Keresés

Részletes keresés

taormina001 Creative Commons License 2020.07.03 0 1 140999

 vászonzacskóban való tárolás minden kétséget kizáróan a leghatékonyabb módszer élelmiszermolyok tenyésztésére

Előzmény: nyúlfüligomba (140997)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140998

Mielőtt általánosan elterjedt a fémtetős üveg házi használata, nem tudtak jobbat a vászonzacskónál. Kicsit régebben meg lovaskocsin jártak autó helyett. Meg petróleum lámpával világítottak.

Előzmény: nyúlfüligomba (140997)
nyúlfüligomba Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140997

A fagyasztást megcsinálom, az olívás paradicsomot kipróbálom, köszönöm az eddigi tanácsokat.

 

A frissen szárított vargányának még nincs meg a jellegzetes íze, tehát az valamilyen biokémia folyamat eredményeként jön létre, amihez idő, meg megfelelő körülmények kellenek. A legideálisabb ehhez egy hermetikusan lezárt befőttes üveg lenne, vagy van jobb megoldás? Úgy vettem észre, hogy hiába készítek gyönyörű szépen kinéző szárítmányt, a profik által készített, piacon kapható, poros, kukacrágta, barnult szárítmánynak sokkal intenzívebb az illata. Nem hiszem, hogy ők befőttes üveget használnának a tároláshoz. A régebbi könyvek pl.  Tolnai Kálmán Ételek vadon termő gombákból (1984) a vászonzacskóban történő tárolást ajánlják. Lehet, hogy az is egy járható út?

Előzmény: homerx (140990)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140996

A tönk mintázata és a tönkbázis metszete fontos határozóbélyeg. A szárítmány nem fekete, de a megfőzve sötét színű.

Előzmény: taormina001 (140995)
taormina001 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140995

az egyszerü luridusról (változékony-) meg még meg is feledkeztem; na az is tökugyanolyan. Tehát ötféle gombám, vagy leglábbis ötféle lehetöségem:-(

Előzmény: taormina001 (140994)
taormina001 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140994

Alaposabban mexemlélve csakugyan legalább kétféle. Egyeseknek filcbarna, másoknak ilyen sebhelyes rózsaszínü kalapja van.

Nem egyszerüsíti a helyzetet az sem, hogy a szakirodalom mind a luridiformist, mind az erythropust céklának nevezi. Megkülönbözteti viszont a rhodxantust (bíbor-) a rhodopurpureustól (bíborvörös-).

De van ennek jelentösége a fölhasználás szempontjából? Valamennyien csak hökezelve fogyaszthatók. Szívesen mexárítanám, mert a vargányához teljesen hasonló az állaga és egyszerre úgyse tudnám megenni. Elég-e viszont neki annyi hökezelés, amennyit a szárítás után bevizezett gomba átlagosan kap? És milyen lesz a szárítmány? Ilyen fekete marad?

Előzmény: öreg_néne_b (140993)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140993

Most a cékla tömeges és illik rá a leírásod. Én szeretem szárítani, mert áztatás után visszanyeri ropogós állagát.

Előzmény: taormina001 (140991)
taormina001 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140992

most látom, hogy rhodopurpureus is lehet. De van ennek jelentösége a felhasználás szempontjából?

Előzmény: taormina001 (140991)
taormina001 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140991

Sajnos épp megint nem tudok képet föltölteni, úgyhogy csak így: ma nagyon sokat találtam egyféle gombából, amiröl nem tudom eldönteni, hogy Boletus luridiformis, erythropus, vagy rhodoxantus-sal állok-e szemben. Persze a különbözö korú példányok különbözöen is néznek ki, úgyhogy nem kizárt, hogy többféle gombáról van szó.

Az ismertetöjelei nagyjából ezek: a kalap filces barnától sebhelyes rózsaszínüig változik. A csövek intenzív narancssárgák, a hús erös krómsárga, nagyon intenziven és gyorsan kékül, söt feketedik. Nagy, nehéz, kemény és tömör habitus.

Valamennyire azt írják, hogy hökezelés után fogyasztható. Az én kérdésem viszont az, hogy a vargányához hasonlóan szárítható-e.

 

Ugyanez érdekelne galambgombák vonatkozásában is.

homerx Creative Commons License 2020.07.03 0 2 140990

...sot, rothadasnak indul a gomba. csak csorgore szaradva szabad eltenni. a kollegak jol mondtak, vagy fagyo, vagy mikro.

