Nálunk ritkaság volt az egysebességes 210-es, de a kapitalista országokba nagy darabszámban exportálták, ugyanis náluk nem nagyon lehetett meghibásodó robogót árulni. Egysebességesen pedig agyonverhetetlen egy Babetta.
Hogy kitaláltak-e valami újat a 210-es váltóra? Persze. A nehézpofás kivitel lett az új találmány: a váltás sokkal megbízhatóbban történt és a váltópofák csapjainak terhelését is végiggondolták (hiába ugyanakkora a csap, kétszer nyírt csapok lettek, a nyírásnál pedig a teljes keresztmetszetük dolgozik)
Majd jön egy olyan cikk hogy jé! berúgókaros Babetta! meg jé! Sport 210!
Ha nem jön, akkor végül csak kénytelen leszek összeraknom a honlapomat.
Ma be akartam indítani a Babettát, de sajnos nem indult. Ezután megnéztem több gyertyával is hogy van-e szikra, de nem láttam, hogy lenne. Valaki mondjon légyszi pár tippet, hogy hogyan orvosolhatnám ezt a hibát.
Még lenne pár hiba. Az előbb leírt hiba szerintem összefügg azzal, hogy a generátor jobbra-balra lett forgatva. Ezt azért szeretném helyesen beállítani. Erre olyan tippetet szeretnék tőletek kérni, amit házilag meg tudok csinálni.
Másik bosszantó dolog az, hogy a henger és a hengerfej összeillesztésnél kifúj. Már raktam oda hőálló zsírt de ez csak ideiglenes megoldás volt, mostmár újra kifúj. Ebben is szeretném kérni a segítségeteket.
Mint büszke Babetta 210 tulajdonos, a legnagyobb örömmel néztem a Babetta-mentés videóját. Hajrá és csak így tovább! A témával kapcsolatban szerintem fontos és érdekes információkkal rendelkezem, melyekről, úgy érzem, a szerkesztőségnek, esetleg a további olvasóknak is tudniuk kell, illetve lehet ,hogy a további olvasók mindenkinél többet tudnak...
Részemről a kilencvenes évek közepén vettem kéz alatt egy Babi 210-est jutányos áron. A külcsíny helyreállítása, az "optikai tuning" után hamar kiderült, hogy a moci egyáltalán semmi módon nem akar indulni, tehát sort kerítettem egy motorgenerálra. A fő hiba a hengergyűrű törése volt, de akadt mellette más érdekesség is...
Első megközelítésben beszereztem a hozzá tartozó robbantott ábrás gépkönyvet. A motorblokk szétszedése után azt vettem észre, hogy valami nem stimmel, ugyanis a gépkönyv robbantott ábráin feltüntetett alkatrészeknek a fele nem volt megtalálható a motorblokkban. Azt hittem, hogy erősen átvertek, de nem!
A hiányzó alkatrészek listájával elmentem az Ó utca 2-ben (kb. az ezredfordulóig) működő remek motoros boltba. Mint kiderült, a bolt vezetői közvetlen kapcsolatban álltak a Babettákat összeszerelő gyárral, a pótalkatrészeket és az információkat is közvetlen onnan szerezték be (már amíg működött a bolt). A meglepetés akkor ért, amikor leadtam a rendelési listát. Az általam kért alkatrészek szinte mindegyike a 210-es Babetta második sebességéhez kellettek (volna).
Amit a következőkben előadok, az nem az én agyszüleményem, hanem a motoros bolt tájékoztatása! A következőket hallottam:
A 210-es Babetta típust eredetileg kétfokozatosra tervezték, és eleinte két fokozattal is gyártották a nagyobb sebesség és takarékosabb üzemmód érdekében. Az első és a második fokozatot is röpsúlyos kuplungváltó indította. A tesztelések és az eladott darabok használata során azonban kiderült, hogy a második fokozatot indító váltó gyakorlatilag nem úgy működik, ahogy a tervezőasztalon elképzelték. Amiért a második fokozatot beleszerkesztették, azt a motor nem tudta teljesíteni. Állítólag a kétsebességes Babi 210-es lassúbb lett, mint az egysebességes.
További probléma, hogy a nem teljesült sebességnövelés mellett a második sebességet indító váltó rengeteg bosszúságot okozott, ugyanis a városi forgalomban gyakori, egyben nem megfelelő hirtelen váltáskor egyszerűen elnyíródott vagy eltörött. A videóban bemutatott, drága pénzen helyreállított és megvásárolt piros 210-es Babival is valószínűleg ez történhetett.
Az én 210-es Babettámnál kiderült, hogy azért nincs benne a második sebességhez szükséges összes alkatrész, mert azt a gyárban már bele sem rakták! Állítólag a gyártó úgy korrigálta a rossz műszaki fejlesztést, hogy a kétsebességes Babettába a továbbiakban már nem rakta be a második sebességet. Nekem is egy ilyen: "egysebességes kétsebességű" 210-es Babettám van.
Részemről az "egysebességes kétsebességű" Babettával simán teljesítem az álomhatár 52 km/óra sebességet. Sőt mi több, ezen túlmenően azt hallottam, hogy ha a kipufogódob fojtását kivesszük, a Babi elérheti a 60 km/óra sebességet is, van akinek már sikerült, csak városi forgalomban egy kicsit hangos.
Ennyit a személyes tapasztalatomról és az általam hallott legendákról. Sosem dolgoztam a Jawa gyárban, tehát csak a mendemondára támaszkodhatom. A sikertelen műszaki fejlesztést a Jawa valószínűen nem reklámozta túlságosan. Azt, hogy az "egysebességes kétsebességű" műszaki kivitel után milyen megoldást találtak a rendesen működő második fokozatra: nem tudom. Lehet, hogy feltárták a hiba okát és újra elkezdtek "kétsebességes kétsebességű" Babettát gyártani. Mindenesetre létezett és a mai napig fut egy széria, amelyből a második sebességet gyárilag kihagyták. Mint mondtam, nekem ilyen van."
Akkor lehet hogy itt lesz a hiba, nem a gyújtásban. Mitől állítódna el az előgyújtás?? Meghúztam én azt a 2 csavart annak idején :)
Akkor a hengerfej 4 anyája (meg van-e húzva rendesen), illetve a dekompresszor környékén vizsgálódok majd.
Ha a dekompresszor a rossz annak nem örülnék. Nem értem, Budapest keleti felét már bejártam a bóbitával, most mitől lett hirtelen rossz a tömítés BÁRHOL IS? :(
Kis pontosítás: A henger és hengerfej környékén semmi sem tüsszenthet ki. A rossz gyújtás, a szegény keverék ha visszadurran, akkor azt a porlasztóba teszi.
Erre is gondoltam ám! :) De ma már sajnos nincs lehetőségem szerelni.
Csak egy kérdés: akármilyen rosszul van beállítva az előgyújtás, akár kimarad egy-egy szikra, akár piros hó esik az égből, a motornak nem szabad kitüsszenteni semmikorse ugye???
Végre felkerült a mocimra a Mitas M04 mintázatú külső gumiabroncs. Tapasztalat: nagyon jó ár/érték arány (1800 Ft/db) aszfalton jó tapadás száraz időben. Az esőt kíváncsian várom, kicsit tartok tőle hogy jobban fog csúszni mint a hagyományos mintázattal... Terepen nem próbáltam komolyabban, de a gyártó szerint csak jól karbantartott városi utakra való, így nekem ez nem is volt szempont.
Minden esetre a mocinak viccesen komolyabb ábrázata lett a modern mintázattal.
Van egy ember, Sajtos úr ha valaki ismeri esetleg, veterán motorosok körében ismert a neve, ő gyártana dugattyút, mármint olyat mint a sima, csak vékony krómgyűrűsben.
De aztán végülis abban is igazad van, hogy amit babettából ki lehet hozni, ahhoz elég a gyári.
Aztán az jár-e az okos kis fejedben, hogy a fordulatszám, és/vagy a terheléshez igazodva mit kell változtatnunk állandóan??? A gyújtást tologatjuk előre-hátra???
Nálam is ez volt az első próba, 3ból 3-nál ugyanez a hibajelenség, úgyhogy ez nem nyert.
Viszont amikor így beszaggat, olyankor valahol a dekompresszor környékén kitüsszent utána! Nyilván akkor ott lesz a hiba, de akkor sztenderen atommagas fordulaton mér nem tüsszent ki?? :O
Jobb időkben Adobe Premiere-vel csináltam az ilyesmiket, de az most nincs fönn a gépemen.
Magyarázza el nekem valaki, hogy terhelés nélkül (állványon) hibátlanul működik a moci, a hatalmasnagy fordulatot is (a szomszédok örömére) hibátlanul leadja 5-10 mp-en keresztül, aztán ráülök, és szinte menni nem lehet vele, mert szaggat az egész motor. Ez mitől van??
(Mert ha a gyújtás rossz, akkor terhelés nélkül is sz**rakodnia kéne nem???)
Krómgyűrűs,meg eltolt stiftes egy gyűrűs dugattyúknak sztem azért nincs értelme,mert amit ki lehet hozni egy babettából, ahhoz a gyári dugó/főtengely pont elég is. Persze dugattyúból az utángyártottak anyaga és geometriája igen nagy szórást mutat. Csehektől kéne hozni/hozatni.
Igazándiból egyáltalán nem néztem még rá, csak elméletben gondolkoztam rajta. Viszont valami normális dugattyú csak jó lenne babettához. Mármint mofakeresen kívül.. krómgyűrűs lenne az igazi. Ilyet lehet szerezni valahol, vagy ha ilyesmit szerenék gyártatni kell mindenképp,
Ember,ne viccelj!!! Mérted már meg a csapszeg távolságát a dugattyútetőhöz képest? Köszönő viszonyban sincs egymással a babettáé meg a simsoné. És mert résvezérlésről beszélünk,nem is kell tovább részletezni. (arról nem beszélve,hogy kb. félcentit nyúlna túl a hengerből a simson dugattyúja a felső holtpontban egy babetta hengerből)
Simson dugattyút próbált már valaki babettába applikálni? Mondjuk a csapszeg miatt elég necces, de ahogy elnézem méretre még akár jó is lehet. Mielőtt bárki megkérdezné az egésznek az előnye annyi lenne, hogy simsonhoz gyártanak olyan dugattyút, amibe vékony keystone gyűrűt lehet tenni (vékonyabb a gyűrű, kevesebb bejáratás és még sok más jó dolog).
Esetleg babettához kapható a mofakeresnél jobb dugattyú? Átstiftelt, esetleg egygyűrűs dugattyúról nem is álmodozok, csak sima vékony krómgyűrűs is nagyon jó lenne.
Igen, pesti vagyok, XVII. kerületben lakok. De ez a videjó a XVI. kerületben van, illetve nem is biztos hogy Budapesten, mivel a híd ami alatt az elején átmegyek, az az M0-ás út, ami ugye budapestet elkerüli.
Mióta rájöttem hogy a babetta többre is hivatott, mint a közértbemenni és vissza, azóta nagyobb távokat is szoktam menni, egyik nap 45 km befigyelt :)
Ma is mentem vele, egészen 500 métert, mert valami miatt rendetlenkedik most a moci :( Terhelés nélkül (állványon) szépen leadja a nagy fordulatot, bőg mint az állat, hiba nélkül. Ráülök és mennék vele, és olyan, mintha ki-kihagyna a gyújtás. Gyertyacsere után is ez a jelenség. Ja és amikor így ki-kihagy, utána pöffent egyet valahol a hengerfejnél.
Ezért majd ránézek a körmére, csak nem tudom eldönteni hogy a gyújtással van-e gond, vagy a hengerfej illesztésnél.
Kérnék egy kis segítséget némi ötletet a tapasztalt fórum társaktól.
Két sebességes babettám (nem rég vettem, szóval még kezdő vagyok:-) ), olyan tüneteket produkál, hogy tehelés hatására kidobálja a másodikat.
1-es sebességben szépen megy kb. 20 km/h-ig aztán nagyon nehezen vált másodikba ( óvatosan kell neki húzni a gázt, és szép lassú gyorsulás esetén veszi a kettest, ehhez kb meg kell tenni vagy 500 méter hogy másodikba tudjam "játszani"). Majd kb 30 km/h sebességig tartja a másodikat, és utána ha tovább húzom neki akkor elkezd rángatni, egyes és kettes fokozat közt váltogatna. Ha visszaveszek a gázból és tartom a max 30 km/h sebességet akkor stabilan marad 2-esben.
Valaki tapasztalt már ilyet? Vagy esetleg máshol keresendő a hiba forrása? Mit tanácsoltok?
A Babettán lévő minden krómozott és galvanizált felület imádja a Prevent krómtisztító pasztát. Vehetsz drágábbat is, de a hatása mindnek épp ugyanolyan lesz. Ha a rozsda makacsabb akkor szabályozható fordulatszámú fúróba finomszálas rézkorongot fogsz és nekiesel. A krómot kicsit sem sérti meg, de a küllőknél lehet hogy nem segít. Amúgy új küllőt rogyásig lehet kapni ha nem sikerül felújítani, a ráffal más a helyzet. Sajnos a legtöbb helyen csak a Simsonokhoz való 16-os ráf van, ez kicsit szélesebb a Babettához valóknál. Avatatlan szem azonban nem viszi észre a különbséget.
