Keresés

Részletes keresés

keptn_kork Creative Commons License 2001.06.19 0 0 897
Gram,

Pár évvel ezelött azon az úton még kilőtt tankok is voltak. Az aknamezők akkor még nem voltak kitáblázva. Most ijedtem meg egy kicsit. Még jó hogy nem szálltunk el...

Előzmény: gram (893)
Fishtax Creative Commons License 2001.06.19 0 0 896
(folyt.)
"A hivatal értelmezése szerint azok az utasok, akik a zöld folyosót választják, úgy nyilatkoznak, hogy nincs elvámolnivalójuk. A vámosoknak azonban minden további nélkül jogukban áll a züldfolyosón áthaladót is vámkezelésnek alávetni, amennyiben úgy látják jónak. Ha az utasnál mégiscsak találnak olyan árut, amit be kellett volna jelentenie, az illető bünteteésre számíthat.
A turisták könnyebb eligazodása érdekében a zöldfolyosók használatáról ismertető táblákat és magyarázatokat helyeznek el a határátlépőkön.
Az új rendszertől azt várják el a szakemberek, hogy a turistaidényben gyorsabb lesz az utasforgalom a határátlépőkön és ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy a turisták kellemesen érezzék magukat Horvátországban."

Fishtax

Előzmény: Fishtax (895)
Fishtax Creative Commons License 2001.06.19 0 0 895
"Zöldfolyosó a horvát határon
HINA horvát hírügynökség - Heti Turizmus

Horvátország három határátkelőhelyén - Bregana, Gorican és Rupa településeken - június 1. óta külön folyosón léphetnek be azok az utasok, akiknek nincs elvámolnivalójuk.
A horvát vám- és pénzügyőrség szerint ezeket a zöldfolyosókat azok a turisták vehetik igénybe a nemzetközi határállomásokon, akik vámmentes árut visznek be Horvátországba. Ez azt jelenti, hogy vámvizsgálat nélkül léphetnek be azok, akik nem kereskedelmi értékesítésre szánt személyes holmit, maximum 200 cigarettát, egy liter égetett szeszt, vagy 2 liter likőrt, 50 gramm parfümöt vagy 0,25 liter kölnit, továbbá 300 kuna (cca. 11.000 HUF) értékű egyéb személyes felhasználásra szánt élelmiszert visznek magukkal.
Azok az utasok, akik egyéb olyan "árut" szeretnének bevinni Horvátországba, amely állatorvosi, növény-egészségügyi engedély köteles, illetve amelyet kötelező jelleggel be kell jelenteni, a piros folyosót vehetik igénybe.
(folyt. köv.)

Fishtax

Fishtax Creative Commons License 2001.06.19 0 0 894
"Már törik a magyart az Adria partján
június 19. 9:11 [MTI]

Tárt karokkal, "magyar nyelvűnek szánt" tájékoztatókkal is várják a magyar turistákat az Adria partján. A horvát tengerparton található Crikvenica akváriumának szórólapjának magyar szövegét "kis jóindulattal" szinte teljesen meg lehet fejteni, kivéve talán azt a mondatot, amely szerint: "Az akvárium kellemes környezetében 24 medence van, melyeknek fornái emlézetbent találbató elöfordulási helyekre." Ehhez képest gyerekjáték annak megfejtése, hogy a "tengeri macska" jelentése macskacápa, a "tengeri cápo" magyarul csak cápa lehet, míg a "csiköhal" a csikóhallal azonos. A "200 négyzetméter kiterjedésu terülen helyezkedik el" kifejezés, vagy "As akvárium területén" mondatkezdés is a "cirkvenicai magyar" sajátosságai közé tartozik. A szándék mindenféleképpen dícséretes, hiszen azt jelzi, hogy a magyarokra már külön is odafigyelnek az Adria partján."

Fishtax

gram Creative Commons License 2001.06.19 0 0 893
Most jöttünk meg szombat éjjel Porecsből.
Még soha nem voltam Horvátországban, de hála Nektek, fórumtagoknak sok hasznos tanácsot tudhattam magaménak az utazás előtti két éjszakai internetezés alatt. (Ugyanis ennyi volt arra, hogy felkészüljünk az útra).
Laca 55-nek inkább ajánlom a Letenye - Csákvár - Zágráb - Karlovac - Rijeka - Pazin - Porec útvonalat.
Mi 4.10-kor indultunk Pestről, és kényelmes tempóval 8.5 óra alatt célba értünk. Sehol nem volt dugó (csak Karlovacnál egy lerobbant teherautó miatt).
Porecsig 67 kuna autópálya és alagút dijat fizettünk, de úgy érzem megérte, mert ott nagyon jól lehetett haladni.

