Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

kobbold Creative Commons License 1999.10.01 0 0 60
Négy évig volt Wartburgom (353). Kb. 180 000 km-nél összetörte egy kollégám, de addig igen meg voltam elégedve. Országúton sikerült 6,0-6,5 l/100 km -es fogyasztást kipréselni, 80-nál. Városban persze a duplája... Nagyot csökkent a fogyasztás, miután Suzuki gyertyákat (rövid menetes) használtam. 98-as benzinnel még kevesebbet evett. A fent emlitett futásteljesitményt motorfelújitás nélkül tette meg. A hűtéssel rengeteg bajom volt. A hűtő alapos kitakaritását követően kb. a 8. membrán nem eresztett (a vizpumpánál). A füstölésen és a fogyasztáson, valamint a menettulajdonságokon is segitett a kipuffogorendszer cseréje. Az alatt a 100 000 km alatt amig használtam, nem robbant le, igaz 2 havonta mindig átvizsgáltattam. A gyújtással is eleinte sok baj volt (nem mentek a hengerek, főleg nedves időben), de miután rátértem a TESLA gyújtókábelre, a legnagyobb esőben is minden henger egyenletesen ment.
Commune Creative Commons License 1999.10.01 0 0 59
Az első kocsim egy Wartburg volt. 1979-es jellegzetes wartburgbarna.
353w alaptípus semmi dönthető ülés vagy ilyesmi...
Király volt.
BGC Creative Commons License 1999.09.30 0 0 58
Na már lassan a halál kikönyököl a topic szemén!
META TOM Creative Commons License 1999.09.29 0 0 57
Csak akkor, ha a száma be van írva a forgalmiba...
Előzmény: Dreamer (53)
Bölény Creative Commons License 1999.09.29 0 0 56
Aha, ez mar vmit megmagyaraz! Az en Trabim '90 augusztusi volt, es csak mostanaban, a 100.000-ik km kornyeken lett gond a valtojaval (pontosan nem tudom, hogy mi, mert mar nem en hajtom). Igaz, egyszer elotte is bennragadt rukvercben, de akkor a Faudi-fej, vagy mi a hoher volt a hunyo. Persze az is igaz, hogy rengeteget jartam vele orszaguton/autopalyan, amikor keveset kell valtani. Amugy nalam is a kettes volt, amit kisse nehezen vett be, es nagy ritkan a harmasba valo felkapcsolasnal bereccsent. Ja, es rukvercbe rakaskor eleg erosen kellett lenyomni, ezert a gyakorlatlanabb versenyzok mindig 4-esbe raktak.
Előzmény: BGC (55)
BGC Creative Commons License 1999.09.29 0 0 55
A váltóról!

Szerintem és más nálam okosabb emberek tapasztalata szerint is, a wartburg és a trabant váltója egy kalap szar!
A wartbiban is reccsen a vissza2 hacsak nem gázfröccsel váltok.
Az NDK-sok megvették a VW licenszet legyártották a motort, 1az1-ben vw csak ráütötték az IFA logot és terveztek hozzá egy ionszar váltót szerintem ezt ők sem gondolhatták komolyan!
A váltó milyensége nagyban függ az évjárattól is, mivel az első szériákat még az exNSZK-ban gyártott vw cuccokkal rakták össze de később vérszemet kaptak, hogy ők is tudnak ilyet gyártani és megvették a gyártósorokat is, csak a gond az volt, hogy az anyagok minősége nagyon silány lett. Ez okozhatja azt, hogy a 90-91-es autókban sokminden meghibásodik idő előtt....

Na azért nem vagyok én Andersen

Előzmény: elladan (54)
elladan Creative Commons License 1999.09.28 0 0 54
Egyrészt köszönöm az infot, igyekszem élni vele.

A váltó viszont nálam is vacakol, borzasztó nehezen jár, mikor megvettem egy hét alatt kétszer sikerült szétugrasztanom, másrészt elég furcsán és nehezen lehet kivenni kettesBŐL. Vajh ki kellene cserélni, vagy törődjek bele a helyzetbe? Ha ki kell cserélni, milyenre és mennyiből?

