A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Ezeknek azért célszerű ott lenni fejben. 0,8-as huzalhoz minimum 18, maximum 24 v feszültség tartozik. Ugyanez az érték huzalsebességben 3,2-13m/perc között van.
Tehát egy 18 V-hoz minimum 3,2 m/perc értéket kell állítanod ez kb 70A.
PF helyzetben tompa varratnál pl 18,5 v és hozzá 3,5 m/perc az elég korrekt gyökre, az olyan 90-92A körül lesz. PA-ban viszont ugyanezzel huzallal simán 19 v és hozzá való 4-4,3 m/perc értékkel 100A körül nyomhatod a gyököt.
Inverteres gépeknél az adattáblán, vagy a kezelési útmutatóban meg van adva hogy milyen feszültség között dolgozik a gép. A huzaltolás sebességét meg le tudod mérni, hogy mennyi a minimum, maximum, illetve a kettő között 1 osztás mennyit jelent.
Szerintem minden fogyós hegesztőnél a feszültséget állítod először, aztán a huzaltolást. (először kb, aztán próbahegesztés közben finomítod)
A különbség csak annyi a trafós meg az inverteres közt, hogy a trafóson a fokozatkapcsolót kapcsolod a kívánt kb feszültség értékre, az inverteresen meg a potit tekered oda.
Egyébként meg a huzalsebesség és az ahhoz tartozó feszültség érték egymáshoz tartozó paraméterek, szóval bármelyiket is kezded tekergetni, ugyanoda fogsz jutni.
Egyes invertereseken (pld IWELD gorilla pocketmig 165-185) az bonyolítja tovább a dolgot hogy feszültséget és huzaltolást tudsz állítani (mondjuk súlyosbító körülmény hogy az sem V-ban, és m/perc-ben van skálázva a potin, hanem csak 1,2,3,4...) a kijelző meg hegesztési áramerősséget (A-t) mutat, persze azt is csak hegesztés közben, mikor úgyse látod :-)))
Egy idő után kitapasztalod a saját géped, legyen az inverteres vagy trafós.
Használ itt valaki inverteres ,,co"-t?Nekem laikusnak eltudná valaki magyarázni hogy a huzaltolást állítsam be és ahhoz a feszültséget,vagy feszültséget és ahhoz a sebességet.Áramerősséget azt ugye magának állítja be?!
PA-ban én V varratot csinálnék, (2 mm orrmagasság 2-2,5mm hézaggal) 1-es huzallal 100-120A körül megtolnám a gyököt. A töltő sort 160-170A körül, a takarót meg egy 200-220A körül tolnám.
200A körüli géppel ezt még épp meg lehet csinálni. Több sorból kisebb géppel, és vékonyabb huzallal is, de az szerintem nem ideális.
Ha most azt nézzük, hogy a gépem 200A-t tud és a digitális kijelzőn 6mm a max. Akkor szerintem ide bőven több, mint 200A kell egy soros varrathoz, hogy jól beolvadjon!
Szia. Az függ attól is,hogy milyen drótot használsz jelenleg.Mert Mondjuk ha most 0,6 van a gépedbe akkor annak az anyag vastagságnak lehet kevés lesz vagy esetleg több sávot kell húznod de igy lehet nem lesz megfelelő a beolvadási mélység.Mondjuk én 0,8 huzalt használok.Nekem az be vált a munkáimnál,ha vékonyat ha vastagabb anyagot kell össze hegeszteni. Az ampert meg kb 100-130 A körül próbáld persze a huzalodtól is függ. Ha véletlen nem jól irtam biztos ki javitanak majd.
Köszi a beszámolót!:) Én is hegesztettem már nagy tartályokat, de ez azért sokkal nagyobb monstrum.:) Jó látni néha ilyen beszámolókat, ha én már nem csinálhatom..:( Apuddal akkor egy csoportba voltunk, sima átbaszás volt, pénzt akartak lehúzni, rafkós volt a csoport, egy embertől tudtak csak, aztán visszakoztak, minden szervező egymásra mutogat, jó sokan fel is nyomták őket, én nem, mert ehhez a hülye vízumhoz nem hiányzik másik bonyodalom is.
Sajnos ahány fotót láttam, kaptam az Ergus-ról, annyiféle színben pompázott az a kék. Csak találomra kevertem, úgy tűnik nem igazán jól saccoltam. A vaku nagyon el tudja vinni a tónust, ez sajnos lutri ilyenkor. Legközelebb majd beszerzek valami hitelesebb mintát.
Pár lépésről csak a világosabb kék látszik különbözőnek :-)
Közelről villantva már a szürke is látszik hogy picit világosabb, de ugye sose lesznek ennyire egymás mellett, így tökéletesnek mondható az eredmény :-)
A duty cycle matrica (már a helyére ragasztva) nagyon-nagyon baba lett :-)))
Embertelen adminisztrációt kell elvégezni. Esküszöm nem túlzok, hogy erre legalább annyi időt fordítunk, mint magára a termelő munkára. Feleségem viszi nálunk, teljesen naprakészen könyvel, de emellett mégis kell fizetnünk könyvelőt, termékdíj szakértőt, néha jogászt. Kész agyrém. És az egészben az a legszomorúbb, hogy ez a terhelés folyamatosan növekszik.
Üdvözöllek a klubban :-) Én már több, mint 20 éve csinálom. Nem a legjobbkor léptél be. Akkora intézményesített szivatás megy jelenleg a vállalkozói vonalon, hogy a kívülállók el sem tudják képzelni. Naponta változó jogszabályok, újabb apró adók, járulékok, adminisztrációs kötelezettségek. Semmi sem átlátható, semmi sem biztos, csak egy: ha tévedsz, hibázol, azonnal büntetnek. A büntetlenség, a jóhiszemű türelem csak a politikusainkat illeti. Attól lefelé senki sem hibázhat. Egy új jogszabály értelmezéséhez egy CIA-s kódfejtő is kevés néha.
De ennek ellenére nem mennék el alkalmazottnak :-)
Köszönöm szépen a segitségeket mindenkinek.Majd próbálkozok mivel mindenhez gyakorlás kell.Igen tapasztaltam a pálcát mikor el akar csöppenni és érdekes lesz a vége.De akkor inkább meg állok le csipem a pálca végét és úgy folytatom tovább.Ha jutok valamire majd teszek fel képeket a próbálkozásaim közül.
Ha meg fel akadok valamiben majd irok mert látom csak segitenek az emberek itt.
Amennyiben hegesztőként akarsz dolgozni a németet nem érdekli ha diplomád van is.
Én tavaly mentem ki és a következőket kérték:
- szakmunkás bizonyítvány (ha van, de legtöbb esetben nem feltétel)
- TÜV minősítés
- Tűzvédelmi vizsga
A beugró magyarországi telephelyen próbamunka amiről a minősítés szól. 3 nap múlva szóltak, hogy megröntgenezték a munkadarabot lehet kimenni Németországba. A német cégnél 40cm magasan beállítva HL-045 pozícióban 2"-os, 6mm anyagvastagságú szénacél cső hegesztése, valamint ezen pozícióban 15mm átmérőjű, 1mm falvastagságú cső hegesztése.
Ezen tapasztalatokat azért írom, hogy kint nem csak azt kérhetik amiből minősítésed van.
helló! azt akarom kérdezni van hegesztő minősitésem a cég iskolázott be ebből adodoan nem adják oda az eredeti bizonyitványt csak fénymásolatott ha adnak... mivel ez egy bizonyitvány valahol dokumentálval kell lennie hol tudnék utána keresni? ha valakinek valami ötlete javaslata vagy már vele is történt hasonló akkor írjon.... várom az ötleteket....
Ez meg az elozo hegyben volt,van!Ez mar valoszinu mukodik viz megy benne es termeli az aramot a hegy alatt a turbina !
Melegszilard kulombozo kromos anyagokkal dolgozunk meg savalloval!
A kromosakat 100 fokra melegittik es mig kesz nincs azon is kell tartani!
Ami mar 100 mm falvastagsagu azt is 100 fokra melegittik meghegesszuk kb 4 vagy 5 nap alatt 8-an utana beszigetelik es 500 fokra melegitik uy tartjak 3 napig aztan folyamatosan lehuttik 3 nap alatt aztan lehet ultrahangal vizsgalni elosszor kezzel bevizsgaljak aztan hoznak ultrahang gepet ugy hivjak topf azzal is bevizsgaljak ha nincs hiba dokumentalas pecset 100 ev garancia!
Ha hiba van elofordul akkor nem hibazol ha nem melozol akkor kifugazzuk hol van a hiba elotte mm-re pontosan kimerik aztan kijavitjuk aztan megint bevizsgaljak tobbszor is ha jo mehet tovabb!
Hegy gyomraba mennek 1700 m magason vagyunk,viztarozokbol zudul a viz rajtuk keresztul a turbinakba amit meghajtva aramot allitanak elo!
Tehat a termeszet erejet hasznaljak fel ami ingyen van csak ki kell epiteni neki az utat,ho mindig esik meg csapadek az el is olvad igy viz van dogivel egesz evben !
Allami beruhazas a Wasserkraft-nak!
100 ev garanciat vallal ra a ceg aminek dolgozom!
Nem ez az elso alltalaban 2 vagy 3 ev alatt lemegy egy vezetek most egy ev alatt csinaltunk 1750 meter hosszut 30 fokos lejtesben automataval!Annak vege vegeztunk at lett adva most csinaljuk a bekoteseket (tobb cso rendszer talalkozik)
Azt a gyokot AWI tandemban gyokoljuk parban egyik kivul masik belul ,mikor keszen vagyunk bevisszuk a CO gepeket azt lehet kenni napokig 8 ember kivul belul blokkokra osztva ,vagy elektrodaval mikor mit kovetelnek!
Elozo helyen az 200 km-re arrebb volt ott 2350 meter magasan voltunk meg augusztusban is esett a ho!
Fatert is hitegettek valami Ausztral meloval egy Kanadai ceg !Ceget akart valtani azt mig szabadsagon volt intezgette ,meg az orvosikat is elintezte,aztan nem akarok hulyeseget irni mert nem tudom pontosan mi tortent ,de a kozvetito valami adougybe keveredett es eljaras van ellene igy nem kaptak vizumot most per van!
Én nem nagyon hegesztettem alumíniumot viszont a gépünkön a szilíciumos és a magnéziumos alumíniumötvözeteknél más váltakozóáram karakterisztikája van a gép beállításának. Érthetőbben próbálom megfogalmazni. A szilíciumos és magnéziumos ötvözet esetén másként futtatja fel és le az áramot az inverter a negatív és pozitív hullámhossz között. Mindazonáltal, ha az elején szépen kialakul az ömledéked és utána színeződik el a védőgáz valószínűleg szennyeződés kerül az ömledék közelébe. Lehet, hogy nincs eléggé megtisztítva (oxidos, olajmaradványos stb)) a hegesztendő anyag vagy a pálca. Az az egyik nehézség az alumíniumhegesztésben, hogy a pálcát úgy kell tartanod, hogy ne kerüljön ki a gázburokból és ne "rogyjon le" még mielőtt oda kerülne ahová szeretnéd. Biztos tapasztaltad, hogy milyen hülyén tud megolvadni a pálca, ha eléri az alumínium olvadási hőmérsékletét.
Pont ebből eredően corgont ugye vadásztam magamnak szép air liquides 20l-es palackot (azt most hagyjuk hogy a töltés milyen macerás volt) az argonnál már úgy döntöttem bele sem megyek ilyen vadászatba. Bőven jó a nagy (6,4 m3) palack. Az awi úgysem móbil műfaj, főleg az én szintemen nem. Nagy palackot tudok bérelni úgy az air liquidtől hogy 10.000 Ft nettót kifizetek a gázért, és nettó 600 Ft minden hónap amíg nálam van a palack. Vagy veszek egy siad-ost a debreceni fószertól 30 körül házhoz szállítva, aztán tart ameddig tart.
Egyébként amit mondtál SOL-t arról én még eddig nem is hallottam. Nálunk csak Linde, Siad, meg Messer van. Air Liquide meg 25km-re, de az nekem melóba menet jövet útba esik. SOL errefelé nincs.
Hogyne lenne gyakorlati oka :-) Annyi hogy ahová ezeket a gépeket szánták ott ez fel sem merül mint probléma :-) Beteszik a gépet a műhelybe, csarnokba, stb .. rácsatlakoztaták a tömlőt, és 0-24-ben nyomják 4-5 éven keresztül míg a ép meg nem adja magát :-)
Az ESAB caddy, vagy a Kemppi minarcmig evo sorozat gépein amit hurcolászásra/külső munkákra terveztek azokon ott a gyorscsati hátul is :-)
Tegnap futottam egy kört pneumatikával foglalkozó szaküzletekben is, inkább a bőség zavarával kellett megküzdenem :-) Elképesztő mennyiségű komponenst raktak elém mindenhol, még átnézni is sok lett volna. Ezekből természetesen össze lehet állítani bármilyen igénynek megfelelő szettet, ha a méret nem szempont. De nekem a lehető legrövidebb csatlakozó kellene, mert baromi szűk a hely odabent. Iszonyúan tele van pakolva ez a BLM. Ezért gondoltam, hogy esztergáltatok egy pont odavaló alkatrészt, így nem kell több komponensből összeállítanom a nekem megfelelő elemeket. ezzel centiket spórolhatok és így nem kell olyan átalakításokat végeznem, ami veszélyeztetné a garanciát.
A másik amin elgondolkoztam, hogy ha ez a gyorscsatis dolog a gépoldalon olyan fasza lenne, aminek én gondolom, akkor miért nem raknak bele gyárilag? Mert az én kategóriámban, a 150-200 ezer közötti gépeknél, még el tudom fogadni, hogy a költséghatékonyság mindenek előtt, de hogy pl. az Ergus-ban sem a tiédben, sem Gusztiéban nincs ez elgondolkoztat. Nem lehet ennek valami gyakorlati oka?
Megtudom Neked jövőhétre kérdezni a Rectus csatit, ha érdekel! Amúgy a Metabo csatijai egy az egyben ugyan az külsőleg, mint a Rectus. Gyanítom belül a tömítésnél is. Árban is egyformák.
Még mindig kisMagyarhonomban.:) Most hogy túléltem egy csalóbanda 3 hónapos hitegetését, a rendes permanent vízummal szórakozunk 6 hete, nem könnyű eset ez Au, főleg a bécsi nagykövetség...:) De 27ig eldől, vagy így, vagy úgy.
