Keresés

Részletes keresés

M.I. Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32366
Ha az általad preferált milicia jobb, hatékonyabb mint a központi irányítású hadsereg, akkor miért az utóbbi terjedt el a világban? Egy kicsit olyan ez mint a szocialista tervgazdaság felsőbbrendűsége.
Hiszek az evolúcióban. A hatékonyabb, életképesebb szervezet marad életben.

Ezt az egyre hosszabb irkálást meg már unom.
Minden bekezdésedet vitatom, de már nincs kedvem leírni.

Inkább olvassunk egy kicsit másokat!
Előzmény: internal server terror (32359)
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32364
Hello!

tartalékos ... testpáncél, decentralizált zavarvédett információ- és parancstovábbító kommunikációs rendszerük, továbbá sok-sok kézi páncéltörő és légvédelmi rakétakilövőjük ... ez a technikai színvonal totálisan elrugaszkodik a realitástól vagy elképzelhető?

Szerintem:
1. kezi panceltoro: ha iranyitatlanra (RPG-re) gondolsz, akkor abszolut kivitelezheto, ha iranyitott, akkor mar huzos az ara.
2. legvedelmi raketa: beszerezni nagyon draga, ezert MOST ezt is irrealisnak erzem. Par eve realis volt, de azota sokszaz raketat semmisitettunk meg (ezek elavultak voltak, de a hatulrol tamado kepesseguk sokkal tobb, mint a semmi).
3. kommunikacio: arra tippelek, hogy nem lenne nagyon draga kiepiteni egy uj GSM rendszert (1. generaciosat, lecserelt civil hardvert felvasarolva), a vegpontok filleresek lennenek (soktizezer peldanyban)
4. testpancel: ez az, ami szerintem TELJESEN elrugaszkodott a realitastol, mivel ezeket nehany evente cserelni kell, szerintem ezert teljesen alkalmatlanok tartalekosoknak.

Bel
Előzmény: internal server terror (32358)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32363

Tudok a Herculesről, a másik opció poén akart lenni, lásd repülőgépmodell, de ezek szerint nem vagy vicces kedvedben.

Ettől függetlenül úgy gondolom, ez adott most, ebből kéne minél többet kihozni és arra gyúrni, szakmai fórumokon lobbizni, hogy idővel több repidőt kapjunk - mondjuk a jövőbeli magyar karbantartás fejében. Gondolom az egész dolog nem lehet annyira negatív, ha más országok bázisai (Rammstein pl.) is teljes erővel versengtek ezért a lehetőségért...

Előzmény: Python24 (32362)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32362
Szia!!

"egyébként azt hallottam, hogy volt egy olcsóbb opció is, sőt, ezeket a gépeket meg is tarthattuk volna, bár szállítókapacitás nem éri el a Globemasterét"

Igen,de volt egy másik is,úgy hívják hogy C-130 Hercules..

"... arra is lehetőséget lát, hogy évek múltán magyar szakembereket lehetne kiképezni a karbantartási feladatok elvégzésére"

Így látta a POLGÁRMESTER??Még szerencse,hogy mindenki repülési szakértő ebben az országban..

"A miniszter szerint az éves forgalom, árbevétel -, ha a rendszer teljesen feláll - elérheti a tízmilliárd forintot."

Miből is jönne össze ez a 10 Mrd??Ha a rendszer teljesen feláll..
Az a rendszer,ami 4 gépről indult,és már 3-ra csökkent??

"Magyarországra a fenntartási költségek 2 százaléka esik. Ez évi 2 milliárd forintot jelent majd "
Igen,és ez rohadtul sok pénz a Honvédség mai helyzetét figyelembe véve!!

"A hazánkba érkező tisztek vagy mérnökök például több mint száz négyzetméteres, jó minőségű családi házakat és lakásokat igényelnek, és az építkezések közvetve munkát adhatnak a helyieknek"
Egy bp-i cég nyerte az építési tendert,szóval nem marad Pápán a pénz...

Akkor ismét leírom:
Ezzel abszólút nincs megoldva a szállítási kapacitásunk,és ugyanúgy gépeket kell bérelni!!
Lehet elájulni a 3 C-17-től,de a magyar katonák jó eséllyel ezután is az ótvar ukrán TU-154-essel fognak hazajönni,mint eddig!!

