Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
De ugye azért az "egy levelet" a címzettek mindegyike külön-külön megkapja papír alapon (másolatban vagy neki címezve)?
Ha neki címezve, akkor ez klasszikus körlevél bizony. Ha csak úgy, hogy az eredeti címzettre van megcímezve és a többi neve, címe ott van a levél alján akkor borítékot v. cimkét is csinálhatsz körlevél módon, csak a formátumát kell megfelelően beállítani a word dokumentumnak és a nyomtatónak.
Másrészt - lehet azóta már megcímezted a borítékokat a levél másolatoknak :) - és az egész feladat aktualitását vesztette.
De szerintem még egy excel tábla létrehozása sem hosszabb, mint amióta polemizálunk.
Ha a levél egyforma, akkor külön dokumentumból nyomtat vagy fénymásol, és csak a boríték meg a tértivevény képezi a körlevél tárgyát. Ezt érzékelhetnénk körborítéknak vagy körtértivevénynek, de technikailag ez is körlevél.
Érteni vélem a problémát. Amit szeretnél azt sem az excel sem a word nem tudja natív módon (magától, külön programozás nélkül) megcsinálni.
A félreértést ha jól látom az okozta, hogy neked csak egy leveled van, de több címzett kapja (mint a hivatalos levelek az alján van a lista a további címzettekről). A körlevél esetén n darab címzett van és n darab levél készül.
Nem, a "törzsdokumentumnak" (vagyis a levélsablonnak) és az adattáblának külön állományban kell lennie. És az összefésülés után egy harmadik jön létre belőlük, de azt nem muszáj menteni, lehet, hogy csak kinyomtatod és eldobod, hiszen redundáns.
Használtan már körlevelet, de csak olyan esetben mikor egy adatbázisban rögzített állományból képeztem a címzetteket. Most pedig az lenne a cél hogy egy levél pár címzettjéből csináljon borítékot és tértivevényt. Magyarul nem akarok pár név miatt adatbázist csinálni mert az tovább tartana mint ha manuálisan megírogattnám a borítékot. A levélre mindenképp rá kell írnom a 3-4 címzettet, és azt szeretném ha ezt a 3-4 nevet nem kéne újra beírogatnom mikor borítékot csinálok.
Azt szeretném megoldani, hogy egy hivatalos dokumentumot ha írok Word-ben és több címzett van akkor mindegyiknek egyből lehessen borítékot és tértivevényt nyomtatni. Úgy képzeltem el hogy a levél végén a "kapják:" után írnám be a címzetteket és ezekből az adatokból kéne borítékot és tértivevényt képezni, akár excelben is jó, csak maga a levél wordben kéne hogy legyen a szerkeszthetőség miatt.
Gondolom megoldható, csak nemtudom hogyan. Ha kérhetem ne csak kétszavas válaszokat írjatok mert azt nem fogom megérteni.
Az is jó lenne, ha a feladatot egyben láthatnánk. Mert arra, amit kérdeztél, Delila megadta a megoldást. Amit most kérdezel, az viszont egy kicsit "homályos":
"mert nem csak B oszlopom van hanem több is."
Hány oszlopod van és melyiket kell szűrni, mi alapján?
"A név mellé még akarok számot, is ami az A oszlopban nem szerepel."
Azokat a számokat honnan veszed? Van egy listád? Vagy csak úgy jön?
"A HA függvénnyel próbáltam az nem rossz,de ha betűt írok akkor hibát ír:("
Milyen hibát ír ki? Mert pl. a betűt idézőjelben kell használni, akkor lesz betűként értelmezve.
Az elsőre: így van jól, de a beállításokban valahol kikapcsolható, ha zavar.
Általában ritkábban akarunk beírás közben a betűk között mozogni, mint a nyíllal átlépni a másikra. Ha mégis, akkor az F2 megnyomásával elérhető a kívánt hatás.
Mindig előjön, ha írok egy cellába valamit és a kurzor billentyűzettel előre (vagy hátra) akarok menni, akkor kilép a szerkesztő módból, vagyis kilép a cellából és a tőle balra eső cellára megy (ha a balra nyilat nyomtam).
Ez nálatok is így van? És miért van így?
A másik, ami engem zavar. Hiába van megadva a magyar terület, a dátumot mégis úgy írja be, hogy az utolsó pontot "letörli". Hiába írom be, hogy
2014.01.18.
az lesz belőle, hogy
2014.01.18
A magyar helyesírás szerint a pontra végződő a jó. Át lehet állítani erre az Excelt?
A következővel nem boldogulok: Minden hónapban készítek egy táblázatot arról, ki melyik műszakban dolgozott és hány munkaórája van.
Amit szeretnék: A oszlopba beírom a műszak számát 1-8-ig. C oszlopba jelenjen meg a műszak kezdete. (pl. 2-es műszak 08:00) D oszlopban a műszak vége. (pl. 16:30) E oszlopban a nettó idő, ami 30 perccel kevesebb, mint a kezdet és a vég időpont között eltelt idő.
Tehát ha az A oszlopba beírok egy számot, a többiben ennek megfelelően jelenik meg a műszakhoz kötődő többi adat.
A kritériumlistát szövegként kell bevinni!!! (A cella elejére ' - aposztróf - kell).
A kritériumként használt tartomány fejéhez rendelj egy nevet (pl. Fej).
A kritériumlistához is rendelj egy nevet (pl.KritList) a következő képlettel : =ELTOLÁS(Fej;1;0;DARAB2(Munka1!$D:$D)-1;1) , ha a kritériumokat a D oszlopba teszed. Ez a képlet dinamikusan kezeli a nevhez tartozó területet. Ha írsz hozzá, bővül, ha törölsz belőle, akkor szűkül (az offset és a darab2 miatt).
Ezután a makro:
Sub szuri() Dim rngcrit As range
Dim vcrit as variant Set rngcrit = Range("KritList") vcrit = rngcrit.Value Columns(1).AutoFilter field:=1, Criteria1:=Application.Transpose(vcrit), Operator:=xlFilterValues End Sub
Ez szépen szűri az A oszlopot. Viszont bármi mást (változót) írok a criteria1-hez, nem veszi be a "gyenge gyomra", nyilván ez még kevés neked az automatizáláshoz.
(Bár, ha arra gondolok, hogy a D2:Dakarmi tartományba be kell írni az értéket, azt elvileg a makróba is beírhatod a szűrés előtt.....)
Ehhez az kell, hogy az A1 cellába írj be egy fejlécet (Pl.fej), a d1:f1 cellákban ugyanezt, majd a d2-be 1, e3-ba 3, f4-be 5.
Ha folytatódik a kritérium, akkor a fejlécet folytatni kell tovább és mindig a következő sorba kell írni a kívánt értéket.(ez jelenti a vagy logikai kapcsolatot a feltételek között azaz a feltétel fej=1 vagy fej=3 vagy fej=5 stb.)
Szerintem számodra az advancedfilter lenne a jobb megoldás.
Azért még nézegetem egy kicsit az autofiltert is, hátha lesz más megoldás.