részvétem, annyi ziher hogy ismeretlen autót nem csórnak el forgalmas helyen. tuti hogy volt mindenük csak beültek és indítottak. Tücsök kérdése nagyon helytálló szerintem. Volt-e szervizben ?
Nos jogos lenne a kérdés, de kertesház és egy, másfél éve már egyszer bejöttek udvarra, egy robogót el is vittek. Azóta mindenen 2 lakat, érzékelős lámpák, stb.. (ami nem publikus :D ) + garázsban volt kocsi udvaron belül is.
Tegnap ellopták az 1 éves fordunkat egy áruház parkolójából. Szemtanuk szerint egy fiatal srác könynedén beszállt és elhajtott. Valsz volt kulcsa az illetőnek.. (Ez majd reményeink szerint a biztonsági kamerás felvételen bebizonyosodik). Rendőrség azt mondta h a kereskedőnek akitől vettük sok ilyen ügye van...
Nagy valószínűséggel mi lesz a kocsi sorsa? Szétszedik? Vagy kiviszik egyben az országból és úgy adják el?
Vannak bevált módszerek, lopás utáni megtalálásra, megtorlásra?
Sajnos a dolog ennél árnyaltabb. Mivel az algoritmus már nem titkos, azt nem kell keresgélni. Olyan rendszereknél, ahol tanításnál simán csak az egyik gomb megnyomásával kell hozzátanítani a vevőhöz (ezt hívják nyílt tanításnak) sajnos egy kifogástalanul vett kódból is elő lehet állítani azt a következőt, amit a vevő el fog fogadni. Létezik ennél biztonságosabb módszer is, de azt kevés rendszer használja.
A GPS "ignoráló" csak és kizárólag egy frekvencián működik. A GSM zavarók azok az egész sávot söprik, de szélesebben nem mennek, mert romlik a hatásfok.
Biztos igaz, hogy zsaruból is van ilyen is, olyan is!
Viszont az a gyanúm, hogy az a mennyiség, hogy "egy-két", inkább a tisztességes részére igaz.
Amiben pedig tévedsz, hogy a mocsok az nem lehet zsaru. Hisz pont ez a baj és ezzel van tele most az ország. Hogy bárki lehet és lesz is zsaru. Az egy dolog, hogy lelkében sosem lesz rendőr, de ez pont mindegy akkor, amikor viszont az egyenruhát és az intézkedési jogot megkapja egy ilyen...
És elismerem, hogy mindenhol van szar ember, sőt azt is gondolom, hogy ez az erőszakolásos buli meg sem történt abban a formában, hogy azt erőszaknak lehessen nevezni! De ugyanakkor az is igaz, hogy ma magyarországon nincsen megfelelően működő rendőri állomány, csak ez a pribékhadsereg, aki azt üti, akiről tudja, hogy az nem fog visszaütni....a többitől ő is fél.
lenne egy kérdésem mindenkihez de főleg a védő mesterekhez. A kütyük amik bezavarnak a GPS jelnek azok minden frekinek betesznek vagy pl. a rádióamatör frekiket nem piszkálják ? Gondolom a pagereket is megbolondítják.
a csomagtartó zár is rendben. Az lenne a kérdésem, hogy nem lehet hogy a riasztokat is ugyanilyen egydzerüen biztosítják ki ? marmint hogy lehallgatnak amikor élesítesz.
énis így gondolom. Ha pickingelik az ajtot akot bent is pickingelnek. Tuti hogy taviranyitorol nyitottak. A kerde inkabb az hogy ezentul mindig ki tudjak nyitni ? vagy ahhoz megint le kell hallgatni ?
Nálam nem erőszakkal nyitottak ki hanem siman taviranyitoval. Másolt kulcs nem volt mivel akkor nem kellett volna szétbarmolni a gyujtáskapcsoló zárszerkezetét
Ha jól emlékszem neked Octávia I-ed van.
A csomagtartó zárját is szemügyre vetted? Merthogy onnan is nyílik a kp.zár. - És az elsőkön nyoma sim lesz. Csak mert találkoztam már olyannal, hogy a csomagtartót feltörték, és mivel a tulaj nem vette észre rögtön, 2 napig, mindig kirámolták a járművét, majd az akció után rendesen vissza is zárták. A tulaj már "ufokat" keresett
Ennek ellenére nem kunszt a gyári távirányítót lekódolni.
A zsaruknak mostanság más dolgaik vannak, nem érnek rá nézelődni...
En kulonbseget teszek a zsaru es a rendor kozott.
A zsaruk most is kifogastalanul dolgoznak, szolgalnak es vedenek. Egy-ket rendor meg nem.
De azok eddig se voltak zsaruk, es nem is lehetnek.
Vannak mas szakmak is, ahol ugyanaz a nev ket kulonbozo mentalitast takar.
Peldaul van "riasztos", aki szigszalagozva bedobalja a muszerfal ala a cuccot. Aztan van olyan is, aki egyedi megoldasokat talal ki, es persze csak forrasztassal es zsugporcsovel dolgozik, minden kabelt elrejt.
igen látom, és a gyujtáskapcsoló törése egyértelmően már megvalósítja a kísérlet stádiumát. És mivel ha rajtakapják ahog yidegen ECUval próbálja elindítani úgy az már nem is jármű önkényes elvétele hanem lopás. Mivel min. 2 de szerintem 3 ember volt ráadásúl csoportosan, esetleg bűnszövetségben, ha alaposabb a felderítés bűnszervezetben. Szóval még mindig úgy vagyok vele, hogy kételkedem abban, hogy lockpicking volt.
Még egy dolog: szerintem jogaszkent Te is latod, hogy marha nagy kulonbseg van akozott, hogy valakit a kulso zar babralasa kozben kapnak el (ami semmilyen lathato nyomot nem hagy hatra), vagy a mar kinyitott ajtaju autoban ulve, a gyujtaskapcsoloval szoszmotolve.
Ha AT barátunk (barátunk a fenét...) elkapja a nyitó/zárójelet azt a tulaj észleli bármi módon?
A tulaj azt látja, hogy hiába nyomogatja a gombot, nem záródik be az autó. Ez történt pár hónapja egy cégautóval nálunk. Nem az autót vitték el aztán szerencsére, csak egy táskát az ülés alól. Amiben a tatyó volt a legértékesebb, mert benne csak levelek voltak.
De amig az egyik tag felcsatizza a asját ecu-jukat addig siman megpickingeli a gyujtaskapcsolo zarjat is.
A picking azert idoigenyes dolog. A kulso zarnal raadasul konnyu dolgozni, a gyujtaskapcsolonal viszont rossz szogben all a zar, nehez hozzaferni. A piszkalas ugyanis nagyon pici mozdulatokkal tortenik, es nagyon pontos szogben kell eltalalni a lamellakat, ezt pedig kiforditott csukloval nehez.
De nem ez volt az alapkerdes, hanem a zardugozas hasznossaga :-)
aha nagyon összeáll és logikus amit mondasz. De amig az egyik tag felcsatizza a asját ecu-jukat addig siman megpickingeli a gyujtaskapcsolo zarjat is. Úgy gondolom. Ettől még elismerem van valószínüsége annak is amit te mondasz.
Szerintemegy váltózánál (ami akármilyen profilegyen mégiscsak konfekció) sokkal több bosszúságot okoz ha 6 csavarral elzárod magát az ECU-t.
Nem feltetlenul kell magahoz az ECU-hoz nyulni. Van annak egy csatlakozoja is, amivel kommunikal.
Annak a vedelme (vagy egyszeru athelyezese) mar regebbi otlet, irtam is rola reszletesen az A2-ben. Ha kicsereled a tuskeit, az mar valami, es hazilag megoldhato. Persze szervizlatogatas elott vagy visszacsereled, vagy csinalsz hozza egy adaptert.
Tavaly februárban kibeszéltük, hogyan lehet ellopni az ugrókódos kütyüket.
De Fistic irta volna, hogyha az utolso zarasnal otszor-hatszor nyomogatta volna a gombot. (Mint ahogy a Te hozzaszolasod utan irta is, hogy nem tapasztalt rendkivulit.)
Hát bár magam nem voltam egyik jelen fórumon "kotnyeleskedő" hivatásos autóvédőnél sem, azt én is könyvelem, hogy az itt hozzászólokban az tetszik a legjobban, hogy nem klisékben gondolkodnak. A konfekció szart sem ér és ezt hálistennek ők is tudják.
azt hiszem az elég általános bár nem tudhatjuk biztosan, hogy úgy viszik a kocsikat, hogy a kocsi saját ecu-jat helyettesítik a sajátjukkal. Szerintemegy váltózánál (ami akármilyen profilegyen mégiscsak konfekció) sokkal több bosszúságot okoz ha 6 csavarral elzárod magát az ECU-t. Szerintem.
Magyarázni mindent lehet.DE szerintem nem lockickinggel nyitottat mert akkor a gyujtáskapcsolot is ugy nyitottak volna. Az Immo szóba sem jön, mivel felrakták a kocsira a saját ECU-jukat és az ziher hogy nem kéri az én kulcsomban lévő transzpondert. A nap utolso zarnyitasanal zárásánál szerintem nem voltak jelen.
a módszer, amit írtál, lehet, hogy kivitelezhető, de feleslegesen bonyolult. Tavaly februárban kibeszéltük, hogyan lehet ellopni az ugrókódos kütyüket.
> azt is könyvelem itt helyben hogy aváltózárnak semmi de semmi értelme. 0.
Ha figyelmesen viszaolvasol, akkor magad is meggyőződsz róla, hogy ez nem így van. Vannak típusok, amiknél annyira nem férsz hozzá a váltórudazathoz, hogy a sima váltózár is értékes védelem. Ha hozzá lehet férni, akkor is nyertél fél percet - ez így nevetségesen hangzik, mi az a fél perc? De ott, a lopás pillanatában az a fél perc nagyon értékes tud lenni.
> A motortérzár már inkább.
Önmagában, egyedül a motortérzár még a váltózárnál is értéktelenebb. Bemegy vki az utastérbe, beindítja a motort és elhajt a kocsival. Meg se kell próbálnia kinyitni a motorteret. Motortérzár, összeházasítva más védelemmel viszont nagyon is jó. Váltózárral, elektronikus védelemmel, kuplung hatástalanítással, esetleg minddel együtt.
Ha AT barátunk (barátunk a fenét...) elkapja a nyitó/zárójelet azt a tulaj észleli bármi módon?
Megyek vissza riasztóztatni+továbbextráztatni Minithez a nyáron. :c))) Amiket szerelt cuccokat, hibátlanul működnek, kényelmesek, jók. Ja, és az autószerelő barátom percekig bámulta, mire rájött, hogy mi hol van (a felére...psszt ;c)) ). Direkte vártam több hetet (napi használati teszt), hogy ezt beírjam, de drMinitet Ajánlom mindenkinek! :c))
Mondjuk azt azért tegyük hozzá a képhez, hogy nem muszály az algoritmust visszafejteniük... elég ha a jelsor megvan, azt könnyebb lelopni (pláne az 1 kód nyit, 1 kód zár típusú egyszerűbb riasztóknál)
hányszor nyomódhat meg a zsebemben a gomb anélkül, hogy kizáródnék az autóból?
Eleg sokszor :-)
A rendszer altal hasznalt algoritmusok kicsit bonyolultabbak, mint a peldamban voltak, es a vezerlok fel vannak arra keszitve, hogy a sajat kodjaikat akár nagy ugrasok utan is felismerjek. Nem egyjegyu, hanem nagyon "sokjegyu" "szamokrol" van szo -- minel kifinomultabb a rendszer, annal hosszabbak a "szamok".
Ezeknél az ugrókódoknál hány kihagyás lehet, hogy még értelmezze? Úgy értem, hányszor nyomódhat meg a zsebemben a gomb anélkül, hogy kizáródnék az autóból?
Szertnék eloszlatni 1-2 téveszmét 1 módszerről amit itt sokan terjesztenek és úgy hívják zárdugózás. Semmi de semmi értelme. Legalábbis VW csoportnál. Nálam nem erőszakkal nyitottak ki hanem siman taviranyitoval.
Nem kell eroszakkal kinyitni. Szakszeruen, "zarpiszkalassal" (nezz uitana a neten: lockpicking) is par masodperc. HA van kulcslyuk :-)
Másolt kulcs nem volt mivel akkor nem kellett volna szétbarmolni a gyujtáskapcsoló zárszerkezetét.
...hacsak nem az indisgatlo miatt.
banyek mindek másolnák le a kulcsot ha egyszer egy sima pda-ról is ki tudják nyitni az ajtót.
Sima PDA-rol maximum az infras zarakat tudjak nyitni, ha van olyan eros a PDA infrakimenete. Es ha elozoleg meg tudtak kaparintani a kulcsot, hogy megtanitsak a PDA-nak. (Vannak infrakod tanulo szoftverek.)
Az ugrokodok visszafejtese lenyegesen tobb okossagot igenyel. Eloszor is, el kell kapni (legalabb) ket egymas utani jelet. Ez a minimum. De igazabol még tobb jelre van szukseg, hogy az eredeti algoritmust visszafejtsek. Mindekozben a taviranyitod hatosugaraban kel tartozkodniuk (ami nem tobb, mint 20-100 meter).
Ha mas a zarokod es a nyitokod (ketgombos a taviranyito), akkor plane komplikalt kivitelezni a "kodlopast." OK, reggel, amikor elindulsz hazulrol, leszednek egy (1) jelet. (Ha eleg kozel vannak, ha nincs zavaras, ha...) Utana kovetnek a forgalomban, es megnezik, hol allitod le az autot. Szepen, elesre allitott kodlopoval megvarjak, amig visszaersz, es megint megnyomod a gombot. Ha ismet eleg kozel vannak, ha ismet nincs zavaras, stb, akkor van ket kodsorozatuk. Egy nagykapacitasu szamitogep (nem egy PDA) gondolkozik egy darabig, aztan esetleg* kitalalja a kovetkezo kodot. Ekkor rohannak "haza" hozzad, hogy elvigyek a gepet. Ha utkozben megalltal a benzinkutnal, es fizetes elott lezartad az autot, cseszhetik az egeszet.
* tegyuk fel, hogy a letezo legegyszerubb a rendszer, es a ket egymas utan lelopott kod a 9 es a 16. Erre a ket ertekre szamos algoritmust ra lehet dolgozni.
Pl.
1) a nyitas sorszamanak negyezete a kod. Ilyenkor a kovetkezo kod a 25 lesz.
2) lehet az algoritmus (x*2)-2 is. Ekkor a kovetkezo kod a 30.
3) lehet az algoritmus mondjuk (x-8)*16. Ekkor a kovetkezo kod 128.
Harom egymas utani kod alapjan mar nagyobb a helyes megfejtes valoszinusege, de az a beszerzes nehezseget is kobre emeli.
Tehat ha figyelek az osszkepre es motorterzar-valtozar-zardugo vonalon mozgok, mert ugye most csak mechanikus vedelemrol beszelunk, akkor hol is a hiba? Mar egy rosszabbul vedett auto eleg, hogy ne nyuljanak ehhez... Azt meg soha senki nem allitotta, hogy ha egy autot el akarnak vinni, akkor azt meg lehet akadalyozni. A kockazatot csokkentik, nem biztosra megyunk a vedelemmel...
Ha adott egy parkoló, benne 2 megfelelőnek tűnő autó, szerinted melyiket viszik el: azt amiben váltózár van, vagy azt amiben nincs?
Abból kell kiindulni hogy Mo-n az autók kb 60-80%-ában egyáltalán semmilyen utólagos védelem nincs. (ez saját tapasztalat, cáfoljatok meg ha nem így van, talán túl sok cégest láttam), szóval bármi ami utólagos növeli a megmaradás esélyét.
Egy védelem nem védelem, ez tény - de több egyszerű, önmagában nem teljesértékű elem kombinálásával ki lehet találni olyat hogy ne érje meg naz ATnek kínlódni, inkább keressen mást. Ez a védelem lényege, szerintem. Lophatatlan autó nincs - ezzel együtt nem kell széttenni a kezünket és azt mondani hogy semmi értelme bármit beletenni.
Jól van na, nem a lelkivilágodban szeretnék vájkálni, csak a zárdugózás sose a távirányító másolás/kikódolás ellen védett emlékeim szerint. Az összképre figyelek. ;)
semmi meglepetés erő nincs a váltózár mögött. Ha nekiesik úgyis tudja hog ymit kell vele csinalni: kiiktatja vagy vontat. Számít rá ezért ha mégis nekiesika kocsinak valszeg semmit nem ér. Elrettentésnek talán elmegy...
"Szertnék eloszlatni 1-2 téveszmét 1 módszerről amit itt sokan terjesztenek és úgy hívják zárdugózás. Semmi de semmi értelme. Legalábbis VW csoportnál. Nálam nem erőszakkal nyitottak ki hanem siman taviranyitoval. Másolt kulcs nem volt mivel akkor nem kellett volna szétbarmolni a gyujtáskapcsoló zárszerkezetét."
Szeretnék eloszlatni egy-két téveszmét egy hatalmas felfedezésről. A zárdugózás a másolt kulcs ellen hatásos, nem a távirányító ellen. Aki mást gondol, az gondolja újra. ;)
Nahat kicsit feszesebblett a rendőrök hozzáállása miután beszéltem egy két sulitárssal akik véletlenül épp az ügyészségen dolgoznak nem takarítói állásban. Úgy tűnik van értékelhető újlenyomat is. Az i s ziher ha elkapják valamelyik mocskot első este olyancellába kerül ahol szereteik a szűk segget.
Szertnék eloszlatni 1-2 téveszmét 1 módszerről amit itt sokan terjesztenek és úgy hívják zárdugózás. Semmi de semmi értelme. Legalábbis VW csoportnál. Nálam nem erőszakkal nyitottak ki hanem siman taviranyitoval. Másolt kulcs nem volt mivel akkor nem kellett volna szétbarmolni a gyujtáskapcsoló zárszerkezetét.
Jó kiegészítés, harmadik védvonalnak tökéletes. Csak ismerve Littledoc kollégát, gondoltam, megemlítem ezt az erős napfény dolgot. Kicsit másként értelmezi szerintem a "nem zavaró" kifejezést... ;)
Csak remélni merem hogy ez lesz majd egyszer a mogyoró a habostorta tetején a a2ben..:)) Mindenesetre én nem lennék elég bátor hozzá, az tuti, kaptam így is pont eleget, pedig csak kérdeztem. Na mindegy.
Beszéltem Minittel, mindketten benne vagyunk a dologban, hacsak direkt nem akartok kihagyni..
Nekünk a Vectrában BL van, Minitnek Defend a sajátban, de bármelyik általunk zárat próbálhatjátok, akár tudunk demot is szerezni.
Úgy vélem a váltózár-kérdés elég sokrétű, kérdés mennyire akartok belemenni: csak a zár felől nézitek meg, vagy a motortér-felől is, milyen típusú zárat próbáltok (1500 féle van csak a BLnek), milyen típusú az autó, stb.
