Keresés

Részletes keresés

bobroy Creative Commons License 2005.01.03 0 0 33
sziasztok nekem két kérdésem van mi a kellösitö anyag neve ami megköti a port ?a másik a csempét közvetlen felrakhatom a gipszkartonra ugye vagy amit irtatok hogy azt is bekellene elötte kenni valamivel annak az anyagnak is jolenne a neve ?ha lehet ide irjatok mert mailt nemnagyon hasznalok köszönöm üdv
don_kihote Creative Commons License 2005.01.02 0 0 32

Szia!

Új vagyok itt, de hadd tegyek fel egy kérdést: Azt írtad alább, hogy a gipszkartonnak sok előnye van a hagyományos vakolással szemben!

Mik ezek? Hogy olcsóbb volna azt nem hiszem, de lehet, hogy tévedek!

Előre is köszönöm!

kihote

Előzmény: szasszusa (31)
szasszusa Creative Commons License 2004.07.15 0 0 31
Hello Villany!

Sorry, hogy csak most válaszolok, de manapság viszonylag ritkán jutok oda, hogy körülnézhessek a fórumon. E-mailben mindig mindenkinek rendelkezésre állok: szassz@index.hu
Kérdéseidre a válasz. A zöld (avagy impregnált) karton nem azért van, hogy folyamatosan víz érje. Ez alapvető amit meg kell jegyezni. Az hogy impregnált annyit jelent, hogy jobban ellenáll a párának, illetve a nedvességnek, de folyamatos víztől ez is tönkremegy.
A gipszkartont egyébként víz nem érheti semmilyen körülmények között sem. A bevonata az összesnek papír és az nem szereti a vizet. A párát valamilyen szintig átereszti, ezzel nincsen gond. De! Csempézés előtt ajánlott átkenni alapozó anyaggal, ami kapható a szakboltokban, illetve azokat a részeket, amik nem kerülnek burkolásra, hanem egyszerűen festve vannak, arra olyan festéket kell venni. Nem mindig ajánlott a sima diszperziós festék.
És a másik kérdésedre: Igen a teljes fürdőt ezzel kell burkolni. És nem árt mellé szellőztetést betenni, ami lehet egy ventinlátor, hogy a párát folyamatosan alacsony szinten tartsa. De sok esetben megfelel, ha az ajtón alul és felül megfelelő szellőzők vannak vágva.
Viszont még egy kis különbség: szárazvakolat vs. előtétfal
Ha szárazvakolatról beszélünk, akkor az annyit tesz, hogy a téglára vagy vakolt falra (szerencsésebb a téglára) van gipszpamacsokkal ragasztva (de ekkor a felületet kellősítő anyaggal kell kezelni, hogy megtapadjon rajta és a port lekösse), a másik esetben, mely az előtétfal, akkor bordavázra van csavarozva, és a bordák a falhoz vannak kikötve (30 mm-es szerkezet esetén). Hőszigetelni csak a második esetben lehet.

Remélem tudtam segíteni. Ha további kérdésed lenne, akkor várom e-mailed.
Üdv. Szassz
Előzmény: villany100 (30)
villany100 Creative Commons License 2004.06.30 0 0 30

<FONT style="BACKGROUND-COLOR: #738d95">szasszusa!

Tudnal nekem segiteni abban, hogy megertsem, hogy a zold (impregnalt) gipszkartonnal az impregnalas mit ved viz ellen? (hoszigetelest, a kartont, magat a gipszet?)

(porotherm falat szeretnek "szarazvakolni", es sajnos a gipszkartonrol szolo utmutatasok majdnem mind a konnyuszerkezetes alkalmazasbol indulnak ki.)

Ha ugyanis elsosorban a konnyuszerkezetes falnal a gipszkarton mogotti hoszigetelest vedi a nedvesseg ellen, akkor nalam eleg lenne a furdoszobaban is sima, impregnalas nelkuli.

Nem sporolni akarok (habar ez sem mellekes), de a fal jo paraatereszto kepesseget nem szeretnem tonkretenni azzal, hogy "megfojtom" a furdoszobat, es a para gyakorlatilag csak az ablakon tud majd tavozni.

Avagy ugy is kerdezhetnem, hogy mi tortenik (rossz esetben) egy olyan vizes helysegben, ahol sima gipszkartont alkalmaztak? (Netan levalik a karton a gipszrol?)

