasztikus volt, és bár most voltunk először Horvátországba azt hiszem ezentúl sűrün megfogunk itt fordulni.
Irigylek mindenkit akinek még csak most kezdődik a nyaralása
DUBROVNIK és környéke
Ha tud valaki tájékoztatást adni apartmanokról esetleg kempingekről, arra kérem ne habozzon megosztani a nagyközönséggel. Ketten mennénk ezért egy kicsit tartok attól, hogy a négy személynek ideális ár kicsit drága lesz. Vannak megfizethető kétszemélyes apartmanok? Vagy érdemesebb kempinggel próbálkozni és esetleg motellel? Minden tapasztalatra kíváncsi vagyok.
(Ha a montenegrói tengerpartról írna valaki valamit azt is megköszönném)
Kedves petersen,
mi apartmanban laktunk, ezért a kempingeket nem nagyon ismerem. Korcula városban van egy nagy, átsétáltunk rajta, rendesnek látszik. A vizesblokkba nem mentünk be. Azt hiszem, kempingekkel nincs túlságosan jól eleresztve a sziget, pár kisebb magánkempinget láttunk még.
A part általában sziklás, kivétel: Lumbarda, ahol homokos.
Amit nem szabad kihagyni: Korcula város (mini Dubrovnik), Pupnatska luka (ez egy öböl, ahova érdemesebb gyalog lemenni, ha nem terepjáróval mész). Vela Luka a másik nagyobb város, hát...ki lehet hagyni.
Vannak befizethető kirándulások Mljet szigetre, Lastovo szigetre, ezek áraira nem emlékszem.
Ajánlom figyelmedbe a www.korcula.net címet, itt minden fontos információt megtalálsz, kompmenetrendet, árakat stb. Figyelmedbe ajánlom a képeket.
Tara
Köszi segítséged, asszem nem erre gondoltam. Mi le akarunk menni autóval(gondolom Split) ameddig le kell és csak átkompozni a szigetre. Ez érdekelne, hogy mennyibe kerül, mennyi idő, honnan indul a komp stb.
Kempingekkel mennyire van a sziget eleresztve? Arról esetleg van infód hogy milyenek? Márminthogy vizesblokk stb. Alapvetően mi kempingezni szeretnénk, de azért olyan helyen ahol a normál körülmények megvannak.(ha esetleg többe is kerül)
A másik, ahogy néztem a sziget térképét több város található. Ezek mennyire "turistásak"?Értem ezalatt a pozitív ill a negatív oldalát is a látogatottságnak.
Van valami olyan a szigeten amiről úgy gondolod, hogy feltétlen látni kell?
Mindenhol sziklás a part? Befizethető hajókirándulás, egyéb lehetőségek?
Halló petersen,
tavaly is Korculán voltunk apartmanban és idén is odamegyünk. Egyszerűen csodálatos volt.
Szállást az interneten kerestem és e-mailben foglaltam, a valóság legalább olyan szép volt, mint a képek.
Rijekából hajóval mentünk, este 8-kor indult, másnap délben értünk oda. 4 főre plusz autó couchette-ben oda-vissza kb. 80 000 Ft volt a jegy és Budapesten meg lehet venni a MAHART tours-nál. Apartman-árak : 25 DEM/fő/nap.
A sziget gyönyörű, de nincs nagyon kiépítve.
Nem tudom, mire vagy kíváncsi, kérdezz. (itt, mert a levélcímem nem működik).
Üdv Tara
Augusztusban megyünk Korculára,van valakinek tapasztalata, hogyan lehet eljutni legegyszerűbben?
Mik a kompárak? Melyik komppal célszerű?
Korculáról szívesen vennék minden infot segitséget.
Előre is köszi
Olvastam lejjebb valakinek problémája volt a kemping mellékhelységekkel. JAvasolnám Murteren a Jezera Lovisca kempinget. Igaz nem a legolcsóbb, (sajna árat nem tudok) de a mellékhelységek valahol a három és a négy csillag között ingadoztak. Ezen kívűl bolt étterem stb. És a kemping saját öböllel rendelkezik, ha esetleg valaki nem szeretné az agyonzsúfolt közstrandokat
Szeptember 2-án vasárnap este lenne az első éjszaka és 12, vagy 13 éjszakát töltenénk el. Azért szeretnénk kettő apartmant, mivel a gyerekek külöm szobában aludnának. Amennyiben az ár magas lenne, úgy a nagyobbik apartmant választanánk. Luxi! Valóban jó az apartman? Milyen messze van a strandtól és az óvárostól? Hűtő van? El ne felejtsem; mennyibe kerül?
Szerintem marhaság. A világon semmit nem néznek a határon, egy fél disznót is átvihettünk volna. Volt valami korlátozás papíron a húshiszti miatt, de június 1 től azt is feloldották úgy tudom.
Úgy vettem észre, az autóklub egyetlen használható szolgáltatása a sárga angyal, amúgy információ szempontjából elég gyengék, beszélnek össze-vissza ami éppen eszükbe jut, vagy már rég elavult infókat adnak meg.
Vasárnap indulok HO-ba, ezért minden info jól jön. Legnagyobb gondom, hogy mi a helyzet a határon - húsügyben. (tudom, volt már erről 1 info, de hátha van más tapasztalat is) A lényeg, hogy az Autoklub-nál bepánikoltattak: minden elkoboznak, kutyával kerestetik a kocsiban a húst, és épp csak le nem lőnek, ha találnak valamit - namármost, gondolom, hogy ez így nem teljesen igaz, de azt sem akarom, hogy fölösbe vásároljak :-)
Thnx,
Most is csak ismételni tudom magamat - már nagyon sokadszor: Mi szinte mindig úgy megyünk már 10-11 éve, hogy nem foglalunk előre szállást, hanem kinézzük, hová szeretnénk menni, korán(!) elindulunk, hogy legyen időnk napközben helyet keresni. Eddig csak egyszer, 2 éve Makarskán jártunk úgy, hogy kényszerből aludtunk egy éjszakát valahol, mert már sötétedett, de másnak találtunk egy szuper apartmant.
Július vége még abból a szempontból jó, hogy a nagy szabadságolások csak augusztusban indulnak, még nagyobb az esély szállást találni.
Pagon még nem jártam, így csak a szállásról tudtam írni, talán jön vki nagyobb helyismerettel.
emericius, kezdésnek olvasd el a 238-258. közötti hozzászólásokat, ott volt szó már Primostenről, remélem, találsz benne számodra hasznos információkat! Biztos lesz utána is kérdésed, tedd majd fel!
Ůj vagyok a topicban és igyekeztem mindent átolvasni. Gratulálok a topic színvonalához minden érdekeltnek.
Július végén indulunk Sibenik környékére csavarogni és relaxálodni egy hétre. Interneten kinéztünk magunknak egy ígéretes helyet Primostent. Járt valaki mostanában arra és milyenek a benyomásaitok a helyröl?
Arra hajtunk, hogy egyszerüen csak megérkezünk és keresünk szállást ott helyben, valami fizetövendég apartmant. Kell vajon attól tartanunk, hogy nem adódik választék és minden foglalt?
Sajnos Zagrabban es a kornyeken sincs semmilyen kemping, noha a tavalyi terkepen volt jelolve harom. Szoval ne is keresgeljetek. Vagy harom orat toltottunk el a keresessel tavaly, aztan a vege az lett, hogy felmentunk varos fole magasodo hegyre es ott aladtunk kocsiban.
Nagyon klassz esti kilatas fogadott a varosra es meg a Danubiust is be lehetett fogni.
Az általam említett házban egy 5 és egy 6 személyes apartman van. Mindkettőben van 1 fürdő, konyha és 2 ill. 3 külön hálószoba. Kb két hét múlva megtudom kérdezni, hogy van-e hely és mennyibe kerül szepemberben( szerintem lesz hely). Megkérlek szólj rám majd akkor, hogy ne felejtsem el. Írd le azt is, hogy pontosan mikor és melyik variációban mennétek. Ha egyet vesztek ki, biztosan olcsóbb lesz, mintha 4 ember számára veszel ki 11 fős szállást.
Nagyon (!) nem illik. Majdnem olyan, mintha textiles kempingben lennel meztelenul.
(Na jo, annyira azert nem sulyos, de tenyleg nem illik, csak ha hideg van. :-) )
Tavalyelott lattam Baska mellett egy nagyon kellemesnek tuno campinget (asszem Bunculuka-nak hivjak),ahol szivesen nyaralnek.Egyetlen hibaja hogy nudista.Ha egyedul mennek nem lenne problema de egy barati tarsasaggal leszek.Szerintetek mi tortenik ha az ember egy nudista campingben vagy strandon ruhaban tartozkodik. En meg nem voltam de szivesen vennem nudistak velemenyet errol. Csak csunyan neznek vagy ki is dobnak?? Valoszinuleg nem is fogunk a camping strandjan sokat tartozkodni mert buvarkodni megyunk, valoszinuleg a kozeli kihaltabb obloket fogjuk jarni.Mit gondoltok , nezzek inkabb masik campinget ???
Rovinjból naponta tavaly naponta volt szárnyashajó járat Velencébe, reggel indul este jön, az árára sajnos nem emlékszem, de utazási irodákban érdeklődj.
bübüke,
Rovinjban legalább három kemping van. Néhány éve voltam a város észak-keleti oldalán lévőben, a partról látszott az óváros. A WC-t zuhanyzót szinte folyamatosan takarították, meg is látszott rajta. A díjakra nem emlékszem, de a sátorhely díjárt akkor minden járt: sátorhely, lakókocsi, áram, kutya stb.. Mi két kicsi sátorral voltunk és így egy helyet kellett csak fizetnünk. Az árára nem emlékszem, de akkoriban sátorozós korszakom volt és olyan elfogadhatónak találtam. A hely tele volt fákkal, árnyékos volt, lehetett parázson sütni a tűzrakóhelyeknél.
Van egy másik hely a város másik oldalán is,de arról semmit sem tudok, csak láttam, hogy ott van. Van egy FKK is szintén az észak keleti oldalon van, de az elsőn túl.
Kedveseim!
Még mindig várok ötleteket/tapasztalatokat kemping-ügyben... Különösen érdekel Rovinj környéke!
Hálás köszönet minden segítő kispajtásnak...:-))
Szívesen írnék én is élménybeszámolót ebben a topicban nyaralásom után. Ehhez azonban a segítségetekre is szükségem lenne. Július vége felé mennénk(2 felnőtt+ 1 gyerek) Pag szigetre. Erről a szigetről eddig kevés infót találtam itt.
Aki tudna felvilágosítást adni arról pl. hogy kapok-e apartmant ott helyben, ha nem foglalom le itthon előre vagy arról, hogy melyik részére érdemes menni a szigetnek (valami csendesebb rész érdekelne), kérem segítsen. Minden Pag-gal kapcsolatos infóért hálás lennék.
Előre is köszönöm.
Nagyon jól választottatok, mert Trogir Horvátország egyik legszebb városa. Az esti városnézés nagyon hangulatos, olyankor van csak igazán élet, semmiképpen ne hagyjátok ki. A halpiacot is érdemes megnézni, és legalább egyszer felkelni korán reggel, ugyanis maximum 9 óráig van, de ekkorra már a tengeri herkentyűk már nem a leggusztusosabbak. A Ciovo szigetről jövet a híd után rögtön balra található, de érezni fogjátok, meg látni is. Feltehetőleg a Ciovo szigeten lesz a szállásotok, ugyanis az apartmanok zöme ott található. Itt az utcák szűkek, meredekek, kanyargósak, könnyű eltévedni is, ha nem teljesen egyértelmű a cél. Az óváros részben van néhány múzeum is amit esetleg megnézhettek. A Krka vízeséshez is feltétlenül menjetek el, gyönyörű látvány, és fürdeni is lehet ott.
Autóbérlésről nem tudok, de az nem azt jelenti hogy nincs, de robogót biztosan tudtok kölcsönözni.
Hello,
hazaertem, nincs nagyon mar kedvem irogatni, ezert belinkelem a HIXes hozzaszolasom:
Hello Autosok,
veget ert hagyomanyos evi benzinpufogtatos akciom.
Akit nem erdekel, nyomjon par kover PgDn-t, nem leszek rovid.
Jun 15-en 6:00-kor indultam dallamos nevu Autommal, baratnommel
es tele 380 liternyi csomaggal. Egy ora mulva atleptem a szlovak-osztrak
hatart suru irgumburgumozas kozepette, mert kifolyott a kave :-)
Eisenstadton keresztul gond nelkul fellottem magam az A2-s palyara,
igy pillanatokon belul mar Graz elott faltam a sult csirket. A parkolok
nagyon szepen rendben vannak tartva, sehol egy eldobott szemet vagy
koszos klotyo. Graz utan parszor vegsebesseg meres kovetkezett,
a 210-et csak nem tudtam kicsavarni az autobol, igy szemre 205-207
km/h kozt lehetett a mutato. Az A2-n nagyon korrekt mindenki,
egyetlen incidens sem tortent, nem ugralnak ki, nem versenyznek, nem
szemetkednek. Klagenfurt varosa nem lesz a kedvencen soha, egesz
varost bejartam 3x, mire megtalaltam a szloven hatar fele vezeto utat.
Azert valasztottam ezt az utat, mert a kollegam egyszer veletlenul erre
tevedt, es ova intett, nehogy arra menjek, mert 15%-os emelkedok es
egyeb finomsagok vannak arra. Az atkelo eszmeletlen szep, a 15%-os
emelkedo tenyleg finom, egesz uton visszakettes - gazfroccs - satu,
mindkettonk arcan vigyor. Ismet csak az autom dicsertem, hat ezt az,
amiert megerte kiadni azt a rakas penzt. Szlovenia arrol hires az
utazo katalogusokban, hogy a sebesseg tullepeseert akar 45000 Ft is
lehet a buntetes, igy peldasan, eloirt+10 km/h-val megindultam
Ljubjana fele. Nemsokara autopalyara ertem, ahol potom 3 markaert
tovabbengedtek. A rendoroktol valo felelmem picit elparolgott, igy a
sztradan tartottam a 150-es tempot. Mindenki korrekt volt, minden ugy
mukodott, ahogy a nagy konyvben meg van irva. Ljubjanaba nem mentem
be, meg 3+4 marka elleben 14:00 orakor leparkoltam Trieszt kikotojeben
5000 lira/2 ora elleneben. A hataron nagyon csodalkoztam, mindenhol
kedvesen neztek a szlovak utlevelunkre, a csomagtartot csak az osztrak-
szloven hataron neztek meg (1 pillantas), mashol csak intettek, hogy menj.