Jah, meg a szoláriumban :) Múltkor sikerült eltörnöm egy fiolát, feltakarítottam, semmi látszata otthon. Aztán pár nap múlva a szoláriumban pöttyökben világítottam ;-))
Komolyra fordítva a dolgot szerintem ár-érték arányban teljesen jó védelem-kiegészítés. Ha valami mással együtt rendeled, nálunk még kedvezmény is van rá. Lemosni egyébként nem lehet, és az üvegeken szabad szemmel is látszik. A karosszériát nem károsítja, nagyon enyhén látszik bizonyos fényviszonyok közt nyáron - de mivel a karosszériát rejtett helyeken (falcokon) jelöljük, így ott egyáltalán nem látható. A saját autó a lökhárítón, kívül lett jelölve, azon sem zavaró.
Odabasz, anyós kicsit több fokhagymát tolt a bablevesbe, teljesen kiváló lett. Jóféle csülök a sarki hentestől, oszt már a sokadik adagot eszem. Na, minnyá megfogom a jobbik pipám, aztán átmegyek sógorhoz dartsozni, azt mondta túl sok sör van, egyedül nem bír vele :-)
Nem ellenzi igazan senki, inkabb a "miert ne" kerdest lehet megvalaszolni. Senki, sehol nem nezi es nem vizsgalja az UV jelolest, se rendor, se bontos, se hataror. Ha van benne mar 3 fele vedelem es ezzel megtoldod, akkor egy plusz pont ahhoz, hogy a tolvaj esetleg a szomszed autojat viszi el... Ennyi...
Én a helyedbe azonnal őrzött helyre vinném , és mindenképpen elkövetnék mindent , hogy a dolog ne ismétlődjön meg , mert a tiéd a skodák közül a best...:)
(váltó és motortérzár + egyedi indításgátló + mechanikai védelem)
Igen-igen, persze, szerintem is okosság, én is erősen hajlok rá, csak kíváncsi vagyok azoknak a véleményére, akik ellenzik. Biztosan vannak ilyenek, de magam sem tudom elképzelni, hogy miért NE?
Minden támogató és megnyugtató véleményt is szívesen veszek!
Nyilván nem csak ez lesz a védelem (mechanikusak mindenképpen). Még nézelődök, tájékozódok...
Terveztem, de sajna nem lesz időm végigolvasni a tokikot... :)
Kérdésem: van-e valamilyen ellenvetés a Permanent Ink - UV jelöléssel szemben? A fényezést/festést/rozsda elleni védelmet nem károsítja? Lemosható? Érdemes, nem érdemes?
Éjszaka megpróbálták elkötnia skodám. Nem sikerült nekik pedig profik voltak. Az ajtón nem erőszakolták meg a zárat hanem infrávaé nyithatták. A motorhaztető fel van pattanva, kinyitom és az ECU kabelei ki vannak rántva, gondolom saját számítógépet akartak rá kötni. A gyujtáskapcsoló zárja szintén kirántva. Szerencsére nem indult el nekik úgyhogy gondolom nem is tököltek hanem leléptek. Szerintetek bepróbálkoznak még ? A zsaruk pedig kozmetikázzák a statisztikát, nem lopás kísérletét írták bele hanem rongálást. Röhejes mi ?
Most nem indul nekem sem a gép. Ha nincs benne a gyujtáskapcsoló zárja akkor a nem látja az imot akulcsból ? vagy az ECU-t kell ujra setupolni ?
Szevasztok, nem olvastam a topikot korábban, tehát nem tudom, hogy mi a szokás, de tegnap ellopták a 1998-as Mercedes G Wagen rövid 290GD zöld autómat. Segitsetek, ha tudtok bármit is, vissza is vásárolnám természetesen. A jellegzetessége az első lámpákon és villogón a gyári fekete rács, hátul térelválasztó rács, a turbó nyilásánál már kezdett korrodálni láthatóan.
Automata, két mechanikus difizár, tempomat klima, ülésfütés, 130000 km, hátul " Somogy Természetvédelmi Szervezet" matrica már kopottas, Vértes Természetvédelmi szervezet matrica még kopottasabb.
Benne minden iratom, kulcsok stb.
Telefonom 0620 kilenc 473 nulla nulla nulla.
Fogalmam sincs milyen keresési lehetőségeim vannak, minden segitségnek örülök és előre is köszönöm.
A jovo heten olyan autora lenne szuksegunk, amiben valtozar van. Mul-T-Lock valtozaras autonak ott a sajatom, de kellene Tytan-Dipol, Construct, Bear Lock vagy Defend.
Ha ilyen van az autodban, es raersz a jovo het masodik feleben valamelyik delutan egy kb masfel-ket oras kiserletre, akkor jelentkezz maganban.
Hires lesz az autod, mert lesz a kardanboxarol egy kep az Auto2-ben :-) Illetve ha "minden jol megy," akkor lathatod eloben, hogyan lehet kiiktatni a zarat.
Figyelem! Ellentetben a multkori muholdas-rablasvedelem projekttel, most NEM vagyunk biztosak a vegeredmenyben. Igy legalabb nagyobb az izgalom! :-)
Sziasztok! Hozzáértők, ill. tapasztalattal rendelkezők véleményét szeretném kikérni! CAN-BUS rendszerű riasztót akarok szereltetni az autómba kiegészítve ultrahangos-, éd emelésérzékelővel! Két típus jön számíásba: 1 Patrol line HPS-840 2. Gemini 7732/7733K1 Tudom, hogy a Gemini "nagyobb" név, de a HPS-840-et jóval olcsóbban be tudom szerezni (ultrahanggal, emelésérzékelővel 36-37eFt+szerelés) mint a Geminit, amit 51-52eFt +szerelés lenne! Kérdésem, hogy tisztességes árak-e ezek, illetve megérné-e a közel 20eFt-os felárat kifizetni a Gemini brand-ért? Köszönöm!
Ez az egész Pajzs Garancia nekem azért nem állt meg, mert az autólopások meglepően nagy része lízingcsalás. Vagyis legálisan elhozzák az autót, kiviszik az országból, majd bejelentik hogy ellopták.
A világ legnagyobb üzlete lenne - venni egy újat, Pajzs beszerel, fentiek szerint elvisz, és a Pjazs nem csak az autó értékét fizetné hanem még a rendszer árát is. Ilyen nincs...nem véletlen hogy a Casconak is van önrésze.
Szóval nem az a bajom ahogyan van, hanem a kommunikáció - és ugyan ott vagyuk ahol korábban..
Kb. ugyanilyen durva megtévesztés a műszaki tartalom is. . . . . . Egyébként érdemes lenne lejátszani egy ilyet, elvinni egy autót, beleszereltetni, véletlenül eltüntetni, jelentkezni a pénzért (közben mindent felvenni-dokumentálni) a végén pedig egy A2 különszámban :) megjelentetni az egészet. . . . . De talán kevésbé ingoványos talaj lenne egy önként jelentkező kocsiján végigtesztelni, mire is képes, alaposan dokumentálva és közzé téve.
Nekem, a régi gumisom volt hasonló: segíts levenni, fogd meg, vedd ki a szelepet, hozd ide, tedd fel, fujd fel , - Fizess-!!! De lagalább, jól!! el tudtam vele beszélgetni, és apám isten nyugasztalja helyett, adott néha valami használható okosságot.
a kompjuter a motortol nem messze, a csatlakozoja a hamutarto alatt.
az ODBII csatlakozó, nem a motorvez. comp. egyedüli csatlakozója. Ezen keresztül lehet a járművel "kommunikálni". Az ablakok, az ajtók, az utastér világítás, és minden ami a komfort elektronikához csatlakozik, stb, illetve innen lehet elérni a ECU-t is. Az is igaz hogy ezen keresztül lehet, az ECU immo kódját is átirni , de ez ahozb képest, ez, jól le van védve, és tényleg egyszerűbb a mot vez comp-ot cserélni.
persze ilyenkor a motor a helyes és egyedi beállítások nélkül, döcögve üzemel.
>altalaban a vezerlo kompjuter kutyakozonseges muanyag dobozkaban lakik<
Inkább préselt alú.házban
>De a Meganokat valoszinuleg inkabb ugy lopjak, hogy a kepen lathato modon racsatlakoznak a kompjuterre, es "megkerik," hogy ugyan induljon mar be. <
Ha van jel, és áram a motortérben, ami nélkül, még "igy" sem megy.. :-))
Érdekes anyag... de legalább van valami "kézzelfogható" khm...' dokumentáció' a pajzs lehetőségeiről. Mondjuk nekem ez alapján sem jön be a dolog... ;)
Ha mar tobben is azt allitjak itt hogy a Megane2-ben a motorterben van a komputer, akkor biztos ugy is van. Ezek szerint a R. markaszerviz megint kiallitotta a szegenysegi bizonyitvanyat, mert ok allitottak hogy a komputer a muszerfal alatt van.
A kompjuter a motorterben van (gondolom), de a csatlakozoja az utasterben (gondolom).
A sajat Lagunamat tudom biztosan: a kompjuter a motortol nem messze, a csatlakozoja a hamutarto alatt.
teljesen por es vizmentesen zart massziv dobozban kell lennie.
A Megane-t passzolom, de altalaban a vezerlo kompjuter kutyakozonseges muanyag dobozkaban lakik...
allitottak hogy ez hulyeseg mert meg 3 masik egyseg van a kocsiban amik ossze vannak kodolva egymassal es a komputerrel is es mind a 4-et kell a tolvajnak cserelni ha lopni akar.
Igen, ez tulajdonkeppen igaz, ez a CAN-BUS rendszer.
De a Meganokat valoszinuleg inkabb ugy lopjak, hogy a kepen lathato modon racsatlakoznak a kompjuterre, es "megkerik," hogy ugyan induljon mar be.
Rég jártam erre, de most nem bírom ki hogy ne írjak mit leltem - bár szerintem ezzel megint magamra vonom néhány ember haragját...;-)
Szóval, ma egy ismerősöm meglepett egy füzetkével amely részletesen ismerteti a Pajzs Technológiát. Csinos kis kiadvány, lehet hogy csak vállalati PR-on edződött lelkemnek fura a benne megadott női becenév és évszám kukac ingyenesmailpont hu-s elérhetőség :)
Na mind1, szóval vannak fotók, a szokásos már kivesézett ellentmondások (miért nem jó a riasztó+immo+rejtett kapcsoló+rablásgátló+GPS-GSM egyenként, ellenben miért tuti ugyanezt ha Pajzsnak hívják és reálérték *2 az ára), ezt hagyjuk. Ami viszont érdekes, többször felmerült ez a bizonyos "apróbetűs rész", hogy mi is van akkor ha a Pajzsos autót ellopják.
Szóval, a Pajzs Garancia, ahogy hirdetik, szó szerint:
"Visszafizetjük a pénzét, ha ellopnák a gépjárművét annak ellenére, hogy az tartalmazza a Pajzs Technológiát"
És a valóság:
Ha nincs Casco:
- Pajzs+ GPS esetén áll csak a dolog, ami 259e Ft; a GPS havi díj mentes, de a garancia csak akkor él ha előfizet az ügyfél a 4000 Ft/hó kommunikációs díjra; ebben az esetben a gépjármű piaci értékének 50%-a, + a Pajzs rendszer ára kerül visszafizetésre
Ha van Casco:
- feltétel szintén Pajzs+GPS 259e-ért+havi díj 4000 Ft, és lopás esetén kifizetik a Casco önrészt + a Pajzs árát
Ha Pajzs Casco van (Uniqua), az 50% a díjból. (ez is megérne egy misét, mindegy)
Szóval akkor Pajzs+GPS esetén levonják az önrészt és úgy térítik a kárt + a Pajzs árát (melyik Casco nem teszi ezt???)
És van egy Pajzs Casco módozat, ami Pajzs+GPS+havi 4000, és ez teljes kártalanítás.
Szóval, EGYETLEN ESETBEN sem teljes a kártérítés!!!! A Casco meg így is, úgy is fizet...és havi 4000 Ft egy középkategóriás autónál kb évente fedezi az önrészt.
Röviden ennyi. Szerintem nagyon durva megtévesztés....
Ha mar tobben is azt allitjak itt hogy a Megane2-ben a motorterben van a komputer, akkor biztos ugy is van. Ezek szerint a R. markaszerviz megint kiallitotta a szegenysegi bizonyitvanyat, mert ok allitottak hogy a komputer a muszerfal alatt van.
Egy eleg masszivnak tuno aluminium ontveny van a motorterben az aksi mogott kb., abban lehet a komputer ? Kb. igy tudom elkepzelni mert gondolom teljesen por es vizmentesen zart massziv dobozban kell lennie.
Az oldalan van is 2 nagyon soklabu csatlakozo. Ugy hallottam a komputert csatit szoktak lehuzni a tolvajok es sajat komputert dugnak ra es igy viszik. Erre ra is kerdeztem a R. szervizben, de ok allitottak hogy ez hulyeseg mert meg 3 masik egyseg van a kocsiban amik ossze vannak kodolva egymassal es a komputerrel is es mind a 4-et kell a tolvajnak cserelni ha lopni akar.
Nagyon szívesen, de sajnos semmit nem tudok. Nem tudom, azt hogy mik az elvárásaid, mit szeretnél , és ami a legfontosabb, nem tudom az autó tipusát sem. Ugyan a nicked alapján talán egy A6-ra gondolnék, egy talán 4f motorral, de ebben az utóbbiban, most nem vagyok teljesen képben.
A nevem alatt találsz több elérhetőséget, és akár telefonszámot is, és ha gondolod, szívesen állok rendelkezésedre.
Ha a motortérbe szerelsz valamit, akkor motortérzár nélkül nem ér semmit. A váltózár is motortérzárral ér valamit
Az igaz, hogy a váltózár, leginkább, csak motortérzárral együtt ér valamit, de az indításgátló, a motortérbe beszerelve motortérzár nélkül is többet ér mint a hagyományos beszerelés.
>Zeder kormányzár ( van mellette elektronikus védelem is , de számomra nem derűl ki, hogy mi az)<
Zedernél az indításgátlás nem a védelmet hivatott tovább fokozni, hanem leginkább a bezárt kormány mellett, a véletlen elindulást hivatott kiküszöbölni. Ugymond hüjebiztos :-)))
>riasztó csak akkor ha az " agya kint van a motortérbe " , viszont nem nagyon találok vízállót<
Riasztót általában nem a motortérbe szereljük. Nem lesz az attól biztonságosabb. Nem úgy, mint netán egy inditásgátló.
>a márkakereskedésbe azt mondták , csak CAN-BUS riasztót tegyek bele<
Márkakereskedő, és egy két kényelmes riasztószerelő, biztos ezt fogja mondani. Könnyű beszerelni, egyszerű, és jól meglehet kérni az árát. De a leggyengébb láncszem ebben az esetbe, az autó gyári távirányítója lesz. Viszont gyárak, nem biztonságot akarnak eladni, hanem megfizethető, és jól eladható extrát. A gyári távirányító pont ilyen, olcsó és egyszerű. Ha kinyitják a gyári távirányító kódján az autót, oda a drága riasztó értelme.
>gondolkodtam a pajzsos mutatványon is<
Tessék elmenni és megérdeklődni. Megkérdezni a paramétereit, tudását, és a technikai jellemzőit. Ha szimpatikus és az ára is elérhető, akkor be kell szereltetni.
>a pajzsos mutatványon is , de nekem is az az érzésem, hogy az ár és az érték nem áll arányban.<
Ugyan nem értem hogy a riasztót miért kötötte le, de ez már mindegy. Három esetett látok: lekötések miatt a riasztó programot felejtett. ( habár akkor nem nyitna második, harmadik kapcsoláskor sem) A szerelés alatt, egy zárlat hazavágta a kp-zár vezérlést - itt nem csak a riasztó jöhet számításba. Utólgos a centrálad, és az egyik motor elállítódott.. (De ennek a legkisebb a valószínűsége)
Kérlek, segítsetek, a kérdésem az lenne, hogy mit tanácsoltok: ˇ Cseréltessek riasztót ? (milyenre? max 30e-ig bezsereléssel) ˇ Keressek egy jó szerelőt, aki hajlandó megkeresni egy másik szerelő által elcseszett hibát és megcsinálja? (van ilyen egyáltalán?)
Ezek közül ajánlanák én is. Ha gondolod, megnézhetjük a riasztódat, és ha kell akkor talán meg is tudjuk javítani, igaz, nem mai darab..
>volt egy nem gyari 3 pontos transzponderes immo. Ez a muszerfal alatt a kormany alatt volt elrejtve<
Minden, amit utólag szereltetsz a járműbe, növeli a megmaradásának a lehetőségét. De ha van mód és lehetőség, az egyszerű- csak beszerelem a műszerfal alá féle szerelések helyett, ahol a szokásos tiltó pontokat lehet csak bekötni, inkább egy motortéri szerelés a célszerűbb. A motortérnek megvan az az előnye, hogy nem közkedvelt, tehát kevés autó van itt szerelve, és a tolvaj feltehetőleg nem itt fogja legelőször keresni. A másik előnye hogy itt sokkal több blokkoló pont közül lehet választani, aminek a megtalálási valószínűsége is jóval nehezebb. A harmadik előnye, hogy míg a műszerfal alatt szinte adott a készülék helye, addig a motortérben sokkal jobban el lehet rejteni a készüléket. A negyedik előnye a motortéri beszerelésnek, hogy be lehet a motorteret, egy motortérzárral zárni.
>Ha jol tudom a komputer a muszerfal alatt van, tehat belul<
Szerintem mintha a Megane-ba a motortérben lenne a komputer
>Mi a gyenge pontja ennek az autonak<
Ugyan én még nem akartam kártya nélkül beindítani egyetlen Meganet sem de azt hallottam én is hogy nem egy nagy őrdöngőség.
Ha a motortérbe szerelsz valamit, akkor motortérzár nélkül nem ér semmit. A váltózár is motortérzárral ér valamit. Amúgy vizálló dobozba beszerelve a cucccot máris vizálló lesz, és még kevésbé észrevehető is. Csak sok szerelő (nem az itteniek), az egyszerű megoldást választják és nem a motortérbe szerelik, hanem csak összehányják valahol a műszerfal alatti részen. Tulaj boldog, most már nem viszik el a kocsit, aztán mégis. Az, hogy inditásgátló ilyen meg olyan szuper, az csak akkor lesz az, ha jól is szerelik be. Na ezeket úgy mondom, mintha értenék hozzá, pedig mégsem, csak sokat hallottam Minittől, ő viszont ért a témához. :))
Már hetek óta olvasgatom a hozzászólásokat és próbálom leszűrni a tapasztalatokat az autóvédelemről.Most cseréltem kocsit és szeretnék valami elfogadható védelmet! A fórumból a következő tapasztalatokat szűrtem le, mi az ami érhet valamit:
-váltózár + motortérzár ( de melyik ami valóban profi? )
- Zeder kormányzár ( van mellette elektronikus védelem is , de számomra nem derűl ki, hogy mi az)
-riasztó csak akkor ha az " agya kint van a motortérbe " , viszont nem nagyon találok vízállót
-a márkakereskedésbe azt mondták , csak CAN-BUS riasztót tegyek bele ( érzésem szerint azért mert másikat nem mernek beletenni, hozzáértés hiánya miatt) viszont ezek mind a gyári kulccsal vezérelhetőek, ami megint nem szerencsés!
