Ugyan ez nem a reklam helye, de Thummererekrol, talan Gulyas Marci mellett, meg a masik vallalhato magyar blogger Magyarosi Csaba, keszitett egy remek videot. Mindenkepp erdemes megnezni, Thummererek jol jonnek ki a videobol, abszolut rokonszenvesek. A video utan vettem is a boraikbol amit talaltam, es abszolut ihato, kellemes elmeny volt mindegyik.
Én nemcsak kóstoltam, hanem ittam is Tréflit. Egy kevésbé boros (sőt kimondottan sörös) gyerekkori barátomnál párszor ultizás mellé adta fel a srác a Tréflit. Teljesen vállalható, könnyen iható, gyümölcsös ás faék egyszerűségű bor. Ha valakinek mindenképpen az édes vörös a becsípődése akkor ez egy elfogadható megoldás.
Mi mondjuk ilyen elgondolásból a család és a szűk baráti kör ilyen gusztusú tagjainak a saját minimális kékszőlőnkből tavaly egy édes rozét csináltunk. Van belőle 30 palack és a dédnagynénik meg a nagymamák fogyasztják. Volt már, hogy én is jóízűen megittam belőle egy pohárral.
Azért a kadarka aszúkról ne feledkezzünk meg. Turán aszút pedig Kalónál kóstoltam. A pince mélyén rejtőzködött egy amfóra, rákérdeztünk, az volt benne. Érthetően óckodott attól, hogy belenyúljon, de aztán mégis adott egy kis kóstolót, hát azért az jó volt.
Nagyon érdekes dolog a Tréfli. Húsz évvel ezelőtt a Thummerer bikavér volt az egyik első komoly vörösboros élményem (addig azt hittem, hogy nem szeretem a bort). A Tréflit mindenesetre kerültem. Aztán a Thummerer borok valahogy a borbuzikmelegek megítélése szerint a nem emlegetendő borok közé tartoztak.
Történt azonban, hogy tavaly kaptam egy ajándékkupont, amit szállásra váltottunk be Thummererék fogadójában Noszvajon. Ketten voltunk csak az egész fogadóban, de olyan reggelit rittyentettek kettőnknek, hogy szavunk-szánk elállt. Helyben gyúrt tésztából többféle zsemlét sütöttek, kacsamájas, lazacos, helyi kecskesajtos, házi lekváros, felsorolni sem tudom milyen falatokat raktak ki, mind hihetetlen finom. Kettőnknek, akiket nem ismertek, csak úgy beestünk! Azóta gyökeresen megváltozott a véleményem róluk, ha ilyen reggelit adnak, akkor a bort is biztos hasonló gonddal készítik. Továbbá itt jön be, hogy a bor nem csupán élilmiszer, és nem csupán a összetétele, íze, stb. számít, hanem a hozzá kapcsolódó élmények. Bravó, Thummerer Éva! (Pont Tréflit, mondjuk, azóta sem kóstoltam.)
Azért a jó és a rossz bor között minden tapasztalat nélkül is lehet különbséget tenni. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a bor élelmiszer, úgyhogy a megítélés erősen szubjektív, és annyi, hogy ízlik - nem ízlik, innék belőle legközelebb is - legközelebb inkább innék mást. A tapasztalat ahhoz kell, hogy miért ízlik - miért nem ízlik. :)
Én azt figyeltem meg, hogy aki édes vöröset keres az tulajdonképpen egy gyümölcsös, aromás, zamatos vöröset keres és valójában nem a cukor a fontos neki.
Te nem érdes vöröset, hanem könnyed, jól iható, gyümölcsös és finom vöröset keresel. Ez a stílus egy ismert kategória. A minap is volt pár ilyenről szó.
Köszönöm szépen az ötleteket, végigpróbálgatom őket egyesével, ráérek.
Édesre visszatérve: utánaolvastam, értem az ezzel kapcsolatos kritikákat, azóta nem esik olyan jól a Tréfli :-) Ezért is írtam, hogy hajlok a száraz felé, de sajnos nincs "nagyon száraz", "száraz", "félszáraz/félédes", stb. kategória, ami segítene a tájékozódásban, hogy ez utóbbiakkal próbálkozzak.
Hiába olvastam fajta/konkrét bor leírásokat, ott se merül fel ilyen skála, csak ugye a sav/tannin/gyümölcs/stb. Úgyhogy ha ezügyben van még ötlet, hogy mik azok ahol a címkén már a száraz szerepel, technológiailag korrekt, de a szárazon belül az édesekhez közeli. Akár fajta, akár konkrét palack.
Az meg sajnos képzetlenségemből fakadó hátrány, hogy nem is tudom igazán megfogalmazni, hogy mit keresek. Szerintem nem magát az édes ízt igénylem, hanem épp a szélsőségek hiányát, pl. nem vágyom a percekig tartó torokszárító utóízre/savanykás ízekre (lehet, hogy a "gömbölyített" nagyjából leírja amire gondolok).
De persze az is lehet, hogy ennél egyszerűbb a világom, és x% cukor alatt nem fognak ízleni és ennyi :) De azért próbálkozom még.
