Nálunk egyetlen háznak sem 0 a kötelezettsége év végén, mert minimum a mi decemberi díjunk és a decemberi szemétszállítás nincs kifizetve 12.31-én hanem csak januárban.
"Közös költség hátralékok tekintetében a társasháznak a záró követelése: 10 790 Ft
A társasház záró kötelezettsége: 0 Ft
A fenti összeget az ELSZÁMOLÁS tartalmazza, ahol nem e Ft-ban kell megadni az összeget. Vagy nem jól tudom?
tovább..... , ez a BESZÁMOLÓ
.... a társasháznak egyszerűsített beszámolót is készítenie kell, mely egyszerűsített mérlegből és eredmény levezetésből áll.
A közös képviselő ismerteti az általa elkészített beszámolót, annak egy példányát átadja a jelenlévőknek:
- mérleg - főösszeg: 1 325 e Ft
- tárgyévi eredmény: 70 e Ft
Van még valami gond?
Természetesen az ELSZÁMOLÁST és BESZÁMOLÓT mellékelem a MEGHÍVÓHOZ, de a közgyűlésen a határozathozatalkor is átadok egy példányt a jelnlévőknek, hogy lássák miről szavaznak, mint rögzítünk a jegyzőkönyvbe. Nem törvényszerű, hogy a tulajdonosok hozzák a saját korábban megkapott példányukat. Vagy igen?
Sajnálom ha félreértettél, tudom hogy EREDMÉNYESEN is visznek házakat tulajdonosok, vettem is át ilyet, minden patent volt és a személyeskedően megemlített üzletszerűen e tevékenységet végzőtől meg azt a kupit.
Csupán abban nem értünk egyet, hogy ha a törvények szerint kell valamilyen papír valamihez akkor azt még akkor sem illik mellőzni ha egyébként mindent jól csinálsz.
Nemes dolog a szakmai öntudat, de azért ne misztifikáljunk. Nagyon szépen és erdményesen visznek házakat tulajdonosok- akár kockás füzettel is-, és nagyon hatékonyan visznek házakat csődbe szuper könyveléssel és most már pozitív könyvvizsgálói ellenőrzéssel is. Az ilyen fajta személyeskedés pedig - úgy gondolom - méltatlan a fórumhoz. / hogy én mit tudnék mesélni.../
ja-ja költségnemenkét vagy nemenként (férfi & Nő ;-)) bontásban + terv - tény ,tulajdonosi befizetések terhelés-jóváírás szerint is, + pénz ügyi készletek nyilvántartását is. + szöveges beszámoló , + meghívó benne a napirendi pontok , határozatok "javaslatok" leírás némi nemű indoklással + minden tulajdonosnak részletes egyenlegkimutatása. had dolgozzon az a nyomtató.
28. § (1) A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határoz: e) a közösség éves költségvetésének és elszámolásának, a számviteli szabályok szerinti BESZÁMOLÓjának elfogadásáról, valamint a közös képviselő vagy az intézőbizottság részére a jóváhagyás megadásáról;
...szaal a beszámolót éppúgy csatolni kell a meghívóhoz, mint a többi anyagot, és határozattal el kell azt fogadtatni. Jól csinálod! :)
"Alapintis" társasházkezelőként - és hogy tovább fokozzam eredti szakmám vasutas volt -, szívesen fogadom az építő kritikát, de nehezen viselem a lekezelő, és megalázó megnyilvánulásokat.
A társasházkezelő ügykezeléséhez hozzá tartozik a számviteli szabályok szerinti könyvelés vezetése, ami nem számviteli szolgáltatás. Azt, hogy ezt ki és hogyan végzi, nem az dönti, el, hogy a megszerzett "alapintis" végzettsége mellett, milyen más egyéb számviteli végzettséggel rendelkezik, vagy nem rendelkezik.
Bár nem tőlem kérdezted, de "alapintisként" én így jegyzőkönyvezem:
A közös képviselő ismertette a közgyűléssel a 2008. évi elszámolását, és annak egy példányát átadja a jelenlévőknek.