-gondolkodtam a pajzsos mutatványon is , de nekem is az az érzésem, hogy az ár és az érték nem áll arányban.
Szóval , szeretnék valami korrekt ajánlatot egy korrekt védelemre
Nem csak ház udvaráról visznek. Három éves Passatért betörnek a családi földszintjére, megkeresik a garázskapu nyitóját, szép csendben meghekkelik a garázsban az autót, majd a garázskaput kinyitva szépen elhajtanak. A család meg az emeleten horpaszt. (megtörtént eset)
Minit telefonszámát itt nem adnám meg, de ha a nevére klikkelsz egy korábbi hozászólásánál, akkor tudsz neki emailt küldeni, igy érdemes vele felvenni a kapcsolatot. Ő majd a válaszban úgyis megadja a tel.számát, és telefonon részletesen megbeszélhetitek, hogy mit és hogy érdemes beszerelni.
En eddig a http://www.vilcomp.hu/ -nal szereltettem az inditasgatlot es eleg korrektek voltak mindig. Ha jol emlekszek Ceasar riasztot is szerelnek es sajat riasztot is gyartanak. Szoval ertenek hozza. Gondolom a tiedet is meg tudjak csinalni.
Új vagyok még itt, először írok ide, lenne egy problámám, amiben esetleg tudtok segíteni. Előre is köszönöm.
Ismertek-e olyan megbízható autóvillamossági szerelő, aki esetleg már beszerelt riasztó javítását vállálná? Vagy esetleg tudtok-e segíteni, hogy házilag is orvosolható-e abszolút laikusként a következő probléma:
Pár éve vettem egy használt autót (Leon I), amelyben Ceasar CT-205U riasztó volt beszerelve, rákötve a központi zárra és automatikus ablakfelhúzással. Nagyon szerettem, kényelmes volt, mert egyetlen gombbal (távirányítón a középső nagy gomb) lehetett beriaszatni-zárni és kiriasztani-nyitni. Tökéletesen működött mindaddig, amíg el nem vittem a kocsit egy olcsó szakihoz egy másik elektromos probléma miatt (akku csere és fesz.-szabályozó csere). Először nem találta a hibát (fesz-szab zárlatos) és ezért minden fogyasztót egyenként lekötött és ellenőrzött, így a riasztót is. Mikor elhoztam tőle a megjavított autót arra lettem figyelmes, hogy másként, rendellenesen működik a riasztó: elég gyakran mikor ki akarom nyitni csak kiriasztani tudom, de a központi zár nem nyílik ki. Ekkor ha újraberiasztom, majd rögtön utánna megint kirasztom, már nyílik a központi zár is. Kb. 10-ből 7-szer ezt csinálja. Gondoltam visszaviszem a szakihoz, mert előtte soha nem csinálta ezt, és talán csak elkötött valamit és egy pillanat alatt helyrehozza. De nem tudta megcsinálni! Azt mondta, hogy valószínűleg elromolhatott a riasztó, legjobb lenne újat belerakatni, ez úgyis egy egyszerű idejétmúlt riasztó! Felháborodva eljöttem gyorsan. Most így állok.
Kérlek, segítsetek, a kérdésem az lenne, hogy mit tanácsoltok:
Cseréltessek riasztót ? (milyenre? max 30e-ig bezsereléssel)
Keressek egy jó szerelőt, aki hajlandó megkeresni egy másik szerelő által elcseszett hibát és megcsinálja? (van ilyen egyáltalán?)
Ne foglalkozzak vele, használjam így: kinyításnál 3x nyomkodjam a gombot.
Koszi a tanacsokat. Hogyan lehet felvenni a kapcsolatot Minittel ? Weboldal ? Tel. szam ?
Eleg meresz tolvajok lehetnek hogy haz udvarara bemennek. En is azt hittem hogy csak az utcan van veszelyben az auto.
Casco van az auton a hitel miatt de ettol meg nem vagyok nyugodt. Szoval valami vedelem lesz meg benne.
Nekem a Megane vasarlas elott 1 hettel ert egy kis meglepetes. Par hasznaltauto kereskedonel jartam arajanlatot kerni a Twingora. Es vegulis a Renault Budapest szamitotta be. De elotte 1 hettel vettem eszre miutan a kereskedoket korbejartam, hogy a jobb oldali zar serult. Es a forum olvasgatasa utan lett gyanus, hogy lehet hogy nem is veletlen ajtoranyitasrol van szo hanem fel akartak torni a zarat ?
Minit lopásvédelem szerelésével foglalkozik. Én vele szereltettem, csak ajánlani tudom, nem fogsz benne csalódni. Dél Pesttől nem messze lakik. Szerintem ha a kormány alatt van az immo, vagy központi vezérlő, akor gondolom a tolvaj lebontja a műanyag boritást, és már hozzá is fért. Ha motortérbe szerelt inditásgátló+motortérzár van beszerelve, akkor már nehezebben tud hozzáférni, igy tovább tart elvinni, vagy jó esetben otthagyja a kocsit, és ez a lényeg. Engem mindeképp megnyugtatott, hogy beszereltettem plusz védelmet. Azért az nagyon durva, hogy családi ház udvaráról visznek el autót, ezek az emberek az abszolút balszerencsések.
jelenleg a Clio mellett Megane2 a legnagyobb slager az autotolvajok kozott, egy ismerosom tok sima 1.6-os Megane-jat a szodligetoi kertes hazuk udvararol vittek el (oten laknak a hazban, plusz ket kutya). Korabban onnan mar egy Cliot is elvittek. Egyik autoban sem volt semmilyen vedelem, ceges autok voltak.
Az auto leggyengebb pontja a kartyas inditas. Nem tudom biztosan, de feltetelezem, hogy letezik olyan szoftveres megoldas, amivel az auto a szervizcsatlakozon keresztul indithato. Az egyes alkatreszek es a vezerles kozott biztosan nincsen ketiranyu kommunikacio, innentol kezdve nem igazan bonyolult a dolog.
A BMW sokkal okosabb EWS-rendszerenek is megvan az ellenszere, a itt a topikban is irt mar porul jart ex-BMW tulaj....
Most kezdtem olvasgatni ezt a forumot. Te lopasvedelemmel foglalkozol ? Pesten dolgozol ? Most vettem egy 3 eves Renault Megane 2-t. Egyelore gyari riaszto van csak benne. Szerinted mi az auto gyengeje, mit erdemes belerakatni ? Az elozo automban(Twingo) volt egy nem gyari 3 pontos transzponderes immo. Ez a muszerfal alatt a kormany alatt volt elrejtve. Az UV jeloles vagy szelvedo garvirozasnak van valami visszatarto ereje a tolvajjal szemben ?
Erdemes ilyent immo-t beszereltetni a Megane-ba ? Ar/hasznalhatosag arany megfelelo ennel ? Ha jol lattam ajanlatos hozza motorterzarat is beszereltetni ? Ha jol tudom a komputer a muszerfal alatt van, tehat belul. Szerviz csatit kell vedeni ? Ha nem tudjak ellopni vagy lemasolni a kartyat hogy tudjak elvinni az uj Megane-okat ? Mi a gyenge pontja ennek az autonak ? A szervizben azt mondtak, hogy kb. 4 kulonbozo egymashoz kodolt egyseg van amibol ha csak a computert cserelik es sajat kartyaval akarjak inditani akkor sem tudjak elvinni mert a kormanyzar es meg valami tovabbi masik 2 dolog nem fog kommunikalni es elindulni a tolvajok komputerevel. Igaz lehet ez ? Ha igen akkor az eredeti kartya nelkul hogy tudjak elvinni par perc alatt az autot ?
Nem akarok senki ellen kereszteshadjáratot viselni, főleg nem indok nélkül. Próbálok megfelelően általános lenni. ;)
Ismerem -távolról- Cath555 gépét, nekem is olyan van. Ezért is szóltam neki, gondoltam, az ár mellett a biztonság is bejátszott a választásába. A következők általánosságok pongyolán megfogalmazva, tehát mérnökök kíméljenek. :))) A kocsi belterében könnyen deformálódó, energiaelnyelő, minél nagyobb felületeknek érdemes hozzácsapódni. Az öv segít távolmaradni a szélvédőtől, tetőtől, meg más "apróbb" dolgoktól. A légzsákok -mára- oldalról, és elölről próbálkoznak. S nem véletlenül kezdik a térdlégzsákokat behozni lassacskán. A végtagok ugyanis szépen csápolnak, és minden elérhető dologba beleütköznek. Amíg ezek nagy, energiaelnyelő felületek, addig az esélyek jobbak, mint egy kis szilárd fémpöcöknél. Teljesen mindegy, hogy ez most pont térdre esik, vagy kicsit mellé, mögé, a lényeg az elérhetőség. A lábtérben kalimpálva pedig a kormányoszlop alatt mindent elér a láb.
S ezek a gondolatok még véletlenül sem e kormányzár miatt merültek fel bennem -s másokban-, hanem évekkel ezelőtt egy más típusban egy fix stiftes váltózárnál. Alapállapotban egy 2-3 centis fix acélrúd állt volna ki a lábtérbe, még szemre is rossz helyen. Van, akinek számított, van, akinek nem. Személy szerint én, ha egyáltalán fontolóra vennék ilyesmit, kizárólag a kárpit síkjába, vagy valamivel az alá süllyesztett zárat tudok elképzelni a kocsimban, ami sem szemből, sem oldalról nem könnyen elérhető lábbal.
Utánanézek hogy vannak e arrafelé beszerelő/ viszonteladó partnerek.
Ha a gyári immo mellé bármit beteszel, már valamit tettél az autód védelméért. A Volvóba beszerelhető eszközök száma is elég széles, kérdés hogy neked milyen elképzeléseid vannak. Van egy ügyfelem, akinek egy sötétszürke kombija van. Na azt már töviről hegyire ismerem :-) na jó- majdnem töviről hegyire.
Amíg nem láttam a Zedert, nekem is fenntartásaim voltak vele kapcsolatban. Aztán mikor láttam beszerelve, megbizonyosodtam róla hogy szerintem nem okoz nagyobb veszélyt mint az amúgy is középen lévő kormányoszlop, vagy annak, a rögzítő szerkezete. A Zeder a térd vonalátol lejebb van, és a kormányoszloppal egy tengelyen. Ezt kb úgy kell elképzelni hogy a boka felett, vagy inkábba alsó lábszár felső vonalában van, és a legtöbb autónál, elégé besüllyed a burkolatba, és csak 2-3 cm lóg ki. Az igaz hogy van 1-2 autó ahol sajnos a technikai korlátok miatt a szerkezet feljebb került, de mivel ott is középen van, szerintem nem okoz gondot.
De ha jobban belegondolunk a legtöbb amerikai márka, alsó műanyag burkolat eltávolítása után, egy, a teljes lábteret keresztbe átívelő, vastag, merevített, acéllemezzel találkozunk. Ezzel van befedve a térdnél lévő üres tér. Ugyanez a helyzet a Daewoo / Sevi bizonyos autóinál, a Toyota több modelljében, és mintha a Honda is alkalmazná a lábtérben lévő keresztben átfutó merevítő technikát. Persze a döntés mindenkinek a sajátja. Ahol a szerkezet elhelyezkedése kérdéses, ott a beszerelés helyett, más biztonságtechnikai elemet kell beépíteni.
Mondjuk a terddel nagyon igazad van, fenebe is ;) Pont ezt birom ebben az autoban, egyebek kozt: alacsonyan pozicionalt kormany, minap 760 km-t nyomtam le kiszallas nelkul es semmim nem zsibbadt el. Durva az ergonomiaja. Kosz(!!!), erre magamtol nem gondoltam volna, a kepeket elnezve a kormany ala pont terdmagassagba balra, elvetve jobbra rakjak a zárot.. :)
Érdemes rácuppanni egy gyári kiegészítő katalógusra, és megnézni, hogy mit ajánl mechanikus lopásvédelemre. Szerintem a kerékőr, zárreteszelés mellett legfeljebb egy váltózárat fogsz találni. Zedert, vagy hasonlót nem. Mert sikítva szaladnának el a mérnökök tőle pont a te márkádnál is. ;) Mielőtt belefaragtatnád a kocsidba, kérdezz rá a térded védelmére.
ha tudnal segiteni nekem: nemet, sved vagy dan viszonteladot, szerelot keresek a Zeder-re. Ha hozzafersz valami viszontelado-listahoz, utalashoz, ... Google tul sok kacatot dob ki, de semmi erdemlegeset.
Csokoládék megvannak, jelentem, a rotáció kapa max trendiként jöhetne, mondjuk ilyen formájú öngyújtó v matricásalbum :)))) De nem könnyű a katmanónak, az autósbiznisz sokkal 1cerűbb volt...azért imádom mindkettőt, főleg Ste mikor hazaérek 7 után és kezdhetek ajánlatokat + válaszolni, mert a párom elvből nem csinál ilyet, szerinte ez női dolog. :)
Olyasféle :) De az újságokhoz nekem nincs közöm, pont azon dolgozom mi mindent lehet még eladni az újságosoknál ami nem újság és nem cigi és nem telefonkátya :)
Azt írja, hogy a bmw x5-öst a szervízcsatlakozón keresztül indította el, így a riasztó nem szólalt meg.. hmm... lehet hogy tévedek, de szervízcsatlakozó nem az utastérben van ? Szóval, oda hogy jutott be a riasztó megszólaltatása nélkül ?
Illetve mit akar jelenteni a "GPS jeladó" ? Nem inkább gsm adó ?
Kicsit olyan blikk stílusú (meglepő ;), szóval nagyon hitetlen például számomra....
Mivel leveszik majd, ezért beidézem. Minden felszereltség bejelölve, pajzs logo képnek, s a leírás: "Leírás: Autóvédelem jogos elvárással! Valóban lophatatlanná tesszük autóját! Pajzs technológiájú védelmi és riasztó rendszerek! Az elmúlt 6év alatt,a számtalan kisérlet ellenére,bizonyítottan soha egyetlen egy Pajzs technológiás autót sem tudtak ellopni! PAJZS CASCÓ, 50%-OS CASCÓ DÍJKEDVEZMÉNY!!! A legmagasabb színtű felelősség vállalást biztosítjuk,miszerint egy esetleges autólopásnál akkor is kártalanítjuk,ha nincs cascója! HAVIDÍJ NÉLKÜLI GPS SZOLGÁLTATÁS! Autóriasztó,védelem,PAJZS!"
Blikknek hinni necces, a spion meg jónak hangzik, de van benne pár furcsa dolog. GPS jeladó nem a kocsiban van, hanem ott általában vevő létezik. Azt pedig a blokkoláshoz meg sem kell keresni, mert minek.
Autóban hackoló emberre abzsolút nem néznek furán, csak belvárosban út szélén parkolva jó eséllyel jön oda előbb a tulaj, mint éjjel, amikor nincs olyan nagy tömeg, esetleg valaki még figyel is.
Azért okosan elsütötte a motortérzáras dolgot, meg hogy milyen céget csinál 2 hónap múlva, mert ugye állítólag szabadul. Kíváncsi vagyok mit bírtak rákenni, mert szép nagy számot mondott keresetnek, azért azt jól le kellene verni rajta.
3 hete megpróbáltak ellopni egy 20!! éves Ford Fiestát. Egy buszmegálló mellett állt beragadt fékkel (ezért nem is tudták elvinni). Szétbarmolták a zárat és az egész kormányt és környékét.
Sokan kérdik, hogy ez vagy az autó menyire vezet a lopási statisztikán, vagy épp azt mondják, hogy az én autóm nem egy keresett darab, vagy épp, az autó korára hivatkoznak. Ilyen statisztikákból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.
Ép tegnap olvastam egy másik topikban, hogy elloptak egy 15. éves piros Fiat Unot Ezek alapján szerintem senki nem gondolta volna hogy ez kellhet valakinek. Sajnos mégis elvitték.
Ha meggondoljuk, valószínűleg nem valami profi banda vihette el, mert ennek a lopási értéke szinte közelít a nullához, és ez miatt ők valószínűleg ilyennel nem foglalkoznának. Az alkalmi vagy épp a nem profi tolvajok ellen, viszont szerintem egy utólagosan beszerelt eszköz is sikeresen felvette volna a harcot.
Van egy-két ötletem, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni az autó védelmét.:-)) Abba ne nyugodj bele hogy van gyári indításgátló benne. Attól még sajnos a Renaultak is könnyen indíthatóak.
Ha dobsz rám egy mailt leírom mit lenne érdemes bele építeni. :-))))))
Még az enyém is... de nem alszom nyugodtan :( A beszerzőnek megmutattam a múltkori a2-ből a statisztikát (kösz, Stevie, ez jó ötlet volt!), most már remélem ő sem teljesen nyugodt..:)) Citronyok voltak eddig, na azt nem vitték. Ezek szerint valamiben mégis csak jobb a Rönyó:)
Nekem eddig szinte csak német autóim voltak, kivéve egy Mazda 323, ami gyakorlatilag elpusztíthatatlan volt minden szempontból. De a németekkel sem volt bajom. Az Astra benzines volt, ahhoz képest egyáltalán nem megy rosszul a Rönyó, a Vekihez meg nem viszonyítom, direkt nem jártam vele 1 hónapig hogy ne legyen gáz kiszállni belőle...
Legalább dízel???? Még olajkályha is ráadásul :)))))) (ebben az esetben viszont semmi vész, valami tévedés folytán annak üzembiztos a motorvezérlője. . . . )
Gondolnak ezek mindenre - a hátsó szélvédőre ki van ragacsolva az assistance elérhetősége :))) Az első hétvégén beleraktunk 1100 km-t, még műxik. Nem rossz kis autó 1ébként, leszámítva hogy kicsi meg csúnya - de a Shell-kártya és az éves autópálya-matrica sokat fényez a megjelenésén :) Viszont legalább dízel.
Tényleg, nem kell valakinek egy 1.4-es kombi Astra G? Cegény Rönyó kiszorult a garázsból és az udvaron aluszik..