Triesztben a forgalom verbeli olaszos, a kikotonel vezeto 2x2 savos uton
3+3 auto + 2-3 motoros gond nelkul elfert. A trieszti ember nem gyalogol,
ott ami benzin elleneben elindul, az ott van az utcan. Rengeteg auto, es
mino gyermeki orom - minden 3. auto Alfa :)) Eleg hamar megszoktam a
tolakodo stilust, 20 km utan mar en voltam a legpofatlanabb, de senki nem
tort ossze, mindenki mosolygott, integetett vidaman, nagyon jol ereztem
magam az enyhe kaosz es a 35 fokos meleg ellenere. Egy nagy seta utan
megkerestuk Miramare kastelyat, ami kulon muveszet volt, mert biza
egy budos tabla nem mutatta, hogy hol lehet. Ehhez kapcsolodik a foutcan
valo megfordulasom is, minek kovetkezteben 2 percre leblokkoltam fel
Trieszt forgalmat, de hat ha en fordulni akarok... Ennel huzosabb csak az
volt, mikor Triesztet el szerettem volna hagyni. Szivemhez nott a varos,
de mar ideje volt menni. Csakhogy minden ut Velencebe vezet. Indulok
balra - Venecia. Indulok jobbra, fel, le, minden tablan Venezia. Megallitom
a taxist, aki mutatja, hogy arra menjek, ahonnan jottem. Mondom neki,
hogy ott azt irjak Venecia. Jot rohog, es azt mondja, nyugodtam menjek,
3 km utan elagazas. Ahaaaa. Par pillanat mulva mar Szloveniaban
kukkolok egy 1.3-as Kadett, bolognai rendszammal, megy, mint az allat
a kanyarokban. Nosza utana. Ovatosan, mert baratno allergias a kanyarban
nyerito gumikra. Lassan kitapasztalom, hogy a tilto tablak 60 felett
mind kamuk, ezeknel a +30 km/h nem gond. Az 50-es tablara erdemes
figyelni, ott vagy hajtu jon vagy egyeb brutalitas. Eszre sem veszem es
mar a hataror integet, hogy masszak mar, nem erdekli az utlevelem.
Megerkeztem Horvatorszagba. Rijeka egy kopes, buzi egy varos. A gyalogos
az ur, az autosok mind tokolnek, alig masznak a 3 savban. Ekkor mar
gondolkodtam, hogy de jo lenne egy kis kave, Alfa ide vagy oda, kezdek
faradni. Mento otlet: aludjunk par orat egy benzinkuton. Mobilis klotyo
undorito, kaja 0 valasztek, kavetol elment a kedvem. Kamionok tul
hangosak, nem alszunk. Ejjel 1 ora, mar tenyleg lezarodik a szemem.
Utanam van 890 km es egy varosnezes. A szerpentin visszakettes-
gazfroccse mar reg nem erdekel, amugy is megeloztem mindenkit, meg
mar kezd unalmas lenni ez az egesz igy 19 ora utan. Aludni akarok!
Elso hegyi parkoloba leallok, mar horkolnek is, mikor rajovok, hogy felek.
Rossz erzesem fokozza, hogy egy oreg zsiga fekez le mogottem. Uldozesi
maniam fojtogat, gyerunk innen. A fel ora csukott szemes merenges
viszont segitett, 50-60-as tempoban meg kepes vagyok 80 km-t megtenni
3 ora elott par perccel begurulok egy panzio parkolojaba es mar alszok is.
Ekkor mar valoban ereztem, hogy kockaztatok, ha tovabb megyek, bar
meg egy szazast gond nelkul elmentem volna.... 5:00-kor arra ebredtem,
hogy kialudtam magam, friss vagyok, mint egy nyuszi. Sietsegre nem volt
ok, igy szep lassan megreggeliztunk, es elindultunk. Tekergettem picit a
kormanyt es maris Zadar felturt kulvarosaban voltam. Termeszetesen a
Sibenik fele vezeto ut volt leginkabb felturva, illetve le volt zarva. Kinn a
nyil, kerulo ut. A nyil utan keresztezodes, de tovabbi tabla sehol. Egye fene,
sorra kiprobaltam mind a 4 utat, de mind a 4 eszakra vezetett, en meg
delnek akartam menni. Most mi legyen? Maradt a paraszti logika - nezzuk,
hogy van a part es hagyjuk a tablakat a fenebe. Bemasztam a varoskozpontba,
megneztem, hogyan vezet a part, versenyeztem egy jot egy nemet Focussal
(a marha az ut vegen behajtott valami maganhaz udvarara, mert nem tudott
megallni, de neki lett igaza, nem tudtam leterni, legyen boldog vele...). Onnan
mar nem volt gond es nemsokara mar a Vranske-i to partjan kajalgattam.
Onnan mar csak tenyleg egy paraszthajszal Split, ahonnan meg egy kopes
Makarska, ahonnan 5 perc Podgora. 13:52-kor, 1299 km es 32 ora utan
leparkoltam a hotel Meditteran elott.
18-an eltunt a nap, ugy dontottunk, turazunk egyet, ha mar furodni nem
lehet. Horvatorszagbol mar eleget lattunk, irany Bosznia. Delnek indultunk,
majd Mali Prolognal gond nelkul atjutottunk a BH-ba. A katolikusok hires
zarandokhelye, Medugorje megmaszasa utan Mostar volt a cel, hogy
elborzadjunk egy kicsit az emberi kegyetlenseg muremeke lattan. A
bolhapiacon aszerint aruljak a toltenyhuvelyt, hogy horvatot, albant vagy
szerbet, bosnyakot oltek-e vele. Nem is maradtunk sokaig, Vinjani
Gornji-nal visszamentunk HO-ba. (Egyebkent BH-ban vannak
szvsz a legszebb nok a vilagon, allitom nincs parjuk sehol. Ami meg erdekes,
hogy minden 2. auto Mercedes. Volt olyan, hogy 10 parkolo autobol 8 Merci
volt. Ezen kivul sok a Golf 1-2, ujak kozul a Golf 4, BMW, Audi. A horvatoknal
inkabb a Renault 4 dominal, a rendorok Golf 4-el jarnak. A turistak kozul
foleg a csehek dominalnak, aztan a nemetek, szlovakok, magyarok,
lengyelek, de lattam dan autot is.) A visszaut sok atkozodasbol
allt, 50 km-en keresztul egy rakas falun atmentunk ugy, hogy sehol egy
tabla, fogalmunk sem volt, hol jarunk, megtalaltuk viszont a Voros es Kek
tavat, amely eszmeletlen gyonyoru es addig nem is hallottunk rola.
293 km-es mini kirandulasunk vegen elhataroztunk, hogy masnap is
turazunk. Az ido bennunket igazolt, igy el is indultunk a Biokovo hegyseg
legmagasabb csucsara - Svati Jure 1762 m - 15 kuna elleneben 25 km-es
uton autoval mehettunk a csucsra. Termeszetesen egy savocska vezet fel,
igy az utikonyv csak profiknak ajanlja ezt az utat. Volt is gond boven,
1700 meter magasan tokig kodbe burkolva (5 metert nem lehetett latni)
60-70 metereket tolatni a szerpentinen, hogy elferjenek a szembol jovok...
Jo kis buli volt, sajnos a kod (felhok) miatt csak 1500 m-es magassagban
volt erdemes fotozni. A 3. rossz napot Dubrovnik meglatogatasara aldoztuk,
ami ismet BH-n keresztul vezet, ok is kaptak Neum kornyeken egy kis
partszakaszt, ne maradjanak tenger nelkul. Itt erdemes tankolni, sokkal
olcsobb, mint a horvat benzin, en persze tele tankkal jartam arra :o))
A Podgora-Dubrovnik tavolsag 165 km, az en tempommal kerek 2 ora,
busszal 2,5-3 ora egy megalloval. A bosnyak szakaszig egyetlen egyenes
szakasz van csak, ahol ugyesen kiszurtam a sebesseget mero rendoroket,
igy folytatodott a buntetlen szaguldozas. Dubrovnik teljesen tele volt,
csak fizetett parkoloban tudtam megallni (3 hely volt ott is csak...), ami
6 orara 30 kunat jelentett. A kovetkezo 1 het szuper napos volt, igy autos
elmenyem nem sok volt.
25-en 11:00-kor indultunk haza, eleg furcsa modon terveztem be az utat.
Fogtam a terkepet, es Podgorat osszekotottem egyenes vonallal Karlovac
varosaval. Az utvonalat kijegyzeteltem a kormanyra ragasztottam es
indult a rally. Nagyon jo dontes volt, hosszu egyenes szakaszokon, jo
minosegu aszfalton, teljesen egyedul autoztam 140-150-es tempoval
olyan utakon, amit a terkep csak apro sarga vonallal jelolt. Plitvice
kornyeken mar egesz jol besurusodott a forgalom, itt egy kis gondom is
akadt - termeszetesen egy nemettel. Kb. 60 km-en at mentem mogotte
jocskan lemaradva, neztuk a felegetett, lerombolt hazakat, nem siettunk,
igy megfelelt az o 70-80-as tempoja. Aztan meguntam a dolgot es az egyik
emelkedon nyomtam egy koveret, o is ralepett. 130-ig nyorsult a 323-al,
nem akart beengedni, mikor szembol megjelent egy Audi. Ekkor mar
atleptem a 150-es sebesseget, az Audi meg lassitott, igy megeloztem a
szemet dojcsot, csak a zagrabi Audis intelligenciaja fogott vissza, hogy
ne nyomjam ki a szemet szemet... Na mindegy, ilyen tajakon nem illik
duhongeni, amugy sem volt veszelyes a dolog. A tavaknal fel orat alltunk,
majd elindultunk Karlovacba. Innen 15 kuna elleneben sztradan mehettunk
Zagrabig, amit 180-as tempoval par perc alatt abszolvaltam is. Innen
Varazdin fele vettuk az iranyt, az autopalyan ujabb 10 + 10 kuna elleneben
19:20-kor megerkeztunk a letenyei atkelore. Ami erdekes, hogy az auto-
palyan majdnem 100 km-t mentem ugy, hogy nem talalkoztam autoval....
Letenyet inkabb hagyjuk, egy utolso lepusztult atkelo hatalmas godrokkel,
de gyorsan atengedtek. Tiszta elvezet volt, mikor az egyik savban kamionok
parkoltak, az en savomban meg 10 m-el elottem kibukkant egy szemben
jovo kamion. A baratnom meg 15 perc utan sem tudott rendesen beszelni...
Zalaegerszeg fele vettuk az iranyt, a varosban az utak rettenetesek, de
a naplementeben egesz jo volt a jegenyekkel ovezett egyenes utakon menni.
A sebesseghatart igyekeztem 100-110 kozt tartani. A 8-as utra terve rank
esteledett, majd Veszprem elott a 83-ra terve majdnem elutottem egy
frilajfos Fordot es egy oziket, igy a tempo 100-ra esett vissza. Egy kimond-
hatatlan nevu faluban olyan 150-el megelozott egy Audi, olyan gyorsan
ment, hogy a szele felgyorsitott 80-ra :)) Vamosszabadinal atleptem a
magyar-szlovak hatart, 23:30-kor hazaertem.
Az egesz ut 2962 km-re sikerult a tervezett 2000 helyett, 213,16 liter
benzin fogyasztottunk el, ebbol 44,8 liter szloven 98-as, a tobbi 95-os.
Az atlagfogyasztas 7,196 liter / 100 km. A szloven 98-at azert hangsulyoz-
tam ki, mert akkor a fogyasztas 6,72 atlagra jott ki!
A turanak koszonhetoen 7 honap utan mehetek is a 20000-es ellenorzesre.
Az ut soran annyi bogar es lepke lelte automon a halalat, hogy 2 meteres
tavolsagrol nem lehetett megmondani, van-e az auton kodlampa :)))
Nagyon roviden ez minden
Csaba
AR 146
----------------
a mult szombattol mindennek felment az ara 30-50%-al. Horvatorszag csodalatos, de Egyiptommal hasonlitva baromi draga. A Forma 1 alatt 3 kolat ittam majd 1200 Ft-ert. A kaja nagyon egyhangu volt, ugyanaz a cevabcici hus korbe korbe, csak egyszer golyokent, hurkakent, ... koretet sem tudnak kesziteni, gyakran adnak pommes frits-et (fuujj). Zoldseggel, gyumolccsel sporolnak kemenyen. A fagyijuk nagyszeru, 1 gomboc 3 KN, de akkora, mint 3 itteni gomboc. A kedvencem a Monika Lewinsky volt. Apartmant legolcsobban 16 DM / fo / ej aron sikerult szereznem konyha nelkul, amugy 20 DM / fo / ej aron vannak (Podgora). Hirtelen ez minden...
Tavaly ugyanezt csináltuk, vonattal Splitbe, onnan busszal Trogirba, vonat érkezés után 15 perccel már a buszban ültünk, kb fél óra Trogir.
Splitben a buszállomás a vasútállomás előtt közvetlenül. Kb minden félórában megy busz Trogir felé.
Trogir buszállomáson szálltunk le, onnan mentünk valami helyi járattal a kempingig.
Sziasztok!
