Keresés

Részletes keresés

M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32388

Udv.

 

Ja, es a feleslegbol ment, mint azt a hivatalos hirforras megemlitette. :)))

 

Udv.

Előzmény: M.Zoli (32387)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32387

Udv.

 

Tudsz csehul? :)))

 

Udv.

 

U.I. szerintem azert meg tavolrol sem teljes a lista, csak azt tartalmazza amiket hivatalosan kozvetlenul adtak el Gruzianak ( kozvetito magancegeken keresztul ), es csak a nagyvasak vannak benne.

Előzmény: Plieur (32385)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32386
Üdv!!
Ha jól látom,ez valamivel több,mint ami nekünk van...:(
Előzmény: Plieur (32385)
Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32385

Szia Zoli!

csak segítségképpen:

10 db. T55 tank

50db. T72 tank

42 db. D-30 122mm-es tarack

22 db. M77 Dana önjáró tarack

12 db. Su-25 repülőgép

6 db. gépesített 122mm M70 Grad rakéta sorozatvető

:)

Előzmény: M.Zoli (32383)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32384
Szia!!
"Nem tudom, hogy ki találta ki a 20 órás repidőt, mindenesetre már legelőször is 45-ről volt szó, a szlovákok kilépése után emeltük fel 50 órára."

Oké,rosszul emlékeztem, legyen 50 óra.Az sem elég,talán ezt Te is belátod..

"Senki sem támogatja,főleg az nem,aki tapasztalta ezeket az "expedíciókat.."
Szerencsére nem vezették be,hogy Afganisztánba is kireptetik az AN-26-ot,pedig nagyon szorgalmazták katonai vezetőink..
Amúgy az AN-26-ot sajnos már elég ritkán használjuk eje ugráshoz...

"A fanyalgóknak: a tavalyi szállítást pl. az USA állta, és jól jött az éppen Pápán tartózkodó döntőbizottságnál is, hogy ott álldogált egy C17 a betonon..."

..Mert éppen javították,és 3 napot késett Afganisztánból.Csak hogy teljes legyen a kép,ezt se felejtsük el.
Igaz,az űrhajók is elromlanak néha..
A 44 tonna cuccból mennyi is volt magyar???

Akkor inkább kérdeznék:
Szerinted elég a 45-50 óra az összes afganisztáni szállításra??(szabadság,utánpótlás,váltás,stb)

Gazdaságos dolog az,hogy közösen a töbiekkel légibázist és szállítógépeket tartunk fenn 2Mrd-ért,és emellett légi szállítási kapacitást kell bérelnünk hatalmas összegekért?

Nem lett volna célszerűbb a Herculeseket beszerezni,és valódi,saját légi szállítási kapacitást megteremteni??
Előzmény: Törölt nick (32380)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32383

Udv.

 

Egy kis adalek a gruz haboruhoz. A csehek altal hivatalosan nyilvanossagra hozott adatok a 2000-2007 kozotti Gruzianak eladott fegyverekrol.

 

Kolik zbraní Česko prodalo Gruzii v letech 2000 až 2007:

10 tanků T-55
50 tanků T-72
42 houfnic 122mm D 30-A
22 samohybných houfnic 152mm vz. 77 DANA
12 letounů Su-25
6 mobilních raketometů 122mm vz.70 GRAD

Zdroj: Ministerstvo obrany, http://disarmament.un.org/UN_REGISTER.nsf

 

Gondolom a lenyeg lejon forditas nelkul is.

 

Nem hivatalosan lehet ez tobb is, hogyha tobb orszagon keresztul erkeztek a fegyverek, amit a csehek nem zarnak ki. ( vajon miert nem zarjak ki? :))) ).

 

Udv.

Zozo*HC* Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32382
Hali mindekinek,

Abban a hatalmas szerencsében (vagy pechben:P) van részem hogy felvettek ZMNE re Kat. Vez. re és most szeptembertől 3 hónap alapkiképzésben lessz részem. Van esetleg valami amit ezzel kapcsolatban meg tudtok osztani velem?? tapasztalatok benyomások, jótanácsok...stb.

Előre is köszi

Üdv

Zozo
Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32381

Tiszteletem!

nem akartam belefolyni ebbe a vitába, de azért van pár érdekesség amely nem hagy nyugodni.

Említve volt ugyebár hogy a tartalékos meghalhat. Ez az egyetlen biztos dolog ebben a világban, csak az a kérdés hogy mikor és hogyan:)

Figyelembe véve mekkora divat lett az etnikai tisztogatás a konfliktusokban, kérem megkérdezni, szigorúan OVB jóváhagyás alapján, a leendő "faluszéli milicistáktól"

-egyetért-e ön azzal hogy fegyvert kap, egy legalább alapfokú kiképzést és megpróbálhatja megvédeni a szeretteit, hazáját. Ehhez sajnos kell áldozzon az idejéből, talán még anyagi kár is éri. Nem tudunk garantálni modern fegyverzetet, testpáncélt.

-egyetért-e Ön azzal hogy egy etnikai tisztogatás alkalmával Önt és cdaládtagjait lelövik mint a veszett kutyát és még esélye sincs védekezni, mert nem adták meg a lehetőséget, nincs mivel

-egyetért-e ön azzal hogy Ön és a következő 2-3 generáció egy menekülttáborban kuksoljon, várva hogy a békefenntartók biztosítsák a visszatérését, természetesen othonában már más lakik, köszöni szépen jól van.