Az a csomagtartó simsonra (schwalbe és star) való, babettára annyira szerintem nem. Itt megtalálhatod újonnan 6040 Ft. (szerintem baromi sok) Akkor már inkább egy kosár vagy egy zárható doboz (lásd Tóni bácsinál) illene rá, de a döntés a tied! :-)
ui.: készíthetnél már nagyobb felbontású képeket a mocidról, mert így nem nagyon látszik! :-)
Annyi tévedést kijavítanék, hogy a 28-as és a 206-os váza nem teljesen egyezik. Nekem volt egyszerre mindkettő, alaposan összehasonlítottam. A hátsó merev villa is eléggé más, meg van még pár apróság.
Igazad van a hátsófékből le kellett vágnom és csak így ér oda,a gázbovden a fékkar alsó részében futna?pár órája vettem észre a szemem sarkából egy kihasználatlan bovden vezetőt(?)
Nemszretem ha szálingóznak a bovdenek én kikötözöm őket,aztán lehet hogy nemis gyáriak,annyi gányolás volt a motoron
Az a helyzet,hogy ez a motor nekem ingyen lessz.nagybátyám szerezte nem tom mennyiért ,de az a lényeg,hogy az enyém lessz miután kicsit rendbe rakta.amúgy meg nekem elég ez a motor egyenlőre 15 évesen nem is engednének a szüleim nagyobbat.
Hi, szerintem ezt a szépen felújított motort kár agyoncsapni ezzel a bowden vezetéssel. Eleve a hátsó fék bowdene a tank alá kellene bevezetve legyen,és onnan a H-talptól megy a jobb oldalra át. Az első fék meg a gázbowden is ha be lenne fűzve a gyári helyekre,akkor nem kellene a kormányszáron ott "díszelegnie" műanyag kötözőnek. Ronda és babetta idegen.
szerintem minimum ilyet vegyél ne 1 hengerest,minimum 250-est de ha teheted inkább vadássz le egy 400-ast,nagyon nagyon mennek,havernak adtam el (sdajnos) aki sokszor leállt lámpa után a mai modern gépekkel és nemegyszer odatette őket
én kb egy éve ezzel a papírszűrőssel megyek amit a nagybátyám rakott bele aki eléggé ért a motorkhoz és egy "pár" éve szerel már.Igen sikerült megtalálni,de közben eladtam a simsont.
Ez az első babetta típus volt! Ez hátul merevvillás! Ugyanezzel a vázzal készült később,de kis kerékkel,a 206-os! Ez után jött a 207-es,ami olyan mint a Tiéd! (ennek volt több altípusa Pl:kiskormányos,nagykormányos) Még van a 210-es ami 2 két sebességes,erre való az a csomagtartó,amit mutattál!
Igen,legfőképp én is ezen voltam,hogy minden rozsdás szar csavart eltávolítsak! Egy pár hülyegyerek,akik"szakértőnek" hiszik magukat,és mindenbe beleugatnak azt mondták,vigyem el Pl:a régi M5-ös rozsdás szutykokat a város másik végébe.: galvanizáltatni! Hát meg van róluk a véleményem! Ehelyett vettem gyönyörű,vadonat új csavarokat,és az összes csavart amit a két motorról leszedtem,odaadtam nekik egy ezresért! (balekok)
kisgyerekként is de kb 15 évesen álltam mentem öreganyám sárga babijával,és felmerűlt egy olyan kérdés hogy van e ezekből limitált példányszámú nagyobb testű gép,mert az a sárga amire emlékszem nagyobb testesebb magasabb és erősebb volt mint a kis zöldikém
Különben nehéz elhinni hogy pusztán a fizikális változásaim miatt érzem olyan törékeny kis mütyűrkének a motort
úgytapasztalktam hogy a benzin és a gőze nemengedi rozsdásodni a tankot,ha egyszer lejött róla ami letud jönni utána már nemkell szűrő.
Van egy dellorto karbis mocim annak a karbinál lévő kis oldalszűrőt ki szoktam tekerni de semmi ill minimális sincs benne pedig rozsdás volt korábban belül a tank.
Komplett elektronikám van panelra szerelve,el lett adva a motor és ezt már nemtettem bele,felajánlottam a vevőnek de nem akart rá költeni többet,azóta versenyeznek a géppel láttam róla képeket,5e-ért viheti akráki,Ebay-ról vettem,és én vesztek rajta.
Az enyémmel szerintem terményes zsákokat vihettek vagy fát az erdőből a tankon lévő fémbemart horzsolásokból ítélve,a sárvédők kézzel festve ugyanolyan gány szürkére mint nálad,16-ért hoztam el,20-ért hírdette "szép állapotban",motorikusan viszont bár nincs sok viszonyítási alapom de szerintem jó erős,picit csörög a persely de ha felmelegszik nemis hallani.Pöccre indul.Rendbe lesz téve a motorja is teljesen.Az első telóperselyek úgy ki voltak kopva hogy szinte különutakon járt az első kerék.De jóérzés volt újjávarászolni szerencsétlent,remélem a babetták menyországában megkülömböztetett figyelmet kapok majd,pl egy vadiúj nulla kilométeres gépet :)
Papírszűrőt nem javasolnék 2ütemü motorhoz! Mert hallottam olyat,hogy az olajat is képes megfogni! Bár,az is lehet,hogy hülyeség,én nem tenném bele a saját motoromba! Amúgy sikerült megtalálni a motorboltos srácot?
Én megcáfolnám azt,hogy egy nem rozsdás tanknál nem nagyon kell benya szűrő csak a tankba.Ha megnézed a 210-es tankban lévő szűrő tetelyén van egy lyuk amin egész nagy darab cuccok is átmehetnek.Nekem nem volt rozsdás a tankom és feltettem egy szűrőt és egész nagy koszokat megfogott.A 28-as ba papírszűrős van na az tényleg mindent megfog.
A felnin a kipuffon nem csináltam semmit,bár az egyik felnin van rozsda
Régebbről rémlik valami krómtisztító paszta,arra nememlékszem hogy a rozsdamaró kárt tesz e a krómban,úgyrémlik hogy nem,(a zsíroldó és az alu viszont nem kedvelik egymást emlékeim szerint)sőt a nagyonfinom csiszolópapír sem okoz nagyon maradandó kárt,de próbáld ki,saját felelősségre :)
Szia! A a Babettád volt állapota félelmetesen hasonlított az általam felújítottra! Az enyémet úgy ahogy van lefújta pirosra az egészet,és rá a pirosra a szürkét,stb.! Mutatok egy pár képet az enyém múlt idejű állapotáról: Amit én is megcsináltam: A Tiéd nagyon szép lett,használd egészséggel!
A Brigéciol tud érdekes dolgot művelni a krómozással hosszú távon, szóval csak óvatosan!
A 207-es Babetta gumimérete 2.25×16. Az én 210-esemen hátul 2.50×16-os gumi volt amikor vettem. Ahogy néztem 2.75×16 már nem nagyon férne el, de próbálni nem próbáltam.
A 2T olaj (még az AROL is) szinte tökéletesen elkeveredik a benzinnel és nem fog gondot okozni a benzinszűrőnél. De csak akkor ajánlott plusz benzinszűrőt használni ha a tank belseje igen rozsdás, viszont ilyenkor elég gyakran kell cserélni. Ha ki van rozsdátlanítva és ki van festve a tank akkor semmi szükség kiegészítő szűrőre, a benzincsapon lévő szűrő épp elegendő.
A hátsó teleszkópért irgum-burgum! Amúgy szép lett a moci, használd egészséggel!
a babi a 4. motor amiről az utolsó rozsdafoltot is eltüntettem,de mégegyszwer nincs már kedvem hozuzá,ahoz egy nagyon egzotikus vadat kellene befognom,egy Guzzit Laverdát,vagy AfrikaTwin-t stb...
Nemérdekel a hazai foci különösebben.Viszont erdőben mezőn szoktam hagyni a gépet jobb ha nem szúr szemet,amúgy a sárga babetta a kedvencem,szerintem veszek egyet majd boltbajárni stb..,de teljesen gyári állapotút,nem akarok mégegyszer ennyit csiszolni meg rozsdamarózni.
Pár percig elgondolkodtam hol lenne jobb a szürke szín,vennem kellett volna sötétebb szűrkét is,akkor lehetne az alsó telórész fekete,így viszont a sárvédővel egyező szerintem nem mutatna jól felül
Jövő héten kap kosarat előre hátra.Új pedálokat.Tömítést a kipufogóhoz,csengőt vagy kis dudát,új tükröt,eredeti ülést stb...
benzinszűrős félelmeimre jólenne egy megnyugtató válasz Van egy pirelli gumim aztmondták babi de nemtudtam felszerelni,méretszámai nem pont olyanok mint ami rajta van,nemtudom hírtelen melyik a fontos paraméter,majd megnézem a számát
egy ötlet hogy miként húzzátok ki a kipufogó belső részét,menetet vágtam a kipuf apró kis csövébe belehajtottam egy csavart amit jól meglehetett fogni fogóval és kimozgatni a bélését.
Régebben a Yamaha RD kipufgóiba konyhai zsíroldót öntöttem és pár napi állás után összefüggő nyálkaként távozott a korom stb... most brigéciollal telitöltve állt pár napot
Pár napja estem át életem első komolyabb babettázásán,hát az élmény szabadságfoka illetve természetközeli szalmakalapos térdgatyás strandpapucsos volta össze se hasonlítható a feszült izzadt zárt protektoros enduro-s élménnyel.
Amire most nekem kell a moci arra tökéletesebb szerethetőbb mint a nagymotor.
Ahol a 650v2-es 1 apró gázadásból felránt a dombtetőre ott a babinak intenzíven ráseghítek pedállal nemakarom hogy kínlódjon pedig a legtöbb helyen felvinné a ~96 kilómat.
Van bekötve benzinszűrő,a kérdésem hogy van eltérés a 2T és a 4T benzinszűrője közt?Pl itt gondolom követelmény hogy áteressze a sűrűbb bekevert olajat is.
Vagy ez teljesen lényegtelen mert a szemcsenagyság olyan pici olaj esetében is hogy simán átjut a szűrőn.Ez nem papírszűrő hanem rácsos valami.Remélem tudta az előző tulaj hogy mit csinál amikor bekötötte.
Hozzám került egy öreg babetta és nem úgy jár a motorja ahogy kellene.
Gyújtószikra van és a karburátor is tiszta, állítólag frissen van fúrva és gyűrúzve .
Mégis elég nehézkesen indul, sőt mintha erőtlen is lenne és néha a motor hangja nagyon ingadozó. A gyujtóelektronika okozhat ilyen hibákat? Netán a főtengelyszimeringek kopottsága miatti fals levegő?
Ha nem volt még fúratva a henger, akkor milyen méretű dugattyúgyűrűk kellenek? Először egy gyűrűzést kipróbálnék.... Nincs most időm keresgélni, ha valaki válaszol azt nagyon megköszönöm! :) Jó hétvégét mindenkinek! :)
Hengerfalon csak enyhe dugattyúanyag felkenődés volt. Óvatosan kicsiszoltam és nyoma sem maradt! Olyan mint az új. A vezérlőélek is egészségesek maradtak. Szerencsére!
Az ominózus sérülésről kép. A pirossal karikázott részen zömült fel az anyag mindkét oldalra, szoknya belsején enyhe repedéssel egyetemben. Nálam biztos nem érte semmiféle behatás. Ezentúl jobban megnézem mit adnak a boltba! Lehet, hogy leejtették... :((
Hát, kicsit visszapofázott a vaku a lencsébe a fényes dugattyúról, de amennyire látom, azok bizony elég mély csíkok. :-((( Ilyen sérüléssel nem szabad motort összerakni!
Nem jöttél még rá mi okozhatta?
Arra ugye figyeltél, hogy a szükséges új dugattyú átmérő henger átmérő, mínusz 0,05 mm?
Ha gondolod megnézem itt nálunk a motoros boltban, hogy lehet-e kapni. Ha lehet akkor megveszem és postázom neked, ha így megfelel. Bár nem ígérek semmit, nem tudom van-e nekik. Főtengely anyaájuk is egy db volt már csak tegnapelőtt... :)))
Felhívtam a Mofakert a pontosítás céljából. Az eladó a kezébe vett egyet ebből az ominózus lámpából, ránézett, és azt mondta, ebbe egypólusú izzó való!!!
(én is így láttam négy szemmel)
Aztán megkért, várjak egy kicsit, mindjárt leveszi róla a búrát. Levette, és akkor már azt mondta, hogy a búrán keresztül nézve torzul a kép, így már látszik, hogy kétpólusú bilux égő való bele.
Igen, ebben a lámpában biluxos foglalat van, tehát képes a tompított/reflektor váltásra. Viszont a felfogatása a 210-esé, az oldalán vannak rajta a felfogató csavarok. Az alján nincs semmi konzol, ami egy 207-es lámpán van. A 207-esre így nem (vagy csak barkácsolással) szerelhető fel. Az meg milyen már! Amúgy teljesen műanyag az egész.
Lámpabúrát meg itt is vehetsz, kerül annyiba mint egy clorox. A foncsort meg próbáld alufóliával kibélelni, egy próbát megér.
Ma még 1-2 finomításin is átesett az a ferrodol, de végül is a motor jól működik.
A kilométeróra belsejéből ma fura hangokat hallottam, kattogást , ijeneket. Lekaptam és szétszereltem apróra. Amibe a bowden beleilleszkedik kis orsócska, annak a háza belül kicsit rozsdaporos volt. Gondolom az idő és a használat mellőzés okozta. Nah kipucc és bezsíroz lehelet vékonyan, majd összerak és az is meggyógyult.