Minden reggel 5-kor kelek, de aznap reggel 4-kor bevillant hogy nincs kész az angol házim és azonmód nekiálltam, utána néztem fel a fórumra. Tudom, hülye :))
A gyerek még megismer, a férjem már néha csúnyán néz rám...este 6 előtt sose érek haza, de inkább 7 után a jellemző. Azért is nem fórumozom mostanság, nincs mikor. :(
Francia autó???? Az összes Vectra forog a garázsában :) Az assistance telefonszámát soha nem otthonfelejteni egy megbízható autómentő és egy villámgyors taxicég számaival együtt. De ezt csak úgy merő jóindulatból. . . :))
A csomagtartót úgy értem, hogy "a csomagtartó oldalában ez egyik takaróelemet lebontva látható egy szegecselt fémlemez mögött valami berendezés kábelekkel". De oké, akkor megnézetem valami riasztóssal, köszi a tanácsot!
Szevasztok! Segítséget szeretnék kérni. Kaptam egy Keystone CA-06 tip. autóriasztót, sajnos a bekötési rajz és kezelési leírás nélkül. Tud-e valaki ezügyben segíteni? Elöre is kösz.
az új autómban (nekem új, egyébként használt) van GPS-alapú nyomkövető, legalábbis látszik az antennája, a csomagtérben maga a készülék és az utastérben megvan hozzá a pinpad
Hat, ha latszik az antennaja, a csomagtartoban maga a keszulek, akkor ez igy-se-ugy-se er valami sokat :-)
Es szerintem nem is nyomkoveto, hanem navigacio elokeszites, a pinpad pedig egy kozonseges immohoz tartozik -- bar ezt igy latatlanba nehez megmondani.
Én is így látom. Rengeteg autó van teljesen védelem nélkül (ti. gyári immo és kész), bőven van választék... Így ha csak nem nagyon ritka autóról van szó, szerintem komoly eséllyel védhető.
1 hete megvan a Rönyóm, és nem alszom nyugodtan hogy "védtelen" szegényke. Tegnap eldöntöttem hogy saját költségen felszereljük, üsse kavics, ennyit megér, remélhetőleg hosszú távon élvezzük egymás társaságát és nem bánom meg. Számomra elképzelhetetlen hogy hány ember nem foglalkozik a kérdéssel egyáltalán... (és hány cég! elenyészően kevés kér védelmet szerintem, akkor kezdenek gondolkodni mikor már tűnnek el az autók.)
a segítségeteket szeretném kérni, remélem akad itt egy GPS-szakértő... :) A helyzet az hogy az új autómban (nekem új, egyébként használt) van GPS-alapú nyomkövető, legalábbis látszik az antennája, a csomagtérben maga a készülék és az utastérben megvan hozzá a pinpad, ahol a kódot be lehet pötyögni. A probléma az, hogy az autó előző gazdája semmiféle információval nem tudott szolgálni a nyomkövető működéséről mert ő maga sosem használta, kezelési utasítása, semmije nincs hozzá.
Én a nyomkövetőt szívesen használnám (valamivel nyugodtabb alvás, ugye), viszont egy új készülék beépítéséért nem akarnék kiadni egy csomó pénzt, ha már egyszer úgyis van az autóban. A kérdés az, hogy honnan tudom kideríteni hogy ebben az autóban milyen nyomkövető van és hogy azt melyik cég "támogatja". Kihez érdemes fordulni?
Azt mindenképpen igaznak hiszem, hogy ami kell, tipus, felszereltség terén, azt megszerzik. A kérdés már csak az, hogy melyiket. És itt kerül a képbe, hogy milyen cuccok vannak beépitve, hisz az a cél, hogy ne a tied legyen az. Mert egy komoly bandánál, ami ilyen elhatározottsággal dolgozik, nem hiszem, hogy csak 2 utcába néznek be és csak onnan jöhet szóba autó. Viszont ha már láttak 10 lehetőséget egy adott rendelésre, és hetekig figyelik őket, akkor már szerintem az egyszerübb(nek látszó) utat választják, már csak maguk miatt is.
Az, hogy szaktudásban élen járnak, az tuti biztos, mert amúgy nem tudnák elvinni az autókat. Ez egy olyan buli, ahol a duma nem hoz pénzt, csak a valós tudás és teljesités. Kénytelen érteni ahhoz amit csinál, mert ez nem politika... :)
Bizonyára abban is van igazság, hogy eleve a könnyebb prédákat keresik. Viszont én inkább azt a következtetést vontam le, hogy ha kell adott tipusú,felszereltségű autó,akkor mindenáron elviszik. Ehhez nem kell nagy értékűnek lenni, ha 1.2 3 éves polo kell, akkor azért is "szenvednek"
A másik következtetés, hogy a AT.-ok "szaktudásban,tipusismeretben,villamosság ismeretében" messze elől járnak, még az átlagautósnál egy kicsit érdeklődőbb magamfélékhez képest pedig leírhatatlan a különbség.
Lehet azért, hogy azt a 200 autót már eleve úgy nézték ki, hogy mérlegelték a védelmet is és a könnyebb prádákat nézték ki. Különösen, ha valóban hetekig figyelik az autót, akkor már csak arra is odafigyelnek, hogy nézzenek-e ki másikat, vagy sima úgy lesz vinni az autót.
Durván annyi a lényege a dolognak, köznapi nyelvezetben, hogy mondjuk, minél többet utazol repülővel, annál nagyobb az esélye, hogy repülőszerencsétlenségnek legyél tiszteletbeli résztvevője.
A 29 már nagy, vagy az még kicsi? és a 353 468 765?
(a példa, amit írtál, a matematikai statisztika témakörből való. Az nem a nagy számok törvénye, mert ugyanannak a dolognak a matematikában nem adnak kétféle elnevezést)
A kísérletet igen sokszor, egymástól függetlenül elvégezve, a relatív gyakoriságok (az esemény gyakoriságának és a kísérletek számának hányadosa) stabilitást mutatnak.
Példa: ha nagyon sokszor dobsz kockával, akkor minden oldalra az adott oldal felüllevésének gyakorisága az 1/6-hoz konvergál.
Sajnálom ami történt. De sajna megtörtént. Ezek után próbáld meg más szemszögből nézni a dolgokat.
Régebben mi is szereltük a riasztókat, gyorsan, és olcsón. De rájöttünk hogy ez így nem jó, és váltottunk. Manapság, mikor találkozunk egy olyan autóval amit anno szereltünk , magunk is csodálkozunk, hogy ezért, hogy kértünk pénzt. ??
Egyszerűen beszerelt (ugyan technikailag jól, mert le van minden forrasztva és szigetelve) de biztonság technika értelmében mégis nullán. Van hogy akár 4-5 év távlatából is, azonnal tudjuk hogy hová nyúljunk az akkori beszerelésen, és hogy lehet egy mozdulattal kiiktatni az egész kütyüt..
És gyanítom- sőt a tapasztalataim alapján állítom!!! hogy nagyon sok helyen ma is így dolgoznak. -gyorsan és EGYSZERŰEN!
Kikötni pillanatok kérdése, egy felkészült embernek. Valószínűleg a tied is ilyen lehetett, -ha védve volt - meg a többi 200 db is. A tulajdonos ugyan meg van elégedve, mert hamar és olcsón, "jól" -vagy legalábbis hiba nélkül megcsinálták az autóját.
De hogy ténylegesen mennyit ér???? - nem sokat! Ezeket kikötni tényleg pár másodperc. És az utca, szinte ilyekkel van tele. Álvédelmekkel.
Szerintem, ezen soraimat, itt is, pár ügyfelem alá tudja támasztani, aki úgy jön hozzám, hogy -már van védelem az autóban, csak ki kellene egészíteni - aztán ha keressük, 1-2 perc alatt kiderül, hogy sjnos ami az autóban van az bizony közelit a nullához!
Amik meg jól vannak védve, azok valószínűleg nem jutnak el a rendőrség tudomására, mert nem tudják ellopni őket, tehát nem gazdagítják a statisztikákat.
Igazad van Stewie. Viszont számomra az volt az érdekes, hogy hiába volt egy kocsiba plusz védelem mégis elvitték. Valószinűleg mindíg nagyon kellett amit kinéztek.Volt olyan hogy elkezdték,de nem ment. Segítséget kértek, hol tcsak telefonon, hol már személyesen jött valaki. Mindíg volt segítség "szakmailag" Elkezdték feltörni, aztán vitték két-három óra mulva.Éjszaka van idő.
Ez számomra is nagyon megdöbbentő volt. Az én Ibizámat is napokig figyelték.
nem hiszem hogy akárhány oldalas bcs. doksi átvizsgálása helyettesithetné a Kandó éveit.
A Kando az egy dolog, az az elmeleti tudas. Hogy egy konkret autoban hogyan lehet meghekkelni a konkret vezerlokompjutert, azt viszont nem ott tanitjak, hanem az Elet Iskolajaban.
A gyari rendszerekre fel vannak keszulve a tolvajok (5M feletti auto eseten feltetlenul). Ha nincs benne mas vedelem, csak a gyari, mar viszik is. Egy jol beepitett trukk viszont feladja a lecket -- es ez eppenseggel lehet a Minit-fele inditasgatlo is, plane egy motorterzarral sulyosbitva.
Ez az auto sem lophatatlan, de az okos tolvaj munka kozben kepes felmerni, hogy nem lesz sima ugy, igy esetleg idejeben le tud allni a kocsirol.
Az is igaz, hogy az ilyen "szivatos" autokat gyakran brutalisan meg szoktak rongalni, de ha van biztositas, akkor veszteseg nelkul ki lehet jonni a bulibol, mig egy sikeres autolopas meg a legjobb casco mellett is tobbszazezer veszteseggel jar.
Ezen nem fogunk összeveszni-na meg egyébként sem szerintem- , én inkább a való világnak hiszek,amit olvastam. Egyébként meg úgysem veszek Passatot kb. 5 ok miatt, abból az ötödik, hogy nincs is pénzem rá.
Én simán bizok Minit szakértelmében, hogy amit beszerelt, az pöpec cucc, de az én kocsimon inkább ne teszteljék a lophatóságot még egy darabig, majd úgy 10 év múlva esetleg. :DD
Szereztem egy kis tapasztalatot a 470 oldalas bírósági itélet áttanulmányozásával. Ennek a tapasztalata alapján írtam, hogy létezik olyan módszer, mely alkalmazásával nem kell a Passat motorterét kinyitni. Csak általánosságokban beszélhetek, nyilvános fórumokon nem fogok részleteket leírni.
Amit a Minit írt, hogy a védelmi rendszerek kombinációjával a motortérzár által védett motortérbe pótlólagos immo elhelyezése, már megnehezítheti a tolvaj dolgát és kötelezően nyitni kell a motorteret. Erre írtam, hogy ez már korrekt, és így már nagy értelme lehet a motortérzárnak.
Továbbra is fontos tény,hogy az általam ismert banda az általuk kinézett közel 200 autóból valamennyit elvitte. A nagy számok törvénye alapján volt benne komolyan védett autó is.
Most arra gondolsz hogy a szerviz csatin ,(ami az utastérben van )keresztül kiolvassák a login kodot és a helyszinen rátanitanak egy kulcsot ,innetől kezdve a gyujtáskapcsolóról lehuzott aljba egy gyk betétet teszel és indúl az kocsi???? Ez akkor igaz ha a vizvályúban levő dobozban elhelyezett ECU megkapja a müködéséhez szükséges tápfeszültségeket,mert ha nem akkor az a verda önerőből nem fog menni. Vagy a kőkorszaki lopási technika amikor a ECU helyéje egy kiherélt került igy nem kérte be az immo boxtól az elektronikus kodót(krypto chip)a müködéséhez?? Ennél a modszernél is be kellett jutni a kocsi sikeres eltulajdonitásához a motortérbe. Nem szeretném Minitet védeni de egy jó inditásgátló és egy jó motortérzár kombináció elég sok borsot tud törni a tolvaj orra alá ha nem is teszi lophatatlanná de nagyon sok időt vesz el a gazembertől,amiből kevés van!!!!!!! Butaságot irtál Pisti072.
De valószínűleg valamivel együtt ajánlottam, mert nem szokásom csupaszon ajánlani, ugyanis, egymagában ugyanúgy nem ér semmit mint általában a váltózárak sem. A kettőnek viszont már van értelme együtt...
Ugyan nem tudom melyik volt az az eset de valószínűleg egy immoval átellenben ajánlottam. És ha én egyszer egy immót beépítek azt valószínűleg megfelelő informatikával sem tudják "könnyen" elvinni. Főleg ha a motortér is zárva van. _ Ugyanis az immot a motortérbe építem_. :-)))
Igaza van a Minit-nek, hogy minden védelem akkor ér valamit, ha megpróbálták elvinni az autót és nem sikerült.
A fő probléma még az is, hogy a tolvajok egy adott tipus naprakész ismeretével rendlekeznek. A "védőkről" ez nem mondható el.
Elismerem Minit szakértelmét, de egy topicitársunknak motortérzárat ajánlottál. A Passat tipusba nem kell kinyitni a motorházat ahhoz,hogy megfelelő informatikával könnyen elvihitő legyen. Bocs.
Mi volt az ellopott autóban, mint védelmi berendezés??
Gondolom semmivel sem több mint az előzőekben, de erről a járműről valaki úgy gondolta, magával viszi. - És vitte. Az előzőek meg nem kellettek akkor épp senkinek, vagy nem látták meg.
Sok autó áll védelem nélkül, mégsem viszik el. Mert nem az kell nekeik, vagy mert a lopók másfele portyáznak. Az igazi védelem akkor nyilvánul meg, hogy ha megpróbálják elvinni, és ennek ellenére a jármű megmarad! Ekkor mondhatjuk, hogy megérte a befektetés!!! Addig csak elővigyázatosság. Minit
jól elkacarásztunk azont, hogy én ebben biztam valaha is
Pedig ha jobban meggondoljuk, nem is olyan mulatságos!
Sajnos a bevédett autók 70-80% gyengén megszerelt védelemmel szaladgálnak, vagy ami még rosszabb, parkolnak éjszaka.
Sokan nem is sejtik, hogyha belenéz valaki szakmai szemmel a műszerfaluk alá, 5-10. másodpercen belül, láthatóvá válik, az általuk biztonságosnak vélt rendszer, ordító hiányosságai, kikötési- és áthidalhatósági pontjai.
Igy sajnos ezek sem érnek sokkal többet, mintha nem is lennének. Minit
A riasztó riasztásra, egy immo indításgátlásra való. Ugyan a riasztók túlnyomó része rendelkezik indítás blokkolással is, sőt van amelyik akár 3 ponton is blokkol, de azok, akkor is csak riasztók.
ha kiiktatják a riasztót vagy megszerzik a kódjukat, már indul is az autó. És sajnos manapság a riasztókat, könnyűszerrel kiiktatják.
A beszerelési idő sok mindentől függ. Főleg a beszerelendő készülékektől. :-) Ha gondolod, keres meg magánban, és megbeszéljük, hogy mit, és hogyan szeretnél. Minit
Mhm. Egy rendes riasztó, immo (ezek egyben, vagy külön vannak?), meg egy motortérzár beszerelése mennyi időt vesz igénybe kb.? Ja, és a lényeg: dolgoztok (jövő) hétvégén? ;c)))
Nekem drMinit csinálta a vasat és tudom ajánlani. Azzal kezdtük az egészet, hogy megmutatta, hol van (volt) az akkor aktuális biztonsági cuccaimnak a gyenge pontja és jól elkacarásztunk azont, hogy én ebben biztam valaha is.
Nyilván mások is vágják a témát, mint ahogy pl tücsökék is, de én Minitnél voltam, ezért csak az ő munkájáról tudok nyilatkozni és nekem bejött a dolog. Majd még tervezek is visszamenni hozzá további igazitásokra.
Jajj, de jó hogy itt vagy. Ne haragudj, tegnap délután hívtál a D Corsával kapcsolatban és visszahívást ígértem Neked. Nincs mentségem, iszonyatos napom volt. Még egyszer sorry hogy nem hívtalak vissza. Az autóval kapcsolatban a családban keresztbeszervezés történt, mert mikor beszéltünk, már egy műhellyel történt időpont egyeztetés. A párom Édesapja meglepte a picilányt de elfelejtett erről szólni nekem. :o( Ennyi történt és ezt este tudtam meg én is. Mindensetre nagyon köszönöm a visszahívást az autóval kapcsolatban mégegyszer.
Igen, sajnos a Passat egy közkedvelt darab a tolvajok körében.
Egy utólagos immo és egy motortérzár már sokat javíthat a dolgon. Valószínűleg ez még nem túlbiztosítási kategória, de minden ráköltött összeg megtérülhet. Illetve, ezeket később, autócsere esetén, az újabb autóba, akár át is lehet szerelni. Tehát nem kidobott pénz:-)
Én nem vagyok egy riasztópárti, de az biztos, hogy kényelmes kezelést tesz lehetővé. Mivel a ezen típus, illetéktelen nyitása, nem nagyon okoz problémát a tolvajoknak, semmivel sem lesz könnyebben nyitható, ha a riasztó kezeli az ajtók zárját. -Sőt. Minit
Az elmúlt közel 3000 hsz-t végigolvasva (egyrészt sírok a jelenlegi autóm védelmén, másrészt) jár az agyam, hogy a jövő héten érkező új vasba mi kerüljön. Valószínűleg a kora miatt közel nem annyira keresett autó ('96), de másik oldalról meg azt hiszem, a típus (VW Passat), és a felszereltsége elég okot ad az aggodalomra...nem tudom eldönteni...
Elég gyakori autó, úgyhogy arra gondoltam, hogy egy utólagos indításgátló, plusz motortérzár kombó talán elég arra, hogy az AT kiszálljon, és a szomszéd ugyanilyennel próbálkozzon. Esetleg riasztó - a hangját tuti meghallom, és a távirányítós központi zár (plusz ablakok, stb.) is kényelmes lenne, bár sokszor írtátok, hogy nem praktikus a kettőt egyszerre kapcsoló rendszer.
Őszintén szólva kicsit tanácstalan vagyok. Legszívesebben atombunkert csinálnék a kocsiból, de nem tudom, mi a reális egy ilyen autóba... Tudnátok nekem tanácsot adni? Mi az, amit javasoltok, mi az, amit nem? (Aztán szerintem egy időpontot is kérni fogok valaki itteni szakitól. :c))) )
Én minden riasztót így próbálok ki. Kis mozgás kis testrésszel, kis mozgás nagy testrésszel, nagy mozgás kis testrésszel, nagy mozgás nagy testrésszel... ;)
Született egy autólopással kapcsolatos bírói ítelet,két fontos eleme van:
1. Tisztességtelen az általános szerződési feltételekben az, hogy rendőrségi nyomozás lezárását követően fizet a biztosító. 2.tisztességtelen az is, hogy csak akkor fizet a biztosító, ha a tulaj az ellopott autója helyett másikat vásárol.
Ez az OTP Garancia biztosítóval történt eset kapcsán állapította meg a bíróság. A 2.pont az OTP sajátossága, mert az általam kapcsolatba került biztosítóknál(Generali,Allianz) ilyen nincs.
