Erre lehet azt mondani tégy belátásod szerint, bármelyik eredményes lesz.
muhar az télen elszárad és ritika fűben, magról kelve, májusban indul újra. Ha most megnézed és zöldül akkor nem muhar, de ha indás és májusba az indák zöldülnek, tovább nőnek az meg a csillagpázsit lesz.
A képen angolperje van. Az egyenetlen eloszlásból arra lehet következtetni, hogy a helyszínen lévő őshonos angolperjéről van szó, aminek a magja valahogy bekerült a gyepbe, esetleg a korábbi gyeptörésből származik mint gyepalkotó. A második képen ha jól látom járda mellett van a legtöbb. Ez jellemző az agolperjére, mert alapvetően a taposott helyeket szereti, ott szaporodik el. Ott lehetett több magot érlelő tő is korábban.
Most vagy gyomláld ki vagy gyomirtózd ki amíg a többi még nem zöldül ki. Pár év alatt magától is kiritkul, de ne használj egyelőre késes szellőztetőt, mert a gyökérmetszéstől tovább él, és a talajból felbolygatja az elfekvő magokat is. Egyébként ha 4 centi körül nyírod, azt a régi fajták nem bírják.
Ha körülnézel a környéken akkor valőszínűleg látni fogsz hasonló zöld fűcsomókat már, ezeknek a testvéreit.
Köszönöm! Az NPK és a pétisó nyitva van, a Yara nem, akkor inkább tegyem el azt későbbre, igaz?
Nem tudom, hogy muhar-e, szeptemberben inkább csak amolyan csillagkapás felülvetés volt. Most még nem voltam kint, de ha jól emlékszem - tettem be anno képeket is, majd megkeresem - olyan valamik voltak/vannak, mint amit DobraP is csatolt pár hozzászólással lejjebb...
Szürke hópenész. az olvadó hó után jön elő. Nem viszi ki a füvet csak csúnya, és ilyenkor már nem hat ellene semmi. A trifender lehet hogy hat de azt a téli felkészítés környékén kellene megkapni és nem biztos hogy tavasszal, télvégén még hat is. Amikor megszárítja a nap akkor gereblyézd össze a maradványokat és tüntesd el valahovő. Ennek ellenére azéret a talajod fertőzött marad. ABD javasolt november elején.
Az NPK és a pétisó kombináció jó együtt. A Yara önmagában is elég. Én ezt nem használom, mert minek.
A hatástartamuk a gyep zöldszín tartásában mérhető. amikor sárgászöld lesz a gyeped, akkor menjen a következő kezelés, adag. Most még az esős idő bemossa a műtrágyát, de száraz időben sok lehet a veszteség a napsütéstől.
A szeptemberi vetésben már nem szokott kikelni a talpas muhar. Nem lehet hogy csillagpázsitod van?
A muhart a gyakori nyírással féken lehet tartani, mert a sűrű fűben nem kel ki, nem tud kikelni.
Remélem abbahagytad. A fűcsomókat nem tépjük ki a gereblyével, mert nem nő helyette semmi csak gaz, vagy felül kell vetni. Látszik hogy gyökerestől kiszedte a fűcsomót. Még nem elég erős a gyökerezése, már mint nem elég mély. Amikor nincs sok elszáradt fű a gyepben az a szellőztető kezelés el is maradhat.
Igen, köszönöm, olvastam, csak azt nem tudom, hogy kezdjek-e már nyírni, illetve, hogy nekem van az npk és pétisó mellett cropcare-em is és vajon az jobb-e vagy hogyan kombináljam a többivel...
En pedig koszonom a segitseget Samubanak! Elnezest csak igy lassan de ujra raktama gepet es azota se tudom ide belepni, kiderult hogy csak telefonnal :P de erre 3 nap kellet.
A segítségeteket kérném! Sajnos a kertem egyik felébe nagyon rossz minőségű a talaj. (nagyon agyagos). A nap is oda tűz délutántól és egyszerűen nincs annyi víz amivel locsolni tudnám ott a füvet, szépen júliusra kiég és bármit teszek nem lesz szép. (földcsere sajnos most nem fér bele) Tudnátok javasolni nagyon jó minőségű szárazság tűrő fűmag fajtát? Nem kell sok kb vagy 50 m2-rt kell újrafüvesítenem de ott nagyon.( pár helyen maradt csak meg a fű ott). Elég ha ott végigmegyek fűszellőztetővel, elszórom a magokat bedöngölöm és belocsolom? Elég ennyi az újrafüvesítéshez?
Majd biztos kapok ezért is, szellőztetés kész, műtrágyázás is ( komlex+pétisó+biosol összekeverve ), öntöző is túlélte a telet, működik minden szórófej
Az szerintem angolperje! Összekeverted a magot kiszórás előtt? Mert a szállítás alatt akár osztályozódhattak is magok az eltérő súlyuk alapján a zsákban. Most hirtelen ez villant be.