Van valakinek használható infoja az isztriai buszközlekedésről? Rijekából szeretnénk valahogy lejutni Rabacba/Rabacra, de eddig még semmilyen jo megoldást nem találtunk (persze nincs autónk).
Szóval:???
Végül is egyéni dolog, hogy ki mennyit kaját akar pakolni, de szerintem a sörön meg kenyéren kívül mindent érdemes vinni ha befér. Mi is apartmanban voltunk, lehetett főzni, hűtő is volt. Rengeteg kaját vittünk, konzervek , tészta, csomagolt felvágottak, krumpli, ásványvizek, tartós tej stb-stb. Így ott alig költöttünk vmit kajára és lényegesen olcsóbban kijöttünk, ha mindent ott veszünk meg. Minden drágább és ha számít a lóvé akkor megéri vinni.
Az eddig leírt árakat nézve lehet, hogy naiv a kérdés, de van olyan enni- innivaló, ami nem annyira drága kint ahhoz, hogy érdemes legyen kivinni? Apartmanba megyünk és jó lenne tudni, hogy mi az, amivel nem érdemes tölteni a csomagtartót (zöldségfélék, gyümölcs, tészta, rizs, konzerv, stb.)
Előre is kösz a segítséget!
Szia LUXI! Mi is jövő héten megyünk Trogirba, egy tengerparti apartmanba. Július 3-tól 12-ig. :-)))Vonattal megyünk Splitig, onnan még nem tudom, hogy jutunk el Trogirba. Ha esetleg tudsz valami infóval szolgálni, nagyon örülnék neki! :-) Ahogy olvastam Ti már máskor is voltatok ott! Milyen hely? Van valami speciális dolog, amit jó ha tud az odautazó? Köszi!
Ambrózia.
A rijekai buszindulassal kapcsolatban: mi tavaly voltunk Losinjban, oda is Rijekabol mennek a buszok. Ugy lattam, hogy gyakorlatilag orankent-ketorankent mennek mindenfele iranyba buszok. Mi epp lekestuk a 4 orasat, de
volt 6-kor is. Gondolom Porec is hasonloan mehet, de persze biztos nem vagyok benne.
Láttam egy helyen a robogóbérlés árakat, lehet hogy nem egészen pontosan emlékszem, valahogy így ment:
1 óra: 40 K
3 óra: 100 K
6 óra: 150 K
12 óra: 240 K
Talán érdemes megnézni a www.htz.hr web-oldalt(a Horvát Idegenforgalmi Hivatalé),angolul és németül találhattok rajta hasznos (?)információkat.
A horvát autóklubé www.hak.hr, de sajnos nekem használhatatlan, mert csak horvátul olvasható.
Megtudtál valamit a Rijekából Porec-be való eljutásról, mert én is pont erre lennék kiváncsi, hogy mikor és honnan indul onnan busz. Ha megtudsz valamit, kérlek tedd közzé.
Köszi
Bocs, a 31 ft os Kuna lehet, hogy félreértés volt. Én vezettem és az egyik utasom látta egy bódéra kiírva nagy betűkkel még Letenyén, és könnyen lehet, hogy ez a vételi ár volt amennyiért az átjövő horvátoktól veszik.
Mi Pesten 36, valamennyiért vettünk a Nagymező utcában.
Megtaláltam a cetlit amire felírtam néhány árat.
Benzin 95: 6,8 K
Benzin 98: 7,43 K
Üveges sör 3,6 - 4 K + üveg 5 k (visszaváltás blokkal)
Csapolt sör korsó: 10 K
Fagyi: 4 K
Kávé: 5 - 7 K
Péksütemény: 5 K
Burek: 9 K
Paradicsom 1 Kg: 14 K
Barack 1 Kg: 16 K
Kenyér 1 Kg: 5 K
Tej 1 l: 6 K
Ásványvíz 1 l: 6 K
(Ezek főleg bolti, piaci árak, strandon központi túrista helyeken, éjjel-nappaliban lehet picivel több)
Étterem: átlagos főétel körettel: 35 - 50 K körül
Bélyeg Mo ra: 3,5 K
Képeslap: 2 K
KRK szigetre híd: 10 K, vissza is 10 K
Pulatnál hajóút a kis szigetre kolostor múzeum látogatással együtt: 15 K (A múzeum vasárnap zárva)
1 órás hajókirándulás Pulatnál: 25 K
Nagyobb hajókirándulások időtől, útvonaltól függően: 80 -100 -120 -150 K
Plitvice belépő: 60 K gyerek 40 K
Senj várbelépő: 15 K
Sziasztok!
Folyamatosan figyelemmel kísérem a dumcsit. Jövő héten indulnak a nővéremék, augusztusban pedig mi is. Cél Trogir és Pisak. Szeretnék csatlakozni az infokat kérők táborába! A 31 Ft-os kuna biztos hogy eladási és nem vételi ár?! Túl jól hangzik! Mi mindig a közvetlenül határ(Letenye-Gorican) túloldalán (Horvátországban) szoktunk váltani kunát. Idáig mindig ott volt a legolcsóbb, ráadásul ők éjjel-nappal nyitva vannak. Ez egy kis bódé a benzinkút előtt kb. 50-100 méterrel. Ha valaki itt jár, írja meg, hogy ott mi az eladási ára a kunának! lakos infoi nagyon hasznosak! Ha tudtok írjatok konkrét árakat, hogy mi mibe kerül! Itt elsősorban élelmiszerre gondolok, mivel apartmanba megyünk, és mindent nem tudunk itthonról vinni. Tudja valaki, hogy idén lehet-e fürdeni a Krka vízesésnél? Tavaly nem lehetett, mert sokan voltak, de lőtte nagggyon király volt! Ha érdekel valakit, Trogirban tudok egy nagyon tuti apartmant, már többször voltunk ott. Júli 3-12-ig és augusztus 12 után van még náluk hely. A második ház a tengerparttól. Mi négyen megyünk, és így 90+6 DM/éjszaka.
Mi már nagyon várjuk!!!
Mindenkinek jó nyaralást!!!
Ha a cel, hogy minel elobb a tengerpartra erj, akkor nem javaslom Szloveniat, a legutobbi hirek szerint Letenyetol vegig autopalya van, ennel gyorsabb nem lehetsz. A benzint miatt esetleg erdemes meggondolni ha nem sietsz.
Egyetertek viszont IstraFun es Trila velemenyevel, hogy Szlovenia csodalatos orszag es erdemes megnezni. Kb 10 eve nyaraltam ott ket hete pedig raftingozni voltam a Soca-n. Gyonyoru kornyek, kedves emberek, tisztasag meg ilyenek. Az etteremben 14DM volt egy leves-pisztrang-sor ebed, DM-ben fizettunk es visszaadni is tudtak markaban, masnap ajandek itallal vartak, pedig tudtak, hogy indulunk haza. Nagy elmeny volt az is, hogy eso utan az utakon, meg mindenfele tiszta viz folyt, nem pedig az a saros le, ami nalunk szokott. A Triglav nemzeti park maga csoda a magunkfele nem-hegyi nepeknek.
A Soca folyohoz egyebken Austria-Olaszorszag-Szolvenia utvonalon mentunk, vegig autopalyan. Az ilyen utakra en jobb szeretem a kulon idopontot, mert ha en elindulok a tenger fele, akkor nem szivesen allok meg, legyen barmilyen szep is az a hely.
Egyetértek. Ezek mellett talán a benzinárakat is érdemes még figyelembe venni, ami Szlovéniában kb. 25 %-kal alacsonyabb, mint Magyarországon és 35 %-kal, mint Horvátországban.
ja igen a benzinkutakrol: eleg ritkan vannak es altalaban bezarnak 10kor es csak reggel 7kor nyitnak ki. Persze ez csak a kisebb kutakra igaz. Az autopalyak mellett nincsenek, csak ahol nagyobb varosok vannak. Igaz egy atlagos benzintartallyal (50-60l) eleg messzire el lehet jutni, ha megtankol az ember meg Letenyen. A hatar tulso oldalan is van egy benzinkut.
Azert a fogyasztasnal be kell szamolni, hogy eleg sok hegyes utszakasz van, ahol tobb a fogyasztas.
Pl. Zagrabtol Karlovacig csak emelkedik az autopalya, aztan Karlovac utan is van egy eleg jo kis hegyi szakasz es Aki Dalmaciaba megy az sem ussza meg :o) De erdemes, mert az Adria csodalatos!
hat ez attol fugg ki hova tart es honnan indult. Ha Budapest felol mesz akkor mindenkeppen Letenyenel menjel at es onnan autopalya van vegig, kiveve Varazsdtol kb. 30 km ahol vissza kell menni a regi utra. Itt nagyon vigyazzon mindenki, mert a horvat rendorok radarpisztollyal mernek a falukban es 200 kunat is kepesek elkerni. Bar ez igaz mashol is falukban. Ez kb 1 honapos allapot, de lehet hogy ezt az autopalyaszakaszt is megnyitjak nemsokara. Karlovacig igy autopalyan mehetsz. Ott ketteagazik az ut, hogy ki hova tart. Aki az Istriara vagy Rijeka kornyekere az tovabb mehet meg autopalyan, aki Dalmaciaba az egy eleg jo uton mehet tovabb Slit, Zadar vagy Dubruvnyik iranyaba.
Erdemes ejszaka menni, kisebb a forgalom es nincs meleg. emellett erdemes hetvegen menni pentek,szombat, vasarnap, foleg aki Dalmacia fele veszi az iranyt, mert a nem autopalyakon a teherautok es a buszok nagyon le tudjak lassitani az embert es ez igaz az ejszakai utra is.
Persze aki Nyugatmagyarorszagrol felol megy annak jobb a szovenia, foleg ha az Istriara megy. Ha nem akkor mindenkeppen mialobb terjen ra az elsonek leirt utvonalra.
Bocs, kicsit OFF leszek. Szerintem érdemes Szlovénián keresztül menni. Mi tavaly is arra mentünk, de idén is arra megyünk. Sőt, idén már 4-5 napot szánunk Szlovéniára. De ha csak keresztül akarsz menni, akkor sem hosszabb, elég jó autópálya-szakaszok vannak benne, bár fizetősek (összesen kb. 2 ezer SIT). Ahol nincsenek autópályák ott elég lassan lehet ugyan haladni, mert falu falut ér, de a táj gyönyörű. Az ajánlott útvonal: Lenti-Muraszombat-Maribor-Ljubljana-Postojna-Opatija-Porec. Ha tudjátok úgy szervezni, maradjatok Szlovéniában 1-2 napot, érdemes a bledi és bohinji tóhoz kitérni, a postojnai vagy skocjani barlangba bemenni, raftingolni vagy canyoningolni a Soca folyón, esetleg egy nyári hógolyózásra Bovecből a Kanin hegyre felmenni a felvonóval.
Érdemes Szlovénián keresztül menni, (ha nem éjszaka mentek) lassabb, de Ljubljana után csodálatos a táj. Onnét kb 50 km-re van Bohinj, ahol ugyan nem jártam, de gyönyörű :
www.bohinj.si - kukantsatok ide.
Egy hónap és megyünk Porecbe. Az Isztria-járók biztos kapásból meg tudják mondani, érdemes-e Szlovénián keresztül menni, vagy inkább Horvátország a nyerőbb?
Sziasztok!
most regisztraltam,ájem informatikus!
júliusban plitvicébe megyünk, utána kellene egy közeli homokos tengerpart, ha tudtok ilyent, köszi.
kösz az autopálya díjakat, az autóklub ezekről nem ir a honlapján, talán nem tudja????? akkor minek tartjuk?
Megnéztem pontosan az autópályát. Szóval a határátkelő után egyből kezdődik. Az első kapunál egy 10 est kell fizetni. Majd Varazdin magasságában, D. Kneginecnél most vmi felújítás miatt leterelnek jobbra a régi 3 as főútra, majd erről Hum Breznickinél lehet vissza menni a pályára. Itt még a felhajtó előtt van benzinkút legközelebbi nagyon messze van. Innen megy a pálya tovább elkerüli Zágrábot (itt kell valahol ismét fizetni 15 öt) átmegy Karlovac mellett-fölött egészen Vukova Goricáig. Itt kell fizetni 24 et. Innen ismét a 3 as főút a hegyek között, itt lesz egy benzinkút valamelyik faluban. Kupjaknál ismét vissza a félautópályára amin már Rijekáig végig lehet menni. Krk, Kraljevica, Crikvenica stb. felé érdemes letérni balra a Tuhobic alagút után nem sokkal. Az alagút előtt kell fizetni egy 10 est, és benzinkút is itt van a pálya mellett.
Mi a Rijeka felé menő pályaszakaszról a Tubocic alagút után fordultunk le balra Crikvenica felé. Így a határtól kb 54 K volt az útdíj. Szakaszonként kell fizetni 10, 15, 24, 10 k ha jól emlékszem. A határon adnak egy kis füzetet amiben benne vannak az útdíjak.
A magyar oldalon még a határ előtti településen láttam kiírva 31 Ft-ért a Kunát, de én nem ott vettem már volt nálam.
A Plitvice tavakra a minimum idő szerintem 3 - 4 óra. Ha nincs ennyi nem érdemes bemenni. Ha valaki nem akar túl sokat gyalogolni, de minden érdekes részt látni akar a következőt érdemes csinálni: A 2 es számú (IZLAZ 2) bejáratnál bemenni. Innen a kisbusszal fölmenni a legfölső állomásáig (3stg). Innen séta lefelé a vízesések között a kistérkép alapján ami a jegyen van egészen a középső hajóállomásig. Innen a kishajóval át a nagy tavon az alsó hajóállomásig (a tó mellett is lehet sétálni de ott nincs sok látnivaló). Itt van egy büfé meg néhány árus. Innen ismét gyalog le a Nagy vízeséséig, majd a másik oldalon fönt vissza a kisbusz 1 es megállóijáigg majd a kisbusszal vissza a 2 es bejáratig ahonnan indultunk. Ez úgy laza sétával 2 - 3 órába belefér. A kisbusz és a kishajó ingyenes, a buszok 15 a hajók 20-30 percenként mennek.
