Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Ha már Pattex. A kör alakú medencém szélén, ahol a vízszintes és a függőleges rész hegesztve van, van körben anyagfelesleg, ami alá-mellé beül a kosz. Kézzel szoktam körbeporszívózni, de elég macerás. Gondoltam levágom azt a lebernyget, de eddig nem mertem, hátha funkciója van. A ragasztástól meg a ragasztó ára tántorított el. A Pattex jó lehet ide is? Vagy le is vághatom, nincs jeletősége?
Üdv. Úgy tűnik nem sikerült a ragasztásom a gorilla ragasztószalaggal az ígéret ellenére. Van mód ezek után a víz alatti ragasztásra? Mert már tele van vízzel:)
Felfújható Z spa wifis jakuzzim van Egy app segítségével telefonról is lehet irányítani Azaz lehetne, de a app storeból el tünt Volt már letöltve, letöröltem, de már nem találom El tünk
Ha beírom a keresőbe, pár betü után felajánlja de mikor rákattintok, seeho
Ha tele a medence, akkor én még nem rakok bele klórt. Hideg a víz még, fürdeni sem fürdik senki. Megmérem a vízkeménységet és sósavval megpróbálok vele lejjebb menni. Ez jótékony hatással van a PH-ra is. 6,5 m3 vízhez idén 3 liter 30% sósavat tettem. Persze nem egyszerre, hanem pár nap eltéréssel, folyamatosan mérve a keménységet. Még mindig túl kemény, de a PH már viszonylag stabil, bár hajlamos felkúszni, de ez kezelhető. Én nem tettem bele több sósavat. Ha ez megvan, ekorra már egész kellemes a vízhőmérséklet ekkor teszek bele klórt és algaölőt. A homokszűrő az első nap egész nap ment, utána már csak délután, teljesítménye többszöröse, mint amit a medence kívánna. Így soha nem barnult be a vizem soha. A klórt ráadásul én "érzésre" használom, a víz színe, szaga, tapintása, és a használat intenzitása függvényében. Amire figyelek az PH. Ha a vízkeménység kb jó, akkor nem kell sok PH mínusz a vízhez. Hetente adagolom a megfelelő mennyiségű algaölőt hozzá. Ha vizet kell pótolni, akkor már nem öntök sósavat, hanem ezt teszem hozzá: Steinbach Härtestabilisator flüssig 1 l kaufen bei OBI
Ennyi. Semmi extra. A víz tiszta, nincs klórszaga, a gyerekek nem panaszkodnak, hogy csípné a szemüket.
Elhatároztam magam, az lesz, egyenlőre 2*50 méter gurigát veszek.
A következő a tervem, amelyben cáfolj vagy erősíts meg:
2*50 méter PE cső, átmérő 20 mm, egyenlőre tapasztalatszerzésnek ennyi,
helykihasználás miatt a garázs 3 méter magas teteje lenne az elhelyezési pont, féltető, nem nagy lejtéssel, nyári időben már 12-13 körül süti a nap egész délután (sajnos a fránya medencét nem, és nem tudom máshova tenni, sokat van árnyékon),
mivel nyáron nem használom a fűtési keringetőt, kiszerelem a szivattyút - Grundfos UPS 25-50 - egyenlőre azzal megkergetném a vizet, aztán ha előbb nem is akkor jövő szezonra veszek egyet.Így lesznek tapasztalataim,
keresgettem hozzászólások között ki hogyan oldotta meg a fűtési kör betápját és kivezetését, mivel nem a szűrőkörbe raknám be,
találtam megoldást az Intex 38 mm csappal szerelt szívó és nyomóoldali csatlakozásra, de nekem nem olyan (amúgy a 38 mmes csatlakozót hogyan kell bevágni a fóliába? mondjuk majd csak jövő szezonba tenném meg, és akkor nem lenne bent a körben a szűkítőidom 38ról 32re), valamint ott nem láttam visszacsapót, így a szűrő fele is mehet a víz?,
fűtési kör betápnak gondoltam felhasználni a medence töltőcsonkját, csinálok rá műanyagból egy menetes csatlakozót, onnan már mehet a 32 mm-s PE cső fel a csőkígyókhoz,
DE! hova kössem a kimenő ágat? Vagy csak amikor bekapcsolom ,,lógassam" bele a csövet a medencébe? erre az oldalra amúgy kell egy visszacsapó szelep amit csak a szivattyú tud megnyitni, hogy a rendszer ne ürüljön le, kötési ponttól függetlenül,
vagy gondoltam arra is mivel 32 es csatlakozásom van, hogy ragasztható 32 es PVC csőből és idomból összerakok a medence befújójához egy visszacsapós csatlakozási lehetőséget, amire mindkettőt fixen rá tudok kötni, persze ilyet a fűtés betáp ágára is tehetnék, de egyszerűbbnek találom a menetes csatlakozást, ahogy fentebb írtam
Hirtelen ennyit gondolkodtam, köszi előre is a választ!