Németh Janónak volt egy 2012-es Görögszó Merlotja, 15-ös alkohollal és 50g maradékcukorral.
Mi magunk között csak "comblazítónak" hívtuk, nem részletezném, hogy miért ...
Amikor minden évben hasonló minőségben, hasonló paraméterekkel kapsz édes vöröset - ráadásul mérsékelt áron - ott élj a gyanúperrel, hogy valamilyen módon "rásegítettek" a természet tevékenységére!
Legtöbbször egy közepes vagy az alatti tételt kierjesztenek szárazra, majd mustsűrítménnyel édesítik, aztán kálium-szorbáttal kiölik az újraerjedési kedvet a lőréből borból, sterilre szűrik aztán a többi már a marketingesek dolga ...
Ha ilyesmire vágysz akkor már tényleg inkább egy Ripasso - vagy, ha nem ragaszkodsz a vöröshöz akkor mondjuk egy Szarka Dénes édes ...
és nagyjából meg is vagyok ám azzal, hogy miről szól a lakájmédia. Meg ameddig nem darálták be a ProstiSrácok youtube csatornáját addig a Polbeat műsorukat néztem ha szórakoztató embert hívtak be. Például Puzsért: https://www.youtube.com/watch?v=74lZVlhKJUw De oda néha elment Schiffer meg a Gulyás Márton is, azok is szórakoztatóak voltak.
Számomra megfejthetetlen talán, hogy hogyan nem kap el bárkit a szekunder szégyenérzet amikor ezeket a szerencsétlen faszfejeket hallja, látja, olvassa.
Nem tudok más magyarázatot adni rá, hogy vannak akik tényleg azt élvezik ha keresztcsontig benyalhatnak valakinek.
Rabl - Grüner Veltliner "Vinum Optimum" Kamptal Reserve 2017: illatban érett alma, sárga húsú paprika, zöldfűszerek; ízben egres, nektarin, és fehérbors. Közepestől kicsit testesebb, kerek korty; szép savak; középhosszú lecsengés némi kesernyével. Még évekig tartható. Ha viszonyítani kellene, akkor a DW Smaragd Classic-okhoz tudnám mérni, kevesebb ásványossággal és több fűszerrel.
9 € hiperekben/szuperekben (Billa, Spar, stb.), ami elég jó ár; 5+ pont.
Ha nem nézed és nem olvasod az ilyesmit, nem tudsz képben lenni, hogy milyen a kormánypárti médiagestapo vagy médiankvd.
Ezek a pacákok Kádárnak messze nem lettek volna szalonképesek, Aczél György pedig egyszerűen undorodott volna tőlük.
Még pár év, és joviális konzervatív entellektüelnek tűnik majd Bayer Zsolt. Ő nyilván erősen aggódik a kiemelt státuszáért, ő ugyanis csak behajol a seggbe, ezek meg onnan néznek kifelé szaros szempillákkal. :DDD
azért vannak a kóstolók, hogy ne ismeretlen és ellenőrizhetetlen értékelések alapján kelljen bort venned. értem, hogy te közösségnek látod ezt, de nem az.
Ahogy a forumtars írta alább, nem mindegy, hogy mennyi ertekelesbol jön ki az átlag.
Nem mindegy, hogy valamelyik tetel 120 értékelés alapján 4,2 vagy 2000 vagy 20000-bol.
Nyilván a magyar boroknal és a külföldi de már drágább teteleknel kevesebb értékelés lesz.
Önmagában a vivino lehet hasonló a tripadvisorhoz, de ha plusz 2-3 hellyel meg ütközteted, mint kontroll akkor elég megbízhatóan muzsikál. És jó arra is, hogy a borszakertok pontjainak legyen a kontrollja. Ahogy írtad is régebben, mert ki tudja, hogy nem pénzért korpasodik-e a hajuk vagy csak olyan cizellalt az izerzekelesuk ami a mezei fogyasztonak már sok. Ebben az esetben is nagyon felértékelhetnek egy bort, közben pedig a nagyközönség ezt már nem tudja kierezni a kortybol. Tovabba, hangulat, ízlés csupa szubjektív dolog. Nos ezt a szubjektivitast csokkentendo kellenek a kontrollok.
Parker, suckling, penin, decantalo..., wine-searcher, vivino, blogok, index fórum.-;)
És ha ebbol ki lehet hozni egy megbízható átlagot, akkor az ember annyira már nem lőhet mellé. Ha pedig durva különbségek vannak akkor azért nem árt gyanakodni már csak azért is mert a statisztika az a tudomány amely képes kimutatni, hogyha egy hétig vékonyfosas van rajtad egy hétig még székrekedés akkor neked tulajdonképpen teljesen rendben van az emésztésed.-;)
Akinek nincs programja azon nincs mit számon kérni, lásd. Vikiék, akik így is behúztak bő 2 millió szavazót legutóbb:-) Eszerint ez a rájuk szavazókat minősíti?;-)
kifli:Jah, mert amegvezetettTarlós jóvoltából beszerzett szakadt, klíma nélküli "felújított" metrók mekkora világvárosi fejlesztés:)