Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Félreértesz. Ha rámegyek a "levelezés" fülre és után a bal szélen lévő "borítékok gombra" akkor ott nincs lehetőség szerkesztésre, max a borítékok -> beállítások fülön kitudok választani egy másfajta borítékméretet, de szerkeszteni nem tudom hogy belőjem a tértivevénynem megfelelő szöveg elhelyezést. Vagy ebbe a boríték méret listába lehet valahol tenni egyénileg szerkesztettet?
Kiválasztod azt a papírméretet, ami megfelel a tértivevény méretének és tájolásának (fekvő, álló).
Azután készíts egy levélmintát, ahova a címlistából beteszed a címzett adatait oda, ahol a tértivevényen szerepelnie kell, a feladót is odaírod, ahova kell. Egy-két próbanyomattal (üres lapra) szerintem be tudod igazítani.
Ezután már csak be kell tölteni a nyomtatób a tértivevényeket.
Nem rossz amit írtál, tudom is hasznosítani az előre felvett címekkel. Viszont nekem sokszor más-más címet kéne írnom mint amit a körlevél listába már egyszer rögzítettem.
Találtam egy olyan funkciót a "levelezés" fülön hogy "boríték". Ez tökéletesen megfelelne nekem mert itt amit kijelölök egy levélen azt borítékra teszi és nyomtathatok is. Ugyan ezt kellene megoldanom hogy tértivevényre is működjön. Mert mért is ne teljesen más helyre kell hogy kerüljön a tértivevényen a címzett (ball fent-közép tájra és nem jobb lentre), és ugye itt (boriték fülön) nincs olyan funkció hogy csak átrendezem az elhelyezést. :S
A boríték tartalmát a saját szöveged (pl. feladó adatai) és a címlistából való mezőválasztással -pl. címzett adatai - tudod összeállítani. Közben válthatsz a mezőnevek és a behelyettesített értékek között.
Formázni ugyanúgy tudod a mezőket, mint a normál szöveget.
A legjobb elhelyezés "próbanyomattal" illetve nyomtatási nézettel tudod megállapítani.
Nos akkor szánj rá néhány (x10) percet és saját kezűleg megcsinálhatod az alapot:
Levelezés:
Címzettek kiválasztása => új lista létrehozása: A megjelenő ablakot értelemszerűen kitöltöd (akár valódi cimzettekkel is), elmented a javaslat szerinti kiterjesztéssel egy neked megfelelő névvel a saját dokumentumaid közé vagy egy új helyre tetszés szerint.
Utána körlevélkészítés indítása = > borítékok: címzettek kiválasztása
A többit próbáld megoldani.
Ha további segítségre lenne szükséged, írj.
Üdv.
Ps. Ezt szerintem akkor tudod a legjobban használni, ha Te magad hozod létre.
Nem vesztette aktualitását, folyamatosan szeretném használni. :)
A második variáció megfelelő lenne, hogy csak a levél alján lévő címeket kéne borítékra és tértivevényre nyomtatni, nem kell átcímezni az eredeti levelet.
Mert pl. a 2010-ben már a levelezés, körlevélkészítés indítása esetén felajánlja a boríték, cimke verziót is, továbbá a címzettek kiválasztásánál az új lista létrehozását.
Lehet, megérné egyszer ezeken a lépéseken végigmenni:)
De ugye azért az "egy levelet" a címzettek mindegyike külön-külön megkapja papír alapon (másolatban vagy neki címezve)?
Ha neki címezve, akkor ez klasszikus körlevél bizony. Ha csak úgy, hogy az eredeti címzettre van megcímezve és a többi neve, címe ott van a levél alján akkor borítékot v. cimkét is csinálhatsz körlevél módon, csak a formátumát kell megfelelően beállítani a word dokumentumnak és a nyomtatónak.
Másrészt - lehet azóta már megcímezted a borítékokat a levél másolatoknak :) - és az egész feladat aktualitását vesztette.
De szerintem még egy excel tábla létrehozása sem hosszabb, mint amióta polemizálunk.
Ha a levél egyforma, akkor külön dokumentumból nyomtat vagy fénymásol, és csak a boríték meg a tértivevény képezi a körlevél tárgyát. Ezt érzékelhetnénk körborítéknak vagy körtértivevénynek, de technikailag ez is körlevél.
Érteni vélem a problémát. Amit szeretnél azt sem az excel sem a word nem tudja natív módon (magától, külön programozás nélkül) megcsinálni.
A félreértést ha jól látom az okozta, hogy neked csak egy leveled van, de több címzett kapja (mint a hivatalos levelek az alján van a lista a további címzettekről). A körlevél esetén n darab címzett van és n darab levél készül.
Nem, a "törzsdokumentumnak" (vagyis a levélsablonnak) és az adattáblának külön állományban kell lennie. És az összefésülés után egy harmadik jön létre belőlük, de azt nem muszáj menteni, lehet, hogy csak kinyomtatod és eldobod, hiszen redundáns.
Használtan már körlevelet, de csak olyan esetben mikor egy adatbázisban rögzített állományból képeztem a címzetteket. Most pedig az lenne a cél hogy egy levél pár címzettjéből csináljon borítékot és tértivevényt. Magyarul nem akarok pár név miatt adatbázist csinálni mert az tovább tartana mint ha manuálisan megírogattnám a borítékot. A levélre mindenképp rá kell írnom a 3-4 címzettet, és azt szeretném ha ezt a 3-4 nevet nem kéne újra beírogatnom mikor borítékot csinálok.
Azt szeretném megoldani, hogy egy hivatalos dokumentumot ha írok Word-ben és több címzett van akkor mindegyiknek egyből lehessen borítékot és tértivevényt nyomtatni. Úgy képzeltem el hogy a levél végén a "kapják:" után írnám be a címzetteket és ezekből az adatokból kéne borítékot és tértivevényt képezni, akár excelben is jó, csak maga a levél wordben kéne hogy legyen a szerkeszthetőség miatt.
Gondolom megoldható, csak nemtudom hogyan. Ha kérhetem ne csak kétszavas válaszokat írjatok mert azt nem fogom megérteni.
Az is jó lenne, ha a feladatot egyben láthatnánk. Mert arra, amit kérdeztél, Delila megadta a megoldást. Amit most kérdezel, az viszont egy kicsit "homályos":
"mert nem csak B oszlopom van hanem több is."
Hány oszlopod van és melyiket kell szűrni, mi alapján?
"A név mellé még akarok számot, is ami az A oszlopban nem szerepel."
Azokat a számokat honnan veszed? Van egy listád? Vagy csak úgy jön?
"A HA függvénnyel próbáltam az nem rossz,de ha betűt írok akkor hibát ír:("
Milyen hibát ír ki? Mert pl. a betűt idézőjelben kell használni, akkor lesz betűként értelmezve.