Benzinárhoz:95-ös
Legtöbb helyen 7.27 kn, de határ után és Rijekánál láttam még 6.83 ért.

POrecs %!+@ drága!
Fél liter sör 10-16 kn helytől függően.

Tenger 23 fokos.

Még egy tanács valakinek, aki netán Istria felől akar elmenni egy kis kerülővel a Plitvicei tavakhoz (+150 km, de nagyon megéri), az ne menjen Ogulin felé, mert azon a környéken egy összekötő utat időnként lezárnak. Hiába ajánlották azt az útvonalat a szállodában, inkább Karlovac felé menjen. Mi végül egy olyan mellékúton mentünk át (Slunj felé) a lezárt szakasz helyett, ahol 4-5 km-en _murva_ út volt és kb. 10 km-en egy lakott házat nem lehett látni, csak felégett, lakatlan, romos épüéleteket.
Hiába voltam tisztában a 10 évvel ezelőtti horváth-szerb háborúval, de a csodaszép, karsztos vidékkel kontrasztot mutató elhagyatott épületek és az út melett felállított MINE feliratú táblák megrázó élményt jelentettek.
Nem tudom, hogy a 6 éves fiam ebből mennyit fogott fel, de igyekeztem az ő szintjén az eszébe vésni, hogy mit is jelenthet, ha az emberek egymást ölik.
Bocsánat a személyes érzésekért, de talán ez _is_ Horvátország, nemcsak a tengerpart.

Előzmény: laca55 (886)
Fishtax Creative Commons License 2001.06.18 0 0 892
Kulturált pihenőhelyek: tavaly az autópálya mellett még nem nagyon voltak, gyanítom, azóta sem sokat változott a helyzet (legalább is a Lipovac-Zágráb szakaszon). Karlovac után a hegyekben már vannak szép kiállók, némelyik vendéglővel egybekötve, mások csak néhány túlcsorduló kukával.
Rijekába érdemes átmenni, jelentősebb látnivaló egyébként nincs a környéken - csak a mediterrán hangulat, de az felejthetetlen! :-)

Fishtax

Előzmény: Serzsi (890)
Fishtax Creative Commons License 2001.06.18 0 0 891
Ha szerettek éjjel vezetni, akkor induljatok bátran péntek éjszaka, egyre vigyázzatok, legyen kipihent váltótárs minden autóban, ha megoldható. Érdemes minél hamarabb rátérni a horvát autópályára, a kényelmes utazás (főleg kisegyerkkel) szerintem megéri azt a pár márkát. Baja-Udvar-Eszék utvonalat javaslom, mert nem tudom, a szerb oldalon mennyire van kész az autópálya, illetve milyenek a szerb-horvát határátlépés körülményei. De érdeklődjétek meg (mondjuk külügyminisztérium v. nagykövetségek), és ha nincs gáz, akkor Újvidék-Ruma-Lipovac útvonal.
Szinte minden drágább, mint nálunk, ha apartmanba mentek, vigyetek dobozos üdítőket, szörpöt, tartós tejet. Kenyert viszont nem érdemes, a legjobbak is megromlanak néhány nap alatt és ráadásul a horvátok nagyon finomat sütnek, mi azon sosem szoktunk spórolni!

Fishtax

Előzmény: Serzsi (890)
Serzsi Creative Commons License 2001.06.18 0 0 890
Július 14-én megyünk Crikvenica-ba két autóval, Szegedről. Sajnos mindenképp szombaton kell mennünk, kérdés, hogy mikor érdemes elindulni. Lesz velünk egy 16 hónapos kisbaba, miatta gondoltuk, hogy jobb a péntek éjjeli indulás.
Aki tud tanácsot adni akár az útvonallal, akár az időzítéssel kapcsolatban, segítsen! Egyébként vannak kulturált pihenőhelyek útközben?
Mi az, ami különösen drága odakint? Milyen kaját érdemes vinni? Sört, egyéb alkoholt lehet kivinni?
Ja, és miket nézzünk meg a környéken?

