Keresés

Részletes keresés

Rigor Creative Commons License 2004.03.08 0 0 233
Ja, és előző nap olyan gyakorlat is volt, hogy rendes utcai viselet+ vállamon táska stb. (na meg azért fogvédő, szuszpenzor, grappling kesztyű) és a jeges havas talajon fight, több támadó ellen is (persze ilyenkor ugye a megúszás a cél, illetve a támadók egymással történő akadályozása - close némi karfeszegetésem ellen még meg is harapott - tetszett a kreatív ötlet:) )
Előzmény: Rigor (232)
Rigor Creative Commons License 2004.03.08 0 0 232
A 4. ponthoz hozzátenném a mi Krav Magás szituációs gyakorlatunkat ami a mostani 6 napos szeminárium fénypontja volt:) .. Igaz egyelőre nem full contatcban nyomattuk de annak is eljön az ideje (főleg a megfelelő védőfelszerelések hiányában - bár így is pár embernek feldagadt ez-az- például valaki úgy állcsúcson vágott hogy padlóztam hanyatt:) a játék végére de azért fogvédő, herevédő volt).
A csapatot két részre osztották, a fele ki lett terelve egy másik épületrészre, és eggyesével behívva (én az első csapatban voltam, azt sem tudtam mi lesz egyáltalán, -sőt azt sem hogy ez ilyen szitu dolog lesz, szóval a meglepi ereje ezerrel).

Miután beléptél eléd álltak egy ütőcélponttal miközben az oktatók hergeltek hogy csépeld ezerrel. Aztán séta az oszlopok közt, ahonnan eléd ugrik egy pisztolyos támadó pénzt követelve - részemről szépen együttműködtem, a cuccot a földre dobtam mellé, aztán amikor nem tűnt úgy hogy megnyugszik és otthagy, és elég közel volt, én meg nem a fegyver vonalában, lefegyvereztem. Utána egy késes orvtámadó következett, - itt rögtönöznöm kellett mert az egyik ujjam fel volt dagadva, emiatt a hagyományos késelvét nem tudtam kivitelezni (na meg persze emberünk rúgkapált, csapkdotott ami belefér, próbált "megsebezni" a gyakorlókéssel úgyhogy végül letepertem és karfeszítés lett a dologból, úgyhogy megoldottam), aztán egy üvöltözős kötekedő jött aki elől simán elszaladtam, majd egy fegyveres, később egy botos, fenyegetős+ egy késes (hopp az elvett bottal hárítottam a késest), utána nekemjött egy támolygó részeg üveggel (őt szépen lefektettem stabil oldalfekvésbe, az üveget elvettem tőle, és arrébraktam) aztán közben jött mégegy baseball ütős.

Aztán a csapatok cseréltek - na mi kicsit szemetebbre vettük a gyakorlatot, mondván a másik csapat kb tudja mire számíthat.:)

Ugyanúgy párnás hergelős kezdés, de közben már jött is a késes orvtámadó - állítólag sokan beszopták hogy túlságosan csak a párnára koncetráltak. Utána kb nem tudom mi volt pontosan mert én hátrább várakoztam, de némi kötekedés lehetett, aztán egy ember a földön aki jajsegítség megszúrtak ááá, nyöszörög, ámde a közel hajoló emberre késsel támad, utána egy hirtelen zugból előugró fegyveres (néha álljrendőrség! felkiáltással tolta a delikvens arcába a fegyvert, páran még így is kikapták tőle a nagy ijedtségben) - aztán aki nyugodt volt annak elmagyarázta, hogy egy férfit keresnek aki rendőrnek adja ki magát, és emberekre fegyvert fog:)
Utána egy sötét folyósós részen jöttem én, szia XXX ezer éve nem láttalak nem emlékszel rám együtt jártunk iskolába? - azaz rég nem látott barát kissé félreérthető módon nyakadba veti magát szituáció - az előző adrenalin túrázós események után bizony az emberek fele előbb ütött minthogy észlelte volna a helyzetet. Utánam egy csaj görnyedezett a fal mellett, és ha odamentek hozzá akkor pisztolyt nyomott az illető arcába (ezután volt olyan is, hogy ötletszerűen még betámadták az oktatók a delikvenst).