Előzmény: Biga Cubensis (32361)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32361

"Kovács Zoltán, Pápa polgármestere, a Fidesz - MPSZ országgyűlési képviselője lapunknak elmondta: a helyi hatóságok mindenben együttműködnek a Honvédelmi Minisztériummal és a repülőtérrel annak érdekében, hogy a város győztesen kerüljön ki a versengésből. Hangsúlyozta: Pápán nagy hagyománya van a repülésnek, és a C-17-esek állomásoztatásával ez folytatódna. Kovács kiemelte azt is, hogy munkahelyeket teremtene a bázis. A 250 fős kontingens ellátása mellett arra is lehetőséget lát, hogy évek múltán magyar szakembereket lehetne kiképezni a karbantartási feladatok elvégzésére"

 

A miniszter szerint az éves forgalom, árbevétel -, ha a rendszer teljesen feláll - elérheti a tízmilliárd forintot. Utalt arra, hogy a C-17-es szállítóflotta üzemeltetésére több ország szerződött - nem csak NATO-tagok - Magyarországra a fenntartási költségek 2 százaléka esik. Ez évi 2 milliárd forintot jelent majd - tette hozzá.

 

(NOL)

 

"Sokat tettek persze az ügy érdekében a magyar katonai szakértők, valamint April Foley amerikai nagykövet, akivel jobboldali és baloldali politikusok is egyeztettek.

– Kiállt mellettünk a magyarországi amerikai katonai attasé is – tette hozzá Kovács Zoltán. A polgármester úgy tartja, számunkra az a legfontosabb, hogy egy működő repülőtér mindig élénkíti a gazdaságot, hiszen meghatározó többletkeresletet jelent a működtető térségben.

A hazánkba érkező tisztek vagy mérnökök például több mint száz négyzetméteres, jó minőségű családi házakat és lakásokat igényelnek, és az építkezések közvetve munkát adhatnak a helyieknek, illetve a lakások bérléséből befolyó bevételek az önkormányzatot is gazdagíthatják. A bázis beszállítói hálózata és kiszolgáló-személyzete, a szálloda- és a vendéglátóipar fellendülése révén pedig fokozatosan sok új munkahelyre lehet számítani. Ehhez azonban a kormánynak és az önkormányzatnak is be kell fektetnie – figyelmeztetett Kovács Zoltán.

A kabinet például ígéretet tett arra, hogy a Nemzeti fejlesztési tervbe bevonja és felújítja a laktanyát az M1-es autópályával összekötő 83-as utat, a városnak pedig az első kontingens megérkezésekor fel kell mérnie, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a repülőtéri személyzet fogadásához és elhelyezéséhez. Ehhez Pápa önkormányzata külön csoportot hoz létre, amely együttműködik majd a laktanyával."

(Magyar Nemzet)

 

 

....

 

 

egyébként azt hallottam, hogy volt egy olcsóbb opció is, sőt, ezeket a gépeket meg is tarthattuk volna, bár szállítókapacitás nem éri el a Globemasterét:

 

 

 

 

Előzmény: Python24 (32360)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32360
Szia!!

"Szerintem van egy legibazisunk, amire a NATO koltott sok milliardot."

Meg évi 2 Mrd a magyar költségvetésből a közös repülőgép üzemeltetésre...

Szóval költünk évente 2mrd-t a gépek fenntartására,kapunk érte 20 órát.Ha órákra lebontod,ennyiért bérelhettünk volna..
Plusz még bérelünk is gépeket,mert 20 óra nem elég..

Ha anno elfogadjuk a Herculeseket,akkor meglenne a szükséges nemzeti légi szállítási kapacitás,sőt,mi szállíthatnánk pénzért a többi országnak.
Esetleg az ejtőernyőseink is ugorhatnának normális gépből,akár nagy magasságból is!!
De így tövább koldulunk majd a németeknél és a hollandoknál,amikor szabadságra utaztatjuk a katonáinkat..

Amúgy megkérdezném,hogy mitől is lenne többszáz munkahely Pápán??
Nem azt mondom,hogy nem kell,persze a semmitől több.De azért nem kell elájulni a dologtól,mert ezzel egyáltalán nem oldódtak meg a szállítási problémáink!!
Ha pedig most megveszik az ALCA-kat,akkor az AN-26-osok nem valószínű,hogy le lesznek cserélve.Max kivonva..
Amúgy évi 2 Mrd-ből a szárazföldi csapatok katonáinak személyi felszerelésének fejlesztésében kisebb csodát lehetne tenni...
De ez nem látványos,és nem lehet eladni a sok szakértő civilnek..

Engem különösebben hidegen hagy a dolog..
A katonai szolgálatom befejezem,a vállalkozásom Szlovákiában van,én pedig civil géppel megyek Irakba,ha megyek..


