gondoltam megosztom veletek hogy sikerült megoldást találni az idővel tönkremenő kuplung munkahenger javítására.
Az a tapasztalat, hogy néhány év múlva a munkahenger jeladó része kikopik s egy idő után már nem lehetséges az alapbeállítás elvégzése.
Egy darabig még lehet találni olyan beállítási pontot ahol a munkahenger még működik de előbb vagy utóbb végleg tönkremegy.
Az esetek 90% - ban a munkahengernek mechanikusan semmi baja, hanem a munkahenger végén lévő jeladó, amely történetesen egy potencióméter romlik el.
Az ellenállás réteget a fém érintkező lekoptatja s onnantól kezdve az nem tud stabil jelet szolgáltatni a computer - nek.
Sajnos úgy néz ki hogy a munkahenger gyártását leállították s már csak a meglévő, többnyire külföldi készletekből lehet vásárolni amíg az teljesen ki nem fogy.
Az ár folyamatosan emelkedik, jelenleg kb. 380Eur azaz kb. 110 - 120kHuf az ára, s ez idővel csak több lesz.
Ahogy említettem, elsősorban a jeladó megy tönkre de ez külön nem vásárolható.
A problémát már többen felismerték, többek között az egyik német 3L tulajdonos vállalkozó kedvű és kísérletező srác is aki már talált egy megoldást.
A jeladót kiváltotta egy hall sensorral.
Felvettem a sráccal a kapcsolatot és időközben magam is elvégeztem a módosítást a saját autómon.
- alapbeállítás lefutott teljesen problémamentesen
- az a tapasztalat hogy az autó sokkal finomabban vált mint az előtt
- némi javulás érzékelhető a gyorsulásban mert a sebességváltással együttjáró kuplungolás gyorsabb lett
- a hall sensorra a gyártó az adatlap alapján egy millió kapcsolást garantál, míg ez az eredeti potis megoldással csak százezer volt
Az átalakításhoz szükség van a szenzorra, egy köztes adapter tengelyre és egy VW / Hirschmann adapter kábelre ha nem akarjuk módosítani az eredeti kábelköteget, elektromos csatlakozást.
Ezzel a hall sensorral 1:1 - ben ki lehet váltani az eredeti jeladót és a tönkrement kupplung munkahengerbe újra életet lehet lehelni.
A karakterisztikája szinte megegyezik az eredetivel, 60 fok elfordulás 0,5 -- 4,5V /lineáris.
Annyi a probléma vele hogy kereskedelmi forgalomban nem kapható, de az említett srác talált rá beszerzési forrást.
Limitált mennyiségben megvásárolható nála, de kérésre az átalakítást is vállalja.
Ha érdekel valakit, jelezze, s szívesen megosztom az elérhetőségét.
Addig is itt van néhány kép az én átalakításomról.
Aksim jó generátorom most lett felujitva most következő jelenség nem birom nyitni se zárni elforditom a kulcsot es semmi csak a roasztó villog (elakadásjelző) mert a sziréna le van kötve 😡😡😡😡😠😠😠
Sziasztok segitséget szeretnék kérni lupo 1.7 SDI reggel mikor pára van inditás után pár percel abs légzsák kigyuladd halványodik a músszerfal generátorrol megy az autó utána leálítom és nem indul valami leszivja az aksit de csak reggel mikor párás az egész autó ha delután vagy nap közben megyek vele semmi. ien probléma nincs vele. valaki esetleg tapasztalt hasonlót vagy ha van valami tipje azt nagyon megköszönném.
A hiba a következő: a motor hidegen-melegen szépen indul, nem füstöl. 313.000km van benne, minden eredeti, gyári.2001-es. Az autó néha azt csinálja, hogy hirtelen meglődözik, mint ha nagy gázt adnék, de aztán minden ok. Ma reggel hirtelen megemelkedett az alapjárat kb. 1200-ra. A VCDS azt írta ki, hogy a 2. henger PD eleme "beminuszol". Fogyasztás egy kicsit megnövekedett kb. 4-5 decivel.