Ja :-) Nincsen megoldhatatlan feladat. Nem biztos hogy gyártatnod kell csatit, hiszen rectusnak, erbanak ... meg még egy csomó forgalmazónak vannak gépoldali csatijai szinte minden méretben (max várni kell rá, ha nincs azonnal a boltban.)
Én is így gondolom. Szokás kérdése. 1 cm varrathossz felett 4T lesz. Ha már belecsinálták ezt a kényelmi funkciót, használjuk :-)
A múltkori gyorscsatlakozós agyaláshoz. Tegnap megint szétszedtem a gépet, kiszereltem a mágnesszelepes gázcsatlakozót, megmértem, kivizsgáltam. Simán megoldható nálam, hogy a jelenlegi tömlőcsonkot a ráépített (és bonthatatlan) mágneskapcsolóval behúzom a gépházba, gyártatok egy méretpontos, pattintós csatlakozót, ezt szerelem be a hátpanelre és a kettőt egy darabka tömlővel kötöm össze. Így nem kell fúrni, faragni, ha garanciaidőn belül támadna valami probléma, nyom nélkül vissza tudom állítani az alapállapotot, mielőtt szervizbe adnám. Bár a helyi forgalmazó bolt szerint az elmúlt években eladott közel 40 db BLM-ből egy sem került vissza garanciális problémával.
Elvileg igen. Gondolom az a megoldás, hogy azt gondolták a fejlesztésnél hogy egy 4t-s gépet az ember 2t-ben csak heftelni használ. Ott meg ezek nem kellenek.
Többen próbáltak már segíteni itt, a BLM-2000 TPM (Iweld TIG 200 SuperPulse) gép kezdő- és végáram beállításával kapcsolatban, Pontosabban azt tárgyaltuk, hogy 2 takt üzemmódban van-e funkciója ennek.
Tegnap végre felszállt a füst, visszahívtak a BLM-től. Azt az információt kaptam, hogy a gépem megfelelően működik, megerősítették, amit itt többen is mondtak, hogy ennél a típusnál csak 4T lift és 4T HF módban állítható, 2T-nél átugorja a menü, itt nincs funkciója. De nincs az sem, ami felvetődött, hogy 4T-ben rövid gombnyomásra átmenetileg visszaáll a kezdőáramra.
Elfogadom, bár nekem az lenne logikus, ha 2T-ben is van áram fel- és lefutás (márpedig itt is van), akkor egy beállított kezdőáramról fusson fel és a végármig fusson le. A végkrátert 2T-ben is illene feltölteni. Vagy tévedek?
Semmi koze hozza a hosszu aramlefutas csak a savallonal kell ne usson lyukat mikor abbahagyod es megszunik az iv!
Mindenkeppen gazol az anyagod az argonnal van a gond vagy keveset hasznalsz tedd 12 literre vagy tul vekony keramiat hasznalsz es nem vedi elegge 6-os merettol 8 -asig hasznalj keramiakat a tobbi meret extrem helyzetekre valo 10 -es az eleg nagy csohoz valo mar szeles varrathoz !
Vagy nagyon sok argonnal hegesztessz 20 liternel mar elegge suvit a pisztoly az mar okozhat orvenyszeru viselkedest es bekeveri az oxigent a nagy nyomas!
Vagy nagyon messze tartod a pisztolyt a varrattol,igazabol ha jo minden elemeled a volframot 2 cm-re sem kene hogy gazoljon!
Pl. Ezt a savallo csovet 400-as atmeroju jo 35 mm-es falvastagsaggal is 8-as keramiaval csinaltam csak hogy tudjam mutatni hogy itt sem hasznaltam 10-est!
Hegesztesz keves a gaz vagy huzatot kap beszippantja az oxigent es nem tud kimenni az argon nem engedi igy egyre melyebre megy nagy ampernel, kissebbnel meg csak szikrazik es fortyog aztan lyukacsos lesz mint a sajt ,persze ez kb egy ket cm lehet /extrem mely es sok gazt hosszan az eletbe nem szedsz ki savallo palcaval ,de apro gazpottyoket siman/
Szenacelrol van szo ,fogsz egy savallo palcat ( ami savallobol van) es nagy amperral elkezded melegiteni es hozzaadod a savallot es kiloki "kihuzza" a gazpottyoket!
Fogalmam sincs miert ,de igy van forditva viszont nem mukodik meg mas anyaggal sem!
Vagy szoros lesz a volfram vege ,akkor biztos hogy valahonnan farsot sziv ha szurke a varrat az meg lehet jo,meg ha szoros a volfram vege is lehet meg jo ,ha gazol azt latni!
De! profi vagy(visszanézve a hsz-eket.)Meg most is benne vagy.Jelened van meg jövőd a szakmában (nekem már csak múltam)Úgyhogy tessék, te is tanitsd a kezdő amatőr hegesztőket.Igenis le kell ereszkedni a kezdőkhöz és jó tanácsokkal,tapasztalatokkal ellátni őket.Amikor sok kezdő amatőr "hegesztő" öszeverődik és eszement dolgokat gondolnak ki,akkor kellene néhány húzóember akik a szakmai tapasztalaikkal helyreteszik a dolgokat.Ha igazán segíteni akarsz akkor nem "röhögsz" a fórumon hanem némi alázattal helyreteszed azt. És hitelesen.
Az elején nálam a pálcakezelésből adódott még enyhe szikra probléma. Túlzottan visszahúztam a pálcát adagolás után, az olvadt vége így már nem volt a gáz által levédve és oxidálódott. Aztán amikor újra "mártottam" a hegfürdőhöz, akkor ez a szennyeződés okozott kis szikrát.
A tisztitás az minden próba anyagon meg volt mivel ez az eljárás nem tolerálja a szennyeződést.Meg jó megtámasztott kézzel ügyelve a wolfram és az anyag közti távolságra próbálkozom.A pisztolyt a végén nem emelem el még jön a gáz de a végén hólyagosodik. Majd meg próbálom hosszabb áram lefutással hátha úgy jobb lesz.
Bele nem értettem de miután a szikrák rá égtek a wolfrámra akkor már észre vehetően rosszabb volt.Akkor ujra köszörültem és próba tovább.A gázzal majd még meg próbálok variálni. Esetleg a gáz ami nekem van az megfelelő szerintetek? Azt mondták 4.6 argon. Úgy tudom az jó kéne,hogy legyen.
Szikrázást sok minden okozhat. Elsősorban a tisztátalanság. Porszemcsék, reve, rozsda, olaj. A hegesztés végén nem szabad félrekapni a pisztolyt. Elengeded a gombot és amíg ki nem hűl az anyag, legalábbis már nem világít, ott tartod felette.
Közönséges vasat is lehet awi-val hegeszteni, csak nem gazdaságos. Ennek ellenére akad helyzet, ahol megéri.
Egyik kollégánál volt olyan hogy akkor szikrázgatott mikor beleért a wolfram a hegfürdőbe, szennyezett lett és úgy hegesztett tovább. Gondolom te azért ilyen hibát nem követsz el. (kolléga mentségére szóljon hogy élete egyik első awis gyakorlása volt)
Emberek én csak tanácsot szerettem volna kérni de látom nagyon megy a vita.
Csak arra lettem volna kiváncsi,hogy AlSi pálcával esetleg jobbak lennének e az eredmények mint az Mg pálcával.
De mindegy majd inkább próbálgatom. Viszont lenne itt még valami,próbáltam egyszerű zárt szelvényen húzni awi val egy sávot csak pálca nélkül és mitől van az,hogy finoman meg szikrázik az anyag?Közönséges vasat nem lehet awi-val hegeszteni?Meg ha meg próbálom a pálcát adagolni akkor is dobál apró szikrákat.A sáv végén meg föl hólyagosodik.Ez mitől lehet,kevés lenne a gáz?
Kérlek benneteket ne nézzetek le az amatőr kérdéseimért és tudásomért csak ha már ez egy ilyen jellegű fórum,gondoltam fel tehetem a kérdéseim.
Nekem egy bajom van veled, nincs szókincsed, mégis vitatkozni akarsz, pedig ahhoz ész is kell. valahogy mindig vissza mész egy témához, olyan mintha megakadt volna a tű. innentől magadra hagylak, hadd duzzogj magadban egy kicsit. észt ne ossz, mert az neked is kevés jutott. culombo ;-)
nem kéne félremagyarázni! egyáltalán nem írtam, h szép, vagy jó lenne, inkább azt mondtam, h nem jó és vissza is van repedve! mégis kelett a kollégának!
Tok mindegy milyen pontosan az anyag besorolasa a palcanak aluminium legyen azt jol van az akkor fontos ha melohelyen megkovetelik ,de oda eleve olyat hozna amilyen anyag van!
Gyakorolni teljesen mindegy !
Elokaparok egy regi kepet mint pl szenacelt savallopalcaval szorakozasbol rontgennek is teljesen mindegy ha jo atmegy !
Csak annyi hogy rozsaszinu lesz a varrat !
Melohelyen is ha pl Nincs melegszilard Nimo2 a kozelben ,de van a foldon nimo1 -es csinalom azzal senki nem mondja meg hogy nem azzal lett meg nincs akkora kulombseg anyagok kozt hogy ez problemat jelentene sima szenacel palcaval melegites nelkul mar valoszinu visszarepedne ,de gyakorlasnak tokmindegy hogy milyen csak ha szenacel akkor vas palca legyen ha savallo akkor savallo ha alu akkor alu azt jo napot!
Pl AWI-nal ha begazol a szenacel cso akkor fogok egy savallo palcat is kihuzom belole a gazt ,ha nincs kedve az embernek koszorulni!
Ne kerdezzetek miert huzza ki a savallo a szenacelbol a gazt nem tudom nem vagyok kemikus ,de amiota az eszemet tudom igy csinaljuk!
Az alunal elosszor mikor ivet fogsz at kell tornie az anyag felszinet mikor az megtorik hirtelen olvadni kezd ami ki ul a szelere az meg a "salak"ami egybol gyorsan visszadermed ez normalis!
Figyelj, ha valami nem tetszik, azt priviben nyomja le az ember. Nem akarom megbojgatni az AWI, és a közted lévő kapcsolatot, mert még kiderül, hogy mindkettő te vagy. ;-) ez a meccs szerintem a múltkori munkán ment el.
rendben van! nem trollkodok, vagy rosszindulatoskodok tovább, ahogy te nevezed! csak úgygondoltam, h az éremnek 2 oldala van és, látni kell a másikat is,de az is minősíti harmonikát, h mindezt szerette volna priviben lejátszani, bezzeg a ő sz idegen tollal ékeskedett a nyilvánosság előtt ! az érem másik oldala meg maradjon meg priviben? struccplitika!
Elmentem egy másik helyre is, argon ügyben tapogatózni. Jól emlékeztem, náluk a 4,3 köbös 20 literes palack egyszeri használatbavételi díja nettó 6.000 Ft. A töltet 12.000 Ft. Nettó 18-ért kapok egy évre, egy töltött 4,3 m3-es 200 bar-os palackot. Ha egy éven belül cserélem, akkor csak a töltet árát, vagyis nettó 12.000 Ft-ot kell fizetni és elengedik a 6.000-es bérleti (használati) díjat. Ha nem fogy el egy év alatt, nem cserélek, akkor kell az évi 6 ezres díjat fizetni. Biztosan nem értettem félre, kétszer is elmondták, le is írták. Egyébként SOL forgalmazók.
Ezek után már csak azt kellene megértenem, hogy miért vesz valaki Linde argont, ahol csak az éves bérleti díj majdnem 29 ezer, a 4,3 m3-es töltet több mint 20 ropi? Mi indokolja ezt a bődületes árkülönbséget, lehet ekkora minőségi eltérés a Linde és a SOL között? És mindkettő itt van a városban egymástól nem messze.
Még megnézem a Siad-ot és egy másikat, ahol nem tudom milyen márkával nyomulnak, de nem hinném, hogy a SOL ajánlatánál jobbat találnék.
Az internetes fórum jellegéből adódik, hogy az efféle helyeken előfordulnak a hozzám hasonló amatőrök is, akiknek valóban problémát okoz első blikkre eligazodni pl. a hollander szabványok terén is. Azt is elfogadom, hogy az ilyen és ehhez hasonló kérdésekért egy profi megmosolyog, mert neki természetes, mivel ezzel foglalkozik nap mint nap, évek óta. Mint ahogy mi innen a másik oldalról, szintén meg tudnánk mosolyogni akár egy vérprofi hegesztőt is ha pl. a saját szakmánkról, szakterületünkről lenne szó.
Azzal is tisztában van itt mindenki, hogy az egyetemi szintű szaktudást nem innen fogja magába szívni. De én személy szerint rengeteget profitálok az itt kapott információkból. Meghallgatok mindent, mindenkit, utánaolvasok, aztán eldöntöm, hogy kinek hiszek. Mert valóban van olyan, hogy valaki rosszul tud, állít valamit. De nincs gond, így működik egy internetes fórum. Szűrünk, utánajárunk.
Nem ismerem Harmonikás munkásságát, nem vagyok tisztában a szakmai kvalitásaival, mint ahogy a Tiéddel sem. Nem tisztem védeni, nem szorul rá. De ha valaki még el is gondolkozott volna azon, el is hitte volna esetleg amit róla állítottál, az szerintem addig tartott, amíg odáig jutottunk, hogy Harmonikás, végzett szakmunkásként, több hegesztői minősítéssel, tőled tudta meg, hogy hegesztés előtt ki kell nyitni a palackon a gázszelepet.
Nekem ez volt az a pillanat amikor egyértelművé vált, hogy részedről ez csak trollkodás és merő rosszindulat.
Mivel más jóvoltából sikerült itt lefagyasztani a légkört, mentem. és bocsi mindenkitől, csak ezt priviben is megtehette volna emberünk, hogy másnak megy. Megyek leeresztem a gőzt, akarom mondani a gázt.
Akartam írni, de szerintem a régi közmondás szerint lépek. ne azt nézd, mit mondanak, hanem, hogy kimondja. Nem vágyok én szereplésre, mások írták, hogy jó hegesztő vagyok. nem ellenkezek ;-)
csak, mosakodj! ezt a plénium előtt kell megtenned,, h "nagy szaki" maradhass a szemükben! ez engem nem érdekel, te "nagy szaki" ! az a képlopás mindent elmondott rólad! és persze, h nincsen már fenn! régen levetted! és úgy szerepelt a dolgaid, közt, mint referencia fotó!! le is akartam nyelni a békát, mert vannak ilyen emberek is! , csak az rottyantotta fel az agyamba a szart, h egy olyan ürgét emelnek pajzsra, a kezdők, aki rá van utalva, h más munkáját tegye be a saját referencia fotói közé! tudod, más dolog úgy rátalálni a fotóra, h véletlen, vagy úgy viszont látni, h megbeszéljük, h felteheted, mert neked tetszik, vagy egyebek! megsem kérdeztél!!! ráadásul nem egy nagy alkotás, mivel, ha jól megnézed az első varat vissza is van repedve!, de ez csak a bélával történt próbahegezstgetés volt és nem minőségi munka, ha ez számodra jobb volt, mint amit te a " nagy multaddal tudnál kreálni, akkor, csak azt tudom, mondani, SZÁNALMAS!!!!! csodálkoztam is, mikor , mondtad, h le akarod fényképezni...