Masik kerdesem, hogyha valoban szukseges a vizes helysegekben a zold, akkor a mennyezetet is azzal kellene burkolnom ezeken a helyeken?

Koszi,

villany

Előzmény: szasszusa (27)
mariska_xx Creative Commons License 2004.06.29 0 0 29
SOS kérdés: ki tudja, hol lehet kapni gipszkarton lécéhez szintezőcsavart?
szenyor Lopez Creative Commons License 2004.04.07 0 0 28
Köszi a részletes leírást.
Én lécvázzal akarom megcsinálni a tetőteret (kivéve a válaszfalakat). A léceket már tavaly nyáron megvettem, szép gyalult lécek. Remélem nem vetemednek.
A szigeteléssel nem lesz baj, összesen 20cm lesz:) 12 a szarufák közt és 8 alatta. Hőtükrös fólia van kifelé is és befelé is. Ezexerint ezek így jók.

"Lényeges még, hogy először a ferdefalat kell felrakni, és utána a vízszintes részeket. "

A Rigips oldalán azt írták, hogy felülről lefelé kell haladni: plafon, ferde falak, térdfalak (ha van), aljzat (ha van). Miért jobb a ferde fallal kezdeni?
Egy konkrét kérdésem is van: a plafonnál a szarufákra kerülnek a függesztők, azokba a lécek. Úgy rakjam a függesztőket és a léceket, hogy arra közvetlenül a gipszkarton megy vagy először legyen egy ritkább lécezés és arra tegyem merőlegesen a kartont tartó léceket?

Még egy kérdés: a ferde falnál függőlegesen vagy vízszintesen rakjam a táblákat? Van jelentősége? Vagy csak az számít, hogy hogy takarékosabb?

Előzmény: szasszusa (27)
szasszusa Creative Commons License 2004.04.02 0 0 27
Üdv Szenyor Lopez!

Ezúton kérek elnézést, hogy eddig nem válaszoltam, csak adódtak más dolgok, amik elvitték az időmet. De egyébként van kedvem!

Néhány dolog akkor érdemben:
-Tetőtérnél, ha gipszkartonnal szeretnéd burkolni a ferde részeket, akkor elég sok mindenre oda kell figyelni. Először el kell dönteni, hogy lécvázra, vagy profilvázra legyen-e szerelve. Manapság már inkább a profilvázat javasolnám. Igaz, hogy drágább, de gyorsabban és szebb felületet lehet képezni vele, és nem tekeredik, ahogy száradnak a lécek (meglehetősen lehetetlen manapság száraz lécet kapni, legalábbis olyat, amit 6-8 hétig száraz helyen tároltak, a vizes léc még nem kezd el csavarodni).
Utána ha megvan milyen is legyen, akkor a szigetelés a következő pont. Ezen tényleg nem szabad spórolni. Manapság már meglehetősen jó üveggyapot hőszigetelő anyagok vannak, én spedicel (ez itt a reklám helye) tudom a TELL anyagokat ajánlani, mert jók. A szigeteléshez szerkezetből kettős szerkezetűt kell rakni, mert egy réteg szigetelés bemegy a szarufák közé (10 cm vastag), míg a két szerkezet közé a másik, ami 5 cm vastag. Vigyázni kell rá, hogy a szigetelések illesztése pontos legyen, a két réteg egymáshoz képest elfordítva legyen. A szerkezeten az alsó szerkezeti réteget jó úgy rakni, hogy a második szigetelési réteg szélessége legyen pontosan. A szarufáknál vigyázni kell, hogy maradjon légréteg is. Tehát 10 cm-nél több szigetelés ne menjen bele, mert később úgyis kirugja magát a teljes vastagságra.
További fontos dolog a fólia kérdése. Sokak szerint mindegy milyen, mert úgysem számít. Pedig igen. Jelenleg kapható nagyon jó hőtükörfólia (solflex a gyártó), amely tényleg jelentős fűtés, illetve klíma költségmegtakarítást eredményez. (persze a nyílászárókon is múlik) A szerkezetre a fóliát kétoldalas ragasztóval kell felragasztani, úgy hogy az egymás melletti fóliacsíkok kb. 10-15 cm fedésben legyenek egymással. Ajánlott vízszintesen fóliázni, mert akkor a lecsapódott pára le tud csurogni.
A gipszkarton kiválasztásánál pedig általában a 12,5 mm-eset alkalmazzák egy rétegben, ez eléggé bevált, de például nyugaton szokták a kétrétegű tűzgátlót is ajánlani. A különböző hajlatoknak és éleknek a kialakítása pedig már kunsztosabb feladat, főleg ha szeretnél kutyaólat és ablakbeugrót is kialakítani. Lényeges még, hogy először a ferdefalat kell felrakni, és utána a vízszintes részeket.
Ha fennt van a karton, és felrakás közben ügyelni kell arra, hogy legyen hely a gipsznek is, mert a gipsz az nem csak eltakarja az összeillesztéseket, hanem például tetőtérnél főleg statikai tényezőként szerepel, ami megadja a stabilitást. Minden illesztést illik bebandázsolni, azaz üvegszálat tenni az illesztések glettelésébe. (ez 5 cm széles üvegszálháló) valamint a töréspontokat, mert a tető ugyebár folyamatosan mozog, azokat akrillal kihúzni.
Egyelőre erről ennyi, ha még van kérdésed várom.
A másik témával kapcsolatban pedig, el kell döntened, hogy mit szeretnél későbbiekben. A ragasztottnál vigyázni kell, hogy lehetetlen úgy bontani, hogy könnyen visszarakható legyen, és előre illik mindent belehúzni (villany, víz...). Amennyiben hangszigetelési tényező is szükséges, akkor javasolnám a vázra szereltet, és nem léc, hanem profilvázon.