Lehet, hogy PD elem hibás? Egy tömítés csere megoldaná a problémát?
Van e értelme bontottat venni, esetleg felújítani?
Hali, Nekem is rangatott a valto, de foleg mikor nagyobb sebessegbol kellett visszakapcsolnia. az oka az volt, hogy a valtoban megadta magat egy csapagy. Vegeredmeny az lett, hogy kb 1000km utan a valto hazat is kilyukasztotta a valto fogaskereke.... szerencsere a valtoban a fogaskerekek nem serultek, csak a valto hazat kellett hegeszteni es a csapagyat cserelni
Par honap szereles utan most lett osszerakva es szepen mukodik!
Sziasztok kedves fórumozók..Idegbajt kapok már a Lupotól lassan . Leírom a teljes hibafolyamatot..Vettük egy éve kb minden szuper nyomástartó gömb cserélve..kiválóan vált..kb 500 km megtétele után a hidraulika olajtartályból kupakon keresztül olajat nyomott ki lejtőn állt..gondoktuk bizti sok volt benne! Hibátlanul működött továbra is! Nemsokára turbó geometria pucolás stb minden király ment mint az állat!Lettetem garázsba másnap indulás simán viszont váltásnál ránt!Nem szórja a sebességet, minden más ok de ránt sebességek között!Voltunk Doninál váltókulissza hiba miatt nem tudott beállítást csinálni mert az rossz!!!Kicseréltül beállítás ok már és még mindig vág a váltások között!! Szerintek mi lehet a baj!Kuplung mintha kicsit mozdulna mikor berakja 1esbe.Ötleteket szívesen fogadok..mert már ott tartok felgyújtom!! Köszi előre is!
Nemrég vettünk egy Lupo-t. 1999 évjárat, 1.2 TDI. 2005-ig már elolvastam a fórumot, sok a hasznos információ.
Azt terveztem, hogy elviszem Doni-hoz egy alapos átvizsgálásra.
A gond az, hogy pillanatnyilag nem indul el. Az önindító forgatja a motort, de nem indul. Az izzítás kijelző nem gyullad ki, és azt tapasztaltam, hogy ha az nem gyullad ki, akkor nem is fog elindulni.
Először azt csinálta, hogy egyszer csak menet közben leállt. Ekkor a motor teljesen meleg volt, már kb. egy órája mentünk vele. Újraindítási kísérletre nem indult egyből (és nem is gyulladt ki az izzításjelző) de harmadik kísérletre az izzításjelző kigyulladt, és el is indult.
A hiba kb. egy hétig nem jelentkezett, nem állt le, könnyen indult.
Következő leállás az indulás után kb. 1 km-el történt, de indítási kísérletre egyből beindult.
A hiba néhány napig ismét nem jelentkezett, ennek ellenére a fórum olvasgatásának következtében kicseréltem a féklámpa kapcsolót.
Következő alkalommal kb. 500 m-t tettem meg a leállásig, utána elég sokáig nem akart elindulni. Nyomkodtam a féket, mozgattam a váltót, és egyszer csak elindult (kb. 15-20 próbálkozás után).
Legutolsó alkalommal a motor beindulását követően kb. 5 másodpercen belül leállt. 3-4 indítási kísérlet után ismét beindult, majd pár másodperc múlva ismét leállt. Na azóta nem indul, izzításjelző nem gyullad ki.
A hidraulikaszivattyú, nyomástároló jó lehet, öt nap állás után ajtónyitást követően kb. 10 másodpercig működteti a szivattyút.
A hidraulikaolajat nemrég cserélték benne, az előírt VW olaj került bele (csomagtartóba van a megmaradt olaj).
Állítólag váltóbeállítás is volt rajta tavasszal, amikor működött, nagyon szépen kapcsolgatta a sebességeket.
