Ebbe a szakágazatba tartoznak a mások számára végzett, összetett napi irodai adminisztrációs szolgáltatások, mint pl. recepció, pénzügyi tervezés, számlázás és bizonylatolás, személyi és levelezési szolgáltatások stb. díjazásért vagy szerződéses alapon.
Nem ebbe a szakágazatba tartozik: - a fenti tevékenységek közül csak egy résztevékenység végzése, lásd: a tevékenységnek megfelelő szakágazatot - a személyzet kölcsönzése vagy rendelkezésre bocsátása felügyelet, irányítás nélkül, lásd: 78 - az üzleti tevékenység teljes körű ellátása, lásd: az elvégzett üzleti tevékenységnek megfelelő szakágazatot
Én többször érdeklődtem tavaly erről a tanfolyamról, és az volt a válasz, hogy érdeklődés hiányában nem indítják ezt a tanfolyamot. Valószinüleg azóta leszedték a honlapról.
A vak ló bátorsága magyar virtus. A magyar ember mindenhez ért, papír meg minek. Gyakorlat, tapasztalat? Az meg mi a fene? Ha lebukik: ja nem tudtam róla! Mindenhez én sem érthetek!
Ennyit erről!
A könyveléshez visszatérve. Már egyszer kiveséztük: 8211 - Összetett adminisztratív szolgáltatás-ként lehet végezni, és ehhez pedig szükséges a középfokú végzettség. (és nem cukrász, hanem pénzügyi!) Más bújtatott TEÁOR- szám alatt lehet végezni, de az nem erről szól! Tehát összefoglalva: a k.k. azért könyvelhet a saját házaiban, mert a munkakör tartalmazza azt a feladatot is. De, ha csak könyvelést végez másnak, akkor azt csak is a 8211 alatt végezheti. És a kör itt bezárult!
A Fűti Omaga kapta meg a jogot arra, hogy a társasház kezeléses OKJ vizsgákat levezényelje vezesse, azaz majd nem mindenkinek a FÜTI állatja ki a bizonyítványát (x időóta, ha közben más nem kapott még jogot a bizonyítvány kiállításához ).
Egyszeres könyvvitelt meg nyugodtan végezhetünk. De ez a vita lezárult, állítólag ;-))
OKJ istennyila meg EU-s harmonizáció istennyilája, minden szakma lebutítása , anno az ilyent gyorstalpalónak hívtuk ;-))) PL: egy technikusi minősítéshez anno, az adott szakmában kellett dolgozni 2 évet (!) persze szakvizsgával, majd utána (konkrétan ) 1 év fejtágítás után lehetett vizsgázni. Majd jöttek a Magyar (bálint) ötletei , ami után szakközépben + 1 év (padban ) és meg lett a technikusi minősítője a diáknak (úgy hogy azt sem tudta , hogy gyakorlatban mik is kerülhetnek elő igazából , mik a hibák és azt gyakorlatban hogy tudja elhárítani stb.) . A szakmunkásoknál anno mestervizsga volt még a békeidőben, aminek akkor igen nagy jelentősége és megbízhatósága volt.
Továbbá az iskolai dokumentumok bemutatásakor (diploma) nem vizsgálják, hogy valóban megtörtént e, azaz nem hamisítvány , pedig erre is lehetne adatbázist létrehozni. Voltak politikusok akik az érettségi bizonyítványuk is hamisak voltak, de ugye diplomai lehet ilyen. Szép régi elvtársi világban nem egy diploma és Dr. cím készített beosztott (a párt főiskolai diploma meg mindet überelt ;-))
ezen linken lévő cikkben olvashatod, hogy nem a társasházi törvény az ami meghatározza , hogy az üzletszerűen végzett társasház kezelés miatt kell a végzettség azaz ha tiszteletdíjon felül kérsz , számlázol. << ajánlom mindenkinek a cikket .
voszont ha tevékenységi körödben szerepel az irodai munka , ügyvitel akkor azt számlázhatod, úgy , bár ezért sokan leveszik itt is a fejem , mert ilyent mondtam ;-))
Ám nem értem , ha elvállalod, akkor miért adnád ki a könyvelést más cégnek ?? Ha nem túl nagy a ház mondjuk 30 alatti akkor eme mukát te is megtudod oldani. Van olyan szoftver mait ha ingyen használhatsz erre (teljes értékű, nem demo) , ha abban a házban akinek a könyvelésre használod, tulajdonon van. Nézz bele: http://members.chello.hu/softcolor.bt/
Ja, készülj fel , hogy sok hívatlan látogatod lesz a társasházból
Nem, nem gondolom, hogy valótlant állítasz... és asszem felül kell vizsgálnom a FÜTI OMEGÁról alkotott véleményem... sok ilyen lenyúlós tanfolyam van... sajnálom, hogy ők is beálltak a sorba... :( Na, most mivel vígasztaljalak? ... Nem tom... :( A kezelési díjad átlagos, nem sok, nem kevés... de benne van a könyvelés, ez egyértelmű...