Írásjelek ki lettek tiltva...... Mégegyszer hogy érthetőbb legyen:
Maradj benne mozdulatlanul három percig zárás után :-))))
Ablakot 15 centire le kell húzni, majd élesedési idő után kezünket bedugjuk, és határozottan integetünk...
így kevésbé körülményes..
- persze, csak ha van beltérvédelem.
Egyébként, távirányítóval bezár, majd élesedési idő elteltével, kulccsal manuálisan kinyit, majd ajtó kitár, és kürt hangra, (azt hiszem), vár. ha szól, távirányítóval, közelről, az ablakon keresztül, kikapcsol. Minit
Maradj benne mozdulatlanul három percig zárás után :-))))
Ablakot 15 centire le kell húzni majd élesedési idő után kezünket bedugjuk és határozottan integetünk...
így kevésbé körülményes..
- persze, csak ha van beltérvédelem.
Egyébként távirányítóval bezár, majd élesedési idő elteltével, kulccsal manuálisan kinyit , majd ajtó kitár és kürt hangra (azt hiszem) vár. ha szól távirányítóval, közelről az ablakon keresztül kikapcsol. Minit
Maradj benne mozdulatlanul három percig zárás után, majd mozogj. Ugyanezt az emelővel is eljátszhatod. Bezárod távirányítóval, maj kicsit később kulcsos nyitás. Ezekre mind riasztania kéne.
1. A védelem csak a bezárás után kb. 1 perccel aktivizálódik. 2. Ha le van engedve az ablak, vagy élesedés alatt mozgás van az utastérben, a térvédelem nem aktivizálódik.
Vettem egy 2002-es 3-as BMW-t, amiben elméletileg van gyári riasztó mozgás-, és emelés érzékelővel. A belső visszapillantó tükör alján ott a kis piros LED-es lámpa is.
Ehhez képest a kocsi bezárásakor nem csippan semmi, index nem villan fel, és a nyitva hagyott ablakon benyúlva sem riaszt be a kocsi. Mintha nem lenne vagy nem lenne bekapcsolva, vagy rossz lenne a riasztó.
Van valamilyen módszer amivel ki-, be lehet kapcsolni? Kulcsba épített gyári távirányító van hozzá. Mivel elég jól felszerelt a kocsi, és ott a tükör aljában is az a bizonyos LED nem hiszem hogy ne lenne benne gyári riasztó. Segítsetek, help! :D
Az igazságügyi szakértők szakértéséröl vagy inkább szakértetlenségéröl Én is tudnék mesélni humoros történeteket,az alant leírtak és a tapasztalataim alapján kimerem jelenteni ,hogy kullognak mind a tolvajok mind a napról napra változó technika mögött,mindezt nem kevés díjjazásért!!!!!!!!
Ez érdekesség lehet, mert mondjuk az autóművész ugye napi X órában csak ezzel foglalkozik, vagy éppenb a szétbarmolt kocsiban lát meg újat, vagy így/úgy elköti, aztán akkor lát meg újat.
Vajon a szakértő huzalozik ennyi autót, van ennyi gyári leírása 1-1 márkára specializálódva? Vagy van olyan szakértőnk, aki csak a Passathoz ért, de ahhoz nagyon, vagy csak elvégzett valami sulit, ilyesmit, gyakorlatban meg szinten bírja tartani az amúgy egész jó tudását? De vajon ha kijön 1-1 újfajta zár, vagy technológia, akkor azzal egyből foglalkozik, hogy képben legyen? Nem hinném.
"A vádlottak a kirendelt igazságügyi szakértővel részletes szakmai vitát folytattak. A Bíróság álláspontja szerint a vádlottak felkészültsége sokszor elérte a szakértőét."
Erre csinálj jó védelmet. Persze nem azon akarok vitatkozni, hogy a beszerelés minősége mindegy.
Erre igazából egyetlen viszonylag hatékony védelem van, amit már több 10 éve feltaláltak, csak ugye ma gazdaságilag az a jó, ha fogy az áru. És az akkor fogy, ha a vásárlóknál is fogy...
sajnos a tapasztalatom szerint a védet járművek legalább 70-80 százaléka nagyon kókler módon van beszerelve. Itt nem a szerelési minőségre gondolok, hanem arra, hogy amit beszereltek, és ahogy beszerelték, annak nincs védelmi értéke. Sokszor elöl kiabálnak a biztosítékok, netán a hidalási pontok, illetve az álcázás sem az erőségük.
Általában az olyan ügyfeleimnek, akinek már van az autójában valamilyen védelmi eszköze, meg szoktam mutatni, az általam hirtelen megtalált, gyenge pontjait!
- És általában, a laikusok is egyből rájönnek, hogy idáig téves biztonsági érzettel parkoltak, és csak a jó szerencse, hogy a járművüket még nem lopták el.
Ezek mellet természetesen, a lopás, tényleg gyerekjáték.
Nekem az általános szerződési feltételekben megszabták, hogy ha nincs meg a forgalmi, a kulcsok, akkor nem fizetnek. A 2 kulcs se kötelező viszont, akkor kell a gyári immon kivül még egy utólag beszerelt immo is.
Én csak a saját ügyemet tudom mondani. Azt hiszem közel 200 autó már mintavételi alapnak is jó!! Nem tudom a tied hogy próbálták meg. Minden autót elvittek, amit akartak. Ha maguktól nem ment, akkor "szakmai segítséggel" . Volt benne Passat is szép számmal. Hidd el nekem is meglepő volt. Persze ez egy jól szervezett profi banda volt. Nem mindenki ilyen,vannak pancserok is akik szétbarmolnak mindent. Viszont szerintem a tendencia itt is a profizmus fel megy. Sajnos.
2. Ha kinéztek egy autót, mindegy milyen védelem volt benne, elvitték. Ha sok időbe tellett akkor is. Váltózár, egyedi immó, gps. mindegy.. Nem fordult elő, hogy egy autót kinéztek, ne tudják elvinni. Egy esetben sem..
Ez így, ebben a formában, NEM IGAZ!
Egy példával is meg tudom cáfolni: VW Passat 1,9PDTDI.... 3X próbálták meg elvinni. Utolsó esetben már csúnyán szét is barmoltak benne sok mindent. De nem tudták elvinni. (persze helikopterrel ki tudták volna emelni, de ugye ez már nem életszerű..)
aztán a tulaj kiszedette a kiszedhatő dolgokat, amit az autócsere után az újabb autóba beszereltünk, és eladta a Passátott, pedig nagyon szerette.
Ja! Nem irtam, a forgalmi itt ket reszbol all, 1) csak az auto muszaki adatait tartalmazza, 2) egy kulon lap, amivel at is lehet iratni. Utobbi NINCS az autoban. Ra is vagyon irva, ne tartsd az autoban. Hallgatok rajuk :) Szoval vegulis oke igy.. nagyjabol.. jobb szeretnem, ha konyvecske lenne...
Tudómásom szerint már nem kérhetik kötelezően a biztosítók a forgalmit. Vagyis kérhetik, de nem kizáró tény ha nincs meg. Viszont a 2 db kulcs meg kell hogy legyen. Tehát a könyvecskét, elvileg tarthatód a napellenzőben is.
Szerintem legrosszabb esetben le kell fénymásolni, közjegyzővel hitelesíttetni a másolatot és azt betenni. Átiratni nem fogják tudni vele, a rendőri ellenőrzéskor nem gáz (viszont a tolvajnak sem!), és a biztosítónak is van mit leadni ha esetleg eltűnik az autó - a Casco általában csak így fizet. Saját Anyumat nem bírtam leszoktatni a dologról, végül ez lett a kompromisszumos megoldás. A forgalmi meg jó helyen a páncélban :)
Naja, nekem kulfoldi forgalmim van, az a nagy bebukta, mert nem konyvecske, hanem A4-es papirlap. Hol tarthatnam? Mindig para van, mikor hazamegyek. Kulfoldi rendszam, es meg a forgalmi is a kettyûtartoban..
Bevallom ennél vétkem súlyosabb...nemhogy kinéztem, kimentem. A héten nyitottunk pár új üzletet ahová kiszaladtam én is, és nagyonbizsi idő van!
Bebukták, lehet, de ki tudja mit vittek el belőle. Pont tegnap figyeltem meg hogy kollegáim a céges autó forgalmiját a napellenzőben, saját cuccaikat a kesztyűtartóban tartják.
Szerintem őrült nagy felelőtlenség bármit ott hagyni az autóban...az enyém mindig töküres, max egy Tescos napszemüveget vagy egy Wunderbaum-ot zsákmányolhatnának...
Kinéztél az ablakon??? Pazarlod a drága munkaidőt?? :))
Egyébként ha a zárbetétet húzták ki de az autó még ott volt, akkor túl későn lettek készen a kulccsal. . . Legalább ezt bebukták. Az egyébként tényleg mindennek a teteje, hogy egy forgalmas parkoló sem zavarja őket. Ahol bármikor visszajöhet a tulaj, vagy beállhatnak mellé. Szomorú állapot. . . . .
Na megkaptam az ítéletet a több mint két évvel előtt ellopott autómról. Az ítélet több száz oldalas, részletes tanulságokkal. Írok egy két publikus részletet, ami némileg megdönti a topic eddigi vélekedését.
1. Az ellopott autók 95% VW csoport. Rájöttem azért lopják ezt a legtöbben, mert a feltöréshez használt informatika a csoporton belül kompatibilis. 2. Ha kinéztek egy autót, mindegy milyen védelem volt benne, elvitték. Ha sok időbe tellett akkor is. Váltózár, egyedi immó, gps. mindegy. Technikailag,autóismertben felkészültek. Nem kellett ehhez nagy értékűnek lenni. 1.2 poloért is "szenvedtek "negyedórát, ha arra volt megrendelés. Nem fordult elő, hogy egy autót kinéztek, ne tudják elvinni. Egy esetben sem!!!! Ha nem sikerült, visszajöttek többen segíteni. 3.Garázs, bevásárlóközpont parkolója sem akadály. 4. UV nem látszik sötétben, így megelőző védelemnek kevéssé alkalmas. Természetesen ez egy profi banda, pancseroknál biztos más a helyzet.
Megoldás: Casco!! és nem gyakran lopott autót venni,pl.Hyundai stb.
Tegnap a párom elment a Corába, és míg befizette a postán a csekket a Veki mellett álló Renault Twingónak kihúzták a jobb oldali zárát. Ki tudja mit vittek el :( A tulaj biztos örült mikor visszament a kocsihoz :(
Rönyóról jut eszembe, jövő héten én is megkapom a Clio Campust. Az első autóm hosszú idő óta amiben nincs védelem. Merthogy nem az enyém lesz, hanem céges, új. Még nem döntöttem el hogy engedélyt kérek arra hogy saját költségen szereltessek védelmet bele, vagy hagyjam a fenébe és teszteljem mikor viszik el. Vicces... de hát a céges autók sajnos ilyenek. Kevés cég áldoz rá :(
És ha nem haragszol, a topik címéhez méltán, megkérdezném: Hól, és hogy történt? Milyen védelmi eszköz volt az autóba beszerelve ? Volt szervizelés az esemény előtt? Gyanús előzmény? Casco volt?
ők is ezt az elvet vallják... és mindenkinek felhívják a figyelmét, hogy ne aggódjon, mert kétszer ugyanazt nem szeretik "elkövetni"... Mondjuk én is máshova vinném az autóim, ha tucatszámra egyformán szerelnék be a cuccot...
Manapság már az autópályán sem kell meglepődni, ha valamelyik okos szembe megy a forgalommal... Nemrég volt egy nő pl, nem is tudom melyik autópálya felvezető szakaszán, Pesten.
Akiket én ismerek, azok szeretnek egy kicsit variálni, mindig kitalálnak valami "újat
Variálni mindig kell! Én is azt szoktam mondani az olyan kérdésekre, mint hogy hová lesz berakva a kapcsoló, hogy majd kitaláljuk menetközben, mert előre nem tudom. Volt hogy rövid idő leforgása alatt 3 azonos autót csináltam, és a harmadikkal majdnem kétszer annyi időt töltöttem mint az előzőekkel, pedig pont hogy gyorsabban kellett volna mennie.
Hát nem tudom... Én így azért nem hagynám ott. Szervízkódot változtatom, szabotázskapcsolót mindig építek be. És ha lehet, akkor a központot is zárt helységbe, vagy beépített szekrénybe, stb szerelem, hogy ne is lehessen látni. Na ennyi OFF elég is...
Akiket én ismerek, azok szeretnek egy kicsit variálni, mindig kitalálnak valami "újat".
Egyik céghez jöttek riasztót macerálni, újabb rádiós egységre cserélnek a távfelügyelettől vagy mi. Ember jön, megnézi a dobozokat, majd mondja a tag nevét, ki szerelte fel, meg rögtön a default szervizkódot is. Aztán elővesz találomra egy kulcsot, amivel ki is nyílik a doboz, szabotázsvédelem persze semmi.
Mondjuk dobozig eljutni itt nyilván érdekes, mert épület közepében van, de a belül lévő szerelés minőségét le sem merném írni. Gyanítom, hogy gyorseccrű volt, oszt működik.
Azt hiszem valahogy így működhetnek a gyári rendszerek is.
FELHÍVÁS! Péntek éjjel ellopták Óbudán Citroen Xsara gépkocsimat. A rendszáma JPR-814, a színe szürkészöld metál. Ha valaki információt tud, 300.000 forintot fizetek készpénzben, további ugyanennyit, ha a tolvajt, vagy valamelyik családtagját élve vagy halva a kezemre juttatja.
No meg aztán ha az embernek tényleg megtörik az autóját, akkor magyarázkodni a kárszakértőnek, hogy "nem volt ez még törve, csak direkt úgy csináltam mintha..." :)
De ha tolvaj lennek, lakatosokkal biztosan nem akarnek osszejatszani...
Na de miert nem?
Amugy en teljesen elszoktam ettol a kipakolos dologtol. Elviszik az autot es javitva, visszapakolva visszahozzak a haz ele, meg a szemet is visszakerult az ajtozsebbe :-))
Ahol dolgozom, a mélygarázsban van egy autómosó. Mivel folyton van forgalom és előre lehet csak bejelentkezni, ezért sokan csinálják, hogy aznap, amikor be vannak jelentkezve, reggel odaadják a kulcsot és megmondják, hogy hol van az autó....
Nekem is azt mondja a sarki autómosó, hogy reggel leadom, oszt este majd jöhetek érte. Én meg sandán néztem a kifügesztett táblára, miszerint az értéktárgyakért felelősséget nem vállalnak :-D
Inkább megvárom, ha 220-at adnak, akkor melózni már błrok.
Érdekelne mit javasoltok viszonylag "józan gyanakvás" terén, mire figyeljek amikor leadom az autót a karosszériáshoz hétfőn ? AZ odáig rendben van hogy nem hagyok semmit az autóban, illetve a váltózárat kiveszem, de mire figyeljek még szerintetek ?
A riasztó kijelzi ha rákódolnak még egy egységet (pontosabban magától nem jelzi, de lekérdezhető ha kell), az immobilaiser kódkulcsát nem tudom képesek-e lemásolni... és azt kénytelen leszek otthagyni sajna...
Szóval nem akarok nagyon paranoiás lenni, de azért nem is akarok felelőten lenni. Átvételnel vajon kapok valami igazolást hogy az autót náluk hagytam ? Hogy megy az ilyen ? (Ajánlották a céget, tehán nem teljesen "vak" a választás... de azért bennem van a kisördög)
/az ok: 6.-án sikeresen beleparkoltak a hondámba, majd mire a riasztó hangjári kiértem, a tettes hölgy -mert kiszált és megnézte mit okozott- elmenekült a helyszínről. Igazi gerinces fajta no.../
A 30 eves macedon belugyminiszter csajszi a Beckham-tol ellopott autot hasznalja :-)
MACEDONIA: INTERIOR MINISTER IN BECKHAM'S STOLEN CAR SKOPJE -- The interior minister, driving David Beckham's stolen car, says he can have it back - if he collects it. Gordana Jankulovska, 30, said: "I am a big fan, and I am hoping he will come to pick up the car so I can meet him and hand over the keys in person". She added: "I would be happy to give it back, and delighted to personally hand him the keys of his stolen car that was found here in Macedonia." The luxury car turned up in the Macedonian town of Debar late last year after it was stolen in Spain. It was then transported by ship to Greece, before being taken into Macedonia. Police later established it was stolen from the former England captain. She said the local laws meant the car could only be returned if Beckham turned up in person to collect it. Newspapers in Macedonia this week published photos of the Interior Minister Gordana Jankulovska in the capital Skopje getting into the car.
Helló mindenki.Csak érdeklödni szertnék a hozzáértőktől, hogy egy 1996-os C merci (infrás kulcsal) menyire biztonségos, ha a gyári immo ki van egészitve egy saját magam által kreált rejtett, csak megatározható (3mp) ideig megnyomható gombal (eredeti müzerfali mindennap használt gomb) ami tiltja az inditást. Van benne egy motortér zár, ami elektromos, és meglepő gombokat kell hozzá nyomni. Az autó alján van egy 3mm-es acél lamez boritás. Nincs riasztó nem is hallanám meg (lakotelep), de az immo amit csináltam pisogtat egy ledet. (a látszat). Ha mégis beszál valaki akkor az ülésben van kontakt kapcsoló, ami elöször csak halkan csipog (szintén sját gyártmány) majd 30mp mulva ha nem huzom el a kulcsot a megfelelö helyen rázendit 3db piszok hangos sziréna. Az eltérő frekik miatti interferencia által nem lehet megtalálni hogy honnan szol. elég idegesitő. De a valoban fontos kérdésem az lenne, hogya gári (automata) reteszelő szerkeet, ér e valamiféle váltózárat. Ha nencs kulcs, és nincs gyujtás akkor nem engedi kivenni P-böl. De érthető okkbol nem mertem megcibálni, hogy leteszteljem a "váltózár" strapabirását. Köszi az infokat elöre is. Üdv Zoli
Hát az sem semmi, amit írsz. A kötelezőnél talán nagy baj nem lehet, csak akkor ha a számlázási rendszerük is hasonlóan inkorrekt és vitatkozhatsz velük egy-két napot csúszó befizetéseken. Összességében szerintem menekülni kell a Groupamatól. Nekem a családi barát bróker -tisztességes srác ,nem is gazdagodott meg- rögtön lebeszélt róluk, pedig casconál látszólag jók voltak.
Én egyszer elkezdtem olvasgatni a Casco-s szerződési feltételeit a Groupama-nak, és akkor hagytam abba, amikor olyasmit találtam, hogy évente csak egyetlen eseményt fizetnek.
Azt nem tudom, hogy akkor tudnak-e gondot okozni, ha a kötelező van náluk, hisz az nem a szerződőnek fizet?