Mi szombat hajnalban indultunk és nem volt túl nagy a forgalom bár júliusban már lehet, hogy nagyobb lesz. A határ sem volt több 15 percnél.
Kedves Kasszandra & Mindenki!
Bp-Split vonaton tomeg nem volt, nekunk helyjegyunk volt, de nelkule sem kellett volna allni... Szvsz kenyelmesebb volt, mint a busz. Keses volt 1 pici termeszetesen Magyarorszagon, de ledolgoztuk, s 5 perc kesessel ertunk Splitbe. A hajonak kb 50 perc mulva kellett indulnia (9.30), de 10 utan kegyeskedett. Szoval, a csatlakozassal nincs gond. DE ez most volt, s nem tudom, ha beindul a foszezon, mennyire telitodik a vlak/vonat... Szvsz helyjegy nem art. (+1300 valamennyi)
41KFt (+valami 6-800) 1 het/fo. Szallodaban, A kat Hotel. Persze ez akcijos ar volt (-10% Utazas kiall).
Megkerdeztem: itt a hotel parkoloja ingyenes (nem ugy mint Podgoran, ahol 10 Kn/nap volt a butaknak (sajna nekem is)). Hogy orzott-e; hat a Gondviselo biztosan vigyaz... De 8 eva jarunk errefele, ide nekunk azt a kozbiztonsagot!
FOKAJA - na ez a horvat klavcsi - Bocs!!
Levendulainfot kosz, utanajarok. Ambar jelenleg ugy eget a nap, hogy be kollott gyunni, nemhogy maszkalni. Iszonyat ereje van. Szel pici, borzolja a vizet, s olyan kek, hogy - szoval szuper! S a viz is melegszik, tegnap meg csak ki and be, ma mar tartos pancsi volt!
Udvozlet do Hvar altaladva.
Szia kriszta101!
A Suha Punta üdülöhely a HOTEL EVA-tól néhány száz méterre található. Egy fenyvesben kb 20 db berendezett faház található a leírás szerint. Az étkezés valamelyik közeli szállodában - talán éppen a HOTEL EVA-ban - lesz. Egyenlőre ennyit tudunk mi is. Még nem volt ott ismerősünk. A menetrendet köszönöm. Üdv.
Szia brianwhite!
Melyik szállodában foglaltatok szobát?
Ugyanis mi is július 7-én érkezünk, a Hotel Eva-ban fogunk lakni, de mi busszal megyünk.
Kompmenetrendet itt találsz:
http://www.tzg-rab.hr/e_ferry.html
Mi július 7-én indulunk RAB szigetre a Suha Punta üdülőfaluba. Ha valakinek van róla idei infója szívesen venném.
Ezen kívül lenne néhány konkrét kérdésem:
Ahogy láttam - lakos írta - kész Letenyétől az autópálya, de mennyibe kerül és merre érdemes menni? A magyar vagy a horvát oldalon 31 Ft a kuna? Hány helyen van komp RAB szigetre és mennyibe kerül? Mennyi időt érdemes a Plitvicei tavakra bekalkulálni? Ja és szombattól van szállásunk, érdemes hajnalban elindulni vagy esetleg már pénteken a forgalom vagy a határ miatt? Előre is köszönöm.
Szia, Apu!
Érdekelne az út maga, ha jól értem vonattal mentetek? Volt késése odefelé? És úgy általában nagy tömeg volt-e a vonaton?
A 41 eFt hét/fő és szállodában?
Hvarból menj Starigrad felé, de a régi úton, a hágón át, ahol a Vidikovac vendéglője van. Végig rengeteg a levendula, s a kilátás a hágóról a starigradi öbölre, Bracra, a szárazföldre csodás, de a másik irányba (dél felé) Hvar, a Pakleni-szigetek, Vis irányába sem kutya.
Azért az egykori dán komphajó, a ma Petar Hectorovic névre hallgató sem mondható kis ladiknak.
Apropos, tudod, hogy Hvarban lakik Ladik Kati, az egykori vajdasági magyar színésznő?
Hali!
Ne irigyeljetek, inkabb gyertek, akarom mondani menjetek!
Most 1loszor vonattal jottunk, ki lehetett birni, telleg osszetolhatok az ulesek, s majdnem vizszintesen alukalhattunk. Apartm-osok! Hataron abszolut 0 zaklatas, akar 1 F14-et is hozhatsz :-))))) Splitben kimesz az allomasrol, s ott vagy a kikotoben... Kompoltunk Stari Gradig oltari nagy kompon - Dubrovnik - teli volt. Kozben jugo a javabol. Odafenn alig lehetett megallni, ugy fujt, de a nap ragyogott. Stari Gradban kicsit erdekes volt a kiszallas - mindenki menni akart - ember kocsi busz - de sikerult! Busz Hvarba - jo volt a helyezkedes - felfertunk.
Ma reggel 8kor 27 fok volt, jugo mar nincs, a tenger melykek, eszveszejto, de: most csak 21 fokos. Most melegiti a nap, remelem par nap alatt jobb lesz.
Utazasi irodaval szoktunk jonni, ott befizetunk, itt magunkban nyaralunk. Hvarra eleg nehezen sikerult elintezni, 1het ara 41 EFt lett, ami a hotel kategoriajahoz kepest olcso. Kaja rengeteg, vacsora kb 6-8 fele, leves, eloetel, salatabar, fokaja + gyumi-suti, s nem kell elozo nap rendelni. Itt van fedett uszoda 33m, sajat strand, szoval meg elbizom magam... Parkolo van kulon, felette vekony nadhalo, hogy pizirt-e, majd megkerdem... Haha, en kerdem a la hrvatska DDDD Magyar nagyon gyeren, annal tobb a csehhh! Amit hianyolok: elkutyagoltam Vira-ig, levendulat 1 szalat nem leltem. Hun vannak a levendulamezok?
1xre ennyi, ha tudok - es kellek - jelentkezem!
Sziasztok
Tegnap jöttünk vissza Horvátországból.
autópálya: Letenyétől Karlovacig végig készen van, meg utána is félig. Bár most éppen a határ után nem sokkal van egy lezárás, néhány falun át kell menni, de aztán vissza terelnek a pályára. Karlovac után is készen van elég sokáig, bár ez inkább egy autóút, az autópálya egyik fele van kész, ezen megy a kétirányú forgalom. A legfrissebb térképeken félautópályaként jelölik és tényleg az. Vigyázzatok arra, hogy az pályák mellett nincs se benzinkút, sem pihenőhely egy darab sem. De mindenképpen érdemes ezen menni a tenger felé, az alagutak is készen vannak.
Benzinár: 98-as 7.4 Kuna , 95-ös 6.8 K
1 DEM 3.7 K
Ha Magyarországon akartok kunát váltani inkább a határon érdemes ott 31 Ft, Bp-en 36 - 37 körül van. Az EC/MC kártyát szinte mindenhol elfogadják.
A sör (Karlovacko) boltban 3.6 - 4 K, plusz az üveg ami 5 K. A blokkot mindenképpen őrizzétek meg mert az üres üveget a végén csak ezzel veszik vissza. Egyébként csak cserélni lehet.
Csapolt sör 10 K körül. Vendéglőben 35 - 50 K körül egy főétel körettel. Felszolgálás benne van az árban. Kenyér 5 K, Tej 6 K. Plitvice tavak belépő 60 K, gyerek 40. A hegyi utakon a helyikek mennek mint a golyó, előznek ész nélkül. Inkább engedjétek el ha nagyon nyomulnak mert úgyis bemennek előzni. Arra is számítani kell, hogy szembe jön vki a sávban, de legtöbbször beférnek még. Bár az utak melletti koszorúk alapján nem mindig...
Ahol kis táblán kék alapon fehér betűkkel ki van írva, hogy Radarska Kontrola, ott nagy valószinűséggel tényleg mérnek. De én csak ott láttam ahol volt ilyen tábla, enyiben talán korrekt, bár ez nem jelent semmit. A hegyi utakon is sokszor van 60 - 50 es tábla, de általában tényleg érdemes lassítani mert olyan kanyar jön.
Hali!
Itt vagyunk Hvarban - Hotel Amphora. Ma erkeztunk, Knin-ig zuhogott, onnan kek az eg, sut (mit sut, eget!) a nap, estere mar a szel is csendesul, mert a tengeren volt nagyon...
A hotelben ingyert internet a la 3 db terminal, ha valakinek innen friss infora van szuksege, ITT uzenjen (mailcimem mar elhunyt...)
Szoval, amiben tudok, megprobalok infot adni.
Mellesleg Adria a regi - gyonyoru!!!
Kedves Fishtax/D.Titusz/Pimple! Köszönöm a segítséget. Ha valakit esetleg érdekel, találtam egy viszonylag olcsó camping-et Rovinj-ban. 2 embernek sátorral, autóval, turisztikai adóval 3400,-/nap.
www.cel.hr/porton-biondi/english.htm
Ha főzni szeretnék az milyen többlet költséggel jár?
Klasszikus helynek számít Medvejában a camping.
Nagyon nagy. Az Ucka hegy lába alatt fexik, alapvetően sok a fa. Ára közepes kategória. Sok vizes blokk, főzés stb. Közel a strand és főleg jó kiindulóhely a városnézésre.
Nem szabad kihagyni Lovrant(még gyalog is el lehet jutni oda 20 perc alatt)
Opatiát, és Isztria szebb városait: Rovinj, Porecs, Pula stb.
Zágráb-Rijeka, végig autópályán? Hmm... Biztos vagy a hír valódiságában? Igaz, hogy a horvátok gőzerővel építik az autópálya szakaszokat, de kétlem, hogy Karlovactól végig kész lenne az autópálya Rijekáig. Csodát még ők sem tudnak tenni. :-))
Mi 1997-ben voltunk kempingezni Krk-szigeten, es ket nagyon jot talaltunk, akkor mindketto raadasul hihetetlen olcsonak is szamitott: az egyiket Punat-ban, ha jol emlekszem Maslinik volt a neve; nagyon keves (60) ferohelyes, kicsit messze van a tengertol, de nekunk nagyon bejott; a masikat pedig Stara Baskaban, a sziget vegen, kozvetlenul a parton. Ha jol emlekszem, mindkettoben volt fozesi lehetoseg, csak azert persze kulon kellett fizetni. Aruk az biztos valtozott azota, de akkor ha jol emlekszem 8 DM-ert adtak egy satorhelyet egy ejszakara. Krk meg kulonben is gyonyoru.
Én nem az olcsóság miatt de camping párti vagyok. Tavalyelött a Krk szigeten a Krk-ben nyaraltam.A kemping neve azt hiszem Jezevac. Nekem nagyon tetszett.Jó helyen vertük fel a sátrunkat , így nagyon közel volt a kisközért , a hűtőszekrények, a mosogató, a tengerpart sőt még a kikötő és a város sem volt több mint 5 perc séta.A szigeten bóklászás közben megnéztük még a Punat-i campinget ami rendezettebnek tünt egy kicsit de emlékeim szerint jóval drágább.Kempingárakat már idén is nézegettem, kb erre lehet számítani . 6-7DM/fő/nap 3-4DM/sátor/nap 3-4DM/kocsi/nap. Más campinget sajnos nem próbáltam a Horvátoknál , de én is szívesen vennék ezekről infót.
Lehet, hogy volt már szó róla és csak én voltam figyelmetlen, de Goricantól Zágrábig már végig autópáján lehet menni ugye?
Holnap indulunk és jó lenne tudni az indulási idő tervezése miatt.
Nem tudja valaki, hogy mennyibe kerül az autópálya Goricantól Karlovacig? Ha jól emlékszem tavaly kb 35 KN körül volt összesen.
Előre is köszi a választ, mindenkinek jó nyaralást. Júl elején majd én is beszámolok. (remélem lesz miről)
Olvasd el a 889-es hozzászólást az útvonalról! Én javaslom a minél több autópálya beiktatását, kényelmesebb. Most írta BETTI, hogy elkészült a Zágráb-Rijeka autópályarész is, ha a kényelmes és gyors utazás a cél, akkor feltétlen arra menjetek! (Azért majd kérünk beszámolót, milyen volt! :-) )
A zsúfoltság nagyban függ attól, mikor mentek, arra számítsatok, hogy augusztus az olaszoknál a nagy szabadságolások ideje és ők előszeretettel keresik fel Isztriát! De én magaménak vallom öcsém parkolókra vonatkozó mondását: "Egy hely mindig van!" Lehet, hogy kompromisszumot kell kötni, de egy éjszakára biztosan lehet szállást találni.
jutka17 és bübüke fogjon össze, együtt biztosan jobban boldogulnak! :-) Viszonylag kesvés ebben a topikban, akik kempingezni szoktak, így kevés az információ is! Javaslom, hogy találjátok ki, melyik részre akartok menni (ha az olcsóság a szempont, akkor a benzinen kell spórolni, ebben az esetben marad az isztria, maximum Crikvenica környéke, az még elfogadható távolságban van. Árakat én nem tudok mondani, de a legtöbb kemping kulturált, minden lehetőség megvan, bátran be kell menni körülnézni, ha nem tetszik, odébbálltok, nem fognak megsértődni.
Sziasztok!
Ismét itt van egy segítségkérő...:)
Szóval...
Július utolsó 2 hetében leszünk szabin, mivel pénzünk nincs sok, elhatároztuk, hogy leugrunk Horvátországba campingozni... Viszünk mindent ami kellhet (gitárt is az utcazenéléshez), már csak az lenne a kérdésünk, hogy hová érdemes menni... Tudtok-e olyan campingot ahol van főzési lehetőség, kultúrált és nem túl drága...
Tehát lehetséges célpontokat, camping neveket-címeket várok, valamint az árakról egy kis infót...
Ugye nem kértem sokat? :-))
Köszi.