Előzmény: kis ede (231)
kis ede Creative Commons License 2004.03.08 0 0 231
Sziasztok BJJ bejelentkezik :-)

1.) Emin Boztepe vs Gracie család. Boztepének nem nagyon jött be ez az üzleti fogás, de a Gracie iskolák ajtaja nyitva áll bármilyen kihívásos küzdelemre, szóval, ha tényleg harcolni akar, csak be kell jelentkeznie.

2.) Földre kerülni utcai harcban több ellenféllel szemben nem ajánlatos, ezért én a többellenfeles esetre a nyúlcipőt ajánlom.

3.) Van egy angol kifejezés, amit a Straight Blast Gym oktatói emlegetnek: "Alive" - "Élő". Ez alatt a kifejezés alatt az életszerű, teljes kontaktussal, ellenálló partner elleni gyakorlást értik. Ha a harcot (legyen az földharc vagy állóharc) nem ellenálló partner ellen gyakorolod, akkor az általad betanult mozdulatok semmit sem érnek, mivel soha a büdös életben nem tudod meg milyen az, amikor a mozdulatot élesben használod. Például egy karfeszítésnek más a mechanikája, amikor egy hosszúkarú és más amikor egy rövidkarú ellenfél ellen csinálod. Meg kell tanulnod a technikát saját magadra alakítanod, ez pedig csak úgy lehetséges, ha ellenálló partner ellen csinálod. Ez olyan mint az autóvezetés: beülsz a kocsiba és vezetés közben kiderül minden. Bármennyit olvashatsz a vezetésről, soha nem fodog megtudni milyen az csak akkor, ha igazából vezetsz.
A boksz, bírkózás, brazil Jiu-Jitsu ilyen "Alive" stílusban működnek, ezért hatékonyak.

4.) Az ketrec nem ugyanaz, mint az utca, de legközelebb ez áll hozzá. Ha nem akarsz utcán verekedni, de megakarod tudni, milyen az "adrenalin rush", indulj el egy ilyen versenyen.

Video egy utcai konfrontációról:
http://myweb.cableone.net/cookin83/edi.asf
Ti mit csinálnátok ebben a helyezetben.

(Megjegyzem én már voltam ilyen helyzetben es csak a barátnőm miatt úsztam meg kisebb monoklikkal)

Ede

closecombat Creative Commons License 2004.01.23 0 0 230
EYAL YANILOV KRAV MAGA SZEMINÁRIUM

Eyal Yanilov a Nekmzetközi Krav Maga szövetség elnöke és vezető oktatója 2004. február 29.-én - vasárnap - 11 órától nyílt, 5 órás szemináriumot tart a Krav Maga iránt érdeklődök számára.

Helyszín: HM ReCreativ Kht. sportlétesítménye(Budapest 1118, Schweidel u. 8-10.)

További részletek a www.krav-maga.hu címen.

closecombat Creative Commons License 2004.01.15 0 0 229
ban,

"Egyebken meg a topic celja nem egymas fikazasa, hanem annak eldontese, hogy a HMek (es kuzdo sportok) segitenek-e egy utcai tamadasban. Szerintem aki ezt ketsegbe vonja az enyhen szolva is hozza nem erto. Ha egy karateka 8 eves kora ot egyfolytaban edz akkor nekem ne mondja senki, hogy nem tanult meg legalabb egyenest utni, ami boven eleg ahoz, hogy valakit leusson. Szoval mindegy mit csinalsz csak csinald komolyan." - Hú, nagyon sokat állítottál egyszerre.

1. Azért mégsem mindegy, hogy mit csinálsz, mert nem minden rendszer önvédelmi értéke egyenlő.

2. Technikailag jól ütni, és hasznosan ütni stressz alatt két különböző dolog.

Előzmény: ban1978 (220)
Goszi777 Creative Commons License 2004.01.15 0 0 228
Szia,
"Es meg mielott a WTsek felhaborodnanak, hogy de hisz ez a WT alapja, a belharc, le kell szogeznem, hogy az alapjan amit a WT technikakrol tudok (Van neheny baratom akivel edzettem egyutt, van koztuk nagyon magas szintu is. Gyorben a Csengeri Zsoltnal edzettek]) a ket fogalom nem fedi egymast. A WTben ugy tudom ez egy tavolsagot, es ahoz kapcsolodo technikakat jelent. A "dulakodas" viszont nem mindig ilyen kozeli."