Melyik képtáramban látod ezt? mert mint említettem, az elején feltettem, de nem írtam alá, hogy ez az én munkát. tehát az idegen tollakkal való dicsekvés akkor lett volna. bocs, azt sem írtam, hogy a kép illusztráció. ;-) munkahelyek. mint már említettem, GE-bő. a nagy pofám miatt tettek kit, nem a szakmai tudás miatt. véletlenül megkérdeztem a HR-st, hogy tényleg két minősítéssel, (AWI, CO) köszörűre vettek fel? Siemens: nos ezt a próbaidő utolsó napján hagytam ott. egy azért, mert beindult a kutyásbolt, kettő a tököm televolt azzal, hogy a kűlsősökkel hegesztettek, mi meg saját alkalmazotként utánuk melózunk. Knorr Bremse: külsősként dolgoztam, tehát mikor elfogyott a válság miatt a meló, akkor mint tudjuk a külsősöket tették ki a legelején.
szerintem te adhatnál egy kicsit több gázt a hegesztéshez, a többiek meg vegyenek vissza a gázból, amivel nekiindultak a srác savazásának!aw-ra gondolok! előre leszögezem, h nem ismerem őt, de amit írt, azt osztom magam is! én is márazért nem írok ide, csak néha felnézek mosolyogni, h mennyire érintőleges a témázás, ami a hegesztést illeti! tényleg csak az folyik, jóformán a csapból is itt, h milyen gépet vegyek, meg milyen hollandi, meg egyébb hobbysta, vagy naggyon kezdő kérdések. nem ezzel van a baj, igazán, hisz mindenki így kezdte,, de ezek a dolgok a kezdő hegesztők fórumába lennének valók! de aki komolyabban hegeszt , annak ezek nem témák és nem fog itt csellengeni nem köti le őket és, ha megnézitek nem is nagyon posztolnak itt, hacsak ide nem tévednek véletlen, mert a kedvencekben van a linkje a fórumnak és bejön mosolyogni. és a savazás helyett, inkább be kéne bizonyítaniuk a nagyszájúaknak, h ez igenis hegesztő fórum és nem amatőr okoskodók klubbja, h pl érdemben segítőleg hozzászól és, nemcsak annyi, h én, nem tudom, de biztos jön aki igen" és ha harmónika itt a legjobb szakember, akkor régen rosz, mert nem akartam eddig bántani, de, amikor megvette tőlem a ac-és gépet, több dilettáns dolog miatt is felhívott, ami nem olyan hegesztői szintre vall, mint amit ő itt előad! pl, ha hegeszteni akar az ember, ki kellene nyitni a palack csapját és nem engem felhívni, h "szar gépet adtál nekem"? aztán amikor elvitte tőlem a gépet, kis időre rá , látom a jószakin, h a nálam fényképezett varattal, kérkedik a sajátjaként! és ez verte ki nálam a biztosítékot vele kapcsolatban!!!attól nem beszélve, h itt kérdezget a fórumon egy" ilyen jó szakember", meg tőlem magánban, h hogyan kell hegeszteni a dozsdamentest? a papír az egy dolog, h van, de attól a tehetség nincsen automatikusan! ráadásul az a sok hely amiről beszél és megfordult, felteszi bennem a kérdést, h miért kelett annyi helyről elmenni? ezekkel nem bántani akarom harmónikát, csak, mint tényeket közölni és anyit mondani harmónikának, h azzal a lopott fényképpel, nálam, naggyon elkúrtad!!!
Szerintem ez volt az a hivatalos konstrukció, amit emlegettek. Beviszek bármilyen saját tulajdonút és kapok helyette Lindéset. Valami "T" vagy "K" palackot emlegettek, mutogattak azzal, hogy saját tulajdonú palackot hivatalosan kizárólag arra lehet becserélni. De az egy nagy palack volt. Azok a csinos, könnyített kis argon palackok csak bérleti konstrukcióban voltak elérhetők.
De van még lehetőség, mert a kedvenc hegesztősboltomban ha jól emlékszem évi 5000 Ft-volt az éves díj, amit el is engednek, ha egy évben lagalább egyszer viszek újat. Csak annyival olcsóbb, mint a linde, hogy tartok tőle félreértettem valamit. Meg ezeken kívül is van még néhány forgalmazó, körbefutom a jövő héten és összevetem a lehetőségeket.
Vegyél valahol üres 80-as években készült (79-es évjárattól veszi be a linde) co2 palackot, 10,20,40,50 literes az mindegy, csak ne legyen régi, és köss velük egy "K" szerződést. Akkor 2-even belül 400 Ft bérleti díjért akkor, és olyan palackot hozol ki amilyet akarsz. (töltetet természetesen fizetsz)
Kiugrottam most délelőtt a Linde-hez, megtudakolni, hogy milyen kondíciókkal juthatnék kis argon palackhoz.
Elég sokkoló árakat mondtak. Gyorsan leírom, amíg el nem felejtem, mert elég bonyolult a helyzet.
Igazán csak a bérlés menne simán, mert palackot a Linde nem ad el. De rugalmasak voltak, mert azt mondták, hogy ha veszek valahol saját palackot, (a SOL kivételével szinte bármilyent) akkor az becserélik nekem bármilyen méretű Lindésre. Ahogy kivettem ez nem igazán a hivatalos ügymenet, mert ha hivatalosan cserél a Linde saját palackot, akkor az csak egyféle lehet, egy nagy 6 vagy 10m3-es. A nekem tetsző kicsi 2,1 és 4,3 m3-es könnyített argon palackokat csak bérpalackként értékesíthetik.
Az meg igen súlyos. Csak a bérleti díj, (töltet nélkül) fél évre bruttó 16.485 Ft, egy évre 28.854 Ft! A 2,1-es töltet: 13.000, a 4,3-as 20.400 Ft. Ez nagyon sok szerintem. Ha veszek saját palackot, akkor azt be tudják cserélni valami nem tudom honnan megmaradt kis argon palackra, de ez nem a hivatalos Linde széria, kicsit fázok tőle, mert bár volt most is 2-3 féle, de mivel nem hivatalos és ezek elfogynak, akkor megnézhetem magam az engedélyezett nagy palackkal. Azt hiszem ha bevinném a garázsba a nagy torpedót, akkor ki lenne rakva a bőröndöm az ajtó elé :-)
Ráadásul egy csomó mindent mondott az eladó, hogy saját palacknál mire figyeljek. "Sol" márka nem jó, rozsdás nem jó, a talpas sem igazán jó, magyar feliratok legyenek beleütve, "X"-el ne legyen semmi áthúzva mert az selejtes stb.
De jó fejek voltak, két argon és egy corgon palackra is rápróbálhattam a GasiQ reduktort, ezekre jó volt a hollander. Mind "G 1/2"-os volt.
Asszem még futok egy-két kört a városban, felmérem a kínálatot.
én még csak 40 felett, de nálam is ez a sorrend :-)
AWI témában meg annyit, hogy (én ugyan semmit nem értek az aluhoz) azt szokták mondani hogy a 4041 vagy 4043-as hozaganyagot érdemes használni ha nem ismerjük a pontos anyagösszetételt. (Alsi5-nek felel meg)
Valami olyasmit hallottam hogy a láng hegesztésre való pálca más egy kicsit mint az awis, tehát célszerű awi pálcát venni. Ha ebben is hülyeséget mondtam akkor bocs... amatőr vagyok.
Ő most itt trollkodik.Ha visszanézed az ő hozzászólásait ,Láthatod hogy júniusban még az awi vas hegesztés negatív gyök megoldásáért esdekelt itt a fórumon. Azóta kikupálódott.
Engemet nagyon feltud ba@.ni az ilyen duma, meg az értetlenkedés.
Kicsit már másként hegesztek ;-) majd minden honi nagy helyet megjártam. ha nem is szólok hozzá, azért örülök, hogy fut ez a topic, és majd mindenki jól el van itt.
A szakmunkás bizonyítványod gyalázatos,de átmentél.Én három hónappal vagyok idősebb.Központifűtés csőhálózat és berendezés szerelő szakmunkás bizonyítványom van.Nem szégyelem"vörös könyvel" szabadultam, azaz az országos tanulmányi versenyen 9-edik lettem.(az első10 azonnal szakmunkás bizonyítványt kapott)
Már múltkor is zavart, hogy itt kibiszelsz. Itt van néhány minősítés, remélem nem arról szól, hogy amatőr lennék. ok lejártak, nem újítom meg, mert másként, de állandóan hegesztek.
Szerintem is a legkönnyebb a co.Igen, nagyon jó gép volt. Ha lett volna nagyon jó állapotú, jó árban most is vettem volna, annak ellenére hogy régi. Pl a Lada taposólemezt olyan szépen hegesztette, nem égette ki, nem volt kevés jól be lehetett állítani. Csak már nem emlékszem az értékekre.
Én nagyon meg örülök még a hobbi szintű segitségnek is.És bizok benne van olyan ember itt a fórumon aki már profi szinten űzi az ipart és tud majd segiteni.
Pl?? egy 2013-as hsz-ben azt írtad hogy itt ezen a fórumon hozzáértő nagy tudású szakik vannak.Most meg nincs hozzáértés?Mivan úgyérzed kinőtted magad innen.Valahogy valahol hegesztettél 100 jó varratot,és akkor mivan, nagytudású lettél?
Igenis vannak kiváló szakemberek itt akik vágják az awi alut pl.harmónikás szakárs(a teljesség igénye nélkül) ugyhogy hátrább az agarakkal.(gyök)
97-98ban hegesztettem utoljára egy Traconic 160as al (kasztnimunka), azóta teljesen mással foglalkozom, azt a pár ház körüli melót meg ível csináltam meg eddig. Azért is kérem a tanácsaitokat mert sok volt a kihagyás meg hát nem is sokat dolgoztam vele. Mindig is szerettem volna egy co-ot otthonra már csak hobbi ból is.Nekem jobban tetszik mint a többi hegesztő eljárás, szerintem könnyű vele dolgozni,összeállítani,vékony anyagokat is stb.Ha meg van egy kis maszek az meg csak jó.
Ki fogod tapasztalni majd hogy mennyi kell.Be tudod cserélni nagyobbra ha majd szükséges.Nekem azért is kell a két palack hogy savállónál ne legyen gond az öblítésnél.
Én is egyre inkább afelé hajlok, hogy azt a kis 10 l-es argont állítom csatasorba. Én kocahegesztő maradok, túlnyomórészt háztájiban használnám, helyszűkében vagyok, kiszámíthatatlan, hogy mennyit használnék. Ez a bérlős rendszerben akkor a legkifizetődőbb, ha egy évben legalább egyszer cserélnék, de fogalmam sincs, hogy mennyit használok el. A 10 literes tartalmát valszeg el tudnám eregetni. Ha kifogy, egy órán belül tudok cserélni.
Tanácsot szeretnék kérni tőletek.Pár hete sikerült megvennem egy AC DC awi gépet.Mivel még eddig nem dolgoztam ilyen géppel,most tanulgatom.Eddig lánggal hegesztettem az aluminiumot de sok mindent nem tudtam azzal megcsinálni és ezért lett az új gép.
Meg is történt az első próbálkozás és első nekifutásra meg is lepődtem milyen jól megy.
Egyedül amit nem értek miért van,hogy iv gyújtáskor mikor indulnék a hegesztéssel a munka darab szépen elkezd fényesedni de ahogy a pálcával közelitek zöldes fényű lesz az iv és nem is olvad úgy a pálca ahogy kéne.De mikor nagy nehezen el sikerült indulni aztán már szépen tudok menni tovább.Viszont a sáv tetején világos barna salak réteg marad.A láng hegesztésnél AlMg pálcát használtam és mivel egyelőre nem volt másik pálcám itthon ezzel próbáltam awival is. Lehetséges,hogy ez a baj? A AlSi pálcával szebb lenne az eredmény?
Tudom,hogy anyag ismeret nélkül nem megy a dolog de hátha tudnátok némi tanácsot adni.
Nekem jelenleg argonból van egy 150bar-os nagy Siad palackom abból fejtem át a kissebb, hegesztőkocsin lévő argon palackba a könnyebb mozgatás miatt.Ha kifogy be akarom cserélni egy nagy 10m3 Lindés argonra és abból fejtegetni ha kell.
A co2-vel is így vagyok. Van egy 40kilós nagypalackom és abból fejtek át ha kell egy kicsi 10kilós palackba hogy könnyebben mozgatható legyen a gép.
Szerintem G1/2"-os lehet. Akitől kaptam a kis Siad-ot, ők forgalmazzák is ezeket az ipari gázokat, szerintük is ez az elterjedtebb. CO, oxigén egyenlőre nem érint, de ha netán befigyel valami, majd legfeljebb csináltatok egy adaptert.
Nemrég itt a fórumon volt valakinek nagyteljesítményű ipari co2 hegesztője vadiúj eladó.Keress vissza,szerintem már ez évben volt.Lehet hogy nem volt 300A-os csak 250A már nem rémlik.
Ha a minta Said-os palackod a régi G1/2"os menetű volt akkor szerencséd van,mert több régi szelepű palack van forgalomban argonból,és corgonból.Meg sem tudod nézni a szelepfeliratot vásárláskor, mert le van ragasztva a szelepsapka.Viszont így co2 palackra már nem tudod feltekerni.(meg az oxigénre sem).
Csináltatnod kell átalakítót.
Nálam fordított a helyzet, mert mindkét literes reduktorom w21.8 hollanderű így a co2 palackra jó de argon és corgon palackokon picit lötyögős,de még mindíg megtudtam húzni szívárgásmentesen.
A vége az lesz hogy veszek egy Íweld Dynareg argon reduktort eredeti G1/2"-os hollanderrel.(13E-ft)
Az átfejtőcsövem amit oxigénre,co2-re használtam veszélyes üzemmé vált argon átfejtéskor.Oda nekem is csináltatnom kell átalakítót mindkét végére.
Holnap nem melózok délelótt átméregetem mindkér szelepfajtát tolómérővel meg menetfésűvel és majd posztolom az eredményt.