Nekem is azt mondták, hogy csak ha a szakszerviz szereli be. Persze, hogy magamnak beszereltem 10 perc alatt. A garancia meg nem érdekel, mert szerintem ha arra kerül a sor jobban járok ha veszek egy újat. Amúgy kétszer átolvastam a garanciapapirt, de sehol nem irták, hogy csak akkor érvényes, ha szakszervizben szerelik be. Faternak a MM szervizben szerelték be ingyen, mert persze neki is ezt mondták, hogy csak akkor érvényes, de az ő garanciapapirját csak valaki aláirta, meg talán dátumot irt rá, semmi pecsét. Szóval ha nagyon kell majd aláirom én is a saját papiromat.
Tecsó biciklitől mégis mit várjunk, mit lehetne még belesűríteni abba a pofátlan alacsony árba?
JVC rádiót bármerre beszereltethettem, eladó ember direkt erre a kérdésre még szerviz sem tudott ajánlani.
De jobb helyen adnak kupont is, amivel X helyeken ingyé beteszik, kérdés mekkora a macera. soha jobbat, JVC amúgy is szívügyem, berakom magamnak, oszt 2 év garanciás.
Autóhifivel ugyanez a helyzet, legalábbis nekem azt mondták a boltban, ahol vettem a fejegységemet, hogy a garancia csak egy beszerelőműhely pecsétjével lesz érvényes.
De persze 10 perc alatt beraktam itthon, minek fizessek 3000 forintot?
Lopás esetén az általános eset az, hogy a káresemény után minimum hatvan nap mulva fizetnek -függetlenül attól hogy minden papír rendben van. Általában kell is ennyi idő a nyomozást lezáró határozatra. A Groupama általános szerződési feltételeiben az szerepel, hogy minimum 120 nap mulva fizetnek lopás esetén.
Bocs, nem ennek a topicnak a témája, hanem máshol boncolgatták a kérdést. Szerinted tisztességes dolog az, hogy egy üzlet az eladott áru után úgy vállal csak garanciát, ha szakszervizzel, vagy esetleg egy bizonyos szakszervizzel jó pénzért beüzemelteted a terméket. (Pl. a Tescoban megveszed a kerékpárt, amit egyébként össze tudsz rakni, de hogy a garanciát érvényesíthesd, el kell vinned X szervizbe, ahol összerakják neked.) Vagy attól a pillanattól kezdve rendben van a dolog, ha előírják, hogy nem X szervizben, hanem _bármelyik_ szakszervizben összerakva elfogadják a garanciát?
Egyáltalán lehet a garancia érvényesíthetőségének feltétele az, hogy szakszervizben, külön pénzért kell összerakatni a terméket? Miért nem tartalmazhatja ezt az ár már eleve?
Elnézést a többiektől, eltértünk a topic témájától, de azt hiszem, ez is közérdekű lehet.
A tisztességtelen Általános Szerződési Feltételt könnyű megtámadni. Ha valakinek van ilyen célja szóljon, kicsit mélyebben megvizsgálnám a jogszabályi hátteret és amennyiben esélyt látok vállaloma jogi képviseletet ingyen.
A biztosítók között e téren nincs különbség. Mondjuk megérne egy közérdekű bírósági keresetet a dolog. Viszont egyéb feltételek között igen. Ebben a legrosszabb a Groupama, tőle óvnak a tisztességes brókerek.
Én éppen most nézelődtem szét a neten, mert lopás ellen szeretnék cascót kötni, igy elolvasgattam a feltételeket, és midenhol igy van, hogy kéreseménykor először mindig az éves dijhátralékot kell kifizetni (vagy levonják a fizetendő összegből). Plusz az önrészt is levonják. Ha több káresemény is van egyszerre, akkor ráadásul az önrészt mindegyikből külön-külön levonják. Mondjuk lopásnál csak 1 van.
Egy kis segítséget szeretnék kérni.Szerdán a munkahelyem elől, a céges parkolóból ellopták az autóm :-( Az első sokkhatás után a második pénteken a biztosítóban ért, amikor is közölték velem, hogy a casco-t ki kell fizetnem decemberig, az éves fordulóig. Megmondom őszintén, nem értem, hogy miért. Az autó nem részletes, a casco egy szabadon választott dolog. Ha akarom fizetem, ha nem akarom nem fizetem. Tudtommal bármikor lemondható. Miért kellene decemberig kifizetnem egy nem létező, forgalomból kivont autóra a cascot? Ez komolyan így van?
Ha valaki tudja vagy járt már hasonló cipőben, legyen szíves írjon.
Egyébként nehéz ám szolgáltatni, mert azt tudod eladni amire igény van. És ha valahol jól működik a marketing akkor igény keletkezik akkor is ha maga a termék nem übertuti. (lsd lophatatlan - elhitetik az emberekkel hogy jó, és sokan el is hiszik, nem értik Te miért nem szereled) És egy idő után választanod kell az elveid meg a megélhetés közt.
De mindez csak elméleti persze, mert jelenleg nem áll fenn ez a veszély... Szerencsére van igény arra amit csinálunk és nem vagyunk rákényszerítve semmi olyasmire amit nem akarunk. De azért nyitott szemmel járok és keresem a lehetőségeket...már amennyi időm van foglalkozni a saját céggel a munkám mellett, ami mostanság úgy 13 órát vesz el naponta az életemből. Viszont imádom :)
Ok, értem. Csak finom különbséget szeretnék tenni a "nem szerelem be, mert nem használ-zavar", és a "nem szerelem be, mert nagy valószínűséggel ártalmas ütközéskor" között. Én se ragoznám sokat, se érdekem, se ellenérdekem nem fűződik a dologhoz. Búcsúzóul két kép csak úgy találomra, laborkörülmények között.
Szeretnék segitséget kérni egy autoriaszto bekötéséhez. Ez egy Gepárd CA 212R tipusu riaszto, és nem teljesen értem a központizár vezérlését, ezen ugyanis 6 vezeték tartozik hozzá és nem tudom melyiket használjam. Itt: http://www.digitinvent.hu/fooldal.html találhato leirás, bekötési segédlet hozzá csak nem értem a megnevezéseket: NC, NO, COM. Egy negativos kpzár vezérlésü Xantiába lenne beszerelve. Köszi elöre is!
Ne aggódj, nem veszem magamra a dolgot - kaptam én már ennél keményebbet is a fórumon :)
Amit írsz abban teljesen igazad van - a döntés a Tied, szerinted nem biztonságos és nem szereltetnél. De van aki másképp gondolja, és inkább attól fél hogy ellopják semmint hogy frontálisan ütközik. Én csak azt akartam mondani hogy tiszteletben kell tartani az ügyfél véleményét - mindenki azt szereltet amit akar, és ott ahol akar.
Én - és ezt már leírtam többször - nem szereltetnék a saját autómba Zedert. De nem szereltetnék GPS-t, sőt az általunk szerelt MRG-t sem, különböző okokból. (ez utóbbi pusztán "szőke nős" indok, de mégis, a fene se kínlódna vele) Meg még jó pár dolgot. De ha valaki ilyet szeretne, elmondjuk az előnyeit-hátrányait, és ha még mindig úgy látja, vagy megoldjuk (GPS, riasztó, bármi, ami nincs a "választékban"), vagy javaslok olyan helyet ahol be tudja szereltetni.
Egyébként a vita szimplán elméleti, mert nem vagyok érintett Zeder - ügyben, nem szereltünk / szerelünk ilyet. De szerintem mindenkinek joga van eldönteni mit rakat a kocsijába - én max annyit tehetek hogy elmondom a véleményem, már ha megkérdez.
Abban egyetértünk hogy az élet védelme mindennél fontosabb - de sajnos mások nem így látják. Épp nemrég dicsekedett valaki az egyik fórumon azzal hogy soha nem köti be a gyereket gyerekülésbe, sőt bele sem teszi. 4 éves a gyerkőc. Hát, különbözőek vagyunk...de azért az illetőnek elmondtam a véleményem. Fogadjunk hogy most sem köti be, és még elméletet is gyártott hogy miért nem. Mint ahogy a sokdiplomás, egyébként gyerekeiért bolonduló, intelligens kolleganőmet sem tudtam meggyőzni arról hogy a gyerekülést ne tegye az Astrában az anyósülésre, mert nem kikapcsolható a légzsák, és életveszélyes lehet, akár ha hátulról belemennek. (ettől is durrant el, ugyanannál a cégnél, pont ilyen autóban légzsák!)
Pedig szerintem az embernek más életével nincs joga játszani, különösen egy gyerekével nem. A sajátjával meg azt csinál amit akar.
Tisztellek téged, meg mindenki mást is, már csak a "virtuális" hozzáállásért is ezen a fórumon. Ezért próbálok meg lehetőleg nem sarkítva fogalmazni az esetek többségében. A következő a személyes véleményem, ami a leírt szövegre, s nem a leíró személyére vonatkozik. ;)
Ez egy rosszul felépített demagóg szöveg, amit le se lett volna szabad írni. Kezdjük azzal, hogy egy akármilyen kocsi utasvédelmi tulajdonságait negatív irányba módosítani lehet, de nem ajánlott. Az ütközés-lopás valószínűségének összevetése értelmezhetetlen. Legalábbis nekem inkább lopják el valamennyi kocsimat, minthogy egyszer sikerüljön a térdembe kapni egy kis vasat (s ez a véleményem maradna, ha az említett védelem lenne az egyetlen a világon, pedig ez messze nincs így). Amennyiben a beszerelő dolga a széles választékból tájékoztatni az ügyfelet az előnyökről/hátrányokról, akkor majd válaszolhat az általam feltett kérdésekre is. Ha meg nem az a dolga, hogy mérlegeljen, akkor ti miért nem szereltek be "könnygázas és egyéb" dolgokat? ;)
"...A legmélyebb tisztelettel jegyzem meg még :), hogy vizslatással nemigen tudod megmondani, hogy egy ütközés közben hogyan deformálódik a kormányoszlop, s a rajta lévő fémpöcök."
Mint ahogy azt sem tudod megmondani, mekkora a valószínűsége egy frontális ütközésnek és egy lopásnak, ill melyik nagyobb. Én úgy gondolom nem a beszerelő dolga hogy mérlegeljen... A beszerelő annyit tehet hogy egyrész széles választékot kínál, másrészt felvilágosítja az ügyfelet az előnyökről / hátrányokról - már amennyiben kikérik a véleményét.
Az ügyfélnek kell mérlegelni és választani a lehetőségek közül, a döntés felelőssége az övé.
Persze, kérdés hogyan viselkedik frontális ütközésnél - más kérdés hogy fogsz-e valaha is frontálisan ütközni, meg hogy ha igen akkor nem halnál-e bele amúgy is, Zederrel vagy anélkül. Én úgy gondolom mindenkinek saját magának kell eldöntenie mit kockáztat és mit kap cserébe. Ugyanez vonatkozik sztem a könnygázas és egyéb módszerekre is, azzal a különbséggel hogy annak a beszerelésére biztosan nem vállalkoznánk :)
Ha érdekel a téma, próbáld ki a cuccot. Szerintem utána nem arról fogsz gondolkodni etikus-e egy ilyen cikket megjelentetni, hanem arról hogy etikus-e sok pénzért eladni egy olyan szolgáltatást amelyről tudják ők is mennyire gyenge lábakon áll...
Soha nem volt nagy bizodalmam ezekben a műholdas cuccokban - amióta láttam a "ketyerét" működés közben meg végképp elment tőle a kedvem.
Innentől kezdve az összes flottakövetős baromság (hány prezit hallgattam meg flotta managerként!) egy nagy lehúzás, és csak azt nem értem hogy aki ezt kitalálta még hogy nem gazdagodott meg...és még csak a legális lehetőségnél maradva.
Korrekt az ár amit kaptál, ennyiért csinálja a szervizek nagy része. Mi is csak akkor adunk belőle kedvezményt ha bármi mással együtt rendelik meg. (úgy 16e)
Szerintem a hitelességnek a tévedhetetlenséget és tökéletességet definiáló kijelentések ártanak inkább. Egyébként ha figyelmesen elolvasod azt amit írtunk, látnod kellene, hogy pozíciót semmilyen rendszer nem fog tudni, ha zavarjuk. Így a kommunikáció bizonyos esetekben való megmaradása semmivel nem jelent több információt, mint ha az sincs. Ha nem tudják megmondani, hol az autód, nem tök mindegy ? ? Megmondják honnan lopták el és kész. Komoly védelem. . . . .
"...és két személyes találkozó és termék vizslatás után, azt mondom, hogy nem olyan veszélyes a termék, mint ahogy legelőször innen láttuk. Sőt! Véleményem szerint talán a francia autóknál van kicsit elől a szerkezet, de ott is csak az miatt, mert a kormányoszlop nagyon elől van..."
A "nem olyan veszélyes" nálam nem opció. Mondjuk az már jelent valamit, hogy -elfeledtem melyik, de aki akarja megnézheti- a Volvo gyári kiegészítő katalógusában szerepel az egyik nagyobb váltózár gyártó terméke. Az a nem olyan veszélyes. ;)
A legmélyebb tisztelettel jegyzem meg még :), hogy vizslatással nemigen tudod megmondani, hogy egy ütközés közben hogyan deformálódik a kormányoszlop, s a rajta lévő fémpöcök. Nem egy hazai NCAP labort kértem korábban sem, csak valami kis referenciát, vagy elmesélést. Ez eddig nem történt meg.
5 ablaknál (4+ tető) is megoldható a dolog ? (ezek szerint úgy 10 000ft környéke átlagosan, berszerléssel együtt a jól értem)
Ha riasztóra kötöm, akkor úgy működik, hogy riasztó élesítésekor szépen felhúzza az abalakokat ha kell ugye ? Saját betáplálással rendelkezik ? (Mert nekem csak gyújtásnál van ablakmotor, az meg ugye éles riasztónál nem nagyon megy... csak ha éppen a rablásgátló müködik, de akkor alighanem kevésbé érdekel az ablakok állása ;)
gyári távirányítós kp zár mellé be lehet-e tenni ablakfelhúzómodult
Természetesen be lehet tenni a gyári kp zár vezérlésére is, ablakfelhúzó modult. Az áruk sok mindentől függ, de alapban azt mondhatom, hogy 1 pár ablak felhúzása beszerelve, kb: 5000-5500-tól, ha van riasztó. Ha a kp zárhoz kell illeszteni, akkor egy picit több. :-(
Igen, az UV jelölésnek 18.e az ajánlott fogyasztói ára. De olvastam olyan partnerekről is akik vagy sokkal drágábban csinálják, vagy éppen ez az ár körül, de csak 17-19 jelölést csinálnak. :-( A hivatalos alap jelölés 24 db.! Ezen felüli jelölés megbeszélés kérdése. Minit
Porker! Köszi a gyors kisegítést, a megtalálhatóságommal kapcsolatban. Pontosabban a 2007 03 02. 21137 HSz-ben írtam le:-)
>Egy regi Audira rakötöttek kötelell es örült tempoban elszaguldoztak vele<
Minden ellen lehet védekezni, csak talán pénztárca mérete szabhat határt.
Indítás ellen indításgátló Váltás ellen váltózár Motortér felnyitás ellen motortérzár Vontatás ellen kormányzár!
Nemrégiben volt téma a ZEDER terméke. Találkoztam a forgalmazóval, és két személyes találkozó és termék vizslatás után, azt mondom, hogy nem olyan veszélyes a termék, mint ahogy legelőször innen láttuk. Sőt! Véleményem szerint talán a francia autóknál van kicsit elől a szerkezet, de ott is csak az miatt, mert a kormányoszlop nagyon elől van. Az általam látott többi autónál, a zár szerkezete, mélyen a műszerfal alatt található. Hamarosan az első szereléseken is túl leszünk, és akkor remélem bővebben beszámolhatok róla.
Ha az Octáviában volt indításgátló és ez miatt nem tudták beindítani, akkor a tulajdonosnak már nagy szerencséje volt. Ez után érdemes elgondolkozni ezen a kormányzáron is...és akkor már vontatással sem lehet elvinni. Minit
A Szabad Európa Rádiótól a légvédelmi radarokig mindent le lehet zavarni. Ezért ha olyan eredmény jön ki hogy valami autóba épitett akármilyen kütyüt nem lehet, azt úgysem hiszem el. :)
Amúgy szerintem a "xxx rendszert valóban nem sikerült blokkolni mert közel volt a bázisállomás és piros zokni volt rajtam" magyarázatok nem tesznek jót a hitelességnek. Értem hogy a cikk kisebbet ütött volna ha ez a tény - mármint h azt az autót konkrétan nem lehetett "blokkolni" - is belekerül, de így talán hitelesebb lett volna.
Vagy másnap visszamenni a fejlettebb készülékkel, vagy valami. Mert azért most 1:1 az arány, akárhogy is nézzük.
műholdas téma: szerintem az ilyen tesztek jót tesznek a piacnak - mind a felhasználó, mind a forgalmazó részéről. Mindenki szeret tisztán látni, szerintem ezért célszerű megnevezni a "tesztelt" rendszert, persze azzal a fenntartással amit írtál (maga az elv támadható), illetve mondjuk azzal hogy "megkerestük a többi piaci szereplőt is, de ők nem kívántak tesztautót rendelkezésre bocsátani".
Illetve minél többféle rendszert tesztelni, gondolom pl. innen a fórumról is összeszedhető néhány kísérletező kedvű autós. Néhány óra, jól ledokumentálni ki mit csinál, mi lett rá a válasz stb.
Szerintem ez ellen nem lehet kifogása egyik forgalmazónak sem (illetve lehet, de nincs értelme).
Vannak pedálzárak, de elég nehézkes a használatuk... amolyan bilincs szerkezetet képzelj el, ami a pedálokat egymáshoz és a padlóhoz rögzíti.
Meglehetősen nagy, nehéz, és folyton le kell érte hajolgatni mikor kioldod. A teljes kormányt befedő kormányzárakat is elég macera kezelni, de a pedálzárat szerintem különösen. (Kaloda a pedáloknak)
Beépített pedálzár nem rosz ötlet (Pláne ha eleve a váltózárral van mondjuk egybeépítve), de nem tudom gyártanak/készítenek-e ilyet...
DE, jó nmódszer, csak jön az örök biztonsági kérdés: Mi van ha egyszer elromlik, és fals riasztást ad ? Igen, lehet az ilyen technikákat is biztonságosan megoldani, tipikusan ilyen "fontos hogy működjön de csak ha kell" eszköz például a vadászgépek katapult rendszere is, csak az egy kicsit sokba volt míg ennyire üzembiztosra fejlesztették (Ráadásul ott nincs automata kioldás emlékeim szerint).
Időnként lehet olvasni a kocsi alá beépített kaszáról és lángszóróról is (Bár ezek inkább rablás- mint lopásgátló eszközök), de engem valahogy nem nyugatna meg a tudat hogy hátha most hibásodik meg...
