Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Sziasztok, szeretnék venni a kör alakú medencémre szolárfóliát. Ami most van az egy rakás lótrágya, egy év alatt meghalt. Tudnátok tanácsot adni nekem, hogy mit kell néznem vásárláskor, vagy van márka ami általában jó, vagy ti melyikkel vagytok megelégedve? Nem googlere vagyok kíváncsi, hanem tapasztalatokra.
Két hétig nem voltunk otthon. Mire hazaértünk barna izé volt a medence alján. A víz nem barnult be, csak a medence alján volt rozsdabarna cucc, aminek egy része könnyen kiporszívózható volt, másik része makacsan ott maradt. Ötleteket kérek, mivel orvosolható a dolog. Köszönöm.
Amúgy kb. 7 m3 víz van benne, a homokszűrős vízforgató (6 m3/h) naponta 2x2órát ment, 200 g-os 4:1-ben tabletta volt benne, de mire hazaértünk már kifogyott az adagolóból. Átlátszó mezőgazdasági fóliával volt letakarva, hazaérkezéskor 37 fokos volt a víz.
Nyolcadik szezonos 5.5x1.22 medencém alján, ahol a palást találkozik az alsó résszel idén lyukak keletkeztek két helyen egymástól nem messze. Beragasztottam mindkettőt, persze egymás után jelentek meg, illetve vettem észre. Ma reggelre az egyik lyukból egy kb 1 centis hasadás lett a folt alatt, ami persze megint ereszt, de nem kicsit. Mivel lehetne ezt javítani víz alatt? Vagy ne küzdjek vele? Esetleg ha leeresztem (amit azért szerertnék elkerülni 24m3) akkor valami tartós megoldást ismertek?
Ha már Pattex. A kör alakú medencém szélén, ahol a vízszintes és a függőleges rész hegesztve van, van körben anyagfelesleg, ami alá-mellé beül a kosz. Kézzel szoktam körbeporszívózni, de elég macerás. Gondoltam levágom azt a lebernyget, de eddig nem mertem, hátha funkciója van. A ragasztástól meg a ragasztó ára tántorított el. A Pattex jó lehet ide is? Vagy le is vághatom, nincs jeletősége?
Üdv. Úgy tűnik nem sikerült a ragasztásom a gorilla ragasztószalaggal az ígéret ellenére. Van mód ezek után a víz alatti ragasztásra? Mert már tele van vízzel:)
Felfújható Z spa wifis jakuzzim van Egy app segítségével telefonról is lehet irányítani Azaz lehetne, de a app storeból el tünt Volt már letöltve, letöröltem, de már nem találom El tünk
Ha beírom a keresőbe, pár betü után felajánlja de mikor rákattintok, seeho
Ha tele a medence, akkor én még nem rakok bele klórt. Hideg a víz még, fürdeni sem fürdik senki. Megmérem a vízkeménységet és sósavval megpróbálok vele lejjebb menni. Ez jótékony hatással van a PH-ra is. 6,5 m3 vízhez idén 3 liter 30% sósavat tettem. Persze nem egyszerre, hanem pár nap eltéréssel, folyamatosan mérve a keménységet. Még mindig túl kemény, de a PH már viszonylag stabil, bár hajlamos felkúszni, de ez kezelhető. Én nem tettem bele több sósavat. Ha ez megvan, ekorra már egész kellemes a vízhőmérséklet ekkor teszek bele klórt és algaölőt. A homokszűrő az első nap egész nap ment, utána már csak délután, teljesítménye többszöröse, mint amit a medence kívánna. Így soha nem barnult be a vizem soha. A klórt ráadásul én "érzésre" használom, a víz színe, szaga, tapintása, és a használat intenzitása függvényében. Amire figyelek az PH. Ha a vízkeménység kb jó, akkor nem kell sok PH mínusz a vízhez. Hetente adagolom a megfelelő mennyiségű algaölőt hozzá. Ha vizet kell pótolni, akkor már nem öntök sósavat, hanem ezt teszem hozzá: Steinbach Härtestabilisator flüssig 1 l kaufen bei OBI
Ennyi. Semmi extra. A víz tiszta, nincs klórszaga, a gyerekek nem panaszkodnak, hogy csípné a szemüket.