Nem tudom, hogy van e bármilyen összefüggés, de a turbó nem működik. A vákuumcsövek tele voltak lerakódással, így nem is tudta mozgatni a turbó geometria szabályzóját. Miután kitisztítottam a csöveket, már mozog a szabályzó vákuum henger, de a turbó hatása továbbra sem érződik. Sajnos eddig jutottam.
Ha valakinek van ötlete, előre is köszönöm a segítséget.
Egy ideje agyalok azon, hogy be kéne újítanom egy Lupo-t. Újságkihordáshoz kellene,
ami napi: - 100+ megállást jelent,
- majdnem a megállások számával megegyező ajtó nyitást-csukást jelent,
- nagyon sok forgolódást, megfordulást, kormánytekergetést igényel,
- többnyire 1-es, 2-es, 3-as fokozatot használom.
Szóval kapna rendesen az autó.
Azért gondoltam erre, mert kicsi a mérete (könnyű forgolódni az utcákban), alacsony a fogyasztása, és német (ami nekem annyit jelent, hogy megbízható). Már 3 napja olvasom a fórumot, napjainktól 2012-ig visszamenőleg elolvastam minden kommentet, de megfelelő választ nem kaptam arra, hogy jó lenne-e ez az autó nekem dolgozni, vagy nem. Nos, akkor most megkérdezném azokat, akik próbálták, vagy most is végeznek hasonló munkát Lupo-val, hogy ajánlják-e vagy nem ezt az autót nékem. Előre is köszönöm válaszaitokat.
Én felhívtam őket, látatlanba "munkahenger hiba....de minden más is lehet", mivel békéscsabai vagyok, először az itteni szerelővel értekezek, aztán majd meglátjuk mi lesz.
Allitani kell sajnos a kuplungot ne sokaig varj ezen a heten vidd el a szerelohoz amit megadtam linket meg 3napja leirt linkre is rakatinthatsz es ha sokaig varsz tonkre megy a mkuplung,valto
Eléggé bután fogom leírni az autóval kapcsolatos problémáim, mert nem értek hozzá, ezért előre is elnézést! Szóval: Nekem is lett egy automata 1,2 3L TDI Lupóm. Nagyon szeretem a kocsit, mert amikor megy, akkor jó. De... Kb fél éve, fél óra autópályázás után egy start-stop után elkezdett rángatni, aztán nem vette a sebességeket, aztán már nem működött a start-stop sem. Aztán már a motor sem indult. Azóta folyamatosan (már a sokadik), szerelőnél van és nem sikerül rájönni a problémára. Már nem ír hibakódot(szóval elvileg minden problémát kijavítottak), és minden számítógép, illetve elektronika működik, azonban a kocsi mégsem indul be annak ellenére, hogy jó a motor, mert azt hiszi a gép, hogy az indításkori sebessége 90km/h és 5-ösben van.
Esetleg van valakinek valami ötlete, tapasztalata ilyen problémával kapcsolatban? Köszönöm!
Közben, hogy válaszoljak a saját kérdésemre. Kiderült, hogy miért kezdett el villogni az izzítás jelző menet közben. Olvasgattam, hogy a féklámpa kapcsoló hibája miatt is lehetséges, és utólag észrevettem, hogy a féklámpa valóban nem okés, mert ha a világítás fel van kapcsolva, akkor nem látszik, ha nyomom a féket. De, ha nincs, akkor meg minden ok, így egyértelmű volt, hogy nem az izzók a ludasok. A 3 ezer forintos összeg miatt gondoltam megpróbálom, és kicseréltem. (a fékpedál tövénél van, a burkolatot két csavar rögzíti). De semmit nem változott, így végül elvittem diagnosztikára, ahol mégis csak a féklámpát írta ki. Szégyelltem magam rendesen. :)) Kiderült, hogy egy apróság az egész. Ugyanis a hibajelenség előtt cseréltem féklámpaizzót, de a dupla izzós helyett simát raktam bele, nem tudom, hogy sikerült, mert elvileg nem megy bele, de sikerült. Kicserélve, probléma megszűnt. :-)
Sziasztok. Vcds-sel tudja valaki hogyan kell alapbeállítást csinálni. Meg hol lehet beállítani,hogy lássam a kuplung alapfeszültségét miközben állítom? Köszi
Most indul, de az izzítás jelző elkezdett villogni menet közben. De miért? Tuti összefüggésben van azzal, hogy kivettem az aksit töltésnél. De mégsem értem. Valaki?