Tegnap a kilométeróra csigakerék és a meghajtókerék cseréjekor szemügyre vettem a fék ferrodolokat is, de azok teljes felületükön felfexenek és a vastagságuk is kielégító. A fékhatásuk kevésbé, de ezt tudjuk, hogy mi okozza.
Most már csak a karbimat kell tutira belőni. Nem panaszkodom rá, mert most is jól szuperál, de nekem úgy tűnik kicsit kikönnyezi a ház-fedél összetételnél a benzint. Bár ott nincsen hermetikus tömítés, de mégis. Igaz ez már csak pepecselés lesz, de nem hagyom ki. Egyik úszóm is pirinyót horpadt, kifőzöm azt is ha már így alakul.
Vettem a henger-hengerfej bordák közé zajcsökkentő gumikat is 4-et, meg a benzintálca alá elvezető gumicsövet is mindkét oldalra újakat. Szép lett, dob rajta sokat optikailag.
Sokan nagyot néznek majd, de nekem más műanyagoknál bevált, így leírom. Veszel a közértben - huh, de rég ízleltem ezt a szót - egy üveg akármilyen fehérítő szert (Clorox... stb.) és kilocsolod egy anyudtól kért műanyag tálba majd belerakod a kicsontozott műanyag lámpabúrát és elrakod gyerekek számára nem hozzáférhető helyre egy éjszakára. A lényeg, hogy lepje el teljesen mindenét a szer és NE hígítsd. Ez másnapra a sárgaságot megszünteti majd neked.
Előzőleg a vett anyagból a búrán csinálj tesztet egy kisujjkörömnyi helyen, hogy nem opálosítja-e be a műanyagodat, mert akkor fehér lesz ugyan de ködös, vagyis lósz.r.
A foncsorozásra meg van megoldás, bár nem biztos, hogy a legolcsóbb. Lehet kapni króm hatású festék spray-t. Mondom króm HATÁSÚ-t, ami elég drága is meg az eredménye sem biztos, de ha van rávalód egy próbát megér. Szóval felületkezeled a foncsorozandó helyen a belső részt és lefújod. Majd szükség esetén még egyszer.
Hát az van odaírva, hogy BA20-as izzó kell bele. Kikerestem a BA20 foglalatot, és az úgy néz ki mint a képen. Egyébként meg meg kell kérdezni a boltban, hogy fényváltós-e avagy nem a szóban forgó lámpa. Nem ismerem ezt a lámpát, de most már kíváncsi vagyok, hogy milyen valójában!
A hátul merev villás babetta ami ugyan úgy néz ki mint egy 207-es azt 206os nak hivják.De ha nagyobb a kereke mint egy 207-es nek akkor 28-as babetta,aminek 16os kerekek helyett 19-es kereke van.
Az a helyzet, hogy minden kétütemű moci kicsit visszaköpköd a porlasztóba, ez még nem okvetlen hiba! Lehet, hogy azért egy picit állítani kellene a benzinszinten, de ennek a mikéntjét nem tudom megmondani, mert én úgy ahogy megkaptam a boltban a karbimat felszereltem, és tökéletesen működik. Eddig nem kellett hozzá nyúlnom. Ha leveszem a légszűrő házat, nekem is van egy pici olaj a csatlakozásnál. Volt már, hogy csöppentett is egyet, de nem foglalkozom vele. Ha neked álló helyzetben, nyitva hagyott csapnál nem csöppen, akkor Te se foglalkozz vele!
Sziasztok ! :) Van egy 1976-os évjáratú 207-es babettám. Kockalámpás, első telós, hátul merev villa. Egy olyan kérdésem lenne, hogy fényszórót akarok cserélni, mert a benne levő foncsor, nem éppen azt a szerepet tölti be amire kivan találva.. :D Levan fújva matt szürke festékkel... Venni akarok bele új lámpit. :) Találtam neten egyet --> link Ez a lámpa képes lehet a tompított / reflektor váltásra ? Mert a motor kormányán ugye van ez a kapcsoló, csak nemtudom hogy ez az uj lámpa képes-e rá ? Vagy valami jó megoldás foncsorra, és lámpabúra políírra, mert tiszta sárga :D
Kösziiii :) 5 év állás után pöccre indult a kicsike :P Meglett a jogsim, aztán hajtani akarom
Bármikor kedved szottyan, kipróbálhatod a csúcstechnikámat, és magad is meggyőződhetsz, miért kardoskodok a puha ferodolok mellett.
Ettől függetlenül javasolom neked, hogy irány VelkeiTóni bátyám, (Pálfy János út)
és magad is megtapasztalod a pozitív változást!!! Egyik reggel elviszed, másnap délután mehetsz érte. Ha kész a sütés, elvisszük Puculához leszabályoztatni.
Azt azért nyilván figyelembe kell venned, hogy a hosszabb áttétel miatt valószínű soha nem fog úgy váltani a mocid, mint egy gyári áttételesnek!
De adja Isten, hogy tévedjek! :)
Örömmel láttam ma reggel, hogy már lekerült Tamás barátom csuklójáról a borogatás.
Én tiltakoztam, de segíteni akart nagyon. A vicc hogy tegnap az asszonnyal bevásároltunk egy szereldösszemagadáruházban és kb. 50 lyukat kell még a panelba varázsolnom hétvégén. Hogy fognak szeretni a szomszédok! De apum csak asszisztens lesz most.
Ebéd után pedig nekilátok berakni az első kereket a 207-esembe mert már elegem volt a várakozásból és tétlenkedésből.
Ha ez az átferodolozás ilyen jó eredményeket hoz akkor engem is érdekel!
Maga a szivócső az jó,meg a méretei is eggyeznek a gyárival,a közdarabmiatt hosszú..majd eztis szépen kipolirozom stb..lehet mégiscsak jólfogkinézni!:))
Hali, hozzánéztem a gyári szívócsőhöz a Binget, és annak a paraméterivel elfér. Tehát ha olyan méretekkel,meg szögekkel rendelkezik (a fotón nem látszik),akkor tuti jó! Csúnya? Na és?! Jó legyen!
Ime a szivócső..meg a közdarab..nem lett egy mester munka,nekem nem teccik,hósszú az egész meg elég nehéz..eldolgozok szépen mindent és megálot úgy milyen..rövidebbre nem lehet csinálni mert akkor nemfog elférni a bing,vagy nemtudom?! milegyen?
Hú, nagyon örűlök,hogy megoldódott ez a dolog, és ha másra nem,de legalább arra jó volt ez a szívás,hogy a fogaskerekedet megfordítottad a blokkban. Több szem többet lát, ----> lám mennyire igaz! Tóni bátyánk nem hiába kötötte az ebet a karóhoz!
Én is szeretnék a középpontba kerülni: az én 210-esem 90.25 km/h sebességre képes. Most engem osszatok-szorozzatok kérlek!
GPS-ről csak annyit hogy holnap én is bemérem a max sebességet világvége ide vagy oda. Azzal viszont kétségeim vannak hogy milyen pontos a sebességmérése egy 5-10 m pontosságú cuccnak. Haditechnikára meg nem fussa.
Leírom okulásul : a váltási gondjaim elmúltak miután a ferrodolokat újakra cseréltettem és becsiszoltam őket. MOST tudok majdnem lépésben haladni kettesben a mocival és csudásan vált, semmi gond.
A csere előtt a fent lévő ferrodolok semmilyen abnormalitást nem mutattak, teljes felületükön felfeküdtek és mégis csúsztak és lehetetlenné tették a JÓ váltást.
Hasonló váltási gondok esetén nézzetek alaposan a ferrodoljaitok körmére!
Ezúton is köszönöm Tóni bácsinak és miko? kollégának a kedves rávezető segítségüket. Köszönöm!
Arról nem beszélve,hogy 60 valahány darab GPS műhold van fennt,és ebből 3 darab eleve tartalék,és bármikor egy kiesett műhold pályájára beállítható. A rendszer úgy működik,hogy a földi eszköz mindig láthasson 4 db. holdat (és lát is), de már 3 db. is elég a navigációhoz. Szóval csak amik holdak fennvannak,azokban is van tartalék bőven.
Én meg utánanéztem a neten,és megtalálható,hogy milyen típusú műholdak vannak fent, és a telepítés óta hányat és milyen típusra cseréltek le. Valamint az is hogy készülnek már a 3.generációs holdak is.
Azt mondtam el, amit a déli hírekben hallottam. Annyit fűztek hozzá, hogy amióta üzembe helyezték ezeket a műholdakat, semmilyen szükséges karbantartást nem végeztek el rajtuk, ezért elég ramaty állapotban vannak. Azt is elmondták, hogy ebből bizony világszerte nagy gondok lehetnek.
Kacsa? Lehet.
Engem nem kell semmiről meggyőznöd, de mint mondtam, ez hangzott el a déli hiradóban!!!
"hallottam a hírekben, hogy leamortizálódtak a közvetítő műholdak, ezért a rendszer egy éven belül össze fog omolni!!!"
Ne már Tóni Bátyám!
Világvégét is hányszor megmondták, a legutolsó egész biztos világpusztulás éppen tavaly volt! Képzeld el,hogy ha nem lenne GPS,akkor (miután már minden átállt rá) hegyeknek ütköznének a repülők,meg zátonyra futnának a tankerhajók. De nézzük a tényeket: 1994-ben helyezték üzembe a jelenlegi rendszert,és a műholdak tervezett élettartamát 15 évre tették. Mára kiderült már,hogy lényegesen nagyobb az élettartamuk, de még emellett is folyamatosan cserélgetik őket. Na ennyit a hírről.
Minden kedves száguldozónak felhívom a figyelmét, hogy a GPS-es sebesség mérést még az idén végezze el, mert most hallottam a hírekben, hogy leamortizálódtak a közvetítő műholdak, ezért a rendszer egy éven belül össze fog omolni!!!
Ne haragudj, dajd-nak lehet igaza, szerintem is mehet 90el simán. Ha jó magasról dobjuk ezt a fost szerintem olyan 10 másodperc alatt már százon is van!!! De ezt csak így szemre saccoltam...
Figyel ilyet azért sztem ne mondjál neki. tudod hány ilyen nagyotmondó ismerősöm van???????????? Nevetek rajtuk egyet azt kész,de attól még ilyen dolgokkal sztem nem kéne megbántani.
ÍzirájderLajos ajánlásával átváltottam az AROL 2T ről egy komolyabb olajra. A sthil félszintetikus 2t re esett egyenlőre a választásom , még mindíg eléggé melegszik a bab de már egyáltalán nem hallani furcsa súrlódó hangokat :) A gyújtás 1.5mm re a holtpont elött a karburátor Dellorto 14.12 ( Tóni bácsi ajánlásával )nagyon tuti. A motorblokkban Agip Rota 80W 90 olaj van kérdés : miért lehet az hogy vígan és jókedvűen tekergek a mocival és élvezem a feelinget a városban és városon kívül is de mégis van egy zavaró dolog mégpedig az, hogy a dellorto karbi légszűrőjének a levegőbeömlő rések alatt ( fekete kúpos kupak alul lukakkal remélem ez a légszűrő ) legalábbis ez van rajta gyárilag, nem tudom kell-e valami más is rá még légszűrő gyanánt. Na szóval ennek a fekete cuccnak az alján egy kis benzincseppecske gyűlik. Hosszabb távon szerintem cseppenik is mert eddig nem volt a hengerfejen a karbi alatt olajos benzinszennyeződés de most egy kicsi van pont a fekete kupak alatt ahol néztem a benzincseppecskét. Szivatós indításnál előforduló jelenség egy kis minimális cseppenet, ezt figyeltem meg. Tudnátok -e valami hasznos tippet adni. Válaszotokat előre is köszönöm.
Ui: babal elindulni és eljutni valahová mindíg élmény, mert érzed a motort a tájat és egy élmény . Robogóval ez mind hiányzik. Én tudom mert volt robogóm. A robogós közlekedés teljesen személytelen míg a babnak van lelke van :))
hát eza motor egy szar!és szerintem se megy 90-et,max a te kis fantázia világodban!de még ottse sztem...
Semmi merevités,semmi megerösités semmi..a gumikrol nemis beszélve, egyszar az egész..a kipufogó se nagyszám,ilyet látni minden ugynevezett "tuning" robogon..sorolhatnám még egész sokáig a kizáró okokat amik megcáfolják a 90-et,de nem teszem mert fölösleges!egy vicc az egészveled eggyűt!
Jójó.. nem is nekünk kellene itt szaporítani a hsz-ek sorát. A köv. hsz. a témában a videó linkje legyen..:) Addig minden megjegyzés értelmetlen a témában.
Furulyából nem lesz Tuba. Az a baj, hogy napok óta dolgozok, és ilyenkor nem tudok toleráns lenni azokkal akik idejönnek a fórumra, hogy 90-et megy a babettájuk. Csodák nincsenek. Meg amúgy minden tuningot futóműnél kezdünk.. Gondolkoztál már milyen lehet egy babetta fékkel 90-ről megállni? Mindegy nem cséplem a szót. Ha gondolod kérd el e-mailben a videót...
Meg ne sértődj érte,de az ilyen skacokat,mint te tud max. etetni az emberünk. Aki nem tart semmi blődséget lehetetlennek. Vannak olyan dolgok,amik képtelenségek,mert mint mondtam a fizika törvényei makacs dolgok.
(de addig is csak neked: áll a garázsomban egy 1200-as Zsiguli, és bármelyik F1 gépet legyorsulom vele. Bitang kipufogója van. Majd teszek fel videót,de addig se kételkedj lécci!)