Ha sziveskedtek hülyének vagy provónak nézni, kérem átgondolni az 1990-99 évek eseményeit tőlünk délre.

Ahogy észreveszem, egyből egy nagyarányú szervezetben gondolkoztok. Másként kezdeném, ha már nincs ellenség képünk és időmilliomosok vagyunk.

Önkéntes alapon MH egységhez csapni  1 db. kísérleti századot, ezek erdeményeit kiértékelni. Utána nagyban. Mert ezek eredményei alapján:

-fel lehetne állítani a bekerülési követelményeket

-az alapfokú gyalogsági kiképzés során ki lehetne választani a leendő kiképzőket

És folytathatnám. A kommunikációs hálózat mindenképpen kompatibilis kell legyen az MH hálózattal. Ki üzemelteti, jaj ki ért hozzá? Kérek választ a következőkre: hol van több mérnöki képzettségű ember: az MH-ben vagy a civíl szférában?

Miért is kellene lépni? Mert egy konfliktus esetén igenis alakulnának politikai, egyéb kötődésű csapatok, nagyon vegyes fegyverzettel és még vegyesebb parancsnoki karral. És nem mindegyik rendelkezne egy harcedzett, hozzáértő parancsnokkal, ez le is mérhető pld. ahorvát akciók sikereiben és veszteségeiben.

Előzmény: internal server terror (32374)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32380
Pár adalék a C17 dologhoz...
Nem tudom, hogy ki találta ki a 20 órás repidőt, mindenesetre már legelőször is 45-ről volt szó, a szlovákok kilépése után emeltük fel 50 órára. Akik a magyar AN-26-osok iraki és afgán útját támogatja, az nem gondol bele, hogy mennyi értékes repidőnk ment el így, amit például hazai kiképzési repülésre, vagy eje-ugrásra lehetett volna használni. A C17 előnye többek között, hogy nem kell leszállnia Afganisztánig, és kb. 80 tonnát tud szállítani. Szóval, az AN-26 a maga 5 tonnás teherbírásával hány fordulót kellene csináljon, nem beszélve a többszöri leszállásról, stb... Tavaly augusztusban pl. 44 tonna cuccot küldtünk egy C17-essel Pápáról Afganisztánba: számoljuk ki, hogy mennyi AN-26 kellett volna hozzá?(+ a C17 egy repült órája kb. 8,5 millió Ft, az AN-26-nak pedig kb. 800 000 Ft.; a C17(állítólag) 5-6 óra alatt van Afganisztánban, az Ancsáról nincs adatom, mindenesetre biztos, hogy jóval több...(kb. 30 óra, ráadásul 2 nap alatt) A fanyalgóknak: a tavalyi szállítást pl. az USA állta, és jól jött az éppen Pápán tartózkodó döntőbizottságnál is, hogy ott álldogált egy C17 a betonon.(gondolom a németek és a románok be akarták bizonyítani, hogy Pápa alkalmatlan a gép fogadására)
A fenti dolgok mindenki számára elérhetőek a neten, csak keresgélni kell.
Akit jobban érdekel a téma, javaslom olvassa el a „93/2008. (IV. 23.) Korm. Rendelet a Stratégiai Légiszállítási Képességről szóló többoldalú Egyetértési Megállapodás kihirdetéséről”-t (Magyar Közlöny 64. szám)...
Ugye senki nem akar butaságokat írni olyan dolgokról, aminek nem járt utána?(ráadásul a repidőket a korm. rendelet utolsó táblázatai szabályozzák... persze, ez nem jelenti azt, hogy nem változhat!)

Üdv: dralcx
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32379
"Akkor nézd meg először,mi van a Magyar Köztársaság alkotmányában, a haza védelméről.Azt a részt,hogy ez mindenkinek kötelessége.Nem csak azoknak,akik akarják!!"

A papír mindent elbír. Nehogy már egy lassan két évtizede ideiglenes tákolmányt vess be ellenérvként (és a kapcsolódási pontokat sem láton azon kívül hogy valamit írni akartál ide).

"De még mindíg jobb,mintha alapkiképzés nélkül kellene 2 hét felkészülés után harcba indulni..A mozgósítás sem csak azokat érintené,akiknek kedve van bevonulni.."

Talán nem kellene sem tíz éve muszájból lenyomott három hónapos, sem kéthetes gyorstalpaló "kiképzéssel" harcba INDÍTANI senkit. Az ilyen irracionális politika alól minden egyén számára ésszerű kivonni egzisztenciáját.

"Nem,aki jól muzsikál az alapképzésen,az maradjon bent a seregben,és vállaljon 5-10 év szolgálatot,mert alkalmas rá!"

Maradjon felőlem, ha akar. De ez a minden rinyálásod ellenében erős kaszttudatot mutató hozzáállás -ti. hogy a civil masszát jól besorozzuk és meghajtjuk, aztán aki megfelel az igényeinknek azt hajlandók vagyunk igazi katonává fogadni- számomra undorító. És természetesen ellenállásra késztet.

