Én a hobbymuvesz.hu a Deka szalvétalakk ragasztot használom, tárgyak, üvegek, fadobozok dekopázsolására. Ezt a fajtát a háztartási sütőben kiégethető így tartósabbá tehetjük a felragasztott felületet! Nem ragad a száradás után, bár én deka átlátszó kiégethető üvegfestékkel szoktam átmenni rajta és úgy szoktam kiégetni a tárgyakat.
Rayher cégnek is van szalvéta ragasztója, de nekik nincs lakkragasztójuk. Náluk külön van a matt ragasztójukhoz vagy matt lakk, vagy fényes lakk.
Normál esetben a decoupage ragasztólakk nevű általános termékek bírják a nedves törlést és a mosogatást, köztük nem ebből a szempontból van lényeges különbség, hanem inkább a kenhetőség-terülés, ráncolás (stb) terén. Az viszont már egyéni, kinek ez, kinek meg a másik jön be.
A textildecoupage már kissé neccesebb téma. Ha csak egy mikulástasakot szeretnél díszíteni, akkor arra az általános ragasztólakk is bőven megfelel, ha használati tárgyat, akkor talán a legjobb termék rá a Pentacolor textildecoupagére ajánlott raglakkja - bár azzal is éppúgy korlátozott lesz a díszíthető tárgyak köre.
Próbálta-e már valaki? Mennyire tartós az eredmény? Mosható? Tudnátok tippeket, ötleteteket, praktikákat mondani nekem ehhez a technikához?
Amúgy melyik a legjobb decoupage lakk szerintetek (nem csak textil lakkra gondolok, hanem úgy általánosságban)?
Van ugyanis régebbi decou alkotásom, ami nagyon szupet lett. Egy rózsás tálcát készítettem, egyszer azon vittem süteményt az anyósoméknak, ő meg vígan elmosogatta meleg vízzel, és semmi baja nem lett. :) Viszont van olyan is, aminek a felülete a mai napig ragadós. :/ A baj csak az, hogy már nem tudom melyik márka volt az a jó lakk. Ez esetben az ember szívesebben megfizeti akár a drágábbat is, ha tudja, hogy minőséget kap érte...
Köszönöm a válaszokat előre is, most pedig böngészek kicsit a hozzászólásaitok közt. :)
:-) pedig most kivételesen elég jól látszik a fóliázott rész, mármint hogy fényes ezüst. de egyébként is akarok új fotókat, csak holnap se fogok tudni a borús ég miatt...
jo reggelt nagyon köszönöm a segitséget, a fehérig biztos voltam de utánna már másképp gondoltam . sajna a szekrényre már nincs elég időm de egy kiss padot összedobok , azt fogom megcsinálni . remélem nem zavarok küldök levelet . köszönöm jános