Szabó Gyuribá is az idegeket okolja elsőként a megnövekedett savszekéció miatt, ahogyan a nyelőcső és a gyomor funkcionális rendelenességei, zárási, mozgási problémái elsősorban szintén idegi eredetűek. Igy énszerintem a teák mellett kiemelt fontosságú az életmódváltás, véglegesen vagy szakaszosan pl utazások formájában. Ennélfogva szoktam én sokat sportolni, pl naponta kardiós mozgásokat végezni.
A kiatrtó futás segit a ritmikusságnál és szimmetriás mozgásnál fogva a két agyfélteke szinkronizációjában, vagyis az érzelmi és a racionális tudat összehangolásában és KIEGYENSÚLYOZÁSÁBAN,AMINEK MINDENKIÉPPEN LELKI HARMONIZÁCIÓS HATÁSA, MAGYARÁN ÉS EGYSZERŰEN FOGALMAZVA NYUGTATÓ HATÁSA VAGYON. Elnézést a tudálékos megfogalmazásért de másképp nem tudtam...
Gyomorsav túltengés elleni tea recept (Szabó György)
Ez egy enyhe nyugtató, gyomorsav, valamint gyulladáscsökkentő teakeverék. A fő alkotóeleme az orbáncfű, ami feszültségoldásban, emésztés megsegítésében egyaránt jeleskedik. A gyomoridegesség miatti savtúltengésre ez a keverék nagyon jó. A cickafark gyulladást csökkent és gátol, szelet hajt, görcsöket old. antibiotikus és sebhámosító hatású, étvágyjavító és emésztést serkentő.
A lándzsás útifű alkalmas az irritált nyálkahártyák bevonására és szintén gyulladáscsökkentő hatással is bír. a fehér árvacsalán erősen csökkenti a gyomorsav termelődését. A csalánlevél a gyomor hurutos megbetegedéseiben, gyomorgörcsök és - fekélyek, bélfekélyekre is egyaránt javasolt.
Összetevői: Orbáncfű 10, Cickafark 6, Lándzsás útifű 6, Fehér árvacsalán 4, Csalánlevél 4 egység
A keverék előállítása a következőképpen ajánlott: Fogjon egy evőkanalat, és egy nagyobb műanyag dobozt vagy egy nagyobb befőttesüveget a keverék elkészítéséhez, tárolásához. A lényeg, hogy ne fémdoboz legyen, mert a fémet a gyógyfű nem szereti. Kezdje el adagolni a gyógyfüvet: 10 kanál orbáncfű, 6 kanál cickafark, 6 kanál útifű, 4 kanál fehér árvacsalán, 4 kanál csalánlevél.. Folytassa az adagolást mindaddig, amíg az edény háromnegyedig megtelt. Ekkor jól rázza össze a keveréket. Ha befőttesüveget használ, azt sötét helyen tárolja, vagy egyszerűen csak rakja bele egy sötétítő zacskóba, esetleg alufóliázza körbe az üveget. Javaslom, hogy a tároló edényre írja rá, hogy mit tartalmaz. A maradék teákat csomagolja el. A maradék teák önmagukban is fogyaszthatók, de együttesen a megadott arányban optimálisan erősítik egymás hatását.
A receptjeinkhez az alapanyagot biztosítjuk. A recept alapján mindenki magának keverheti ki otthonában a teakeveréket. Ennek előnye, hogy fogyasztóink tudni fogják mit is isznak pontosan, és ráadásul a keverékek általában fajlagosan így jóval olcsóbbak, mint a hagyományos kereskedelmi forgalomban lévő keverék teák.
Elkészítési módja és adagolás:
A keverékből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perces állás után szűrjük le. A teakeverékből naponta 1-3 csészényivel fogyasztható. Ne ízesítsük.
Figyelmeztetések:
Várandósok, szoptatósok, kisgyerekek ne fogyasszák. Ezt a teát nyáron ne igyuk az orbáncfű tartalma miatt.(fényérzékenységet okozhat).
...ja az a sav az nappal is marogat gőz formájában, éjszaka meg a garatzáró alá szivárog és a légcső felső szakaszát marogatja, elvileg komoly pulmonológiai tüneteket is okozhat, akár tüdőgyulát ...a salvust elsősorban inhalálásra használom tehát felső légutakra, inni a parádi kénes viz (lsd még szántói savanyúviz, szlovák területen) is nagyon jó....
Ezt az én tapasztalatom is alátámasztja. Szerintem a reflux nálam a garat és köhögési problémáknál úgy játszik szerepet, hogy mivel felmarja a nyálkahártyát az éjszaka felszivárgó sav, mindenre sokkal érzékenyebb lesz.
Azért a Salvus vízzel is óvatosan kell bánni. Csak kúraszerűen, pár hétig fogyasztani. A tartós fogyasztás visszaüt, mert semlegesíti a gyomorsavat és ezzel nagyobb savtermelésre ösztönzi a rendszert.Nekem a Mecsek Gyomor teakeverék vált be legjobban, azt is kúraszerűen használom.Ha valaki elfoglalt és napközben nem tud teázgatni, bevált még a Gastrosol cseppek, vagy a zöldárpa kapszula.
Persze hogy erőltetik a PPi-t, ha sokan rászoknak, nagyobb a haszon, olyan mint a kábítószer, nehéz is leszokni róla. Én fokozatosan szoktam le, és még így is nagyon nehéz volt utána hetekig.
Sokan keresik az alternatív módokat, csak az orvosok nem szeretik, tisztelet a kivételnek, aki elfogadja és javasolja is.
A Medic-Poliklinikán volt valaki aki kipróbálta az ő módszerüket?
