Keresés

Részletes keresés

Denevér Creative Commons License 2000.05.08 0 0 26
Csak szerettem volna lenni. Aztán győzött a lustaság. /Meg a szervezetlenség. Csak igéret volt, hogy megoldják az átvételt diploma után... (1-2 különvizsgával, de akkor is) /

(V)

ui.: Mondjuk a kedvencem a játék és a minősítő halmazelmélet.

Előzmény: ansi (25)
ansi Creative Commons License 2000.05.08 0 0 25
Te prog matos vagy?
Előzmény: Denevér (24)
Denevér Creative Commons License 2000.05.07 0 0 24
meg utáltani = + tudja utáltatni

Bocsi, de épp ilyen kisaranyoson probálok kiigazodni, és ha elkerülhetetlen akkor még egy kicsit belerondítani.
(V)

Amugy SziF - info. Majdnem kivágtak C-ből kétszer is! Naná, hogy most abból élek... :D méghozzá panaszkodás mentesen.

Előzmény: Denevér (23)
Denevér Creative Commons License 2000.05.07 0 0 23
dankelo,
Vannak egyszerű dolgok... Némelyek annyira gépközeliek, hogy csak türelem kell, meg 1-2000 oldal elolvasásához kedv. Nem is beszélve mikor mások (csak ugy odahányt(=dokumentálatlan)) kódját kell méretre szabni. Nem kell hozzá komoly matematika, de meg utáltani hamar bárkivel a programozást.
(V)
Előzmény: dankelo (21)
hmm Creative Commons License 2000.05.07 0 0 22
1.) Szerintem ha en jo programozo vagyok, akkor az nem azert van, lesz mert a prog mat szakra jartam.
Szerintem ez minden szakmára igaz.
Egy jó festő sem attól jó festő, hogy képzőművészetire járt.

Más: Nincsenek neked véletlenül gondjaid a matek viszgáiddal? Megvan mind?

Előzmény: ansi (20)
ansi Creative Commons License 2000.05.07 0 0 20
Koszonettel vettem az eddigi hozzaszolasokat.

- Milyen lehet a levelezo szak? mert dolgoznom kene,

- A kovetkezo velemenyem lenne:

1.) Szerintem ha en jo programozo vagyok, akkor az nem azert van, lesz mert a prog mat szakra jartam.

2.) En jo programozonak tartom magam, (C,C++, Java, Pascal, xBase, HTML, script's, Sql, stb.) ezeket kurva jol hasznalom is, viszont nem azert mert itt a 2 ev alatt megtanultam.

3.) Fentartom a velemenyem miszerint nem kell ennyi matematikat tanulni (statisztikat emlitette v.ki) ahoz, hogy meg jobb programozo legyek, ugyanis nagyon sok PROGRAMOZAST akarnek meg tanulni

Kerdezem ismet mi a helyzet a Műszaki egyetemek műszaki informatika szakán? (BME,ME, VE)

Udv.

_LaJoS_ Creative Commons License 2000.05.05 0 0 19
nemtom, olyanra még nem jártam (és már nem is fogok...)
Előzmény: ansi (16)
_LaJoS_ Creative Commons License 2000.05.05 0 0 18
ansi:
Szerintetek, miert nem lehet egy programozo matek szakon normalis programozast is tanulni?
Az olyan, mint a hiperbolikus programozás?

Miert kell 3 even at tomeny folosleges matekkal tomni a fejunket?
Mit gondoltál, amikor programozó/programtervező matematikusnak jelentkeztél? Netán azt, hogy a magyar helyesírást és a középkor történelmét fogod tanulni?

Miert kell utanna meg (programtervezo matematika) meg tobb matekot tanulni?
Az a matek nagyon sok összefüggést világít meg. Főleg a statisztikára (mert abból nagyon erős az Intézet tanárgárdája) és logikára épül (szegény megboldogult Dragálin Professzor Úrnak köszönhetően). Szerintem nagyon kell!

Miert tanulunk ADA-t java helyett?
Amit Te még nem tud(hat?)sz: prog2 gyak = Java, prog2 előadáson van bőven Java, egyébként meg véleményem szerint az Ada az informatika történetének egyik legfontosabb programozási nyelve.