A Csengery valoban nagyon ismert, magyarorszagon a legjobban kepzett WT instruktorok egyike.

De visszaterve a belharcra, nalunk ez legfokeppen a konyekkel es terddel valo harcot, a pillanatnyi "lebilincselest"(trapping), fogasokat,foldreviteleket es dobast jelent.
Ezutan kovetkezik a foldharc, aminek a lenyege, hogyha a foldrevitelt nem tudom elkerulni, akkor a leheto leghamarabb probaljak meg ismet allohelyzetbe kerulni. Ezt a leggyorsabban ugy tudom elerni, hogyha a partneremet is leviszem a foldre. Ha nem sikerul ezutan felallni, akkor indul meg a "birkozas", de ezt meg nem tanultam, csak azt, hogyan kell levinni egy allo embert ha en a foldon vagyok, illetve hogyan tudom magam vedeni, ha az allo tamado kulofele keppen probal taposni, rugdosni stb...

"A "dulakodas" viszont nem mindig ilyen kozeli."
Ez alatt mit ertesz? Szerintem a dulakodas kozelharc, kiveve persze, ha dulakodasnak minosited azt, ha a tamado lokdosni kezd, az valoban nem kozelharc, ott altalaban utessel vagy rugassal meg lehet allitani a dolgot.

"Az ha valaki azt mondja: "a mi technikaink lenyeg az hogy elkeruljuk a foldrekerulest."
Felreertettel, amit mondani akartam, hogy nagyon sok olyan technikat tanitanak nekunk, hogy mit kell csinalni, ha egy birkozoval kerulsz ossze, aki valoszinuleg egybol a foldre probal levinni... magyarul nem tudom a pontos szakkifejezeset, en az anti-grappling technikakra gondoltam.

Udv,
Gabor

Előzmény: ban1978 (222)
Rigor Creative Commons License 2004.01.15 0 0 227
Főleg ha azt nézzük hogy a KM még nem olyan régi és pláne nem annyira elterjedt rendszer, mint mondjuk a Thai Box, vagy a Judo - arról nem is beszélve hogy nem versenysport.
Előzmény: closecombat (226)
closecombat Creative Commons License 2004.01.15 0 0 226
ban,

Korábbi hozzászólásaimból kiderül, hogy sem Rutten sem Taktarov nem KM gyakorlóként lett UFC bajnok. De azért az sem semmi, hogy ilyen emberek a KM mellé szegődtek. Valamit csak látnak benne, nem?:)

Előzmény: ban1978 (225)
ban1978 Creative Commons License 2004.01.15 0 0 225
Kb en is igy kepzeltem el. Nem kotekedeskepp mondom, de akkor lenyegeben nem KMesek indultak UFCben hanem UFC bajnokok kezdtek el kesobb KMezni. Es ezzel megtalaltam a kakan a csomot :)))))))
Előzmény: closecombat (223)
closecombat Creative Commons License 2004.01.14 0 0 223
ban,

A sztori a két úrral kapcsolatban a következő. Mivel a KM nyitott rendszer, mindkét mókust megthívta Daren Levine, a KM USA igazgatója egy szemináriumot tartani. Meg is történt az eset, de a két ember elkezdett érdeklődni a krav maga után. Miután ez a dolog erősödött, a két mókus letette a KM isntruktori vizsgát.

Mindketten azóta is tanítanak a KM Centerben, és rendre nyilatkoznak KM ügyben.

