Keresés

Részletes keresés

M.Zoli Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34234

Udv.

Amit neked valaszoltam, az 56-rol szol, kis kiegeszitessel a mostani gruziai esemenyekrol.

Udv.

Előzmény: Törölt nick (34232)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34233
?????
Előzmény: Törölt nick (34232)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34232
Én nem beszéltem lovagiasságról sem egyik sem másik részről. És 56-ról írtam, nem 48-ról...
Előzmény: M.Zoli (34231)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34231

Udv.

Mit keverek?????

Arrol volt szo, hogy melyik fel volt " lovagiasabb " az orosz vagy osztrak. Akkor az oroszok kevesebb disznosagot muveltek, mint az osztrakok, nem is beszelve a szerb, horvat es roman szabadcsapatokrol ( a "szlovakok" nem sok vizet zavartak, raadasul a sajatjaik rugdaltak ki oket tobbnyire az orszagbol ). Ehhez irtam hozza, hogy mielott beleesnenk abba hibaba, hogy a mieink patyolattiszta uriemberkent harcoltak, felhoztam peldanak R.S. szabadcsapatat, amelyik ebben a minosegeben nem eppen uriemberi modon "hadakozott". Ez csak egy pelda. Van tobb is. Pl. a miert akadtak meg a magyar roman targyalasok tobbszor is? Talan nem eppen nemi garazdalkodasok miatt Abrudbanya kornyeken?

A sertett onerzet altalaban a legrosszabb tabornok. Nemde?

Valszeg elbeszelunk most egymas mellett.

Udv.

Előzmény: Plieur (34224)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34230

Udv.

Meg kellenne nezni mi van abban a pontban. Gyanitom, hogy olyasmi ami a Szu biztonsagaval kapcsolatos. A lenyeg itten az, hogy a nagyhatalmak hajlamosak deklaralni, hogy nekik mi az erdekuk nemzetkozi szinten, es errol torvenyeket is hoznak, esetleg berakjak az alkotmanyba. A lenyeg itt az jelenti, hogy meg ero is van mogotte, amivel ezt ki tudjak kenyszeriteni. Az hogy 56-ban a szovjet katonak szovjet erdekeket vedtek Budapesten, es ez esetleg meg megfelel az alkotmanyaban rogzitett elvarasoknak is, az teljesen rendben van. Szovjet szemszogbol. Minket magyarokat persze ez nem tesz boldogga, mert az tuti, hogy nem a mi erdekunket szolgaltak ok Magyarorszagon. Irhatnam azt is, hogy a magyarok ezt akar le is "sz.rhatnak", de ez nincs igy. Az a hazaarulas kategoriat surolja, ha ezt valaki egyszeruen csak "lesz.rja". Szimplan csak azert, mert ha egy nagyhatalomnak nalam erdekeltsege van, en pedig egy gyenge kis allamocska vagyok, es valahol deklaralva van nekem, hogy mettol meddig mehetek, es a poraz eppenseggel, hogy nem foszladozik, akkor nem kezdem el tepni a porazt, mert meg leszek rugdalva, es ezt a sajat lakossagom szenvedi meg elsosorban. Mellesleg mintha szerepelne valahol az alkotmanyban olyan is, hogy felelos politizalas. Nos a felelos politizalas nem egyenerteku a hazafias lelkesedestol tulhevulten bevallalt felelotlen kalandozassal. 56 velemenyem szerint felelotlenlenseg volt. Ha ki akartak volna lepni a VSz.-bol, akkor arra fel kellett volna keszulni, ha meg nem voltunk ra felkeszulve, akkor nem kellett volna a nagy hurraoptimizmusban megprobalni tokon rugni a medvet. Mert ez csak egyvalakinek fajhatott. 89 mar elo volt keszitve, sikerult is. Nem is lett belole haboru.

Hogy mennyi ebbol Nagy Imreek felelosege, mennyi az elozo vezetese, mennyi Kadar-e, azt nem tudom. Mennyire volt kenyszerito ero a zavargasok szinten jo kerdes. Nem ismerem 56 tortenelmet reszletesen, ezert nem is bocsatkoznek bele ezen kerdesek megvalaszolasaba ( nem tudom oket megvalaszolni ).