Én mostanában voltam Zágrábba, és azt mondhatom, hogy a nálunk is ismert/elfogadott kártyákat elfogadják. Én zömmel Eurocard/Mastercardot ajánlgattam és nem volt vele probléma.
Ha kapsz itthon kunát talán jobban megéri itt venni.
Pénzváltó minden lépésnél van és USD/DEM a leggyakoribb amit kiírnak.
a 7végén indulnánk Rabac és környékére. a következő kérdéseim lennének:
- Bp.-ről milyen útvonal ajánlott autóval?
- érdemes-e itthon kunát váltani és hol?
- érdemes-e inkább ott kint váltani, de akkor milyen valutát preferálnak ott?
- Érdemes-e bankkártyát is vinni, mennyire elfogadott, biztonságos, preferált, stb?
Előre is kösz a segítségeteket.
Julius végén szereznénk Porec-be vagy Pag-ra campingbe menni. Mit gondoltok lessz hely illetve nem tudtok valami irodát ahol helyet lehet foglalni ide
Szerintetek négy és fél éves gyerekkel bizonytalanra indulhatok.
köszi a segitséget előre is
Volna nehany kérdésem főleg az útirányt illetően :
Ha Szegedről megyek, akkor érdemes elmenni Letenyéig, vagy már a Barcs - Kutina - Zagreb vonal is használható ?
A Zagreb - Rijeka az én térképemen épülő félben lévő autópályát jelez. Ez felépült már ?
Végül Pula-be ez a legjobb út ? (inkabb fizetem az autópályát, csak legyen jobb az út)
Pula mostanság zsúfolt, vagy érdemes elnézni arra ?
Ha csak egy napot szeretnénk ott aludni, érdemes előre szállást foglalni, vagy ott is kapok ?
Pár évvel ezelött azon az úton még kilőtt tankok is voltak. Az aknamezők akkor még nem voltak kitáblázva. Most ijedtem meg egy kicsit. Még jó hogy nem szálltunk el...
(folyt.)
"A hivatal értelmezése szerint azok az utasok, akik a zöld folyosót választják, úgy nyilatkoznak, hogy nincs elvámolnivalójuk. A vámosoknak azonban minden további nélkül jogukban áll a züldfolyosón áthaladót is vámkezelésnek alávetni, amennyiben úgy látják jónak. Ha az utasnál mégiscsak találnak olyan árut, amit be kellett volna jelentenie, az illető bünteteésre számíthat.
A turisták könnyebb eligazodása érdekében a zöldfolyosók használatáról ismertető táblákat és magyarázatokat helyeznek el a határátlépőkön.
Az új rendszertől azt várják el a szakemberek, hogy a turistaidényben gyorsabb lesz az utasforgalom a határátlépőkön és ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy a turisták kellemesen érezzék magukat Horvátországban."
"Zöldfolyosó a horvát határon
HINA horvát hírügynökség - Heti Turizmus
Horvátország három határátkelőhelyén - Bregana, Gorican és Rupa településeken - június 1. óta külön folyosón léphetnek be azok az utasok, akiknek nincs elvámolnivalójuk.
A horvát vám- és pénzügyőrség szerint ezeket a zöldfolyosókat azok a turisták vehetik igénybe a nemzetközi határállomásokon, akik vámmentes árut visznek be Horvátországba. Ez azt jelenti, hogy vámvizsgálat nélkül léphetnek be azok, akik nem kereskedelmi értékesítésre szánt személyes holmit, maximum 200 cigarettát, egy liter égetett szeszt, vagy 2 liter likőrt, 50 gramm parfümöt vagy 0,25 liter kölnit, továbbá 300 kuna (cca. 11.000 HUF) értékű egyéb személyes felhasználásra szánt élelmiszert visznek magukkal.
Azok az utasok, akik egyéb olyan "árut" szeretnének bevinni Horvátországba, amely állatorvosi, növény-egészségügyi engedély köteles, illetve amelyet kötelező jelleggel be kell jelenteni, a piros folyosót vehetik igénybe.
(folyt. köv.)
"Már törik a magyart az Adria partján
június 19. 9:11 [MTI]
Tárt karokkal, "magyar nyelvűnek szánt" tájékoztatókkal is várják a magyar turistákat az Adria partján. A horvát tengerparton található Crikvenica akváriumának szórólapjának magyar szövegét "kis jóindulattal" szinte teljesen meg lehet fejteni, kivéve talán azt a mondatot, amely szerint: "Az akvárium kellemes környezetében 24 medence van, melyeknek fornái emlézetbent találbató elöfordulási helyekre." Ehhez képest gyerekjáték annak megfejtése, hogy a "tengeri macska" jelentése macskacápa, a "tengeri cápo" magyarul csak cápa lehet, míg a "csiköhal" a csikóhallal azonos. A "200 négyzetméter kiterjedésu terülen helyezkedik el" kifejezés, vagy "As akvárium területén" mondatkezdés is a "cirkvenicai magyar" sajátosságai közé tartozik. A szándék mindenféleképpen dícséretes, hiszen azt jelzi, hogy a magyarokra már külön is odafigyelnek az Adria partján."
Most jöttünk meg szombat éjjel Porecsből.
Még soha nem voltam Horvátországban, de hála Nektek, fórumtagoknak sok hasznos tanácsot tudhattam magaménak az utazás előtti két éjszakai internetezés alatt. (Ugyanis ennyi volt arra, hogy felkészüljünk az útra).
Laca 55-nek inkább ajánlom a Letenye - Csákvár - Zágráb - Karlovac - Rijeka - Pazin - Porec útvonalat.
Mi 4.10-kor indultunk Pestről, és kényelmes tempóval 8.5 óra alatt célba értünk. Sehol nem volt dugó (csak Karlovacnál egy lerobbant teherautó miatt).
Porecsig 67 kuna autópálya és alagút dijat fizettünk, de úgy érzem megérte, mert ott nagyon jól lehetett haladni.
Benzinárhoz:95-ös
Legtöbb helyen 7.27 kn, de határ után és Rijekánál láttam még 6.83 ért.
POrecs %!+@ drága!
Fél liter sör 10-16 kn helytől függően.
Tenger 23 fokos.
Még egy tanács valakinek, aki netán Istria felől akar elmenni egy kis kerülővel a Plitvicei tavakhoz (+150 km, de nagyon megéri), az ne menjen Ogulin felé, mert azon a környéken egy összekötő utat időnként lezárnak. Hiába ajánlották azt az útvonalat a szállodában, inkább Karlovac felé menjen. Mi végül egy olyan mellékúton mentünk át (Slunj felé) a lezárt szakasz helyett, ahol 4-5 km-en _murva_ út volt és kb. 10 km-en egy lakott házat nem lehett látni, csak felégett, lakatlan, romos épüéleteket.
Hiába voltam tisztában a 10 évvel ezelőtti horváth-szerb háborúval, de a csodaszép, karsztos vidékkel kontrasztot mutató elhagyatott épületek és az út melett felállított MINE feliratú táblák megrázó élményt jelentettek.
Nem tudom, hogy a 6 éves fiam ebből mennyit fogott fel, de igyekeztem az ő szintjén az eszébe vésni, hogy mit is jelenthet, ha az emberek egymást ölik.
Bocsánat a személyes érzésekért, de talán ez _is_ Horvátország, nemcsak a tengerpart.
Kulturált pihenőhelyek: tavaly az autópálya mellett még nem nagyon voltak, gyanítom, azóta sem sokat változott a helyzet (legalább is a Lipovac-Zágráb szakaszon). Karlovac után a hegyekben már vannak szép kiállók, némelyik vendéglővel egybekötve, mások csak néhány túlcsorduló kukával.
Rijekába érdemes átmenni, jelentősebb látnivaló egyébként nincs a környéken - csak a mediterrán hangulat, de az felejthetetlen! :-)
Ha szerettek éjjel vezetni, akkor induljatok bátran péntek éjszaka, egyre vigyázzatok, legyen kipihent váltótárs minden autóban, ha megoldható. Érdemes minél hamarabb rátérni a horvát autópályára, a kényelmes utazás (főleg kisegyerkkel) szerintem megéri azt a pár márkát. Baja-Udvar-Eszék utvonalat javaslom, mert nem tudom, a szerb oldalon mennyire van kész az autópálya, illetve milyenek a szerb-horvát határátlépés körülményei. De érdeklődjétek meg (mondjuk külügyminisztérium v. nagykövetségek), és ha nincs gáz, akkor Újvidék-Ruma-Lipovac útvonal.
Szinte minden drágább, mint nálunk, ha apartmanba mentek, vigyetek dobozos üdítőket, szörpöt, tartós tejet. Kenyert viszont nem érdemes, a legjobbak is megromlanak néhány nap alatt és ráadásul a horvátok nagyon finomat sütnek, mi azon sosem szoktunk spórolni!
Július 14-én megyünk Crikvenica-ba két autóval, Szegedről. Sajnos mindenképp szombaton kell mennünk, kérdés, hogy mikor érdemes elindulni. Lesz velünk egy 16 hónapos kisbaba, miatta gondoltuk, hogy jobb a péntek éjjeli indulás.
Aki tud tanácsot adni akár az útvonallal, akár az időzítéssel kapcsolatban, segítsen! Egyébként vannak kulturált pihenőhelyek útközben?
Mi az, ami különösen drága odakint? Milyen kaját érdemes vinni? Sört, egyéb alkoholt lehet kivinni?
Ja, és miket nézzünk meg a környéken?
a horvátba benzin alig drágább mint a románba gól, főleg ha vízből lövik, de most exz még mind nem elég most éppen 2-1 re vezetünk az olaszokkal.
Miért is nincs nehünk tengerpartunk? megérne egy misét ....
na meg a határkövet Kökösbe, _( van ott egy református pap haverom, aki csak arra vár hogy felszentelhesse ...)
Hali! Június 30.-án indulunk Porecsbe.
Hotel Materada, van valakinek tapasztalata?
Sokadszor megyünk, bár 4 éve nem jártunk arra. Útvonal mindig Letenye-Csáktornya(Cakovec)-Slovenska Bistrica (itt megyünk fel a Maribor-Postojna sztrádára). Előzetes tudakozódás alapján:
1 Kuna 37.- Ft, 1 DM ~4 kuna. Autópálya oda vissza fenti útvonalon max 40 DM. Helyben az árak a 20x-os német pénztárcákhoz szabva.
TörzsIsztriások! Idén lesz meduza?????
Lám-lám, ha egy barbár Canon-nal fényképez! :-)) Bocs, az ízetlen tréfáért! Nagyszerűek a képeid, de miért csak ilyen kevés? Elnézegettem volna még néhányat.
A halászok hajnalban már erősen visszafele jönnek, általában éjszaka dolgoznak a vizen, hogy a reggeli piac nyitására már ki tudjanak pakolni, hisz az első vásárlók - általában éttermek, szállodák beszerzői - is korán kelnek. Jó korán kell rájuk támadni.
Ha sok időd van, telepedj le a mólónál, ahol a halászhajók is vannak: vagy várd meg őket az éjszaka, vagy menj vissza napközben, sokszor olyankor tisztítják a hajót, javítják a hálót. Valami fiatalt keress, aki beszélhet idegen nyelvet, majd ő tolmácsol. Nem tudom, mennyire lelkesednek az ötletért, de már bennem is, édesapámban is sokszor felmerült ez a gondolat
Minden nyaraláskor eszembe jut, hogy el kellene menni a halpiacra, ami alatt én azt értem, hogy megjönnek a halászok a tengerről és friss tengeri herkentyűket árulnak. Büdös van, lehet nézelődni, ott vásárolnak a helyiek is. Na ez nekem eddig nem sikerült, a társaság többi tagját ez nem villanyozta fel, egyedül meg valahogy nem jött össze. A "fishmarket" kérdésre mindig a halboltba küldtek, ami a városban egy kicsempézett bolt.
A másik vágyam ebben a témában, hogy kimenni a halászokkal hajnalban, húzni a hálót, pakolni a halakat. Ahol voltam ott nem találtam ilyet, egyedül egy horgászkirándulás lehetőség volt.
Szóval a kérdéseim:
Láttatok-e "halpiacot"?
Voltatok-e halászni?
Milyen volt?
Milyen varázsszavakat kell tudni, hogy megtaláljam?
Dubrovnik környéki élmények előnyben.
Képzeld el! (annak szól aki még nem buvárkodott pipával)
Lebegsz a víz tetején, ringat és hihetetlen nyugalom van. Pár perc után úgy érzed ezt akárm ddi g bírnád élvezni.
És egyszer csak azt vettem észre halak vannak körülöttem mindenhol. Belekeveredtem egy nagy rajba kb.10-15cm-es halak indenütt. Előre, oldalt, hátul, és Lefelé is Olyan fél méter távoolsaágra egymástól. A nap besüt a víz alá féncsíkok villogva húznak le a fenékig. Ahol mélyebb ott belevesznek a kékeszöld semmibe...
Ez az érzés olyan, mikor most újra belegondolok, megborsózók és meg sem állnék a legközelebbi tengerpartig. Valami nagyon hajt!!!
Keresem azt, aki e-mailt küldött nekem!
Nem ment el a válasz, ezért itt kérdezem a következőket!!
Arra lennék kíváncsi, hogy Sibenikkel ellenkező irányban van-e valamilyen kis falu, ahová este be lehet sétálni?
A parton lévő úszómedence már akkor is megvolt?
És még egy! Tulajdonképpen 15 éve rendszeresen járunk Horvátországba nyaralni, az Isztriától Dubrovnikig bejártuk a partot.
Nekem Dalmácia tetszik a legjobban a növényzete (pálmák, leanderek) miatt.
Azt tudom, hogy Sibenikben vannak pálmák, leánderek, de konkrétan a szálloda parkjában?