Előzmény: ban1978 (220)
ban1978 Creative Commons License 2004.01.14 0 0 222
Lehet tevedek de itt a legtobben ugy gondoljak, hogy a foldharcnak nincs ertelme utcan. Errol is van nemi velemenyem, amit szeretnek megosztani veletek
1. Mikor kezdodik a foldharc? A foldon, vagy esetleg mar elotte? Az en velemenyem szerint az allo harcnak azt a szakat ami mar nem tekintheto szabadharcnak foldharcnak kell tekinteni. Ez igy kicsit eros, de a hiba magaban a kifejezesben van. Az angol okosan tobb szot hasznal ra grappling, submission fight. Szoval amikor szabadharci technikakat mar nem tudsz hasznalni (uti-rugi), akkor azt szerintem jobb hijjan nevezhetjuk foldharcnak. Illetve nem nevezhetjuk annak, mert az csak dulakodas, egymas kolcsonos fogasa, pozicioba kerulesre tett kiserlet, hogy aztan ki-ki kedve szerint foldrevigye az ellenfelet, megusse, stb. Es meg mielott a WTsek felhaborodnanak, hogy de hisz ez a WT alapja, a belharc, le kell szogeznem, hogy az alapjan amit a WT technikakrol tudok (Van neheny baratom akivel edzettem egyutt, van koztuk nagyon magas szintu is. Gyorben a Csengeri Zsoltnal edzettek]) a ket fogalom nem fedi egymast. A WTben ugy tudom ez egy tavolsagot, es ahoz kapcsolodo technikakat jelent. A "dulakodas" viszont nem mindig ilyen kozeli.
2. Az ha valaki azt mondja: "a mi technikaink lenyeg az hogy elkeruljuk a foldrekerulest." Nekem ugy hangzik mint a Titanic tervezojenek az a kijelentese: " minek ennyi mentocsonak ez a hajo nem sulyedhet el." Szoval mi van ha hibazol, es a foldre kerulsz? Semmi ha kepzett vagy, nagy valoszinuseggel, baj ha kepzetlen.
3. Egyebkent meg attol, hogy kepzett valaki a foldharcban nem akar allandoan foldre vinni mindenkit. (lsd; Tito Ortiz, Renzo Gracie, stb)
ban1978 Creative Commons License 2004.01.14 0 0 221
goszi777 "Kenponak es kempo kozott mi a kulonbseg?" Semmi mashogy oldottak fel egy japan jelet ennyi. Kb annyi mint wt wch stb, amit mas mas szervzet hasznal, de a szo maga uazt jelenti. egyebkent kb annyi kempo iranyzat van, mint amennyi karate, vagy kung fu. Azt szoktak mondani, hogy a kempo regebbi mint a karate, es valahol a kungfu meg a karate kozott van stilusaban, amolyan atmenet. Nem vagyok benne biztos mert sose foglalkoztam mas kempoval, csak ZBKval, ez viszont nagyon is uj.
Előzmény: Goszi777 (177)
ban1978 Creative Commons License 2004.01.14 0 0 220
Alairom hogy tanitanak Kmet, de az nem lehet, hogy onvedelmet tanitanak Kmesekkel. Csak azert kotom ennyire az ebet a karohoz, mert Taktarov amikor bajnok lett az Ufcben, akkor spec. Gi volt rajta (akkor meg megengedett volt). Egyebkent az a velemenyem, aki nagyon magas szintre eljut az konnyen atjarhat egyik stilusbol a masikba. Lsd Bas Rutten aki thai boxal kezdte, majd sumission fightinggal es grapplingel folytatta es ha minden igaz, akkor most Kmet oktat. Egyebken meg a topic celja nem egymas fikazasa, hanem annak eldontese, hogy a HMek (es kuzdo sportok) segitenek-e egy utcai tamadasban. Szerintem aki ezt ketsegbe vonja az enyhen szolva is hozza nem erto. Ha egy karateka 8 eves kora ot egyfolytaban edz akkor nekem ne mondja senki, hogy nem tanult meg legalabb egyenest utni, ami boven eleg ahoz, hogy valakit leusson. Szoval mindegy mit csinalsz csak csinald komolyan. Egy biztos kevesebb nem leszel tole.
Előzmény: closecombat (219)
closecombat Creative Commons License 2004.01.14 0 0 219
ban,

Nem vettem bántásnak. Taktarov és Rutten is az LA KM Center oktatója - persze oktatnak nem krav magát is külön - de nagyon benne vannak a Krav Magában. Mindketten tartanak hétvégi szemináriumokat, ha minden igaz idén még én is megyek egyre, mert van egy meghívásom.