Ez a kerdes egyebbkent ma is aktualis. Marmint felelotlenseg azt kepzelni egy birodalomrol, hogy nem birodalomkent fog viselkedni vitas kerdesekben. Ez igaz az USA-ra, Oroszorszagra, EU-ra, Kinara, stb. Ez a viselkedes egyfajta kenyszerpalya is szamukra. Ha nem fogja egy birodalom ervenyre juttatni az akaratat a sajat erdekovezeteben, es nem probalja meg befolyasi ovezetet szelesiteni a tobbi karara, akkor ezt majd keszsegesen megteszik a szembenallok vele.

Ennek fenyeben ertekeles reszemrol a gruziai esemenyekrol: Szaakasvili hazaarulo. Nyomorba dontotte a sajat orszaganak a lakossagat, elveszitette egy jo hosszu idore azt a lehetoseget, hogy targyalasos uton normalizalja a viszonyt a " szakadar " tartomanyokkal, bizonytalansagba taszitotta Gruzia nemzetkozi helyzetet. Mindezt azert, mert a nagyon is egyertelmu jelzesek ellenere belebocsatkozott egy felelotlen kalandba, amelybol nem johetett ki jol.

Udv.

Előzmény: Törölt nick (34223)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34229

Mit keverek mivel? És miért "megint"?

És ugye a zárójeles részt is elolvastad? Beavatkozásra akkor sem jogosít fel. Tartom az álláspontomat.

Előzmény: Zicherman Istvan (34227)
belic Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34228
Szia!

"Hogy a fenébe volt lehetséges hogy akkora viselkedési, kulturális, stb. különbségek voltak a szovjeteknél? Nem csak egységek között, hanem még egyének között is?"

Szerintem az utolso mondat ertelmetlen.
Pl. 2007-ben 329 emberoles tortent Magyarorszagon, akkor most csodalkozzunk, hogy sok magyar senkit sem olt meg, nehany szaz meg igen?

Bel
Előzmény: Plieur (34204)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34227
Megint kevered a dolgokat.
Ha meg ,,pont leszarsz valamit", ne lepődj meg, hogy betörik a fejed, még ha törzsvendég is vagy az adott korcsmában.
Előzmény: Törölt nick (34223)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34226
Üdv, Plieur.

A hivatalos álláspont drákói volt.
Amint a szovjet csapatok átlépték a határt, életbe lépett a N"6 parancs - a lakosság kárára elkövetett bűntényekért gyorsan ítélő törvényszék és a felsorakozott állomány előtt végrehajtott golyó általi halál, a sértettek és helyi lakosság jelenlétében.
És nehogy azt higgye valaki, hogy azokat nem hajtották végre. Fostak is rendesen a katonák.
Szinte kizárólag azok at egységek fosztogattak vagy erőszakoskodtak a lakossággal, akik parancsnokok nélkül maradtak, felbomlófélben voltak, vagy magas volt náluk a köztörvényesek száma.
Voltak olyanok is, akik szándékosan pusztítottak (ismertem még régebben egy kisreget, aki - miután Belorusziában a németek élve égették el a szüleit, feleségét és két gyerekét, - mondta, hogy ő minél nagyobb kárt és pusztítást igyekezett okozni a németeknek, még akkor is, ha civilekről volt szó, hogy, úgymond ,,érezzék át azt az állati iszonyatot, amitaz én házamba hoztak".

Ami meg a különbségeket illeti a különböző katonák és SzU-n belüli népek között - minden ,,birodalomnak" ez a problémája. Más-más népek mind a kultúra, mind a társadalmi fejlődés különböző szintjein vannak. (Gondolom egy harlemi néger, és egy kaliforniai fehér között is). Csak egy példát: az I.VH alatt a cári hadseregben volt egy úgynevezett ,,Bennszülött lovashadosztály" (közismert nevén ,,Vad-hadosztály"), amely kaukázusi kisnépek lovasaiból állt. Az osztrák-magyar fronton a megjelenése enyhe sokkot váltott ki, mivel a katonák... nem szedtek foglyokat, és azokat is lekaszabolták, akik megadták magukat, illetve ha bevonultak egy településre - elvettek mindent, amire szükségük volt. A cári parancsnokságnak rohadtul sok időbe tellett elmagyarázni nekik, hogy a foglyokat megölni nem szabad és a lakosságot fosztogatni úgyszíntén. Ugyanis a kaukázusi népek életvitelében és hagyományaiban nem szokás foglyot szedni (p.l. a lezgin nyelvjárásban akkoriban nem volt olyan fogalom, hogy ,,megadom magam") harc közben, illetve nem volt egyáltalán magántulajdon fogalom. (A hasonlat k.b. ugyan az, mint az amerikai indiánok képtelenek voltak megérteni anno, hogy a földbárki tulajdona is lehet, egyszerűen képtelenségnek tűnt számukra.)
Előzmény: Plieur (34208)
unguided Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34225
Éhesló
"""RUSSIAN SOLDIERS ROBBING BANK"""