Köszi
----Eredeti üzenet----
Dátum: 2001. június 12. 8:12
Nem birom ki hogy ne szoljak bele a beszelgetesbe :) Nem vagyok buvar,/csak pipaval uszkalgattam idaig/ bar en is nagyon gondolkodom egy buvartanfolyam elvegzesen es, aki kiprobalja thorvath kollega altal leirt sportot szerintem hasonloan fog gondolkodni. Erdekes hogy idaig nem ecsetelte senki hogy mennyire gyonyoru es erdekes dolgokat lehet meg igy a viz felszinerol is latni.Szerintem annak aki tengerpartra megy nyaralni mindekeppen ki kene probalnia. Az ember a forgalmas strandoktol par meterre is talalkozhat a viz alatt polippal , bekesen legeleszo tintahallal, talalhat tengeri csillagot , es termeszetesen egy csomo kissebb halat, tengeri sunt , erdekes novenyeket. A legszebb talan egy balatonhoz szokott magyarnak hogy siman le lehet latni akar 10-15 m melyre is. Tavaly Rovinj kozeleben egy sziget kis obleben majdnem lekestuk a hajot mert en eppen egy lepenyhal szeru allatot nezegettem ahogy beassa magat a homokba :))) Bocs ha ez nem mindenkibol valt ki ekkora lelkesedest , de engem vegleg megfertozott a buvarkodas.
Mindenkinek minnel tobb latnivalot es kellemes nyaralast .
Titusz.
Magam is azt tanácsolom, hogy a merülést valami oktató mellett és lehetőleg tanfolyamon próbáld ki, de ajánlok inkább valami hasonlót, a szabadtüdős merülést (snorkel, snorkli):
Ehhez szükséged lesz egy jó maszkra (a búvárok így hívják a "búvárszemüveget"), uszonyra (békaláb) és légzőcsőre. Azt javaslom, hogy egy búvárboltban szerezd be ezeket, mert különben csalódás fog érni. A maszkot a boltban próbáld fel, az eladóknak bátran be kell vallani, hogy nem értesz hozzá és segíteni fognak, hogy mire figyelj, de az lesz a válasz, hogy előrehajolva felteszed a fejedre, egy kis levegőt beszippantasz az orrodon és ilyenkor tapadjon rá az arcodra és nem szabad leesnie. Ez azt jelenti, hogy a maszk jól záródik az arcodon vagyis nem fog aláfolyni a víz. Bajuszos-szakállas szereplőknek bonyolultabb az ügy, de nem lehetetlen.
A mulatság abból áll, hogy úszol a víz tetején és nézegeted a tenger fenekét, közben szép nagyokat és lassan lélegezhetsz a légzőcsövön keresztül és az uszonnyal tempózva haladsz. Ne nézz nagyon előre vagy hátra mert befolyik a légzőcsövön a víz, de mivel szépen egyenletesen lélegzel nem fogod letüdőzni. Ha valami érdekeset látsz akkor veszel egy közepes levegőt és lemerülsz fejjel lefelé, az uszonnyal hajtod magad lefelé. (Ha túl nagy levegőt vettél, akkor nehezebb lemerülni, ezt próbálgatni kell) Néhány méter után a nyomás össszenyom és már nem kell hajtadod magad lefelé. A füled attól szokott fájni, hogy az arcüregedben és a belső fülben alacsonyabb a nyomás, mint kívül, de ezen egyszerűen segíthetsz: a maszkon keresztül befogod az orrod és belefújsz egyet, ilyenkor a nyomás kiegyenlítődik. Először furcsa érzés, de azután megszokod. Egészségre teljesen ártalmatlan a dolog, felfelé ez a kiegyenlítés általában magától megy. Van akinek ez egy egyszerű nyeléssel is megoldódik. Mivel egy levegővel kb 3-8 méterre lehet lemerülni a nitrogénmámor meg dekompressziós problémák nem jelentkeznek. Ha nem akarsz kézzel hozzányúlni a lenti dolgokhoz, vigyél egy egyszerű kertészkesztyűt. Ahol fürödni szabad, ott az ilyenfajta búvárkodás is megengedett. A víz persze hideg tud lenni, de kipróbálás végett nem érdemes búvárruhát venni.
A határ túloldalán a legkisebb pénzváltóban is beváltják a márkát, dollárt, schillinget, (szinte) bármit, a határ közelében teljes biztonsággal a forintot, de a tengerparton is jó eséllyel próbálkozhatsz kis hazánk (most már amúgy is konvertibilis, tehát "bárhol" szabadon beváltható) fizetőeszközének cséndzselésével.
Horvátországfba megyek nyaralni és meglepődve tapasztaltam, hogy nem tudok az OTP-ben és még egy jópár bankban, kunát váltani, hiába van a honlapjukon kint a kuna árfolyama. Ti hol váltottátok? Ha nincs kuna, akkor mit fogodnak még el odakint, mondjuk egy élelmiszerboltban is?
Hello!
Junius 23-tól Sibenikbe megyünk a Solaris telepre, a Niko szállóba, 2 család kis gyerekekkel. Ha valaki ebben az időszakban épp arra jár... talán össze lehet dobni pár közös programot.
Gondolom, a búváros topikból jöttél, már gondoltam rá, hogy odairányítom az érdeklődőt. Ugyan nem barátom, de gondoltam, ha már megkeresett, bizalommal volt irántam, akkor az a minimum, ha így kisegítem. Még nem regisztráltatta magát, sok ideje sincs írni, ezért választotta a segítségkérés ezen módját.
Köszönöm a tanácsokat, továbbítom neki, és felajánlásodat elfogadva, megadom a mélcímedet is, hogy Nálad érdeklődjön, mégis jobban értesz hozzá!
én búvár vagyok, szóval ilyen tekintetben illetékes. Ezért
1. Senkinek nem tanácsolom, hogy úgy menjen merülni, hogy nem végzett tanfolyamot.
2. Ha tanfolyást végez külföldön, akkor olyan nyelven tegye, amit ért, különben inkább el kell felejteni.
3. Külföldön a tanfolyam ára a duplája az itthoninak, a szolgáltatás pedig semmivel sem jobb, sőt! (De erre vannak kivételek, sőt, magyar oktatót is tudok ajánlani pár helyen.)
Ez nem egy veszélyes sport annak, aki elvégzett egy tanfolyamot, de életveszélyes lehet annak, aki még nem!
Ha a barátodnak semmi esetre sincs lehetősége, hogy tanfolyamot végezzen utazás előtt, akkor szívesen folytatom pár jótanáccsal, mit kell tennie ahhoz, hogy ne essen baja és kellemes élmény legyen, de csak akkor, arra igény van.
Lehet itt is, mehet privátba is.
Annyit még, hogy valóban van olyan merülés, ahol az oktató leviheti a kezdő búvárt, de szigorúan csak sekélybe (mx. kb. 10 méter) és mivel a kezdő nem tudja kezelni a felszerelést, azért az oktató folyamatosan fogja a delikvens "ruháját" (nem a kezét általában). Aki ügyes, azt esetleg elengedik, de ez nem biztos.
A tanácsok, amiket adnék, azok arra az esetre vonatkoznak, ha az illető részt vesz egy ilyen ún. "próbamerülésen".
Ez persze épp ezért nem egy "igazi" merülés, ja és ma már Horvátországban sehol nem lehet búvárkártya (tanfolyam!) nélkül merülni. Még így is túl sok a baleset a meggondolatlan búvárok miatt.
szoval juli elsö heteben Kastel Stariban, vagyok..lesz ott meg valaki közületek?
ugyertem, aki magyar, mert hai gen, esetleg talalkozhatnank.
ez itt a reklam helye:-)))))
buvarkodas:apamek szoktak, najo, ez tulzas, szoval merülni merülhetsz, az arat most nem tudom pontosan, de ha nincsen vizsgad, kiserövel lemehetsz, attol függ, mennyire birja a füled,tüdöd, stb(hat igen, en nem vayok szakertö ebben, de en meg nem is merültem..:-)
apam tavaly volt elöször, es 15 m-ig birta, szoval arjtad mulik.
Hvaron egy nagyon rendes ember oktat, de szerintem mashol is hasonoak leetnek a buvaroktatok.
sok sikert....
eszter
Kedves Mindenki!
Július 10-i körül megyünk a párommal Horvátországba. Mi az Isztirára gondoltunk.
Mi nem foglaltunk előre szállást, majd ott keresgélünk. Jó lenne egy homokos partoszakaszt találni, ahol kezdetben elég sekély a víz. Van valakinek valamilyen tippje?
A legkedvezőbb az lenne, ha olyan szállást találnánk, ahol félpanziót lehet igényelni.
Minden Nyaralónak hőséget és hűs vizet kívánunk!
Kaptam egy levelet, de olyanban kértek segítséget, amit én nem tudok, remélem, Ti okosabbak vagytok, kérlek, próbáljatok meg válaszolni!
"HEllo Fishtax,
Bocs hogy imelben de nem nagyon van idom netezni, meg regisztrálni. (...) Kezdo búvárkodás ügyben mit ajánlanál? Kell ott tanfolyamot végezni? Mennyibe kerül stb, A búvárkodással (...) az a helyzet, hogy nincs most idom itthon a tanfolyanmot elvégezni, de azt hallottam, hogy kisérovel kis mélységbe levisznek a vizsga nélkül is.
A másik KOrcsula szigete. (nem tom hogy irják) Tudsz valami bovebbet? (hogy lehet odamenni, azonosak e az árak, milyenek a kempingek, mit érdemes megnézni stb)
A Kotori-öböl bejáratánál közlekedő kompra gondolsz? Ha azt használod, akkor valóban nem kell körbe autózni az öblöt, de nagy kár kihagyni, mert igen szép vidék. Igaz, én már másfél évtizede nem jártam arra.
A bosnyák rész Neumnál van, kb. 20 km, ami Boszniához tartozik a tengerpartból, de utána ismét HR-ben találod magad.
A 400DM-et ketten költöttük, autópályadíjról pedig találsz itt a fórumon egy egész új hozzászólást.
Prod,
Az a 4-5 km amire gondolom, hogy gondolsz az nem szerb, hanem bosnyák: Bosznia Hercegovina nevű ország. Tavaly ott járt ismerőseim szerint a rendőrök inkább a szomszédaikra utaznak, amint meglátták a magyar rendszámot tovább engedték Őket. A sebességkorlátozásra azért érdemes figyelni, mert azt a rendőrök is figyelik és ha bemérnek akkor már nem elég a magyar rendszám, de különösen nem érdemes "leszerbezni" Őket, mert sose lehet tudni, hogy a rendőrnek mi az anyanyelve. Mi sem vagyunk oda ha összekeverik Bukarestet Budapesttel.
Én augusztus 6-án érek vissza a PC-mhez, akkor beszámolok, ha nem, akkor figyeljétek a híreket :-))))
Bosznia vízumkényszer ügyben itt egy Külügymisztériumi link, ez szerint bosnyákok Magyarországra júni 1-től csak vízummal utazhatnak, nekünk viszont Boszniába csak október 1-től kell:
http://www.kum.hu/Szovivoi/2001/05/szov0525_2.htm
Remélem igazam van, mert én is Dubrovnikba megyek.
Bogyó,
A szobaárakról csak azt tudom mondani, hogy 25DM+üdülőhelyi díj alatt nincs semmi legális szoba. Szerintem ez valami kartel ár a szobáztatók között. Mi Plitvicénél tavaly találtunk ilyet, de azért 3-4 órát keresgettünk.
sviit,
Sörösüveget azért visznek a nagyon előrelátók, mert az ott igen drága (ha jól emlékszem majdnem a sör árával megegyező) és a bolt csak cserél üveget illetve blokk ellenében vált vissza. Namármost ha szombat este rögtön veszel 6 üveg sört, akkor legközelebb már cseréled, hét végére meg elveszik a blokk, eltörik vagy elveszik az üveg és elvesztetted a betétdíjat. Mint említettem ez csak a nagyon előrelátókra vonatkozik, de haladó fokon az ember 6 teli üveg sört visz, amit útközben megiszik ha nincs vezető beosztásban.
A 400DM-et ketten együtt, vagy külön-külön költöttétek? Én is most készülök először autóval, gondoltam Isztriára megyek, az nekem igy is még 650km. Milyenek az autópálya dijszabásai arrafelé?
WolfSK
Mellesleg van tapasztalata valakinek, hogy mennyire veszik komolyan a Dubrovnik előtti 4-5 kilométeres szerb részen az idén bevezetett vízumkötelezettséget?
Nem szeretnék a másik oldalon ragadni! :-)
Kedves Kovácskázmér!
Valami előttem ismeretlen/érthetetlen okból nem tudok neked e-mailt küldeni. Megtennéd, hogy elküldenéd a címet nekem? Az időpont ugyanis nagyon megfelelne nekem. Előre is köszönöm segítséged.
lborli
... es millio tapasztalat erdekelne. Hogy ne ismetlodjon az egesz topic, azert beleolvasok.
Mikor erdemes indulni? Csutortok ejjel, vagy pentek reggel?
Mi ketten egy héten 3-400DM-et költöttünk autópályára, benzinre, egy hajóútra, napi egy-két fagyi-sör-capuchino, belépő Plitvicére, egy búcsúebédre meg apróbb ajándékokra. Ebből még maradt is valamennyi de a 4. százast is beváltottam. Persze ebből egy csomót lehetne spórolni, aki nagyon előrelátó az visz pl. üres sörösüveget meg ilyesmi. Nyilván lehetne sokkal többet is költeni, ha magad gondoskodsz kájáról, mert ugye tej-kenyér miatt bemész úgyis a boltba és ez mellett mindig kell még venni valamit, különösen, ha gyerek is van.
A teljesen kezdőknek én mindig Isztriát javaslom, mert az elég közel van, a növényzet már ott is mediterrán, a tengerpart meg mindenhol köves. Nekem Rovinj a kedvencem az óvárosa miatt.
Tud vki vmit a porecs melletti Zelena Lagunaorl es az ott levo Hotel Albatrosrol?