De azért jó látni,hogy a HM agymosása működik...
Előzmény: belic (32352)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32359
"Arról beszéltünk, hogy szegény tartalékos meghalhat ha nem elsővonalbeli katonaként a seregben dolgozik. Tök mindegy neki milyen jogállásban van éppen amikor kibelezik."

Nem. Arról beszéltünk, hogy elvégezheti a piszkos munkát (javítás, szállítás, őrzés), ennek során ugyanolyan jogosan célozható mint egy harcoló katona, olyan helyen tartózkodhat amit előreláthatólag csapás fog érni (javítóbázis, trén, bármi amit őrizni kell), és még a győzelem (amúgy kizárt) esetén is csak egy vállonveregetést kaphat, hiszen hátsó lépcsőben tartózkodva nem harcolt. Természetesen ezt a lehetőséget köszönje is meg. Hát nem.

"Arra a feladatra készül fel, amelynek ellátására alkalmazni fogják."

És mit kezd majd a "lövész alapképzettségével", ha feladata elvégzése közben támadás éri? Amit ex sorozott bakáink az övékkel: létformát válthat hősi halottá. Vagyis ez munkaszolgálat.

"A sorkatonasággal szemben az az egyik érv, hogy amíg katonáskodik, nem járul hozzá a nemzeti jövedelemhez, így egyes közgazdászok szerint többe kerül mint egy hivatásos katona azonos idő alatt. Ez nyilván áll a milicistákra is."

Egyes közgazdászok idióták, mert egy hivatásos pont ugyanúgy nem termel, csak még fizetni is kell neki. Mindazonáltal igaz, hogy amíg valaki önkénteskedik, addig nem dolgozik. Ez egy költség, ugyanakkor elég komolyan beleszámít egy állam image-ébe, hogy polgárai meg AKARJÁK-e védeni vagy NEM!

"Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezeket a cuccokat csak a hadiipari lobbi és nem a szükségességük miatt használják! :-)"

Jó, akkor visszavonom egész javaslatomat. Meggyőztél. Majd megvéd minket a M. H. a 14 gripennel, a 15 hkval és a 24 ágyúval :/

off
"Láttál te már hangyákat élőben? Egyszer ülj le a mezőn és figyeld őket fél órán keresztül. Olyan hülyék mint a segg!! Ennyire rossz hatékonyságú tevékenységet, még a magyar építőiparban sem látsz!"

Láttál te már embereket élőben? Egyszer ülj le egy téren és figyeld őket. Mászkálnak céltalanul, mindenféle felesleges interakciókba lépnek, kereskedelmet folytatnak, értelmetlen munkákat végeznek a megélhetésért, ismerkednek, szórakoznak, reklámoznak meg ilyenek. Ehhez képest a hangyák totálisan együttműködve építkeznek, termelnek, felfedeznek és háborúznak összesen egy idegszállal és néhány idegdúccal a két milliméteres testükben. Még egyéni szaporodásra sem vesztegetik az időt. A tökéletes egység megvalósult utópiája. Satöbbi ;)
on

"Én nem vagyok katona, nem értek hozzá, de úgy tűnik egy hadsereg számára nagyon fontos eszköz a súlypont képzése. Tehát a rendelkezésre álló erők egy pontra való összpontosítása. Ehhez központi irányítás kell."

Nem olvastál figyelmesen. Kis scifim éppen az irányítás fenntarthatósága lehetőségeiről szólt :)

"A svájciak konzervatív népség. Amin nem muszály, azon nem változtatnak. Csak a körülmények (kor) diktálta minimumot."
A svájciak olyannyira konzervatívok, hogy létrehoztak egy szabad államot miközben körülöttük dúlt a feudalizmus :)
Egyébként azt változtatták, hogy meggazdagodtak. Ha ez a kor diktálta minimum, akkor alkalmazkodjunk; gazdagodjunk meg és hozzunk létre hasonlóan felszerelt sereget. De amíg az első pont nem teljesül, maradjunk a relatíve költséghatékony megoldásnál a korszerű sereg látszatának foltozgatása helyett.

"Ezt soha nem tudtam megérteni! A svájci bankár aki nap mint nap akkora összegeket terelget mint Mo. államadóssága, zokszó nélkül megy (sor)tartalékosi továbbképzésre. Nálunk (Ahogy Hofi nevezte) faluvégi diszkópatkány jogai csorbításának veszi, ha egy képzésre kötelezik, ahol megtanulhatja hogyan vehet részt az ország védelmében!"