Ha figyelmesen elolvasod, én nem azt írtam, hogy OKJ tanfolyam volt, hanem a Füti Omega szervezésében "Társasházak könyvelése" c. tanfolyam, ami csak egy tanúsítványt adott, középszintű tanfolyam elvégzéséről, és mellesleg közel annyit kellett érte fizetni, mint az OKJ-s Társasházkezelő tanfolyamért.
Egyébként a társasházkezelő tanfolyamon is azt mondták, hogy az alap végzettséggel könyvelhetünk társasházaknak, de mi nagyobb rálátást szerettünk volna az egyszeres könyvitelre, az alap tanfolyamon adottaktól. Remélem nem gondolod azt, hogy valótlan dolgot állítok?
A FÜTI OMEGA nem becsapós cég... ha rajta van az okleveleden, hogy középfokú szakmai végzettséget ad, akkor valóban nyugodtan könyvelhetsz társasházat. (Nem ismerem ezt a tanfolyamot... de léteznek a "pénzügyi-számviteli ügyintézői" végzettséggel azonosnak minősülő középfokú végzettséget adó tanfolyamok... )
Nem láttam még akkora kockás füzetet, melybe egy naplófőkönyv berajzolható... de ha van is ilyen.... nagyon strapás lehet a vezetése. :)) A vállalkozási árad simán elárulja, hogy könyveléssel együtt vállaltad-e a kezelést, vagy anélkül... s attól, hogy egyben kezelésként számlázod, annak egy része bizony igazából könyvelési szolgáltatás... és ez már csak úgy "ránézésre" is nyilvánvaló. Azt nem igazán értem, hogy miért kellene törvényben, vagy kormányrendeletben evidenciákat megfogalmazni (hogy csak könyvelő könyvelhet) ... az általános törvényi meghatározások, előírások az OKJ-val megtörténtek.
Szerinted akkor én most mit tegyek? 2008. májusában elvégeztem a FÜTI OMEGA szervezésben, a "Társasházak könyvelése" c. középszintű tanfolyamot, ahol csak az egyszeres könyvvitelt oktatták.
Tanúsítványt kaptam erről, és azt mondták, hogy minden további nélkül könyvelhetek a társasházaknak, a már általam korábban leírt jogszabály alapján. Becsaptak? Hazudtak, és megtévesztettek? Lenyúlták a pénzemet?
A "közös képviselő" - választott funkció, s mint ilyen nem vállalkozási tevékenység, SZJ száma sincs, így számlát nem adhatsz róla. Vállalkozási tevékenységnek a "társasházkezelés" minősül, ez tanfolyamhoz kötött. Annak semmi akadálya nincs, hogy a saját házadban (ahol tulajdonos vagy) megválasszanak közös képviselőnek, ebben az esetben azonban csak és kizárólag a th tv-ben meghatározott közös képviselői feladatokat láthatod el. Ezért - ha a közgyűlés úgy dönt - díjazást kaphatsz, melynek formája lehet pl. tiszteletdíj, megbízási díj, stb.
„Csak a végére egy kérdést. Mi a lószarnak oktatják az államilag elismert (OKJ) KÖZÖS KÉPVISELŐI tanfolyamon a könyvelést,ha nem könyvelhet a háznak ?????????????????????????????????????????????”
Nem könyvelést tanítanak, hanem gazdasági ismereteket néhány órában, hogy egy átfogó képet kapjon a közös képviselő erről a szakterületről. Jogi ismereteket is tanulsz a tanfolyamon, mégsem jutna eszedbe jogi szakértést végezni… gondolom.
Nem divat (még) nálunk bizonyítványokat kérni, szemérmeteskedünk, és feltételezzük azt, hogy ha valaki valamire vállalkozik, akkor ahhoz meg vannak a jogosítványai. Ne mondd azt, hogy az említett APEH-es hölgy, ha megmondod neki, hogy a vállalkozásod könyvelő nélkül könyvel, akkor is elégedett. Személyes sértésnek veszed a véleményemet, pedig hidd el, távol áll tőlem, hogy bántsalak, vagy a munkádat megítéljem. Én speciel előbb voltam társasházkezelő, mint könyvelő, de elérkezett az a pont az életemben (és a vállalkozásunk fejlődésében), amikor azt mondtam: elvégzem a mérlegképest, mert kell ez a szakterület is a munkámhoz. Jó döntésnek bizonyult.