Előzmény: ban1978 (216)
Goszi777 Creative Commons License 2004.01.13 0 0 218
Szia,
Szerencsere verekednem csak gyerekkoromban kellett egy parszor, az iskolaban, utcan hala Istennek meg nem talaltak meg, pedig nagyon sokat jarok ejszaka,igaz nem buszon, hanem kocsival, meg szorakozohelyeken is rendszeresen megfordulok. Egyebkent meg meglehetosen nyugodt vagyok, igy nem szoktam sosem szandekosan kotekedni, ha agresszivebb illetve foleg kotekedobb lennek, mar joparszor verekedhettem volna.
Szorakozohelyen viszont mar sokszor voltam szemtanuja verekedesnek, es nem tudom miert, de valahogy mindig kozvetlen a kozelemben szoktak ezek kirobbanni. A legtobb esetben szerintem meglehetosen kepzetlen emberek kotekedtek, akiket egy alapszintu harcmuveszeti/kuzdosport jartassagal le lehet volna gyorsan rendezni. Meg anno a rossz hiru meduza discoban lattam egypar tenyleg nagyon durva verekedest, ahol egy gyereknek 3-4 estek es vegul a foldon rugdostak ossze.

"1. Nem olyan konnyu valakit 1utessel leutni (nekem sose sikerult) "

Ez szerintem is igy van, nekunk a WT-ben is mindig azt tanitjak, hogy a "sok kicsi sokra megy", ezert hasznalunk legtobbszor lancutest.
Mellesleg, ha nem sikerul eltalalnod 1 nagy utessel, akkor nagyon megnyilsz es konnyen vissza tudnak tamadni. Mondjuk ennek azert valamelyest ellentmond, hogy egy jobb bokszolo szerintem egy atlag embert siman ki tud utni egy utessel is (erre egy ismerosom konkret peldajat tudom)

"A fellepes sokat szamit, de ha magabiztosan lepsz fel, akkor sok esetben nem kerulheted el a harcot azokkal, akik komoly veszelyt jelentenek"

Egy haverommal pont errol beszelgettem multkor, hogy lehet, hogy jobban jar az, aki abszolut nem tud verekedni, megijed es hagyja, hogy kapjon egy pofont, mert utana leszallnak rola. Viszont ha mondjuk vedekezem, mert ugye ezt tanitottak, lehet, hogy a masik vadallatot ugy felduhitem, hogy egy nagyon veres verekedesbe megyek bele es esetleg jol meg is serulok, mig maskulonben megusztam volna egy kivert foggal. Persze azt sem lehet tudni, hogyha nem vedekezel nem fog valami allat agyonverni.

Amit a futasrol irsz az igaz, bar mondjuk adodhat olyan helyzet, amikor egyszeruen nem tudsz elfutni, mert mondjuk ott van a baratnod, akit szeretesz es meg kell vedjel. Akkor nem tudsz futni. Szerintem az onvedelmi rendszerek pont arrol szolnak, hogy megusszal egy verekedest, minel kevesebb serulessel, vagy ilyen szituacioban annyi elonyt szerezzel, hogy el tudjal/tudjatok menekulni.

Hasznos, erdekes volt az osszegzesed!

Előzmény: ban1978 (217)
ban1978 Creative Commons License 2004.01.13 0 0 217
Mellesleg megkerdeznem, azok kozul akik itt hozzaszolnak hanyan verkedtek mar utcan? En eleg gazos helyen nottem fel, van nemi sajat tapasztalatom is (verekedtem), de ami szerintem legalabb olyan fontos legkevesebb 40 igazi, hamisitatlan, veres, olykor nevetseges utcai kuzdelmet lattam sajat szememmel. (az elmult 9 evben a kornyeken 3 haltak bele utcai verekedesbe[veresbe] Van egy baratom akinek platina van a homlokaban (jo, igazabol azt hiszem orvosi fem), mert egyszer sajat maga tapasztalt meg, milyen lehet baseball labdanak lenni, es nem onszantabol.) Szoval nyugodtan allithatom, hogy van nemi tapasztalatom.

1. Nem olyan konnyu valakit 1utessel leutni (nekem sose sikerult)

2. A fellepes sokat szamit, de ha magabiztosan lepsz fel, akkor sok esetben nem kerulheted el a harcot azokkal, akik komoly veszelyt jelentenek, magyarul egy 120 kgs kopasz baromot nem fog erdekelni, hogy te mennyire vagy magabiztos, ha meg akar utni meg is fog. Ha helyesen merted fel a helyzeted es nem ugralsz tul sokat akkor meguszhatod 1 pofonnal ha nem irany a korhaz, vagy neki, vagy neked. szoval nem a magabiztossag a lenyeg hanem a helyes fellepes

3 A futas tenyleg hasznos. Ha tobben tamadnak meg nem tehetsz semmit (kiveve ha ovisok) mint az elso adodo alkalmat kihasznalva felveszed a nyulcipot. persze szamtalan esetet (kb 3at) tudok mondani amikor eleg volt az illetonek nehany lepessel odebb setalni.

