Keresés

Részletes keresés

simonelli2 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 76296

Nem gondolnám, hogy be kell öntözni permetezés után, ha azt írják rá, hogy tegyünk bele tapadásfokozót. Amire te gondolsz szerintem az az, hogy öntözéssel is ki lehet juttatni, de utána a földet be kell forgatni, az meg a fűnél macerás. :)

"Talajkezelés esetén talajfertőtlenítésre 1 m3 talajhoz 0,3–0,4 l Proplant®-ot 20-50 l vízben feloldunk, majd öntözőrózsával egyenletesen a talajkeverékre locsoljuk és alaposan bedolgozzuk."

Mivel 200ml ~ 4.000Ft-ba kerül, ezért szerintem a permetezés a legköltséghatékonyabb megoldás.

Előzmény: GossenJon (76295)
GossenJon Creative Commons License 2018.03.27 0 0 76295

Be kell öntözni? Van ahol azt olvastam, hogy igen, van ahol az ellenkezőjét.

Előzmény: simonelli2 (76293)
rocky_ Creative Commons License 2018.03.27 0 0 76294

tavaly próbáltam a 8-9 hónapos everist, nekem nagyon nagyon nem vált be, kb max.2 hónap után nekem már tápanyagot kért, homokosabb az átlagnál talán a talajom lehet volt hozzá köze nem tudom de én maradok a cropcarenél ill pétisónál :/ -mennyiség+locsolás is pedig rendben volt, lehet valami régi csomag volt vagy nem tudom de nagy csalódás volt- ... nem tudom többiek mit tapasztaltak vele, én nem próbálom újra az biztos

Előzmény: roband (76292)
simonelli2 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 76293

Igen, pont így, de hogy őszinte legyek én ráküldöm a 10L-t mind a 250nm-re, mivel a nem fertőzött részeken nem szórom olyan töménységben, az egészséges részeken gyorsabban áthaladok. Bele is hülyülnék 2,5x10L permetlevet bekeverni és kifújni. Annyira utálok már permetezni, hogy elmondani nem tudom. Erősen gondolkozom egy akkumulátoros permetezőn, mert ez a pumpás egy rémálom. Amúgy Nonit-ot mindig rakjál a Proplant-hoz, írják is hogy kell, de tényleg hatékonyabb. Eleinte nem raktam, mert nem volt, nem is hatott olyan szépen.

Előzmény: gaaj (76291)
roband Creative Commons License 2018.03.27 0 0 76292

Eddig kb 4-5 hetente cropcaret szórtam a fűre márciustól kezdődően a szezon végéig.

Arra gondoltam az idén megkockáztatnám a hosszú hatóidejű műtrágyákat. Azt látom az Everris honlapján, hogy van jó sokféle. Hogyan válasszam ki a füvemnek valót?

A talaj kötött, egy része árnyékos, több helyen mohásodik, öntözőrendszer nincs. A tavaszi beindítás, felülvetés után április májusra elég szép lesz (legalább is nekem) Aztán a melegek beálltával egyre ritkább.

Igyekszem a csavarhúzós módszerrel automatizálni magamat, de nem mindíg sikerül.

Esetleg más márkában is keresgéljek?

gaaj Creative Commons License 2018.03.27 0 0 76291

Simonelli! Te milyen töménységben használod a Proplantot? 30ml/10l/100nm?

Előzmény: simonelli2 (76290)
simonelli2 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 76290

A gazdabolt.hu szigetszentmiklósi telephelyén vettem, gondolom egy friss, idei gyártás. Beszereztem mellé a jól bevált Proplantot is, ami tavaly csodát művelt a füvemmel, 1 kezelés után is olyan lett, hogy semmi gombám nincs azóta se.

Előzmény: gaaj (76284)
feca1983 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76289

hatha most :-) 

1. öntözö telepítés július vége

2. Augusztus vége

3. Szeptember vége 

és végül nem tudtam hogy kell a K túlsúly vagy egyáltalán bár mi is télre... 

na majd idén a fórumos infokkal ( nagyon köszönöm)

Előzmény: feca1983 (76288)
feca1983 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76288

Igen így van. Holnap délután szivattyú vissza a helyére + remelem lesz idő az NPK 15:15:15 elbújtatására és a fűmag kiszórására.... + az esö is besegít (napi néhány mm -t mondanak + a napi 3x kicsi aut. öntözés remélhetőleg meghozza hatását...

Miért nem találtam meg ezt a fórumot tavaly??!!

