Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Szerintem a names("tartomany").referstorange.range("A1").row illetve .column kell, hogy működjön. (Nálam 2010-es verzióban biztosan megy). Az már egy más kérdés, hogy a range("A1")-et kihagyva -ahogyan Te is írtad -, ugyanazt az eredményt adja a row/column, de úgy tapasztaltam, hogy más tartományoknál is így van ez (mármint hogy a row/column a tartomány legelső cellájának a sorát/oszlopát adja vissza).
Viszont, ha magának a cellának valamilyen más tulajdonságát akarod visszakapni, akkor már bizony kell a Range("A1").
Valószínűleg nektek egy egyszerű feladat lesz amit szeretnék megtudni.
Egy olyan képletet keresek, amely egy oszlop utolsó elemét adja eredményül. Az oszlop folyamatosan bővül és mindig az oszlop utolsó elemével kell számolni.
A referstorange adja vissza magát a tartományt, amire a név hivatkozik. Ennek már megnézheted minden olyan tulajdonságát, ami a tartományokat jellemzi.
Többszörös (beágyazott) ha függvényt ajánlok: ha(c2=1;B1;ha(c3=1;B2*B3;ha( stb.)))
Bár azért azon el kell gondolkodni, hogy a mutatott példádban mit is szeretnél kiírva látni... (mármint hogy minden hivatkozott C oszlopbeli cella értéke 1).
D1-be szeretném az értéket beíratni, Ti milyen függvényt ajánlotok? Amit szeretnék: Ha a C2=1, akkor B1, ha C3=1, akkor B2*B3, ha C4=1, akkor B2*B3*B4, ha C5=1, akkor B2*B3*B4*B5
Nagy szerencséd van, mert én csináltam egy ilyet, kellett a munkámhoz. A Wikipédiából töltöttem le a férfi és női keresztneves cikkek címét. Írjál e-mailt, a hétvégén majd elküldöm.
Köszönöm. Ilyenekkel egyelőre szerencsére nem találkoztam az én közel 3000 nevet tartalmazó listámban. De, ha majd lesz ilyen, akkor majd elkezdek sakkozni:-)
Szeretnék egy férfi és női keresztneveket tartalmazó listát Excel által kezelgető formában. (Vagy legalább az egyiket a kettőből) Láttam, hogy Delila 2010 augusztusában (#12523) feltett egy listát a data.hu-ra 2300 utónévvel, de az ma már nem elérhető.
Megvan még valakinek, vagy van valami hasonló?
Mert szeretném megállapítani egy neveket tartalmazó adatbázisból a szereplők nemét. A név szétszedése vezeték-, kereszt, születési vezeték-, és születési keresztnévre (ahol ezek is vannak) gyönyörűen megy (jó néhány órai programozás után), ahol asszonynév van (-né a vége valamelyik résznek), ott is tudom, hogy nő, csak a legegyszerűbb esetekben a Gipsz Jakab és a Gipsz Ilona esetében nincs eszközöm a nem megállapítására. És több ezer adatról van szó, úgy hogy nem szívesen csinálnám kézzel.
Köszönöm, és működik is. Szamár vagyok, hogy nem jutott eszembe. Hiszen amikor beírtam a vbCompareText szöveget, aminek az értéke 1, a program ezt a kezdőpontnak értékelte.