Mit tudtok a Krk szigeti Silo-rol? Erdemes oda apartmanba menni? Azt hallottam vhol, hogy a Krk sziget keleti fele az ott uralkodo szelek miatt inkabb kopasz sziklas, es a nyugati fele sokkal szebb?
Koszonom!
nagjából átolvastam a topikot, ugyanis most tervezgetjük a nyaralás tengerparti részét :-) Szóval a kérdéseim a következők, főleg a legfrisebb infók alapján:
- mennyi lehet egy átlagos apartman/fő, mondjuk DEM-ben?
- mennyi pénzt költ egy átlagember egy nap? Tudom, ez hülye kérdés, de mégis? Ki mennyit költ? Tegyük fel, hogy nincs hajókázás meg hasonló, hanem csak ott van, eszik, iszik és strandol.
- érdemes előre foglalni szállást, vagy akkor is működik a dolog, ha látatlanba odamegyünk?
- teljesen kezdő Horvátország-járónak hol érdemes nyaralnia?
Bocs, ha trivialitásokat kérdek, de nem nagyon áll öszze a kép, hátha tudtok segíteni...
Ha egy kis romantikára vágytok, akkor szerezzetek be egy részletes Isztria térképet és tegyetek valamelyik nap egy autós kirándulást, csak az autópályát kerüljétek el. Gyönyörű kis falvakat, hegyet-völgyet lehet látni. Arra vigyázzatok, hogy az út szélén hol álltok meg, mert elég keskeny és kanyargós. Bárhol is lesztek Isztrián erre lesz lehetőségetek. Éttermet ilyen helyen nem találtok, úgyhogy ebédidőre érdemes lemenni a tengerpartra. Ha megunjátok akkor az autópályán egy fél óra alatt hazaértek. Térképre szükség van, mert egyébként ha egy kicsit nem figyel az ember akkor rögtön az autópályánál találja magát, táblák itt nem nagyon vannak, a faluk meg olyan kicsik, hogy azokat csak a részletes térképen jelölik.
Ha mindenképpen Isztria, akkor azt javaslom, hogy maradjatok a NY-i oldalon, ne menjetek be a Kvarneri-öbölbe. Ha magamnak kellene tanácsot adni, akkor Porecsnél északabbra sem mennék (még olyan kis távolságon is sokat számít, mennyire kerül bele az ember a szárazföldi területet söprő időjárási frontokba!), így maradna a Porecs-Rovinj-Pula szakasz. P-ben még a háború alatt voltunk, akkor a Lanterna üdülőtelep elég elfogadható volt, talán azóta még javult is. Hátránya, hogy a várostól jó 4-5(-6-7?) km és elég nagy komplexum, ezért eldugottnak mégsem lehet nevezni. Rovinjban, Pulában csak látogatóban voltam, de engem vonz egy nagyobb város közelsége, így a kettő közül vmelyiket választanám. A part meg mindenhol romantikus, sziklás/dombos! :-)
A felesegemmel most mennenk eloszor Horvatorszagba. Vegigragtam magam a forumon, es eleg sok jo infot talaltam, viszont nem igazan tudom eldonteni, hogy hova menjunk? A legvaloszinubbnek Isztria latszik, de kerdes, hogy ott hova? Porec, Pula vagy mas? Leginkabb apartmanba vagy hotelbe szeretnenk menni, kempingbe nem.
Ugy gondoltuk, hogy egy hetre utazasi irodaban foglalunk szallast, aztan esetleg majd ott a helyszinen plusz egy hetre.
A kerdesem az, hogy mit ajanlanatok, hova menjunk igy elsore Isztriaban, ahol romantikus, sziklas/dombos videk talalhato a part kozeleben, apartmanban szeretnenk megszallni, lehetoleg vmi eldugottabb reszen. Ja, es kocsival mennenk!
Most megyünk először Horvátországba. A kérdésem a következő:
mindenhol lehet DM-mel fizetni (autópálya, benzinkút), vagy azért kell valamennyi Kúna is?
Mi jun. 23-án megyünk Zadar mellé egy kis üdülőfaluba. Szuper a hely, aranyos kis házikó közvetlenül a tengerparton. (terasz-víz távolság kb 5 méter)Tengerpart köves kis bejáró van kiépítve. Házináni, házibácsi van 70-80 évesek nagyon kedvesek (a néni egyébként magyar). A ház nappaliból és 3 szobából áll, összesen úgy 7 főnek alkalmas, júliusban kb 200 DM/nap. Tegnap beszéltünk a nénivel, panaszkodott, hogy nincsenek vendégei jul 1-18-ig. Ha valakit érdekelne szívesen megadom a számukat, vagy bövebben is tudok róla infot adni. Akit érdekel küldjön e-mailt.
Vannak állandó buszjáratok minden nagyobb helyre, utazási irodáknál kell érdeklődni, pl most ami itt van nálam Great Tours, Rab szigetre autóbusz oda vissza 16900, Rijekába 12900 de lehet csak oda is jegyet venni.
Legegyszerűbb felhívni a Volánbusz nemzetközi tudakozóját, szinte biztos, hogy Rijekába van járat. (Honlapjuk ugyan van - volanbusz.com - de még építik.)
Abban kérnék segítséget, hogyan lehet busszal utazni Horvátországba. A húgom 1 héttel később jönne utánunk és együtt jönnénk haza. Mi kempingben leszünk. A vonat nem jó, tehát busz kellene, de nem találok. És persze csak oda!!
Rab-on leszünk, de Rijekába is jó mert elmegyek érte.
Szia taubácsi! Köszi a hozzászólást, mi júl 7-én érkezünk (de busszal),akkor pont váltani fogjuk egymást? Én is az útikönyvek alapján választottam, majd meglátjuk, de olyan nagyot nem tévedhettünk ;-)
Mi júl. első hetében megyünk Rab-ra ha később indultok akkor szívesen írok egy beszámolót:-)
A szállásadónkkal váltottam egy pár levelet,
a komp költség: 22 DEM/autó és 3 DEM/személy
Hajókázni nem nagyon fogtok mert újítják a kikötőt, csak Jablanac felől lehet a
szigetet megközelíteni.
Zadarban leszünk jun végén onnan akartunk áthajózni :-(
Mi is az útikönyvekből választottuk ki Rabot reméljük bejön.
http://rab-croatia.com/main.htm ezen a linken találsz egy pár infót többek között egy vázlatos térképet is.
Ha van kérdésed írj.
A titkot én sem tudom, de nagyon igazad van.
'82 óta minden nyáron megfordulok az Adrián s nem mulasztom el "több ízben" is érzékszervi vizsgálatnak alávetni. Egyszerűen "odlicsno". (Fishtax majd fordít.) :-))
azt mondja meg valaki, hogy Horvátországban miért olyan eszméletlen jó mindenhol a pizza? Simán ver minden olaszt imho, de még a zágrábi utcán, a legegyszerűbb helyen vásárolt szelet is. Tudja valaki a titkot?
Sziasztok! Rab szigetére megyünk júliusban - Hotel Eva. Nem sokat tudok a szigetről, csak amennyit az útikönyvek leírnak, de sokkal többet ér a tapasztalat... Szerintetek jól választottunk? Mit érdemes megnézni, hova érdemes áthajózni? Motort is szeretnénk bérelni, azért félek, hogy csak robogót lehet, és azt is nagyon drágán...
Köszi, kriszta101
A likőr, az tényleg vérfagyasztó egy dolog, én a rovinji piacon vettem egy üveggel 30 Kn-ért áprilisban, hazajöttünk, és megkóstoltuk, hát... törköly, beleáztatva egy kis citrom. De nem rossz. A hatása pedig fenomenális.
Hvaron mi is megszívtuk az időjárással akkor (nagyszombat), jött a bóra, 100km/h szélvihar, és reggel -2 fok, a vendéglátóink azt mondták, hogy ilyen nem nagyon szokott előfordulni. Meg hogy karácsonykor is 20 fok volt. És hogy ilyen szar idő áprilisban még nem volt, mint idén. Szívből örültem ennek :)).
Köszi. Villas Rubin lesz. Mindegyikőtök ezt ajánlja.
Én is az Ozujsko-ra szavaznék. De azt hiszem az Adria vizében ücsörögve, napernyő alatt, árnyékban, jóbarátokkal vagy akár egyedül, szinte mindegy milyen sört iszom...csak hideg legyen!
Tavaly elött voltunk Dubrovnikban, egyik nap elmentünk hajótúrára. Egypár szigetet látogattunk végig. Csodálatos volt. Az egyik igencsak gyéren lakott sziget egyetlen kocsmájában ajánlottak valami likör félét. Úgy nézett ki mintha egy egész citrom ázott volna benne. Azóta egyenesebb a gerincem...
amerre jártam, mindenhol Karlovaćko pivo volt :) esély nem volt, hogy mást is megkóstoljak :))) na jó, kis túlzással...
Azért Rovinjban júliusban városközeli apartmanban vagy szállodában nem árt az előre foglalás. Sőt nekünk foglalt helyünk volt egy szállodában, mégis áttettek minket a Villas Rubinba - innen a jó tapasztalat (és ott hely is volt:))
Igazat adok azoknak, akik azt mondják, aki homokos tengerpartra vágyik menjen Olaszországba.
Én egyszer voltam ott (nyaralni Jesolóban), de nem tetszett.
Horvátországban inkább sziklás, kavicsos strandok vannak, de azért a legtöbb helyen lehet találni egy kis öblöt, ahol a gyerek is nyugodtan el lehet.
Kimondott homokos Rab-on van, valamint délen Split alatt OMIS-ban. Mint írtam a gyerekemnek ez nagyon tetszik, de mi mindig csak átutazóban voltunk ott egy-egy fürdés erejéig. Szálloda nincs. Fizetővendégszobák, kemping viszont van.
Ma hajnalban jottem haza egy hetes horvat utamrol, ha valaki akar kerdezzen nyugodtan. Az ido kicsit megtrefalt bennunket. Eredetileg egy nappal kesobb akartunk hazajonni, de Hvaron olyan rossz lett az ido tegnap, hogy elobb elindultunk. Lehult 18 fokra es egesz nap esett az eso. A kempinget nem is kellett kifizetnunk, csak intettek, hogy menjunk. Zadartol mentunk lefele Sibenik, Split, Makarska utvonalon egeszen Dubrovnikig. Ket nap kivetelevel minden nap felhos de azert meleg volt az ido. A benzin nagyon draga lett: a 95-os 7,27 Kn, 98 7,86 Diesel 5,42. A kaja valtozatlanul draga. Etteremben egytaletel 50-80 Kuna, ital 10-12. Gomboc fagyi 4, helyenkent 3 Kn, kenyer 4-6 Kn, tabla csoki 7-9 Kn.
Egyeb: 1 nemet markaert 3.68 Kunat adnak. Krka-belepo 40 Kn, Dubrovnik varosfal 15 Kn, Hvarra a komp szemelyenkent 7, autonkent 50 Kn, parkolas 3-5 Kn/ora.
A parton szinte senki sem volt a par nyugdijas nemeten kivul, magyart egyet sem lattunk. Szoval minden teljesen kihalt volt. Egyedul Dubrovnikban volt nemi mozgas.
Nadia! Splittol delre szerintem meg oktoberben is lehet furodni. En speciel tavaly szept. 22-en furodtem Zadar kornyeken (Novigrad), prima volt a viz es a levego is (28 fok).
Negy tekercs diat lottem el az uton, majd egyszer talan be tudom oket szkennelni. Addig itt vannak a tavalyi fotoim: http://kep.tar.hu/vojtek
Naná!
Egyébiránt az Adrián is tapasztalható az augusztus 20.-a utáni időjárás változás (mint idehaza), de a nagy massza, a víz, sokáig tartja hőmérsékletét. Szóval igazi nyárra készülhetsz.
Nyáron ha minden jól megy irány Horvátország.
Már nézegettem web-oldalakat, találtam is sok kempinget árakkal együtt. Az érdekelne hogy milyenek az egyéb árak. Közért, étterem, vizisportok stb. Erről sehol semmi. Ha vannak friss infótok vagy esetleg tavalyi szívesen venném.
Köszi
Szerintem aki lassan mélyülő, szép futóhomokos nyaralásra vágyik, az fordítsa a kormányt inkább Olaszország felé. A horvát lényeg az a változatos, sziklás, tiszta partú, soxigetes, kirándulós vagy hajózós (vitorlás, motoros, egyfene)szabadság. Azért homok: Susak szigete Losinj mellett. Az egész homokból van, jó boruk is van, a kikötőben meg gyalog sétálgathattok a homokon. Losinjban kell hagyni az autót, onnan már kishajó átvisz. Kirándulásnak is érdekes.
Szia Makarska!
Az általad látogatott helyek közül hol volt kisgyerekekkel is élvezhető, homokos tengerpart? Szerinted szállodába vagy fizetővendégszobába érdemes menni? Olyan helyet keresek, ahol félpanzió is van?
Elvilnek koszi a dugotemat.
Mar csak egy kis kerdes-megjegyzes:
A haromfazisu kerek dugoban 5 tuske van:3 fazis,nulla fold.Az egyfazisuban:fazis,nulla,fold.(ha jol emlekszem)
Az olasz kempingben melyik volt ?
Mi már 17 éve (középiskolás koromtól, később a férjemmel, majd már a most 9 éves fiunkkal)járunk a Horvát (Jugoszláv) tengerpartra.A háborús időszakban is lemerészkedtünk Ausztrián keresztül az Isztriára. A következő helyeken laktunk szállodában, illetve apartmanban. Rovinj, Pula, Opatija,Novi Vinodolski, Zadar, Vodice, Kastel Stari (Hotel Palace), Makarska, Hvar-sziget, Zaostrog, Bubrovnik, Budva. Gyakorlatilag az egész parot végig jártuk. A szigetek közül jártam, Krk-n, hajóval Brac-on (Bol), és a Hvar-on. Imádom Horvátországot, így elég naprakész információkkal rendelkezem. Szívesen segítek, ha fenti helyek közül érdekel valamelyik valakit. Szerintem Makarska a legszebb, de tavaly nyáron már túlzsúfolt volt. 9 éve gyerekkel járunk, neki OMIS tetszik legjobban. Kastel Stari-ban (Hotel Palace) 2 éve jártunk. Ez volt eddig az egyik legjobb hely. Jó kaja, szép úszómedence,homkos a part, bár Split közelesége miatt kicsit koszos a víz.Közel a repülőtér, a repülők a szálloda mögött szállnak le. Este be lehet menni Trogirba. Nagyon szép. Mi az idén agusztusban Siebenikbe megyünk a Hotel Jure-be.