Hány áttétel van szerinted egy blokkban a főtengelytől a hátsó kerékig? Ebből látsz egyet. Ez alapján nehogymár meg tudd ítélni.
Amúgy persze én sem láttam még ilyet, de elképzelhetetlennek nem tartom. És fenn tartanám a lehetőséget bárkinek, aki állít valamit, hogy bizonyítson.
Persze le lehet hülyézni egyből, csak attól senki nem lesz okosabb. Ő sem. Ilyen hozzáállással az emberiség sosem jutott volna el pl. a Holdra, ugye.
Szóval én szeretném látni azt a 90-es videót.. Vagy olyat látunk, amitől tátva marad a szánk, és lehet tanulni, vagy dajd fog rádöbbenni, hogy biztos csalt a haver kocsijának a km-órája, mert a GPS valahogy csak 57-et mutat.. Mindkettő eredmény előre mutat. A kételkedés és negatív kritika viszont nem.
Ja és azt mondja az emberünk,hogy Simson karburátor,meg blabla. Csak ott bicsaklik meg ennek a dolognak az igazságtartama,hogy a tuningolt Simsonok sem mennek a saját 16-os BVF karburátorjaikkal 90-et. A szénné tuningolt Simsonokra minimum 18, de sokkal inkább 20-as karbi kell,hogy tudják azt a 9 lóerőt ami kb. a 90 km/h-hoz kell. Sajna a fizikai törvényszerűségek elég makacs dolgok,ezért hiteltelen mindez amit az emberünk mondott a babettájáról.
Azt amúgy sem láttad volna azt a videot. Szerinted eddig miért nem láttuk? Miért csak bemondásra tudta azt a 90-et?!
És ha lefényképezek neked egy Zsigulit,és azt mondom,hogy 520 lóerős és megy 260-at,akkor elhiszed? Ha nem,akkor miért nem? Ránézésre honnan tudod,hogy hány lóerős? Hm?
Nemtudom milyen suliba jársz, de ha jártas vagy az áttételekben, akkor érdekességképpen számítsd ki, hogy 90km/h-nál a gyári áttétellel mekkora fordulaton dolgozik szerencsétlen gép. Érdekes adat fog kijönni elárulom. Szerintem Miko? se most kezdte a motor berhelést, ő is tudja, hogy a 90 az egy irreális adat.
Én meg a km. órát nem látom rajta, amit ugye ki tud akasztani (mert az csak 80-ig mér) ... Egyébként pedig szemre megsaccolni,hogy mennyit megy éppen a gép...,na ahhoz jó sok kilométert le kell vezetni. Szóval,ha nem magasabb az emberünk 150 cm.-nél és nem több mint 50 kg. ,akkor még talán 70-re is jó lehet ez a gép.
Na tessék! Csak kritizálsz, közben nem látod a hangtompítót! Amúgy meg nehogymár ránézésre megítéld a lóerőt!! A srác meg most besértődött, és már sosem látjuk azt a GPSes sebességigazoló videót! Kössz! Én kíváncsi lettem volna.
Oksa, részemről szia, jobb ez így :) Amugy meg tök gyári az áttételed is. Utólag javítom magam, kinagyítottam a képet, felvettem a szemüveget, és látom a hangtompítót. Attól függetlenül szerintem ez a motor életben nem megy 90-et. Persze ha teszel be valami videót vagy ilyesmit, akkor mindent visszaszívunk, de azthiszem erre vajmi kevés esély van.
Simson hengerfej? Ez már rosszul kezdődik.. Kipuffogón meg nincs hangtompító, biztos szerethetnek téged. Henger palást rajzod nincsen? Ha minden jól össze van "tákolva" akkor sem mondok többet rá 5-6 LE-nél, persze ez sok mindentől függ. Hengerről kép esetleg illetve valami videó?
Amugy merevítetlen kicsi első telóval 90-et menni..hát minimum kerék fölé megérdemel egy merevítést, a kormány pedig szintúgy.
Látod,ez az "egyszerűség", ami nevetséges... Mert akkor ha egy Zsigulira felteszünk egy Forma1-es kipufogót (ami többet ér mint az autó), akkor az máris 290 km/h-t fog tudni. Legalábbis a te érved szerint. Na,hagyjuk ezt lécci.
Én átlátom,és ezért írom,hogy sem neked,sem másnak nincs 9 lóerős babettája. Ennyi. Nem kell bizonygatnod az ellenkzőjét,egyszerűen tegyél fel egy videót,hogy mi is lássuk. Addig hazudsz,sajna.
Előző hengerem nem én reszeltem! A jelenlegi hengeremet, ami egy robi kapálógéphenger azt szerettem volna megreszelni, de beláttam h. nem menne és nem akarom szétbarmolni! Ezért fogja ugyanaz az emberke csinálni, csak sokat kell rá várni mire ránéz! Ezért írtam azt! Arrol meg nemtehetek hogy nemlátod át, nagy kritikus! Mi alapján vonsz kérdőre ez az amit nemértek! Nemláttad a motort, nem mentél, vele nemtudod mi van rajta, nemtudod mi lett módosítva! Erről ennyit nem akarom bizonygatni!
Egy hónappal ezelött a következőt írta ebbe a fórumba az arc:
"Sziasztok! 210es hengerem szeretném megreszelni! Egy kis instrukciót illetve ha lehetséges képet tennétek fel? Nagyon köszönöm. Üdv"
Nem segített neki senki,oszt egy hónappal később övé a világ egyetlen 9 lóerős babettája,ami 90-re is képes... MUAHAHA [rühellem a nagy mesemondókat,nem tehetek róla :) ]
Amúgy csodálkozom,hogy ekkora probléma itt a keverékkészítés. Aki itt fórumozik,az tud írni-olvasni. Ha tud írni-olvasni,akkor járt általános iskolába, és ott megtanították már alsóban a mértékegységeket és az osztás-szorzást. Tényleg van itt olyan valaki,akinek táblázat kell az 1:40-es keverékhez?!
Én csináltam régen egy ilyet, ahol ebben a formában is meg lehetett adni, hogy hány lityi keveréket akarsz, meg úgy is, hogy mennyi benzinhez akarod az olajat. Aztán mindenki használja, ahogy akarja. Bár szerintem is elfér mindenhol az a plusz 1:40-ed rész plusz folyadék, ezért egyszerűbb kerek literhez adni az olajat. De ha egzaktak akarunk lenni, akkor a pontos-precíz módszer ez lenne... :)
Szerintem ne is kisérletezz vele, azt a dugattyút ki kell cserélni! Nem véletlenül van 0,05-ra illesztve, minden kis hiba a gázok nem megfelelő áramlását idézi elő!
Hát igen. Még mindig ott van a néptudatban hogy a Babetta egy szutyok szerkezet. Pedig csak jobban szét kell nézni az utakon és ebben a kategóriában ritka az ilyen korú üzemképes segédmotoros kerékpár. A Rigák, Verhovinák, Rometek majdnem olyen népszerűek voltak mint a Babetták és jóval ritkábban látni őket az utakon, főleg szép állapotúakat. A Babetta zseniális szerkezetéből adódóan jóval tartósabbra sikeredett a korabeli versenytársainál, de nyilván ha valamivel nem törődnek az itt is idővel tönkremegy.
Ha az ember kissé körbenéz láthatja a sok lestrapált Tomost, Puch-t, Solot is. Épp úgy leamortizálódtak rossz kezekben mint a szoci motorok. (Bocs, a Solo az még az volt, a Tomos meg határeset) A mai kínai vackokat pedig két-három év múlva kényszerűségből eldobják, ugyanis nincs hozzájuk alkatrész. Ezért sem érdemes barkácsáruházas csodajárgányt venni féláron, akármilyen szép műanyag.
Egy a fontos: a Babettáknak lelke van! És rengeteg alkatrész, ráadásul olcsóbban mint bármi máshoz!
Jobban átgondolva, ha a dugattyú alja eléggé meg van már kopva, akkor kompresszió alatt adhat hangot, ahogy átbillen a hengerben. De én azt nem kopogó hangnak nevezném, inkább csattanó.
A lényegen nem változtat! Sajna ezzel az összeállítással nem lesz jó a géped!
Hát, anynira lötyög, hogy ha leveszem hengerfejet és mozgatom az újommal jobbra balra a dugót full kopog, sztem van vagy 0.5-0.6mm! Másik hengert nemlehetett tovább furni nemvolt már méret! Megeszi a fordulat, minden évbe furatni kellett másik hengert!:)
A minap bekeveredtünk Marcival, egy fiatalokból is álló (650 ccm-től felfelé) motoros csapatba. Olyan barátságosan fogadtak, mintha nekünk is nagy gépünk lenne, és ezer éve ismernénk egymást. Igazán jól esett.
Amikor kimotorozok a fatornyosomba, út közben van egy falu, ahol meglehetősen élénk motoros élet folyik. Már látásból ismernek, ezért velük is barátságosan integetünk egymásnak.
Ne foglalkozz a mínusz IQ-val "megáldott" szarjankókkal! Az is lehet, hogy belőlük csak az irigység beszél, mert nekik még ilyen mocijuk sincs.
én ezt minden nap tapasztalom! iskolából haza menet mindegyik kis pöcs megbámul és kiröhög,de tudod le tudom szarni.Életükben nem ültek még semmilyen motoron.biciklizni alig tudnak.Azt hiszik ,hogy amikor autóval 40-el mennek az ugyan olyan mintha egy babin ülnél.Nem tudják megérteni,hogy nem csak 300-al élvezetes a motorozás.nem mondom én is vágyom egy gyorsabb erősebb motorra.De én a babettában pont azt szeretem,hogy nyugodtan,pihentetően kis fogyasztással el tudok jutni a környéken bárhova.Meg persze maga a szerkezete is tetszik nem olyan mint a mai motorok,hogy annyira egyben van,hogy nem tudod megjavítani.Persze néha vannak nehézségek,de nekem főleg a 28-as jön be,mert nagyon egyszerü szerkezetű és nekem egy külön öröm szerelni.
Ilyen kiss csira fa..ok véleményére ne adj.Én is sokat kaptam az életbe a veterán motor szenvedélyem miatt.Sokan mondják,hogy mivan nincs pénzed új motorra?Ezek a modern kiss fa...ok nem értik meg,hogy nekem csak ezzek a motorok tetszenek.
heló ha a gyujtótekercset 1.5 ohmosnak mérem akkor az biztos rossz igaz?annak 220 ohm körül kell lennie ha jól olvastam.Meg ugye irtam hogy csak 13 v-ot ad le jól tekerve a 207 es gépet.
Köszönöm mindenkinek a keverési felvilágositást! Ezis elég durva!Hogy lassan egy éve járok a 25-ös re kevert benzinnel:-(
Ma volt egy sz@r élményem! Mentem motorozni aztán megáltam pihizni,majd eccer csak jöttek kb 20 éves csáveszek és elkezdték ócsárolni a motoromat:-((((((( "egy forintot nem ér" "minek nekem ilyen ha a bicikli is kiteszi ugyanezt" "adok érte ötezret mer többet nem ér"
Na gondoltam magamba hogy visszaszólni nem érdemes ennyi embernek,és elhúztam.Mocskos K annyukat ócsárolják! Hátt elég durva volt!:-(
Lent olyat ír,hogy Trabantba 100-as keverék! Na az már elég durva......... Én egyszer szereltem,majd vezettem Trabantot,én úgy tudtam,hogy 50-es et komálja a kis kétütemü! Mindegy! Bocs az offért!
Nem tudom olvastad-e amit korábban a saját váltómról írtam. Bár én tudtam indítani is, meg váltott is, de érezhető a pozitív különbség azóta, amióta felsüttettem a puha ferodolokat.
Nyilván garanciát csak arra a mocira vállalok amit sk. rakok össze, de az nem igaz, hogy két éve kínlódsz a váltóddal, és azóta nem sikerül kideríteni mi a baj.
:-((((((((
Csak egy lehetőséget mondtam, a döntés a Tiéd.
A ferodolozás és a leszabályozás 2.000.- Ft. A többi a posta költség.
Ha rányomsz a nevemre, megtalálod az emil címemet.
Erős a gyanúm, hogy igazad van. Kaphatok egy e-mail elérhetőséget, hogy komolyabban kivesézzük ezt a dolgot, ha nem vagyok tolakodó? Most már mindenképpen a végére akarok járni az ügynek.
Az a gondom ezzel, hogy korábban könnyű pofás kivitelnél is ugyanez a hiba volt. Cserlétem a cuccot a nehéz pofásra. Ha mindkettőn egyformán cserés lenne a ferrodol az csodálnám, de nem lennék hitetlen ha valóban így lenne ám legalábbis feltűnne a dolog. Viszont kevés esélyt látok erre.
Szivesen eszközölnék ferrodolcserét , de ehhez itt nálunk semmilyen apparátus nem áll rendelkezésre a kivitelezéshez. Sem ferrodolt nem kapni, sem ember nincsen aki rásüsse és egy rendes maszek esztergályos sincsen aki ezt megcsinálja nekem.
Ha nálatok elérhető ez a megoldás akkor szivesen elküldöm a szereléket és állom minden költségét az ügyletnek, de ezt talán privátban kellene megbeszélnünk.
Miko? kollégának is írom, hogy ha lehet akkor adjatok egy mail-címet és beszéljük meg ezt!