Mit csinaljak
Programozzál napi sok órát (most még C-ben!), álmodból felkeltve is tudd az info2-t (bocs, adatszerkezetek és algoritmusok), és ha ott ZH-t írsz, ne pszeudokódot írj, hanem C-t! A programozás gyakorlatok nem arra valók, hogy ott ülve majdcsak megtanulok programozni (bár ezt már Te is biztos észrevetted...)! Ott a típusfeladatok, az irány megmutatása megy, de az úton Neked kell végigmenni! 20-ához jó szerencsét! (na meg tudást!)

Összefoglalva:
Ez egyetem, nem középiskola. Itt semmit nem rágnak a szádba, sem most, sem pedig a jövőben. Micimackóval majdnem teljesen egyetértek, Picinek és a többieknek az a célja, hogy ha meg kell tanulnod egy új nyelvet, akkor kézbeveszed a nyelvleírást, két nap-egy hét-egy hónap (nem kívánt törlendő) leteszed, és tudsz azon a nyelven programokat írni, mert most ismerted meg a szintaktikáját, programozni meg úgyis fejben kell (ez az, amiben nem értünk egyet Micimackóval). Százezer sor megírásával kódolni megtanulsz, de programozni fejben kell! Ezért van papíron a beugró + a gyakZHk is.

Zmac Creative Commons License 2000.05.05 0 0 17
(Bocs ezt nem tudom, én Híradástechnika szakon végeztem. :-/ Azért persze a társaság nagy részéből programozó lett.)
Előzmény: ansi (16)
ansi Creative Commons License 2000.05.05 0 0 16
Na szoval milyen a BME, ME, VE egyetemi muszaki info szak a prog mathoz kepest

ansi

mucus Creative Commons License 2000.05.05 0 0 15
Kiváncsi vagyok, mennyire fog tetszeni a programozáselmélet...:-)
Előzmény: ansi (14)
ansi Creative Commons License 2000.05.05 0 0 14
Koszonom a hozzaszolasokat!

Azt gondolom, hogy marpedig ma egy programozonak nem kell ekkora menny. matematika, kell viszont programozaselmelet, - gyakorlat, konvertalhato programozasi szakertelem, stb.

Ugy latom szinte csak KLTE szimpatizansok szoltak be a topicomba..

Mi a velemenyetek egy. muszaki info szakrol?

BME,ME,VE

Udv. ansi

Előzmény: mucus (12)
Zmac Creative Commons License 2000.05.05 0 0 13
Én ugyan egy kicsit mást tanultam, (BME villamosmérnöki kar) de csak megerősíteni tudom néhány előttem szóló véleményét.

Mi az első két évben elvileg alapozó tárgyakat tanultunk, utána szaktárgyakat. Szerencsére igazából nem volt ilyen durva a felosztás, de kétségkívül harmadévben kezdődött a szaktárgyak alaposabb oktatása, túlsúlyba kerülése az elméletiekkel szemben. Dolgoztam programozóként és szervizmérnökként is. Ezek után úgy érzem, hogy a legjobb lett volna, ha az első négy évben szinte kizárólag alapozó, elméleti tárgyaink lettek volna.

Ha az ember dolgozni kezd, az első néhány hónap úgyis arra megy el hogy megtanulja, ott pontosan mit és hogyan kell csinálni. Ehhez pedig a szilárd elméleti alap a leghasznosabb. Az egyetem legfőbb feladata szerintem, hogy megtanítson gondolkodni, az eszedet használni, és az adott szakmához szélekörű elméleti háttérismeretet adjon, bizonyos gondolkodási mechanizmusokat, pályákat kialakítson. (Lásd: algoritmusok)

Ha naprakész dolgokat tanulsz, lehet hogy elavul a tudásod mire a diplomádat megkapod. Ha megtanulod az eszedet használni, az életed végéig hasznos lesz!

