Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Mielőtt általánosan elterjedt a fémtetős üveg házi használata, nem tudtak jobbat a vászonzacskónál. Kicsit régebben meg lovaskocsin jártak autó helyett. Meg petróleum lámpával világítottak.
A fagyasztást megcsinálom, az olívás paradicsomot kipróbálom, köszönöm az eddigi tanácsokat.
A frissen szárított vargányának még nincs meg a jellegzetes íze, tehát az valamilyen biokémia folyamat eredményeként jön létre, amihez idő, meg megfelelő körülmények kellenek. A legideálisabb ehhez egy hermetikusan lezárt befőttes üveg lenne, vagy van jobb megoldás? Úgy vettem észre, hogy hiába készítek gyönyörű szépen kinéző szárítmányt, a profik által készített, piacon kapható, poros, kukacrágta, barnult szárítmánynak sokkal intenzívebb az illata. Nem hiszem, hogy ők befőttes üveget használnának a tároláshoz. A régebbi könyvek pl. Tolnai Kálmán Ételek vadon termő gombákból (1984) a vászonzacskóban történő tárolást ajánlják. Lehet, hogy az is egy járható út?
Alaposabban mexemlélve csakugyan legalább kétféle. Egyeseknek filcbarna, másoknak ilyen sebhelyes rózsaszínü kalapja van.
Nem egyszerüsíti a helyzetet az sem, hogy a szakirodalom mind a luridiformist, mind az erythropust céklának nevezi. Megkülönbözteti viszont a rhodxantust (bíbor-) a rhodopurpureustól (bíborvörös-).
De van ennek jelentösége a fölhasználás szempontjából? Valamennyien csak hökezelve fogyaszthatók. Szívesen mexárítanám, mert a vargányához teljesen hasonló az állaga és egyszerre úgyse tudnám megenni. Elég-e viszont neki annyi hökezelés, amennyit a szárítás után bevizezett gomba átlagosan kap? És milyen lesz a szárítmány? Ilyen fekete marad?
Sajnos épp megint nem tudok képet föltölteni, úgyhogy csak így: ma nagyon sokat találtam egyféle gombából, amiröl nem tudom eldönteni, hogy Boletus luridiformis, erythropus, vagy rhodoxantus-sal állok-e szemben. Persze a különbözö korú példányok különbözöen is néznek ki, úgyhogy nem kizárt, hogy többféle gombáról van szó.
Az ismertetöjelei nagyjából ezek: a kalap filces barnától sebhelyes rózsaszínüig változik. A csövek intenzív narancssárgák, a hús erös krómsárga, nagyon intenziven és gyorsan kékül, söt feketedik. Nagy, nehéz, kemény és tömör habitus.
Valamennyire azt írják, hogy hökezelés után fogyasztható. Az én kérdésem viszont az, hogy a vargányához hasonlóan szárítható-e.
...sot, rothadasnak indul a gomba. csak csorgore szaradva szabad eltenni. a kollegak jol mondtak, vagy fagyo, vagy mikro.
/off en az aszalt paradicsomot mindig olivaban teszem el. sot, azt nem is csorgore szaritom, hanem tenyleg csak aszalom. utana a szeleteket olloval apritom kisebb darabokra, ugy mennek az uvegekbe, majd mehet ra az oliva.
Nem tudom, hogy mikor rakta le rá a petéit. Az igaz, hogy nem szoktam azonnal elrakni az aszalt vargányát, hanem hagyom, hogy a csontszáraz aszalvány párát vegyen fel a környezetéből és ezzel együtt kezdjen kialakulni az aromája. Nekem úgy tűnt, hogyha csontszárazon rakom el akkor kevésbé lesz aromás.
Ha megjelentek a molyok, de az aszalvány még menthetőnek tűnik (nincs teljesen átszőve), érdemes megmikrózni pár percre - az aszalvány ugye száraz, a molyok és lárváik meg nedvesek, a mikrohullám a vízmolekulákat "bozsongatja", szóval, jó eséllyel a molyokat párolod meg, míg a gombád nem melegszik vészes mértékben. Én ezt a módszert alkalmaztam a konyha kb. teljes száraz élelmiszerkészletén, igaz, akkor gomba nem volt benne, csak tésztafélék, magvak, rizs, babfélék, stb. Emellett teljes takarítás, mentesíteni kell a területet minden élelmiszermaradványtól. Talán mikrózás után/egyből szárítás után megpróbálhatnád levákuumozni az aszalványt, de ilyen tapasztalatom nincs, talán valaki másnak a fórumon? Átmegy a moly a vákuumfólián?
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Az aszalványom egy részét minden évben tönkre teszik a molyok. Van valami jó módszer ellenük? Eddig nagy befőttesüvegekbe raktam el az aszalt gombát, de a molyok sokszor megtalálták, ahogy az aszalt paradicsomomat és körtémet is. Raktam ki csapdát, de nem vált be.
Mostanra tényleg sok gomba előjött, beindult a rózsáskalapú tinóru is, ami nyarat jelző gomba nálunk. Csak van egy bökkenő, a töménytelen szúnyog. A rovarriasztó ellenére alaposan megszurkáltak.
Ne vedd kötekedésnek, mert nem az akar lenni, csak tanács: A tönk bázisának levágásán kívül egyik képeden sem látszik igazán a gombák kalapja. A gombának minden részlete fontos, ezért a határozásra szedett gombából nem vágunk le semmit. A színes tinóruknál fontos a teljes keresztmetszeti kép, mert attól, hogy ott kékül, ahol elvágod, lehet, hogy más részén nem, vagy más ponton más színt mutat. A fotón mindenképpen látszódjon a tönk teljes felülete, a termőréteg felülete, a kalap felülete és a teljes keresztmetszet. Pl. így:
És akkor ezek még mindig csak a vizuális információk, még nem beszéltünk illatról, ízről, termőhely környezetéről, stb. Persze nem mindig ilyen bonyolult, de van, amikor igen. Ezek hiányában tényleg csak tippelgetni lehet. Annyi biztos, a fotóidon legalább 3 faj van.
Lementem egy fiatal példányért, találtam egyet, felszedtem, de láttam, hogy nincs mintázat a tönkjén, kerestem még egyet, az megint másféle volt. És mivel több nem fért el kezemben, es amúgy meg ingben-zakóban voltam, magamhoz sem tudtam fogni. A kocsi hátuljában levágtam a tönköket, mert úgy gondoltam a kékülés fontosabb, mint a gyökere.
pont az egyik ismervet vagtad le a gombanak, a tovet (bazisat). ket nagy kulonbseg van a celka es a tinoru kozott makroszkopikusan: az egyik, hogy a cekla tonkje szemcsezett, mig a valtozekony halozatos, ami nagyon szepen latszik is a kepeiden. a masik, hogy a cekla a tonk bazisban megvagva sargabol azonnal kekul, mig a valtozekony sargabol vorosre valt. lasd, beetee altal linkelt miskolcigombasz kepeket. te sajnos levagtad.
ezert nem szabad kapkodni az ismeretlen gombakkal az erdoben. nemelyiknel a foldbol kihuzott istrang lesz az azonosito belyeg.
"az elmúlt időszakban nem igazán mutatkozott ott, ahol kerestük"
ez most ott is így volt amerre én járok, ahol tavaly meg tavalyelőtt sok volt rókagombából, ott most nem volt semennyi se, vagy még ezután lenne, ha jönne még csapadék