Köszi előre is!

kekuli Creative Commons License 2001.06.17 0 0 889
a horvátba benzin alig drágább mint a románba gól, főleg ha vízből lövik, de most exz még mind nem elég most éppen 2-1 re vezetünk az olaszokkal.
Miért is nincs nehünk tengerpartunk? megérne egy misét ....
na meg a határkövet Kökösbe, _( van ott egy református pap haverom, aki csak arra vár hogy felszentelhesse ...)
bogyó Creative Commons License 2001.06.17 0 0 888
Úgyérted Horvátországban?
Előzmény: nogea (887)
nogea Creative Commons License 2001.06.17 0 0 887
Sziasztok !!
Megtudná valaki mondani mennyi most a benzin horvátba ?
Előzmény: laca55 (886)
laca55 Creative Commons License 2001.06.15 0 0 886
Hali! Június 30.-án indulunk Porecsbe.
Hotel Materada, van valakinek tapasztalata?
Sokadszor megyünk, bár 4 éve nem jártunk arra. Útvonal mindig Letenye-Csáktornya(Cakovec)-Slovenska Bistrica (itt megyünk fel a Maribor-Postojna sztrádára). Előzetes tudakozódás alapján:
1 Kuna 37.- Ft, 1 DM ~4 kuna. Autópálya oda vissza fenti útvonalon max 40 DM. Helyben az árak a 20x-os német pénztárcákhoz szabva.
TörzsIsztriások! Idén lesz meduza?????
Conor01 Creative Commons License 2001.06.14 0 0 884
A képek a Krkanál múlt héten csütörtökön készültek(fürödtek bár szerintem nagyon hideg volt a víz :() , és Canon D30-as digitális fényképezővel :)
Előzmény: lborli (881)
lborli Creative Commons License 2001.06.14 0 0 882
Lám-lám, ha egy barbár Canon-nal fényképez! :-)) Bocs, az ízetlen tréfáért! Nagyszerűek a képeid, de miért csak ilyen kevés? Elnézegettem volna még néhányat.
Előzmény: Törölt nick (879)
lborli Creative Commons License 2001.06.14 0 0 881
Nagyon szépek a képeid. Gratula. Jól láttam? Fürdőzők a Krka-vízesésnél? Mikor készültek a képek?
Előzmény: Conor01 (878)
Conor01 Creative Commons License 2001.06.14 0 0 880
Igen :) arra lehet !
Előzmény: Fishtax (873)
Conor01 Creative Commons License 2001.06.14 0 0 878
Eltaláltad az első Primosten.
Köszi mindenkinek aki írt (fórum,mail) , örülök ,hogy tetszenek a képeim:))
Köszi.
Előzmény: tara (874)
Fishtax Creative Commons License 2001.06.14 0 0 876
A halászok hajnalban már erősen visszafele jönnek, általában éjszaka dolgoznak a vizen, hogy a reggeli piac nyitására már ki tudjanak pakolni, hisz az első vásárlók - általában éttermek, szállodák beszerzői - is korán kelnek. Jó korán kell rájuk támadni.
Ha sok időd van, telepedj le a mólónál, ahol a halászhajók is vannak: vagy várd meg őket az éjszaka, vagy menj vissza napközben, sokszor olyankor tisztítják a hajót, javítják a hálót. Valami fiatalt keress, aki beszélhet idegen nyelvet, majd ő tolmácsol. Nem tudom, mennyire lelkesednek az ötletért, de már bennem is, édesapámban is sokszor felmerült ez a gondolat
Előzmény: thorvath (875)
thorvath Creative Commons License 2001.06.14 0 0 875
Üdv,

Minden nyaraláskor eszembe jut, hogy el kellene menni a halpiacra, ami alatt én azt értem, hogy megjönnek a halászok a tengerről és friss tengeri herkentyűket árulnak. Büdös van, lehet nézelődni, ott vásárolnak a helyiek is. Na ez nekem eddig nem sikerült, a társaság többi tagját ez nem villanyozta fel, egyedül meg valahogy nem jött össze. A "fishmarket" kérdésre mindig a halboltba küldtek, ami a városban egy kicsempézett bolt.
A másik vágyam ebben a témában, hogy kimenni a halászokkal hajnalban, húzni a hálót, pakolni a halakat. Ahol voltam ott nem találtam ilyet, egyedül egy horgászkirándulás lehetőség volt.