Előzmény: BGC (52)
Dreamer Creative Commons License 1999.09.28 0 0 53
Köszi a segítséget, nem érdekelne a dolog, ha nem évente kellene szétszedni a váltót + nem lenne olyan nehéz kezelni a kuplungot (meg nem kellene évente kupikötelet cseréni, meg pedált heggeszteni, merthogy a nagy erőhatástól, nagyon könnyen szakad széjjel az anyag (hu ezt jól megmondtam)), bocs de már teljesen tele van a tököm a Trabi váltójával, visszakapcsoláskor (hakivárok-hanem) 2-es fokozatba 20 alatt még simán be lehet pakolni. 20 felett akkorákat reccsen :o((((((((((. Volt már szinkron cserélve, volt már fogaskerék cserélve egy ideig jó volt, de aztán... Mondták, hogy ne nagyon kapcsolgassak vissza, vagy vezessek öregurasan és akkor elég sokáig tart majd, de akkor meg hogyan közlekedjek normálisan? Ha nem haladok jó tempóval akkor ledudálnak meg levillognak az útról. Egyszóval, nem is az ötödik fokozat érdekene (mondjuk az sem lenne rossz), hanem egy kezelehető strapabíró váltót akarok beletenni a kicsikébe.
Még egy dolog: ha valaki kicseréli a váltót más típusra, akkor azt be kell jelenteni a jardnál?
Előzmény: BGC (52)
BGC Creative Commons License 1999.09.28 0 0 52
Dreamer!

A legjobb tudomásom szerint a trabiban polo motor van. Asszem a bontókban kéne utánanézni egy 5 sebis váltónak, szerintem nem lesz vele gond, ha van egy jó szerelőd, mert esetleg a felfüggesztéssel lehetnek gondok.
Egyébként a wartburg váltója is egy kalap szar!

Előzmény: Dreamer (48)
vomit Creative Commons License 1999.09.28 0 0 51
attól még az jó autó, csak foglalkozni kéne egy kicsit vele.

én is folyton ezt megyarázom. de aki üti-vágja, az semmi jóra ne számítson. az autó is tud bosszút állni :-)

Előzmény: BGC (45)
vomit Creative Commons License 1999.09.28 0 0 50
Jó, jó és most hol veszel hozzá alkatrészt?

én sehol. leraktuk egy lakótelep parkolójába, mennyen érte a gazdája.

Előzmény: elladan (42)
csutak Creative Commons License 1999.09.27 0 0 49
Kedves Dreamar!
A szinkrongyűrű nem a motor (ami le van fogva!) miatt megy tönkre. Ez konstrukciós hiba. Amúgy az 1.1 es motor szinte minden része kompatibilis az 1.3- as warnyúéval.
Váltó ügyben nincs infóm. Alkatrész ügyben em@ilomon keresztül, ugyanis szakboltban dolgozom.
Előzmény: Dreamer (48)
Dreamer Creative Commons License 1999.09.27 0 0 48
Bocsi, hogy kicsit off leszek, de hátha valaki hozzá tud szólni!
Nekem 4ü Trabim van, ami állítólag valamennyire kompatibilis a Waresszal.
Következő a problem (ami állítólag a 4ü Wareszoknál is gond): Erős a moci, a váltóhoz képest és évenként kell cserélnem a 2es szinkrongyűrűt.
Ráadásul a kuplung sem igazán pörfekt, elég nehéz kezelni és volt úgy, hogy a kiemelővilla eltört.
Megláttam, hogy a Wareszbe be lehet szerelni Golf váltót. Vajh 4ü trabiba is be lehet nyomni?

Bocsi az offtopicságért! Előre is köszi a válaszokat.

BGC Creative Commons License 1999.09.27 0 0 47
rettegen!

Anno dazu milyen típusú volt a mosógépetek, turmixgépetek? Vagy ha volt gyerekkorodban vilanyvasutad azt szerinted hol gyártották?Egyébként szánkót a Csehszlovákoktól kellett volna venni!

Ne a mostani viszonyokhoz mérjed a motor konstrukcióját, 20 évvel ezelőtt nagyon is király volt. Egyébként kiváncsi leszek, hogy a mai jobbnál jobb autócsodák kibirják-e 20-25 esetleg 30 évig.

Előzmény: rettegen (38)
BGC Creative Commons License 1999.09.27 0 0 46
rettegen!

Anno dazu milyen típusú volt a mosógépetek, turmixgépetek? Vagy ha volt gyerekkorodban vilanyvasutad azt szerinted hol gyártották?Egyébként szánkót a Csehszlovákoktól kellett volna venni!

Előzmény: rettegen (38)
BGC Creative Commons License 1999.09.27 0 0 45
vomit!

Az, hogy a hűtő szétdurrant az más autóknál is előfordul. Az pedig, hogy a fék beáll az pedig a tulajdonos nemtörődömségét mutatja ki, attól még az jó autó, csak foglalkozni kéne egy kicsit vele.

Előzmény: vomit (41)
BGC Creative Commons License 1999.09.27 0 0 44
elladan!