üdv.
Szabolcs

Előzmény: szenyor Lopez (24)
szenyor Lopez Creative Commons License 2004.04.02 0 0 26
Ez nem lett túl népszerű kérés:)
Előzmény: szenyor Lopez (24)
ravasz10 Creative Commons License 2004.03.30 0 0 25
Kedves Szassz !

Mégegyszer ezúton is köszi a segítséget !

üdv
ravasz10

szenyor Lopez Creative Commons License 2004.03.30 0 0 24
Üdv!

Szasszusa, ha van kedved;) írhatnál néhány tippet, trükköt tetőtér gipszkarton burkolásáról. Házilagos kivitelezést akarunk megvalósítani és eddig még csak elméleti tapasztalat van:) Pl. érdemes falat gipszkartonnal burkolni vakolás helyett? Ha igen, ragasztva vagy lécezve?
Persze csak ha nem indiszkrét a kérés.

ravasz10 Creative Commons License 2004.03.29 0 0 23
Kedves szasszusa !

Email ment !

Bocsi hogy off voltam !
ravasz10

Előzmény: szasszusa (22)
szasszusa Creative Commons License 2004.03.29 0 0 22
Kedves Jampung!
Annyiban változtatja meg az az anyag a dolgokat, hogy a erősebben fog kötni a gipsz magához a téglához (a papír réteghez amúgy is meglehetősen erős a kötés, oda nem kell). Félned valószinűleg nem kell attól, hogy le fognak esni, mert ahogyan írtad, csak egy-két ragasztási plecsni eresztett el. De kérdés, hogy összesen mennyit tettek alá.
Üdv. Szassz
Előzmény: jampug (20)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.29 0 0 21
szasszusa, pár négyzetmétert ragasztanék fel kartonból szárazvakolatként és nem tudom, mi is az a kellősítő anyag, amiről beszélsz. Nagyon hullámos vakolat van a falon, nem pereg, csak képtelenség síkba húzni, így egyszerűbb volna leragasztani kartonnal, mint újravakolni. Lecsiszoltam a festéket róla, amennyire lehet, de szeretném, ha fenn is maradna a lap. Mit ajánlanál?
A másik, a konyhánál beraknék egy plusz kis falat, a felső szekrény rogzítéséhez milyen profilt érdemes betenni a szerkezetbe?
Előzmény: szasszusa (18)
jampug Creative Commons License 2004.03.29 0 0 20
Szasszusa!