Már olyan soxor megbeszéltük. Nem használhatatlan az ásványi olaj, (pl. Arol) de aki azt akarja, hogy ne legyen gondja sem a hengerben sem a kipuff rendszerben a nagyobb mértékű koxolódással, az használjon szintetikus, vagy félszintetikus jó minőségű 2T olajat! A Valvoline is az, de ismét saját tapasztalatból kiindulva:
Castrol ACT EVO! Nem olcsó, viszont elég drága. (persze, kinek, mi a drága)
Ebből 210-esbe 1:50, 207,esbe 1:40-es keverék tökéletesen kielégíti a mocik kenési igényeit.
Nem mindegy, amikor leveszed a főtengelyen van egy kis retesz, amire vigyáézni kell, a lendkeréken pedig van egy bevágás. Ezeknek kell egyezni. Jó esetben csak egyféleképpen megy fel a lendkerék. A kúpot amire felteszed por és zsírmentesítsd, mielőtt a lendkereket felszereled.
Ilyen keverékek melett érthető a kokszolódás.. 1:35-1:40-es bőven jó a babettákba, persze megfelelő minőségű olajjal keverve ( fél szintetikus vagy full szintetikus) megfelelő módon összekeverve (először kannában rázogatni, majd úgy tankba önteni)
A kokszolódás hosszú távon sokat árt a motor teljesítményének, felesleges hő fog keletkezni a kipuffogóban is, tehát semmiféle képpen nem egészséges dolog.
A túl sűrű keverék épp olyan rosszat tesz mint a túl híg.
Tóni bátyám! Nem vagyok finoman szólva villamosmérnök,úgyhogy magyarázd el nekem lécci közérthetően,hogy egy tekerccsel,amiről a kivezetésein 30 V jön le,hogyan lehet egy kondit 200 V-ra feltölteni.
Lehet hogy most ugrik a majom a vízbe,de elmondom hogy,hogy szoktam bekeverni! 2,5liter benzinhez(mert mindig annyit veszek) keverek 100ml olajat. Őszintén szólva azt sem tudom hogy így hanyasra keverem de egy motoros ismerős mondta régen hogy így kell keverni,és én hallgattam rá.
Igen Pajtikám, a feltöltött kondenzátort illik nagy ívben elkerülni!!! A gyújtás töltő tekercs feszültségét viszont a kivezetési pont és a test között bátran mérheted, az nem okoz sem lelki, sem testi megrázkódtatást
Nem gondoltál még arra, hogy ideje lenne lecserélni a vezérlő pofákon a ferodolt???Eddig már szinte mindent kipróbáltál ezen kívül.
Oda-vissza csúszik!!! Ez nagyon jellegzetes hibajelenség, ami a nem megfelelő minőségű ferodol következménye!!!
Én a Te helyedben azonnal süttetnék rá új PUHA FERODOLOKAT. Összeszerelés előtt a pofákat fel kell tenni a helyükre, összedrótozni, majd esztergapadon leszabályoztatni a megfelelő méretre! (vezérlő dob belső átmérő mínusz 2 mm) A kézzel történő csiszolgatás soha nem lehet elég pontos!!!
Igen,én már túl vagyok egy ilyenen! A motor nem akart leállni a dekompresszorral,gondoltam lehúzom a tirisztor PIROS vezetékét! Úgy megcsapott,hogy majdnem hanyatt estem,a motor persze nem állt le! (pedig szándékosan csak a gumiborítást fogtam) Legközelebb járó motornál SOHA,DE SOHA nem nyúlok oda! És Ti sem tegyétek!
Nem méregettem még sosem,sem a transimos,sem a tirisztoros gyújtás töltőfesz.-eit. Azt viszont olvastam valahol,hogy a tirisztoros gyújtást nem érdemes járó motornál nézegetni,mert marha nagy áramütést lehet beszipkázni. De lehet,hogy a transimos más tészta.
Hát nincs ötletem,illetve csak olyanra tudok gondolni,hogy valami nem úgy van a helyén,ahogy kéne,és talán konzekvensen elköveted újra meg újra ugyanazt a hibát. Nem sértés,ne vedd magadra. Az érdekelne,hogy a vezérlődobban a pofák kézzel mozgathatóak az alaphelyzetükből amíg felfekszenek a dobba? (egyébként nekem meg 2 db. O gyűrű van benne,és vált ahogy kell.
Azaz! Ha kivetted a kis csavart,akkor láthatod,hogy van a mágnesben egy nagyobb csavarnak menet (bizony 8-as), azt szépen behajtod,és letolja a mágnest a főtengelyről.
Nem ér hozzá! Gondoltam már rá és tettem még 1 + alátétet gyertya alá! De ugyanaz a jelenség! Tanácstalan vagyok lehet csak azért van az a kpogás mert kivan kopva henger nemtudom! ....
Hello! Próbáltam levenni a mágnest, de sehogy nem adta meg magát. Tudnál valami módszert adni, hogy hogyan kellene? A középső csavart kihajtottam és próbáltam kézzel, csavarhúzóval is, de semmi.
Sziasztok! Lecserelétem 210esem a hengert, egy látszólag jobbra, Robi kapálógép hengerre ! És mikor indítanám érdekes kopogást hallannia hengerből, mintha verődne valami valamihez! De ha kiveszem a gyertyát és úgyindítom akkor nemhallatszik semmi, csak ha megjelenik a kompresszió! Ez lehet attól h kivan kopva a henger? Előre is kösz.i üdv
Összeraktam a gépet. Előbb nem kapott benzint, mert babráltam kicsit a karbival is, kitakarítottam meg ilyenek. Aztán már minden rendben volt indult, de már indításkor láttam a sötét jövőt. A helyzet jottányit sem változott, talán most még nehezebben vált a moci, több út kell neki a ketteshez mint eddig. Addig meg csak bőg a motor de olyan mintha csúszna, ami ugye nem igaz az előzményekből kiindulva. Ha fog a kettes akkor megy már szépen, de addig ... :(( Tanácstalan lettem teljesen, a kedvetlenségemről nem beszélek... Valami szorul a váltáskor és nem jövök rá, hogy mi az.
Egy dolog még: indításkor amikor "berúgom" a gépet elvileg ugyanaz a mechanizmus lép működésbe mint kettesbe váltáskor nem? Csak most a pedállal hozom létre a hátsó kerék forgását ami aztán visszahajtva előlre a főtengőre indítja be a mocit... vagy valahogy így kb.
Amikor indítom a motort akkor is nem úgy indul mint régen, hogy egyből fognak az indító pofák és "elkapja a motort", hanem sokat ta-takk-kol, mert nem kapja meg a megfelelő fordulatszámot, és rá kell ülnöm a mocira hogy be tudjam indítani taposással... mert nem engedi ugyanúgy a vezérlőpofákat valamiért kimozdulni valami, mint kettőbe váltáskor. Szerintem.
Egy O gyűrű van benne csak már. Mindenhol zárnak a szimeringek, száraz minden mint a por. Mást már nem lehet fordítva szerelni a blokkban nem? És most, hogy megfordítottam a fogaskereket így már valamit mutatnia kellene nem?
Vagy a szorulás "eltakarja" a váltás jelenségét és hamis információkat kapok a mocitól?
Gépkönyv szerint 5 mm-es golyók. De ha neked több alkatrész is hiányzik az átváltóból akkor érdemes venni egy komplett készletet, akkor abban ott lesz a 3 db csapágygolyó is és nem sokkal drágább mint ha külön veszegetnéd a rugót, golyót, csapot.
Remélem ez az, mert emlékeim szerint kétféle méretű stift létezik Babettákhoz (most meg nem mondom hogy a másik hová kell), remélem ez való a mágneshez... Én biztonság kedvéért vettem többfélét és mindig megkeresem az éppen odavalót.
Azt ellenőrizted-e, hogy az új henger-dugó-gyűrűk együttessel van-e rendes kompresszió??? Mert ha az oké, akkor elég nehéz megmagyarázni, hogy egy használt henger-dugóval miért indul könnyebben. A heger és a blokk közötti illesztéssel, tömítéssel ugye nincs gond?
Azt az extrém esetet most nem veszem számításba, miszerint az új dugó mérethibás, ezért nem tökéletes a vezérlés.
Lehet, hogy cseréltél szimeringeket, de ha a fordulat gázelvételkor nem esik vissza, és a gázbowden vagy a schúber nem szorul, akkor a motor valahol falslevegőt szív!!!
A nyikorgó hangra nincs tuti ötletem. Bármi lehet ami súrlódik, és nem kap megfelelő kenést!
Én nem tudok arról, hogy a tranzimósnak másmilyen feszültségű gyújtás töltö tekercse és generátor forgórésze lenne, mint a tirisztorosénak. Ebből következik, hogy neked is a 30 V körüli feszültségű spulnira van szükséged. Álláspontom szerint annak is kondenzátoros a gyújtása, tehát a kondit fel kell tölteni a megfelelő feszültséggel.
Azért várjuk meg mit mond miko? tesónk, mert én csak a bekötési rajzot ismerem, amiben viszont részletes elektromos adatok nem szerepelnek.
Neki viszont saját 28-asa van, aminek biztosan tranzimós a gyújtása.
Indítási próba, se kép se hang. Gyújtást ellenőriztem, tehettem rá egy új F.A.GY. részt. Még szerencse, hogy volt egy elfekvőben.
Namármost utána sem reagált, néha pöffent egyet és amikor a főtengő megállt enyhe nyikorgó hang a blokkból! (Na fasza, gondoltam)
Egyik 210-esemről lekaptam a henger + dugót, rátettem a Robira. Második rántásra indult!
Szerintetek mi lehet a gond a zsír új hengerrel és dugóval??? A dugyttyú nem szorul a hengerben, azt megnéztem.
Másik: Szépen dolgozott a gép, csak gáz elvételkor nem esik vissza azonnal alapjáratra csak szép lassan, akkor meg le akar állni. A karbit már ronggyá pucoltam.
" Azok csak azért vannak ott, hogy fals levegőt ne szívjanak. Vagy rosszul tudom?"
Rosszul tudod. A kuplungnál a szimmeringek azért vannak,hogy a hajtóműben az olaj benn maradjon. De minket most a főtengelyszimmeringek érdekelnek ugye. Azokat azért nagyjából be lehet vizsgálni,hogy jók-e. A gyújtásoldalit a legegyszerűbb: leveszed a forgómágnest,és ha nem porszáraz ott miden,hanem olajos dzsuvás,akkor nem zár a szimmering.
Az összerakás fináléjában vettem észre hogy elhagytam mind a 3 kis golyót az első lánckerékből,annyira olajos volt ott minden hogy nemfigyeltem rájuk.
Múlt héten az agyváltós bringát szedtem atomjaira,és vélhetőleg egy széttört golyó szintén kimászott a helyéről de az nem teherviselő helyen pörgött hanem a váltóban,megy anélkül is,ráérek beletenni.
Ilyet nem árulnak külön ugye?
Csapágyboltban kell vennem méretre?
Normális az hogy ebben a szerencsétlenben elöl 12V-os izzó van?
Hali, jól vágod, amikor fals levegőt kezd el szívni,akkor ilyenek a tünetek! Össze-vissza jár,időnként felpörög, aztán amikor már sok fals levegőt szív,akkor jön az erőtlenség,meg a fulladozás.
Hali mindenkinek! Ezek a mai fejlemények: Ezért füstölt a mocc annyira....meg a koszos leömlő csatorna miatt "négyütemezett" Azért ezt nem gondoltam volna!Pedig Valvoline 2T vel járatom.
Tudod Tóni bácsi a gép amiről tegnap beszéltünk, gyújtáshiba. A cucc régi típusú tranzimós. Utána néztem ennek kapcsán a KD602 tranzisztor paramétereinek 110V 10A. Eccer meg kéne mérnem mennyit nyom csúcsban a töltőtekercs, mert én is azt mondtam a haveromnak, hogy (más motorokkal kapcsolatos tapasztalataim alapján) min 150-200 V-nak kéne lenni. Az viszont elküld egy 110 V-os tranyót az örök vadászmezőkre. Valszeg az a 30-40 Volt a jó érték.
Kösz! Végül is azért is voltam rá kíváncsi, mert valamikor úgy gondolja a motor, hogy egyszer 50-et megy, valamikor meg kiviszi majdnem a 60-at, csak azthittem, hogy ez is okozhatja azért voltam rá kíváncsi.
Hűű naon pazarulnézki!!!föleg a fekete szűrő!Én szerda-csütörtök fele küldöm a szivócsövet meg a közdarabot.A szivócső talpjai már készvannak a csővet kell márcsak meghajlitani aztán forrasztás..eldolgozom és megy is!:))
Általában fulladozik! De szerintem nem a szimmeringnél,hanem a karburátornál szív fals levegőt! Nálam olyan is volt,hogy egy kicsit,de nem teljesen,eltömődött a tűszelep! Ennek a tünetei (nálam):gyönyörű alapjárat,gázadásra lehörgés!!