Elhatároztam magam, az lesz, egyenlőre 2*50 méter gurigát veszek.
A következő a tervem, amelyben cáfolj vagy erősíts meg:
2*50 méter PE cső, átmérő 20 mm, egyenlőre tapasztalatszerzésnek ennyi,
helykihasználás miatt a garázs 3 méter magas teteje lenne az elhelyezési pont, féltető, nem nagy lejtéssel, nyári időben már 12-13 körül süti a nap egész délután (sajnos a fránya medencét nem, és nem tudom máshova tenni, sokat van árnyékon),
mivel nyáron nem használom a fűtési keringetőt, kiszerelem a szivattyút - Grundfos UPS 25-50 - egyenlőre azzal megkergetném a vizet, aztán ha előbb nem is akkor jövő szezonra veszek egyet.Így lesznek tapasztalataim,
keresgettem hozzászólások között ki hogyan oldotta meg a fűtési kör betápját és kivezetését, mivel nem a szűrőkörbe raknám be,
találtam megoldást az Intex 38 mm csappal szerelt szívó és nyomóoldali csatlakozásra, de nekem nem olyan (amúgy a 38 mmes csatlakozót hogyan kell bevágni a fóliába? mondjuk majd csak jövő szezonba tenném meg, és akkor nem lenne bent a körben a szűkítőidom 38ról 32re), valamint ott nem láttam visszacsapót, így a szűrő fele is mehet a víz?,
fűtési kör betápnak gondoltam felhasználni a medence töltőcsonkját, csinálok rá műanyagból egy menetes csatlakozót, onnan már mehet a 32 mm-s PE cső fel a csőkígyókhoz,
DE! hova kössem a kimenő ágat? Vagy csak amikor bekapcsolom ,,lógassam" bele a csövet a medencébe? erre az oldalra amúgy kell egy visszacsapó szelep amit csak a szivattyú tud megnyitni, hogy a rendszer ne ürüljön le, kötési ponttól függetlenül,
vagy gondoltam arra is mivel 32 es csatlakozásom van, hogy ragasztható 32 es PVC csőből és idomból összerakok a medence befújójához egy visszacsapós csatlakozási lehetőséget, amire mindkettőt fixen rá tudok kötni, persze ilyet a fűtés betáp ágára is tehetnék, de egyszerűbbnek találom a menetes csatlakozást, ahogy fentebb írtam
Hirtelen ennyit gondolkodtam, köszi előre is a választ!
A klóron kívül még a sósav, ami hat rá. De az csökkenti a pH-t is, és a keménységet is (túl lágy víz se jó).
Látványosan zöldessé válik a barna víz tőle, de aztán - más vegyületként - újra barnává válik.
Vannak akik a "csodazsákot" ajánlják a befúvókra, ami jobban szűri ezt mint a homok.
Régi (több mint 10 évvel ezelőtti) tapasztalatom:
A kis - kerek - medencémet mindig a kútból töltöttem fel, amitől a víz kekibarna lett. A klór vagy sósav után, a gyakori fürdőzéstől (sok gyerek, kis medencetérfogat) a testről leváló mikroszkopikus anyagok apró, barna pelyhekként barnították a vizet, de az kb. 1 hét alatt a szűréstől kitisztult.
Későbbi - nagyobb - medencémnél ez túl macerássá vált, és a medence falát is, a víz szintjén tartósan barnította (csak tömény sósavval jött le). Ezután áttértem a kb. 10x drágább csapvízre, ami nálunk nem volt vasas. Vegyszereket, időt spóroltam meg vele. Ha a csapvíz kevésbé vasas, lehet, hogy hatékonyabb azzal tölteni.
Fontos(!): ha azt ajánlanák, hogy a rozsdaeltávolításhoz hasonlóan foszforsavval próbálkozz, akkor azt ne tedd! A foszfáttartalom az algáknak a kedvenc szaporodási helye! (belepisilni is épp ezért nem ajánlatos).
(a foszforsav nem lenne mérgező, sőt finom, savanykás, és a kólában is az van)