Köszönöm a válaszodat, igy két hónapos távlatokból.
Valószinűnek tartom én is, hogy a falak, nem voltak átkenve ezzel a por megkötő lötyivel. Ez miben változtathatja a dolgokat?
Számítsak vmi olyasmire, hogy 1-2 éve belül leesik a gipszkarton tábla a falról?

jam

Előzmény: szasszusa (18)
lufi77 Creative Commons License 2004.03.27 0 0 19
Szia Zsombi!
Én is igy csináltam az emeletről lejövő csatornacső köré burkolatot.Marha egyszerű.A cső két oldalára a falra csavarozzál fel lécet.az egyik lapot felcsavarozod és a lap másik oldalára gipszkartoncsavarral felerősitesz egy harmadik lécet és ehez és a másik fali léchez csavarozod a másik lapot.Mivel nem elég hosszú a lap toldani kell.a két alsó lap tetejére keresztben kis lécet csavarozol és itt kötöd össze öket.Élvédő nem kell,mert csempézel,a teteje meg nem érdekes.Olyan erős lesz mint a beton.:)
Egyébként lehet kapni 60cm széles lapot is.
Ja!Én a cső és a karton között kitömtem maradék üveggyapottal.alig hallani.
Előzmény: zsombi (6)
szasszusa Creative Commons License 2004.03.27 0 0 18
Üdvözletem a fórumozóknak! Kedves Izirájder és Jampung!

Úgy érzem szakembernek mondhatom magam a témában, mivel immár több mint 10 éve foglalkozok gipszkarton rendszerek kivitelezésével. A kérdésekre megpróbálom a válaszokat röviden összefoglalni.
Hajlított objektumokat lehet gipszkartonból csinálni, erre szolgálnak a speciális, ilyen célra kifejlesztett lapok, melyen üvegrost és gipsz keverékéből vannak papír bevonat nélkül. Ezekkel akár kis átmérőjű (kb. 60 cm)oszlopot is körbe lehet burkolni. Az hogy mennyire jön ki azt meglehetősen nehéz látatlanban megmondani, illetve, hogy mondjuk egy kazettabetétes álmennyezetnek mekkora a négyzetméterköltsége, hiszen ezek függenek attól, hogy milyen típusú kazettás lapot választ a megrendelő, hány léptetést szeretne bele, esetleg rejtett világítást, vagy ívelést, illetve, nem mellékes a plafontól való függesztési távolság sem. Tehát azt lehet rá mondani, hogy a helyszín megtekintése, és a megrendelővel történő egyeztetés után lehet konkrét ajánlatot adni. Amire ügyelni kell, hogy az ajánlat adása legyen ingyenes, olyannal nem szabad dolgoztatni, aki még ezért is kiszállási díjat kér.
A másik témára térve:
- a tégla falra történő gipszkarton ragasztás vakolás helyett teljesen bevett gyakorlatnak számít, rengeteg előnye van a hagyományos vakolattal szemben, amennyiben jól meg van csinálva. Nagyon lényeges, hogy mielőtt a gipszkarton a gipsszel felragasztásra kerül a fogadó felület két alkalommal át kell kenni úgynevezetett kellősítő anyaggal, melynek célja, hogy a felületi port megkösse, illetve egy olyan felületet hozzon létre a téglán, melynek a tapadási együtthatója meglehetősen magas, és nem fog a gipsz elválni tőle az elkövetkező évtizedekben. Úgy érzem ez nálad valószinűleg elmaradt.
- a csempe alá tényleg zöld színű, impregnált kartont kell rakni, mivel a fúga, illetve a csemperagasztó nem véd teljesen a párától. Tehát figyelni kell erre. A festéshez pedig megfelelő festéket kell választani. Normál esetben bármilyen diszperziós festékkel megoldható, csak arra kell vigyázni, hogy meszelni nem lehet, mert az lemarja róla a papírt. De pl. a Héra tökéletesen megfelel az általános festéshez.
- Drágább-e a festés? álatalában nem, mert mindössze kétszer kell átgurítani a diszperziós festékkel. Amire viszont figyelni kell, hogy ahhoz, hogy szép felületet kapjunk, ami nem hepehupás, ahhoz 3 rétegbe illik glettelni, és a második után mondjuk átcsiszolni, így tökéletes lehet.

Remélem sikerült nagyjából válaszolnom a kérdésekre.
Amennyiben további kérdések lennének, vagy szaktanácsadásra volna szüksége valakinek, kérem, hogy írjon a szassz@yahoo.com e-mail címre, mert ott könnyebben megtalál.
Üdvözlettel:
Szassz

Előzmény: jampug (17)
jampug Creative Commons License 2004.01.27 0 0 17
Üdv!