A társasház pénzügyi záró egyenlege 2008. december 31-én: 1 313 756 Ft
Közös költség hátralékok tekintetében a társasháznak a záró követelése: 10 790 Ft
A társasház záró kötelezettsége: 0 Ft
(az elszámolás mellékelve a jegyzőkönyvhöz)
Közös képviselő: ez volt tehát a 2008. évi elszámolás, de a társasháznak egyszerűsített beszámolót is készítenie kell, mely egyszerűsített mérlegből és eredmény levezetésből áll.
A közös képviselő ismerteti az általa elkészített beszámolót, annak egy példányát átadja a jelenlévőknek:
- mérleg - főösszeg: 1 325 e Ft
- tárgyévi eredmény: 70 e Ft
(mellékelve a jegyzőkönyvhöz)
Ezután határozathozatal történt:13/2009.05.22. sz. kgy. határozat:
A Közgyűlés
igen: 5497/10 000 th
nem: -/10 000 th
tartózkodott: -/10 000 th arányú szavazással a következő határozatot fogadta el:
A közgyűlés az elszámolást a 2008-as évről elfogadta, és a közös képviselő 2008. évi ügykezelő tevékenységét jóváhagyta.
A közgyűlés elfogadta a Társasház 2008. évi egyszerűsített beszámolóját 1 325 ezer Ft egyező eszköz és forrás összesennel, és a tárgyévi 70 ezer Ft eredménnyel.
Hagyd őket, nincs értelme. Már én is próbáltam korábban (szerintem) meggyőzően, törvényi hivatkozásokkal alátámasztva érvelni, de hatástalan. Aki meg van győződve arról, hogy a könyvelés egyrészt felesleges, másrészt ő alapintiből hozza kockás füzetben azt amit én tizenX évig tanultam és azóta is évről évre kötelezően és magánszorgalomból továbbképzek, na azt SOHA nem tudod meggyőzni.
Te átlátod, hogy a törvények hogyan kapcsolódnak össze, ők nem. Ezért aztán soha nem fogjátok egymást érteni.
Ja, egyik nagyon hozzáértő fórumtársunktól mi már vettünk át házat, ne tudd meg mi volt ott, pedig itt a fórumon tényleg nagyon okosakat is írt a néhány butaság mellett. Csak azt nem értem, hogy ha ennyire tudja hogy mit és hogyan kell tenni, akkor miért nem csinálja? Na mindegy.
Amúgy lenne egy kérdésem is.
Szerinted az a kitétel, miszerint "a számviteli szabályok szerinti könyvvezetés és beszámoló alapján a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság éves elszámolása tartalmazza..." azt is jelenti egyben, hogy magát a beszámolót nem kell külön elfogadtatni a lakógyűlésen (X mérlegfőösszeggel... stb) hanem csak az elszámolást és azzal automatikus?
Minden hozzáértő mást mond én meg "az óvatosság elve" alapján :-) inkább határozatot hozatok róla külön. Mi a véleményed?
Csak tudnám miért kellett ezt megtanulnom az OKJ-s Társasházkezelő tanfolyamon?
7.Tétel
Mi az egyszeres könyvvitel. Ismertesse az alapvető szabályait.
8.Tétel
Ismertesse a naplófőkönyv és a pénztárkönyv vezetésének szabályait.
9.Tétel
Ismertesse a pénztári forgalom és a banki műveletek könyvelését a naplófőkönyvben.
10. Tétel
Ismertesse az egyszerűsített beszámoló /egyszerűsített mérleg és eredmény-levezetés / tartalmát, valamint általános szabályait.
11. Tétel
Mi a bizonylati elv és a bizonylati fegyelem. Hogyan érvényesül ez a társasházak könyvvezetése során.
14. Tétel
Ismertesse a számviteli alapelveket.
19. Tétel
Ismertesse részletesen a társasház beszámolójában szereplő eszközeit.