"Igen,a németeknél működik ez a fajta sorkatonai szolgálat,és nem kellene visszalustulni a népeknek,hanem tartalékosként be lehetne hívni őket pl évente 2-szer."

Igen, Németországban valóban besorozzák a köteles kort elérő férfiak egytizedét.

"Észre kell venni,hogy a tartalékos egységek sohasem lesznek olyan harcértékűek,mint a tényleges alakulatok.."

Ez nyilvánvaló. Viszont a megsemmisült Magyar Honvédségnél lényegesen nagyobb harcértékű lenne egy félmilliós Nemzetőrség. Az, hogy Afganisztánban megállják helyüket hazánk szövetségesi kötelezettségét teljesítő munkavállalóink, itt nem jelent semmit. Ettől még nem tudnák megvédeni az országot.

"Mondjuk azért,mert túl kevesen vannak,és háború esetén ez kevés."

Akkor azt a háborút elveszítjük. Végül is ez már-már hagyomány.

"Pl most is van pár ezer betöltetlen beosztás a seregben.."

Csodálod? Talán egy rendes hadseregben nem így lenne. Talán ha a civil élete mellett lehetne valaki tartalékos. Talán ha lenne valami haszna belőle.

"A hadseregben is így van,úgy hívják,hogy parancs.Ha így látod,akkor ha én kiadom a parancsom,akkor úgy vannak a dolgok,ahogy én akarom,és le van szarva,hogy a beosztottaim mit akarnak!!"

Rendben. De akkor egy általános mozgósítás esetén sose fordíts hátat és aludj nyitott szemmel!
Előzmény: Python24 (32367)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32378
Szia!!
Egyrészt örülök,hogy végre elfogadtunk valamit,ami jó!
Azért kíváncsi lennék,hogy ki,hol,hogyan végzi a szervizelést,stb,pl
milyen fegyver lesz a Humwee-ken.Remélem,a PKM mellett lesz valami nehezebb cucc is!!

Azért eszembe jut,hogy amikor Irakban felajánlották a Humwee-ket a jenkik,akkor azzal az indoklással utasították vissza,hogy össze fognak keverni minket a helyiek az amerikaiakkal..

Vagy Macedóniában,amikor az olaszok hozzánk vágtak 11 páncélozott Iveco-t,akkor az volt az indok,hogy nincs rá típusvizsgánk...

De remélem,elkezdődött egy folyamat,hogy amit adnak,azt elfogadjuk!

Azért kíváncsi lennék arra a húdespeciális kiképzésre,amit a katonák pár hét alatt kaptak....

Az UAV pedig lassan már a legenda kategóriába tartozik..
Előzmény: swordmanus (32372)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32377

Tizenéves középiskolás koromban jöttek be a géprongyként behozatott ruhákat árusító akkor még igazi turkálók (halmokban állt a ruha bálabontás után), nos akkor ha kitúrtunk egy egyébként használt de jó minőségű Adidas vagy Nike pólót, pulóvert, azt nagyon büszkén tudtuk hordani.

 

Újra ugyanis nem volt pénzünk.

 

Ui:

A GM szabadulna a HUMMER-től:

 

„A Hummer túl drága a kínai hadseregnek, és a civil vásárlói kör nem elég nagy ahhoz, hogy ésszerű döntés legyen a márka felvásárlása, különösen a rekord magas olajárak mellett”

 

"A rekordokat döntögető üzemanyagárak miatt a hatalmas fogyasztású autók iránti kereslet az Egyesült Államokban is lezuhant, és továbbra is rohamosan csökken"

 

Ui2:

Azoknak a katonáknak a véleménye lenne igazán mérvadó, akik használják majd a gépeket Afg-ban illetve volt, van összehasonlítási alapjuk.

Előzmény: swordmanus (32372)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32376

Nem egészen értem, mi lenne egy ilyen milíciaközpontú sereg feladata. Az, hogy beengedje az ellenséget, majd hazai terepen, partizánszerűen zaklassa? Mert annyi milicistánk úgysem lenne, hogy az egész határunkat védje, mire pedig egy körzetbe összpontosítanánk őket, addigra pl. a román vagy szlovák tankok bent vannak az országban. Ha pedig járművel szállítjuk őket, akkor nincs mi megvédje a konvojt. Szerintem akármilyen rakétavetői is vannak egy egységnek, rejtőzve, városban sokáig helytállhat, de egy páncélos-gépesített éket nem tud megállítani.

Előzmény: internal server terror (32374)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32375
"Ha az általad preferált milicia jobb, hatékonyabb mint a központi irányítású hadsereg"

Te honnan veszed azt, hogy ez az általam preferált milícia központi irányítás nélküli? NEM szabadcsapatokról beszélek!

"Hiszek az evolúcióban. A hatékonyabb, életképesebb szervezet marad életben."

Én nem hiszek az evolúcióban, hanem tudom, hogy a survival of the fittest elve csak visszamenőleg vizsgálható és az a fittest amelyik survived. Márpedig a Magyar Honvédség nem tartozik ebbe a csoportba, ui. (többször) megsemmisült!

"Ezt az egyre hosszabb irkálást meg már unom.
Minden bekezdésedet vitatom, de már nincs kedvem leírni.
"

Nem vagy kitartó.

