"Egy kis segítséget kérnék a Szabolcs megyei (Familysearch) indexelésben. Az 1936. március 3-i esküvőn (2. oldal 2. bejegyzés) a vőlegény anyósának vezetéknevénél egy kicsit elakadtam. Mi lehet az utolsó két betű? A köteg megosztó száma: 320605100"
Ki lehet keresni kötszegszám szerint is??? Mert ugye ez a dátum már nincs fönt a neten, tehár csak akkor tudod megnézni, ha esetleg te indexeled. Vagy nem jól tudom?
<<< Angol felmérés szerint a gyerekek 11%-át nem a valódi apa neveli. >>>
Olvastam már ennél rosszabbat is a jelenkorból. (a törvényesen titkos örökbefogadás-nál az anya sem derülhet ki) Azok a DNS kutatások pedig tuti biztosak voltak, a genetikai gén nem nagyon téved, lassan megközelíti a négykilences eredményt. Ott nemigen lehet belemagyarázni a valóságba álmainkat, ott nincs elírt név, elírt betű, felvett név, adományozott név.
Nem igazán értem miért nincs nagyobb sikere nálunk ennek a keresésnek. Nemsokára a világban lehet keresni a valódi genetikai őseinket. Egy egyszerű kérés már nem is olyan drága.
1820-as házassági anyakönyvben szerepelt: Lengyelországból Czukva, máshol Csukwa néven szerepel. Mi lehet ez? Ilyen néven sehol nem találtam települést. Van valakinek ötlete?
Ezzel teljesen egyetértek. Én már kb. 25.000 adatot rögzítettem és valóban, a nőknél a 19-25 év az átlagos. Előfordult itt-ott korábbi házasság, de nem volt jellemző.
Lehet kicsit furán fog hatni és tényleg ez él a köztudatban, de eddig a saját családom példájából látva, ez eddig korántsem bizonyosodott be. Félre ne érts, nem reprezentatív 150-160 db házassági anyakönyv.
Mégis... inkább azt írnám, hogy 19-25 év (lányoknál!) sokkal elterjedtebb volt. De hát ugye a 19-25 is jóval korábbi mint a mai harmincmittudoménhány... :)
Egyetlen 16 éves házas van a felmenők közül, viszont ő épp egy férj volt. :D
Csajoknál 18-19 alatt egy sincs emlékezetem szerint.
Ellenben feleségem dédnagymamáját 16 évesen adták férjhez.
Ehhez a szösszenethez akkor (is) külön engedély kellett.
Azt véletlenül sem gondoltam, hogy valaki a 10. századig fogja visszavezetni az őseit. Még a végén valaki jogot formálna a koronára! :)
De 300 év 10-12 generációjában is benne van az elcsúszás veszélye. Annak idején a lányokat 14-16 évesen adták férjhez. 10 év múlva simán kialakukhatott egy olyan kép a fonóban, hogy jó lenne már mást szeretni, aki tényleg szimpatikus és nem csak a szülők egyezsége miatt kéne vele lennie. A nemeseknél ilyen ugyanúgy megesett.
Valahogy én nem hiszek a csaláfakutatásban. Nem az eredményességét vonom kétségbe, hanem az eredmény mögötti valóságot.
Az Államalapítás óta eltelt bő 1000 év folyamán egy családfán kb. 40-50 ágacska keletkezett. Mi a garancia arra, hogy ebbe az ágacskákba nem piszkított bele egy jóbarát, egy szomszéd, egy lovászfiú egy átvonuló katona...? Régen szinte kizárólag érdekházasságok kötődtek, mert hiába volt alapvető szimpátia, a frigyet a szülők áldása hozta létre. Ha kialakult egy élethoszig tartó szerelem, akkor oké, de ha nem... A válás nem volt elfogadott megoldás 100-200 éve szinte semelyik rétegnél sem. Szégyen volt. Maradt a férj eltétele láb alól egy javasasszony segítségével vagy jött a megcsalás. Angol felmérés szerint a gyerekek 11%-át nem avalódi apa neveli. Lehet, hogy ez a romlottság az utóbbi 50 évre jellemző, de mi van, ha csak egyetlen egy asszony lépett félre a felmenőid közül? Mi van ha a dédapád valójában - egyszerűsítve - a postás?
Egy kis segítséget kérnék a Szabolcs megyei (Familysearch) indexelésben. Az 1936. március 3-i esküvőn (2. oldal 2. bejegyzés) a vőlegény anyósának vezetéknevénél egy kicsit elakadtam. Mi lehet az utolsó két betű? A köteg megosztó száma: 320605100
Még nem lehet őket az interneten kutatni, de ha felteszik őket, valószínűleg ide fognak kerülni. Azt írják, hogy a munkával ősszel végeznek, de az utóbbi két év alapján nem kizárt, hogy a december eleji konferencia idején fogják kutathatóvá tenni az adatbázist.
Az összeírás alatt mire gondolsz, az anyagi helyzetük leírását nemzetőrönként, esetleg hogy milyen indokkal sorozták be őket, vagy bármilyen megfelelne a nemzetőrökről? Én amilyen összeírásokat eddig láttam könyvekben, azok csak a nemzetőr vallását, foglalkozását, életkorát, beosztását, rangját tüntették fel, valamint leírták, ha sorshúzással került a nemzetőrök közé, vagy kiszolgált katona volt, tehát ilyenféle biztosan létezik, Az előbbiekről sajnos semmit nem tudok. A kritériumokhoz még annyit, hogy bekerült a törvénybe az is, hogy azokat is besorozhatják, akiket a helyi hatóságok úgy ítélnek meg, hogy az alkotmányos rend fenntartásában érdekeltek (1848. évi XXII. tc. 3. §). http://www.jamk.hu/ujforras/980620.htm. Tehát később erre hivatkoztak az önkéntes nemzetőrség megalakulásánál, ahol a vagyoni feltétel már nem számított.
- Várható volt, hiszen az egyházira a mai napig nincs közzétételi jog. :)
- Amit a mormonok 6-7 évig filmeztek nálunk (az átkosban!), óriási erőfeszítést és szervezést beleőlve.... azt mi még beszkennelni sem tudjuk 2013-ban. :))))))))