- idén a “fő“ fű felület rendbe tétele lesz a feladat az itt tanultak alapján :-) 

néhány száz vagy lehet inkább 1000 hozzászólás elolvasása sokszor mérgel hogy miért nem így csináltam 1-1,5 éve. (igen mert félévente életmentő műtétet hajtottam mindig végre rajta)

a legnagyobb segítség az Öntöző rendszer lett + szellozteto (ezek nélkül semmi az egész)

Julius végén lett telepítettem az öntözöt - utána egyből gyepszelloztetes (bár gyep nem nagyon volt de megprobaltam megmenteni ( plusz műtrágya és egy kis felül vetés)

1 hónap múlva majd 2 hónap múlva látszik rajta a javulás...

Öntöző kell :-) 

Előzmény: wtman (76287)
wtman Creative Commons License 2018.03.26 0 1 76287

Látod, mondtam, hogy keress termőföldet a közelben...

Előzmény: feca1983 (76286)
feca1983 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76286

Zsákos gyepföld - leolvadt a hó róla száradt 2 napot és olyan laza a szerkezete hiba probaltam tomoriteni nem akart összeállni... szereztem normál földet össze forgattam és csak így lehet vele süllyedést feltölteni / magyarul kidobott pénz volt a zsákos föld (ha csak nem számít egy picit a tápanyag tartalma - de úgy is kap startert a föld a fűmag előtt...

Előzmény: feca1983 (76232)
gaaj Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76285

kösz Samubás és Sz_Attila

Előzmény: Samubá (76260)
gaaj Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76284

És hogy/hol tudtál ilyet venni? Nekem is mindig az általad leírt korábbi állapotban (barnás) állapotban voltak eddig a vasgálicok - és hát nem is mindig volt elsöprő a hatás...

Előzmény: simonelli2 (76283)
simonelli2 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76283

Köszönöm, igyekszem akkor bezacskózni rendesen. Szépen oldódott a vízben és nagyon hatékonyan kipusztította a mohát, úgyhogy tényleg jobban működött, mint a régi cucc.

Előzmény: Samubá (76282)
Samubá Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76282

Az igazság az, hogy olyannak kell lennie a vasgálicnak amit utóbb vettél.

Amikor levegőt kap és nedvességet tud felszívni, akkor oxidálódik, vagyis megrozsdásodik és utána nem sokat ér. A nedvességet átveszi a levegőből és akkor összeáll csomósodik, ill kenhető állagú lesz. Az első amit vettél már romlékony állapotban volt. 

Az újat is úgy csomagold vissza, már ami a felhasználásból marad, hogy ne érje a levegő oxigénje és nedvességtartalma. 

Mivel a permetezés után rozsdát képez, ezért kell kerülni a járdát és más kerti alkalmatosságokat, hogy ne fogja meg. 

Előzmény: simonelli2 (76281)
simonelli2 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76281

Múlt héten vettem egy 5kg-os vasgálicot és amikor kinyitottam, teljesen ledöbbentem. A korábbiakban a vasgálic sárgás-barnás színű homok volt, ökölnyi tömbökbe összeállva, tapintásra nedves, gyurmázható. Ez a mostani pedig zöldes-fehéres színű, mosóporra emlékeztető száraz por. Először azt hittem, hogy elrontották a gazdaboltban és valami tök mást adtak. Változott a technológia, vagy mi lehet a magyarázata ennek?

Előzmény: Samubá (76272)
Norbi... Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76280

Üdv. visszaolvasva a fórumot látom nagy vita volt egy hecht vagy honda fűnyíró körül. Végül ez előbbi lett. Én is nagyon hasonló helyzetben vagyok mint gaaj forumtárs, sőtt itt csak 100nm fűről lenne szó. Nagyon ajánljàtok a Viking fűnyírókat én a legkisebb a 248 T típust néztem ki B&S 450es motorral, emelett még szóba jött az említett Hecht 540 B típusú fűnyírója ugyanezen motorral. Ez utóbbi 100 euróval olcsóbb, mint a Viking ami nem kevés. És méretileg is kisebb.

Tehát ha mindkét fűnyíróba ugyanazon motor van, akkor különbség csak vágáskép, fűgyűjtő képesség, konstrukció, kés, stb lehet. Talán lényegesebb dolgok ezek mint a motor. Tényleg ennyivel jobb egy Viking fűnyíró? Nem szeretnék mérgelődni fűnyírás közben, hogy nem jól vág, alig gyűjt, stb... Szivessen kiadok érte többet ha az valóban megéri és akár évtizedeken keresztül támaszkodhatok rá ha fűnyírásról lesz szó.

Itt is az a helyzet hogy nem szeretnék ágyuval verébre esetébe kerülni az aprócska fűterület végett.

wtman Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76279

Tsunami!

Szeretnék kérdezni vmit privátban, de nem vagy publikus! Írnál egy emailt a címemre?

