Sziasztok! Valaki tudja hol található a külső hőmérséklet jeladó? 1.9 multijet 2007 malibu. Jelenleg nem mutat semmit. Feltételezem, hogy a jeladó rossz. A visszapillantó házban nem találtam. ( Előző tulaj a bal oldali tükröt cserélte)
Azon a QUBO-n 15 colos kerék volt, míg a Doblo-mon 16-os van. Végülis érthető, hogy ez is beleszól a kormányzás direktségébe, de azért jobban örültem volna, ha "a Doblo-ba is ugyanolyan gyártmányú / paraméterezésű / holtjátékú" kormányművet tesznek a FIAT-ék, mint a QUBO-ba.
A 2008-asban az ülés (emlékeim szerint) bal oldalán a támla tövénél van egy textil heveder, amit a ledöntéshez is meg kell húzni. A háttámla két állásban rögzülhet, a köztük lévő váltáshoz is ezzel kell oldani a reteszelést. Szerintem ott keresgéljetek.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Egy hete vásároltam egy használt, 2004-es évjáratú, 7 üléses, 1.6-os benzines Doblót. A problémám az volna, hogy a középső üléssor középső ülésének a háttámláját lehajtottuk az ülésre asztal formára, viszont visszahajtani, feldönteni nem tudjuk, mert a racsninál, a fogaskeréknél megakad, s feszegetni nem akarom. Van esetleg valahol egy kar, amit meg kell húzni a háttámla mozgatásához? Mert én így hirtelen nem találtam semmi karfélét. A tippeket, tanácsokat köszönöm előre is!
A sajátom 2008-as, előtte 2006-os volt. Céges 2018-as. Sajátomat jobban szeretem, igaz teherautósabb, de sokkal erősebb, dinamikus, és 130-nál sem fogy el a kraft (1.9JTD kis csippel). Mivel maxi befér a 3x8as alu létra a puttonyba.
Időközben megnéztem egy FIAT QUBO-nál is a kormány holtjátékot, annál kb. max. 2...5mm volt, azt vezettem is és annál nem volt zavaró a kormányzás, annak a kormányzás érzete sokkal direktebb. Lehet hogy azt kell megszoknom, hogy a DOBLO-é nem annyira direkt, szinte nem is érzed hogy kormányzol... Utána ismét megnéztem a DOBLO holtjátékát, és csak picit tűnt nagyobbnak a QUBO-énál. Ha az importőr megküldi a választ a holtjáték mértékére és mérési módjára, akkor azért beméretem a DOBLO-mat... De még az is lehet, hogy a téli gumijaim (Goodyear) inkább csak havas utakra ideálisak, vizesre nem annyira... és ez is beleszól a témába...
Vezettél Te már teherautót? Na ott van holtjáték rendesen. Mégis egyenesen mennek. A Doblo is teherautó. Amúgy 2-4 cm. sem sok egy globoid csigás kormányműnél, fogaslécesnél ez 1-2cm. Szerintem inkább neked szokatlan az autó. Sokkal érzékenyebb minden oldalirányú levegő mozgásra. Nem kell rángatni a kormányt. Az enyém mint a nyíl olyan egyenesen stabilan megy jóval 130 felett is.
Amit a könyv ír. A télinél annyiból érdemes +0,1-2 tizeddel többre fújni, mert hidegben lassabban melegszik fel a gumi. Tehát igazából ez sem a téli gumira vonatkozó érték, hanem a hidegebb időre. Hátul meg a nagyobb terhelés miatt van nagyobb érték megadva. Ha üresen jársz vele, akkor nem érdemes a nagyobb értékre fújni, mert pattogni fog, nem lesz jó vezetni.
(arra viszont érdemes figyelni, hogy a két oldal közt ne legyen eltérés, mert az is okozhat elhúzást, vagy pl. a nem egyformán kopott gumik is)
Hány BAR-ra kell felfújni a Doblo kerekeit ? A gyári min. 2,7 nem túl sok ? Hátulra meg 3,6-ot írnak maximum terhelésnél... (?!) Téli gumival tényleg +0,2-t kell fújni azaz 2,9...3...3,8 BAR-ra ?!
Nem találtak hibát a Doblo-mon a szervizben, többen ki is próbálták és másnak nem tűnt fel az, ami nekem (igaz, én egy FIAT Multiplából ültem át Doblo-ba, és a Multipla híres a stabil és precíz úttartásáról / kormányozhatóságáról; azaz az extra jó után a Doblo kormányzása "gyengébbnek" tűnik, bár tény hogy sok egyéb téren meg a Doblo jobb mint a Multipla). Most otthon tettem egy lézerlámpát a Doblo bal kerekére és kormány elfordítása közben figyeltem a lézerpötty elmozdulását egy kb. 70cm-re lévő falon. NEM járó motor mellett most is alig akart mozdulni a kerék, de aztán rájöttem hogy igazából járó motor mellett, azaz működő kormányszervó mellett célszerű ezt nézni, mivel az az üzemszerű állapot. JÁRÓ motor mellett tényleg alig van holtjáték, de azért 10mm-nyi biztos van a kormány peremén mérve. Szerintem a Multiplánál 10mm sincs (talán 5mm lehet), de hát ez van... ilyen a Doblo... Még azért várom a FIAT importőr válaszát a holtjáték gyári értékére vonatkozóan, s utána egy szakszerű ellenőrző mérést még el szeretnék végeztetni a márkaszervizzel, amitől ők nem is zárkóztak el. (Még azt is szoknom kell, hogy a Mutliban az autó bal szélén ültem, most meg jóval beljebb, így mindig úgy érzem, hogy átmegyek a felezővonalon, pedig a tükörből látom hogy kb. 60cm-re vagyok tőle. Szerintem emiatt is korrigálgatok többet, de majd hosszabb használat után tud az ember többet mondani...)