Ezzel mi a gond?
Nyugaton az ilyen cselekedetnek kultusza, elismertsege van.
Kelly hosei....
:)

Előzmény: Éhesló (34175)
Plieur Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34224

Szia Zoli!

Azért ne keverjük össze a dolgokat. A szerb felkelés granicsárostúl-mindenestől 1848 június 12-én tört ki, aztán szépen következett az etnikai tisztogatás a nem szerbek lakta falvakban, már 48 nyarán.

Annyira elfajult ott a helyzet hogy Csíkból és Háromszékből toboroztak a délvidékre, az első alakulatok 48 augusztus elején érkeztek oda, ott harcoltak decemberig, aztán irány Erdély...

Rózsa Sándor csapata 1848 októberében csatlakozott , pontosan azt a harcmodort alkalmazta a szerbek ellen amelyet ők is mások ellen...

Hogy aztán nem illett a bele a hadsereg "profíljába" az más tészta...

Előzmény: M.Zoli (34216)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34223

Pont leszarom a SZU alkotmányát. :) (Nem mint történelmi érdekességet, hanem mint beavatkozási alapot.) Ennyi erővel a holokausztot is elfogadhatnánk, meg a zsiótörvényeket, hiszen azok is törvényi erőre léptek...

Vagy inkább hagyni kellett volna kopasz pajtást még játszadozni, amíg meg nem hal, csak mert a SZU alkotmány 58. pontja veszélyt jelent? Na neeeeeee

Előzmény: Kavics78 (34220)
M.I. Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34222
"Mindez persze nem mentesít minket sem a felelőség alól, de a másik fél sem szent!"

Pontosan így gondolom én is. Így néz ki a dolog mindkét oldalról.

A Tüzér féle idézetet kell tudomásul vennünk. Ez mindig így lesz!
Előzmény: Törölt nick (34217)
M.I. Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34221
Ez nem a Te inged!
:-)
Előzmény: Plieur (34211)
Kavics78 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34220

Szia!

"A 2. vh-val kapcsolatban nyílt titok, hogy ha Németo. nem támad, akkor a SZU támadott volna."-veretes urban legend, demmi bizonyithato mogottes tartalommal.

"'56-ban meg megint báránykák voltak, akik a saját országukat védték a Pesti Srácok ellen a Corvin közben, igaz?"-Az ur lesz szives tanulmanyozni a szovjetunio alkotmanyanak 58. paragrafusat. :-)

Nem volt olyan bolond aki azt kepzelte, hogy a szovjetunio nem avatkozik kozbe.

Udv!

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34219

:) Az én okfejtésemnek azért kicsit több valóságalapja volt. :)

Előzmény: tuzer (34218)
tuzer Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34218

Ha nem teszik meg, akkor esélyes, hogy nem lépünk be az I. vh-ba,

Valamint ha az öreganyámnak áramszedője lett volna.....

Ha Álmos és társai ellovagoltak volna a Genfi-tóig.......

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34217

1849-ben akkor sem lett volna szabad nekik leverni a szabadságharcunkat. Ha nem teszik meg, akkor esélyes, hogy nem lépünk be az I. vh-ba, ugyanis szuverén államként máshogy dönthettünk volna (az egyetlen ember Bécsben a magyar miniszterelnök, Tisza István volt, aki ellenezte a Szerbia elleni fellépést és a háború megnyitását.), emiatt nem veszítünk területeket, nem kényszerülünk bele  a területvesztés miatt a 2. vh-ba és ma nem itt tartunk.