3. Az utcai kuzdelmek a legritkabb esetban utcaiak ha nem veszem utcanak a discok, pubok, kocsmak elotti tereket. (BP kivetel: metro, villamos)

4. Ha nem elmebeteg bunozokrol van szo, akkor a legritkabb esetben tartanak ajulasig, halalig, vagy korhazi allapotig. Alltalaban a donto foleny elerese utan abbamarad. Ezert van az hogy a gyava emberek ha nem utnek vissza altalaban megusszak 1 betort orral. Donto foleny alatt azt ertem, hogy az egyik fel harckeptelen lesz, altalaban pszihesen. Mondom nem elmebetegekrol beszelek.

5. Ha tenyleg adok kapok van (marmint a megtamadott visszaut, elsonek ut), akkor nem szokott az eset vegeterni 5-6 mp alatt inkabb joval tobb, de ezt nehez megmondani mert szinte mindig kiabalassal dulakodassal kezdodik. (bar lattam mar klasszikus Gyere ki, beszeljuk meg... bunyot is a Balatonon, a Palace elott)

6. Az esetek nagy reszeben, ha tenyleges utesvaltas van akkor elobb-utobb a foldre kerulnek vagy legalabb megprobaljak a masikat lefogni stb... szoval van dulakodas is, ami szinten van ugye a vale-tudo meccseken is. Szoval a foldharcnak szerintem igenis van ertelme

kb ennyit tudtam most osszeszedni

ban1978 Creative Commons License 2004.01.13 0 0 216
Kicsit en is utanna neztem es Bas Rutten honlapjan be van linkelve 1 KM honlap azzal a kisero szoveggel, hogy kozosen tartanak edzeseket.
Felre ne erts en nem akartam fikazni senkit, csak azt mondtam, hogy aki a ketrecben megallja a helyetaz tuti jo az utcan is.
Előzmény: closecombat (215)
closecombat Creative Commons License 2004.01.13 0 0 215
ban,

Mindkét úr az Los Angeles Krav Maga Center Krav Maga oktatója. Tegnap még azok voltak...:)

A www.krav-maga.hu címen a média oldalon vannak is róluk képek. Oleg még a KM videón is nyilatkozik, ami 1999-es.

Előzmény: ban1978 (212)
ban1978 Creative Commons License 2004.01.13 0 0 214
Rigor!
" Ha valaki gyorsan, akkor az gyors, ha eros, akkor eros! Tok mindegy, hogy vannak-e szabalyok. " Ezzel azt akarom mondani, ha nagyot tudsz utni az ellenfel nagyot fog esni, az egesz semmi masrol nem szol.
Előzmény: Rigor (208)
Rigor Creative Commons License 2004.01.13 0 0 213
Pedig ha jól csinálod, akkor ugye kevésbé dolgozol erőböl.. na meg ha ember nem figyel oda a levegővételre, bizony egykettőre kifullad:) (ezt én is tapasztaltam:) )
Előzmény: Goszi777 (211)
ban1978 Creative Commons License 2004.01.13 0 0 212
closecombat!
ezzel nem tudom mit akartal mondani:"Ne keverjük bele a Krav Magát. Két név: Oleg Taktarov, Bas Rutten." csak nem azt, hogy krav magaznak? Tudsz nekem valami referenciat adni rola (honlap, stb...)? Tudtommal Oleg Taktarov szambozik legalabbis amikor David "Tank" Abottot megverte meg szambozott. Igaz ennek mar vagy 7 eve. Bus Rutten meg -mar amennyire en tudom- 24 evesen kezdett kuzdosportokkal foglalkozni, 28 evesen lett profi, majd streetfight, pride-fc es ufc, bajnok. Ettol fuggetlenul nem tartom lehetetlennek, hogy KM is uz, csak nem ertem, hogy az utcai onvedelemrol szolo dvdjen ezt miert nem emlitik. De en elhiszem neked, ha megmondod honnan van az infod, hogy o KM-et oktat az usaban.
Előzmény: closecombat (207)
Goszi777 Creative Commons License 2004.01.13 0 0 211
Szia,
Ezek a kepek nagyon jok, a baltas, botos es szembol olelos vedekezeseket a WTben nekunk is total ugyanigy tanitottak. A hatso olelesre, nekunk ha jol emlekszem szembe nyulast tanitottak, de ebben nem vagyok biztos.