Egyszerű. Ők saját magukat védik a saját akaratukból. A falusi diszkópatkány pedig kötelezően megtanulhatja a fóka helyes használatát, amivel majd megvédheti az országot mikor szükség lesz rá ágyútöltelékként.

">Az eredeti állításod mintha nem egészen ugyanez lett volna...<
A területvédelem nem haszontalan, de az csak másodrendű az ország védelme szempontjából. Sztem. Esetleg kérdezz erről katonákat.
Hasznosabbnak és hatékonyabbnak tartanám ha segíti a profikat abban, hogy az ő madárfüttyös falujától jó messze pofánvágják az ellent. Mennél messzebb legyen a harcmező az ő otthonától.
"

Eredeti állításod alatt azt a kijelentést értettem, hogy a US NG a te ötletedhez hasonló feladatot ellátó szervezet lenne. Miközben nem az. Amúgy pedig szerintem sokkal hasznosabb és hatékonyabb egy az ország védelmére alkalmas önkéntes nemzetőrségben készülnie valakinek a honvédelemre, mint munkaszolgálattal segíteni a profikat abban, hogy az ő madárfüttyös falujától messze vereséget szenvedjenek az ellentől.

Ezt magyarázom már mióta. A te ötleted egy honvédelemre alkalmatlan honvédség segítését szorgalmazza, az enyém pedig egy alkalmas létrehozását!
Előzmény: M.I. (32341)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32358
"Bocsi, de nem tudlak követni. Milíyen terveben és milyen eszközök között?"

Na, szóval van nekem ez a gondolatkísérletem az önkéntes tartalékos nemzetőrségről, amit minél korszerűbben felszerelt gyalogosok homogén tömege alkotna. Optimális esetben lennének kézifegyvereik, testpáncéljuk, decentralizált zavarvédett információ- és parancstovábbító kommunikációs rendszerük, továbbá sok-sok kézi páncéltörő és légvédelmi rakétakilövőjük a differenciálatlanság ellensúlyozására.

Viszont ez utóbbiak drága holmik, tehát talán célszerű lenne vásárlás helyett a saját gyártás az említett körülményekkel. Ekkora mennyiséggel (páncél mindenkinek + kifáradás miatti pótlás, elektronika mindenkinek, 2*1 rakétakilövő / 5-10 fő) kifizetődő lenne egyáltalán, létrehozható lenne egy a haderő természetes növekedését követő majd stabilizálódó volumenű termelés, mekkora ráfordítást igényelne? Vagy egy eldöntendő kérdésre egyszerűsítve: ez a technikai színvonal totálisan elrugaszkodik a realitástól vagy elképzelhető?
Előzmény: Éhesló (32290)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32357
"Sajnosaz elmúlt pár évtized miatt nincs hagyománya,és becsülete a sorkatonai szolgálatnak.Régebben lenézték,aki nem volt katona!!"

Régebben is voltak hülyék, ez nem újdonság. Nem arra a hagyományra gondoltam, hogy a katonai szolgálat alól való kibújás deviancia-e vagy nem, hanem arra, hogy a katonai szolgálat az állam polgárainak önvédelmi eszköze-e vagy az államé (tágabb értelemben a polgárok alkotnak-e államot vagy az állam polgárokat).

"-minden fiatal kapna egy alapkiképzést,ami általános mozgósítás esetén nem hátrány"

Hát, aki mozgósítana, annak biztosan nem hátrány. Akiket mozgósítanának, azokat szerintem hátrányosan érintené ha alapkiképezve belehajtanák őket a vérszivattyúba.

"-a leendő szerződéses katonák bázisa lehetne,mivel ki lehet szűrni,ki az alkalmas,és ki nem a szerződéses szolgálatra(régebben így csináltuk)"

Ó, aki jól muzsikál az alapkiképzésen, az majd a nagyfiúk társaságába előléptetve némi gyakorlatot is szerezhet még az általános mozgósítás előtt? Micsoda kegy!

"-pedadógiai pozitívuma is lehetne,csak nézz ra a mai fiatalokra,tisztelet a kivételnek"
Ezen az alapon egy jó nagy dózisú LSD-tripet is kötelezővé lehetne tenni :D

"Szerintem kellene 3 hónap kemény,alapos sorkatonai szolgálat,vasfegyelemmel,és kötelességekkel,minimális jogokkal,normális felszereléssel,kiképzéssel,és illetménnyel!!"

