Van nalam egy auto, tele minden biztonsagi es "onvezeto" kepesseggel. [...] Erre mi a javaslat? Nem trollkodas, csak elvi kerdes.
Világosan kell látni, hogy a biztonsági- és kényelmi rendszerek teljesen külön egységet alkotnak, és nem sok közük van a motorvezérléshez.
A lopásvédelem a motor beindíthatóságát akadályozza meg. A mai motorok vezérlése nem tudja elindítani a motort, ha bizonyos jeladóktól nem kap jelet. Például ha nem tudja, éppen merre vannak a hengerekben a dugattyúk, nem tudja a befecskendezést indítani.
A motortéri jeladók valójában igen egyszerű szerkezetek, a dugattyúk helyzetéről például az FHP (felső holtpont) jeladó tájékoztatja a vezérlőt. Ez egy optoelektronikai szenzor - leegyszerűsítve: a főtengelyen van egy jel, ez a szenzor pedig azt "nézi," mikor halad el előtte a jel. Kb mint a biciklik mágnes jeladós sebességmérője.
A lopásgátló rendszer megszakíthatja ennek a jeladónak a jeltovábbítását a motorvezérlő felé, és akkor az autót nem lehet beindítani. Úgy képzeld el, mint egy lámpakapcsolót. Ha bekapcsolom, megy a jel, ha kikapcsolom, nem megy a jel.
A legeslegrosszabb dolog, ami elvi szinten bekövetkezhet, ha menet közben ez a "kapcsoló" véletlenül átkapcsol, és megszűnik a kommunikáció a jeladó és a motorvezérlő között. Fenntartva, hogy ennek inkább csak elvi esélye van, ilyenkor a legrosszabb, ami történhet, hogy a befecskendezés leáll, kigyullad a check engine lámpa, az autó pedig elkezd lassulni, végül megáll. Roppant kellemetlen, nyilván, de nem következhet be olyan, hogy a biztonsági rendszerek meghülyülnek és direkt felborítják az autót vagy nekivezetik a szembejövőnek.
Olyat kell csinálni, amitől nem nekimegy, hanem mást csinál. Mint a régi szép időkben a benyaszívattyús Tatuk. Akkor mi van ha elveszi a tápot? Nem robban fel, nem húzza le az árokba, max. ha hülye a sofőr. Bár akkor meg úgyis mindegy.
Van nalam egy auto, tele minden biztonsagi es "onvezeto" kepesseggel. Tavolsagtarto tempomat, sav asszisztens, tabla felismero rendszer, veszfekezo rendszerek, elol/oldalt/hatul kornyezetfigyelo rendszer.. Meg fogni kell a kormanyt, de gyakorlatilag vezeti magat..
Ebbe biztos nem mernek semilyen kommunikaciot megszakito rendszert tenni.. Sot leginkabb semmit. Itt azert mar tosnek, mi van ha epp elromlik az autovedelmi rendszer, vmit megszakitgat, az auto meg nekimegy vminek..
Erre mi a javaslat? Nem trollkodas, csak elvi kerdes.
Melyik fele nem érthető? Gondoltam megmutatom, hogy talált egy karcot, mert vannak még ilyenek bőven. És mennyire érdekli a világot a csipogása a sok lopott autóban :-D
Nincs benne semmi komoly, mivel egy 5-600 ezer ft-os auto, amivel tele van az orszag, ezert nem akartam nagyon penzt kolteni a vedelemre. Egy sima valtozar van benne, ezen kivul soha semmi erteket nem hagyok benne, es mindig forgalmas helyen allok meg, igy probaltam eddig vedeni.. Szerintem ezt a kocsit egy rutinosabb rablonak kb 25 masodperc lehet nyitni es inditani mindenfele latvanyosabb rongalasok nelkul, ezert sem ertettem, hogy a vilagitas vezerles vezetekeit miert kotogettek ossze a gyujtas kapcsoloval.. lehet valami drog hatasa alatt voltak.
Sziasztok, ma reggel a kocsihoz menet azt lattam, hogy valaki nem tul kifinomult modszerrel beutotte az ajton az ablakot (a kerulet legforgalmasabb reszen, 2 terfigyelo kozeleben) es szetboncolta a kormanyoszlop alatt a kabelkoteget. En ugy gondolnam, hogy ezt a kocsit egyszerubben el lehetett volna kotni. Raadasul a kedves probalkozo szetvagta a kezet valahogy es tele lett a kocsi verfoltokkal. Na mindegy is, a kocsit vegul ott hagytak, a radio elolappal egyutt benne volt, forgalmi benne volt, a valtozar a helyen lezarva. Ennek vajon mi lehetett az ertelme? Egyszeruen sehogy sem all ossze az eset.. (Peugeot 206, 2003 , egy gyakorlatilag tok ertektelen kocsi, bar nagyon szep allapotu)
Ezt kifejthetnéd bővebben mert nem értem. (légyszives magyarázd el :) )
(Az én meglátásom szerint egy kóddal engedélyezi/tiltja - !! nem az OBD-n laptoppal bevitt kóddal !! - a kommunikációt az OBD csatlakozón... Ez nem elég jó? Vagy rosszul értelmezem?)
Itt a panel előtt ez tuti senkit nem érdekelne. Simán kirabolnak a belváros kellős közepén is, vagy bármi, oszt akkor a kocsi visítása kevésbé érdekel bárkit.
" a lebukás kockázata is töredékére csökken, ha a motortérben kell matatnia, mert látja a környezetét "
Nyilt utcan hajnal 2-kor .. Mondjuk Budapesten ahol azert mindig van forgalom. Nyilvan nem feltuno 2 zsakos frodo, pajszerrel a kezeben. Az egyik az auto alatt fekszik, masik a motorterben matat.
Csak ugy elkepzeltem.. Hat maguk mit csinalnak??:) Semmit olajat cserelunk hajnal 2-kor..
„Én egyébként csak ötlet szintjén azon merengtem el, hogy lehetne minden kocsinak egyedi és változtatható saját OBD kódja. Ez úgy működne, hogy ha rácsatlakozik "valaki", akkor először a kódot kéri és azonosítás után indulna a kommunikáció. Addig semmi! Nem kellene ezt az ötletet szabadalmaztatni? :-)”
Picit utána jártam ennek.
A rossz hír pacsepa ezen találmányával kapcsolatban az, hogy ez másnál már működik, ráadásul elég régóta!
Konkrétan a car-őrnél ez úgy működik, hogy egy a tulajdonos által meghatározott, egyébként változtatható kóddal lehet engedélyezni az OBD-n való kommunikációt. A kódot viszont nem a szerelő üti be (én szerintem, hangsúlyozom ez az én véleményem, azért nem a szerelő, mert egy márkaszervizben mire eljut hozzá a szükséges kód, pláne ha többen is dolgoznak az autón egymás után, akkor az vagy elveszik, vagy már egy csomóan tudni fogják), hanem az autó tulajdonosa a saját telefonjába egy app-ba és így tudja engedélyezni azt…
Én úgy gondolom, hogy egy kicsit túl van misztifikálva ez az egész motortérzár kérdés.
Egy vakbélműtét elvégzése az emberek túlnyomó többségének elég nagy nehézséget okozna, de aki ezzel foglalkozik, pl. egy sebész orvos, annak ez egy teljesen alap rutinműtét.
Tehát egy autótolvajnak aki ezzel foglalkozik, annak ez alap, ráadásul számára a lebukás kockázata is töredékére csökken, ha a motortérben kell matatnia, mert látja a környezetét …