"Inkább olvassunk egy kicsit másokat!"

Ezt folyamatosan meg szoktam tenni. Te nem?
Előzmény: M.I. (32366)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32374
Természetesen irányított rakétákra gondolok, mert ezek ellensúlyoznák a gyalogosok hiányosságait. És 1 hk árából kijön kb. 100 darab, egy repülőgépéből meg 1500.

A kommunikációs hálózat sebezhetősége csökkentésének lényege a decentralizáltság, vagyis kizárólag önszabályozó adásteljesítményű végpontokból állhatna, amelyek nagyrészt nem szöveges vagy képi, hanem hivatkozási információkat adogatnának láncszerűen egymásnak. Akár többszintűen titkosítva, hogy egy zsákmányolt terminál ne adjon betekintést az összes pozícióba. Ha egy ilyen rendszer kivitelezhető.

A testpáncél fontos, biztonságérzetet nyújt. És az említett módon -dragonskin semleges tesztelése, pozitív eredmény esetén befektetőként megjelenés- talán nem is lenne olyan nagyon drága.
Előzmény: belic (32364)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32373
Nos én pl. nem reagálok mert sitten végezném még ha vissza is fognám magam!
Előzmény: swordmanus (32372)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32372
Szekeres nyilatkozata Szolnokon. Páncélozott Humvee 27 darab lesz, UAV nuku, de örüljenek a tűzszerészrobotnak. meg lesz spéci képzés (mintha eddig nem lett volna)
Hamburger, Python, többiek, mit szóltok?
http://www.origo.hu/itthon/20080818-az-usatol-kapnak-uj-felszerelest-az-afganisztani-magyar-katonak.html
origo cikk
tuzer Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32371

 majd logaritmussal kiszámolta a Nap óraszögét,

 

persze ez már nem a giro normaideje alatt történt.

Előzmény: tuzer (32369)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32370
Szia!

Adalék...
1. reálisan RPG-ket adnék a milicisták kezébe: egyszerűbb kezelés, olcsóbb eszköz. Tény: kisebb hatékonyság, de azért RPG-vel is lehet eredményeket elérni. (hej-hej, ha azt mondom, adnék nekik sok-sok AMP-69-et, gránátokkal, csúnyán nézel-e rám?:-) )
4. pont: testpáncél: többet ártana, mint használna. Feleslegesen lelassítaná, akadályozná a nem testpáncélhoz szokott katonákat. Plusz kinyírná a költségvetésük. Többivel maximálisan egyetértek.
Előzmény: belic (32364)
tuzer Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32369

Szerintem aki fitymálja a sorkatonaságot, soha az életben nem látott jól kiképzett sorkatonát, sem akkor, amikor a rendes idejét töltötte, sem akkor, amikor mozgósításkor 5 év múlva újra bevonult. Nekem megadatott, hogy láttam a 35 éves tartalékost behívása után 3 nappal kiváló normaidőre irányt határozott meg giroteodolittal és a reverziók közti időben (ha mond ez valamit valakinek) még megirányozta a Napot, majd logaritmussal kiszámolta a Nap óraszögét, amely kettő szögpercen belül esett a giroirányhoz képest.  Eredeti szakmája ács-állványozó volt.

 

A sorkatonaság természetesen CSAK nálunk nem működik. Nesztek, itt egy mai példa:

 

Megerősítik a svéd hadsereget Népszabadság • Staffan Perger   • 2008. augusztus 18.

Oroszország grúziai beavatkozása megváltoztatta Svédország védelmi készenlétéről alkotott képét. Eddig szinte minden politikai erő fütyült a katonai vezetők sorozatos figyelmeztetésére, és folyamatosan építették le az ország véderejét. A politikusok ilyenkor arra hivatkoztak, hogy az országot senki és semmi nem veszélyezteti, és nincs ellenségképe sem. Most azonban olyan leckét kaptak, ami kinyitotta a szemüket.

<!-- var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); //--> on error resume next ShockMode = (IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.8"))) Sub banner_278911_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call banner_278911_DoFSCommand(command, args) end sub

Svédország - alkotmánya értelmében - békében el nem kötelezett, háború esetén pedig semleges ország. A parlament honvédelmi bizottsága azonban most bejelentette, hogy - okulva a Grúziában történtekből - meg kívánja háromszorozni a sorkatonaság létszámát. Ezt követően közölték: eltörlik azt a szabályt, amely kimondja, hogy hivatásos katona csak az lehet, aki kitöltötte sorkatonai szolgálatát, és azonnali hatállyal tisztiiskolákat szerveznek, ahová felvételt nyerhetnek az érettségizett fiatalok.

Nyilatkozatot tett közzé vasárnap Sten Tolgfors védelmi miniszter is. A grúziai háború bebizonyította, hogy a svéd hadseregnek gyorsabbnak és használhatóbbnak kell lennie. A grúziai orosz agresszió bebizonyította, hogy roppant fontossága van a katonai elhárítás és a titkosszolgálat hatékony munkájának is, és éppen ebben az összefüggésben van komoly szerepe a sokak által vitatott új lehallgatási törvénynek is, amely az ország biztonságának egyik záloga - jelentette ki a svéd védelmi miniszter.

belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32368
Hello!