Akkor már inkább a gázpatronos megoldást raknék be a kocsiba, az elég üzembiztos (és jó esélyel csak egyszer felejted el hogy nem vetted ki indulás előtt ;). Bár, anáál még kérdés mennyi idő után szellőzik ki a jármű ha aktiválódik. (nem lehet kelemes napokig/hetekig szipogva vezetni)
Az előbb kidobott a rendszer és nem tudtam válaszolni Neked, aztán elfelejtkeztem a napi rohanásban, most jutott eszembe.
Szóval: vagyunk szombat délelőtt, gyere bátran, csak előtte azért csörögj, biztos ami biztos.
(és lehet hogy véletlen egybeesés, de nem Te jártál nálunk véletlenül múlt héten? Ugyan ilyen autóról volt szó, egy kombi Vectrával volt kinn a srác egyik este)
Ujra en. (Ezert nem lett volna szabad meg ide irnom, mert most elarasztom a topicot 1 csomo jo / bugyuta kerdessel)
Egy ilyen elektrosokkos megoldasnak mi a hatulütöje? Ilyenröl mar biztos dumcsiztatok a 22 000 hsz.-ban, de nem az utolso 2500ban, mi az altalanos velemeny? Igy nem lehetne a tetveseket kiütni a kocsimbol? (Nekem szemelyszerint egy olyan talalmany teccene amely automatikusan vagna le a kezüket, es a rosz szandek szerint ismerne öket fel)
elnezest en nem akartam sarozni senki bizniszet vagy honlapjat. Talan szerencsetlenül fogalmaztam meg a gondolataimat, vagy elhamarkodottan. Szerintem a topic legkevesbe hozaertö hozaszoloja vagyok. Ezert is olvasom vegig a 2500 hszt. Es a hirtelen nagy mennyisegü uj informaciok beömlesztese a fejembe kisse zavart kelt.
Csupan azert zartam ki a mondatomban a Cerebot, mert arrol mar tudok, ismerem a web cimet, es ha ahhoz akkarok reszletet akkor felhivom. Viszont en mas megoldasokra is kivancsi volnek, hogy összehasonlithato legyen. Föleg a Kupplungzarra nem talalok mas ceget. Probaltam megelözni hogy ne csak a Cerebora kapjak utalast.
De azert a honlapot nem kellet volna minösitenem, bocsi.
A "nem szimpi" kifejezes nalam meg nem = rosz vagy nem jo! Csak annyit, hogy elsö ranezesre bizalmatlan vagyok, kell neki adni idöt es lehetöseget, begyüjteni infot. De jelenleg meg csak terkepezek hogy mi van, es majd utana jönnek a kerdesek a reszletekre.
Meg aztan szeretnem nehany ismerös (megbizhatatlan) nepper velemenyet kikerni a konkret dolgokra. Ha nem ismeri az jo jel mert nalunk meg nem elterjett az AT köreben, ha leirja (rosznak minösiti) az is mert nem akar nekem jot. Igy ez biztos informacio forras. :)))
> A Cerbero (vagy mi a fene), eleg skotul banik az infokal,
Mi az, amit nem tudtál meg róla? Van honlapja, van ott telefonszám is. Kérdezzél konkrétabban légyszíves.
> es az 1 komplex rendszer, es ezert nekem nem szimpi
Pont az benne a jó, hogy egy komplex rendszer. Ha külön-külön volnának a részei, akkor az egyik autóba az egyik fele kerülne, a másikba a másik, kinek-kinek ízlése, pénztárcája szerint. A négy rész együtt nyújt megfelelő védelmet, külön-külön gyengék volnának.
Mivel nem szerettem volna a topicot 100szor feltet kerdesekkel ujra terhelni, nekialtam viszaolvasni a hsz-kat. Aug 2006-nal kezdtem, most tartok Dec 2006 es ez eddig 1250 hsz. Apr 2007 meg hatra van 1250 hosz, es mar kb. 12oramba került, most meg ugye nem tudok aludni, bezeg majd napközben az iroasztalnal asitozhatok. :))) Tovabb olvasom majd mert nagyon erdekes amiket irtok es ugyis csak Aug 2007 kapom meg a Mazda 6, igy lesz idöm vegigolvasni es addig eldönteni mivel vedem le. Viszont nem birom tovabb muszaly/j par kerdest feltennem. (bocs a magyar nyelvtan nem az erösegem, igaz a többi altalam ismert nyelve sem :-/)
drMinit
Szabadna megtudnom, hogy te MO-n hol dolgozol? Annyit sejtetnek a hsz-id hogy keleten, de konkretan az mar esetleg Miskolc? Mivel en Becs-Pozsony szakaszon mozgok, azt hiszem Miskolcot kihagynam, es nem zaklatlak felesleges kerdesekkel.
Tücsök13
A mühely mükszik szombaton is? (Delelött) Mert akkor talan 2 hetmulva szivesen megalnek Bp.re menet informalodni meg megismerkedni a helyel.
Forum,
Tudnatok valmi konkretabb infot, vagy müködö linket adni a kupplungzaras vedelemre? A Cerbero (vagy mi a fene), eleg skotul banik az infokal, es az 1 komplex rendszer, es ezert nekem nem szimpi.
A hetvegen ugyanis a ismerösnek a limitalt vadiuj Octijat lovasitottak meg. Egy regi Audira rakötöttek kötelell es örült tempoban elszaguldoztak vele. Ö meg csak az ablakbol bamulhatta, ugyanis az auto jelzet a telefonjan hogy babraljak (nemtom melyik rendszer, ez most lenyegtelen). Volt neki valtozarja es valami immo kütyüje is. Konkretan nem tudom mi. Viszont az autot be sem inditottak, csak kupplung ki aztan huzatva uzsgyi. A kocsit masnap megtalaltak a földeken, csak a panel volt szetbarmolva, nem tudtak beinditani a kocsit. Husvetkor tudom meg a reszletes infot amikor hazamegyek. Most vagy talalt valami jo vedö rendszert, vagy amatörök voltak, vagy valami van a hatterben. Mindenesetre erdekel mi az a kütyü amit nem tudtak feltörni. (ha Pajzs akkor beszarok a röhögestöl, nektek meg annyi :-DDD; nyugi csak vicceltem) Es ha letezik jo kupplungzar, akkor az valtozar kombinacioval szerintem nem is olyan rosz. (Föleg hogy igy latatlanba a Pajzsrol meg a Zederöl mar ledumalt a Forum).
Látom, Steve részben válaszolt, de kiegészíteném. A GPS vevő zavarása rendkívül egyszerű, hiszen a vett műholdak jelszintje igen kicsi. Az általam összerakott eszköz mindössze 0.01 W teljesítményű, mégis több száz méteres körzetben kiüti a vételt. Olyan, a műholdak jeleihez hasonló, de azoknál a távolságból adódóan jóval erősebb jelet sugároz ki, amit a GPS vevő jobban hall, mint a holdjait, viszont nem megy vele semmire. Ez MINDEGYIK műholdas védelmi rendszernél kifogástalanul és kivédhetetlenül működik, tehát az autó pozícióját ezen eszköz bekapcsolása után lehetetlen megállapítani. (kivéve persze, ha az autó nem mozdult el :) ) A mobiltelefonos összeköttetés az autó és a felügyeleti állomás között már kicsit más probléma. A GSM hálózat bázisállomásai igen sűrűn vannak elhelyezve és meglehetősen nagy teljesítményűek. Ráadásul két sávon, 900 és 1800 MHz-en is vannak csatornái, amelyek közül bármelyiken felépülhet az összeköttetés. Tovább árnyalja a képet, hogy az általunk tesztelt eszköz SMS alapú kommunikációt használ, ami feltételezi a mobiltelefon és a hálózatot vezérlő számítógép közötti élő kapcsolatot. A "nem megzavart" eszköz viszont GPRS alapú kommunikációval rendelkezett, amelynél nincs szükség dedikált kapcsolatra, ha sok-sok adatvesztéssel is, de átjut valamennyi adatcsomag a hálózaton, már működik és eljutnak a jelek az autótól a felügyeleti állomásig. Természetesen ezt is lehet folyamatosan blokkolni, de nem az általam összelapátolt eszközzel. Annak ugyan a 900MHz-es sávban 4W (!!) teljesítménye volt, de 1800MHz-en idő hiányában csak egy 10mW-os verzióját volt lehetőségem összerakni. Ezzel az alig 1-200 méterre lévő és felénk álló antennával sugárzó bázisállomás jeleit nem tudtuk elnyomni. De ha egy normális teljesítményű eszközzel próbáljuk meg és kicsit elmozgunk az autóval, az eredmény ugyanaz lett volna.
Tehát a kérdésre nagyjából ez a válasz. Szerintem felesleges megnevezni, melyik rendszert próbáltuk, hiszen amíg a klasszikus GPS-t használják helyzetmeghatározásra, esélyük sincs üzembiztos védelmet előállítani. Lehet, hogy többé-kevésbé fennmarad a kommunikáció (bár egy combos teljesítményű eszközzel ez a remény is elszáll. . . ), de mi haszna, ha fogalmuk sincs, merre van az autó. A műhelybe beállás után pedig nyugodtan letilthatják, senkit nem zavar. . . . .
Az öröm is és a remény is kölcsönös, bár ez egy kicsit off itt :)))) Mindenesetre nagyon nehéz itt a fórumon szakmai dolgokról írni, mert egyrészt jó lenne szakmailag korrekt és megalapozott válaszokat adni, másrészt el kéne kerülni mind a tolvajok, mind pedig az ipari hulladékot forgalmazók szakmai továbbképzését. Kollégák között persze más a helyzet, de ez nem egy zárt fórum.
stevie, grat! Jo lett a cikk, kicsit talan elgondolkoznak emberek, hogy ez sem mindenhato, bar lehet hatekony... Tegnap akartam pont irni, csak elfelejtettem, hogy jo kis darazsfeszekbe taperoltok, lesznek "olvasoi" levelek garmadaval, latom nem tevedtem :-))
Azert nincs megnevezve a tesztelt rendszer, mert akkor azt hinnek az emberek, hogy az XY az persze szar, de az osszes tobbi meg jo.
Ez pedig nem igaz.
Nem az Avagy B vagy C ceg nyujtotta szolgaltatas a szar, hanem az a rendszer, ami GPS es GSM kommunikaciot hasznal. Az osszes.
Valoban voltunk a Duettnel, es a Miki sajat autojaban a NavSky GSM-jet tenyleg nem tudtuk leloni.
Ennek tobb magyarazata van, a legfontosabb, hogy a zavarot csak elozo nap raktuk ossze, es nem volt optimalizalva a teljesitmenye. A Duett telephelye mellett kozvetlenul (a Bojtar-Kunigunda sarkan) van egy GSM atjatszo, es annak a jelet nem sikerult elnyomnunk.
De GPS-vetel sehol nem volt a kornyeken. A NavSky szepen kuldozgette GPRS-en az ures koordinatakat.
Ha nagyon tesztelni akartuk volna a rendszert, akkor megyunk is az autoval (a mostani alkalommal az auto vegig az udvarban parkolt), es meggyozodesem, hogy pont ugyanaz lett volna a vegeredmeny, mint a Passatnal. (Tehat hogy az adotol eltavolodva lenyomjuk a GSM-kommunikaciot is, ami utana mar nem tud ujra felepulni, koordinatak kuldese pedig addig is szunetel.)
A NavSky egyebkent azota bejelentkezett az Auto2-nel, hogy ugyan mar irjuk meg, hogy az o rendszeruket nem sikerult lelonunk, mire en csak azt mondtam, hogy jo, de akkor ujra nekifutunk a kiserletnek, es mindenkepp megirjuk, mi tortent. Azt is, ha "elloptuk" az autot, azt is ha "elkaptak" minket.
egy kérdés a műholdas témában: most reggel voltam a fórumon jó hírnévnek örvendő beszerelő cégnél, ahol is a témában azt mondták hogy rendszere válogatja. Elmondásuk szerint náluk is voltak (voltatok?) a cikkel kapcsolatban, de az általuk forgalmazott rendszernél nem működött a zavarás.
Most akkor hogy is van? Illetve miért nincs megnevezve a tesztelt rendszer?
Nem kételkedem a GPS zavarás technikai működésében, de sok kérdés megválaszolatlanul maradt.
Ezt kérdeztem Stevie-től egy előző hozzászólásomban, hogy azt megcsináljátok-e... mert ha igen akkor bátrak vagytok, az tuti :)
Én nagyon örülök a cikknek, meg annak hogy megismertelek ennek kapcsán - bevallom a hozzászólásaidból nekem nem jött le korábban mennyire értesz ezekhez a dolgokhoz. Egyértelmű volt hogy kijátszhatóak a rendszerek, de más volt hallani róla és más a kezembe fogni a ketyerét.
Valóban nem a spanyol viasz felfedezése történt meg, hanem annak a kézzelfogható és kétséget kizáró bizonyítása, hogy ezek az állítások nem csak a fórumra írkálók fantáziaszüleményei, hanem tények. Nyilván amíg csak itt hangzott el, mennyire ingatag lábakon áll a "műholdas gépjárművédelem", addig mindenki szubjektíven döntötte el, hiszi vagy sem. Mostantól elég elfogadni a tényeket. Köszönet érte a felületet biztosító újságnak meg a cikk megírójának ! Én a magam részéről örömmel tettem amit tettem :)))
Ami sokkal jobban elgondolkodtató, hogy bizonyos autómárkák lízingelése ill. részletre való vásárlása esetén előírják ezt a fajta védelmet. Ami 0 biztonságot nyújt havi több ezer forintért. Érdekelne, ennek pusztán nyers üzleti érdek, vagy szakmai vakság az oka.
OFF Csak nagyon halkan és félve jegyzem meg, ezek után érdemes lenne komolyan venni azon állításomat is, miszerint az önerőből lophatatlan rendszert is ki tudom nyitni az autó lezúzása nélkül . . . . :))))) ON
Vezérlés szerint lehet teljesen mechanikus illetve elektro mechanikus.
Mechanikus - kulcsal oldható/zárható (van ami külön kulcsal, van ami a váltózárral egybepített zárszerkezettel van megoldva)
Elektro mechanikus: itt van olyan ami folyamtosan áramot vesz fel (és akku lemerülésénél zárva marad, itt javasolt egy vésznyitó kivezetése valahová), illetve olyan verzió, ami csak a nyitási kisérletnél vesz fel áramot, és akku lemerülésnél nyitja a csomagteret (ez a nekem legszimpatikusabb).
Megoldás szerint normál zár (mechanikusak, reteszeli a zárat), bowden megszakításos (itt a zárat nyitó bowden van csupán megszakítva) és zár-megszakításos (itt ellentart a zárban a megfelelő résznek a szerkezet).
A legtöbb zárszerkezet univerzális, azonban sok függ a beszerelő ügyességétől (semmit nem ér az olyan bowdent megszakító zár például ahol a kocsi orránál be lehet nyúlni a zárszerkezethez), van ahol érdemes külön "páncéllal" védeni a zárszerkezetet, van ahol eleve nem lehet hozzáférni (csak roncsolással, de általában ez nem célja az AT-nek sem. Szerencsére, különben közlekedhetnénk tankkal)
Motortérzárakat úgy 30-50 000 Ft között építenek be (természetesen anyagárral együtt), én a magam részéről az elektro-mechanikust ajánlom méghozzá a komfort csomaggal együtt (itt olvashatsz róla kicsit részletesebben).
Beszereléssel itt a topikon is foglalkoznak, Pesten és környékén DrMinit és tücsök13 akit tudok ajánlani, ők tudnak konkrét árajánlatot is adni neked.
Annyiban szeretném pontosítani az általad elmondottakat, hogy az EWS-t magát (a III-ast legalábbis) nem törték fel, hanem a meglévő motorvezérlőt olyannal helyettesítik, amelyik nem veszi figyelembe az EWS modul jeleit, tehát mintegy megkerüli azt - tudomásom szerint.
a műholdas cikkről az a2-ben: azt azért eddig is tudtuk hogy 1. van gsm zavaró 2. valóban működik 3. önmagában egy védelmi dolog nem ér semmit (elektronikai + fizikai védelem ajánlott) 4. a beszerelés minősége nagyon fontos
Szóval köszönet hogy kipróbáltátok! Engem főleg a szolgáltató hozzáállása döbbentett meg, amikor elsumákolják hogy f.nguk sincs hol az autó. Vicces. Amúgy gondolom a skyguard volt, a márkából ítélve. Említettetek egy (majdnem) állandó gprs kapcsolattal rendelkező rendszert is, az melyik?
Meg lehet valahol nézni hogy a kabriókat mennyire lopják Magyarországon?
Ilyen statisztika biztosan nincs.
Sajnos a magyar rendorseg nem hajlando az autolopasi statisztikak kerdesevel erdemben foglalkozni, pedig ez roppant hasznos, kozerdeku adat lenne, es igazan nem kellene tul nagy raforditas hozza.
Pillanatnyilag az egyetlen hozzaferheto info a korozott autok markankenti bontasa, de messze nem minden korozott auto lopott, illetve a markankenti besorolas sem tartalmaz evjaratokat. Igy peldaul a farmotoros Skodakat egybemossa a legujabbakkal, pedig teljesen mas a kockazatuk.
A tapasztalataim alapjan a kabriok lopasi kockazata nem tul nagy. Ma Magyarorszagon az autok tobbseget valamilyen lizing- vagy biztositasi csalas kereten belul lopjak, de a kabriok egyik musorszamhoz sem idealisak.
Az egyetlen realis veszely, hogy ezek az autok gyakrabban tornek, mint az atlag, javitasuk dragabb, alkatreszellatasuk valamivel nehezkesebb. Ezert ha valahol egy ugyanolyan auto, mint a tied, megserul, van ra esely, hogy pont a te ritka autodat fogjak felhajtani donornak a javitashoz.
Nekem meg mindig az a bajom, hogy nem elég a júzernek, ha annyit mondok, hogy ennyi ideig, ennyibe van, occsó, de fasza lesz. Egyből nekiállnak variálni, oszt egy sima internetbekötésnél 1 hónap után is vagy ugyanott vagyunk, vagy beszopott valamivel :-)
Most egyik júzerem lassan 2 éve szopik, de igazából 1 darab szolgáltató közül lehet választani, azt meg pont nem ismerem, így időnként felhív, hogy szerintem milyen a cucc, oszt be lehet-e vállani. Ez van 5ezresért, mási kalternatívám meg a műholdas net 40ezresért, az meg már sok. Más opció nincs, de lassan odaköltözik, meglátjuk mi lesz :-D
Egyébként meg kérdezek én, van egy csomó számteches ember körülöttem aki nagyon ott van a topon, és válaszolnak is, de nagyon nem vagyunk egy szinten. Ők mondják az opciókat, én meg töredékét nem értem. Aztán bólintok és elnapolom a problémát... :) Szóval megköszönöm ha kész tények elé állítasz, ráadásul mindezt az én szintemen teszed... :)
Tcom, és semmi hűségakciónk vagy hasonlónk nincs, minden lejárt már több mint 1 éve, azóta csak lustaságból nem váltottunk :(
Amit írtam az 2002-ben volt, és sztem akkortájt nem nagyon volt más - az akkori számteches a cégnél nagyon jó haverom azóta is, elég sok követ megmozgatott, már ott tartottunk hogy beszáll a cég valami hálózatfejlesztésbe a környéken csak hogy legyen nálunk is net. Tárnok külterületén laktunk...