Ebbe a szállodában még nem voltunk. Járt ott valaki?
Én már elég sok kempingben jártam Horvátországban, de mindenhol volt a hazai szabványú csatlakozó. Kivéve Olaszországban, na ott csak a kerek csatlakozó volt, de rendes hárompólusú mint itthon a háromfázisú. Kint egy a fázis, egy a nulla és eegy a föld. De lehetett kapni boltban így könnyű volt átcserélni.
Sziasztok, üdvözlök mindenkit a nyár közeledtével! Július végén mennénk a párommal (akkor már férjemmel :-)) a Hotel Palace-ba (Kastel Stari). Hallott már valaki róla, hogy milyen vagy esetleg van valakinek személyes tapasztalata? Minden infót szívesen vennénk. Köszi
Betti
Ebből döntse el valaki, hogy melyik a férfi és melyik a nő. Első alkalommal addig álltam a WC ajtóban, míg ki nem jött valaki, így derült ki a dolog. Sajnos most már nem emléxem :(
a Pivo,
tényleg létkérdés! Szerintetek melyik a legjobb sörük? Osiecko? Ozujsko? Nekem ez a kettö bejött.
Kicsit más, és nem a Kemping témába akarok írni, mert az elég halott.
Szóval ott írta valaki, hogy van olyan kemping, ahol csak ipari áramcsatlakozó van.
Mennyire jellemző ez ?
Egyébként a kerek háromfázisúhoz nagyon hasonló egyfázisú csatlakozóról van szó ?
Én az előrefoglalás híve vagyok, mivel nem szeretem az ottlét rövid idejét szálláskeresgéléssel tölteni és volt egy kellemetlen élményem is Plitvice mellett egy magánháznál. Tavaly Rovinjban érdeklődtünk a lehetőségekről, de azonnalra nem nagyon tudtak javasolni semmit sem és 25DM/nap/fő +üdülőhelyi díj a legkisebb ár, amiről hallottam. Ezért rossz esetben még a háziak szórakoztatni is fognak, amit én személy szerint különösen utálok.
Segítségeteket szeretném kérni: Porec-be utazunk nyáron vonattal. A vonat Rijekáig vinne, onnan busszal tudnánk eljutni Porec-be. A kérdésem az lenne, hogy tudja-e valaki a horvát távolsági busztársaság honlapját amir?l kiderülne hogy milyen menetrenddel indulnak buszok Rijekából Porec felé?
Ha valaki hasonló módon utazott Porec-be és vannak tapasztalatai amit szívesen megoszt annak is nagyon örülnék.
Jó pár ajánlat van Pag szigeten, magán apartmanokban, email-ben is lehet foglalni.
Egy ilyen jasil@pu.tel.hr (Rogoc Janja), kellemes hely, kis öblökkel a háztól nem messze, és van homokos strand is, kb. 1500 m-re.
Nincs olyan mint Lopar, de ahhoz hasonlót nem nagyon találsz. Mi 99 augusztusában voltunk ott, és nem volt elviselhetetlen a zsufoltság.
Hello!
Sibenik mellé készülünk, a Solaris üdülőtelepre. Úgy láttuk a katalógusokban, hogy van homokos strand is. Ha valaki járt már erre, kérem írja, hogy igaz-e, milyenek a feltételek (Hotel Jure-ben van foglalásunk).
Érdekelne egy kirándulás a Krka vízeséshez és egy a Konrati szigetekhez.
Kösz!
Idén szeptemberben vagy a jövő nyáron Horvátországba szeretnénk menni nyaralni, kb. egy hétre. Autóval utazunk. Mivel két kicsi gyerekkel mennénk, ezért csak homokos, lassan mélyülő, nem túl hideg vizű tengerpart jöhet szóba. Lopar többek szerint túlzsúfolt. Elsősorban Dalmácia északi része érdekel (Splittől északra, ha lehet). Fizetővendégszobát keresek, félpanzióval. A gyerekek miatt szeretném előre lefoglalni a szállást, mivel két kigyerekkel nem nagy létélmény szállást keresgélni 6-700 km utazás után. Tud valaki segíteni? Pag szigete milyen hely? Úgy tudom, ott is vannak homokos strandok. Murteren csak a Holtel Colentumnál van homokos part? Pls. help me!
Thorvath, Traubi köszi a javaslatokat! Ezek szerint a Villa Rubin jó hely, de azért érdemes körbenézni is. Ezek szerint az is tuti, hogyha mi július közepén megyünk, sokan, ha nem rengetegen, lesznek :) Mi csak ketten mennénk, autóval, legfeljebb négyen. Szerintetek foglaljunk előre szállást, vagy ott keressünk?
Érdemes megpróbálni helyet foglalni kempingben. A www.eurocampings.net szerint lehet például Loparba is foglalni helyet. Segít elkészíteni a foglaló lapot, amit el kell küldeni faxon. Csak kérdéses, hogy mennyire veszik komolyan és milyen helyet foglalnak(ha foglalanak)? Van valakinek ebbéli tapasztalata Horvátországban, natalán Loparon?
mi 2x voltunk :
1) aug 20tól, már legalább félig üres volt, idő, víz király volt, ráadásul aug 23-tól már olcsóbb is
2) julius végén : nagyon sokan voltak. első nap este érkeztük, alig találtam egy zsebkendőnyi helyet ahol felvertük a kis sátrunkat. Viszont mint afféle nagy kempingben : sok ember ergo nagy a mozgás is. Másnap reggel korán felkeltem és máris legalább 30 tűrhető helyet találtam, ahová azon nyomban át is költözködtünk.
Köszönöm mindenkinek a "Bosznián keresztül Dubrovnikba" hozzászólásokat, egyenlőre még
nem döntöttem, de mindenképpen beszámolok az útról.
keptn_kork,
Régebben voltam Rovinj északi részén egy kempingben, semmi különös, de jól éreztük magunkat. Tavaly mi (is) a Villas Rubinban voltunk 4 felnőtt+ két gyerek és igazán elégedettek voltunk. Az egyik szobához tartozott egy kis udvar is, ahol elfértek a matracok, gumicsónak stb. Menüválasztásos vacsora, előző este választhatsz, egy halétel, egy helyi és egy hagyományos kaja között. A városba állítólag jár egy busz, bár mi kocsival voltunk, úgyhogy nem is kerestük. Ha gyerekekkel mentek akkor mindenképpen ezt ajánlom, mivel van medence is.
Gyerek és "egész nap a tengerben fürdés" mánia nélkül a városhoz közelebb is lehet szállodát találni (Villas Rubin és a város között, anevére nem emlékszem), nagyon szép parkos környezetben ahonnan a városba akár be is sétálhatsz, de ott a part nem olyan jó fürdés szempontból.
Mi tavaly júliusban voltunk ott és kaptunk egy jó kis vihart fákat csavart ki, tetőket beszakítva meg ilyesmi, a helyiek szerint ilyet ők még nem is láttak, de persze 2 nap alatt rutinosan mindent helyrehoztak.
Nem voltak túl sokan, bármelyik este találhatsz a városban szinte bárhol szabad asztalt, sőt a kikötőben még magyar (tulajdonú) éttermet is. Augusztusban elárasztják a várost az olaszok, ezt 5-6 éve mi is tapasztaltuk.
Menjetek a Villas Rubinba. Szép nagy üdülőfalu, apartmanok is vannak meg szobák is, közel a tenger is :) igaz a város kb. 2 kilométer, de kocsival nem gond.
Mi az idén Rovinjba szeretnénk menni. Még nincsen határozott elképzelésünk a szállásról. Azt hiszem a kempinget azért már kizártuk. Apartman félpanzióval tűnik a legvalószínübbnek. Aki járt már Rovinjban, mit ajánl?
Mi is Loparba szeretnénk menni az idén. Azt hallottam, hogy nagyon sokan szoktak lenni a kempingben és alig lehet helyet találni. Tapasztalatból mennyien szoktak lenni és mikor érdemes menni, meg minden amit érdemes tudni a kempingről!! (Mi július végén, augusztus elején gondoljuk)
Mint sorstárs hagy erősitsem meg : gyerekkel Rab és azon belül Lopar a nyerő. Mi szintén két gyerekkel már kétszer is voltunk ott, sőt még az is lehet hogy most is oda megyünk : kb 800 meteres sik partszakasz, néha laposabb mint a Balaton déli part. Finom homok , a gyerekek egész nap elvoltak, kb. csak enni kellett nekik adni. Mi a kempingben voltunk, parttól 100 m-re(oda tartozik a part - de bárki bemehet) + ha mész néhány száz métert akkor ugyanolyan változatos sziklás részeket találsz mint máshol.Baromi kényelmes, nem kell az aszfalton terelgetni a gyerekeket, nem kell állandóan átöltöztetni őket, stb.
A szobákat nem tudom, de a kempingben csúcsidőben elég sokan vannak (bár nagyon nagy a kemping és van bőven hely meg árnyék)
Jut eszembe : valaki nem tud még laposabb , homokosabb részt Horvátországban ? Alapvetően kemping érdekelne, de lehet lennt is
Június 20.-án indulunk Isztriára, majd pár nappal később tovább Sibenik környékére. Arra lennék kiváncsi, hogy hétvégén és ünnepnapon az üzletek és a turisztikai látványosságok (nemzeti parkok) mennyire vannak nyitva?
Hááááát... Barátném talán még akarna, de én eléggé szárazföldi állat vagyok. A fürdőkádamhoz ragaszkodom ugyan, de valahogy más vízbe nem bírok belemenni. Pedig gyerekkoromban az egész nyarat mindig a Balatonnál töltöttem, úszni is tudok régóta, és mégsem...
Jó, hogy örvendeztem a vonatjegy olcsóságának... Mint ez Magyarországon megszokott, hiába kérdeztük meg telefonon a MÁV menetjegyirodáját, persze hogy nem stimmel. Ma reggel bementünk személyesen is az Andrássy útra, hogy ellenőrizzük és megvegyük a jegyeket, az ott lévő hölgy elkezdett össze-vissza beszélni, 20 perc alatt három teljesen eltérő árat számolt ki a vonatra, míg végül 25 ezer Ft-ban állapította meg az összeget. Ráadásul, mikor ezt kissé sokalltuk, állította, hogy csak és kizárólag hálókocsikkal közlekedik a Zágráb-Split járat (Zágrábban átszállás mindenképpen van), mást ne is keressünk.
Természetesen mindez nem így van, egy zágrábi ismerősünk mostanra talán már meg is vette a jegyeket nekünk, úgy látszik a MÁV-nak nem üzlet a kétszemélyes hálókocsinál olcsóbbat adni, valamint épkézláb embereket foglalkoztatni (t.i. az információs pultban dolgozó másik női személy a társakat kérdezgette, mi az a "csek ripáblik" amit az előtte álló külföldi mondogat...).
Mindegy, így vagy úgy, két hét múlva már megyünk Brac-ra.
Csatlakozom Ethan Hunt-hoz, Rab a nyerő, a sziget északi részén van egy nagy, sekély homokos öböl, közelében kemping, de a sziget nem nagy, ha Rab városában vagy Barbaton találtok szállást, akkor is át tudtok járni naponta. És ne a senji, hanem a jablanaci komppal menjetek át, kicsit ugyan délebbre van, de sűrűbben járnak a hajók!
Én két éve voltam Boszniában. Akkor rengeteg aknamező volt még sárga szalaggal körbekerítve, közvetlenül az utak mellett. Szóval érdemes megnézni hol könnyítesz magadon, nehogy annyira könnyü legyél, hogy elszállj :)
köszönöm a választ, most olvasgatok.
Splitet semmiképpen nem hagyjuk ki, egyrészt a vonatunk is oda érkezik, másrészt tavaly Trogirban voltunk, úgyhogy Primosten, Rogoznica mellett többek közt Splitben is nézelődtünk, és eldöntött kérdés, hogy idén több időt töltünk ott.
Segítséget, ill. tippet szeretnék kérni: két kicsi, úszni nem tudó gyerekkel mennék Horvátországba és valami HOMOKOS PART-ot szeretnék találni, ha van ilyen egyáltalán (Én csak párszor voltam arra, de mindenhol sziklás volt a part) Ja és még valami: nem szeretnék nagyon délre lemenni. Ha még szállástipp is lenne annak külön örülnék...
Jöhet a dolog mailban is:
vakeger54@yahoo.com
Supetarról általános információkat (ha még nem találkoztál vele) itt találsz, remélem, lesz benne új is!
Első adriai nyaralásunkat Bracson töltöttük ('85-ben), akkor még nem sok minden érdekelt, eléggé ifjú voltam... :-) Amit nem szoktak kihagyni, az Bol-ban (a sziget túloldalán, autóbusz van) a Zlatni Rat, azaz az Aranyszarv, egy mesterséges földnyelv, ami a szél és a tengerjárás szerint változtatja az alakját (minden prospektusban szerepel). Mivel nincsenek nagy települések, így az élet nem vmi pörgős, de szép öblök, nyugodt helyek itt is vannak. A sziget tenger felőli oldalán szinte mindig fúj a szél, erre figyeljetek! Híres mészkőlelőhely, a Fehér Ház épőtőkockáit is az itt bányászott anyagból faragták. Ki ne hagyjátok Split-et, hajózzatok át egy napra, megéri.