"A sorkatonasággal szemben az az egyik érv, hogy amíg katonáskodik, nem járul hozzá a nemzeti jövedelemhez, így egyes közgazdászok szerint többe kerül mint egy hivatásos katona azonos idő alatt."

Egyes közgazdászok idióták, mert egy hivatásos pont ugyanúgy nem termel, csak még fizetni is kell neki.


"Kicsit" leegyszerusitve:

Sorkatona (nagyon optimista esetben, nagyon messze a magyar realitastol): 6 honap kikepzes, 6 honap mire alapszintu gyakorlatot szerez.
Hivatasos katona (pici optimizmussal): 6 honap kikepzes, 6 honap alapszintu gyakorlatszerzes, 24 ev profi szinvonalu munka.

Ha magas elvarasaid vannak, akkor a sorkatonak alkalmatlanok (mire rutinosak lesznek, letellik az 1 ev), ha csak alapszintet varsz el, akkor 1 hivatasos katonat kivalt 49 sorkatona (mindketto kepes arra, hogy 49 feleven keresztul legalabb alapszinten szolgaljon). Tehat az egyik esetben 25 evnyi, a masikban 49 evnyi munka esik ki. Es akkor azt nem szamoltuk, hogy pl. harcertekben hanyszorosa egy 10 ev gyakorlatu hivatasos katona, szerintem meg abbol is kijonne egy 2-5-szoros szorzo.

Bel
Előzmény: internal server terror (32359)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32367
Szia!!
"Nem arra a hagyományra gondoltam, hogy a katonai szolgálat alól való kibújás deviancia-e vagy nem, hanem arra, hogy a katonai szolgálat az állam polgárainak önvédelmi eszköze-e vagy az államé (tágabb értelemben a polgárok alkotnak-e államot vagy az állam polgárokat)."

Akkor nézd meg először,mi van a Magyar Köztársaság alkotmányában, a haza védelméről.Azt a részt,hogy ez mindenkinek kötelessége.Nem csak azoknak,akik akarják!!

"Hát, aki mozgósítana, annak biztosan nem hátrány. Akiket mozgósítanának, azokat szerintem hátrányosan érintené ha alapkiképezve belehajtanák őket a vérszivattyúba."

De még mindíg jobb,mintha alapkiképzés nélkül kellene 2 hét felkészülés után harcba indulni..A mozgósítás sem csak azokat érintené,akiknek kedve van bevonulni..

"Ó, aki jól muzsikál az alapkiképzésen, az majd a nagyfiúk társaságába előléptetve némi gyakorlatot is szerezhet még az általános mozgósítás előtt? Micsoda kegy!"

Nem,aki jól muzsikál az alapképzésen,az maradjon bent a seregben,és vállaljon 5-10 év szolgálatot,mert alkalmas rá!
Így nem kell önkéntes,de alkalmatlan emberekkel foglalkozni,és fél év után kirúgni a francba..

"Szóval fogjuk az összes lusta civil rohadékot, szereljük fel mindet, képezzük ki a leghülyébbet is a felszerelés használatára három hónap alatt, ellenkezésüket vasfegyelemmel megtörve idomítsuk be őket az általános mozgósítással létrehozandó vérszivattyúba való követésünkre, de amíg ez utóbbi aktuálissá nem válik, mehetnek vissza civilnek a francba visszalustulni és elfelejteni a begyakorolt tevékenységeket"
Igen,a németeknél működik ez a fajta sorkatonai szolgálat,és nem kellene visszalustulni a népeknek,hanem tartalékosként be lehetne hívni őket pl évente 2-szer.Észre kell venni,hogy a tartalékos egységek sohasem lesznek olyan harcértékűek,mint a tényleges alakulatok..

"Képtelen vagyok megérteni, miért nem jó ugyanez meg némi szintentartás azokkal, akiknek együttműködésre bírásához nem szükséges jogfosztás és vasfegyelem, mert önként vannak ott és csak annyit kell nekik mondani ha nyafognak, hogy "bazmeg te jöttél ide nem én hívtalak!"."

Mondjuk azért,mert túl kevesen vannak,és háború esetén ez kevés.
Pl most is van pár ezer betöltetlen beosztás a seregben..

"Miért kényszerítenéd azokat akik nem akarnak ilyet játszani? Tudom; le van szarva mit akarnak."
A hadseregben is így van,úgy hívják,hogy parancs.Ha így látod,akkor ha én kiadom a parancsom,akkor úgy vannak a dolgok,ahogy én akarom,és le van szarva,hogy a beosztottaim mit akarnak!!





Előzmény: internal server terror (32357)
M.I. Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32366
Ha az általad preferált milicia jobb, hatékonyabb mint a központi irányítású hadsereg, akkor miért az utóbbi terjedt el a világban? Egy kicsit olyan ez mint a szocialista tervgazdaság felsőbbrendűsége.
Hiszek az evolúcióban. A hatékonyabb, életképesebb szervezet marad életben.

Ezt az egyre hosszabb irkálást meg már unom.
Minden bekezdésedet vitatom, de már nincs kedvem leírni.