Fogyós védőgázas hegesztőgép vásárlása előtt tartok.300A körüli gép kellene,eddig amit magamtól megvennék az vagy egy Formig 300 Co,vagy valamilyen inverteres gép Alfaweld,BLM bár ezeket nem ismerem nem tudom megbízhatóak-e vagy sem.
Szia!Köszi a kérdést most látom, hogy írtál. 19.30 után tudok gép elé ülni akkor pontosan válaszolok és nagyon kíváncsi volnék a Te véleményedre is. Köszi,Z
Állítólag a stahlwerknél (Dankovics) személyesen lehet kicsit "alkudni" az árból (legalábbis van pár ember a fórumon akinek sikerült)
A ct520- awi fronton elég alapgép sajna. Az 520p az meg funkció fronton majdnem eléri az iweld tig 200 superpulse szintjét. Dc awiban ha az ember fejlődni is szeretne lehetőleg úgy hogy ne kelljen fél év után gépet cserélni, akkor sajna eddig a tudásszintig el kell menni.
Viszont ha komolyan felvetődött hogy 300 körül fizess egy dc awival kombinált plazmavágóért ... és el is mennél addig akkor érdemes lehet ránézni a stahlwerk 200 AC/DC plasma wig 200p-re (ha már ott vagy) Ezzel már az aluhegesztés is mehet a plazmavágás mellett.
Összefoglalva, ha jó Dc awi gép kell Iweld Tig 22 superpulse (120 körül), ha kell a plazma is akkor ct 520p (170-200 között) ha nagyon komolyan gondolod akkor Stahli 200AC/DC plasma wig 200p (300 körül)
Köszi, csak azért érdekelt, hogy az új reduktorra gyártatott hollanderemmel vajon milyen szelepre tudok csatlakozni. Mert az a kölcsönpalack amit kaptam (ehhez készült a hollander) ezek közül valamelyik, csak nem tudom melyik. Hazaérek lesublerezem, még nincs megkopva. Legalább legyek tisztában vele, ha palackot veszek.
A kis Siad-os 10 literes volt a minta, arra biztosan jó. Csak még nem döntöttem el, hogy elég-e nekem a 10-es, vagy legyen a 20 literes. De a Siad-nál nincs 20-as, azt máshol venném (bérelném) lehet, hogy azon meg más lenne a menet. Sajnálnám megint szétszedni a reduktort, olyan faszán összeraktam a hollandercsere után. Még Loctite menetrögzítőt is kapott a jobb tömítés érdekében. Lehet, hogy inkább egy adaptert esztergáltatnék inkább. Úgy is kicsit nagy darab 32-es hatszögű réz rudat vettem, maradt még belőle.
De hogy miért nem lehet ezt egy méretre szabványosítani, fel nem foghatom. Néhány tized, csak azért, hogy szívjanak a felhasználók.
Nekem is érdekes lehet, mert egy (kettő) relatíve új Rhöna (Ar/CO2) reduktorom van. Ha kifogy a CO2, akkor megpróbálom a Siadnál becserélni corgonra. Majd megérdeklődöm, hogy milyen a menet, mert, akkor veszek közdarabot.
Az a baj a palackválogatással hogy le vannak ragasztva a kupaknál, vagy fel is bontogatják őket hogy megnézzem melyik lenne jó nekem. Vagy ezt már ők tudják a telepen hogy melyik milyen szelepes.A reduktort nem szedném szét a hollandercseréhez, hanem vennék egy másik jobb minőségűt.
Hát igen nem csak a papír számít hanem a tudás.Én a szakmunkás bizi mellé kaptam ív és lánghegesztő papírt de azt megadták mindenkinek az osztályban, egyikünknek sem volt túl sok gyakorlata benne.Köszi még egyszer a tanácsokat.
Nem semmi napi 1tekercs, most már értem miért olyan szépek a varrataid.Van minősítésed is? Még egy kérdés a corgon palackhoz az is lehet hogy passzol a reduktorom, de lehet hogy lötyögne rajta kissé. Milyet kellene vennem rá hogy passzoljon.(persze ez talán a későbbiekben)
Kicsit utána olvasgattam az awi hegesztésnek. A gyökoldali védelemre mikor kell figyelni? Ugye én katalizátorokat hegesztek a már említett méret paraméterek között. Itt ugye rendkívül fontos a jó minőségű varrat a hő a gázáram és a korrozív hatások miatt. Van valami plusz javaslatod azzal kapcsolatban hogy mire figyeljek oda különösen? Kár, hogy ilyen messze vagy Budapesttől, de amint tudlak felkereslek. Ha én is tudok Neked segíteni katalizátor-részecskeszűrő témában csak jelezd.:)
Köszönöm, amit küldtél az nagyon szimpatikus már az ára miatt is, illetve hogy kezdőknek is megfelelő, mert ugye meg is akarom tanulni az effajta hegesztést. Durva, hogy másfél éve vettem egy kínai CUT50-es plazmavágót nettó 80körül és kezd behalni. Ha ez a stahlwerk tényleg ennyi akkor nagyon megéri..utánanézek! Köszönöm!
Hát az az igazság, hogy nem szeretnék drága gépet.Ha muszáj kitermelem, mert munkához kell, de 100-150 között gondolkodom. Úgy néz ki a plazmavágóm kezd tönkremenni ezért dillemázok egy I-Weld gépen ami 250 körül mozog de plazmavágó is egyben...mit gondolsz?
Nem! Nem lehet felrakni. mint már mondtam ez a kengyeles reduktor kizárólag dissous palackra való.Az órák beosztása sem megfelelő.A primér oldalon mindössze 40bar(az argonban 150-200bar van)A szekunder oldal is bar-os nem pedig literes és mindössze 2,5bar határig állítható.Felejsd el!!Guglizhatod is dissous reduktor néven a képeknél.
Üdv Vaz05, ívhegesztő1977! Szükségem volna újra a tapasztalatotokra, mert azt tervezem hogy awi gépet veszek. Rozsdamentes elemeket kellene profibb módon összevarni a munkám során és ezért töröm a fejem.
Mit gondoltok a 0,3-,2mm vastagságú anyagokhoz és maximum 20-30 cm-es varratokhoz milyen teljesítményű gépre lenne szükségem? Nem is lenne túl sokat használva egyhuzamban. Nem szeretnék túl komoly gépet sem, de egyszerűt és nagyon megbízhatót. Köszönöm, ha tudtok válaszolni!
Mielőtt feltettem a kérdésem már azelőtt kimentem megnézni, csak ezek a számok nem mondtak semmit. Meg a reduktor papírján sem volt semmi feltüntetve. Egy kis levegőzés amúgy sem árt, köszi még egyszer.
A hollandert lehet kölön cserélni a reduktoron.
Nem kell másik reduktor ha nem passzol a hollandi.
A képen látható reduktornál mindegy milyen a palack.
A régi, igazi fíber tömítéseknél a meghúzáskor a villáskulcson érezted hogy jó és biztos a kötés mégha lötyögött is egy kicsit a hollandi. A mostani műanyag sz@r tömítéseknél már nem érzem ezt a biztonságot.
Szia nekem ZR-39C reduktorom van, jó a palackomra (79es lindés)de honnan tudom hogy milyen menetű. Ha majd cserére kerül a sor érdemes vinnem a reduktort. Mikor vettem a palackomat akkor vittem, biztos ami biztos alapon.
Nekem is ívhegesztő fórumtárs hívta fel a figyelmemet rá,a menetekre.Évtizden keresztül tekerdestem az argon palackokra ilyen w21.8 -as hollanderű reduktorokat nem csak otthon, hanem melóhelyen is.Picit lötyögött rajta,de szivárgásmentesen meglehetett húzni.A reduktort,ha az órák jók rajta és nem volt odaütve leejtve meg lehet venni .Kemény jó anyagnak néz ki.Ha legalább a postát lealkudod még jobb.
Argon palackokban meg keresni kell az ujabb telitalpas tipusokat azokon már jó menetű szelep van.
5-6 ezerért újat is lehet venni. Nyilván nem a legmagasabb minőség, de legalább biztos lehetsz benne, hogy nincs kipusztulva a membrán, nincs tele kosszal.
Kérdés az is, hogy a reduktor hollandiban milyen menet van.Mert ha W 21,8 as (co2,oxigén stb.. szabvány) akkor nem lesz jó a 1/2-os régi szabványú menetedhez.
A fél colos menet,az szabványos igen.
A membrán és még más tömítés is elöregedhet.
Maga a márka nem rossz.
Mindenképpen csak kipróbálással érdemes megvenni.
Ha te nem tudod akkor az eladó.
Alkudd le egy ötösre.
Mostaniba vettem rhonát 5ezerért/alig használtan/.
A TigMigStick (ezt ugye semelyik nyelvterületen nem kell magyarázni) is szabad, Rootpass (gyöksor nem gyökér XD), és a TigRoot (awigyök) is szabadok az e-cégjegyzék szerint
Az a baj hogy annyi vállalkozás van már hegesztés, weld, és egyéb nyelvekre fordított nevével hogy ez kemény dió lesz. Hosszú sem lehet mert nehéz megjegyezni. Vicces sem lehet mert nem vesznek komolyan...
Tehát ilyen profiheg, csúcsweld, Hungaroweld, alapból kiestek. Olyasmi hogy xy fémipar kft az olyan semmitmondó. Fémszobrász nagyképű, szóval hirtelen nincs jó ötletem.
értem gratula, szerintem magyar hangzású név kellene , hogy értsék az emberek, mert nem mindenki van otthon az angolban pl. de majd rahedli vagy materatisti biztos mondani fog valamit ők jobban benne vannak a marketingben vagy miben:))
üdv mindenkinek lehet nem ez a legjobb toppick de állást kereseem awi okj pályakezdö nincsen minösités és budapest környékén keresek szeretném megkérdezni hogy szerintetek hol érdemes állás kereseni én regisztáltam , irtam , fealdtam , jeletkeztem de valahogy egyszerüen mindenhonan még visza sem irnak !
kérés és kérdés hogy aki tud állást ajánlai az irjon KÉREM !
és még aki tud ojan helyeket , tehát cégnév vagy cim vagy telephely Budapesten az irja le nekem ide vagy e mail cimemre külgye el elöre is köszönöm tisztelettel .
Ismerek egy embert akinek ugyanigy működött a hegesztőgépe.Senki sem tudta megjavítani,igy kivitte az udvarra lelocsolta benzinnel és felgyujtotta.Majd különválogatta a rezet és a vasat aztán elvitte a MÉH-be és az árából vett egy Straus eredeti osztrák 110A-os egyfázisú váltóáramú hegesztőgépet.
Olvasd el a saját posztodat,és értelmezd. Te mit gondolnál róla,mit írnál válaszként?
Ha először leírtad volna azt amit ívhegesző1977-nek írtál (24053hsz)biztos másképp válaszolok.(nem írtam volna semmit mert a belsejéhez nem értek)Nekem egy picit több van hegesztő fronton 25évnél és a hegesztő gépek belsejéhez ugyanúgy nemértek mint Te.De ez nem is hegesztő szakmai kérdés volt.
A posztod,leírásod és megfogalmazásod szakmai szintjéhez igazítottam a hozzászólásomat.Ha 25év után ennyit tudsz az nem az én hibám.Látod én is nevetek rajtad :)):))
Így van, holnap szétszedem de szerintem sokat nem látok, mintha ponthegesztésre lenne állítva ( persze ezt nem lehet ), csak teljesen nem veszi el az ívet, hanem lecsökken és vissza, tök egyenletesen, érdekes jelenség .
Te Guszti...hát jót röhögtem....komoly ez a hozzászólás...25 éve hegesztek, valószínűleg meg tudom különböztetni az általad említett jelenséget a valós műszaki problémától .;-)
Maseratisti, Guszti - mindjárt átküldöm privát e-mailben a végleges terítéket, pillantsatok rá. Nagy az állomány ahhoz, hogy ide feltöltsem. Meg ott megbeszéljük a részleteket is.
Igen,túl apró lenne.Legalább 40-42mm magasnak kéne lenni.Igaz így a sárga szél lelóg a rézsüről,de a számok nem.És legalább jól olvasható lesz.A monitoron állítgattam a méretet és méricskéltem.42mm körátmérő jó lesz.
Mérőműszerről(lakatfogó) olvasod le hegesztés közben?Az természetes jelenség hogy az ívhossztól függően változik, hullámzik a mért amper.Nem is kicsit.
Szerintem Harmonikás kollégát keresd. Ő szokott alu motoralkatrészeket hegesztgetni.
De ha te magad akarnád, akkor erre az alu forrasztópálca is megfelelő lenne. Nagyon kemény felületet eredményez. Annyi lenne vele a kaki, hogy egy ekkora darab hengert nem tudsz gázforrasztóval úgy felmelegíteni, hogy megolvadjon a pálca. Szóval szerintem Harmonikás lesz a te embered, vagy valaki, akinek van AC/DC AWI gépe.
Ha már megy a nyomtató :-) Nekem jól mutatna a tetején :-) Ráadásul jó az érték is... szóval ha megoldható akkor abból én is kérnék 2db-ot. Az oldalmatrica nagyon tuti, abból 4 db kellene ha megoldható.
Számlaszámért cserébe küldök postacímet, mert az ország másik felébe autózni kicsit drága lenne érte. :-))) Szerintem egy bubis borítékban tuti átvészeli a postát. Persze csak ha nem túl nagy kérés.
A baloldali tökéletes. Esetleg a fehér lehetne ergus szürke szín.Még egy dolog lenne ha meglehet oldani. A 6/10 min szöveget lejebb kellene csúztatni a dobozában és felé beleírni még a 40 °C szöveget ugyanolyan betü és számtipussal.
Szélessége legyen kb 40mm.
Én is a katalógusból töltöttem le próbálgattam javítani forgatni,ennyire tellett.
Ez nekem bőven elég. Metálos hatásút nem tudnék egyébként sem nyomtatni, mert az eredeti minden bizonnyal egy spec, gyönygyház felületű fóliára van nyomtatva és nem fólia nyomtatóval, hanem szitanyomással. Az merőben más technika. A szürkével nincs gond.
Egyébként itt röhögök magamban hogy ERGUS-ék mennyire olaszak :-) Tiszta maserati feeling :-)
Gyönyörűen kidolgozott szimmetrikus gépház, szépen megkomponált élek és egyebek, minőségi cuccok, és a végén olaszos hanyagsággal mindkét oldalon ott az egyforma matrica. Gondolom nem sokból tartott volna a másik oldalra inverzben csinálni :-) Na de ez így autentikus és olasz.