A birkozashoz nem ertek, foldharcot is csak nagyon alapszinten tanultam meg, mivel az a mi programunkban csak joval magasabb tanuloszinten jon be, mint ami nekem van. De azert nagyon jo fizikum nem art hozza, mert en kb 30sec alatt ugy kidoglottem legutobb is, mintha 1 oraja futottam volna:)

Előzmény: Rigor (210)
Rigor Creative Commons License 2004.01.13 0 0 210
"Itt pedig eleg nagy fizikalis erore van szukseg, mert ugyebar a foldon nem nagyon lehet erot elvezetni. " - azért ez nem így van, legfeljebb a hagyományos birkózásban, de talán még ott sem, ugyanis szvsz a földharcban (alávetéses birkózás) nagyon is jól lehet operálni az erőkarok, ízületfeszítések, technikák jó ismeretével, hajlékonysággal stb. Például hiába hömbölödik rám egy 130kg-os muki, az 50-es karjával, én szépen felhúzom a lábaimat és egy elegáns lábkulccsal úgy megroppantom hogy még csak meg sem eröltetem magam.
Persze egy bizonyos szintű fizikum elengedhetetlen, de a technikai felkészültség, hajlékonyság nagyon sokat számít, és az hogy tudj előre gondolkodni, ha látod hogy igyekszik valamin, kevesebb ellenállást fejtesz ki, hagyod hogy csinálja, de már úgy helyezkedsz hogy mire kezdené nyeregben érezni magát, már benne is legyen a csapdádban.
De nézzd meg hogyan győztek bjj-sek hatalmas nagydarab manuszok ellen.

Hogy mást ne mondjak, elég megnézni hogy a 70kg-os Genki Sudo is hogy megverte a 165 kg-os Eric Buttbean-t.

De az alávetéses birkózás ismerete utcán is nagyon fontos, mert elég hamar fogás alakulhat ki, illetve lerántják a földre, ilyenkor nem árt ha tud valaki jól harcolni fekve is. - érted egy jó földharcos 1-2 másodperc alatt elintézi a dolgot, és már szabadult is, míg aki csak az állóharchoz szokott...
Ajánlanám a témakörben itt a Defence against headlock on ground - részt:
http://www.krav-maga.nu/tek-eng.htm - ugyan szét van bontva négy képre, de az egész egy pillanat műve és lehet is felállni belőle.

Előzmény: Goszi777 (209)
Goszi777 Creative Commons License 2004.01.12 0 0 209
Teljesen egyetertek. Egyebkent azt vettem eszre, hogy ezeken a meccseken kimondottan a foldharc dominal, egybol le akarjak vinni a foldre az embert es aztan ott fojtogatjak egymast. Itt pedig eleg nagy fizikalis erore van szukseg, mert ugyebar a foldon nem nagyon lehet erot elvezetni.
Arrol ne is beszeljunk, hogy az utcan nem szivesen lennek a foldon, sosem lehet tudni, hogy a tamadonak nincsenek ott a kozelben haverjai, akik agyonrugdosnak, mig te birkozol.
De ettol fuggetlenul, azert le a kalappal ezek elott az emberek elott, biztos, hogy az utcan is nagyon jol megallnak a helyuket.
Előzmény: Rigor (208)
Rigor Creative Commons License 2004.01.12 0 0 208
" Ha valaki gyorsan,
akkor az gyors, ha eros, akkor eros! Tok mindegy, hogy vannak-e
szabalyok. "

- Egy öttusázó gyors és erős, szerinted mégis mennyi eséllyel indul egy képzett technikás ellenféllel szemben?
Vagy. Egy boxoló, sőt tovább megyek, thai boxos gyors, erős és még képzett is. Gyakorlatilag az ember úgy eszi be a tökönrúgást (egy gyakorlott tökös osztótól), mint a vihar, mert a védelmére nem sok figyelmet fordítanak, sőt, ha az ellenfél véletlenül eltalája, még neki kedvez, - ő nyeri meg a meccset.