Nah, még sincs minden teljesen rendben. Most meg olyat csinál, hogy nem akar elindulni, ha a váltó Parkoló állásban van. Üresbe kell rakjam előtte, és csak utána indíthatom. ???
Én sajna nem értek hozzá. Boltba bevittem az egész akksit, rádugták, elkezdi 10A-t vesz fel, tölteni kell. Mondom oké, mintha érteném. Töltő megvéve (Henry YH-BCP1212 12V 12A) , most kb 7-8 órát rajta hagyom (ennyit javasoltak), aztán meglátom, hogy tényleg csak ennyi...remélem. Szegény Lupit nagyon leszidtam, ilyet még nem csinált, mindig pöcre indult. Igaz csak pár hónapja van meg, de ha ilyenek lesznek a téli időszakok, akkor nem fogok örülni. Másnak is vannak hasonló tapasztalatai?
Nah, ma összetojta magát. Egy hetet állt ez igaz, de annyira hideg azért nem volt, hogy az akksi (2,5 éves, mondjuk ez nem számít) feladja. Először még indítózott, aztán vége. Műszerfalon kivillant az Abs, majd többszörös próbálkozás után már az akksi is. Jah, amúgy meg akárhányszor próbáltam úgy villogott minden mint egy stroboszkóp! Ez mitől? A műszerfal világítás is kikapcsolt, de a lámpák még működnek. Van benne riasztó, létezik, hogy az szívta le az akksit? Ha egyáltalán az a baja. Egy hete még semmi baja nem volt. Valaki?
Közepes gyorsításnál kb. 50-60km/h-nál vibrációt érzek a gázpedálön és a kormányon, az utasok ezt nem érzékelik, mert annyira gyenge rezgés, remegés, vibrálás.
Nagyobb sebességnél is néha érezhető, de ezt nem tudom pontosan meghatározni.
Szia!nekem is lupom van,és több probléma is van vele sajnos,pedig nagyon szeretem.Nem ismerek errefelé szerelőt,megadnád az elérhetőségét a budaörsinek?előre is köszönöm!
Segìtségre lenne szükségem.. 1éve nàlunk van egy 1.2Tdi 3L
Eddig hibàtlanul működött nemrég a turbó geometriàt àllìtó rudazat megszorult. Ki lett pucolva most jó,de előjött egy új hiba és sehogy sem boldogolunk vele..
Gàzolajszűrőt cseréltünk felöntöttük, pöcc röff, de miutàn elindul, megy egy darabig és lelevegősödik! Újból felönt megint megy és ismét leàll!! Hirtelen gázadàsnàl betorpan!Valakinek ötlete?? Köszi
Sopron, vagy környékén, de Pestnél azért közelebb, van olyan szerelő akihez érdemes vinni, aki akár még a váltó alapbeállítást is képes megcsinálni, vagy csak a DONI? :-)
Sajnos nem, azt mondták, hogy a kormányoszlop, ami egyben van az elektromos szervoval cserélni kell. Ők csak gyári alkatrészt használnak ami 6 számjegyű. Na.. ezt nem.
De találtam akatrészt+szerelőt aki épp csinálja az autót, budaőrsön. A srác Lupo mániás. :-)
Most vásároltam egy kis 1.0 benzines 99es 3 ajtós lupot.
Pár kérdésben segíthetnétek.