Tudom ajánlani a Visegrádi utcában a Leroy sörözővel átellenben lévő autósboltot. A komplett motortól kezdve a légtelelnítőcsavarig minden megtalálható.A Dózsa György úton a TraWaLa-ékat, a Váci úttól a Duna felé esik bal oldalon.
A Damjanich és Dózsa György út sarkán is van egy de az inkább 2ü-bolt.
Reitter Ferenc u. 60 valamennyi DBS Plusz Kft.
Ha pedig van pénzed és minőségi alkatrész kell akkor a XI. ker Boglárka utcában a Zsita Kft.
Egyébként szerintem a Gombos féle csomagtartók közül van ami rámegy a Wartburgra. Nekem egy régi orosz ruhaszárító alakú csomagtartóm van, Érden vettem még régen a piacon, de azon volt már a konyhaszekrénytől kezdve minden.

Előzmény: elladan (40)
META TOM Creative Commons License 1999.09.27 0 0 43
clark és gligeti!
Köszönöm fiúk, igazán rendesek vagytok, hogy segítetek.
Akkor először, mielőtt széttúrom a motort, megpróbálkozom egy alacsonyabb hőértékű gyertyát, 150-es megfelel, vagy milyet lehet kapni? (Az Isolator tényleg jobb bele, bár azzal mostanában sok a bajom, mert kb. fél éve 2 hét alatt 2 garnitúra ment bele a nejem Wartyijába, mert a hatból öt rossz lett két hét alatt. Azóta Bosch van benne és no problem.
gligeti, lécci nézd meg, mit ír a hogyan tovább... ha esetleg be tudod szkennelni, adok egy olyan emilcímet, ami elbírja a terjedelmesebb emilt is!
elladan Creative Commons License 1999.09.27 0 0 42
Jó, jó és most hol veszel hozzá alkatrészt?
Előzmény: vomit (41)
vomit Creative Commons License 1999.09.24 0 0 41
még mindig a hatása alatt vagyok, úgy felbaszta az ideget bennem ma egy 4ütemű vartyi. szétdurrant benne a hűtő, vontatni kellett, aztán megszorult a fék, aztán letört tőből a kerékcsavar.
elladan Creative Commons License 1999.09.24 0 0 40
Nos én még nagyon új vagyok Wartburgilag (bár az autó már 8 éves), hisz nemrég még a Skoda topicban voltam érdekelt.

Kérdésem, hol lehet (Budapest és környéke) Wartburghoz való alkatrészeket (persze minél olcsóbban) beszerezni?

Konkrétan most pl. egy tetőcsomagtartót keresek, esetleg olyat, amin később bicikliket is tudok szállítani.

gligeti Creative Commons License 1999.09.24 0 0 39

Nos, végre egy topic az igazi autóról.
Nézzétek meg az enyimet!!

Egyébként van egy 88-as Touristom is, természetesen 2ü, az az igazi, bár ez már padlóváltós, ami elveszi az igazi W-feelinget -- elnyuhetetlen darab, éppen most kötöttem fel dróttal a kipufogóját. Van rendes autóm is, légzsák, 100 ló, de az nem olyan coool mint ezek a Wareszek, persze a régi az igazi, az még szép is volt.

A 2ü W a fenntartási költségeiben biztosan verhetetlen (no meg ajtó/ütemszámban):

Motorfelújítás: 30-40,000 Ft.
hátsó kombinált lámpa: 450 Ft.
indexlámpa: 80 Ft!!!

Jól beállított motor nem füstöl, legfeljebb a gumik induláskor :-). Viccen kívül, jó nyomatéka van, 40-50-ig félelmetesen húz...

META TOM:

típusproblémád van... Megoldás:

1: alacsonyabb égéshoju gyertya az 1. hengerbe -- csakis Isolator.
2: Horst Ihling Hogyan Tovább? könyvében javasol egy olyat hogy a beszívotorkot kicsit odébbra kell felfúrni, mert az 1.-es henger a gyári konstrukcióban kicsit suru keveréket kap, szerinte ez a típushiba oka. Ha érdekel, kikeresem pontosan.

Gábor

rettegen Creative Commons License 1999.09.24 -1 0 38
A DDR a világ legszarabb országa volt!!
a waresz egy hulladék motorikusan (OK kényelmes és jól lehet benne ( a kétütemüben) kefélni de ennyi))
Qrva büdös és nem véletlenül nem mehetsz el vele már Bécsig se!