Szóval fogjuk az összes lusta civil rohadékot, szereljük fel mindet, képezzük ki a leghülyébbet is a felszerelés használatára három hónap alatt, ellenkezésüket vasfegyelemmel megtörve idomítsuk be őket az általános mozgósítással létrehozandó vérszivattyúba való követésünkre, de amíg ez utóbbi aktuálissá nem válik, mehetnek vissza civilnek a francba visszalustulni és elfelejteni a begyakorolt tevékenységeket. De minek ezek mellé a normális illetmény, csak nem ezt gondolod alkalmas motivációnak?

Képtelen vagyok megérteni, miért nem jó ugyanez meg némi szintentartás azokkal, akiknek együttműködésre bírásához nem szükséges jogfosztás és vasfegyelem, mert önként vannak ott és csak annyit kell nekik mondani ha nyafognak, hogy "bazmeg te jöttél ide nem én hívtalak!".
Miért kényszerítenéd azokat akik nem akarnak ilyet játszani? Tudom; le van szarva mit akarnak. Pont ez a gond.
Előzmény: Python24 (32241)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32356
Valamit fog, de talán a Mig-21-es forszázsnál halkabb lesz. Ez egyébként szerintem a pápaiak gondja, de úgy tudom a többségük a hátrányokat belekalkulálva a bázis mellett van.
Előzmény: Törölt nick (32355)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32354

A tények:

 

- a szállítókapacitás, ha egyelőre kevéssel is, de bővül

- infratruktúra, munkahelyek épülnek ki (legalább 300-400)

- Pápa (fideszes!) polgármestere is örül a lehetőségnek, és nagy támogatója a bázisnak

- Magyarország nem csak nyűgje lesz a NATO-nak, hanem logisztikai központot biztosít

 

ezzel szemben a ti érveitek:

 

- nem a magyar légierő gépei lesznek (aztán mitől lennének azok?)

- kevés a repülésidő (a semminél több, ráadásul ez a géppark bővítésével növekedhet)

- célpontjai leszünk egy támadásnak (ez benne van a pakliban, ha egy ország egy katonai szövetség tagja, mellesleg míg a lengyel rakétapajzsra haraptak az oroszok, a pápai bázist meg sem említették)

- zajos lesz a bázis (a kecskeméti repülőnapon nem úgy tűnt, hogy a Globemaster különösen zajos lenne, ráadásul nem tízpercenként fog fordulni)

Előzmény: Stylist (32351)
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32353
Sziasztok!

Szamomra megdobbento, hogy nem raktak infra reflektorort a BTR-80M toronyra. :-(

Bel
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32352
Szia!

van egy bázisunk,amire költünk sok milliárdot

Szerintem van egy legibazisunk, amire a NATO koltott sok milliardot.

Bel
Előzmény: Python24 (32347)
Stylist Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32351
"...ez akkor is előrelépés."

Így van, elvtársak, ma újabb nagy lépést tettünk előre a szocializmus rögös útján! Ne dőljetek be a Nép ellenségeinek, akik a kishitűségükkel bomlasztanak!
Üdv:
Előzmény: Biga Cubensis (32349)
Big-B Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32350
A C17-ek nem az AN26-okat váltják, hanem mellettük párhuzamosan szolgálnak, ami azt jelenti, hogy a mostani kapacitás bővült (ha csak kicsit is).
De remélem, ez csak az első lépcső, és hamarosan a nemzeti katonai légiszállítási kapacitás is növekedésnek indul. Gondolok itt a nagy-, közép- és kistávolságúra is.
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32349

Mondom: lobbizzatok, hogy inkább nem kell. Ahelyett, hogy arra koncentrálnátok, hogyan lehetne ezt a repidőt növelni, inkább lehúzzátok az egészet. Jó kis magyar hozzáállás. Egyébként 15 ország osztozik ezen a kapacitáson. Végeredményben akkor is kevesebb órát kell a Ruszlánokra költeni, szóval ez akkor is előrelépés.

 

Visszatérve a zajra: korábban Mig-21-esek voltak Pápán. Azokhoz képest a Globemaster hangja egérfing.

Előzmény: Python24 (32347)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32347
Szia!!
Mikor Irakba mentünk,akkor jópár fordlót kellett vásárolni az ukránoktól a Ruszlanokra.
Amikor kinn voltunk,akkor folyamatosan jártak ki az AN-26-osok az utánpótlással.

Ez nem 20-30 repült óra volt..

Afganisztánban hasonló a helyzet.Váltások,utánpótlás,stb..

Ez sem 20-30 óra évente..

Vagyis van egy bázisunk,amire költünk sok milliárdot,kapunk érte 20 órát,plusz ugyanúgy megvesszük a többi szükséges repidőt,mint eddig!!