mucus Creative Commons License 2000.05.05 0 0 12
Én is ide járok a KLTE-re, végzős vagyok PM szakon. Az programozó oktatásról
annyit, hogy pont a minap hallottam, hogy itt a legjobb. Ugyanis az ELTE-n ennél
jóval több matekot adnak (és mellesleg meg lehet nézni a programozás tematiká-
jukat a neten, nekik még van gyakorlat ADA-ból!). A JATE-ról állitólag a képfeldol-
gozás megy nagyon.
Erről ennyit.
Egyébként a legjobban hasznositható tudást Pici anyagaiból vehettem.
cs_geza Creative Commons License 2000.05.05 0 0 11
Igy ahogy mondod! Sot, valahol kicsit fanatikusnak, elhivatottnak is kell lennie (nem mondom, egy jo programozonak is) ahhoz hogy ezeket nagyjabol naprakeszen, megis atlathatoan oktassak. Egyebkent nem igazan az uj dolgok oktatasan volt a hangsuly (neha azon _is_) hanem azon, hogy ha valamit keresel, hol es hogyan keresd es talald meg. Osszefuggesek, kapcsolatok, trendek, filozofiak felvazolasa. Ezek utan kinek mihez fulik a foga, tanulhat az adatb. eloadasok alapjan adatb. temaban barmit, a prog. eloadasok utan tetszoleges programnyelveket, stb. Megadjak alapnak a pascalt es a C-t (gyakorlatok), a tobbihez pedig segitenek az utat megtalalni. Volt olyan csoporttarsam, aki orommel esett neki a PROLOG-nak, annyira megtetszett neki, pont a J.P. eloadasok alapjan.
Az utkereses segitese igaz _nehany_ matek tantargyra is, foleg 4.-5. evben, vagy a szakiranyok kivalasztasakor. Szerencsere most mar sokkal tobb valasztasi lehetoseg van (aki eljut odaig) mint anno mikor en jartam oda, bar akkor is talaltam olyat, ami erdekel. (igaz azota se hasznaltam tul sokat...:) )
Micimackó Creative Commons License 2000.05.05 0 0 10
Szerintem jelenleg az egyik legnehezebb helyzetben azok az oktatók vannak akik számítástechnikust/informatikust/programtervezőt/programozót stb. képeznek. Egy olyan iparág számára szakembert nevelni amelyik ilyen tempóban fejlődik és változik nem könnyű dolog. Ilyesmiben nekem nincs tapasztalatom, de gondolom egy tisztességesen átgondolt, struktúrált előadássorozatot megtervezni, megírni, példákkal, gyakorlati anyagokkal (ellenőrzött, tesztelt) kiegészíteni, majd erre az előadássorozatra felkészülni szerintem komolyabb téma esetén legalább egy év. Ha ehhez még jegyzeteket is akar az okító készíteni, és azt ki is akarja adatni, hogy valami maradjon a diákjainak a könyvespolcon, az biztos újabb fél vagy egy év. Tehát megjelenik egy új fejlesztési módszer, tervezési módszertan stb. és a leggyorsabban váltó intézménynek is bele telik 2-3 évbe mire fel tud készülni arra, hogy felvetethesse diákjaival a tárgyat. Ehhez add hozzá hogy milyen áron juthat fejlesztő eszközökhöz az intézmény, és hogy milyen költségkerettel dolgozhatnak.

A számítástechnika fejlődési tempójából adódóan pedig egy első évfolyamon tanuló egyetemista srác által elsajátított korszerű anyag is elavulttá válhat diplomaosztásra...

Persze mindezek ellenére aki felvállalja azt, hogy számítástechnikai szakembert oktat annak illik ezekkel a kihívásokkal szembenéznie...

Előzmény: cs_geza (9)
cs_geza Creative Commons License 2000.05.05 0 0 9
OFF:
Kosz az iskolapadrol...:)))))))
ON:
Egyebkent az eset a kovetkezo volt (en is csak hallottam) : programozokat kerestek hirdetesben, es megjegyzesben oda vala irva, hogy debreceniek lehetoleg ne. Na erre poccentek be a tanarok elukon Picivel, ekkor ujitottak a tananyagon, kirugdostak az evfolyamok felet, stb. Azota szinvonalasabb az oktatas.
Előzmény: Micimackó (8)
Micimackó Creative Commons License 2000.05.05 0 0 8
Kösz. Ezek szerint csak ragadt rám valami...:-))
Előzmény: cs_geza (7)
cs_geza Creative Commons License 2000.05.05 0 0 7
100%osan egyetertek tanult Medve kollegam velemenyevel (csak en nem tudom magam ilyen szepen kifejezni)! :))))
Előzmény: Micimackó (6)
Micimackó Creative Commons License 2000.05.05 0 0 6
My dear ansi !