A rohadt keletnémeteknek még a müanyag ( minden müa. volt) szánkójuk is szétrepedt állandóan a s*ggemnél...

uprow Creative Commons License 1999.09.24 0 0 37
lehet, hogy neker 4utemu van, de en a 2utemuekrol beszelek.
Orulok, hogy nincsen sok gondod vele es annak is hogy nem fustolsz!
BGC Creative Commons License 1999.09.24 0 0 36
This topic will be dead!
BGC Creative Commons License 1999.09.23 0 0 34
Bölény!

Úgy hallottam, hogy az 1.3-as II golf és az 1.4-es III golf 5 sebességű váltója kompatibilis erre a célra, esetleg a kerékoldali felfüggesztéssel lehet probléma, de biztos ezt is meg lehet oldani, talán még a féltengelyekkel kell játszadozni, de az enyémben pl. golf féltengelyek vannak.
A legnagyobb gond az áruk és az, hogy még elég ritkán lehet rájuk akadni. Én most egy ismerősömmel fogok behozatni egyet kintről, és azt megpróbálom "belegányolni".Ha többet tudok írok.

Előzmény: Bölény (30)
BGC Creative Commons License 1999.09.23 0 0 33
Uprow!

Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de nekem 4ü wartburgom van, de ha 2ü-s lenne is akkor sem ülnék bele egy egérkamionba, majd max akkor, hogyha 4 ember kényelmesen elfér benne, és legalább 530 literes csomagtartója lesz és nem 1 méter lesz a homlokfal és a vezetőülés távolsága.
Meg arra is kiváncsi lennék, hogy egy kispolák kibirná-e Norvégiában az északi sarkkörön túl utánfutóval, mert az én autóm kibírta.
Plusz még nem láttam kispolákot amiben 220ezer kilométer alatt csak a benzinpumpa ment volna tönkre!
Egyébként egy kétütemű autónak a co-ja csak századokban mérhető.
A hátsókerékhajtás pedig nem érv én még soha nem akadtam meg, pedig hegyen lakom.

Előzmény: uprow (29)
clark Creative Commons License 1999.09.22 0 0 32
META TOM!
Cseréld ki a hengerfejtömítést!Én is ugyanígy jártam, ugyanis hidegen a rengeteg víztől,gőztől nem tud beindulni a henger de ha kedvezőbbek lesznek a körülmények(bemelegszik a motor) beindul.Olyan kevés víz megy a hengerbe hogy nem is "hiányzik" a rendszerből, és a vízhőmérsékleten sem vehető észre.Csao.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.22 0 0 31
Hali, az általam lent említett címek egyikén olvashattok a legendás Wartburg-versenyautókról, akik Ferrarik és Lamborghinik ellen versenyeztek és szép sikereket értek el, na és persze a prototípusokról. (Többek között egy Mercedesről, ami Wartburg alapokra épült.)
Bölény Creative Commons License 1999.09.22 0 0 30
A vizpumpa-dologban abszolute nem az eisenachiak a hibasak, az konstrukciosan ugy szar, ahogy van. Volt meg regen egy topikom (Rejtett hibak az autoban), az okosok ott elmagyaraztak, hogy hulyen van csapagyazva, ami a feszitestol hamar kikopik. Vigasztaljon mindenkit, hogy a VW-kben is.

A hasznalt 4u-ekkel vigyazni kell, mert az oregektol vett gepek lehet, hogy gyatran voltak bejaratva. Nekem egy 4u Trabim volt, szokoevente egyszer sikerult 6 liter ala vinni a fogyasztasat, koszonhetoen az elso nehany ezer kilometernek. A videki Warcikkal meg azert is jo ovatosnak lenni, foleg a kombikkal, mert lehet, hogy erosen leharcolta oket az ostermelo tulaj.

Az 5sebesseges Golf-valto beszerelese erdekelne engem is!

Azt, hogy Eisenachban mit gyartanak, nem tudom, de a Sachsenring autogyar, ahol a Trabi keszult, szinten megvan. Par eve volt vmelyik autosujsagban egy koncepcioautojuk, dizel-villany hibrid meghajtas, olyan egyteru fele. Igen pofas volt, es az orran ott viritott egy hatalmas Trabant-emblema... :-)))) ("S" Sachsenring)

A drezdai kozlek. muzeumban van kiallitva egy Wartburg prototipus, meg a 70-es evekbol. Meg ma se nezne ki rosszul, foleg nem a sok lekerekitett del-pingpongi egerkamion kozott, de akkor igazan nagy durranas lehetett volna belole. Csak az okos nagyfonokok nem engedtek gyartani, mondvan, jo a 353-as is a nepnek. Pedig tuti konkurrenciaja lett volna a Golfnak!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!