20. Tétel
Ismertesse a tárgyi eszközök és az immateriális javak fogalmát. Ismertesse az értékcsökkenés fogalmát és fajtáit.
21. Tétel
A társasház követelései. Hogyan szerepelnek ezek a naplófőkönyvben, az analitikus nyilvántartásokban, az egyszerűsített mérlegben és a közös képviselő éves elszámolásában.
22. Tétel
Ismertesse részletesen a társasház beszámolójában szereplő forrásait.
24.Tétel
Beszéljen a társasházak számviteli szabályzatairól /számviteli politika, értékelési szabályzat, leltározási szabályzat, pénzkezelési szabályzat /.
26.Tétel
Ismertesse a foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalókat a társasházaknál.
27.Tétel
Ismertesse a társasházak adófajtáit.
28.Tétel
Ismertesse a személyi jövedelemadó kötelezettség keletkezésének és az adófizetési kötelezettség teljesítésének módját a társasházaknál.
29.Tétel
Ismertesse az adóbevallásra és annak határidejére vonatkozó tudnivalókat.
30.Tétel
Ismertesse a munkaadói és munkavállalói járulékot. Ismertesse a tételes egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos előírásokat.
31.Tétel
Ismertesse a helyi iparűzési adót, a vagyon típusú- és a kommunális adókat.
32.Tétel
Ismertesse a társadalombiztosítási ellátásokat, a társadalombiztosítási kötelezettségek keletkezését és a biztosítottak körét.
Magaddal (s ez alatt értem a társasház - saját tulajdonos közösképviselő felállást is) az teszel, amit akarsz. Számviteli szolgáltatást másnak (pl. közösképviselő/társasházkezelőként) akár egyszeres, akár kettős könyvelésről van szó, csak könyvelőként (vagy ilyen végzettségű alvállalkozóval, alkalmazottal) végezhetsz. ... szerintem.... :)
No én tanultam , megy a nejem , erre az okosításos gyorstalpalós istennyílás , pénzügyi erre meg arra , de ha megy úgy gondolta megy mellette TB, mög mit tudom én milyen intézőre is. Ha elvégzi, akkor beveszem társnak ;-)) Mondtam neki utána mehet mérlegképesnek is << nem írom le mi volt erre a válasza ;-))
Nem csitultok, pedig reméltem, legalább elgondolkodtok azon, amit írok… vállalkozóként én is felvállalok ilyen-olyan döntést, melyről tudom hogy kockázatos… de ezt mindig tudatosan teszem, felmérve és vállalva döntéseim következményét…
Rendkívüli módon bagatelizáljátok a társasházi (és úgy általában minden) könyvelést, pedig nem kellene, hisz ha másért nem, már csak azért is komolyabban kellene venni, mert a számviteli szabályok megsértését elég rendesen büntetik.
Abból indultok ki, hogy a társasházkezelés RÉSZE a könyvelés. Ez egyszerűen NEM igaz. A társasházi törvény pontosan meghatározza a közös képviselő és a társasházkezelő feladatait, jog és hatáskörét. Melyik paragrafusból vezetitek azt le, hogy a közös képviselő és/vagy társasházkezelő feladata (jog- és hatásköre) a könyvelés? Én nem találok ilyent! Mindössze két utalás kapcsolódik a könyveléshez:
47. § A közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság a SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINT évenként KÖLTSÉGVETÉSi javaslatot készít….
48. § (1) A SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI KÖNYVVEZETÉS ÉS BESZÁMOLÓ alapján a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság éves ELSZÁMOLÁSa tartalmazza….
A társasházi törvény ennyiben kapcsolódik a könyveléshez! Természetesen vállalkozhat a társasházkezelő könyvelési tevékenységre is, ha ennek FELTÉTELEI (végzettség, tevékenységi körbe felvét stb.) adottak.