Köszi!

pego123 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 76278

Köszönöm. Na, akkor ezt már elrontottam. 2 literes kis kézi permetezőm van, nem akartam 5x tölteni és úgy vacakolni (bár akkor az oldatlan/áldatlan részek sem okoztak volna gondot...), hiba volt.

Akkor ettől a növénytől

1. nem kell félnem :-)?

2. nem is nagyon tudom kiírtan? Mert elég szívós és erős, kinyújtott ujjakkal mért kézfejnyi csomókban támad és laposan, oldalra terjeszkedik. Legalábbis tavaly ez volt. A levele is sokkal vastagabb, erősebb, vágósabb...

Előzmény: Samubá (76277)
Samubá Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76277

Kannából locsolva több megy ki egy területre és az adagtól függően később foltos lehet a gyep. 

Ezt a füvet inkább angolperjének nézem. A levél fonáka fényes a töve lilás és bokrosan növekszik. Ez a legkorábban induló füvünk. A nemesített fajták nem adnak erős felálló bokrot, ami csomósan nő az inkább a helyi vadontermő  alapfajból származik. Mivel szereti az útszéli taposást így könnyen bejut a lábunkon a magja a pázsitba is, ahol gyorsan ki tud kelni és foltosíthat, de el is fekszik a magja és betelepül a gyepbe vetés nélkül is. 

Előzmény: pego123 (76276)
pego123 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76276

Köszi, meleg vízben volt, csak a harisnyát felejtettem el levenni. A fejemről ;).

Majd legközelebb. Az, hogy kannából locsoltam, mennyire haszontalan?

Más, tavaly írtam, hogy van vmi gaz, talán talpas muhar. Azt mondtátok, hogy hagyjam, télen kipusztul. Nem tette, lefotóztam. Volt arról is szó, hogy csillagpázsit...

Íme:

És még

Utolsó

Ezek ugyanazok, esetleg különbözőek? Megoldás?

Előzmény: Samubá (76272)
Mr.Herby Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76275
Előzmény: Hooliboy (76274)
Hooliboy Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76274

Házivízmű nyomáskapcsoló beállításához ért valaki?

Mr.Herby Creative Commons License 2018.03.25 -1 0 76273
Előzmény: Bish3n (76261)
Samubá Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76272

Meleg vízben oldódik a vasgálic, de az alját ne öntsd a permetezőbe, akkor nem dugul be.  és várd meg míg kihűl. Általában a nehezebben oldódó vegyszert be kell áztatni, aztán elkeverni és a permetezéshez hígítani átkeverni, no meg esetleg szűrni egy harisnyán. 

Előzmény: pego123 (76271)
pego123 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76271

Köszönöm. Hát nyírtam egy kicsit, mert a legmagasabb állásban nem mindenhol szedte le, viszont így szépen letapostam mindenhol, ezért már nem volt értelme alacsonyabbra állítva újra végigmennem.

Utána vasgálicoztam, de ez benne van a nem szeretem csomagban, mert nem oldódik fel és mivel fog és nekem nincs más hely, mint a fürdő, nagyon macerás. Nem is permeteztem, hanem locsoltam, de a nagy része hamar elfogyott, a maradék nem jött ki, mert eldugult a rózsa. Lehet, hogy a kannázással most nem is érek el eredményt?

Arra gondoltam, hogy pár nap múlva alacsonyabb magassággal újra nyírok, és akkor megy a műtrágya.

ABD--zni is kellene vmikor, azt sem egyszerű megoldani, kezdve a kiméréssel, folytatva a feloldással, mert múltkor az sem akart rendesen feloldódni.

Előzmény: Samubá (76267)
Bish3n Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76270

Köszönöm a segítséget, pénteken nekilátok a munkálatoknak. 

Samubá Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76269

A széle mitől lett foltos? 

Előzmény: pana2 (76250)
Samubá Creative Commons License 2018.03.25 -1 0 76268

A szürke hópenész nem viszi ki a füvet és most már bújnia kell a folton a fűnek utána. A szürkének szabad szemmel is látható, apró barnás szemcséi vannak az elszáradt leveleken, azok a szaporító képletei, de a rózsaszínnek  nincs ilyen. 

Előzmény: wtman (76263)
Samubá Creative Commons License 2018.03.25 0 0 76267

Szerintem, nyírás, műtrágyázás, vasgálic permetezés. A moháról nem kell lemosni mert nem viszi ki, a fű meg kinövi és zöldebb lesz úgy is. Amúgy minden egyéb helyet kerülni kell, hogy ne hagyj rozsdafoltot pl a járdán akár a csizma talppal is. 

Előzmény: pego123 (76265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!