Én sem szeretném tovább ragozni ezt a kérdést, amit gondoltam leírtam… részemről ennyi.
Ha tulajdonos vagy a házban,akkor lehetsz közös képviselő OKJ képesités nélkül. Ha számlaképes vagy akkor adhatsz számlát a k.képviseletről,de a vállalkozói igazolványodra fel kell venned. Ezt viszont csak az OKJ oklevél bemutatásával kapod meg. A kör bezárult.
Keress más megoldást,tiszteletdij megbizási dij munkaszerződés stb.
Nem fárasztom magam tovább a könyvelési vitával,
Csak a végére egy kérdést. Mi a lószarnak oktatják az államilag elismert (OKJ) KÖZÖS KÉPVISELŐI tanfolyamon a könyvelést,ha nem könyvelhet a háznak ?????????????????????????????????????????????
Ma megkérdeztem a könyvvizsgálót, mondta hogy ez hűlyeség, küldi a jogszabályt. Na mit kűldőtt át ? A 224 kr rendeletet. Tegnap volt nálam egy lakópark,hogy az én pályázatomat fogadta el a közgyűlés,tehát mátol én vagyok a főnök. A lényeg az hogy a Számvizsgáló Bízottság-elnöke, az Apeh ellenőrzési osztályvezetője,aki elkérte az oklevelemet,s megnézte a Könyvelési programot, a kinyomtatott naplófőkönyvet. Meg volt elégedve! Kár hogy nem olyan képzett mint Kharmiene,s ezek szerint ő is rosszul tudja hogy könyvelhetek a lakóparkjuknak.
A mi társasházunk most keres új közös képviselőt. Az egyik cég adott olyan árajánlatot is, amely csak a könyvelési és bevallási feladatokra terjed ki. Az lenne a kérdésem, hogy én, mint a társasház egyik lakásának tulajdonosa megfelelő szakképesítés nélkül elvállalhatnám-e a közös képviseletet? Ha igen, akkor ezt végezhetem-e némi díjazás ellenében is? (Van egy kis BT-m, így számlaképes vagyok.) Előre is köszi a segítséget.
bármelyik egyéni vállalkozó könyvelhet magának (10 millió latt)!
Miért kell annyira misztifikálni a könyvelést , főleg az egyszerest !!!
hagyjuk ezt abba, ennek semmi értelme !! majd ha már nem lehet egyszereset vinni, akkor majd igazad lesz, addig csak lovagolsz sértődötten valamin , miben vélt igazad nem állja meg a helyét.
amúgy meddő vita ......, mint mikor én a § fikázom csak kilököm magamból a düht , de attól nem változik, csak nem emészt fel ;-))
„Ha csak könyvelő vagyok, kezelhetek társasházat? Felvehetem ezt tevékenységi körömbe? Ugye a válasz erre egyértelmű „nem”.
Ha fordítva teszem fel a kérdést, hogy: ha társasházkezelő vagyok, könyvelhetek társasházat? … akkor erre mitől lenne „igen” a válasz?”
A kérdésed csúsztatott.
A törvény egyértelműen kimondja, hogy mikor kell a regisztrált könyvelő, viszont azt sehol nem látom leírva, hogy a társasházaknak minden más esetben LEGALÁBB KÖZÉPFOKÚ SZÁMVITELI VÉGZETTSÉGGEL rendelkező természetes személyt KELL MEGBÍZNIA a törvényben és a kormányrendeletben előírt egyszeres könyvvitel vezetéséhez.
Más kérdés – és szerintem ez adózási - hogy én, mint egyéni vállalkozó társasházkezelő, nem számlázhatok a társasház felé az általam elvégzett, a számviteli törvényben leírtaknak megfelelő könyvelésért –ami akár egy kockásfüzetben is elvégezhető, ha szabályos -, magyarul külön díjazásban nem részesülhetek ezért, de attól még elvégezhetem. A kettő nem egy és ugyanaz. Szerintem.
láng , ív hegesztés, vagy védőgázas hegesztés vagy AWI röntgen vizsgálat minősítés (tudod ez olyan mint a könyvvizsgáló ) csak gyorsabban elveszik a számodat itt ;-)) x bár nyomás felett tároló és hozzákapcsolódó szerkezetek hegesztését csak röntgen vizsgával rendelkező végezheti , munkájáról minden négyzet cetiméteréről röntgen készül!! és ugye Ő is csak hegeszt !!
papírt, rongyot ,magasnyomással víz alatt szárazon ;-))