Csodaszerek általában drágábbak, mint egy 500 Ft-os PPI, és a PPI-vel ellentétben semmilyen igazolt hatásuk nincs. Ezek tükrében vitatkozhatunk, hogy melyik a drágább.
A PPI a fő gond: brutál erős savképződés gátló, tüneti kezelést nyújt, s az abbahagyása szi te reménytelen, a gasztro-gyógyitási PIAC újratermelődésének eszköze!
A famotidin kényelmesebb, alig van melléktünete, pl én most mentem le 2x40-ről 2x20-ra s alig érzem a különbséget, nincsenek nagyobb fájdalmak, savérzet, persze kell a gyógytea és a felületi bevoná, az Ulcogant, utóbbi nem rendszeresen mert az is kinyirja a természetes savköpenyt. Kár beleavatkozni a természetbe, s csak akkor szabad, ha komolyabb gyulladás, fekély áll fenn. A fejlődő országokban, de Amerikában is üppre-hoppra irják fel a savcsökkentőket a klasszikus refluxos tünetekre, pedig az csak egy támadási pont a betegség ellen. A nyugalom a legfontosabb, az önnyugtatás, a meditáció, a keleti bölcsességek tanulmányozása, az "oshozás", ha tudjátok miről beszélek. Meg olyasmi mint pl a hasika simogatása, iszonyatos ereje van: lefekszel egy jó film elé s lassú körkörös mozdulattal simogatod a hasadat ahol fáj. A tenyérnek kisugárzása van, nem kell ahhoz gyógyitó táltosnak lenni. Elég a vegyszerekből, a csodaszerekből, bizzunk kicsit jobban az öngyógyitó mágiában. (na most mondja a topic fele, hogy "idióta"...:)
Engedjétek meg, hogy bemásoljam ide egyik kedvenc irómnak, Szepes Máriának a kevés videoi közül az egyik idevágót. Ajánlom végignézni, nem hosszú!
Még nem akartam elhamarkodni az összegzést, főleg mert az utóbbi napok megint rosszabbak volt (nyílván a húsvéti kaják miatt). Ez alatt a rövid idő alatt az a tapasztalatom, hogy akár a Salvus víz ivásakor, étkezés előtt kb. egy órával érdemes inhalálnom, ha közvetlenül előtte teszem, még rosszabb is étkezés után. Szóval erre oda kell figyelnem, így legjobban az esti inhalálást pártolom. Az összegzést az is nehezíti, hogy most állítottak rá napi kétszer 40 Controloc-ról kétszer 20 Rabyprexre (plusz motiliumra), ami azért megviselt. Az az igazság, hogy a szájpadláségés mint tünet (ez jelenleg a fő tünetem, torokfájás csak nagyon ritkán van) akkor a legenyhébb, ha egyszer-egyszer egy pici nyugtatót is beveszek...tudom, rá lehet szokni, sőt hosszú távon tovább lazíthat a záróizmokon, de a tapasztalataim alapján akkor a legjobb, ha este Rabyprex, inhalálás, pici nyugtató. Szóval itt tartok, voltak egész jó napjaim is.....vezetni fogok egy naplót és jelentkezem. Köszönöm még egyszer Laci bácsinak.
Valószínű a reflux is valami rossz beidegződés miatt alakulhat ki, az idegek rossz működése miatt a gyomor záróizmai nem záródnak rendesen, vagy nem a megfelelő időben.
Ha idegesebb vagyok nekem is több a savam és puffadtabb vagyok.
A Mecsek gyomortea összetevőjében is van orbáncfű, nem véletlen.
A gyomorbántalmaknál sajnos sok esetben a stressz is közbejátszik, elég ha arra gondolunk, hogy vizsgák előtt milyen gyomorgörcseink vannak, hirtelen megijedéskor összerándul a gyomrunk stb...
Az orbáncfű teát is kúraszerűen kell alkalmazni és általában más teákkal együtt teakeverékként.