Mekkora üzlet..!!

Tudod,majd ha Te is jöttél haza Afganisztánból Kabul-Dubai-Kréta-Hollandia-Kecskemét útvonalon összesen 3 nap alatt,és mentél vissza Kecskemét-Norvégia-Grúzia-Kabul útvonalon szintén 3 nap alatt-amúgy kb 8 óra az út Bp-Kabul vonatkozásban-szerintem Te is el fogod várni,hogy ha már itt állomásozik a C-17,akkor kapjunk elegendő repidőt a gépekhez!!

De magyar jelzés lesz a gépeken!!Nagyon jó!!Ez az igazi parasztvakítás!!
Előzmény: Biga Cubensis (32343)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32346

Szerintem akkor szóljunk nekik, hogy inkább mégse kellenek a C17-esek, mi meg vagyunk sértődve, mert nem adták örökbe a gépeket! Sőt, a repülési órára sincs szükségünk, nekünk ez túl kevés! Menjenek inkább Romániába, minket ne sértegessenek holmi C17-es bázissal!

A madarak igen, veszélybe kerültek, így inkább lemondanánk arról a párszáz munkahelyről is.

 

Még szerencse, hogy nem ti döntetek erről. Szerintem csak arról van szó, hogy bejött a szokásos rohadjon meg Szekeres dolog, ha jobboldali kormány lenne, akkor nyilván fantasztikus lenne ez a pápai bázis. Ja, egyébként szerintem ezzel még OV is egyetért, tudod az oroszok nem felejtenek, hogy kinek mi volt a véleménye róluk, így legalább ha kormányra kerül, a C17-esek majd talán ki tudják menteni a seggét.

 

Naivitás lenne azt gondolni, hogy világméretű bazmeg esetén nem vagyunk amúgy is a célpontlistán, ha nagyvárosokról van szó. Ugyanolyan naivitás a lengyel rakétapajzs miatti para. Mert eddig nyilván nem volt célpont Varsó, nem, az oroszok kedvességből eddig is kihagyták a kelet-európai NATO országokat.

 

"Pesszimistának általában a tapasztalt, rutinos _hajdani_ optimistát tartják... :-))"

 

szerintem ez nem igaz... jól hangzik, de nem igaz.

Előzmény: Stylist (32345)
Stylist Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32345
"Minél több ilyen dolog lesz nálunk, annál fontosabbak leszünk a NATO-nak, így lesz némi esélyünk, hogy megvédenek bennünket is."

Igazad van, ez aztán a perspektíva! Évente 20-30 órát _esetleg_ repülhetnek nekünk is a Globemasterek, többet csak szigorúan akkor, ha kifizetjük. Mindezért cserébe napi szinten minket terhelnek a környezeti ártalmak, ráadásul az "értékes" bázisunk miatt, egy világméretű bazmeg esetén a célpontjai leszünk néhány ezer jóképességű termonukleáris töltetnek! Szerintem a hülyének is megéri, Szekeres et. is hogy örült...

"Vetélkedhettek Stylistel, hogy ki a negatívabb."

Pesszimistának általában a tapasztalt, rutinos _hajdani_ optimistát tartják... :-))
Üdv:
Előzmény: Biga Cubensis (32343)
HG4I Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32344
OFF

(A katonákat nem ér mondani, nekik nincs lehetőségük ezt a nyomást megadni.)

Dehogynem!
Tanulmányoztad már a fegyvercső-halánték tengely nyomatékát különösen bonyolult időjárási körülmények között??? :)))
ON

Persze ez vicc volt, ne haragudjatok, nem hagyhattam ki.
Előzmény: KatonaHumor (32321)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32343

Alapvetően nem is értem, miért lenne a miénk a C-17-es, mire fel kapnánk darabonként 200 millió dolláros gépeket? Örülni kéne, hogy egyáltalán van lehetőség velük repülni és itt lesz a bázis. Minél több ilyen dolog lesz nálunk, annál fontosabbak leszünk a NATO-nak, így lesz némi esélyünk, hogy megvédenek bennünket is. Egy logisztikai bázisnak komoly értéke van, amit komolyan meg is kell védeni.