Gipszkarton vagy Tégla?
Jó kérdés! És nehéz a döntés, azért nekem is van kérdésem, hátha valaki megnyugtat!

Kb. egy évvel ezelőtt, így februári Tél ideje alatt kezdtem el beépíteni a házunk tetőterét.
Természetesen mester emberrel, számlára.
Ytong téglás válaszfalak vannnak és 38 cm es fő falak. Az Ytong tégla gletelésével nem is volt baj, viszont a főfalak burkolásánál a mester ember felvetette, hogy : "mi lenne, ha azt a kevés falat nem vakolná, (mert ferde a fal és munkaigényes, hanem egyszerüen begipszkartonozná szép nagy táblákkal.)" Hajlottam az ajánlatra mert igy plusz hőt is ad, mivel a gipszkartonfal és a tégla fal között keletkezett egy 2-3 cm es légzáró réteg, tökéletes hőtartó.
Szóval megcsinálta, bár legnagyobb sajnálatomra a fürdőszobát is ezzel rakta ki, és nem impergnált gipszkartonnal, mikor szóltam érte azt mondta, hogy csempe van rajta és az véd, valamint a plafont, majd "ún. müanyag festékkel kell befesteni és akkor nem lesz gond..!!! ????"
Igaz, hogy itt pénz hiánya miatt megálltak a munkák, és nem lett befejezve a felső szint, de így egy év távlatából kezdem sajnálni, hogy hallgattam rá.
Bár, egyáltalán nem hsználtuk a felső színtet, azért egyre inkább aggódom, hogy egy festés a gipszkartonon sokkal többe kerül, mint egy vakolt falra. Ugyanakkor a karton ragasztva lett a téglára és a minap találtam két helyett ahol a karton alúl mozgott (elengedett a ragasztás).

Ha, van itt szakember, kérem segítsen, hogy egy ilyen gipszkartonos eseményeknél mire számíthatok egy újbóli festésnél, mire számíthatok a fürdőszobánál, a csempe alatt és tényleg véd-e valamit a műanyagos festés?

jam

Ízirájder Creative Commons License 2004.01.19 0 0 16
Hello.

Ha nézi a témát szakember, lenn egy kérdésem:
láttam több helyen gipszkartonból kialakított ojjektumot, mely ívelt volt, volt benne egy szépen megvilágított üólő rész, körülötte pedig kazettaszerű mélyedések szobroknmak, könyveknek stb. Ilyen egyszerű formálni az anyagot, kb. mennyire jön ki egy ilyen, nem szimpla gipszkartonozás?

gagarin- Creative Commons License 2003.06.24 0 0 15
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne: mekkora terhet bír el egy gipszkarton fal? Konkrétan egy kis spájzot szeretnék kialakítani a konyha sarkában, és azt bepolcozni. Nem akarok viszont abba a hibába esni, hogy jól kitalálom előre, hogy majd ott fogom a befőtteket, stb. tárolni, és a fal nem fogja elbírni.

Köszi,

g.

limre2 Creative Commons License 2003.06.23 0 0 14
Sziasztok!

Én is szeretnék egy gipszkarton falat a WC-ben a fém hátfal helyett. Meg is vettem az anyagokat, csak felmerült bennem, hogy elbírja-e a csempézést egy 9mm vastag fal? Le kell valamivel kezelni, hogy a csempét fel tudjam ragasztani? Sajnos nem zöldet vettem, de a csempe alatt csak csőtörés esetén érheti víz. Esetleg mindkét oldalát kezelnem kellene valamivel?
Előre is köszi a válaszokat!

amok Creative Commons License 2003.06.10 0 0 13
Szia gaspars!

Ezek a bordák a gipszkarton fal tartóvázának a síkjában futnak, lényegében a váz részeként. Sokféle profil van (általában ugyan olyat raknak be mint maga a váz). Lehet fém vagy fa is.
A tartóváz építése közben helyezik el őket, tehát célszerű kiokumlálni előre hogy hova szeretnétek a szanitereket, konyhabútort, stb.
Utólag bontás nélkül sajnos nem lehet berakni őket.