Kipucoltam a Binget,csináltam bele egy tolattyút,mert az hiányzott a szivató mechanikából. Aztán vágtam egy tömítést az úszóház alá,és "próbapad"-on megnéztem. Jónak tűnik. Egyébként kb. így fog kinézni összeszerelve a levegőszűrővel:
Megfelelő állapotú gyújtás töltő tekercsnek illik úgy legalább 30 V körüli mérhető feszültséget produkálni, ha jól működik, mert a gyújtó elektronikában lévő kondi feltöltéséhez valóban 2-300 V kell.
heló igen jólérted.És ugy is csinál ahogy leirtad jól betekerem majd párat pöffen és leáll.Na megtaláltam az adatokat amit adtál linken nekem.Kösz. És kimértem mindennek az ellenállását.A tirisztort jónak mértem,ennek örülök is.A jeladó tekercset 16 ohmosnak mértem ez is jó.Bár ha ugy mérem hogy leveszem a testkábelét akkor ugyanugy megtudom mérni a 16 ohmot ha a mérőműszerem egyik kábelja az egyik kivezetésen van ami a tirisztor felé megy a másik műszer kábel meg testen van.Na de amit hibásnak gondolok és mértem az a gyujtást ellátó tekercs lesz.Mert 220 ohmos körülinek kéne lenni nekem meg 1.5 ohm-os.És jól megtekerve a gépet 13 V-ot ad le.De azthallottam annak olyan 100 voltot is lekéne adni,ami lehetséges ha 220 ohmos-mivel jó hosszú menetszámú lehet.Sztem az nekem menetzárlatos. Akkor a tranzimos megoldással nem kinlódók,hanem tekercset kell szereznem.
sziasztok a suliban a benzinről kell kiselőadást tartanom eddig a wikipédián találtam róla anyagot,de az a baj hogy túl keveset.(Meg talán túl szakszöveges a dolog ezért nem lehet előadni az osztály elött).esetleg tudtok ajánlani egy könyvet amiben 2-3 oldalban írnak róla? bocs az off-ért
Hali, Ha jól értem,akkor a tirisztoros gyújtást akarod kiváltani a tranzimossal. Csakhogy a tirisztoros és a tranzisztoros gyújtásnak nem csereszabatos a jeladó tekercse!! Tehát ha a tirisztoros gyújtás alaplapjával próbálkozol transimózni,akkor az nem megy, pöffen párat oszt leáll.
Minden más gyűjtásoldali kiméregetéshez segítséget olvashatsz a http://www.babetta_love.extra.hu/ oldalon.
heló meg kell mérni az átmérőjét a letört csapnak,meg a hosszát.Majd ezután fogsz egy megfelelő átmérőjű fém csigafúrót aminek a szárából levágsz egy megfelelő hosszúságú darabot és ez lesz az uj acélcsapod.De a főtengelyedben benne van a fele?Mert ha igen azt ki kéne szedni.
helo Szerelek egy 207 es babettát.Az a baj h tirisztorral nincs gyujtása. szereztem tranzimot-trafó+gyujtás egyben van-rendes trafó alakja van felfogató füllel,az aljába kell bedugni tekercsből jövö tápot,jeladót és testet.Ha jól tekerem a motort van is szikra,nemtul erős de ha normálisan tekerem nimcs szikrája a gépnek.De legalább tranzimoval van vmi szikra.Namost tettem a hengerbe kis benzint jól megtekertem és elindult egy 3 másodperc közepes gázon járva majd leállt.Ezt megcsináltam már vagy 10szer és mindig elindul ha teszek benzint a hengerbe de le is áll.A karbi tiszta,nemtudom mért nem sziv magának benzint,ha egyáltalán ez a baj.Sajnos csak egyedül szereltem de majd tesómmal kipróbálom azt h én betekerem és mikor elindul h benzint vagy hideginditót fujjon neki,és ha jár majd akkor vmi karbi baja lesz,de ha leáll akkor vmi gyujtás gond ez. Azt nemtudom hogy a jeladó tekercs jó lehet e.mert elleállásmérőel megcsináltam azt hogy a jeladót mértem.Az egyik kábelját lehuztam a tirisztorról a másik kábelt meg lecsavaroztam a testről.Igy elméletileg a jeladó tekercsnek nemlehet köze a testhez,de mégis van.A testkábele el van véve tetről a másik kábelt(ami megy a tirisztor fele) azt meg hozzá nyomtam a multiméterem egyik kábeljához a műszer másik kábelját meg testre tettem.És mértem vezetést.A jeladó testzárlatos vagy mi van vele? A másik kérdésem hogy a gyujtást ellátó tekercsnek mennyi feszt kell leadnia ha jól megvan megtekerve a gép?
Hello! Segítségeteket kérném! A gyújtás felöli oldalon amire felmegy a mágnes ott van egy csap a főtengelybe , na az eltört! Mit lehetne oda tenni? Mert azt mondták h nem árulnak oda olyan kis acélcsapot! Előre is köszi
Azt nemtudtam hogy kapni fogom a dugót mellé,úgyterveztem hogy kérni fogom a méretes dugót,ezekszerint egy 4000Ft-os hengerfúráshoz jár a dugó/gyűrű/csapszeg az amolyan bevált ismert eljárás?
végülis nem vittem el,jobb is,mert kiderűlt a szomszéd lakatos ezermester ismerősnél van nakilyen sajtoló gépek vagy mik(?)
ő készített perselyt az első villába,de hírtelen ötletből vettem üzletben is az internetes 70(ha jólemlékszem) helyett 200Ft/db-ért és a pláne az egészben hogy a boltban vásároltba nem megy bele a teleszkópszár,amit a mester készített az tökéletes,szerencse hogy lusta voltam átmenni tegnap este hogy lemondjam.
Amikor elémtette a boltos megjegyeztem hogy nagyon drága,erre ilyet szól:-minél öregebb egy tipus annál kevesebb alklatrész van hozzá és a ritka alkatrész drágább
Tudtára adtam hogy a szoc kismotorokhoz alkatrész túlkínálat van(olvastam is),nemtudom hol él ez.Mostantól a netes rendelést favorizálom.
Bár biztos késő,de azért elmondom,hogy a bronzperselyt be kell sajtolni a hajtókarba. De ezzel még nincs kész,mert utána fel kell dörzsárazni a csapszeg illesztéséhez. Csapszeg is kopik,de egy hengerfúratás után ezzel nincs gondod,mert elmondom mégegyszer,hogy hengerfúratáskor kapsz a henger mellé: -dugattyút -2 db. dugattyúgyűrűt -csapszeget
A hajtókarban lévő bronz persely cseréjében nem vagyok járatos, de valószínűleg melegítés mellett kis erőfeszítéssel ki, illetve be lehet helyezni.
Csak a hengert szokták elvinni fúratni.
A csapszeg kopik. Mikrométerrel lehet összepárosítani a megfelelő pesely-csapszeg- dugattyú méretösszetételt, a B28 műhelyi kézikönyv tartalmaz hozzá adatokat.
a 207-es dugattyú csapszegnél lévő bronz perselyét a hajtókarba kell sajtolnom?
Nem csinltam még ilyet.
el fogom vinni furatni de nemtudom hogy vigyem e az egész blokkot avagy elég a hengert mert az új dugót és perselyt magam is képes leszek majd itthon felszerelni a hajtókarra(?)
a csapszeg ugye nem kopik(?)
indulnék úgyhogy valaki válaszoljon gyorsan ha tud
Örülök a pozitív élményednek, de nekem van egy ismerősöm akin még így 20 év elmúltával is látszanak a nyomai egy hasonló akciójának. Lehet hogy nem gyorsul jól egy IFA, de jól lassul.
olvastam ottani HSZ-ek között, hogy valami membrán került babettára.. Elég meleg.. Hogy oldottátok meg? Karterbe elég nehézkes lenne bevezetni. Nagyon gondolkozom valami jobb tuning elkészítésén, de úgy, hogy mindennapi közlekedésre alkalmas maradjon a motor. Ahogy elnéztem a lendkereket sem lenne túl nagy kunszt lekönnyíteni, nomeg sok jó dolgot lehet alkotni. Első villával kezdett valaki valamit?
Látom az oldaldeklit nem úszom meg. A kuplungnál lévő kettőt le tudom cserélni az oldaldekli levétele nélkül? A külső lendkerék és a pofák lejöttek, de a többihez gondolom lehúzó kell, azt holnap megcsinálom, nincs vele gond, utána gondolom hozzá tudok fárni az ott lévő 2 szimmeringhez.
A gyújtásoldalról amit cseréltél szimmeringet,az a főtengelyszimmering volt. A kuplungoldalról 3 szimmering cseréje vár rád, és a legbelső a főtengelyé. Nem kell a csréhez blokkot húzni. Méretek itt:
Megnyertem a küzdelmet a lendkerékkel szemben, csináltam inkább egy holtponttuskót, és azt betekerve gyerekjáték volt leszedni a lendkereket, majd az ott lévő kuplung pofákat is.
A többi dolog leszedéséhez majd holnap gyártok egy leszedőt, ahogy nézem egy sima háromszög vassal megoldható. Igazándiból a szimmeringeket szeretném lecserélni a gépbe, a gyújtás oldalon megvolt, nem kis küzdés árán kijött a már szinte műanyaggá keményedett szimmering. Sajnos a háza sem volt túl jó állapotú, látszik, hogy előttem is adtak neki csavarhúzóval, de szerencsére még maradt ép tömítőfelülete mindenhol. Igazándiból a 17*28*7-es szimmeringet használtam fel a gyujtás oldalra, de ezen kivül van még 3 fajta szimmeringem.. A kuplungon kívül hol lessem meg őket? Blokkot nem feltétlen szeretnék húzni.
Egyszerű a dolog: jó pár indítási kísérlet után szedd ki a gyertyát. Ha nedves benzines,akkor -milyen logikus- kap üzemanyagot. Ebben az esetben a gyújtással van gond. Értelemszerűen ha meg száraz a gyertya,akkor pedig üzemanyagot nem kap.
azok alapján amiket leírtál én csak a karbira tudok gyanakodni.szedd le és nézd meg hogy egyátalán ment-e benzin az úszóházba.Lehet hogy az úszót véletlenül elállítottad pucolásnál.
Én pl úgy szoktam leszedni,hogy egyik kezemmel fogom a lendkereket és a villáskulcsot,de csak annyira fogom a villáskulcsot hogy ne essen le de szabadon mozoghasson körbe.Ezután amerre kitekerném ráütök kalapáccsal a villáskulcsra(így biztos lejön ha nagyon rajta van akkor is):)
Sziasztok! kéne egy kis segítség! Babetta 210-esem van, motorfelujítást kapott ujj gyűrűk, csapágyak, szimeringek! Újrakábeleztem, karbit is szétszedtem kipucoltam. Most semmi életjelet nem ad magárol, nem akar sehogyse beindulni, karbi is be lett állítva nagyjából.Szikra is a helyén van. Mi lehet a bej hova nyúljak, mit próbáljak! Aki tud segíteni azt megköszönöm!
...Egy rövid kis anekdóta a forrósággal kapcsolatban :
amikor még 90 kilósan mentem fel Gyöngyösről Sástóra osztálytalálkozóra a 207-essel pont kifordult elém egy rozoga IFA és felfelé indúlt a hegynek...
Na nekem se kellett több egyből be "szélárnyékba" és volt akkora mázlim hogy pont olyan gyenge volt az IFA amilyen "erős" a babetta tőle 1 méterre...
Sástónál eszem ágában sem volt megállni inkább még mentem feljebb (rekordkísérlet) de azért már éreztem / gondoltam hogy mivel ez szélárnyék ezért hűtés sincs ugye...
szépen lassan ki is jöttem az Ózon hotelnél az egyenesbe "hűtöttem" egy kicsit.
A poén az volt amikor a dekompresszort megnyomtam a bovden végére forrasztott bütyök lepottyant a betonra !!! (az ón olvadáspontja 232 fok !!!)
és a motor járt tovább !!!
én meg azt se tudtam mi van hirtelen meg hogy hol állítsam le...
Na ezek azok a dolgok ami miatt sose válok meg ettől a vastól és a mai napig csak tökéletesítem - mert megérdemli !
Ígyis fúrni kell a csavart, viszont a kiszedő biztosan kiszedi. Az a baj, hogy a csavar be van süllyesztve és nem akarok sérülést a blokkon véletlen. Kiszedőt meg már régebben is venni akartam, jól jött volna néha máskor is.
Persze hasznos,ha veszel és lesz otthon csavarkiszedő készleted,de én ezért tuti nem vennék. Fognám, és szépen lefúrnám a csavar fejét, akkor már le lehet venni a fedelet,és ott marad a csavar többi része amit megfogva pl. patentfogóval kihajtanám.
Láncos van csak, az meg kicsi rá. Megpróbálom az előbb említett csavaros módszert csak féltem a lendkereket. Sokféle gépet használtam már, de a lendkereket hálistennek sosem kellett leszedni, most is csak szimmering csere miatt, meg általános állapotfelmérés végett.
vékony fúróval szoktam ilyenkor középen megfúrni aztán olyan vastaggal ami még éppen biztonsággal belemegy, a végén középre össze lehet nyomni csavarhúzóval a vékony maradék csavar "palástot" aztán kikaparni a végét majd kihúzni fogóval,kicsit gányolás de a furatmenet megmaradt épen,sőt volt hogy a fúró eleve kitépi onnan amikor már vékony
köszi tehát a 20w50-es ásványi 4T mehet a "váltóba"
a gyertyánál számozásra lettem volna kíváncsi igazából
Nincs olaj a ferrodolon,akkor a kompresszió lesz gyenge,még egyenlőre nem nyúlok hozzá üzemmelegen is meglesem
Szerintem azt kérdezi Zozzei hogy miként tart ellent az ember a központi nagy "dobfedél" csavarnak,én betekertem a 3 csavar helyének egyikébe egy hoszabbat ,és épp kéznél volt egy "kutyalánc" amit ráakasztottam majd a többit a pedál tövére tekertem párszor :) simán kioldottam a középső csavart
nekem mozog lötyög picit a kuplungdob(nem a tengely),ez normális?nemhiszem
Tegnap szétszedtem volna a blokkot, de egy csavart csak nem tudok kicsavarni és már a fejét is szétnyírtam. Holnap vehetek egy csavarkiszedő készletet.