Nézzük akkor a számviteli törvény társasházakra vonatkozó részeit:
- a számviteli törvény HATÁLYA KITERJED A TÁRSASHÁZAKRA. (3.§.4.b)
- meghatározza a beszámoló és könyvvezetés módját: 8.§ (4) EGYSZERES KÖNYVVITELLEL ALÁTÁMASZTOTT - a (2) bekezdés d) pontja szerinti - EGYSZERŰSÍTETT BESZÁMOLÓT készíthet a gazdálkodó, ha azt e törvény vagy az 5-6. §-okban hivatkozott kormányrendelet lehetővé teszi. - beszámolási kötelezettségének, beszámolót alátámasztó könyvvezetési kötelezettségének SAJÁTOSSÁGAIT kormányrendelet hatáskörébe utalja (6.§.2)
- rögzíti a SZÁMVITELI ALAPELVEKet, melyek betartása a társasházak részére is kötelező.
- tartalmazza az egyszerűsített beszámoló általános szabályait, mérleg és eredménylevezetés tartalmát, tagolását. A kormányrendelet ezt az egyéb szervezetek eltérő sajátosságainak megfelelően tovább pontosítja. (A kormányrendelet nem a számviteli törvény HELYETT született, e kettőt együtt kell alkalmazni, és a törvény a magasabb szintű jogszabály.)
- A 150. § meghatározza a SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS fogalmát, tartalmát: …
SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS az e törvényben, továbbá a kapcsolódó KORMÁNYRENDELETEKBEN előírt KÖNYVVEZETÉSI, BESZÁMOLÓKÉSZÍTÉSI kötelezettség teljesítése érdekében elvégzendő FELADATOK ÖSSZESSÉGE, valamint a könyvvizsgálói tevékenység.
Egyszerűen nem értem a logikát, mely a társasházi könyvelést nem tekinti számviteli szolgáltatásnak, hisz könyvet kell vezetni, és beszámolót kell készíteni.
- A 151. § előírja, hogy könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével OLYAN természetes személyt kell megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI képesítéssel VAGY MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐI KÉPESÍTÉSSEL, … ÉS a tevékenység ellátására jogosító ENGEDÉLLYEL rendelkezik, vagy olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot köteles megbízni, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja megfelel a meghatározott követelményeknek.
Ez a pont tartalmazza az általatok citált (korm.rendeletbe átemelt, és tovább szabályozott) részt is: … Az előírt kötelezettség alól mentesül az a vállalkozó, amelynél az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában - ennek hiányában a tárgyévben várhatóan - a 10 millió forintot nem haladja meg.”
Mi alól mentesül ebben az esetben a vállalkozó? Az alól, hogy VEZETŐ, IRÁNYÍTÓ FUNKCIÓRA, ILL. AZ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ ELKÉSZÍTÉSÉRE BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓT, VAGY REGISZTRÁLT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐT alkalmazzon.
Hol következik ebből az, hogy könyvelési feladatokra nem kell KÖNYVELŐT alkalmazni? Vagy úgy gondoljátok ez alól csak és kizárólag a társasházkezelő a kivétel? Más nem könyvelhet szakképzettség nélkül, de a társasházkezelő igen? Szerintem meg nem…
"Tehát összefoglalva: a k.k. azért könyvelhet a saját házaiban, mert a munkakör tartalmazza azt a feladatot is. De, ha csak könyvelést végez másnak, akkor azt csak is a 8211 alatt végezheti. És a kör itt bezárult! "
kucsimuka!
Ebből én azt olvastam ki, hogy véleményed szerint az általam kezelt házakat könyvelhetem is.
Én nem azt állítottam, hogy "csak könyvelést" vállalok a társasházaknak.Most tartok ott, hogy "hülyén" fekszek le...., mert igazán nem értem már az egészet.
Én nem is neked szántam. De azt nem állhattam meg szó nélkül, ahogy Kharmiene1-nek nekimentek, ráadásul úgy, hogy neki volt igaza! Nem erővel kell megoldani, azt amit tudással lehet!