Szerintem Guszti úgy járna a legjobban ha lemérné az élt ahol a sérülés van, mert azt lefedné a középső csíkkal, a félkörök meg mehetnének áthajlani a tető, és oldallemezre :-)
Gyorsan megszerkesztettem. Kérdés, hogy a közepével mi legyen?
Letöltöttem egy gyári Ergus katalógust, abban vannak ezek a bekapcsolási időt jelző piktogrammok. Eredendően úgy szerepelnek, ahogy a jobb oldali verzión látható, vagyis árnyékolva.
De az alap grafika az, ami a bal oldalon van. Az árnyékolás itt nem jöhet szóba, mert körbe kell vágni a kontúr mentén, másrészről hülyén nézne ki. A minta, amit küldtél, valami hasonló kiadványból származhat, csak a külső kontúrnál volt lemaszkolva, belül ott maradt az árnyék, attól sötét. Szóval mit csináljak vele, legyen kivágva középen is az a két fehér kifli, vagy tegyek alá valami szürke tónust?
A megadott 40 mm-es méret a szélessége, vagy a magassága legyen?
Az általad küldött grafika minősége nem javítható, mert az egy kisfelbontású bitképes állomány. Meg kell szerkesztenem és akkor jobb lesz, mint az eredeti.
A víztiszta fólia ebben az esetben nem járható, mert a sárga az egyik legrosszabbul fedő szín. Ha nem fehér alapra lenne ragasztva, akkor átüt a szürke háttér és elmegy a színe. Fehér alányomás meg nyűgös, mert bár a komoly nyomtatók tudják, szinte mindenki kiiktatja, mert ha ritkán van használva, akkor beledöglik a festék a nyomtatófejbe és az igen drága dolog. Fehér fólia alapra nyomtatjuk, majd egy szerkesztett vágókontúr hozzárendelése után, a gép precízen körbevágja.
Ha már méregetsz, akkor a pontos méret mellé lécci küldj egy olyan fotót is a matricáról amit pontosan merőlegesen fotóztál. A kettőből már össze tudom rakni precízen.
Én olyat szeretnék mint a gép oldalán van. (ha nem túl bonyolult) kb ugyanakkora méretben. Mondjuk nekem mindegy :-) Legfeljebb nem a matricát csináljuk a hegesztő kocsihoz, hanem a matricához hegesztek kocsit :-))))
Majd holnap jól megmérem a matricát, de saccra olyan 35-40mm magas és kb 250-300 mm közötti hossz lehet.
Arra a szögben hajlított profilra akarod ragasztani?
Maga a grafika nem probléma. Sürgős, vagy összevárhatjuk Maseratisti matricájával?
Mert a jobb minőségű nyomatot nagy gépen csinálják, oda nem szívesen vállalnak be 2 ilyen kis apróságot. Több elmegy a fólia befűzésre, mint a végeredmény, ami kijön :-) Ha Isti is kitalálja, hogy mekkora és milyen matrica kell neki, akkor egy terítéken kinyomatnám az összeset.
Ja, most már rendesen meg vagyok zavarodva ebben a témában. Miután leírtam, utána azonnal el is bizonytalanodtam.
Mert ha a logikáját követném, akkor a kezdő- és végáramnak 2T-ben is lenne szerepe. Mert a klasszikus kettő- és négyütem elvileg csak abban különbözik, hogy az egyiknél folyamatosan kell nyomni a gombot a hegesztés alatt, a másiknál nem. Az az extra funkció, hogy pirítás közben 4T-ben egy rövid gombnyomásra leáll a kezdőáramra, a másik rövidre vissza, szerintem az enyém ilyent nem tud. Bár a gázteszt funkciót is kifelejtették a kezelési útmutatóból.
Most olvasom. Oldódik a Gordiusz,nyugszik a beteg.:))
Van amivel viszont vitatkoznék.Majd a szakértők kijavítanak ha nem jól tudom/gondolom.
"hogy miért csak 4T lift üzemmódban tudok kezdő és végáramot állítani,"
" Hát ott persze, hogy nem lehet állítani, mivel nincs 2T-ben funkciója!"
A 4T akár liftes, akár HF-es az a 2T-nek egy un. "kényelmi funkciója"(nem kell nyomni a gombot állandóan)Ezek a funkciók nem szólhatnának bele a hegesztési paraméterekbe.
2T állásban is ugyanúgy kellene állítani minden awi heg.paramétert.Ott is van előgáz,kezdőáram,felfutási idő,heg.áram,lefutási ídő,végáram,utógáz.
Nem gond a matrica, meg tudom oldani. Méret függvénye, hogy milyen technikával kell csinálni. Ha nem túl kicsi, akkor plotteres fóliavágással, ha túl apró lenne, akkor a nyomtatott jöhet számításba. Ha mondasz egy méretet, akkor tudok bővebbet mondani. Magát a logót megszerkesztem, az sem ügy.
OFF-os (itt a fórumon legalábbis) kérdés: mennyire macerás olyan matricát csinálni mint az erguson van? Gondoltam ha kész a hegesztő kocsi, akkor fel "ergus" matricázom ... szürke lesz amúgy... Ha te mint szakember azt mondod macerás feladat, akkor inkább megnyaggatom az ergust emilben, hogy postázzon már vagy 4-5 matricát nekem, minthogy itt nyaggassam valamelyik maricás gyerkőcöt :-)
Egyébként meg nem zavaró az a kis farok, csak jól kell eltalálni a méretet. A túl rövid, és a túl hosszú sem jó. Talán a gép magasságát érdemes alapul venni, akkor tuti nem ér le, viszont elég flexibilis is.
Volt egy sanda sejtésem, hogy a mágneskapcsoló áthúzza a tervemet. Nagy nehezen szétszedtem (igen nehezen sikerült) és valóban, a bevezető csatlakozó csőcsonk szerves részét képezi a mágneskapcsolónak, külön nem cserélhető. Úgyhogy jön a néhány centis cső és erre a gyorscsatlakozó. Lesz egy fityegő, kurta féregnyúlvány, de szerintem nem lesz útban. Ha igen, akkor bontom a bilincset és lehúzom.
Meg lehetne oldani így is, behúzni a házba a mágneskapcsolós csatlakozót, a helyére beépíteni a gyorscsatit és a házon belül összekötni egy darabka csővel és kész. Nem lenne nagy dolog, de ezt majd akkor, ha lejár a garancia. Addig nem bolygatom.
A centroweldet passzolnám, nem túl nagy minőség és még relatív drága is. A 200-as Jasic az nem rossz vétel, csak a linkelt helyen az 50.000 az nettó ár, így az is olyan bruttó 65-70 között van.
Én inkább az IWELD HD 200 LT digital-t venném a helyedben, és innen, ha nem tévedek akkor most itt a legolcsóbb:
Sosem hegesztettem semmit, viszont vállalkozó kedvű vagyok, magamtól tanultam már egy csomó dolgot. Beállítok új ablakot, járólapozok-csempézek, gyerekágyat is csináltam, stb. DE: technikailag nem vagyok penge, fizikaórán sajnos amőbáztam, fingom sincs, hogy műxik egy ilyen, csak azt tudom, delej kell hozzá...
A hegesztés kimaradt, de sokasodnak a vasas dolgok. Új kertkapu-oszlopokat betonoznék le és ahhoz kéne a kaput + a zárat és pántokat illesztenem, aztán lebontok egy vasszerkezetes sufnit, aminek az anyagából polcokat csinálnék, stb.
A hegesztendő anyagvastagság elég tág, mert van csillesínem (ebből lennének a kertkapu-oszlopok) és van egy csomó zártszelvény-szerűségem (U-idom, aminek a szárai be vannak hajtva, de nem érnek össze). Aztán van két javítandó talicskám, stb.
Nem szeretnék olcsó gépet venni, inkább jót. Eddig bármiben vettem olcsót, majdnem mindig ráfaragtam. Körfűrészből, gyaluból ipari gépem van, azt szeretem, ha én előbb fáradok, mint a gép :D
50-80 e. forint körül gondoltam. Nincs ipari áramom. Szerintetek ezek? Esetleg más? A lényeg, hogy legyen hozzá garancia bőven.
Nagyon hatékony, egy középkategóriás lakatott már 10 mp. alatt nyitok. Pedig most volt a kezemben előszőr. Van fent a youtubon ismertető, nem árt tanulmányozni.
Vékony anyagot szerintem csak szakaszosan fogsz tudni hegeszteni. 3-4 cm hosszak. Ha tolod akkor laposabb a varrat. Az anyag torzulása ellen pedig a "ráklépéses" technikával tudsz védekezni.
Eszembe jutott hogy mivel elég jó kapcsolatban vagy a BLM-es forgalmazóval ahol a cuccot vetted, ha őket (mint viszonteladó/esetleges szervizpont) kéred meg hogy tegyenek a gép hátára a csöcs helyett egy gyorscsati dugót vagy aljzatot, akkor nem hiszem hogy bukna a gari.
Előre is elnézést az amatőr kérdésért, most ismerkedek a MIG hegesztéssel. 2 mm feletti anyagokon már nagyjából sikerült kitapasztalni a beállításokat, egész szépek a varratok. Viszont vékonyabb lemezeken képtelen vagyok szép varratot csinálni. Beolvad elég mélyen meg tart rendesen, de rücskös meg varacskos meg minden baja van. Elképzelhető, hogy ott csak tolva lehet szépet csinálni? Mert én csak húzva tudok hegeszteni. Végigpróbáltam mindent, nagyobb feszültségen átlukasztja, kisebben meg még varacskosabb. Ha adok rá előtolást, akkor meg fröcsög nagyon. Van valami ötletetek vagy valami oktató anyagot tudtok? :)
Tény, hogy egy részletesebb kezelési útmutató jó lenne, mert bár egy profi, ha tudja is, hogy mi mit jelent, lehetnek olyan típusspecifikus beállítási módozatok, amiket nem feltétlenül úgy kellene kikísérletezni.
Sajnos a mai technikai eszközökre jellemző ez a minimalizálás, hogy lehetőleg minden beállítást többfunkciós gombokra bíznak. Régen egy funkció, egy analóg kapcsoló, vagy potméter. Láttam, hogy az be- vagy ki van kapcsolva, milyen értére van állítva. Nem kellett előszedegetni a leírásokat. Van pl. a sütőnk és a fűtésszabályzó termosztátunk. Tizenéve megvan mindkettő, de a mai napig elő kell szednem a kezelési útmutatót, mert ha bármit be kell állítani, vagy átprogramozni, már megáll a tudomány. Ki tudja azt megjegyezni, hogy nyomd meg az 1-es és a 3-as gombot egyszerre, ha csippan egyet, akkor nyomd meg kétszer a négyest, aztán tekerj a forgókapcsolón balra kettőt és már ott is vagy ebben vagy abban a menüben. Három napig nem bírom megjegyezni.
A hegesztőgépemnél ez ok, mert kicsi a kezelői felület, abba nem lehet ennyi funkciót külön kapcsolókra, gombokra rakni. Mindamellett jók a piktogrammok, a feliratok, csak hát van úgy első pillanatban félreért valamit az ember és ahhoz kitartóan ragaszkodik. Nem kellene :-)
Akkor oké hogy a reduktor, és a gép is tökéletesen működik. Már csak gáz kell, egy kis alap, és hozaganyag - meg jó sok szabadidő - és lehet elkezdeni gyakorolni :-)
Na azért ettől függetlenül a BLM, és az Iweldek, Syrusok, és hasonlók mellé is kéne egy "rendes" használati útmutató ami a kezdőknek is szépen elmagyarázza hogy mi hogy működik a gépen. Ne ostorozd magad, mivel kezdő felhasználóként fogalmad se kell hogy legyen itt 2t-kről 4t-kről és egyebekről. Ezt mind meg kéne tudnod a kezelési útmutatóból.
Sőt. Nem biztos hogy a kezdőknek kell csak. Egy olyan öreg szakinak sem árt aki 30 éve lehúzott az iparban koppintós awival.
Úgy tűnik a mai nap a nem létező problémák megoldásának napja.
Miután kiderült, hogy a reduktorom úgy jó, ahogy van, csupán én generáltam magamnak egy problémát, ami nem is létezett, az előbb sikerült végére járnom a két hete felvetett kezdő- és végáram állítgatási ügynek is.
Mielőtt holnap visszavittem volna, hogy a szervizesekkel járjunk már utána, hogy miért csak 4T lift üzemmódban tudok kezdő és végáramot állítani, gondoltam még egyszer megpróbálom laboratóriumi keretek között. Ami annyit tesz, hogy felpakoltam az étkező üvegasztalára, hogy szemmagasságban legyen minden. Amikor ebben a perspektívában bekapcsoltam, megvizsgáltam (eddig a padlón hasalva, kuporogva birizgáltam) már sejtettem, hogy sikerült hülyét csinálnom magamból ország világ előtt.
Nem történt egyéb, mint én a galaktikus barom, egyszerűen elnéztem a feliratokat és amit 4T HF-nek néztem, az a kapcsolóállás valójában a 2T HF volt. Hát ott persze, hogy nem lehet állítani, mivel nincs 2T-ben funkciója! Természetesen a megfelelő (mindkét 4T állásban) szépen állítható és nem ugorja át a menüt.
Mentségemre szóljon, hogy eleddig minden alkalommal az esti félhomályban a szoba egyik sarkában hasalva csesztettem, tanulgattam szegény új gépemet és elég apró feliratok vannak a kezelőpanelon. De azért ez mégis csak gáz. Nem argon, hanem nagy. Mivel egyébként írástudó ember vagyok, nem vagyok diszlexiás, igaz kicsit rövidlátó, amellett gyakorló tervezőgrafikus, akinek nem szokott problémát okozni a feliratok, piktogrammok megfejtése, kódolása, lévén elég sok effélét csináltam már magam is.
Gondolkoztam, hogy bevalljam-e egyáltalán ezt a malőrt, de úgy gondoltam, hogy miután én a címeres barom hetekig ráztam a karámot, itt vinnyogtam segítségért, írtam a BLM-nek is, beszéltem a szervizzel, szóval ennyivel tartozom a BLM-nek, hogy megkövessem és kijelentsem, hogy a 2000 TPM gép menürendszere valójában kifogástalan és hülyebiztos. Nehogy emiatt tántorítsak el valakit attól, hogy ilyen gépet vegyen.
Ahogy én szoktam mondani a megrendelőimnek, mindig az átlagos szellemi képességű emberek szintjére kell belőni az efféle információs felületeket, tehát nem kell a nagyonhülyékre pazarolni a felületet, mert nincs az a szájbarágós rendszer, amit ne tudna egy majomszabású humanoid félreérteni. No, én most ékesen bizonyítottam saját elméletemet :-(
Szóval köszönöm az együttgondolkodást, a hozzászólásokat, mindenben igazatok volt, csak az én szürkeállományom teljesített egy fogyatékos amőba szintjén. Remélem csak egyedi eset volt, de azért innentől figyelem magam és a családomnak is szólok, hogy legyenek résen velem.