Inkább olvassunk egy kicsit másokat!
Előzmény: internal server terror (32359)
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32364
Hello!

tartalékos ... testpáncél, decentralizált zavarvédett információ- és parancstovábbító kommunikációs rendszerük, továbbá sok-sok kézi páncéltörő és légvédelmi rakétakilövőjük ... ez a technikai színvonal totálisan elrugaszkodik a realitástól vagy elképzelhető?

Szerintem:
1. kezi panceltoro: ha iranyitatlanra (RPG-re) gondolsz, akkor abszolut kivitelezheto, ha iranyitott, akkor mar huzos az ara.
2. legvedelmi raketa: beszerezni nagyon draga, ezert MOST ezt is irrealisnak erzem. Par eve realis volt, de azota sokszaz raketat semmisitettunk meg (ezek elavultak voltak, de a hatulrol tamado kepesseguk sokkal tobb, mint a semmi).
3. kommunikacio: arra tippelek, hogy nem lenne nagyon draga kiepiteni egy uj GSM rendszert (1. generaciosat, lecserelt civil hardvert felvasarolva), a vegpontok filleresek lennenek (soktizezer peldanyban)
4. testpancel: ez az, ami szerintem TELJESEN elrugaszkodott a realitastol, mivel ezeket nehany evente cserelni kell, szerintem ezert teljesen alkalmatlanok tartalekosoknak.

Bel
Előzmény: internal server terror (32358)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32363

Tudok a Herculesről, a másik opció poén akart lenni, lásd repülőgépmodell, de ezek szerint nem vagy vicces kedvedben.

Ettől függetlenül úgy gondolom, ez adott most, ebből kéne minél többet kihozni és arra gyúrni, szakmai fórumokon lobbizni, hogy idővel több repidőt kapjunk - mondjuk a jövőbeli magyar karbantartás fejében. Gondolom az egész dolog nem lehet annyira negatív, ha más országok bázisai (Rammstein pl.) is teljes erővel versengtek ezért a lehetőségért...

Előzmény: Python24 (32362)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32362
Szia!!

"egyébként azt hallottam, hogy volt egy olcsóbb opció is, sőt, ezeket a gépeket meg is tarthattuk volna, bár szállítókapacitás nem éri el a Globemasterét"

Igen,de volt egy másik is,úgy hívják hogy C-130 Hercules..

"... arra is lehetőséget lát, hogy évek múltán magyar szakembereket lehetne kiképezni a karbantartási feladatok elvégzésére"

Így látta a POLGÁRMESTER??Még szerencse,hogy mindenki repülési szakértő ebben az országban..

"A miniszter szerint az éves forgalom, árbevétel -, ha a rendszer teljesen feláll - elérheti a tízmilliárd forintot."

Miből is jönne össze ez a 10 Mrd??Ha a rendszer teljesen feláll..
Az a rendszer,ami 4 gépről indult,és már 3-ra csökkent??

"Magyarországra a fenntartási költségek 2 százaléka esik. Ez évi 2 milliárd forintot jelent majd "
Igen,és ez rohadtul sok pénz a Honvédség mai helyzetét figyelembe véve!!

"A hazánkba érkező tisztek vagy mérnökök például több mint száz négyzetméteres, jó minőségű családi házakat és lakásokat igényelnek, és az építkezések közvetve munkát adhatnak a helyieknek"
Egy bp-i cég nyerte az építési tendert,szóval nem marad Pápán a pénz...

Akkor ismét leírom:
Ezzel abszólút nincs megoldva a szállítási kapacitásunk,és ugyanúgy gépeket kell bérelni!!
Lehet elájulni a 3 C-17-től,de a magyar katonák jó eséllyel ezután is az ótvar ukrán TU-154-essel fognak hazajönni,mint eddig!!

Előzmény: Biga Cubensis (32361)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32361

"Kovács Zoltán, Pápa polgármestere, a Fidesz - MPSZ országgyűlési képviselője lapunknak elmondta: a helyi hatóságok mindenben együttműködnek a Honvédelmi Minisztériummal és a repülőtérrel annak érdekében, hogy a város győztesen kerüljön ki a versengésből. Hangsúlyozta: Pápán nagy hagyománya van a repülésnek, és a C-17-esek állomásoztatásával ez folytatódna. Kovács kiemelte azt is, hogy munkahelyeket teremtene a bázis. A 250 fős kontingens ellátása mellett arra is lehetőséget lát, hogy évek múltán magyar szakembereket lehetne kiképezni a karbantartási feladatok elvégzésére"

 

A miniszter szerint az éves forgalom, árbevétel -, ha a rendszer teljesen feláll - elérheti a tízmilliárd forintot. Utalt arra, hogy a C-17-es szállítóflotta üzemeltetésére több ország szerződött - nem csak NATO-tagok - Magyarországra a fenntartási költségek 2 százaléka esik. Ez évi 2 milliárd forintot jelent majd - tette hozzá.

 

(NOL)

 

"Sokat tettek persze az ügy érdekében a magyar katonai szakértők, valamint April Foley amerikai nagykövet, akivel jobboldali és baloldali politikusok is egyeztettek.

