Van olcsó offszet papír (kicsit fakó rajta a nyomat), van fotópapír, van átvilágíthatós poliészter fólia (backlit), van vinyl (öntapadós matrica) stb...
+ kellene látnom a fedettségét a nyomtatandó anyagodnak.
Szerintem a fizetős programok közül bármelyik meg tudja jeleníteni a családfádat. Itt találsz néhányról egy rövidke leírást, rá kell kattintani a nevére. De itt és itt is olvashatsz véleményeket a programokról.
A MACSE honlapja nem tesz említést a Nyitrai Állami Levéltár (ha jó láttam akkor itt tárolják a Hunyadyak ürményi levéltárának iratait) digitális adatbázisáról és nagyon úgy tűnik, hogy külön honlapja sincsen. Tehát szerintem nem tették fel az internetre a család iratait.Esetleg a kéthelyi uradalmi levéltár iratai közt nincs valamilyen lista a betelepülő családokról? Csak egy ötlet, de átnézted már Andrássy Antal: Noszlopy Gáspár (1820–1853). Kaposvár, 1987. c. könyvét? Talán felsorolta a családokat, vagy utal valamilyen forrásra, mert itt említést tesznek arról, hogy Noszlopy foglalkozott az ügyükkel: „Mesztegnyő 1846 áprilisától a marcali járásban Noszlopy Gáspár szolgabíró kerületéhez tartozott, aki – Andrássy Antal történész kutatásaiból tudjuk – ettől kezdve gyakran megfordult a községben, intézve a rábízott ügyeket. A vármegye megbízásából eljárt a Csehországból ideköltözött tizenöt család Mesztegnyőn és Hosszúvízen való letelepedése és adónyilvántartása dolgában, 1847-ben pedig a cseh katonakötelesek vizsgálatára kapott megbízást.”
Tudnátok ötletet adni, hogy milyen programmal lehetne megjeleníteni, kinyomtatni (poszterre) egy az 1700-as évek közepéről egy közös őstől induló családfát, de úgy hogy az összes oldalág is szerepeljen rajta és a lehető legkisebb helyen férjen el, de mégis szép és olvasható legyen. Van valakinek ebben tapasztalata?
Köszönöm előre is tanácsaitokat."
Family Tree Maker
13 méter hosszú, 80 cm széles - Debrecenben 6.500 Ft...
Nyilván ez nem olcsó mulatság, de az USÁ-ban van ilyen szolgáltatás is: http://www.ancestryprinting.com/ Ötletadónak jó lehet. Ezen az oldalon (is) írják, hogy a Family Tree Maker szoftverrel viszonylag jól lehet nyomtatni nagyméretű családfákat.
Tudnátok ötletet adni, hogy milyen programmal lehetne megjeleníteni, kinyomtatni (poszterre) egy az 1700-as évek közepéről egy közös őstől induló családfát, de úgy hogy az összes oldalág is szerepeljen rajta és a lehető legkisebb helyen férjen el, de mégis szép és olvasható legyen. Van valakinek ebben tapasztalata?
Tudnál email-címet megadni, a bécsi levéltári kutatáshoz? Nekem is lenne 2 ősöm, akik a katonaként szolgáltak. Illetve lehet nekik magyarul írni, vagy elő kell kapni a németnyelvtudást?
MCA-001 (11179. hsz.): T. Mérey Klára a tanulmányaiban nem utal rá, hogy mely családok honnan jöttek be?
karancsijudit (11341. hsz.): Én is találkoztam már olyan esettel, hogy a családot (de személyt is) hol az egyik (Alinbánfai), hol pedig a másik (Szabó) nevén jegyezték be az anyakönyvbe. Sőt, együtt is használták őket. Azonban a legjelemzőbb az volt, hogy rövídítették az egyiket. Pl.: A. Szabó. Szerintem, keresd a családtagokat ilyen formában, és ha találsz, akkor elég valószínű, hogy a két Erzsébet azonos.
karancsijudit (11343. hsz.): Azt nem tudom, hogy a századról fognak-e adni bármilyen felvilágosítást, de ha tudod, hogy az illető hol szolgált, és nagyjából mikor, érdemes írni Bécsbe egy levelet. (lenti link 62. old.) http://www.hhrf.org/europaiutas/67/61_64.pdf
RépásA (11421. hsz.): Petrus Paulus Petrovich szülei szerintem helyiek lehettek, egyrészt mert az anya családneve gyakori név volt Bajnán (ráadásul a Familysearch-ben indexelve van egy lány ugyanezzel a névvel, időpont alapján is stimmelne), másrészt az apa családnevével (ugyancsak a Familysearch alapján) már a XVIII. században is találkozni lehetett a helyi anyakönyvekben. Az 1821. nov. 10. nem lehet, hogy csak a keresztelés időpontja volt és korábban született néhány nappal? Ajánlom figyelmedbe a Levéltárak közös keresőjét.
karancsijudit (11433. hsz.): Ha az egyik a kettő közül B. Péter, akkor érdemes megnézni a http://muzeum.arcanum.hu/kiadvanyok-ban, mert szerepel az egyik könyvben, mint nemesi felkelő, aki részt vett a győri csatában.
még egy kérdés mára, kedves Tagok: az utolsó nemesi felkelésben résztvettekről van vhol nyilvántartás, lista? Két halottiban is olvastam az 1800-as évek elejéről, hogy "insurgens" volt az illető, vagyis részt vett a nemesi felkelésben. Nyilván, ha részt vett, akkor nemes volt maga is - vagy ez nem ilyen egyértelmű?
ill. mi van akkor, ha tudom, hogy kapott (akármilyen fajta) nemességet? Ha a nevet és a megyét tudom, hol kereshetek és mit? A Királyi könyveket és az Illésy-t már néztem.
Más: utánaolvastam a közbirtokosságnak, mert a Királyi Könyvekben találtam 1723-ból utalást arra, hogy egyik (lehetséges) ősöm az volt. Arra viszont nem találtam utalást, hogy ez öröklődött-e? Azért érdekel, mert az 1800-es elejéig sok családtagnál odaírták a nemes szócskát, ami lassan kikopott, de arra egyelőre nem találtam semmit, hogy ezek a (lehetséges) utódok vajh' mitől lettek volna nemesek? Arra gondolok, hogy esetleg emiatt az ős miatt tartották magukat még annak v tartotta őket annak a falu. Ötlet?