A lényeg, hogy minden úgy működik ahogy kell. Mea culpa.
Az Erguson már szándékosan hagytam hosszabb "farkat" (kb 40cm), mivel így a szintén tervezett hegesztőkocsin, a rövid farok is elér a reduktor gyorscsatijáig. A hosszabb gáztömlő csak akkor kell, ha messzebb lévő nagypalackra kéne rácsatlakozni.
26-os szériájú lengődugó 6-os tömlővéges, az 5-ös gáztömlőben.
Na én meg pont ezt a "farkat" akartam elkerülni :-)
Bár ha jobban belegondolok hadd fityegjen. Ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Ha kicserélném beépítettre, ahhoz meg kell bontanom a gépet. Ha felfedeznék, akkor biztosan ugrik a gari.
Ja, na ott én pont nem cseréltem. Rátettem 15 cm tömlőt, meg egy dugót. Nem olyan zavaró, és a garanciát nem bántja. Mondjuk a gorillán lehet kicserélem lassan, mert az már úgysem garanciális.
Igazán csak a gép felől gondoltam kicserélni, ha vinném ide-oda MMA-zni, akkor ne kelljen mindig leoldani a bilincset. Egyéb esetben úgy is a még tervezés alatt álló hegesztőkocsin lakna, awizásnál nem kellene minden pirítás után szétszedni, pakolni.
Gáztőmőből BEHKA MIG-et vettem - fekete, 5-ös belső mérettel - kicsit meghőlégfúvózva húztam a csatira és ég bilincs se kellett rá olyan patentul rágyógyult.
Az már más kérdés hogy ha az is valami speckó méret kapsz e rá gyorscsatit. Sima 1/4, 3/8, vagy 1/2-es - ahogyan látom neked belső menetes kell - csatik simán vannak. Én a RECTUST javaslom. Az olyan hülye méretek mint az 5/14 viszont itthon beszerezhetetlenek.
Rectusnak a 21-es szériája is elég lenne védőgázra (az vékonyabb olyan mint a gépoldali - előlapon) viszont azt marha nehéz szerezni. (legalábbis nálunk az) Így nekem a reduktorokra, meg a tömlővégre 26-os szériájúak mentek. Ez ugyanaz a méret ami a sztenderd levegős cuccokon van. Kompresszor, levegős szerszámok, és egyebek...
Nem hagyott nyugodni a dolog, kimentem a garázsba és megint ráraktam a palackra, hogy ismét lecsekkoljam. Most kimondottan a nyomásmérőt sasoltam a rányitás alatt. És valóban, ha kicsit is de megmozdult, tehát működik a manométer. Az első rovátka feléig moccant, tehát elvileg 10 bar-t jelez. Azért holnap rárakatom egy életerős palackra:-)
Ha szeretném a hegesztőgépemen a gázbevezető tömlőcsonkot gyorscsatlakozósra cserélni, ez veszélyezteti a garanciát? Azt nem nagyon szeretném, hogy a jelenlegi csonkra egy darabka tömlővel rakjak egy gyorcsatit, mert akkor egy 10-15 centis farkat csóválna állandóan.
Nekem nem teljesen egyértelmű hogy mire is gondoltál.
Ha a hegesztő szakmunkás vizsgádat szeretnéd német nyelven kikérni akkor arra a képzés helyén van lehetőség. Némi pénzért cserébe kapsz egy europass bizonyítványt is. pld: sztáv : http://www.sztav.hu/vizsgakozpont/europass/dijak-koltsegek/
A minősítő vizsgáról kapott papír az eleve több nyelvű.
Ha szakmai nyelvvizsgára gondolsz az meg passz hogy hol lehet ilyet tanulni/vizsgázni belőle.
Természetesen megtöltik, de a csere palack árához amit elhozol hozzácsapják a leadott palack tisztítási díját.Minden palackot valamennyi maradéknyomással kellene leadni,ez a palackokon fel is van tüntetve.Ritkán nézik legalábbis nálunk.Ha mégis egyszerűen megnyitja az elzárószelepet aztán ha fúj valamennyire akkor ok.
A Said-nál pl csak ennyi van ráírva.Más forgalmazó a maradéknyomást is meghatározza általában 2-4 bar.
Ja és ugye akkor vegyük figyelembe azt is hogy a nagy nyomású körben neked a manométeren 300-nál van piros vonal, nekem meg 200-nál! És erre egy 150 baros szinte üres palackot akarsz mérni :-))) Majd holnap a teli palackkal megmozdul valamennyire :-)
Lehet megnyugodni, 1,5-3 barnál már nekem is üreset mutat a reduktor. Egyébként magára a palack matricájára rá is van írva meddig üríthető az adott palack. Szerintem addig sem érdemes üríteni a corgont vagy argont. Ki kell cserélni és kész. Kevesebb bukta mintha hegesztés közben kevés lenne a gáz és köszörülni kéne :-)
Ha érdekel valakit a téma, itt van két jó illusztráció, az egy- és kétlépcsős reduktorok szerkezetéről. Jól végigkövethető a kétlépcsős működése, ezen látható, hogy miként oldották meg hogy a pisztoly zárásakor ne növekedjen meg a nyomás a tömlőben, elkerülendő a nyitáskori lökésszerű túláramlást. Ötletes, ahogy a két rugó és a szelep alatt-felett lévő kamra nyomása szabályozza már a membrán előtti nyomást. Tényleg jól működik. Az enyém is kétlépcsős, csak más a szerkezeti felépítése. Ha befogom a csövet, értelemszerűen leesik a golyó a rotacsőben, és ha elengedem, akkor sincs pöff, pontosan az előzetesen beállított értékre ugrik már az első pillanatban is.
A GCE is forgalmaz ilyen utólagosan a rendszerbe építhető gázmegtakarító szelepet, jó az alábbi linken a jelenség leírása és a kísérletek mérési eredményei is figyelemre méltóak:
Én is láttam, hogy 1,5-3 bar kell, hogy legyen még a palackban. Ezt a ti reduktorortok még kimutatja? Mert az enyémen 20 bar az első rovátka a számlapon a nulla után. Ezek alapján nem hiszem, hogy 5-6 bar alatt egyáltalán megmoccan.
Remélem tényleg csak azért nem mutat semmit az új reduktorom nyomásmérője, mert nagyon alacsony a nyomás a palackban. Kicsit izgulok. Dugulás nem lehet, mert jön a tömlő oldalon a gáz és működik az átfolyásmérő is.
Súlyra is meg lehet mérni, mennyi van az argon palackban. 1 m3 argon 1,784 kg. Pl. 6 m3 az ~10,7 kg. Ha elég pontos a palackon megadott Tara és a mérleg, meg lehet mérni.
Akkor annak a Debreceni eladónak azért van az a sok Siad-os újszerű palackja eladó.Mindig hirdeti és szinte csak Siad van neki, mikor vettem tőle egyetlenegy Lindés volt azt hoztam el, igaz az 79-es kiadású elég régi.
Nagyon jó lett volna. Ünnepek előtt volt egy Ducato peremcsere+az alján egykét apróság, meg most van egy Suzuki de az nem sürgős meló.Van egy Budget márkájú több mint tízéves gépem, teljesen fel van csavarva így elég erős, nem a legjobb de kerítést hegeszteni jó.A co-t jobban szeretem könnyebb vele dolgozni.
Lehet különbség a palackok súlya között.Többek között függ a palack korától.A fiatalabb palackok a jobb acélminőség miatt készülhetnek vékonyabb falvastagsággal.A Siad meg amúgy is összeszedett egy csomó régi palackot és azokat tölti.A 200 bar-os régi palackot átminősítik 150 bar-os ra mert arra a nyomásra még megfelel de igy az erősebb a palack fal miatt nehezebb lehet.
A töltetmennyiséget az argonnál nyomásra tudod csak megmérni mivel légneműen van a palackban.
Kilóra a cseppfolyós sűrítésúk miatt a PB-t a CO2-t és Dissoust tudod(legalábbis a régieket ahol még acetonban volt elnyeletve a karbidgáz) megmérni.
Míg ez ki nem fogy addig nem, az meg nem mostanában lesz szerintem.Próbára meg nem találtam, a kasztnis haver is biogont használ és nem is akar corgont venni ő nem ad érte többet azt mondta.
Az enyémen semmi lapolás, kulcsnyílás sincs a hollander alatt sem.
Köszönöm a Linde paramétereket, de ez inkább összezavart. Ott az áll, hogy egy 150 bar-os, 10 literes palack töltettel együtt 19 kg. Ami nálam van Siad, azon a tara (üres) súly: 22,7 kg. Lehet ekkora különbség két 10 literes, 150 bar-os palack között?
Ha esetleg valakinek hasonló gondja támad reduktor szerelés során, hogy egy lapolás nélküli csövet kellene alaposan megfogni, meghúzni és nem akarja rovátkolt csőfogóval szétcseszni. Én csináltam egy ilyen hi-tech célszerszámot:-)
Köszönöm a tippet. Kivittem a garázsba a fürdőszoba mérleget:-)
A palackon ez áll: 22,7 kg. Megmértem: 22 kg. A mérleg szerint vákuum kell, hogy legyen benne:-)
Végeztem egy háztáji hitelesítést. Felpakoltam a mérlegre 22 kilónyi súlyzótárcsát, és 20 kg-ot mutatott. Ezzel a 2 kilónyi méréshibával számolva a palack 24 kiló lehet, summa summarum: 1.3 kg gáz lehet benne. Jól vélelmezem, hogy ez gyakorlatilag üres? Egy 10 kg-os, 150 bar-os töltet milyen súlyú kell, hogy legyen?
A Messer szerint: "1 kg argon 0,5992 m3 15 °C hőmérsékletû, 1 bar nyomású argon gáznak felel meg"
Azért a gázáramlás rendesen mérhető még, bár tapasztalat híján nem tudom, hogy ez jelen esetben jelent-e valamit. Ha csak 0,5 m3 van benne, az is 500 liter még. Ha csak valamit nagyon nem számoltam félre.
Gondolom egy 400 bar-ig kalibrált (300-ig ajánlott) mérőórát 6-10 bar nyomás sem nagyon moccant meg. A normál üzemi nyomástartományra lehet igazán hitelesítve. De majd hétfőn kiderül, rápróbálom egy garantáltan töltött palackra.
Köszönöm a sok segítséget, szerda óta hasít a kis FORMIG:))4-es fokozaton is nyomhatom,nem csapja le a biztit. A villanyos megcsinálta a hálózatot. A gépet magát még nem vittem el a szerelőhöz mert most így rendben van, de idővel megnézetem a fokozatkapcsolót is.
Lenne megint egy kérdésem mint tapasztalatlannak. A corgont használva rozsdamentes huzallal is hegeszthetek a gépemmel? Vagy tiszta argon kellene? Egyszer már próbáltam tiszta argonnal de valami nem stimmelt..beolvadt az anyag de instabil volt az egész..
A kipufogódobok miatt kellene gyakrabban használnom a rozsdamentest.
Pár napja volt szó a palack jegesedésről. Erről eszembe jutott, amikor még jó évtizeddel ezelőtt hoztam a Lindétől egy 20 kilós szén-dioxid palackot. Felszereltem a szikvízkészítő gépre, majd pár perc használat után az egész berendezés centi vastagon bejegesedett. Vissza is vittem, mert így képtelenség volt használni. Utána kiderült, hogy véletlenül úgynevezett merülőcsöves palack keveredett a többi közé. Ezt kimondottan fagyasztásra használják.
Az argon palack töltet mennyiségét megsaccolni a nyomásmérő kivételével lehetséges valami egyéb módon? Arra gondolok, mint pl. a PB palackot, ha meglóbálja az ember, lehet érzékelni a cseppfolyós gáz lötyögését.
Válaszolt az illetővel, akitől vettem a GasiQ Optimatort, azt mondta, hogy náluk tökéletesen mutatta a palacknyomást is. Azóta más nem történt, csak lecsavarta a reduktorcsövet, mert kölcsön hollanderrel próbálták és azt vissza kellett adni. Szerinte a palackban lévő nyomás túl alacsony, ezért nem indul az óra.
Nekifutok ismét a gyári leírásnak, ott olvastam valamit egy belső zárószelepről, ami az óra sérülése esetén lezár. Ez megmagyarázná a dolgot, mert ha sérülne az óra, akkor csökken vagy megszűnik a nyomás és ekkor kell zárnia a biztonsági szelepnek a nagynyomású kört. Azt, meg hogy a nyomáscsökkenést sérülés, vagy az üres palack okozza, azt nem tudhatja a szelep. De csak okoskodom, majd hétfőn kiderül, ha rátesszük egy másik palackra.
Ezeknél az Optrel (Sperian) kazettánál elég közel vannak az érzékelők egymáshoz,ráadásul még szűkíteni is lehet az érzékelési szöget.Műhelymunkára, ülő asztalnál való hegesztéshez kiváló, de egy csőhídon pozíciót hegeszteni tényleg nem szerencsés választás.Viszont masszív,kényelmes és elég könnyű.Az Iweld tiger eye a 4 ézéklővel jól teljesít és nem világosodik ki még akkor sem ha a gyökhézagon át nézem a hegesztést.
Azért világosabb a mostani, mert gyárilag a belső védő lemez átlátszó, az előző sötét lehetett. A kék +1 - el, és két féle zöld létezik + 1,5 és + 2 sötétedési fokozattal.
Akkor én a "vak tyúk is talál szemet" elv alapján beleválaszthattam? Én egy ilyen olcsö (18e Ft) pajzsot vettem, de az optika paraméterei elég ígéretesek. Árnyalati tartomány: 9-13, (5-8) napelemes, 0,03 ms, 4 szenzoros, 100x53 mm-es nagy látómező.
Igen, nekem is van, hogy figyelnem kell mit "lát" az érzékelő. :-(
E680 volt az előzőm, most E684-esem van. Mintha világosabb lenne a mostani kazettájának az üvege (alap és bekapcsolt állapotban is), mint a régi, de valahogy jobban szerettem a 680-ast. Mielőtt megvették a cégnél az újat, megkérdeztek minket pajzsügyben. Én Speedglast szerettem volna (meg mások is), aztán ez lett belőle. Mindegy, lényeg, hogy ez már friss levegős. Volt itt régen linkelve egy olyan pajzs, aminek az oldalpalástján is volt fényérzékelő. Ez lehet előny meg hátrány is.