A blokk bal felét letudtam húzni, viszont itt a bal oldalon a lánckerék tengely annyira el van kopva, hogy a csapágyat (6004) kézzel rá tudom húzni. Ha kicsit felpontozom a tengelyt akkor rá tudom húzatni melegítéssel a csapágyat összerakáskor?
Most néztem hogy amit vettem csapágyakat abból a 6001-eseken meg a 6004-eseken csak a dobozára van ráírva a C3 jelölés, a csapágyakra nincs. Attól még ezek C3-as csapágyak?
Tegnap szert tettem egy ilyen bestiára,81-es 207-es.
Ma darabjaira szedtem és lemostam róla 20 év mocskát.
Már most beleszerettem,micsoda egyszerű ésszerű konstrukció,iszonyatos állapotban volt de teljesen rendberakom.
Vételkor mentem vele egy kört,közel 100 kg-ommal hát segítettem neki elindúlni,nem volt meleg a motor talán ezért éreztem gyöngének.Gyerekkoromban mentem öreganyám sárga zsír állapotú alighasznált gépével hát emlékeimet összevetve a jelen valósággal az húzott mint a veszedelem ehez képestSszerintem talán 30-at ha megy ez,eladó szerint jó a kompresszió,bár szerinte a motor is szép állapotban volt,erről annyit hogy egy színes roncstelepen elfektetve nem tűnt volna fel senkinek.
Annyit kérdeznék hogy:
-ugye a külső pofák a tengelykapcsolóé és a mögötte lévők az indítók.
Fél rúgásra indul az nem gond,a külső tengelykapcsoló ferrodoljai fél centisek saccra és 1mm-re lehetnek a dobtól,szürkék,nemértek hozzá nemtudom eredeti e.
-Szerintem az nemlehet gond hogy megcsúsznak,vagy igen?a vastag betét is csúszhat annyira ~96kg-os ember alatt? szerintem inkább gyenge a motor,alig várom hogy összerakjam és rendes bemelegítés után leteszteljem az erejét.
-Még nemnéztem utána mennyi és milyen tölthető a tengelykapcsoló részbe,
itthon akad 4T 20w50-es repsol az tölthető oda?
-Ha a kézikönybvől kinézem a hivatalos gyertyát olyat gondolom már nem kapni sehol,melyik a hivatalos tipus amit most ajánlanak bele,ugyanaz kell a 210-esbe mint a 207-be?
Itt a probléma hogy arol 2T vel járatod a motorodat! Kitárgyaltuk sokszor hogy az arol 2T a legrosszabb minőségű olaj! Én azzal kezdenék hogy vennék valamilyen márkásabb olajat. Mindegy hogy milyet,de lehetőleg ne ásványi olajat vegyél. Aztán ami most van benne benzin azt szépen leereszteni csontig! Majd bele a (pl Valvoline 2T) vel bekevert benzin. Aztán vagy 2 kilométerig megjáratni és ha utánna is rossz akkor jössz vissza és a kollégák segiteni fognak!
A túl forró azt jelenti hogy a henger annyira meleg volt, hogy mikor megnéztem akkor körülötte a levegő szinte vibrált meg az alapjáratot alig akarta tartani mintha szorult volna már a dugó benne ( gondolom a hőtágulástól ) elég érdekesen súrlódó szoruló hangot adott ki magából ahogy hallgattam. Mintha minden pillanatban várható lett volna az hogy besül a moci. Úgy gondolom hogy a melegtől nem kent eléggé a benzinbe kevert olaj ( arol 2t ) és ezért akart úgy tűnni mintha megszorulna. most azt tervezem lecserélem a hajtóműből az olajat ( agip rota 80w 90 re ) nem tudom milyen van most benne, és még a tervek között szerepel egy pontosan kimért benzinkeverék ( 40 es ) sthil olajjal bekeverve a 95-ös benzin.És a kettes sebességfokozat nehézpofáit kicsit megcsiszolom hogy kitudjam huzatni egy kicsit egyesben. Ja meg teljesen átnézem mechanikailag a röpsúlyokat nem -é szorul valahol az aminek nem kellene. remélem sikerül orvosolnom a problémát mert a dellortoval nagyon jól működik és dinamikusan lehet vele a városban közlekedni. Köszönöm az eddigi segítséget és hasznos ötleteket. Nobody
Hello! Lehet, hogy fogós kérdéssel állok elő, de azért leírom. Miért van az, hogy a motorom egyszer kiviszi az 55-öt, máskor meg csak az 50-et. Ez a két sebesség egy kétszer megtett úton lett mérve, szinte egymás után. A gyorsabb sebesség az első indítás után van, szóval még nem üzemi hőmérsékletű a henger. Nem lehetséges, hogy itt van a gond? Szorulhat a henger? Segítségeteket előre is köszönöm!
A szervizkönyv írója és a Babetták tervezői is ismerték a feszültségstabilizátort, akkumulátort, egyenirányító hidakat, stb. Viszont az volt a cél hogy a lehető legegyszerűbb, legolcsóbban gyártható, de megbízható segédmotoros kerékpárt gyártsanak szocialista munkamorállal, anyagminőségekkel. Ezért van a Babettákban az üzemi fordulatszámtartományon egyensúlyi állapotra tervezett generátor-fogyasztó rendszer... Ennél egyszerűbben már szinte csak olajlámpással lehetne világítani!
Csak és kizárólag az előírt feszültségű és teljesítményű izzókat használd!!!
Üresjárásban (terhelés nélkül) akár 30V-ig is felmehet a feszültség, ez normális.
Csak bekapcsolt és működő izzóknál lehet valós generátor feszültséget mérni.
Már többször megbeszéltük, hogy ha az előírtnál nagyobb feszültségű és teljesítményű égőket rakunk be, csökken a terhelő ellenállás, ezért növexik a generátor feszültsége!!!
A terhelő ellenállásnak (fogyasztók) és a generátor belső ellenállásának egyensúlyban kell lennie, különben a fele zsebpénzedet izzókra költheted!!!
Mentem vele 12km-ert tőgázon és utána csinálta ezt. nem tudom:( Kezdő babettás vagyok még:) Lesz még valami problémám, majd még kérdezősködök. Itt legalább segítőkészek az emberek. Mindent köszönök.
Szívesen! Az a helyzet,hogy igazából senki nem tudja,hogy mitől van ez,hogy egyszer csak iszonyúan megnő a feszültség és kivagdossa az izzókat. Az egyik szervízkönyv is ezt írja: le kell kötni egy tekercset.
Sziasztok. mi lehet a baja a 207-es babettának akor ha az első hátsó égőket egyszerre égeti ki ahogy beleraktam. A ladának a fényszóró égője is vakítóan ég benne:S
Tudod az a helyzet, hogy a Jikov beállítását eddig kb. 3825-ször leírtuk, többen, többféleképpen, persze ugyanazt a végeredményt prognosztizálva.
Ezért van az, hogy már kissé lustábbak vagyunk az ugyanerre a témára történő 3826.-ik rákérdezés után.
Szíveskedj beírni a bal oldali keresőbe, hogy benzinszint, és olvasd végig az ott található leírásokat! Ha ennek ellenére nem találod amit keresel, gyere vissza, megdumáljuk.
Váltó: akkor vált fel kettes fokozatba túl korán, ha túl kicsi a hézag a vezérlő pofákon lévő ferodolok és a vezérlő dob között. miko? pajti is említette, hogy alig tudja kihúzatni a szuper 210-esét egyesben, mert mindjárt felvált. Mutatott egy képet is, melyen látszik, hogy nála az említett hézag 0,7 mm. Én is most ferodoloztattam újra a vezérlő pofáimat, de a hézagot 1 mm-re szabályoztam. Mint már írtam, az én váltóm így nagyon fasza.
A túl kicsi hézagon kívül még az is lehet, hogy szorulnak a vezérlő pofáid, ezért a centrifugális erő csökkenésére sem tudnak visszatérni alap helyzetükbe. Ezért hiába lassítasz, nem vált vissza, marad a kettes fokozat.
A 210-es akkor indul el kettes fokozatban, ha a vezérlő pofák és a vezérlő dob között a fentebb írt okok valamelyikének fennállása miatt állandósul a kapcsolat.
Nem tudom mit értesz túl forró hengeren, én most mértem be a saját mocim hőmérsékletét. 25 km. megtétele után a legmelegebb pont a hengerfejen 107 °C
Kedves az aggódásod, de még mindig sohabenemindított...
Az első villaszárakat és az első kereket kellene csak visszaszerelnem és már lehetne is próbálkozni a beindítással. Hidd el én vagyok a legtürelmetlenebb, de jelenleg költözködés utáni/közbeni lakásalakítással vagyok elfoglalva, a műhelyemtől pedig már 10 kilométernyire lakom. Valamikor jövő hét végén szerintem már a nehezén túl leszek és befejezem végre.
Babetta tuninggal számomra amúgy több baj is van. Ha megcsinálod, egész jóra, akkor kevés lesz a gyári fék, és könnyen el is melegedig. Ha azt megcsinálod kicsit izmosabbra, akkor kevés lesz az első teleszkóp, a kiflik, és a kormánycsapágy. Nagykormányos babettákon a kormány is okozhat némi problémát. stb. Tehát mire ott tartasz, hogy minden jó, addigra már felismerhetetlen lett a kis gép :)
Persze vannak részmegoldások, mert pl. a 210-es külső rugós, újabb teleszkópja egész strapabíró a régihez képest.
Hidegen szeded ki? :O Én általában rezsón felmelegítem előtte, majd perselyt a mélyhűtőbe, alut a rezsóra, utána úgy csúszik össze a kettő mint valami Lego kocka.
Hűha, nem semmi. Én nem szeretem ellenőrizni, mert általában úgyis látom, hogy nem túl szimmetrikus, és ha elkezdek módosítgatni, mire jó lesz addigra rá kell jöjjek, hogy a pótfelömlő az eredeti tervhez képest igencsak megnőtt.
Te amúgy kiszeded a perselyt minden pluszfelömlő készítéshez (207-es hengert említve például. )
Szívesen! Ha fordítva van benne,azért ne őrülj meg,hanem legalább annyi szívás után meg van végre a hiba. Ez jó hír. Viszont szét kell húznod a blokkot.(legalábbis azt hiszem) Ez a rossz hír...
Hát Neked is olyan kimerítő választ adtak, mint az én tegnapi kérdésemre. Nekem is Jawa Babettám van, kb 15 éves, apámévolt, én 2 éve használom, előtte kb 8 évet állt.
Úgy tűnik, a jelenségek hasonlóak, csak én előtte nem szereltem semmit, mert nem értek hozzá.
Azt szűröm le, hogy a túlzott használat, erőltetés után a motor annyira felmelegszik, hogy lelassul (kezd a dugattyú szorúlni??)
Segítenél, hogy kitől kell kérdezni, hogy kell a karburátort beállítani?
A tűn érdemes állítgatni a magasságot?
Egyáltalán tényleg tartósan mennyit tud ez menni? Nyugodjak bele a 35-38 km/órába?
Kipuffogót, csak a kis átmérőjű kipuffogócső miatt mondtam, ami a henger melegedéséhez is hozzájárul valamelyest. Nomeg az indokolatlanul hosszú szívócső is besegít, ez valamelyest folyt is.
A belső rezókúp sokat dob szerintem, én most csinálok simsonra, van egy freeware program, aminek a neve Cone Layout, azzal gyerekjáték ilyesmit készíteni, ha gondolod nézd meg.
Szívócsövet nem tudok csinálni,szerencsére azért (is) vannak az embernek barátai,hogy segítsenek..., így én már csak felszereltem.
"A hengerfej préssávján is alakítottál, vagy esetleg simán leszedtél csak belőle, vagy egyik sem?"
A babetta félgömb égésterénél nincs értelme préssávról beszélni,de egy 0,5 mm le van szedve a hengerfejből.
A kipufogó módosításáig nem jutottam el,de nem szándékozom rezóra cserélni, egy belső rezókúpra mindenesetre majd kicserélem a gyári két furatos tárcsát, mihelyst időmilliomos leszek.
A K60-as az egy korszerűbb konstrukció mint a Jikov, az a 207-es amin rajta van,az csak vele működik, Jikovval nem ment csak hörgött. És még azt is tudnod kell,hogy 14-es a torokátmérője, a Jikov 12-jével szemben, bár tapasztalatom szerint hibátlanul működik 12-es szívócsövön is. De azt a kérdést,hogy stabilabb-e mint a Jikov,azt őszintén szólva nem értem. Több gépemen (a nem tuningoltakon mind) Jikovok vannak. Egyikkel sincs semmi gondom. Ha nyitva felejtem a benzincsapot, még napok múlva sincs benzin/olaj a motoron vagy alatta. Sajnos a beállítása tényleg nem egyszerű,de utána nem állítódik el, ha így érted,akkor stabil. Tehát én elsősorban a torokátmérő miatt használok más porlasztókat. Fogyasztásról nem tudok mit miondani,mert egyrészt nem nézem,másrészt mivel tuningolt motoron van a K60, ezért értelme sem lenne nézni,hogy mit fogyaszt csutkagázon.
Hűha, ez aztán szép munka. A fellövési szögek szimmetriáját megnézted vízzel vagy füsttel?