Sziasztok! Elsősorban Samubát kérdezném, de bárkinek az okos ötletét szívesen fogadom. Tavaly szeptemberben vetett Scotts Uniform mitől néz ki így? Foltokban van benne valami gyorsan növő oda nem illő fajta. Már a vetés után is felfigyeltem rá, most még szembetűnőbb. Könyv szerint volt előkészítve a talaj stb... Jöjjenek a képek:
Szeretnék egy kis segítséget kérni az éves műtrágyázáshoz. Pétisó, NPK, Kálisó hármassal szeretnék dolgozni, és érdekelne, hogy mi lenne "optimális" kijuttatás. Erre gondoltam:
március NPK 40g
április péti 20g
május péti 20g
június péti+káli 20g+10g
augusztus péti+káli 20g+10g
szeptember NPK 40g
október NPK 40g
Március végén szellőztetés után menne az NPK majd utána havonta a többi. A talaj kissé homokos.
A hidegben és nedves, esős időben is nőtt a fű, de pont a nedvesség miatt nem tudtam nyírni, viszont itt a meleg, ugye!
Még mindig a hatalmas 25 nm, de az enyém :-)!
Mi legyen a sorrend, miből használjak a legjobb eredményért? Szeptemberi vetés.
1. Gereblyézzem össze a leveleket, ezzel kicsit ki is tépek elhalt és akár élő füvet is. Nyírjam le a füvet. majd szórjak ki vmi műtrágyát, lásd 2. pont. A moha ellen vasgálicozzak-e és mikor?
2. Van itthon pétisó, NPK 15-15-15 és kaptam Yara Milla Cropcare 23-7-7-et. Plusz a vasgálic és ABD. Melyiket és milyen sorrendben, lásd 1. pont.
Tavaly volt egy rakás gyom - talán talpas muhar leginkább, legalábbis engem az zavart a legjobban, mert azt hittem fű, de nem az volt -, most még nem voltam kint. Ha van, azok ellen tennem kellene vmit, vagy majd a nyírás és fű növekedés megoldja?
A műtrágyát be kellene öntözni, vagy a reggeli pára, esetleg holnap reggeli csapadék megoldja és ha mégsem, akkor ráérek utána?
Gondoltam, idén elég lesz a kézi késes szellőztetés, ősszel úgyis nagyon szétcincáltam a gyepet. Ma hozzá is fogtam, viszont nagyon szakad ki a gyepem még a kézi gereblyével is. Ez így normális, ne sajnáljam, vagy korán kezdtem bele a műveletbe?
Semmi vész csak egy földigiliszta ürülék. Egészséges talajt jelez. A gond az vele, hogy amikor nyáron megszárad a fű között, akkor kissé bökős, már ha mezítláb megyünk rá a gyepre. Szellőztetés után adsz enki 3g/m2 vasgálicot kipermetezve beöntözve kissé riasztja őket a fű megm zöldül tőle, de járdára egyébre ne menjen rá mert a rozsda megfogja.
Akkor érdemes szellőztetni amikor már indul a fű. Gondolom márc 20 körül már jó lesz.
Utána mehet a z NPK 15-15-15 komplex majd egy hónap múlva a pétisó, és ezt követően havonta a pétisó, majd október végén a kálium túlsúlyos műtrágya.
Az ABD-t talán az első nyírás után érdemes megkezdeni, de havonta ismételni kell. Nem árt ha az első kezelések után kap egy kis beöntözést úgy hatékonyabb, mivel amikor gyorsabban nő tavasszal a fű akkor előbb levágod, mert lefelé nem megy a növényben a szer csak felfelé.
Akkor a hónap végén kezdheted a N túlsúlyos műtrágya szórását és ahogy megindul a növekedés a úgy a nyírást is. Amikor kizöldült áprilisban kezdheted a z ABD kezelést is.
Az öntözést majd heti két alkalomra állítsd, bár nem tudom kötött vagy homokos talajod van-e.
Megmondana nekem vki, mi lehet ez? Par hete lattam meg eloszor, amikor melegebb volt. Ugy 5-6nm teruleten es 30-50 tavolsagra par ilyen ... Ez lenne az a lotucsok vagy mi a szosz? :(
Ilyen pici, szabalyos mintha fogkrembol nyomtak volna ki "darabokbol" all, mert lehet foton nem annyira jon ki ez.
Olvasgatok visszafele, de nem jutok igazan konzekvens megoldasra -jo ez kezdo hozzallasom is :( -, es tavalyrol, mint kezdo fu-kezelo-kisiparos :) nem tudom a helyes megoldast, ezekre a kerdesekre:
- mikor menjen ra az elso tapozas (15-15-15)? es a peitso, vagy mint a ketto egyszerre?
- ABD mikor menjen?, mert Osszel a havazas elott kapott, de meg novemberben. Vagy eletszeru ha most Trifenderrel megprobalom, es ha "nem mukodik" akkor majusban ABD-re vissza es fujkalom 1-2 havonta? Tavaly lecsusztam az ev eleji ABDrol, es aztan egesz eves gombas szenvedes volt,a masfel honapos fujas mar keves volt sajnos. De hat lakopark, korbe total fertozott teruletekkel , talaj se a legjobb :(
- 2 eves fu, Osszel kezi uton levegoztettem. Most tavasszal is erdeme, ugye? es ha igen, akkor inkabb 1-2het melegebb idoszak utan? Tudom most olvadas utan, vizes foldbol csak kitepnek mindent, szoval nem most kell.
Az lenne a kérdésem, hogy az ABD mikor mehet legkorábban?
Ősszel / tél elején mikor észrevettem a betegség nyomait már nem volt alkalmam kifújni. Arra gondoltam, hogy még szellőztetés előtt megtenné hatását így az a elhalt,beteg szálakat is kiszedhetné.