A 2. vh-val kapcsolatban nyílt titok, hogy ha Németo. nem támad, akkor a SZU támadott volna. Ők is készültek a nagy összecsapásra. A történelem nem ismeri a "ha" kategóriát, de azért ne állítsuk be őket sem szentnek.

'56-ban meg megint báránykák voltak, akik a saját országukat védték a Pesti Srácok ellen a Corvin közben, igaz?

Mindez persze nem mentesít minket sem a felelőség alól, de a másik fél sem szent!

Előzmény: M.I. (34209)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34216

Udv.

Nem veletlen, hogy a szabadsagharc parancsnokai, katonai a muszkanak igyekeztek megadni magukat, nem a sogoroknak. Az osztrak ( es plane a mellettuk tevekenykedo szabad-rablo csapatok ( ehhez hozza tennem a teljesebb kep kedveert, nem veletlenul kellett feloszlatni Rozsa Sandor szabadcsapatat is. ugyebar rablas mellett keves idejuk maradt a hazat vedeni ) mellett az oroszok nagyon kulturnij-ok voltak akkor. Hogy elhibazott lepes volt reszukrol a beavatkozas az egy masik dolog.

Eheslonak irnam. Zicherman Pistaval nem keveset elemeztuk azt, hogy mekkora hiba volt Miklos car reszerol fellepni a magyar szabadsagharc ellen, es ez a hibas lepes mennyira ranyomja a belyeget meg mindig a 2 nep kapcsolatara. Erdekes nemde? A nagy """ruszofil"""" Z.I. ilyeneket mond. Tudod Eheslo ha nem irnal annyi ruszofobiatol atitatott prop. jellegu es pontatlan, vagy egyenesen teves dolgot, akkor Pista sem lenne kenytelen szembehelyezkedni ezzel, es egyfolytaban cafolni es javitani teged. Akkor maradna ido targyilagosan, higgadtan targyalni a torteneseket, elemezni, hibakat keresni. Ez egy szakmai forum, es itt a vitanak szakmai sikon kellenne folynia, nem pedig kulonbozo fobiaktol athatott kocsmai szinten. Mondok neked peldat. Tobb oran keresztul elemeztuk mar Pistaval az Elso, masodik csecsen haboruban az oroszok altal elkovetett atrocitasokat is. Rengeteg adatot adott nekem ilyen temaban is. De persze nem azzal kezdtem a tarsalgast, hogy a gaz oroszok halomra oltek szegeny csecsen civileket, a csecsen harcosok meg Gral lovagok voltak. Mar irtam neked tobbszor is, hogy szakmai teren nincs koztunk nagy velemenykulonbseg. Gondolom ha az " orosz " temahoz is szakmailag es nem erzelmileg kozelitenel, akkor sem lenne tul nagy a kulonbseg.

Udv.

tuzer Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34215

Mit is mondott a barbár vezér a rómaiaknak, amikor vasalta befelé győzelme után hadisarcot a rómaiaktól, amikor azok jajgattak a hadisarc (némi arany) fizetésekor a barbár vezérnek, hogy csal a mérleg (persze a kárukra):

-Vae victis! - majd odavágta a kardját a súlyok közé.

Na ez azóta is így van. Esetleg kiegészíthető egy ismerős mondással (aktualizálva):

-Tetszettünk volna győzni!

Python24 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34214
Szia!!
OFF
Voltam..:)

Sejtem,kik lehetnek kint!!Bár 2005-ben még VZ-58-asuk volt,majd MP-5-ösük..
D.Petit üdvözlöm,ha látod...:)
ON
Előzmény: flashbang (34195)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34213

Udv.

Kosz. Ezek szerint felreforditottak a cikket. ket helyen rosszul ragoztak, es maris mas a cikk ertelme. :))))

Akkor konkluzio. Az amcsik kinaljak toredekaron a koreaiaknak, akik vagy elfogadjak vagy sem. A Kamov szal ebben az esetben kulon szal, es tenyleg allamadosagbol irnak le, ezt mar tudtam regebben is. Viszont magas prioritasa van jelenleg, es tenyleg az altalad emlitett hatulutokon ragodoknak egyes koreaiak. Az erdeszek meg mar hasznaljak a civil verziot.