A klóron kívül még a sósav, ami hat rá. De az csökkenti a pH-t is, és a keménységet is (túl lágy víz se jó).
Látványosan zöldessé válik a barna víz tőle, de aztán - más vegyületként - újra barnává válik.
Vannak akik a "csodazsákot" ajánlják a befúvókra, ami jobban szűri ezt mint a homok.
Régi (több mint 10 évvel ezelőtti) tapasztalatom:
A kis - kerek - medencémet mindig a kútból töltöttem fel, amitől a víz kekibarna lett. A klór vagy sósav után, a gyakori fürdőzéstől (sok gyerek, kis medencetérfogat) a testről leváló mikroszkopikus anyagok apró, barna pelyhekként barnították a vizet, de az kb. 1 hét alatt a szűréstől kitisztult.
Későbbi - nagyobb - medencémnél ez túl macerássá vált, és a medence falát is, a víz szintjén tartósan barnította (csak tömény sósavval jött le). Ezután áttértem a kb. 10x drágább csapvízre, ami nálunk nem volt vasas. Vegyszereket, időt spóroltam meg vele. Ha a csapvíz kevésbé vasas, lehet, hogy hatékonyabb azzal tölteni.
Fontos(!): ha azt ajánlanák, hogy a rozsdaeltávolításhoz hasonlóan foszforsavval próbálkozz, akkor azt ne tedd! A foszfáttartalom az algáknak a kedvenc szaporodási helye! (belepisilni is épp ezért nem ajánlatos).
(a foszforsav nem lenne mérgező, sőt finom, savanykás, és a kólában is az van)
Megfelel a KPE cső is vagy inkább vegyek PE csövet, mert itt ahol tudok venni csövet, csak KPE van, annak 2 mm a fala, a PE csőnek 1,2 mm. Nyilván az utóbbi is elég, mert nincs nyomás gyakorlatilag a rendszerben ami indokolná a KPE csövet. De ha az akkor meg kell rendelnem, ami majd jövő héten jön.
Azt hiszem, túl finom homokot vettem. Vagy legalábbis egy része túl finom volt. Térkőhomoknak árulták a Praktikerben, csak a szemcseméret maximuma volt ráírva, a minimuma nem, vagy nem találtam meg.
Amikor töltöttem a tartályt, szállt a finom füstszerű homok...
Most visszamostam alaposan, és nézegettem a visszamosott vizet üvegkancsóban, aminek az alján mindig lett egy kevés homok, nem tragikus, de észrevehető. A visszamosás elején tök saras víz jött, utána javult.
Ki kell cserélni szerintetek? Én laikusként úgy láttam, hogy "vegyes" volt a homok, és a nagyobb része inkább a megfelelő (nagyobb) mérettartományban lehetett. Lehetséges, hogy a probléma idővel megoldja magát, azaz a túl finom homokszemek egy nagy részét már ki is mostam, a többit meg idővel kiporszívózom majd a medencéből, és végül rendben lesz? Még arra gondolok, hogy még ha jól is okoskodom, akkor is lehet olyan problémám, hogy így a végén túl kevés homok marad a tartályban. A visszamosás elején elég sok kijött ránézésre.
Légtelenítőt nem tettem bele. A legmagasabb pontján lehetne egy KPE T és lezáró idommal megoldani, ha szükséges. A feltöltését a medence szívócsatlakozáson keresztül, hálózati vízzel végeztem, ezért nem kellett légtelenítő. Ha szivattyúval történik a medencéből a feltöltés akkor biztos, hogy kell egy T idom, aminek egyik ágát egy szintén kapható záróidommal lehet lezárni és megnyitni.