A kertecben számos olyan helyzet van, ami ott előnyös győzni tudsz vele, utcán viszont halálos (földharc közben az ágyékot szabadon hagyó tehcnikák), a teknősbéka pozícióról nem is beszélve. Főleg hogy az utcán az esetek többségében nem egy támadó van, akikre nem árt figyelni, illetve fegyveres technikákat ismerni (pl a késes harc teljesen más hozzáállást, mozdulatokat, mozgáskultúrát követel mint a pusztakezes).
De ami a legfőbb a cél... A ketrecben az a célunk hogy a másikat legyőzzük, míg az utcán az hogy megússzuk a helyzetet, sikeresen el tudjunk menekülni, illetve hogy minél kevesebb sérüléssel megússzuk, így más taktikát kell alkalmaznunk, főleg ha több ellenfél elől kell menekülnünk.

A klasszikus kérdés "Hogyan akarsz több ellenféllel boldogulni ha egyet sem tudsz megverni?" - kibújni a medve karmai közül egész más mint megfojtani a medvét. De ha te csak fojtani tanultál, és több medve támad rád, hogy menekülsz meg? - míg azt az egyet győzködöd, a többi széttép - de ha nem tudnád megfojtani, viszonte gyakoroltad a kibújást több medve ellen is, akkor valószínű hogy te fogod túlélni...- viszont semmi keresnivalód a medvefojtogatós bajnokságon.

Mindamellett a KM edzésen nálunk úgy tudom ketrecharos is akad.. Úgyhogy amellett.. érted...

Ráadásul az utcán nem lehet az a cél hogy te legyél a mindenkit megevő verekedő, mert egyrészt vagy többen lesznek, ha nem megúszni hanem legyőzni akarod az ellenfeleidet, akkor Kali tanulás aztán kés+vipera, illetve nagyobb tömeg ellen szituációs lövészet+ lőfegyver.

Előzmény: ban1978 (206)
closecombat Creative Commons License 2004.01.12 0 0 207
ban,

Ne keverjük bele a Krav Magát. Két név: Oleg Taktarov, Bas Rutten.

Előzmény: ban1978 (206)
ban1978 Creative Commons License 2004.01.12 0 0 206
Sziasztok!
remelem nem lesz nagyon off amit mondani akarok.
Nehany hozzaszolassal ezelott olvastam nemi fejtegetest, arrol, hogy
vajon mennyire kemenyek azok akik ilyen-olyan vale tudo
szabalyrendszeru versenyeken indulnak. Nos: az oszi indulok kozul is
ismerek nehany embert (Sanyimano, Britt, Tar Jozsi) mas versenyekrol,
edzesekrol, a mai (szombati)versenyen pedig indul az egyik edzom is (Szoboszlay
Ferenc). Biztosithatlak benneteket, hogy mindannyian eleg kepzettek,
amint azt szamtalanszor bebizonyitottak mar. Meg annyit, hogy a Britt
("konyortelen?" Szabo zoli) veresegenek sok oka van, amirol lehet
vitatkozni, egy valamit viszont nem szabad elfelejteni, ha valakinek hat
neki rengeteg tapasztalata van az utcai verekedesben.
zaraskeppen csak annyit, hogy nagyon konnyu azzal takarozni, hogy
ilyen meg olyan szabaly miatt nem lehet ezt meg azt a KM WT technikat
hasznalni, es ezert nem indul el egy igazan jol kepzett KM, WT mester
vale tudo meccsen. Mar bocsanat de ez baromsag!!! Ha valaki gyorsan,
akkor az gyors, ha eros, akkor eros! Tok mindegy, hogy vannak-e
szabalyok.
Mellesleg a kemposokat is lehurrogtak nehanyan ebben a topicban,
ehez kepest szinte kivetel nelkul kemposok mernek csak bemenni
itthon a ketrecbe!
closecombat Creative Commons License 2004.01.09 0 0 205
2004. február 29.-én 11 órától Krav Maga szeminárium. Az eseményt Eyal Yanilov, az International Krav Maga Federation elnöke és egyben a legmagasabb oktatói fokozattal rendelkező instruktora tartja.

Információ: www.krav-maga.hu

closecombat Creative Commons License 2004.01.09 0 0 204
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
closecombat Creative Commons License 2004.01.09 0 0 203
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!