Jó az a szívócső, látom te is ezt a vízvezetékes réz csövet részesíted előnyben :) Milyen falvastagságú csővel dolgoztál, mert amivel hegeszteni akartam rá anno talpat az nem vállalta a dolgot, a túl kicsi falvastagság miatt. Én mondjuk simson karburátort szerettem volna rá. Esetleg nincs eladó szívócsöved?
A hengerfej préssávján is alakítottál, vagy esetleg simán leszedtél csak belőle, vagy egyik sem?
Nomeg ugye a kipuffogó könyökcső is szűk keresztmetszet, de ezen képeidet látva gondolom arra is kitaláltál valamit. Én anno Tomo és Aprilia kipu csöveket nézegettem, amiknek a felfogatása kis átalakítás után rámenne Babettára, és a keresztmetszete is megfelelő.
Főtengely teljesen gyári! Tulajdonképpen minden gyári a blokkban, csak jó műanyagkosaras csapáágyok vannak benne jobban bírják a fordulatot aaminek darabja 3 ezer forint körül van! robogó rezó simó karbi siomó hengerfej meg még sok kis apróság
Hello! Ha esetleg érdekel valakit, van pár 210 es alkatrészem! Komplett jikov karbi hibátlan állapotban beállítva új bowdennel, hibátlan hengerfej és még sok más! Érdeklődni itt
Mit kell nekem megtanulnom ahoz hogy ilyen nagy májsztró legyek pl a henger leömlő és felömlő nyilásainak variálásával?:-)
Másik kérdésem: Stabilabb a K60B-mint a jikov? És fogyasztásra milyen? Lehet ki fogtok röhögni,de a fogyaztás az nekem azért számít mert zsebpénzből folyik a benzin:D!:
Szeretnék kérdezni egyet -s mást babi beállításokkal kapcsolatban. Van egy jawa babetta 210-em amit Tóni bácsi segítségével ( privát emilben ) beállítgattam. Vettem rá egy dellorto 14,12 ( mofaker ) karburátort amit ma fel is tettem a régi helyett amivel csak problémáim voltak. A tünetek a következők voltak a karbival--- gondolom a karbival-- mikor kihuzattam a mocit akkor úgy 35- 40 km/h után már csak dadogva ment a motor és mintha valami rövid időközönként úgymond lefogta volna a haladásban. Hiába állítottam ( kettőtizes oldaláról és sok fórumról beszerzett infó alapján a karbit ) sehogy sem működött. Ezért vettem a delortót egyeztetve Tóni bácsival a típusát. Ma felraktam és elindítottam a mocit minden kifogástalanúl működik ( kipörög megy szuper minden ) de de sajnos vannak gondok. A váltóm elég hamar felvált kettesbe viszont nagyon -- nagyon le kell lassulnia ahhoz, hogy visszaváltson egyesbe. Szinte majdnem megáll a motor emelkedőre való haladás közben. De a lényeg a következő: élveztem a dellortóval megújított száguldást ami abban rejlett hogy eszméletlenül jól húzott és kipörgött a moci ( a saját órája szerint eddig 40km/h nál ledadogott most 60km/h ig felgyorsult ) de 5-6 kilóméter után rettenetesen felmelegedett a motor és elkezdett a már kisebb emelkedőn is belassulni, majd alapjáraton szinte le akart állni. Megnéztem a hengert és túl forró volt, hogy üzemi hőmérséklet legyen. És ami a legborzasztóbb hogy kettesből szinte nem is akart visszaváltani egyesbe és a lámpáknál is csak kettesben tudtam indulni mintha folyamatosan kettesben maradt volna . Mi lehet a probléma ? Válaszaitokat előre is köszönöm. Nobody :)
Hát látszik,hogy nem olvasod a fórumot,mert akkor tudnád,hogy készül a 14-es szívócsövem a Binghez. Egyébként persze belenyúltam a hengerbe is,mind felömlő mind kipufogó oldalról,és rányitottam kicsit a szívócsatornát is.
Lehet tudni miket módosítottál a motorodon vagy ez top secret? Gondolom belepiszkáltál a hengerbe is. 210-esnél nagy előny a 4 felömlő, csak ahhoz a kicsi kipuff és beömlő nyílás. Amúgy az a baj a karburátoros témával, hogy hiába nagy a karburátor keresztmetszet, a szivócső átmérője akkor is kicsi marad, másik szívócsövet viszont elég nehéz készíteni.
Kipuffogót meghagytad gyárilag, vagy pedig rezós kipuffogóval működteted a gépedet?
Ahhoz hogy 90-et menjen (normál alkatú és súlyú motorost feltételezve), nos ahhoz 8-9 lóerősnek kellene lennie a motornak. Tehát ez háromszorosa a gyári értéknek. Ilyen babetta meg nem létezik,ennyi. Úgyhogy kímélj meg a vakításoddal lécci. Ha meg videót teszel fel,akkor GPS-es sebességmérés legyen, mert addig mindez csak a mesemondás kategóriája marad...
(ja,amúgy meg mivel egy jó 210-es megy 55-60-at,egy lepukkant simson pedig nem,így nem mondtál negy csodát,hogy hagytál ott simsont)
:D Teszek fel majd képet holnap! Illetve megpróbálok videót csinálni! Nem bizonygatom, kell neki idő mire eléri 90et meg egy jó hosszú út, simsonokat állva hagyja! nevetve
Hát csak józan paraszti ésszel tudok ötletet mondani.
Esetleg a második sebesség pofáinál erősebb karakterisztikájú rugó később engedi meg a pofák kitapadását és így jobban ki lehet pörgetni, de biztos nem üveghangig.
Az a tuning gép,de még csak sétáltatgatom. :-) Jelenleg a Jikov porlasztó a szűk keresztmetszet,de hamarosan rákerül egy Bing, és akkor meglátjuk mit tud.
Azért nem akrok semmit mondani, mert ez egy teljesen átalakított babetta! És ennél teljesen más lehet a jelenség! De ez nemdobja vissza hanem elvált fél fordulatnál nem engedi kiforgatni!
Hello! Nehéz pofás váltóm van a 210 be! Gyárilag hogy kellene váltani ezeknek? Gáz visszaengedéssel? Mert nekem magátol elvált kb fél fordulaton, gáz elvétele nélkül! Mit lehtne neki csinálni h. kiforogjon 1-esbe? Üdv
Igen,be lehet rakni fordítva. Amiben nálam fordítva volt berakva, az sem váltott rendesen, aztán felújítottam kompletten a blokkot,kerültek bele új nehézpofák,és természetes volt,hogy működik hibátlanul. Miközben ha ugyanúgy rakom vissza a fogaskereket,könnyen lehet,hogy nekem se működne rendesen. Ha kiveszed a csőtengelyt,akkor be lehet kukkolni,hogy hogyan áll a fogaskerék.
Igen,minden ugyan így van! Mit tegyek a motorral hogy jó legyen a gyertyakép? De én ezt a trafót nem értem,mitől működik! A Ti leírásotok szerint,nem felelt meg a kívánt értékeknek!
Emlékeim szerint miko? barátunk talált fordítva beépítve egy ilyet az egyik szerzeményében. Úgyhogy beépíthető és problémákat okoz. De lehet hogy én rosszul emlékszem a sztorira, majd ő válaszol neked erre a kérdésre kevésbé bizonytalanul.
miko?! Igazad van, már megint számcsavarba kerültem. A 210-es hátsó lánckereke 49-51-57 foggal készült, ebből kutyultam 47-et ami jól hangzik de nincs...
apának volt kolegája/jo barátja, tavaj nyáron halt meg motorcsonak versenybe,olaszba..legutolsó futamavolt,legutolsó köre és az utolsó kanyarba hajott valami vas oszloba vagy mibe,de elötte 8ével már esett egyakkorát h majdnem ott maradt,de nem hagyta abba és tovább kisértette a sorsát..megishalt tavaj,gyereki,unokája,felesége szeme elött..
amugy Feil János "volt".
szal vannak fenyegető jelek,vagy minek lehet ezt monadani és ha az ember nem veszi figyelembe ezeket akkor utolérheti a sors..
Igen,mert apósom nagy pannóniás volt a 60-as években,csak egyszer jó nagyot esett utassal (nyílván ő sem volt olyan tehetséges,mint némelyek itt) egy forgalmi szituban,és mert egyiküknek sem görbült haja szála sem gondolta,hogy nem kísérti meg a sorsot mégegyszer és nem is ült többet motorra. De egy-két alkatrész megmaradt,így egy légszűrő is.
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a topicot, kérlek benneteket vezessetek, hogyan lehet a motoromból valamit kihozni.
Apám (80) kb 15 éve vett egy babettát, olyan mustársárga színű, kiskerekes.
Két éve elkértem, és elvittem a szerelőhöz (?), aki kb 10 eFtért kifestette (vagyis BE) a tankot, meg kipucolta a karburátort, de mást nem nagyon.
A motor végsebessége 35-38 km.
Ha húzom a gázt, el kezd kerepelni.
Tegnap valahogy felvette az ütemet, és 20 kg plusszal ment 42-t, aztán egyszer csak lassult, majd leállt. Kicsit vártam, csavargattam a karburátor csavarjait össze vissza, majd mentem vele, végül mély homokban is ( a kertbe), küszködött.
Ma mentem vele a munkahelyre 25-30-al.
Mit kellene visszaállítanom?
A motor nagyon csörög.
Vszínű, hogy van eredeti még nem használt gyertyám is, de a karburátor el van állítva. Trafót kell cserélni, vagy ha van szikra, akkor nem?
Menet közben olyan, mintha nem kapna benzint, ilyenkor lelassul és alapjárata sincs, leáll, úgy kell betekerni.
Egyáltalán, ezeknek a típusoknak lánykorukban mennyi volt a végsebessége?
Hát mert Te ügyes mester vagy,én meg a készből (sörösdobozokból) építkeztem. A légszűrőbetét az a 250-es Pannóniáé, akkor szerintem itt sem lesz ez szűk keresztmetszet,majd meglátjuk.
Nem is bosszantasz,csak mosolygok rajtad... Biztos nem hallottál olyanról,hogy nincs két egyforma szituáció, és nyílván megvagy arról győződve,hogy te annyira jó vagy,hogy képtelenség hogy bármikor is ess egyet a motorral. A baj csak akkor van,amikor az ilyen "tévedhetetlen" motorhuszárok kiszabadulnak a közútra, és amikor mégiscsak tévednek,akkor nem egyedül szívnak,hanem más embert visznek a sírba. Lásd a pécsi motorost,aki frontálisan ütközve ölte meg a szembejövő motorost...
Persze nyílván ilyen nem történhet veled,mert te annyira jó vagy,de kérlek felejts el,és szakadj le rólam az oktatásaiddal,mert nagyon tud bosszantani az emberi ostobaság.
szia miko? eljutottam addig hogy leszedtem a 28-as babettám fényváltó kapcsolóját.Tudom hogy neked van egy gyári állapotú 28-as od.Megtudod mondani,hogy az oldalán az a gomb mire való?
Szia! Bármi érdekes,ma felraktam a trafót(rosszat),vettem új gyertyakábelt,pipát! És beletettem egy ilyen csodagyertyát! Na jó, mondom nézzük! Benzincsap kinyit--->szívató benyom--->ELSŐRE BEINDUL,JÁR! Na jól van,mondom erre,végig kontakthiba volt! Mentem vele 30km-ert! Minden jó,kivéve egyet.: Nem reagál a dekompresszorra! Fogalmam sincs miért,mindent az előírt értékeknek megfelelően beállítottam! Ja és a gyertyát megnéztem........szürke! Ez jó? Köszi!
Nem akarlak bosszantani de nem kéne pofára esni egy hátsó lánckerék törés miatt !!
:))
Mi van akkor ? - be blokkol az egész hátsó kerék...
szépen rajta kell maradni és kormányozgatni ügyesen és a maradék 1 fékkel óvatosan...
Nekem eltörött az egész alu agy amiben a hátsőkerék csapágy volt - kifordult a kerék a kanyarban - lánc le, csúszik, és megáll, majd sajnál...
Akkor viszont számítok is rá amikor olyan fordulatra húzom a motort hogy várható hogy beáll a dugó - mikor már hallom hogy dagad (max 1másodperc reakcióidő) akkor satuhátsófékkel segítek neki nem szenvedni - hátsó blokk - lehúz útszélére -
fohászkodik - 1 percet hűt - és beindúl - már harmadszor csinálom meg a bejáratás óta és ma is megyegetek vele 55 - 58 - akat sokszor...
A legdurvább eset az volt amikor annyi csavar ki volt már lazulva - eltörve a felfüggesztés hogy a blokk lefittyent az útra !!! hátul 1 csavar tartotta a kipufogót és 1 az alsó hátsó blokk felfüggesztésnél...
ledobta a láncot meg szép hangja is volt ahogy a betonon tolta a blokkot
nem felvágás képpen írtam - csak hogy történtek ilyenek evvel a motorral a hosszú évek alatt...
Akkor még nézd át a kipufogódat mennyi korom van benne,és a dobban is,és vedd ki a hangtompítót belőle és tisztogasd meg,aztán nézz bele a dobba,és a bennelévő tárcsán a két furatot is tisztítsd meg a koksz okozta leszűküléstől.
Én csak 49-est láttam a cseheknél,de az is annyira kikönnyített,annyira vékonyka,hogy fel nem tenném. Aki már esett motorral és törölt fel orral aszfaltot hátsó lánckeréktörés miatt (Verhovina), az már figyel erre... :-))