– Kiállt mellettünk a magyarországi amerikai katonai attasé is – tette hozzá Kovács Zoltán. A polgármester úgy tartja, számunkra az a legfontosabb, hogy egy működő repülőtér mindig élénkíti a gazdaságot, hiszen meghatározó többletkeresletet jelent a működtető térségben.

A hazánkba érkező tisztek vagy mérnökök például több mint száz négyzetméteres, jó minőségű családi házakat és lakásokat igényelnek, és az építkezések közvetve munkát adhatnak a helyieknek, illetve a lakások bérléséből befolyó bevételek az önkormányzatot is gazdagíthatják. A bázis beszállítói hálózata és kiszolgáló-személyzete, a szálloda- és a vendéglátóipar fellendülése révén pedig fokozatosan sok új munkahelyre lehet számítani. Ehhez azonban a kormánynak és az önkormányzatnak is be kell fektetnie – figyelmeztetett Kovács Zoltán.

A kabinet például ígéretet tett arra, hogy a Nemzeti fejlesztési tervbe bevonja és felújítja a laktanyát az M1-es autópályával összekötő 83-as utat, a városnak pedig az első kontingens megérkezésekor fel kell mérnie, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a repülőtéri személyzet fogadásához és elhelyezéséhez. Ehhez Pápa önkormányzata külön csoportot hoz létre, amely együttműködik majd a laktanyával."

(Magyar Nemzet)

 

 

....

 

 

egyébként azt hallottam, hogy volt egy olcsóbb opció is, sőt, ezeket a gépeket meg is tarthattuk volna, bár szállítókapacitás nem éri el a Globemasterét:

 

 

 

 

Előzmény: Python24 (32360)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32360
Szia!!

"Szerintem van egy legibazisunk, amire a NATO koltott sok milliardot."

Meg évi 2 Mrd a magyar költségvetésből a közös repülőgép üzemeltetésre...

Szóval költünk évente 2mrd-t a gépek fenntartására,kapunk érte 20 órát.Ha órákra lebontod,ennyiért bérelhettünk volna..
Plusz még bérelünk is gépeket,mert 20 óra nem elég..

Ha anno elfogadjuk a Herculeseket,akkor meglenne a szükséges nemzeti légi szállítási kapacitás,sőt,mi szállíthatnánk pénzért a többi országnak.
Esetleg az ejtőernyőseink is ugorhatnának normális gépből,akár nagy magasságból is!!
De így tövább koldulunk majd a németeknél és a hollandoknál,amikor szabadságra utaztatjuk a katonáinkat..

Amúgy megkérdezném,hogy mitől is lenne többszáz munkahely Pápán??
Nem azt mondom,hogy nem kell,persze a semmitől több.De azért nem kell elájulni a dologtól,mert ezzel egyáltalán nem oldódtak meg a szállítási problémáink!!
Ha pedig most megveszik az ALCA-kat,akkor az AN-26-osok nem valószínű,hogy le lesznek cserélve.Max kivonva..
Amúgy évi 2 Mrd-ből a szárazföldi csapatok katonáinak személyi felszerelésének fejlesztésében kisebb csodát lehetne tenni...
De ez nem látványos,és nem lehet eladni a sok szakértő civilnek..

Engem különösebben hidegen hagy a dolog..
A katonai szolgálatom befejezem,a vállalkozásom Szlovákiában van,én pedig civil géppel megyek Irakba,ha megyek..


De azért jó látni,hogy a HM agymosása működik...
Előzmény: belic (32352)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32359
"Arról beszéltünk, hogy szegény tartalékos meghalhat ha nem elsővonalbeli katonaként a seregben dolgozik. Tök mindegy neki milyen jogállásban van éppen amikor kibelezik."

Nem. Arról beszéltünk, hogy elvégezheti a piszkos munkát (javítás, szállítás, őrzés), ennek során ugyanolyan jogosan célozható mint egy harcoló katona, olyan helyen tartózkodhat amit előreláthatólag csapás fog érni (javítóbázis, trén, bármi amit őrizni kell), és még a győzelem (amúgy kizárt) esetén is csak egy vállonveregetést kaphat, hiszen hátsó lépcsőben tartózkodva nem harcolt. Természetesen ezt a lehetőséget köszönje is meg. Hát nem.

"Arra a feladatra készül fel, amelynek ellátására alkalmazni fogják."

És mit kezd majd a "lövész alapképzettségével", ha feladata elvégzése közben támadás éri? Amit ex sorozott bakáink az övékkel: létformát válthat hősi halottá. Vagyis ez munkaszolgálat.

"A sorkatonasággal szemben az az egyik érv, hogy amíg katonáskodik, nem járul hozzá a nemzeti jövedelemhez, így egyes közgazdászok szerint többe kerül mint egy hivatásos katona azonos idő alatt. Ez nyilván áll a milicistákra is."

Egyes közgazdászok idióták, mert egy hivatásos pont ugyanúgy nem termel, csak még fizetni is kell neki. Mindazonáltal igaz, hogy amíg valaki önkénteskedik, addig nem dolgozik. Ez egy költség, ugyanakkor elég komolyan beleszámít egy állam image-ébe, hogy polgárai meg AKARJÁK-e védeni vagy NEM!

"Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezeket a cuccokat csak a hadiipari lobbi és nem a szükségességük miatt használják! :-)"

Jó, akkor visszavonom egész javaslatomat. Meggyőztél. Majd megvéd minket a M. H. a 14 gripennel, a 15 hkval és a 24 ágyúval :/

off
"Láttál te már hangyákat élőben? Egyszer ülj le a mezőn és figyeld őket fél órán keresztül. Olyan hülyék mint a segg!! Ennyire rossz hatékonyságú tevékenységet, még a magyar építőiparban sem látsz!"

Láttál te már embereket élőben? Egyszer ülj le egy téren és figyeld őket. Mászkálnak céltalanul, mindenféle felesleges interakciókba lépnek, kereskedelmet folytatnak, értelmetlen munkákat végeznek a megélhetésért, ismerkednek, szórakoznak, reklámoznak meg ilyenek. Ehhez képest a hangyák totálisan együttműködve építkeznek, termelnek, felfedeznek és háborúznak összesen egy idegszállal és néhány idegdúccal a két milliméteres testükben. Még egyéni szaporodásra sem vesztegetik az időt. A tökéletes egység megvalósult utópiája. Satöbbi ;)
on

"Én nem vagyok katona, nem értek hozzá, de úgy tűnik egy hadsereg számára nagyon fontos eszköz a súlypont képzése. Tehát a rendelkezésre álló erők egy pontra való összpontosítása. Ehhez központi irányítás kell."

Nem olvastál figyelmesen. Kis scifim éppen az irányítás fenntarthatósága lehetőségeiről szólt :)

"A svájciak konzervatív népség. Amin nem muszály, azon nem változtatnak. Csak a körülmények (kor) diktálta minimumot."
A svájciak olyannyira konzervatívok, hogy létrehoztak egy szabad államot miközben körülöttük dúlt a feudalizmus :)
Egyébként azt változtatták, hogy meggazdagodtak. Ha ez a kor diktálta minimum, akkor alkalmazkodjunk; gazdagodjunk meg és hozzunk létre hasonlóan felszerelt sereget. De amíg az első pont nem teljesül, maradjunk a relatíve költséghatékony megoldásnál a korszerű sereg látszatának foltozgatása helyett.

"Ezt soha nem tudtam megérteni! A svájci bankár aki nap mint nap akkora összegeket terelget mint Mo. államadóssága, zokszó nélkül megy (sor)tartalékosi továbbképzésre. Nálunk (Ahogy Hofi nevezte) faluvégi diszkópatkány jogai csorbításának veszi, ha egy képzésre kötelezik, ahol megtanulhatja hogyan vehet részt az ország védelmében!"

Egyszerű. Ők saját magukat védik a saját akaratukból. A falusi diszkópatkány pedig kötelezően megtanulhatja a fóka helyes használatát, amivel majd megvédheti az országot mikor szükség lesz rá ágyútöltelékként.

">Az eredeti állításod mintha nem egészen ugyanez lett volna...<
A területvédelem nem haszontalan, de az csak másodrendű az ország védelme szempontjából. Sztem. Esetleg kérdezz erről katonákat.
Hasznosabbnak és hatékonyabbnak tartanám ha segíti a profikat abban, hogy az ő madárfüttyös falujától jó messze pofánvágják az ellent. Mennél messzebb legyen a harcmező az ő otthonától.
"

Eredeti állításod alatt azt a kijelentést értettem, hogy a US NG a te ötletedhez hasonló feladatot ellátó szervezet lenne. Miközben nem az. Amúgy pedig szerintem sokkal hasznosabb és hatékonyabb egy az ország védelmére alkalmas önkéntes nemzetőrségben készülnie valakinek a honvédelemre, mint munkaszolgálattal segíteni a profikat abban, hogy az ő madárfüttyös falujától messze vereséget szenvedjenek az ellentől.

Ezt magyarázom már mióta. A te ötleted egy honvédelemre alkalmatlan honvédség segítését szorgalmazza, az enyém pedig egy alkalmas létrehozását!
Előzmény: M.I. (32341)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32358
"Bocsi, de nem tudlak követni. Milíyen terveben és milyen eszközök között?"

Na, szóval van nekem ez a gondolatkísérletem az önkéntes tartalékos nemzetőrségről, amit minél korszerűbben felszerelt gyalogosok homogén tömege alkotna. Optimális esetben lennének kézifegyvereik, testpáncéljuk, decentralizált zavarvédett információ- és parancstovábbító kommunikációs rendszerük, továbbá sok-sok kézi páncéltörő és légvédelmi rakétakilövőjük a differenciálatlanság ellensúlyozására.

Viszont ez utóbbiak drága holmik, tehát talán célszerű lenne vásárlás helyett a saját gyártás az említett körülményekkel. Ekkora mennyiséggel (páncél mindenkinek + kifáradás miatti pótlás, elektronika mindenkinek, 2*1 rakétakilövő / 5-10 fő) kifizetődő lenne egyáltalán, létrehozható lenne egy a haderő természetes növekedését követő majd stabilizálódó volumenű termelés, mekkora ráfordítást igényelne? Vagy egy eldöntendő kérdésre egyszerűsítve: ez a technikai színvonal totálisan elrugaszkodik a realitástól vagy elképzelhető?
Előzmény: Éhesló (32290)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!