Üdv!
amok

Előzmény: gaspars (12)
gaspars Creative Commons License 2003.06.09 0 0 12
Kezdek megbarátkozni a gipszkarton fallal. :-) Még egy kérdésem lenne. A terheléshez szükséges tartóbordák elhelyezése hogy történik? Ez belülről van felhelyezve a két gipszkarton között, vagy kívülről. Tehát ezt elvileg az építtetővel kell megcsináltatni, vagy majd utólag, amikor pl. a konyhaszekrényt szerelik föl?
Előzmény: amok (2)
maniatis Creative Commons License 2003.06.04 0 0 11
Felőlem elhagyhatod! Én nem hagynám ki, mert ez így kóser!
zsombi Creative Commons License 2003.06.04 0 0 10
Maniatis!

Nem tudom van-e szerepe akkor az élvédőnek (mi az?) ha mi ráburkolunk a gipszkartonra?

Előzmény: maniatis (9)
maniatis Creative Commons License 2003.06.03 0 0 9
Hello!
Igen! Mindenképpen a vízálló kell! Ha a cső meleg akkor a fokozottan tűzálló kell (piros). Ha nagyon vizes a környéke a cucnak, akkor teheted duplán is! Úgyis marad elég a táblából. Ha nagyon vizes a dolog, akkor a fát v. fémet is le kell kezelni.Az élvédő az fontos, mert ez ad neki kellő védelmet.
Jó munkát Mani
zsombi Creative Commons License 2003.06.03 0 0 8
Drága vagy, kösz a tippet. És akkor zöld (vízálló?) gipszkatronból kell csinálnom. OK.
Előzmény: maniatis (7)
maniatis Creative Commons License 2003.06.02 0 0 7
HELLO!
CSINÁLSZ NEKI EGY FA V. FÉM KERETET, AMIT FELCSAVAROZOL A FALRA ÉS BEBORÍTOD GIPSZKARTONNAL (CSAVARRAL!). AZ ÉLÉRE LEHET KAPNI ALU ÉLVÉDŐT. GLETT ÉS FESTÉS.
MANIATIS
zsombi Creative Commons License 2003.06.02 0 0 6
Egy sarokban futó függőleges csatorna csövet szeretnénk gipszkartonnal takarni a fürdőszobában. Két 15 cm-szer 2,7 méteres "csík" kellene. Ilyent egyben nem kapok. A kérdés, hogyan lehet összeilleszteni erősen két részből, ill. hogyan rögzíthető a falakhoz?
SecretBoy Creative Commons License 2003.06.02 0 0 5
Köszi a válaszokat!

Nem hő, hanem hangszigetelés céljából kéne egy ilyen belső "fal". De általában ami jó hangszigetelő az jó hőszigetelő is. A másik oldal is fűtött, így remélem nem lesz páralecsapódás.

Hali!

Előzmény: amok (4)
amok Creative Commons License 2003.05.30 0 0 4
Szia SecretBoy!

A légréteg nem okoz penészesedést, sőt minél inkább át tudjuk szellőztetni a szerkezetet annál jobb.
Gyakorlatban a fal és mennyezetburkolatoknál a második lécvázat a legtőbb esetben kihagyják. Igazából ez is működik de inkább a másik variáció az amit a nagykönyvben megírtak.
A belső oldali hőszigeteléssel azért vigyázni kell. Gyakran okozhat páralecsapódást. Alapelv hogy ahol csak lehet, a hideg oldalról (kívülről) szigeteljünk hogy maga a szerkezet (fal, födém) ne hüljön át.
Tetőtereknél persze jó ha belül is van egy szigetelőréteg, ami a szarufák által képzett hőhidakat szüntetik meg. Nagyon fontos a burkolat alatt végigvinni egy párazáró fóliaréteget.

Ragasztott szárazvakolatoknál én úgy tudom hogy a táblák között kell ca. 5 mm rést hagyni hogy a ragasztó kiszáradhasson és ha ez megtörtént be lehet glettelni. Úgy tudom hogy fogas simítóval kenik fel a ragasztót a gipszkarton lapokra, hasonlóan mint a kerámia padlóburkolatoknál, de a pogácsás módszer is jó.

Üdv:
amok

A gipsz és a gipszkarton - mint anyag - lakóklíma szempontjából nagyon jó mert jó páraáteresztő.

Előzmény: SecretBoy (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!