Amennyiben jó a palack nyomásmérője, akkor valóban kevés van már a palackban.
A rotaméreren állítsd be a litert és hegessz. Sokat ugyan már nem fogsz tudni, de próbára elég. Vigyázz hogy a palack ne ürüljön le teljesen, mert csak nyomás alatt lévő palackot cserélnek ki.
A Fronius Vizort is az Optrel (Sperian) gyártja. Nekem volt Optrel e680 pajzsom, de eladtam, mert pozíció hegesztés közben gyakran kitakartam az érzékelő elöl az ívet és majd kifolyt a szemem. Aztán vettem egy Esab Eye Tech II pajzsot amivel szintén ugyanaz volt a probléma. Talán a négy érzékelős nem produkálja ezt a problémát, de tovább nem kísérleteztem: eladtam mind kettőt. Most egy Esab Eco Arc-ot használok. Meg kell szokni.
Kezdő hegesztőknek az Optrel tökéletes választás. Könnyű, nagyon kényelmes, tág határok között állítható és hosszú élettartamú.
Ja értem. Akkor én is passzolom. Az is lehet, hogy esetleg nem üzemszerű működés produkálja, de ezt a gyártó tudná megmondani. Vagy egy olyan ember akinek van ilyen gépe.
Elkészült a hollander, most szereltem össze a reduktor és ki is próbáltam a kölcsön palackkal. Valami nem oké, vagy valamit rosszul csináltam, mert nem mutatja a palack nyomást. Pedig elvileg kell, hogy legyen benne, mert jön a gáz, az átfolyásmérő szépen mutatja is. Lehet itt valamit rosszul csinálni? Vagy lehet, hogy olyan kevés gáz van a palackban ami nem mozdítja meg az órát, vagy a belső szelepet az óránál? Mert írtak a leírásban valami biztonsági szelepről is, ami sérülésnél, valahogy lezár. De a szabályozott körön jön a gáz. Írtam az eladónak is, ő azt mondta, hogy kipróbálta, talán tud valamit.
Szóval a kazettát gyártja a Sperion? Van az Optrelnek egy olyan pajzsa, aminek az a neve, hogy Optrel Sperion. Jó ez a dioptriás cucc, nem is tudtam idáig, hogy létezik ilyen.
Erdőkertesen vettem a gépet.Ott a hőkijelző hiányára rákérdeztem mert az feltünt első látásra.Az eladó (cégtulaj) megnyugtatott hogy attól hogy a hővédelemnek nincs kijelzője még benne van nem kell aggódni.Ez ki is derült mikor levettem a burkolatot.
A biztosíték védelemről megint csak őket tudom megkérdezni,de biztos vagyok benne hogy ha kellene, lenne benne.Ez bevált, évtizede gyártott tipus már kijavították volna ha hányozna ez a védelem.
Egy ilyen becsúztatható dioptrás előtét nem csak akkor jó dolog ha rossz a szemed és nem kell bíbelődni a szemüveggel(nekem 0,75-ös olvasóm van már sajnos) hanem akkor mikor pl: 4-es anyát hegesztel alaplapokra vagy 20db-ot.és szépen körbekell varrni jó nézni élesen a hegesztést 8-10cm-ről.Ebbe a pajzsba meg persze az Optrelbe stb.. 0.5 től 2-es ig fél dioptriánként kapható 30euró/db.:(((.Kicsit húzós.Viszont az Iweld Tigerbe is lehet venni, igaz csak +2 dioptriában az csak 2ezer ft körül van.
Azzal, hogy mi micsoda a menüben, azzal tisztában vagyok. Igen, írták már itt mások is, hogy van egy ilyen kapcsolható funkció. Nem is ez a problémám, hanem az, hogy kizárólag csak 4T lift üzemmódban engedi a gép a kezdő- és a végáram állítását. A többi állásban (2T Lift, 2T HF, 4T HF) átugorja ezt a menüt.
Végül is nem igazán probléma, mert be lehet állítani, majd átkapcsolni a megfelelő üzemmódba, csak érteni szeretném az okát. Írtam már a BLM-nek is, de nem méltattak válaszra eleddig, hétfőn felhívom őket, úgy nincs kibúvó. Továbbá felvetettem a szakkereskedésben is, ahol vettem. Mivel eladták az összes 2000 TPM-et, ott és akkor nem tudtam demonstrálni a jelenséget, abban maradtunk, hogy vigyem be a gépet és a szerelő szakikkal kivizsgáljuk a problémát. Ami lehet, nem is probléma :-)
Azt, hogy kapcsolóval váltogatható-e a kezdő- és végáram, ez szárazon (hegesztés nélkül) valahogy ellenőrizhető?
Nekem dioptriás előtét még nem kell, bár lassan így 43 felé már érik az is.
Egyébként tetszenek az optrel pajzsok is, mert sok jót olvasok róluk, de az még nem volt a fejemen.
Egyébként gondolkodtam rajta hogy rövidre zárom ezt a speedglas/optrel, meg melyik típus legyen jó áron hirdetésre vadászós témát, és megrendelem kintről a MrTIG által használt Arc ONE vision IDF81-esét. (kurva nagy látómező, színhelyesség, 4-14 ig állítható, programozható memóriás kazetta.... és egyéb nyalánkságok) Erre kiderül hogy csak az USA-n belül szállítanak :-(
Optrel a gyártó. :-) Rengeteg cégnek szállít be saját márkára logózva. Pld a Fronius vizor is optrel pajzs, de EWM, Migatronic, Merkle, logóval és hozzá passzoló színben is láttam már :-)
Mondjuk én 13-ason nem sokat látok 10-12 között használom a jelenlegi pajzsom.
Tegyük hozzá hogy hobbista vagyok, ha napi szinten tolnám akkor már rég itthon lenne egy friss levegős speedglas, mert tényleg a pénz a legkevesebb, az egészség az megfizethetetlen.
Van egy olyan beállításom, amikor 40A-ral szeretnék dolgozni, hogy 80A-ra állítom a hegesztőáramot, 50%-ra a csökkentettet. Ívet gyújtok és amikor látom, hogy kialakult a megfelelő ömledék egy rövid kapcsolás után az 50%-ára ugrik az áramerősség. Így nem kell sokat ácsingózni, mire megfelelően fölmelegszik az anyag.
A kép alapján, amit találtam a gépedről a következőket állítod be, sorrend szerint.
1. Gázelőáramlás
2. Indítóáram (A vagy %) vagy ahogy írtad, kezdő áramerősség
3. Áramfelfutási idő
4.Hegesztőáram
5.6.7.- csak impulzus hegesztésnél, Impulzusáram esetén a csökkentett áramerősség nagysága, impulzus ciklusideje (és talán teljes ideje, ?)
8.Áramlefutási idő
9. Végáram
10. Gázutánáramlás
A mi gépeinken is van egy olyan funkció, amit itt már írtak is, hogy amikor már dolgozol a 4-es hegesztőárammal és egy rövidet nyomsz a gombon (persze 4 ütemnél) lecsökken az áramod a beállított indítóáram nagyságára. Bár igazság szerint mi %-ban adjuk meg a hegesztőáramhoz mérten. Újabb rövid megnyomásnál ismét visszatér a hegesztőáramra. És ez így tudod váltogatni a rövid nyomásokkal. Ha be szeretnéd fejezni a hegesztést, hosszan nyomod a gombot és kialszik az ív. Ezek nincsenek két ütemnél, mivel ott vagy nyomod a gombot és van ív, vagy elengeded és kialszik az ív.
A smile a nem számít a pénznek szólt, hiszen tényleg az a legkevesebb.
Én is ilyen pajzsot használok. Csak nekem azt firkálták rá, hogy Optrel. A műanyag tuti ugyan az a gyártó, a kazettát nem tudom. Optrel E684-est használok.
Ez így biztos nem igaz hiszen ott a szmájli a mondatod végén.Jobban erőlteted a szemed ha vakoskodsz a sötét miatt,ráadásul a hegesztésed sem lesz jó.Egyedül az MMA-nál szöktam sötétebb üveget használni a táblázatban megadottól,és azt is inkább nagyobb ampernál mert jobban látom az ömledék tetején a sötétebb "salakvonalat" így jobban tudom irányítani a varratot.
Nekem most ez van egy Iweld Tiger Eye és egy BestVision mellett.
Nem értek az elektronikához,de gondolom Ívhegesztő kolléga gépében komolyabb elektronika van a több funkciók miatt.Ponthegesztés,szakaszos heg.2T-4T stb..Ezeket a finom elektronikát jól le kell védeni.A mi egyszerű gépeinkhez a benne lévő panel tökéletesen megfelel.
Hát igen, így kell kinézni egy co gépnek.Ezeket én is hiányolom az enyémből, a helye meg van mindennek csak be van gumi dugózva.A bizti is jó lenne, remélem elég a hálózati, ha valami gebasz lenne.A led visszajelző se lehet egy nagy tétel, de hát gondolom ennyi fért bele a 85ezr-be.Az olyan felszereltségű gépek amikbe ezek benne vannak, 115ezr ft-tól indul a nettó áruk.A Weldi 181 meg a Bmax-os gépek árait meg ne is említsem.
Az eljárás és az áramerősségtől függetlenül, biztos ami biztos alapon. :-)
Ha rákényszerülnék, hogy pajzsot vegyek a Speedglas FV-je mellett döntenék. Természetesen friss levegős rendszerrel a legnagyobb kazettával. A pénz az nem számít, az a legkevesebb. :-)))
Ja :-) De az utility meg csak Co-s tömegmelóra jó. Az a fajta speedglas csak egy sötétítési fokozatot tud :-( a 3-asból ívfényre fix 10, vagy 11-re vált (attól függően hogy 10-est vagy 11-est vett az ember)
Az tényleg csak annak jó - illetve olyan helyre - ahol ugyanazt hegesztik napi mint nap, arra mondjuk tökéletes.
Szóval nálam a 100-as kilőve mert nem kényelmes (nekem) és csak 12-ig tud, az utility meg a fixessége miatt esett ki. Illetve a sima 9000 sem tetszik. Amit eddig próbáltam hegesztés közben az a 9002v és a 9100x. Mindkettő tetszett. A 9002-es szériának jobban bejön a vékonyabb pajzsteste (szűkebb helyekre beférsz vele) a 9100-on meg a nagyobb látómező, a nagyobb oldalablak és a jobb fej/fül védelem tetszik.
Pár naponta nézegetem, hátha bejön valami tuti vétel. (és ugye legszívesebben újat vennék) Ez meg ugye elég ritka. Közel is legyen vagy a lakó, vagy a melóhelyhez. (mert ugye szívesen megnézném mit veszek) A kívánt típus legyen, és férjen bele a fájdalomküszöb alatti keretbe. Mondjuk nem sürgős ... kivárom. Jó addig a cseh automatám amit lassan 4 éve nyúzok. Mostanában úgysincs időm hegeszteni. :-(
Ez az alu-réz trafó volt már téma itt.Én végigkérdeztem a gyártókat mikor gépet akartam venni.A Weldi a Formig az Europeweld egyfázisú gépei mind alutekercsesek.Kivétel az Europeweld 200C és a Bmax egyfázisú gépei.
Ha a tiéd is formig 175-ös akkor abban nincs biztosíték,sőt hőfokleoldó kijelzője sincs csak magas hőmérsékletnél leállítja a tolómotort de a venti tovább üzemel hűteni a gépet.Nekem még nem állt le hőkioldásra,az erdőkertesi emberkétől tudom mikor megreklamáltam a kijelző hiányát.
Ugyan ilyen az enyém is.Nem tudod véletlenül, hogy ebben a panelben van biztosíték.Mert általában a co gépekben van bizti,(a huzaldob felől) de az enyémben csak a helye van.Vagy elég neki a hálózati.
Láttam már ezt a hirdetést, még néztem is hogy jó régen árulják ezt a gépet és nem kell elfele. De akkor több db van csak nem cserélik a képet. Jó erős 200A, meg fokozat is jó sok van rajta ahogy látom.
Azt a sárga dobozú co gépet amit árulnak, láttam már Formig, és Traffel,logóval is. Régebben itt nálunk a telepen feketén is lehetett cserélni 5-6000ft, attól függ hogy ébredt a manus, de ez már megszűnt. Jó neked van közel a Balaton, én egy 20asból meg se járnám hogy lemenjek.
Nagyon jó az a Siófoki bolt ha lehet mindent, mindenre cserélni.Néztem én is, a panel neve stimmel, de maga a panel nem olyan mint ami a képen van.Szerintem valami elírás lehet, mert itt a synerg gépek paneljei vannak a képen amik modern gépek.Az enyém meg ful alap panel. Az Erdőkertesiek oldalán van hasonló csak az MN-101 az enyém meg MM-101.
Annyira nem izgat, csak kíváncsi lettem volna hátha találkozott már vele a kolléga. A Bmax régebbi honlapján mintha láttam volna én is.Te melyik gázos cégnél cseréled a palackot.
Nem tudom mennyi időd lesz hegeszteni, de szerintem egy 20-as palack simán ki fog fogyni egy év alatt. Onnantól hogy eljutsz odáig hogy rozsdamentes cső, akkor meg jobban fogy a gáz mert a cső belsejét is "öblíteni" kell, Én úgy saccolom ha van az embernek heti 6-7 órája csak gyakorolni az awit, akkor is simán kiüríted a 20-as palackot egy év alatt.
Az hogy mennyi időd lesz awizni azt meg csak te tudod :-)
Ez nem teljesen így működik. Pálcás (MMA) hegesztőtrafóból soha nem lesz CO2 hegesztő. Más a feszültsége, más a karakterisztikája. Kezdésként át kell szerkeszteni, tekercselni, erre pedig egyszerűbb egy csupasz vasmag. Ami megoldható, hogy veszel egy régebbi trafós CO2 gépet és kicsit felturbózod.
Az elektronika nem áll távol tőlem, építgetek néha áramköröket, tuningolok csöves hifi erősítőt, javítottam az autómban klíma vezérlőt stb. De én sem vagyok szakértő, sokszor megrázott már az áram is :-)
Tehát ha jól értem kerítesz valahol egy masszív, de kicsit már korszerűtlen, de jónevű hegesztőtrafót és ezt felpöckölöd elektronikával, huzalelőtolóval, gázvezérlővel és lesz egy spéci CO hegesztőgéped?