Én is régóta szedtem a PPi-t, többfélével is próbálkoztam, de kb. 1 hónapja abbahagytam, mert nem éreztem igazán, hogy jobb lett volna, sőt az emésztésem rosszabb lett, puffadtam, valószínű a savhiány miatt. Persze arra is kaptam olyan gyógyszert, ami meg a májat teszi tönkre, szóval elegem lett...Eleinte felerősődtek a tüneteim, valószínű a gyógyszer elvonás miatt, most kezdek talán jobban lenni. Jelenleg a Salvus viz, gyomortea, a glutén-cukor- és tejmentes diétával tűrhetően vagyok. És sokszor keveset eszek, de csak akkor amikor igazából éhesnek érzem magam.
A gyógyteákkal kapcsolatban kérdezném még, hogy kinek mi vált be a legjobban.
a dokik mégis eröltetik a PPI-t mert az orvoslátogató gyógyszerügynökök nagyon rámenősek és profik, ugyanakkor pl a famotidint lehúzták a klotyón, mert ott
inkább tv-reklám megy, s nem a dokikra koncentrának, hisz a kisadagok már recept nélkül kaphatók....hanem mostantól van PPI is recept nélkül! kész őrület....
egyszóval: az alternativ módozatokra szavazok, teában a fehér árvacsalánra!
Évekig szedtem 20mg -os majd 2x40mg -os adagokat. Semmit nem használt, így abbahagytam. A fő tünet nálam is az állandó garatgyulladás és ebből adódóan a köhögés. Ezen semmit nem javított. Kb. 2 éve nem szedek semmit, néha iszom gyógyteákat, gargalizálok Salvus vízzel vagy sima tengerisós vízzel.
Igen, te visszazártad és a kapszulát nyelted le. A vita azon van, hogy kapszula nélkül szabad-e bevinni a szervezetbe a golyócskát. Úgy gondolom a téma túl van tárgyalva:-))
Én a leszokás időszakában szétnyitottam a kapszulát, a fele golyócskákat kiszórtam, majd utána visszazártam. Ez már a legvégén volt, amikor a napi 1x20 mg -ot akatram még tovább csökkenteni. Szerintem ez így működik és nem hinném hogy gondot jelentene, mármint a felszívódás tekintetében. A gyógyszer ugyanabban a lezárt kapszulában van.
szerintem a Salvus viz eseteben a brom a titok nyitja, ugyanis ez az egyedüli gyogyviz, ami bromos. Ez haasználhat a sav-problémákra. nekem is nagyon jo, inhalálni még nem probaltam. Hosszabb idejü ivászata után a hasmenés is elmulik, ugy látszik hozzászokunk.
Ebben tévedsz, a gyomorban hat, mivel ott akadalyozz a protonpumpát, azért hivják igy........A gyomorgfalban. szet lehet szedni, pici golyocskák lesznek, kipattannak a kapszulábol, megiszod, es kesz, lényeg, hogy ne rágd szét a kapszulát. A bélben késö lenne neki felszivodni.......
Szerintem előbbutóbb biztos születnek jobb megoldások a ppi akinél nem okoz mellékhatást az szerencsés és értelme nincs abbahagyni a gyógyszert, figyelni kell a csontritkulásra és vitamin hiányára kb ennyi. Szerintem 5 év és jó eséllyel gyógyítható lesz a betegség.
Régen amúgy ha valakinek refluxa volt azt ajánlották neki igyon tejet vagy egyen szódabikarbonát. Már ahhoz képest is komoly a fejlődés. Ráadásul rengeteg embernek van gondja a refluxal így a nagy piac mindig jótékony hatással van a kutatásokra.
A paleolit táplálkozásról én is hallottam jó dolgokat, de kinek beválik kinek nem, meg kell próbálni.
Bocsi, de én is szívesebben beszélgetnék egy lájtosabb fórumon, és nem itt, ha nem lennének az előzőkben leírt panaszaim. Sajnos nem mi bélyegezzük meg magunkat, hanem az orvosok mondják, hogy ezzel együtt kell élni életünk végéig és addig is kell szedni állandóan a mérgező gyógyszereket, amiket felírnak, vállalni azok mellékhatásait. Aztán vagy használnak vagy nem. Mi is igyekszünk persze kibújni ez alól, és azért próbálunk ötleteket adni, más természetes gyógymódokkal. Van akinél használ, van akinél nem, de a mi állapotunk olyan, hogy a legkissebb javulásnak is örülünk.
Az írásodból úgy tűnik, neked még csak tavaly óta vannak panaszaid, lehet hogy te nem is leszel véglegesen beteg, bár úgy legyen. Itt a legtöbb fórumozó sajnos már évek óta, esetleg évtizedek óta kínlódik és igen sajnos ez betegség, vagy nevezhetjük egy kínlódó car állapotnak is, kinek mi tetszik, de végül is egyik sem jó.
Miért, szerinted ha valakinek baj van a szívével, kezelés alatt áll vagy gyógyszert szed az nem szívbeteg? Mindegy, hagyjuk. Még annyit, hogy a refluxot sajnos nem lehet megszüntetni, csak elérni egy jó szintet és azt megtartani.
oké! azért én nem tartom végleges állapotnak, mert tavaly egy aspyrinkúra nyomán keletkezett, s erős PPI túladagolásról jöttem le szakszerűtlenül, visszamaradt egy gégegyulladás, stb.....a refluxot pedig számtalan módon lehet megszűntetni, ha nincs rekeszsérv, vagy hasnyálmirigy-betegség.... ha pedig valakinek a szivbetegsége is előjön az gyomor és szivbeteg....?:) vagy ha a reumája, akkor mozgásszervi-gyomor és szivbeteg? csak az ÖNCIMKÉZÉS bökte a szememet, ha érted amiről szólok...