Szabó Gyuribá is az idegeket okolja elsőként a megnövekedett savszekéció miatt, ahogyan a nyelőcső és a gyomor funkcionális rendelenességei, zárási, mozgási problémái elsősorban szintén idegi eredetűek. Igy énszerintem a teák mellett kiemelt fontosságú az életmódváltás, véglegesen vagy szakaszosan pl utazások formájában. Ennélfogva szoktam én sokat sportolni, pl naponta kardiós mozgásokat végezni.
A kiatrtó futás segit a ritmikusságnál és szimmetriás mozgásnál fogva a két agyfélteke szinkronizációjában, vagyis az érzelmi és a racionális tudat összehangolásában és KIEGYENSÚLYOZÁSÁBAN,AMINEK MINDENKIÉPPEN LELKI HARMONIZÁCIÓS HATÁSA, MAGYARÁN ÉS EGYSZERŰEN FOGALMAZVA NYUGTATÓ HATÁSA VAGYON. Elnézést a tudálékos megfogalmazásért de másképp nem tudtam...
Gyomorsav túltengés elleni tea recept (Szabó György)
Ez egy enyhe nyugtató, gyomorsav, valamint gyulladáscsökkentő teakeverék. A fő alkotóeleme az orbáncfű, ami feszültségoldásban, emésztés megsegítésében egyaránt jeleskedik. A gyomoridegesség miatti savtúltengésre ez a keverék nagyon jó. A cickafark gyulladást csökkent és gátol, szelet hajt, görcsöket old. antibiotikus és sebhámosító hatású, étvágyjavító és emésztést serkentő.
A lándzsás útifű alkalmas az irritált nyálkahártyák bevonására és szintén gyulladáscsökkentő hatással is bír. a fehér árvacsalán erősen csökkenti a gyomorsav termelődését. A csalánlevél a gyomor hurutos megbetegedéseiben, gyomorgörcsök és - fekélyek, bélfekélyekre is egyaránt javasolt.
Összetevői: Orbáncfű 10, Cickafark 6, Lándzsás útifű 6, Fehér árvacsalán 4, Csalánlevél 4 egység
A keverék előállítása a következőképpen ajánlott: Fogjon egy evőkanalat, és egy nagyobb műanyag dobozt vagy egy nagyobb befőttesüveget a keverék elkészítéséhez, tárolásához. A lényeg, hogy ne fémdoboz legyen, mert a fémet a gyógyfű nem szereti. Kezdje el adagolni a gyógyfüvet: 10 kanál orbáncfű, 6 kanál cickafark, 6 kanál útifű, 4 kanál fehér árvacsalán, 4 kanál csalánlevél.. Folytassa az adagolást mindaddig, amíg az edény háromnegyedig megtelt. Ekkor jól rázza össze a keveréket. Ha befőttesüveget használ, azt sötét helyen tárolja, vagy egyszerűen csak rakja bele egy sötétítő zacskóba, esetleg alufóliázza körbe az üveget. Javaslom, hogy a tároló edényre írja rá, hogy mit tartalmaz. A maradék teákat csomagolja el. A maradék teák önmagukban is fogyaszthatók, de együttesen a megadott arányban optimálisan erősítik egymás hatását.
A receptjeinkhez az alapanyagot biztosítjuk. A recept alapján mindenki magának keverheti ki otthonában a teakeveréket. Ennek előnye, hogy fogyasztóink tudni fogják mit is isznak pontosan, és ráadásul a keverékek általában fajlagosan így jóval olcsóbbak, mint a hagyományos kereskedelmi forgalomban lévő keverék teák.
Elkészítési módja és adagolás:
A keverékből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perces állás után szűrjük le. A teakeverékből naponta 1-3 csészényivel fogyasztható. Ne ízesítsük.
Figyelmeztetések:
Várandósok, szoptatósok, kisgyerekek ne fogyasszák. Ezt a teát nyáron ne igyuk az orbáncfű tartalma miatt.(fényérzékenységet okozhat).
...ja az a sav az nappal is marogat gőz formájában, éjszaka meg a garatzáró alá szivárog és a légcső felső szakaszát marogatja, elvileg komoly pulmonológiai tüneteket is okozhat, akár tüdőgyulát ...a salvust elsősorban inhalálásra használom tehát felső légutakra, inni a parádi kénes viz (lsd még szántói savanyúviz, szlovák területen) is nagyon jó....