Igen, felbuzdulva a kérdéseden gondoltam én is megkérdezem a kollégától. Mikor vettem a gépem elfelejtettem megkérdezni. Az egyik melós végigkalauzolt a csarnokban, mutatta ezeket a panelokat is, volt egy dobozzal. Azt nem tudta megmondani hogy mennyi időt bírnak ki, csak azt hogy ha elromlik nem szokták forrasztgatni hanem egybe cserélik. Be kell küldeni a rosszat és ők küldik az ujjat.
Van még egy dolog, amiben kérnék egy kis támogatást.
Lassan aktuálissá válik az argon palack beszerzésem. Ma vettem 32-es hatszögletű rezet, ebből készül a hollanderem és kaptam kölcsön egy 10 literes argon palackot, ezt is elvittem az esztergályosoknak a szelepmenet precíz levétele céljából. Nos, nekem nagyon megtetszett ez a kis palack. Kb 80-90 cm magas.
Az a dilemmám, hogy fogalmam sincs, hogy mennyire elég egy ilyen. Nyilván fogyasztásfüggő, de mégis...
Ha kitör a tavasz, akkor indulnék be, a tervek szerint rozsdamentes előtető konzolok, gardrób polcrendszerek és ehhez hasonló dolgokat tervezek gyártani, háztájiban, saját célra. A palackot bérelném, mert mifelénk, lassan az összes iparigáz-forgalmazó ezt erőlteti. Hozott palackot pl. a Linde nen is tölt. Tehát célszerű lenne belőni, hogy egy palack tartalma kb 1 évre legyen elegendő, mert akkor lenne gazdaságos a csere. Ha túlcsúszok, akkor fizetni kell az újabb éves bérleti díjat akár egy negyed palackra is. Ha cserélem, akkor csak a töltetet kell fizetni.
Itt, ahonnan kaptam a palackot, ez egy haveri ügyfélcég, szívem szerint velük szerződnék, (Siad) de náluk csak 10 literes a kis argon palack, a következő már az obeliszk méretű. A másik cég, ahol a gépeimet is vettem, ott meg 20 literes a legkisebb. Magasságra ugyanaz, csak tömzsibb. Szóval valahol szerződnöm kellene, de kéne valami mankó, hogy elég lenne-e egy magamfajta kocahegesztőnek évi 10 liter argon, vagy el tudnék-e használni évi 20 litert? Csak úgy sacc / kábé.
Sziasztok bocs ha amatőr kérdéseket teszek fel de a szakoktatom nem magyaráz el ilyeneket de elektródás ívbegesztésnél , hogy tudnek rendes nem salakzárványos varratot és egy csövet alulról felfelé hegeszteni rendesen meg hogy tartsam az elektródát hogy mozgassam ? Köszi aki segít
OFF: Sajna akkor jöttek be a nagy hidegek, és így ki is derült hogy a 425-ös maseratimba kell egy új akksi. Pedig 1-én ki akartam hozni a garázsból egy kicsit csúszkálni. Az optima akksi meg még mindig drága, és a legolcsóbb helyen is 60 körül van, szóval speedglas helyett akksi lesz.
Volt egy ilyen érzésem, hogy ez a jelenség gázfüggő. Nem véletlenül használnak a hűtőszekrényekben pl freont. Az expanziós hőmérsékletvesztés fizikai törvény, de gázonként más a hatása.
Én egyenlőre nem tervezem a céós technológiát bevezetni, bár amit írtál a trafós hegesztőgép építésről, átalakításról, kicsit megmozgatta a fantáziámat. Az aluhegesztés izgat.
Szeretem azt hinni, hogy ha valamit aránként vásárolok össze és precízen összeépítgetem, akkor jobban jövök ki. Ez az érzés általában addig tart, amíg kezdem közelíteni úgy 80%-ban egy gyári új árát. Ilyenkor pánikszerűen abbahagyom a számolgatást, és majd ráköltök kb 40-50%-ot :-)
Ez inkább a co2 tartalmú, vagy tiszta Co2 gázra jellemző. Tartályban kb 70 baron cseppfolyós aztán mikor jön kifelé akkor komoly hőelvonás van a légnemű állapotba átalakulásnál. Sőt Co2 tűzoltókészülékből egyenesen hó jön (szárazjég nagyon kis szemekben)
Argonnál én még nem találkoztam ezzel a jelenséggel, bár az is igaz hogy 10l/perc-nél többet nem használtam.
Corgonnál sem fagyott le, de ott olyan 20 l felett azért hűvös volt a reduktor, szépen lecsapódott rajta a pára.
Említetted, hogy neked melegítés nélkül állandóan lefagyott a reduktorod. Ez awinál, argonnal, 5-8 liter körüli gázmennyiségnél ugyanígy várható? Mások is ugyanezt tapasztalják, vagy egyedi a jelenség?
Azért kérdezem, mert ha ez ilyen probléma, akkor csinálnék egy reduktor melegítőt. Vagy a csőre ráhúzható verziót (ehhez szét kell szedni a bevezető csövet - most éppen szét van), láttam olyant megoldást is, hogy a fejrésze két darabból volt, mint egy bilincset úgy lehet felcsavarozni, nem kell megbontani.
Mekkora hőt kell ennek termelni? Gondolom a forrasztópáka fűtőbetét betét kicsit túlzás lenne :-))
Esetleg egy ragasztópisztoly cekásszal megoldható lenne. Van egy elég gyenge forrasztópákám, amióta van forrasztó állomásom, azóta nem használom, ezt feláldoznám. Ha egy nagyobb alutömbből csinálnám, azt nem tudná úgy felmelegíteni, hogy sercegjen. Vagy valami fesszabályzóval levenni a betápot...
Szia. Mert ugy döntöttem kiszállok a co zásból, de főként sajnos eü okok miatt. A kis alfám elég mindenre. Nem a pénz miatt adtam el.nem vagyok nagypénzü,amit buktam az tavasszal visszatérül.ha bejön a dolog akkor még nyerek is,de az biztos hogy többet nem veszek co gépet, egyenlőre örülök ha felépülök.
nem tűntem el,olvasgatlak bennetek és így is sok kérdésemre kapok választ.a gépet még nem próbáltam...
viszont felszereltem a pisztolyt és tudtam hozzá rövid 1,6-os gázlencsét szerezni.ha valakit érdekelne,szombathelyen a szikra hegesztéstechnika üzletben.
Hol állítottam én olyan baromságot, hogy az ipari kategóriát az én igényeim alapján definiálják?!
Bocs, de ne adj a számba olyan mondatokat, amit nem mondtam. Nem tudom miért forgatod ki folyamatosan a szavaimat.
Mindazonáltal én továbbra is fenntartom, hogy nem ilyen fekete-fehér ez az iparág. A barkács kategória az 40-60 ezer Ft-os hegesztőgép. Efelett jönnek azok amik már mérsékelten alkalmasak ipari felhasználásra is, úgy a funkcióit, mind a terhelhetőségét, teljesítményét, kivitelét illetően. Ezeket sorolják a félprofi kategóriába. És vannak a kimondottan professzionális, folyamatos üzemre fejlesztett gépek. Eszem ágában sincs összemosni ezeket, ennyire nem vagyok hülye ehhez a műfajhoz, abszolút amatőr létemre sem.
De szerintem is zárjuk le ezt a parttalan vitát, mert igazán nem is értem, hogy miről vitatkozunk. Semmi olyant nem állítottam, amiket a szememre hánysz és senkit sem érdekel a mi világnézeti különbözőségünk. Ne rongáljuk a fórumot.
"Lehetőség szerint igyekszem megvenni a legjobb minőségű gépet, szerszámot amit a pillanatnyi anyagi helyzetem alapján megengedhetek magamnak..."
Nekem perpillanat az a BLM volt, 150 ezerért, amit megengedhettem magamnak. Ez már nem a barkács kategória 200A, HF, impulzus hegesztés stb. Bőven több, mint amit a jelenlegi tudásom indokolna, tehát nem ez a gép lesz a gátja a további fejlődésemnek. Szívesen vettem volna Ergust, Millert, Froniust is, de ami ugyanezt tudta, mit a BLM 2000 TPM, az a pedigrések között már karcolta a félmilliót.
A lábkapcsoló példád szerintem meg nem igazán jó párhuzam a GasiQ reduktorral. Ebben tartalom is van, ha utána néznél, akkor te is belátnád. Gondolom erre meg azt válaszolod, hogy itt biztosan csak a nevet kell megfizetni. Ebben több van, mint egy szimpla reduktorban. Marketing vonalon dolgozom, tudom azt, hogy olyan nincs, hogy valaminek csak neve van. Különösen egy ipari felhasználásra gyártott terméknél. Ott nincs kecmec, nem lehet egy hangzatos szlogennel, csinos csomagolással megvezetni a szakikat. Ez nem az ovisoknak szánt rózsaszínű Hello Kitty-s hátizsák. Ahhoz, hogy már egy márkanév is érték legyen, ahhoz előtte nagyon sokat le kell tenni az asztalra. Az, meg hogy ennyit beszélek róla, ez csak azért van, mert kérdéseim voltak, vannak, valszeg még lesznek is. Vannak akik jobban értenek hozzá, az ő segítségüket kértem. És nem magasztalom az egekbe, mivel még nem is használtam.
Félre ne érts megint nem arról van szó, hogy játszom itt az eszem és nekem nem lenne elég egy Rhöna reduktor. Csak mivel ezt ugyanannyiért meg tudtam venni, (ráadásul rotacsövest akartam), bolond lettem volna otthagyni. De az valóban nem rontotta a kedvemet, hogy az eredendően 230-250 euros (65-70e. Ft) cuccot megkaptam 16 ezerért. Lehet, hogy hülye vagyok de én ennek örülök. Miért vettem volna egy gyengébb minőségűt ugyanennyiért? Nem továbbértékesítés céljából vettem, tojok rá, hogy mennyiért tudnám eladni, mert nem akarom eladni. Azt, meg hogy hányan alkudoztak rá, arról nekem nincs információm, de nem is érdekel. Akkor is örülök, ha én voltam az egyetlen. De lehet, hogy csak én voltam a gyorsabb. Fél óra alatt váltottunk néhány emailt, megegyeztünk, a srác korrekt volt, levette a hirdetést és azonnal postázta. Nem csak rábaszni lehet a netes vásárlással. Most nekem volt szerencsém.
Akkor nem rakok. Elég hosszú, finom menet van rajta, szerintem sem engedne ragasztó nélkül sem. Mivel a cső le volt már tekerve, így kaptam, nem tudom, hogy szokott tömítés lenni a reduktortestben, a menetes furat mélyén ahová a csó van betekerve? Nyomát nem látom.
Köszönöm, akkor holnap veszek 30-as hatszögrezet. A menetes részét nem kell difiniálnom, mert ahogy írtam, kapok kölcsön egy 10 literes argon palackot, ezt is elviszem az esztergályosokhoz. Ők majd menetfésűvel leveszik a méretet és ehhez gyártják le az egyedi hollandert.
Ha elkészül és nekilátok összeszerelni, kellene a csatlakozó cső menetére egy kis Loctite menetrögzítőt cseppenteni? Oda, ahol a cső a redukrortesthez csatlakozik. Az tömít is, rögzít is, szükség esetén oldható.
Szerintem én hegesztettem :-) 2011 környékén a güde sg 120-as porbeles hegesztőben kipróbáltam a normál tömör hegesztő huzalt, kb erre is számítottam eredményképp a fordított polaritással és gáz nélkül.
Volt pár kép itt fent a fórumon :-) Tetszett mindenkinek :-)
Ja és még egy reduktorkérdés. Elárulná egy reduktortulajdonos, hogy egy kisebb argonpalackhoz mekkora hollander kell? Elsősorban a külső kulcsmérete és hossza kellene, hogy milyen méretű hatszögű réz rudat vegyek az esztergályosnak. Ebből gyártatnám le az egyedi hollandert.
Lehetőség szerint igyekszem megvenni a legjobb minőségű gépet, szerszámot amit a pillanatnyi anyagi helyzetem alapján megengedhetek magamnak, mert szeretem, ha én vagyok a leggyengébb fogaskerék a gépezetben és nem a technika szabja meg a korlátaimat. Mert egyrészt én fejleszthető vagyok gyakorlással, tanulással (ingyen) és nem kell azon tanakodnom, ha valami nem jól sikerül, hogy én vagyok-e béna, vagy a szerszám, a gép nem tud többet. Így mindig magamban keresem a hibát és a megoldást is. Ez a fejlődésem záloga :-)
Egy 70 ezres reduktort 16-ért megkapni, szerintem sem volt rossz bolt :-)
Gyanítom, nekem nem a túlfogyasztás, hanem inkább az lesz a gondom, hogy a bérelt palack nem fog kiürülni egy év alatt és fizethetek rá 5000 Ft készenléti díjat is, ami nincs, ha évente egyszer cserélem, akkor csak a töltetet kell kifizetni. Azon nyammogok, hogy 10, vagy 20 literes palackot vegyek. A nagyobb gazdaságosabb, de jó lenne megsaccolni a várható éves fogyasztásomat.
Én is szkeptikus vagyok a dologgal kapcsolatban. De a gyár mentségére szóljon, hogy ezt a nagy megtakarítást a nagyfelhasználókra vonatkoztatják, a honlapon van is valami kalkulátor, ami a nagy éves gázfogyasztásra van kihegyezve. Nekem biztosan nem sokat oszt, szoroz. Igaza lehet Gusztinak, ahol hosszú, nagy keresztmetszetű gázcsövek vannak, 18-20 l/perc-es gázmennyiséggel dolgoznak, ott egy év alatt összejöhet a nagy megtakatítás. De nem is emiatt vettem meg, hanem mert ennyiért nem volt szabad nem megvenni :-)
Ellenben ez a hollander téma nem is olyan egyszerű, mint ahogy én gondoltam. Ma reggel elmentem 3 szaküzletbe is, az egyik kimondottan hegesztéstechnikai, de nem kaptam hozzá. Utána elugrottam egy ügyfelemhez, ő nagyban fémiparkodik, 10 alkalmazottal, hegesztenek reggeltől estig, továbbá Siad ipari gázokat is forgalmaznak. Ott kezdtünk el kutakodni, hogy milyen csatlakozó is kellene. Most hallottam előszőr "N" és "G" szelepről. Volt egy doboznyi hollanderük, de azok között sem találtunk megfelelőt. A kis argon palack ha jól emlékszem "N" szelepes volt.
A végén arra jutottunk, hogy ad kölcsön egy 10l-es argon palackot, vigyem el az esztergályoshoz a reduktorral együtt, vegye le ő a méretet és csináltassak vele egy méretpontos hollandert. Ez lesz a megnyugtató megoldás. Nem akarok rendelgetni innen-onnan, mert ahány, annyi féle. A nagynyomású körben nem illik viccelődni.