-Váltó a rükit és az 5. et nehezen veszi. nagyon erősen ki kell csapni oldalra. Illetve 1es be teszem beveszi, megy de a rúd visszaugrik mint ha üresbe lenne majdnem hogy csak. Itt lehet állítani vagy cserélni, ha igen mit és hol érdemes megvenni?
- Motorháztetőbe van e valakinek burkolat. elég hangos így a motor. ciripel :).
- Nem computeres. De több autómnál át lehetett alakítani a bajuszkapcsoló és a z óra cseréjével. Itt is működik a dolog? ha igen van valakinek eladó?
- Néztem a rádió alatti fiókba lehet tenni pohár tartókat. esetleg valakinek eladó?
-nincs benne központi meg elektromos ablak. Érdemes e beledobni, bontottatkból? ha igen van valakinek eladó? :)
Ma megint próbálgattam. A "Scanmaster-ELM v2.1"-es nevű programmal, immár tableten, amin teljes értékű Windows 8.1-es van. De sajna ezzel sem sikerült műköésre bírnom, peig, ezzel mintha már majdnem sikerült volna. A led színe továbbra is piros, és csatlakozni nem sikerült. A bluetooth-os párosítás megint sikerült, szóval azzal nincs gond. Felismeri mint OBD2-es ELM327-es. Kezdem azt hinni, hogy nem fog összejönni. :(
Szia. Még nem. Elment egyelőre a kedvem. Három progit töltöttem le. A Dashcommand-et, az OBD Car Doctor-t, és a Torque-t. Az ingyeneseket természetesen (lehet ez a gond? Kétlem.) De egyikkel sem sikerült kapcsolatot teremtenem. Zöldnek kéne lennie a lednek, ez is tuti. Nyilván erősen az a gyanúm, hogy a Lupo-val nem kompatibilis. Ennek, én hülye, nem is néztem jobban utána, csak felszínesen, de nem találtam erre vonatkozó infót a neten, ezért is kérdem. Neked is ez az ELM327 mini Bluetooth-os van? Videót a youtube-on találtam. Igaz, az vezetékes, más fajta, és laptopra kötötte rá, én meg csak telón próbáltam, jah, és az nem is 3L-es Lupika volt....túl sok a "ha".
ha a váltórobotnál az alsó potmétert megkocogtatom azonnal kapcsolja a hátramenetet. Gömb,szivattyú volt cserélve, váltó felújítva ,beállítva.Az utolsó beállítás óta 10 000km ment.
Szerintem mind a kettőtöknek kellene egy ismételt váltóbeállítás + nyomástartó gömb cseréje. 30 000 km után amúgy is mindig szükség van rá. Illetve a hidegindítós, búgóhangos történet is hasonló esetben szokott történni. Fontos, hogy a típus szakértőjéhez vigyétek az autót minden esetben.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni,1998-as Lupo automata 1.2 TDI van.. A szerelőnek sajnos már nincs több ötlete az autó hibájának javításához. A gond az indítással van. Melegben az autó indul pöcc-röff, viszont ha 10 fok alá megy a hőmérséklet vagy 2 napot áll a kocsi akkor csak többszöri indítással indul.(az akkumulátor rendben van) Meg kell várnom míg bugó hangot ad.... Ötlet? Köszönöm szépen!
Féléve vettem egy 3l lupot Pákozdról akkor nem volt benne hátramenet várnom kellett rá míg a Doniék megszerelik váltót beállítják.Azóta nem mentem vele 30 000km de most újra nincs hátra menet eleinte csak akkor amikor meleg volt vagyis reggel első indításnál volt hátra menet majd miután bemelegedett nem volt mi lehet a gond. Most csak úgy veszi ha üresbe felpörgetem és kapcsolom a hátra menetet akkor beveszi. A váltó egyébként csendes és minden más sebességet rángatás mentesen kapcsol.Mikor megvettem előtte volt váltó felújításon Doninál meg van a számla és még nincs egy éve se. Mi lehet a gond? Ja és hogy kell az órán az időt beállítani?