Szóval a kérdéseim:
Láttatok-e "halpiacot"?
Voltatok-e halászni?
Milyen volt?
Milyen varázsszavakat kell tudni, hogy megtaláljam?
Dubrovnik környéki élmények előnyben.

Köszi:
T

tara Creative Commons License 2001.06.14 0 0 874
Kedves Conor01!
Csodálatosak a képeid!. Az első véletlenül nem Primosten?
Gratulálok
Tara
Előzmény: Conor01 (872)
Fishtax Creative Commons License 2001.06.14 0 0 873
Minden elismerésem a képekért!!!

(Képernyővédőnek v. háttérnek lehet azért használni őket?)

Fishtax

Előzmény: Conor01 (872)
Conor01 Creative Commons License 2001.06.13 0 0 872
Sziasztok!

2 napja jöttünk meg horvátországi fotóstúráról, feltettem pár képet akit érdekel nézze meg:

http://kep.tar.hu/conor0a/index.phtml?aid=27503285

Nagyon jó volt, de vigyázzatok a rendőrök azért büntettek meg mert túl lassan mentünk(autóval):(

IstraFun Creative Commons License 2001.06.13 0 0 871
Képzeld el! (annak szól aki még nem buvárkodott pipával)

Lebegsz a víz tetején, ringat és hihetetlen nyugalom van. Pár perc után úgy érzed ezt akárm ddi g bírnád élvezni.
És egyszer csak azt vettem észre halak vannak körülöttem mindenhol. Belekeveredtem egy nagy rajba kb.10-15cm-es halak indenütt. Előre, oldalt, hátul, és Lefelé is Olyan fél méter távoolsaágra egymástól. A nap besüt a víz alá féncsíkok villogva húznak le a fenékig. Ahol mélyebb ott belevesznek a kékeszöld semmibe...

Ez az érzés olyan, mikor most újra belegondolok, megborsózók és meg sem állnék a legközelebbi tengerpartig. Valami nagyon hajt!!!

Tengerre magyarok :)))

Makarska Creative Commons License 2001.06.13 0 0 870
Keresem azt, aki e-mailt küldött nekem!
Nem ment el a válasz, ezért itt kérdezem a következőket!!
Arra lennék kíváncsi, hogy Sibenikkel ellenkező irányban van-e valamilyen kis falu, ahová este be lehet sétálni?
A parton lévő úszómedence már akkor is megvolt?
És még egy! Tulajdonképpen 15 éve rendszeresen járunk Horvátországba nyaralni, az Isztriától Dubrovnikig bejártuk a partot.
Nekem Dalmácia tetszik a legjobban a növényzete (pálmák, leanderek) miatt.
Azt tudom, hogy Sibenikben vannak pálmák, leánderek, de konkrétan a szálloda parkjában?

Köszi
----Eredeti üzenet----
Dátum: 2001. június 12. 8:12

agave Creative Commons License 2001.06.13 0 0 869
Porec várostérképéhez szeretnék hozzájutni. Tud valaki segíteni?
D.Titusz Creative Commons License 2001.06.13 0 0 868
Nem birom ki hogy ne szoljak bele a beszelgetesbe :) Nem vagyok buvar,/csak pipaval uszkalgattam idaig/ bar en is nagyon gondolkodom egy buvartanfolyam elvegzesen es, aki kiprobalja thorvath kollega altal leirt sportot szerintem hasonloan fog gondolkodni. Erdekes hogy idaig nem ecsetelte senki hogy mennyire gyonyoru es erdekes dolgokat lehet meg igy a viz felszinerol is latni.Szerintem annak aki tengerpartra megy nyaralni mindekeppen ki kene probalnia. Az ember a forgalmas strandoktol par meterre is talalkozhat a viz alatt polippal , bekesen legeleszo tintahallal, talalhat tengeri csillagot , es termeszetesen egy csomo kissebb halat, tengeri sunt , erdekes novenyeket. A legszebb talan egy balatonhoz szokott magyarnak hogy siman le lehet latni akar 10-15 m melyre is. Tavaly Rovinj kozeleben egy sziget kis obleben majdnem lekestuk a hajot mert en eppen egy lepenyhal szeru allatot nezegettem ahogy beassa magat a homokba :))) Bocs ha ez nem mindenkibol valt ki ekkora lelkesedest , de engem vegleg megfertozott a buvarkodas.
Mindenkinek minnel tobb latnivalot es kellemes nyaralast .
Titusz.
Előzmény: thorvath (867)
thorvath Creative Commons License 2001.06.13 0 0 867
Fishtax, P,