/off en az aszalt paradicsomot mindig olivaban teszem el. sot, azt nem is csorgore szaritom, hanem tenyleg csak aszalom. utana a szeleteket olloval apritom kisebb darabokra, ugy mennek az uvegekbe, majd mehet ra az oliva.

 

 

Előzmény: Sheldon Q/ (140989)
Sheldon Q/ Creative Commons License 2020.07.03 0 1 140989

Hát nekem egész jó akkor is, ha csontszárazon rakom el.

Szerintem ha főzés előtt beáztatod, az pont elég lesz.

Elméletileg nem képződhet több aroma a párafelvétel miatt, sőt...

 

Előzmény: nyúlfüligomba (140988)
nyúlfüligomba Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140988

Nem tudom, hogy mikor rakta le rá a petéit. Az igaz, hogy nem szoktam azonnal elrakni az aszalt vargányát, hanem hagyom, hogy a csontszáraz aszalvány párát vegyen fel a környezetéből és ezzel együtt kezdjen kialakulni az aromája. Nekem úgy tűnt, hogyha csontszárazon rakom el akkor kevésbé lesz aromás.

 

 

Előzmény: Bencuc (140983)
Tibibá2020 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140987

Sajnos a gombák nagy része penészes lett, párat még találtam:

 

1. alany

szaga: semmitmondó gomba illat

nem kékül

 

tölgy alatt volt, ez mindre igaz

 

2. alany:

ez már kékül, szinte azonnal

illata: lisztes(??) de semmiképpen nem olyan, mint az előző

 

3. alany:

ugyanazok a jellemzői, mint a 2.

 

4. alany:

sokkal banásabb/vörhenyesebb szín

azonnal kékül ez is, és jobban, mint a többi

illata: NEM jellegzetes gomba illat

 

 

Előzmény: Apexx (140978)
czm1 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140986

Sziasztok!

 

A Gödöllői-dombságot próbálta esetleg valaki mostanában? Vagy maradjak a börzsönyi bevált helyemnél? (idén még azt sem teszteltem)

Tibibá2020 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 140985

ezt nem értem, így benne marad a moly teteme, az ürüléke a gombában és megeszed őket...

 

Előzmény: Alchemist_Anonymous (140982)
Tibibá2020 Creative Commons License 2020.07.03 0 1 140984

amikor megszáradt, akkor tedd bele jól záródó üvegbe és tedd be a fagyasztóba 1 napra

utána mehet a polcra

2 dolog nagyon fontos:

-tökéletesen száraznak kell lennie

-az üvegnek tökéletesen kell zárnia

 

a babot, lisztet, rizst is így kell kezelni, mielőtt a kamrába teszed.

már a boltban benne van a moly, ha a négybetűs élelmiszerboltban figyelmesen nézed a kenyérliszteket ott sokszor látsz molyokat...

 

Előzmény: nyúlfüligomba (140981)
Bencuc Creative Commons License 2020.07.03 0 1 140983

De most a moly a lezárt üvegbe ment bele? Nem szárítás idején petéztek bele, és úgy raktad üvegbe?

Előzmény: nyúlfüligomba (140981)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2020.07.02 0 1 140982

Ha megjelentek a molyok, de az aszalvány még menthetőnek tűnik (nincs teljesen átszőve), érdemes megmikrózni pár percre - az aszalvány ugye száraz, a molyok és lárváik meg nedvesek, a mikrohullám a vízmolekulákat "bozsongatja", szóval, jó eséllyel a molyokat párolod meg, míg a gombád nem melegszik vészes mértékben. Én ezt a módszert alkalmaztam a konyha kb. teljes száraz élelmiszerkészletén, igaz, akkor gomba nem volt benne, csak tésztafélék, magvak, rizs, babfélék, stb. Emellett teljes takarítás, mentesíteni kell a területet minden élelmiszermaradványtól. Talán mikrózás után/egyből szárítás után megpróbálhatnád levákuumozni az aszalványt, de ilyen tapasztalatom nincs, talán valaki másnak a fórumon? Átmegy a moly a vákuumfólián?

Előzmény: nyúlfüligomba (140981)
nyúlfüligomba Creative Commons License 2020.07.02 0 0 140981

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Az aszalványom egy részét minden évben tönkre teszik a molyok. Van valami jó módszer ellenük? Eddig nagy befőttesüvegekbe raktam el az aszalt gombát, de a molyok sokszor megtalálták, ahogy az aszalt paradicsomomat és körtémet is. Raktam ki csapdát, de nem vált be.