Menet közben az érzésre "egyik irányba nem mozdult az autó"-tól a másik irányba nem mozdulig az enyémben is van a kormánykerék külső peremén 1-2 cm közti "holtjáték". De ez nem valódi üresjárat épp azért mert közben gurul az autó, tehát kb. semmit nem jelent. A valódi kormány holtjátékot álló autónál kellene ellenőrizni, ahhoz viszont egyedül kevés vagyok, hogy le is mérjem, mert vagy a kereket nézem (hogy mozdul-e már), vagy a kormányt (hogy mennyit tekertem). Amikor valóban problémás futóművel volt dolgom, akkor érzésre lehetett tudni, hogy baj van, onnantól meg mentünk a kocsi alá és ott néztük/ellenőriztük amit kellett. Most az én kocsimon ilyesmit nem tapasztalok.
Köszi a választ. Tegnap óta márkaszervizben vizsgálják... Annyit tudni már, hogy a gömbfejek nem lötyögnek ill. a futóműbeállítás is rendben van. Ma tovább dolgoznak az ügyön.... (Amúgy nem egyirányba húzott, hanem kifejezetten a nagy holtjáték volt zavaró, emiatt rendszeresen több cm-t kellett jobbra-balra korrigálgatni menet közben.)
De azért érdekelne, hogy a Te DOBLO-dnál kb. hány cm-t kell elforgatni a kormányt (a peremén mérve), hogy a kormányzott kereke láthatóan mozduljon ?
Vidd vissza a boltba és kérj egy futómű ellenőrzést. De ebben az esetben (új autó) kizártnak tartom, hogy laza vagy kopott legyen bármi. Ha csak egy oldalra húzna, akkor az még lehetne egy elnagyolt beállítás eredménye, de gyárból nem hiszem, hogy úgy kijön autó (teljesen kizárni persze nem lehet). Az tény, hogy elég könnyű a kormánya, erre írhatják tesztelők, hogy "érzéketlen", másoknak meg fel sem tűnik, vagy legalábbis nem hibaként - nyilván kinek mihez van szokva a keze.
Egyébként pont a kormányzás könnyűsége miatt viszonylag érzékeny az út erre-arra dőlésére, olyankor valóban korrigálni kell finoman. Nekem legalábbis időnként ez tűnt fel*, de annyira nem tűnik vészesnek. Lehet, hogy ezt érzed te is - a hazai utak adnak rá alkalmat bőséggel. De egy átvizsgálásból baj nem lehet.
...annyi még, hogy 1 hetes új autóról van szó... Hogy lehetséges akkor ilyesmi gömbfej hiba... nagyon siettek a gyárban...?! Vajon a török összeszerelő üzemben végzik a beállításokat és az ellenőrzést is, és ki sem próbálják az autót ?
Még valami: az interneten olvastam kb. 5db DOBLO tesztet, amiből kettő írt olyan negatívumot az autóról, hogy "érzéketlen, pontatlan kormányzás". A többi tesztelő nem. Lehet hogy nagy a szórás a gyártásban, vagy az összeszerelési / beállítási minőségben ?
Nem annyira beállítás, inkább kopott gömbfej lesz az ok. Kormányösszekötő a legvalószínűbb, de ha meg tudod emelni (nem a hozzá adott emelővel, hanem biztonságosan), akkor végig kell nézni és ha kell megrángatni az összeset. Vagy ha nem kopott, akkor meglazult a rögzítése, de az már nagyon extrém dolog lenne (és konkrétan életveszélyes) - viszont rögtön észre lehet venni.
...ezt úgy értem, hogy ekkora holtjáték mellett a kerekek meg sem rezdülnek. A problémám: az autó hol jobbra, hol balra akar letérni az útról, picit szinte állandóan kell korrigálgatni. Vagy ez futómű beállítási probléma?
Sziasztok! Valaki tudna segiteni abban ,hogy miért irja reggeli inditásnál a p0204 hibakodot az autóm befecskendezö szelep áramkör szakadás de csak reggel és azt sem mindig ha kitörlöm napközben nem jön vissza találkozot már ilyenel valaki?Fiat doblo 1.6 16v 2003 benzines .
Sziasztok valaki tudna segíteni nekem abban ,hogy van egy 2010.7 havi 1.4 16w benyás doblóm váltó probléma az hogy 2-3. Nem simán veszi kicsit recsen!Kellene nekem ennek az autónak a váltó száma vagy hogy honnan lehet beszerezni vagy valakit aki javitja!