 

Vetélkedhettek Stylistel, hogy ki a negatívabb :)

Előzmény: Python24 (32317)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32342
Üdv!
Engem 5. általánosban (és nem 20 évesen lettem ötödikes, hanem amikor kell...:-D) az osztálykiránduláson osztályostul 20 km Pilisvörösvár, Pilisborosjenő, mackó barlangos túrára vitt el az o.fő. Kicsit esett az eső, mindenkin hátizsák, nagyüveg tea, üdítő, szendvicsek, ruhák, zseblámpa... pár kiló/fő. Simán kibírtuk. Pedig gyerekek voltunk.
Előzmény: T. Mero (32291)
M.I. Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32341
>"Csak annyira irracionális, mint ebbe a seregbe beállni hivatásosnak."
Nem. A hivatásos katona munkavállaló. A tartalékos éppen ellenkezőleg,<

Arról beszéltünk, hogy szegény tartalékos meghalhat ha nem elsővonalbeli katonaként a seregben dolgozik.
Tök mindegy neki milyen jogállásban van éppen amikor kibelezik.

>Viszont ettől még nem lesz harcképesebb mint ex sorozott bakáink, mert kiképzése alatt és utána nem harcra készül fel, hanem konkrét feladatára és azt végzi.<

Arra a feladatra készül fel, amelynek ellátására alkalmazni fogják.

>egy milíciában nincs bérköltség<
A sorkatonasággal szemben az az egyik érv, hogy amíg katonáskodik, nem járul hozzá a nemzeti jövedelemhez, így egyes közgazdászok szerint többe kerül mint egy hivatásos katona azonos idő alatt.
Ez nyilván áll a milicistákra is.

>nincsenek mindenféle drága fegyvernemek (légierő, páncélos, tüzér), drága és drágán fenntartandó cuccokkal.<
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezeket a cuccokat csak a hadiipari lobbi és nem a szükségességük miatt használják! :-)

>Az már elérné egy hangyaboly színvonalát, és így az emberiség eddigi legmagasabb fokon szervezett csoportját hozná létre.<

Láttál te már hangyákat élőben?
Egyszer ülj le a mezőn és figyeld őket fél órán keresztül. Olyan hülyék mint a segg!!
Ennyire rossz hatékonyságú tevékenységet, még a magyar építőiparban sem látsz!
Én nem vagyok katona, nem értek hozzá, de úgy tűnik egy hadsereg számára nagyon fontos eszköz a súlypont képzése.
Tehát a rendelkezésre álló erők egy pontra való összpontosítása.
Ehhez központi irányítás kell.
Raftingoztál már?
Ha van valaki aki megmondja ki mit csináljon, nagyon jól megy a hajó. Ha viszont tele van a hajónk egy rakás pöccsel akik mind azt akarják csinálni amit ők helyesnek gondolnak, akkor esünk-kelünk.

>Én az egyszer volt szegény svájciak modelljét szeretném, amiből a mai hadseregük kifejlődött: a kor színvonalán lehetséges legütőképesebb gyalogságot.<
A svájciak konzervatív népség. Amin nem muszály, azon nem változtatnak.
Csak a körülmények (kor) diktálta minimumot.

>a hivatásos sereg ....... előtte fel kell oszlatni és az alapoktól újjászervezni,<
Lehet, hogy egyszerűbb lenne. :-)

>Svájcban ..... a sorozás tekinthető kényszermentesnek. Magyarországon ennek nincs meg a hagyománya.<
Ezt soha nem tudtam megérteni!
A svájci bankár aki nap mint nap akkora összegeket terelget mint Mo. államadóssága, zokszó nélkül megy (sor)tartalékosi továbbképzésre.
Nálunk (Ahogy Hofi nevezte) faluvégi diszkópatkány jogai csorbításának veszi, ha egy képzésre kötelezik, ahol megtanulhatja hogyan vehet részt az ország védelmében!

>Az eredeti állításod mintha nem egészen ugyanez lett volna...<
A területvédelem nem haszontalan, de az csak másodrendű az ország védelme szempontjából. Sztem. Esetleg kérdezz erről katonákat.
Hasznosabbnak és hatékonyabbnak tartanám ha segíti a profikat abban, hogy az ő madárfüttyös falujától jó messze pofánvágják az ellent. Mennél messzebb legyen a harcmező az ő otthonától.
Nem kéne megvárni amíg az árvíz eléri a küszöböt, építsük a gátat kint a folyóparton.