Ezt az én tapasztalatom is alátámasztja. Szerintem a reflux nálam a garat és köhögési problémáknál úgy játszik szerepet, hogy mivel felmarja a nyálkahártyát az éjszaka felszivárgó sav, mindenre sokkal érzékenyebb lesz.
Azért a Salvus vízzel is óvatosan kell bánni. Csak kúraszerűen, pár hétig fogyasztani. A tartós fogyasztás visszaüt, mert semlegesíti a gyomorsavat és ezzel nagyobb savtermelésre ösztönzi a rendszert.Nekem a Mecsek Gyomor teakeverék vált be legjobban, azt is kúraszerűen használom.Ha valaki elfoglalt és napközben nem tud teázgatni, bevált még a Gastrosol cseppek, vagy a zöldárpa kapszula.
Persze hogy erőltetik a PPi-t, ha sokan rászoknak, nagyobb a haszon, olyan mint a kábítószer, nehéz is leszokni róla. Én fokozatosan szoktam le, és még így is nagyon nehéz volt utána hetekig.
Sokan keresik az alternatív módokat, csak az orvosok nem szeretik, tisztelet a kivételnek, aki elfogadja és javasolja is.
A Medic-Poliklinikán volt valaki aki kipróbálta az ő módszerüket?
Én is régóta szedtem a PPi-t, többfélével is próbálkoztam, de kb. 1 hónapja abbahagytam, mert nem éreztem igazán, hogy jobb lett volna, sőt az emésztésem rosszabb lett, puffadtam, valószínű a savhiány miatt. Persze arra is kaptam olyan gyógyszert, ami meg a májat teszi tönkre, szóval elegem lett...Eleinte felerősődtek a tüneteim, valószínű a gyógyszer elvonás miatt, most kezdek talán jobban lenni. Jelenleg a Salvus viz, gyomortea, a glutén-cukor- és tejmentes diétával tűrhetően vagyok. És sokszor keveset eszek, de csak akkor amikor igazából éhesnek érzem magam.
A gyógyteákkal kapcsolatban kérdezném még, hogy kinek mi vált be a legjobban.
a dokik mégis eröltetik a PPI-t mert az orvoslátogató gyógyszerügynökök nagyon rámenősek és profik, ugyanakkor pl a famotidint lehúzták a klotyón, mert ott
inkább tv-reklám megy, s nem a dokikra koncentrának, hisz a kisadagok már recept nélkül kaphatók....hanem mostantól van PPI is recept nélkül! kész őrület....
egyszóval: az alternativ módozatokra szavazok, teában a fehér árvacsalánra!
Évekig szedtem 20mg -os majd 2x40mg -os adagokat. Semmit nem használt, így abbahagytam. A fő tünet nálam is az állandó garatgyulladás és ebből adódóan a köhögés. Ezen semmit nem javított. Kb. 2 éve nem szedek semmit, néha iszom gyógyteákat, gargalizálok Salvus vízzel vagy sima tengerisós vízzel.
Igen, te visszazártad és a kapszulát nyelted le. A vita azon van, hogy kapszula nélkül szabad-e bevinni a szervezetbe a golyócskát. Úgy gondolom a téma túl van tárgyalva:-))
Én a leszokás időszakában szétnyitottam a kapszulát, a fele golyócskákat kiszórtam, majd utána visszazártam. Ez már a legvégén volt, amikor a napi 1x20 mg -ot akatram még tovább csökkenteni. Szerintem ez így működik és nem hinném hogy gondot jelentene, mármint a felszívódás tekintetében. A gyógyszer ugyanabban a lezárt kapszulában van.
szerintem a Salvus viz eseteben a brom a titok nyitja, ugyanis ez az egyedüli gyogyviz, ami bromos. Ez haasználhat a sav-problémákra. nekem is nagyon jo, inhalálni még nem probaltam. Hosszabb idejü ivászata után a hasmenés is elmulik, ugy látszik hozzászokunk.