Yáááj, legközelebb kérdezzél, mert visítófrászt kapok. Nem tudom milyen régen volt, de vidékország felé akkor már simán volt ISDN-es bérelt vonal, akár már havi 35ezer pénzért... 60-ért meg korlátlan, rendes 24 órás, kb. ISDN sebsséggel, telefontól függetlenül.
A net nem csodálom, ha döcög, ennél még a Tcom is jobb, az legalább drága, de néha működik :-) Olyan nincs, hogy csak Ők tudtak ADSL-t adni, általában kis cég volt az utolsó, aki bejött a piacra.
Bár szolgáltatót nem is tudom, Invitel, vagy Tcom van arrafelé? Ennyit írjál, meg azt, hogy ezzek a Puchala csávóval meddig van szerződésed, aztán megoldjuk, otthonra kb. 4-5ezrekért lehet rendes, korlátlan vonalakat kapni, ami még működik is.
Küldeni azért nem tudsz, mert gondolom a kiszolgáló nem található üzenet van, legalább az Index megy, az sem biztos, hogy sokáig fog, éppen döglés alatt vannak, ahogy innen látom.
Amikor Tárnokon laktunk, még híre-hamva nem volt az ADSL-nek. A GYES alatt ISDN kapcsolattal dolgoztam a céges szerveren, úgy havi 100e volt a telszámla. Ez a cég volt az első aki ott ADSLt ajánlott, így kerültünk hozzá, aztán maradtunk nála. És mivel nem tudtam mi az a DNS (most sem tudom), emiatt nem is hagynám el őket, csakhát a net igencsak beteges és sztem drgága. (vagy csak a reklámban olcsóbb?)
Ha nem válaszolok a mailedre az csak technikai okok miatt van- fogadni tudok, küldeni nem :(
Nekem valami olcsó-egyszerű megoldás kéne, nem töltök le soha semmit, fel meg végképp nem, egyszerűen csak napi 2 órát használjuk- infok keresése,mailek, fórumozás, miegymás.
Naja, ha est e dugul, akkor az nem alaphálózati baj, hanem mindenki hazaér, rácuppan a netre, netszolgáltató meg nem bírja a terhelést.
Smtp ugyanez, érdemes a weboldalad szolgáltatóját megkérdezni, hogy milyen feltétellel ad jelszavas smtp-t, aztán érdemes nem az ADSL-edét használni, hanem így külsős cégét. Szolgáltatóról meg mailban megy a tipp.
Az a gáz hogy hol ez miatt, hol az miatt nem megy. ADSL van ha jól tudom, a szolgáltató a Puhasoft - valami helyi. De mindig este romlik el és reggelre megjavul - pont akkor nem jó mikor tudnám használni :(
Most pl nem is velük van sztem baj mert csak a kimenő mail nem megy, minden más igen. De gondolom reggelre megjavul :)
Viszont ha van valami jó ADSL szolgáltató 5leted ne kímélj :)))
Ha ADSL, akkor mostanság elég sokat van alaphálózati baj, elvégre drót az drót, nehéz lenne kicserélni sok kilométeren, alapokat meg a két végét kb. a Tcom adja, netet meg más. Legfeljebb telefonálunk, oszt tippelek valamit, addig írd meg mailban a szolgáltatást, meg ilyeneket, lehet csak le kell ugatni valakit arrafelé, oszt azt tán meg is bírom oldani :-)
ADSLnél a drót két végét is át lehet vinni máshoz, vagy csak tudni kell kit kell felhívni. Telszámom él, megkeressük egymást, 2 sörért én bármire képes vagyok :-)
Igen, megjelent és benne van a kis "csínytevésünk". Aki tudja, olvassa és terjessze, okulásul a GPS/GSM rendszerekben hívőknek és orrakoppintásul a gátlástalanul ezzel nyomulóknak. . . . . :)
Tényleg, megjelent? (milyen hülye kérdés pont tőlem... mostanában hajnaltól késő estig itt vagyok az irodában és kicsit megszűnt a külvilág, meg a cégen belüli más osztályok is..)
Ma vettem át az autóm drMinit-től. Aki gondolkodik, hogy kapcsolatba lépjen-e vele lopásvédelem ügyében, annak azt tanácsolom, ne gondolkozzon, hanem hivja. Rendkivül tapasztalt, korrekt és kreativ (és humoros is :D ). Úgy szereli be a szerkezeteket, hogy hasznosak is legyenek. Én teljes mértékben meg vagyok vele elégedve, mindenkinek ajánlom.
Sokan mondták hogy a kártyás Piranha készülék rossz, mert összevissza kapcsolgat. Hol bezár, hol meg kinyit. Volt egy ügyfél, aki ezekről halott, de szeretett volna ilyen készüléket, de félt, hogy neki sem lesz rendben. Elvállaltam, beszereltem, és a mai napig is legnagyobb megelégedésre használja.
Titok nem a készülékben van! hanem a beszerelésben.
Ott ahol 10 forintért szerelik az ilyen készüléket, a szerelő legritkább esetben találkozik az ügyféllel, vagy ha találkozik is vele, nincs neki ideje arra hogy megbeszélje az ügyféllel, mi hogy működik, illetve biztos nem fogja ki-kísérletezni, hogy melyik autóban hogy viselkedik a fent említett darab. Ugyanis a kártyás Piranha nagyon érzékeny a jó beszerelésre. Nem mindegy, hogy hová van beszerelve, mennyire van árnyékolva, mennyire ül rá más kábelre, mennyire zavarja öt az autó saját frekvenciája stb. Szóval nem biztos hogy a készülék sz@r
mely riasztómárkák felejtősek és mellyek amikkel érdemes foglalkozni
Mint ahogy SW ia leirta, nem maga a riasztó neve a döntő szempont szerintem. Lényegesebb döntési helyzet lehet az, hogy a kereskedések melyik típusba mit szerelnek, "gyárilag" a szervizbe, fél óra alatt.
Pont ezért pl, Toyotába, Fiatba nem tennék Meta-t A fanciáknál sokáig a Leserline játszott.. Ezért nem is nagyon kedvelem. A másik meg családon belül is van több típus. Az egyik olcsó a másik többet tud. Az egyik relatív bevált darab a másik nem annyira
A riasztókkal és a többi termékkel is az a baj hogy sok helyen az árverseny miatt már szinte 0% haszonnal adják oda a terméket avagy szerelik be. Lényeg hogy hozzájuk menyen a sok teszko gazdaságos beállítottságú ügyfél. Aztán csodálkoznak, hogy sok a baj van a készülékkel. Aki nincs megfizetve az olyan munkát is fogy csinálni, föllég ha a főnök is hajtja, hogy már jön a másik autó.
Szóval szerintem ne a márkát nézd. Találd ki mik az igényeid, és beszéld meg az általad kiválasztott szerelővel. Minit
TototalCar cikkben a műholdas követést ragozzák. Aszongyahogy:
"Például azt is, ha a felkészült tolvaj le akarja árnyékolni a jeladót. Ehhez álló helyzetben GPRS-alapú a kontaktus kell a jármű és a diszpécserközpont, a megszokott GSM helyett. "
Sokat megyek vele, mennek a Baltikumba is, ha kicsit lazithatnek ezugyben. Haza is tervezem.. Itt kint valoban nem sokan hasznalnak riasztot. Par autoban lattam csak.
Megtennem, ha tudnek egy "jo helyet". En csak egy kulfoldi vagyok itt, a nyelvet se vagom (tokeletesen), az informalodasi lehetosegeim vegesek. Igen, az van.
A Casco-nak annyi előnye mindenképpen van, hogy az máshol is érvényes, nem csak az adott parkolóban. Ha mondjuk nem otthon alszol, vagy nyaraltok, vagy bármi hasonló, az akkor is aktiv marad, jó esetben.
A riasztok szinte teljesen egyformak, a markanevtol fuggetlenul. (Szinte.) A lenyeg: a beszereles gondossaga. A hanyag beszereles okozza a hibak 99 szazalekat, legyen az az auto "megbolondulasa", vagy eppen a vedelmi funkcio csodje.
Tehat ne riasztomarkat keress, hanem megbizhato beszerelomuhelyt, ahol tudjak, hogy MIT szerelnek, es azt is hogy MIERT azt.
Szerintetek mi éri meg jobban. (Védelmi berendezések szerelés alatt). Adott a közelben egy elég fapados parkoló (elkeritett+fabódé enyhén italos IQ 80 pasassal)+este 10-kor zárt kapu, se sorompó, se beléptető rendszer), havi 12000 ft-ért (számla nélkül), vagy pedig CASCO-t kötni a kocsira (a csak lopásCASCO már évi kb. 30-40 ezerből kijönne, a teljes az min. 130 ezer). Szóval az éves parkolóbérletből kijön egy éves teljes CASCO. Vacillálok, hogy a CASCO jobban megéri. Az itteni CASCO-s topikok amiket láttam elég régen voltak aktivak, hátha itt van valakinek tapasztalata(pl. Melyik biztositót kerüljem el, stb.) Előre is köszönöm a válaszokat.
Sziasztok! En is pont egy ilyen listat szeretnek latni. Mi az, amit helybol meg se nezzek, meg se fontoljak, es melyik az (a gyarto), ami jo esellyel (nem tipus, az egy masik teszta..) megbizhatoan mukodve bevaltja azt, amit a riasztotol varunk.
Pl. nem hulyul meg, mint a minap olvastam valahol, hogy az auto hasznalhatatlan valami noname riaszto miatt, mert a tulaj se tudja leloni. Mik a noname, made in dobdel-ek a riasztok vilagaban es mik a nevek, amikkel erdemes foglalkozni. Hu, nagyon halas lennek egy ilyen liustaert. Pl. eBay listajan a nevekre valaki adna valami tippet. (Azert eBay, mert ott sokfele van egyszerre, tehat az amator korulnez es kap egy attekinto korkepet, kb. arakkal)
Lehet, hogy túloztam vagy annak tünt, de arra gondoltam és utaltam, hogy én abban bizom, akihez be lehet nézni a mühelybe, mikor az én automat csinálja. Ez nem azt jelenti, hogy ott akarok 5 órán keresztül állni a beszerelés alatt. Hanem, hogy megbeszélem vele mit akarok, egyedi dolgot is kérhetek, és megnézhetem ahogy dolgozik, nem dugdossák el elölem a munkájukat.
Biztos, hogy ez az én hibám, de már voltak rossz tapasztalataim. Szóval, ha valaki kijelenti, hogy még meg sem nézhetem, azzal alapból bizalmatlan kezdek lenni.
Mégegyszer mondom, ez az én hibam, Udv mindenkinek: James01
Jo, jo igazad van. Azért is vittem a saját autómat máshova, ahol tanácsot kaptam. És 100%-ig meg voltam elégedve. Kis okosságokat is megbeszéltük. Szóval a lényeg a bizalom, mindenki vigye oda, ahol megbizik a szerelőben.
Nem tudom, én egy céges Opel Astrat vittem oda tavalyelött, de csak a funkciokat mutatták meg, mikor már beszerelték, azt is az udvaron. Hogyan is mutatnák meg Neked, ujra leszedik a kárpitokat, mikor már beszerelték?
A vasarlok kerek 0,1 szazaleka igenyli, hogy egy egyszeru riasztobeszereles alatt/utan minden egyes forrasztast megmutassanak neki.
Ha kered, akkor nyilvan barmit megmutatnak. Ha nem kered, akkor viszont az ugyfelek 99.9 szazalekara hasonlitasz, akit eleve nem erdekel a dolog.
A másik auto kukkolásának védelme megoldható lenne egy egyszerü elhuzható paravánfallal is. Nem?
A szerelok folyamatosan mozognak a harom allas kozott (peldaul szerszamokert, vagy segiteni egymasnak), es a paravanok kerulgetese korulmenyesse tenne a munkat.
A tisztelt ugyfel labatlankodasa (mar megbocsass), szinten.
Az esetleges balesetveszelyrol nem is beszelve.
Ugyfelnek semmilyen muhelyben nincs helye. Az uvegfalat jo megoldasnak tartom, de speciel pont az autovedelem eseteben ennek is vannak hatranyai.
Ez kifejezetten bizalmi szakma. Ha nem bizol bennuk, tenyleg ne vidd oda az autot.
Nem tudom, én egy céges Opel Astrat vittem oda tavalyelött, de csak a funkciokat mutatták meg, mikor már beszerelték, azt is az udvaron. Hogyan is mutatnák meg Neked, ujra leszedik a kárpitokat, mikor már beszerelték? Spéci okossággal nem is foglalkoztak akkor. Szóval én inkább fizetek annyit, de szeretem a spéci egyedi dolgokat, és elötte megbeszélem, mit és hogyan. Érdekel a szép munka is.
A másik auto kukkolásának védelme megoldható lenne egy egyszerü elhuzható paravánfallal is. Nem? Szoval ez csak az én véleményem.
A Duett ma Magyarorszag egyik legkomolyabb szakmuhelye, jol szervezett, profi. Legnagyobb ertekuk, hogy nincs fluktuacio, ugyanazok az emberek dolgoznak ott evek ota.
A muhelybe azert nem lehet bemenni, hogy MAS AUTOJANAK a beepiteset ne lassad. Ugyanigy biztos lehetsz abban, hogy mas se latja, hogy a te autodban mi hova kerul. (Egyszerre 3 auton dolgoznak.)
A sajat autodat termeszetesen reszletesen megmutatjak.
Duett lehet, hogy jo, de honnan tudod? Nem engednek be a műhelybe. Jo, jo, erre azt mondják, hogy ne látsd meg hova teszik a riasztót, biztonsági okból, de szerinted, ha valakit érdekel otthon ugyis szétszedi és megnézi. Nem? Tehát öket alapbol elkerülöm. Kamuznak, nem bizom bennük.
Itt a forumon is lehet találni olyan embereket (min. kettöt), aki lelkiismeretes és végignézheted, hogy milyen szépen dolgozik. Én is az egyiknél voltam, szóval tudom.
nem igazán. Valami megbízható típus kellene, ami az akksit sem szívja le és tényleg nincs vele gond. Tudásszint nem túl magas, ajtónyitás érzékelés, és akksis sziréna. Más nem iagzán kell, mert minek :). Igazából azért kell, hogy ne kulcsal nyissam az ajtót, de ha már berakatok ilyesmit akkor legyen hozzá sziréna is. Láttam egyet ami szimpi: Piranha 802SA . kártyás. a megoldás tetszik kényelmi szempontból. Vélemény? De még mindig a beszerelőműhely kvalitásai inkább a mérvadóak. Nem szeretnék összegányolt autót visszakapni és szívni a szakszerütlen beszerelés miatt... Ennek fényében várnék tanácsot. a Duettről tudom, hogy jók, ott néztem Glaidator-t, de nekem picit drágák, ha van olcsóbb megoldás akkor inkább... köszi :)
Szeretnék az autóba rakatani távirányítós riasztót. (gyári kpzár van). Olyan helyet keresek, ahol nem gányolják össze az autót, szépen ,precizen és megbízhatóan dolgoznak. Tudtok ilyen helyet BP és/vagy környékén? előre is köszi :)
Kell -e még valamit beszerelni ahhoz, hogy ne lopják el?
Sajna az EWSrendszer is csak 3 napig volt csoda. Amióta elterjedt, és megtalálták az ellenszerét, már csak pont annyit ér mint a többi autóba a gyári indításgátló. -sajnos semmit- na jó- nem sokat Igaz a diszkóból hazafelé jövök nem fogják tudni beindítani, (én sem) de akinek ilyen autó kell, az biztos hogy tudni fogyja, hogy hól a gyári gyengéje. Hogy mit érdemes beszerelni, nehéz megmondani. Sokban függ az autó értékétől, a parkolási szokásaidtól és nemkevésbé a pénztárcádtól!
Ha visszanézel, itt elég sok jó dolgot leirtunk már, hogy mit érdemes és mit nem. Ami eltér a gyáritól, az már nem rossz...
A mechanikus kulcsos motortérzárak is, hasonlóan a többi motortérzárhoz, Univerzálisak. Ami azt jelenti, hogy a beszerelő ügyességétől függ, annak beszerelhetősége, és védelmi értéke.
Sziasztok! Nemsokára ilyen autót veszek: BMW 320 benzines, 2002-es évjárat, EWS III, riasztó, immobiliser. A régi kocsimban volt egy "titok gomb" is, azt most is beletetném. Kell -e még valamit beszerelni ahhoz, hogy ne lopják el? Mit tanácsoltok, milyen típust, miből, mennyiért?
egy Beltéri és egy Kompakt kültéri- motortéri riasztót, leginkább az különbözteti meg egymástól, hogy a kompakt készülékek egy kis gumigyürüvel szigetelve vannak. Illetve látványosságban az, hogy ezek egybe vannak építve a szirénával.
A Caesar riasztó nem kimondottam kültéri készülék, ez igaz. Sokat is kell vele dolgozni, hogy a motortérben lehessen alkalmazni. De ha ez megvan, akkor már teljesen alkalmas ilyen feladatok ellátására is. Habár, én azt mondanám, hogy a motortéri beszerelésre, talán egy kicsit, az indításgátlók, alkalmasabbak.! sajnos, van még egy körülmény, amit maga az autó határoz meg, hogy lehet e ide beszerelni....
SZia Minit! Azt olvastam, hogy a motortérbe olyan riasztót érdemes rakni, ami direkt erre van tervezve. Viszont a Caesar-ok elvileg beltériek. Ha a motortérbe van berakva, akkor nem károsodik a rendszere?
Két link neked: <a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9029418" target="_blank">Octavia</a> és egy másik ahol sok hasznos infót találsz: SOF
Két link neked.<a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9029418" target="_blank">Octavia</a> és egy másik ahol sok hasznos infót találsz SOF
Ja, és mivel szegedről érkeznék a nagyfaluba, melyikötök van közelebb az M5-höz?
Ha csak ez a feltétel akkor én nyertem!!! Wandor szerint vagy 19 kilométerrel közelebb vagyok. :-))) Ja meg kicsivel többel mint 40.perccel. De szerintem, vagy másfél órával. M5 Ócsa Üllü lehajtó. Üllő Gyömrő Maglód. Vagy M5, Budapest Pestimre, majd M0-on végig Érdre, aztán végig Érden az M7-es fellettig..
de szerintem ez alapján nem szabad dönteni. Jaaa: És valószínűleg _én_ vagyok picivel a drágább.. az itt folyó 100 forintos "csata" csak poénkodás, habár a fene sem tudja. Még nem hasonlítottam össze az árakat. Minit