Magam is azt tanácsolom, hogy a merülést valami oktató mellett és lehetőleg tanfolyamon próbáld ki, de ajánlok inkább valami hasonlót, a szabadtüdős merülést (snorkel, snorkli):

Ehhez szükséged lesz egy jó maszkra (a búvárok így hívják a "búvárszemüveget"), uszonyra (békaláb) és légzőcsőre. Azt javaslom, hogy egy búvárboltban szerezd be ezeket, mert különben csalódás fog érni. A maszkot a boltban próbáld fel, az eladóknak bátran be kell vallani, hogy nem értesz hozzá és segíteni fognak, hogy mire figyelj, de az lesz a válasz, hogy előrehajolva felteszed a fejedre, egy kis levegőt beszippantasz az orrodon és ilyenkor tapadjon rá az arcodra és nem szabad leesnie. Ez azt jelenti, hogy a maszk jól záródik az arcodon vagyis nem fog aláfolyni a víz. Bajuszos-szakállas szereplőknek bonyolultabb az ügy, de nem lehetetlen.

A mulatság abból áll, hogy úszol a víz tetején és nézegeted a tenger fenekét, közben szép nagyokat és lassan lélegezhetsz a légzőcsövön keresztül és az uszonnyal tempózva haladsz. Ne nézz nagyon előre vagy hátra mert befolyik a légzőcsövön a víz, de mivel szépen egyenletesen lélegzel nem fogod letüdőzni. Ha valami érdekeset látsz akkor veszel egy közepes levegőt és lemerülsz fejjel lefelé, az uszonnyal hajtod magad lefelé. (Ha túl nagy levegőt vettél, akkor nehezebb lemerülni, ezt próbálgatni kell) Néhány méter után a nyomás össszenyom és már nem kell hajtadod magad lefelé. A füled attól szokott fájni, hogy az arcüregedben és a belső fülben alacsonyabb a nyomás, mint kívül, de ezen egyszerűen segíthetsz: a maszkon keresztül befogod az orrod és belefújsz egyet, ilyenkor a nyomás kiegyenlítődik. Először furcsa érzés, de azután megszokod. Egészségre teljesen ártalmatlan a dolog, felfelé ez a kiegyenlítés általában magától megy. Van akinek ez egy egyszerű nyeléssel is megoldódik. Mivel egy levegővel kb 3-8 méterre lehet lemerülni a nitrogénmámor meg dekompressziós problémák nem jelentkeznek. Ha nem akarsz kézzel hozzányúlni a lenti dolgokhoz, vigyél egy egyszerű kertészkesztyűt. Ahol fürödni szabad, ott az ilyenfajta búvárkodás is megengedett. A víz persze hideg tud lenni, de kipróbálás végett nem érdemes búvárruhát venni.

Jó szórakozást!

A többieknek bocsi a sok betű miatt.

Fishtax Creative Commons License 2001.06.13 0 0 865
A határ túloldalán a legkisebb pénzváltóban is beváltják a márkát, dollárt, schillinget, (szinte) bármit, a határ közelében teljes biztonsággal a forintot, de a tengerparton is jó eséllyel próbálkozhatsz kis hazánk (most már amúgy is konvertibilis, tehát "bárhol" szabadon beváltható) fizetőeszközének cséndzselésével.

Fishtax

Előzmény: atimati (864)
atimati Creative Commons License 2001.06.13 0 0 864
Sziasztok!

Horvátországfba megyek nyaralni és meglepődve tapasztaltam, hogy nem tudok az OTP-ben és még egy jópár bankban, kunát váltani, hiába van a honlapjukon kint a kuna árfolyama. Ti hol váltottátok? Ha nincs kuna, akkor mit fogodnak még el odakint, mondjuk egy élelmiszerboltban is?

Köszi

kekuli Creative Commons License 2001.06.12 0 0 863
Hello!
Junius 23-tól Sibenikbe megyünk a Solaris telepre, a Niko szállóba, 2 család kis gyerekekkel. Ha valaki ebben az időszakban épp arra jár... talán össze lehet dobni pár közös programot.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!