Szerintem ahová te jársz ott lehet normális programozást tanulni, sőt tulajdonképpen bárhol lehet, csak szorgalom, akaraterő és némi tehetség kell hozzá. Egyébiránt én egy "fizetős 3 éves fejtágítós felsőfokú programozói"-ra jártam a KLTE szervezésében, és többek között az elöttem szóló által említett Juhász Pici is tanított. Amiket tőle tanultunk - mégpedig Pascal nyelven -, ma is vissza-vissza köszön a munkámban és - noha nem Pascalt használok - ma is tudom alkalmazni azokat az ismereteket. Majdnem mindegy hogy mi az az egy-két konkrét programnyelv amit megtanítanak, hiszen ha tisztességesen megtanulod őket, bármely más nyelvet képes leszel önállóan elsajátítani. És a lényeg ezen a téren ez. Az erős matek képzés pedig nem hátrány, bár biztos nem egy leányálom, de hát azért a programozó matematikus címért meg kell szenvedni. Egyébként a gondolkodásmód és a problémamegoldó képesség fejlesztésében van sok haszna a mateknak.

Programozni igazán csak rengeteg program megírásával és rengeteg monitor előtt görnyedéssel lehet megtanulni. Az első néhány százezer programsor után már egész jól fog menni ... :-) Hajrá !!!

Előzmény: ansi (-)
cs_geza Creative Commons License 2000.05.04 0 0 5
Nini, meg egy PTMes!!! :))) En '96ban pottyantam ki az egyetemrol a ptmes papirdarabbal! :)
Előzmény: hohesc (2)
ujraitt Creative Commons License 2000.05.04 0 0 4
az meg mind semmi. es mit lehet tanitani 5 evig pl. politologian?
cs_geza Creative Commons License 2000.05.04 0 0 3
Hmmmm..... En is ott vegeztem. Nem artanak azok a matek alapok, amiket tanitanak, bar alairom, fele diploma utan felejtheto. Az oktatas nem elegge gyakorlati, az hogy most java-t, c-t, ada-t, pascal-t, vagy assembly-t tanulsz, igazabol csaknem mindegy, ha affinitasod van hozza, ugyis azt tanulod meg magadtol, amelyikaet akarod, az elmeleti hatteret, ideologiakat pedig mar tudnod kellene.....
Azert azt se felejtsd el, hogy programozo _matematikus_ kepzesben veszel reszt es nem egy kozepfoku programozoi vagy egy 2 eves fizetos fejtagitos programozoi felsofokun.
Ja, anno en meg tanultam FORTRAN-t, COBOL-t is, no es PASCAL-t nyomtak nagyon. Az utanunk 2-3 evvel jovo evfolyamok mar kevesebb kovuletet kaptak, kicsit modernizaltak a tudasanyagot.
Ennek ellenere a mai napig C/C++ programozassal keresem a betevot....Ja es neha az a sok matek is segitett (igaz nem tul gyakran).
Huzz bele es remenykedj, hogy Juhasz Pici nem jon ra, ki is vagy!!! :)))))))
hohesc Creative Commons License 2000.05.04 0 0 2
Kedves ANSI,
94 ben diplomaztam a KLTE-n ProgTervMat-on..
Nekem is teletomtek a fejem matekkal...de nem
bantam meg....ezert vagyok Program Tervezo,
nem pedig java kodot foso programozo szakmunkas...
ADA-t is tanultam ... aztan rajottem, hogy az
oracle PL/SQL nem mas mint egy ADA .... nem tudhatod hogy mikor minek veszed hasznat kesobb...
Szoval semmi elkeseredes...kesobb jobb lesz.
Előzmény: ansi (-)
ansi Creative Commons License 2000.05.04 0 0 1
Ismerem, es te?
Előzmény: csite (0)
csite Creative Commons License 2000.05.04 0 0 0
a 0-val való osztást ismered?
ansi Creative Commons License 2000.05.04 0 0 topiknyitó
Szerintetek, miert nem lehet egy programozo matek szakon normalis programozast is tanulni?

- Miert kell 3 even at tomeny folosleges matekkal tomni a fejunket?

- Miert kell utanna meg (programtervezo matematika) meg tobb matekot tanulni?

- Miert tanulunk ADA-t java helyett?

- Mit csinaljak

2-os vagyok

udv: ansi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!