Akkor ebbol az egeszbol annyi erdekes, miutan vegigolvastam a cikket, immar remelem helyes ertelmezesben, kikuszobolve a forditasi hibat, hogy az USA kozel 300 Apachot tervez elarverezni a feleslegukbol, amikbol az emlitett 30+ csak a koreai ugy lenne.

Udv.

U.I. Megegyszer kosz a kiigazitast.

Előzmény: Törölt nick (34154)
belic Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34212
Szia!

"Mivel az oroszokról volt szó, ezért ez a grúziai fosztogatások kapcsán indifferens, de ha láttál olyasmit leírva tőlem, hogy a magyarok nagyon rendes fiúk voltak anno odaát, akkor szintén várnám a hivatkozásodat reá.
Azt pedig, hogy ott ki és kit fosztogatott, eléggé könnyű megállapítani, mert nem grúz hadsereg ment el oroszországba és pakolta fel a teherautóira amit talált, meg vitt el amit szintén fellelt, hanem az oroszok és grúzában."

Azert ha 1-2 nappal regebbre tekintunk, akkor meg a gruz katonak mentek Del-oszetiaba.

Masreszt szerintem igazad van abban, hogy a megszallok felelossege a rendtartas, vagyis az masodlagos, hogy orosz katona vagy del-oszet onkentes kovette-e el a fosztogatast, mindket esetben az orosz katonak feladata lett volna ennek a megakadalyozasa. (ugyanugy, mint ahogy az iraki muzeumok orzese USA feladata lett volna, tehat ok is hibasak, nem csak a rablast elkoveto szemelyek)

Bel
Előzmény: Éhesló (34156)
Plieur Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34211

Szia!

Tisztázzunk valamit: nem akarok vitázni, se utólag itéletet mondani. Azt kérdeztem Istvántól mi volt a hiavatalos, parancsba foglalt álláspont. És hogyan készítették fel az állományt arra hogy már nem saját területen fognak harcolni.

És pont ha figyelmesen elolvasod a hozzászólásomat rájössz mi is az az árnyalatnyi különbség ....

M.I. Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34210
Szia Éhesló!

Írtad, hogy próbáltad a Humveet és alulmotorizáltnak érezted.
Ez hogy lehet? Elméletileg elég mozgékony kéne legyen, hisz ha jól emlékszem olyan 180 ló körül van és valamivel több mint 3,5 tonna.
Az Ural, Zil 131 sokkal rosszabb lóerő súly aránnyal rendelkezik, mégis elég jól mozog terepen.
M.I. Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34209
Bocs, hogy belepofázok a vitátokba, de sok embernek valóban nagyon furcsa a gondolkodása az oroszok magyarországi viselkedésével kapcsolatban.

Nagyon nem akarnak emlékezni arra, hogy nem a ruszkik kezdték. Mi mentünk oda az ő országukba. A bunyó nem addig tart amíg én vagyok az erősebb, és amikor a másik visszaüt az felháborító gazemberség!
Ki mit főzött, egye meg.
Valóban rengeteg gazemberséget csináltak az orosz katonák (nemzetiségtől függetlenül) de nincs okunk fölháborodni, hisz mi és szövetségeseink kezdtük. Odakint sokkal csúnyább dolgok is történtek, mint amit mi kellett elszenvedjünk.

Rossz lóra tettünk, csúnyán elbuktuk. Nem köpködni kell, hanem tudomásul venni, hogy így jártunk.

Az oroszokkal kapcsolatos évszázados tapasztalatokról pedig annyit, hogy 1848-49-ben nem maguktól jöttek, hanem mai napig kinyalt seggű sógoraink hívták őket. (A ruszkik talán még rendesebbek is voltak mint az osztrákok)
Az első és második vh-ban pedig mi mentünk hozzájuk a stelázsit magunkrarántani.
Plieur Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34208
1944-45
Előzmény: Zicherman Istvan (34205)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34207
Ismét egy zsigeri puffogás.
Még nem hallottam bocsánatkérést tőled a ,,jóindulatért".
Egy sima ,,bocs, tévedtem" beérem.

Majd utána folytatom veled.
Előzmény: Éhesló (34206)
Éhesló Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34206
Bármelyikben.
Előzmény: Zicherman Istvan (34205)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.25 0 0 34205
Már mint melyik időszakban?
Előzmény: Plieur (34204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!