Előzmény: internal server terror (32210)
Bujazliz Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32340
Üdv
Ha nem változott a helyzet azóta, tavaly már megkötötték a szerződést egy vállalkozóval a BMP-k feldarabolására, amelyet valószínűleg szorgalmasan végre hajtják.
Előzmény: Nr.121212 (32339)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32339
mondjuk azt se értem, hogy BMP-1 -eket (tornyait) mi miért nem tudtuk modernizálni, mint a csehek vagy kínaiak. - megj.:Valami újság Gödöllőről? -
Ha meglenne még 300db szét lehetne szórni őket az országba 50-esevével.
Nem kötelező közutakon masíroztatni őket
Ugyanolyan tömegű mint a BTR, de kialakításánál fogva védettebb.
BTR-t elkéne felejteni, hátországba maradhatna azért mondjuk (nyugati végeken), azért ártani nem árt:)
Előzmény: Nr.121212 (32335)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32338
Ha lehet választani én úgy élnék vele ,hogy gyalog mennék! Nagyobb biztonságba lennék.
Előzmény: kiskorúbézoltán (32310)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32337
Szia J.Dagain


En is megkulonboztetnem oket ( ferfi no ) mert hat kulonbozo a testi felepitesunk. Az ADF jol csinalja szerintem.

Az alap MINDENKINEK ugzan az de a noke cca 10-15% al kevesebb. Azonban a beosztasokhoz viszont kerek perec megmondjak hogy

"A" Ide no nem johet ! PUNKTUM !

"B" Aki ezt a beo-t akarja annak "ezt" a szintet kell hozni nemre fajra vallasra rokonokra hatszelre valo tekintet nelkul.


A fizikai felmerot ket fo vegzi akik fuggetlenek az adott egysegtol kulon az ADF orvosi regimentjehez tartoznak. Altalaban ok ket tizedes vagy hasonlo "tisztes" kategoria. A felmeron valo megjelenes melegitoben vagy rovidnaci polo valtozatban, mindennemu rendfokozati jelzes vagy kituntetesek nelkul. Ok az "istenek" a felmeron es ha valaki pl nem megfelelo fekvotamaszt csinal mert pl nem megy le elegge, vagy a karjait elorebb tolja a vallvonalnal, szigoruan ismeteltetik az illetot.

Ami erdekes hogy itt joval kevesebb a pocaktiszt, de alapvetoen a tiszteknek meg ugy altalban senkinek eszebe sem jut hogy ezt megussza. Mondjuk az egesz allomanynak heti 4 nap biztositva van 1 ora naponta csak a testgyakorlasra, mint futas, konditerem stb. Altalaban reggeli utan fel oraval.


Nokre a seregben szukseg van mert sok szakmaban tulreprezentaltak. ////azert mert ezen szakmak jobban fekszenek nekik. KELLENEK de nem minden aron.

Ami itt most nagyobb problema az a szakemberek sereghez csabitasa. FEgyverzetisek, repmuszeresz stb nagyitoval sem nagyon talal a sereg.

Erre beinditott egy programot, hogy o kepzi ki a sajat koltsegen majd az illeto leszolgal a szakmunkas bizi utan 4 vagy a diploma utan 6-9 evet es mehet ha akar.
A program mukodik de ido kell mig termore fordul.




Előzmény: J Dagain (32280)
==T== Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32336

Vagy a románok,ha elcsatolnák az országot a Tiszáig...:(

 

Áááá, dehogyis!

 

A baloldali és liberális oldali polvez szerint nem lenne érdemes tovább feszíteni egy iylen válságot, és fátylat kéne borítani a múltra. Elvégre sérelmi politizálást csak ők csinálnak...

 

--

A válasz szerintem egy hogy valami olyan népszerű médiafelülettel rendelkező erőnek/csoportnak, ami jó eléréssel rendelkezik a szavazók irányába, és jól/okosan képes manipulálni a népeket, vagyis képzett, minden hájjal megkent (gátlástalan) kommunikációs szakemberekkel rendelkezik.

 

Pl. el lehetne hitetni a megfelelő réteggel, hogy az MH fejlesztése esetén 500Ft-al nőnének a nyugdíjak. Ebben az esetben garantált lenne a siker. Kivéve ha valaki hasonló ellenkampányban azzal fenyegetne, hogy a fejlesztés esetén 100 ft-al csökkenénnek...

Előzmény: Python24 (32323)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32335
Akkor szerintem vmi értelmes komprosszimot kéne kötnötök. A semmi (alias BTR-80) és Piranha V között.
Dingo2 kezdetnek? Python? mondjuk nem 8x8
Előzmény: kiskorúbézoltán (32330)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32334

Lenne itt még 2 ok talán, amiért érdemes lenne komoly (ami alatt nem feltétlen azt értem, hogy nagy létszámú) hadsereget, véderőt fenntartani, ezek pedig a termőföld és víz.

 

Azért ezekben elég jól állunk a térségben, és ismerve a világgazdasági folyamatokat...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!