Gamma Leonis Creative Commons License 2020.07.02 0 1 140980

 

Mostanra tényleg sok gomba előjött, beindult a rózsáskalapú tinóru is, ami nyarat jelző gomba nálunk. Csak van egy bökkenő, a töménytelen szúnyog. A rovarriasztó ellenére alaposan megszurkáltak.

Előzmény: Gamma Leonis (140936)
Tibibá2020 Creative Commons License 2020.07.02 0 1 140979

Nem veszem kötekedésnek.

Sőt, pont ezért jöttem ide, hogy megtudjam.

Köszi

 

Előzmény: Apexx (140978)
Apexx Creative Commons License 2020.07.02 0 2 140978

Ne vedd kötekedésnek, mert nem az akar lenni, csak tanács: A tönk bázisának levágásán kívül egyik képeden sem látszik igazán a gombák kalapja. A gombának minden részlete fontos, ezért a határozásra szedett gombából nem vágunk le semmit. A színes tinóruknál fontos a teljes keresztmetszeti kép, mert attól, hogy ott kékül, ahol elvágod, lehet, hogy más részén nem, vagy más ponton más színt mutat. A fotón mindenképpen látszódjon a tönk teljes felülete, a termőréteg felülete, a kalap felülete és a teljes keresztmetszet. Pl. így:

 

És akkor ezek még mindig csak a vizuális információk, még nem beszéltünk illatról, ízről, termőhely környezetéről, stb. Persze nem mindig ilyen bonyolult, de van, amikor igen. Ezek hiányában tényleg csak tippelgetni lehet. Annyi biztos, a fotóidon legalább 3 faj van.

Előzmény: Tibibá2020 (140977)
Tibibá2020 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 140977

Az úgy volt, hogy:

Lementem egy fiatal példányért, találtam egyet, felszedtem, de láttam, hogy nincs mintázat a tönkjén, kerestem még egyet, az megint másféle volt. És mivel több nem fért el  kezemben, es amúgy meg ingben-zakóban voltam, magamhoz sem tudtam fogni. A kocsi hátuljában levágtam a tönköket, mert úgy gondoltam a kékülés fontosabb, mint a gyökere.

Elég kukacosak sajnos.

 

Előzmény: homerx (140976)
homerx Creative Commons License 2020.07.02 0 1 140976

pont az egyik ismervet vagtad le a gombanak, a tovet (bazisat). ket nagy kulonbseg van a celka es a tinoru kozott makroszkopikusan: az egyik, hogy a cekla tonkje szemcsezett, mig a valtozekony halozatos, ami nagyon szepen latszik is a kepeiden. a masik, hogy a cekla a tonk bazisban megvagva sargabol azonnal kekul, mig a valtozekony sargabol vorosre valt. lasd, beetee altal linkelt miskolcigombasz kepeket. te sajnos levagtad.

ezert nem szabad kapkodni az ismeretlen gombakkal az erdoben. nemelyiknel a foldbol kihuzott istrang lesz az azonosito belyeg.

 

Előzmény: Tibibá2020 (140971)
Bencuc Creative Commons License 2020.07.02 0 0 140975

"az elmúlt időszakban nem igazán mutatkozott ott, ahol kerestük" 

 

ez most ott is így volt amerre én járok, ahol tavaly meg tavalyelőtt sok volt rókagombából, ott most nem volt semennyi se, vagy még ezután lenne, ha jönne még csapadék

Előzmény: Nemozoli (140967)
Tibibá2020 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 140974

Nagyon szépen köszi

ez volt az egyik tippem, a másik pedig a céklatinóru vagy esetleg molyhos

 

és akkor ezekre is mondasz valamit, mert most lementem, hogy szedjek fiatalabb példányt és ezeket találtam

annyi van, hogy egy kamiont teli tudnék szedni

a vöröses csöves részűn van egyedül hálózat, a többin nincs

mindnek levágtam a tönkjét, látszik, hogy valamelyik azonnal kékült, valamelyik nem

Előzmény: beetee (140973)
beetee Creative Commons License 2020.07.02 0 1 140973
Előzmény: Tibibá2020 (140972)
Tibibá2020 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 140972

valaki, bocs az elgépelésért

Előzmény: Tibibá2020 (140971)
Tibibá2020 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 140971

sziasztok

 

valaminek lenne tippje, hogy ez melyik tinóru?

öreg már kicsit (nagyon) :)

nem akarom megenni, csak érdekel, mert ezrével nő

nagypapi51 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 140970

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!